فهرست مطالب

آینه پژوهش - سال سی و دوم شماره 3 (پیاپی 189، امرداد و شهریور 1400)

نشریه آینه پژوهش
سال سی و دوم شماره 3 (پیاپی 189، امرداد و شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/06
  • تعداد عناوین: 18
|
  • سید صادق حقیقت صفحات 5-37

    در حوزه اندیشه سیاسی اسلام، همروی فلسفه سیاسی و فقه سیاسی قابلیت طرح دارد؛ و در نظریه همروی، تاکید اصلی بر نسبت فلسفه سیاسی و فقه سیاسی است. سه سطحی که، در این جا، تاکید کمتری بر آن وجود دارد، سطح روش شناختی، معرفت شناختی و نسبت سنت و تجدد است. مدعا در سطح معرفتی، این است که عقل، نقل، تجربه، شهود و تاریخ با هم تضاد ندارند، و نهایتا یک هدف را دنبال می کنند. در این مقاله سعی می شود همروی به عنوان یک «نظریه» در حوزه اندیشه سیاسی اسلام مطرح شود. «نظریه» مجموعه سازماندهی شده مفاهیم و گزاره هایی است که اجزاء آن در راستای تبیین امور با هم یگانگی پیدا کرده اند، و مدعای واحدی را اثبات می کنند. در این صورت، نظریه عبارت هایی منظم درباره واقعیت های اجتماعی مبتنی بر سیستم های منطقی است که در یک علم یا یک مکتب وجود دارد. آندرو سایر نظریه را شیوه ای از نظم بخشی به رابطه بین مشاهداتی (یا داده هایی) می داند که معنای آن ها قطعی است. بر اساس نظریه همروی، در این جا، این مدعا قابلیت طرح خواهد داشت که «هرچند فلسفه سیاسی، طبق تعریف، مستقل از وحی است، اما برای بررسی مسایل سیاسی از دیدگاه اسلام، هم به پاسخ فلسفی نیاز داریم، هم به پاسخ فقهی». به بیان دیگر، نه تنها فلسفه سیاسی و فقه سیاسی می توانند به شکل جداگانه پاسخگوی مسایل سیاست باشند، بلکه پاسخ های آن دو قابل مقایسه نیز خواهند بود. در واقع، مدعا این است که برای حل مسایل سیاسی از دیدگاه اسلام هم به پاسخ فلسفی نیاز داریم، هم به پاسخ فقهی، هم به مقایسه آن دو. البته، اعتبار فقه سیاسی با محدودیت هایی خاص روبرو است. نظریه همروی از واقع و امری موقعیت مند خبر می دهد؛ به این معنا که ارتباط دو دانش فلسفه سیاسی و فقه سیاسی را برمی رسد. این امر منافاتی با وجود ابعاد هنجاری و تجویزی در این نظریه ندارد. به طور مثال، می توان بر اساس این نظریه گفت محقق علوم سیاسی در درجه اول «باید» هر مسئله ای را در این دو حوزه طرح نماید؛ و سپس «لازم است» به ارتباط نتایج به دست آمده در این دو حوزه بپردازد. نگارنده این کار را در خصوص توزیع قدرت در اندیشه سیاسی شیعه انجام داده است.

    کلیدواژگان: نظریه همروی، فلسفه سیاسی، فقه سیاسی، رویکرد حداکثری، رویکرد حداقلی
  • رسول جعفریان صفحات 39-62

