فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی اردبیل - پیاپی 78 (زمستان 1399)

مجله دانشگاه علوم پزشکی اردبیل
پیاپی 78 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/04
  • تعداد عناوین: 11
|
  • ندا امیدیان، هوشنگ نجفی* صفحات 439-455
    زمینه و هدف

    یکی از مهمترین علل آسیب حاد کلیوی ایسکمی- خونرسانی مجدد است. برخی محققان نشان داده اند مهار گیرنده A1 آدنوزین اثرات محافظت کنندگی در برابر آسیب های القا شده توسط ایسکمی- خونرسانی مجدد کلیوی دارد، در حالی‫که مطالعات دیگر عکس آن‫را نشان داده اند. هدف مطالعه حاضر مرور متدولوژیک این مطالعات جهت دستیابی به یک نتیجه گیری نهایی در خصوص اثرات گیرنده A1 آدنوزین بر آسیب های کلیوی القا شده توسط ایسکمی- خونرسانی مجدد می باشد.

    روش کار

    پایگاه های اطلاعات شامل Scopus، PubMed، Google Scholar، Science Direct و Embase مورد جستجو قرار گرفتند. واژه های مورد استفاده شامل Ischemia reperfusion، Acute kidney injury، Acute renal failure، A1 adenosine receptor و ترکیب آن ها بود.

    یافته ها

    افزایش سطح آدنوزین متعاقب ایسکمی- خونرسانی مجدد کلیوی از طریق تحریک گیرنده A1 آدنوزین سبب تنگی شریانچه آوران و گشادی شریانچه وابران کلیه و در نتیجه کاهش میزان فیلتراسیون گلومرولی می گردد. مهار گیرنده A1 آدنوزین با افزایش جریان خون کلیه ها و در نتیجه بهبود GFR، منجر به تصحیح غلظت پارامترهای عملکردی کلیه بصورت کوتاه مدت متعاقب ایسکمی- خونرسانی مجدد می گردد. اما این افزایش GFR با افزایش بار کاری کلیه ها سبب تشدید آسیب های کلیوی می شود که در ساعات بعدی خود را نشان می دهد.

    نتیجه گیری

    گرچه مهار انتخابی گیرنده A1 آدنوزین در کوتاه مدت سبب بهبود پارامترهای عملکردی کلیه ها می شود، اما منجر به تشدید آسیب های کلیوی در ساعات بعدی می گردد. بنابراین تحریک گیرنده A1 آدنوزین دارای اثرات محافظتی در برابر آسیب های ناشی از ایسکمی- خونرسانی مجدد در کلیه است.

    کلیدواژگان: گیرنده A1 آدنوزین، آسیب حاد کلیوی، نارسایی حاد کلیوی، ایسکمی- خونرسانی مجدد
  • محمدکاظم خانمحمدی خرمی، معصومه اصل روستا*، مهدی رهنما، رحیم امینی صفحات 456-464
    زمینه و هدف

    رسوب پپتید آمیلویید بتا در مغز از مهم ترین شاخصه های بیماری آلزایمر است. آمیلویید بتا علاوه بر نقص حافظه، افسردگی را نیز به دنبال دارد. آلفاپینن نوعی مونوترپن است که اثرات آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی و محافظت‫کنندگی عصبی دارد. در این تحقیق اثر آلفاپینن بر مرگ نورونی در هیپوکامپ و افسردگی ناشی از مدل آلزایمری القاشده توسط آمیلویید بتا بررسی شد.

    روش کار

    رت های نر نژاد ویستار به وزن 260-240 گرم به چهار گروه شامل کنترل، آلفاپینن، آمیلویید بتا و آمیلویید بتا- آلفاپینن تقسیم شدند. آمیلویید بتا طی جراحی استریوتاکسی به صورت درون هیپوکامپی تزریق شد (هر طرف µg 4) و آلفاپینن نیز به مدت 14 روز متوالی به صورت درون صفاقی تیمار شد (mg/kg 50). در پایان این دوره، سطح افسردگی با استفاده از تست شنای اجباری مورد بررسی قرار گرفت. هیپوکامپ حیوانات نیز پس از رنگ آمیزی نیسل مورد مطالعه میکروسکوپی قرار گرفت.

    یافته ها

    تزریق درون هیپوکامپی آمیلویید بتا به افزایش مجموع زمان بی حرکتی در تست شنای اجباری منجر شد (0/01 <p)، تعداد نورون های پیرامیدال را در ناحیه CA1 هیپوکامپ کاهش داد (0/001 <p) و موجب کاهش ضخامت لایه نورونی در این منطقه از هیپوکامپ شد. آلفاپینن تا حد زیادی از بروز این تغییرات جلوگیری کرد.

    نتیجه گیری

    مطابق نتایج مطالعه حاضر آلفاپینن رفتار افسردگی القا شده توسط آمیلویید بتا را در رت ها کاهش می دهد و ممانعت از فقدان نورونی نقش مهمی در این اثر دارد. احتمالا آلفاپینن گزینه مناسبی برای مهار تحلیل عصبی القا شده توسط آمیلویید بتا است.

    کلیدواژگان: آلفاپینن، افسردگی، هیپوکامپ، مرگ نورونی، آمیلوئید بتا
  • بختیار ترتیبیان، لیلا فصیحی*، رسول اسلامی صفحات 465-473
    زمینه و هدف

    پوکی استخوان و چاقی از مشکلات عمده‫ای هستند که شیوع آنها در حال افزایش است. فعالیت بدنی می تواند از طریق مکانیسم های متعدد مانند تغییر در شاخص توده بدنی (BMI) در پیشگیری از پوکی استخوان موثر واقع شود. با توجه به اندازه گیری آسان BMI، این شاخص به طور گسترده ای به عنوان شاخص میزان چاقی مورد استفاده قرار می گیرد. شاخص توده بدن (BMI) در مردان و زنان با تراکم مواد معدنی استخوان (BMD) ارتباط نزدیکی دارد. با این حال، رابطه بین BMI و BMD با توجه به مطالعات مختلف متفاوت است. بنابراین هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط بین شاخص توده بدنی با تراکم مواد معدنی استخوان کمر در زنان میانسال فعال و غیرفعال بود.

