فهرست مطالب

علوم سیاسی - سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 94، تابستان 1400)

نشریه علوم سیاسی
سال بیست و چهارم شماره 2 (پیاپی 94، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • احمد رهدار* صفحات 6-30

    گفتمان تقریب مذاهب یکی از مهم ترین استراتژی های جمهوری اسلامی ایران در خصوص جهان اسلام می باشد. سوال مهم این پژوهش این است که آیا گفتمان مذکور در گام دوم انقلاب اسلامی نیز با همان مختصات پیشین خود کارآمد خواهد بود یا خیر؟ با رویکردی تحلیلی به تاریخ گفتمان تقریب در می یابیم که توفیق این گفتمان در گام دوم در صورتی ممکن می باشد که بتواند متناسب با الزامات تمدن نوین اسلامی گذشته خود را مورد بازنگری و آسیب شناسی قرار دهد. یافته های تحقیق گواه این است که تقلیل گرایی، درک حداقلی از مساله وحدت و نهایتا غیرتقریبی بودن حوزه های علمیه جهان اسلام از مهم ترین آسیب های گفتمان تقریب مذاهب می باشند که لازم است در گام دوم انقلاب اسلامی اصلاح گردند.

    کلیدواژگان: گام دوم انقلاب، کنش گری انقلابی، تقریب مذاهب، استراتژی وحدت و تحول.
  • راضیه مهرابی کوشکی* صفحات 31-54

    هدف پژوهش حاضر تبیین الگوی منطقه گرایی دانش بنیان جمهوری اسلامی ایران، ساختار و ملزومات آن در میدان عمل است. این الگو و کاربست آن در عرصه روابط خارجی همواره مسئله ای مهم در محیط همسایگی و حوزه تمدنی جهان اسلام بوده است. برخی با توجه به تمایزات هویتی موجود، بر انزواگرایی تاکید دارند و برخی تفاسیر آرمان گرایانه، ایدیولوژیک و به دور از واقعیات صحنه کنش، ایران را با پیامدهایی چون ایران هراسی و تنش های هویتی با محیط پیرامونی مواجه می نمایند. به نظر می رسد، مسیر ترسیمی در بیانیه گام دوم انقلاب با تقویت الزامات، حفظ ارزش ها و اصول بنیادین آن، بیش ترین تعامل سازنده با محیط پیرامونی را فراهم نماید تا در یک بازی برد برد منافع ملی کشور در حد بهینه تامین گردد. سوال اصلی نوشتار این است که بیانیه گام دوم انقلاب در تبیین وضعیت آینده کنش گری جمهوری اسلامی ایران در صحنه نظام منطقه ای و همسایگی چه الگویی را ارایه می نماید و ساختار هنجاری و الزامات نهادی و اجتماعی تحقق آن چیست؟ با ابتنا بر گزاره های بیانیه و بهره گیری از نظریات و تجارب موجود، می توان به چارچوب عمل گرایانه ای رسید که در آن علم و فناوری، محور روابط جمهوری اسلامی ایران در منطقه پیرامونی قرار گیرد تا ضمن تنش زدایی به توسعه و پیشرفت درون تمدنی دست یافت. نتایج مطالعه نشان داد، مناسب ترین زمینه منطقه گرایی تکیه بر ظرفیت های علم و فناوری و اقتصاد مبتنی بر آن است. همچنین اصول و قواعد رفتاری باید به سوی ساخت تصویری مصمم، پیش رو، قابل اعتماد و منعطف از ایران برساخته شود تا در کنار تقویت دیپلماسی علم و فناوری، اصلاحات مناسب در ساختار نهادی به ویژه در وزارت امور خارجه انجام پذیرد. توجه به واسطه های قدرتمند یعنی نیروهای اجتماعی منطقه گزاره دیگری است که این الگو را به موفقیت و تامین منافع ایران نزدیک می سازد.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی، منطقه گرایی، دیپلماسی علم و فناوری، بیانیه گام دوم انقلاب
  • محمدعلی حیدری مزرعه آخوند*، سید عباس طباطبایی، حسین ابویی مهریزی صفحات 54-75

