فهرست مطالب

مجله دانش و تندرستی در علوم پایه پزشکی
سال شانزدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن محرابی صفحه 1

    امروزه نانوفناوری در حوزه‌های علوم مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. حوزه واکسن‌ها یکی از مواردی هست که با توجه به پاندمی کووید-19 مورد توجه بیشتری قرار گرفته است (1). نانوذرات می‌توانند هر هر دو نقش اجوانت (یاور) و رسانش در سیستم‌های واکسن ایفا کنند و همچنین واکسن‌های بر پایه نانوفناوری می‌توانند هر دو سیستم ایمنی همورال و سلولی را تحریک نمایند (2). چندین شرکت در زمینه تولید واکسن کووید -19 فعال هستند. دو مورد از این شرکت‌ها Pfizer-BioNTech و  Modernaهستند که واکسن کووید-19 را بر اساس تکنولوژی نانو و mRNA تولید می‌کنند. شرکت‌های مذکور از نانو ذرات لیپیدی به‌عنوان سیستم رسانش واکسن در فرمولاسیون‌های خود استفاده نموده‌اند. نانوذرات لیپیدی باعث فرار اندوزومی، جلوگیری از تخریب آنزیمی و آزاد‌سازی محموله ژنتیکی در سیتوزول می‌شود، جایی که mRNA به پروتئین‌هایی تبدیل می‌شود که می‌توانند نقش آنتی‌ژنیک داشته و سیستم ایمنی را تحریک کنند. موفقیت واکسن‌های Pfizer-BioNTech (BNT162b2) و Moderna (mRNA-1273) با 95 درصد کارآیی در کارآزمایی‌های بالینی فاز III را می‌توان به نانوحامل خاص آنها، "نانوذرات لیپیدی" نسبت داد (5-3).

  • پوریا محمدپرست طبس، فاطمه صبور، انیس ملکی، سبحان مرتضوی درازکلا، یاسمن پیغمبری، احسان افکار، مجید زارع بیدکی* صفحات 2-8
    مقدمه

    امروزه مصرف بی‌رویه آنتی‌بیوتیک‌ها، موجب گسترش مقاومت آنتی‌بیوتیکی شده است. از طرفی به‌دلیل عدم اطمینان از پایداری و ایمنی آنتی‌اکسیدان‌های ساختگی، مصرف آنها توصیه نمی‌شود. از گیاهان به‌عنوان منبع قابل اطمینان و طبیعی از آنتی‌اکسیدان‌ها می‌توان استفاده کرد. گیاه بنه با نام علمی Pistacia atlantica به‌دلیل وجود ترکیبات مختلف و خاصیت ضدباکتریایی آن قابل توجه است. هدف این مطالعه، بررسی اثرات آنتی‌باکتریال عصاره آبی برگ بنه بر روی شش مورد از باکتری‌های دهان و مجرای گوارش بود.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه مقادیر حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC) و حداقل غلظت‌کشندگی (MBC) عصاره آبی برگ بنه علیه 6 گونه باکتریایی به‌روش براث میکرودایلوشن مشخص شد. هر آزمایش سه بار تکرار شد. نتایج با استفاده از نرم‌افزار SPSS به‌وسیله آزمون‌های آماری One-Way ANOVA و Least Significant Difference (LSD) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    همه باکتری‌های مورد بررسی به غلظت‌های متفاوتی از عصاره آبی برگ بنه حساس بودند. میانگین MIC عصاره آبی بنه در بین باکتری‌های مورد مطالعه تفاوت معنی‌داری داشت (05/0P<). به‌طوری که حساسیت باکتری‌های گرم مثبت به‌طور معنی‌داری نسبت‌به باکتری‌های گرم منفی به عصاره بیشتر بود (05/0P<). میانگین MBC عصاره آبی بنه در بین باکتری‌های مورد آزمایش تفاوت معنی‌داری را نشان نداد (253/0P=).

