فهرست مطالب

سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب) - پیاپی 67 (آذر 1400)

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 67 (آذر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/07
  • تعداد عناوین: 12
|
  • خدیجه صفری کندسری، مهدی محمدی* صفحات 1-19
    زمینه و هدف

    یکی از شاعران پارسی گوی، که تاکنون ناشناخته مانده است، محمدحسین آشوب مازندرانی است. هدف اصلی این پژوهش آن است تا ضمن تامل در ویژگیهای کلیات آشوب، شگردهای بیانی و ادبی اثر بررسی گردد و در پایان به این سوال اصلی پژوهش «سبک ادبی و شیوه های خاص آشوب در چه مواردی خلاصه میشود؟» پاسخ داده شود.

    روش مطالعه

    پژوهش پیش رو، مطالعه ای نظری است که به شیوه پژوهش کتابخانه ای انجام شده است. محدوده و جامعه موردمطالعه، کلیات آشوب مازندرانی است. تنها نسخه خطی کلیات اشعار این شاعر، در کتابخانه «نور عثمانیه» استانبول ترکیه به شماره4180 نگهداری میشود که تاکنون تصحیح انتقادی نشده است. محتوای این دیوان شامل قصاید، قطعات، غزلیات و مثنویی به نام «اعجازالابیان» است. آشوب بیشتر عمر خود را در سرزمین هند گذرانیده و در همانجا نیز وفات یافته است (م1099ه.ق).

    یافته ها

    زبان آشوب مستحکم است و واژه های شعریش تنگ و تنک نیست. در بحث وزن و قافیه، توانمندی او چشمگیر و در مواردی تحسین‌برانگیز است، اما در محور اندیشه و محتوا، نظیر فقر و زهد، حرفهایش کلیشه ای و تکراری است و در منقبت ایمه اطهار مطلب نوی ندارد و صرفا قصاید را با یک بیت مزین به نام ایمه میکند.

    نتیجه گیری

    نتایج نهایی مترتب بر این تحقیق، شناسایی نسخه خطی منحصربفرد کلیات آشوب و واکاوی شیوه های بیان و خصوصیات سبکی و ادبی و زبانی این شاعر در سبک هندی است که تاکنون در تاریخ زبان و ادبیات فارسی عصر صفویه مغفول مانده است.

    کلیدواژگان: نسخه خطی، سبک هندی، بررسی سبک شناسی، بررسی محتوایی، کلیات آشوب
  • مریم گلشن، شمس الحاجیه اردلانی*، سید جعفر حمیدی صفحات 21-36
    زمینه و هدف

    داستانها و قصص که بخش اعظمی از آثار را تشکیل میدهند، در ساختار خود شیوه‌ها و علوم مختلف معنایی را خلق میکنند. از میان این علوم «روایت‌شناسی» نظریه‌ای است که با روش و اصول ساختاری، اجزای قصه را تا رسیدن به مقصود نویسنده سامان میدهد؛ ازاینرو ادبیات داستانی، بستری برای خلق شیوه‌های نوین ادبیات گسترده است. امین فقیری از نویسندگان طرازاول عرصه فرهنگ و ادب فارسی، با بکارگیری انواع شگردهایی روایی در رمان رقصندگان، موفق به خلق اثری شد که در برقرای ارتباط با مخاطب سودمند است. خواننده در مطالعه این داستانها با نویسنده همراه میگردد و استفاده از این شگردها بعنوان شاخصی از توانمندیهای نویسنده محسوب میشود. هدف پژوهش حاضر بررسی و تحلیل چگونگی کاربرد انواع روایت براساس نظریه تکنیکهای روایت‌پردازی «ژرارژنت» نظریه‌پرداز فرانسوی است.

    روش مطالعه

    این پژوهش با روش توصیفی، تحلیلی و با بررسی شماری از روایتهای رمان رقصندگان براساس چهار مبحث نظم، تداوم، بسامد و زمان، در چهارچوب نظریه روایت در زمان ژرار ژنت است.

     یافته‌ ها

     فقیری با استفاده از تکنیکهای هنری، روابط توالی زمان را درهم میریزد. زمان‌پریشی در رمان «رقصندگان» بصورت گذشته‌نگر است و با استفاده از شگردهای مکث توصیفی و ایجاد صحنه، باعث کند شدن روال زمان روایت و شتاب منفی آن گشته است. این الگوهای زمان‌پریشی روایت را پیچیده نموده است و این امر جذابیت و غنای رمان مذکور را بیشتر کرده است.

    نتیجه‌ گیری

    این نویسنده، در رمان «رقصندگان» به شیوه ریالیستی به بیان روایت میپردازد. واقع‌گرایی عنصر غالب کارهای اوست که جدای از عناصر داستانی نقش بسزایی در روند آثارش تا به امروز داشته است. در این داستان، راوی با دیدگاه سوم شخص دانای کل، با درهم ریختن زمان در روایت، خواننده را با روایتی از آدمها، مکانها و اتفاقها همراه میکند و رخدادها را به نمایش میگذارد. وی با استفاده از تکنیکهای هنری، روابط توالی داستان را درهم میریزد، به تاخیر می‌اندازد یا سرعت میبخشد‌.

    کلیدواژگان: روایت شناسی، امین فقیری، رقصندگان، ژرارژنت
  • علی ابوترابی، مریم محمودی*، پریسا داوری صفحات 37-52
    زمینه و هدف

    کتاب آداب‌الحرب و الشجاعه تالیف منصوربن مبارکشاه معروف به «فخر مدبر»، از نویسندگان سده ششم و هفتم هجری است. متون نثر پارسی قرن ششم و هفتم هجری بیشتر بسمت نثر متکلفانه و مصنوع گرایش دارد اما نثر کتاب آداب‌الحرب و الشجاعه، ساده و بی‌پیرایه است؛ هرچند مانند بسیاری از کتابها در مقدمه و دیباچه کتاب، نثر اندکی ادیبانه است.

    روش مطالعه

    در این مقاله، کتاب آداب‌الحرب و الشجاعه از نظر سبک‌‌شناسی، به روش اسنادی و کتابخانه‌ای بررسی میشود.

