فهرست مطالب

آموزش علوم دریایی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 26، پاییز 1400)

نشریه آموزش علوم دریایی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 26، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/30
  • تعداد عناوین: 14
|
  • مهدی دهقانی سلطانی*، مریم مصباحی، امیدعلی منصوری صفحات 1-15
    این پژوهش به پیامدها و مسایل ناشی از رویکرد رهبری اتخاذ شده توسط دانشگاه ها پرداخته و هدف اصلی آن، مطالعه و بررسی تاثیر شایستگی مدیریتی و گرایش به یادگیری بر عملکرد شغلی مدیران با نقش میانجی رهبری کارآفرینانه در دانشگاه های شهر کرمان بود. تحقیق حاضر بر اساس هدف یک تحقیق کاربردی و همچنین بر اساس چگونگی به دست آوردن داده های مورد نیاز، از نوع تحقیقات توصیفی و همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق عبارت است از مدیران و معاونین و روسای دانشکده های دانشگاه های شهر کرمان به تعداد 494 نفر بود که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران برابر با 214 نفر به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد با روایی و پایایی مناسب استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار16 SPSS و Smart PLS انجام گرفته و از آماره های توصیفی و استنباطی و مدل معادلات ساختاری نیز برای تحلیل داده ها و بررسی فرضیه ها استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که شایستگی مدیریتی و گرایش به یادگیری تاثیر مثبت معناداری بر رهبری کارآفرینانه و عملکرد شغلی دارد. گرایش به یادگیری نیز تاثیر مثبت معناداری بر شایستگی مدیریتی دارد. از طرفی، رهبری کارآفرینانه بر عملکرد شغلی تاثیر مثبت معناداری دارد. همچنین رهبری کارآفرینانه در تاثیرگذاری شایستگی مدیریتی و گرایش به یادگیری بر عملکرد شغلی نقش میانجی ایفا می کند.
    کلیدواژگان: شایستگی مدیریتی، گرایش به یادگیری، عملکرد شغلی، رهبری کارآفرینانه
  • بلقیس باورصاد*، علی مهرابی، پگاه گنجی زیتونی صفحات 16-29
    صنایع دریایی تلاش می کنند تا از یک استراتژی مناسب مدیریت نگهداری و تعمیرات (نت) برای کاهش خرابی ها و از کارافتادگی های ماشین آلات و تجهیزات گران و بعضا کمیاب استفاده کنند. بنابراین، هدف پژوهش حاضر، ارزیابی 8 قطب نت بهره ور فراگیر به عنوان یک رویکرد جامع مدیریت نت، در شرکت کشتیرانی نگین تاج ساحل اروند می باشد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته است که روایی محتوایی آن توسط کارشناسان نت شرکت و اساتید راهنما و پایایی آن به کمک آلفای کرونباخ تایید شد. جامعه آماری این پژوهش کاربردی 40 نفر از مدیران، سرپرستان و کارکنان حوزه های عملیاتی و اداری مرتبط با هر یک از قطب های نت بهره ور فراگیر در شرکت کشتیرانی نگین تاج ساحل اروند می باشد که به صورت هدفمند انتخاب و به هر نفر یک پرسشنامه جهت تکمیل ارایه گردید و در نهایت 25 پرسشنامه قابل استفاده دریافت و برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی، تحلیل شکاف و روش IPA در قالب نرم افزارهای SPSS 23 و اکسل 2016، استفاده شد. نتایج این تحقیق، علاوه بر بیان میزان شکاف بین وضعیت موجود و مطلوب کلیه شاخص ها (گویه های پرسشنامه) و متغیرها و نیز استراتژی حاصل از تحلیل IPA، اولویت بهبود تمامی شاخص ها را به طور جزیی و اولویت هشت قطب (متغیر) اصلی تحقیق را به طور کلی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: قطب، نت، بهرهور، فراگیر، کشتی
  • زهره شرعی، سید عباس ابراهیمی* صفحات 30-44

    پژوهش حاضر با هدف بررسی سیاست های موثر بر فرآیند برندسازی ملی در حوزه نخبگان و استعدادهای برتر مبتنی بر رویکردی آمیخته (کیفی- کمی) و در طی مطالعه ای توصیفی-اکتشافی و از نوع همبستگی صورت گرفته است. جامعه آماری پژوهش برای مرحله کیفی، شامل نخبگان، مدیران بنیاد ملی نخبگان و اساتید مربوطه در حوزه برندسازی ملی و برای مرحله کمی، کلیه استعدادهای برتر و نخبگان شناسایی شده توسط بنیاد ملی نخبگان از سال 1395 به بعد با مدرک تحصیلات تکمیلی بوده است. نمونه آماری در بخش کیفی با رویکرد هدفمند قضاوتی و روش گلوله برفی به تعداد 15 نفر و در بخش کمی به روش در دسترس اتفاقی مبتنی بر قواعد معادلات ساختاری به تعداد 280 نفر انتخاب گردیده است. ابزار جمع آوری داده ها در مرحله اول شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان و در مرحله دوم پرسشنامه 56 سوالی برای سنجش روابط بین متغیرهای پژوهش می باشد که روایی آن به دو روش همگرایی و تشخیصی و پایایی پرسشنامه به روش پایایی معرف ها و مرکب تایید گردیده است. تجزیه وتحلیل داده های کیفی با استفاده از روش تحلیل محتوا و در داده های کمی با رویکرد حداقل مربعات جزیی انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد که شش سیاست؛ پشتیبانی دولتی، تعهد ذی نفعان، مشارکت و همکاری ذی نفعان، فرهنگ سازی، سیاست زدایی در فرآیند برندسازی و تغییر ساختارهای دولتی و نهادهای وابسته بر فرآیند برندسازی ملی در حوزه نخبگان از نظر خبرگان موثر می باشند که در 13 زیر سیاست تبیین شده اند.