    روش کار

    تعداد 60 نفر زن میانسال فعال و 60 نفر غیرفعال در دامنه سنی 50 تا 65 سال، دارای سوابق پزشکی و آزمایشات بالینی در بیمارستان میلاد تهران و بصورت در دسترس انتخاب شدند. شاخص توده بدنی محاسبه و تراکم مواد معدنی استخوان با اسکن DEXA در ستون فقرات کمری (L4 تا L1) اندازه گیری شد. از آزمون t مستقل و ضریب همبستگی پیرسون برای ارزیابی داده ها استفاده گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS-26 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان داد که در گروه فعال در مهره های کمری L1، L3 و L4 (به ترتیب  0/034= p  0/017=p، 0/019=p)، و در گروه غیرفعال در مهره های L1 و L4 (به ترتیب 0/034 =  p، 0/022 = p)، بین شاخص توده بدنی با تراکم مواد معدنی استخوان ارتباط مثبت و معنی داری وجود داشت. در سایر مهره های هردو گروه بین شاخص توده بدنی با تراکم مواد معدنی استخوان ارتباط معنی داری یافت نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که افزایش وزن و در نتیجه BMI در زنان فعال خطر پوکی استخوان را کاهش می دهد. به نظر می رسد انجام فعالیت های بدنی در زنان به کسب توده عضلانی بیشتری منجر می‫شود، و به نوبه خود افزایش تراکم مواد معدنی استخوان ها را به دنبال دارد. با توجه به این موضوع شاید بتوان گفت یکی از کاربردهای نتایج تحقیق حاضر، استفاده از این شاخص در پیشگویی میزان تراکم استخوان افراد است.

    کلیدواژگان: تراکم مواد معدنی استخوان، زنان میانسال، شاخص توده بدنی
  • محمدرضا نصیرزاده*، سید سجاد حجازی، محمد بخشی، سعید تقی نسب، حیدر طایفه ستاری، پویا نویدی فر صفحات 474-484
    زمینه و هدف

    وینکریستین یک داروی ضدسرطان با کاربرد گسترده است که در درمان سرطان‫های مختلف مورد استفاده قرار می گیرد. رزوراترول یک پلی فنول طبیعی است که در منابع گیاهی بسیاری وجود دارد. مطالعات بسیاری اثرات ضد التهابی و آنتی اکسیدانی آن را گزارش کرده اند. در این مطالعه اثرات محافظتی رزوراترول بر آسیب اکسیداتیو ناشی از وینکریستین بر بافت تخمدان موش سوری بررسی گردید.

    روش کار

    در این مطالعه تعداد 32 سر موش سوری بالغ با وزن 20 تا 25 گرم به طور تصادفی به 4 گروه 8 تایی تقسیم شد. 1- گروه کنترل، 2- گروه وینکریستین، 3- گروه وینکریستین- رزوراترول، و 4) گروه رزوراترول. موش ها داروی وینکریستین را با دز mg/Kg 3 هفته ای یکبار بمدت 4 هفته و رزوراترول را با دز  mg/Kg30 روزانه بمدت 28 روز از طریق گاواژ معدی دریافت کردند. در پایان مطالعه شاخص پراکسیداسیون چربی (MDA) و ظرفیت تام آنتی اکسیدانی (TAC) و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان سوپراکسید دسموتاز (SOD) وگلوتاتیون پراکسیداز (GPX) بافت تخمدان و رحم حیوانات مورد مطالعه اندازه گیری شد. همچنین انواع فولیکول های تخمدانی شمارش گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درگروه وینکریستین سطح MDA افزایش و سطح TAC و میزان فعالیت SOD و GPX بافت تخمدان و رحم کاهش معنی داری داشته است (0/05 <p). در حالی که تیمار موش ها با رزوراترول بطور معنی‫داری سطح MDA را کاهش و میزان فعالیت SOD و GPX بافت تخمدان و رحم را افزایش داد (0/05 <p) همچنین مشخص گردید رزوراترول تعداد فولیکول های اولیه و مقدماتی را افزایش و فولیکول های آترتیک را کاهش می دهد (0/05 <p).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشانگر اثرمحافظتی رزوراترول بر آسیب اکسیداتیو القا شده توسط وینکریستین در بافت تخمدان و رحم موش سوری می باشد.

    کلیدواژگان: رزوراترول، تخمدان، استرس اکسیداتیو، وینکریستین، موش
  • مریم زراعتی*، بلال مسافری صفحات 485-494
    زمینه و هدف

    صرع یکی از مشکلات شایع در حوزه سلامت است که برخی از انواع آن مقاوم به درمان هستند. اخیرا غنی‫سازی محیطی در بهبودی برخی موارد صرع نتایج مفیدی نشان داده است.

    روش کار

    موش های آزمایشگاهی نر در دوران رشد خود، در محیط غنی سازی شده و یا محیط معمولی پرورش یافتند و در سن بلوغ هر گروه به دو زیرگروه تقسیم شده که یکی از هر کدام از آنها جهت ایجاد رفتارهای تشنجی، یازده مرتبه با فاصله زمانی دو روزه تحت تیمار پنتیلن تترازول قرار گرفتند.

