فهرست مطالب

پژوهش های نثر و نظم فارسی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1400)

مجله پژوهش های نثر و نظم فارسی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محسن وثاقتی جلال* صفحات 11-45

    در برخی از متون تاریخی، مخاطب گاه با داستان هایی برخورد می کند که لبریز از وقایع شگفت انگیز است. در این داستان های واقعی، زبان به عنوان یک مولفه مهم در روایت خرق عادت های تاریخی وارد عمل می شود و با تکنیک های روایی پیچیده و هنری به باورپذیری آنها کمک می کند. داستان مولود محمد مصطفی(ص) در کتاب تاریخ سیستان یکی از این آثار است که با شگردهای زبان روایی، تولد پیامبر اسلام(ص) را به یکی از ماندگارترین اثر روایی متون کهن تبدیل کرده است؛ به گونه ای که خواننده را همزمان به اقناع عقلی و التذاذ روحی نایل می کند. نویسنده گمنام این اثر فاخر، چگونه توانسته تاریخ را به داستانی جذاب بدل کند، به گونه ای که نقش ابلاغی و بلاغی زبان همزمان محقق شده است؟ این مقاله برای یافتن پاسخی مناسب، به روش توصیفی- تحلیلی و با تاکید بر نظریه های روایت شناسی و زبان شناسی، آن را بررسی نموده؛ نتایج نشان می دهد، بخش عمده ای از کارکرد بلاغی- ابلاغی این اثر به شگردهای پیچیده روایتگری و قدرت زبانی مربوط است. نویسنده با تنوع بخشیدن به زبان روایی، درآمیختن طرح و روایت، بهره مندی از روایت نقلی و نمایشی، تغییر مدام کانون روایت، استفاده از شخصیت های موثق تاریخی و مذهبی، بهره مندی از زبان روایی شخصیت های اصلی با دیدگاه اول شخص، استفاده از دیدگاه روایی ضد قهرمان، صداهای قدسی، تنوع در وجه روایی برای ایجاد زبان عاطفی، گفت و گو و...توانسته به شکل معناداری داستان مولود مصطفی(ص) را زیبا، هنری و باورپذیر نماید.

    کلیدواژگان: تاریخ سیستان، زبان روایی، واقعیت های شگفت انگیز
  • سعاد سواری* صفحات 47-68

    قاضی حمیدالدین بلخی در قرن ششم کتاب مقامات خود را به تقلید از مقامات بدیعالزمان همدانی به رشتهی تحریر درآورد.حمیدی در نگاشتن اثر خود به شدت متاثر از همدانی بود،تا جایی که مقامهی سکباجیهی وی کاملا به تقلیدازمقامهی مضیریهی همدانی نوشته شده است؛به طوری که برخی آن رابه عینه ترجمهای از این مقامه دانستهاند.در این جستاربه بررسی و مقایسهی بلاغت دراین دو مقامه پرداخته شده تا میزان این تقلیدو تاثیرپذیری معلوم شود. برای این کار مقامه ها ازدو بخش بدیع وبیان مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت و در پایان مشخص گردید که هرچند آراستن سخن و کاربرد تکلغات لفظی و مشحون ساختن کلام به فنون و صنایع ادبی مشخصهی بارز مقامه هاست،امادر مقامهی همدانی به دلیل آغازگر بودن وی در این نوع ادبی، استفاده از این ترفندهای هنری نسبت به مقامهی حمیدی سادهتر و طبیعیتر و با دشواری و پیچیدگی و نیز بسامدکمتر صورت میگیرد.حال آنکه حمیدی سجعها را کوتاهتر و معمولادر آخر جمله ها به کار میبرد که این خصیصه، نثر وی را به مرز شعر نزدیک ساخته است.حمیدی همچنین از انواع مختلف تشبیه همچون بلیغ، مفرد،جمع، ملفوف، تفضیل و... را به گونهای متنوعتر، زیباتر و هنریتر و با بسامد بسیار بیشتر از مقامهی همدانی استعمال میکند. هرچند که همواره و در همه جا به این شیوه پایبند نمیماند و در مواردی همدانی این شگردها را زیباتر و هنریتر و یا حداقل همسطح با حمیدی به کار میگیرد، اما رویهمرفته میتوان گفت که مقامهی سکباجیه حمیدی بسیار شاعرانهتر و هنریتر و در عین حال دشوارتر از مقامهی مضیریه همدانی میباشد.