    کلیدواژگان: برندسازی ملی، برندسازی نخبگان، سیاست های برندسازی، نخبگان و استعدادهای برتر
  • محمد حکاک*، حسن کولیوند صفحات 45-62

    هویت سازمانی، مفهومی است برای توصیف رابطه بین فرد با سازمانی که در آن کار می کند و ادراک یکی بودن (متعلق بودن) با سازمان، جایی که افراد خود را بر اساس خصوصیات سازمانشان تعریف می- کنند. کارکنانی که احساس هویت یکسانی با سازمان خود دارند، تفکرات مثبت و رفتارهای مفیدی در محیط کار از خود نشان می دهند. از طریق هویت-یابی، کارکنان ویژگی های مهم سازمان را به عنوان ویژگی های خود جذب می کنند. هویت سازمانی در پی کشف چرایی تعلق فرد به یک گروه و عدم تعلق و مرزبندی وی با گروه های دیگر است. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و اولویت بندی مولفه های راهبردی شکل گیری و تحکیم هویت سازمانی دانشجویان دانشگاه های افسری آجا می باشد. این پژوهش آمیخته است و جامعه آماری آن، اساتید و مدیران عالی و میانی دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص) می باشد که در آن با روش نمونه گیری هدفمند تعداد 38 نفر از خبرگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. پس از مصاحبه با خبرگان، 13 مولفه موثر بر شکل گیری و تحکیم هویت سازمانی دانشجویان دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص) شناسایی شد که با استفاده از رویکرد دلفی فازی اولویت بندی شدند. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که، مولفه های اقدامات مدیران عالی، مدیریت استراتژیک سرمایه انسانی، دانش راهبردی، سیاست ها و رویه های سازمان و ابزارها و حمایت ها از اولویت بالاتری نسبت به سایر مولفه-ها در شکل گیری و تحکیم هویت سازمانی دانشجویان دانشگاه پدافند هوایی خاتم-الانبیاء(ص) برخوردار است.

    کلیدواژگان: دانشگاه پدافند هوایی خاتم الانبیاء(ص)، هویت سازمانی، شکل گیری و تحکیم، دانشگاه های افسری آجا
  • محمد مهدی*، حسن غفاری، فرحناز آهنگ، اصغر محمدی فاتح صفحات 63-73
    برای رویارویی با تغییرات فزاینده محیط و چالش های محیطی، سازمان های معاصر باید محیط کاری ای را به وجود آورند که به آنان در جذب، نگهداری، ارتقاء و انگیزش یک تیم از کارکنان ماهر و متخصص کمک کند. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر رهبری معنوی بر مولفه های هشت گانه رفتار شغلی، یعنی رضایت شغلی، امیدواری، عجین شده با شغل، تعهد سازمانی، عزت نفس سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، قصد ترک خدمت و تحلیل رفتگی است. روش پژوهش از جهت هدف، کاربردی و از حیث شیوه گردآوری داده ها توصیفی - پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل اعضای هییت علمی دانشگاه های آجا می باشد که تعداد 115 نفر به روش نمونه گیری قضاوتی انتخاب شدند. داده های پژوهش، با استفاده از پرسشنامه های الکترونیکی استاندارد رهبری معنوی و مولفه های رفتار شغلی جمع آوری و از طریق روش مدل سازی معادلات ساختار به وسیله نرم افزار Smart-PLS تجزیه و تحلیل گردید. برای بررسی پایایی و روایی ابزار گردآوری داده ها، از شاخص های آلفای کرونباخ و پایایی مرکب، شاخص AVE و روایی همگرا استفاده شد که مقادیر مربوطه در محدوده قابل قبول قرار داشتند. نتایج پژوهش نشان داد که رهبری معنوی تاثیر مثبت و معناداری بر رضایت شغلی، امیدواری، عجین شده با شغل، تعهد سازمانی، عزت نفس سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی و تاثیری منفی بر قصد ترک خدمت و تحلیل رفتگی اعضای هییت علمی دانشگاه های آجا دارد.
    کلیدواژگان: رهبری معنوی، مولفه های رفتار شغلی، اعضای هیئت علمی، آجا
  • مهدی آزادسرو، پرویز مفتون*، مژگان رشتچی صفحات 74-87
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر استفاده از کتاب درسی تالیف شده متناسب با نیاز دانشجویان افسری بر دانش زبان تخصصی آن ها پرداخته است. بعلاوه، باورهای مدرسان این کتاب نیز موردبررسی قرار گرفت و درنهایت، نظرات خود دانشجویان نیز درباره نقاط ضعف و قوت کتاب درسی تجزیه وتحلیل شد. تعداد 40 دانشجوی افسری رسته عرشه به دو گروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) تقسیم شدند. همچنین 4 نفر از مدرسان زبان تخصصی مهندسی عرشه در این پژوهش شرکت کردند. ابزار جمع آوری داده های پژوهش عبارت بودند از پیش و پس آزمون زبان تخصصی و مصاحبه ساختاریافته با مدرسان و همچنین دانشجویان. نتایج کمی حاکی از عملکرد بهتر گروه آزمایش به نسبت گروه کنترل بوده است. تحلیل کیفی باورهای مدرسان در سه مولفه اصلی خلاصه شد که شامل 1) قرار گرفتن دانشجویان در محیط واقعی جهت بالا بردن مهارت های تولیدی زبان تخصصی؛ 2) قرار گرفتن دانشجویان در محیط واقعی جهت بالا بردن مهارت های ادراکی زبان تخصصی؛ و 3) پیشنهاد استفاده از فعالیت های ارتباطی بیشتر بوده اند. نتایج مصاحبه با دانشجویان نیز در دو مولفه 1) ایجاد فرصت های بیشتر یادگیری در حوزه زبان تخصصی و 2) افزایش کارهای گروهی و فعالیت های تعاملی خلاصه شده بود. درنهایت، نقاط ضعف کتاب درسی تالیف شده جدید به عقیده دانشجویان در دو مبحث 1) کمبود تمرین های واژگان و 2) فعالیت های ناکافی دستور زبان نتیجه گیری شد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که انگلیسی دریایی به عنوان یکی از عناصر اصلی در آموزش زبان تخصصی عرشه به شمار می رود که نیازمند انجام نیازسنجی های هدفمند جهت به کارگیری صحیح مواد درسی مطابق با نیازهای دانشجویان است. مدرسان نیز می بایست با آگاهی از نقاط ضعف و قوت کتب درسی اقدامات شایسته ای را متناسب با اتخاذ مواد درسی مناسب و یا حذف موارد ناکارآمد انجام دهند.
    کلیدواژگان: تالیف کتاب درسی، انگلیسی با اهداف ویژه، نیازسنجی، انگلیسی دریایی
  • حبیب مرادی، معصومعلی سلیمیان*، بهزاد فرخ سرشت، قربانعلی آقااحمدی صفحات 88-116

