فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات بین رشته ای دانش راهبردی
پیاپی 43 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/27
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محسن ازک*، سیامک بهرامی صفحات 7-38
    تحولات اجتماعی در طول تاریخ مورد مطالعه اندیشمندان علوم اجتماعی قرار داشته و طبقات مختلف جامعه از جمله طبقه متوسط جدید به عنوان یکی از دغدغه های آنان مطرح بوده است. این طبقه متوسط که منشا تحولات اجتماعی در طول تاریخ بوده است را، اگر بر اساس معیارهای نظریه تحلیل گفتمان لاکلاو و موف بنگریم، خواهیم یافت که هرگونه تغییرات در کل جامعه از جمله این طبقه را صرفا باید از منظر گفتمانی نگریسته و تحلیل نمود. از دیدگاه تحلیل گفتمانی لاکلاو و موف، هر اقدام و عملی در صورتی دارای مفهوم و معنا بوده و قابل تبیین است که در قالب گفتمانی که طی آن به وقوع پیوسته است دیده شده و تبیین گردد. اگر تحولات اجتماعی و از جمله جهت-گیریهای طبقه متوسط را با منظر گفتمانی لاکلاو و موف بنگریم، باید به این موضوع نیز بپردازیم که چه اتفاق و تحولی و چگونه موجبات تغییر گفتمان غالب را فراهم میآورد. به عبارت دیگر تحولات اجتماعی چگونه تغییرات گفتمانی را موجب میگردد.در نوشتار پیشرو، تحولات طبقه متوسط امروزی ایران طی سالهای 32 تا 57 از دید نظریه تحلیل گفتمان لاکلاو و موف و براساس سه مولفه حوزه گفتمانی، عینیت گفتمانی و دسترسی گفتمانی و علت همسانی گفتمان طبقه متوسط امروزی جامعه ایران و نخبگان انقلابی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته شده است.
    کلیدواژگان: گفتمان، لاکلاو و موف، انقلاب ایران، تحولات اجتماعی
  • عهدیه زنگی اهرمی*، احد باقرزاده، حمید عزیزی مرادپور صفحات 39-68
    امروزه تحریم های یکجانبه به عنوان ابزاری در دست دولت ها در حال تبدیل شدن به یک رویه بین المللی است که استفاده از آن، به عنوان اقدامات خارج از نظام امنیت جمعی منشور ملل متحد، مشروعیت این اقدامات را از حیث انطباق با موازین حقوقی بینالمللی با شک و تردید مواجه نموده است. تحریم کنندگان در توجیه اقدامات یکجانبه خود عمدتا به اصل آزادی دولت ها در برقراری یا قطع روابط تجاری خود با سایر دولت ها استناد می نمایند در حالیکه مستند به بندهای (الف) و (ب) ماده (42) طرح مسئولیت بین المللی دولت ها، دولت واضع تحریم از این جهت که با اعمال تحریم های خودسرانه، به طور گسترده بر عملکرد دولت هدف تحریم تاثیر می گذارد و دولت هدف تحریم نیز به دلیل عدم ایفای تعهدات حقوق بشری، نسبت به ساکنین سرزمین تحت حاکمیت خود دارای مسئولیت می باشند. مراعات یا تخطی کشورهای واضع تحریم از موازین حقوقی بینالمللی، نقش حایز اهمیتی در مشروعیت یا عدم مشروعیت تحریم های وضع شده دارد، اما با توجه به اینکه تحریم های یکجانبه عمدتا از سوی کشورهای صاحب قدرت وضع میگردند بنابراین در فرض عدم مشروعیت تحریم های یکجانبه نیز کمتر شاهد عدول کشور واضع تحریم از مواضع خود بوده ایم. از همین رو در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای ضمن شناسایی و ارزیابی دقیق آثار سوء حقوق بشری تحریم های یکجانبه، راهکارهایی موثر و کارآمد در جهت کاهش آن ها به عنوان بخش مهمی از تکلیف دولت های هدف و جامعه جهانی ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: ایالات متحده آمریکا، ایران، تحریم یکجانبه، نقض حقوق بشر، حقوق بین الملل
  • اصغر محمدی فاتح*، حمید کریمی صفحات 69-96
    آمادگی دفاعی به عنوان یکی از مولفه های اصلی و مهم قدرت ملی شناخته می شوند و مقام معظم رهبری در طول دوران زعامت خویش نکات اصلی مربوط به این حوزه را بیان فرموده اند که بایستی سرلوحه کار فرماندهان و مسیولان قرار گیرد. هدف این تحقیق شناسایی مفاهیم و مقوله-های مرتبط با نیروهای مسلح و در نهایت طراحی الگوی اندیشه مقام معظم رهبری درباره آمادگی دفاعی- نظامی نیروهای مسلح می باشد. رویکرد تحقیق، کیفی است و با استفاده از روش داده بنیاد انجام شده است. همچنین جامعه آماری تحقیق مشتمل بر بیانات و مکتوبات معظم له از بدو زعامت ایشان تا سال 1396 می باشد. بر اساس کدگذاری باز، تعداد 1066 کد مرتبط با نیروهای مسلح شناسایی شد که این کدها در مرحله کدگذاری محوری در قالب 839 مفهوم،51 مقوله فرعی و 15 مقوله اصلی تلخیص شد. مقوله های اصلی عبارتند از آمادگی نیروهای مسلح، اتحاد، ویژگی-های نیروهای مسلح، ماموریت، تقویت نیروها، فرماندهی نیروهای، کسب تجارب، تعاملات نیروها، اقتدارنیروها، دستاوردهای نیروهای مسلح، خودکفایی، خدامحوری، مردم محوری، کار و تلاش جهادی، و سازماندهی نیروهای مسلح. روایی تحقیق از طریق 4 خبره مطالعات راهبردی در ارتش تعیین شد و پایایی مصاحبه ها هم از طریق فن توافق درون موضوعی محاسبه شد. تمامی 15 مقوله اصلی و 51 مقوله فرعی، هم به صورت الگوی منظومه ای آورده شده و هم روابط علت و معلولی آنها در قالب الگوی پارادایمی نظریه داده بنیاد ارایه شده است.
    کلیدواژگان: اقتدار، آمادگی، دفاع، اتحاد نیروهای مسلح، ماموریت
  • حافظ محمدی*، حامد حاجی ملا میرزایی، امیرمسعود سعادتمند صفحات 97-124

