فهرست مطالب

علوم و فناوری نساجی - سال نهم شماره 3 (پاییز 1399)

فصلنامه علوم و فناوری نساجی
سال نهم شماره 3 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اعظم زارع نیکوپرور یزدی، ابوالفضل داودی رکن آبادی*، شهناز نایب زاده، سید حسن حاتمی نسب صفحات 5-16

    هدف این پژوهش شناسایی نقاط قوت، ضعف، فرصت، تهدید و ارزیابی وضعیت فعلی صنعت طراحی پارچه و لباس در ایران با استفاده از الگوی تجزیه و تحلیل SWOT  بوده است. بدین منظور از فرایند ارزیابی درونی و روش تحقیق پیمایشی استفاده شد. اطلاعات مورد نیاز از طریق پرسشنامه و بررسی میدانی از 10 نفر خبرگان شهر یزد، از روش نمونه گیری هدفمند جمع آوری گردید. نتایج تجزیه و تحلیل ماتریس عوامل داخلی نشان داد، طراحی پارچه ولباس در ایران در بعد فرهنگی، بازار مصرف، تولید واشتغال دارای توانایی هایی می باشد. همچنین کشور ایران در ابعاد، قوانین و مقررات سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و آموزشی، بازاریابی و رقابت، با ضعف های متعددی روبرو است. تجزیه و تحلیل ماتریس عوامل خارجی نیز نشان داد که مهمترین فرصت های پیش روی طراحی پارچه و لباس ایران، صادرات، رشد تجارت و بازاریابی، اشتغالزایی می باشد. مهمترین تهدیدهای پیش روی طراحی پارچه و لباس در بعد، سیاسی و اقتصادی، ضعف قوانین صادرات و واردات است. براساس اولویت بندی موقعیت فعلی صنعت طراحی پارچه و لباس ایران نیز، پیشنهاداتی برای رویارویی با ضعف ها و تهدیدها و تقویت توانایی ها و فرصت ها ارایه گردید.

    کلیدواژگان: طراحی پارچه، طراحی لباس، آسیب شناسی، طراحی پارچه و لباس، SWOT
  • زهرا احمدی*، بهاره مولوی صفحات 17-28

    معمولا در کارگاه های قالی شویی برای داشتن درخشندگی بیشتر در ظاهر فرش و ملایم کردن رنگ ها و یا برطرف نمودن رنگ دویدگی که در فرایند شور روی قالی ایجاد می شود، از مواد شیمیایی مخصوص بهره می گیرند. با توجه به تنوع زیاد مواد مورد استفاده در فرایند شور های تجاری و مواد رنگزایی که برای رنگرزی استفاده می شوند از یکسو و از سوی دیگر تفاوت در ساختار شیمیایی آن ها، می بایست تاثیر مواد شیمیایی مختلف با توجه به نوع مواد رنگزا مطالعه شود. با مطالعه دقیق می توان مواد مناسب جهت داشتن بهترین نتیجه از فرایند شور را بکار گرفت. از آنجا که فرش های دستباف ابریشمی نفیس و با ارزش افزوده بالا هستند، لذا دانش به کارگیری مواد شیمیایی مناسب با کمترین آسیب روی این دسته از نخ ها سودمند خواهد بود. در این تحقیق، پس از مطالعات میدانی دستورالعمل به کارگیری مواد شیمیایی که در کارگاه های قالی شویی به کار می روند شناسایی گردید. از بین روش های متداولی که پیشنهاد شده بودند دو روش جهت اجرا روی نخ های پرز ابریشمی انتخاب شد. با توجه به اهمیت رنگزاهای طبیعی، نخ های ابریشمی با رنگزای طبیعی رایج روناس در غلظت و pH های مختلف رنگرزی شده و در معرض 2 روش شور تجاری قرار گرفتند. پارامترهای رنگی L* a* b* و جذب رنگزا K/S و ثبات های شست و شویی، لکه گذاری و نوری نمونه ها اندازه گیری و مطالعه شدند. نتایج نشان داد مواد شیمیایی مورد استفاده در شور تجاری روی فام رنگی نمونه ها تاثیر می گذارد. تغییر فام رنگ متاثر از غلظت ماده رنگزا، نسخه رنگرزی و غلظت مواد شیمیایی استفاده شده، بود.