    یافته ها

    محیط غنی سازی شده تا حدود زیادی باعث کاهش رفتارهای تشنجی شده و از بروز رفتارهای اضطرابی و اختلالات شناختی تحت آن شرایط جلوگیری کرد. همچنین از افزایش سیتوکین التهابی TNF-α در هیپوکمپ نیز جلوگیری کرد.

    نتیجه گیری

    محیط رشد مناسب دوران کودکی و نوجوانی می تواند در جلوگیری  و محافظت از اختلالات تشنج در سنین بلوغ مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: صرع، محیط رشد کودک، اختلال شناختی، TNF-α
  • فاطمه قنادی اصل*، مهسا مهاجری، ندا حسینی صفحات 495-504
    زمینه و هدف

    با توجه به شیوع بالای نارضایتی بدنی و پیامدهای ناشی از آن، ضرورت دارد که مداخلات موثر بر کاهش آن مورد بررسی قرار گیرند. مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر رژیم غذایی کم‫کالری متعادل (BLCD) و کاهش وزن جزیی روی نمره تصویر بدنی و خرده مقیاس های آن صورت گرفت.

    روش کار

    در این کارآزمایی بالینی، 74 زن داوطلب به ظاهر سالم، غیر باردار، غیر شیرده و غیر یایسه در اولین مراجعه خود به کلینیک تغذیه در شهر اردبیل در محدوده سنی 49-18 سال و نمایه توده بدنی 40- 5/27 کیلوگرم بر متر مربع در فاصله زمانی آذر تا بهمن ماه 1398 به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با اندازه گیری های تن سنجی و تکمیل پرسشنامه چند بعدی نگرش فرد در مورد تصویر بدنی صورت گرفت. آزمون تی زوجی برای مقایسه تغییرات در طی 4 هفته مداخله ی BLCD استفاده شد.BLCD  یک رژیم انفرادی بود که با کسر 500 کیلوکالری از میانگین انرژی محاسبه شده از ثبت غذایی 3 روزه طراحی شد.

    یافته ها

    بعد از 4 هفته، BLCD توانست کاهش معنی داری در وزن (0/001=p)، نمایه ی توده بدنی (0/001 =p)، دور کمر (0/002 =p)، نسبت دور کمر به قد (0/012 =p)، شاخص حجم شکمی (0/009=p) و شاخصConicity  (0/045 =p) و افزایش معنی داری در خرده مقیاس های ارزیابی تناسب (0/001 =p)، گرایش سلامت (0/03 =p)، رضایت از نواحی بدنی (0/01=p) و دل مشغولی با اضافه وزن (0/001 =p) ایجاد نماید.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به نظر می رسد که کاهش وزن جزیی با مراعات BLCD در مدت 4 هفته بتواند در بهبود شاخص های تن سنجی و برخی خرده مقیاس های تصویر بدنی از خود موثر بوده باشد. این نتایج از اثربخشی مداخلات کوتاه مدت حمایت می کنند.

    کلیدواژگان: رژیم غذایی کم کالری متعادل، شاخص های آنتروپومتریک، تصویر بدنی، زنان
  • شهین صیدی، موسی توسلی*، فرناز ملکی فرد صفحات 505-518
    زمینه و هدف

    کک ها از نظر بالینی انگل های مهمی برای تاثیر بر سلامتی انسان هستند. این حشرات علاوه بر خون خواری ناقل برخی عوامل بیماری زا مانند یرسینیا پستیس، ریکتزیا تایفی، تبQ، تولارمی و بارتونلا هنسله به انسان و حیونات می باشند. هدف این بررسی مطالعه مقطعی آلودگی به عوامل بیماری زا شامل: ریکتزیا، بارتونلا و ولباخیا به روش PCR در کک های کتنوسفالیدس کنیس و پولکس ایریتانس در غرب و شمال غرب ایران است.

    روش کار

    بررسی حاضر یک نوع مطالعه توصیفی- مقطعی بود که با درنظرگرفتن شیوع 10% و سطح اطمینان 95% و میزان خطای 5%، به مدت 13 ماه از اردیبهشت 1397 تا خرداد 1398 در پنچ استان کرمانشاه، کردستان، آذربایجان غربی، لرستان و همدان انجام شد. در این مطالعه نمونه ها به روش تله نوری، طعمه انسانی و جداسازی مستقیم نمونه از میزبان جمع آوری و درآزمایشگاه انگل شناسی با استفاده از کلید های تشخیص معتبر برای کک های ایران مورد تعیین هویت قرار گرفتند. شیوع ریکتزیا، بارتونلا و ولباخیا در نمونه های جمع آوری شده توسط واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) بررسی شد. و تعیین توالی با آغازگرهای مشتق شده از ژن کدکننده سنتز سیترات (gltA) برای ریکتزیا، ژن کدکننده پروتئین سطحی متصل به هم (pap31) برای بارتونلا و ژن کد کننده 16s rRNA برای ولباخیا انجام شد.

    یافته ها

    نمونه های جمع آوری شده شامل 918 (47/39%) کک کتنوسفالیدس کنیس و 1019 (52/60%) کک پولکس ایریتانس بودند. نتایج واکنش های PCR جهت تشخیص موارد مثبت بارتونلا، ریکتزیا و ولباخیا با تعیین توالی تایید شد. در این مطالعه تست PCR در 12/9 درصد کک ها برای ولباخیا ،21/5 درصد برای ریکتزیا و 0/51 درصد برای بارتونلا مثبت شد.