    نتیجه‌گیری

    این مطالعه نشان داد که عصاره آبی برگ بنه دارای خاصیت ضدباکتریایی می‌باشد که می‌توان از آن در صنایع غذایی و داروسازی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بنهPistacia atlantica، ضدباکتریایی
  • نهاله توفیقی، معصومه اصل روستا*، مهدی رهنما، رحیم امینی صفحات 9-14
    مقدمه

    یکی از شاخصه‌های بیماری آلزایمر، رسوب پپتید آمیلوییدبتا (Aβ) در مغز است. Aβ علاوه بر پیدایش استرس اکسیداتیو و التهاب، بیان فاکتور نورتروفیک مشتق از مغز (BDNF) را کاهش می‌دهد و حتی قبل از مختل نمودن حافظه، اختلالات رفتاری نظیر اضطراب را ایجاد می‌کند. آلفالینولییک‌اسید یک اسیدچرب غیراشباع امگا-3 است که اثرات آنتی‌اکسیدانی، ضدالتهابی و نوروپروتکتیو دارد. این مطالعه با هدف بررسی اثر آلفالینولییک‌اسید بر اضطراب القا شده توسط Aβ1-42 و نقش احتمالی BDNF در این اثر انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    رت‌های نر نژاد ویستار به چهار گروه کنترل، آلفالینولییک اسید، آمیلوییدبتا و آمیلوییدبتا-آلفالینولییک‌اسید تقسیم شدند. پس از تزریق درون هیپوکامپی Aβ1-42، حیوانات به‌مدت 14 روز متوالی، آلفالینولییک اسید را با دوز μg/kg 150 به‌صورت زیرپوستی دریافت کردند. در پایان دوره، رفتار اضطرابی حیوانات با استفاده از ماز به علاوه مرتفع ارزیابی شد و بیان mRNAی BDNF در هیپوکامپ نیز توسط real time PCR سنجیده شد. سطح معنی‌داری آماری اختلاف بین گروه‌ها، 05/0 در نظر گرفته شد.

    نتایج

    در آزمون ماز بعلاوه مرتفع، آلفالینولییک‌اسید موجب افزایش چشمگیر درصد ورود به بازوی باز و درصد زمان ماندن در بازوی باز در رت‌های دریافت‌کننده Aβ1-42 شد (001/0<P). آلفالینولییک‌اسید، بیان mRNAی BDNF را نیز در هیپوکامپ این حیوانات افزایش داد (05/0<P).

    نتیجه‌گیری

    بر‌اساس نتایج مطالعه، آلفالینولییک‌اسید در رت‌های مدل آلزایمر اثر ضداضطرابی دارد و این اثر، تا حد زیادی از طریق افزایش BDNF اعمال می‌شود. همچنین احتمالا آلفالینولییک‌اسید در کاهش نورودژنراسیون موثر باشد.

    کلیدواژگان: آلفالینولئیک اسید، اضطراب، فاکتور نوروتروفیک مشتق از مغز، پپتید آمیلوییدبتا
  • سید مجید موسوی موحد، امیر صبح رخشان خواه، آتوسا مصطفوی، اکرم خلیلی نوش آبادی، محمدسعید خنجی، مجید جنانی، عیسی اکبرزاده* صفحات 15-21
    مقدمه

    این مطالعه با هدف بررسی ویژگی‌های بالینی و آزمایشگاهی بیماران مبتلا به فشارخون با تشخیص کوید-19 و ارتباط آن با مرگ انجام شده است.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه به‌صورت هم‌گروهی گذشته‌نگر و بر روی 341 بیمار مبتلا به فشار خون و کووید-19 بستری شده در بیمارستان بهارلو انجام شد. اطلاعات بیماران در طول مدت بستری از خود بیماران و پرونده‌های پزشکی جمع‌آوری شد. رضایت آگاهانه‌ی خود بیماران یکی از شروط ورود بیماران به این مطالعه بود. سطح معناداری برای همه‌ی تجزیه و تحلیل‌ها 5 درصد در نظر گرفته شد.

