فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال سی‌ام شماره 7 (پیاپی 286، مهر 1400)

  • کلام
  • تاریخ انتشار: 1400/08/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5

    این مقاله شرحی است بر کلام امیرمومنان علی† در اوصاف شیعیان واقعی. از نظر آن حضرت، ایمان صرفا تصدیق قلبی و حصول علم نیست، بلکه عامل اختیاری و ارادی و نوعی تصدیق و اعتقاد قلبی است که مستلزم عمل است. در تحقق عمل اختیاری، شناخت و انگیزش نقش دارند. حفظ ایمان نیازمند صبر است و صبر نیز سه قسم است: صبر بر معصیت، صبر بر طاعت و صبر بر مصیبت. در واقع صبر یکی از پایه‌های ایمان است. اولین عاملی که برای تحقق صبر لازم است، شوق به پاداش‌ها، لذت‌ها و کمالات اخروی است. اگر مومن به لذت‌ها و کمالات اخروی توجه کند و ایمان داشته باشد، از لذت‌ها و تمایلات دنیوی چشم‌پوشی می‌کند. در مصیبت‌ها، نه ترس موثر است و نه امید؛ چاره کار این است که مومن از دلبستگی‌ها به دنیا گسسته شود. اگر نعمت‌های دنیا را امانت الهی بدانیم، از دست دادن آنها مصیبت‌آور نخواهد بود. یاد مرگ هم در صبر بر مشکلات بسیار حیاتی است، دوراندیشی و نداشتن دلبستگی به دنیا، مرگ را گوارا می‌سازد.

    کلیدواژگان: صبر، ایمان، یاد مرگ، زهد، ارکان ایمان
  • جواد قلی پور، محمد جعفری صفحه 11

    بررسی راه‌های کسب معرفت دینی، یکی از وظایف مهم معرفت‌شناسی معاصر است و مشخص کردن آنها هم در معرفت‌شناسی و هم در زندگی فردی و اجتماعی بسیار اهمیت دارد. در معرفت‌شناسی مباحث زیادی در این‌باره صورت گرفته است؛ لکن آنچه در نوشتار حاضر مورد توجه بوده، بررسی این راه‌ها با نگاهی درون‌دینی است. ازاین‌رو، مسئله ما این است که آیا راه‌هایی که برای کسب معرفت دینی در کتاب‌های معرفت‌شناسی دینی برشمرده شده است، ‌از منظر قرآن نیز معتبر است یا خیر؟ ما با عرضه راه‌های کسب معرفت دینی رایج به قرآن، با روش تحلیلی توصیفی درصددیم تا اعتبار این راه‌ها را از منظر قرآن مورد بررسی قرار دهیم. بررسی نشان می‌دهد آنچه را که در معرفت‌شناسی دینی رایج به‌عنوان راه‌های کسب معرفت دینی معرفی شده، یعنی ادراک حسی، درون‌بینی، گواهی، حافظه، مرجعیت و عقل، قرآن نیز اعتبار اولیه آنها را تایید می‌کند و علاوه بر آنها حس دینی را نیز به‌عنوان منبع دیگری برای معرفت دینی معرفی می‌کند.

    کلیدواژگان: قرآن، معرفت شناسی دینی، راه های کسب معرفت دینی، عقل، گواهی، حس دینی، ادراک حسی
  • فاطمه رئوفی تبار، احمد بهشتی مهر صفحه 23