    امروزه، اخلاق به عنوان یکی از مهم ترین انواع سرمایه، نقش موثری در تداوم حیات سازمان ها ایفا می نماید. هدف پژوهش حاضر، شناسایی مولفه های سرمایه اخلاقی سازمان و ارایه مدلی از آن با تاکید بر آموزش در صنعت حمل ونقل دریایی می باشد. نوع پژوهش ازنظر هدف، کاربردی و ازنظر اجرا ترکیبی است. جامعه آماری متشکل از مدیران و کارکنان اداره کل بنادر و دریانوردی استان مازندران به تعداد380 نفر می باشد که در بخش کیفی، 18 نفر و در بخش کمی با استفاده از فرمول کوکران، تعداد200 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها، مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته بود. جهت تحلیل مصاحبه ها، روش تحلیل محتوای قراردادی مورداستفاده قرار گرفت و مدل اولیه سرمایه اخلاقی سازمان استخراج شد. جهت سنجش و برازش مدل، روش تحلیل عاملی تاییدی با نرم افزار لیزرل انجام شد. همچنین با استفاده از شاخص های KMO و بارتلت، کفایت داده ها تاییدشده و بار عاملی تمامی گویه ها بالاتر از 3/0 محاسبه و مدل طراحی شده مورد تایید قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد مولفه های سرمایه اخلاقی سازمان شامل: رهبری اخلاقی، فرهنگ اخلاقی، جو اخلاقی، شهرت سازمان، سازمان اخلاق محور، وفاداری اخلاقی، محتوای اخلاقی خدمات، فروش اخلاق محور و مسئولیت پذیری اخلاقی می باشد. همچنین متغیر آموزش توانست نقش میانجی معناداری را در ارتباط میان مولفه های اخلاقی و سرمایه اخلاقی سازمان ایفا نماید که بایستی با تدوین برنامه های راهبردی، سعی در حفظ و ارتقاء آن نمود.

    کلیدواژگان: اخلاق، سرمایه اخلاقی سازمان، آموزش، اداره کل بنادر و دریانوردی استان مازندران
  • رضا نادری بنی*، ثارالله لطفیان صفحات 117-126
    هدف از تحقیق حاضربررسی تاثیر ابعاد هوش عاطفی بر رفتار شهروندی سازمانی کارکنان می باشد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری تحقیق حاضر کارکنان نیروی دریایی بندر انزلی می باشند که تعداد 260 نفر برآورد شد و از طریق فرمول جامعه محدود کوکران، 155 نفر انتخاب گردید و با توجه احتمال عدم بازگشت پرسشنامه، تعداد160 پرسشنامه به روش نمونه گیری تصادفی ساده در بین کارکنان توزیع و تحلیل داده ها بر روی 155 مورد انجام شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار smart pls استفاده شد. نتایج تحلیل داده های تحقیق نشان داد که آگاهی از احساسات خود به میزان 24/0 بر رفتار شهروندی سازمانی کارکنان، استفاده از احساس به میزان 11/0 بر رفتار شهروندی سازمانی، تنظیم احساسات به میزان 14/0 بر رفتار شهروندی سازمانی کارکنان و ارزیابی احساسات دیگران به میزان 38/0بر رفتار شهروندی سازمانی کارکنان نیروی دریایی بندرانزلی تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: واژه های کلیدی رفتار شهروندی سازمانی، هوش عاطفی، نیروی دریایی
  • امیرمحسن گودرزی، کتایون پورمهدی*، ناصر آزاد صفحات 127-147

