فهرست مطالب

شیلات - سال هفتاد و چهارم شماره 4 (زمستان 1400)

فصلنامه شیلات
سال هفتاد و چهارم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/02
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سهیلا فیض بخش کوفلی، حمید فرحمند*، امیررضا عابد علم دوست، رضا خمیرانی صفحات 467-483

    ماهی سفید (Rutilus frisii kutum) یکی از گونه های مهم اقتصادی شمال ایران است. این آزمایش به منظور شناسایی QTLهای مرتبط با صفات رشد (وزن لاشه و طول کل) با استفاده از نشانگرهای ریزماهواره کپور معمولی (Cyprinus carpio) صورت گرفت. مولدین آماده تکثیر از یک جمعیت وحشی وارد شده به رودخانه سفید رود انتخاب شدند. یازده خانواده خویشاوند تنی از تکثیر 22 جفت مولد نر و ماده ماهی سفید به دست آمد. نتاج حاصل پس از طی یک دوره سه ماهه پرورشی برداشت و در الکل 96 ٪ ذخیره شدند. از مجموع نتاج به دست آمده 75 نمونه انتخاب شدند. DNA مولدین و نتاج استخراج طبق پروتکل شد. از کاربرد چهار نشانگر ریزماهواره (HLJ2225، HLJ3366، HLJ3988 و HLJ2316) مرتبط با صفات رشد (طول کل و وزن کل) در مجموع ده لوکوس (13 ژنوتیپ) شامل لوکوس های HL1، HL2، HL3، HL4، HL5، HL6، HL7، HL8، HL9 و HL10 با استفاده از نرم افزار AlphaEaseFC انتخاب و نمره دهی شدند. تعداد الل های هر لوکوس (N_A)، تعداد الل های موثر هر لوکوس (N_E)، هتروزیگوسیتی مورد انتظار (H_e)، هتروزیگوسیتی مشاهده شده (H_o)، شاخص تثبیت (F)، تعادل هاردی-واینبرگ، PIC، F_st، R_st، عدم تعادل پیوستگی (LD)، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون در جمعیت مولدین و نتاج با استفاده از نرم افزار های GenAlEx 6.1، Arlequin ver. 3.5.2 و Excel 2013 بررسی شدند. نتیجه بررسی ها نشان داد همه لوکوس های فوق الذکر برای کاربرد در برنامه به گزینی به کمک نشانگر (MAS) مناسب هستند. وراثت پذیری لوکوس ها برای طول و وزن کل محاسبه شد. بر اساس LD پنج گروه اتصال وراثت پذیر برای طول کل (شاملLG1 ، LG2، LG3، LG4 و LG5) ساخته شد. گروه اتصال LG4 متشکل از هشت لوکوس (HL3، HL4، HL5، HL6، HL7، HL8، HL9 و HL10) جهت گزینش خانواده ها انتخاب شد. در مجموع شش خانواده بر مبنای گروه اتصال LG4 انتخاب شدند. این تحقیق نشان داد که کاربرد نشانگرهای مولکولی ریزماهواره مرتبط با صفات رشد گونه های نزدیک به ماهی سفید (R. frisii kutum) می تواند به ردیابی QTLهای صفات رشد در این گونه با اهمیت تجاری کمک کند.

    کلیدواژگان: به گزینی به کمک نشانگر (MAS)، وراثت پذیری، عدم تعادل پیوستگی(LD)، گزینش بر مبنای گروه اتصال(LGS)، QTL
  • امیر سلطانی آلکوئی، سید محمدعلی جلالی*، سید امیرحسین جلالی، فرشید خیری صفحات 485-496

    آزمایشی به منظور بررسی اثر تغذیه منابع مختلف نشاسته بر افزایش وزن، ضریب تبدیل خوراک، شاخص کبدی و احشایی و برخی فراسنجه های بیوشیمیایی خون ماهی قزل آلای رنگین کمان انجام گرفت. آرد گندم، ذرت و محصول جانبی نشاسته ای ناشی از فرآیند تولید گلوتن گندم در خوراک اکسترود ماهی استفاده شد و به 300 قطعه ماهی (با میانگین وزنی1± 157 گرم) که بصورت طرح کاملا تصادفی در 12 وان 300 لیتری توزیع شدند، به مدت 60 روز تغذیه گردید. نتایج نشان داد که تغییر منبع نشاسته جیره بر مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک و نرخ رشد ویژه ماهی ها در کل دوره تاثیر نداشت. کمترین شاخص احشایی و بیشترین راندمان لاشه ماهی با تغذیه خوراک اکسترود دارای ذرت مشاهده شد (05/0>P). تغذیه آرد گندم سبب افزایش غلظت سرمی آنزیم آسپارتات آمینوترانسفراز ماهی ها شد (05/0>P)، در حالیکه تری گلیسیرید، کلسترول، پروتئین تام، گلوکز، لیپوپروتئین با چگالی بالا و لیپوپروتئین با چگالی پایین تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفت. در مجموع ذرت می تواند بدون اثرات منفی بر عملکرد رشد و فراسنجه های خونی ماهی قزل آلا، بطور کامل جایگزین آرد گندم به عنوان منبع اصلی نشاسته خوراک اکسترود استفاده شود در حالیکه برای استفاده از محصول جانبی نشاسته ای ناشی از فرآیند تولید گلوتن گندم در جیره اکسترود ماهی قزل آلای رنگین کمان نیاز به پژوهش های بیشتر است.

    کلیدواژگان: نشاسته، ذرت، آرد گندم، ضریب تبدیل خوراک، قزل آلای رنگین کمان
  • سهیل ایگدری*، طاهره رحیمی، منوچهر نصری، علیرضا رادخواه صفحات 497-510