    بداء، آموزه‌ای رمزآلود و برآمده از امامیه است که انتساب معنای لغوی آن درباره خداوند؛ به‌منزله آشکار شدن امری پنهان است، که انکار این آموزه در سایر اندیشه‌ها و هم‌داستان نبودن اندیشمندان شیعه در تبیین آن ‌را به ‌دنبال داشته است. این پژوهش، با هدف بررسی تطبیقی اندیشه‌های سیدمرتضی و آیت‌الله سبحانی به‌ شیوه تحلیلی توصیفی به پاسخ این سوال می‌پردازد که «مفهوم بداء چیست و روایات بداء چگونه تبیین می‌شود»؟ براین‌اساس، از دیدگاه آیت‌الله سبحانی، معنای لغوی بداء به انسان بازگشت دارد و بداء الهی به معنی امکان تغییر سرنوشت توسط انسان خواهد بود. سیدمرتضی، علی‌رغم ظاهر گفتارش که او را در زمره منکرین بداء قرار می‌دهد؛ بداء را به روا و ناروا تقسیم می‌کند و بداء روا را مساوق نسخ می‌داند؛ اما از منظر آیت‌الله سبحانی، نسخ و بداء از یک سنخ‌اند که بداء در تکوین و نسخ در تشریع؛ جریان دارد و منشا اعتقاد به بداء، آیات قرآن و اخبار ایمه است. سیدمرتضی به‌دلیل یکسان‌پنداری نسخ و بداء، روایات بداء را علم‌آور نمی‌داند و در فرض صحت، به نسخ معنا می‌کند.

    کلیدواژگان: بداء، تطبیقی، آیت الله سبحانی، سیدمرتضی علم الهدی، نسخ
  • مجتبی ارشدی بهادر صفحه 33

    در تبین رویکرد فلاسفه مسلمان به مسئله شر باید گفت، فارابی اولین کسی بوده که به این مسئله پرداخته است. او بین شرور طبیعی و ارادی فرق قایل شده است. پس از وی ابن‌سینا رویکردی نیستی‌انگارانه به مسئله شر داشته که به‌صورت مفصل در جوانب مختلف به این مسئله پرداخته است. پس از ابن‌سینا غالبا همین رویکرد برای فلاسفه بعدی ازجمله سهروردی، صدرالمتالهین، علامه طباطبایی، شهید مطهری، آیت‌الله جوادی آملی و آیت‌الله مصباح مورد توجه بوده است. در این پژوهش با روشی توصیفی و بعضا تحلیلی به ‌دست می‌آوریم که فلاسفه اسلامی در حل مسئله شر راه‌حلی ترکیبی را بیان می‌کنند. آنها شر را یک امری عدمی و نسبی می‌دانند که لازمه عالم مادی است. آنها قایلندکه براساس حکمت خداوند متعال در خلق نظام احسن هستی، شرور نسبت به خیر کثیر این عالم، قلیل می‌باشند و این شرور در بردارنده فواید کثیری در عالم هستند.

    کلیدواژگان: خیر و شر، رویکرد فلسفی، اسلامی، نسبی، امور عدمی، نظام احسن، حکمت
  • سیداحمد حسینی صفحه 47

    امامت از جنجالی‌ترین مسایلی است که تاریخ اسلام به خود دیده است. اغلب متکلمان عامه آن را موضوعی فقهی و مربوط به مکلفان خوانده‌اند؛ درحالی‌که این موضوع در نظر متکلمان امامیه، بحثی کلامی و مربوط به حق‌تعالی است. این مقاله در پی یافتن منشا این تفاوت است. برای رسیدن به این هدف با روش توصیفی تحلیلی، تعاریف امامت از منظر متکلمان فرقه‌های مختلف و همچنین وظایف و شرایطی که هریک برای امام قایلند بررسی شده است. نگارنده معتقد است آنچه سبب تفاوت جایگاه امامت در فرقه‌های مختلف مسلمان شده وظایف و نقشی است که ایشان برای امام معتقدند. امام در مکتب امامیه شخصی شبیه نبی بوده و در نگاه متکلمان عامه صرفا یک مدیر برای جامعه دینی است.

