فهرست مطالب

دانشکده علوم پزشکی نیشابور - پیاپی 32 (پاییز 1400)

مجله دانشکده علوم پزشکی نیشابور
پیاپی 32 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی غلامی، میترا حریری* صفحات 1-14
    مقدمه

    با توجه به این که شواهد جدید نشان دهنده تاثیرات ضد التهابی ایزوفلاون های سویا می باشد، هدف از تحقیق فوق انجام یک مرور نظام مند و فراتحلیل (Meta-analysis) بر مقالات کارآزمایی بالینی در زمینه تاثیر ایزوفلاون های سویا بر میزان سرمی ملکول های چسبان در خانم های یایسه می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه،  پایگاه های اطلاعاتی Clinicaltrials.gov, ISI web of science, Cochrane Library, PubMed و  Scopus تا تاریخ دسامبر سال 2020 مورد جستجو قرار گرفتند و کلیه مطالعاتی که تاثیر ایزوفلاون های سویا را بر میزان سرمی مولکول چسبان بین سلولی (Intracellular Adhesion Molecule 1 (ICAM-1))، ملکول چسبان عروقی (VCAM-1))  (Vascular Cell Adhesion Molecule و سلکتین-E (E-selectin) را بررسی کرده بودند انتخاب شدند. از مدل اثرات تصادفی   DerSimonian و  Laird جهت محاسبه اندازه اثر کلی و ناهمگنی استفاده شده است. همچنین جهت بررسی ناهمگنی آماری بین مطالعات از آزمون های کوکران Q و I-squared استفاده شده است.

    یافته ها

    نتایج فراتحلیل نشان داد که دریافت مکمل ایزوفلاون های سویا، میزان سرمی VCAM-1, ICAM-1 ,E-selectin  را به ترتیب به میزان ng/ml  10.28، ng/ml 11/2 وng/ml  17/13 کاهش می دهد ولی این کاهش ها از نظر آماری معنی دار نبودند (05/0>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه، ایزوفلاون های سویا باعث کاهش غیر معنی داری در میزان سرمی ICAM-1, VCAM-1 و E-selectin می شود. با این حال جهت بررسی دقیق تر در این زمینه نیاز به مطالعات بیشتر، با حجم نمونه بالاتر و مدت زمان مداخله طولانی تر می باشد.

    کلیدواژگان: ایزوفلاون های سویا، مرور نظام مند، فراتحلیل، ملکول های چسبان
  • مجتبی عاشوری، شهرام واحدی*، رحیم بدری، یوسف ادیب صفحات 15-26
    مقدمه

    با توجه به اینکه ناکامی در آزمون های سراسری پیامدهای روانی-هیجانی متعددی برای متقاضیان کنکور به همراه دارد، هدف تحقیق حاضر بررسی اثربخشی مداخله ی مبتنی بر شفقت بر خودانتقادی و افسردگی متقاضیان پشت کنکور بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این تحقیق کلیه متقاضیان پشت کنکور در سال 99 شرکت کننده در کلاس های آمادگی برای کنکور در شهر خدابنده بودند که از میان آن ها 40 نفر (20 نفر گروه مداخله و 20 نفر  گروه گواه) با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و گواه گمارده شدند. بعد از اجرای پیش آزمون بر روی هر دو گروه، مداخله آزمایشی در طی 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت یک جلسه در هر هفته به اجرا در آمد و پس از اتمام برنامه درمانی، پس آزمون اجرا گردید. داده های این تحقیق با استفاده از پرسشنامه خودانتقادی گیلبرت و همکاران (2004) و پرسشنامه افسردگی بک (1961) جمع آوری شدند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS نسخه 21 تحلیل شد.  

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پس از مداخله مبتنی بر شفقت در میانگین نمرات خودانتقادی و افسردگی گروه مداخله نسبت به گروه شاهد تفاوت معناداری وجود دارد. به طوری که نمرات خودانتقادی و افسردگی گروه مداخله پس از مداخله مبتنی بر شفقت به صورت معناداری کاهش یافت (001/0<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های تحقیق حاضر می توان نتیجه گرفت که آموزش خودشفقتی به متقاضیان ناکام در کنکور می تواند با کاهش خودانتقادی آن ها مانع بروز افسردگی در آنان شود.

    کلیدواژگان: شفقت درمانی، خودانتقادی، افسردگی، متقاضیان پشت کنکور
  • ربابه محمودی، امیر رشیدلمیر*، رامبد خواجه ای، آمنه برجسته یزدی صفحات 27-41
    مقدمه

    بیماری های قلبی و عروقی در سراسر جهان و از جمله ایران شیوع زیادی دارند و در این بین تصلب شرایین عامل عمده مرگ و میر در تمام دنیا محسوب می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر یک دوره تمرین ترکیبی بر, بیان ژن ABCB4 و نسبت HDL  به LDL در مردان میانسال بعد از انجام عمل بای پس عروق قلبی می باشد.

    مواد و روش ها

    نمونه آماری این تحقیق را 30 مرد میانسال تشکیل دادند که قبلا عمل بای پس عروق کرونری انجام داده بودند. این تحقیق از نوع نیمه تجربی است که به روش نمونه گیری انتخابی به طور تصادفی در دو گروه کنترل (15نفر), تمرین ترکیبی استقامتی و مقاومتی، 15 نفر) قرار گرفتند. میانگین وزن آزمودنی ها 5.87± 75.45 (کیلوگرم) و شاخص توده بدن 1.56± 25.11 (وزن×قد²) بود. قبل و بعد جلسه تمرینی(ا24 جلسه 3 روز در هفته) از آزمودنی ها خونگیری به عمل آمد. پس از جداسازی گلبول ‎های تک هسته ای با استفاده از فایکول و تخلیص mRNA  تغییرات بیان ژن به روشReal-Time PCr انجام شد داده ها با آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه های تکراری تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    هشت هفته تمرین منجر به افزایش معنی داری در بیان ژن ABCB4 و کاهش معنی دار سطوح پلاسمایی کلسترول تام گروه تمرین ترکیبی در مقایسه با گروه کنترل شد.

