فهرست مطالب

مجله علوم آماری
سال پانزدهم شماره 2 (پیاپی 30، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/02
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حمزه آگاهی* صفحات 317-328

    در این مقاله، ابتدا کران های جدیدی برای انتگرال میانگین مربع تصادفی کسری چپ و راست بر پایه فرآیندهای تصادفی محدب ارایه می شود. سپس محدوده ای پیشنهاد می شود که شامل ترکیبی خطی از انتگرال میانگین مربع تصادفی کسری چپ و راست است. سرانجام، نتایج قبلی ارایه شده در این موضوع بهبود داده می شود.

    کلیدواژگان: فرایند های تصادفی، انتگرال میانگین مربع تصادفی کسری، فرایند های تصادفی محدب، میانگین-مربع پیوسته
  • اسحاق الماسی، مهدی امیدی* صفحات 329-340

    تعیین بهترین پیشگوی فضایی برای مقادیر گمشده یکی از مسایل مهم در آمار فضایی به شمار می رود. در این راستا روش های مختلفی مطرح شده است که هر کدام از آن ها دارای مزیت و محدودیت هایی در کاربرد هستند. بر اساس روش کریگیدن بهترین پیشگوی خطی به دست می آید، اما این روش  برای میدان تصادفی گاوسی مناسب است. نامشخص بودن توزیع میدان تصادفی، محققین را ملزم به استفاده از روش هایی می کند که بر اساس آن ها امکان پیشگویی ناگاوسی میسر شود. در این مقاله با استفاده از قضیه تصویر یک روش ناپارامتری برای پیشگویی میدان تصادفی ارایه می شود  و بر مبنای آن  پیشگوی میدان ناگاوسی بر اساس نزدیکترین همسایه ها معرفی  می شود. در ادامه در یک مطالعه شبیه سازی میزان دقت  این روش مورد ارزیابی قرار می گیرد. در پایان نیز نحوه کاربست روش معرفی شده در پیشگویی داده های بارندگی در استان خوزستان نشان داده می شود.

    کلیدواژگان: پیشگویی ناگاوسی، میدان تصادفی، کریگیدن، قضیه تصویر
  • ابراهیم امینی سرشت*، قباد برمال زن صفحات 341-362

    در این مقاله، به مقایسه های تصادفی سیستم های موازی و سری  متشکل از مولفه های مقیاس با چندین دورافتاده  پرداخته می شود. تحت شرایط مشخصی روی توابع نرخ خطر پایه، نرخ خطر وارون پایه و پارامترهای مقیاس، ترتیب نسبت درستنمایی، ترتیب پراکندگی و ترتیب میانگین باقیمانده عمر، میان سیستم های موازی و سری  اثبات شده است. همچنین نشان داده شده است که نتایج برای دو خانواده از توزیع های گاما و پاراتو  با چندین دورافتاده نیز برقرار است.

    کلیدواژگان: ترتیب پراکندگی، ترتیب نسبت درستنمایی، سیستم سری، سیستم موازی، مدل مقیاس با چندین دورافتاده
  • انیس ایران منش*، فرزانه اولیاء زاده، وحید فکور صفحات 363-380

    در این مقاله دو برآوردگر ناپارامتری برای آنتروپی گذشته بر اساس داده های طول-اریب معرفی و سازگاری قوی این برآوردگرها اثبات شده است. به منظور مقایسه عملکرد آن ها مطالعه شبیه سازی انجام شده و بر اساس نتایج به دست آمده، نشان داده می شود که هر کدام در نواحی مختلفی از تکیه گاه توزیع احتمال متغیر تصادفی طول-اریب، بهتر از دیگری عمل می کند.