    یافته ها

    در متن، جمله‌ها اغلب کوتاه است. ترتیب اجزای جمله رعایت شده است. جمله‌ها و واژگان مترادف کاربرد فراوانی دارند. از دیگر ویژگیهای سبکی این کتاب کاربرد همزمان دو حرف ربط «که تا»، استفاده از «واو عطف» برای پیوند جمله‌ها بجای نقطه، کاربرد حرف اضافه مرکب «از برای»، استفاده از قیدهای «فی الفور، الحال، فی‌الحال، آن حال»، عدم استفاده از حروف ربط و آوردن افعال بصورت صیغه فاعلی، استفاده از حرف پیشوند «ب» بر سر افعال بویژه فعل ماضی است. صور خیال همچون تشبیه، استعاره، کنایه و مجاز و نیز عناصر بدیعی، برخلاف آثار مولفان هم‌عصر فخر مدبر در آداب‌الحرب، کم‌کاربرد است که گاه نویسنده متناسب با متن، آنها را بکار برده است. از نظر فکری از مسایل اخلاقی و حکمی مانند: قطعی بودن مرگ، پند و اندرز، رعایت حزم و احتیاط، اغتنام فرصت، آرایش جنگی و شیوه های نبرد و ابزار و آلات جنگ، نیز ذکر اوصاف مستحسن پادشاهان، فرمانروایان، وزراء و فرماندهان سپاه سخن گفته است.

    نتیجه گیری

    نثر آداب‌الحرب از جمله نثرهای علمی است و نویسنده آن گرایشی به اظهار فضل در عربی‌دانی و مغلق‌نویسی نداشته است. در متون تعلیمی شیوه ساده‌نویسی بهترین راه انتقال مطلب است که فخر مدبر کاملا به آن پایبند بوده است.

    کلیدواژگان: آداب الحرب و الشجاعه، نثر، سبک-شناسی، ادبیات تعلیمی
  • محمد سعیدی مقدم*، سید احمد پارسا صفحات 53-68
    زمینه و هدف

    یکی از جلوه های ادب غنایی در اشعار مجیرالدین بیلقانی هجویات اوست که در کنار هجویات استادش، خاقانی، از نظر مغفول مانده و چنانکه باید به آن پرداخته نشده است. ازاینرو پژوهش حاضر میکوشد ضمن حذف مضامین متناقض با مسایل اخلاقی، به معرفی هجو و ذکر دلایل مختلف وجود آن در دیوان مجیرالدین بیلقانی پرداخته و شگرد هنری و بلاغی او را در این زمینه بررسی نماید.

    روش مطالعه

    روش این پژوهش توصیفی تحلیلی است و داده ها با استفاده از منابع کتابخانه ای جمع آوری شده است. محدوده و جامعه موردمطالعه، ابیات هجوآمیز دیوان مجیرالدین بیلقانی است که با تصحیح و تعلیق محمد آبادی توسط انتشارات موسسه تاریخ و فرهنگ ایران منتشر شده است.

    یافته ها

    بررسیها نشان میدهد زبان مجیر در هجویات، زبانی عفیف و غالبا به دور از پرده دریهای مرسوم با الفاظ تابو است. هجویات او بیشتر متوجه رقیبان شعری و حاسدان است و در این میان، تشبیه مهمترین عنصر خیال آفرین و شاعرانه مجیر محسوب میشود. ذهن تصویرساز مجیر برای هجو دیگران، به آوردن یک تصویر اکتفا نکرده و تشبیهات او آمیخته به تصاویر دیگر و دربرگیرنده تناسبهای لفظی و معنوی گوناگون است. این آمیختگی بر ارزش ادبی هجویات وی افزوده و جنبه تخیلی آن را تقویت کرده است. همچنین، این امر از زشتی و کراهیتی که مختص سخن هجوگونه است، کاسته و بر ویژگی بلاغی سخن افزوده است. مجیر با تمثیلها و اسلوب معادله هایی که بر پایه منطق عقلی و هنری ساخته، کوشیده است با بیانی مستدل، ضمن برکشیدن مقام خود، دیگران را در جایگاهی فروتر نشاند.

    نتیجه گیری

    مجیر در تشبیهات هجوآمیز خود بین عناصر به ظاهر بی ارتباط و دور از هم، پیوندی شاعرانه برقرار نموده و ذهن مخاطب را برای کشف ارتباط دو سوی تشبیه، به تکاپو انداخته است. از نظر معنایی نیز هجویات او بازنمود اوضاع اجتماعی مردم و اخلاق حاکم بر جامعه است. بنابراین هجویات مجیرالدین بیلقانی علاوه بر وجاهت هنری، از نظر معنایی درخور توجه است.

    کلیدواژگان: مجیرالدین بیلقانی، قرن ششم، هجو، بلاغت، تشبیه
  • فرزانه مونسان*، علی صفایی صفحات 69-85
    زمینه و هدف

    بینامتنیت یکی از تکنیکهایی است که میتواند به خلق رمانهای جدید بر پایه متون کهن کمک کند. مطالعات بینامتنی یکی از رویکردهای مهم در پژوهشهای ادبی معاصر است و طبق آن، هر متن ادبی، بازخوانش و زایشی از آثار ادبی پیشین یا معاصر است. مجید شفیعی، از نویسندگان برجسته حوزه کودک و نوجوان کشور و برنده چندین جایزه ادبی، از جمله کسانی است که به این قالب ادبی روی آورده است. رمان «کابوس ماهان»، نوشته مجید شفیعی، بر پایه بینامتنیت و در پی بکار گرفتن شیوه ای تازه در روایت و گریز از شیوه‌های سنتی است.

    روش مطالعه

    پژوهش پیش رو، مطالعه‌ای نظری به شیوه کتابخانه ای است که محدوده و جامعه مورد مطالعه آن هفت پیکر نظامی و کابوس ماهان را در برمیگیرد.

    یافته‌ ها

    درونمایه ستم‌ستیزی و زیاده‌خواهی در دو داستان و استفاده نمادین از نور در مقابل ظلمت از مفاهیم مشترکی است که با آن روبرو هستیم و استفاده از رنگ و نور نیز با بسامد بالایی که دارد، وجوه بینامتنی را در اثر فوق قوت بخشیده است.

    نتیجه‌ گیری

     شفیعی از بینامتنیت صریح تعمدی و بینامتنیت ضمنی بر پایه هفت پیکر در این اثر خویش استفاده کرده است و از شگردهای داستان‌پردازی و مفاهیم مشترک نیز بهره برده است.

    کلیدواژگان: بینامتنیت صریح، بینامتنیت ضمنی، هفت پیکر نظامی، کابوس ماهان، مجید شفیعی
  • لاله عرفانیان، فرزاد عباسی *، مهدی نوروز، بتول فخراسلام صفحات 87-104
    زمینه و هدف

    شناخت ویژگیهای ادبی، انتقادی و سیاسی اشعار شاعرانی چون اخوان ثالث، شاملو و کسرایی همواره نزد محققان جایگاه برجسته‌ای داشته است، اما فهم این خصیصه‌ها در پرتو یک روش تحلیلی است که این امکان را برای محقق فراهم میسازد تا درکی جامع از نحوه بازنمایی اشعار اعتراضی این شاعران پیدا شود. باری در تحقیق حاضر تلاش بر این است تا با رویکردی تحلیلی، به مطالعه شیوه‌های شعر اعتراض در شعر شاعرانی چون اخوان ثالث، شاملو و کسرایی پرداخته شود.