    رودخانه ی دینورآب از جمله سرشاخه های فرعی منتهی به رودخانه گاماسیاب در حوضه دجله و از جمله محیط های پراکنش جویبارماهی کرمانشاه (Sasanidus kermanshahensis) می باشد. این رودخانه تحت تاثیر فعالیت های انسانی از قبیل کشاورزی قرار گرفته است. در مجموع 168 نمونه ماهی برای مطالعه مطلوبیت زیستگاه جویبارماهی کرمانشاه در رودخانه ی دینورآب از 21 ایستگاه با استفاده از دستگاه الکتروشوکر نمونه برداری شد. برای این منظور، ویژگی های رودخانه شامل سرعت آب (m/s)، عمق آب (cm)، ارتفاع از سطح دریا (m)، عرض رودخانه (m)، شاخص سنگ بستر و قطر متوسط سنگ بستر (cm) در هر منطقه ثبت گردید. شاخص مطلوبیت زیستگاه با توجه به رابطه بین متغیرهای محیطی و فراوانی گونه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که فاکتورهای عرض رودخانه و سرعت آب رابطه مستقیم و فاکتورهای ارتفاع از سطح دریا، عمق آب و شاخص بستر رابطه معکوس با فراوانی ماهی دارند. شاخص HSI با مقدار 497/0 نشان داد که این رودخانه مطلوبیت متوسط برای این گونه دارد. همچنین، نتایج نشان داد که زیستگاه انتخابی جویبار ماهی کرمانشاه مناطقی با سرعت بالای آب به واسطه نیاز به اکسیژن مناسب، بستر ماسه ای-گلی، با عرض زیاد و ارتفاع از سطح دریا و عمق کم می باشد. نتایج می تواند در جهت مدیریت و حفاظت از ذخایر این گونه بوم زاد که به عنوان بخشی از میراث طبیعی کشور به شمار می رود، مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: لوچ کرمانشاه، زیستگاه، رودخانه دینورآب، عمق، سرعت جریان
  • امین مرندی*، هومن رحمتی هولاسو صفحات 511-523

    امروزه با توجه به افزایش قابل توجه موارد ارجاعی ماهیان بیمار به متخصصین و کلینیک های آبزیان و متعاقبا افزایش میزان تماس این افراد با ماهیان، اهمیت نیاز به کسب آگاهی های لازم و اطلاعاتی دقیق و جامع پیرامون نحوه پیشگیری از انتقال بیماری های مشترک از ماهیان به انسان، نه تنها برای متخصصین آبزیان، بلکه برای تمامی افراد مرتبط با حوزه آبزیان، بیش از پیش احساس می شود. یکی از شناخته شده ترین بیماری های زیونوز در میان ماهیان و انسان که از طریق تماس مستقیم به انسان منتقل می شود، بیماری ناشی از تهاجم مایکوباکتریوم ها به نام مایکوباکتریوزیس یا سل ماهیان است. مایکوباکتریوم ها دسته ای از باسیل های هوازی و غیر متحرک هستند که مقاوم به اسید- الکل بوده و رشد کندی دارند. آنها قادرند تا ندول های برجسته گرانولوماتوزی و تلفات گسترده ای را در ماهیان ایجاد کنند. قرار گیری خراش های پوستی انسان در معرض منابع آلوده به مایکوباکتریوم ها، می تواند منجر به شکل گیری تیپ های مختلف سل در انسان شود که تظاهر بالینی این بیماری در انسان غالبا به صورت ندول هایی نه چندان دردناک همراه با زخم ها و اسکار های جلدی است. برای شناسایی و تشخیص مایکوباکتریوزیس می توان از روش های متنوعی نظیر کشت، PCR و تهیه مقاطع هیستوپاتولوژی بهره جست. این مطالعه، اطلاعات وسیع و جامعی را در زمینه معرفی، نشانه های بالینی، نشانه های کالبد گشایی و آسیب شناسی، انتقال، تشخیص، کنترل، درمان و ملاحظات بهداشت عمومی مرتبط با بیماری مایکوباکتریوزیس ماهیان ارایه داده است.

    کلیدواژگان: مایکوباکتریوزیس، زئونوز، ماهی، ندول گرانولوماتوزی، زخم جلدی
  • محمد قلی زاده*، ماریا حاجی لی دوجی صفحات 525-541
    شاخص های زیستی برای نظارت بر کیفیت آب ابزارهای مفیدی برای ارزیابی سلامت رودخانه ها و دریاچه ها هستند. هدف از این مطالعه مقایسه شاخص های زیستی و استفاده از درشت بی مهرگان کفزی برای ارزیابی کیفیت آب رودخانه مبارک آباد مینودشت، استان گلستان بود. نمونه های کفزی به صورت فصلی از 4 ایستگاه با سه تکرار با استفاده از نمونه بردارسوربر با سطح پوشش (900 سانتی متر مربع) در سال 1399 جمع آوری گردید. در مجموع تعداد 2828 نمونه از موجودات بی مهره متعلق به 8 راسته و 12 خانواده شناسایی شدند، که Diptera با 4 خانواده متنوع ترین گروه بی مهرگان را تشکیل داد. بیش ترین فراوانی درشت بی مهرگان کفزی متعلق به Chironomidae (99/46 درصد) و سپس Baetidae (52/22 درصد) بود. فصل بهار با 39 درصد بیشترین و فصل زمستان با 12 درصد کمترین میزان فراوانی را شامل شدند. بیش ترین پراکنش درشت بی مهرگان در ایستگاه پایین دست (33 درصد) و کمترین مقدار آن در ایستگاه بالادست (19 درصد) بدست آمد. شاخص های مورد مطالعه عبارت بودند از: 1) EPT (درصد Ephemeroptera ، Plecoptera و Trichoptera) ؛ 2) BMWP ، 3) ASPT (میانگین امتیاز در هر تاکسون) ؛ 4) HFBI (شاخص زیستی خانواده Hilsenhoff)؛ و 5) شاخص شانون-وینر و سیمپسون. طبق آنالیز خوشه بندی پراکنش کفزیان در بین ایستگاه ها به دو گروه مجزا (1) شامل ایستگاه های پایین دست به همراه ایستگاه های 2 و 3 فصل تابستان و (2) دیگر ایستگاه ها نشان داد. نتایج نشان داد که شاخص های زیستی هیلسنهوف، BMWP و ASPT برای ارزیابی کیفیت آب رودخانه مبارک آباد مناسب است. در نهایت کیفیت آب رودخانه بر اساس وضعیت ساپروبی برای ایستگاه بالادست وضعیت خوب (الیگوساپروب) و ایستگاه پایین دست وضعیت ضعیف (مزوساپروب) ارزیابی شد. نتایج ترکیبی از شاخص های زیستی نشان داد ایستگاه های واقع در مناطق روستایی و کشاورزی نسبت به ایستگاه های بالادست آلودگی بیشتری دارند و کنترل و مدیریت منابع آلاینده برای حفاظت از منطقه مورد مطالعه لازم است.
    کلیدواژگان: نظارت زیستی، درشت بی مهرگان کفزی، شاخص زیستی، رودخانه مبارک آباد
  • آریا اشجع اردلان، مریم عیدی*، مژده گرجی ازندریانی صفحات 543-556