    یکی از مشکلات اساسی در اجرای موفقیت آمیز پروژه های ملی که منجر به اتلاف منابع مالی و انسانی می گردد، نبود مدیران پروژه شایسته در آنهاست. پژوهش حاضر، با تمرکز بر روی یکی از سازمان های دولتی ایران، در صدد طراحی چارچوب آموزش و توسعه شایستگی های مدیران پروژه این سازمان برآمده است که هم می توانند به عنوان ملاکی برای جذب مدیران پروژه مورد توجه قرار گیرند و هم قابلیت این را دارند که بتوان به کمک آن ها، شایستگی های مدیران پروژه فعلی سازمان را توسعه و ارتقا بخشید.در بخش اول تحقیق، ابتدا با مدیران پروژه خبره و با سابقه سازمان مذکور، مصاحبه انجام شد. سپس طبق روش کدگذاری نظری، چارچوب اولیه شایستگی مدیران پروژه استخراج شد که با استفاده از پرسش نامه چارچوب شایستگی و تحلیل آماری داده های حاصله، چارچوب شایستگی نهایی مدیران پروژه سازمان مذکور به دست آمد. در مرحله بعد، با مرور ادبیات موضوع، لیستی از روش های آموزش و توسعه شایستگی تهیه گردید و سپس با استفاده از آن و همچنین چارچوب شایستگی بدست آمده، پرسش نامه چارچوب آموزش و توسعه شایستگی، تهیه و بین خبرگان مدیریت پروژه و مدیریت منابع انسانی سازمان توزیع گردید. در نتیجه تحلیل داده های حاصل از جمع آوری این پرسش نامه ها، چارچوب آموزش و توسعه شایستگی مدیران پروژه سازمان بدست آمد.

    کلیدواژگان: مدیران پروژه، شایسته، چارچوب آموزش و توسعه شایستگی، سازمان دولتی، آموزش و توسعه مدیریت
  • شهامت حسینیان*، نوید محمدی صفحات 148-163

    در اقتصاد مبتنی بر دانش امروز، منابع انسانی یکی از سرمایه های کلیدی سازمان برای ارتقای مزیت رقابتی به شمار می آید . مدیریت سازمان برای ایجاد سازمانی با نیروی انسانی توانمند راهی جز آموزش، تقویت قدرت خلاقیت، بالا بردن روحیه و رشد شخصیت کارکنان ندارد. ارزیابی عملکرد کارکنان، یکی از کلیدی ترین وظایف مدیران منابع انسانی می باشد. عدم وجود یک نظام ارزیابی عملکرد اثربخش می تواند تبعات منفی متعددی در سطح فردی و سازمانی در پی داشته باشد. بنابراین ضروری است تا مدیران سازمان ها با بهره گیری از مدلی جامع، اثربخشی نظام ارزیابی عملکرد کارکنان را ارزیابی کرده و اقدامات لازم را برای بهبود آن انجام دهند. هدف از انجام این تحقیق توسعه چنین مدلی برای یکی از سازمان های نیروی مسلح جمهوری اسلامی ایران می باشد. این تحقیق از نوع توسعه ای، پیمایشی و کیفی است که با روش تحلیل مضمون انجام شده است. 11خبره منابع انسانی در سازمان هدف در این پژوهش شرکت کرده اند که براساس نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شده اند.یافته های تحقیق نشان داد، اثربخشی نظام ارزیابی عملکرد کارکنان مبتنی بر 6 بعد (هدفمند بودن، عدالت محور بودن، دقیق بودن، قابل قبول بودن، طراحی مناسب داشتن و کاربردی بودن) 16مولفه و 47شاخص می باشد. مدل به دست آمده حاکی از سازگاری آن با ادبیات تحقیق بوده و با ماهیت سازمان هدف نیز تناسب لازم را دارد و می تواند منجر به افزایش اثربخشی نظام ارزیابی عملکرد آن بشود.

    کلیدواژگان: سنجش اثربخشی، نظام ارزیابی، عملکرد کارکنان ناجا، هدفمندی، عدالت محوری
  • سروش سیاری*، مهدی مطهرنیا صفحات 164-180
    درک مناسب از موقعیت جغرافیایی یک کشور می توان بر قدرت ملی، رفتار سیاسی و منافع ملی آن کشور تاثیرات متفاوتی داشته باشد. امروزه دریا سهم زیادی در شکل گیری قدرت ملی یک کشور در روابط بین الملل ایفا می کند. ایران به واسطه قرار گرفتن در قسمت شمال خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان و مجاورت با دریای خزر از موقعیت دریایی ویژه ای در منطقه و جهان برخوردار است. جنوب شرق ایران با دارا بودن ظرفیت های ژیوپولتیک فوق العاده اقتصادی، امنیتی، دسترسی، ارتباطات منطقه ای و بین المللی واجد کارکردهای تولید کننده قدرت در کشور است که تا کنون مورد غفلت واقع شده و با وجود دارا بودن پتانسیل های فوق الذکر، یکی از عقب مانده ترین مناطق کشور به لحاظ اقتصادی و اجتماعی محسوب می گردد. قدرت دریایی ایران می تواند با استفاده از سرچشمه ها و عناصر موجود در این منطقه جهش قابل توجهی را تجربه کند. نهایتا دور از انتظار نخواهد بود که جمهوری اسلامی ایران بتواند با سیاست گذاری های صحیح و اتخاذ راهبردهای مناسب، ظرفیت های معرفی شده در سواحل مکران را در راستای ارتقای قدرت دریایی به کار گیرد. پژوهش پیش رو با روش توصیفی-تحلیلی به دنبال آن است که بهره گیری از ظرفیت های ژیوپلیتیکی سواحل مکران چه تاثیری بر افزایش قدرت دریایی ایران خواهد داشت.
    کلیدواژگان: سواحل مکران، ظرفیت های ژئوپلیتیکی، قدرت دریایی
  • علی محسنی فر* صفحات 181-198
    هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل توسعه و آموزش ورزش دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) نوشهر می باشد. این پژوهش کاربردی و روش انجام آن آمیخته است. روش نمونه گیری، هدفمند و در دسترس بود. جامعه آماری تحقیق شامل دانشجویان، اساتید، خبرگان و مربیان تربیت بدنی، مدیر گروه تربیت بدنی و مدیران آموزش دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) نوشهر بود. در مرحله اول پژوهش با استفاده از انجام مصاحبه با 25 نفر از جامعه آماری، عوامل توسعه و آموزش ورزش شناسایی شد. در مرحله دوم و سوم، عوامل شناسایی شده توسط گروه دلفی (25 نفر) بررسی شد؛ در این دو مرحله عواملی که حداقل 70 درصد دارای پاسخ مثبت بودند برای مرحله بعد باقی ماندند. در مرحله چهارم رتبه بندی عوامل شناسایی شده در سه مرحله قبل با استفاده از پرسشنامه پنج گزینه ای لیکرت انجام شد و در نهایت مدل توسعه و آموزش ورزش دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) نوشهر ترسیم شد. برای رتبه بندی عوامل از آزمون فریدمن در قالب نرم افزار SPSS استفاده شد. بر اساس یافته های این پژوهش مهم ترین عوامل توسعه و آموزش ورزش دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) نوشهر شامل توسعه ورزش های ساحلی، حمایت مسیولین دانشگاه از ورزش دانشجویان، وجود سیستم های ثبت فعالیت های ورزشی دانشجویان، وجود سیستم های بودجه ریزی مشخص در حوزه ورزش دانشگاه و استفاده از مدرسین و داوران دارای مدرک مربیگری و داوری در سطح ملی و بین المللی بودند؛ بنابراین مدیران دانشگاه باید جهت توسعه و آموزش ورزش دانشگاه علوم دریایی امام خمینی (ره) نوشهر، عوامل شناسایی شده را مورد توجه قرار دهند.
    کلیدواژگان: دانشگاه علوم دریایی، توسعه، آموزش، ورزش
  • دوستعلی دهقان چاچکامی*، رشید ذوالفقاری زعفرانی، فریبا حنیفی صفحات 199-217