    کلیدواژگان: آنتروپی گذشته، برآوردگر هسته ای تابع چگالی، داده های طول-اریب، سازگاری قوی
  • فیروزه باستان، سید محمدتقی کامل میرمصطفائی* صفحات 381-405

    در این مقاله، برآوردیابی و پیش بینی برای توزیع پواسن-نمایی بر اساس رکوردهای پایین و زمان های بین رکورد مورد مطالعه قرار می گیرند. برآوردیابی با روش های ماکسیمم درستنمایی و بیزی بر اساس دو تابع زیان متقارن و نامتقارن صورت می ‍ پذیرد. از آن جا که به نظر می رسد انتگرال های مرتبط با برآوردهای بیزی دارای فرم های بسته نیستند، از الگوریتم های متروپولیس-هستینگز درون گیبز و نمونه گیری نقاط مهم برای تقریب این انتگرال ها استفاده می شود. همچنین پیش بینی بیزی رکوردهای آینده نیز مورد بررسی قرار می گیرد. یک مطالعه شبیه سازی و یک مثال کاربردی برای ارزیابی و نشان دادن کاربرد نتایج مقاله و همچنین مقایسه نتایج عددی وقتی استنباط بر اساس رکوردها و زمان های بین رکورد است، با هنگامی که استنباط تنها بر اساس رکوردها صورت می پذیرد، ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: الگوریتم متروپولیس-هستینگز درون گیبز، آماره های رکوردی پایین، زمان های بین رکورد، شبیه سازی مونت کارلو، نمونه گیری نقاط مهم
  • مهدی بالوئی، عین الله دیری*، فرشین هرمزی نژاد، عزت الله بالوئی جامخانه صفحات 407-426

    در اغلب موارد کاربردی برای افزایش دقت برآورد پارامترها نیاز به برآوردگری داریم که دارای کمترین مخاطره باشد. در این میان برآوردگرهای انقباضی نقش بسیار مهمی ایفا می کنند. هدف اصلی ما در این مقاله، بررسی کارایی برخی برآوردگرهای انقباضی پارامتر شکل توزیع پارتو -رایلی تحت دو کلاس از برآوردگرهای انقباضی است. در این تحقیق کارایی برآوردگرهای پیشنهادی را با برآوردگر نااریب که تحت تابع زیان درجه دوم خطا بدست آمد ه اند، مقایسه می شوند. رابطه بین دو کلاس از برآوردگرهای انقباضی بدست آمده پارامتر شکل توزیع پارتو-رایلی مورد برسی قرار گرفته و نهایتا با استفاده از شبیه سازی، کارایی نسبی برآوردگرهای پیشنهادی مورد بحث و نتیجه گیری قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: برآوردگر انقباضی، توزیع پارتو-رایلی، میانگین توان دوم خطا
  • قباد برمال زن*، علی اکبر حسین زاده، ابراهیم امینی سرشت صفحات 427-442

    در این مقاله، ترتیب  نرخ خطر میان سیستم های (n-1) از n مورد بحث قرار گرفته است. تحت شرایطی روی پارامترهای مقیاس  و بیشاندن ضعیف از پایین میان بردار اندازه نمونه ها، ترتیب نرخ خطر میان سیستم های (n-1) از n متشکل از مولفه های مقیاس با چندین دورافتاده، اثبات شده است. همچنین تحت شرایطی مشخص روی مفصل ارشمیدسی و پارامترها، ترتیب تصادفی معمولی میان این گونه سیستم ها با مولفه های وابسته مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ترتیب نرخ خطر، ترتیب تصادفی معمولی، مدل مقیاس با چندین دورافتاده، ترتیب بیشاندن از پایین، سیستم های (n-1) از n
  • سکینه دهقان*، محمدرضا فریدروحانی صفحات 443-462

