فهرست مطالب

مدیریت و پژوهش های دفاعی - پیاپی 91 (بهار 1400)

نشریه مدیریت و پژوهش های دفاعی
پیاپی 91 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اویس ترابی، علیرضا علی اکبری رنانی* صفحات 7-28
    شناخت دقیق دشمن در راه ورسم ها، شیوه های دشمنی و جهت گیری هایی که اتخاذ می کند از مهمترین وظایف تحلیگران و سیاست گذاران دفاعی- امنیتی در کشور است. در این مقاله، در راستای شناخت روش های ارزیابی دشمنان، به بحث ارزیابی خالص: الگویی در حوزه ارزیابی های دفاعی - امنیتی پرداخته شده است. این مقاله با بیان مفاهیم اصلی ارزیابی خالص، شرح تاریخچه و بررسی ارزش آن برای تحلیلگران و سیاست گذاران، شکاف مهم ادبیات در این زمبنه را پر می نماید. ارزیابی خالص یکی از روش های ارزیابی و تجزیه و تحلیل راهبردی، در کشورهای آمریکا، انگلیس و رژیم اشغالگر قدس است که پایه گذاری اصلی آن، در آمریکا بوده و حدود نیم قرن در این کشور سابقه دارد. این تحقیق از لحاظ هدف، توسعه ای و از نظر روش، مطالعه موردی از نوع توصیفی- تبیینی می باشد. به منظور جمع آوری داده های تحقیق، از روش مطالعات کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده است. برحسب نتایج بدست آمده، استفاده از ارزیابی خالص سبب آن خواهد شد که ارزیابی های سطح دفاعی و امنیتی با یک نگاه سیستمی و کل نگرانه و با استفاده از رویکرد بلند مدت و آینده نگرانه به مسایل صورت پذیرد و تمرکز ارزیابی ها بر روی مسایل کمی-کیفی به جای تمرکز صرف بر مسایل کمی می باشد و در آخر، با تجزیه و تحلیل روابط پیچیده و همه جانبه سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و نظامی، چارچوب مناسب و منظمی را برای تحلیلگران و سیاست گذاران فراهم می نماید.
    کلیدواژگان: قدرت ملی، توان دفاعی، ارزیابی خالص، راهبرد دفاعی
  • حمیدرضا حشمتی جدید*، سمیرا مرادی، مهدی حشمتی جدید صفحات 29-65
    تحقق توسعه و امنیت پایدار در برنامه ریزی های راهبردی نیازمند شناخت تنگناها و پتانسیل های توسعه ای در چارچوب رویکرد آمایشی است به گونه ای که با ساماندهی فعالیت ها، امکانات و زیرساخت ها، اهداف متفاوت اقتصادی، اجتماعی، سیاسی- امنیتی، دنبال می شود. اگر کارگزاران در برنامه ریزی های راهبردی، با یک دیدگاه عادلانه و شناخت آینده نگرانه نسبت به مناطق مرزی در زمینه تحقق توسعه پایدار و آن روی سکه یعنی امنیت پایدار ننگرند، در این مناطق، شاهد تهدیداتی علیه منافع ملی خواهیم بود. هدف از پژوهش حاضر بررسی و تحلیل وضعیت آمایش سرزمینی از نگاه توسعه و امنیت پایدار در استان کرمانشاه به عنوان یک منطقه ی مرزی است. با توجه به ماهیت موضوع و اهداف تحقیق، نوع پژوهش کاربردی بوده و روش بررسی آن توصیفی- تحلیلی است که به  منظور دست یابی به اطلاعات مورد نیاز و جمع آوری داده ها از روش کتابخانه ای استفاده شده است. نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که با توجه به اینکه میان آمایش مناطق مرزی و ایجاد توسعه و امنیت پایدار رابطه و پیوند ناگسسته ای حاکم است و این اصل با نظر به شرایط موجود اقتصادی، اجتماعی، سیاسی- امنیتی استان کرمانشاه نشان می دهد که این رابطه ضعیف و در اولویت برنامه ریزی های راهبردی متولیان امر نمی باشد.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، امنیت پایدار، رهیافت آمایشی، مناطق مرزی، کرمانشاه
  • دانیال رضاپور*، ابوالفضل مجیدی صفحات 67-100