    پیدایش تغییرات شگرف در مفاهیم دفاعی نتیجه بخش سخت فناوری نیست، بلکه عامل این تحول اساسی رویه ها، مقررات، پروتکل ها و سامانه های دانشی است که آن را فناوری نرم می خوانیم. بدون تردید در آینده آن چه که موجب تقویت این پارادایم دفاعی نوپدید می شود، فناوری های نوظهور فضای سایبر مانند فناوری کلان داده ها است. شناخت ماهیت و روند توسعه کاربرد فناوری‏ های نرم از جمله فناوری نوظهور کلان داده ها و تبیین میدان تاثیر و تاثر و نفش آن در هوشمندی سامانه های فرماندهی و کنترل سایبری امری حیاتی و انکارناپذیر است که نتایج این شناخت و تبیین می تواند در ارتقاء و هوشمند سازی سامانه های فرماندهی و کنترل سایبری بومی در کشورمان مورد استفاده قرار گیرد. هدف اصلی این پژوهش تبیین نقش فناوری کلان داده ها در هوشمند ی سامانه فرماندهی و کنترل سایبری و ارایه یک مدل کاربردی در این زمینه است. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و با استفاده از روش توصیفی تحلیلی با استناد به منابع کتابخانه ای و با تحلیل و بررسی اسناد منتشر شده در این حوزه به دنبال تبیین نقش فناوری کلان داده ها در هوشمندی سامانه فرماندهی و کنترل سایبری است. نتایج حاصل از این تحقیق بیانگر آن است که با توجه به ویژگی های سامانه های نوین فرماندهی و کنترل سایبری، فناوری کلان داده ها از ویژگی های پشتیبانی قاطع از تصمیم گیری، مدیریت کارآمد داده ها، آگاهی فراگیر و فهم برتر از فضای نبرد، پشتیبانی نموده و می تواند نقش موثری در تحقق هوشمندی این سامانه ها ایفا نماید.

    کلیدواژگان: فناوری نوظهور، فضای سایبر، فرماندهی و کنترل سایبری، کلان داده ها
  • حسن دانایی فر*، علیرضا سلطانی صفحات 125-154