    کلیدواژگان: رنگرزی طبیعی، روناس، شور تجاری، براق شویی، قالی ابریشمی
  • مریم زینیوندمجرد*، هادی دبیریان، امیرمسعود رضادوست، هوشنگ نصرتی صفحات 29-36

    امروزه استفاده از کامپوزیت ها در صنایع مختلف رشد چشمگیری داشته است. از انواع کامپوزیت ها می توان به اتصالات کامپوزیتی اشاره نمود که در صنایعی مانند نفت، گاز و پتروشیمی مورد استفاده قرارمی گیرند.اتصالات در تغییرمسیرلوله، تغییرقطرلوله، چندشاخه شدن لوله و...کاربرددارند. یکی از این اتصالات، زانویی است. هدف استفاده از زانویی تغیر مسیر حرکت سیال در خط لوله است. در تحقیق حاضر، به منظور تولید زانویی کامپوزیتی، ابتدا پیش شکل های به فرم زانویی به کمک ماشین تخت باف الکترونیک تولید شد. پیش شکل های تولیدشده به عنوان جزء تقویت کننده زانویی کامپوزیتی مورداستفاده قرارگرفت تا به روش قالبگیری بادکنکی(بلادرمولدینگ) به زانویی کامپوزیتی تبدیل شوند. زانویی های تولیدشده تحت آزمایش فشار هیدرواستاتیک قرارگرفتند و نتایج آن با زانویی تولیدشده به روش دستی مقایسه گردید. نتایج حاصل از آزمایش فشار نشان داد که اتصال زانویی یکپارچه در فشار معادل با 1.266مگاپاسکال و زانویی غیریکپارچه در فشار 0.96مگاپاسکال دچار شکست می گردد و بر این اساس می توان بیان نمود که قابلیت تحمل فشار هیدرواستاتیک در نمونه یکپارچه به میزان 24% نسبت به غیریکپارچه افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: اتصالات کامپوزیتی، پیش شکل یکپارچه، حلقوی پودی، بلادرمولدینگ، فشار هیدرواستاتیک
  • ابوالفضل زارع مهرجردی*، حامده رحیم نژاد، ساجده رحیم نژاد صفحات 37-44

    از آن جایی که غلظت دهنده ها و رنگزا های مصنوعی مورد استفاده در چاپ عموما بر پایه نفت بوده و پساب سمی و خطرناک ایجاد می کنند و برای سلامت انسان مضر هستند و هم چنین سازگاری با محیط زیست ندارند، امروزه استفاده از روش هایی که بتوانند مشکلات زیست محیطی را کاهش دهند بیشتر مورد توجه قرارر گرفته است. استفاده از غلظت دهنده و رنگزاهای طبیعی در چاپ که دوستدار محیط زیست اند روش مناسبی می باشد. در این تحقیق نمونه های پنبه ای و ویسکوز با رنگزای روناس و غلظت دهنده آلجینات سدیم چاپ زده شدند سپس تاثیر چاپ بر رفتار رنگی، فیزیکی و کاسه انداختن پارچه های پنبه ای و ویسکوز مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آزمون های انجام شده نشان داد که نمونه های چاپ شده دارای ثبات مالشی، نوری و شستشویی خوبی می باشد و چاپ روی پارچه باعث جذب سریع تر آب و کاهش زاویه بازگشت از چروک می شود. از آزمون کاسه انداختن می توان نتیجه گرفت که چاپ تاثیر قابل قبولی بر روی کاسه انداختن نمونه پنبه ای و ویسکوز داشته است و میزان کاسه انداختن در پارچه پنبه ای نسبت به ویسکوز بیشتر است پس چاپ می تواند بر کاسه انداختن پارچه تاثیرگذار باشد. به طورکلی نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که می توان از غلظت دهنده و رنگزاهای طبیعی در چاپ استفاده کرد و به ثبات بالا و خصوصیات خوب پارچه دست یافت.

    کلیدواژگان: کاسه انداختن، روناس، چاپ، سدیم آلجینات، پارچه سلولزی
  • حمیدرضا قربانی*، علیرضا حسین پور کاسگری صفحات 45-50

    تولید نانو کامپوزیت های پلیمری ضد باکتری و ضد قارچی به علت کاربرد گسترده آن در صنایع نساجی، دارویی، بهداشتی، غذایی، بسته بندی و پزشکی بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این میان، پوشش اپوکسی یکی از معروف ترین پوشش های حفاظتی است که به طور گسترده در زمینه های صنعتی استفاده می شود. هدف از این مطالعه، تولید یک فیلم نانو کامپوزیت بر پایه رزین اپوکسی شامل نانوذرات اکسید روی است. در این کار، نانوذرات اکسید روی از طریق روش احیاء شیمیایی سنتز شد. این نانوذرات بوسیله آنالیز اسپکتروسکپی uv-vis و آنالیز DLS بررسی شدند. سایز متوسط نانوذرات حدود 46 نانومتر بود. سپس فیلم های نانوکامپوزیت در سه غلظت 1%، 2% و 4% از نانوذرات اکسید روی در رزین های اپوکسی آماده شد.. آنالیز XRD وجود نانوذرات اکسید روی را در نانوکامپوزیت تایید و آنالیز SEM مورفولوژی نانوذرات را نشان داد. به منظور مطالعه خواص ضد قارچی نانوکامپوزیت، از روش disc-diffusion استفاده شد. نتایج نشان داد که نانوکامپوزیت با 2% نانوذرات اکسید روی، بهینه ترین حالت ضد قارچی را از خود نشان می دهد.