    ماکروبنتوزها به عنوان یک شاخص زیستی و بیان کننده ی شرایط محیط زندگی خودند. از این رو به عنوان شاخص آلودگی آب می توانند مورد استفاده قرار گیرند. شرایط کیفی آب در رودخانه ی آچی رود مبتنی بر ماکروفونای این رودخانه تاکنون مورد بررسی قرار نگرفته است. لذا، در پژوهش حاضر ماکروفونای رودخانه آچی رود در دو فصل زمستان 1394 و بهار 1395 مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری در دو فصل انجام گردید. پنج ایستگاه در منطقه مورد بررسی انتخاب و با استفاده از سیستم GPS موقعیت جغرافیایی هر ایستگاه ثبت شد. نمونه برداری به وسیله کوادرات بود. شاخص هیلسنهوف بر اساس حضور نمونه ها در هر ایستگاه تعیین شد. میزان آلودگی آب با استفاده شاخص هر ایستگاه در دو فصل زمستان و بهار معین شد. در این مطالعه 3 رده، 12 خانواده و 14 گونه از ماکروبنتوزها شناسایی شدند. بیشترین فراوانی مربوط به حشرات و کمترین متعلق به رده Malacostraca بود. بیشترین فراوانی در فصل زمستان مربوط به خانواده Gammaridae و گونه Gammarus sp. و در فصل بهار مربوط به دو خانواده Gammaridae و Heptageniidae و گونه های Gammarus sp. و Ecdyonurus venosus بود. گونه های Gammarus sp. و Ecdyonurus venosus در اکثر ایستگاه ها در دو فصل وجود داشتند. بیشترین مقدار شاخص هیلسنهوف مربوط به فصل زمستان با مقدار 22/5 و کمترین مقدار این شاخص مربوط به فصل بهار با مقدار 71/0 بود. بر اساس شاخص زیستی HFBI،کیفیت آب از نظر میزان آلودگی ایستگاه ها در 3 طبقه کیفی عالی (ایستگاه های 1 و 5) و خیلی خوب (ایستگاه 4) و متوسط (ایستگاه 2) گزارش شد.

    کلیدواژگان: شناسایی، ماکروفونا، شاخص های زیستی، رودخانه آچی رود، گیلان
  • یاسر حمدی احمدآباد، عبدالمجید لیاقت*، تیمور سهرابی، احمدعلی پوربابایی صفحات 557-573

    تحقیق حاضر به منظور بهینه کردن شرایط محیطی رشد جلبک دونالیلا سالینا انجام شد. در این تحقیق شاخص های محیطی موثر در رشد از جمله دما در دو سطح 2±18 و 2±28 درجه سانتی گراد، pH در سه سطح 0/7، 5/7 و 0/8، غلظت شوری در 7 سطح 5/0، 0/1، 5/1، 0/2، 5/2، 3 و 4 مولار NaCl در دوره رشد 30 روزه مورد بررسی قرار گرفت. دوره تاریکی: روشنایی 24:00 ساعت و شدت نور ثابت و برابر با molPAR.m-2.s-1µ 130 در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد افزایش دما سبب افزایش نرخ رشد ویژه و کاهش زمان دو برابر شدن سلول ها خواهد شد. بیشترین مقدار نرخ رشد ویژه و کمترین مقدار زمان دو برابر شدن سلول ها در 5/7=pH به دست آمد. با توجه به نتایج مذکور، بیشترین و کمترین مقدار نرخ رشد ویژه به ترتیب در غلظت های شوری 5/1 (59/0 در روز) و 0/4 (04/0 در روز) مولار بود. زمان دو برابر شدن سلول ها در غلظت شوری 5/1 مولار کمترین مقدار (در حدود 5/1 روز) و در 0/4 مولار (از حدود 10 روز تا 19 روز) بیشترین مقدار بود. با افزایش غلظت شوری از5/0 تا 5/1 مولار زمان دو برابر شدن کاهش و از 5/1 مولار تا 0/4 مولار افزایش یافت. غلظت تراکم سلولی جلبک، با افزایش دما افزایش یافت. مقایسه غلظت تراکم سلولی در سطح pH، در اکثر نمونه ها بیانگر تفاوت معنی دار بین مقادیر به دست آمده بود. افزایش و کاهش pH از 5/7 سبب کاهش تراکم سلولی گردید. بنابراین، حداکثر تراکم سلولی درتیمارها در 5/7=pH به دست آمد و با افزایش دما در 5/7=pH، غلظت تراکم سلولی در زمان کمتری نسبت به بقیه نمونه ها به مراحله حداکثر مقدار خود رسید. با افزایش غلظت شوری از 5/0 تا 5/1 مولار، غلظت تراکم سلولی افزایش و از 2 تا 4 مولار نتایج عکس بود، به طوری که حداکثر تراکم سلولی در غلظت شوری 5/1 مولار در محدوده 106×35/4 تا 106×74/5 سلول در هر میلی لیتر و حداقل آن در غلظت شوری 0/4 مولار در حدود 106×53/0 تا 106×72/0 سلول در هر میلی لیتر به دست آمد. با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، بهترین شرایط رشد جلبک دونالیلا سالینا جهت تکثیر حداکثری در غلظت شوری 5/1 مولار با دمای 2±28 درجه سانتیگراد و 5/7=pH به دست آمد و غلظت های شوری 0/1 و 0/2 مولار در شرایط دمایی وpH  مذکور می توانند گزینه های بعدی جهت تولید این جلبک باشند.

    کلیدواژگان: جلبک، دونالیلا سالینا، شرایط محیطی، تراکم سلولی
  • رضا صفری*، سهیل ریحانی پول، زهرا یعقوب زاده، زهرا بانکه ساز، محمدجواد تقوی، عین الله صفری صفحات 575-586

