فهرست مطالب

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال بیست و یکم شماره 1 (پیاپی 84، فروردین 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/04
  • تعداد عناوین: 60
|
  • محسن نصیری طوسی، عظیم میرزازاده*، ندا نادری صفحات 1-9

    به دنبال بروز همه گیری کووید-19، بسیاری از فعالیت های آموزشی در محیط های بالینی دستخوش چالش ها و مشکلات فراوانی گردیدند که گاه تا مرحله تعطیلی این فعالیت ها پیش رفت. یکی از مهم ترین رویدادهای آموزشی در محیط های بالینی گزارش صبحگاهی است که در بسیاری از گروه های آموزشی و به صورت حضوری برگزار می شده است و با بروز همه گیری کووید- 19 برگزاری آن نیز با دشواری های زیادی مواجه شد. در این راهنما در صددهستیم تا در دوازده نکته راه کارهای پیشنهادی برای برگزاری هر چه بهتر یک گزارش صبحگاهی مجازی را ارایه کنیم. گزارش صبحگاهی یکی از رویدادهای آموزشی عمده در گروه های آموزشی بالینی است. هر چند گزارش صبحگاهی در رشته هایی مانند بیماری های داخلی، بیماری های کودکان، بیماری های عفونی و گرمسیری و بیماری های قلب و عروق شناخته شده تر است اما با تفاوت های جزیی در بسیاری از رشته های دیگر بالینی از جمله رشته های جراحی نیز برگزار می شود. به صورت معمول گزارش صبحگاهی جلسه ای است که در روزهای کاری هفته و در ساعات ابتدای فعالیت های بالینی و با شرکت دستیاران، کارورزان و کارآموزان برگزار می شود و در جریان آن، در حضور اعضای هیات علمی یک یا چند بیمار بستری شده در 24 ساعت گذشته توسط تیم مراقبت کننده بیمار (مشتمل بر کارورز و دستیار در رده های مختلف) معرفی و از جنبه های مختلف تشخیصی - درمانی مورد بحث و بررسی قرار می گیرد(1). هدف اولیه برگزاری گزارش صبحگاهی نظارت بر عملکرد تیم مراقبت کننده شب گذشته در بیمارستان های آموزشی بوده است. در عین حال مرور اقدامات انجام شده و بحث و بررسی های علمی که در جریان گزارش صبحگاهی صورت می گیرد فرصت بسیار مناسب و ذی قیمتی را برای رده های مختلف فراگیرندگان فراهم می کند تا ضمن بازاندیشی در مورد اقدامات انجام شده، به صورت عملی با روند استدلال بالینی و نیز نحوه پیاده سازی دانش پزشکی در یک بیمار مشخص آشنا شوند. اولین مورد قطعی مبتلا به کووید-19 روز چهارشنبه 30 بهمن ماه 1398 گزارش شد. به دنبال شیوع همه گیری کووید-19؛ بخش اعظم فعالیت های آموزشی در مراکز آموزشی-درمانی کل کشور به حالت تعطیل یا نیمه تعطیل درآمد(2). در این میان با توجه به ماهیت عمدتا آموزشی گزارش صبحگاهی و نیز نگرانی شدید از انتقال ویروس در جریان گردهمایی ها، گزارش صبحگاهی یکی از اولین رویدادهایی بود که در گروه آموزشی بیماری های داخلی مجتمع بیمارستانی امام خمینی(ره) دانشگاه علوم پزشکی تهران تعطیل شد. به دنبال فروکش کردن نسبی موج اول این همه گیری، مسوولان آموزشی گروه درصدد برآمدند تا در اولین فرصت ممکن و به صورت مجازی گزارش صبحگاهی گروه را احیا کنند. نهایتا از 23 فروردین ماه 1399 و با فراهم کردن تهمیدات لازم، گزارش صبحگاهی گروه بیماری های داخلی مجتمع بیمارستانی امام خمینی (ره) به صورت مجازی برقرار شد و تا کنون نیز بدون وقفه جدی در حال برگزاری است. با توجه به درس های آموخته شده در جریان این تجربه، نویسندگان این مقاله درصدد برآمدند تا با بیان عمده ترین نکاتی که برای اجرای موفق یک گزارش صبحگاهی مجازی فراگرفته بودند، امکان انتقال این تجربه و نیز دریافت نقدهای صاحب نظران و دست‎اندرکاران را فراهم آورند.

    کلیدواژگان: گزارش صبحگاهی، نامه به سردبیر
  • مژده مهدی زاده، رویا ملاباشی*، لادن خرمی، محمدمهدی سلطانی، احمدرضا خاکسار بلداجی، سید میلاد لسانی صفحات 10-18
    مقدمه

    با روند رو به رشد تکنولوژی در آموزش، روش های تدریس از روش های سنتی به سمت روش های نوگرایش پیدا کرده است. یکی از روش ها و ابزارهای آموزشی در چارچوب یادگیری الکترونیکی، استفاده از فیلم های آموزشی است. این مطالعه با هدف تاثیر فیلم آموزشی " تکنیک رادیوگرافی نیمساز "بر یادگیری درس رادیولوژی عملی 1، دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال تحصیلی 97-98 انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، تمامی 54 دانشجو ترم 6 دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، که درس رادیولوژی دندان را در سال تحصیلی 97-98 می گذراندند، وارد مطالعه شدند. این دانشجویان به صورت تصادفی ساده به 2 گروه 27 نفره تقسیم شدند. در گروه اول نحوه گرفتن گرافی توسط استاد به صورت زنده روی بیماران آموزش داده شد. در گروه دوم دانشجویان هم به صورت زنده و هم با مشاهده فیلم آموزش دیدند. جهت بررسی میزان یادگیری، نمرات دو گروه با هم مقایسه شد. تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تی تست مستقل انجام شد.

    نتایج

    میانگین نمره کلی رادیوگرافی دندان در گروه سنتی برابر با 06/9±41 (از مجموع 120نمره) و در گروه دیگر برابر با 05/16±105 بود. تفاوت میانگین های دو گروه از لحاظ آماری معنادار بود. (001/0> p و 1/32t=) میانگین نمره رضایت دانشجویان از کیفیت فیلم آموزشی 40/3±5/2 بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که نمایش فیلم انجام چگونگی رادیوگرافی ابزار موثری در کنار روش های متداول است و می تواند به یادگیری بهتر دانشجویان کمک کند.

    کلیدواژگان: آموزش پزشکی، رادیوگرافی دندان، دانشجویان دندانپزشکی، ویدئوهای آموزشی، یادگیری الکترونیک
  • سمیه مهتدی*، محمدرضا نیلی احمدآبادی صفحات 19-28
    مقدمه

    عاملان آموزشی، شخصیت های روی صفحه نمایش هستند که می توانند با ایفای نقش های مختلف بر یادگیری یادگیرنده تاثیر گذارند و به همین دلیل به یکی از مباحث مطرح در رشته فناوری آموزشی تبدیل شده و در آموزش علوم مختلف از جمله پزشکی قابل استفاده هستند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی نقش های مختلفی که عاملان آموزشی بر عهده می گیرند و تاثیرشان بر نتایج یادگیری و رفتارهای یادگیرنده انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه مروری روایتی (Narrative Review) با شناسایی دقیق، منظم و برنامه ریزی شده پژوهش های مرتبط با نقش های عامل آموزشی و تاثیر آن ها در طی سال های 2010 تا 2019 در پایگاه های Science Direct، Springer، Google Scholar و IEEE Xplore به بررسی آن ها پرداخته است. براساس راهبرد جستجو تعداد 126 مقاله به دست آمد و پس از حذف مواردی که امکان دسترسی به نسخه کامل مقاله نبود و در چکیده آن نیز اطلاعات کامل نیامده بود، و یا به سوالات این تحقیق مربوط نبود، تعداد 30 مقاله مورد بررسی قرار گرفت. در انتخاب مقالات تنها مقالات انگلیسی که بر اساس یک پژوهش تجربی نگاشته شده بود مورد بررسی قرار گرفت. برای یافتن مقالات از کلید واژه های educational agent و pedagogical agent استفاده شده است.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که عاملان آموزشی در موقعیت های مختلف نقش های متفاوتی از جمله مربی، متخصص، تسهیل کننده، انگیزه دهنده، بازخورد دهنده بر عهده می گیرند.

    نتیجه گیری

    عامل آموزشی با برعهده گرفتن نقش های متنوع از جمله بازخورد دهنده، مشوق، انگیزه دهنده، تسهیل کننده، مربی می تواند تاثیر مثبتی بر نتایج یادگیری و همچنین رفتارهای یادگیرندگان ایجاد کند. به همین دلیل برای طراحی محیط های یادگیری الکترونیکی نیاز است از عاملان آموزشی جهت بهبود کیفیت یادگیری استفاده شود.

    کلیدواژگان: عامل آموزشی، نقش های عامل آموزشی، نتایج یادگیری، رفتارهای یادگیرنده
  • لیلا دشمنگیر، رحیم خدایاری زرنق، بیژن گرایلی، مینو علیپوری سخا، حکیمه مصطفوی* صفحات 29-42
    مقدمه

    بازنگری برنامه های درسی با نگرش نو به دانش، مهارت و یادگیری، گامی در جهت روزآمد کردن محتوای آموزشی رشته های دانشگاهی است. این مطالعه با هدف بازنگری برنامه درسی رشته دکتری سیاست گذاری سلامت بر مبنای توانمندی های مورد نیاز دانش آموختگان انجام شد.

    روش ها

    در این پژوهش از نوع بازنگری برنامه درسی، بر اساس الگوی تعدیل شده دنیس (Dennis) در دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تبریز (1395-1397)، از ترکیبی از روش هایی همچون مرور متون و مستندات، مطالعه تطبیقی، مصاحبه، بحث گروهی متمرکز و پنل خبرگان استفاده شد. مطالعه در چهار مرحله شامل نیازسنجی، تبیین توانمندی های موردنیاز دانش آموختگان، اصلاح، تغییر و بازنویسی اولیه برنامه درسی و نهایی سازی برنامه درسی انجام شد. در پایان، برنامه درسی نهایی به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ارسال شد. داده ها با استفاده از رویکرد چارچوب مفهومی و به روش تحلیل محتوای هدایت شده مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    یافته های مطالعه منجر به طراحی محتوای دوره براساس پیامد های دوره، نقش ها و وظایف دانش آموختگان این رشته گردید. توانمندی های دانش آموختگان در 5 محور شامل سیاست سازی و سیاست گذاری، تحلیل سیاست، ارتباطی، رهبری و اجتماعی، آموزش و پژوهش استخراج گردید. برخی دروس حذف و برخی اضافه گردید. تغییرات لازم در محتوای دروس تخصصی با توجه به تصویب رشته های مشابه و توجه به دروس اختیاری در راستای تخصصی نمودن انجام شد.

    نتیجه گیری

    بازنگری و اجرای برنامه درسی دوره دکتری تخصصی سیاست منجر به هدف مندتر شدن فرآیند یاددهی- یادگیری، پیاده سازی آموزش مبتنی بر توانمندی، افزایش دانش تخصصی و مهارت های فنی دانش آموختگان می گردد. پیشنهاد می شود توجه ویژه ای به این موضوع شود و ضرورت ها، چالش ها و راه کارهای متناسب جهت بازنگری صحیح و علمی رشته های مختلف حوزه آموزش علوم پزشکی و پیراپزشکی بررسی شود.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری سلامت، توانمندی، بازنگری برنامه درسی، دانش آموختگان
  • مریم اکبری لاکه*، سارا شهبازی، نسرین خواجه علی صفحات 43-54
    مقدمه

    اندازه‌گیری در آموزش، جایگاه ویژه‌ای دارد. تلاش برای به دست آوردن مقادیر عددی برای صلاحیت‌های مورد اندازه‌گیری که بتوان از آنها به عنوان مبنایی برای تصمیم‌گیری استفاده نمود، چیزی است که دقیقا چالش امروز اندازه‌گیری‌های سایکومتریک است. لذا هدف از این مطالعه مرور بر نقش، جایگاه و کاربرد اندازه‌گیری سایکومتریک در آزمون‌های آموزش پزشکی است.

    روش‌ها

    این مطالعه مروری نقلی با استفاده از کلیدواژه‌های Measurement، Assessment، Psychometric، Theoretical support، Theoretical Analysis، Theoretical foundation، Psychometric Analysis، Test، Examination، Medical Education، Validity و Reliability در سایت‌های مختلف Google Scholar، Pub Med، SID، ERIC و Science direct بدون توجه به محدودیت زمانی انجام شد. در جستجوی اولیه در مجموع 428 مقاله پیدا شد که در بررسی اولیه عناوین مقالات، 310 مقاله حذف و 118 چکیده مقاله مورد بررسی قرار گرفتند و از این تعداد 92 مقاله مورد مطالعه کامل قرار گرفت.

    نتایج

    از مجموع 92 مقاله بررسی شده مستندات 32 مقاله مرتبط و معتبر استخراج شد. که از این تعداد 31 مقاله انگلیسی و یک مقاله فارسی بود. یافته‌های مهم این مطالعه اشاره به روایی، پایایی، تاثیر آموزشی، مقبولیت، هزینه و قابلیت اجرا و حساسیت آزمون دارد که از ویژگی‌های مهم در سایکومتری آزمون‌های علوم پزشکی است و نشان دهنده اهمیت ویژگی‌های سایکومتریک ارزیابی‌ها در آموزش پزشکی است.

    نتیجه‌گیری

    از نتایج به دست آمده چنین بر می‌آید که با توجه به اهمیت ویژگی‌های سایکومتریک در آزمون‌های آموزش پزشکی، مخصوصا در آزمون‌های دارای حساسیت بالا، آشنایی با این ویژگی‌ها و شیوه‌های استانداردسازی آزمون‌ها، از ضروریات مورد نیاز اساتید علوم پزشکی است و به کارگیری تکنیک‌های افزایش دهنده روایی و پایایی آزمون‌ها و رعایت اصول اولیه در طراحی، اجرا و تحلیل آزمون‌ها، به سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان آزمون‌ها، اساتید و متولیان آموزش عالی، پیشنهاد می‌گردد.

    کلیدواژگان: اندازه گیری، آزمون، آموزش پزشکی، ارزیابی، روایی و پایایی
  • محمد طاهری، ابوالفضل ره گوی*، مسعود فلاحی صفحات 55-67
    مقدمه

    توسعه ی خدمات بهداشتی در سال های اخیر سبب شده است تا ضرورت تربیت پرستاران به ویژه در مقطع کارشناسی ارشد احساس شود از این رو رشته کارشناسی ارشد روان پرستاری در ایران راه اندازی گردید و برنامه ی درسی آن در سال 1391 مصوب شد. به دلیل عدم ارزیابی جامع پیرامون کفایت برنامه ی درسی جدید این رشته به عنوان مهم ترین عنصر سازنده ی آن، این پژوهش با هدف بررسی نظرات اساتید و مربیان رشته ی روان پرستاری از برنامه درسی کارشناسی ارشد روان پرستاری انجام شد.

    روش ها

    مطالعه ی کیفی حاضر با استفاده از روش تحلیل محتوای مرسوم (Conventional content analysis) و در سال 1397 صورت پذیرفت. جامعه ی آماری این پژوهش 9 نفر از اساتید و مربیان روان پرستاری با سابقه ی حداقل 2 ترم تدریس از دانشگاه های سراسر کشور بودند که به صورت هدف مند برای مصاحبه ی شفاهی نیمه ساختاریافته به مدت 60-30 دقیقه انتخاب شدند و انجام مصاحبه ها تا زمان اشباع داده ادامه پیدا کرد و کدهای باز با خوانش مکرر مصاحبه ها انتخاب شد.

    نتایج

    با بررسی داده های کیفی، تعداد 90 کد اولیه استخراج شد که بر اساس ارتباط میان کدها به 4 طبقه و 5 زیر طبقه تقسیم گردید. از این میان 25% کدها مربوط به کارایی ساختار کلی برنامه ی درسی، 7/28% مربوط به کارایی آموزشی، 22/22% مربوط به کارایی پژوهشی و 07/24% کدها مربوط به کارایی بالینی برنامه ی درسی بود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل حاکی از ایرادات و کمبودهای برنامه ی درسی در وجوه مختلف آموزشی، پژوهشی و بالینی بود که پیشنهاد می شود ارزیابی مجدد  این برنامه جهت رفع مشکلات بر مبنای نظر اساتید و مربیان صورت گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش پرستاری، برنامه درسی روان پرستاری، برنامه درسی
  • زهرا رضایی، خیرالنساء رمضان زاده، حمید عباس زاده* صفحات 68-81
    مقدمه

    کوریکولوم نیاز به ارزیابی مجدد حین اجرا دارد. توانمندی پایین فارغ التحصیلان می تواند به عدم انطباق محتوای کوریکولوم با نیاز شغلی مربوط باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان انطباق محتوای برنامه درسی دندانپزشکی عمومی با نیازهای شغلی از دیدگاه دندانپزشکان شاغل در شهر بیرجند به همراه ارزیابی مهارت دندانپزشکان در ابتدای شروع به کار در سال 1399انجام شد.

    روش ها

    مطالعه از نوع توصیفی مقطعی بود و در سال 1399 در بیرجند انجام شد. گروه هدف دندانپزشکان عمومی شهر بیرجند (85نفر)بود که به صورت سرشماری وارد مطالعه شدند. ابزارگردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته ای مشتمل بر سه بخش اطلاعات دموگرافیک، میزان انطباق محتوا برنامه درسی با نیاز شغلی (شامل 6 زیر گروه، 93 سوال دروس تیوری قبل و بعد از علوم پایه، دروس عملی قبل و بعد از علوم پایه، دروس پره کلینیک و کارورزی) و مهارت دندانپزشک در ابتدای شروع به کار (51 سوال) با مقیاس 5 گزینه ای لیکرت بود. لینک پرسشنامه الکترونیک برای دندانپزشکان ازطریق پیام رسان های اجتماعی (تلگرام و واتساپ) ارسال شد. داده ها توسط نرم افزار اکسل 2013 و با استفاده از آمار توصیفی مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    تعداد74 پرسشنامه توسط دندانپزشکان تکمیل  و تحلیل شد. در دروس علوم پایه دو درس علوم تشریحی (882/0±565/3) و سلامت دهان و جامعه (961/0±42/3) بیش ترین و انگل شناسی (85/0±116/2) و بیوشیمی (98/0±159/2) کمترین انطباق با نیاز شغلی  را داشت. در سایر دروس، انطباق با نیاز شغلی در حد مطلوب بود. میزان مهارت دندانپزشکان پیرامون درمان سینوس بازشده، فوریت های پزشکی، ساخت پلاک ارتودنسی و جراحی افزایش طول تاج بسیار کم بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به میزان انطباق کم  برخی دروس نظری و عملی علوم پایه، استفاده از روش های نوین آموزشی نظیر ادغام افقی یا عمودی کوریکولوم جهت برقراری ارتباط بین علوم پایه و بالینی ضروری است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، رشته دندانپزشکی، مهارت شغلی، دندانپزشک
  • نسرین الهی*، ندا صیادی، مهرناز مرادی کل بلندی صفحات 82-93
    مقدمه

    سنجش تعهد حرفه ای و فرایند یاددهی -یادگیری اعضای هیات علمی مستلزم ابزاری معتبر، متناسب با فرهنگ حاکم است. طراحی و اعتباریابی پرسشنامه سنجش توانمندی اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه روش شناسی در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز طی 4 مرحله درسال 1397 انجام شد. ابتدا با استفاده از روش تحلیل محتوا مفهوم توانمندسازی اعضای هیات علمی تبیین شد. جهت ساخت ابزار نتایج حاصل از بررسی متون، ابزارهای اندازه گیری و مصاحبه با مشارکت کنندگان استخراج و عبارات مناسبی که ابعاد مختلف مفهوم را پوشش می داد، تدوین شد. جهت تعیین روایی از روایی صوری، محتوا و سازه استفاده شد. پایایی با بهره گیری از همسانی درونی و ثبات بررسی شد. از تحلیل عامل اکتشافی جهت تعیین ساختار زیربنایی پرسشنامه و برای ارزیابی کفایت تعداد نمونه و تناسب تحلیل برای شناسایی ساختار به ترتیب از شاخص KOM و آزمون بارتلت استفاده شد. تعداد210 دانشجو و 20عضو هیات علمی به صورت تصادفی در مطالعه شرکت کردند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های توصیفی و تحلیلی استفاده شد.

    نتایج

    ابتدا 68 آیتم در طراحی پرسشنامه تایید شد و در فرایند روایی و پایایی تعداد گویه ها به 41 مورد رسید. شاخص روایی نسبت و شاخص محتوا 79% و 92% به دست آمد. تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد شش عامل (عملکرد جامع در زمینه تدریس، مسوولیت های آموزشی، ارزشیابی توانمندساز، همکاری و ارتباط حرفه ای، عملکرد پژوهشی و فعالیت های مدیریتی- حرفه ای) دارای مقدار ویژه بیش از یک شدند، که 75% واریانس، را تبیین می کند. پایایی ابزار با همسانی درونی (94/0= α) و ثبات از طریق آزمون مجدد تایید (992/0=ICC) شد.