    نتیجه گیری

    در مجموع وفور کک های خانواده پولیسیده در اماکن انسانی و بویژه اماکن حیوانی مناطق روستایی غرب و شمال غرب کشور بالا است. فروانی آلودگی به این حشرات و فرکانس بالا در انتقال اجرام بیماریزا از جمله، بارتونلا، ریکتزیا و ولباخیا مستلزم اعمال اقدامات کنترل این ناقلین و شناسایی کامل عوامل بیماری زا و پتانسیل آنها در ایجاد بیماری در انسان ضروری است.

    کلیدواژگان: کک، ریکتزیا، بارتونلا، ولباخیا، کتنوسفالیدس کنیس، پولکس ایریتانس
  • مرضیه گشولی، عذرا محمدپناه اردکان*، آزاده چوبفروش زاده صفحات 519-532
    زمینه و هدف

    هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی طرح واره درمانی گروهی بر اضطراب اجتماعی و علایم اختصاصی آن در افراد نابینا و کم بینا بود.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل بود. بدین منظور جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه افراد نابینا و کم بینای موسسه آموزشی نابینایان ابابصیر شهر اصفهان بود که به روش نمونه گیری در دسترس، 26 شرکت کننده انتخاب شدند و به صورت تصادفی (13 نفر) در گروه آزمایش و (13 نفر) در گروه کنترل گمارده شدند. گروه آزمایش مطابق با پروتکل طرح واره درمانی یانگ 10 جلسه (به صورت هفتگی) تحت آموزش قرار گرفتند، در حالی که گروه کنترل هیچ گونه آموزشی را دریافت نکردند. داده ها به روش خودگزارش دهی (شاخص هراس اجتماعی) جمع آوری گردید و با استفاده از آزمون کوواریانس به وسیله نرم افزار SPSS-21 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها تفاوت معناداری میان اضطراب اجتماعی در گروه آزمایش در زمان ورود به طرح، بلافاصله پس از درمان و یک ماه پس از درمان را نشان داد؛ اما در گروه کنترل تفاوت معناداری مشاهده نشد.

     نتیجه گیری

    یکی از درمان های مفید و پربازده برای اختلالات مقاوم، مبهم و درازمدت که ریشه در دوران کودکی دارند «طرح واره درمانی» ابداعی یانگ می باشد و گروهی بودن فرآیند درمان نیز از عوامل مهم اثربخشی این مدل درمانی در پژوهش حاضر محسوب می شد

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، طرح واره درمانی گروهی، افراد نابینا و کم بینا
  • علی احمدزاده، آمنه پوررحیم قورقچی*، رقیه افرونده صفحات 533-550
    زمینه و هدف

    به حداقل رساندن آسیب و التهاب عضلانی می تواند در تقویت سیستم ایمنی و بهبود اجرا های ورزشی موثر باشد. هدف این تحقیق، بررسی اثر هشت هفته مصرف مکمل کورکومین و تمرین مقاومتی- غوطه وری در آب سرد بر آسیب عضلانی و التهاب متعاقب یک جلسه فعالیت قدرتی حاد در مردان فوتسالیست بود.

    روش کار

    20 فوتسالیست داوطلب شرکت در تحقیق، به طور تصادفی در گروه های کنترل و تجربی قرارگرفتند. خونگیری بعد از 12 ساعت ناشتایی شبانه طی چهار مرحله انجام شد. پس از خونگیری اول، هر دو گروه، تمرین قدرتی حاد دایره ای را انجام دادند. سپس، خونگیری دوم انجام شد. 48 ساعت بعد، گروه تجربی، هشت هفته تمرین مقاومتی دایره ای که بلافاصله بعد تمرین،20 دقیقه در آب سرد oC10-5 غوطه ور می شدند و سه روز در هفته، 150 میلی گرم مکمل کورکومین مصرف می کردند را انجام دادند. 48 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین و مکمل گیری، خونگیری سوم از هر دو گروه انجام شد. سپس هر دو گروه تجربی و کنترل، تمرین حاد قدرتی دایره ای دوم را انجام دادند و در نهایت، خونگیری چهارم صورت گرفت. تفاوت متغیرها در فواصل زمانی مختلف با آنالیز واریانس دو راهه 2×4 و تفاوت دو گروه با t- مستقل در سطح معنی داری 0/05>p بررسی شد.

    یافته ها

    کراتین کیناز و گلبول های سفید خون متعاقب فعالیت قدرتی حاد اول، در هر دو گروه به طور معنی داری افزایش یافت (0/049=p). هشت هفته مصرف مکمل کورکومین و تمرین مقاومتی-غوطه وری در آب سرد، کراتین کیناز و گلبول‫های سفید خون را به طور معنی داری کاهش داد (0/024=p). همچنین، هشت هفته مصرف مکمل کورکومین و تمرین مقاومتی- غوطه وری در آب سرد، کراتین کیناز و گلبول های سفید خون را متعاقب فعالیت قدرتی حاد دوم به طور معنی داری کاهش داد (0/021=p).

    نتیجه گیری

    به نظرمی رسد، هشت هفته مصرف مکمل کورکومین و تمرین مقاومتی- غوطه وری در آب سرد، آسیب عضلانی و التهاب را متعاقب فعالیت قدرتی حاد در مردان فوتسالیست کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، غوطه وری در آب سرد، مکمل کورکومین، کراتین کیناز، گلبول های سفید خون
  • علیرضا شیرویه، فرشاد امامی*، محمد سنایی، رسول طریقی صفحات 551-561
    زمینه و هدف

    پرپتین و آدروپین هورمون های پپتیدی هستند که با تنظیم متابولیسم کربوهیدرات ها نقش مهمی در کنترل چاقی دارند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین هوازی بر آدروپین، پرپتین و مقاومت به انسولین در مردان دارای اضافه وزن بود.