    برنامه ریزی و سیاستگذاری را باید تابعی از متغییرات حاکم در محیط برنامه ریزی دانست. ناکامی تیوریهای جهانشمول ومطلق گرایانه در امر توسعه منجر به شکل گیری نگرش ها و رویکردهای نوینی در سیاستگذاری توسعه، از جمله سیاستگذاری اقتضایی شد. سازواری(تناسب)، انسجام(بهم پیوستگی) و تابآوری(انعطاف) را باید از ارکان اساسی برنامه ریزی اقتضایی دانست. سیاستگذاری اقتضایی چه جایگاهی در برنامه ریزی اقتصادی و توسعه ای ایران در دهه1360 داشته است ؟ بررسی انجام شده این فرضیه را شکل می دهدکه تثبیت نسبی شرایط اقتصادی و اجتماعی با وجود بحران های سیاسی و امنیتی دهه 60 و جنگ تحمیلی هشت ساله، نشان از برجستگی رویکرد سیاست گذاری اقتضایی در فرایند سیاستگذاری و برنامه ریزی اقتصادی ایران در این دهه داشته است. پژوهش از روش توصیفی - تحلیلی، به شیوه جمع آوری کتابخانه ای با دسترسی به منابع دست اول و از منظر آینده پژوهی نتایج تحقیق بعنوان الگوی تجربه شده در شرایط بحران در نظام برنامه ریزی کشور مورد تاکید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی اقتصادی، سیاستگذاری اقتضائی، توسعه، سیاستگذاری عمومی
  • وحید ریاضی* صفحات 155-186
    نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران متشکل از سازمان های متبوعه با نگاه به آینده در یک محیط امنیتی پیچیده و نامشخص جهانی با عوامل موثر بر بازدارندگی راهبردی سازمان های نظامی بسیار متنوع فعالیت خواهند کرد. که در برخی مواقع این عوامل بنیادی بوده و ریشه در فرهنگ و یا ساختار سیاسی کشور دارند. با توجه به پیچیدگی این محیط، نگارنده مقاله هدف گذاری خود را با ابتناء بر بعد امنیتی سازمان های نظامی به منظور طراحی الگوی بازدارندگی راهبردی استوار ساخته است. در این مقاله، با شناسایی و دسته بندی عوامل موثر محیط امنیتی سازمان های نظامی با دیدی جامع و با مطالعه مبانی نظری و پیشینه تحقیقات انجام شده و هم چنین تحلیل اسناد بالادستی، در قالب هدف اصلی این مقاله می پردازد. سیوال اصلی تحقیق «الگوی بازدارندگی راهبردی سازمان های نظامی جمهوری اسلامی ایران در محیط امنیتی چیست؟» شناسایی عوامل اساسی بازدارندگی راهبردی در محیط امنیتی، با بهره مندی از روش گردآوری داده ها؛ کتابخانه ای و میدانی و ابزار آن ها نسبت به جمع آوری داده ها اقدام شده است. نوع تحقیق کاربردی توسعه ای است و رویکرد آمیخته با روش کمی(توصیفی) و کیفی(تحلیلی) و استفاده از پرسش نامه ی پیمایشی با 32 نفر خبره انجام شده است. یافته های تحقیق در نهایت به ارایه ی الگوی بازدارندگی راهبردی سازمان های نظامی در محیط امنیتی منتهی شد که دارای 6 اصل(تاثیرگذارترین اصل، معنویت و پس از آن نیز به ترتیب، جلوگیری از منازعه، اقدام عملی، عاقبت اندیشی بر مبنای منطق، اعتبار ملی، منطقه ای و بین المللی و تبلیغات روانی است)، 11 عامل و 53 شاخص موثر می باشند و طی الگویی به متولیان ارایه شده است.
    کلیدواژگان: محیط امنیتی، بازدارندگی، بازدارندگی راهبردی، سازمان های نظامی
  • مجید زین الدینی*، حمیدرضا نادی صفحات 187-214

    قاضی اهمیت و تاثیر بسیار زیادی در اصلاح امور جامعه دارد. لذا منصب قضاوت یکی از ارزشمندترین و در عین حال خطرناک ترین مناصب اجتماعی است؛ در نظام حقوقی اسلام نیز مسئولیت خطیر و دشواری برای قاضی قرار داده شده است. کاری بدین سترگی نیازمند ویژگی ها و خصوصیاتی است که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است. تحقیق پیش رو از نظر هدف، کاربردی و از جنبه ماهیت، آمیخته است و با استفاده از روش تحلیل مضمون (تماتیک) کلیه بیانات و مکتوبات امام خمینی(ره) از سال 1357 تا 1367وحضرت امام خامنه ای(مدظله العالی) از سال 1367 تا 1399 مورد مطالعه قرار گرفته و بر اساس نتایج تحقیق انتظارات ولی فقیه از قاضی در سه بعد شناسایی شده است. بعد اعتقادی شامل؛ متقی، زاهد، مخلص، صالح، توکل به خدا، مجاهدت، صراط مستقیم است.بعد اخلاقی شامل؛ رفتار اسلامی، متواضع، شجاع، سالم، صدیق، وجدان کاری، شریف، پاکدامن، قانع و بلند نظری است.بعد حرفه ای شامل؛ عادل، قانون مدار، دقت عمل، تسریع در رسیدگی، استقلال رای، غلبه بر احساسات، مدافع مظلوم، قاطعیت، مسئولیت پذیر، عالم به قضا، کارآمد، پشتکار، منظم، انقلابی، امین و باور به خود است.

    کلیدواژگان: قضاوت، قاضی، قوه قضائیه، امام خمینی(ره)، امام خامنه ای(مدظله العالی)
  • محمود زیوری رحمان، مهدی قربانخانی، سیروس قنبری* صفحات 279-304

    این تحقیق با هدف «تعیین میزان آشنایی دانش آموزان و فرهنگیان دوره دبیرستان استان البرز با جنگ نرم و پدافند غیر عامل در برابر آن و روش های توانمند سازی آنها» صورت گرفته است. روش تحقیق به صورت توصیفی از نوع پیمایشی، جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانش آموزان و فرهنگیان مدارس متوسطه استان البرز در سال تحصیلی 91-1390 بود و نمونه آماری برابر 536 نفر که به صورت خوشه ای از چهار منطقه استان البرز انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده برای گردآوری اطلاعات دو پرسشنامه محقق ساخته است. پایایی این پرسشنامه ها به روش همبستگی 86/0 و 89/0 بدست آمد. یافته ها حاصل از تحلیل داده ها حاکی از آن است که دانش آموزان رشته های علوم تجربی، علوم انسانی، ریاضی و فیزیک به ترتیب بیشترین و دانش آموزان رشته های کار و دانش و فنی و حرفه ای به ترتیب کمترین میزان آشنایی را با جنگ نرم و پدافند غیر عامل در برابر آن را دارند. طبق نتایج بدست آمده فرهنگیان و دانش آموزان بیشتر، آموزش استفاده صحیح و مفید از وسایل ارتباط جمعی و فناوری های اطلاعاتی جدید به دانش آموزان، فرهنگ سازی عمومی پدافند غیر عامل، ارتقاء مسئولیت پذیری، گسترش حس میهن پرستی و حساسیت در برابر ارزشها و ارتقاء و تقویت باورهای دینی و مذهبی و عمل به مسایل دینی و ایجاد اتحاد و همبستگی، گسترش حساسیت در زمینه استقلال کشور از جنبه های مختلف و... را در توانمند سازی خود و دیگران در باره پدافند غیر عامل در برابر جنگ نرم موثر می دانند.