    علاوه بر تحقیقات تاریخی و ادبی محققان پیرامون زمان ورود تنباکو به ایران و شبه قاره هند، از نظر طبی نیز درباره آن، مباحثی مطرح شده و آثاری به رشته تحریر درآمده است. یکی از این آثار، رساله فواید تنباکو از حسام الدین ماچینی است که در دوره صفویه نوشته شده و دست کم سه نسخه از آن بر جای مانده است. نویسنده در نوشتار پیش رو، مروری بر رساله مذکور دارد. وی در راستای این هدف، نخست کلیاتی درباره رساله مطرح و نسخه های باقی مانده از آن را معرفی می نماید. سپس، محتوای رساله را مورد مداقه قرار داده و درنهایت، متن آن را ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: تنباکو، ایران، رساله فواید تنباکو، طب، حسام الدین ماچینی، استفاده از تنباکو، دوره صفوی، رساله طبی
  • زابینه اشمیتکه، رضا پورجوادی، ابوالفضل غریبی صفحات 63-82
    این مقاله به بررسی کلام شیعه دوازده امامی از دوره ایلخانی در قرن هفتم تا پایان دوره صفوی در قرن دوازدهم می پردازد. در بخش اول ابتدا به نقش نصیر الدین طوسی پرداخته می شود که با وارد کردن مفاهیم ابن سینایی به مباحث کلامی، کلام شیعه دوازده امامی را متحول کرد، تحولی که ابوحامد غزالی و فخرالدین رازی در میان اشاعره پدید اوردند. پس از طوسی به متکلمان امامی توجه شده است. علامه حلی و پسرش فخر المحققین و علمای بحرین از جمله ابن سعاده بحرانی، میثم بحرانی، علی ابن سلیمان بحرانی و در نهایت ابن ابی جمهور احسایی از جمله متکلمانی هستند که آثار و آرایشان بررسی شده است. این مقاله در بخش دوم به دوره صفوی می پردازد. تلفیق کلام و فلسفه در آثار برخی متکلمان این دوره، نقش منابع حدیثی در جهت گیری های کلامی، روی آوری برخی از علمای این دوره به کلام امامی متقدم و تلاش مخالفان کلام برای تثبیت خود به عنوان نمایندگان رسمی شیعه دوازده امامی از جمله مسایلی است که در این فصل مطرح شده است.
    کلیدواژگان: شیعیان اثنا عشری، نصیرالدین طوسی، کلام شیعه دوازده امامی، فلسفه ابن سینا، تشیع دوازده امامی، حله، سلسله صفویه، کلام
  • سید احمدرضا قائم مقامی صفحات 83-89

    «بود و هست و خواهد بود» در اوستا تعبیری است مکرر که محققان سابقه قدیم تر آن را در دیگر زبان های هندی واروپایی نیز نشان داده اند. در نوشته های پهلوی این عبارت گاهی وصف خداست. در نوشته های مانوی نیز چنین تعبیری نظایری دارد. این نوشته جست وجویی مختصر در سابقه این تعابیر زردشتی و مانوی است.

    کلیدواژگان: مانویت، فارسی میانه، اوستایی، تعبیرات قالبی، صفات خدا
  • رسول جعفریان صفحات 91-118

    نویسنده در نوشتار حاضر در قالب بیست و ششمین سلسله انتشارات با عنوان نسخه خوانی، متن چند نسخه را مورد مداقه قرار داده است. این متون بدین شرح اند: سندی از منازعه میان زرتشتی ها و مسلمانان در یزد (اواسط قرن سیزدهم هجری) سندی در باره یک وقف از سال 1294 زلزله خوی و تبریز در سال 1259 قمری تاریخ خوانی هم کار دشواری است! تاریخ دقیق تولد شیخ بهایی و شهید ثانی از پشت یک نسخه در باره نسخه دستنوشته کیانوری در نقد خاطرات انور خامه ای قضاوت یک نویسنده قاجاری در باره علامه مجلسی و... تفاوت مشی شیخ علی کرکی و شیخ بهایی در معاشرت با اهل سنت علم هوا شناسی  ما تا دوره قاجار شرح حال خودنوشت عبدالعلی معتمد الدوله در «تذکره صدر اعظمی» متنی برای تعیین وکیل برای طلاق فتوای شیخ بهایی در باره املاکی در خراسان استفتاء درباره یک دیگ وققی: نمونه ای از استفتاءات دوره قاجاری