    کلیدواژگان: نانوکامپوزیت، فیلم، ضدقارچی، رزین، اپوکسی
  • فرزانه کریم دهنوی، افسانه ولی پوری*، عفیفه کریمیان صفحات 51-57
    یک روش بسیار جذاب و کاربردی برای مهار انرژی ایجادشده در پارچه، ذخیره آن از طریق ژنراتورهای ترایبوالکتریک است. ذخیره انرژی حرکتی انسان می تواند راه امیدوارکننده ای برای استفاده از آن در وسایل الکترونیکی پوشیدنی باشد. ازآنجاکه پارچه جزء دایمی و اصلی یک ژنراتور ترایبوالکتریک است، در این مطالعه، خواص ترایبوالکتریک چندین پارچه مورداستفاده در تولید پوشاک موردبررسی قرارگرفته است. همچنین در این مقاله به بررسی تاثیر حالت های اساسی قرارگیری ژنراتورهای ترایبوالکتریک در حالت عمودی تماس-جدایی و حالت لغزشی - جانبی پرداخته شده است. مطالعه حاضر نشان می دهد که در بین پارچه های مورد آزمایش، نایلون، پنبه و پنبه آب گریز، در تماس با سایر پارچه ها اختلاف پتانسیل و جریان الکتریکی بیشتری را ایجاد می کنند. همچنین نتایج نشان داده است که حالت لغزشی - جانبی سریع تر پاسخ می دهد و جریان الکتریکی بیشتری تولید می کند. نتایج این کار امکان تولید ژنراتورهای ترایبوالکتریک پوشیدنی را برای برداشت انرژی از حرکات بیومکانیکی انسان در پارچه و لباس نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ژنراتور ترایبوالکتریک، حالت عمودی تماس-جدایی، حالت لغزشی-جانبی، لباس، منسوج پوشیدنی
|
  • Azam Nikuparvaryazdi, Abolfazl Davodi Roknabadi *, Shahnaz Nayebzadeh, Seyyed Hasan Hataminasab Pages 5-16

    The purpose of this study is to identify strong points, weak points, opportunities, threats, and the evaluation of the current state of the textile and clothing design industry in Iran by using the SWOT analysis model. For this purpose, the internal evaluation process and survey research method are used. The required information is collected through a questionnaire and a field survey of 10 experts in Yazd, using purposive sampling. The results of the analysis of the matrix of internal factors show that the textile and clothing design in Iran has capabilities in the cultural dimension, consumer market, production and employment. But there are some weak points in Iran that make it difficult for the ones who are eager to the textile and clothing design; such as: political policies, economic, educational, and cultural conditions.Matrix analysis of external factors show that the most important opportunities for Iranian textile and clothing design are exports, trade growth and marketing, and job creation. And the most important threats to the design of textile and clothing is the political policies, economic conditions, and the weakness of export and import laws. Based on the prioritization of the current position of the Iranian textile and clothing design industry, suggestions are made to face weaknesses and threats and strengthen the capabilities and opportunities.

    Keywords: fabric design, Clothing design, Textile, clothing design pathology, SWOT
  • Zahra Ahmadi *, Bahare Moulavi Pages 17-28

    In the carpet washing workshops, different chemicals are used in order to increase shine in the appearance of the carpet, soften the colors or remove the dye bleeding commonly. This method is known as gold or trade washing process. Due to the great variety of materials used in the process of gold or trade washing and on the other hand dyes with different chemical structure, the effect of different chemicals should be studied according to the structure of dyes. With research and study, suitable chemicals (remove bleeding materials) can be used to have the best result from the gold-washing process. Since silk yarns are used in luxury and high value-added hand-woven carpets, it will be very useful to have the knowledge of using the appropriate chemicals with the least damage on these yarns. In this research, after field studies, the procedure of gold washing that are used in hand-woven carpet washing workshops was identified. Among the common methods that were proposed, two methods were selected for application on silk yarns. Due to the importance of natural dyes, silk yarns were dyed with madder as a popular natural dye in different concentrations and pH of dyeing bath, after that exposed to two methods of gold washing. The color parameters and general fastness of the samples were measured and studied. The results showed that the chemicals used in gold washing affect the color shade of the samples. Color change varied according to the concentration of dye, dyeing method and also the concentration of applied chemicals.