    نتیجه گیری

    نتایح دلالت بر استحکام ساختار عاملی، روایی و پایایی ابزار سنجش توانمندی اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی دارد. لذا می تواند به عنوان ابزاری معتبر به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: توانمندی، عضو هیات علمی، پرسشنامه، اعتباریابی
  • بهناز انجذاب، مریم دافعی، مهشید بکائی* صفحات 94-103
    مقدمه

    یکی از روش های ارتقای آموزش بالینی اقدام پژوهی است. هدف مطالعه حاضر تاثیر به کارگیری مدل یک به یک در ارتقای کیفیت یادگیری بالینی دانشجویان مامایی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی با استفاده از این رویکرد است.

    روش ها

    این مطالعه اقدام پژوهی با استفاده از مدل چهار گانه لوین با مشارکت افراد ذی نفع شامل دانشجویان مامایی، کارشناسان مامایی و مدیر گروه مامایی انجام گرفت. پنج بحث گروهی متمرکز و از طریق تحلیل محتوای کیفی مرسوم انجام شد و راه کار پیشنهادی ارتقای کیفیت یادگیری بالینی به صورت مدل آموزش یک به یک طراحی گردید. سپس بر اساس برنامه آموزشی تدوین شده، برنامه آموزشی در دو ترم تحصیلی اجرا شد.

    نتایج

    یافته های مرحله اول نشان داد که میانگین تعداد دانشجو در هر گروه، میانگین حضور دانشجو در هر شیفت و میانگین تعداد خدمت ارایه شده (زایمان، کارگذاری وسیله داخل رحمی) در یک شیفت کاری مطلوب نبود که نشانگر نقایصی در حیطه های مهارتی، شخصیتی و مدیریتی در آموزش بالینی دانشجویان مامایی بود. پس از اجرای مدل یک به یک در دو ترم تحصیلی با ساعات حضور موثر دانشجو در بالین و افزایش تعداد خدمات انجام شده توسط وی در هر شیفت کاری و به طور کلی با بهبود عوامل مهارتی، شخصیتی و مدیریتی همراه بود.

    نتیجه گیری

    به کارگیری مدل یک به یک در ارتقای کیفیت یادگیری بالینی دانشجویان مامایی نقش موثری دارد ولی برنامه ریزی آن و جلب مشارکت همکار آموزشی با چالش هایی رو به رو است.

    کلیدواژگان: یادگیری بالینی، دانشجوی مامایی، اقدام پژوهی
  • محمدسعید اکبری، امین باقری کراچی*، علیرضا قاسمی زاد صفحات 104-117
    مقدمه

    طبق بسته تحول و نوآوری در آموزش پزشکی انتظار می رود دانشگاه های علوم پزشکی گذار خود را به دانشگاه های نسل سوم (کارآفرین) طی کنند. این پژوهش با هدف طراحی چارچوب ویژگی های سازمانی تاثیرگذار بر کارآفرینی سازمانی در دانشگاه های علوم پزشکی انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه با استفاده از روش تحلیل محتوا، 16 نفراز متخصصان مدیریت سلامت و آموزش عالی، به روش نمونه گیری هدف مند و گلوله برفی وارد مطالعه شدند. روش جمع آوری داده ها، مصاحبه نیم ساختاریافته بود و در نمونه گیری در فاصله زمانی فروردین تا مهر ماه سال 1399 انجام شد. برای اطمینان از اعتبار داده ها، از روش هایی مانند بررسی مداوم و تحلیل هم زمان داده ها، بازخورد به مشارکت کنندگان و بازنگری ناظری استفاده گردید. تجزیه و تحلیل و کد گذاری داده ها به صورت دستی توسط محققان و با استفاده از مراحل پیشنهادی گرینهایم و لاندمن (Greenheim and Landman) انجام گرفت.

    نتایج

    در این تحقیق، چارچوب ویژگی های سازمانی تاثیرگذار بر کارآفرینی سازمانی در دانشگاه های علوم پزشکی طراحی و ابعاد، ملاک ها و نشانگرهای این چارچوب شناسایی گردید. چارچوب ویژگی های سازمانی تاثیرگذار بر کارآفرینی سازمانی از 7 بعد پاسخ گویی به جامعه، دانش محوری و نوآوری، هوشمندی و انطباق پذیری سازمانی، استقلال مالی، فرهنگ شراکت و کارآفرینی، نیروی انسانی کارآفرین، برنامه درسی کارآفرینانه و مبتنی بر فناوری پیشرفته تشکیل شده است.

    نتیجه گیری

    چارچوب ویژگی های سازمانی تاثیرگذار بر کارآفرینی سازمانی می تواند مبنای مناسبی برای حرکت دانشگاه های علوم پزشکی به سمت کارآفرینی سازمانی باشد. پیشنهاد می شود با انجام تحقیقی بر مبنای این چارچوب وضعیت موجود کارآفرینی سازمانی در دانشگاه های علوم پزشکی و فاصله آن با وضعیت مطلوب مورد ارزیابی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ویژگی سازمانی، کارآفرینی سازمانی، دانشگاه علوم پزشکی
  • احمد انتظاری، محمد ترکاشوند، زهرا ترکاشوند* صفحات 118-126
    مقدمه

    یکی از مهم ترین عوامل موثر بر کیفیت آموزش بالینی، مربی بالینی است. این مطالعه با هدف بررسی میزان رضایت از مربی بالینی از دیدگاه دانشجویان رشته اتاق عمل در دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شهید صدوقی یزد انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- مقطعی است و به صورت تمام شماری در بین دانشجویان کارشناسی پیوسته رشته اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی یزد در سال تحصیلی 98-1397 انجام شد. تعداد80 دانشجو پرسشنامه استاندارد شامل سوالاتی در مورد رضایت از مربی و مشخصات دموگرافیک دانشجویان و مربی به صورت خود ایفا توسط دانشجویان تکمیل شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    به طور کلی 31 نفر (43 درصد) از دانشجویان رضایت زیاد، 22 نفر (31 درصد) رضایت متوسط و 19 نفر (26 درصد) رضایت پایینی از مربی خود داشتند. رضایت از مربی زن در تمام حیطه ها کم تر از مربی مرد بود (میانگین نمره رضایت از مربی مرد 33 و از مربی زن 29 بود) بیش ترین نمره رضایت مربوط به آداب و رفتار اجتماعی مربی با دانشجویان و احترام متقابل بود (با میانگین 3/7) و علت اصلی نارضایتی دانشجویان ارزشیابی نامناسب (با میانگین 2/7) بود.

    نتیجه گیری

    مربیان بالینی بایستی حساسیت بیش تری در نوع ارتباط خود با دانشجو داشته باشند و توجه کنند که ایجاد انگیزه و رغبت در دانشجویان، بخشی از آموزش آن ها است. در سطح دانشگاه باید چارچوبی دقیق و حساب شده جهت ارزشیابی دانشجویان تعیین گردد و در دسترس مربیان بالینی قرار گیرد و بر اجرای آن نظارت صورت گیرد. همچنین لازم است مربیانی انتخاب شوند که وقت مناسب برای آموزش دانشجویان داشته باشند.

    کلیدواژگان: دوره کارآموزی بالینی، مربی، رضایت، دانشجوی تکنولوژی جراحی
  • عطاءالله پورعباسی، محمدحسین آیتی، زهرا خیری، علی اکبر حق دوست* صفحات 127-130
  • آرزو وسیلی، نرگس کشتی آرای*، علیرضا یوسفی صفحات 131-154
    مقدمه

    حرفه ای گرایی امروزه به عنوان یک عنصر اصلی در سازمان های ارایه دهنده بهداشتی درمانی مورد توجه قرار گرفته است. لذا مرور نظام مند حاضر با هدف بررسی مستندات داخلی و بین المللی در خصوص آموزش حرفه ای گرایی در دانشجویان پزشکی و پیامدهای آن صورت گرفته است.

    روش ها

    این مرور سنتی(Narrative) با استفاده از کلید واژه های انگلیسی و فارسی حرفه ای گرایی پزشکی، پروفیشنالیزم، برنامه درسی، برنامه درسی حرفه ای گرایی، آموزش پزشکی و با ترکیب این کلیدواژه ها، در پایگاه های داده های الکترونیک شامل Scopus، web of science و Medline و با استفاده از موتور جستجوی google scholar و google صورت گرفت. همچنین پایگاه های داده های الکترونیک داخلی شامل SID, Magiran و medex Iran بود. مقالات و منابع بررسی شده مربوط به سال های 1999 تا سال 2019 بود. در بررسی نهایی مرتبط ترین منابع شامل 38 مقاله و سه کتاب بود که مورد بررسی و استخراج مطالب در راستای تحقق هدف مطالعه حاضر قرار گرفت.

    نتایج

    در بعد آموزش حرفه ای گرایی 11 مولفه شامل برنامه درسی، ساختار آموزشی، عوامل فردی، عوامل انسان، الگوی مناسب، عوامل محیطی، تجارب فراگیران، بهره گیری از نظریه های یادگیری مناسب، هنجارها، عوامل انگیزشی و ارزشیابی مناسب دارای اهمیت استخراج شد. آموزش حرفه ای گرایی منجربه تبلور پیامدهایی خواهد شد که بیش ترین آنها 7 پیامد شامل تبلور ارزش های سنتی پزشک بودن، تعهد حرفه ای، اجتماعی شدن، شایستگی حرفه ای، اعتماد سازی در ارتباطات، شکل گیری ارزش ها و در نهایت شکل گیری هویت حرفه ای فراگیران است. مطالعات نشان می دهد نقش برنامه درسی پنهان در آموزش حرفه ای گرایی و شکل گیری پیامدهای آن حایز اهمیت است.

    نتیجه گیری

    دوره تحصیلات پزشکی بایستی به نحوی مورد بازنگری قرار گیرد که موضوع آموزش حرفه ای گرایی دانشجویان پزشکی در تمام سطوح آموزش وارد شده و علاوه بر توجه بیش از پیش در خصوص برنامه درسی پنهان، نسبت به تدوین برنامه درسی مدون درخصوص آموزش حرفه ای گرایی اقدام صورت گیرد.

    کلیدواژگان: حرفه ای گرایی، حرفه ای گرایی پزشکی، دانشجوی پزشکی، آموزش پزشکان
  • سلیمان احمدی، محسن اعرابی* صفحات 155-167
    مقدمه

    در طی سال های اخیر نظام آموزش علوم پزشکی در ایران با تدوین برنامه های راهبردی در زمینه توسعه آموزش پزشکی، پیشرفت قابل توجهی داشته است. برنامه تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی، ازجمله گام های طرح تحول نظام سلامت است که در سال 1394 با نگاه به سیاست ها، نقشه ها و راهبردهای کلان کشور ارایه گردید. این پژوهش به منظور تبیین درک صاحب نظران و مدیران ارشد آموزش علوم پزشکی دانشگاه های علوم پزشکی کشور درباره سند برنامه تحول و نوآوری در آموزش پزشکی انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه به روش کیفی و با رویکرد تحلیل محتوی در سال 1396 انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات، از مصاحبه استفاده شد. مطالعه با روش نمونه گیری هدف مند و حجم نمونه مبتنی بر پدیده اشباع بود. تعداد 15 نفر از صاحب نظران این حوزه به صورت حضوری و تلفنی مورد مصاحبه قرار گرفتند. آنالیز داده ها با استفاده از روش 5 مرحله ای گرانیهایم و لاندمن انجام شد.

    نتایج

    از سخنان شرکت کنندگان در پژوهش مجموعا 108 کد استخراج گردید. با توجه به شباهت ها و تفاوت های موجود بین کدها طبقات و زیرطبقات مختلفی به دست آمد و در قالب پنج درون مایه قرار داده شد. این پنج تم اصلی عبارت بود از پیچیدگی، چالش ثبت و گزارش محوری، جامعیت، گفتمان سازی آموزش و افق های جدید.

    نتیجه گیری

    برنامه تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی موجب تقویت تعامل و ارتباط هدف مند بین دانشگاه های منطقه و ایجاد گفتمان تحول و نوآوری آموزش در فضاهای دانشگاهی شد. در نظر گرفتن نقاط قوت و نقاط ضعف این برنامه (مطابق با دیدگاه صاحب نظران) می تواند برنامه ریزی اجرایی این طرح را به واقعیت نزدیک نماید.

    کلیدواژگان: برنامه تحول و نوآوری در آموزش، آموزش پزشکی، مطالعه کیفی
  • الهه سادات ضیایی، سیما بابایی*، فریبا طالقانی، محسن شهریاری صفحات 168-177
    مقدمه

    دانستن تاریخچه و تحولات یک رشته، باعث فهم ما از آنچه قبلا اتفاق افتاده است و فهم اتفاقات جاری و ایجاد بینش برای آینده می گردد، باعث ایجاد دانش شده و به ایجاد و بازسازی رشته منجر می گردد. از این رو فهم تاریخی تحولات در رشته پرستاری نیز ضروری به نظر می رسد. با وجود این که بیش از 50 سال از تاسیس آموزشگاه ها و آموزش پرستاری در اصفهان می گذرد و اطلاعات زیادی از سیر تحولات آموزش این رشته در دسترس نیست. این مطالعه با هدف بررسی تحولات آموزش پرستاری دراصفهان از سال 1347 تا 1397 انجام شد.

    روش ها

    در این پژوهش کیفی با روش تاریخی 12 مصاحبه عمیق انجام گرفت و 80 مجله، کتابچه و کتاب قدیمی، 350 عکس تاریخی و قدیمی مورد بررسی قرار گرفت. کدهای به دست آمده از مصاحبه ها و همچنین موارد حاصل شده از متون در کنار هم قرار گرفتند تا ساختار روایت نشان دهنده سیر تحولات آموزش در حرفه پرستاری در اصفهان نوشته شود.

    نتایج

    روایت به دست آمده، آموزشگاه عالی پرستاری از سال 47 تا 56 و 56 تا 62، مجتمع آموزشی وزارت بهداری و بهزیستی اصفهان و تحولات دانشکده پرستاری و مامایی اصفهان در زمان انقلاب و پس از آن را ارایه می دهد.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که آموزش و مراقبت های پرستاری در کشورهای دیگر رشد سریعی داشته، به نظر می رسد آموزش پرستاری به خصوص در اصفهان به عنوان یکی ازشهرهای بزرگ و مهم ایران فرصت های زیادی را در آینده پیش رو دارد و در جهت ارتقای حرفه ای شدن و تخصصی سازی پیش خواهد رفت.

    کلیدواژگان: سیر تحولات اجتماعی، آموزش پرستاری، تحقیق تاریخی، اصفهان
  • اسماعیل حسین زاده، طیبه علی آبادی، ناهید دهقان نیری*، پردیس رحمت پور، حمید شریف نیا صفحات 178-188
    مقدمه

    افزایش استقلال و انگیزه دانشجویان در فرآیند یادگیری، توسعه تعامل بین افراد، انعطاف پذیری در زمان و مکان برای توسعه فعالیت ها از مزایای آموزش آنلاین است. این مطالعه با هدف بررسی عوامل موثر بر پذیرش آموزش آنلاین توسط دانشجویان پرستاری در دوران همه گیری بیماری کووید 19 انجام شد.

    روش ها

      این مطالعه توصیفی مقطعی در دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرگان و نیشابور انجام شد. تعداد 500 دانشجوی  کارشناسی پرستاری به روش نمونه گیری  در دسترس  در این مطالعه  شرکت داشتند. ابزار مورد استفاده در پژوهش پرسشنامه شامل سوالات دموگرافیک و اطلاعات تحصیلی و پرسشنامه های ترجمه شده درک دانشجویان از آموزش آنلاین، پرسشنامه مشارکت تحصیلی دانشجویان و پذیرش آموزش آنلاین بود. از آمار توصیفی برای ارزیابی ویژگی های جمعیت شناختی و از رگرسیون خطی ساده و چندگانه جهت تحلیل متغیرهای پیش بینی کننده میزان پذیرش آموزش آنلاین توسط دانشجویان استفاده شد. سطح معناداری کلیه آزمون ها کم تر از05/0 در نظر گرفته شد.

    نتایج

     تعداد 368 پرسشنامه تکمیل و تحلیل شد. افزایش میزان دسترسی به اینترنت پرسرعت در منزل، افزایش کیفیت اتصال اینترنت، افزایش کیفیت لپ تاب ، تبلت، گوشی مهم ترین عوامل موثر بر پذیرش آموزش آنلاین بود. نتایج رگرسیون خطی چندگانه نشان داد تنها متغیرهای باقی مانده در مدل افزایش نمره محتوای دروس ارایه شده (001/0>P، 18/0=β)، افزایش نمره تعامل استاد-دانشجو (001/0>P، 14/0=β) و افزایش مشارکت تحصیلی دانشجویان (001/0P>، 18/0=β) بود و این مدل قدرت تبیین 46 درصدی را دارا بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر در صورتی که اساتید جهت اجرای آموزش آنلاین محتوی درس ارایه شده را تقویت نموده و با ایجاد خلاقیت در تعامل و استفاده از تمام امکانات سیستم آموزش آنلاین می توان امید داشت که میزان پذیرش آموزش آنلاین در دانشجویان افزایش یابد.

    کلیدواژگان: پذیرش آموزش آنلاین، یادگیری الکترونیکی، دانشجویان پرستاری
  • الهام کیخا، احمد کیخا* صفحات 189-207
    مقدمه

    بی گمان مدیریت استعدادها به ویژه در دانشگاه ها با توجه به نقش کانونی آن ها در پاسخ گویی به چالش های پایان ناپذیر جهانی و توسعه کشورهای مختلف اهمیت زیادی دارد. هدف از این پژوهش، شناسایی مولفه های مدیریت استعداد اعضای هیات علمی در دانشگاه های علوم پزشکی بر اساس مطالعات انجام شده داخلی و خارجی است.

    روش ها

    پژوهش حاضر، با استفاده از روش فراترکیب، جستجوی کلیدواژه مدیریت استعداد اعضای هیات علمی در پایگاه های اطلاعاتی داخلی: مگیران (Magiran)، پرتال جامع علوم انسانی، اس آی دی (SID) و پایگاه های خارجی: Scopus، Science Direct، Emerald، Google Scholar در بازه زمانی (1385-1399) و (2000-2020) به عمل آمد و پس از غربالگری و خوانش در نهایت 26 مقاله گزینش شدند.

    نتایج

    یافته های مقالات با استفاده از روش هفت مرحله ای ساندولوسکی (Sandolowski) و بارسو (Barso) تحلیل شدند. بر این اساس، روی هم رفته 178مفهوم کلیدی، 20 زیرمقوله (استعدادیابی، رویکرد نظام مند به استعدادیابی، شناسایی شایستگی های فردی و تخصصی، بازبینی و اصلاح نشانگرهای جذب، فرایند سیستماتیک در جذب، استعداد گزینی، توسعه سرمایه انسانی و توسعه شغلی اعضای هیات علمی، مدیریت منابع انسانی کارآمد، ارزیابی و پایش اثربخش، توسعه و به روز رسانی زیرساخت ها، جانشین پروری، نگرش حمایتی به نگهداشت، نگهداشت حرفه ای، سیاست های مدیریتی-اجرایی در نگهداشت، فضاسازی رقابتی، عملکردگرایی، فرهنگ دانشگاهی استعداد پذیر و فرهنگ جمعی در دانشگاه) و 6 مقوله (شناسایی استعدادها، جذب استعدادها، توسعه و پرورش استعدادها، نگهداشت استعدادها، رقابتی سازی و عملکرد محوری، استقرار فرهنگ استعداد) دسته بندی شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های به دست آمده مبنی بر اهمیت مولفه های مدل مدیریت استعداد اعضای هیات علمی (نگهداشت استعداد، شناسایی استعداد، توسعه استعداد، جذب استعداد، رقابتی سازی و عملکرد محوری و استقرار فرهنگ استعداد) پیشنهاد می گردد سیاست گذاران نظام آموزش عالی سلامت نسبت به نگهداشت و توسعه استعدادها از طرق مختلف برنامه ریزی نمایند.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، اعضای هیات علمی، سرمایه انسانی، توسعه منابع انسانی، فراترکیب
  • کاوه اسلامی*، حاتم بوستانی، منصور ظهیری، سیمین جهانی، بهزاد فولادی دهقی، آرش سلحشوری، رضا ارجمند، اکبر بابائی حیدرآبادی صفحات 208-222
    مقدمه

    شناسایی نقاط قوت و ضعف ارزشیابی و تضمین کیفیت یک سیستم آموزش الکترونیک می تواند به طراحی ساختار نظام مند فرآیند ارزشیابی در نظام آموزش عالی کمک کند تا منجر به افزایش کیفیت آموزش شود. این پژوهش با هدف تبیین نقاط قوت و ضعف ارزشیابی و تضمین کیفیت آموزش الکترونیک در دانشگاه های علوم پزشکی صورت پذیرفت.

    روش ها

    این پژوهش کیفی، با روش تحلیل محتوای قراردادی در سال 1399 انجام شد. جامعه پژوهش شامل اساتید، مدیر مرکز مطالعات و معاونین آموزشی و روسای دانشکده/دانشگاه بودند و مشارکت کنندگان براساس نمونه گیری هدف مند به مطالعه دعوت شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه الکترونیک نیمه ساختار یافته و جهت تحلیل، از رویکرد تحلیل محتوای گرانهایم و لاندمن استفاده شد.