    کلیدواژگان: وظایف امام، شرایط امام، نص، نصب الهی
  • محمد معینی فر، لیلا عبدالهی خوراسگانی صفحه 57

    قسمت دوم آیه 33 سوره «احزاب» معروف به «آیه تطهیر» ازجمله آیاتی است که مجادله‌های کلامی زیادی را به ‌همراه داشته است. روایات زیادی در فریقین گویای رابطه حدیث کساء با آیه تطهیر است و اختصاص اهل‌بیت در آیه تطهیر را به خمسه طیبه می‌داند. امامیه برخلاف اشاعره آیه تطهیر را برهان روشن عصمت امام می‌داند؛ زیرا امام و خلیفه پیامبر، نزد اشاعره در حکم یک زمامدار است. اکثر اشاعره، در آیه تطهیر، اهل‌بیت را اعم از اصحاب کساء و همسران پیامبر می‌دانند. دستاورد این نوشتار از طریق بررسی آثار مفسران فریقین به روش توصیفی تحلیلی، نا یکسان بودن دیدگاه کلامی مفسران اشعری با مفسران امامیه، ادله ناکافی، نادیده گرفتن روایات معتبر در شان نزول آیه و تفاوت برداشت مفردات آیه تطهیر است که بیانگر تلاش این مفسران در جهت اثبات مبانی اعتقادی‌شان و امامت خلفای سه‌گانه با استفاده از آیه تطهیر است. نقدها و ردیه‌ها‌ی عالمانه امامیه بر اشاعره در کنار بیان وجوه اشتراک، با نگاه تطبیقی می‌تواند گامی در تقریب مذاهب اسلامی باشد.

    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، آیه تطهیر، امامیه، اشاعره، عصمت
  • سیده منا موسوی، زهره کیانی صفحه 67

    برخی از مسلمانان به ‌ویژگی صحابی‌بودن نگاه معیاری داشته و آن را موجب فضیلت‌مندی می‌دانند و برخی دیگر با نفی این نگاه، فضیلت‌مندی را تابع معیارهایی نظیر ایمان و عمل صالح می‌دانند. شهرستانی در کتاب «الملل و النحل» با استناد به برخی آیات قرآن و روایت معروف به عشره مبشره، به نگاه معیاری نزدیک شده، صحابی‌بودن را عاملی برای فضیلت‌مندی می‌داند. بدین‌ترتیب، موضع امامیه را که میان صحابه از نظر فضیلت‌مندی تفاوت می‌گذارند، تخطیه می‌کند. در تحقیق حاضر در پی درستی‌آزمایی مدعیات شهرستانی و معرفی او از موضع امامیه، با روش توصیف و تحلیل واژگانی آیات، این به ‌دست آمد که از مستندات قرآنی او نمی‌توان مفهوم معیاری از صحابی‌بودن و براین‌اساس تمجید بی‌قید و شرط همه صحابه در همه زمان‌ها را برداشت کرد؛ بلکه فضیلت‌مندی صحابه نیز تحت حاکمیت معیار قرآنی ایمان و عمل صالح قرار دارد. بررسی سندی و محتوایی روایت مذکور نیز احتمال جعلی بودن آن را در راستای خلافت سیاسی به ‌شدت تقویت کرد. همچنین به اجماع امامیه تنها هر فرد محارب با امام، تکفیر می‌گردد.

    کلیدواژگان: شهرستانی، صحابه، عشره مبشره، امامیه، تکفیر
  • علی عسگری یزدی، حسن کرمی محمدآبادی صفحه 77

    دین پرمسیله‌ترین و گسترده‌ترین پدیده اجتماعی است. اندیشمندان بسیاری به بررسی این پدیده در ابعاد مختلف پرداخته‌اند. نگاه کارکردگرایانه به دین می‌تواند پاسخگوی بسیاری از مسایل نوپدیدار از اصل و اساس دین باشد. از میان جامعه‌شناسان ماکس وبر با نگاهی کارکردگرایانه توانسته ‌است برای دین برخی از کارکردها را برشمارد. هرچند که با دیدی تقلیل‌گرایانه به دین نگریسته و کارکرد دین را منحصر در دنیا و بعد جسمانی انسان کرده ‌است. در مقابل، علامه طباطبایی اندیشمند اسلامی، در ضمن تبیین عقلانی از دین، با نگاهی گسترده‌تر به دین و ابعاد کارکردی آن پرداخته ‌است. در بررسی تطبیقی نظرات این دو اندیشمند، گرچه مبانی نظریشان اعم از هستی‌شناسی و انسان‌شناسی با هم تفاوت چشم‌گیری دارد؛ اما هر دو اندیشمند با رهیافت معناگرایانه، دین را پاسخی به چالش بی‌معنایی زندگی می‌دانند. اینکه دین می‌تواند تصویری از هستی ارایه دهد که رنج‌ها را توجیه کند و خدایی عادل برای انسان نمایان کند؛ وجه مشترک هر دو اندیشمند است. کارکرد مشترک دیگر دین از نظر این دو اندیشمند تاثیر گزاره‌های آن بر رشد اقتصادی است.