    نتیجه

     
    به نظر می رسد تمرین ترکیبی به عنوان بخشی از مراحل بازتوانی قلبی باعث افزایش بیان ژن ABCB4 و انتقال معکوس کلسترول و کاهش سطوح پلاسمایی کلسترول تام  و بهبود شرایط آندوتلیالی دربیماران مرد میانسال بعد از انجام عمل بای پس عروق قلبی می شود.

    کلیدواژگان: عمل بای پس قلبی، تمرین ترکیبی، ژن ABCB4
  • اکرم سلیمانی نیا، احمد منصوری*، زهرا باقرزاده گلمکانی، احمد زنده دل صفحات 42-56
    مقدمه

    دیابت نوع دو یکی از بیماری های مزمن و ناتوان کننده است. اگرچه اثربخشی درمان های فراشناختی و وجودی بر عوامل روان شناختی مرتبط با این بیماری بررسی شده است، اما توجه اندکی به مقایسه این دو روش شده است. ازاین رو پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان های فراشناختی و وجودی بر آستانه تحمل، امید به زندگی و رفتارهای خود مراقبتی زنان مبتلا به دیابت نوع دو انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان مبتلا به دیابت نوع دو بود که در نیمه دوم سال 1397 به مرکز دیابت فضل ابن شاذان شهر نیشابور مراجعه کردند. از بین آنان 60 نفر به شیوه در دسترس انتخاب شدند و به تصادف در دو گروه آزمایش (درمان های فراشناختی و وجودی) و کنترل گمارده شدند. آن ها به مقیاس تاب آوری کانر و دیویدسون، مقیاس امید اسنایدر و همکاران و پرسشنامه فعالیت های خود مراقبتی در دیابت توبرت و گلاسکو پاسخ دادند. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که بین دو درمان فراشناختی و وجودی در افزایش آستانه تحمل و امید به زندگی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو تفاوت وجود ندارد (05/0<p)، اما درمان وجودی در افزایش رفتارهای خود مراقبتی موثرتر است (01/0>p).

    نتیجه گیری

    درمان های فراشناختی و وجودی نقش مهمی در افزایش آستانه تحمل و امید به زندگی و حتی رفتارهای خود مراقبتی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو دارند، ازاین رو می توان از این روش ها در کنار درمان های پزشکی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آستانه تحمل، امید به زندگی، خود مراقبتی، درمان فراشناختی، درمان وجودی
  • محبوبه امیربیک، حسین اکبری امرغان*، الهام فریبرزی، حمید نجات صفحات 57-72
    مقدمه

    مولتیپل اسکلروزیس یک بیماری نورودژنراتیو پیش رونده است. برخورداری از رضایت زناشویی شاخصی مهم در پیش آگهی مطلوب درمانی در اختلالات عصب روان شناختی پیش رونده همچون مولتیپل اسکلروزیس می باشد. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی زوج درمانی رفتاری التقاطی و درمان تلفیقی طرحواره مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تحمل ناکامی ورضایت زناشویی زنان مبتلا به  مولتیپل اسکلروزیس بود.

    مواد و روش ها

    در یک کارآزمایی مقدماتی تصادفی، 42 بیمار زن مبتلا به  مولتیپل اسکلروزیس به همراه همسران شان، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و با استفاده از روش تصادفی سازی بلوکی در قالب دو گروه درمانی و یک گروه کنترل تخصیص یافتند. دو گروه درمانی به مدت 10 جلسه هفتگی هر یک تحت یکی از درمان های زوج درمانی رفتاری التقاطی و تلفیقی طرحواره مبتنی بر پذیرش و تعهد قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفت. پرسشنامه تحمل ناکامی و رضایت زناشویی در سه برهه زمانی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. داده ها با استفاده از آزمون واریانس طرح اندازه گیری های مکرر دو طرفه تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج اولیه نشان داد که هر دو درمان نسبت به گروه کنترل اثربخشی معناداری بر شاخص رضایت زناشویی بیماران ایفا نمودند که تا مرحله پیگیری سه ماهه پایدار ماند (05/0>all p’s). علاوه براین، نتایج ثانویه نشان داد که تفاوت معناداری بین اثربخشی دو درمان وجود ندارد (05/0<p).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه می تواند در طرح ریزی چشم انداز مداخلات درمانی در بیماران مبتلا به اختلالات نورودژنراتیو با کاربست های بالینی همراه باشد.