    هدف این پژوهش طراحی و تبیین مدل ارتقای کارآمدی منابع انسانی بر اساس مولفه های آمایش سرزمین بوده است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نوع آمیخته اکتشافی بوده است .جامعه آماری شامل کارکنان و کارشناسان دانشکده و آموزشکده های فنی، علوم دریایی و کشاورزی دانشگاه فنی و حرفه ای مازندران در سال 1398 به تعداد 1800 نفر بود. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی و مورگان 317 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده تعیین شد، ابزارهای اندازه گیری از دو پرسشنامه محقق ساخته، شامل کارآمدی منابع انسانی و آمایش سرزمین بود. که ضریب پایایی آنها در جامعه مورد مطالعه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ برای کارآمدی منابع انسانی 87/0 و آمایش سرزمین برابر با 79/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی و آزمون تحلیل عاملی تاییدی با استفاده از نرم افزارهای Excel ،Spss و Amos انجام شد. نتایج نشان داد، که 80 درصد آمایش سرزمین دانشگاه فنی و حرفه ای مازندران به ابعاد آموزشی (8 مولفه)، سازمانی (12مولفه)، فردی (13 مولفه)، حرفه ای (16 مولفه)، اخلاقی (9 مولفه)، اجتماعی و فرهنگی (6 مولفه)، راهبردها (8 مولفه)، آسیب ها (8 مولفه) وابسته است. که هر کدام از مولفه ها و ابعاد آن ها در حد قابل قبولی (بالاتر از 96/1%) هستند.

    کلیدواژگان: ارتقای کارآمدی، منابع انسانی، آمایش سرزمین، دانشگاه فنی و حرفه ای
  • یوسف یوسف پور سلیمانی، کلثوم نامی*، محمود صباحی زاده صفحات 218-235
    هدف این پژوهش، ارایه مدلی به منظور ارتقاء مدیریت استعداد در راستای بهینه سازی برنامه ریزی شغلی در نداجا می باشد. روش پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه جمع آوری اطلاعات توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری مشتمل بر تعداد 186 نفر از مدیران سطوح عالی، میانی و عملیاتی ستاد نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران و از طریق نمونه گیری خوشه ای، تعداد 125 نفر محاسبه شده است. این پژوهش، مطالعه ای کمی است که در آن جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته صورت گرفته است. روایی صوری و روایی محتوایی ازطریق جمع بندی نظرات خبرگان مورد بررسی و تایید قرار گرفته و همچنین روایی سازه از طریق اجرای تحلیل عاملی اکتشافی صورت پذیرفته و پایایی پرسشنامه نیز به استناد آزمون آلفای کرونباخ (بیش از 0.7) مورد تایید است. داده ها با استفاده از مدل معادلات ساختاری و نرم افزارهای SPSS و Smart PLS مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتایج حاصله حاکی از تاثیر معنادار مدیریت استعداد بر برنامه ریزی شغلی در نداجا بوده و همچنین تاثیر معنادار متغیر مدیریت استعداد بر تمامی متغیرهای زیر مجموعه برنامه ریزی شغلی است. لذا مهارت های ارتباطی مورد نیاز با توجه به سطح و عملکرد مورد نیاز کارکنان در یگانهای عملیاتی، ستادی، آموزشی و مهارت های مرتبط با خلاقیت از قبیل جسارت در تفکرات نو، حل مسایل ذهنی، چرا پروری و ریسک پذیری کنترل شده و همچنین مشخص نمودن مسیر شغلی و مهارت های مورد نیاز و ابلاغ آن به کارکنان در بدو ورود به نداجا بسیار مورد اهمیت بوده و باید مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، بهینه سازی، برنامه ریزی شغلی، نیروی دریایی راهبردی ارتش ج.ا.ا
|
  • Mahdi Dehghani Soltani *, Maryam Mesbahi, Omid Ali Mansouri Pages 1-15
    This study deals with the consequences and issues arising from the leadership approach adopted by universities and its main purpose was to study the effect of managerial competence and learning orientation on managers' job performance with the mediating role of entrepreneurial leadership in Kerman universities. The present study is applied in terms of purpose and it is a descriptive and correlational study. The statistical population of this study consisted of 494 of the principals, deputies and heads of the faculties of the universities of Kerman, the sample size was selected randomly according to Cochran's formula which was 214 people. A standard questionnaire with appropriate validity and reliability was used to collect data. Data analysis was performed with SPSS 16 and Smart PLS software and descriptive and inferential statistics and structural equation modeling were used to analyze the data and test the hypotheses. The results showed that managerial competence and the tendency to learn have a significant positive effect on entrepreneurial leadership and job performance. Learning orientation also has a significant positive effect on managerial competence. On the other hand, entrepreneurial leadership has a significant positive effect on job performance. Entrepreneurial leadership also plays a mediating role in influencing managerial competence and the tendency to learn on job performance.
    Keywords: Managerial Competence, learning orientation, Job performance, Entrepreneurial Leadership
  • Belghis Bavarsad *, Ali Mehrabi, Pegah Gangi Zetone Pages 16-29
    The maritime industry is trying to use an appropriate maintenance management strategy (NET) to reduce breakdowns and malfunctions of expensive and sometimes scarce machinery and equipment. Therefore, the aim of the present study is to evaluate the 8 poles of inclusive productivity as a comprehensive approach to net management in Negin Taj Sahel Arvand Shipping Company. Data was collected using questionnaires and its content validity was confirmed by the company’s experts and supervisors. The reliability was confirmed by Cronbach's alpha. The statistical population of this applied research is 40 managers, supervisors and employees of operational and administrative fields related to each of the Total Productive Management (TPM) variables in Negin Taj Sahel Arvand Shipping Company, who were subjectively selected and a questionnaire is given to each person. 25 usable questionnaires were received and descriptive statistics, gap analysis and IPA method in SPSS 23 and Excel 2016 were used to analyze the data. The results of this study, in addition to expressing the gap between the current and desired status of all indicators (questionnaire items) and variables and also the strategy of IPA analysis, prioritize the improvement of all indicators in detail and prioritize the eight main poles (variables) of the research.
    Keywords: Evaluation of Total Productive Management (TPM), Negin Taj Sahel Arvand Shipping Company, ship net
  • Zohreh Sharei, S. Abbas Ebrahimi * Pages 30-44