    کلیدواژگان: جنگ نرم، پدافند غیر عامل، توانمند سازی
  • مجتبی کاظمی رهبر، علیرضا افشارنژاد*، زین العابدین امینی سابق، احسان ساده صفحات 305-332

    بخش تعاون از بخش های بنیادی کشور است که هنوز نتوانسته به جایگاه واقعی خود دست یابد؛ صاحب نظران دلیل این امر را خط مشی گذاری نامناسب این بخش می دانند. با این رویکرد در این تحقیق، تلاش شده آسیب شناسی خط مشی گذاری حوزه تعاون در مرحله تدوین انجام و رتبه بندی از عوامل آسیب رسان به خط مشی عمومی برای این بخش ارایه شود. جهت رسیدن به این هدف عوامل و متغیرهای اثرگذار از طریق تحلیل محتوای متون استخراج شدند، پرسشنامه دلفی طراحی و میان خبرگان توزیع و بر پایه نتایج، مدل مفهومی تحقیق طراحی گردید. سپس پرسشنامه کمی طیف لیکرت برای روش مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) و مقایسه زوجی برای روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) طراحی و با روش نمونه گیری تصادفی ساده اطلاعات از متخصصان فعال در حوزه تعاون به صورت پیمایشی برای سال 1398 جمع آوری شد. نتایج نشان داد مسایل و مشکلات در رابطه با منابع و امکانات، ذینفعان وابسته، گروه های فشار و عوامل محیطی از آسیب های خط مشی گذاری مرحله تدوین حوزه تعاون هستند. نتایج رتبه بندی معیارهای مدل نیز نشان داد از دید خبرگان بیشترین مشکلات در زمینه خط مشی گذاری به ترتیب مربوط به عوامل محیطی و منابع و امکانات است. رتبه بندی زیرمعیارها نیز نشان داد برای هر یک از معیارهای منابع و امکانات، ذینفعان وابسته، گروه های فشار و عوامل محیطی مهم ترین زیرمعیارهای اثرگذار به ترتیب شامل عدم بهره وری لازم از منابع مالی، انسانی و سازمانی، ذینفع بودن خانواده، خویشاوندان، دوستان وابستگان، فشارهای سیاسی و بی توجهی به افکار عمومی و خواست جامعه هستند

    کلیدواژگان: آسیب شناسی خط مشی گذاری، تعاون، تدوین خط مشی
  • مهران کشتکار هرانکی*، محمود احمدی شریف صفحات 333-356

    هدف این پژوهش شناسایی و رتبه بندی ابعاد و مولفه های اقتصاد دفاعی دانش بنیان است. پژوهش حاضر بر اساس هدف کاربردی و روش آن از نوع پیمایشی است. شیوه جمع آوری اطلاعات، آمیزه ای از روش های کتابخانه ای، میدانی و پیمایشی است. به منظور دستیابی به ابعاد الگو، تحلیل محتوای کیفی اسناد، مقالات، کتب و گزارش های معتبر با استفاده از نرم افزار Max QDA انجام شد. پنج بعد ساختاری، رفتاری، زمینه ای، فرآیندی و جهت گیری، 18 مولفه و 72 گویه احصاء شده در این مرحله، مبنای پرسشنامه محقق ساخته قرار گرفت. روایی محتوایی پرسشنامه، توسط 10 نفر از خبرگان تایید شد. با توجه به محدود و البته ناشناخته بودن، این خبرگان به روش نمونه گیری هدفمند، همگون، ناهمگون و به صورت گلوله برفی انتخاب شدند. تحلیل عاملی ابعاد و مولفه ها با گردآوری داده ها از 51 نفر و استفاده از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS انجام شد. از منظر پاسخ دهندگان، در سطح اطمینان 95%، تمامی ابعاد و مولفه ها تایید و 9 مورد از شاخص ها مورد تایید واقع نشد. ضمن آنکه برازش کلی مدل عدد 65/0 به دست آمد که نشان دهنده قوی بودن مدل پژوهش حاضر می باشد. همچنین بعد زمینه ای با ضریب بار عاملی 879/0 بیشترین و بعد ساختاری با ضریب بار عاملی 751/0 کمترین تاثیر را در الگوی مفهومی دارند.