    روش کار

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 18 مرد دارای اضافه وزن و چاق (سن 3/92 ± 58/39، شاخص توده بدنی 1/23±75//28) انتخاب و به طور تصادفی به دو گروه (کنترل و تمرین) تقسیم شدند. گروه های تمرین به مدت هشت هفته، هر هفته پنج جلسه در برنامه تمرینی هوازی (با شدت 65 تا 85 درصد حداکثر ضربان قلب، 40 دقیقه) شرکت کردند. دو روز قبل و بعد از اجرای پروتکل، در حالت ناشتا خون گیری انجام شد. پرپتین و آدروپین به روش الایزا اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون t مستقل و ANCOVA در سطح معنی داری 0/05<pآزمون شد.

    یافته ها

    مقادیر پرپتین در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل (0/001=p) و پیش آزمون (0/000=p) کاهش معنی داری داشت. همچنین مقادیر آدروپین در گروه تجربی نسبت به گروه کنترل (0/000=p) و پیش آزمون (000/0=p) افزایش معنی داری داشت. همچنین مقادیر ارزیابی مدل هموستاتیک (HOMA-IR) در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل (0/000=p) و پیش آزمون (0/000=p) کاهش معنی داری نشان داد.

    نتیجه گیری

    تمرین ورزشی با بهبود میزان پرپتین و آدروپین منجر به بهبود شاخص گلیسمیک در مردان چاق و دارای اضافه وزن شد. به نظر تمرین هوازی می ‎تواند یک شیوه مداخله کارآمد برای کنترل و جلوگیری از بروز بیماری های متابولیک در این افراد باشد.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، پرپتین، آدروپین، مقاومت به انسولین، اضافه وزن و چاقی
  • طاهره دلیر*، رضا قراخانلو، مقصود پیری، حسن متین همایی صفحات 562-574
    زمینه و هدف

    فعالیت ورزشی با اثرات مفید بر سلامت مغز و عملکرد شناختی، اثرات مخرب برخی بیماری های عصبی همچون آلزایمر را کاهش می دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر چهار هفته تمرین هوازی بر عملکرد شناختی و بیان ژن هایSirt1، CREB و BDNF در هیپوکمپ رت های نر ویستار مبتلا به بیماری آلزایمر انجام گرفت.

    روش کار

    جامعه آماری شامل 18 سر موش نر ویستار از انستیتو پاستور بود. رت ها به طور تصادفی سه گروه (آلزایمر، گروه بیماری آلزایمر- تمرین و گروه کنترل- سالم) شدند. القای بیماری آلزایمر با تزریق Aβ42 به داخل هیپوکمپ صورت پذیرفت. هفت روز پس از جراحی، رت ها گروه تمرین هوازی را چهار هفته (پنج جلسه در هفته با سرعت 15-10 متر بر دقیقه) اجرا کردند. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی تحت آزمون رفتاری قرار گرفتند. 24 ساعت پس از آن بافت هیپوکمپ رت ها استخراج گردید. اندازه گیری mRNA Sirt1، CREB و BDNF با استفاده از روش Real time-PCR صورت پذیرفت.

    یافته ها

    عملکرد یادگیری و حافظه فضایی در رت های گروه بیماری آلزایمر در مقایسه با گروه کنترل- سالم کاهش یافت (0/001≥p). کاهش میزان بیان mRNA ژن های Sirt1، CREB و BDNF در بافت هیپوکمپ گروه بیماری آلزایمر در مقایسه با گروه کنترل- سالم مشاهده شد (0/001 ≥p). رت های آلزایمری با تمرین هوازی تناوبی، بهبود عملکرد یادگیری و حافظه فضایی و افزایش بیان mRNA ژن های Sirt1، CREB و BDNF را در مقایسه با گروه بیماری آلزایمر دادند (001/0≥p).

    نتیجه گیری

    تمرین هوازی تناوبی در رت های مبتلا به بیماری آلزایمر می تواند یادگیری و حافظه فضایی را از طریق تنظیم مثبت مسیر پیام رسانی Sirt1/CREB/BDNF در بافت هیپوکمپ بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: آلزایمر، هیپوکمپ، قشر فوقانی مغز، بیان ژن های Sirt1، CREB و BDNF
|
  • Neda Omidian, Houshang Najafi* Pages 439-455
    Background & objectives

    One of the most important causes of acute kidney injury is ischemia-reperfusion (IR). Some studies have shown that adenosine A1 receptor inhibition have protective effects against Ischemia–reperfusion induced renal injuries, while other studies have demonstrated the opposite. The aim of the present study was to review the methodology of these studies to reach a final conclusion about the effects of adenosine A1 receptor on ischemia-reperfusion-induced renal injuries.

    Methods

    Data base motors including Scopus, PubMed, Google Scholar, Science Direct and Embase were searched. The terms and keywords used included ischemia-reperfusion, acute kidney injury, acute renal failure, A1 adenosine receptor and their combination.

    Results

    Increased adenosine levels following renal Ischemia-reperfusion cause vasoconstriction in afferent arteriole and vasodilatation in efferent arteriole through A1 adenosine receptor activation, which in turn reduces glomerular filtration rate (GFR). Inhibition of A1 adenosine receptor leads to short-term correction of renal functional parameters following renal Ischemia-reperfusion, by increasing renal blood flow and thus improving GFR. But this increase in GFR exacerbates kidney damages through the kidneys workload enhancement, which will show up in the next few hours.

    Conclusions

    Although selective inhibition of A1 adenosine receptor in the short term improves renal function parameters, but exacerbates renal damages in the following hours. Therefore, adenosine A1 receptor stimulation has protective effects against IR-induced kidney injury.