    کلیدواژگان: نسخه خوانی، نسخه خطی، خوانش متون
  • مرتضی کریمی نیا صفحات 119-162

    یکی از معروف ترین نسخه های قرآن منسوب به دستخط امام علی علیه السلام، قرآن کوفی کاملی به شماره 1 در کتابخانه حرم امام علی علیه السلام در نجف اشرف است. انتساب قطعی این نسخه به دستخط امام علیه السلام پذیرفتنی نیست، اما این نسخه را می توان یکی از باارزش ترین نسخه های کوفی متعلق به سده دوم هجری به شمار آورد. مقاله حاضر برای نخستین بار، جوانب مختلف نسخه شناختی، خط، تذهیب، رسم و املا، قرایات، عد الآی، و سایر ویژگی های قرآن شناسانه این قرآن کوفی را بررسی می کند. در این نسخه که آن را «مصحف نجف» می نامم، همانند اغلب نسخه های کوفی سده های دوم و سوم هجری، ویژگی های بصری در کتابت قرآن غلبه دارد: اغلب کلمات اختلافی در میان مصاحف نخستین شهرها، مطابق با مصحف بصره نوشته شده؛ نظام شمارش آیات (عد الآی) کاملا بر نظام بصری منطبق است؛ و اختلاف قرایات ثبت شده در نسخه عمدتا به قرایت قاریان بصره (ابوعمرو و یعقوب) و گاه کوفه (حمزه و کسایی) نزدیک است.

    کلیدواژگان: المکتبه الغرویه، مکتبه الروضه الحیدریه، کتابخانه حرم امام علی علیه السلام، مصحف نجف، قرآن کوفی به خط امام علی علیه السلام، اختلاف قرائات
  • نه «برپای بست» و نه «بر نای بست» / گره گشایی از خوانش و گزارش نیم بیتی از داستان بهرام چوبینه در شاهنامه
    جویا جهانبخش صفحات 163-179

    داستان بهرام چوبینه در شاهنامه فردوسی ازجمله داستان های حماسی و تاریخی در فرهنگ ایرانی به شمار می رود. این داستان، هم از چشم انداز ظرافت های روایی و پرداخت هنری، و هم از چشم انداز دلالت های تاریخی، داستان بسیار مهمی است. در روایت شاهنامه از این داستان، موارد قابل تامل حتی در ظاهر الفاظ و صور واژگان، بسیار است. یکی از این موارد، پیامی است که بهرام چوبینه به پرموده (پژموده) می فرستد. نویسنده در نوشتار پیش رو، نیم بیت از داستان را «به گیتی نخورد آن که بر پای بست»، مورد مداقه قرار داده و اینگونه بیان می دارد که خوانش صحیح آن، «به گیتی نخورد آن که زد نای، پست» است.

    کلیدواژگان: داستان بهرام چوبینه، شاهنامه، فردوسی، داستان های حماسی، داستان های تاریخی، خوانش متن، خوانش صحیح
  • محمدصالح یا میرزا (ابو) صالح؟ / بازشناسی مولف لطایف الخیال و جواهر الخیال
    فرزاد ضیائی حبیب آبادی صفحات 181-190

    میرزا ابوصالح رضوی فرزند میزا محسن نواب و نوادهء دختری شاه عباس اول است. او و پدرش هر دو متولی آستان قدس رضوی بودند.جز این، میرزا ابوصالح بانی مدرسهء صالحیهء نواب و نیز ایوان مصلا در مشهد مقدس است.وی در 1090ق وفات یافت. محمد صالح رضوی فرزند میرزا محمدباقر متولی و برادر میرشاه تقی الدین محمد متولی است و تالیفاتی چون لطایف الخیال، جواهرالخیال، دقایق الخیال و معارج الخیال دارد. از دیرباز، شرح حال این دو، با یکدیگر آمیختگی یافته و باعث بروز اشتباه هایی در باب معرفی مولف جواهرالخیال ، لطایف الخیال و دقایق الخیال شده است. در این مقاله، ضمن بررسی سرچشمه های این اشبتاه، حقیقت مساله بیان شده است.