    نتایج

    بر اساس نتایج به‌دست امده از این مطالعه میزان مرگ ومیر این بیماران 22% بوده است. دو گروه بهبود‌یافته و فوت‌شده از نظر سن (044/0=P)، مقدار اکسیژن در بدو بستری (000/0=P) و بستری شدن درICU (000/0=P) اختلاف معنادار داشته‌اند به‌طوری‌که بیماران فوت شده به‌طور میانگین 12/3 سال پیرتر بوده، دارای 83/6 واحد اکسیژن خون کمتر در هنگام بستری و 3/69 درصد بستری بیشتر در ICU نسبت‌به گروه بهبود‌یافته بودند. دو گروه زنده مانده و فوت‌شده، از نظر فاکتورهای شمارش گلبول‌های سفید خون (007/0=P)، لنفوسیت (011/0=P)، نوتروفیل (000/0=P)، پروتئین واکنشی التهابی (000/0=P)، نیتروژن اوره خون (001/0=P)، کراتینین خون (002/0=P) و لاکتات دهیدروژناز (000/0=P) با هم اختلاف معنادار داشتند. این اختلاف به‌طوری بود که افراد فوت شده لنفوسیت و نوتروفیل کمتر و CRP، WBC، BUN، CR و LDH بیشتری نسبت به افراد زنده مانده داشتند.

    نتیجه‌گیری

    براساس نتایج این مطالعه بیماران مبتلا به فشارخون دارای میزان مرگ و میر بالاتری هستند. افراد فوت شده از نظر فاکتورهای تعداد گلبول‌های سفید خون، لنفوسیت، نوتروفیل، پروتئین واکنشی التهابی، نیتروژن اوره خون، کراتینین خون و لاکتات دهیدروژناز با گروه زنده مانده اختلاف داشتند.

    کلیدواژگان: فشار خون، کووید - 19، مرگ و میر
  • مرضیه ابراهیمیان، فاطمه زارع مهرجردی*، مریم یادگاری، آزاده شاهرخی رائینی، منصور اسماعیلی دهج صفحات 22-27
    مقدمه

    تماس مداوم با سرب حتی در مقادیر کم، می تواند منجر به آسیب در سیستم های مختلف بدن شود. تولید گونه های اکسیژن فعال (ROS) و تضعیف سیستم آنتی اکسیدانی درون زا، نقش عمده ای در صدمات ناشی ازسرب دارند. عوامل دارویی با خاصیت آنتی اکسیدانی ممکن است در کاهش صدمات ناشی از سرب موثر باشند بنابراین در این مطالعه، اثر بربرین بر عوامل اکسیداتیو ناشی از سرب بررسی گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه از 40 موش نر نژاد ویستار استفاده شد. حیوانات به صورت تصادفی به 5 گروه تقسیم شدند. 1- گروه شم، 4 گروه که به مدت یک ماه سرب از طریق خوراکی دریافت کردند. این 4 گروه شامل گروه مسموم با سرب 100ppm و 500ppm و گروه مسموم با دوز های 100 و 500ppm سرب که تحت درمان با بربرین 50mg/kg قرار گرفتند، سرب به آب آشامیدنی حیوانات اضافه شد و بربرین روزانه گاواژ شد. بعد از طی دوره درمان، حیوانات به صورت عمیق بیهوش شدند. برای بررسی میزان فعالیت آنتی اکسیدان های گلوتاتیون، کاتالاز و SOD و میزان MDA سرم، نمونه خون از قلب حیوانات گرفته شد.