    نتایج

    تحلیل داده های کیفی حاصل از 153 پرسشنامه (باز پاسخ) از 46 دانشگاه علوم پزشکی، در دو حیطه اصلی شامل نقاط قوت و ضعف و مشتمل بر17طبقه اصلی و 65 طبقه فرعی انجام شد. نقاط قوت شامل؛ تهیه ابزار ارزشیابی آموزش الکترونیک، نظارت و بازخورد ذی نفعان، استفاده ازسامانه برای ارزشیابی، تدوین پروتکل و سازوکار ارزشیابی و تشکیل کمیته اعتباربخشی است. نقاط ضعف شامل فقدان پروتکل جامع ارزشیابی و تضمین کیفیت، نبود زیر ساخت ارزشیابی در سامانه نوید، کمیت گرایی و توجه به تعداد محتوا و وجود ابهام در تضمین سلامت امتحانات پایان ترم است.

    نتیجه گیری

    تامین استانداردها و طراحی سازوکار ارزشیابی، می تواند باعث افزایش کارایی و اثربخشی فرآیند ارزشیابی آموزش الکترونیک شود و سهولت اجرای آن را بیش از پیش تسهیل کند.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، ارزشیابی، تضمین کیفیت، نقاط قوت و ضعف، اعضای هیات علمی
  • سعیده بابایی، علیرضا منجمی* صفحات 223-236
    مقدمه

    یکی از دو بحران مهم پیش روی پزشکی مدرن، بحران مراقبت است؛ بحرانی که ناشی از نادیده گرفتن نیازهای وجودی و روانشناختی بیماران توسط پزشکان، پرستاران و دیگر مراقبت کنندگان است. ما در این مقاله برآنیم تا مروری بر این بحران و اهمیت توجه به آن از جانب مراقبت کنندگان داشته باشیم. همچنین، چارچوبی را برای کارورزی مطلوب مراقبت، تحت عنوان مدل فرونتیک مراقبت ارایه می دهیم که آموزش آن به مراقبت کنندگان می تواند نویدبخش رهایی از بحران مراقبت باشد.

    روش ها

    این مطالعه با استفاده از روش مرور نقادانه (Critical Review) و مراحل پیشنهادی کارنول و دالی (Carnwell & Daly) برای طراحی مدل مفهومی به نگارش درآمده است. مفاهیم و منابع کلیدی مرتبط با بحران مراقبت در پایگاه های داده Google Scholar,، Web of science، PubMed، ERIC، و Elsevier و Philpapers تا سال 2020 و با کلیدواژه های quality-of-care crisis, quality of care, care, practice, medical practice, healthcare practice, critical reflection, empathy, phronesis, practical wisdom, reflective practice جستجو شد و به روزترین و پرارجاع ترین مقالات و کتب مورد گزینش و مطالعه قرار گرفت.

    نتایج

    با مرور منابع دسته اول و مرتبط و ادغام آنها به تصویری از بحران مراقبت دست یافتیم که در آن نیازهای وجودی و روانشناختی فرد نادیده گرفته می شود. همچنین، با مطالعه ای انتقادی در باب چیستی مراقبت پزشکی، مدلی را طراحی کردیم که 12 ویژگی برای کارورزی مراقبت فرونتیک (Phronetic) در آن ارایه شده است و این مدل می تواند به حل بحران مراقبت کمک کند.

    نتیجه گیری

    نظر به این که یکی از مهم ترین گام های حل بحران مراقبت، بازاندیشی در باب این مفهوم و مولفه های گوناگون آن است، چارچوب پیشنهادی نگارندگان برای تمرین عملی مولفه های گوناگون مراقبت، می تواند به عنوان مبنایی برای آموزش مهارت های مورد نیاز به مراقبت کنندگان و تربیت مطلوب آنها در جهت رهایی از بحران مراقبت قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: علوم انسانی سلامت، بحران مراقبت، کارورزی مراقبت، رویکرد انتقادی
  • مهدی حقیقی، احمد اکبری، مسلم چرابین*، محمد کریمی صفحات 237-246
    مقدمه

    ارزشیابی آموزشی اعضای هیات علمی یک فرایند مستمر و چند بعدی برای توصیف و اطمینان از کیفیت فعالیت های متنوع آموزشی اساتید است. این مطالعه با هدف بررسی نظام ارزشیابی آموزشی اساتید در برخی دانشگاه های منتخب علوم پزشکی ایران انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش از نوع توصیفی است و از روش مطالعات تطبیقی با استفاده از الگوی جرج بردی در آن استفاده گردید. جامعه آماری شامل 5 دانشگاه برتر علوم پزشکی ایران بر اساس رتبه بندیQS شامل دانشگاه های علوم پزشکی تهران، تربیت مدرس، شهید بهشتی، شیراز و اصفهان بود و روش نمونه گیری هدفمند بود. ابزار پژوهش پرسش نامه استخراج شده از دستورالعمل ارزشیابی کیفیت عملکرد آموزشی اعضای هیات علمی برگرفته از آیین نامه ارتقای اعضای هیات علمی دانشگاه ها مصوب سال 1395 بود.

    نتایج

    مهم ترین منابع گردآوری اطلاعات دانشجو، همکار، مدیر گروه و مسوولین دانشکده هستند. رعایت نظم و انضباط، توانایی علمی و آموزشی، کیفیت تدریس، تعامل با دانشجویان و همکاران، رعایت قوانین و مقررات از محورهای مشترک ارزشیابی است. ارزشیابی برای تغییر وضعیت استخدامی، ترفیع سالانه، ارتقای مرتبه اساتید به صورت مشترک استفاده می شود. بازخورد ارزشیابی با ارسال نامه محرمانه به خود استاد است. نمره ارزشیابی کم در پیشرفت شغلی، ارتقای سالیانه، تغییر وضعیت استخدامی، طرح تمام وقتی و تمدید پروانه مطب موثر است.

    نتیجه گیری

    یک نظام ارزشیابی باید بتواند حوزه های مختلف آموزشی، پژوهشی و اجرایی و اهداف عملکردی دانشگاه را پوشش داده و از نظم منطقی پیروی کند. به نظر می رسد متخصصان ارزشیابی اگر نقاط ضعف دانشگاه خود را در این زمینه شناسایی کنند و با استفاده از ارزشیابی کمی و کیفی در کنار استفاده از منابع مختلف و مقایسه با سیستم های ارزشیابی سایر دانشگاه ها مورد بازبینی قرار دهند، منجر به بهبود کیفیت ارزشیابی اساتید خواهد شد.

    کلیدواژگان: نظام ارزشیابی آموزشی، ارزشیابی استاد، دانشگاه علوم پزشکی، طرح تحول در آموزش
  • آیت سهرابی، علی مهداد*، احمد صادقی، اصغر آقایی صفحات 247-255
    مقدمه

    توانمندسازی دانشجویان و جلوگیری از افت تحصیلی یکی از مهم ترین موضوعات دانشگاه های علوم پزشکی است. علل و عواملی در طول تحصیل دانشجویان، کیفیت روند یادگیری فراگیران را کاهش می دهد و منجر به افت تحصیلی و مشروطی برخی از آنان می شود. این مطالعه با هدف بررسی تجارب زیسته دانشجویان مشروطی علوم پزشکی اصفهان انجام شد.

    روش ها

    مطالعه کیفی حاضر با رویکرد پدیدارشناختی و مروری بر تجربیات زیسته دانشجویان در سال تحصیلی 1398-1397 در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. داده ها با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختاری و به صورت حضوری و با روش نمونه گیری داوطلبانه انجام و بر اساس روش تحلیل محتوا به صورت دستی تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    در مجموع 31 دانشجوی مشروطی تا رسیدن به اشباع نظری داده ها مصاحبه شدند. در تجزیه و تحلیل مصاحبه ها، در مجموع 131 کد باز، 30 کد محوری و 5 کد گزینشی به دست آمد. بیش ترین تعداد عوامل افت تحصیلی از دیدگاه دانشجویان در کد گزینشی عوامل فردی قرار گرفت. سایر عوامل افت تحصیلی در 4 کد گزینشی محیط آموزشی، عوامل روانشناختی، عوامل مرتبط با خانواده و جامعه، عوامل مرتبط با اساتید بود. متداول ترین کدهایی که دانشجویان به آنها اشاره کردند عبارتند از: عدم انگیزه، حواس پرتی، مشکلات مالی، سخت گیری استاد، روحیه افسرده، ناامیدی از مشاغل آینده، ناتوانی والدین و اعتماد به نفس پایین.

    نتیجه گیری

    با توجه به علل و زمینه های مختلف موثر در ایجاد افت تحصیلی، داشتن دیدگاه یکپارچه و جامع از سوی نظام آموزشی و خانواده ها در برخورد با مساله افت تحصیلی ضروری است.

    کلیدواژگان: افت تحصیلی، دانشجویان علوم پزشکی، پدیدارشناسی، تجربه زیسته
  • هنگامه امیری، مهران نقی بیرانوند*، نسیم اللهویردی صفحات 256-265
    مقدمه

    امروزه گرایش روز افزون نسبت به آموزش الکترونیکی وجود دارد و از طرفی هنوز استفاده از روش های تدریس کارگاهی نیز مورد توجه است. این پژوهش با هدف مقایسه تاثیر دو روش آموزش الکترونیکی و کارگاهی بر میزان یادگیری مراقبت از بیماران مبتلا به دیس ریتمی های قلبی در دانشجویان پرستاری انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه نیمه تجربی دو گروهه از نوع پیش آزمون- پس آزمون بدون گروه کنترل است که 60 نفر (دو گروه 30 نفره) از دانشجویان سال آخر کارشناسی پرستاری دانشکده پرستاری دانشگاه علوم پزشکی لرستان به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات، آزمون چهارگزینه ای محقق ساخته بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آزمون تی دوگروهی مستقل انجام شد.

    نتایج

    میانگین و انحراف معیار نمره یادگیری در گروه آموزش الکترونیکی و آموزش کارگاهی به ترتیب 68/2±29/11 و 35/1±41/10 (از مجموع 20 نمره) بود. نتایج حاکی از آن بود که آموزش الکترونیکی و آموزش کارگاهی هر دو بر یادگیری دانشجویان موثر است، تفاوت معناداری بین تاثیر دو روش آموزشی تحت وب و کارگاهی بر میزان یادگیری یافت نشد (05/0<P).

    نتیجه گیری

    یادگیری به روش آموزش الکترونیکی، یکی از نیازهای اساسی آموزش امروزی در همه سطوح و رده های آموزشی است و با توجه به مزایایی چون انعطاف پذیری بالا و عدم محدودیت های زمانی و مکانی، می تواند به عنوان روشی مکمل در آموزش های آکادمیک مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، آموزش کارگاهی، دیس ریتمی قلبی، دانشجویان پرستاری
  • رقیه ساجدی*، عباس خورشیدی، فاطمه حمیدی فر، حمید مقدسی، امیرحسین محمودی صفحات 266-280
    مقدمه

    هم زمان با طرح تحول و نوآوری آموزشی در نظام آموزش سلامت به موازات تحولات سریع در عرصه فن آوری اطلاعات و ارتباطات، توسعه یادگیری الکترونیکی به عنوان یک چالش مطرح است. این پژوهش با هدف طراحی و اعتباریابی مدل مفهومی یادگیری الکترونیکی در دانشگاه های علوم پزشکی در سال تحصیلی 98-1397 انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه ترکیبی از نوع اکتشافی است. جامعه آماری در بعد کیفی 30 نفر از خبرگان یادگیری الکترونیکی دانشگاه های کشور و در بعد کمی کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی سمنان بودند. روش نمونه گیری در بعد کیفی غیر احتمالی از نوع هدف مند گلوله برفی بود و در بعد کمی با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای 146 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه پژوهشگر ساخته بود. داده ها در بعد کیفی با استفاده از روش کدگذاری استراوس و کوربین (1998) مشتمل بر سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی و در بعد کمی از طریق تحلیل عاملی تاییدی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    مدل مفهومی یادگیری الکترونیکی در دانشگاه های علوم پزشکی مشتمل بر 4 بعد دانشگاهی، مناطق آمایشی، ملی - کلان ومنطقه ای - بین المللی است و دارای22 مولفه که از222 شاخص حاصل شده است. هم چنین در بخش کمی بر اساس نتایج تحلیل عاملی تاییدی شاخص های برازش مدل مفهومی یادگیری الکترونیکی همگی در سطح مطلوبی قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    برای طراحی یادگیری الکترونیکی در دانشگاه های علوم پزشکی باید به ابعاد دانشگاهی، مناطق آمایشی، ملی- کلان و منطقه ای - بین المللی توجه شود.

    کلیدواژگان: مدل، یادگیری الکترونیکی، دانشگاه های علوم پزشکی، مطالعه ترکیبی
  • فرشته عراقیان*، لیلا جویباری، اکرم ثناگو، طاهره یعقوبی صفحات 281-282
  • نیره باغچقی*، حمیدرضا کوهستانی، مهدی مصری صفحات 283-284
  • عباس حسینی، زهرا حسینی زاده، پروانه اباذری* صفحات 285-293
    مقدمه

    موفقیت دانشجویان کارشناسی پرستاری در دستیابی به صلاحیت در انجام مهارت های بالینی از مهم ترین اهداف آموزش پرستاری است و ارزیابی میزان تحقق این هدف را دانشکده های پرستاری به عهده دارد. در همین راستا این مطالعه با هدف بررسی توانایی دانشجویان پرستاری ترم آخر در اجرای مهارت های بالینی انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش توصیفی مقطعی در سال 1396 انجام شد. جامعه پژوهش 56 نفر دانشجوی پرستاری ترم آخر بودندکه به روش نمونه در دسترس در این مقطع زمانی وارد مطالعه شدند. ابزارجمع آوری داده چک لیست ارزیابی مهارت های بالینی پایه بود که از منابع معتبر و به روز تهیه شده بود. سنجش صلاحیت با آزمون های آسکی و آزمون داپس انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج مطالعه نشان داد که 75/76درصد از دانشجویان ترم آخر پرستاری دارای مهارت بالینی مطلوب و بسیار مطلوب بودند. دانشجویان بیش ترین امتیاز را در مهارت سونداژ (66/81 درصد) و کم ترین امتیاز را در مهارت علایم حیاتی (95/58 درصد) کسب کردند. هیچ کدام از متغیرهای زمینه ای با صلاحیت دانشجویان در مهارت های بالینی ارتباط معناداری نداشت (05/0> p).

    نتیجه گیری

    صلاحیت ناکافی دربرخی مهارتهای بالینی لازم می تواند ناشی از عدم مواجهه کافی دانشجویان با این روش در طول مدت کارورزی در عرصه باشد؛ اما مطلوب نبودن صلاحیت دانشجویان در برخی مهارت های پرتکرار، نیازمند بررسی جدی است. به هر حال تقویت جنبه های مثبت و اصلاح نقایص دانشجویان در انجام مهارت های بالینی می تواند گامی موثر در راستای ارتقای کیفیت آموزش بالینی پرستاری باشد.

    کلیدواژگان: مهارت های بالینی، دانشجوی پرستاری، آموزش های بالینی، آزمون DOPS، آزمون OSCE
  • محمودرضا تخیری*، محمدکاظم فخری، رمضان حسن زاده صفحات 297-307
    مقدمه

    تحمل پریشانی هیجانی از مولفه های موثر در سلامت روان است و بررسی عوامل موثر بر آن از جمله روابط ابژه و تنظیم شناختی هیجان از اهمیت خاصی برخوردار است. این پژوهش با هدف بررسی نقش واسطه ای تنظیم شناختی هیجان در رابطه بین روابط ابژه با تحمل پریشانی هیجانی در دانشجویان دانشکده پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شد.

    روش ها

    روش مطالعه همبستگی از نوع معادلات ساختاری بود. تعداد 280 نفر از دانشجویان زن دانشکده پرستاری دانشگاه علوم پزشکی تهران در نیمسال اول سال تحصیلی 1399-1398 به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل مقیاس روابط ابژه، مقیاس تنظیم شناختی هیجان و مقیاس تحمل پریشانی هیجانی بود. داده ها با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر از طریق نرم افزارهای آماری و AMOS23 مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که بین روابط ابژه و تحمل پریشانی هیجانی (01/0p<، 36/0-r=) و بین راهبردهای ناسازگار تنظیم شناختی هیجان و تحمل پریشانی هیجانی (01/0p<، 39/0-r=) و نیز بین راهبردهای سازگار تنظیم شناختی هیجان و تحمل پریشانی هیجانی (01/0p<، 36/0r=) رابطه معناداری وجود دارد. همچنین یافته ها نقش واسطه ای تحمل پریشانی هیجانی (01/0p<، 60/0B=) در رابطه بین روابط ابژه و تحمل پریشانی هیجانی را مورد تایید قرار داد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش روابط ابژه و تنظیم شناختی هیجان در پیش بینی تحمل پریشانی هیجانی در دانشجویان، به نظر می رسد آموزش و تقویت روابط ابژه و تنظیم شناختی هیجان را می توان به عنوان روش موثری برای کاهش پریشانی هیجانی دانشجویان مورد توجه قرار داد.

    کلیدواژگان: تحمل پریشانی هیجانی، تنظیم شناختی هیجان، روابط ابژه، دانشجویان پرستاری
  • نیره باغچقی، حمیدرضا کوهستانی* صفحات 308-317
    مقدمه

    آموزش در حرفه های علوم پزشکی که به نوعی با سلامت و جان انسان ها سروکار دارد، تجربه ای پر تنش است و این استرس در دوران پاندمی کووید-19، بیش تر از گذشته می شود. این پژوهش با هدف بررسی منابع استرس کووید 19 و میزان آن در دانشجویان علوم پزشکی و عوامل مرتبط با آن انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی 423 نفر از دانشجویان دانشکده علوم پزشکی ساوه در بهار 1400 شرکت کردند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استرس کووید-19 در دانشجویان علوم پزشکی بود که پس از تایید روایی و پایایی مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و آزمون های تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه در سطح معنا داری 05/0 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین امتیاز استانداردشده استرس کووید-19 (از 4 نمره) در حیطه های ترس از ابتلا به ویروس کرونا 98/0±31/3، تغییرات در آموزش 77/0±01/3، عدم تمکین از پروتکل های بهداشتی 81/0±28/2، محدودیت اجتماعی 95/0±11/2، و اخبار نگران کننده و اضافه بار اطلاعات 95/0±09/2 بود. بین امتیاز استرس کووید-19 با رشته تحصیلی، جنسیت و ترم تحصیلی ارتباط آماری معنا داری وجود داشت (05/0> P). بین سن و محل سکونت با امتیاز استرس کووید-19 ارتباط آماری معنا داری وجود نداشت (05/0<P).

    نتیجه گیری

    استرس کووید-19 در دانشجویان بالا بود، بنابراین ضروری است دانشجویان علوم پزشکی توانایی مقابله با استرس را داشته باشند و همچنین باید با شناسایی منابع استرس کووید-19 در دانشجویان و انجام اقدامات حمایتی در جهت رفع و یا کاهش منابع استرس اقدام شود.

    کلیدواژگان: استرس، منابع استرس، کووید-19، دانشجو، علوم پزشکی
  • مینا هاشمی پرست، رضا نگارنده، رضا غفاری* صفحات 321-334
    مقدمه

    تصمیم ‏گیری بالینی یک جزء اصلی عملکرد بالینی است که پیامد قضاوت بالینی صحیح است و اساس کار برای مراقبت از بیمار است. تصمیم ‏گیری صحیح بیش از هر عاملی بر کیفیت ارایه خدمات به بیماران تاثیر می‏گذارد. انفجار دانش پزشکی و لزوم استقلال عملکرد دستیاران، تصمیم ‏گیری بالینی در شرایط دشوار را برای آنان پیچیده ‏تر نموده است؛ لذا این مطالعه با هدف تبیین تجارب دستیاران پزشکی از تصمیم ‏گیری بالینی انجام شد.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه کیفی با رویکرد تحلیل محتوای قراردادی است. مشارکت کنندگان، دستیاران پزشکی سال اول تا چهارم شاغل در بیمارستان‏های آموزشی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی تبریز بودند که برای انتخاب آنان از روش نمونه ‏گیری هدف مند با در نظر گرفتن حداکثر تنوع استفاده شد. داده ‏ها از طریق مصاحبه ‏های نیمه ساختار یافته انفرادی جمع‏آوری و به طور همزمان تحلیل شد. برای مدیریت تحلیل داده ‏ها از نرم افزار MAXQDA-10 استفاده شد.

    نتایج

    تجارب دستیاران پزشکی از تصمیم ‏گیری بالینی، در 3 طبقه اصلی شامل "نارسایی الزامات تصمیم ‏گیری بالینی"، "الزام به تصمیم گیری مبتنی بر شرایط حاکم بر عرصه بالین" و " فقدان حمایت حرفه‏ای"سازمان دهی شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به این که تصمیم ‏گیری بالینی در ساختاری متشکل از شرایط حاکم بر عرصه بالین، امکانات و تجهیزات موجود و نیز روابط حرفه‏ ای در محیط کاری شکل می‏گیرد؛ لذا رفع چالش‏های مرتبط با تصمیم گیری بالینی مستلزم بسترسازی فرهنگی، آموزشی، حرفه ای و نیز بهبود روابط میان فردی است.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری بالینی، قضاوت بالینی، دستیار پزشکی، مراقبت از بیمار، مطالعه کیفی
  • حسینعلی خلیلی، ناهید ظریف صنایعی*، مانوش مهرابی، زهرا شایان صفحات 335-344
    مقدمه

    پیشرفت های تکنولوژی نیاز به استفاده از استراتژی های جدید و فعال را در آموزش پزشکی نشان می دهد. آموزش پزشکی بایستی فعال بوده، به دانشجویان کمک نمایند تا موقعیت بالینی واقعی را به اندازه کافی درک کنند. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی مداخله آموزشی تکنولوژی-محور مبتنی بر مورد با آموزش حضوری، بر دانش و رضایت مندی دانشجویان پزشکی انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش یک مداخله آموزشی با طرح پس آزمون در سال تحصیلی 1396 تا1398 بود که بر روی 584 دانشجوی پزشکی بخش های بالینی جراحی (مغز و اعصاب و ارتوپدی) دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد. نمونه های پژوهش به صورت در دسترس انتخاب و با شیوه متوالی وغیرتصادفی به دو گروه مداخله (آموزش تکنولوژی-محور مبتنی بر مورد) و کنترل (نمرات دانشجویان حضوری دوره گذشته) تقسیم شدند. ابزار جمع آوری داده ها آزمون پایان ترم بخش جراحی و یک پرسشنامه محقق ساخته جهت سنجش رضایت مندی از محتوای چندرسانه‎ای بود. به منظور مقایسه میانگین پس آزمون نمره دانش در گروه مداخله و کنترل از آزمون تی مستقل استفاده شد.