    با افزایش تولید، مصرف و مراکز فرآوری ماهی قزل آلای رنگین کمان، استفاده بهینه از ضایعات تولید شده بسیار حایز اهمیت است. از راه های تبدیل این ضایعات به محصولاتی با ارزش افزوده بالا می توان به تولید بیوسیلاژ اشاره کرد. هدف از مطالعه حاضر بررسی برخی از خصوصیات شیمیایی و میکروبی بیوسیلاژ تولید شده از ضایعات ماهی قزل آلای رنگین کمان به عنوان محصولی مناسب جهت استفاده در صنعت غذای دام، طیور و آبزیان است. نتایج نشان داد که محصول تولید شده دارای 3/52 درصد پروتئین و 30/8 درصد چربی است. شاخص های پراکسید و مجموع ترکیبات ازته فرار برای بیوسیلاژ به ترتیب 61/2 میلی اکی والان بر کیلوگرم و 0/44 میلی گرم ازت در 100 گرم اندازه گیری شد. لگاریتم شمارش کلی باکتری ها، کلی فرم ها، کلی فرم مدفوعی، اشرشیاکلی و کپک و مخمر در محصول تولیدشده به ترتیب 78/8، 72/3، 18/1، صفر و 23/3 تعداد بر گرم گزارش گردید. اندازه گیری مقادیر فلزات سنگین در بیوسیلاژ حاصل از ضایعات قزل آلا نشان داد که غلظت های منگنز، مس، آهن و روی در این محصول به ترتیب 6/10، 7/13، 3/251 و 7/118 میلی گرم در کیلوگرم است. بنابر نتایج تحقیق حاضر و مقایسه این یافته ها با سایر پژوهش ها می توان اذعان نمود که بیوسیلاژ تولیدشده در تحقیق حاضر از نظر شاخص ها و ویژگی های مورد بررسی تقریبا معادل سایر مواد مصرفی در تغذیه دام، طیور و آبزیان است و می توان این محصول را به عنوان جایگزینی مناسب برای سایر محصولات رایجی که در صنعت تغذیه استفاده می شوند به کار برد.

    کلیدواژگان: بیوسیلاژ، فلزات سنگین، کنترل کیفی، شاخص های میکروبی، ماهی قزل آلا
  • سحر خورشیدی سدهی*، نادر شعبانی پور، حمید نویریان صفحات 587-596

    آبزی پروری مطلوب نیازمند معیارهای مختلفی است که در این میان انتخاب غذای مناست با پتانسیل لازم از اهمیت خاصی برخوردار است. این مطالعه با هدف تعیین اثر سطوح مختلف پودر جلبک اسپیرولینا پلاتنسیس بر شاخص های رشد و درصد بازماندگی پست لارو میگویPalaemon elegans به مدت چهار هفته انجام شد. میانگین وزن و طول اولیه پست لاروها به ترتیب برابر 0132/0 گرم و 88/6 میلی متر بود. چهار جیره غذایی متشکل از غذاهای حاوی پودر جلبک اسپیرولینا در سطوح جایگزینی 3، 5، 8 و 10 درصد و یک جیره شاهد بدون پودر جلبک اسپیرولینا آماده شدند. شاخص های رشد در تیمار شاهد (فاقد جلبک) از کمترین میزان برخوردار بود و با تیمارهای5،3، 8 و 10 درصد جلبک اسپیرولینا تفاوت معنی دار داشت (05/0<p). بین شاهد (فاقد جلبک) و تیمار تغذیه شد با جلبک خالص فقط در افزایش بیومس تفاوت معنی داری مشاهده شد (05/0<p). بین گروه تغذیه شده با جلبک خالص و تیمار 3 درصد در طول نهایی و افزایش طول تفاوت معنی دار نبود (05/0<p). ولی در دیگر شاخص های رشد با سایر تیمارها تفاوت ها معنی دار بود. (05/0<p). بهترین شاخص های رشد زمانی مشاهده شد که میگو ها توسط پودر جلبک 5 درصد تغذیه شدند (05/0<p). در مقایسه بین تیمارهای 3، 8 و 10 درصد پودر جلبک، فقط بین تیمار 3 و10 درصد پودر جلبک در طول نهایی و افزایش طول، تفاوت معنی داری مشاهده شد (05/0<p). همچنین میزان بازماندگی تیمار شاهد نسبت به سایر تیمارها کمتر بوده و تفاوت معنی دار بود (05/0<p). به طورکلی بر اساس نتایج این تحقیق اضافه کردن 5 درصد پودر جلبک اسپیرولینا بهترین نتیجه را در رشد و بازماندگی پست لارو میگوی P. elegans نشان داد.

    کلیدواژگان: ریز جلبک، سخت پوست، دوره لاروی، پرورش، میگو
  • محمدصادق آراملی، کوروش سروی مغانلو*، احمد ایمانی صفحات 597-611

    در مطالعه حاضر تاثیر سطوح مختلف چند مکمل آنتی اکسیدانی جیره غذایی روی شاخص های رشد و بیوشیمیایی سرم خون در بچه ماهیان انگشت قد قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور 9 جیره آزمایشی (× 3 تکرار) با سه نوع ترکیب آنتی اکسیدانی شامل ویتامین E در سطوح 0، 100 و 150 میلی گرم در کیلوگرم غذا؛ کوآنزیم Q10 درسطوح 0، 10 و 20 میلی گرم در کیلوگرم غذا و منابع سلنیوم (معدنی، آلی و نانو) در سطوح 0، 3/ و 5/0 میلی گرم در کیلوگرم غذا ساخته شد. در ادامه ماهیان با تراکم 25 قطعه برای هر تکرار به صورت تصادفی توزیع و به مدت 56 روز مورد تغذیه جیره های آزمایشی قرار گرفتند. بر اساس نتایج بدست آمده، افزایش نسبی در شاخص های رشد ماهیان تغذیه شده با تیمار شامل 5/0 میلی گرم نانوسلنیوم + 100 میلی گرم ویتامین E مشاهده گردید. بالاترین مقدار گلوکز در تیمار مکمل شده با سطح 5/0 میلی گرم نانوسلنیوم + 100 میلی گرم ویتامینE  بدست آمد. از لحاظ کلسترول و تری گلیسرید، گروه های تغذیه شده به ترتیب با تیمار شامل 5/0 میلی گرم سلنیوم معدنی + 150 میلی گرم ویتامین E + 20 میلی گرم کوآنزیم Q10 و تیمار شامل 5/0 میلی گرم نانوسلنیوم + 100 میلی گرم ویتامین E بیشترین مقدار را نشان دادند. به طور مشابه، بالاترین مقادیر شاخص های کلسترولی HDL و VLDL در تیمار مکمل شده با 5/0 میلی گرم نانوسلنیوم در ترکیب با 100 میلی گرم ویتامین E مشاهده گردید. در مقابل تیمار شاهد بالاترین مقدار LDL را نشان داد. نتایج این پژوهش نشان داد که تیمار مکمل شده با نانوسلنیوم در سطح 5/0 میلی گرم و ویتامین E در سطح 100 میلی گرم می تواند در بهبود شاخص های رشد و بیوشیمیایی سرم خون ماهیان انگشت قد قزل آلای رنگین کمان موثر باشد.