    کلیدواژگان: زوج درمانی رفتاری التقاطی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، طرحواره درمانی، تحمل ناکامی، رضایت زناشویی
  • آرش نصیری، رامین شعبانی*، محمدرضا فدایی چافی، الهام بیدآبادی صفحات 73-83
    مقدمه

    فلج مغزی (CP) یک اختلال حرکتی است که حاصل آسیب های غیر پیشرونده ی حرکتی با منشا آسیب مغزی قبل، حین یا بلافاصله پس از تولد می باشد. تمرینات ورزشی نقش بسزایی در بهبودی حرکتی دارد این مطالعه نیز به منظور بررسی اثر یک دوره تمرینات دایره ای بر عملکرد حرکتی درشت کودکان فلج مغزی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این کارآزمایی بالینی روی 34 کودک فلج مغزی انجام شد که به دو گروه مساوی 17 نفره آزمون (تمرین دایره ای و یک جلسه در هفته کاردرمانی) و کاردرمانی (یک جلسه در هفته) تقسیم شدند. از ابزار GMFM-88 برای ارزیابی تغییرات عملکرد حرکتی درشت قبل و بعد از 12 هفته تمرین، استفاده شد. تمرینات دایره ای که 3 دور و هر دور متشکل از 6 ایستگاه 30 ثانیه ای و وقفه ی 30 ثانیه ای بین ایستگاه ها بود، هفته ای سه جلسه و به مدت 12 هفته انجام شد.

    یافته ها

    نتایج آزمون های آماری نشان داد که همه اجزای عملکرد حرکتی درشت در گروه آزمون و نیز در گروه کاردرمانی(به جز عملکرد طاقباز و غلطیدن) بهبود معنی دار داشت (05/0P <)، لیکن در مقایسه بین گروهی بهبود معنی داری در عملکرد حرکتی درشت و اجزای آن در گروه آزمون در مقایسه با گروه کاردرمانی مشاهده شد (01/0= p).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که تمرینات دایره ای به همراه کاردرمانی می تواند موجب بهبود بیشتر در عملکرد حرکتی درشت در کودکان فلج مغزی دیپلژی اسپاستیک در مقایسه با کاردرمانی شود.

    کلیدواژگان: فلج مغزی، اسپاستیک، دیپلژی، فعالیت حرکتی، تمرین دایره ای
  • زهرا شریفی چافجیری، سیده مریم موسوی* صفحات 84-96
    مقدمه

    خودانتقادی از مشکلات رایج در دوران نوجوانی است و زمینه ساز بسیاری از اختلالات خلقی و اضطرابی می باشد. با توجه به اهمیت این موضوع، مطالعه حاضر با هدف اثربخشی آموزش ذهن شفقت ورز بر خودانتقادی دانش آموزان دختر انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه گواه بود که در سال تحصیلی 99-1398 در جامعه آماری دانش آموزان دختر، مقطع متوسطه اول بخش رحیم آباد شهرستان رودسر انجام شد. به شیوه داوطلبانه 50 نفر از دانش آموزان در این پژوهش شرکت داشتند که در دو گروه آزمایش و گواه به شیوه تصادفی ساده گمارده شدند. پس از دریافت پیش آزمون، گروه آزمایش طی 10 جلسه تحت آموزش ذهن شفقت ورز قرار گرفت؛ در طول این مدت گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. مقیاس سطوح خودانتقادی در مراحل سنجش اجرا شد. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس در نرم افزار آماری SPSS-21 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش ذهن شفقت ورز نقش موثری بر مولفه های خودانتقادی مقایسه ای ، درونی شده و نمره کلی داشته است. در مجموع آموزش ذهن شفقت ورز توانسته است 19/0 از تغییرات نمره کلی خودانتقادی را تبیین کند. نتایج بررسی میانگین های تعدیل شده گویای این بود که پس آزمون میانگین های خودانتقادی مقایسه ای، درونی شده و نمره کلی گروه آزمایش نسبت به گروه گواه به طور معنادار کمتر شده است.

    نتیجه گیری

    آموزش ذهن شفقت ورز به واسطه تعدیل باورها و رفتارهای خودشکن و افزایش مهرورزی به خویشتن از ظرفیت مناسبی برای کاهش خودانتقادی برخوردار است. بر این اساس پیشنهاد می شود که در راستای ارتقاء سلامت روانشناختی نوجوانان به نقش این مداخله توجه شود.

    کلیدواژگان: شفقت ورزی، خودانتقادی، نوجوان
  • فاطمه حجازی نیا، لیلا فزونی* صفحات 97-106
    مقدمه

    یکی از رایج ترین مشکلات دوران کودکی ، پوسیدگی دندان بوده و استرپتوکوکوس موتانس رایج ترین باکتری عامل عفونت دندان است. این مطالعه با هدف بررسی اثر تریکلوزان بر تشکیل بیوفیلم ناشی از فعالیت آنزیم سورتازA استرپتوکوکی در کنترل پوسیدگی دندان انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی ، 150 نمونه از از سطح بوکال و لینگوال دندان های خلفی دندان دانش آموزان دبستانی در گرگان طی سال 1398 گرفته شد. سویه های استرپتوکوکوس موتانس با استفاده از تست های میکروبیولوژیک و بیوشیمیایی شناسایی شدند. ژن SrtA با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) با آغازگرهای اختصاصی شناسایی شد. حداقل غلظت مهاری تریکلوزان بر جدایه ها به روش میکرودایلوشن براث تعیین شد.تشکیل بیوفیلم و اثرات ضد بیوفیلمی تریکلوزان  به روش میکروتیتر پلیت اصلاح شده بررسی شد.

    یافته ها

    فراوانی استرپتوکوکوس موتانس 15.3 درصد بود که 87٪ آن  ها قادر به تولید بیوفیلم بودند. 19 جدایه (6/82%)واجد ژن srtA شناسایی شد. حداقل غلظت مهاری تریکلوزان که رشد50% جدایه هارا مهار کرد(MIC50) 8 میکروگرم بر میلی لیتر بود که 8 برابر کمتر از غلظت لازم برای مهار رشد 90 درصد جدایه ها بود(MIC90=64μg/ml)، به طوری که 90% جدایه ها فاقد توانایی تشکیل بیوفیلم در غلظت MIC بودند. (P <0.05).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بین حضور سورتاز A و تشکیل بیوفیلم باکتریایی ارتباط وجود دارد و تریکلوزان اثر ضد بیوفیلمی خوبی را در شرایط آزمایشگاهی نشان داد.