    روش مطالعه

    روش انجام این تحقیق بصورت توصیفی، اسنادی (کتابخانه‌ای) و براساس رویکردی تحلیلی است.

    یافته‌ ها

     مطالعه در شیوه‌های شعر اعتراض معاصر با تکیه بر شعر شاعرانی چون اخوان ثالث و شاملو و سیاوش کسرایی حاکی از وحدت نظام مفهومی و مضمونی اشعار این شاعران در مسیر برافراشتن ندای مردم است. در این میان اخوان ثالث، با ندایی یاس‌آلود از درازنای تاریخ و آیین زردشتی سخن میگوید. شاملو نظم مستقر اجتماعی را نمیپذیرد و در تلاش برای فهم یک نظام آرمانی، هدف‌گذاریهای سیاسی و اجتماعی است که کم‌کم به یک جهانبینی بسیط فلسفی و انقلابی منتهی میشود. کسرایی اما نه چون اخوان ناامید از تغییر است و نه چون شاملو دل به گزاره‌های فلسفی و اجتماعی خوش دارد، بلکه او شاعری متعهد و انقلابی به تمام معنا است.

    نتیجه‌ گیری

     در شعر اخوان بنمایه‌های اعتراضی، در قالب نوعی نگرش یاس‌آلود ظاهر میشود. اخوان گمان میکرد تنها راه نجات، پناه بردن به یک سلوک آیینی اصیل است. اما شاملو ذاتا شاعری ناسازگار با روحیه زمانه‌اش بود. شعر شاملو تمامی عناصر حیاتی جامعه را بر ساختی کج‌ومعوج از ساحتهای ایدیولوژیک حاکمیت سیاسی میدانست و ازاینرو، اعتراض در چنین جامعه‌ای را حرکتی مقدس بشمار می‌آورد. از آن سو، اگرچه کسرایی بلحاظ مکتبی و مرام اجتماعی به شاملو نزدیک بود، رویکرد تمثیلی و نمادین ابتدایی او و در آخر اشعار انقلابی و چریکی‌اش باعث شد حامی و مشوق یک انقلاب سوسیالیستی و مردمی باشد.

    کلیدواژگان: شعر اعتراضی، اخوان ثالث، شاملو، کسرایی
  • زهرا دالوند، فرشاد میرزایی*، مسعود سپهوندی صفحات 105-120
    زمینه و هدف

    ادبیات جهان پس از جنگ جهانی دوم در نقش ابزاری برای تبلیغات در خدمت بازسازی جوامع بحران‌زده قرار گرفت. توصیف نیروهایی که از درون مشغول ساختن جامعه هستند، جلوه های مبارزاتی زندگی مردم، توجه به مفهوم مدرن کار و همچنین تقدیس مردم گرایی، زمینه ساز تولد سبکی به نام ریالیسم سوسیالیستی شد. این سبک که دربرگیرنده نگاه سیاسی نویسندگان نیز بود، بسرعت مرزهای جغرافیایی را درنوردید. رمان بعنوان محملی مناسب که میتوانست حاوی مفاهیمی از این دست قرار گیرد و در عین حال تجلیگاه تعامل نزدیک جامعه با وقایع سیاسی، اجتماعی و فرهنگی باشد، مورد توجه بسیاری از نویسندگان اندیشه‌ورز آن دوران قرار گرفت. در ایران محمود دولت‌آبادی با رمان جای خالی سلوچ مولفه های معناداری از ریالیسم سوسیالیستی را ارایه داد. از این رو نگارندگان این مقاله با بررسی عوامل بیرون از متن، یعنی بافت موقعیت که ابعاد سیاسی و اجتماعی و فرهنگی جامعه را دربر میگیرد، به اثبات این ادعا در رمان جای خالی سلوچ میپردازد.

    روش مطالعه

    این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است.

    یافته‌ ها

    محتوای رمان واقعیتی برخاسته از بطن اجتماع است که به‌ کمک صداقت نویسنده توانسته مسایل باورپذیر جامعه خود را بخوبی در خود انعکاس دهد. تصویری که از رفتارهای زشت و بی رحمانه دولت علیه زنان و کودکان بنمایش میگذارد، دیدگاه های انتقادی او را بخوبی مجسم میسازد و همین امر سبب میشود دولت آبادی در رمان «جای خالی سلوچ» منتقدی چپ گرا محسوب شود.

    نتیجه‌ گیری

    آنچه که به جنبه های ریالیستی این رمان شدت بخشیده است، توصیفات عینی، دقیق و منسجمی است که نویسنده از شرایط جامعه، تضادهای طبقاتی، نظام ارباب و رعیتی، خرده‌مالکان، تقسیم اراضی و به اصطلاح انقلاب سفید پهلوی در روستاهای ایران ارایه میدهد و البته این جزیی‌نگری مدیون سالهای متمادی حضور نویسنده در بطن زندگی مردم عادی است تا جایی که این رمان را میتوان گزارش واقعی از زندگی طبقه روستایی و مردم ایران در سالهای استبداد و استعمار پهلوی بحساب آورد.

    کلیدواژگان: رئالیسم سوسیالیستی، محتوای فکری، سبک، داستان معاصر، محمود دولت آبادی
  • فاطمه دریکوند، اکرم گلشنی*، فاطمه گلشنی صفحات 121-139
    زمینه و هدف

    در ادبیات تعلیمی فارسی، شیوه‌های خاص برخورد با مشکلات ازطریق تمثیل و حکایت و پند و اندرز به زبان شعر و نثر آورده شده است. موضوع و هدف این پژوهش تطبیق این راهکارها با یکی از نظریات روانشناسی مطرح عصر حاضر به نام تیوری مهارتهای مقابله‌ای است که توسط دو روانشناس آمریکایی، لازاروس و فولکمن در سال 1984 ارایه گردیده است و عمدتا بر دو محور مسیله‌مدار و هیجان‌مدار بنا شده است.

    روش مطالعه

    روش پژوهش در این مقاله تحلیلی و توصیفی است و برای جمع‌آوری داده‌ها از منابع کتابخانه‌ای استفاده شده است.

    یافته‌ ها

     شیوه‌های مقابله با فشارهای روانی و مشکلات در آثار ادبی گلستان، بوستان، کلیله‌ودمنه و مثنوی‌معنوی تا حد بسیار زیادی با شیوه‌های مقابله‌ای براساس نظریه روانشناختی فالکمن و لازاروس قابل انطباق است.