    تابع ژرفا  با در نظر گرفتن ویژگی های هندسی مجموعه داده های چندمتغیره و رتبه بندی مشاهدات  ابزار مناسبی را در آمار ناپارامتری چندمتغیره فراهم آورده است. به عبارت دیگر، این تابع منجر به مرتب سازی از مرکز به بیرون نقاط چندمتغیره می شود. از آن جا که دورافتادگی نقاط به طور اجتناب ناپذیری وابسته به ترتیب داده ها است، این مرتب سازی می تواند راهی برای شناسایی نقاط دورافتاده فراهم کند. در این مقاله، بر اساس مفهوم تابع ژرفا، یک روش ناوردای آفین برای شناسایی نقاط دورافتاده چندمتغیره بیان می شود. ویژگی مطلوب ناوردای آفین  تضمین می کند که نقطه دورافتاده تحت هرگونه تبدیل از محورهای مختصات کماکان به عنوان دورافتاده شناسایی شود. پیاده سازی این روش نسبت به بیشتر روش های چندمتغیره که دارای پیچیدگی محاسباتی هستند، ساده تر است. بر اساس مطالعات شبیه سازی عملکرد روش پیشنهادی بر اساس توابع ژرفای مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. سرانجام، روش بیان شده برای داده های مسکن شهرهای منتخب ایران در سال 1397، بکار برده می شود.

    کلیدواژگان: تابع ژرفا، تابع دورافتادگی، دورافتاده، ناوردایی آفین
  • شاهو زارعی* صفحات 463-480

    در مدل سطح ناحیه  یا فی-هریوت که پرکاربردترین مدل در برآورد کوچک ناحیه است،  معمولا فرض می شود که اثرهای تصادفی خاص هر ناحیه و خطاهای نمونه گیری دارای توزیع نرمال هستند. اما مقدارهای خیلی بزرگ یا خیلی کوچک از مولفه های خطا باعث عملکرد ضعیف  برآوردهای کوچک ناحیه ای بر اساس روش های برآورد کوچک ناحیه ای موجود می شوند. برای رفع این مشکل در این مقاله  برای مولفه های خطا توزیع α-پایدار متقارن جایگزین توزیع نرمال می شود و با رهیافت بیز تجربی پارامترهای کوچک ناحیه ها برآورد می شوند. با استفاده از شبیه سازی و تحلیل داده های واقعی به مقایسه مدل جدید ارایه شده با  روش بیز تجربی در مدل کلاسیک بر اساس  نرمال بودن مولفه های خطا و روش های استوار بر اساس رهیافت بیز تجربی پرداخته و کارایی مدل پیشنهادی در برآورد دقیق پارامترهای کوچک ناحیه ، به خصوص وقتی مولفه های خطا هر دو نرمال یا هر دو دارای توزیع دم بلند هستند، نشان داده می شود.

    کلیدواژگان: برآورد کوچک ناحیه ای، مدل سطح ناحیه، بیز تجربی، توزیع α-پایدار
  • مطهره زعیم زاده، جعفر احمدی*، بهاره خطیب آستانه صفحات 481-504

    در این مقاله الگوی طول عمر برمبنای سیستم های سری با تعداد مولفه های تصادفی از خانواده توزیع های سری توانی در نظر گرفته شد. ابتدا  نتایج نظری پایه به دست آمده  که در ادامه از آن ها در مسئله بهینه سازی تعداد مولفه ها در سیستم های سری استفاده شده است. متوسط طول عمر سیستم، تابع هزینه و زمان کل آزمایش به عنوان معیارهای بهینه سازی تعداد مولفه ها مورد استفاده قرار گرفته اند. مسئله با جزییات برای حالتی که طول عمر مولفه های سیستم دارای توزیع وایبل و تعداد مولفه ها دارای توزیع هندسی، لگاریتمی یا پواسن بریده شده در صفر باشد، بررسی  و نتایج به صورت تحلیلی و عددی بیان شده است. در پایان با ارایه یک مثال، از نتایج به دست آمده برای تحلیل داده های واقعی استفاده شده است.

    کلیدواژگان: بهینه سازی، توزیع هندسی، سیستم سری، متوسط زمان کل آزمایش، توزیع وایبل
  • نسترن شریفیان، احسان بهرامی سامانی* صفحات 505-532