    کلیدواژگان: استرپتوکوکوس موتانس، سورتاز A، تریکلوزان، اثر ضدبیوفیلم
  • مریم داوران، احمد عبدی*، آسیه عباسی دلویی، جواد مهربانی صفحات 107-119
    مقدمه

    مصرف رژیم غذایی پر چرب باعث چاقی ناشی از رژیم غذایی شده و با چندین خطر-قلبی عروقی از جمله سندرم متابولیکی و آپوپتوز همراه است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تمرین هوازی همراه با کپسایسین بر تنظیم کننده آپوپتوزی BAX (Bax)، لنفوم سلول B2 (Bcl2) و نسبت Bax/BCL2 قلبی در موش های تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب (HFD) می باشد.  

    مواد و روش ها

    40 سر موش صحرایی نر ویستار به مدت 8 هفته با رژیم غذایی نرمال (8=n، ND) و HFD (32=n) تغذیه شدند. بعد از هشت هفته همه موش ها به 5 گروه: ND، HFD، رژیم غذایی پرچرب-تمرین (HFDT)، رژیم غذایی پرچرب-کپسایسین (HFDCap) و رژیم غذایی پرچرب-تمرین- کپسایسین (HFDTCap) تقسیم شدند. گروه های تمرین به مدت هشت هفته برنامه تمرین هوازی فزاینده (25-15 متر در دقیقه، 60-30 دقیقه در روز، پنج روز هفته) را روی تردمیل انجام دادند. کپسایسین (mg/kg/day 4) یک بار در روز به صورت خوراکی با گاواژ خورانده شد. میزان Bax، Bcl2 بافت قلب به روش الایزا اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاضر نشان دهنده کاهش Bax و نسبت Bax/Bcl2 در گروه های HFDT، HFDCap و HFDTCap نسبت به HFD بود (05/0<p). Bax و نسبت Bax/Bcl2 در HFDTCap نسبت به گروه های HFDT و HFDCap کاهش معنی داری داشت (05/0<p). همچنین Bcl2 در گروه های HFDT، HFDCap و HFDTCap نسبت به HFD افزایش معنی داری داشت(001/0<p).

    نتیجه گیری

    تمرین هوازی و مصرف کپسایسین باعث بهبود آپوپتوز ناشی از چاقی می شود، و پیشنهاد می شود فعالیت ورزشی و کپسایسین به عنوان یک روش مناسب برای درمان این شرایط بالینی در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، کپسایسین، Bax، Bcl2، آپوپتوز، چاقی
  • محمود صدیقی، مسلم چرابین*، علی معقول، احمد زنده دل صفحات 120-145
    مقدمه

    در دانشگاه های علوم پزشکی نسل سوم ارتقا کمی و کیفی آموزش نیازمند مدیران آموزش پزشکی است که از دانش، بینش و مهارت کافی برای مدیریت آموزشی دانشگاه برخوردار باشند با این حال بسیاری از مدیران،از توسعه حرفه ای مناسب برای روبه روشدن با چالش های دانشگاه های نوآور وکار آفرین برخوردار نیستنداین مطالعه با هدف شناسایی مولفه های توسعه حرفه ای مدیران آموزش پزشکی در دانشگاه های نسل سوم انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ازلحاظ هدف کاربردی واز نظر نوع داده ها و روش تحلیل کیفی است.مشارکت کنندگان در پژوهش تعداد 12 نفر از مدیران آموزش پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی کشور بودندکه به صورت هدفمندوروش تکمیلی گلوله برفی انتخاب شدند. داده ها با روش مصاحبه نیمه ساختار یافته گرد آوری وبر اساس روش تحلیل محتوای استقرایی وبه وسیله نرم افزار MAXQDA 10 تحلیل شد.روایی و پایایی پژوهش با روش گوبا و لینکن انجام شد.

    یافته ها

    تعداد 383 کد باز 25 مقوله فرعی و 6 مقوله اصلی توسعه حرفه ای مدیران آموزش پزشکی بدست آمد.براساس یافته ها توسعه حرفه ای مدیران در 6 بعدشامل:توسعه آموزشی،توسعه پژوهشی،توسعه مهارت های مدیریتی،توسعه مهارت های رهبری،توسعه مهارت های فردی وتوسعه زمینه ای شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    در بین ابعاد شش گانه بدست آمده الگوی توسعه حرفه ای مدیران آموزش پزشکی در دانشگاه نسل سوم،بالاترین کدهای احصا شده مربوط به بعد توسعه مهارت رهبری است که پیشنهاد می گردد در برگزاری دوره های آموزشی مهارت توسعه حرفه ای مدیران به عنوان اولویت در نظر گرفته شود.

    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، الگوی توسعه حرفه ای، مدیران آموزش پزشکی، دانشگاه نسل سوم
  • ناصر حیدری*، علیرضا رمضانی، خسرو میناوند، رضا قراخانلو صفحات 146-158
    مقدمه

    هدف تحقیق حاضر،  بررسی اثر تمرین بازتوانی قلبی به دو شکل تداومی و تناوبی بر ظرفیت عملکردی، هموسیستیین و پپتید دهلیزی دفع کننده سدیم سرمی در بیماران قلبی بعد از عمل پیوند عروق کرونر می باشد.