    Keywords: A1 Adenosine Receptor, Acute Kidney Injury, Acute Renal Failure, Ischemia-Reperfusion
  • Mohammad-Kazem Khan-Mohammadi-Khorrami, Masoumeh Asle-Rousta*, Mehdi Rahnema, Rahim Amini Pages 456-464
    Background & objectives

    The deposition of amyloid beta (Aβ) peptide in the brain is one of the most important features of Alzheimerchr('39')s disease. In addition to memory loss, Aβ can lead to depression behavior. Alpha-pinene is a type of monoterpene that has antioxidant, anti-inflammatory, and neuroprotective effects. Here, by using an animal model for Alzheimerchr('39')s disease, we investigated the effect of alpha-pinene on neuronal cell death in the hippocampus and depression induced by Aβ1-42.

    Methods

    Male Wistar rats weighing 240-260 g were divided into four groups including control, alpha-pinene, Aβ, and Aβ-alpha-pinene. Rats were placed in stereotaxic surgery apparatus and Aβ1-42 was injected into the hippocampus (4 µg per side) and alpha-pinene was treated intraperitoneally (50 mg/kg) for 14 consecutive days. At the end of the course, the level of depression was assessed using the forced swimming test. The animalschr('39') hippocampus was also examined microscopically after Nissl staining.

    Results

    Intra-hippocampal injection of Aβ1-42 increased the total immobility time in the forced swimming test (p<0.01), decreased the number of pyramidal neurons in the CA1 area (p<0.001), and reduced the thickness of the neuronal layer in this region of ​​the hippocampus. Treatment with alpha-pinene largely prevented these changes.

    Conclusion

    It can be concluded that alpha-pinene decreased the beta-amyloid-induced depressive behavior in rats and inhibited the neuronal loss, suggesting that this neuroprotective compound may have a critical role in depression. Alpha-pinene is probably a suitable therapeutic strategy for repressing Aβ-induced neurodegeneration.

    Keywords: Alpha-pinene, Depression, Hippocampus, Neuronal Death, Amyloid Beta
  • Bakhtyar Tartibian, Leila Fasihi*, Rasoul Eslami Pages 465-473
    Background & objectives

    Obesity and osteoporosis are major problem that their prevalence is increasing. Physical activity can be effective in the prevention of osteoporosis by some mechanisms such as changes in anthropometrics variables. Body mass index (BMI) in men and women is closely related to bone mineral density (BMD). However, the relationship varies between BMI and BMD according to the  different studies. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between body mass index and lumbar bone mineral density in active and inactive middle-aged women.

    Methods

    Sixty active, middle-aged women and 60 inactive women in the age range of 50 to 65 years, with medical records and clinical trials were selected in Milad Hospital in Tehran. Body mass index was calculated and bone mineral density was measured by DEXA scan in the lumbar spine (L1 to L4). Independent t-test and Pearson correlation coefficient were used to evaluate the data. SPSS software version 26 was used for data analysis.

    Results

    The results of this study showed that in the active group in L1, L3 and L4 lumbar vertebrae (p=0.034, p=0.017, p=0.019, respectively), and in the inactive group in L3 and L4 vertebrae (p=0.034, p=0.022, respectively), there was a positive and significant relationship between body mass index and bone mineral density. No significant relationship was found in other lumbar vertebrae of both groups.

    Conclusion

    The results of the present study showed that weight gain and consequently BMI among active women reduce the risk of osteoporosis. Physical activity in women seems to lead to more muscle mass, which in turn leads to an increase in bone mineral density. Considering this issue, it can be said that one of the applications of the results of the present study is the use of this index in predicting the bone density of individuals.

    Keywords: Bone Mineral Density, Middle-aged Women, Body Mass Index
  • Mohammadreza Nasirzadeh*, Seyedsajjad Hejazi, Mohammad Bakhshi, Saeed Taginasab, Heidar Tayefesattari, Pouya Navidi Far Pages 474-484
    Background & objectives

    Vincristine (VIN) is a broad-spectrum anticancer drug has been used to treat various cancers. Resveratrol (Res) is a natural polyphenol found in many plant sources. Many studies have reported anti-inflammatory and antioxidative effects of resveratrol. We have explored the protective effect of resveratrol on vincristine-induced oxidative stress in mouse ovarian tissue.

    Methods

    In this study, 32 female mice weighing 25-30 grams were randomly divided into four groups (each group n=8): 1- control group, 2- Vin- group, 3- Vin-Res group and 4- Res group. The mice received a single IP injection of vincristine (3 mg/kg) weekly for 4 weeks. Res treatment was done 28 days by gastric gavage (daily 30 mg/kg).At the end of the study, Malondialdehyde (MDA) and total antioxidant capacity (TAC) and the antioxidant activity of superoxide dismutase (SOD) and glutathione peroxidase (GPx) enzymes were measured in ovarian tissue and uterus of the studied animals. Also, ovarian follicles were counted.

    Results

    The results indicated that the MDA level was elevated and TAC, GPx as well as SOD activities were decreased in Vin- group significantly. Resveratrol reduced MDA level and increased GPx and SOD activities in Vin-Res group significantly. Also histological findings showed that Res increased primordial and primary follicles and reduced atretic  follicles in Vin-Res group significantly.

    Conclusions

    These results indicate the protective effect of resveratrol on ovarian and uterine tissue against oxidative damage of vincristine in mice

    Keywords: Resveratrol, Ovary, Oxidative Stress, Vincristine, Mice
  • Maryam Zeraati*, Belal Mosaferi Pages 485-494
    Background & objectives

    Epilepsy is one of the most common problems in the health system, of which some cases are resistant to treatment. Recently, environmental enrichment has shown beneficial results in the recovery of some cases of epilepsy.