    نتایج

    میانگین و انحراف معیار نمره دانش بعد از مداخله در گروه مداخله (1 /3±7/13و 7/2±9/12) با گروه کنترل (7 /2±6/13و 7/2±2/13) تفاوت معناداری نداشت. همچنین 51 درصد از دانشجویان کیفیت محتوای چندرسانه‎ای را مطلوب ارزیابی کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مداخله آموزشی تکنولوژی-محور مبتنی بر مورد منجر به بهبود یادگیری دانشجویان پزشکی مشابه با آموزش حضوری می شود. با توجه به موثر بودن، راحت و کم هزینه بودن این روش، استفاده از این شیوه برای آموزش پزشکی در مقطع بالینی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مداخله آموزشی، یادگیری تکنولوژی-محور مبتنی بر مورد، دانشجوی پزشکی، دانش، رضایت مندی
  • سلیمان احمدی، سارا شهبازی، ستاره اقبال* صفحات 345-358
    مقدمه

    مدل آموزشی پرسپتورشیپ یکی از شناخته شده ترین راهبردهای آموزش بالینی پرستاری است که باعث انتقال تجربه از پرستاران با تجربه به دانشجویان پرستاری و پرستاران تازه کار می شود. پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش ها و موانع اجرای این مدل آموزشی در عرصه آموزش بالینی از دیدگاه اعضای هیات علمی، مربیان و دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر با رویکرد کیفی و با بهره گیری از روش تحلیل محتوا اجرا شد. به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختاریافته استفاده شد. مصاحبه شوندگان از طریق نمونه گیری هدف مند از میان اعضای هیات علمی، مربیان و دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انتخاب شدند. هم زمان با انجام مصاحبه ها، تجزیه و تحلیل داده ها بر اساس روش لاندمن و گرانهام انجام شد. در مجموع 15 مصاحبه انجام شد و مورد تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    بر اساس یافته های پژوهش موانع احتمالی در مسیر اجرای موثر این مدل آموزشی عبارت بودند از کمبود نیروی پرستاری، کمبود نیروی پرستار ماهر به عنوان پرسپتور، نبود تعامل کافی میان نظام آموزشی و درمانی، نبود حمایت لازم از طرف مدیران اجرایی بیمارستان ها و رابطه ضعیف پزشکان و پرستاران. در پژوهش حاضر 18 راهبرد اصلی به منظور اجرای موفق مدل پرسپتورشیپ ارایه شد که مهم ترین آنها تخصیص مشوق های مادی و معنوی جهت انگیزه بخشیدن به پرسپتورها، تعامل میان دانشکده پرستاری و بیمارستان ها در آموزش دانشجویان پرستاری، جلب مشارکت مدیران و مسوولان بیمارستان ها در اجرای مدل پرسپتورشیپ، همکاری مربیان و اعضای هیات علمی بالینی پرستاری با پرسپتورها در فرایند آموزش و ارزیابی بالینی دانشجویان، انتخاب مشارکتی پرسپتورها و آموزش مداوم آنها در طول فرایند بود.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج پژوهش می توان مدل پرسپتورشیپ را به صورت فرایندی تعاملی میان دانشکده پرستاری و بیمارستان ها تصور کرد که در آن دانشجویان پرستاری، پرسپتورها، مربیان پرستاری، اعضای هیات علمی بالینی، مدیران بیمارستان ها و دیگر کارکنان سلامت مشارکت دارند.

    کلیدواژگان: پرسپتورشیپ، آموزش پرستاری، آموزش بالینی، دانشجویان پرستاری، چالش ها، موانع
  • بهزاد فولادی دهقی، الهام جهانی فرد، زهرا فرشادزاده، عفت عباسی منتظری، الهام مراغی، اکبر بابائی حیدرآبادی* صفحات 359-369
    مقدمه

    ارزیابی استاد راهنمای پایان نامه دانشجویان یکی از موضوعات بسیار مهم در ارتقای سطح علمی و پژوهشی دانشجویان است که کم تر به آن توجه شده است. این مطالعه با هدف شناسایی اجزا و عناصر ابزار ارزیابی استاد راهنمای پایان نامه دانشجویان علوم پزشکی صورت پذیرفت.

    روش ها

    این مطالعه با رویکرد کیفی و روش تحلیل محتوای متعارف در سال 1400 در دانشگاه علوم پزشکی اهواز انجام شد. جهت انجام مطالعه، پس از مرور مقالات و متون موجود، سوالات راهنمای مصاحبه در یک جلسه بحث گروهی با مشارکت تیم تحقیق طراحی گردید. داده ها با استفاده با مصاحبه ساختارمند (به صورت الکترونیک) و بحث گروهی با اساتید و دانشجویان، به روش نمونه گیری هدف مند از ذی نفعان گردآوری گردید. جهت تحلیل داده ها، از مراحل پیشنهادی لادمن و گرانهیم (Lundman & Graneheim) استفاده شد.

    نتایج

    در این پژوهش 22 نفر از اعضای هیات علمی و 10 نفر از دانشجویان مشارکت داشتند. از تحلیل داده ها گردآوری شده، 260 کد اولیه حاصل شد و پس از تحلیل نهایی در جلسات بحث گروهی، 50 کد در قالب سه طبقه دسته بندی شد. تعداد 9 کد در طبقه «توانمندی استاد راهنما »، تعداد 15 کد در طبقه «اخلاق عمومی» و تعداد 26 کد در طبقه «اخلاق حرفه ای» به دست آمد.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش 50 عامل اصلی به عنوان عناصر و اجزاء ابزار ارزشیابی استاد راهنمای پایان نامه دانشجویان شناسایی شد، که می تواند در فرآیند ارزشیابی اساتید مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، استاد راهنما، پایان نامه، دانشجویان علوم پزشکی
  • مهرداد قربانلو، فاطمه مرادی، روناک شعبانی، مهدی مهدی زاده* صفحات 373-375
  • فاطمه حسن پور، فاطمه طاهری*، وحید فلاح صفحات 376-386
    مقدمه

    آینده پژوهی به منزله یک مفهوم میان رشته ای تصویری روشن از آینده در حیطه آموزش پزشکی دانشگاه ها را فراهم می آورد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های تاثیرگذار بر آینده پژوهی آموزش علوم پزشکی مبتنی بر رویکرد پویایی رقابتی در دانشگاه علوم پزشکی استان مازندران انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه به روش کیفی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و تحلیل محتوای کیفی انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه متخصصان و صاحب نظران عرصه آموزش پزشکی بود که در مجموع 13 نفر از آن ها، به روش نمونه گیری گلوله برفی، انتخاب و آرا و نظراتشان در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    تحلیل کیفی نتایج حاصل از مصاحبه با صاحب نظران حوزه آموزش پزشکی نشان داد که آینده پژوهی این حوزه مستلزم توجه به 6 مقوله اصلی و 21 زیر مقوله است. شرایط علی (کادر هیات علمی مجرب، تنوع برنامه های آموزشی و پژوهشی، گسترش پژوهش های کاربردی، تعامل دانشگاه با شرکت ها و موسسات دانش بنیان، برنامه درسی انعطاف پذیرو کاربردی)، عوامل زمینه ای (ضرورت تفکر در مورد آینده به عنوان یک عمل تربیتی، امکانات آموزشی متعدد، ارتباطات اجتماعی مناسب)، شرایط مداخله گر (داشتن مهارت های منتقدانه و تفسیری از آینده، وجود سیاست توانمندسازی و آشنایی اساتید و دانشجویان با شاخص های آینده نگری)، راهبردها (توانمندسازی منابع انسانی، توسعه ظرفیت های آموزشی و پژوهشی و استفاده از روش های گوناگون تدریس) و پیامدها (ارایه عملکرد فعالانه در برابر رویدادهای آموزشی، ارتقای یادگیری مادام العمر، در نظر گرفتن دانشجویان به عنوان سرمایه اجتماعی، ارزیابی و تجدید نظر منظم) از تجزیه و تحلیل داده ها استخراج شد.

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج این پژوهش نشان داد که آینده پژوهی در حوزه آموزش علوم پزشکی مبتنی بر پویایی رقابتی امری مهم و با اهمیت است و لذا پژوهشگران و متخصصان حوزه آموزش پزشکی و آینده پژوهی می توانند از این مولفه ها در جهت آینده پژوهی آموزش پزشکی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، آموزش در علوم پزشکی، رویکرد پویایی رقابتی
  • زهرا خزاعلی، محمد سلطانی زاده*، خدیجه خزاعلی صفحات 387-397
    مقدمه

    شناخت "تنظیم انگیزش" افراد، به عنوان بخش مهمی از فرآیند خودتنظیمی که بر یادگیری تاثیر مستقیم دارد، نیازمند ارزیابی های دقیق است؛ بنابراین داشتن ابزاری معتبر در این زمینه ضروری است. پژوهش حاضر با هدف بررسی روایی و پایایی مقیاس کوتاه تنظیم انگیزش ((Brief Regulation of Motivation Scale: BRoMSانجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی جامعه آماری آن دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در نیمسال دوم سال تحصیلی 98-97 بود، که از میان آنها 400 نفر (155 پسر و 245 دختر) به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب شدند و به سوالات مقیاس کوتاه تنظیم انگیزش (BRoMS)، پرسشنامه انگیزش تحصیلی هارتر (HEMQ (Harter Educational Motivation Questionnaire و راهبردهای انگیزشی برای یادگیری (Motivated Strategies for Learning Questionnaire) MSLQ پاسخ دادند.

    نتایج

    ضریب آلفای کرانباخ مقیاس تنظیم انگیزش با استفاده از روش همسانی درونی(92/0) و با روش دو نیمه کردن(88/0) به دست آمد که نشان دهنده پایایی بسیار خوب نمرات آزمون بود. همبستگی مثبت معنادار در سطح 01/0 < P بین مقیاس کوتاه تنظیم انگیزش و دو مقیاس دیگر به دست آمد که روایی هم زمان را نشان می دهد. با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی دو عامل تنظیم انگیزش و نیروی اراده تایید گردید. همچنین تحلیل عاملی تاییدی هم خوانی سوالات با مقیاس های این پرسشنامه را تایید کرد.

    نتیجه گیری

    مقیاس کوتاه تنظیم انگیزش ویژگی های روان سنجی مناسبی دارد و می تواند به عنوان ابزار تشخیصی و پژوهشی، برای سنجش سازه تنظیم انگیزش، مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مقیاس کوتاه تنظیم انگیزش، دانشجویان علوم پزشکی، روایی، پایایی
  • نیره باغچقی*، حمیدرضا کوهستانی صفحات 398-406
    مقدمه

    یادگیری همراه به عنوان یک تغییر پارادایم در چارچوب یادگیری الکترونیکی بعد از شروع بیماری کرونا و تغییرات در نحوه آموزش دانشگاه ها از سنتی به دیجیتال از اهمیت ویژه ای برخوردار شده است. این مطالعه با هدف مقایسه اشتیاق به یادگیری همراه در دانشجویان علوم پزشکی قبل و بعد از دوران کرونا انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی در سال های 1398 و 1400 با مشارکت 358 دانشجو به روش نمونه در دسترس انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه استاندارد اشتیاق به یادگیری همراه برگرفته از مطالعات دیگر ، قبل از شیوع بیماری کرونا در زمستان 1398 و بعد از آن در بهار 1400، جمع آوری گردید.تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون آزمون تی زوجی انجام شد.

    نتایج

    میانگین نمره اشتیاق به یادگیری همراه، قبل و بعد از کرونا به ترتیب 29/30± 58/162 (از مجموع 225 نمره) و 56/28± 55/176 بود و از لحاظ آماری معنا دار بود (001/0=P، 36/14t=). بین میانگین متغیرهای خودمدیریتی در یادگیری (قبل 41/33، بعد 8/36) (001/0=P، 51/15=t)، نگرش (قبل 46/19، بعد 63/21) (001/0=p، 99/15=t)، استفاده آموزشی (قبل 66/33، بعد 65/36) (001/0=P، 71/8=t)، اثربخشی یادگیری همراه (قبل 81/6، بعد 89/7) (001/0=p، 19/15=t) و قصد رفتاری (قبل 81/7، بعد 18/10) (001/0=p، 93/22=t) در تفاوت معنا داری وجود داشت. با این حال بین میانگین دوستدار تکنولوژی، جذابیت درک شده، سهولت درک شده در دو مرحله تفاوت آماری معنا داری وجود نداشت (05/0<P).

    نتیجه گیری

    اشتیاق به یادگیری همراه، بعد از گذشت 5/1 سال از شیوع بیماری کرونا در دانشجویان علوم پزشکی افزایش پیدا کرده است که حاکی از پذیرش و تمایل زیاد دانشجویان به یادگیری همراه است. بنابراین یادگیری همراه در دوران کرونا جهت پر کردن شکاف آموزش و همچنین تداوم آن در پساکرونا به عنوان یک روش تکمیلی در آموزش توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اشتیاق، یادگیری همراه، کووید 19، دانشجو، علوم پزشکی
  • فاطمه عرب، فرشیده ضامنی*، ترانه عنایتی صفحات 407-417
    مقدمه

    برتری یک کشور بیش از آن که به منابع طبیعی یا ظرفیت های موجود صنعتی متکی باشد، به میزان بهره مندی آن کشور از علوم و فنون و به پویایی نظام آموزش عالی آن کشور بستگی دارد، پژوهش حاضر با هدف ، بررسی تاثیر آمایش سرزمین با رویکرد آموزش عالی سلامت بر توسعه پایدار وعدالت آموزشی در دانشگاه های علوم پزشکی انجام شد.

    روش ها

    پژوهش توصیفی- کاربردی حاضر در سال 1399 با رویکرد کیفی و کمی انجام شد. در بخش کیفی 16 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدف مند انتخاب شدند. در بخش کمی جامعه اماری کلیه اساتید هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی کلان منطقه یک آمایش شامل دانشگاه های علوم پزشکی بابل، سمنان، شاهرود، گلستان، گیلان و مازندران به تعداد 1851 نفر بودند که تعداد 320 نفر با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها ازپرسشنامه های محقق ساخته آمایش سرزمین و توسعه پایدار و پرسشنامه عدالت آموزشی گل پرور استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری استفاده شد.

    نتایج

    با توجه به مقادیر R2 و ضرایب مسیر می توان نتیجه گرفت که رابطه آمایش سرزمین با توسعه پایدار (با ضریب مسیر 79/0و مقدار R2 برابر با 624/0)در مقایسه با رابطه آمایش سرزمین با عدالت آموزشی (با ضریب مسیر 620/0 و مقدار 384/0R2=) قوی تر است.

    نتیجه گیری

    با توجه با رابطه برتر آمایش سرزمین با توسعه پایدار در مقایسه با عدالت آموزشی می توان گفت که ماهیت علمی و ثمر بخش فعالیت های علمی و توسعه پیوسته آنها یکی از اهداف نهایی آمایش سرزمین است.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، آموزش عالی سلامت، عدالت آموزشی، دانشگاه علوم پزشکی
  • مریم جهانبخش، سحر احمدی، سکینه سقائیان نژاد اصفهانی، آرش نجیمی * صفحات 418-425
    مقدمه

    با رشد فناوری اطلاعات و ارتباطات، رویکرد جدیدی در یادگیری به نام "یادگیری الکترونیک" به وجود آمده است. اجرای یادگیری الکترونیکی در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان به عنوان یکی از اهداف عینی برنامه استراتژیک معاونت آموزشی مستلزم انجام مطالعات گسترده جهت حضور فعال و آمادگی فراگیران در محیط یادگیری الکترونیکی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی آمادگی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در رابطه با یادگیری الکترونیکی انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1397 به وسیله فرمول کوکران از میان 6079 نفر دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان 412 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. گرداوری داده ها به وسیله پرسشنامه محقق ساخته پس از تایید روایی و پایایی انجام شد. تحلیل داده ها به وسیله آمار توصیفی و استنباطی (همبستگی پیرسون) انجام شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد در بین مقاطع مختلف، اکثر عوامل یادگیری الکترونیکی دارای تفاوت معناداری بودند (05/0>p). از منظر دانشجویان از میان 8 عامل مورد بررسی، عامل تجربیات مشارکت در یادگیری الکترونیکی 86/12±85/79 (میانگین از100) مهم ترین عامل تعیین کننده یادگیری الکترونیکی بود و عامل مدیریت زمان 61/14±39/59 (میانگین از 100) کم اهمیت ترین عامل بود. عواملی همچون مهارت های فن آوری اطلاعات و ارتباطات با توانمندی در یادگیری (62/0=r)، عادات یادگیری با توانمندی در یادگیری (65/0=r)، انگیزه با سودمندی یادگیری الکترونیکی (66/0=r) بالاترین همبستگی مثبت را داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، تصمیم گیرندگان در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان می توانند برای عواملی هم چون مدیریت زمان و انگیزه برای یادگیری الکترونیکی که در سطح پایینی قرار دارد، قبل از پیاده سازی دروس به شکل الکترونیک سرمایه گذاری کنند و ابتدا این موانع را حل و فصل نمایند و سپس یادگیری الکترونیکی اجرا شود.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، آمادگی دانشجویان، دیدگاه، علوم پزشکی اصفهان
  • بهاره طحانی*، اطهر امید، پریسا ملک احمدی، بیتا موحدیان صفحات 426-438
    مقدمه

    باتوجه به اهمیت ارزشیابی و نیاز به کارگیری ابزار مناسب جهت ارزشیابی دروس، این مطالعه با هدف بازبینی فرم های ارزشیابی دروس دانشکده دندانپزشکی متناسب با ماهیت دروس این رشته انجام شد.

    روش ها

    مطالعه کمی (توصیفی) و کیفی (گروه متمرکز) حاضر درسال 1398-1399 در دانشکده دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام شد. چهار فرم ارزشیابی تدریس نظری، آموزش علمی، آموزش بالینی و کارگاهی در بین اعضای هیات علمی دانشکده توزیع و توسط اساتید گروه ها تکمیل گردید. سپس توسط 48 نفر از اعضای پنل اطلاعات جمع آوری شده، با محاسبه میانگین، میانه، نما و شاخص اعتبار محتوا مورد آنالیز قرار گرفت. در راند دوم دلفی باتشکیل گروه مجازی و دعوت اعضای پنل، سوالات فرم ارزشیابی دروس با نمرات پایین اعتبار محتوا و میانه مورد بحث و گفتگو قرار گرفت و اصلاحات لازم صورت گرفت.

    نتایج

    بیش ترین تغییرات در فرم های آموزش عملی اعمال شد. فرم های تدریس نظری در چهار حیطه برنامه ریزی، محتوا ومنابع، ارایه درس و ارزشیابی با تعداد 18 سوال نهایی گردید. همچنین فرم های بالینی و عملی در چهار حیطه برنامه ریزی، روش یادگیری و یاددهی، امکانات و فضا، ارزشیابی و پیامدها طبقه بندی شدند. فرم آموزش بالینی با تعداد 12 سوال و فرم آموزش عملی با 16سوال، باز طراحی شد. فرم کارگاهی مرکز توسعه آموزش پزشکی بدون هیچ تغییری مورد تصویب اعضای پنل قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    ایرادات محتوایی و نگارشی فرم های ارزشیابی با نظر اعضای هیات علمی دانشکده دندانپزشکی، مورد اصلاح، بازبینی و کوتاه سازی قرار گرفت و مورد توافق جمعی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، ارزشیابی استاد، آموزش دانشگاهی، دانشکده دندانپزشکی، هیات علمی دندانپزشکی
  • آیلا بهرامیان، رامین نگاهداری، مهدی عابد کهنموئی، محمداسماعیل ابراهیمی، کتایون کاتبی، کیمیا گل محمدی، فاطمه دباغی تبریز* صفحات 439-442
  • سجاد پناهی *، ژیلا ماهری صفحات 443-451
    مقدمه

    مصاحبه انگیزشی روشی مراجعه محور به منظور افزایش انگیزه درونی برای تغییر دوسوگرایی است. نظم جویی شناختی هیجان و درگیری تحصیلی با انگیزش مرتبط و از مشکلات دانشجویان دارای افت تحصیلی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مصاحبه انگیزشی بر نظم جویی شناختی هیجان و درگیری تحصیلی دانشجویان بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه ی آماری پژوهش تمامی دانشجویان با افت تحصیلی دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال- تحصیلی 99-1398 بودند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 30 نفر از دانشجویانی که دارای افت تحصیلی بودند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) گمارده شدند. پرسشنامه های استاندارد نظم جویی شناختی هیجان و درگیری تحصیلی به عنوان پیش آزمون در مورد هر دو گروه اجرا شد. آموزش مصاحبه انگیزشی روی گروه آزمایش در 8 جلسه اعمال شد. در پایان این دوره هر دو گروه پرسشنامه های فوق را به عنوان پس آزمون تکمیل کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    یافته های توصیفی میانگین (انحراف معیار) در متغیر نظم جویی شناختی در مرحله ی پیش آزمون گروه آزمایش 72/5±23/51 و پس آزمون 59/5±12/75). (38/14, F=002/0=P) و در متغیر درگیری تحصیلی در مرحله ی پیش آزمون گروه آزمایش 89/5±33/75 و پس آزمون گروه آزمایش 68/5±46/96 به دست آمد (79/12, F=002/0P=) نتیجه گیری: با توجه به اثربخشی آموزش مصاحبه انگیزشی پیشنهاد می شود در جهت بهبود وضعیت تحصیلی، نظم جویی شناختی هیجان دانشجویان استفاده گردد.