    نتایج

    نتایج حاصل از بررسی فاکتورهای بیو شیمیایی نشان داد که فعالیت SOD، کاتالاز و گلوتاتیون سرم در گروه های مسموم با سرب تفاوت معنی داری با گروه شم ندارد. بربرین توانست فعالیت SOD را در گروه سرب 500 افزایش دهد. بربرین در گروه مسموم با سرب که دوز 500 سرب را دریافت کرده بودند، فعالیت کاتالاز را نیز افزایش داد. همچنین، در گروه های سرب درمان شده با بربرین افزایش معنی داری در فعالیت گلوتاتیون نسبت به گروه سرب مشاهده گردید. در بررسی میزان MDA مشاهده شد که میزان MDA سرم رت هایی که سرب دریافت کردند افزایش معنی داری نسبت به گروه شم پیدا کرده و بربرین در گروه سرب 500 میزان MDA را کاهش داد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج این مطالعه نشان داد که در معرض قرار گرفتن با سرب به مدت 2 ماه تاثیری بر فعالیت آنتی اکسیدان ها ندارد هر چند به صورت غیر معنی داری فعالیت آنها را کاهش می دهد ولی میزان MDA سرم را افزایش می دهد. که این افزایش نشانه وجود استرس های اکسیداتیو است. همچنین در این مطالعه مشاهده شد که بربرین فعالیت آنتی اکسیدان ها را افزایش می دهد و میزان MDA را کم می کند.

  • علیرضا لطفی، مظفر خزاعی* صفحات 28-48
    مقدمه

    دیابت یک بیماری متابولیک مزمن با شیوع بالا است که با هیپرگلیسمی ناشی از کمبود نسبی یا فقدان انسولین، مشخص می‌گردد. دیابت نوع 1 (تخریب سلول‌های بتا) و دیابت نوع 2 (مقاومت در برابر انسولین و فقدان عملکرد جبرانی سلول‌های بتا) دو نوع اصلی دیابت می‌باشد. مدل‌های حیوانی دیابت به‌عنوان ابزار مهمی در بررسی این بیماری، کمک می‌کند تا از مطالعات چالش‏ برانگیز غیراخلاقی و هزینه بر در نمونه‌های انسانی اجتناب گردد. لذا هدف مطالعه مروری حاضر، بررسی انواع مدل‌های حیوانی القایی و خودبخودی دیابت نوع 1 در جوندگان است.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه مروری سیستماتیک، با کلید واژه‌های دیابت، القاء و مدل حیوانی در سال‌های 1991 تا 2021 در پایگاه‌های PubMed، Scopus و موتور Google scholar جست‌وجو انجام شد. مقالات مربوط‌به موضوع مطالعه، انتخاب و بررسی شدند.

    نتایج

    از نیمه قرن بیستم تا امروز، مدل‌های جدیدی برای درمان و پیشگیری از دیابت در شرایط درون بدن و آزمایشگاهی معرفی شده‌اند. برای القای دیابت نوع 1 مدل‌های متنوعی وجود دارد که هر یک دارای نقاط ضعف و قوت هستند. این مدل‌ها شامل مدل‌های خودبخودی، دستکاری ژنتیکی و القاء شیمیایی هستند. به‌طور معمول، یکی از روش‌های القاء دیابت در حیوانات، استفاده از مواد شیمیایی به‌ویژه استرپتوزوتوسین (STZ) است و حیوانات مورد استفاده عمدتا جوندگان (موش صحرایی و موش) و به میزان کمتر گربه، سگ، خوک و پریمات‌ها هستند.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس نتایج مطالعه، هنوز مدل حیوانی استاندارد و کاملی وجود ندارد و راه طولانی تا رسیدن به یک مدل جامع از پاتوژنز و عوارض دیابت وجود دارد لذا توسعه این مدل‌ها ضروری می‌باشد. با توجه به اهمیت مطالعات دیابت، لازم است که انتخاب مدل حیوانی مناسب هر مطالعه با دقت انجام شود.