    کلیدواژگان: اقتصاد دفاعی، اقتصاد دانش بنیان، اقتصاد دفاعی دانش بنیان
  • رضا کوچک زاده تهمتن* صفحات 357-383

    چکیده روسیه به عنوان وزنه ای بین المللی سعی در احیای قدرت خود دارد و خاورمیانه می تواند این فرصت را در اختیار روسیه بعد از فروپاشی شوروی قرار دهد. در این میان ایران به عنوان یکی از کشورهای موثر منطقه، نقطه قابل اتکای این توازن برای روسیه است. تحقیق حاضر بدنبال پاسخ این پرسش است که عوامل موثر بر جایگاه ایران در سیاست خاورمیانه ای روسیه چیست؟ بر اساس فرضیه پژوهش سه مولفه افراط گرایی و تروریسم (تهدیدات منطقه ای)، گسترش حوزه نفوذ غرب (تهدیدات بیرونی) و موازنه سازی قدرت در خاورمیانه، موجب تقویت همکاری های تهران و مسکو در سال های 2011 تا 2017 شده است. روش جمع آوری اطلاعات این تحقیق، کتابخانه ای و یافته های تحقیق به شیوه توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است. یافته های این مطالعه، حاکی از آن است که با توجه به نیاز روسیه به همکاری با ایران در مبارزه با تروریسم و جلوگیری از گسترش حوزه نفوذ غرب در خاورمیانه به همراه موازنه سازی قدرت در این منطقه، روسیه، ایران را به عنوان قدرتی منطقه ای به رسمیت شناخته و در چهارچوب هم افزایی راهبردی اقدام به تعمیق روابط همه جانبه بویژه در حوزه منافع مشترک راهبردی و ژیوپلیتیک نموده است.

    کلیدواژگان: روسیه، ایران، سوریه، خاورمیانه، تروریسم
  • ابوالقاسم نادری، سید جلال موسوی خطیر* صفحات 385-410

    هدف اصلی پژوهش حاضر طراحی الگویی برای دانش محوری در دانشگاه با روش تحقیق آمیخته است. در مرحله نخست، مولفه های دانش محوری در دانشگاه با تحلیل محتوای داده های حاصل از روش مصاحبه اکتشافی نیمه ساختاریافته با 16 نفر از متخصصان حوزه دانش محوری، شناسایی شده است. سپس این مولفه ها با روش گروه کانونی مورد اعتبار یابی قرار گرفت. در مرحله دوم، الگوی ارایه شده در مرحله کیفی به صورت کمی آزمون شد. جامعه آماری این بخش تحقیق شامل 207 نفر از مدیران دانشگاه تهران بود که با نمونه گیری تصادفی ساده، 134 نفر از ایشان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای برازش الگو از معادلات ساختاری و از نرم افزار PLS استفاده شد. یافته های بخش کیفی پژوهش نشان می‏دهد که دانش محوری در دانشگاه دارای 8 مولفه اصلی و 28 زیرمولفه است. مولفه های اصلی دانش محوری در دانشگاه عبارت اند از: فرایند مدیریت دانش، راهبرد حامی دانش محوری، ساختار حامی دانش محوری، محیط حامی دانش محوری، فرهنگ حامی دانش محوری، دانشگران، مدیریت حامی دانش محوری، فناوری اطلاعات و ارتباطات حامی دانش محوری. تحلیل کمی به منظور برازش الگوی پیشنهادی برای دانش محوری در دانشگاه نشان می دهد که الگوی شناسایی شده برازش مطلوبی دارد. نتایج پژوهش نشان می دهد؛ برای دانش محوری دانشگاه نیاز است به همه ی هشت مولفه دانش محوری توجه شود و همچنین نتایج نشان می دهد که مولفه مدیریت حامی دانش محوری از مولفه های دیگر بر دانش محوری دانشگاه تاثیر بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: دانش محوری، دانشگاه، مدیران، روش آمیخته
  • یعقوب یوسفوند*، جعفر نقدی صفحات 411-440