    یکی از مسایل مهم مطالعات طولی، داده هایی هستند که به دلیل گم شدن ملاقات ها یا انصراف از دست می روند. در چنین حالاتی آزمودنی ها مجموعه زمان های مشاهده یکسانی ندارند. مسئله گم شدگی در تحلیل داده های آمیخته گسسته و پیوسته طولی نیز بسیار رایج است و ممکن است گم شدگی در یکی از پاسخ ها و یا هر دو رخ دهد.  عدم توجه به دلیل گم شدن (سازوکار گم شدگی) منجر به برآوردها و استنباط های اریب می شود. بنابراین در این مقاله به بررسی سازوکار گم شدن غیرقابل چشم پوشی در پاسخ های آمیخته طولی مجموعه آماسیده پیوسته و آماسیده در صفر سری توانی و همچنین پاسخ های آمیخته پیوسته و k-آماسیده ترتیبی پرداخته می شود. با یک رویکرد درستنمایی مبنا برآوردهای مدل های پیشنهادی را به دست می آید. عملکرد مدل ها را با مطالعات شبیهسازی و دو مجموعه داده واقعی تغییرات زندگی آمریکایی ها و آزمون موفقیت فردی پیبادی  مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: داده های آمیخته طولی، آماسیدگی، اثرهای تصادفی، مقادیر گم شده
  • روشنک علی اکبری صبا*، نسرین ابراهیمی، لیدا کلهری ندرآبادی، آسیه عباسی صفحات 533-548

    روش نمونه گیری مجموعه رتبه ای با بهره گیری از اطلاعات رتبه بندی واحدها، نمونه معرف تری از جامعه در اختیار طراحان آمارگیری قرار می دهد که توزیع نمونه گیری آن به توزیع واقعی جامعه نزدیک تر است. در این مقاله برای اطمینان از اثربخشی نمونه گیری مجموعه رتبه ای در آمارگیری های بزرگی که به منظور تهیه آمارهای رسمی کشور انجام می گیرند، درصدد استفاده از این روش نمونه گیری برای بهبود کارایی براوردهای کلیدی آمارگیری هزینه و درآمد خانوار مرکز آمار ایران هستیم. نتایج بررسی نشان می دهد استفاده از نمونه گیری مجموعه رتبه ای  در طراحی آمارگیری هزینه و درآمد خانوار می تواند منجر به بهبود کارایی براوردهای کلیدی طرح گردد به شرطی که متغیر رتبه بندی مورد استفاده همبستگی بالایی با متغیرهای اصلی طرح داشته باشد. بدیهی است در صورت نبود متغیری مناسب و در دسترس برای رتبه بندی واحدها می توان از اطلاعات چارچوب نمونه گیری برای ساخت متغیری همبسته با متغیرهای کلیدی طرح استفاده کرد.

    کلیدواژگان: آمارگیری هزینه و درآمد خانوار، نمونه گیری مجموعه رتبه ای، درآمد مورد انتظار
  • امید کریمی*، فاطمه حسینی صفحات 549-566

    میدان تصادفی گاوسی معمولا برای تحلیل داده های فضایی به کار گرفته می شود. از ویژگی های مهم این میدان تصادفی دارا بودن خواص مهم خانواده توزیع های نرمال از جمله بسته بودن تحت تبدیلات خطی، حاشیه سازی و شرطی کردن است که باعث خاصیت سازگاری حاشیه ای می شود. به طور مشابه برای مدل بندی داده های فضایی چوله از میدان تصادفی چوله گاوسی استفاده می شود. هرچند توزیع چوله نرمال خیلی از خواص توزیع نرمال را داراست اما در بعضی تعریف های میدان تصادفی چوله گاوسی، خاصیت سازگاری حاشیه ای برقرار نیست. در این مقاله یک میدان تصادفی چوله گاوسی مانا معرفی و خاصیت سازگاری حاشیه ای آن بررسی می شود. سپس تشخیص مدل همبستگی فضایی  این میدان تصادفی چوله  با استفاده از تغییرنگار تجربی مورد تحلیل قرار می گیرد. همچنین تحلیل درست نمایی پارامترهای میدان تصادفی معرفی شده با یک مطالعه شبیه سازی بیان و در انتها بحث و نتیجه گیری ارایه می شود.