    کلیدواژگان: مصاحبه انگیزشی، نظم جویی شناختی هیجان، درگیری تحصیلی، دانشجویان
  • امیرمالک نخعی زاده، هنگامه کریمی، زهرا فتوکیان*، مهشاد حسن سروری، میکائیل بابایانی صفحات 455-463
    مقدمه

    اساتید و دانشجویان، چالش های بسیار در تکمیل و ارایه لاگ بوک دارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی دیدگاه دانشجویان و مربیان پرستاری دانشکده پرستاری رامسر از ارزشیابی بر مبنای لاگ بوک در نیمسال دوم تحصیلی 1400-1399 انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی مقطعی در نیمسال دوم تحصیلی1400-1399 انجام شد. جامعه پژوهش، کلیه دانشجویان پرستاری در حال تحصیل و مربیان بالینی شاغل به کار در دانشکده پرستاری رامسر بودند. 85 نفر دانشجوی پرستاری و 10 مربی پرستاری واحد کارآموزی داخلی-جراحی به روش سرشماری وارد مطالعه شدند. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های محقق ساخته "دیدگاه دانشجویان از ارزشیابی برمبنای لاگ بوک و روش سنتی" استفاده شد. تحلیل داده ها با آزمون های تی زوجی و مستقل و کای اسکویر انجام شد.

    نتایج

    دیدگاه مربیان و دانشجویان در مورد استفاده از لاگ بوک، تفاوت معناداری را در ابعاد نظم و ترتیب، ارزشیابی، رضایت مندی و مهارت بالینی نشان داد. میانگین نمرات دیدگاه مربیان در ابعاد نظم و ترتیب و ارزشیابی بیش تر از دانشجویان بود (001/0=, P36/5-=t ; 001/0=,P 38/4-=t). میانگین نمره رضایت مندی و مهارت بالینی با ارزشیابی به شیوه ی لاگ بوک در مربیان بیش تر از دانشجویان بود (002/0 , P=27/3-=t ; 001/0=,P06/4-=t). دانشجویان معتقد بودند که استفاده از لاگ بوک باعث نظارت بیش تر مربیان بر کار آنان شده (001/0=, P 17/4=t)، اما تاثیری بر عملکرد بالینی آنان ندارد (077/0= , P 8/1-=t).

    نتیجه گیری

    اساتید، اولویت لاگ بوک نسبت به شیوه سنتی را جهت تحقق پیامدهای مورد انتظار، نسبت به دانشجویان مثبت تر ارزیابی کردند. از آنجایی که لاگ بوک باید برطرف کننده نیازهای یادگیری دانشجویان باشد، استفاده از نظر دانشجویان در تدوین لاگ بوک می تواند در بهبود رضایت و عملکرد دانشجویان موثر باشد.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، لاگ بوک، مربیان بالینی، دانشجویان پرستاری
  • سمانه دهقان انبوی، فاطمه علی اکبری، زینب جوکار*، فریده نجفی، مرضیه محمودی صفحات 464-472
    مقدمه

    راهبردهای مقابله ای مجموعه ای از تلاش های شناختی و رفتاری فرد است که در جهت تعبیر و تفسیر و اصلاح یک وضعیت تنش زا به کار می رود. دانشجویان نیز در موقعیت های پرتنش تحصیلی جهت افزایش اشتیاق تحصیلی خود، بهتر است از راهبردهای مقابله ای استفاده کنند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی بین راهبردهای مقابله ای و اشتیاق تحصیلی در دانشجویان علوم پزشکی بوشهر انجام شد .

    روش ها

    این پژوهش توصیفی همبستگی با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی در 232 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بوشهر در مقطع کارشناسی انجام شد. ابزار مورد استفاده در این مطالعه شامل سه پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و اشتیاق تحصیلی فردریکز بلومن فیلد  Fredricks)& (Blumenfeld و فرم کوتاه مقیاس مقابله با شرایط استرس اندلرو پارکر (Endler, Parker) بود. تحلیل آماری داده ها با آزمون تی مستقل و پیرسون با سطح معناداری 05/0 انجام شد.

    نتایج

    میانگین سنی دانشجویان 72/75±2/21 و اکثر آنها (86درصد) مجرد بودند. میانگین نمره اشتیاق تحصیلی دانشجویان 51/0 ±79/2 (از مجموع 5) بود میانگین نمره راهبرد های مقابله ای 43/0± 99/2 بود. یافته ها نشان داد بین نمره راهبرد مقابله ای و نمره اشتیاق تحصیلی رابطه مستقیم و معنادار وجود دارد (001/0=p)

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه بیانگر آن بود که متغیر اشتیاق تحصیلی در پیش بینی راهبردهای مقابله ای در دانشجویان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در نتیجه هدایت دانشجویان در مسیر صحیح، پیامدهای آموزشی مثبتی را به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: راهبردهای مقابله ای، اشتیاق تحصیلی، دانشجویان علوم پزشکی
  • آرزو وسیلی، نرگس کشتی آرای*، علیرضا یوسفی صفحات 473-486
    مقدمه

    بررسی نقادانه حرفه ای گرایی پزشکی منجر به باز شدن بستر این گفتمان می شود. این مطالعه با هدف طراحی مدل مفهومی حرفه ای گرایی در آموزش پزشکان مبتنی برگفتمان کارورزان، پرستاران و بیماران انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه کیفی به روش تحلیل گفتمان یورگنسن (Jorgensen) بود. مشارکت کنندگان شامل کارورزان پزشکی، پرستاران و بیماران در بیمارستان های وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی اصفهان و آزاد نجف آباد بودند. ابزار گرد آوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش سنتزپژوهی منابع و مقالات مرتبط بود. روش نمونه گیری هدف مند و جمع آوری داده ها در دو بخش تحلیل گفتمان و سنتزپژوهی تا اشباع داده ادامه یافت. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از کدگذاری باز صورت گرفت. از گفتمان کارورزان، پرستاران، بیماران و سنتز مقالات زیر مدل هایی حاصل شد و در نهایت مدل مفهومی حرفه ای گرایی استخراج شد. ارزیابی اعتبار پژوهش از طریق سه سوسازی و انسجام صورت گرفت.

    نتایج

    در این مطالعه در زیر مدل"گفتمان کارورزان"هفت مفهوم مدیریت تنش های حرفه ای، شایستگی حرفه ای، شایستگی اخلاقی، ماهیت انسانی حرفه، توسعه فردی، مراقبت شایسته و شخصیت و منش فردی؛ در زیر مدل "گفتمان بیماران" شش مفهوم مراقبت والدینی، تبادل اطلاعات، مدیریت اثربخش، پاسخ گویی به کرامت انسانی، ارزش های انسانی حرفه، اعتمادسازی در حرفه؛ در زیر مدل "گفتمان پرستاران" هفت مفهوم اثربخشی بالینی، خودآگاهی، مهارت های ارتباطی، پاسخ گویی اجتماعی، انطباق پذیری، تعهد حرفه ای و راهبردهای آموزش اجتماعی؛ در زیر مدل سنتزپژوهی مفاهیم اخلاق مداری و قانون محوری پزشک، تعهد حرفه ای فضیلت محور، تعهد حرفه ای رفتار محور، یادگیرنده مادام العمر، منش حرفه ای و نقش برنامه درسی در حرفه ای گرایی استخراج شد.

    نتیجه گیری

    نقش آموزش رسمی حرفه ای گرایی با در نظر گرفتن نقش برنامه درسی پنهان در این خصوص حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: حرفه ای گرایی، کارورزان پزشکی، پرستاران، بیماران، مدل مفهومی، آموزش پزشکی
  • علی حاجی احمدیان، زهره قمری زارع* صفحات 487-490
  • زینب ابراهیم پور، اکرم ثناگو، لیلا جوییاری * صفحات 491-501
    مقدمه

    تجربه تحصیل در دوره دکتری تخصصی اغلب به صورت مرحله گذر از دانشجویی به تبدیل به یک عضو هیات‌علمی در نظر گرفته می‌شود که مستلزم یادگیری‌های زیاد و تحولات فردی قابل ملاحظه‌ای است. این مطالعه با هدف تبیین تجارب دانشجویان از تحصیل در دوره دکتری پرستاری انجام شد.

    روش‌ها

    این مطالعه کیفی در سال 1398 با مشارکت 9 دانشجوی پرستاری مقطع دکتری و با استفاده از روش نمونه‌گیری مبتنی بر هدف انجام گردید. برای جمع‌آوری داده‌ها از مصاحبه‌های انفرادی نیمه ساختار استفاده شد. مصاحبه‌ها ضبط و خط به خط دست نویس و داده‌ها با رویکرد پدیدارشناسی "ون منن (Van Manen's)" تحلیل شد. برای استحکام مطالعه از بازگشت داده‌ها به شرکت کنندگان استفاده گردید.

    نتایج

    از تحلیل داده‌ها سه مضمون اصلی "گذر از مسیر سنگلاخ تحصیلی، کسب بصیرت، کسب قدرت و شان حرفه‌ای" و شش مضمون فرعی(مسیر پرپیچ و خم تحصیل، اهرم رنج و لذت، تغییر دیدگاه، رشد و توسعه فردی، مسوولیت‌پذیری و پاسخ‌گویی حرفه‌ای، تصویر مثبت حرفه در جامعه) استخراج گردید.

    نتیجه‌گیری

    دانشجویان دکتریی پرستاری مسیر پر پیچ و خمی را تجربه می‌کنند و در این گذر بر این باورند که به درک و بصیرت بیش‌تری از حرفه پرستاری دست یافته‌اند و دیدگاه آنها به زندگی و ماهیت واقعی پرستاری تغییر می‌یابد.

    کلیدواژگان: دانشجویان پرستاری، یادگیری، آموزش، تحقیق کیفی، هیات علمی
  • مجید یوسفی افراشته*، زهره دهقانی صفحات 502-511
    مقدمه

    دلزدگی تحصیلی از مشکلات رایج و دغدغه‌های اصلی نظام‌های آموزشی است. این پژوهش با هدف بررسی نقش میانجی ارزش تکلیف در رابطه بین بازخورد مدرس با دلزدگی تحصیلی و بهزیستی تحصیلی انجام شد.

    روش‌ها

    در این مطالعه توصیفی همبستگی جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی همدان در سال تحصیلی 1400-1399 بود. از جامعه مورد مطالعه با استفاده از فرمول کوکران 365 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند. ابزار استفاده شده در این پژوهش شامل مقیاس بهزیستی تحصیلی پیترینن (Pietarinen)، پرسشنامه هیجان‌های پیشرفت پکران (Pekrun)، مقیاس ایرانی بازخورد تکوینی یوسفی افراشته و پرسشنامه خودتنظیمی پنتریچ (Pintrich) بود. برای تحلیل داده‌ها از روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر با نرم افزار لیزرل (Lisrel) استفاده شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد ضریب همبستگی بازخورد تکوینی با ارزش تکلیف 54/0، با دلزدگی تحصیلی 38/0- و با بهزیستی تحصیلی 26/0 و ضریب همبستگی ارزش تکلیف با دلزدگی تحصیلی 44/0- و با بهزیستی تحصیلی 33/0 و ضریب همبستگی دلزدگی تحصیلی با بهزیستی تحصیلی نیز 49/0- بود. نتایج حاصل از تحلیل مسیر بیانگر این بود که بازخورد تکوینی از طریق ارزش تکلیف هم بر دلزدگی و هم بر بهزیستی تحصیلی اثر غیرمستقیم معناداری داشت.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج پیشنهاد می‌شود سیاست گذاران و برنامه ریزان درسی با ارایه برنامه‌های آموزشی مناسب به مدرسان، فرصت مناسبی را جهت یادگیری نحوه‌ی ارایه بازخورد به یادگیرندگان در اختیار آنان قرار دهند، تا از این طریق موجبات پیشرفت و موفقیت هرچه بیش‌تر دانشجویان و یادگیرندگان فراهم آید.

    کلیدواژگان: بهزیستی تحصیلی، دلزدگی تحصیلی، بازخورد تکوینی، ارزش تکلیف، دانشجویان علوم پزشکی
  • الهام رضوی*، سامان دالوند، حامد زمانی، راضیه گودرزی صفحات 512-522
    مقدمه

    ارزیابی ارتباط دروس با نیازهای شغلی یک رشته می‌تواند منجر به شناسایی نقاط ضعف این برنامه‌ها شود و فرصت پیشرفت آنها را فراهم کند. تکنولوژیست‌های پرتوشناسی نقش مهمی در تشخیص بیماری‌ها دارند. هدف از این مطالعه بررسی دیدگاه دانش‌آموختگان کارشناسی تکنولوژی پرتوشناسی شاغل در مراکز تصویربرداری پزشکی در مورد میزان انطباق دروس این رشته با نیازهای شغلی آن‌ها بود.

    روش‌ها

    این مطالعه توصیفی - مقطعی بر روی 134 دانش‌آموخته‌ی کارشناسی رشته‌ی تکنولوژی پرتوشناسی شاغل در مراکز تصویربرداری پزشکی استان‌های همدان، کرمانشاه، کردستان، ایلام و لرستان در سال 1397 انجام شد. شیوه‌ی نمونه‌گیری به صورت تصادفی ساده با تفکیک نسبت 20 درصد جامعه آماری پرتوکاران هراستان صورت گرفت. داده‌ها از طریق پرسشنامه که شامل اطلاعات دموگرافیک و سوالات مربوط به نظرسنجی در مورد کاربرد دروس اصلی این رشته در مسوولیت‌های شغلی جمع‌آوری گردید. داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، فراوانی، درصد) تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    دروس تخصصی با نمره‌ی 7/0±04/4 بیش‌ترین کاربرد و دروس پایه کم‌ترین کاربرد را در نیازهای شغلی داشتند (9/0±08/3). نتایج نشان داد که مناسب‌ترین درس‌ها شامل آناتومی 1-3 (7/0±6/4)، تکنیک‌های پرتونگاری 1-3 (8/0±6/4) در دروس تخصصی و تکنیک‌های پرتونگاری در واحدهای آموزشی است (6/0±2/4). فیزیک اولتراسوند و سمینار در درس‌های تخصصی و آمار و ریاضی عمومی در دروس پایه به ترتیب با نمره‌ی 5/1±15/3، 3/1±7/2، 7/0±8/1 و 9/0±1/2 کم‌ترین انطباق را با نیازهای حرفه‌ای داشتند. طبق نتایج این مطالعه، دانش‌آموختگان این رشته از چیدمان دروس خود رضایت متوسطی (میانگین 26/3) داشتند.

    نتیجه‌گیری

    دروس کارشناسی تکنولوژی پرتوشناسی تا حدودی با نیازهای شغلی این رشته هماهنگ است. با این وجود نیاز است که چیدمان دروس اصلاح شود تا کاربرد آن برای شاغلان در آینده بهبود یابد.

    کلیدواژگان: آموزش، برنامه درسی، تکنولوژی پرتوشناسی، دانش آموختگان
  • معصومه اصغری سلیمانی، ارسلان خان محمدی*، علی اصغر عباسی اسفجیر، جمال صادقی صفحات 523-532
    مقدمه

    شکوفا شدن افراد یکی از مهم‌ترین ویژگی‌هایی است که می‌تواند به سلامت و بهزیستی فردی و اجتماعی منجر شود. لذا بررسی شکوفایی افراد و عوامل مرتبط با آن حایز اهمیت است. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش شکوفایی بر سرمایه‌های روانشناختی (امیدواری، تاب‌آوری، خودکارآمدی و خوش‌بینی) دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بابل انجام شد.

    روش‌ها

    پژوهش حاضر کاربردی و از نوع آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون با گروه شاهد بود. جامعه آماری پژوهش حاضر متشکل از کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بابل بود که از این جامعه تعداد 40 نفر از افراد که نمره یک انحراف استاندارد پایین‌تر از میانگین در پرسشنامه شکوفایی به دست آوردند، به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای تصادفی انتخاب شدند. در ابتدا همه شرکت‌کنندگان پرسشنامه سرمایه روانشناختی را تکمیل کردند. سپس گروه آزمایش تحت آموزش شکوفایی قرار گرفت. در نهایت هر دو گروه پس‌آزمون دریافت نمودند. پس از جمع‌آوری اطلاعات، داده‌ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری تحلیل گردید.

    نتایج

    در متغیرهای خودکارآمدی و امیدواری بین دو گروه تفاوت معنا‌داری در سطح 01/0>p مشاهده شد، این در حالی است که در متغیر خوش‌بینی این تفاوت در سطح 05/0>p معنا‌دار بود. در متغیر تاب‌آوری بین دو گروه تفاوت معنا‌داری وجود نداشت.

    نتیجه‌گیری

    در نهایت می‌توان گفت استفاده از آموزش شکوفایی باعث ارتقای سرمایه روانشناختی در دانشجویان شده و از این رو می‌توان از این آموزش در جهت ارتقای خودکارآمدی، خوش‌بینی و امیدواری و سایر متغیرهای مربوط به حوزه سلامت بهره برد.

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، امیدواری، تاب آوری، خودکارآمدی، خوش بینی و دانشجویان علوم پزشکی
  • هنگامه کریمی، حسین کلاتی، صهبا امینی، نوید جمال زاده * صفحات 533-536
  • فرزانه زارعی*، مجید شفیعیان، حسن معیری، نسرین عبدی، خالد رحمانی، محی الدین امجدیان صفحات 537-539
  • زهرا رویانی، لیلا جویباری*، جواد گلیج صفحات 540-541
  • مینو یغمایی * صفحات 542-543
  • مینو یغمایی*، علیرضا منجمی صفحات 546-547
  • الهام شکیبا، فرزانه ابوالهادی، *مصطفی صادقی صفحات 548-556
    مقدمه

    دانشجویان از سودبران آموزش عالی هستند و پایین بودن کیفیت زندگی تحصیلی آنان موجب اختلال در یادگیری می‌شود. این مطالعه با هدف بررسی کیفیت زندگی تحصیلی دانشجویان پزشکی و دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در دوران اپیدمی کرونا در سال 1400انجام شد.

    روش‌ها

    در این پژوهش توصیفی مقطعی جامعه آماری شامل 193 دانشجوی بالینی پزشکی (80 نفر) و دندانپزشکی (73 نفر) دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان در سال 1400 بود که به شیوه نمونه‌گیری خوشه‌ای و تصادفی انتخاب شدند. برای جمع‌آوری اطلاعات از پرسشنامه معارف‌وند و همکاران استفاده گردید. برای توصیف داده‌ها از آمار توصیفی و آزمون های ANONA، T-test و ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد.

    نتایج

    دانشجویان با میانگین سنی 65/1±67/23 سال (25-20) شرکت کردند. میانگین و انحراف معیار نمره کیفیت زندگی دانشجویان دندانپزشکی 48/0±73/2 (از مجموع 5 نمره) و دانشجویان پزشکی 51/0±47/2 بود. در هر دو گروه بیش‌ترین میانگین به حیطه آموزش و خدمات آموزشی و کم‌ترین به حیطه خدمات رفاهی تعلق گرفت. فقط در حیطه پژوهش به طور معناداری میانگین نمره کیفیت زندگی دانشجویان دندانپزشکی بیش‌تر از پزشکی بود(001/0= p، 51/5 t=).

    نتیجه‌گیری

    کیفیت زندگی تحصیلی دانشجویان دندانپزشکی و پزشکی متوسط ارزیابی شد. پیشنهاد می‌گردد مسوولین دانشگاه با توجه به شرایط، خدمات بیش‌تری در اختیار دانشجویان قرار دهند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، دانشجو، دندانپزشکی، پزشکی، اپیدمی، کرونا
|
  • Mohsen Nasiri Toosi, Azim Mirzazadeh*, Neda Naderi Pages 1-9

    Letter To Editor

    Keywords: Morning Report, Letter To Editor
  • Mojdeh Mehdizadeh, ROYA Mollabashi*, Ladan Khorami, Mohamad Mehdi Soltani, Ahmadreza Kkhaksarboldaji, Sayd Milad Lesani Pages 10-18
    Introduction

    Parallel with the progress in the educational technology, teaching methods have shifted from traditional methods to new methods. One of these methods and educational tools, in the electronic education, is educational movies. This study was done to review the effect of educational bisecting periapical radiograph technique video clip on dentistry students’ learning at Isfahan University of Medical Sciences.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 54 students of the 6th semester of the dentistry school of Isfahan University of Medical Sciences, who studied the course of dental radiology in the academic years 2017-2018, were included in the study. These students were randomly divided into two groups; in the first group, method of taking radiographs were taught in the field. In the second group, the teaching method was both in the field and by movie. Scores of two groups were compared for evaluate learning of the students. Data analysis was performed using descriptive statistics and independent test.