    در شرایطی که نزدیک به شش سال از آغاز بحران اوکراین و سرنگونی دولت طرفدار مسکو در کی یف می گذرد، طرح دیدگاه های متفاوت در خصوص رفتار روسیه در قبال بحران اوکراین همچنان ادامه دارد. هدف این مقاله بررسی چرایی و چگونگی طولانی شدن بحران اوکراین از سال 2013 تا 2018 می باشد. جهت نیل به مقصود، راهبرد روسیه در اوکراین و چرایی آن، مسئله اصلی است که نوشتار پیش رو تلاش می کند تا با مدل آاسکوپ و با بهره گیری از جنگ هیبریدی بدان بپردازد. براین اساس سوال اصلی مقاله بدین گونه است که فدراسیون روسیه چگونه از جنگ اطلاعاتی برای نفوذ بر جمعیت غیرنظامی اوکراین استفاده کرده است؟ در پاسخ به این پرسش این فرضیه از سوی نویسندگان مطرح شده که هدف اساسی روسیه بازگشت به جایگاه ابرقدرتی و تغییر موازنه به سود خود در مناسبات با غرب است. چون کسب این هدف، دیگر به شیوه های جنگ متقارن و سنتی امکان پذیر نیست، مسکو به نسل نوین جنگ ها یعنی جنگ هیبریدی و بهره گیری از ابزارهای متعدد و متنوع آن همچون حمله های سایبری، انتشار اخبار نادرست و جعلی روی آورده است. در این راستا با بهره گیری از مدل آاسکوپ [1]به بررسی منطقه، ساختارها، ظرفیت ها، سازمان ها، افراد و رویدادهای بحران اوکراین می پردازیم تا از طریق این مدل ضمن تشریح وقایع موجود و دلایل پیش آمده بحران 2014م، روش هایی که روسیه به وسیله آن بعضی از مناطق اوکراین را به کنترل خودش درآورد و بخشی از جمعیت غیرنظامی را به سوی خود جلب کرد، متمرکز می شویم. روش انجام این پژوهش توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر گردآوری داده های مستخرج از منابع معتبر علمی شامل کتاب ها، مقالات علمی- پژوهشی و سایت های اینترنتی می باشد. 

    کلیدواژگان: جنگ هیبریدی، جنگ اطلاعاتی، جمعیت غیرنظامی، روش آاسکوپ، تبلیغات
  • سید اصغر باقری نژاد، بهزاد قاسمی* صفحات 101-126

    هدف اصلی پژوهش حاضر؛ بررسی و تحلیل نقش تفکر انقلاب اسلامی و محور مقاومت در قبال سوریه، حاکمیت سوریه و مقابله با تهدید، بر اساس نظریه موازنه تهدید استفان والت است. سیاست حمایت‏گرایانه و پشتیبانی انقلاب اسلامی از سوریه در بحران و تلاش در بقا دولت سوریه بر اساس رویکرد اتحاد و ایتلاف مورد بررسی واقع شده است. از این رو قرار گرفتن ایران، سوریه، حزب الله لبنان، انصار الله یمن و حشدالشعبی عراق از یک سو، و رژیم صهیونیستی و عربستان سعودی با رهبری آمریکا و غرب در سوی دیگر، در منطقه خاورمیانه سبب شده، این منطقه به عرصه رقابت بین کشورهای حامی محور مقاومت (ایران، سوریه، لبنان، یمن و عراق) با کشورهای مخالف محور مقاومت (رژیم صهیونیستی و عربستان) در منطقه تبدیل شود. از این رو پرسش اصلی پژوهش به این صورت طرح شده که؛ « تفکر انقلاب اسلامی و سیاست حمایت گرایانه محور مقاومت از دولت بشار اسد و شکل گیری اتحاد و ایتلاف بین کشورهای حاضر چه بود و چگونه اجرایی و عملیاتی شد؟» فرضیه اصلی با الهام‏گیری از نظریه «موازنه تهدید والت»، «علاوه بر تفکر انقلابی، دلیل اصلی سیاست حمایت گرایانه انقلاب اسلامی از محور مقاومت و حاکمیت سوریه را درک از تهدیدات مشترک منطقه ای از جانب رژیم صهیونیستی و عربستان می داند». یافته‏های پژوهش نشان می‏دهد؛ که بر اساس نظریه موازنه تهدید والت، ادراک از تهدید مشترک کشورهای محور مقاومت باعث حمایت ایران از سوریه و شکل گیری اتحاد و ایتاف بین این کشورها شده؛ فرایند و چگونگی اتحاد و ایتلاف سازی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: سیاست و راهبرد، تفکر انقلاب اسلامی، محور مقاومت، سوریه، جمهوری اسلامی ایران، موازنه تهدید
  • مهدی مددخانی*، محمدجواد نجفی صفحات 127-155