    کلیدواژگان: دیابت، استرپتوزوتوسین، آلوکسان، مدل حیوانی
  • سودشنا بهارا*، ایتشیری جنا، اسماراکا رانجان پاندا، سارتاک رانجاننایاک، سوبهاشری رای صفحات 49-54
    مقدمه

    سرطان سینه شایع‌ترین نوع سرطان در زنان هندی و دومین نوع رایج در زنان روستایی هند است. سرطان را می‌توان با تشخیص زودهنگام هنگامی که اندازه تومور کوچک است درمان کرد تا به‌طور کامل با عمل جراحی برداشته شود. تعدادی از تومورمارکرها به‌منظور تشخیص زودهنگام سرطان مورد مطالعه قرار گرفته‌است. با این حال، این امکانات تنها در مراکز پیشرفته و مجهز به آخرین فن‌آوری موجود هستند و آنها نیز گران هستند.

    مواد و روش

    این تحقیق یک مطالعه کنترل موردی بر روی 26 بیمار است که در آنها سرطان پستان به‌طور کلینیکی و هیستوپاتواوژیکی تشخیص داده شده بود. نمونه‌ها ابتدا براساس TNM staging طبقه‌بندی گردید. سرم خون برای اندازه‌گیری آنزیم‌های ADA، GGT و آنزیم‌های کبدی (SGOT, SGPT, and ALP) جمع‌آوری گردید.

    نتایج

    افزایش قابل‌توجهی در میزان سرم ADA،GGT و ALP در بیماران سرطانی سینه در مقایسه با کنترل‌های سالم وجود داشت. همچنین مقایسه بین طبقات سرطان افزایش قابل‌توجهی در میزان سرم ADA،GGT و ALP را نشان داد.

    نتیجه‌گیری

    میزان افزایش آنزیم‌ها را می‌توان به‌عنوان یکی از معیارهای تشخیصی مهم برای تعیین بیماران مبتلا به سرطان پستان در نظر گرفت. این ازمایشات در مناطق دور افتاده براحتی در دسترس و مقرون‌به‌ صرفه برای تشخیص زودهنگام سرطان سینه می‌باشد.

  • معصومه فغانی، عرفان ناصری، فهیمه محمدقسمی، پریدخت کریمیان* صفحات 55-64
    مقدمه

    کووید 19 یک بیماری عفونی نوظهور و حاد تنفسی می‌باشد که با قدرت شیوع بالا، کشورهای گسترده‌ای را درگیر کرده است. بیماری با ایجاد نارسایی پیشرونده تنفسی، درگیری ارگان‌های دیگر و در نتیجه ایجاد مشکلات سیستمیک، می‌تواند منجر به مرگ شود. پژوهش حاضر به‌منظور بررسی تغییرات هیستوپاتولوژی بافت ریه، کبد و قلب بیماران مبتلا به Covid-19 انجام شد.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه از سه ارگان ریه، کبد و قلب 6 بیمار مبتلا به کرونا در بیمارستان رازی رشت بعد از فوت و اخذ رضایت از خانواده متوفی، بیوپسی سوزنی انجام گرفت. تمامی نمونه‌ها توسط هماتوکسیلین و ایوزین رنگ‌آمیزی شدند. یافته‌های سرولوژی و پاراکلینیک بیماران ارزیابی گردید.

    نتایج

    نمونه‌برداری بافتی، آسیب آلویولی پیشرفته و احتقان عروقی را در ریه اکثر بیماران را نشان داد. ترومبوز عروقی کوچک در ریه بیماران با سابقه بالینی پیشرفته مشاهده شد. بررسی آسیب‌شناسی بافت کبد نشان‌دهنده التهاب اطراف ناحیه پورتال و گسترش استیاتوز در سلول‌های کبدی بود. علایم میوکاردیت خفیف در بافت قلب دیده شد.

    نتیجه‌گیری

    بر اساس نتایج این تحقیق، تغییرات بافت‌های کبد، قلب و ریه در بیماران این مطالعه ممکن است به‌دلیل عوارض جانبی ثانویه ناشی از COVID-19، درمان‌های دارویی متفاوت در ابتدای مواجهه با بیماری کووید-19 ویا اثر سوابق بالینی بیماران باشد.