    کلیدواژگان: بیوشیمیایی سرم، رشد، سلنیوم، کوآنزیم Q10، قزل آلای رنگین کمان، ویتامین E
  • مینا توانا، کامران رضایی توابع*، علیرضا میرواقفی صفحات 613-632

    به منظور بررسی تاثیر کادمیوم و کربنات کلسیم در دماهای مختلف بر خصوصیات ریختی خرچنگ گرد آب شیرین Potamon persicum (Pretzmann, 1962) با کاربرد روش ریخت سنجی سنتی، 60 نمونه به صورت تصادفی از رودخانه های البرز مرکزی و غرب مازندران در تابستان 1398 برداشت شد. در این تحقیق، خرچنگ ها در مخازنی با غلظت صفر کادمیوم و 205 میلی گرم بر لیتر کربنات کلسیم به عنوان تیمار شاهد و غلظت های 5/4 و 9 میلی گرم بر لیتر کادمیوم و سختی های 5/302 و 400 میلی گرم بر لیتر کربنات کلسیم در دماهای 18، 24 و 30 درجه سانتی گراد به منزله تیمارهای آزمایش، به مدت 6 هفته تیمار داده شدند. در پایان دوره تحقیق، تاثیر عوامل فیزیکو-شیمیایی مورد مطالعه بر شاخص های بیوشیمیایی سرم همولنف شامل آنزیم های ALT و ALP و نسبت های مورفومتریک مابین CW/CHL ، CW/CHD و CW/MBDWt در نرها و CW/MBDWt هم در نرها و هم در ماده ها ارزیابی شد. نتایج نشان داد که افزایش دو عامل دما و غلظت کادمیوم هر یک به تنهایی اثر معنی دار مثبتی بر افزایش میزان آنزیم ALT همولنف خرچنگ های مورد مطالعه دارد (05/0<p). همچنین، اثر متقابل غلظت های کادمیوم و کربنات کلسیم بر سطح سرمی آنزیم ALT همولنف خرچنگ های مورد مطالعه، معنی دار و منفی بود و اثر منفی کادمیوم بر سطح آنزیم ALT با افزایش سختی کربنات کلسیم، کاهش یافت (0.01<p). اما هیچ یک از عوامل فیزیکو-شیمیایی مورد مطالعه اثر معنی داری بر سطح سرمی آنزیم ALP نداشتند (05/0>p). اما اثر متقابل کربنات کلسیم با کادمیوم بر سطح سرمی آنزیم ALP معنی دار بود و با افزایش توام هر دو متغیر، مقدار آنزیم ALP در همولنف خرچنگ ها افزایش یافت (05/0<p). همچنین تحقیق حاضر نشان داد اثر متقابل هر سه متغیر مورد مطالعه با یکدیگر بر CW/CHD و نسبت CW/CHL خرچنگ های نر معنی دار نشد (05/0>p) اما اثر متقابل هر سه متغیر با یکدیگر بر CW/MBDWt خرچنگ های نر و ماده در سطح اطمینان 95 معنی دار شد (05/0<p). با توجه به مقادیر به دست آمده در پیدا کردن نقاط بهینه متغیرهای مورد بررسی بر ماکزیمم نسبت های مورفولوژیک و سطح بهینه آنزیم های ALP و ALT، دما 18-20 درجه سانتی گراد، سختی کربنات کلسیم در حدود 240-311 میلی گرم بر لیتر و عدم حضور کادمیوم در محیط آبی با بیشترین میزان مطلوبیت (80-95 درصد) پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: خرچنگ، کربنات کلسیم، دما، کادمیوم، مورفولوژی، آنزیم ALP، آنزیم ALT
  • امیررضا طاهباز، محمدعلی نعمت اللهی*، سید ولی حسینی صفحات 633-648

    چندین سال است که ریزجلبک ها نوید بخش تولید پایدار و مقرون به صرفه خوراک، سوخت و مواد شیمیایی شناخته شده اند. بسیاری از گونه های جلبکی لیپیدها را به صورت تری آسیل گلیسرول با ترکیبات اسیدهای چرب مشابه روغن های گیاهی (TAG) تولید می کنند. بنابراین ریزجلبک ها برای تولید پایدار روغن های خوراکی طبیعی گزینه مناسبی هستند. در این تحقیق به بررسی اثر کشت میکسوتروف و شوک نیتروژنی بر روی وزن خشک، مقدار چربی و پروفایل اسید های چرب ریزجلبک کلرلا ولگاریس پرداخته شد. دراین تحقیق از محیط کشت BBM و دمای 25 درجه سانتی گراد برای کشت ریزجلبک ها استفاده شد. شاخص های شمارش سلولی، نیترات، pH، وزن خشک، وزن چربی، درصد چربی و پروفایل اسید های چرب اندازه گیری شدند. نتایج حاکی از معنی داری کشت میکسوتروف و شوک نیتروژنی بر مقدار زیستوده و مقدار چربی بود (05/0<p). بر طبق این نتایج مشخص شد برای تولید وزن خشک، کشت میکسوتروف گلوکز 100 درصد نیترات محیط کشت  BBMبا 11/35±66/916 میلی گرم در لیتر، برای مقدار چربی، کشت میکسوتروف گلوکز 25 درصد نیترات محیط کشت   BBMبا 36/0±61/49 میلی گرم در لیتر و برای لینولنیک  linolenic acid (امگا3)، کشت اتوتروف 100 درصد نیترات محیط کشت   BBMبا 1/0±72/19 درصد بیشترین مقادیر تولید را دارا بودند. در نتیجه، مشخص شد که شوک نیتروژنی باعث کاهش بیومس سلولی، افزایش روغن ریز جلبک ها و همچنین کاهش اسید های چرب امگا 3 می شود.

    کلیدواژگان: کلرلا ولگاریس، اتوتروف، میکسوتروف، شوک نیتروژنی، تری آسیل گلیسرول
|
  • Soheila Feyzbakhsh Kofeli, Hamid Farahmand *, Amirreza ABED ELMDOUST, Reza Khomeirani Pages 467-483