    پس از وقوع انقلاب اسلامی، الگوی جدیدی به نام دفاع مردم پایه شکل گرفت که در تاریخ معاصر جهان تاثیرات عمیقی از خود برجای گذاشت و تمامی قواعد و اصول دفاع سرزمینی را دگرگون کرد. ویژگی خاص این الگو، پاسخگویی به تهدیدها با حضور و مشارکت طیف وسیعی از اقشار مردم برای دفاع از ارزشهای مادی و معنوی، هویت و حیثیت اجتماعی یک ملت است تا با افزایش قدرت داخلی، آمادگی و تلاش همه جانبه برای تحقق اهداف راهبردی، و دفاع موزاییکی را فراهم کند. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و بر اساس ماهیت و روش پژوهش، توصیفی پیمایشی از شاخه میدانی و به صورت علی است. در این پژوهش از نمونه گیری هدفمند برای اکتشاف مولفه ها و استخراج عوامل  استفاده می شود. مسئله اصلی پژوهش، طراحی الگوی دفاع مردم پایه برای به کارگیری آن در دفاع همه جانبه در مقابل با دشمن متجاوز و یا گروه های تروریستی در جنگهای آینده است. بدین منظور از فرماندهان ارشد سازمان بسیج و خبرگان داخلی و خارجی در حوزه مقاومت مردمی مصاحبه عمیق انجام شد و از رویکرد تحلیل مضمون برای تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که الگوی دفاع مردم پایه یکی از بهترین، موثرترین و کارآمدترین الگوهای دفاعی در تاریخ معاصر جهان است و اصول و مبانی اساسی الگوی دفاع مردم پایه بر اساس رصد، پایش و پویش محیطی باعث افزایش قدرت همه جانبه خواهد شد.

    کلیدواژگان: دفاع مردم پایه، مدیریت بحران، جنگهای نامتقارن، جنگهای آینده
  • حیدر بیرانوند*، احسان شریف احمدیان، علیرضا علیخانزاده صفحات 157-197