    نتیجه‌ گیری

     حاصل پژوهش بیانگر آن است که در کتب ذکرشده شیوه مقابله مسیله‌مدار که مبتنی بر خردورزی و اقدام است، در مقایسه با شیوه هیجان‌مدار از بسامد بیشتری برخوردار است. در بوستان و گلستان سعدی، شیوه مقابله هیجان‌مدار بیش از شیوه مقابله مسیله‌مدار بچشم میخورد. در کلیله‌ودمنه بیش از همه با شیوه‌های مقابله‌ای مسیله‌مدار مثبت، موثر و کارآمد مواجه هستیم. در مثنوی نیز از شیوه مسئله مدار مثبت و از سبک مقابله ای هیجان مدار بشکل کمرنگ بهره گرفته شده است.

    کلیدواژگان: مقابله با مشکلات، سبک مقابله ای مسئله مدار و هیجان-مدار، نظریه فولکمن و لازاروس، بوستان و گلستان، کلیله و دمنه، مثنوی معنوی
  • مریم افضلی *، احمد امیری خراسانی، محمدصادق بصیری صفحات 141-154
    زمینه و هدف

    «رسایل الاعجاز» یا «اعجاز خسروی»، اثر ارزشمند امیرخسرو دهلوی است که در اوایل قرن هشتم ه.ش در حوزه کتابت و انشا به نگارش درآمده است. با توجه به اینکه تاکنون در کشور ما تصحیح منقحی از این اثر صورت نگرفته است و نیز با توجه به اهمیت و جایگاه این اثر در حوزه آثار ادبی نثر مصنوع، و کم‌توجهی محققان به این اثر گرانبها، نویسندگان بر آن شدند مختصات سبکی اثر را بر مبنای سبک‌شناسی لایه‌ای مورد پژوهش قرار دهند. بدلیل گستردگی موضوع، در پژوهش حاضر، تحلیل سه سطح آوایی، بلاغی و ایدیولوژیک مطرح شده است.

    روش مطالعه

    این پژوهش، به روش تحلیلی توصیفی صورت گرفته است.

    یافته‌ ها

     براساس یافته‌های این پژوهش، برجسته‌ترین مختصات سبکی اثر در سطح آوایی، کاربرد فراوان سجع و جناس، ترصیع و موازنه و اقسام تکرار است که زیبایی و هماهنگی کلام را ازلحاظ روابط آوایی افزون کرده است. بارزترین ویژگی سبکی اعجاز خسروی در حوزه بلاغی را میتوان رعایت تناسب و انسجام متنی نام برد. اقسام ایهام، اعم از ایهام تناسب، ایهام تضاد و ایهام ترجمه یا به تعبیر امیر خسرو، «ترجمه‌اللفظ» و ضمن‌اللفظ را در واقع میتوان از مصادیق انسجام واژگانی بحساب آورد.

    نتیجه‌ گیری

    مولف رسایل‌الاعجاز سبک نویسندگی منحصربفردی در این اثر از خویش بروز داده است که اساس آن بر رعایت تناسب و انسجام است. کاربرد مصادیق انسجام و پیوستگی مانند اقسام ایهام، همچنین، ابداع صنایع جدیدی در این حوزه، نظیر «ترجمه‌اللفظ» و «ضمن‌اللفظ» توسط امیرخسرو و وفورکاربرد آنها میتواند بیانگر اهمیت رعایت تناسب میان اجزای متن، برای وی باشد.

    کلیدواژگان: رسایل الاعجاز، اعجاز خسروی، امیرخسرو دهلوی، سبک شناسی لایه ای
  • الهام خلیلی صفحات 155-173
    زمینه و هدف

    در بررسی و پژوهش یک متن ادبی، صحت و اصالت متن بیش از هر امری مهم و قابل تامل است. فروزانفر، مجتبی مینوی، شفیعی کدکنی و توفیق سبحانی پیش از این درباره تصحیح و اصالت نسخ خطی دیوان کبیر پژوهشهای ارزنده‌ای انجام داده‌‌اند. دیوان کبیر مصحح فروزانفر تاکنون ازلحاظ تصحیح قابل‌اعتمادتر از بقیه آثار بوده ‌است؛ اما همانطورکه مینوی و شفیعی کدکنی اشاره‌ کرده‌اند، دیوان کبیر مصحح فروزانفر ازلحاظ روش و نحوه تصحیح اشکالهایی دارد که تصحیح مجدد آن از بایسته‌های عرصه پژوهش است.

    روش مطالعه

    مقاله به شیوه توصیفی تحلیلی انجام شده است.

    یافته ها

    نگارنده در حین تصحیح مجدد دیوان‌کبیر با غزلهای متعددی مواجه شد که ازلحاظ ساختار عمودی و تعداد بیت با غزلهای دیوانهای چاپی متفاوت بود؛ حتی در پاره‌ای از موارد تعداد معتنابهی بیت از دیوانهای چاپی؛ از جمله دیوان مصحح فروزانفر افتاده ‌بود. این اشکال را نگارنده ناشی از غفلت مصحح از یک ویژگی سبکی غزلهای مولوی میداند. لذا در این پژوهش، با بررسی و تحلیل سبک‌شناسی آوایی، یک ویژگی سبکی منحصربفرد در تعداد قابل توجهی از غزلها معرفی شده ‌است که نادیده‌ گرفتن این مختصه سبکی، باعث دوپاره شدن و دور افتادن ابیات و در مواردی حذف شدن پاره‌ای از ابیات شده ‌است.

    نتیجه گیری

    ادعای نگارنده این است که تعدادی از غزلهای دیوان کبیر بدون توجه به سبک‌ خاص آنها و نحوه کتابتشان در نسخ معتبر دوپاره شده‌اند و درهم‌تنیدگی معنایی و ساختاری آنها ازبین رفته ‌است. بنابراین ابتدا این غزلها ازلحاظ نسخه‌شناسی بررسی شده‌اند و حاصل مطالعه نسخه‌شناسی این غزلها در مقاله ذیل عنوان اطلاعات نسخه‌شناسی ذکر شده ‌است؛ سپس دو غزل در کنار هم آورده شده و نهایتا در بررسی سبک‌شناسی این غزلها، لایه آوایی و نسخه‌شناسی ‌غزلها و تا حدی انسجام ابیات مورد مطالعه قرار گرفته ‌است. سپس این نتیجه بدست آمده که با توجه به دلایل سبک‌شناسی، نسخه‌شناسی، ساختاری و معنایی، تفکیک این غزلها در دیوانهای چاپی موجود از غزلیات شمس کار نادرستی است و در کنار هم قرار گرفتن این ابیات به فهم بهتر شعر کمک شایانی میکند. علاوه‌براین ابیاتی از همین غزلها در حین تصحیح از دیوان ‌مصحح استاد فروزانفر افتاده ‌است که در این مقاله بدانها اشاره شده ‌است، ابیاتی که اصالت آنها را نیز نسخ خطی معتبر تایید میکنند.