    کلیدواژگان: کارکرد دین، ماکس وبر، علامه طباطبایی، معنابخشی، عقلانیت
  • سیدمحمد قاضوی صفحه 89

    این پژوهش بر آن است که این‌همانی عددی و هویت شخصی جسم لطیف را در اندیشه اسلامی‌ با رویکرد تحلیلی انتقادی واکاوی کند. در رابطه با این دیدگاه که مدعی امتداد نظرگاه متکلمان متقدم است، باید ابتدا به دیدگاه این اندیشمندان در مورد روح و تجرد و یا مادیت آن، و به تعبیر دیگر چیستی اصالت انسان پرداخت و سپس دیدگاه آنها در مورد این‌همانی و هویت شخصی واکاوی شود. ازاین‌رو، برخی از متکلمان و محدثان و نیز متکلمان مکتب تفکیک معتقدند که انسان یک بدن مادی (جسم غیرلطیف) و یک جسم لطیف (نفس) دارد؛ اما حقیقت انسان را جسم لطیف (نفس جسمانی) تشکیل می‌دهد. اینان روح و نفس را همان جسم و بدن لطیف می‌دانند که مانند آب در گل است و نه یک امر مجرد. هدف اصلی این پژوهش پاسخ به این سوال است که «آیا جسم لطیف می‌تواند در دو زمان مختلف وجود داشته باشد و سبب این‌همانی انسان گردد؟» این ملاک به دلیل نگاهی مادی‌انگارانه به انسان و اشکالاتی دیگر و نیز به دلیل ناتوانی در تبیین چگونگی استمرار بدن لطیف در دو زمان مختلف و چگونگی درک این استمرار دچار اشکالات متعددی است.

    کلیدواژگان: این همانی عددی، هویت شخصی، جسم لطیف، متکلمان اسلامی، مکتب تفکیک، نواخباری های معارفی
|
  • Ayatollah Allama Muhammad Taqi Mesbah Page 5

    This study explains a commentary on the words of the Commanders of the Faithful against the real Shiites. Faith is not just heartfelt approval and attainment of knowledge according to him, rather, it is a voluntary factor and a kind of heartfelt approval and belief that requires action. It has a role in the realization of voluntary action, cognition, and motivation. Maintaining faith requires patience, and patience is of three kinds: Patience for sin, patience for obedience, and patience for calamity. In fact, patience is one of the foundations of faith. The first factor that is necessary for the realization of patience is the desire for the rewards, pleasures, and perfections of the Hereafter. If the believer pays attention to the pleasures and perfections of the Hereafter and has faith, he will ignore the worldly pleasures and desires. In calamities, neither fear nor hope is effective; The solution is for the believer to break free from attachments to the world.  If we consider the blessings of the world as a Devine loan, their loss will not be tragic. Remembering death is also vital to enduring hardships. Farsightedness and lack of attachment to the world make death enjoyable.

    Keywords: patience, faith, remembrance of death, asceticism, pillars of faith
  • Javad Gholipour, Mohammad Jafari Page 11

    Examination of the ways of acquiring religious knowledge is one of the important tasks of contemporary epistemology, and it is extremely important to identify them both in epistemology and in individual and social life. There has been a lot of discussion about this in epistemology, but what has been considered for this study is the examination of these ways from an intra-religious point of view. Therefore, there is a question for us, is whether the ways to acquire religious knowledge are listed in the books of religious epistemology, is it valid according to the perspective Qur'an? We try to the examination of these ways according to the perspective Qur'an by offering ways to acquire common religious knowledge of the Qur'an, by using analytical-descriptive methods. The examinations show that what is introduced in common religious epistemology as ways to acquire religious knowledge, that is, sense perception, introspection, testimony, memory, authority, and intellect, the Qur'an also confirms their initial validity, in addition, it introduces religious sense as another source for religious knowledge.