    مواد و روش ها

    30 بیمار در سه گروه تمرین تداومی، تناوبی و کنترل قرار گرفتند. افراد با توجه به گروه شان به مدت 8 هفته تمرین نموده و قبل و بعد از اجرای تمرین، آزمون های خون گیری برای سنجش هموسیستیین و پپتید دهلیزی دفع کننده سدیم (ANP) استفاده شد. همچنین، ظرفیت عملکردی آزمودنی ها مورد اندازه گیری قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آزمون تحلیل واریانس ترکیبی و در صورت تفاوت، جهت تعیین محل تفاوت از آزمون تعقیبی بونفرونی استفاده و تحلیل های آماری با استفاده از نرم افزارSpss  نسخه 20 انجام شد.

    یافته ها

    هموسیستیین سرم پس از 8 هفته تمرین در گروه تداومی کاهش یافت، در گروه تناوبی نیز این کاهش معنی دار بود که این کاهش در گروه تمرین تناوبی بیش از تمرین تداومی بود. اجرای تمرینات تداومی منجربه کاهش معنی دار ANP گردید. همچنین، تمرین تناوبی سبب کاهش معنی دار ANP شد، بین دو گروه تناوبی و تداومی تفاوت معنی داری مشاهده نشد. بهبود ظرفیت عملکردی در گروه تداومی و تناوبی معنی دار بود، افزایش ظرفیت عملکردی در گروه تمرین تناوبی بیش از تمرین تداومی بود.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که انجام تمرین تناوبی ظرفیت عملکردی بیماران CABG را افزایش داد، از سوی دیگر سبب کاهش هموسیستیین و ANP سرمی شد. احتمالا تمرین تناوبی همانند تمرین تداومی می تواند به عنوان تمرینی ایمن در برنامه بازتوانی قلبی این بیماران مورد استفاده قرارگیرد.

    کلیدواژگان: پیوند عروق کرونر، تمرین تناوبی، هموسیستئین، ظرفیت عملکردی، پپتید دهلیزی
  • اعظم طلابی، فرشاد تجاری*، محمدعلی آذربایجانی صفحات 159-169
    مقدمه

    سیکل قاعدگی یک روند فیزیولوژیک در زندگی زنان است شواهدی وجود دارد که رفتار زنان تحت تاثیر عادت ماهیانه قرار می گیرد. هدف از مطالعه ی حاضر بررسی تاثیر  سندرم پیش قاعدگی بر رفتار مصرف کنندگان ورزشی بود.

    مواد و روش ها

    جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مشتریان زن باشگاه های ورزشی (آمادگی جسمانی و ایروبیک) دولتی مختص بانوان شهر تهران بودند که تعداد 450 نفر به صورت تصادفی انتخاب و به پرسشنامه های علایم سندرم پیش از قاعدگی و رفتار مصرف کننده پاسخ دادند. کلیه ابزارها از پایایی همسانی درونی مطلوبی برخوردار بود. داده ها با آزمون های آماری کالموگروف اسمیرنوف ، آزمون لوین آزمون t تک متغیره، از آزمون F و آزمون معادلات ساختاری(SEM) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج  تحقیق حاضر نشان داد که رفتار مصرف کنندگان و علایم سندرم پیش از قاعدگی در طی هفته های مختلف بالاتر از میانگین (3) است و علایم سندرم پیش از قاعدگی در هفته چهارم بیشتر از هفته های دیگر بود. بطوریکه چرخه قاعدگی بر رفتار خرید مصرف کننده در هفته چهارم تاثیر مثبت و معناداری داشت (013/0 P =) .

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه، تجربه روان شناختی قاعدگی طیفی از نشانگانی را در بر می گیرد که بسته به شرایط محیطی و فردی، ممکن است نمود متفاوتی داشته باشد. بر این اساس توجه به وضعیت قاعدگی در ارایه خدمات ورزشی  باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: چرخه سندرم قاعدگی، رفتار مصرف کنندگان، خدمات ورزشی
|
  • Ali Gholami, Mitra Hariri* Pages 1-14
    Introduction

    New evidence indicates the anti-inflammatory effects of soy isoflavones. The purpose of this study is conducting a systematic review and meta-analysis of clinical trial articles on the effect of soy isoflavones on the serum levels of adhesive molecules in postmenopausal women.

    Method and material

    In this study, the Clinicaltrials.gov database, ISI web of Science, Cochrane Library, PubMed and Scopus will be searched until December 2020, and all studies that examine soy isoflavones effect on the serum levels of Intracellular Adhesion Molecule 1 (ICAM-1), vascular adhesion molecule-1 (VCAM-1), and selectin-E (E-selectin)) has been selected. DerSimonian and Laird random effects model was used to estimate the summary of the overall effects (MDs) and its heterogeneity. Cochranchr('39')s Q test and I-squared statistic were used to compute the statistical heterogeneity of intervention effects.

    Results

    Three randomized clinical trials on 297 patients investigated the effect of soy isoflavones on serum levels of adhesive molecules in postmenopausal women. The results of meta-analysis showed that taking soy isoflavones supplementation reduced the serum levels of VCAM-1, ICAM-1 and E-selectin by 10.28 ng / ml, 2.11 ng / ml and 13.17 ng / ml, respectively. They were not statistically significant (P> 0.05).

    Conclusion

    According to the results of this study, soy isoflavones cause a significant decrease in serum levels of ICAM-1, VCAM-1 and E-selectin. However, more studies are needed, with a larger sample size and longer intervention time.