    تحول در حوزه های مختلف به ویژه در حوزه های نرم افزاری و ارتباطی، ظهور و بروز مسایل عمومی جدید و پیچیده ای را در جوامع به دنبال داشته و چگونگی عمل ماشین دولت ها را با چالش های مختلفی همچون چالش های دفاعی و امنیتی روبرو کرده است. در مواجه با این مسایل، توجه به ارتقاء کیفیت سیاستگذاری های عمومی یکی از راهکارهاست که در این پژوهش تلاش شده است در راستای کمک به تحقق سیاست های کلی نظام در حوزه دفاعی و امنیتی، مدلی از چگونگی ارتقاء کیفیت سیاستگذاری عمومی ج.ا.ایران در پرتو کاربست ارزش های سیاسی ارایه گردد. برای این کار، با استفاده از مطالعه ادبیات تحقیق و روش مصاحبه، داده ها و اطلاعات جمع آوری، و با استفاده از تیوری داده بنیاد تجزیه و تحلیل کیفی گردیده اند. جامعه آماری این تحقیق شامل تعداد 17 نفر از اساتید و صاحب نظران مربوط به حوزه پژوهش است که با استفاده از روش تعیین نمونه گیری زنجیره ای انتخاب شده اند. نتایج حاصله حاکی از آن است که توجه به ارتقاء کیفیت خروجی نظام سیاستگذاری جمهوری اسلامی ایران در پرتو ارزش های سیاسی، کارآمدی نظام سیاسی، ارتقاء سطح رضایت مندی مردم و تحقق اهداف و سیاست های دفاعی و امنیتی در پی خواهد داشت، و از مواجه نظام با موانع و بحران های سیاسی، اجتماعی و امنیتی جلوگیری می کند.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، ارزش های سیاسی، سیاست عمومی، سیاست های دفاعی- امنیتی
|
  • Mohsen Ezak *, Siamak Bahrami Pages 7-38
    Social developments have been studied by social scientists throughout history, and various classes of society, including the new middle class, have been one of their concerns. If we look at this middle class, which has been the source of social changes throughout history, according to the criteria of Laclau and Moff's theory of discourse analysis, we will find out that any changes in a society as a whole, including this class, must be viewed and analyzed only from a discourse perspective. From the point of view of Laclau and Moff’s theory, every action has a meaning and can be explained if it is seen and explained in the form of the discourse during which it has taken place. If we look at social developments, including the orientations of the middle class, from the perspective of Laclau and Moff's discourse, we must also look at what is happening and how it is changing the dominant discourse. In other words, how do social developments cause discourse change?In the present article, the developments of today's Iranian middle class during the years 1953-79 from the point of view of Laclau and Moff’s discourse analysis theory and based on three components of discourse, discourse objectivity and discourse access and the reason for the similarity of today's middle class discourse of Iranian society and revolutionary elites have been reviewed and analyzed.
    Keywords: discourse, Laclau, Moff, Iranian Revolution, Social Developments
  • Ahdieh Zangi Ahrami *, Ahad Bagherzadeh, Hamid Azizi Moradpour Pages 39-68
    Unilateral sanctions are becoming an international practice for the governments nowadays. The legitimacy of imposing sanctions, as measures not included in the UN Charter of Collective Security System, is questioned in terms of compliance with international legal standards. In justifying their unilateral actions, mainly the sanctioning states refer to the principle of freedom of governments to establish or stop their trade relations with other countries; however, according to paragraphs (a) and (b) of Article (42) of the International Liability of States Plan, the government imposing the sanctions directly impacts on the performance of the sanctioned country by imposing unbridled sanctions and the sanctioned government is liable against its residents and people due to not fulfilling its human rights obligations. The observance or violation of international legal standards by the countries that impose sanctions has an important role in the legitimacy or illegitimacy of the imposed sanctions, but given that unilateral sanctions are mainly imposed by the powerful countries, we have rarely witnessed the withdrawal of the sanctioning countries from their position even when their unilateral sanctions are illegitimate. Therefore, the present study, employing descriptive-analytical method and using library resources, while identifying and accurately assessing the human rights effects of unilateral sanctions, presented effective and efficient solutions to reduce them as an important responsibility of the target governments and the global community.
    Keywords: The United States of America, Iran, Unilateral Sanctions, Human Rights Violation, international law
  • Asghar Mohammadi Fateh *, Hanid Karimi Pages 69-96
    The armed forces of the Islamic Republic of Iran are known as one of the main components of national power and during the course of his career, the Supreme Leader expressed the main points in this area that they should be the head of the work of the commanders and officials. The purpose of this study is to identify the concepts and categories related to the armed forces and ultimately provide a model for the supreme leader's idea of the armed forces. The research methodology, qualitative and strategy is the grounded theory. Also, the statistical society of the study will contain all the statements and written letters from the beginning of leader responsibility to year 1396. Based on open coding, 1066 codes were identified for armed forces, which were coded in axial coding in the form of 839 concepts, 51 sub categories and 15 main categories. The main categories are the preparedness of the armed forces, the unity of the armed forces, the characteristics of the armed forces, the mission of the armed forces, the reinforcement of the armed forces, the command of the armed forces, the acquisition of experience, the interactions of the armed forces, the authority of the armed forces, the achievements of the armed forces, self-sufficiency, Peoples' orientation, Goddess orientation, Jihadi Work and effort, and Organizing Armed Forces.
    Keywords: Authority, Readiness, defense, alliance, Mission
  • Hafez Mohammadi *, Hamed Haji Molla Mirzaie, Amir Masoud Saadatmand Pages 97-124

    The emergence of dramatic changes in defense concepts is not the result of hard technology, but of the fundamental change in the protocols and knowledge systems that we call soft technology. Undoubtedly, in the future, what will strengthen this emerging defense paradigm is the emerging technologies of cyberspace, such as big data technology. recognizing the process of developing application of soft technologies, including emerging big data technology, and explaining the field of impact and its impact on the intelligence of cyber command and control systems is vital and undeniable, and the results of this knowledge and explanation It can be used in upgrading and smartening native cyber command and control systems in our country. The main purpose of this study is to explain the role of big data technology in the intelligence of the cyber command and control system and to provide a practical model in this field. This research is of applied type and uses analytical descriptive method based on library resources and by analyzing the most authoritative documents published in this field, seeks to explain the role of big data technology in the intelligence of cyber command and control system. The results of this study show that with respect to the new features of cyber command and control, big data technology has supported firm decision - making, pervasive awareness and superior understanding of combat space and can play an effective role in the intelligence realization of these systems.