    Southern Caspian Kutum, Rutilus frisii kutum (Kamensky, 1901) is an important economic species in north of Iran. This study was conducted in order to identifying QTLs associated with growth traits, body weight and total length, in Caspian Kutum (R. frisii kutum) using microsatellites from close species, Common Carp (cyprinus carpio). The eleven full-sibs family were produced by mating between eleven male and eleven female that were collected from Sefid Rood river. Sampling was accomplished from broodstock caudal fin. Three month after hatch the offspring were collected and stored in alcohol 96%. Altogether 75 offspring were sampled. Genomic DNA was isolated from broodstock and offspring according to the protocol. With applying four microsatellite markers (HLJ2225, HLJ3366, HLJ3988, and HLJ2316) related to growth traits, altogether 10 loci, 13 genotype, were selected for performing statistical analyses. Genotyping was accomplished using AlphaEaseFC software. Statistical analyses were performed by GenAlEx 6.1, Arlequin ver. 3.5.2 and Excel 2013 softwares. Investigating the number of alleles per locus, effective number of alleles per locus, expected heterozygosity, observed heterozygosity, fixation index, polymorphic information content, R and F statistics, Hardy-Weinberg equilibrium showed that these loci, HL1, HL2, HL3, HL4, HL5, HL6, HL7, HL8, HL9 and HL10, were suitable for applying in marker-assisted-selection (MAS) program for Caspian Kutum (R. frisii kutum). The heritability was calculated for each locus, for total length and total weight. Then based on linkage disequilibrium five heritable linkage group, LG1, LG2, LG3, LG4 and LG5, were constructed for total length in Caspian Kutum (R. frisii kutum). The LG4 with eight loci (nine genotype), including loci HL3, HL4, HL5, HL6, HL7, HL8, HL9 and HL10, was selected for family linkage group selection (LGS). The LG4 had a relatively average heritability ( = 0/432). Altogether, six family based on LG4 were selected to use in R. frisii kutum selective breeding program. This study showed that using microsatellite markers related to growth traits in close species to Caspian Kutum (R. frisii kutum) can aid to identifying QTLs associated with growth traits in Caspian Kutum, an important commercial species.

    Keywords: Marker assisted selection (MAS), heritability, Linkage disequilibrium (LD), Linkage group selection (LGS), QTL
  • Amir Soltani Alkouei, Sayed MohammadAli Jalali *, Seyed AmirHossein Jalali, Farshid Kheiri Pages 485-496

    An experiment was conducted to study the effect of feeding the various starch sources on body weight gain, feed conversion ratio, hepatosomatic, viscerosomatic indexes and some blood biochemical parameters of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Wheat flour, corn and starch by-product from production of wheat gluten used in the extruded fish feed and fed to three hundred fish (average weight 157 ± 1 g) for 60 days, where distributed in 12 fiberglass tanks (300-liter) as a completely randomized design. The results showed that various dietary sources of starch did not impact feed intake, specific growth rate, and feed conversion ratio of fish in the total period. The lowest viscerosomatic index and the highest carcass efficiency of fish were seen by feeding corn extruded feed (P<0.05). Feeding the wheat flour increased the serum concentration of aspartate aminotransferase (P<0.05); while, triglycerides, cholesterol, total protein, glucose, high-density lipoprotein, and low-density lipoprotein were not affected by the experimental diet. Overall, corn could be completely replaced with wheat flour, as the main starch source of extruded feed without any adverse effect on growth performance and blood biochemical parameters of rainbow trout; while more research is needed to apply the starch by-product from production of wheat gluten in the fish extruded diet.

    Keywords: starch, Corn, Wheat flour, feed conversion ratio, Rainbow trout
  • Soheil Eagderi *, Tahereh Rahimi, Manoochehr Nasri, AliReza Radkhah Pages 497-510

    Dinor River is one of the tributaries leading to Gamasiab River in Tigris river drainage and one of the habitat of Kermanshah stone loach (Sasanidus kermanshahensis). The river has been affected by human activities such as agriculture. In this study, a total of 168 specimens were collected from 21 stations of Dinor River for the study of Kermanshah stone loach’s habitat suability index. For this purpose, the river characteristics, including water velocity (m/s), water depth (cm), altitude (m), river width (m), bedrock index, and average bedrock diameter (cm) were recorded at each station. The habitat suitability index was examined according to the relationship between environmental variables and species abundance. The results showed that river width and water velocity are directly related and altitude, water depth, and bed index were inversely related to the abundance of S. kermanshahensis. The HSI index with a value of 0.497 showed that this river has moderate suitability for this species. Also, the results indicated that the selected habitat of S. kermanshahensis includes areas with high water velocity due to the need for adequate oxygen, sand-mud bed, high width, low altitude, and shallow depth. The findings can be used to manage and protect the reserves of this species, which is part of the country's natural heritage..

    Keywords: Kermanshah stone loach, Habitat, Dinor river, Depth, Flow velocity
  • Amin Marandi *, Hooman Rahmati Holasoo Pages 511-523

    Nowadays, due to the significant increase in the number of referrals of sick fish to aquatic animal specialists and clinics and the consequent increase in their contact with fish, the importance of the need to obtain the necessary knowledge and accurate and comprehensive information on how to prevent zoonosis disease's transmission from fish to human, is understood increasingly not only for aquatic professionals but also for all people involved in the field of aquaculture. One of the most well-known zoonose diseases among fish and humans, which is transmitted to humans through direct contact, is a disease caused by the invasion of mycobacteria called fish mycobacteriosis or tuberculosis. Mycobacteria are a group of aerobic, non-motile bacilli that are acid-alcohol resistant and grow slowly. They can cause prominent granulomatous nodules and extensive losses in fish. Exposure of human skin abrasions to sources contaminated with Mycobacteria can lead to the formation of different types of tuberculosis in humans. The clinical manifestation of this disease is often in the form of not so painful nodules with skin ulcers and scars in humans. A variety of methods such as culture, PCR, and preparation of histopathological sections can be used to identify and diagnose Mycobacteriosis. This study provided comprehensive information on the introduction, clinical signs, necropsy symptoms, pathological symptoms, transmission, diagnosis, control, treatment, and health considerations associated with fish Mycobacteriosis.

    Keywords: mycobacteriosis, zoonosis, Fish, Granulomatous nodule, skin ulcer
  • Mohammad Gholizadeh *, Maria Hajili Davaji Pages 525-541
    Biotic indices for water quality monitoring are useful tools for assessing the health of rivers and lakes. The aim of this study was to compare biotic indices using benthic macroinvertebrate to evaluate the water quality of Mubarakabad River, Minudasht, Golestan Province. Macroinvertebrate samples were collected seasonally from 4 stations in three replications using a Surber sampler with a coverage area (900 cm2) in 2020. A total of 2828 specimens of macroinvertebrate identified and classified into 8 orders and 12 families, of which Diptera with 4 families was the most diverse group of macroinvertebrate and the highest frequency belonged to Chironomidae (46.99%) and then Baetidae (22.52%). Spring with 39% had the highest and winter with 12% had the lowest frequency. The highest distribution of macroinvertebrate was obtained in station 4 (33%) and the lowest in station 1 (19%). The studied indicators were: 1) EPT (percent of Ephemeroptera, Plecoptera and Trichoptera); 2) BMWP (Biological Monitoring Work Party System); 3) ASPT (Average Score per Taxon); 4) HFBI (Hilsenhoff Family Biotic Index); and 5) the Shannon-Wiener and Simpson index. According to the cluster analysis of macroinvertebrate distribution among the stations, it showed two separate groups. The results of biotic indices showed that the Hilsenhof, BMWP and ASPT are suitable for assessing the water quality of the Mubarakabad River. Finally, water quality was assessed as good condition for the upstream station and poor condition for the downstream station. The results of a combination of biotic indices showed that stations located in rural and agricultural areas are more polluted than upstream stations and control and management of pollutant sources is necessary to protect the study area.   .
    Keywords: Macroinvertebrate, Biological index, Mubarakabad river
  • Arya Ashja Ardalan, Maryam Eidi *, Mojdeh GorjiAzandariani Pages 543-556