    Keywords: Soy isoflavones, Systematic review, Mea-analysis, Cell adhesion molecules
  • Mojtaba Ashouri, Shahram Vahedi*, Rahim Badri, Yousef Adib Pages 15-26
    Introduction

    Considering that failure in national exams has several psychological-emotional consequences for students, the aim of the present study was to investigate the effectiveness of compassion-based intervention on self-criticism and depressive in remaining applicants from the entrance exam.

    Materials and Methods

    The present study was a semi-experimental pre-test post-test with control group. The statistical population of this study was all the students who remained from the entrance exam in 2019 year and participated in the preparatory classes for the entrance exam in Khodabandeh city, of which 40 people (which 20 for the intervention group and 20 for the control group) using Available sampling method was selected and randomly assigned to the intervention and control groups. After performing the pre-test on both groups, the experimental intervention was performed in 8 sessions of 90 minutes, one session per week, and after the treatment program, the post-test was performed. The data of this study were collected using the self-criticism questionnaire of Gilbert et al. (2004) and the Beck Depression Questionnaire (1961).The data of the present study were analyzed using analysis of covariance in SPSS 21

    Results

    The results showed that after the compassion-based intervention, there was a significant difference in the mean scores of self- criticism and depressive in the intervention group compared to the control group.

    Conclusion

    According to the findings of the present study, it can be concluded that self-taught education to students who failed in the entrance exam can prevent depressive in these students by reducing their self-criticism.

    Keywords: compassion-based intervention, self-criticism, depressive, University Applicants
  • Robabe Mahmoodi, Amir Rashidlamir*, Rambod Khajeie, Ameneh Barjaste Yazdi Pages 27-41
    Introduction

    Cardiovascular diseases are very common all over the world, including Iran. Meanwhile, atherosclerosis is the leading cause of death worldwide. The aim of this study was to investigate the effect of combined training on ABCB4 gene expression and HDL to LDL ratio in middle-aged men after coronary artery bypass graft.

    Materials and Methods

    The statistical population consisted 30 middle-aged men that had previously undergone coronary artery bypass graft. This research is quasi-experimental which by random sampling method, they were randomly divided into two groups of control (n=15) and combined training (endurance and resistance, n=15). Blood samples were taken from the two groups before and after the training session .After isolation mononuclear cells by using follicles and mRNA purification, gene expression variation was performed by Real- Time PCR. Data were analyzed by repeated measures variance analysis with SPSS software version 16

    Results

    Eight weeks of training resulted in a significant increase in ABCB4 gene expression and significant reduction in plasma total cholesterol levels in the combined training group compared to the control group.

    Conclusion

    Combined training, as part of cardiac rehabilitation in patients performing coronary artery bypass graft by effecting on ABCB4 gene expression, involved in fat metabolism, improves reverse cholesterol transfer process

    Keywords: Coronary artery bypass graft, combined training, ABCB4 gene
  • Akram Soleymaninia, Ahmad Mansouri*, Zahra Bagherzadeh Golmakani, Ahmad Zandadel Pages 42-56
    Introduction

    Type 2 diabetes is a chronic and debilitating disease. Although the effectiveness of metacognitive and existential therapies on the psychological factors associated with this disease has been investigated, little attention has been paid to comparing the two methods. Therefore, the aim of this study was to comparison of effectiveness of metacognitive and existential therapies on resilience, life expectancy and self-care behaviors in women with type II diabets.

    Materials and Methods

    The research method was semi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The statistical population included all women with type II diabetes who referred to Fazl Ibn Shazan Diabetes Center in Neyshabur in the second half of 2019 year. Sixty people were selected by convenience sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. Participants answered the Connor and Davidson Resilience Scale (CD-RISC), Snyder Hope Scale (SHS), and The Summary of Diabetes Self-Care Activities (SDSCA). Multivariate analysis of covariance was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that there is no difference between metacognitive and existential therapies in increasing the resilience and life expectancy of patients with type II diabetes (p>0.05), but existential therapy is more effective in increasing self-care behaviors (p<0.01).

    Conclusion

    Metacognitive and existential therapies play an important role in increasing the resilience and life expectancy and even self-care behaviors of patients with type II diabetes, so these methods can be used alongside medical therapies.

    Keywords: Existential therapy, life expectancy, metacognitive therapy, resilience, self-care
  • Mahbobe Amirbeik, Hossein Amirbeik*, Elham Fariborzi, Hamid Nejat Pages 57-72
    Introduction

    Multiple sclerosis is a progressive neurodegenerative disease characterized by chronic demyelination that adversely affects various aspects of a patient’s life. Although mental health and marital satisfaction are major indicators of favorable prognosis in progressive neurological disorders such as MS, few psychological interventions have so far been performed in this respect. The aim of this study was to compare the effectiveness of two approaches of couple eclectic behavioral therapy and combined treatment of schema-based on acceptance and commitment on Tolerance of failure and marital satisfaction in women with multiple sclerosis.

    Materials and Methods

    This pilot randomized trial was carried out. A total of 42 female MS patients along with their husbands were selected using purposive sampling. The participants were assigned to two intervention groups and one control group using randomized block design. Those in the intervention group A and B received 10 weekly sessions of IBCT and ACST, respectively, while members of the control group were placed on a waiting list. The participants completed the Failure tolerance test and Enrich Marital Satisfaction Scale during the pre-test, post-test, and follow-up stages. Data were analyzed using repeated measures of two-way measurements.