    کلیدواژگان: مقامه، بدیع الزمان همدانی، حمیدالدین بلخی، بلاغت
  • راضیه فولادی سپهر*، زهرا سعادتی نیا صفحات 69-89
    کارل گوستاویونگ معتقد است کهن الگوها یا راهنماهای درونی که ریشه در ضمیر ناخودآگاه بشر داشته و محصول تجارب مکرر او در طول تاریخند، برای هدایت انسان به سمت کمال فردی در وجود او نهادینه شده اند. از آنجایی که سفر قهرمان درون مراحل پر فراز و نشیب فرایند تفرد را بررسی می کند، کیفیت دگرگونی و تغییر و تحول « رند» راز آلود در غزلیات حافظ نیز از این منظر قابل توجه و بررسی است. از این رو که تغییر کیفیت این مفهوم، در جریان حوادث و فضاهای گوناگون و متنوع و متفاوت هر بیت در هر غزل، که می توان آن را تصویر مرحله ای از زندگی شاعر دانست، ما را به کیفیت حاکم بر دیدگاه او، رهنمون می سازد و جایگاه والا و درخور او را به عنوان قهرمان کمال یافته در سفر زندگی تبیین کرده و مسلم می سازد. هدف این مقاله بررسی رند غزلیات حافظ از منظر نقد کهن الگویی با تکیه بر مبانی فکری کارول. اس. پیرسن و هیو. کی. مار، در زمینه کهن الگوی دوازده گانه بیداری قهرمان درون است. نویسنده تلاش می کند به شیوه توصیفی- تحلیلی تجلی کهن الگوی غالب در غزلیات حافظ را نشان دهد.در مجموع می توان نتیجه گرفت که هر سه سطح لوده با مراتب مختلف رند در ابیات حافظ مطابقت دارند.
    کلیدواژگان: حافظ رند، پیرسن هیوکی مار، لوده، سفر قهرمانی
  • بهمن ساکی*، میلاد موحدی راد صفحات 91-108
  • فرزانه غفاری*، غلامرضا مست علی پارسا صفحات 109-136

    مدح از نخستین موضوعاتی بوده است که شاعران پارسی گو طبع خود را بدان می آزمودند و ستایشگر سلاطین و امرا و صاحبان قدرت می شدند. در این میان خاستگاه اجتماعی این گونه شعر و دلایل پرداختن شاعر به این نوع ادبی، از اهمیت خاصی برخوردار است. ما در این مقاله با بررسی شعر عنصری به عنوان برجسته ترین شاعر مداح عصر غزنوی در پی جست وجوی زمینه های اجتماعی شعر مدحی هستیم. بدین منظور با روش توصیفی-تحلیلی و پس از ارایه ی مقدماتی هم چون پیشینه ی مدح و شعر مدحی، ویژگی ها و موضوعات آن، به این پرداخته ایم که شاعران بنا به چه دلایلی و تحت چه شرایطی اقدام به سرودن شعر مدحی کرده اند. حامیان آن ها چه کسانی بوده اند و مقصود حامیان از این اقدامشان چه بوده است. شرایط حاکم بر جامعه چگونه بوده که منجر به خلق چنین آثاری شده است و در نهایت با توجه به محیط سیاسی و اجتماعی حاکم بر جامعه، دریافته ایم که مداحان به عنوان مبلغان حکومت ها شناخته شده اند.