    Keywords: Quran, religious epistemology, ways of acquiring religious knowledge, intellect, testimony, religious sense, sense perception
  • Fatemeh Raufi Tabar, Ahmad Beheshti Mehr Page 23

    Badā is the mysterious doctrine of the Imams that the attribution of its literal meaning to God; It is hidden as a revelation, it seems that this doctrine has been followed in the course of thoughts and the story of Shiite thinkers in explaining it. The aim of this study is, by using the analytical-descriptive method, to comparatively study the ideas of Seyyed Morteza and Ayatollah Sobhani examines this question that What is the meaning of Badā and how are the Badā narrations explained? The meaning of the Badā is related to human beings according to the Ayatollah Sobhani and divine Badā means the possibility of changing one's destiny by man. Seyyed Morteza is considered human for deniers’ group of Badā despite his word, He divides Badā into positive and negative, and knows positive Badā coextensive of abrogation, but abrogation and Badā are into one group according to the Ayatollah Sobhani that Badā in generation and abrogation in legislation progress, and the source of belief in Badā is the verses of the Qur'an and the hadith of the Imams. Seyyed Morteza does not consider Badā narration for knowledgeably because of equalization of abrogation and Badā, and if it is correct, it means abrogation.

    Keywords: Badā, comparative, Ayatollah Sobhani, Seyyed Morteza Alam al-Huda, abrogation
  • Mojtaba Arshadi Bahador Page 33

    Farabi was the first person to consider this issue based on an explanation of the approach of Muslim philosophers to the issue of evil.  He distinguishes between natural and voluntary evils. Ibn Sina had a nonexistence approach to the issue of evil, which dealt with this issue in detail in various aspects after Farabi. This approach has often been considered for later philosophers such as Suhrawardi, Sadr al-Muta'allehin, and Allameh Tabatabai, Shahid Motahari, Ayatollah Javadi Amoli, and Ayatollah Mesbah after Ibn Sina.  We get results, by using a descriptive and sometimes analytical method, that Islamic philosophers express a combined solution to the problem of evil in this study. They consider evil to be a non-existent and relative thing that is necessary for the material world. They believe that according to the wisdom of God Almighty in creating a good system of existence, evils are few compared to the many good things in this world, and these evils have many benefits in the world.

    Keywords: good, evil, philosophical, Islamic, relative approach, non-existent affairs, good system, wisdom
  • Seyed Ahmad Hosseini Page 47

    Imamate is one of the most controversial issues in the history of Islam. The public theologians consider it a jurisprudential issue related to the obligated sometimes, while this issue is a theological debate related to the Allah Almighty according to the Imami theologians. This study seeks to find the source of this difference. The definitions of Imamate have been examined, by using the descriptive-analytical method, based on the perspective of theologians of different sects, as well as the duties and conditions that each assign to the Imam to achieve this goal. The author believes that what has caused the difference in the position of the Imamate in different Muslim sects is the duties and roles that they believe in for the Imam. The Imam in the Imamate school is a person similar to the prophet and based on the view of public theologians is merely a manager for the religious community.

    Keywords: duties of Imam, conditions of Imam, text, divine appointment
  • Mohammad Moeinifar, Leila Abdollahi Khorasgani Page 57