    The aim of this study was to investigate the effective strategies on the national branding process in the field of elites and top talents based on a mixed approach (qualitative-quantitative) through descriptive-exploratory and correlational studies. The statistical population of the research for the qualitative stage included elites, managers of the National Elite Foundation and relevant professors in the field of national branding. For the quantitative stage, all top talents and elites identified by the National Elite Foundation since 2016 with a postgraduate degree participated. The statistical sample in the qualitative part included 15 people who were selected through purposive judgmental approach and snowball method, and in the quantitative part 280 people were selected by random access method based on the rules of structural equation. Data collection tools in the first stage included semi-structured interviews with experts, and in the second stage was a 56-item questionnaire to measure the relationships between research variables, the validity of which was confirmed by two methods of convergence and diagnostics. The reliability of the questionnaire was confirmed by reliable and composite methods. Qualitative data analysis was performed using thematic content analysis method, and quantitative data was analyzed using Smart-PLS software with partial least squares approach. The results showed that six strategies; Government support, stakeholder commitment, stakeholder participation and cooperation, acculturalization, depoliticizing the branding process and changing government structures and related institutions to the national branding process are effective according to experts which are categorized in 13 sub-strategies. The results of the quantitative section made it clear that the acculturalization strategy had the highest impact, and the government support strategy had the lowest impact on the national branding process in the field of elites and top talents.

    Keywords: national Branding, Elite Branding, Branding Strategies, Elites, Top Talents
  • Mohamad Hakak *, Hasan Koolivand Pages 45-62

    Organizational identity seeks to discover why a person belongs to one group and does not belong and borders with other groups. The main purpose of this study is to identify and prioritize the components of formation and consolidation of organizational identity of IRIA university students. This research is mixed and its statistical population is professors and senior and middle managers of Khatam Al-Anbia Air Defense Academy in which 38 experts were selected as a sample by purposive sampling method. After interviewing the experts, 13 components affecting the formation and strengthening of organizational identity of students of Khatam Al-Anbia Air Defense Academy were identified, which were prioritized using the fuzzy Delphi approach. The results of this study show that the components of senior managers' actions, strategic management of human capital, strategic knowledge, policies and procedures of the organization and tools and supports have a higher priority than other components in the form.