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تطبیقی گونه شناسی اصل تفکیک در آیات و روایات اسلامی و عهدنامه های بین المللی است. با استفاده از روش تحلیل محتوا نشان داده شد که اصل تفکیک به معنای جدا نمودن مصادیق نظامی از غیرنظامی، از مهم ترین اصول آموزه های اسلامی و حقوق بین الملل بوده و مفاد این اصل قرن ها قبل، در آیات قرآن و روایات مورد توجه جدی بوده است؛ درحالی که سازمان های بین المللی بشردوستانه در دوره معاصر، به صورت قراردادهای بین المللی آن را به جامعه جهانی عرضه داشته اند. گونه های اصل تفکیک، شامل تفکیک بین افراد، امکنه، ازمنه، اسلحه و روش های به کارگیری در جنگ است و آیات جهاد در قرآن کریم، بزرگ ترین مستند مکتب اسلام بر تفکیک افراد نظامی از غیرنظامی، مکان ها و زمان های جنگ و نیز روش ها و سلاح های جنگی است. آیات متضمن منع فساد و هلاکت حرث و نسل، قاعده وزر، عدالت ورزی و نفی اثم، بر ممنوعیت سلاح های کشتار جمعی و به تعبیری بر اصل تفکیک سلاح های مجاز و غیرمجاز دلالت دارد. گرچه زمان های ممنوعیت جنگ و مخاصمه، در جامعه بین المللی کم رنگ بوده، ولی در قرآن کریم و براساس اصل تفکیک، به روشنی به آن پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: جهاد، اصل تفکیک، نظامیان، غیرنظامیان، حقوق بشردوستانه بین المللی
  • سید وحید کاشانی* صفحات 76-105

    هدف پژوهش حاضر، تحلیل دیدگاه جامعه دانشگاهی کشور ترکیه نسبت به رویداد انقلاب اسلامی در ایران است. در این مقاله، با استفاده از روش پژوهشی توصیفی تحلیلی، پنجاه پایان نامه دانشجویی در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری بررسی و تحلیل شد. یافته های پژوهش بیانگر وجود دو نگرش مثبت و منفی نسبت به دیپلماسی ایران اسلامی و حکومت دینی در جامعه دانشگاهی ترکیه است. در هردو  دیدگاه، ایران کشوری قدرتمند است که در مسایل سیاست خارجی و حاکمیت خود مستقل تصمیم گیری می کند و از قدرت های بزرگ جهانی و بازیگران اصلی در عرصه سیاست های منطقه ای خاورمیانه است. ازاین رو، دیدگاه بیشتر پایان نامه ها معطوف به مبانی سیاسی همچون رهبری، ولایت فقیه، صدور انقلاب، هلال شیعی، سیاست خارجی ایران و غیره است. ایران و ترکیه ضمن داشتن مشترکات دینی، تاریخی و فرهنگی قابل توجه، تجربه رویکرد حکومتی گذار از سنت و دین با جنبش مدرنیزاسیون را دارند که با وقوع انقلاب اسلامی ایران، سرنوشت و مسیر متمایزی یافتند؛ تاثیرات انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن، از مسایل مورد توجه در پژوهش های دانشگاهی ترکیه است. با توجه به ورود انقلاب اسلامی ایران به مرحله خودسازی، جامعه پردازی و تمدن سازی در گام دوم و دعوت به پژوهش محوری، بررسی نگاه جامعه دانشگاهی ترکیه نسبت به انقلاب اسلامی، تاثیرات و دستاوردهای آن در منطقه غرب آسیا و جهان جهت اتخاذ راهبرد درست، مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی ایران، جامعه دانشگاهی ترکیه، حکومت دینی، ولایت فقیه، خاورمیانه
  • رضا لک زایی* صفحات 106-125