    کلیدواژگان: عنصری، شعر، مدح، خاستگاه، اجتماعی
  • مجتبی عبدالهی* صفحات 137-160

    چکیدهدر این باره پژوهشگران اروپایی و دیگر ایران شناسان خارجی، پیشرو محققان ایرانی شدند و تحقیقات ارزشمندی انجام دادند. ذبیح الله صفا با نگارش کتاب «حماسه سرایی در ایران»، توانست در این زمینه راه را برای محققان ایرانی باز کند و منبع ارزشمندی برای علاقه مندان به پژوهش در ادبیات حماسی ایران پدید آورد. این کتاب با این که یکی از منابع مهم دوره دکتری ادبیات فارسی و تحقیق در روایات ملی ایران محسوب می شود و چندین بار هم تجدید چاپ شده است، در برخی موارد نیاز به ویرایش و تصحیح دارد. به همین منظور، در این پژوهش به بررسی و نقد این کتاب هم از جهت نگارش متن و هم مفهوم و محتوای مطالب آن، پرداخته شده است؛ تا بدین وسیله ابهامات و زواید این اثر مهم زدوده شود. نکات مورد بررسی در این پژوهش عبارتند از: ابهام در متن، تناقض در مطالب مربوط به یک مبحث، عدم مطابقت متن کتاب با منبع، برداشت کلی و نادرست از برخی مباحث، غلط های املایی و نگارشی که نیازمند اصلاح است و ایراد مطالبی که نیاز به توضیح بیشتر دارد.

    کلیدواژگان: بررسی و نقد، حماسه سرایی در ایران، ذبیح الله صفا
  • محمدمصطفی رسالت پناهی*، میترا یوسفی صفحات 161-181

    سیف الدین باخرزی (586-659 ه. ق) ملقب به شیخ الاسلام از مشایخ صوفیه و مریدان و اصحاب عارف مشهور، نجم الدین کبری (540-618) بود. شیخ در نظم و نثر صاحب آثاری است. از وی رساله ای به فارسی در معنی عشق و مجموعه رباعیاتی منسوب به وی باقی مانده است. سوال اصلی این پژوهش این است که رباعیات منسوب به وی چه ویژگی هایی دارد و محتوای آن ها بیشتر چه مسایلی است. در پاسخ به این پرسش به روش توصیفی و تحلیلی به بررسی رباعیات او پرداخته و خصایص سبکی و محتوایی رباعیاتش را کاویده ایم. پاره ای از رباعیات وی ضمن مجموعه رباعیات ابوسعید ابوالخیر، خیام و... به چاپ رسیده است. بسیاری از صوفیه در کتب خود از رباعیات او یاد کرده اند که نشان دهنده اهمیت مقام او در این نوع شعر است. محتوای رباعیات وی، عاشقانه و عارفانه (عشق و عرفان و رندی، غم ستایی) همراه با اندیشه های خیامی است. بیشتر رباعیات شیخ چهارقافیه ای هستند و کهن گرایی واژگانی و ترکیبات زیبا، صور خیال و آرایه های ادبی به ویژه پارادوکس و... در آن ها به چشم می خورد.

    کلیدواژگان: سبک، سطوح سبکی، سیف الدین باخرزی، رباعیات
  • عباس باقی نژاد* صفحات 181-208

    زندگینامه ، شرح زندگی شخصیت و یک نوع ادبی با ماهیت روایی و گزارشی است که به واسطه ویژگی های منحصر به فردی که دارد، اعتبار ادبی، کارکرد تاریخی و اهمیت جامعه شناختی یافته است. توسعه و رواج این قالب نوشتاری که امروزه، دارای اقسام و گونه هایی است، از دستاوردهای مشروطیت و از نتایج آغاز روند بازشناسی هویت فردی و ملی در ایران به شمارمی آید. دراین پژوهش، ضمن بیان پیشینه و سیر تکامل هریک از گونه های زندگینامه نویسی، تلاش شده تفاوت ، پیوند و شباهت های ساختاری و ادبی آن ها، تشریح و تبیین گردد. دراین راستا، کارکردهای کلی زندگینامه، جایگاه ادبی و علمی زندگینامه نویس و حریم کار وی، هم چنین موانع و محدودیت هایی که پیش روی او قرار دارد، مورد بررسی و تامل قرارگرفته است. بخشی از این پژوهش به نقد و تحلیل چندنمونه بیوگرافی و اتوبیوگرافی از دکترعبدالحسین زرین کوب، کامیار عابدی، مهدی اخوان ثالث و به آذین(محمود اعتمادزاده) اختصاص یافته است. هریک از این افراد، سبک و هنجاری خاص در زندگینامه نویسی، پیش گرفته و در نتیجه، ماحصل کارشان از نظر ساختاری و محتوایی، دارای تفاوت های اساسی است.