    کلیدواژگان: محمدصالح رضوی، جواهرالخیال، لطایف الخیال، میرزا ابوصالح نواب رضوی، مدرسهءصالحیهءنواب، ایوان مصلای مشهد مقدس
  • سید علی میرافضلی صفحات 191-218

    «مکتب خیام» در رباعی، از آغاز بالندگی تا امروز، گستره ای به طول ده قرن و حوزه نفوذی به اندازه همه سرزمین های پارسی گوی، از شبه قاره هند تا اقصای آناتولی داشته است. فهرست دوستداران، همراهان و پیروان خیام در رباعی فارسی، نمایه ای پربرگ و بلندبالاست. یکی از ایشان که در منابع فارسی کمتر درباره اش سخنی رفته است، مصطفی عالی افندی (د. 1008 ق)، شاعر، منشی و تاریخ نگار نامدار عثمانی در دوره حکومت سلطان سلیم و سلطان مراد است که به سه زبان ترکی، فارسی و عربی شعر می گفت و «عالی» تخلص می کرد. وی در سال 1003 هجری دفتری از رباعیات فارسی را به اقتفای رباعیات خیام به همراه دیباچه ای مفصل در شرح حال خود و حکیم عمر خیام ترتیب داد. این دفتر، با نام های «بدیع الرقوم»، «ربیع المنظوم» و «ربیع المرسوم» شناخته می شود. در نوشته حاضر، به معرفی و بررسی این دفتر اشعار پرداخته ام.

    کلیدواژگان: رباعی، عمر خیام نیشابوری، مصطفی عالی افندی، ربیع المرسوم، بدیع الرقوم، ربیع المنظوم
  • طاها عبداللهی صفحات 219-232

    نگارنده در مقاله پیش رو پس از بیان پیشینه فرهنگنامه نگاری در حوزه تصوف و همچنین معرفی فرهنگ حاضر، انتقاداتی نیز به ساختار و محتوای کتاب وارد ساخته است.

    کلیدواژگان: نقد و بررسی کتاب، کتاب فرهنگ عرفان و تصوف
  • سید محسن اسلامی صفحات 233-241

    سازمان انتشارات جهاد دانشگاهی در سال 1395 کتابی با عنوان «جامعه پذیری دانشگاهی: مهارت ها و راهبردهایی برای بهبود کیفیت زندگی و موفقیت دانشگاهی» منتشر کرده است. این کتاب پیرامون بعضی ابعاد کیفیت اوضاع دانشگاهی به رشته تحریر درآمده است. نویسنده در نوشتار حاضر، با مقایسه محتوای کتاب مذکور با کتاب Your Guide to College Success: Strategies to Achieving your Goals اثر Santrock و Holonen، کتاب جامعه پذیری دانشگاهی را در بوته نقد و بررسی قرار داده است.

    کلیدواژگان: کتاب «جامعه پذیری دانشگاهی»، موفقیت دانشگاهی، کیفیت اوضاع دانشگاهی، نقد کتاب
  • حبیب راثی تهرانی صفحات 243-269

    در کلام رسول خدا (ص) و ایمه (ع) می توان استشهاد و تمثل و بعضا انشاد شعر را مشاهده نمود. آنچه انشاد شعر توسط ایشان را با شگفتی مواجه می سازد، آیاتی از قرآن کریم است که در مذمت شعر و شاعری و دور بودن ساحت مقدس رسول خدا (ص) از آنها، نازل شده و گمان می رود که دامنه آن بعد از رسول خدا (ص)، شامل اهل بیت (ع) نیز گردد. تدقیق در اشعار منسوب به ایمه و بررسی صحت و سقم انتساب آنها، تلاشی مفید محسوب شده و تبیین نحوه انشاد و صحت اشعار منتسب به ایشان، علیرغم این منع قرآنی، فواید فراوانی برای اهل تحقیق به همراه خواهد داشت. نویسنده در مقاله پیش رو بر آن است تا ضمن بررسی مختصر این مسئله و ذکر نمونه هایی از اشعار منسوب به امام حسن مجتبی (ع)، به معرفی اثری در این حوزه با عنوان «شعر الإمام الحسن بن علی» اثر ابوالحسن مداینی بپردازد.