    Macrobenthos are known as biological indicators of their living environments and can be used as index of water pollution in different water resources. Achiroud River located in Gillan province and its macrofauna has not been studied yet. So, in the present study, the macrofauna of the Achiroud River in the winter 2015 and spring 2016 was examined. Sampling was performed in two seasons of winter 2015 and spring 2016. Five stations were selected based on geographical characteristics of the river and each station using GPS system. Sampling was quadratic and seasonal. The Hilsenhoff index was determined based on the presence of benthos at each station. The water pollution was determined using the Hilsenhoff index in each station in spring and winter. The macrobenthos classified into 3 classes, 12 families and 14 species and identified. The most frequency was related to insects and the lowest frequency belonged to Malacostraca. The highest frequency in the winter belongs to the Gammaridae (Gammarus sp.) and in the spring belonged to the two families Gammaridae and Heptageniidae (Gammarus sp. and Ecdyonurus venosus). Species of Gammarus sp. and Ecdyonurus venosus were present at the most stations in two seasons. The highest value of Hillsenhof index was (5.22) observed in winter and the lowest value of this index was related to spring (0.71). According to the HFBI bio-index, water quality in stations 3 and 5 was excellent, in stations 4 was very good and in station 2 was intermediate.

    Keywords: Identification, macrobenthos, Biological indicators, Achiroud River, Gilan
  • Yaser Hamdi Ahmadabad, Abdolmajid Liaghat *, Teymor Sohrabi, Ahmadali Pourbabaei Pages 557-573

    The main objective of this study was to optimize the environmental conditions for maximum growth of Dunaliella salina algae. In this study, effective environmental parameters in algae growth, such as temperature in two levels of 18± °C and 28±2 °C, pH in three levels of 7.0, 7.5, and 8.0 and salinity seven levels of 0.5, 1.0, 1.5, 2.0, 2.5, 3, and 4 molar NaCl in a 30-day culture period were investigated. The dark: light cycle and the constant light intensity were considered 24:0 and 130 130 molPAR. m-2.s-1, respectively. Results depicted that an increase in temperature affecting specific growth rate and a decrease in cell’s population doubling time. The highest specific growth rate and the shortest cell’s doubling time were observed under the condition of pH = 7. Furthermore, the highest specific growth rate was obtained in the salinity of 1.5 molar (0.59 per day) while the lowest specific growth rate in the salinity of 4molar (0.04 per day). The shortest (approximately 1.5 day) and longest (from 10 to 19 days) cell’s doubling time were recorded in salinities of 1.5 and 4molar, respectively, such that by increasing salinity from 0.5 to 1.5 molar, doubling time decreased while by increasing salinity from 1.5 to 4 molar, the doubling time showed a decrease trend. The algae cell concentration increased by an increase in temperature. There were significant differences among cell concentrations in various pH levels. pHs higher and lower than 7.5 led to a decrease in cell concentration. Therefore, in most samples, the maximum cell concentration was observed at pH of 7.5. An increase in temperature when pH was 7.5 let cell concentration to reach its maximum amount faster. By increasing salinity from 0.5 to 1.5 molar, cell concentration increased. In comparison, an adverse effect was observed when salinity increased from 2 to 4 molar. Cell concentration in 1.5 molar salinity condition ranged from  to  and in 4 molar salinity, cell concentration varied from  to . Based on the results of this study, the optimum environmental condition for growth of Dunaliella salina recorded under the salinity = 1.5 molar, temperature = 28±2 °C, and pH = 7.5. Condition of 1and 2 molar salinities with the aforementioned temperature and pH, is suggested as the further option for production of this algae.

    Keywords: Algae, Dunaliella spp, Environmental condition, Cellular density
  • Reza Safari *, Soheyl Reyhani Poul, Zahra Yaghoubzadeh, Zahra Bankehsaz, MohammadJavad Taghavi, Eynollah Safari Pages 575-586

    With the increase in production, consumption and processing centers of rainbow trout, the optimal use of the generated waste is very important. One of the ways to convert these wastes into high value-added products is to produce biosilage. The aim of this study was to investigate some of the chemical and microbial properties of biosilage produced from rainbow trout wastes as a suitable product for use in the livestock, poultry and fish feed industry. The results showed that the product has 52.27% protein and 8.3% fat. PV and TVB-N for biosilage were measured to be 2.61 meq/kg and 44.0 mg/100g, respectively. Logarithm total viable bacteria, coliforms, Fecal coliforms, Escherichia coli and mold and yeast count in the product were reported 8.78, 3.72, 1.18, zero and 3.23 per gram, respectively. The concentrations of manganese, copper, iron and zinc were 10.6, 13.7, 251.3 and 118.7 mg/kg, respectively in the produced silage. According to the results of the present study and comparison of these findings with other studies, it can be claimed that the biosilage produced in the present study is almost equivalent to other consumables for feeding livestock, poultry and fish in terms of indicators and characteristics and this product can be used as a suitable alternative to other common products used in the food industry.