    کلیدواژگان: بیوگرافی، اتوبیوگرافی، زندگینامه داستانی، حسب حال
  • اسد آبشرینی*، فاطمه حیات داوودی صفحات 209-225

    یکی از اصول نظریه زیبایی شناسی آدورنو مفهوم میمسیس است. وی با بیان این اصل به نقد ساختارهای سلطه و سرکوب در عقلانیت مدرن و روشنگری می پردازد که از سه چشم انداز قابل بررسی است: رابطه ی دیالکتیکی میمسیس و عقل، میمسیس به مثابه ی دیالکتیک سوژه و ابژه، میمسیس و ارتباط آن با زبان که ما نیز در این پژوهش به بررسی این سه مقوله در شعر خنجرها، بوسه ها و پیمان ها از منوچهر آتشی می پردازیم تا ارتباط میمتیک انسان و طبیعت را در دیالکتیک روشنگری و ارتباط هنر میمتیک با جامعه را در نظریه ی زیبایی شناسی آدورنو نشان دهیم که چگونه تقلیل و همسان سازی طبیعت به دست انسان مدرن می تواند باعث سلطه ی او بر طبیعت شود. چیزی که در شعر خنجرها، بوسه ها، پیمان ها نیز نمود بارزی دارد. در واقع در این شعر شاعر طبیعت را از نیروهای درونی و کیفیات پنهانش تخلیه کرده و چیزی مطابق ذهنیت خود به آن بخشیده است که این خود می تواند به معنای سلطه شاعر بر طبیعت و در واقع تمایز سوژه و ابژه باشد که این یکی از قابلیتهای زبان هنری است؛ در واقع یکی از محورهای اساسی اندیشه آدورنو از ذهنیت مدرن را همین ابژه سازی سوژه تشکیل می دهد. بنابراین در اندیشه ی آدورنو، تحقق بیان هنری از طریق میمسیس امکان پذیر است.

    کلیدواژگان: آدورنو، میمسیس، شعر، منوچهر آتشی
  • فرشته ناصری* صفحات 229-249

    چکیده به دنبال تحولات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی و تغییر نگرش فلسفی انسان در قرن بیستم، تحولات مهمی در عرصه هنر و ادبیات، تحت عنوان پست مدرنیسم شکل گرفت. گسترش این تحولات منجر به تولد و تکامل شگردهای جدیدی در داستان نویسی پست مدرن شد. ازجمله این شگردها می توان به اتصال کوتاه اشاره کرد. اتصال کوتاه به حضور نویسنده در پیکر شخصیت داستان گفته می شود. داستان نویس با استفاده از تمهیداتی فاصله میان خود، خواننده و متن را کاهش می دهد و در داستان حاضر می شود. این کاهش، فاصله دنیای واقعی و متن را نیز دربرمی گیرد. محمدرضا کاتب در رمان «هیس» نیز با استفاده از شگردهایی خاص با خواننده و شخصیت های داستان گفت وگو می کند و فرایند نوشتن داستان را برای آن ها شرح می دهد. بنابراین خواننده را از انفعال خارج می کند تا در فرایند خلق داستان شرکت کند و به نویسنده و متن نزدیک شود. در پژوهش حاضر تلاش می شود با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی شگردهای اتصال کوتاه در این رمان مورد ارزیابی قرارگیرد. نتایج نشان می دهد محمدرضا کاتب با استفاده از ترفندهایی چون اتصال پاره روایت ها، تاکید بر نوشتن داستان، تصنعی سازی دنیای داستان، هم حضوری خواننده و شورشگری شخصیت ها، اتصالی کوتاه میان جهان ذهنی خود و خواننده ایجاد می کند و او را برای ادامه دادن و تکمیل داستان، وارد دنیای ذهن خود و راوی های داستان می نماید.