    Results

    The mean score of dental radiography in the traditional group was 41±9/06 and in the other group was 105±16.05. The difference between the means of the two groups was significant )p>0/001,t 32.1). The average score of students' satisfaction with the quality of the educational video was 40/3±5/2.

    Conclusion

    The results showed that educational movie with traditional methods could be an effective strategy for better learning in students.

    Keywords: early Medical Education, Dental Radiography, dental Students, Educational Videos, Electronic Learning, Traditional Education
  • Somaye Mohtadi*, Mohammadreza Nili Ahmadabadi Pages 19-28
    Introduction

    Educational agents are screen characters who can influence learners’ learning by playing different roles; this way, it has become one of the topics in the field of instructional technology and can be used in teaching various sciences as medicine. This study sought to identify the different roles that educational agents take on and their impact on learning outcomes and learner’s behaviors.

    Methods

    This study systematically examines the studies related to the roles of the educational agent and their impact during the years 2010 to 2019 in Science Direct, Springer, Google Scholar and IEEEXplore databases by accurately and systematically identifying them. As to the selection of articles, only English articles based on an experimental study were examined. The keywords educational agent and pedagogical agent have been used to find articles.

    Results

    Based on the search strategy, 126 articles were obtained and after deleting the items that could not be accessed to the article full text and the abstract did not contain complete information, or was not related to the questions of this study, 30 articles were reviewed. Findings revealed that educational agents in different situations take on different roles such as coach, specialist, facilitator, motivator, feedback, so on, and these roles have a positive effect on learners' learning and behaviors.

    Conclusion

    The educational factor can have a positive effect on learning as well as learners' behaviors by adapting various roles such as feedback, motivator, facilitator, instructor, so on Accordingly, to develop e-learning environments, it seems indispensable to use educational agents to improve the quality of learning.

    Keywords: Educational Agent, Educational Agents’ Roles, Learning Outcomes, Learner’s Behaviors
  • Leila Doshmangir, Rahim Khodayari-Zarnaq, Bijan Geraili, Minoo Alipori Sakha, Hakimeh Mostafavi* Pages 29-42
    Introduction

    Curriculum revision with a new perspective on knowledge, skills, and learning is a step towards evolving and updating pedagogical content. This study endeavored to review PhD curriculum of health policy based on the required capacities for graduates.

    Methods

    This study was conducted at Tabriz University of Medical Sciences (in the academic years 2016-2018) based on Dennis Modified Model. We used a set of methods such as review of documents, comparative study, interview, focus-group discussion and panel of experts for gathering data. The study was conducted in four stages including need analysis, explaining the required competencies, modifying, adapting, and rewriting the initial curriculum, and finalizing the curriculum. Finally, the final curriculum was sent to the Ministry of Health and Medical Education. Data were analyzed through a conceptual framework approach and through content analysis.

    Results

    The content of the course was designed based on the outcomes of the course and the plans and tasks of the graduates of this field. Graduates' abilities were extracted in 5 areas including policy making, policy analysis, leadership and social communication, as well as education and research. Some lessons were removed and some were added. Besides, the change in the content of specific courses was emphasized given the approval of similar disciplines and attention to optional courses in order to Specializing the course.

    Conclusion

    Reviewing the curriculum of the doctoral program in health policy and its implementation can lead to develop the more purposeful teaching-learning process, implementing the capability-based training and responsive education, increasing the specialized knowledge and technical skills of graduates, that enhance their success possibility in the future job. It is suggested that special attention has been paid to this issue and the requirements, challenges and appropriate strategies for precise and scientific review of various fields in medical and paramedical education be examined.

    Keywords: Health Policy making, competency, Curriculum Review, graduates
  • Maryam Akbarilakeh*, Sara Shahbazi, Nasrin Khajeali Pages 43-54
    Introduction

    Measurement has a special place in education. The main challenge of today psychometric measurements is to obtain numerical values for the competencies that can be used as a basis for decision making. In view of this, the purpose of this study is to review the role, position, and application of psychometric measurement in medical education exams.

    Methods

    This review study was conducted through the keywords Measurement, Assessment, Psychometric, Theoretical support, Theoretical Analysis, Theoretical foundation, Psychometric Analysis, Test, Examination, Medical Education, Validity and Reliability at websites such as Google Scholar, PubMed, SID, ERIC and Science direct and has been done on 32 articles without از time limit.

    Results

    From a total of 92 reviewed articles, the documentation of 32 relevant and valid articles was extracted with 31 English articles and a Persian article. Important findings of this study underline the validity, reliability, educational effect, acceptability, cost and applicability as well as sensitivity of the test, which are important features in the psychometrics of medical science tests. These findings highlight the importance of psychometric properties in evaluations in medical education.

    Conclusion

    The results show that due to the importance of psychometric properties in medical education exams, especially in high-sensitivity exams, familiarity with these features and standardization methods of exams is a necessity for medical educators. The use of techniques to increase the validity and reliability of exams and considering the basic principles in the design, preparation, implementation and analysis of exams is recommended to policy makers and examiners, educators and those in charge of higher education.

    Keywords: Measurement, Testing, Medical education, Assessment
  • Mohammad Taheri, Abolfazl Rahgoi*, Masoud Fallahi Pages 55-67
    Introduction

    The development of health services in recent years has made it necessary to train nurses especially at the master's level. In so doing, psychiatry nursing was set up in Iran for better nursing care to psychiatric patients and the curriculum was established in the year 2011. In this study, due to the lack of comprehensive evaluation of the adequacy of the new curriculum in this field as an important component, the opinions of educators in the field of psychiatric nursing was solocited.

    Methods

    This qualitative study was performed using Conventional content analysis in the academic year 2018. Participants were 9 psychiatric nursing lecturers with at least 2 semesters of teaching experience from universities across Iran randomly selected to take part in semi-structured oral interviews (30-60 minutes) and continued until data saturation, and open-source codes were extracted by repeated reading of the interviews.

    Results

    After reviewing the gathered data, 90 primary open codes were extracted, which were divided into 4 categories and 5 sub-categories based on the relationship between the codes. Of these, 25% of the codes were related to the overall structure of the curriculum, 28.7% were related to the educational efficiency, 22.22% were related to the research efficiency and 24.07% of the codes were related to the clinical efficiency of the curriculum.

    Conclusion

    The results revealed the inefficiency of the curriculum in various aspects of education, research and clinical, which in turn suggests the reevaluation of the program to solve problems based on the views of educators.

    Keywords: Nursing Education, Psychiatric Nursing Curriculum, Curriculum
  • Zahra Rezaei, Khaironnesa Ramazanzade, Hamid Abbaszadeh* Pages 68-81
    Introduction

    Curriculum needs to be re-evaluated during implementation Graduates' low ability can be related to non-compliance of curriculum content with job need. This study sought to investigate the degree of compliance of content of the general dentistry curriculum with job needs from perspective of Dentists in Birjand and their skills.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted in the academic year 2020 in Birjand. Target group was general dentists in Birjand, namely census sampling. Data were gathered through a researcher-made questionnaire with three sections like this: demographic information, degree of compliance of curriculum content with job need (including 6 subgroups, 93 questions of theoretical courses before and after basic sciences, practical courses before and after basic sciences, pre-clinic courses and internship courses) and skill of dentist at beginning of work (51 items) with 5-point Likert scale The link of electronic questionnaire was sent for dentists via social media (Telegram and WhatsApp). Data were assessed by descriptive statistics Using excel 2013 software.

    Results

    Seventy four questionnaire were completed and analyzed. In basic sciences course, the two lessons of anatomical sciences (3.565 ± 0.882) as well as oral health and society (3.42 ± 0.961) had the most and parasitology (2.116 ± 0.85) and biochemistry (2.159 ± 0.98) had the lowest compliance with job need. In other lessons, compliance with job need was favorable. The dentists' skill level was very low on treatment of the opened sinus, medical emergencies, construction of orthodontic plaque, and crown lengthening.

    Conclusion

    Due to the low degree of compliance of theoretical and practical courses in basic sciences, the use of novel pedagogical methods as horizontal or vertical integration of the curriculum seems to be necessary to establish a relationship between basic and clinical sciences.

    Keywords: Curriculum, Dentistry, Job skills, Skills, Coordination
  • Nasrin Elahi*, Neda Sayadi, Mehrnaz Moradi Kalboland Pages 82-93
    Background & Aim

    Assessing professional commitment and the teaching-learning process of faculty members requires valid tool that appropriate to the prevailing culture. The aim was to design and validate a questionnaire to assess the ability of faculty members of the University of Medical Sciences.

    Methods

    This methodological study was conducted in 2018 in Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences. First, the concept of empowering faculty members was explained using content analysis method. For building the tools, the results of the literature review, measurement tools and interviews were extracted and appropriate phrases were developed that covered the various dimensions of the concept. To determine the validity of the questionnaire, face validity, content and structure were used. The exploratory factor analysis was used to determine the underlying structure of the questionnaire and KOM index and Bartlett test were used to assess the adequacy of the number of samples and the appropriateness of the analysis to identify the structure, respectively. 210 students and 20 faculty members were randomly selected and participated in the study.

    Results

    Sixty-eighth items were approved by experts and stakeholders. In the process of validity and reliability assessment number of items were reduced to 41. The ratio and content validity index were 0.79 and 0.92, respectively. Validity by exploratory factor analysis was performed. Exploratory factor analysis suggested a six-factor model items including: comprehensive performance in teaching, educational responsibilities, empowering evaluation, professional cooperation and communication, research performance, and management-professional activities. These six factors explained 75% of variance empowerment of faculty. Therefore, internal consistency and test-retest method were used to determine the reliability of instrument (α=0.94), (ICC=0.992).

    Conclusion

    The present study showed that the researcher-made questionnaire has good validity and reliability and can be used to measure the ability of faculty members of medical universities.

    Keywords: Design of instruments, ability, psychometrics, faculty member
  • Behnaz Enjezab, Maryam Dafei, Mahshid Bokaie* Pages 94-103
    Introduction

    Action research is one of the ways to promote clinical education. This study sought to investigate the possible effect of using one-by-one model to improve of quality in clinical learning of midwifery students in Shahid Sadoughi University of Medical Sciences.

    Methods

    This action research study was conducted through Lewin's model with the participation of stakeholders including midwifery students, midwifery experts, and midwifery department head. Five focus-group discussions were held. Data were analyzed through conventional qualitative content analysis and the suggested solutions to promote the quality of clinical learning were designed as a one-by-one teaching model. Then, according to developed training program, intervention was conducted in two semesters.

    Results

    The findings of the first stage revealed that the average number of students in each group and in each work shift, and the average number of services provided (delivery, IUD insertion) in a work shift were not desirable which showed shortcomings in the factors of skills, personality, and management in clinical education of midwifery students. After implementing a one-by-one model in two semesters, effective hours of student presence in the clinic and the number of services performed by them increased in each work shift and generally skill, personality, and management of the improved  factors.

    Conclusion

    Applying a one-by-one model has an effective role in promoting the quality of clinical learning of midwifery students, but planning and attracting the participation of an educational colleague are challenging tasks.

    Keywords: Clinical Learning, Midwifery Student, Action Research
  • Mohammad Saeed Akbari, Amin Bagheri Kerachi*, Alireza Ghasemi Zad Pages 104-117
    Introduction

    According to the Transformation and Innovation Package in Medical Education, medical universities are expected to move to third generation (i.e., entrepreneurial) universities. This study endeavored to design a framework for organizational characteristics affecting organizational entrepreneurship in medical universities.

    Methods

    Using content analysis method, 16 health management and higher education specialists were included in the study by purposive and snowball sampling. The method of data collection was semi-structured interview and interviews were conducted in the participants’ professional contexts between April and October of the academic year 2020. To ensure the validity of the data, methods such as continuous review and simultaneous analysis of data, feedback to participants and observer review were used. Data were analyzed and coded manually by the researchers.

    Results

    In this study, the framework of organizational characteristics affecting organizational entrepreneurship in medical universities was designed and the dimensions, criteria, and indicators of this framework were identified. According to this framework, organizational characteristics affecting organizational entrepreneurship consists of seven dimensions are like this: community responsiveness, knowledge and innovation, organizational intelligence and adaptability, financial independence, culture of partnership and entrepreneurship, entrepreneurial manpower, an entrepreneurial and technology-based curriculum.

    Conclusion

    The framework of organizational characteristics affecting organizational entrepreneurship can be a good basis for the movement of medical universities towards organizational entrepreneurship. It is suggested that based on the framework of organizational characteristics, the current situation of organizational entrepreneurship in medical universities and its distance from the desired situation need to be evaluated.

    Keywords: Organizational Characteristics, Organizational Entrepreneurship, University of Medical Sciences
  • Ahmad Entezari, Mohammad Torkashvand, Zahra Torkashvand* Pages 118-126
    Introduction

    Preceptors are one of the important factors affecting the quality of clinical education. This study sought to investigate the role of preceptor in surgical technologist students' satisfaction with clinical education course in Shahid Sadoughi University of Medical Science.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted as a census among undergraduate students of surgical technology at Yazd University of Medical Sciences in the academic year 2018 (80 samples). A standard questionnaire including items about the satisfaction with instructor and the demographic characteristics of the students and the instructor was completed by the students. The collected data were analyzed using descriptive and inferential statistics.

    Results

    In general, 31 students (43%) had high satisfaction, 22 students (31%) had moderate satisfaction and 19 students (26%) had low satisfaction with their instructor role. Satisfaction with the female instructor was lower than the male instructor in all areas (mean score of satisfaction with the male instructor was 33 and female instructor was 29). The highest score of satisfaction was related to the social etiquette and behavior of the instructor and mutual respect (with an average of 3.7). The main dissatisfaction of students was inappropriate evaluation (with an average of 2.7).

    Conclusion

    The clinical instructor should be more sensitive to the type of communication with the student and keeping in mind that motivating of students is an indispensable part of their learning. A comprehensive framework for evaluating students and monitoring its implementation by the instructor should be set throughout university. Clinical preceptors who have enough time to train students should be selected.

    Keywords: Clinical training, Instructor, Satisfaction, Surgical technology student
  • Ata Pourabbasi, Mohammad Hossein Ayati, Zahra Kheiry, Ali Akbar Haghdoost* Pages 127-130
  • Arezoo Vasili, Narges Keshtiarai*, Alireza Yousefy Pages 131-154
    Introduction

    Professionalism is now considered as a key component of health care providers. This systematic review endeavored to examine domestic and international documents regarding professionalism education in medical students and consequences.

    Methods

    This Narrative review employed the English and Persian keywords of medical professionalism, Medical professionalism, curriculum, professionalism curriculum, medical education, and combining these keywords in electronic databases as Scopus, Web of Sciences and Medline was done using Google scholar and Google. National electronic databases SID, Magiran and Iranmedex were included as well. The articles and sources reviewed were from the years 1999 to 2019. Finally, 38 articles and three books were reviewed. This way, extraction of materials was done.

    Results

    This Narrative review indicates that in the dimension of professionalism education, 11 components (curriculum, educational structure, individual factors, human factors, appropriate model, environmental factors, learners' experiences, use of appropriate learning theories, norms, motivational factors and appropriate evaluation) is more important. Professionalism training leads to the crystallization of consequences, most of which include 7 consequences; the crystallization of the traditional values of being a physician, professional commitment, socialization, professional competence, building trust in communication, forming values and forming the professional identity of learners. Studies underlined that the role of the hidden curriculum in teaching professionalism and shaping consequences.

    Conclusion

    The Medical education should be reviewed in such a way that the professionalism education of medical students is included in all levels of education in addition to paying more attention to the hidden curriculum, as well as developing a written formal curriculum for medical professionalism.

    Keywords: Professionalism, medical professionalism, medical education, curriculum
  • Soleiman Ahmady, Mohsen Arabi* Pages 155-167
    Introduction

    Today, the medical education system in Iran has made significant progress in the development of strategic plans in medical education. The reform and innovation in medical education programs is one of the steps of the health system reform plan, which was presented in the year 2015 along with a view to the policies, plans, and strategies of the country. This study was conducted to evaluate the quality of reform and innovation program from the perspective of experts.

    Methods

    This qualitative study was done through a content analysis approach. Interviews were used to collect information. The study was based on purposive sampling method and sample size was based on saturation phenomenon. Fifteen experts in this field were interviewed in person and by telephone. Data analysis was performed through the 5-step Graneheim and Lundman method.

    Results

    A total of 108 codes were solicited from the participants. Due to the similarities and differences between the codes, different classes and subcategories were obtained. Altogether, the different classes and subclasses obtained were placed in the form of five themes. These five main themes were complexity, challenge of documenting and central reporting, comprehensiveness, educational discourse, as well as new horizons.

    Conclusion

    The innovation program in medical science education enhanced the interaction and purposeful communication between the universities of the region and created a discourse of reform and innovation in higher education. Considering the strengths and weaknesses of this program (according to the view of experts), the executive planning of this plan can be brought closer to reality.

    Keywords: Reform, Innovation Program in Education, Medical Education, Qualitative Study
  • Elaheh Sadat Ziaee, Sima Babaee*, Fariba Taleghani, Mohsen Shahriari Pages 168-177
    Introduction

    Knowledge of the history and developments of a discipline paves the way for comprehension of what has happened before as well as understanding the contemporary phenomena and creating insight for the future; this way, it creates knowledge and leads to the creation and reconstruction of a discipline. Accordingly, understanding evolution from historical facet in nursing seems indispensable. Despite the fact that more than 50 years have passed since the establishment of schools and nursing education in Isfahan not much information is available and a very few studies have been done in this regard; in so doing, this study endeavors to examine the evolution of nursing education in Isfahan.

    Methods

    The is a qualitative research with historical survey that 12 in-depth interviews were conducted and 80 journals, booklets and old books, 350 historical and old photographs were examined. The codes obtained from the interviews as well as the items obtained from the texts were put together to develop the structure of the narrative, which shows the evolution of education in the nursing in Isfahan.

    Results

    The obtained narratives were as follows: Higher School of Nursing from the years 1968 to 1976 and 1976 to 1982, educational complex of Isfahan belonging to the Ministry of Health and Welfare and the evolution of the Isfahan faculty of Nursing and Midwifery during and after the Islamic revolution.

    Conclusion

    Since nursing care and nursing education has grown rapidly in other countries, it seems that nursing education, especially in Isfahan as one of the metropolitan cities in Iran has many prospects in the future and can move towards promotion of professionalism and specialization.

    Keywords: Social Evolution, Nursing Education, Historical Survey
  • Esmaeil Hoseinzadeh, Tayebeh Aliabadi, Nahid Dehghan Nayeri*, Pardis Rahmatpour, Hamid Sharif Nia Pages 178-188
    Introduction

    The advantages of online learning are enhancing independence and incentive of students for learning, improving the connection between individuals and making flexibility in time and place for doing the activity. This study endeavored to determine factors affecting nursing students’ acceptance of online learning during the COVID-19 pandemic

    Methods

    This cross-sectional descriptive-analytical study that was done with a sample of students on Islamic Azad University of Gorgan and Neishaboor's. Convenience sampling was done and 368 of 500 students participated in the study. The questionnaire consisted of demographic questions, educational information and translated questionnaires that included student perceptions of an online course, University student engagement inventory and acceptance of online learning. Descriptive statistics were employed to assess demographic characteristics simple and multiple linear regression models were used to analyze the predictor variables of students' acceptance of online learning. Pvalue<0.05 was considered for all tests.

    Results

    The effective factors on student's acceptance for online learning was widespread high-speed Internet access at home, increasing the quality of connection to Internet and increasing the quality of laptop, tablet or mobile phone. On the other hand, multiple linear regression results showed only the remaining variables in the model were increasing the score of the course content (β=0.18, P<0.001), teacher-student interaction (β=0.14, P=0.001), and the students' engagement (β=0.22, P>0.001). It is of note that this model had an explanatory power of 46%.

    Conclusion

    According to the results of the study, if teachers strengthen the content of the course and create the creativity in interaction and use of all the features of the online learning system, we can hope that the rate of online learning acceptance among students will increase.

    Keywords: Online learning, Acceptance, E-Learning, Nursing Students
  • Elham Keykha, Ahmad Keykha* Pages 189-207
    Introduction

    Talent management, especially in higher education, is important due to the main role it can play in tackling the global challenges and development of different countries. This study endeavored to identify the components of talent management of faculty members in universities of Medical Sciences Based on internal and external studies.

    Methods

    This study sought for the keyword of talent management of faculty members through meta-synthesis in both national (2006 to 2020) and international (2000 to 2020) academic databases: Magiran, Ensani, SID and databases: Scopus, Science Direct, Emerald, Google Scholar. Finally, after screening and reading, 26 articles were selected.

    Results

    The gathered data were analyzed through the Sandolowski and Barso's seven-step method. A total of 178 key concepts and 20 Subcategories were reached as follows: talent identification, systematic approach to talent identification, identification of individual and professional competencies, review and correction of recruitment indicators, systematic recruitment process, talent selection, human capital development and academic development, efficient human resource management, effective evaluation and monitoring, infrastructure development and improvement, substitution, supportive attitude to maintenance, professional maintenance, management-executive policies in maintenance, competitive spaces, functionalism, talented university culture and collective culture in the university. Likewise, six major categories of talent identification, talent acquisition, talent development, talent retention, competitiveness and core performance, establishing a talent culture were reached.