    آموزش مبتنی بر موردکاوی به عنوان یک روش تدریس، یک استراتژی قدرتمند با محوریت دانش پذیر است که بر نحوه تفکر انتقادی، یادگیری و برقراری ارتباط و معاشرت با دیگران تاثیر می گذارد. در این پژوهش به مدل سازی آموزش مدیران و فرماندهان مبتنی بر موردکاوی به عنوان یکی از ابعاد آزمایشگاه مدیریت دانشگاه جامع امام حسین (ع) پرداخته شده است. از دلایل اصلی پرداختن به این شیوه، مواردی چون یادگیری مشارکتی، دیدن تیوری در عمل، پیوند فراگیران با پیچیدگی های دنیای واقعی، قرار گرفتن در موقعیت تصمیم گیری، ارزیابی تاثیر تصمیمات افراد، گفتگو محور بودن آموزش و انعطاف پذیری آموزشی بوده است. برای دستیابی به مدل موردنظر از رویکرد نظریه داده بنیاد استفاده شد. به منظور گردآوری داده ها، تعداد 5 نفر بر اساس روش نمونه گیری گلوله برفی، به عنوان خبرگان اولیه تحقیق مشخص شده و نهایتا، درمجموع با 13 نفر مصاحبه های عمیق بدون ساختار بعمل آمد. در پایان پس از سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، الگوی نهایی بومی آموزش مبتنی بر موردکاوی به دست آمد. درنتیجه مولفه های «تعیین اهداف آموزشی»، «تعیین و توجیه مربی»، «تعیین مورد»، «تدوین سناریوی آموزش»، «آماده سازی دانشجو و محیط»، «انتخاب دانشجو»، «ارزیابی فرآیند و نتایج آموزش»، «تدوین برنامه های عملیاتی انتهایی» و «گزارش بازخورد»، در قالب «شرایط علی»، «زمینه»، «مقوله محوری»، «شرایط مداخله گر»، «راهبردها» و «پیامدها» تدوین و سازماندهی شده است. این مدل بومی از لحاظ معیارهای فراگیری و جامعیت در عین رعایت استقلال عمل، عوامل درگیر در مدل، چندمرحله ای بودن و همچنین توجه به سایر مولفه های کلیدی آموزش مبتنی بر موردکاوی در مقایسه با مدل های پیشین رایج و اشاره شده در مقاله، دارای مزیت و نوآوری برجسته ای می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، آموزش مدیران و فرماندهان، موردکاوی، یادگیری مشارکتی، آزمایشگاه مدیریت
|
  • Oveis Torabi, Alireza Ali Akbari Ranani * Pages 7-28
    Having an accurate knowledge of the enemy, its methods of hostility and procedures contain the most important tasks of analysts and defense-security policymakers of the country. Hence, in order to identify the methods of assessing the enemies, this study tries to investigate the pure evaluation as a model for defense-security assessment. This study is also intended to fill the important literature gap in this field by presenting the main concepts of pure assessment and give a history of studying this method for analysts and policymakers. Pure assessment is a method of strategic evaluation and analysis in the United States, Britain and the occupying regime of Israel, having been founded in the United States about half a century ago. This developmental research follows descriptive-explanatory case study method. For collecting research data, the method of library and documentary studies has been employed. The results revealed that using pure assessment brings about a systematic and holistic view for defense and security and level assessments as well as a long-term and forward-looking approach to issues concentrating on assessments on the basis of quantitative-qualitative consideration, rather than focusing solely on quantitative issues. This method of assessment provides an appropriate and methodical framework for analysts and policymakers by analyzing complex and comprehensive political, economic, social, and military relationships.
    Keywords: national power, defense power, pure assessment, defense strategy
  • Hamid Reza Heshmati Jadid *, Samira Moradi, Mahdi Heshmati Jadid Pages 29-65
    Implementation of development and sustainable security in strategic planning requires recognition of the bottlenecks and development opportunities in the framework of land use planning. In this way, by organizing activities, facilities and infrastructures, different economic, social, and political-security goals can be pursued. If the strategy planners fail to consider sustainable development and what follows it, namely sustainable security, in these areas, we will soon face threats against national interests. This study is aimed at investigating the status of land use planning from development and sustainable security perspective in Kermanshah province as a border region. Due to the nature of the subject and objectives of the research, an applied approach is selected for this research which follows descriptive-analytical method. Library method is used for data collection. The results indicated that although there is a constant relation between controlling border regions and the creation of sustainable development and security, the relation regarding the current economic, social, political-security conditions of Kermanshah province is quite weak and has not been considered as a matter of priority in the strategic planning by those in charge.
    Keywords: ustainable development, sustainable security, land use planning approach, border regions, Kermanshah Province
  • Danial Rezapoor *, Abulfazl Majidi Pages 67-100

    After nearly six years of the start of the Ukraine crisis and the overthrow of the pro-Moscow government in Kiev, various views on Russia's behavior in the Ukraine crisis is still being presented. This research is intended to investigate why and how the Ukraine crisis continued from 2013 to 2018. Accordingly, Russia's strategy in Ukraine and the reasons behind it, make the main concern of this study which is addressed through ASCOPE model using hybrid warfare. Hence, the main question of the study involves how the Russian Federation used information warfare to influence the civilian population of Ukraine. In response to this question, the authors hypothesize that Russia's main goal concerns gaining the position of a superpower again and change the balance in its favor in competition with the West. As achieving the goal is no longer possible through symmetrical and traditional methods of warfare, Moscow has resorted to the new generation of warfare, i.e., hybrid warfare, using its wide-ranging tools such as cyber-attacks and communicating false news. Employing the ASCOPE model, the researchers have investigated the region, structures, capacities, organizations, individuals and the events of the 2014 crisis in Ukraine. The methods through which the Russia gained control of some regions by attracting parts of the civilian population, are also considered. This descriptive-analytical research is based on collecting data extracted from reliable scientific sources including books, scientific-research articles and Internet sites.