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش اخلاق سیاسی امام خمینی در کارآمدی جمهوری اسلامی ایران است. با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، اخلاق سیاسی از منظر امام خمینی و کارآمدی آن در حل وفصل و مهار بحران‏ها، ساخت نهادها، سازندگی کشور و مدیریت دفاع مقدس مورد بررسی قرار گرفته ا ست. یافته ها نشان می دهد که امام خمینی حضور نظام‏مند، سازماندهی شده، مخلصانه و عاشقانه مردم را عامل اصلی و کلیدی کارآمدی و گذر از بحران‏ها می‏دانست. کارآمدی مدنظر ایشان سه لایه بینشی، گرایشی و کنشی دارد؛ دولت و مردم با استفاده از امکانات موجود و انجام مسیولانه و متعهدانه کارها، زمینه ساز موفقیت و کارآمدی خواهند شد.

    کلیدواژگان: امام خمینی، اخلاق سیاسی، کارآمدی، دفاع مقدس، کنش سیاسی
  • مرتضی غرسبان روزبهانی*، محمدعلی مبینی صفحات 126-146

    هدف پژوهش حاضر تبیین کارویژه های اراده ملی در مواجهه با بحران های پیش روی جمهوری اسلامی ایران است. این موضوع با استفاده از روش توصیفی تحلیلی بررسی شده است. نتایج به دست آمده از این نوشتار نشان داد که استبداد و استعمار، هدف نهایی دشمن از ایجاد بحران های متعدد در عرصه داخلی و خارجی است. دشمن در عرصه داخلی به دنبال تسلط حکومت استبدادی در جامعه بوده است و در عرصه خارجی نیز در پی نفی استقلال و ایجاد وابستگی مطلق کشور به ابرقدرت ها و استعمارپذیری می باشد. عوامل مختلفی ازجمله مردم در حل این بحران ها تاثیرگذار هستند. وظیفه گرایی، اتحاد ملی، بینش دقیق، عزت مداری حقیقی، تقویت درونی و درنهایت ظلم ستیزی و سلطه ستیزی، به عنوان راه حل بحران ها، از مهم ترین مواردی است که در بستر حضور مردمی و اراده آنها می تواند در رفع بحران های موجود موثر باشد.

    کلیدواژگان: اراده ملی، بحران، جمهوری اسلامی ایران، اتحاد ملی
  • حسن خسروی* صفحات 146-167

    از زمان تصرف منطقه شین جیانگ توسط امپراتوری منچو و الحاق رسمی در سال 1949 توسط مایوتسه تونگ، رهبر انقلاب چین، چالش ها و تنش های بسیار زیادی بین دولت و مسلمانان این منطقه خودمختار ایجاد شد و متعاقبا درجهت اجرای طرح دولت چین در مبارزه با سه شیطان، یعنی مبارزه با تروریسم، افراط گرایی و جدایی طلبی، از سال 2014 بر حجم این تنش ها افزوده شده است. لذا دولت در چارچوب طرح مذکور، با اتخاذ سیاست محدودسازی حقوق اقلیت مسلمان این منطقه، اردوگاه های بازآموزی عقیدتی و سیاسی تاسیس نمود که با انعکاس جهانی موافقان و مخالفان مواجه گردید. هدف پژوهش حاضر، بررسی رویه دولت های موافق و مخالف طرح دولت چین بوده که با استفاده از روش توصیفی تحلیلی انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که دولت چین در پوشش طرح جهانی مبارزه با تروریسم و با سوءاستفاده از آن، موجبات نقض حقوق اقلیت مسلمانان شین جیانگ را فراهم آورده است؛ کشورهای موافق این طرح ضمن حمایت از این طرح، آن را درجهت صیانت از حقوق مسلمانان، افزایش امنیت و کاهش تروریسم می دانند. درمقابل، دولت های مخالف معتقدند که سیاست اتخاذی دولت چین، ضمن کاهش فعالیت های تروریستی، منجر به نقض آشکار حقوق بشر و حقوق اقلیت های مسلمان به ویژه ایغورها گردیده است.