    کلیدواژگان: میدان تصادفی گاوسی، میدان تصادفی چوله گاوسی، داده های فضایی، مانایی
  • کیومرث مترجم* صفحات 567-590

    با توجه به سرعت بالای شیوع بیماری ناشی از ویروس کرونا به نظر می رسد انتقال این بیماری تا حد بسیار زیادی متاثر از موقعیت مکانی افراد آلوده به ویروس است. از زمان آغاز پاندمی، مدل های زیادی برای تحلیل زمان بقای بیماران مبتلا به این ویروس استفاده شده است. چون یکی از عوامل مهم خطر، همبستگی فضایی بین زمان های بقا است، برای وارد کردن این اثر در مدل بقا، عموما از یک میدان تصادفی گاوسی استفاده می شود. اما فرض گاوسی بودن اثرات تصادفی به دلیل چولگی توزیع زمان بقای بیماران در عمل مطابق با واقعیت نیست. در این مقاله با در نظر گرفتن اثرات تصادفی چوله گاوسی یک مدل بقای فضایی جدید معرفی شده و با تعیین تابع درستنمایی، پارامترهای آن برآورد شده است. سپس در قالب یک مطالعه شبیه سازی عملکرد مدل پیشنهادی مورد ارزیابی قرار گرفته است. در خاتمه نحوه کاربست مدل معرفی شده برای تحلیل داده های زمان بقای بیماران مبتلا به کووید-19  ارایه شده است.

    کلیدواژگان: داده بقای فضایی، مدل بقای فضایی، میدان تصادفی چوله گاوسی، کووید- 19
|
  • Hamzeh Agahi* Pages 317-328

    This paper presents new bounds for the left and right fractional mean-square stochastic integrals based on convex stochastic processes. Then a range is proposed that includes a linear combination of the left and right fractional mean-square stochastic integrals. Finally, the previous results presented in this subject are improved.

    Keywords: Stochastic Processes, Fractional Mean-Square Stochastic Integrals, Convex Stochastic Processes, Mean-square Continuous
  • Issac Almasi, Mehdi Omidi* Pages 329-340

    Identifying the best prediction of unobserved observation is one of the most critical issues in spatial statistics. In this line, various methods have been proposed, that each one has advantages and limitations in application. Although the best linear predictor is obtained according to the Kriging method, this model is applied for the Gaussian random field. The uncertainty in the distribution of random fields makes researchers use a method that makes the nongaussian prediction possible. In this paper, using the Projection theorem, a non-parametric method is presented to predict a random field. Then some models are proposed for predicting the nongaussian random field using the nearest neighbors. Then, the accuracy and precision of the predictor will be examined using a simulation study. Finally, the application of the introduced models is examined in the prediction of rainfall data in Khuzestan province.

    Keywords: Non-Gaussian Predictor, Random Field, Kriging, Projection Theorem
  • Ebrahim Amini Seresht*, Ghobad Barmalzan Pages 341-362

    This paper discusses stochastic comparisons of the parallel and series systems comprising multiple-outlier scale components. Under uncertain conditions on the baseline reversed hazard rate, hazard rate functions and scale parameters, the likelihood ratio, dispersive and mean residual life orders between parallel and series systems are established. We then apply the results for two exceptional cases of the multiple-outlier scale model: gamma and Pareto multiple-outlier components to illustrate the found results.

    Keywords: Dispersive Order, Likelihood Ratio Order, Series System, Parallel System, Multiple-Outlier Scale Model
  • Anis Iranmanesh*, Farzaneh Oliazadeh, Vahid Fakoor Pages 363-380

    In this article, we propose two non-parametric estimators for the past entropy based on length-biased data, and the strong consistency of the proposed estimators is proved. In addition, some simulations are conducted to evaluate the performance of the proposed estimators. Based on the results, we show that they have better performance in a different region of the probability distribution for length-biased random variables.