    The second part of verse 33 of Surah Al-Aḥzāb, known as the verse of purification (Tathir), is one of the verses that has caused many theological controversies. There are many narrations for Farighein indicating the relationship between the tradition of garment (hadith of Kesa) and the verse of purification (Tathir), and it considers the specification of Ahl al-Bayt in the verse of purification to Pure Five. The Imams consider the verse of purification (Tathir), as a clear demonstration of the Imam's infallibility unlike Asharites, because the Imam and vicegerent of the Prophet are considered rulers by the Asharites. Most of the Asharites consider the Ahl al-Bayt, including the People of Cloak and the wives of the Prophet. The result of this study by examining commentators of the Farighein, by using a descriptive-analytical method, Inequality of the theological view of Asharites commentators with Imami commentators, insufficient evidence, Ignoring the valid narrations in the occasion of the revelation of the verse and the difference in understanding the single words of the verse is purification, which shows the efforts of these commentators to prove their beliefs occasion and the Imamate of the three vicegerents using the verse of purification(Tathir).  Imamiyya's scholarly criticisms and denials of the Asharites, expression of the similarity, and comparative view can be a step in bringing the Islamic religions closer.

    Keywords: comparative study, verse of purification (Tathir), Imamiyya, Asharites, infallibility
  • Seyed Mona Mousavi, Zohreh Kiani Page 67

    Some Muslims have an evaluative view towards the fact of being a companion to the Prophet and consider it a virtue, and others reject this view and consider virtue to be subject to criteria such as faith and good deeds. Shahrestani refers to some verses of the Qur'an and the narration known as the Asharah al-Mubashsharah in Al-Mulla wa Al-Nahl approaches the evaluative opinion and considers being a companion as a factor for virtue. Thus, it proscribes the position of the Imams who distinguish between the companions in terms of virtue. The Shahrestani found by following validity of claims and introducing him from the position of the Imams, by using the method of description and lexical analysis of verses, that it cannot conclude an evaluative concept of being a companion and therefore unconditional praise and condition of all companions at all times based on his Qur'anic documents, rather, the virtues of the Companions are governed by the Qur'anic standard of faith and good deeds. Examination of the document and the content of the last narration also greatly strengthened the possibility that it was fake in the direction of the political caliphate. Rather, it will be excommunicated only every person who is at war with the Imam according to the Imami consensus.

    Keywords: Shahrestani, Companions, Asharah al-Mubashsharah, Imamiyya, excommunicate
  • Ali Asgari Yazdi, Hassan Karami Mohammadabadi Page 77

    Religion is the most problematic and widespread social phenomenon. Many thinkers have studied this phenomenon in different dimensions. A functionalist view of religion can answer many new issues from the foundation of religion. Max Weber has been able to consider some of the functions of religion according to the functionalist view among sociologists. However, he has looked at religion with a reductionist view and has made the function of religion limited to the world and the physical dimension of man. In contrast, the Islamic thinker Allameh Tabatabai has examined it a wide view on religion its functional dimensions while explaining religion rationally. Although the theoretical foundations of these two thinkers in both ontology and anthropology are significantly different from each other, they consider religion as a response to the meaningless challenge of life according to the semantic approach. The common denominator of both thinkers is that religion can present a picture of existence that justifies suffering and reveals a just God to man. Another common function of religion, according to these two thinkers, is the effect of its propositions on economic growth.

    Keywords: the Function of Religion, Max Weber, Allameh Tabatabai, Meaning, Rationality
  • Seyed Mohammad Ghazavi Page 89

    This research aims to investigate this numerical identity and personal identity of the subtle body based on Islamic thought by using an analytical-critical approach. As for this point of view which claims to continue the viewpoint of earlier theologians, first the opinion of those scholars on spirit and its incorporeality or corporeality, in other words, originality of the quiddity of human must be discussed, then their view on exact similarity and personal identity be analyzed,therefore, some theologians and narrators, as well as theologians of the school of segregation, believe that man has a material body (non-subtle body) and a subtle body (soul), but the truth of man is the subtle body (physical soul). They consider the soul and spirit to be the same delicate body that is like water in mud and not an abstract thing. The main purpose of this study is to answer the question "Can a subtle body exist at two different times and cause human identity?" This criterion has several problems due to the materialistic view of man and other problems and also due to the inability to explain how the delicate body continues at two different times and how to understand this continuity.

    Keywords: numerical identity, personal identity, subtle body, Islamic theologians, school of Separation, theological neo-Akhbar