    کلیدواژگان: اتصال کوتاه، پاره روایت، هیس
  • غلامعلی ایزدی* صفحات 249-274

    در این جستار پیوندهای بینامتنی شاهنامه و ابومسلم نامه با هم سنجیده شده است. بر اساس نظریه بینامتنیت، هرمتنی، بریده از متنهای دیگر نیست و بی گمان با متنهای پیش و پس از خود، در پیوند است. می دانیم که شاهنامه،متنی فراگیر یا «زیرمتن» است که در متون پس از خود، به ویژه در ابومسلم نامه ، تاثیرات بسیار گذاشته است. می خواهیم بدانیم میان شاهنامه و ابومسلم نامه ، کدام پیوندهای بینامتنی با بسامد بیشتری حضور می یابد؟ ویژگی های متنی شاهنامه با ابومسلم نامه از دیدگاه بینامتنی(هم حضوری) و بیش متنی(تاثیر و تاثر) ژرار ژنت بررسی می شود. از نتایج این پژوهش ، درک این نکته است که هم حضوری در این آثار بیشتر از طریق نقل به معناست. شاهنامه، آن چنان تاثیر عمیقی بر سنت داستان پردازی منظوم و منثور پارسی گذاشت که داستانهای عامیانه را هم که بیشتر روایت های منقول بود، در بر گرفت. موضوعاتی چون: رویین تنی، پیشگویی، جنگ پدر و پسر ، شفابخشی و...که ابومسلم نامه را به یک حماسه ، تبدیل کرده است، از شاهنامه، الگو گرفته است.

    کلیدواژگان: بینامتنیت، ابومسلم نامه، شاهنامه، حماسه، رمانس
  • حسن ذوالفقاری * صفحات 275-316

    مثلهای فارسی با گستره ی اعجاب برانگیز خود نقش گفتمانی ویژه ای در میان ایرانیان و فارسی زبانان ایفا میکنند. ضرب المثلها، آیینهی فرهنگ، زندگی و تفکر مردمان اند و مهمترین ویژگی آنها وجه استعاری و نمادین است. یکی از مواردی که به این جنبه کمک میکند، بهره گیری از تیپها و شخصیتهای فولکلوریک است؛ تا با این تیپها و شخصیتها بتوان عیب یا آسیب اخلاقی را به وجهی درخور، موثر و البته توام با طنز نشان دهند. این مقاله با جستجو در یکصد هزار مثل فارسی میکوشد این تیپها و شخصیتهای فولکلوریک را یافته و با کاوش در ریشه و کاربرد هریک، ابعاد ناگشوده و گستره ی آنها را نشان دهد. در این نوشتار بیش از یکصد قهرمان و شخصیت تیپ شده ی امثال فارسی را شناسایی کرده، بازتاب آنها را در امثال نشان دادیم و مورد و مضرب امثال، کاربرد و گستره ی استفاده ی آن را بیان کردیم.

    کلیدواژگان: تیپ های فولکلوریک، شخصیتهای کمیک، ضرب المثلهای ایرانی
|
  • Mohsen Vesaghti Jalal * Pages 11-45

    In some historical texts, the audience sometimes encounters stories that are full of fascinating events. In these true stories, language acts as an important component in narrating the practice of historical habits and contributes to their believability through sophisticated artistic narrative techniques. The story of Moloud Muhammad Mustafa (PBUH) is one of the works in the history book of Sistan that has made the birth of the Prophet of Islam (PBUH) one of the most enduring work of narrative tradition in the narrative language in a way that makes the reader At the same time, it achieves intellectual persuasion and spiritual acceptance. How has the anonymous author of this magnificent work managed to make history a fascinating story, so that the communicative and rhetorical role of simultaneous language has been realized? This paper studies descriptive-analytic method with emphasis on narrative and linguistic theories in order to find a suitable answer; results show that much of the rhetorical-communicative function of this work The complex techniques of narrative and linguistic power are relevant. By diversifying narrative language, incorporating plot and narrative, utilizing narrative and dramatic narrative, continually changing narrative focus, using authentic historical and religious personalities, utilizing narrative language of primary personalities with first perspective The use of anti-hero narrative perspective, sacred voices, variety of narrative in order to create emotional language, dialogue and so on have significantly made the story of Mustafa beautiful, artistic and believable.