    Results

    The preliminary results indicated that the two interventions significantly improved the patients’ marital satisfaction levels in both post-test and follow-up stages (all p-values < 0.05). The secondary results showed no significant difference between the effectiveness of the two treatment methods in improving Failure tolerance and marital satisfaction levels (p-value > 0.05).

    Conclusion

    The findings confirmed the research background on the positive effects of psychological interventions on MS patients’ lives. Using these findings, researchers can design effective clinical interventions for patients with neurodegenerative disorders.

    Keywords: Eclectic Behavioral Couple Therapy - Acceptance, Commitment Based Therapy - Schema Therapy - Failure Tolerance - Marital Satisfaction
  • Arash Nasiri, Ramin Shabani*, Mohammd Reza Fadaei Chafy, Elham Bidabadi Pages 73-83
    Introduction

    Cerebral palsy (CP) is a movement disorder that results from non-progressive motor injuries originating before, during, or immediately after birth. Exercise plays a significant role in motor improvement. This study was conducted to investigate the effect of circuit exercise training on the gross motor function of children with spastic diplegia cerebral palsy.

    Materials and Methods

    This clinical trial was performed on 34 cerebral palsy children, who were divided into two equal groups of 17 experimental (circuit training with one session per week of occupational therapy) and occupational therapy group.The GMFM-88 was used to evaluate gross motor function changes before and after 12 weeks of exercise. Circuit exercises training were performed three times a week for 12 weeks. These exercises were designed in three sets and each set consisted of 6 stations. The duration of activity and rest in each station was equal to 30 seconds.

    Results

    The results of statistical tests showed that all components of gross motor function, in both exercise and occupational therapy group (except lying and rolling) significantly improved (P <0.05). However, in the intergroup comparison, a significant improvement was observed in gross motor function and its components in the circuit exercise training group compared to the occupational therapy group (p = 0.01).

    Conclusion

    The results of this study showed that circuit exercise trainings with occupational therapy can further improve the performance of gross motor movements in children with Spastic diplegia cerebral palsy compared to occupational therapy.

    Keywords: Cerebral palsy, Spastic, Diplegic, Motor Activity, Circuit training
  • Zahra Sharifi Chafjiri, Seyedeh Maryam Mousavi* Pages 84-96
    Introduction

    Self-criticism is a common problem in adolescence and is the cause of many mood disorders and anxiety. Due to the importance of this issue, the present study was conducted with the aim of the effectiveness of compassionate mind training on self-criticism of female students. 

    Materials and Methods

    This research was a quasi-experimental project with pre-test, post-test and control group that was conducted in the academic year of 2019-2020 in the statistical population of female students of the first secondary school in Rahimabad. 50 students participated in this study through voluntary method who were assigned to the experimental and control groups by simple random method. After receiving the pre-test, the experimental group was trained in compassionate mind for 10 sessions; During this time, the control group did not receive any intervention. The Levels of Self-Criticism Scale was implemented in the assessment stages. Data analysis was performed using analysis of covariance in SPSS-21 statistical software.

    Results

    The results showed that compassionate mind training had an effective role on the components of comparative self-criticism (P = 0.017), internalized (P = 0.0001) and overall score (P = 0.002). Overall, the Compassionate Mind Training was able to explain 0.19 of the changes in the overall self- criticism score. The results of the study of the adjusted means showed that after the test, the comparative, internalized mean scores and the overall score of the experimental group were significantly lower than the control group.

    Conclusion

    Training a compassionate mind has the potential to reduce self-criticism by modifying self-defeating beliefs and behaviors and increasing self-compassion. Therefore, it is suggested that the role of this intervention be considered in order to promote the psychological health of adolescents.

    Keywords: Compassionate, Self-Criticism, Adolescent
  • Fatemeh Hejazinia, Leila Fozouni* Pages 97-106
    Introduction

    One of the most common childhood problems is tooth decay and Streptococcus mutans is the most common bacterium that cause the infection. The purpose of the study was to investigate the effect of triclosan on biofilm formation due to streptococcal sortase A enzyme activity in the control of dental caries.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 150 samples were taken from the buccal and lingual surfaces of posterior teeth of pupils in Gorgan in 2019. S. mutans strains were identified using conventional microbiological and biochemical tests. The SrtA gene was identified using polymerase chain reaction (PCR) with specific primers. Minimum inhibitory concentration (MIC) of triclosan against the isolates was determined by the broth microdilution method. Biofilm formation and antibiofilm effect of triclosan were assessed using the modified microtiter plate assay.

    Results

    The frequency of S. mutans was 15.3%, of which, 87% were capable of biofilm production. 19 isolates (82.6%) with srtA gene were identified. The concentration of triclosan, that inhibited 50% growth of isolates (MIC50) was 8μg /ml , which was 8-fold less than the concentration required to inhibit the growth of 90% of isolates (MIC90=64μg/ml), so that 90% of the isolates lacked the ability to form biofilms at MIC concentration (P<0.05).

    Conclusion

    The results showed that there is a relationship between the presence of sortase A and the formation of bacterial biofilm and triclosan showed a good anti-biofilm effect in vitro condition.

    Keywords: Streptococcus mutans, Sortase A, Triclosan, Antibiofilm effect
  • Maryam Davaran, Aahmad Abdi*, Asieh Abbassi Daloii, Javad Mehrabani Pages 107-119
    Introduction

    High-fat diet intake leads to diet-induced obesity in concert with multiple cardiovascular risk factors such as metabolic syndrome and apoptosis. The aim of this study was to evaluate the effects of aerobic training with along capsaicin on cardiac apoptosis regulator BAX (Bax), B- cell Lymphoma 2 (Bcl2) and Bax/Bcl2 in rat fed a high-fat diet (HFD).