    Keywords: Biosilage, Heavy metal, quality control, Microbial indices, Rainbow trout
  • Sahar Khorshidi Sedehi *, Nader Shabanipour, Hamid Noverian Pages 587-596

    Optimal aquaculture requires various criteria, among which the choice of food with the necessary potential is of particular importance. The aim of this study was to determine the effect of different levels of Spirulina platensis algae powder in shrimp diet on growth indices and survival percentage of Palaemon elegans shrimp larvae during a four week- culture period. The mean initial weight and length of post larvae were 0.0132 (g) and 6.88 (mm). Four diets consisting of the spirulina algae powder were prepared and substituted at 3, 5, 8 and 10 percent in a base shrimp diet as treatments and a control diet was without spirulina algae powder. Growth indices in the control treatment (without algae) had the lowest rate and was significantly different from treatments of 5, 3, 8 and 10 percent of spirulina algae (P<0/05). There was a significant difference between control and treatment fed with pure algae only in increasing total biomass (P<0/05). There was no significant difference between the group fed with pure algae and 3 percent treatment in the final length and increase of length (P<0/05), but the differences were significant in other growth indices with other treatments (P<0/05). The best growth indices were observed when shrimps were fed by 5 percent algae powder (P<0/05). in comparison between treatments of 3, 8 and 10 percent algae powder, the only significant difference observed in the final length, and an increase in length was detected in treatments 3 and 10 percent algae powder (P<0/05). Also, the survival rate in control treatment was significantly lower than other treatments (P<0/05). In general, based on the results of this study, the diet containing the 5 percent of spirulina algae powder showed the best results in the growth and survival of P. elegans shrimp post larvae.

    Keywords: microalgae, Crustacean, Larval period, Breeding, Shrimp
  • MohammadSadegh Aramli, Kourosh Sarvi Moghanlou *, Ahmad Imani Pages 597-611

    In the present study, the effects of different levels of dietary antioxidant supplements on growth performance and biochemical indices in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fingerlings were investigated. For this aim, nine experimental diets were formulated and supplemented with different combinations of three antioxidants including vitamin E (VE) at levels of 0, 100 and 150 mg kg-1 diet), coenzyme Q10 (CoQ10) at levels of 0, 10 and 20 mg kg-1 diet and selenium forms (mineral, organic and nano-selenium (Nano-Se)) at levels of 0, 0.3 and 0.5 mg kg-1 diet. The fish were randomly divided into these diets with stocking density of 25 per replicate and fed for 56 days. Based on the results, a relative increase was observed in the growth indices of fish fed with the treatment containing 0.5 mg Nano-Se + 100 mg VE. The highest of glucose content was obtained in supplemented treatment with 0.5 mg Nano-Se + 100 mg VE. For cholesterol and triglyceride, the highest values were reported in fish fed with treatments containing 0.5 mg mineral Se + 150 mg VE + 20 mg CoQ10 and 0.5 mg Nano-Se + 100 mg VE, respectively. Similarly, the highest values ​​of HDL and VLDL indices were observed fish fed with 0.5 mg Nano-Se + 100 mg VE. In contrast, the control treatment showed the highest LDL value. The results of this study revealed that supplemented diet with Nano-Se at level of 0.5 mg and VE at level of 100 mg can be effective in improving the growth and blood biochemical indices of rainbow trout.

    Keywords: blood biochemical, Selenium, Biometrics, Coenzyme Q10, Rainbow trout, vitamin E
  • Mina Tavana, Kamran Rezaei Tavabe *, Alireza Mirvaghefi Pages 613-632

    The effects of cadmium and calcium carbonate concentration were investigated at different temperatures on the morphological characteristics of freshwater crabs Potamon persicum (Pretzmann, 1962) using traditional morphometrics methods, 60 samples of random sampling in the west of Mazandaran and Karaj Rivers in the Central Alborz, Iran. The crabs were exposed to zero cadmium and 205 mg/l calcium carbonate as a control treatment and 4.5 and 9 mg/l cadmium concentrations and 302.5 and 400 mg/l carbonate calcium hardnesses at 18, 24, and 30 ° C temperatures for 6-weeks as experimental treatments. We studied the effects of water physicochemical parameters on serum biochemical properties in the hemolymph of the crabs including ALT and ALP enzymes and morphometric ratios between CW/CHL, CW/CHD, and CW/MBDWt in males and CW/MBDWt in both males and females. The results showed that increasing the two factors of temperature and cadmium alone had a significant positive effect on increasing the amount of ALT hemolymph enzyme in the studied crabs (P <0.05).In this study, the interaction of cadmium and calcium carbonate on the serum level of ALT enzyme hemolymph in crabs was significant and the negative effects of cadmium on ALT enzyme decreased with increasing calcium carbonate hardness (P<0.01). However, studied physicochemical factors had no significant effects on the serum level of ALP (P> 0.05). However, the interaction of calcium carbonate with cadmium on the serum level of ALP enzyme was significant and with increasing both variables, the amount of ALP enzyme in crab hemolymph increased (P <0.05). The present study also showed that the interaction of all three variables on CW/CHD and CW/CHL ratio of male crabs was not significant (P> 0.05), but the interaction of all three variables on CW/MBDWt of male and female crabs was significant at a 95% confidence level (P <0.05). According to the values ​​obtained in finding the optimal points of the studied variables on the maximum morphological ratios and the optimal level of ALP and ALT enzymes, recommend using high rates of desirability (80-95%) with temperature 18-20°C, Calcium carbonate hardness about 240-311 mg/l, And the absence of cadmium in the aqueous medium.

    Keywords: Crab, Calcium carbonate, temperature, Cadmium, Morphology, ALP Enzyme, ALT Enzyme
  • Amirreza Tahbaz, MohammadAli Nematollahi *, Seyed Vali Hosseini Pages 633-648

    For several years, microalgae have been known to promise sustainable and cost-effectiveFor several years, microalgae have been known to promise sustainable and cost-effective production of food, fuel and chemicals. Many algal species produce lipids as triacylglycerols with fatty acid compounds similar to vegetable oils (TAGs). Therefore, microalgae are a good choice for the sustainable production of natural edible oils. In this study, the effect of mixotroph culture and nitrogen shock on dry weight, fat content and profile of fatty acids of Chlorella vulgaris were investigated. In this study, BBM culture medium used at temperature 25°C to grow microalgae. Cell count indices, nitrate, pH, dry weight, fat weight, fat percentage and profile of fatty acids were measured. The results showed that mixotroph culture and nitrogen shock are significant on biomass and fat content (p <0.05). Based on the results, it was determined that for dry weight, the glucose mixotroph with 100% nitrate in BBM medium 916.66 ± 35.11 mg/l, for the amount of fat in mixotrophic culture, glucose with 25% nitrate in BBM culture medium 49.61 ± 0.36 mg/l and for linolenic acid (omega 3) autotrophic culture with 100% nitrate 19.72 ± 0.1% had the highest production values. In conclusion, nitrogen shock reduces cell biomass and increases microalgae oil, as well as decreases omega-3 fatty acids.

    Keywords: Chlorella vulgaris, Autotrophic, Mixotroph, Nitrogen shock, Triacylglycerol