    کلیدواژگان: هیستوپاتولوژی، قلب، ریه، کبد، کووید 19
|
  • Pouria Mohammadparast Tabas, Fatemeh Saboor, Anis Maleki, Sobhan Mortazavi Drazkola, Yasaman Peyghambari, Ehsan Afkar, Majid Zare-Bidaki Pages 2-8
    Introduction

    Improper use of antibiotics has led to the development of antibiotic resistance. On the other hand, due to the uncertainty of the stability and safety of artificial antioxidants, their use is not recommended. Plants can be used as a reliable and natural source of antioxidants. The Mastic (Baneh) plant with the scientific name of Pistacia atlantica is remarkable due to its various compounds and antibacterial properties. This stud aimed to investigate the antibacterial effects of aqueous extract of mastic tree leaf on six oral and gastrointestinal bacteria.

    Methods

    In this study, the values of minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum bactericidal concentration (MBC) of aqueous extract of mastic leaf against 6 bacterial species were determined by the microdilution broth method. Each experiment was repeated three times. The results were analyzed using SPSS22 software by One-Way ANOVA and the least significant difference (LSD) statistical tests.

    Results

    All studied bacteria were sensitive to different concentrations of aqueous extract of mastic leaves. The mean MIC ofaqueous extract of mastic was significantly different between the studied bacteria (P<0.05); So that the sensitivity of gram-positive bacteria to the extract was significantly higher than gram-negative bacteria (P<0.05). The mean MBC of aqueous extract ofmastic did not show a significant difference between tested bacteria (P=0.253).

    Conclusion

    This study showed that the aqueous extract of mastic leaves has antibacterial properties that can be used in the food and pharmaceutical industries.

    Keywords: Mastic leaf, Pistacia atlantica, Antibacterial
  • Nahaleh Tofighi, Masoumeh Asle-Rousta*, Mehdi Rahnema, Rahim Amini Pages 9-14
    Introduction

    The deposition of amyloid beta peptide (Aβ) in the brain is one of the hallmarks of Alzheimer's disease. In addition to inducing oxidative stress and inflammation, beta-amyloid reduces the expression of brain-derived neurotropic factor (BDNF) and causes behavioral disorders such as anxiety even before memory impairment. Alpha-linoleic acid is an omega-3 unsaturated fatty acid that has antioxidant, anti-inflammatory, and neuroprotective effects. This study aimed to investigate the effect of alpha-linoleic acid on anxiety induced by Aβ1-42 and examined the possible role of BDNF in this effect.

    Methods

    Male Wistar rats were divided into four groups included control, alpha-linoleic acid, Aβ, and Aβ-alpha-linoleic acid. After intra-hippocampal injection of Aβ1-42, the animals received alpha-linoleic acid subcutaneously at a dose of 150 μg/kg. At the end of the course, the anxious behavior of the animals was assessed using an elevated plus-plus maze test and BDNF mRNA expression in the hippocampus was measured by real-time PCR. The significant level was set at 0.05.

    Results

    In the elevated plus-maze test, alpha-linoleic acid significantly increased the percentage of open arm entry and the percentage of time spent in open arm in rats receiving Aβ1-42 (P<0.001). Alpha-linoleic acid also increased BDNF mRNA expression in the hippocampus of these animals (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the results of the study, alpha-linoleic acid has an anxiolytic effect in Alzheimer's disease model rats, and this effect is largely exerted by an increase in BDNF. Alpha-linoleic acid may be effective in reducing neurodegeneration.

    Keywords: Alpha-linoleic acid, Anxiety, Brain-derived neurotropic factor, Amyloid beta peptide
  • Seyed Majid Mousavi Movahed, Amir Sobhrakhshan Khah, Atoosa Mostafavi, Akram Khalili noushabadi, Mohammad SaeidKhonji, Majid Janani, Isa Akbarzadeh* Pages 15-21
    Introduction

    This study aimed to evaluate patients' clinical and laboratory characteristics with hypertension with the diagnosis of Covid-19 and its associationwith mortality.