    Keywords: Khatam Al-Anbia Air Defense Academy, Organizational identity, Formation, Consolidation, Islamic Republic of Iran Army (IRIA) Universities
  • Mohamad Mehdi *, Hasan Ghafari, FARAHNAZ AHANG, Asghar Mohamadi Fateh Pages 63-73
    The purpose of this study was to investigate the effect of spiritual leadership on the eight components of job behavior, namely job satisfaction, hope, job-related, organizational commitment, organizational self-esteem, organizational citizenship behavior, intention to leave service and burnout. The research method is applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of data collection method. The statistical population of the present study includes faculty members of Islamic Republic of Iran Army (IRIA) universities that 115 people who were selected by convenience sampling method. Research data were collected using standard electronic questionnaires of spiritual leadership and job behavior components and analyzed by structural equation modeling method using Smart-PLS software. To evaluate the reliability and validity of the data collection tool, Cronbach's alpha indices and composite reliability, AVE index and convergent validity were used, which were in the acceptable range. The results showed that spiritual leadership has a positive and significant effect on job satisfaction, hope, job-related, organizational commitment, organizational self-esteem, organizational citizenship behavior and a negative effect on the intention to leave the service and burnout of faculty members of IRIA universities.
    Keywords: Spiritual Leadership, Components of Job Behavior, Faculty, IRIA
  • Mehdi Azadsarv, Parviz Maftoon *, Mojgan Rashtchi Pages 74-87
    The present study aimed to investigate cadets’ ESP knowledge affected by the newly-developed Deck Engineering ESP coursebook. Moreover, teachers’ viewpoints of the newly-developed coursebook were explored. Cadets’ perspectives were also examined regarding the strengths and weaknesses of the newly-developed coursebook. Forty Deck cadets were assigned to experimental (N = 20) and control (N = 20) groups. Additionally, four experienced ESP teachers took part in the study. The main instruments for data collection involved ESP pre-and post-test and structured interviews with ESP teachers and cadets. The findings revealed that the experimental group outperformed the control one. Qualitative analysis of ESP teachers’ structured interviews resulted in the emergence of three categories of 1) cadets’ real-life involvement in productive ESP activities; 2) cadets’ real-life involvement in receptive ESP activities; and 3) suggestion of extra communicative tasks. Structured interviews with cadets led to the elicitation of two main components, including 1) provision of ESP learning opportunities and 2) enhancement of group work and communicative activities. Finally, the main weak points expressed by cadets about the new coursebook included 1) shortage of ESP vocabulary exercises and 2) insufficient grammar tasks. Findings contributed to the fact that Maritime English is one of the unique languages among the ESP courses. Thus, by conducting the need analysis, the Maritime English learning materials could match the needs of cadets. Teachers should also be well aware of the coursebook's strengths and weaknesses they teach and decide to adopt or adapt it.
    Keywords: English for Specific Purposes, Needs Analysis, Maritime English, navy, Coursebook Evaluation
  • Habib Moradi, Masoumali Salimian *, Behzad Farokh Seresht, GhorbanAli Agha Ahmadi Pages 88-116

    Today, ethics as one of the most important types of capital, plays an effective role in the survival of organizations. The purpose of this study is to identify the components of organizational ethical capital and present a model of it with emphasis on education in the maritime transport industry. The type of research is applied in terms of purpose and mixed in terms of implementation. The statistical population consists of 380 managers and employees of the General Administration of Ports and Maritime Affairs of Mazandaran Province. In the qualitative section, 18 people and in the quantitative section, using Cochran's formula, 200 people were selected by simple random sampling. Data collection tools were interviews and a researcher-made questionnaire. To analyze the interviews, the method of contractual content analysis was used and the initial model of the organization's ethical capital was extracted. In order to measure and fit the model, the confirmatory factor analysis method was performed with LISREL software. Also, using KMO and Bartlett indices, the adequacy of the data was confirmed and the factor load of all items was calculated above 0.3 and the designed model was approved. Findings showed that the components of organizational ethical capital include: ethical leadership, ethical culture, ethical atmosphere, organizational reputation, ethical organization, ethical loyalty, ethical content of services, ethical sales and ethical responsibility. Also, the variable of education was able to play a significant mediating role in the relationship between the ethical components and the ethical capital of the organization, which should be maintained and improved by formulating strategic plans.

    Keywords: Ethics, Ethical Capital of the Organization, education, General Administration of Ports, Maritime Affairs of Mazandaran Province
  • Reza Naderibeni *, SARALLAH LOTFIAN Pages 117-126
    The purpose of this study is to investigate the effect of emotional intelligence dimensions on organizational citizenship behavior of employees. This correlational survey is applied in terms of purpose and uses descriptive survey data collection method. The statistical population of the present study is the personnel of Bandar Anzali Naval Base, which was estimated to be 260 people and 155 people were selected through the Cochran limited society formula. Data distribution and analysis were performed on 155 cases. Data analysis was done using Smart PLS software. The results of the analysis showed that knowledge of their emotions has an effect of 0.24, use of emotion has an effect of 0.11, emotion regulation has an effect of 0.14, and evaluation of others' feelings has an effect of 0.38 on the organizational citizenship behavior of Bandar Anzali naval personnel.
    Keywords: Organizational citizenship behavior, emotional intelligence, navy
  • AmirMohsen Goodarzi, Katayoon Poormahdi *, Naser Azad Pages 127-147

    One of the main problems in the successful implementation of national projects that leads to a waste of financial and human resources is the lack of competent project managers. The present study seeks to design a framework for training and developing the competencies of the project managers of an Iranian government organization, which can not only be used as a criterion for employing project managers, but also it can help enhance competencies and capabilities of current project managers.In the first part of the research, interviews were conducted with expert project managers of the organization. Then, according to the theoretical coding method, the initial competency framework of the project managers was extracted. Using the competency framework questionnaire and statistical analysis of the obtained data, the final competency framework of the project managers of the organization was obtained. In the next step, by reviewing the literature, a list of competency training and development methods was prepared and used as well as the competency framework. Therefore, the competency training and development framework questionnaire was prepared and answered by project management experts. As a result of analyzing the data obtained from the collection of these questionnaires, the training framework and competency development of the organization's project managers were obtained.

    Keywords: Project Managers, competency, Competency Training, development Framework, government organization, Management Training, development
  • Shahamat Hosainian *, Navid Mohammadi Pages 148-163

    Evaluating employee performance is one of the key tasks of human resource managers. Lack of an effective performance appraisal system can have several negative consequences at the individual and organizational levels. Therefore, it is necessary for managers of organizations to evaluate the effectiveness of employee performance appraisal system using a comprehensive model and take the necessary measures to improve it. The purpose of this study is to develop such a model for one of the armed forces organizations of the Islamic Republic of Iran. This research is of developmental, survey and qualitative type which has been done by content analysis method. Eleven human resources experts in the target organization have participated in this study, which have been selected based on snowball sampling. The findings indicated that the performance evaluation system has six dimensions (purposefulness, fairness, accuracy, acceptability, having an appropriate plan, and being practical), 16 components, and 47 indicators. The obtained model shows its compatibility with the research literature and is appropriate to the nature of the target organization and can increase the effectiveness of its performance appraisal system.