    Keywords: Emerging Technology, Cyberspace, Cyber Command, Control, Big Data
  • Hassan Danaeifar *, Alireza Soltani Pages 125-154

    We should regard planning and policy-making as a function of dominant variables of the planning sphere. The failures of universal and absolutism theories about the issue of development have given rise to the formation of new approaches to the problem of policy-making in development, including the contingency model of policy-making. Fit, coherence and flexibility could be considered as the basic elements of contingency planning. What is the role of contingency policy-making in the developmental and economic planning of the Islamic Republic of Iran during the years 1981-1991 (the so-called sixties according to the solar calendar). Our investigation puts forward the hypothesis that the relative stability of economic and social situations of Iran during the sixties_ despite different political and national security crises that Iran had to struggle with over the years of the imposed war (eight years of war between Iran and Iraq) _ could be explained by the prominence of contingency policy-making in that decade. This study will adopt a descriptive-analytic approach and by using a library research method and investigating primary sources seeks to provide a framework for future studies and also suggests a model to adopt during the times of crises in the course of planning.

    Keywords: Economic planning, contingency policy, Development, Public policy
  • Vahid Riazi * Pages 155-186
    The Armed Forces of the Islamic Republic of Iran, consisting of affiliated organizations, will look to the future in a complex and uncertain global security environment with factors affecting the strategic deterrence of highly diverse military organizations. In some cases, these factors are fundamental and are rooted in the culture or political structure of the country. Due to the complexity of this environment, the author of the article has based his goal-setting on the security dimension of military organizations in order to design a strategic deterrence model.In this paper, by identifying and classifying the effective factors of the security environment of military organizations with a comprehensive view and by studying the theoretical foundations and background of research and also the analysis of upstream documents, in the main purpose of this article. The main research question is "What is the model of strategic deterrence of the military organizations of the Islamic Republic of Iran in the security environment?" Identifying the main factors of strategic deterrence in the security environment, using data collection methods; Libraries and fields and their tools have been collected. The type of applied research is developmental and the mixed approach has been performed by quantitative (descriptive) and qualitative (analytical) methods and using survey questionnaires with 32 experts.The findings ultimately led to the introduction of a strategic deterrent model for military organizations in a security environment that has six principles 11 factors and 53 indicators are effective and presented to clients in a model.
    Keywords: security environment, deterrence strategic deterrence, Military Organizations
  • Majid Zeineddini *, Hamid Reza Nadi Pages 187-214

    The judge is very important and influential in reforming the affairs of society. Therefore, the position of judge is one of the most valuable and at the same time the most dangerous social positions; In the Islamic legal system, too, there is a serious and difficult responsibility for the judge. Working with this star requires features and characteristics that have been examined in this article. Leading research is mixed in terms of purpose, application and in terms of nature, and using the method of thematic analysis (thematic) all the statements and writings of Imam Khomeini (RA) from 1978 to 1988 and Imam Khamenei (AS) from 1988 to 1999 are studied. Based on the results of the research, the expectations of the Supreme Leader from the judge have been identified in three dimensions. Doctrinal dimension includes; He is pious, ascetic, sincere, righteous, trusting in God, striving, straight path. Ethical dimension includes; Islamic behavior is humble, brave, healthy, honest, conscientious, honorable, chaste, persuasive and ambitious. Professional dimension includes; He is just, law-abiding, punctual, expeditious, independent in voting, overcoming emotions, defending the oppressed, decisive, responsible, knowledgeable, efficient, persistent, orderly, revolutionary, trustworthy and self-confident.

    Keywords: Judgment, Judge, Judiciary, Imam Khomeini (RA), Imam Khamenei (Supreme Court)
  • Mahmoud Zivari Rahman, Mahdi Ghorbankhani, Siroos Ghanbari * Pages 279-304

    The passive defense as the most peaceful way to deal with threats and disasters is a cultural issue that needs to be well-established in society. This research was carried out with the aim of "studying the level of familiarity of high school students in Alborz province with soft war and passive defense against it and their empowerment methods." The research method was descriptive survey, the statistical population of the study included all students and educators of secondary schools in the province of Alborz in the academic year 2012. The statistical sample was 536 people who were selected by cluster from four provinces of alborz. The instrument used to collect information is two researcher-made questionnaires. The first questionnaire of soft warfare and passive defense against it, consisting of 28 closed-ended questions and the second questionnaire, empowerment techniques consisted of 61 questions with 5-point Likert scale. Reliability of these questionnaires was 0.86 and 0.89, respectively. The results of data analysis indicate that students in the fields of empirical sciences, humanities, mathematics and physics are respectively the highest and the students of the fields of work and knowledge and technical and vocational education respectively have the least degree of familiarity with Soft warfare and passive defense against it.