    Methods

    This retrospective cohort study was performed on 341 patients with hypertension and Covid-19 admitted to Baharloo Hospital. Patient information was collected from patients themselves and medical records during hospitalization. Patients' informed consent was one of the conditions for patients to enter this study. The significance level for all analyzes was considered 5%.

    Results

    Based on this study's results, the mortality rate of these patients was 22%. The two groups of recoveredand dead patients were significantly different in terms of age, oxygen level at admission, and admission to the ICU. The recovered and dead groups were different in terms of white blood cell count (WBC), lymphocyte, neutrophil, inflammatory reactive protein (CRP), blood urea nitrogen (BUN), blood creatinine (CR), and lactate dehydrogenase (LDH). The difference was that the deceased had fewer lymphocytes and neutrophils and more CRP, WBC, BUN, CR, and LDH than the survivors.

    Conclusion

    Based on the resultsof this study, patients with hypertension have a higher mortality rate. The deceased differed from the surviving group in terms of white blood cell count, lymphocyte, neutrophil, inflammatory reactive protein, blood urea nitrogen, blood creatinine, and lactate dehydrogenase.

    Keywords: Hypertension, Covid-19, Mortality
  • Marzieh Pour-Ebrahimian, Fatemeh Zare Mehrjerdi*, Maryam Yadegari, Azadeh Shahrokhi Raeini, Mansour Esmaili Dehaj Pages 22-27
    Introduction

    Constant exposure to lead, even in small amounts, can lead to damage to various systems of the body. The production of reactive oxygen species (ROS) and the weakening of the endogenous antioxidant system play a major role in lead damage. Antioxidant drugs may be effective in reducing lead-induced damage, so in this study, the effect of berberine on lead-induced oxidative agents was investigated.

    Methods

    In this study were used forty male wistar rats. The animals were randomly divided into 5 groups. 1-Sham group, four groups that received lead orally for one month. These four groups included the 100ppm and 500ppm lead poisoned groups and the 100 and 500ppm lead poisoned groups treated with berberine 50mg / kg. Lead was added to the drinking water of the animals and berberine was gavaged daily. After the treatment period, the animals were deeply anesthetized and blood sample was taken from the heart of animals to evaluate the activity of antioxidants glutathione (GSH), catalase (CAT) and Superoxide Dismutase (SOD) and malondialdehyde MDA level in the serum.

    Results

    The results of biochemical factors showed that serum SOD, CAT and GSH activity in lead poisoning groups were not significantly different from sham group. Berberine was able to increase SOD activity in the lead 500 group. Berberine also increased CAT activity in the lead-poisoned group receiving 500 dose of lead. Also, in lead groups treated with berberine, a significant increase in GSH activity was observed compared to the lead group. The results of the MDA examination showed that the serum MDA level of rats that received lead increased significantly compared to sham group and berberine decreased MDA level in lead 500 group.

    Conclusion

    In general, the results of this study showed thatexposure to lead for 2 months has no effect on the activity of antioxidant, but increases serum MDA. Increased MDA indicates the presence of oxidative stress. The study also found that berberine increased the antioxidants activity and decreased the MDA level

    Keywords: Lead, Berberine, Oxidative stress, Superoxide dismutase, Catalase, Glutathione
  • Alireza Lotfi, Mozafar Khazaei* Pages 28-48
    Introduction

    Diabetes is a chronic metabolic disease with high prevalence characterized by hyperglycemia due to relative deficiency or lack of insulin. Type 1 diabetes (destructionof Beta cells) and type 2 diabetes (insulin resistance) are the two main types of diabetes. Animal models of diabetes, as an important tool in the study of this disease, help to avoid human challenging immoral and costly studies. Therefore, the present review study aimed to investigate animal models of induced and spontaneous type 1 diabetes in rodents.

    Methods

    In this systematic review, the keywords of “diabetes”, “induction”, and “animal model” from 1991 to 2021 were searched in PubMed, Scopus, and Google scholar databases. Articles related to the subject of study were selected and reviewed.