    Conclusion

    Findings of this study underlined the importance of such components as talent retention, talent identification, talent development, talent acquisition, competitiveness and central performance, as well as the establishing a talent culture. This way,planning the development of talents in different ways is suggested.

    Keywords: Talent Management, Faculty Members, Human Capital, Human Resource Management
  • Kaveh Eslami*, Hatam Boostani, Mansour Zahiri, Simin Jahani, Behzad Fouladi Dehaghi, Arash Salahshori, Reza Arjmand, Akbar Babaei Heydarabadi Pages 208-222
    Introduction

    Identifying the strengths and weaknesses of evaluation and quality assurance of an e-learning system can help design the systematic structure of the evaluation process in the higher education to elevate the quality of education. In view of this, this study endeavored to elaborate on the strengths and weaknesses of evaluation and quality assurance of e-learning in medical universities.

    Methods

    This qualitative study was conducted by conventional (inductive) content analysis method in the academic year 2020 in Ahvaz University of Medical Sciences. The population consisted of professors, director of the EDC, educational vice-chancellor/president of university. The sample size was selected using purposive sampling. Semi-structured electronic questionnaire was used to collect data and Granheim and Landman content analysis approach was used to analyze the data.

    Results

    The analysis of qualitative data obtained from 153 questionnaires from 46 universities of medical sciences was done in two main areas: strength and weakness including 17 main categories and 65 sub-categories. Strength includes providing e-learning evaluation tools, Stakeholders monitoring and feedback, assessment and adaptation of virtual lesson plans with curriculum, using the system for evaluation, developing protocols and evaluation mechanisms, forming an accreditation committee, so on. Weakness includes lack of comprehensive evaluation and quality assurance protocol, lack of evaluation infrastructure in Navid system, quantification and attention to the number of contents, ambiguity in ensuring the safety of final exams, so on.

    Conclusion

    Providing standards and developing an evaluation mechanism can increase the quality of the e-learning evaluation process and make it easier to implement.

    Keywords: Virtual Training, Evaluation, Quality Assurance, Strengths, Weaknesses, Faculty Members
  • Saeedeh Babaii, Alireza Monajemi* Pages 223-236
    Introduction

    ؟One of the two major crises modern medicine is confronting with is the quality-of-care crisis (QCC); The QCC is the result of the ignorance of the existential and psychological needs of patients by doctors, nurses, and caregivers. In this paper, we aim to review this crisis and the importance of taking it into consideration by caregivers. We also develop a framework, called The Phronetic Model for Care, for an ideal care practice that can be used as a basis for training caregivers and this could be a major step to overcome QCC

    Methods

    This study has been written using the Critical Review method and the proposed steps by Carnwell & Daly to design a conceptual model. The concepts and resources related to the QCC have been searched for in databases including Google Scholar, Web of Science, PubMed, ERIC, Elsevier, and PhilPapers with the keywords medical practice, healthcare practice, critical reflection, empathy, phronesis, practical wisdom, reflective practice and the latest and most cited papers and books have been selected and read.

    Results

    This study has been written using the Critical Review method and the proposed steps by Carnwell & Daly to design a conceptual model. The concepts and resources related to the QCC have been searched for in databases including Google Scholar, Web of Science, PubMed, ERIC, Elsevier, and PhilPapers with the keywords medical practice, healthcare practice, critical reflection, empathy, phronesis, practical wisdom, reflective practice and the latest and most cited papers and books have been selected and read.

    Conclusion

    Regarding that one of the most important steps to alleviate QCC is rethinking the concept of QCC and its various components, the proposed framework for practicing care can be used as a basis for teaching the skills required by caregivers and their proper training in order to emancipate from QCC.

    Keywords: Medical Humanities, Quality-Of-Care Crisis, Care Practice, Critical Approach
  • Mehdi Haghighi, Ahmad Akbari, Moslem Cherabin*, Mohammad Karimi Pages 237-246
    Introduction

    Educational evaluation of faculty members is a continuous and multidimensional process to describe and promote the quality of various educational activities of professors. This study endeavored to investigate the educational evaluation system of professors in some universities of medical sciences in Iran.

    Methods

    This descriptive study with the comparative method of study was conducted through George Brady model. The population includes the top five universities of medical sciences in Iran based on QS rankings, including Tehran, Tarbiat Modares, Shahid Beheshti, Shiraz, and Isfahan. The sampling method is Census. The instrument was a questionnaire extracted from the guidelines of educational quality performance of faculty that taken from the regulations for the promotion of faculty members of universities approved in the academic year 2016.

    Results

    The important sources of information are students, colleagues, department heads, and faculty officials. Observance of discipline, scientific and educational ability, quality of teaching, interaction with students and colleagues, observance of rules and regulations are among the common axes of evaluation. Evaluation is used to change the employment status, annual promotion and promotion of professors. Evaluation feedback was provided with confidential letter to the professor. Low evaluation score hampers the Job promotion, annual promotion, change of employment status, full-time, and Medical office license.

    Conclusion

    An evaluation system needs to cover different areas of education, research, administration, and the functional goals of the university and follow a logical order. It seems that identifying the weaknesses of university and using quantitative and qualitative evaluation alongside using different sources and comparing with the evaluation systems of other universities to review will promote the quality of evaluation of professors.

    Keywords: Educational Evaluation System, University of Medical Sciences, Education Transformation Plan
  • Ayat Sohrabi, Ali Mahdad*, Ahmad Sadeghi, Asghar Aghaei Pages 247-255
    Introduction

    Empowering students and preventing academic failure is one of the prominent issues for medical students. Causes and factors during students' studies reduce the quality of students' learning process and leads to academic and conditional dropout of some students. This study sought to investigate these factors from the view of Isfahan medical students.

    Methods

    This qualitative study was conducted with a phenomenological approach and a review of the lived experiences of probationary students in the academic years 2018-2019 at Isfahan University of Medical Sciences. Data were collected using semi-structured interview individually in writing and by voluntary sampling method and based on content analysis strategy were analyzed manually.

    Results

    A total of 31 probationary students were interviewed until the theoretical saturation of the data was reached. As to the analysis of the interviews, a total of 131 open codes, 30 pivotal codes and 5 selective codes were obtained. The highest number of factors of academic failure from the views of students were placed in the selection code of individual factors. Other factors of academic failure were in 4 selection codes of educational environment, psychological factors, factors related to family and community, factors related to professors. The common codes cited by students are as follows: lack of motivation, distraction, financial difficulties, teacher rigor, depressed mood, frustration with future careers, parental incompetence, and low self-esteem.

    Conclusion

    Considering the causes and different areas that are effective in creating academic failure, it is necessary to have an integrated and comprehensive view of education authorities and families in dealing with the issue of academic failure.

    Keywords: academic failure, students, medical sciences, Phenomenology, Lived experience
  • Henghameh Amiri, Mehran Naghibeiranvand*, Nasim Allahverdi Pages 256-265
    Introduction

    Today, there is a growing trend towards e-learning, and on the other hand, the use of workshop teaching methods is still considered. This study endeavored to determine the the possible effect of e-learning and workshop methods on the rate of learning to care for patients with cardiac dysrhythmias in nursing students.

    Methods

    This quasi-experimental study included two pre-test-post-test groups without control group that was performed on 60(Two groups of 30) undergraduate nursing students of Lorestan University of Medical Sciences through convincing sampling method. Data collection instrument was a multiple-choice test. Data were analyzed using with descriptive (mean and standard deviation) and independent paired sample t-test methods.

    Results

    The mean and standard deviation of learning score in e-learning and workshop training groups were 11.29± 2 2.68 and 10.41±1.35 respectively. The results showed that both e-learning and workshop training are effective in students' learning, but no significant difference was found between the effect of web-based and workshop training methods on learning (P <0.05).

    Conclusion

    E-learning is one of the basic needs of the current education at all levels education. Due to such advantages as flexibility as well as lack of time and space constraints, it can be used as a complementary method in academic level.

    Keywords: E-learning, Workshop Training, Dysrhythmia, Nursing Students
  • Roghayeh Sajedi*, Abbas Khorshidi, Fatemeh Hamidifar, Hamid Moghaddasi, Amir Hossain Mahmoodi Pages 266-280
    Introduction

     Parallel with the educational transformation and innovation plan in the health education system and the rapid developments in Information and Communication Technology, e-learning has been a challenge. The study endeavoured to design and validate the conceptual model of e-learning in universities of medical sciences in the years 2018-2019.

    Methods

     In the qualitative phase of this mixed exploratory study, a total of 30 participants included university experts in the field of e-learning, were selected through snowball purposive sampling and in the quantitative phase, through a descriptive survey, a sample of 146 faculty members at Semnan University of Medical Sciences were selected. The instruments were semi-structured interviews and a researcher-made questionnaire. In the qualitative phase, the systematic approach of Strauss and Corbin was conducted in three stages of open, axial, and selective coding. As to the quantitative phase, confirmatory factor analysis was employed.

    Results

     The conceptual model of e-learning in universities of medical sciences involved four significant dimensions: academic, spatial regions, national (macro) and international. Besides, 22 components and 222 indicators were extracted. In the quantitative phase, the results confirmed the good fit of the model. 

    Conclusion

     To design a model of e-learning in universities of medical sciences, academic, spatial regions, national (macro), and international dimensions should be considered.

    Keywords: model, e-learning, universities of medical sciences, mixed-method
  • Fereshteh Araghiyanmojarad*, Leila Jouybari, Tahereh Yaghobi Pages 281-282
  • Nayereh Baghcheghi*, Hamid Reza Koohestani, Mehdi Mesri Pages 283-284
  • Abbas Hosseini, Zahra Hossinizadeh, Parvaneh Abazari* Pages 285-293
    Introduction

    Acquiring competence in clinical skills is one of the important goals of undergraduate nursing education. Assessing the achievement of this goal is the responsibility of nursing schools. In this regard, this study endeavored to determine the competencies of senior nursing students in clinical skills.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study conducted in the year 2017. The population was 56 senior nursing students who were selected through census method. Data collection instruments were clinical skills checklist adapted from reputable and up-to-date textbooks. The evaluation methods were Objective Structured Clinical Examination (OSCE) and Direct Observation of Procedural Skills (DOPS). Data were analyzed using independent t-test.

    Results

    The results revealed that 76.75% of the senior nursing students had desirable and desirable competencies in clinical skills. Students scored the highest and lowest (81.66%) in the skill of inserting a urinary catheter and measuring vital signs (58.95%) None of the contextual variables had a significant relationship with students' competence in clinical skills (P>0/05)

    Conclusion

    Insufficient competence in intramuscular injection can be due to insufficient exposure of students to the method during internships. Students' lack of competence in measuring vital signs and subcutaneous injections, which are repetitive skills, requires serious consideration.

    Keywords: Clinical Skills, DOPS, OCCE, Clinical Education, Nursing Student
  • Minoo Yaghmaei, Alireza Monajemi* Pages 294-296
  • Mahmod Takhayori*, Mohamadkazem Fakhri, Ramezan Hasanzadeh Pages 297-307
    Introduction

    Tolerance of emotional distress is one of the effective components in mental health and the study of factors affecting it, including object relationships and cognitive regulation of emotion is of particular importance. The aim of this study was to investigate the mediating role of cognitive emotion regulation in the relationship between object relationships and tolerance of emotional distress in nursing students of the University of Tehran.

    Methods

    The method of this research is correlational research based on structural equation modeling. The statistical population of this study consisted of all students of the first semester of the academic Faculty of Nursing, University of Tehran in year of 2019. In this study, 280 people were randomly selected to determine the sample according to the number of observed variables and assigning a coefficient of 20 to each variable and taking into account the possibility of incomplete questionnaires. Data collection tools included Object Relationships Scale, Cognitive Emotion Regulation Scale, and Emotional Distress Tolerance Scale. Data analysis tools were SPSS18 and AMOS-23.

    Results

    The results showed that between the relationship between object and emotional distress tolerance (p <0.01, r =-0.36) and between maladaptive strategies of cognitive emotion regulation and emotional distress tolerance (p <0.01, r -0.39) There is also a significant relationship between adaptive strategies of cognitive emotion regulation and tolerance of emotional distress (p<0.01, r=0.36). The findings also confirmed the mediating role of emotional distress tolerance (p<0.01, B=0.60) in the relationship between object relationships and emotional distress tolerance.

    Conclusion

    The results of the present study confirmed the need to pay attention to object relationships and cognitive emotion regulation in predicting emotional distress tolerance in students. Therefore, teaching and strengthening object relationships and cognitive emotion regulation can be considered as an effective way to reduce students' emotional distress.

    Keywords: Emotional distress tolerance, object relationships, cognitive emotion regulation, nursing students
  • Nayereh Baghcheghi, Hamid Reza Koohestani* Pages 308-317
    Introduction

    Education in the medical sciences, which somehow deals with the health and lives of human beings, seems to be a stressful experience, and this stress is greater than ever during the Covid-19 pandemic. This study endeavored to examine the levels and sources of Covid-19 stress in medical students and related factors.

    Methods

    In this cross-sectional analytical study, 423 students of Saveh University of Medical Sciences participated in the academic year 2021. The instrumentation was the COVID-19 related Healthcare Students Stress Scale which was used after validation and reliability. Data were analyzed using descriptive and analytical methods (independent t-test and one-way analysis of variance) at a significant level of 0.05.

    Results

    The mean standardized score of Covid-19 stress (out of 4 scores) in the areas of fear of catching coronavirus 3.31±0.98, changes in education 3.01± 0.77, non-compliance of health protocols 2.28±0.81, social constraints were 2.11±0.95, and worrying news and overload information was 2.09±0.95. There was a statistically significant relationship between Covid-19 stress score with field of study, gender and academic year (p<0.05). There was no significant relationship between age and place of residence with Covid-19 stress score (p>0.05).

    Conclusion

    Covid-19 stress was high in students, accordingly it seems essential that medical sciences students have the ability to cope with stress, and also should identify the sources of Covid-19 stress in students and take supportive measures to eliminate or reduce sources of stress.

    Keywords: Stress, Covid-19, Student, Medical Sciences
  • Mina Hashemiparast, Reza Negarandeh, Reza Ghafari* Pages 321-334
    Introduction

    Clinical decision-making is a key component of clinical practice that affects the quality of providing patient services. The explosion of medical knowledge and the need for autonomy of residents' performance has made clinical decision making more difficult for residents. This study explores the experiences of medical residents from clinical decision making.

    Methods

    A qualitative content analysis approach was adopted. Individual semi-structured interviews with medical residents were done. The participants were the medical residents from the hospitals of Tabriz University of medical sciences. Purposive sampling method with the maximum variation was employed. Data collected by individual semi-structured interviews until data saturation and concurrently analyzed. MAXQDA 10 was used to manage the textual data.

    Results

    Three main categories emerged from the experiences of medical residents including, inadequacy of clinical decision making requirements, decision making based on the prevailing conditions in the clinical setting and lack of supportive professional relations.

    Conclusion

    Given that clinical decision making is formed in a structure consisting of the climate of clinical setting, available facilities and equipment as well as professional relationships in workplace; therefore, elimination of barriers requires improving the cultural, educational, professional settings and interpersonal relationship.

    Keywords: Clinical decision- making, Clinical judgment, Medical resident, Patient care, Qualitative Research
  • Hosseinali Khalili, Nahid Zarifsanaiey*, Manoosh Mehrabi, Zahra Shayan Pages 335-344
    Introduction

    Technical advances highlight the need for dynamic strategies in medical training. Active medical education helps students sufficiently understand the real clinical situation. This study endeavored to compare the effectiveness of technology-enhanced Case-based Educational Intervention with In-person training on Knowledge and Satisfaction of Medical Students at Shiraz University of Medical Sciences.

    Methods

    This study was an educational intervention with a post-test design on 584 medical students of clinical surgery departments (neurology and orthopedics) of Shiraz University of Medical Sciences in the academic year 2017-2019. The research samples were selected by convenience sampling and divided into intervention (case-based technology-based education) and control (scores of students participating in the previous in-person course) based on the non-random Consecutive sampling method. Data collection tools included a final exam in the surgical ward and a researcher-made questionnaire to assess the satisfaction of multimedia content. An independent t-test was used to compare the mean post-test knowledge score of the research samples.

    Results

    The mean and standard deviation of knowledge score after the intervention in the intervention group (13.7±33.1 and 12.9±72.7) were not significantly different from the control group (13.62±2.7 and 13.27±2.7). Besides, 51% of students rated the quality of multimedia content as appropriate.

    Conclusion

    The results revealed that case-based technology-based educational intervention leads to improved learning of medical students similar to face-to-face training. Due to the effectiveness, convenience, and low cost of this method, the use of this method is recommended for medical education in the clinical level.

    Keywords: Educational Intervention, Technology-enhanced Case-based Learning, Medical Students, Knowledge, Satisfaction
  • Soleiman Ahmady, Sara Shahbazi, Setareh Eghbal* Pages 345-358
    Introduction

    The preceptorship model is one of the well-known clinical nursing education strategies that transfer experiences from experienced nurses to nursing students and novice nurses. This study endeavored to identify the challenges of implementing this model in clinical nursing education from the perspective of faculty members, instructors, and nursing students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences.

    Methods

    The study was conducted with a qualitative approach by the content analysis method. Semi-structured interviews were employed to collect data. Interviewees were selected through purposive sampling from faculty members, instructors, and nursing students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences. Parallel with the interviews, content analysis was performed according to Landman and Grenham's methods.

    Results

    A total of 15 interviews were conducted and analyzed. According to the findings, possible barriers during the effective implementation of this model were: lack of nursing staff, lack of skilled nurses as preceptors, lack of sufficient interaction between educational and clinical system, lack of necessary support from hospital executives, and poor relationship between physicians and nurses. In this study, 18 major strategies for the successful implementation of the preceptorship model were presented. The importance of them were allocating material and spiritual incentives to motivate the preceptors; interaction between the nursing school and hospitals in training nursing students, involving hospital managers and officials in implementing the model; the collaboration of nursing instructors and faculty members with preceptors in the process of education and clinical evaluation of students; participatory selection of preceptors and their continuous training during the process.

    Conclusion

    The findings revealed that the preceptorship model could be an interactive process between the nursing schools and hospitals. The nursing students, preceptors, nursing instructors, clinical faculty members, hospital managers, and other health workers took part in this process.

    Keywords: Preceptorship, Nursing education research, Clinical education, Nursing students, Challenges, Barriers
  • Behzad Fouladi Dehaghi, Elham Jahanifard, Zahra Farshadzadeh, Effat Abbasi Montazeri, Elham Maraghi, Akbar Babaei Heydarabadi* Pages 359-369
    Introduction

    The evaluation of the student dissertation supervisor is one of the important issues in improving the scientific and research level of students that has received less attention. Therefore, this study endeavored to identify the components of evaluation instruments of medical students' dissertation supervisors.

    Methods

    This study was conducted with a qualitative approach and conventional content analysis method in the academic year 2021 in Ahvaz University of Medical Sciences. After reviewing the available articles and texts, the interview guide questions in a group discussion session with the participation of the research team; designed. Data were collected through structured interviews (electronically) and group discussion, and by purposeful sampling of stakeholders. The proposed Lundman and Graneheim steps were employed to analyze the data.

    Results

    In this study, 22 faculty members and 10 students participated, which was collected from data analysis; 260 initial codes were obtained and after the final analysis in group discussion sessions, 50 codes were classified into three categories. Nine codes were obtained in the category of Supervisor Capacity, 15 codes in the category of General Ethics, and 26 codes in the category of Professional Ethics.

    Conclusion

    In this study, 50 major factors were identified as elements and components of the evaluation instruments of the student's dissertation supervisor that can be used in the evaluation process of professors.

    Keywords: Evaluation, Supervisor, Thesis, Medical students
  • Mehrdad Ghorbanlou, Fatemeh Moradi, Ronak Shabani, Mehdi Mehdizadeh* Pages 373-375
  • Fatemeh Hasanpor, Fatemeh Taheri*, Vahid Fallah Pages 376-386
    Introduction

    Futures studies as an interdisciplinary concept provides a vivid image of the future in the field of medical education in universities. This study endeavored to identify effective components on futures studies of medical sciences education based on competitive dynamics approach in Mazandaran University of Medical Sciences.

    Methods

    This qualitative study was performed through semi-structured interviews and qualitative content analysis. The population included experts in the field of medical education, a total of 13 of whom were selected by snowball sampling, and their votes and opinions were analyzed in three stages of open, axial and selective coding.

    Results

    Qualitative analysis of the results of interviews with experts in the field of medical education showed that the futures studies of research in this field requires attention to 6 major categories and 21 subcategories. Causal conditions (experienced academic staff, diversity of educational and research programs, expansion of applied research, university interaction with knowledge-based companies and institutions, flexible and applied curriculum), contextual factors (necessity of thinking about the future as an educational practice, multiple educational facilities, and appropriate social communication), interfering conditions (having critical and interpretive skills of the future, existence of empowerment policy and familiarization of professors and students with futuristic indicators), strategies (empowerment human resources, development of educational and research valences and use of various teaching methods) and consequences (providing active performance vs. educational events, promoting lifelong learning, considering students as social capital, regular evaluation, & review) was extracted from the analysis.

    Conclusion

    Overall, the results of this study revealed that futures studies in the field of medical education based on competitive dynamics is important and therefore researchers and specialists in the field of medical education and futures studies can use these components for the futures studies of medical education.