    Keywords: Natural dyeing, Madder, Silk Carpet, Gold-Washing
  • Maryam Zeynivandmojarrad *, Hadi Dabirian, Amirmasoud Rezadoust, Hooshang Nosraty Pages 29-36

    Today, the use of composites in various industries has grown significantly. Composite fittings include composite fittings used in industries such as oil, gas and petrochemicals. Pipes and composite joints which are reinforced by the textile materials, can be a suitable replacement for the steel pipes and the other pipes such as polyethylene pipes. Joints are used for redirect of the pipe, change the diameter, split up of the pipe, etc. One of this joints is elbow type. In this study in order to producing composite elbow joint, the weft knitted preform was produced on the Stoll Flat knitting machine. The produced performs were used as reinforcement of composite elbow using Bladder molding technique. After producing the composite specimens, they are subjected under hydrostatic pressure test. The results of the hydrostatic pressure test comparised with specimens made by hand-layup technique. The maximum pressure of 1.266 MPa and 0.96 MPa was recorded for monolithic and non-monolithic composite elbow, respectively. Monolithic elbow composite has a higher pressure resistance about 24% in comparison with Non-monolithic specimens.

    Keywords: Composite joints, Preform, Weft knitting, bladder molding, Hydrostatic pressure
  • Abolfazl Zare Mehrjardi *, Hamedeh Rahimnezhad, Sajedeh Rahimnezhad Pages 37-44

    Used synthetic dyes and concentrators in printing are generally oil-based, but them effluent is toxic and dangerous, which can be harmful to human health and the environment. Therefore, use of natural dyes and concentrators in printing has received attention as an appropriate alternative. In this research, cotton and viscose samples were printed with madder dye and sodium alginate as concentrator. Then, the effect of printing on color, physical and bagging behavior of cotton and viscose fabrics was evaluated. The results showed that printing on the fabric causes a faster water drop absorption time, reduction of the wrinkle angle and improvement of bagging behavior of cotton and viscose specimens. Also in the same conditions, the magnitude of bagging in cotton fabric is higher than viscose. . In general, the results of this study showed that concentrators and natural colors can be used in printing and achieve high fastness and good properties of the fabric

    Keywords: Bagging, Madder, Printing, Sodium Alginate, Cellulose Fabric
  • HamidReza Ghorbani*, Alireza Hoseinpour Kasgari Pages 45-50

    The preparation of antibacterial and antifungal nanocomposites is widely used in textile, pharmaceutical, health, food, packaging and medicine industries. Meanwhile, epoxy coating is one of the most commonly used protective coatings films in industrial, medicine, textile and food applications. This study aimed to produce a nanocomposite film based on epoxy resin containing ZnO nanoparticles. In this work, ZnO nanoparticles were synthesized by chemical reduction method. These nanoparticles were studied by UV-Vis spectroscopy and DLS analysis. The mean size of nanoparticles was about 46 nm. Then, nanocomposite films were prepared in three concentrations 1%, 2% and 4% of ZnO nanoparticles in epoxy resins. XRD patterns confirmed the presence of ZnO nanoparticles and SEM analysis showed the morphology of nanoparticles in the nanocomposite film. To study the antifungal properties of nanocomposites was used from disc diffusion method. The results displayed that the optimum antifungal activity was in nanocomposites with concentration of 2%.

    Keywords: Nanocomposite, Film, Antifungal, Epoxy, resin
  • Farzaneh Karimdehnavi, Afsaneh Valipouri *, Afifeh Karimian Pages 51-57
    A very charming and practical approach to contain the created triboelectric energy in textile is to store it through triboelectric generators. Harvesting human-motion energy can be a promising way to use it in wearable electronics. Since the fabric is a permanent and main component of a triboelectric generator, the triboelectric properties of several fabrics used in garments manufacturing investigated in this study. In addition, the effect of the fundamental placement modes of triboelectric generators of the lateral sliding mode and contact-separation mode investigated in this paper. The present study shows that, among the tested fabrics, nylon, cotton, and hydrophobic cotton, in contact with other fabrics, showed a greater potential difference and electric current. In addition, the results showed that the lateral-sliding mode responded faster and generated higher electric current. The results of this work show the possibility of producing wearable triboelectric generators for the harvesting of energy from human biomechanical movements in fabrics and clothing.
    Keywords: triboelectric generator, lateral-sliding mode, contact-separation mode, Garment, wearable textile