    Results

    From the half of the twentieth century until today, new models have been introduced for prevention and treatment of diabetes in vivo and in vitro. There arevarious models for inducing type 1 diabetes, each of which has its strengths and weaknesses. These models include spontaneous models, genetically engineered, and chemically induced models. Typically, one way to induce diabetes in animals is to use chemicals, especially streptozotocin (STZ). Animals used include rats, mice, cats, dogs, pigs, and primates.

    Conclusion

    Based on the results of the study, there is still no standard animal model that can accurately detect the disease, and there is a long way to arrive at a comprehensive model of the pathogenesis and complications of the disease. Therefore, it is necessary to consider the development of these models. Given the importance of diabetes studies, it is necessary to carefully select the appropriate animal model for each study.

    Keywords: Diabetes, Streptozotocin, Alloxan, Animal model
  • Sudeshna Behera*, Itishri Jena, Smaraka Ranjan Panda, Sarthak Ranjan Nayak, Subhashree Ray Pages 49-54
    Introduction

    Breast cancer accounts for the most common cancer in urban Indian females, and the second commonest in the rural Indian women. Early detectable cancers can potentially be cured when the tumour is small enough to be completely removed surgically. A number of biochemical tumour markers have been studied for the early detection of cancer. However these facilities are only available at sophisticated and well equipped centers with latest technology and they are also expensive.

    Methods

    This was a case-control comparative study conducted taking 26 clinically and histopathologically established female breast cancer patients. The cases will first be categorized according to the TNM staging of Ca Breast. Serum was collected for estimation of ADA, GGT and liver enzymes (SGOT, SGPT, and ALP) and lipid profile.

    Results

    There was significant increase in the mean serum ADA, GGT & ALP levels in carcinoma breast patients in comparison to healthy controls. Inter-stage comparison of serum ADA, GGT & ALP level in various stages also showed significant hike.

    Results

    There was significant increase in the mean serum ADA, GGT & ALP levels in carcinoma breast patients in comparison to healthy controls. Inter-stage comparison of serum ADA, GGT & ALP level in various stages also showed significant hike.

    Conclusion

    The extent of rise in these parameters can be taken as one of the important criteria to establish its diagnostic role in carcinomaBreast patients. These might prove to be easily accessible and affordable biomarkersin remote areas for the early detection of the disease.

    Keywords: Adenosine deaminase, Gamma glutamyl transpeptidase, Alkaline phosphatase, Enzyme markers, Breast cancer
  • Masoumeh Faghani, Erfan Naseri, Fahimeh Mohammadghasemi, Paridokht Karimian* Pages 55-64
    Introduction

    Covid 19 is an emerging and acute respiratory diseasewith high prevalence that has spread across whole world. The disease can lead to death by progressive respiratory failure, involvement of other organs, and systemic problems. The present study aim was the survey of the histopathological changes in lung, liver and heart tissues of patients with Covid-19.

    Methods

    In this study, acupuncture biopsy of three organs of lung, liver and heart of 6 patients with Covid-19 disease was performed in Razi Hospital, Rasht, Iran. The samples were collected after death and obtaining the consent inform from the patient’s family. All samples were stained with hematoxylin andeosin. Imaging, serological and paraclinical findings of patients were evaluated.

    Results

    Tissue biopsy in this study showed advanced alveolar injury and vascular congestion in the lungs of most patients. Small vascular thrombosis was suspected in patients with advanced clinical history. Examination of liver tissue pathology showed periportal inflammation in the liver, spread of steatosis in liver cells.Signs of mild myocarditis were seen in the heart tissue.

    Conclusion

    Based on the results of this study, changes in liver, heart and lung tissues in patients may be due to secondary side effects of Covid-19, different drug therapies at the onset of Covid-19 disease or the effect of patients' clinical history.

    Keywords: COVID-19, Heart, Lung, Liver, Histopathology