    کلیدواژگان: معرفی کتاب، کتاب ««شعر الإمام الحسن بن علی»، ابوالحسن مدائنی، ائمه اطهار، انتساب شعر، رسول خدا، شعر، اشعار، امام حسن مجتبی
  • نقد نگاشت ترجمه های قرآنی (6) / نقد و بررسی دو ترجمه برگزیده کتاب سال 1390، بخش سوم
    محمدرضا صفوی صفحات 271-285

    نویسنده در نوشتار پیش رو، در تلاش است دو ترجمه از قرآن را (ترجمه سیدعلی گرمارودی و حسین استادولی) که حایز رتبه اول کتاب سال 1390 شده اند؛ ضمن مقایسه، در بوته نقد و بررسی قرار دهد. وی در راستای این هدف، با بیان آیات 25 تا 34 از سوره  بقره هر دو ترجمه را مطابق با چاپ سوم ترجمه استادولی و چاپ دوم ترجمه گرمارودی، بیان کرده و سپس، دیدگاه خود را مطرح می سازد.

    کلیدواژگان: ترجمه قرآن، قرآن، کتاب سال 1390، سیدعلی گرمارودی، حسین استادولی، نقد ترجمه
  • فاطمه توفیقی صفحات 287-300

    کتاب فلسفه قاره ای و فلسفه دین به سرویراستاری مورنی جوی و ترجمه محمدابراهیم باسط توسط نشر طه در سال 1397 به زیور طبع آراسته شده است. نویسنده در نوشتار پیش رو، پس از معرفی اجمالی فلسفه قاره ای، مروری بر جایگاه دین در فلسفه قاره ای داشته و به دو مفهوم مهم دینی در فلسفه قاره ای یعنی الاهیات سلبی و بازگشت به پولس قدیس می پردازد. سپس، با شرحی کوتاه بر خود کتاب، نکاتی درباره ترجمه این اثر و جایگاه آن در فضای فکری ایران بیان می دارد.

    کلیدواژگان: دین، فلسفه قاره ای، کتاب فلسفه قاره ای و فلسفه دین، مورنی جوی، فلسفه دین، جایگاه دین، ترجمه کتاب، معرفی کتاب
  • اگرچه قصه ای بس دلنواز است... / (نقدی بر چاپ حروفی «قصه سلیمان»)
    فرزاد ضیائی حبیب آبادی صفحات 301-314

    کتاب "قصهء سلیمان" تالیف ابویعقوب یوسف بن علی بن عمر تبریزی در اواخر قرن 6 و اوایل قرن 7 قمری است. این کتاب اخیرا به چاپ حروفی رسیده، اما شوربختانه، غلطهای فراوان بدان راه یافته، چندان که متن از حیز انتفاع بیرون شده است. این بی سامانی، البته محصول اهلیت نداشتن مباشران چاپ این کتاب است. مقالهء حاضر، که نمونه هایی اندک از آشفتگیهای بسیار کتاب مزبور را نشان داده، گواهی است بر این دعوی.