    کلیدواژگان: مختصات سبکی، نحوه کتابت غزلها، فروزانفر، غزلهای ملمع
  • داوود سلیمانی مقدم، محمدتقی جهانی*، رحمان ذبیحی، علیرضا اسدی صفحات 175-194
    زمینه و هدف

    جمالی اردستانی، شاعر و عارف مشهور قرن نهم در عصر تیموری است که بالغ بر بیست‌وهشت کتاب و رساله دارد و با وجود کوششهای انجام‌شده، تاکنون تعداد کمی از آثارش معرفی و تصحیح شده اند. یکی از این آثار، منظومه ای آمیخته به نثر، موسوم به «شرح الواصلین» است که تعدادی نسخه خطی از آن موجود است. ازاینرو هدف این مقاله، معرفی نسخه های خطی شرح الواصلین و بررسی ویژگیهای سبکی و محتوایی آن میباشد. در این پژوهش، جمالی اردستانی و نسخه های خطی شرح الواصلین معرفی شده اند و براساس نسخه قدیمتر، موسوم به «کلیات جمالی» که در سال 1229قمری کتابت شده و به شماره 5052 در کتابخانه ملی ملک نگهداری میشود، ویژگیهای سبکی و محتوایی آن نیز بررسی شده است.

    روش مطالعه

    به این منظور پژوهشی به روش توصیفی و تحلیلی و با مطالعات کتابخانه ای انجام شده است که محدوده موردمطالعه، شرح‌الواصلین و نسخه های خطی آن است.

    یافته ها

    در این اثر که تفسیری آمیخته از نظم و نثر میباشد؛ پیر جمالی آیات و احادیث و روایات دینی را با اعتقادات عرفانی خود تطبیق میدهد و در قالب حکایاتی مناسب، آنها را شرح و تفسیر و تاویل میکند. او در ضمن حکایات و تفسیرهای خود از نظر فکری غالبا به مهمترین مبانی و مقامات تصوف، یعنی فقر و فنای فی الله پرداخته و خود را فانی دانسته است و عشق به پیامبر اسلام و علی (ع) را با تکرار واژه حبیب، بارها بیان کرده است.

    نتیجه‌ گیری

    این اثر از نظر ویژگیهای زبانی و ادبی نیز اهمیت دارد. اگرچه عصر تیموری، عصر انحطاط نثر و نظم بوده، اما ویژگیهای سبک خراسانی و عروض سنتی را حفظ کرده است. بکار بردن ماضی استمراری با نشانه «همی» و استفاده از صورت پهلوی حروف اضافه، کاربرد برخی از واژه های کهن در کنار استفاده از برخی افعال با لهجه محلی و عامیانه و استفاده فراوان از کلمات و ترکیبات عربی، نشانه علاقه شاعر به تداوم استفاده از ویژگیهای سبک خراسانی در پیوند با ویژگیهای سبک عراقی است. گذشته از ارزش دینی و عرفانی این اثر، چون به اقتفای مثنوی مولانا پیش رفته و از وزن و لحن بیان مولانا استفاده نموده است، میتوان آن را بعنوان نمونه تقلید از مثنوی در عصر تیموری، نیز موردمطالعه بیشتر قرار داد.

    کلیدواژگان: ادبیات دوره تیموری، جمالی اردستانی، شرح الواصلین، نسخه خطی، ویژگی سبکی
  • ویسه عزیزی، پروانه عادلزاده*، کامران پاشایی فخری صفحات 195-213
    زمینه و هدف

    شاهنامه فردوسی بعنوان یک اثر حماسی طبیعی در میان سایر حماسه‌های جهان جایگاهی ممتاز را به خود اختصاص داده است. یکی از دلایل این امر، مضمون عالی و برجسته فلسفه، علل و نتایج مبارزه در آن است که از آغاز تا فرجام این اثر در هریک از داستانهایش به نوعی صحنه‌های مهیج، غم‌انگیز و برانگیزاننده احساسات می‌آفریند. از مبارزات مهم در این اثر سترگ، مبارزه علیه جمشید و ضحاک در داستانهای مربوط به آنهاست که در این مقاله به بررسی فلسفه، علل و نتایج آن پرداخته میشود.

    روش مطالعه

    در پژوهش حاضر برای دستیابی بهتر و مفیدتر به اطلاعات، سعی شده است از روش کتابخانه‌ای استفاده شود. در این روش، پژوهشگر با مراجعه به منابع و مآخذ نوشتاری و کتابخانه‌ای، اعم از کتاب، مقاله و پایان‌نامه، اطلاعات و داده‌های موردنیاز را جمع‌آوری میکند. در مرحله بعدی، اطلاعات با روش توصیفی-تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته‌اند.

    یافته‌ ها

     فردوسی حکیم از مبارزات شخصیتهای حماسی شاهنامه اهدافی والاتر از صرف روایت تاریخ گذشتگان ایران داشته است؛ فلسفه اصلی مبارزه علیه جمشید، بیدادگری آیینی و در داستان ضحاک، بیدادگری سیاسی-اجتماعی و فرهنگی وی است.

    نتیجه‌ گیری

    داستان‌ ضحاک با ابعاد ضد سیاسی – اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ایرانیان همراه است که با سرنگونی این شاه بیدادگر و به تخت نشستن فریدون فرزانه دادگر، نتایجی همچون صلح و امنیت، سیاست داد و دهش، زدودن آیینهای غلط و نابجای ضحاک، ترویج فرهنگ عقلانیت به جای پذیرش خرافات، یگانگی ایدیولوژیک، آباد کردن و مبارزه با ویرانگری و جنگ، رشد اقتصادی، تحکیم پایه‌های اقتصادی ازطریق بکارگیری نیروهای کارآمد در زمینه کشاورزی، تقویت بنیه‌های دفاعی با استخدام نیروهای نظامی و جنگی مستعد را درپی دارد.

    کلیدواژگان: شاهنامه فردوسی، جمشید، ضحاک، مبارزات فکری، نبرد ایدئولوژیک
|
  • M. Bagherzadeh, A.R. Yalmeha* Pages 1-19
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Masnavi Kanz Al-Maaref by "Mohammad Hussein ibn Mohammad Jafar" is one of the mystical and valuable works of the 13th century AH. This work has 7078 bits and is composed in the form of Masnavi. In this research, while briefly introducing the author; "Mohammad Hussein ibn Mohammad Ja’far" is one of the poets (13th century AH) and the introduction of his valuable work Masnavi "Kanz al-Ma'aref" examines the stylistic characteristics of this work. This valuable book has not been corrected and published yet, and the only surviving copy, numbered 10-2156, is in the library of the Islamic Consultative Assembly.

    METHODOLOGY

    This research is based on descriptive-analytical method.

    FINDINGS

    In this book, the poet tries to express his transcendent and mystical thoughts, which indicate his attention to moral, mystical, religious and educational issues, in a rhythmic and poetic form.