    Keywords: Soft War, passive defense, Empowerment
  • Mojtaba Kazemirahbar, Alireza Afshar Nejad *, Zeynolabedin Amini Sabegh, Ehsan Sadeh Pages 305-332

    The co-operative sector is one of the fundamental parts of the country that has yet to reach its true position; experts see the reason for this policy as inadequate. In this research, the pathology of cooperative policymaking has been attempted in the formulation stage and the ranking of the damaging factors in the general policy has been attempted. In order to achieve this goal, effective factors and variables were extracted through content analysis, Delphi questionnaire was designed and conceptual model of research was designed based on the results. Then Likert spectrum quantitative questionnaire for structural equation modeling (SEM) and paired comparisons for hierarchical analysis (AHP) were designed and survey data was collected by simple cooperative sampling method from. The results showed that issues and problems related to resources and facilities, related stakeholders, pressure groups, and environmental factors are the culprits of the policy-making phase of the cooperative domain. Model ranking results also showed that from the experts' viewpoint, most of the problems in policy making were related to environmental factors, resources and facilities, respectively. Sub-criteria ratings also showed that for each resource and facility criterion, dependent stakeholders, pressure groups, and environmental factors, the most important sub-criteria, respectively, were lack of necessary financial, human and organizational resources, family beneficiaries, relatives, friends of relatives, Political pressure and disregard for public opinion and the will of society.

    Keywords: Policy Pathology, Co-operative, Policy formulation
  • Mehran Keshtkar Haranaki *, Mohammad Ahmadi Sharif Pages 333-356

    The purpose of this research is to identify and rate the dimensions and components of the economics of defense of knowledge-based individuals. The present study is based on the purpose of the research and its method is survey type. The method of collecting information is a combination of library, field, and survey methods.In order to achieve the dimensions of the template, the analysis of qualitative content of documents, articles, books and credible reports was done using Max QDA software. Five dimensions of structural, behavioral, field, process and orientation, 18 components and 72 items counted in this stage, were based on a researcher-made questionnaire.Content validity of the questionnaire was verified by 10 experts. Due to the limited and, of course, unknown, these experts were selected in a targeted, homogeneous, heterogeneous and snowball sampling. Factor analysis of dimensions and components was performed by collecting data from 51 people and using SPSS and Smart PLS software. From the respondents' point of view, at 95% confidence level, all dimensions and components were confirmed and 9 items were not confirmed. In addition, the overall fit of the model was 0.65, which indicates that the research model is strong. Also, the dimension of the ground with factor load factor is 0.897, and structural dimension with factor load factor of 0.751 has the least effect on the conceptual model.

    Keywords: Defense Economy, Knowledge-based Economy, knowledge-based defense economy
  • Reza Koochakzadeh Tahamtan * Pages 357-383

    Russia attempts to revive its power as an international sinker and Middle East can provide this power to Russia after the Soviet collapse. Iran as one of the most effective countries in the region is the reliable point in such balance for Russia. The present study seeks to answer the question: Which factors affect Iran's position in Middle East policies of Russia? According to the research hypothesis, three components of extremism and terrorism (regional threats), expansion of the sphere of Western influence (external threats) and balancing power in the Middle East have strengthened the cooperation between Tehran and Moscow within the period of 2011-2017. The data collection method of this research is based on the library study and research findings are analyzed descriptively-analytically. The results of the study indicate that given Russia's need to cooperate with Iran in combating terrorism and preventing the expansion of the West's influence in the Middle East as well as balancing power in the region, Russia has considered Iran as a regional power and has taken steps to consolidate comprehensive relations especially in the field of strategic and geopolitical common interests within the framework of strategic synergy.

    Keywords: Russia, Iran, Syria, Middle East, Terrorism
  • Abolghasem Naderi Pages 385-410
     

    The main purpose of the present research is to design a model knowledge-based for university through a mixed research method. In the first stage, the knowledge-based components of the university have been identified by analyzing the content of the data derived from the semi-structured exploratory interview with 16 experts in the field of knowledge. Then these components were validated by the focus group method. In the second stage, the proposed model was tested quantitatively in the qualitative stage. The statistical population of this research was 207 managers of Tehran University. By simple random sampling, 134 of them were selected as samples. Structural equations and PLS software were used to fit the pattern. The findings of the qualitative section of the research show that knowledge of the university has 8 main components and 28 sub-components. The main components of knowledge at the University include: Knowledge Management Process, knowledge-based Support Strategy, Knowledge Based Support Structure, knowledge-based Support Environment, knowledge-based Support Culture, knowledge-based Support Management, Knowledge-Based Support Management, Knowledge-Based Support Information Technology and Communication. A quantitative analysis in order to fit the proposed model f Conclusion:The results of the research show that for knowledge-based of the university, should be considered all eight components of knowledge-based.

    Keywords: Knowledge-Based, University, Managers, mixed approach
  • Yaghoob Yousefvand *, Jafar Nagdi Pages 411-440

    Developments in various fields, especially in the fields of software and communication, have led to the emergence of new and complex public issues in societies, and how governments operate with different challenges, such as It faces defense and security challenges .In dealing with these issues, paying attention to improving the quality of public policy is one of the solutions that In this study, in order to help implement the general policies of the system in the field of defense and security, a model of how to improve the quality of public policy of the Islamic Republic of Iran in the light of the application of political values ​​has been presented. To do this, data and information were collected using the study of research literature and interview method, and qualitative analysis was used using data theory .The statistical population of this study includes 17 professors and experts in the field of research who have been selected using the chain sampling method. The results indicate that paying attention to improving the output quality of the policy system of the Islamic Republic of Iran in the light of political values, the efficiency of the political system, improving the level of people's satisfaction and achieving defense and security goals and policies, and It prevents the system from facing political, social and security obstacles and crises.

    Keywords: political values, Public policy, defense-security policies