    Keywords: Sistan history, narrative language, amazing facts
  • Raziye Fuladi Sepehr *, Zahra Saadatynia Pages 69-89
    Carl Gustavyung believes that archetypes or inner guides, rooted in the human subconscious and the product of his repeated experiences throughout history, have been institutionalized in man to lead him to individual perfection. Since the hero's journey examines the ups and downs of the process of individuality, the quality of the transformation of the mysterious "rend" in Hafez's lyric poems is also remarkable from this perspective. Therefore, the change in the quality of this concept, in the course of various and diverse events and spaces of each verse in each sonnet, which can be considered as a stage image of the poet's life, leads us to the quality that governs his view And explains and affirms his high and worthy position as a perfected hero in the journey of life. The purpose of this article is to study Hafez's lyric poems from the perspective of archetypal critique based on intellectual principles of Carol S. Pearson and Hugh K. Mar. In the context of the twelve archetype of the awakening of the inner hero. The author tries to show the dominant archetype in Hafez's sonnets in a descriptive-analytical way. As a whole, it can be concluded that all three levels of lode correspond to different degrees of rend in Hafez verses
    Keywords: Hafez, Rend, Pearson Hugh K Mar, Lodeh, Heroic Journey
  • Bahman Saki*, Milad Movahedi Rad Pages 91-108
  • Farzaneh Ghaffari * Pages 109-136

    Praise has been one of the first topics that Persian poets have tested their nature and admired kings, princes and powerful people. In the meantime, the social origin of this type of poetry and the reasons for the poet's attention to this type of liter ature are of special importance. In this article, by e xamining O nsory P oetry as the most prominent poet of the Ghaznavid era, we seek to search for the social contexts of praise poetry. Our research method is descriptive-analytical. To this end, after providing an introductory presentation of both the history of praise and praise poetry, its features and themes, we have dealt with the issue of why and under what conditions poets have written praise poetry. Who were their supporters and what was the purpose of their supporters? What are the conditions of society that have led to the creation of such works Finally, given the political and social environment that governs society, we find that admirers are known as preachers of government.

    Keywords: onsory, Poetry, praise, social, origins
  • Mojtaba Abdollahi * Pages 137-160

    One of the issues which domestic and foreign scholars have done a lot of research surrounding, in recent century, is Persian national narrations and epic stories. About this topic, European researchers and other international experts on the subject of Iranian scholars conducted valuable researches. Zabih ‘Allah Safa. By writing the book “Epic Poetry in Iran” could open the way for Iranian researchers in this field and prepared an important resource for those interested in the study of Persian Epic Literature. This book, which is one of the major sources for PhD Persian literature students and also for researches in national narratives, in some cases need to be edited and corrected; So this research is about criticizing it both in the way of writing and in its content to be removed from ambiguity and redundancy. This research is considering; spelling errors and punctuations, Arabic unfamiliar words, ambiguities and contractions in some subjects, the mismatch of the text by its source, general discussion in some issues that need to be corrected and spoke about some matters which need to explain further.

    Keywords: Epic Poetry in Iran, Zabih ‘Allah Safa, examining, criticizing
  • M. Mostafa Resalat *, Mitra Yousofi Pages 161-181

    Saif al-Din Bakharzi (586-659 AH) nicknamed Shaykh al-Islam was one of the Sufi elders and disciples and companions of the famous mystic, Najmuddin al-Kobra (540-618). Sheikh was the author of the work in verse and prose. From him, a treatise in persian means love and a collection of quatrains.The main question of this research is what are the characteristics of the quatrains attributed to him and what are their content? In response to this question, we have studied his quatrains in a descriptive and analytical manner and explored the stylistic and content characteristics of his quatrains. Some of his quatrains have been published in the collection of quatrains of Abu Sa'id Abu al-Khair, Khayyam.Many Sufis have mentioned his quatrains in their books, which show the importance of his position in this type of poetry. The content of his quatrains is romantic and mystical (love, mysticism, sadness) along with Khayyami's thoughts. Most of Sheikh's quatrains are four rhymes, and there are lexical antiquities and beautiful combinations, imaginary forms and literary arrays, especially paradoxes in them.