    CONCLUSION

    The poet has used verses and hadiths to enrich his poems and thoughts. It is noteworthy that he did not use jokes and vulgar words in his poems at all. His firm words have been combined with the observance of politeness and purity of speech and words, and he has made this collection a treasure and a reservoir full of sermons and moral and educational points. In his book, he has often dealt with stories, religious narrations, historical and Islamic events and great personalities such as the Holy Prophet and Ali (AS). In addition to these topics, he is well acquainted with Persian and Arabic literature and sometimes refers to these stories and characters. The study of intellectual, linguistic and literary levels of this work undoubtedly paves the way for the knowledge and thinking and scientific and literary practice of this poet for those who are interested and researchers.

    Keywords: Mohammad Hossein ibn Mohammad Jafar, Kanzal Maaref, Masnavi, Content Analysis, Stylistics
  • M. Golshan, Sh. Ardalani*, S.J. Hamidi Pages 21-36
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Stories and stories, which form a large part of the works, create different semantic methods and sciences in their structure. Among these sciences, "narratology" is a theory that uses structural methods and principles to organize the components of the story until it reaches the author's goal; Fiction, therefore, is a platform for the creation of new methods of extensive literature. Amin Faghiri, one of the leading writers in the field of Persian culture and literature, using a variety of narrative techniques in the novel Dancers, succeeded in creating a work that is useful in communicating with the audience. The reader accompanies the author in the study of these stories and the use of these tricks is considered as an indicator of the author's abilities. The purpose of this study is to investigate and analyze how to use different types of narratives based on the theory of narration techniques "Geragent" French theorist.

    METHODOLOGY

    This descriptive-analytical study examines a number of dancers' novel narratives based on the four topics of order, continuity, frequency and time, within the framework of narrative theory in the time of Gerard Genet.

    FINDINGS

    A poor person breaks the sequences of time using artistic techniques. Time-lapse in the novel "Dancers" is retrospective and by using descriptive pause tricks and creating a scene, it has slowed down the narrative time routine and its negative acceleration. These patterns of chronological apricot complicate the narrative, and this has added to the novel's appeal and richness.

    CONCLUSION

    In the novel "Dancers", this author narrates in a realistic way. Realism is the dominant element of his work, which apart from fictional elements has played a significant role in the process of his works to date. In this story, the narrator with the third point of view of the omniscient person, by confusing time in the narrative, associates the reader with a narration of people, places and events and shows the events. Using artistic techniques, he disrupts, delays, or speeds up sequence relationships.

    Keywords: Narrative, Amon Faqiri, Dancers, Geragen
  • A. Abu Turabi, M. Mahmoudi*, P. Davari Pages 37-52
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The field and purpose The book of <adab- Al-Harb, Va-shaja-ah> [War and Bravery etiquettes] has, written by Mansoor- ibn-Mobarak Shah, so- called <Faxr-e- Modabber>, who is one of the writers in 6th and 7th of AH- centuries [Anno Hegirae of after Higrah]. Persian prose texts of 6th and 7th AH- centuries, are mostly tend to ornamented and artifact, but the prose of <Adab-Al-Harb, Va-Shoja-ah>, is simple and unvarished; howere, like many other books, party is literaly in preface and introduction.

    METHODOLOGY

    In this issue, the book of Adad-Al-harb, va-shoja-ah, from astylistic point of view, is analysed by the use of a predicative and library approach.

    FINDINGS

    The results show that most sentences in the text, are brief; Arrangent of sentences, is considerd. There are many applications of sentences and synonyms. One of the other style characteristics of this book is using of two conjunctions <as then>, the use as a conversation instead of dot, the use colplex proposition <in-with>, the use of adverbs such as <immediately, now, just, in case>, not use of conjunctions and the use of verbs, as nominative case, the use of prefix on the top of verb, specially in the past form. I maginal Figures of speech such as allegory, metaphor, allusion, imagery and rhetorical in gradient, in Adan-Al- Harb, va-shoja-ah are low in use, unlike the works of contemprary authors, that sometime are used by the author according to the text. Intellectually there are, some of moralities and acts such as: certainty of death, advices, caution and care, grab the opportunities, formation and bttling strategies, weapons ans forces arrangement, and talked do out the king’s goodness, rulers, ministers and commonders.

    CONCLUSION

    The prose of Adob- Al- Harb is such as scoentifics and the writer has no attitude to pontificate about his knowedge of Arabic and absrtusing. Simplicity in the educational texts, is the best way to translating the issue, that faxr was completely bounded to it.

    Keywords: Adab- Al- Harb va Shoja-ah, prose. Stylistics, educational literary
  • M. Saeedi Moghadam*, S.A. Parsa Pages 53-68
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    One of the lyrical literary manifestations in Mojir al-Din Bilqani's poems is his satires. These satires, along with Khaghani's satires, have been forgotten and not studied. For this reason, the present study tries to eliminate immoral satires, introduce satire and mention the reasons for its existence in Mujir al-Din's poems, and identify his rhetorical technique.

    METHODOLOGY

    The method of this research is descriptive-analytical and the data have been collected using library resources. The study area and society is a collection of poems by the divan of Mojir al-Din Bilqani, which has been published by the Institute of History and Culture of Iran with the correction and suspension of Mohammad Abadi.

    FINDINGS

    The results of the research show that the language of Mujir's satires is chaste and often away from insults with taboo words. Her satires are mostly related to opponents and rivals and in this case, simile is the most important imaginative image and poetic element of Mujir. The mind of the illustrator Mujir al-Din is not content to bring one image and his similes are mixed with other images. Also, he has tried to show his superiority with allegorical expressions based on similes. This has reduced the ugliness of his satires and increased their rhetorical aspect.

    CONCLUSION

    In his satirical similes, the poet has established a poetic connection between unrelated elements and has forced the audience's mind to try. Therefore, his satires have an artistic aspect. In terms of meaning, his satires reflect the social situation and morality that govern society. Therefore, the satires of Mujir al-Din Bilqani, in addition to their artistic aspect, are significant in terms of meaning.

    Keywords: Mujir al-Din Bilqani, Sixth century AH, Satir, Rhetoric, Simile
  • F. Monesan*, A. Safaei Pages 69-85
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Intertextuality is one of the techniques that can help to create new novels based on ancient texts. Intertextual studies are among the important approaches in contemporary literary research, according to which every literary text is a retelling and reproduction of previous or contemporary literary works. Majid Shafiei, one of the leading writers in the field of children and adolescents in the country and winner of several literary awards, is among those who have turned to this literary format. The novel "Mahan’s nightmare", written by Majid Shafiei, seeks to apply new method in narration and avoid traditional methods based on the intertextuality.

    METHODOLOGY

    The present research is a theoretical study with the library method whose extent and study population include Nezami’s Haft Peykar and Mahan’s nightmare.