    Keywords: Length-Biased Data, Kernel Density Estimation, Past Entropy, Simulation, Strong Consistency
  • Firozeh Bastan, Seyed MohamadTaghi Kamel Mirmostafaee* Pages 381-405

    In this paper, estimation and prediction for the Poisson-exponential distribution are studied based on lower records and inter-record times. The estimation is performed with the help of maximum likelihood and Bayesian methods based on two symmetric and asymmetric loss functions. As it seems that the integrals of the Bayes estimates do not possess closed forms, the Metropolis-Hastings within Gibbs and importance sampling methods are applied to approximating these integrals. Moreover, the Bayesian prediction of future records is also investigated. A simulation study and an application example are presented to evaluate and show the applicability of the paper's results and also to compare the numerical results when the inference is based on records and inter-record times with those when the inference is based on records alone.

    Keywords: Metropolis-Hastings Within Gibbs Algorithm, Lower Record Statistics, Inter-Record Times, Monte Carlo Simulation, Importance Sampling
  • Mehdi Balui, Einolah Deiri*, Farshin Hormozinejad, Ezzatallah Baloui Jamkhaneh Pages 407-426

    In most practical cases, to increase parameter estimation accuracy, we need an estimator with the least risk. In this, contraction estimators play a critical role. Our main purpose is to evaluate the efficiency of some shrinkage estimators of the shape parameter of the Pareto-Rayleigh distribution under two classes of shrinkage estimators. In this research, the purpose estimators' efficiency will be compared with the unbiased estimator obtained under the quadratic loss function. The relationship between these two classes of shrinkage estimators was examined, and then the relative efficiency of the proposed estimators was discussed and concluded via doing a Monte Carlo simulation.

    Keywords: Mean Square Error, Pareto-Rayleigh Distribution Shrinkage Estimation
  • Ghobad Barmalzan*, AliAkbar Hosseinzadeh, Ebrahim Amini Seresht Pages 427-442

    This paper discusses the hazard rate order of the fail-safe systems arising from two sets of independent multiple-outlier scale distributed components. Under certain conditions on scale parameters in the scale model and the submajorization order between the sample size vectors, the hazard rate ordering between the corresponding fail-safe systems from multiple-outlier scale random variables is established. Under certain conditions on the Archimedean copula and scale parameters, we also discuss the usual stochastic order of these systems with dependent components.

    Keywords: Hazard Rate Ordering, Usual Stochastic Ordering, Multiple-Outlier Scale Model, Submajorization Order, (n-1)-out-of-n Systems
  • Sakineh Dehghan*, Mohamadreza Faridrohani Pages 443-462

    The concept of data depth has provided a helpful tool for nonparametric multivariate statistical inference by taking into account the geometry of the multivariate data and ordering them. Indeed, depth functions provide a natural centre-outward order of multivariate points relative to a multivariate distribution or a given sample. Since the outlingness of issues is inevitably related to data ranks, the centre-outward ordering could provide an algorithm for outlier detection. In this paper, based on the data depth concept, an affine invariant method is defined to identify outlier observations. The affine invariance property ensures that the identification of outlier points does not depend on the underlying coordinate system and measurement scales. This method is easier to implement than most other multivariate methods. Based on the simulation studies, the performance of the proposed method based on different depth functions has been studied. Finally, the described method is applied to the residential houses' financial values of some cities of Iran in 1397.

    Keywords: Depth Function, Outlyingness Function, Outlier, Affine Invariance
  • Shaho Zarei* Pages 463-480

    The most widely used model in small area estimation is the area level or the Fay-Herriot model. In this model, it is typically assumed that both the area level random effects (model errors) and the sampling errors have a Gaussian distribution.  However, considerable variations in error components (model errors and sampling errors) can cause poor performance in small area estimation. In this paper, to overcome this problem, the symmetric α-stable distribution is used to deal with outliers in the error components. The model parameters are estimated with the empirical Bayes method. The performance of the proposed model is investigated in different simulation scenarios and compared with the existing classic and robust empirical Bayes methods. The proposed model can improve estimation results, in particular when both error components are normal or have heavy-tailed distribution.