    Keywords: hybrid warfare, information warfare, civilian population, ASCOPE method, propaganda
  • Sayyed Asghar Bagherinezhad, Behzad Ghasemi * Pages 101-126

    This study is mainly intended to investigate the role of the Islamic Revolution the axis of resistance thought toward Syria, Syrian sovereignty and countering the threat on the basis of Stephen Walt's theory of balance of threat. The supportive policy and protection of the Islamic Revolution of Syria in the crisis, and its struggle for the survival of the Syrian government, have been investigated on the basis of approach of unity and coalition. Thus, the participation of Iran, Syria, Hezbollah of Lebanon, Ansarullah of Yemen, and Hashd al-Sh’abi of Iraq, on the one hand, and the Zionist regime and Saudi Arabia in the Middle East, led by the United States and the West, on the other, has turned into an area of competition Pro-resistance countries (Iran, Syria, Lebanon, Yemen and Iraq) and countries against resistance (Zionist regime and Saudi Arabia). Therefore, the main research question involves the thinking of the Islamic Revolution and the protectionist policy focusing on the resistance in favor of the government of Bashar al-Assad and the formation of alliances and coalitions between the present countries and the way it has been implemented and operated. Inspired by Walt's balance of threat theory, the researchers main hypothesize that the main reason for the Islamic Revolution's supporting policy on resistance and Syrian government, in addition to revolutionary thinking, regards understanding of common regional threats from the side the Zionist regime and Saudi Arabia. Research findings illustrate according to Walt's theory of balance that, the perception of a common threat by the Axis of Resistance has resulted in Iran's support for Syria and the formation of alliances between them. The process and the method of establishing such alliances and unity are investigated too.

    Keywords: Politics, strategy, Islamic Revolution thought, axis of resistance, Syria, Islamic republic of Iran, balance of threat
  • Mahdi Madadkhani *, Mohammad Javad Najafi Pages 127-155

    After the Islamic Revolution, a new model of defense called people-based defense was created, which left a profound effect on the contemporary history of the world and changed all the rules and principles of territorial defense. A specific feature of this model is a type of responding to the threats by making use of the presence and participation of a wide range of people to defend the material and spiritual values, national identity and social identity of a nation to increase internal strength, readiness and comprehensive efforts for achieving strategic goals, and a mosaic type defense. This applied research follows a descriptive-survey method along with causal process. Purposive sampling method is employed to explore the components and identify the factors. This research is primarily intended to design a people-based defense model to be used in comprehensive defense against the aggressor enemy or terrorist groups in future wars. With relation to this purpose, in-depth interviews were conducted with senior commanders of the Basij, local and foreign experts in the field of popular resistance, and the thematic analysis approach was employed to analyze the data. The results revealed that the people-based defense model is one of the best, most effective and efficient defense models in the contemporary history of the world, and the essential principles of the people-based defense model on the basis of environmental monitoring, observation, and scanning can increase comprehensive power.

    Keywords: People-based defense, crisis management, asymmetric warfare, Future War
  • Heidar Biranvand *, Ehsan Ahmadian Sharif, Ali Reza Alikhanzadeh Pages 157-197

    Case-based training method involves a powerful learner-centered strategy which affects critical thinking, learning, and interacting with others. This research is an attempt to design a model for training managers and commanders, formulated on the basis of case study as one of the dimensions of the management laboratory at Imam Hussein Comprehensive University. The main reasons for employing this method contain participatory learning, observing theory in practice, enjoining learners with real-world complexities, having a decision-making position, evaluating the impact of individuals' decisions, dialogue-oriented learning, and educational flexibility. Grounded theory is used to design the promising model. Five experts were identified as the primary subjects of the research through the snowball sampling method, and finally, a total of 13 interviewees were addressed for in-depth unstructured interviews. In the end, after three types of open, axial and selective coding, the final local model of case-based education was achieved. As a result, the components including “defining the educational goals", "appointing and justifying the instructor", "case decisions", "training scenario development", "student preparation and environment", "student selection", "evaluation of training process and results", "development of final action plans", and "feedback report" were identified and organized in the form of "causal conditions", "context", "axial category", "intervening conditions", "strategies" and "consequences". This local model is significantly advantageous and innovative in terms of its comprehensive features and in its consideration of independence in action, factors involved in the model, including multi stages, and attention to other key components of case-based training compared to previous common models mentioned in this paper.

    Keywords: education, training managers, commanders, Case Study, participatory learning, Management Lab