    FINDINGS

    The findings of this study show that the theme of anti-oppression and avarice in the two stories and the symbolic use of light versus darkness are common concepts, and applying color and light with its high frequency, has strengthened the intertextual aspects in Mahan’s nightmare.

    CONCLUSION

    It is being conclude that Shafiei has used explicit-intentional and implicit intertextuality based on Haft Peykar in Mahan’s nightmare, and has also applied storytelling techniques and common concepts.

    Keywords: Explicit intertextuality, implicit intertextuality, Nezami’s Haft Peykar, Mahan’s nightmare, Majid Shafiei
  • L. Erfanian, F. Abbasi *, M. Norouz, B. Fakhreslam Pages 87-104
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Recognizing the literary, critical and political features of the poems of poets such as the Third Brotherhood, including and fragmentation has always been prominent among researchers, but understanding these features in the light of an analytical method that allows the researcher to have a comprehensive understanding of how Representations of the protest poems of these poets can be found. In the present study, we try to study the methods of protest poetry in the poetry of poets such as the Third Brotherhood, including the fragmentation, with a comparative approach.

    METHODOLOGY

    The method of this research is descriptive, documentary (library) and based on an analytical approach. In this method, the researcher tries to present his desired idea by using different methods of data collection.

    FINDINGS

    The study of contemporary protest poetry methods based on the poetry of poets such as the Third Brotherhood and Shamloo and Siavash Kasraei indicates the unity of the conceptual and thematic system of the poems of these poets in the way of raising the voice of the people. Meanwhile, the Third Brotherhood speaks with a desperate voice about the length of Zoroastrian history and religion. Shamloo does not accept the established social order and in trying to understand an ideal system, it is political and social goals that gradually lead to a simple philosophical and revolutionary worldview. Kasraei, however, is not as disappointed with change as the Brotherhood, nor is he inclined to philosophical and social propositions, but he is a committed and revolutionary poet in every sense.

    CONCLUSION

    In the poetry of the Brotherhood, the themes of protest appear in the form of a kind of despairing attitude. The Brotherhood thought that the only way out was to take refuge in a genuine ritual. But Shamloo was inherently a poet incompatible with the spirit of his time. Shamloo's poetry considered all the vital elements of society to be a distorted structure of the ideological realms of political rule, and therefore considers protest in such a society a sacred movement. On the other hand, although Kasraei was close to Shamloo in terms of school and social ideology, but his primitive allegorical and symbolic approach and finally his revolutionary and guerrilla poems made him a supporter and encourager of a socialist and popular revolution.

    Keywords: Protest Poetry, Third Brotherhood, Shamloo, Kasraei
  • Z. Dalvand, F. Mirzaei *, M. Sepahvandi Pages 105-120
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    World literature after the Second World War served as a tool for propaganda in the reconstruction of crisis-stricken societies. The description of the forces that are engaged in the construction of society from within, the struggle manifestations of people's lives, the attention to the modern concept of work, as well as the sanctification of populism, paved the way for the birth of a style called socialist realism. This style, which also included the writers' political views, quickly transcended geographical boundaries. The novel was considered by many thought-provoking writers of that time as a suitable vehicle that could contain such concepts and at the same time be the manifestation of society's close interaction with political, social and cultural events. In Iran, Mahmoud Dolatabadi presented significant components of socialist realism with his novel The Vacancy of Salouch. Therefore, the authors of this article, by examining the factors outside the text, ie the context of the situation, which includes the political, social and cultural dimensions of society, prove this claim in Salouch's vacancy in the novel.

    METHODOLOGY

    This research was a descriptive-analytical method.

    FINDINGS

    The content of the novel is a fact that arises from the heart of society, which with the help of the author's honesty has been able to reflect the believable issues of its society well. The image he portrays of the government's ugly and cruel treatment of women and children embodies his critical views, and this makes Dolatabadi a left-wing critic in his novel The Vacancy of Salouch.

    CONCLUSION

    What has intensified the realist aspects of this novel are the objective, accurate and coherent descriptions that the author presents of the conditions of society, class conflicts, landlord and serfdom system, smallholders, land division and the so-called Pahlavi White Revolution in Iranian villages. Of course, this detail owes many years to the author's presence in the lives of ordinary people, so much so that this novel can be considered a real account of the life of the rural class and the Iranian people during the years of tyranny and colonialism of Pahlavi. Keywords: Socialist Realism, Intellectual Content, Style, Contemporary Story, Mahmoud Dolatabadi.

    Keywords: socialistic realism, thought content, the contemporary story, Mahmoud Dolat Abadi
  • F. Drikund, A. Golshani *, F. Golshani Pages 121-139
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    In Persian educational literature, special methods of dealing with problems through allegory and anecdote and advice are given in the language of poetry and prose. The subject and purpose of this study is to apply these strategies to one of the most popular psychological theories of the present age called coping skills theory, which was proposed by two American psychologists, Lazarus and Folkman in 1984 and is mainly based on two axes: problem-oriented and emotion-oriented.

    METHODOLOGY

    The research method in this article is analytical and descriptive and has been used to collect data based on library resources.

    FINDINGS

    The findings of this study show that the methods of coping with psychological pressures and problems in the literary works of Golestan, Bustan, Kelilehudmaneh and Masnavi-Mannavi are largely compatible with coping methods based on the psychological theory of Falkman and Lazarus.

    CONCLUSION

    The result of the research indicates that in the mentioned books, the problem-solving method, which is based on reason and action, has a higher frequency compared to the emotion-oriented method. In Saadi Bustan and Golestan, the way of dealing with emotion is more than the way of dealing with problem-oriented. In Kidneywood, we are most confronted with positive, effective, and efficient problem-solving methods. In Masnavi, the positive problem-oriented method and the emotion-oriented coping style are used in a slight way.

    Keywords: Problem coping, Problem-oriented, emotion-oriented coping style, Folkman, Lazarus theory, Bustan, Golestan, Kelileh, Demneh, Masnavi
  • M. Afzali *, A. Amiri Khorasani, M. Sadegh Basiri Pages 141-154
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    “Rasael al-Ijaz” or “Ijaz Khosravi” is a valuable work of Amir Khosrow Dehlavi, which was written in the early eighth century in the field of writing and composition. Considering that no revised correction of this work has been made in our country so far and also considering the importance and position of this work in the field of literary works of technical prose, on the part of the researchers' lack of attention to this precious work, the authors decided that Research the stylistics of the work based on layered stylistics. Due to the breadth of the subject, in the present study, the analysis of three levels of phonetic, rhetorical and ideological has been proposed.

    METHODOLOGY

    This research has been done by analytical-descriptive method.