    Keywords: Saifuddin Bakharzi, Quatrain, style, Content Analysis, Love, Mysticism
  • Abas Baghinejad * Pages 181-208

    A biography is a literary genre with a fictional essence which recounts the story of a person's life. Due to its distinct features, biography has attained literary, historical, and sociological prominence and function. The popularity and development of the genre, together with its diverse categories, are the culmination of the process of the recognition of a national and individual identity during the Iranian constitutionalism. The present study endeavours to explore analytically the background and development of the diverse categories of the genre as well as their structural and literary similarities, dissimilarities, and confluence. Meanwhile, the function of the biography, the biographer's literary and scholarly status, biographer's privacy, along with the prevailing impediments and obstacles, are critically investigated. A part of this study is allotted to the analysis of the biographies and autobiographies of Dr. Abdolhossein Zarkoub, Kamiar Abedi, Mehdi Akhavan-e-Saless, and Behazin (Mahmoud Etenadzadeh). Since each of the above-mentioned personages has their particular style and manner of biography writing, the structure and content of their works are utterly dissimilar.

    Keywords: biography, autobiography, fictional biography
  • Asad Abshirini *, Fatemeh Hayatdavoodi Pages 209-225

    One of the principles of Adorno's aesthetic theory is the concept of mimesis. By stating this principle, he critiques the structures of domination and repression in modern rationality and enlightenment, which can be examined from three perspectives: the dialectical relationship of Mimesis and intellect, Mimesis as the dialectic of subject and object, Mimesis and its relation to language that in this study, we also examine these three categories in the poetry of daggers, kisses and covenants by Manouchehr Atashi to show mimetic relationship between man and nature in the dialectic of the Enlightenment and the relationship between mimetic art and society in Adorno's aesthetic theory that how the reduction and assimilation of nature by modern man can lead to his domination of nature. Something that is also evident in the poetry of daggers, kisses, covenants. in fact, in this poem, the poet has emptied nature of its inner forces and hidden qualities and has given it something according to its mentality, which in itself can mean the poet's domination over nature and in fact the distinction between subject and object, which is one of the capabilities of artistic language; In fact, one of the basic axes of Adorno's thought of modern mentality is the objectification of the subject. Thus, in Adorno's thought, artistic expression is possible through mimesis.

    Keywords: Adorno, Mimesis, poetry, Atashi
  • Fereshteh Naseri * Pages 229-249

    SummaryFollowing the political, social and economic developments and the change of human philosophical attitude in the twentieth century, important developments in the field of art and literature took place under the name of postmodernism. The spread of these developments led to the birth and development of new techniques in postmodern fiction. One of these tricks is short circuit. A short circuit is the presence of the author in the body of the story character. The storyteller uses measures to reduce the distance between the reader and the text and to appear in the story. This reduction also covers the distance between the real world and the text. In the novel "Hess", Mohammad Reza Kateb also uses special tricks to talk to the reader and the characters of the story and explains the process of writing the story to them. Thus, it takes the reader out of passivity to participate in the story creation process and get closer to the author and the text. In the present study, an attempt is made to evaluate the short circuit techniques in this novel based on the descriptive-analytical method. The results show that Mohammad Reza Kateb, using tricks such as connecting narratives, emphasizing story writing, artificializing the story world, the presence of the reader and the rebellion of the characters, creates a short connection between his mental world and the reader and enters him to continue and complete the story. It shows the world of his mind and the narrators of the story.

    Keywords: Short Connection, narration, Hess
  • Gholamali Izadi * Pages 249-274

    In this research, tried to measure the intertextuality relationships of Shahnameh with Abu Moslem nameh. According to the theory of intertextuality, any text is not apart from other texts, and certainly it is communicated to the texts before and after itself. . We know that Shahnameh is a comprehensive text or "Hypertextualite" that has had a lot of effect in the texts after itself, especially in the romance of Abu Musliml nemeh. I want to know which kind of connection is more between Shahnameh and Abu Muslem nameh? The textual features of Shahnameh with Abu Muslem nameh are examined by Gerard Genette's method that is the perspective of intertextual(simultaneously) and over-textual (impact and influence). As result of this, it is understood that Copresence method in this two works is more used than Paraphrase method. Shahnameh, it has had such a profound effect in the tradition of Persian fiction and poetry that included Folk stories that most of them were narrative. topics such as Invulnerable, fortune telling, son and father warfare, healing ,etc that transformed the Abu Moslemnameh into romance has been modeled from Shahnameh.

    Keywords: Intertextuality, Abu Moslemname, Shahnameh, Epic, Romance
  • Hasan Zolfaqari Pages 275-316