    Methods

    Male mice were reared in an enriched or normal medium during their growth period. To induce seizures, at adult age, each group was divided into two subgroups, which one of them received pentylenetetrazole eleven times, with two days interval.

    Results

    The enriched environment greatly reduced seizure behaviors and prevented the occurrence of anxiety-like behavior and cognitive disorders. It also prevented an increase in the inflammatory cytokine of TNF-α in the hippocampus.

    Conclusion

    Therefore, a suitable growth environment in childhood and adolescence can be useful in preventing seizure disorders in adulthood.

    Keywords: Epilepsy, Child Rearing, Cognitive Dysfunction, Tumor Necrosis Factor-alpha
  • Fatemeh Ghannadiasl*, Mahsa Mohajeri, Neda Hoseini Pages 495-504
    Background & objectives

    Considering the high prevalence of body image dissatisfaction and its consequences, it is necessary to consider effective interventions to reduce it. The aim of this study was to investigate the effect of a balanced low calorie diet (BLCD) and slight weight loss on the body image score and its subscales.

    Methods

    In this clinical trial, 74 apparently healthy, non-pregnant, non-lactating and non-menopausal women (age range: 18-49 years with body mass index range: 27.5-40 kg/m2) were selected using random sampling method from a nutrition clinic in their first visit in Ardabil city between November 2019 and February 2020. Data collection was done by Anthropometric measurements and multidimensional body self-relations questionnaire. The paired T-test was used to compare the changes during 4 - week balanced low calorie diet intervention. BLCD was an individualized diet with an energy deficit of 500 calories of daily energy intake that was calculated from 3-day food records for every person.

    Results

    After 4 weeks, BLCD resulted in a significant decrease in body weight (p=0.001), body mass index (p=0.001), waist circumference (p=0.002), waist to height ratio (p=0.012), abdominal volume index (p=0.009) and conicity index (p=0.045) and a significant increase in the subscale scores of fitness evaluation (p=0.01), health orientation (p=0.03), body area satisfaction (p=0.01) and overweight preoccupation (p=0.001).

    Conclusion

    According to the results, it seems that even slight weight loss with a balanced low-calorie diet can be effective in improving anthropometric indices and some subscales of body image in 4 weeks. These results support the effectiveness of short-term interventions.

    Keywords: Balanced Low Calorie diet, Anthropometric Indices, Body Image, Women
  • Shahin Seidi, Mousa Tavassoli*, Farnaz Malekifard Pages 505-518
    Background & objectives

      Fleas are clinically important parasites for affecting human health. These insects are carriers of some pathogens such as Yersinia pestis, Rickettsia typhi, Q fever, Tularemia and Bartonella henselae which are infectious for humans and animals. The aim of this cross –sectional study was to detection of Rickettsia, Bartonella and Wolbachia pathogens in infected Ctenocephalides canis and Pulex irritans using molecular method in West and Northwest of Iran.

    Methods

    The present study is a, descriptive, cross-sectional study (prevalence rate=10%, confidence level=95%,  error rate=5%) which  performed on samples collected from five provinces including  Kermanshah, Kurdistan, Azerbaijan Western, Lorestan and Hamedan for 13 months from May 2018 to June 2019. In this study, samples were collected by optical trap, human prey and direct isolation of the sample from the host and identified in the parasitology laboratory using valid diagnostic keys. The prevalence of Rickettsia, Bartonella and Wolbachia in the collected samples was detected using polymerase chain reaction (PCR). Amplification and sequencing of gltA, pap31 and 16SrRNA genes were used for molecular diagnosis of  Rickettsia, Bartonella, and Wolbachia respectively.

    Results

    The collected samples included 918(47.39%) fleas of C.canis and 1019 (52.60%) fleas of P.irritant. The PCR products of each gene was subject to sequencing. In this study, 12.9% , 5.21% and 5.21% of fleas were positive for  Wolbachia , Rickettsia and Bartonella, respectively .

    Conclusion

    Bartonella, Rickettsia and Welbachia are vector borne infectious agent. Due to their high pathogenicity and easily transmission among insect and human, monitoring of insects is essential for the controlling of the infection and preserving the public health in endemic area.

    Keywords: Flea, Rickettsia, Bartonella, Wolbachia, Ctenocephalides canis, Pulex irritans
  • Marzieh Gashouli, Azra Mohammadpanah Ardakan*, Azadeh Choobforoushzadeh Pages 519-532
    Background & objectives

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of Group schema therapy on social anxiety and its specific symptoms in blind and visually impaired people.

    Methods

    This study was a semi -experimental study with pre-test, post-test and follow-up test with a control group. For this purpose, the statistical population of study, included all blind and low-vision people admitted to Isfahanchr('39')s Ababasir Educational Institute. 26 participants were selected by available sampling and were randomly assigned to the experimental group (13 persons) and the control group (13 persons). The experimental group was trained on 10 sessions (weekly) according to schema therapy in Yang protocol, while control group did not receive any training. Data were collected by self-report method (Social Phobia Inventory) and analyzed using covariance test by SPSS-21 software.

    Results

    Results showed a significant difference between social anxiety in the experimental group, when entering the study, immediately after treatment, and 1 month after treatment; but no significant difference was observed in the control group.

    Conclusions

    One of the useful and effective treatments for refractory, ambiguous and long-term disorders that have their roots in childhood is Yangchr('39')s scheme therapy and also, group therapy is one of the most important factors in the effectiveness of this treatment model in the present study.