    Keywords: Futures Studies, Medical Sciences Education, Competitive Dynamics Approach
  • Zahra Khazaeli, Mohammad Soltanizadeh*, Khazaeli Pages 387-397
    Introduction

    The growing recognition of regulation of motivation as an important part of the self-regulation with a direct impact on learning requires more careful assessment to aid the learning process and therefore, valid tools are needed. This study endeavored to explore Psychometric properties of Brief Regulation of Motivation Scale (BRoMS).

    Methods

    The population of this cross sectional study was the students of Isfahan Medical University in the second semester of the academic years of 2019-2020, of which 400 student (155 boys and 245 girls) were selected by cluster sampling method and they responded to Brief regulation of motivation scale (BRoMS), Harter Educational Motivation Questionnaire (HEMQ) and Motivated Strategies for Learning Questionnaire (MSLQ).

    Results

    Cronbach's alpha coefficient of BRoMS was obtained through internal consistency method (.92) and by split-half method (.88) which shows appropriate reliability of test scores. Significant positive correlation was found at p<0.01 between BRoMS and the other two scales indicating concurrent validity. Using exploratory factor analysis, two factors were confirmed: regulation of motivation and willpower. Confirmatory factor analysis confirmed the consistency of the questions with the scales of this questionnaire.

    Conclusion

    It can be confirmed that BRoMS has good psychometric properties and can be employed as a diagnostic and instrument for measuring regulation of motivation.

    Keywords: Motivation regulation, Students of medical sciences, Validity, Reliability
  • Nayereh Baghcheghi*, Hamid Reza Koohestani Pages 398-406
    Introduction

    Mobile learning as a paradigm shift in the context of e-learning has become particularly important after the beginning of the COVID-19 outbreak and shift from the conventional methods to digital learning in universities. This study endeavored to study the willingness to mobile learning in medical sciences students in before and after the beginning of the COVID-19 outbreak.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted in the academic years 2020-2021 with the participation of 358 students. Data were collected through a standard questionnaire of willingness to mobile learning two times in the study before the outbreak of COVID-19 outbreak in Iran on February 2020 (T1) and again in May 2021 (T2).

    Results

    The mean scores of willingness to mobile learning at two rounds were 162.58±30.29 and 176.55±28.56, respectively, which was significant (t=14.36, P=0.001). In addition, there was a significant difference between the mean of self-management (before 33.41, after 36.8) (t=15.51, P=0.001), attitude (before 19.46, after 21.63) (t=15.99, P=0.001), pedagogical use (before 33.66, after 36.65) (t=8.71, P=0.001), efficacy of mobile learning (before 6.81, after 7.89) (t=15.19, P=0.001) and behavioral intention (before 7.81, after 10.18) (t=22.93, P=0.001) in both rounds. However, there was no significant difference between the mean of the dimensions technophilia, perceive attraction, and perceived ease in the two measurement steps (P= 0.001).

    Conclusion

    The willingness to mobile learning has increased after about 1.5 years of the beginning of the COVID-19 disease outbreak in medical students, which indicates the high acceptance and desire of students to mobile learning. Therefore, the use of mobile technologies for learning purposes during the COVID-19 to fill the study gap and its continuation in the post corona is recommended as a complementary method in education.

    Keywords: Willingness, Mobile Learning, Students, Medical Sciences
  • Fatemeh Arab, Farshideh Zameni*, Taraneh Enayati Pages 407-417
    Introduction

    The superiority of a country depends more on science and technology application and on the dynamism of the higher education rather than relying on natural resources or current industrial capacities. This way, this study endeavored to investigate the impact of land use planning with higher health education approach on sustainable development and educational justice in macro medical universities of region one in Iran.

    Methods

    The applied study was conducted in the year 2020 with a qualitative and quantitative approach. The population in the qualitative section were 16 individuals who were selected through purposive sampling method, and in the quantitative section, 320 individuals were selected as a sample out of 1851 individuals based on Cochran's formula at 95% and α =5% through stratified random sampling. To collect data, a researcher-made questionnaire on land use, sustainable development and Golparvar's Educational Justice Questionnaire were employed. Confirmatory factor analysis and structural equation tests were used to analyze the data.

    Results

    Considering the values of R2 and path coefficients, it can be concluded that the relationship between land use and sustainable development (with path coefficient 0.790 and R2 value equal to 0.624) compared to the relationship between land management with educational justice (with path coefficient 0.620 and R2 value 0.384) was stronger.

    Conclusion

    Regarding the superior relationship between land management and sustainable development compared to educational justice, it can be said that the scientific nature and fruitfulness of scientific activities and their continuous development was one of the ultimate goals of land management.

    Keywords: Land Use planning, Higher Health Education, Educational Justice, University of Medical Sciences
  • Maryam Jahanbakhsh, Sahar Ahmadi, Sakineh Saghaeiannejad-Isfahani, Arash Najimi * Pages 418-425
    Introduction

    Parallel with the development of information and communication technology, a new approach to learning has emerged, namely. Administering e-learning at Isfahan University of Medical Sciences as one of the objectives of the strategic plan of the educational assistantship requires extensive study for the presence of students in the e-learning contexts. This study endeavored to examine the readiness of students at Isfahan University of Medical Sciences in relation to e-learning.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted in the academic year 2018; 412 students were selected from the 6079 students of Isfahan University of Medical Sciences using Cochran formula. Data was gathered through a researcher-made questionnaire as available sampling. The validity of the questionnaire was confirmed by the professors of the Department of Health Information Management and Technology. The reliability of the questionnaire was computed through Cronbach's alpha coefficient r= 0.93. To analyze the data, descriptive and inferential statistics (Pearson correlation) were used.

    Results

    Results revealed that most of the e-learning factors had significant differences among the different levels (P≤0.05). Students' experiences of participation in e-learning were important factor; however, time management was the least important factor. Information and communication technology skills factors had the highest positive correlation with learning ability (r=0.623), learning habits with learning ability (r=0.654), and motivation with e-learning usefulness (r=0.660).

    Conclusion

    This study can be used as a guideline for Isfahan University of Medical Sciences to invest in time management and incentives for low-level e-learning before implementing the courses electronically and to address the barriers and administer e-learning.

    Keywords: e-Learning, Student’s Readiness, Isfahan University of Medical Sciences
  • Bahareh Tahani*, Athar Omid, Parisa Malek Ahmadi, Bita Movahedian Pages 426-438
    Introduction

    Given the importance of evaluation and the need to use the appropriate instrumentation to evaluate the educational courses, the aim of this study was to revises the course evaluation forms of dental school regarding the nature of this field.

    Methods

    This quantitative-qualitative study was conducted in the academic years 2019-2020 in the school of dentistry of Isfahan University of Medical Sciences. Four evaluation forms of theoretical, practical, clinical, and workshop courses were distributed among the faculty members of the school. After completing by 48 members of the panel, the collected data were analyzed using mean, mode, and CVI (Content Validity Index) calculation. In the second round of Delphi, with the formation of a virtual group and the invitation of the faculty members of the panel, the items with lower median and CVI scores were discussed and the proposed revisions were undertaken.

    Results

    Most changes were made to the practical training forms. The forms of theoretical courses were classified in four areas including planning, content and resources, course presentation as well as evaluation with 18 items. Clinical and practical forms were categorized into four areas of planning, learning methods, facilities and space, evaluation and outcomes. For clinical and practical forms, 16 and 12 questions were finally developed. Evaluation forms of workshop courses were developed and approved by panel members based on the available workshop forms in the Educational Development Center without any additional revision.

    Conclusion

    The evaluation forms previously used in the dental school had content and writing problems which were revised based on the consensus opinion of faculty members.

    Keywords: Academic Training, Dental Faculty, Dental School, Evaluation
  • Ayla Bahramian, Ramin Negahdari, Mahdi Abed Kahnamouei, Mohammad Esmaeil Ebrahimi, Katayoon Katebi, Kimia Golmohammadi, Fatemeh Dabaghi Tabaghi* Pages 439-442
  • Sajjad Panahi*, Zhila Maheri Pages 443-451
    Introduction

    Motivational interview is a referential approach and guidance to enhance the internal motivation for change through discovery, identification, solving doubts, and bias. Cognitive regulation of academic excitement and conflict is related to motivation and is one of the problems of students with academic failure that can have negative and irreparable consequences for these students. This study endeavored to investigate the effectiveness of training of motivational interviewing training on cognitive-emotional ordering and academic engagement of students of Tehran University of Medical Sciences.

    Methods

    This study was a quasi-experimental, pre-test, post-test and control group. The population was all students of Tehran University of Medical Sciences in the academic year of 2019. Using randomized sampling method, 30 students were selected and randomly assigned to experimental (15 subjects) and control (15 persons) groups. Then, cognitive-emotional ordering questionnaires and educational conflict were used as a pre-test for both groups. Motivational interview training was applied to the experimental group in 6 sessions. At the end of the course, both groups completed the above questionnaires as a post-test. Data were analyzed using covariance analysis.

    Results

    The descriptive findings of the mean (standard deviation) for the cognitive regulation variable in the pre-test stage of the experimental group were 51.23±5.72, in the post-test was 75.12±5.59 and for the academic engagement in the pretest stage of the experimental group was 75.33±5.89, and the posttest of the experimental group was 96. 46±5. 68 (P =0.002).

    Conclusion

    Regarding the effectiveness of motivational interview training, it is recommended to use the cognitive emotional order of students to improve their academic status.

    Keywords: motivational interviewing, cognitive emotional or
  • Amirmalek Nakhaeizadeh, Hengameh Karimi, Zahra Fotokian*, Mahshad Hasansoroori, Mikaeil Babayani Pages 455-463
    Introduction

    Instructors and students have many challenges in completing and presenting logbooks. This study endeavored to investigate the views of nursing students and instructors of Ramsar School of Nursing on logbook-based evaluation.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was performed in the second semester of the academic year 2020-2021. The study population was all nursing students studying and clinical instructors working in Ramsar School of Nursing. Seventy-five individuals (65 nursing students and 10 nursing instructors of the internal medicine-surgery internship unit) were included in the study by census method. The researcher-made questionnaire on the perspective of nursing students of logbook-based and traditional method evaluation were used for data gathering. Data analysis was performed using paired and independent t-test and Chi-square.

    Results

    The perspective of nursing students and clinical instructors about the use of logbooks showed a significant difference concerning order, evaluation, satisfaction, and clinical skills. The mean scores of the perspective of instructors in the dimensions of order and evaluation were higher than students (t=-4/38, p=0.001; t=-5/36, p=0/001). The instructors’ mean score of satisfaction and clinical performance with logbook evaluation was more than students (t=-4/06, P=0.001 vs. t=-3/27, P=0.002). Students believed that the use of logbooks led to more supervision of instructors over their work (t=4/17, P =0.001), but it did not affect their clinical performance (t=-1/8, P= 0.077).

    Conclusion

    The clinical Instructors evaluated the priority of the logbook over the traditional method to achieve the expected outcomes more positively towards the students. Because the logbook should meet the learning needs of students, using students' opinions in compiling the logbook can be effective in improving student satisfaction and performance.

    Keywords: Evaluation, Logbook, Clinical Instructors, Nursing students
  • Samaneh Dehghan Abnavi, Fatemeh Aliakbari, Zeinab Jokar*, Farideh Najafi, Marziyeh Mahmoodi Pages 464-472
    Introduction

    Coping strategies are a set of cognitive and behavioral efforts that are employed to interpret and modify a stressful situation. For students, it seems appropriate to employ coping strategies, which seems to be an important factor for academic achievement. Therefore, this study endeavored to examine the relationship between coping strategies and academic engagement in students of Bushehr University of Medical Sciences in 2017.

    Methods

    This correlational study was performed with 232 undergraduate students of Bushehr University of Medical Sciences through relative stratified random sampling. The instruments were three questionnaires of demographic information and academic achievement of Frederick Bloomfield, as well as a short scale of coping with Andrew Parker's stress conditions. Data analysis was done through independent t-test and Pearson test within the significance level of 0.05.

    Results

    The average age of students was 21.75± 2.72 and most of them were single (86%). The mean score of students' academic motivation was 51/0 2/79 0/51 and the mean score of coping strategies was 2.99 0.43. It was found that there is a direct and significant relationship between the score of coping strategy and the score of academic motivation (p=0. 001).

    Conclusion

    The results reveled that the variable of academic engagement is of special importance in predicting coping strategies in students. As a result, guiding students in the right direction could have positive educational consequences.

    Keywords: Coping Strategies, Academic engagement, Students
  • Arezoo Vasili, Narges Keshtiaray*, Alireza Yousefy Pages 473-486
    Introduction

    A critical examination of medical professionalism paves the way for discourse. This study endeavored to design and validate a conceptual model of professionalism in training physicians based on the discourse of interns, nurses, and patients.

    Methods

    This qualitative study was done through discourse analysis. Participants included medical interns, nurses, and patients in hospitals affiliated to Isfahan and Najafabad Azad Universities of Medical Sciences. Interviews were unstructured and sampling was purposeful. The data collection instruments were conversations, non-structural interviews and related sources as well as articles in the synthesis research section. The conceptual framework was extracted by merging three sub-models related to discourses and the model obtained from research synthesis.

    Results

    Using the interns' discourse model, seven concepts were obtained like this: Management of Occupational Stress, Professional Competence, Ethical Competence, Human Nature of Profession, Personal Development, Proper Care and Personal Personality and Character. Using the patients' discourse model, six concepts were obtained like this: Parental care, Information exchange, Effective management, responding to human dignity, Human values of profession, and Confidence building in profession. Using the model of nurses' discourse model seven concepts were obtained like this: Clinical effectiveness, self-awareness, communication skills, social responsiveness, adaptability, professional commitment and social education strategies. The concepts in the synthesis research model were like this: Physician-oriented and law-oriented ethics, virtue-based professional commitment, behavior-oriented professional commitment, lifelong learner, professional character, and the role of curriculum in professionalism.

    Conclusion

    Regarding the role of the hidden curriculum, the role of formal professionalism education seems to be important.

    Keywords: Professionalism, Medical interns, nurses, patients, Conceptual Framework, Medical Education
  • Ali Haji Ahmadiyan, Zohreh Ghamari Zare* Pages 487-490
  • Zeinab Ebrahimpour, Akram Sanagoo, Leila Jouybari * Pages 491-501
    Introduction

    The experience of studying in a Doctor of Philosophy Degree (Ph.D.) is often considered as the transition from studenthood to becoming a faculty member, which requires considerable personal learning and development. The purpose of this study was to explain the lived educational experiences of doctoral students in nursing.

    Methods

    This qualitative study was conducted in 2019 with the participation of nine Ph.D. nursing students. Semi-structured individual interviews were used to gather information. Data were analyzed using Van Manen's phenomenological approach.

    Results

    From the data analysis, three main themes "passing through the rocky path of education, gaining insight, gaining power and professional dignity" and six sub-themes (tortuous path of education, leverage of suffering and pleasure, change of perspective, personal growth, and development, professional responsibility and accountability, positive image of the profession in society) were extracted.

    Conclusion

    Nursing Ph.D. students experience a tortuous path and, in the process, believe that they have gained a greater understanding of the nursing profession and their perspective on the real-life and nature of nursing is changing.

    Keywords: Students, Nursing, Learning, Education, Qualitative Research, Faculty
  • Majid Yousefi Afrashteh*, Zohreh Dehghani Pages 502-511
    Introduction

    Academic boredom is a common problem and major concern of educational systems. This study endeavored to investigate the possible mediating role of homework value in relationship between teacher feedback and academic boredom and well-being.

    Methods

    In this study population included students of Hamadan University of Medical Sciences in the academic years 2020-2021. In this descriptive correlation study, 365 students were randomly selected from the population using the Cochran's formula. The instruments used in this study are as follows: Pietarinen et al.'s Academic Well-Being Scale, Pekrun et al.'s Progress Emotions Questionnaire, Yousefi Afrashteh et al.'s Iranian Developmental Feedback Scale, and Pintrich et al.'s Self-Regulatory Questionnaire. The gathered data were analyzed through Pearson correlation coefficient method.

    Results

    The results showed that the correlation coefficient of teacher feedback with task value was 0.54, with academic boredom -0.38 and with academic well-being 0.26 as well as task value-correlation coefficient with academic boredom -0.44 and with academic well-being 0.33. The correlation coefficient of academic boredom with academic well-being is -0.49.The results of path analysis indicated that formative feedback through task value has a significant indirect effect on both academic boredom and academic well-being.

    Conclusion

    According to the results, it is suggested that policy makers provide appropriate training programs for teachers and foster rich opportunity for them to learn how to provide feedback to learners which in turn usher in the progress and success of more students.

    Keywords: Academic well-being, Academic boredom, teacher feedback, Task value, Students of Medical Sciences
  • Elham Razavi*, Saman Dalvand, Hamed Zamani, Razieh Goodarzi Pages 512-522
    Introduction

    Assessing the educational program relevance to job requirements can help identify its weaknesses and foster an opportunity for its improvement. Radiology experts play a vital role in disease diagnosis. The objective of this study was to investigate the viewpoint of radiology graduates about the coordination of the curriculum of Radiology BSc with their professional needs.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 134 graduates of radiology BSc Working in Medical Imaging centers of Hamedan, Kermanshah, Kurdistan, Ilam, and Lorestan in the academic year 2018. In each province, 20% of the population of radiology technologists was selected via simple random sampling. Data were collected through a questionnaire that included demographic information and survey questions about the application of the main courses in this field in job responsibilities. The data were analyzed using descriptive statistics (mean, standard deviation, frequency, percentage).

    Results

    Based on the job needs, the current curriculum had varying levels of application. The highest application rate was in specialty courses (4.04±0.7), and the lowest rate was in basic courses (3.08±0.9). The results revealed that the appropriate courses are Anatomy 1-3 (4. 6±0.7), and Radiographic positioning and procedures 1-3 (4.6±0.8) in specialty courses, and radiographic positioning and procedure in training units (4.2±0.6). Ultrasound physics and Seminar in specialty courses, and Statics and general mathematics in basic courses had the least conformity with professional needs with 3.15±1.5, 2.7±1.3, 1.8±0.7, and 2. 1±0.9, respectively. According to the results of this study, the graduates of this discipline had an average satisfaction level (3.26) with the contents of their academic program.

    Conclusion

    The findings indicated that the didactic content of radiology BS is somewhat coordinated with the job requirements of this field. However, the curriculum should be revised to improve its applicability for future employees.

    Keywords: Education, Curriculum, Radiology, Graduates
  • Masoumeh Asghari Soleimani, Arsalan Khanmohammadi*, Ali asghar Abbasi asafjir, Jamal Sadeghi Pages 523-532
    Introduction

    Flourishing of individuals is one of the students’ important characteristics that can lead to social health and well-being, which, in turn, highlights the flourishing of individuals and related factors. In so doing, this study endeavored to study the effectiveness of flourishing education on psychological capital (hope, resiliency, self-efficacy and optimism) of students of Babol University of Medical Sciences.

    Methods

    This applied and experimental study was conducted with a pre-test-post-test design with a control group. The population consisted of all students of Babol University of Medical Sciences. From this population, 40 individuals who obtained a standard deviation score lower than the average in the flourishing questionnaire were selected by random cluster sampling. Initially, the participants completed the Psychological Capital Questionnaire. The experimental group was then trained to flourish. Finally, both groups received post-test. After data collection, the data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results revealed that there was a significant difference in the variables of self-efficacy and hope between the two groups at the level of p <0.01, while in the variable of optimism this difference was significant at the level of p<0.05. There was no significant difference in resiliency between the two groups.

    Conclusion

    It can be concluded that the use of flourishing education elevate psychological capital in students and therefore this education can be used to promote self-efficacy, optimism, as well as hope and other health-related variables.

    Keywords: Psychological Capital, Hope, Resilience, Self-Efficacy, Optimism, Medical Students
  • Hengameh Karimi, Hossein Kalati, Sahba Amini, Navid Jamalzadeh * Pages 533-536
  • Farzaneh Zarei*, Madjid Shafiiyan, Hassan Moayeri, Nasrin Abdi, Khled Rahmani, Mohiyedin Amjadiyan Pages 537-539
  • Zahra Royani, Leila Jouybari*, Javad Goleij Pages 540-541
  • Minoo Yaghmaei * Pages 542-543
  • Minoo Yaghmaei*, Alireza Monajemi Pages 546-547
  • Elham Shakiba, Farzane Abolhadi*, Mostafa Sadeghi Pages 548-556
    Introduction

    Students are beneficiaries in higher education and low quality of their academic life disrupts their learning. This study endeavored to assess the quality of academic life of medical and dental students of Rafsanjan University of Medical Sciences in the Corona's epidemic.

    Methods

    This descriptive study is analytical cross-sectional. The population including193 clinical medical (N= 80) and dental students (N= 73) of Rafsanjan University of Medical Sciences were selected by cluster and random sampling. Students with a mean age of 23.67±1.65 years (20-25) participated. Maarefvand's et al. questionnaire was employed to collect data. Questionnaire information was collected and coded. Descriptive statistics were used to describe the data and ANOVA as well as t-test analytical statistics were employed to analyze and compare fields of study, year of university entry, age, gender, residence status, employment, marriage and grade point average (α=0.05).

    Results

    The mean and standard deviation of quality of life score of dental students was 2.73±0.48 and medical students were 2.47±0.51. In both groups, the highest mean belonged to education and educational services and the lowest to welfare services. Only in the field of research, the average quality of life score of dental students was significantly higher than that of medicine (p<0.001, t=5.51).

    Conclusion

    The quality of academic life of dental and medical students was moderate. It is suggested that university officials provide more services to students regarding the conditions.

    Keywords: Quality of life, Student, dentistry, medicine, Epidemic, Corona