    کلیدواژگان: تروریسم، مسلمانان چین، شین جیانگ، ایغور، اقلیت های دینی
|
  • Ahmad Rahdar * Pages 6-30

    Discourse of poximity of religions is one of the most important strategies of the Islamic Republic of Iran regarding the Islamic world. The important question of this research is whether the mentioned discourse will be effective in the second step of the Islamic Revolution with the same coordinates as before or not? With an analytical approach to the history of discourse, we find that the success of this discourse in the second step is possible if it can review and pathologize in accordance with the requirements of the new Islamic civilization of the past. The research findings prove that reductionism, minimal understanding of the issue of unity and ultimately the non-approximation of seminaries in the Islamic world are the most important harms of the discourse of approximation of religions that need to be corrected in the second step of the Islamic Revolution.

    Keywords: Second Step, Revolutionary Activism, Proximity of Religions, Strategy of Unity, Transformation.
  • Razie Mehrabi Kooshki * Pages 31-54

    The purpose of this study is to explain the pattern of regionalism of scholars in the Islamic Republic of Iran, its structure and requirements in the field. This model and its application in the field of foreign relations has always been an important issue in the neighborhood and in the field of civilization of the Islamic world. Some emphasize isolationism due to the existing identity differences, and some idealistic, ideological interpretations, far from the realities of the action scene, confront Iran with consequences such as Iranophobia and identity tensions with the surrounding environment. It seems that the drawing path in the statement of the second step of the revolution, by strengthening its requirements, preserving its values and fundamental principles, will provide the most constructive interaction with the surrounding environment in order to provide the national interests of the country optimally in a win-win game. The main question of the article is that the model of the statement of the second step of the revolution in explaining the future status of the Islamic Republic of Iran in the regional and neighborhood system presents a model and what is the normative structure and institutional and social requirements for its realization? Based on the statements of the statement and using the existing theories and experiences, it is possible to reach a pragmatic framework in which science and technology are the focus of the Islamic Republic of Iran's relations in the surrounding region to achieve development and progress within civilization while de-escalating tensions.The results of the study showed that the most appropriate context for regionalism is relying on the capacities of science and technology and the economy based on it. Also, the principles and rules of conduct should be built towards building a determined, progressive, reliable and flexible image of Iran, in addition to strengthening science and technology diplomacy, appropriate reforms in the institutional structure, especially in the Ministry of Foreign Affairs. Attention to powerful intermediaries, namely the social forces of the region, is another proposition that brings this model closer to Iran's success and security.

    Keywords: foreign policy, Regionalism, Science, Technology Diplomacy, The Power Of Loose Links, The Statement Of The Second Step Of The Revolution
  • MuhammadAli Heidari Mazra&#, E Akhund *, Seyed Abbas Tabatabaei, Hussei Abuei Mehrizi Pages 54-75

    The aim of the present study is a comparative study of the typology of the principle of separation in Islamic verses and hadiths and international treaties. Using descriptive-analytical method, it was shown that the principle of segregation, meaning the separation of military from civilian, is one of the most important principles of Islamic teachings and international law. While international humanitarian organizations presented it to the international community much later, in the contemporary period, in the form of international agreements. The types of the principle of segregation include segregation between individuals, possibilities, trials, weapons and methods of use in war. The verses that prohibit corruption and the destruction of property and generation, the rule of minister, justice and the denial of sin, refer to the prohibition of weapons of mass destruction and, in other words, to the principle of separation of permitted and unlawful weapons. Although the times of the prohibition of war and conflict are few in the international community, but in the Holy Qur'an and according to the principle of segregation, it has been dealt with explicitly.