    FINDINGS

    Based on the findings of this study, the most prominent stylistic coordinates of the work at the phonetic level are abundant application of rhyme and paronomasia, acrostic and parallelism, repetition types (alliteration and assonance) that have increased the beauty and harmony of speech in terms of phonetic relations. The most prominent Stylistic features of “ejaz Khosravi” in the field of rhetoric can be called the observance of textual appropriateness and coherence. Types of ambiguity, including the ambiguity of proportionality, the ambiguity of contradiction, and the ambiguity of translation, or in the words of Amir Khosrow, " tarjomat-al-lafz " and “zemn –al- lafz”, can in fact be considered as examples of lexical coherence in several places in his book.

    CONCLUSION

    Therefore, it can be concluded that the author of “Rasael al- Ijaz” has expressed a unique writing style in this work, which is based on the observance of appropriateness and coherence. The use of examples of coherence and continuity such as types of ambiguity, as well as the invention of new figurative of device in this field, such as "tarjomat-al-lafz " and "zemn- al-lafz" by Amir Khosrow and their abundant use, can indicate the importance of proportionality between the components of the text.

    Keywords: Rasael al-Ejaz, Ejaz Khosravi, AmirKhosrow Dehlavi, Layered Stylology
  • E. khalili Pages 155-173
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    In the study and research of a literary text, the accuracy and authenticity of the text is more important and thought-provoking than anything else. Forouzanfar, Mojtaba Minavi, Shafiee Kadkani and Tawfiq Sobhani have already done valuable research on the correction and authenticity of the manuscripts of the Supreme Court. The Great Divan of Forouzanfar has already been more reliable in terms of correction than other works; However, as Minavi and Shafi'i Kadkani have pointed out, Forouzanfar's corrected Divan-e Kabir has some problems in terms of method and correction, the re-correction of which is a requirement of the research field.

    METHODOLOGY

    This article was a descriptive-analytical study.

    FINDINGS

    During the re-correction of Divan-e Kabir, the author encountered several lyric poems that differed from the lyric poems of printed divans in terms of vertical structure and number of bits; Even in some cases a considerable number of bits of printed divans; Among them was Forouzanfar's corrected court. The author considers these forms due to the corrected neglect of a stylistic feature of Rumi's sonnets. Therefore, in this study, by examining and analyzing phonetic stylistics, a unique stylistic feature has been introduced in a considerable number of sonnets, which ignoring this stylistic feature causes the verses to be split and far away, and in some cases some of the verses are removed.

    CONCLUSION

    The author's claim is that a number of lyric poems of Divan-e Kabir have been divided into authentic versions regardless of their specific style and manner of writing, and their semantic and structural entanglement has been lost. Therefore, first of all, these sonnets have been studied from the point of view of etymology and the result of studying the etymology of these sonnets is mentioned in the following article entitled: Then the two sonnets are brought together and finally in the study of the stylistics of these sonnets, the phonetic and typological layer of the sonnets and to some extent the coherence of the verses are studied. Then it is concluded that due to stylistic, typographical, structural and semantic reasons, the separation of these sonnets in the existing printed divans from Shams sonnets is incorrect and the juxtaposition of these verses helps to better understand the poem. In addition, some verses of the same sonnets have been omitted from the Divan of corrected by Master Forouzanfar during the correction mentioned in this article, verses whose authenticity is also confirmed by a valid manuscript.

    Keywords: Stylistic features, the way of writing verses in manuscripts, Froozanfar, Bilingual poems (Arabic, Persian verses)
  • D. Solaimani Moghadam, M.T. Jahani*, R. Zabihi, A. Asadi Pages 175-194
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Jamali Ardestani is a famous poet and mystic of the ninth century in the Timurid era who has over twenty-eight books and treatises and despite the efforts made, so far few of his works have been introduced and corrected. One of these works is a poem mixed with prose, called "Sharh al-Waslin", of which there are a number of manuscripts. Therefore, the purpose of this article is to introduce the manuscripts of Sharh- al-Waslin and to examine its stylistic and content features. In this research, Jamali Ardestani and the manuscripts of Sharh al-Waslin are introduced and based on the older version, called "Jamali generalities" which was written in 1229 AH and is kept in the National Library of Malik under number 5052, its stylistic and content features Has also been reviewed.

    METHODOLOGY

    For this purpose, a descriptive and analytical study with library studies has been conducted that the study area is the description of the originals and its manuscripts.

    FINDINGS

    In this work, which is a mixed interpretation of poetry and prose; Pireh Jamali compares religious verses, hadiths and narrations with his mystical beliefs and explains, interprets and interprets them in the form of appropriate anecdotes. In addition to his anecdotes and interpretations, he has often dealt with the most important principles and authorities of Sufism, namely, the poverty and annihilation of God, and has considered himself mortal. Has stated.

    CONCLUSION

    This work is also important in terms of linguistic and literary features. Although the Timurid era was the era of the decline of prose and order, but it has preserved the characteristics of Khorasani style and traditional prose. Using the past tense with the sign "hemi" and using the adverbial form of prepositions, the use of some ancient words along with the use of some verbs with local and slang accents and the extensive use of Arabic words and combinations, indicate the poet's interest in continuing to use One of the characteristics of Khorasani style is related to the characteristics of Iraqi style. Apart from the religious and mystical value of this work, because it has followed Rumi's Masnavi and used the weight and tone of Rumi's expression, it can also be further studied as an example of imitation of Masnavi in the Timurid era.

    Keywords: Timourid Literature, jamali Ardestani, Sharh-al-waselin, Manuscript, Stylistic Feature
  • V. Azizi, P. Adelzadeh *, K. Pashaei Fakhri Pages 195-213
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Ferdowsi Shahnameh as a natural epic work has a special place among other epics in the world. One of the reasons for this is the great and prominent theme of philosophy, the causes and results of the struggle, which from the beginning to the end of this work in each of its stories creates a kind of exciting, sad and emotional scenes. One of the important struggles in this great work is the struggle against Jamshid and Zahak in the stories related to them, which in this article examines philosophy, its causes and results.

    METHODOLOGY

    In the present study, for better and more useful access to information, the library method has been used.

    FINDINGS

    Combat events, in turn, have powerful sources that are the result of the boiling of centuries and millennia, and undoubtedly help their strong motivations, and in addition, will bring results and consequences. In fact, Ferdowsi Hakim had more goals in the struggles of the epic characters of Shahnameh than just narrating the history of the past of Iran; The main philosophy of the struggle against Jamshid is religious tyranny and in Zahak's story, his socio-political and cultural tyranny.

    CONCLUSION

    The story of Zahak is associated with anti-political, social, economic and cultural dimensions of the Iranians, which with the overthrow of this tyrannical king and the accession of Fereydoun Farzaneh Dadgar, promoted results such as peace, security and politics. Instead of accepting superstitions, the culture of rationality leads to ideological unity, building and fighting destruction and war, economic growth, strengthening the economic base by employing efficient forces in agriculture, strengthening defense by employing talented military and war forces.

    Keywords: Ferdowsi, Jamshid, Zahak, intellectual struggles, ideological battle