    Keywords: Effectiveness Measurement, evaluation system, Law Enforcement Force of the Islamic Republic of Iran Staff Performance, Purposefulness, Justice-Oriented
  • Soroush Sayyari *, Mahdi Motaharnia Pages 164-180
    A proper understanding of a country's geographical location can have different effects on that country's national power, political behavior, and national interests. Today, the sea plays a major role in shaping a country's national power in international relations. Due to its location in the northern part of the Persian Gulf, the Strait of Hormuz and the Sea of ​​Oman and its proximity to the Caspian Sea, Iran has a special maritime position in the region and the world. Southeastern Iran, with its extraordinary economic, security, access, regional and international geopolitical capacities, has the functions of producing power in the country, which has been neglected so far, and despite having the above-mentioned potentials, is one of the most economically and socially underdeveloped regions in the country. Iran's naval power can experience a significant leap by using the resources and elements in this region. Finally, it will not be far from expected that the Islamic Republic of Iran will be able to use the capacities introduced on the coasts of Makran in order to promote naval power, with the right policies and appropriate strategies. The present research with a descriptive-analytical method seeks to determine the effect of utilizing the geopolitical capacities of Makran coasts on increasing Iran's naval power.
    Keywords: Makran Coasts, Geopolitical Capacities, naval power
  • Ali Mohsenifar * Pages 181-198
    The purpose of this study is to design a model for sports development and education at Imam Khomeini Naval Academy in Nowshahr. This research is applied in terms of purpose, and the method of doing it is mixed. The sampling method was purposeful and available. The statistical population of the study included students, professors, experts and physical education instructors, the director of the physical education department and the education directors of Imam Khomeini Naval Academy of Nowshahr. In the first phase of the research, by conducting interviews with 25 people from the statistical population, the factors of development and training of sports were identified. In the second and third stages, the factors identified by the Delphi group (n = 25) were investigated; In these two stages, the factors that had at least 70% positive answer remained for the next stage. In the fourth stage, the ranking of the identified factors in the previous three stages was performed using a five-point Likert questionnaire, and finally, the sports development and education model of Imam Khomeini Naval Academy of Nowshahr was drawn. Friedman test in SPSS software was used to rank the factors. Based on the findings of this study, the most important factors in the development and education of sports at Imam Khomeini Naval academy of Nowshahr include the development of beach sports, support of university officials for student sports, the existence of student sports activity registration systems, the existence of specific budgeting systems in university sports, and the use of teachers and referees who had a degree in coaching and refereeing at the national and international levels; Therefore, university administrators should pay attention to the identified factors for the development and education of sports at Imam Khomeini Naval Academy of Nowshahr.
    Keywords: Naval Academy, development, education, Sports
  • Doostali Dehghan Chachkami *, Rashid Zolfaghari Zafarani, Fariba Hanifi Pages 199-217

    This research was formed with the aim of designing and explaining the model of improving the efficiency of human resources based on the components of land management. The present study is an exploratory mix in terms of practical purpose. The statistical population included employees and experts of the faculty and technical schools, marine sciences and agriculture of Mazandaran Technical and Vocational University in 1398 with 1800 people. The sample size was 317 people based on Karajsi and Morgan table with simple random sampling method, library and field data collection method and measuring instruments from two researcher-made questionnaires, including human resource efficiency and land management. Their reliability coefficient in the study population was obtained using Cronbach's alpha test for 0.8% of human resource efficiency and 0.79% of land management. Data analysis was performed in two levels of descriptive and inferential statistics using frequency and percentage indices and confirmatory factor analysis test using Excel, Spss and Amos software. The results showed that 80% of the land management of Mazandaran Technical and Vocational University is educational (8 components), organizational (12 components), individual (13 components), professional (16 components), ethical (9 components), social and cultural dimensions. (6 components), strategies (8 components), injuries (8 components) depend. Each of the components and their dimensions are acceptable (above 1.96%).

    Keywords: Improving efficiency, human resources, Land management, Technical, Vocational University
  • Yousef Yousef Pour Soleymani, Kolsum Nami *, Mahmoud Sabahizade Pages 218-235
    The purpose of this study is to provide a model to improve talent management in order to improving career planning in NEDAJA. The method of the present research is applied in terms of purpose and correlational in terms of how to collect descriptive information. The statistical population includes 186 senior, middle and operational managers of the Strategic Naval Staff of the Army of the Islamic Republic of Iran. The sample size was calculated using Cochran's formula and through cluster sampling, 125 people. This research is a quantitative study in which data collection was done through a researcher-made questionnaire. Formal validity and content validity were examined and confirmed by summarizing the opinions of experts. Also, structural validity was performed through exploratory factor analysis and the reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha test (more than 0.7). Data were analyzed using structural equation modeling and SPSS and Smart PLS software. The results indicate the significant effect of talent management on career planning in NEDAJA and also the significant effect of talent management variable on all variables of career planning. Therefore, the required communication skills are controlled according to the level and performance required by employees in operational, staff, training and creativity-related units, such as daring to think new, solving mental problems, grazing and risk-taking, as well as determining the path of career and the required skills and communicating it to the staff are very important when entering NEDAJA and should be considered.
    Keywords: Talent management, improving, Career Planning, Navy of the Army of the Islamic Republic of Iran