    Keywords: jihad, Principle of Separation, Military, Civilians, International Humanitarian Law
  • Seyed Vahid Kashani * Pages 76-105

    The purpose of this study is to analyze the views of the Turkish academic community on the event of the Islamic Revolution in Iran. In this article, using descriptive-analytical research method, fifty master's and doctoral student dissertations were reviewed and analyzed. Findings indicate the existence of two positive and negative attitudes towards Islamic Iranian diplomacy and religious government in the Turkish academic community. In both respects, Iran is a powerful country that decides independently on foreign policy and sovereignty, and is one of the great world powers and a major player in Middle East regional politics. Therefore, most of the dissertations focus on political principles such as leadership, Wilayat-e-Faqih, the export of the revolution, the Shiite crescent, Iran's foreign policy, and so on. Iran and Turkey, while having significant religious, historical and cultural commonalities, experience a governmental approach to the transition from tradition and religion to the modernization movement, which with the Islamic Revolution of Iran, found a different destiny and path; The effects of the Islamic Revolution and its achievements are among the issues of interest in Turkish academic research. Considering the entry of the Islamic Revolution of Iran into the stage of self-construction, socialization and civilization in the second step and inviting to central research, it will be useful to study the view of the Turkish academic community towards the Islamic Revolution, its effects and achievements in West Asia and the world. Was.

    Keywords: Islamic revolution of Iran, Turkey, Religious Government, Wilayat-e Faqih, Middle East
  • Reza Lakzaee * Pages 106-125

    The purpose of this study is to investigate the role of Imam Khomeini's political ethics in the efficiency of the Islamic Republic of Iran. Using descriptive-analytical method, political ethics from Imam Khomeini's point of view and its efficiency in resolving and controlling crises, institution building, country building and holy defense management have been studied. The findings show that Imam Khomeini considered the systematic, organized, sincere and loving presence of the people as the main and key factor of efficiency and overcoming crises. The efficiency he considers has three layers of insight, inclination and action; The government and the people will pave the way for success and efficiency by using the available facilities and doing things responsibly and responsibly.

    Keywords: Imam Khomeini, Political Ethics, efficiency, sacred defense, political action.
  • Morteza Gharasban Roozbahani *, MuhammadAli Mobini Pages 126-146

    The purpose of this study is to explain the characteristics of national will in the face of the forthcoming crises of the Islamic Republic of Iran. This issue has been investigated using descriptive-analytical method. The results obtained from this paper showed that tyranny and colonialism is the ultimate goal of the enemy in creating numerous crises in the domestic and foreign arenas. At home, the enemy has sought the domination of an authoritarian government in society, and at home, it has sought to deny the country's independence and absolute dependence on superpowers and colonialism. Various factors, including people, are influential in resolving these crises. Conscientiousness, national unity, accurate vision, true dignity, inner empowerment, and ultimately oppression and hegemony, as the solution to crises, are among the most important things that can be effective in resolving existing crises in the context of popular presence and will.

    Keywords: Special Work, National Will, crisis, Islamic Republic of Iran, national unity
  • Hassan Khosravi * Pages 146-167

    Since the occupation of Xinjiang by the Manchu Empire and its formal annexation in 1949 by Mao Zedong, the leader of the Chinese revolution, many challenges and tensions have arisen between the government and the Muslims of the autonomous region. The fight against the three demons, namely the fight against terrorism, extremism and separatism, has increased since 2014. Therefore, within the framework of the mentioned plan, by adopting the policy of restricting the rights of the Muslim minority in this region, the government established ideological and political retraining camps, which faced a global reflection of the pros and cons. The purpose of this study is to investigate the practice of governments for and against the Chinese government plan, which has been done using a descriptive-analytical method. The results of the study show that the Chinese government has covered up and abused the rights of the Xinjiang Muslim minority by covering up and abusing the global anti-terrorism plan; The countries that support the plan, in order to maintain their ties and interests with China, while supporting the plan, see it as protecting the rights of Muslims, increasing security and reducing terrorism. Opposition groups, on the other hand, argue that the Chinese government's policy of reducing terrorist activity has led to blatant violations of human rights and the rights of Muslim minorities, especially the Uighurs.

    Keywords: Terrorism, Chinese Muslims, Xinjiang, Uighur, religious minorities