    Keywords: Small Area Estimation, Area Level Model, Empirical Bayes, α-Stable Distribution
  • Motahare Zaeamzadeh, Jafar Ahmadi*, Bahareh Khatib Astaneh Pages 481-504

    In this paper, the lifetime model based on series systems with a random number of components from the family of power series distributions has been considered. First, some basic theoretical results have been obtained, which have been used to optimize the number of components in series systems. The average lifetime of the system, the cost function, and the total time on test have been used as an objective function in optimization. The issue has been investigated in detail when the lifetimes of system components have Weibull distribution, and the number of components has geometric, logarithmic, or zero-truncated Poisson distributions. The results have been given analytically and numerically. Finally, a real data set has been used to illustrate the obtained results.

    Keywords: Optimization, Geometric Distribution, Series System, Total Time on Test, Weibull Distribution
  • Nastaran Sharifian, Ehsan Bahrami Samani* Pages 505-532

    One of the most frequently encountered longitudinal studies issues is data with losing the appointments or getting censoring. In such cases, all of the subjects do not have the same set of observation times. The missingness in the analysis of longitudinal discrete and continuous mixed data is also common, and missing may occur in one or both responses. Failure to pay attention to the cause of the missing (the mechanism of the missingness) leads to unbiased estimates and inferences. Therefore, in this paper, we investigate the mechanism of nonignorable missing in set-inflated continuous and zero-inflation power series, as well as the continuous and k-inflated ordinal mixed responses. A full likelihood-based approach is used to obtain the maximum likelihood estimates of the parameters of the models. In order to assess the performance of the models, some simulation studies are performed. Two applications of our models are illustrated for the American's Changing Lives  survey, and the Peabody Individual Achievement Test  data set.

    Keywords: Longitudinal Mixed Data, Inflation, Random Effects, Missing Values
  • Roshanak Aliakbari Saba*, Nasrin Ebrahimi, Lida Kalhori Nadrabadi, Asieh Abbasi Pages 533-548

    The ranked set sampling method uses the ranking information of the units to provide a more representative sample of the population to the survey designers. The sampling distribution is closer to the actual distribution of the population. In this article, to ensure the effectiveness of ranked set sampling in extensive surveys conducted to prepare official statistics, we intend to use this sampling method to improve the efficiency of key estimates of household expenditure and income survey of the Statistics Center of Iran. The results show that using ranked set sampling to design household expenditure and income surveys can improve the efficiency of key estimates of the study, provided that the ranking variable used has a high correlation with the main variables of the study. Obviously, in the absence of a suitable and available variable for ranking the units, the information of the sampling frame can be used to construct a ranking variable correlated with the key variables of the survey.

    Keywords: Household Expenditure, Income Survey, Ranked Set Sampling, Expected Income
  • Omid Karimi*, Fatemeh Hosseini Pages 549-566

    The Gaussian random field is commonly used to analyze spatial data. One of the important features of this random field is having essential properties of the normal distribution family, such as closure under linear transformations, marginalization and conditioning, which makes the marginal consistency condition of the Kolmogorov extension theorem. Similarly, the skew-Gaussian random field is used to model skewed spatial data. Although the skew-normal distribution has many of the properties of the normal distribution, in some definitions of the skew-Gaussian random field, the marginal consistency property is not satisfied. This paper introduces a stationery skew-Gaussian random field, and its marginal consistency property is investigated. Then, the spatial correlation model of this skew random field is analyzed using an empirical variogram. Also, the likelihood analysis of the introduced random field parameters is expressed with a simulation study, and at the end, a discussion and conclusion are presented.

    Keywords: Gaussian Random Field, Skew-Gaussian Random Field, Spatial Data, Stationarity
  • Kiomars Motarjem* Pages 567-590

    The prevalence of Covid-19 is greatly affected by the location of the patients. From the beginning of the pandemic, many models have been used to analyze the survival time of  Covid-19 patients. These models often use the Gaussian random field to include this effect in the survival model. But the assumption of Gaussian random effects is not realistic. In this paper, by considering a spatial skew Gaussian random field for random effects and a new spatial survival model is introduced. Then, in a simulation study, the performance of the proposed model is evaluated.  Finally, the application of the model to analyze the survival time data of Covid-19 patients in Tehran is presented.

    Keywords: Spatial Survival Data, Spatial Survival Model, Skew Gaussian Random Field, Covid-19