    Keywords: Social anxiety, Group Schema Therapy, Blind, Visually Impaired People
  • Ali Ahmadzadeh, Ameneh Pourrahim Ghouroghchi*, Roghayeh Afroundeh Pages 533-550
    Background & objectives

    Minimizing muscle damage and inflammation can boost the immune system and improve sport performance. The aim of this study was to investigate the effect of 8 weeks of resistance training-cold water immersion and curcumin supplementation on muscle injury and inflammation following a session of acute strength activity in futsal players men.

    Methods

    twenty futsalist volunteered to participate in the study and were randomly assigned to experimental and control groups. Blood sampling was performed after 12 hours of night fasting during four stages. After the first phase of blood sampling, both groups were performed one session of acute circular strength training, then, the second phase blood sampling was performed. 48 hours later, the experimental group performed 8 weeks of circular resistance training, three sessions per week as in the acute strength training and were immersed immediately after exercise, 20minutes at 5-10°C in cold water and used 150mg curcumin supplementation. forty eight hours after the last training session and last using curcumin, blood sampling was performed in both groups. Then, both experimental and control groups performed the second acute circular strength training and the fourth stage blood sampling was performed. The differences of variables at different time intervals were compared with 2×4 two-way ANOVA and differences between the two groups were investigated  with Independent-Samples T-Test at significance level of p<0.05.

    Results

    Creatine kinase and white blood cells significantly increased in both groups after the first acute strength activity (p=0.049). Performing 8 weeks of resistance training-cold water immersion and curcumin supplementation, significantly decreased creatine kinase and white blood cell counts (p=0.024). Also, 8 weeks of resistance training-cold water immersion and curcumin supplementation, significantly reduced creatine kinase and white blood cells following acute second strength activity (p=0.021).

    Conclusion

    Appears to, 8-week resistance training-cold water immersion and curcumin supplementation following a session of acute strength training reduce muscle injury and inflammation in futsal players  men.

    Keywords: Resistance Training, Cold Water Immersion, Curcumin Supplementation, Creatine Kinase, White Blood Cells
  • Alireza Shiroyeh, Farshad Emami*, Mohammad Sanaee, Rasol Tarighi Pages 551-561
    Background & objectives

    Preptin and adropine are peptide hormones that play an important role in the controlling of obesity by regulation of carbohydrate metabolism. The purpose of the present study was to investigate the effect of aerobic training on preptin, adropine and insulin resistance in men with overweight.

    Methods

    In this clinical trial study, 18 overweight and obese men (age 58.39±3.92, body mass index 28.75±1.23) were selected and randomly divided into two groups (control and exercise). Exercise group participated in an aerobic exercise program for eight weeks, five sessions per week (with an intensity of 65 to 85% of maximum heart rate, 40 minutes). Two days before and after the protocol, fasting blood samples were taken. Preptin and adropine were measured by ELISA. Data were tested using independent t-test and ANCOVA at a significance level of p<0.05.

    Results

    The level of preptin in the experimental group was significantly reduced compared to the control group (p=0.001) and the pretest (p=0.000). Also, the adropine level in the experimental group increased significantly compared to the control group (p=0.000) and the pretest (p=0.000). Also, Homeostatic Model Assessment for Insulin Resistance (HOMA-IR) values in the exercise group compared to the control group (p=0.000) and pretest (p=0.000) showed a significant decrease.

    Conclusions

    Exercise improved glycemic index in obese and overweight men by improving the levels of preptin and adropine. It seems that aerobic exercise can be an effective intervention method to control and prevent the occurrence of metabolic diseases in these people.

    Keywords: Exercise, Preptin, Adropine, Insulin Resistance, Overweight, Obesity
  • Tahereh Dalir*, Reza Gharakhanlou, Maghsoud Peeri, Hasan Matin Homaee Pages 562-574
    Background & objectives

    Exercise, with beneficial effects on brain health and cognitive function reduces the destructive effects of some neurological diseases such as Alzheimerchr('39')s. The aim of this study was to evaluate the effect of four weeks of aerobic exercise on cognitive function and expression of Sirt1, CREB and BDNF genes in the hippocampus of male Wistar rats with Alzheimerchr('39')s disease.

    Methods

    The statistical population included 18 male Wistar rats from the Pasteur Institute. Rats were randomly divided into three groups including Alzheimerchr('39')s group, Alzheimerchr('39')s disease-exercise group and a healthy control group. Alzheimerchr('39')s disease group was induced by injecting Aβ42 into the hippocampus. Seven days after surgery, the rats performed the aerobic exercise for four weeks (five sessions per week at a speed of 10-15 m/min). They underwent behavioral tests 48 hours after the last training session. Twenty four hours later, rat hippocampal tissue was extracted. Sirt1, CREB and BDNF mRNAs were measured using Real time-PCR.

    Results

    Learning and spatial memory performance decreased in rats of Alzheimerchr('39')s disease group compared to a healthy control group (p˂0.001). Decreased mRNA expression of Sirt1, CREB and BDNF genes was observed in the hippocampal tissue of Alzheimerchr('39')s disease group compared with the healthy control group (p˂0.001). Alzheimerchr('39')s rats with intermittent aerobic exercise had improved learning function, spatial memory and increased mRNA expression levels of Sirt1, CREB and BDNF genes in comparison with Alzheimerchr('39')s disease group (p˂0.001).

    Conclusions

    Periodic aerobic exercise in rats with Alzheimerchr('39')s disease can improve spatial learning and memory by positively regulating the Sirt1/ CREB/ BDNF signaling pathway in hippocampal tissue.

    Keywords: Alzheimer, Expression of Sirt1, Expression of CREB, Expression of BDNF Gene, Upper Cerebral Cortex, The hippocampus