    Materials and Methods

    40 male Wistar rats were fed a normal diet (ND, n = 8) or HFD (n = 32) for 8 weeks. After 8 weeks, all rats were divided into 5 groups: ND, HFD, high-fat diet-training (HFDT), high-fat diet-capsaicin (HFDCap), high-fat diet-training-capsaicin (HFDTCap). Training groups have performed a progressive aerobic running program (at 15-25 m/min, 30-60 min/day, and 5 days/week) on a motor-driven treadmill for eight weeks. Capsaicin (4 mg/kg/day) were administered orally, by gavage, once a day.

    Results

    The results of this study showed that Bax and Bax/Bcl2 in HFDT (Respectively p=0.016, p=0.000), HFDCap (Respectively p=0.014, p=0.000) and HFDTCap (Respectively p=0.000, p=0.000) groups was significantly decreased compared to HFD. Bax and Bax/Bcl2 in HFDTCap was significantly decreased compared to HFDT (Respectively p=0.034, p=0.033) and HFDCap (Respectively p=0.038, p=0.036) groups. Also, Bcl2 significantly increased in to HFDT (p=0.001) and HFDCap (p=0.000) and HFDTCap (p=0.000) groups compared to HFD.

    Conclusion

    Exercise and capsaicin improve the apoptosis induced by obesity, and suggest that exercise and capsaicin can be considered as an excellent candidate for therapy of these clinical conditions.

    Keywords: Exercise, Capsaicin, Bax, Bcl2, Apoptosis, Obesity
  • Mahmoud Seddighi, Moslem Charabin*, Ali Maqhoo, Ahmad Zendedel Pages 120-145
    Introduction

    in order to improve the quantitative and qualitative educational process,the third-generation medical universitie need the medical education administrators who possess the sufficient knowledge, skills and insight to manage educational process in a university However, many administrators don’t have adequate access to effective professional development to deal with the challenges of the innovative and entrepreneurial universities. This study aimed at identifying the components of professional development of medical education administrators among third-generation universities.

    Materials and Methods

    This is a qualitative study regarding the practical purposes,types of data and data analysis methods. To this end a sample of twelve medical education administrators in all universities of medical sciences in the country(Iran) participated in this study that were selected by purposive sampling and complementary snowball sampling. Data were collected using semi-structured interview method and analyzed using inductive content analysis method with maxqda10 softwareValidity and reliability of the study were determined by Guba and Lincoln methods.

    Results

    383 open source 25 subcategories and 6 main categories of professional development of medical education managers were obtained. Based on the findings, professional development of managers in 6 dimensions including: educational development, researchdevelopment,management skills development, leadership skills development, skills development Individual and contextual development were identified.

    Conclusion

    Among the six dimensions of the model of professional development of medical education managers in the third generation university, the highest codes are related to the dimension of leadership skills development, which is suggested to be considered as a priority in holding professional development skills training courses for managers.

    Keywords: Professional Development, Professional Development Model, Medical Education Administrator, Third-Generation University
  • Naser Heidari* Pages 146-158

    The purpose of this study was to investigate on the effect of continuous and interval cardiac rehabilitation training on functional capacity homocysteine and Atrial natriuretic peptide (ANP) in Coronary artery bypass surgery patient.

    Materials and Methods

    According to the aim of the study, 30 patients with inclusion criteria were selected and divided into three groups: continuous and interval training and control group. Individuals were trained for 8 weeks according to their special program. Before and after training protocol, blood sampling was used to measure homocysteine and ANP and functional capacity was assessed. To analyze the data, mixed design analysis of variance was used and when differences was significant Bonferroni post hoc test was used to determine the place of difference. All statistical analyzes were performed using SPSS software version 20.

    Results

    Serum homocysteine decreased significantly after 8 weeks of training in both experimental groups, this decline was higher in interval training group than continuous training group (p <0.05). The intervention of continuous and interval exercises significantly reduced the level of serum ANP and improved functional capacity in experimental groups, which interval group experienced more improvement of functional capacity than continuation training group (p <0.05).

    Conclusion

    In this study, it was observed that interval training could increase functional capacity and cause to decrease the inflammatory factors, thereby preventing further complications in these patients like heart attacks.

    Keywords: bypass surgery, interval training, homocysteine, functional capacity, Atrial natriuretic peptide
  • Azam Tolabi, Farshad Tojari*, Mohammad Ali Azarbayjani Pages 159-169
    Introduction

    There is evidence that womenchr('39')s behavior is affected by menstruation. The aim of this study was to investigate the effect of premenstrual syndrome on sports consumer behavior.

    Materials and Methods

    The statistical population of the study included all female customers of government sports clubs (physical fitness and aerobics) for women in Tehran. 450 people were randomly selected and answered the questionnaires of premenstrual syndrome symptoms and consumer behavior. All instruments had good internal consistency reliability. Data were analyzed by Kalmogorov-Smirnov test, Levin test, univariate t test, F test and Structural Equation Test (SEM).

    Resuls

    The results of the present study showed that consumer behavior and symptoms of PMS during different weeks is higher than the average (3) and the symptoms of PMS in the fourth week were more than other weeks. So that the menstrual cycle had a positive and significant effect on consumer shopping behavior in the fourth week (P = 0.013).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, the psychological experience of menstruation includes a range of symptoms that may depend on environmental and individual conditions. Have a different pattern. Accordingly, attention to the menstrual status in the provision of sports services should be considered.

    Keywords: Menstrual Cycle, Consumer Behavior, Sports Services