    کلیدواژگان: قصهء سلیمان، ابویعقوب یوسف بن علی بن عمر تبریزی، نقد
  • حمید عطائی نظری صفحات 315-362
    ارایه مکتوبات پژوهشی سودمند و روش مند منوط است به رعایت دقیق ضوابط و قواعد مرسومی که تخلف از آنها موجب تولید آثار پژوهشی نااستوار و نامطلوب می شود. نقد نگاشته هایی که بدون توجه به معیارهای علمی مقبول در نگارش مقالات پژوهشی فراهم آمده است و بازنمودن خطاها و کاستی های آنها بی تردید در ارتقای سطح کیفی تحقیقات و تالیفات پژوهشگران اثرگذار است. از این رو در نوشتار پیش رو، با بررسی شماری از مقالات یکی از نویسندگان پرکار، به سنجش و نقد برخی از روش ها و منش های پژوهشی ناهنجار در نگارش مقالات علمی پرداخته می شود که از آن جمله است: اقتباس کلان از آثار سایر محققان و درهم آمیختن تالیف و ترجمه، ارجاع دهی مبهم و غیر دقیق و انتحال به سبب ارجاع نابسنده، بازیافت مطالب پیشترمنتشرشده خود در مقالات تازه یا انتحال از خویشتن ، بازنشر مکرر یک مقاله یا کتاب در صورت های مختلف (مقاله سازی و کتاب سازی)، ارایه ترجمه های غیر دقیق و افراط در ترجمه آزاد، نمایش نادرست نقش پژوهشی نویسنده در فراهم آوردن آثار و نادیده انگاشتن حقوق معنوی صاحبان اصلی اندیشه ها، و نیز انشاء نامنظم و نگارش شتابزده با نثری نارس و نارسا.
    کلیدواژگان: انتحال از خویشتن، انتحال به سبب ارجاع نابسنده، اقتباس، نقد، ارجاع دهی، کتاب سازی، ترجمه آزاد، محمدکاظم رحمتی
  • رسول جعفریان، روح الله شهیدی، سید احمد رضا قائم مقامی صفحات 363-378
  • ناصرالدین انصاری صفحات 379-389
|
  • Seyyed Sadiq Haqiqat Pages 5-37

    In the field of Islamic political thought, concurrency of political philosophy and political jurisprudence can be proposed; in concurrency theory, the main emphasis is on the relationship between political philosophy and political jurisprudence. The three levels that are less emphasized here are the methodological level, the epistemological level, and the relationship between tradition and modernity. The claim at the epistemological level is that reason, narration, experience, intuition, and history do not contradict each other, and they ultimately pursue a single goal. This article tries to present concurrency as a "theory" in the field of Islamic political thought. "Theory" is an organized set of concepts and propositions whose components are united in order to explain things, and prove a single claim. In this case, theory is regular expressions of social realities based on logical systems that exist in a science or school. Andrew sees other theories as a way of regulating the relationship between observations (or data) whose meaning is definite. According to the theory of concurrence, here, the claim can be made that "although political philosophy, by definition, is independent of revelation, but to study political issues from the perspective of Islam, we need both a philosophical answer and a jurisprudential answer. ». In other words, not only can political philosophy and political jurisprudence answer political questions separately, but the answers to the two will also be comparable. In fact, the claim is that in order to solve political problems from the Islamic point of view, we need a philosophical answer, a jurisprudential answer, and a comparison of the two. Of course, the validity of political jurisprudence faces certain limitations. Concurrency theory informs of fact and something situational; In other words, the relationship between the two sciences of political philosophy and political jurisprudence is reached. This does not contradict the normative and prescriptive dimensions of this theory. For example, based on this theory, it can be said that a political scientist should first and foremost raise any issue in these two areas; And then it is "necessary" to relate the results obtained in these two areas. The author has done this regarding the distribution of power in Shiite political thought.

    Keywords: Coherence Theory, political philosophy, political jurisprudence, Maximum Approach, Minimum Approach
  • Rasul Jafarian Pages 39-62

    In addition to historical and literary research done on the time of the importation of tobacco to Iran and the Indian subcontinent, there have also been discussions about it from a medical point of view, and some works have been written on this subject. One of these works is the treatise on the benefits of tobacco by Hesamuddin Machini, which was written during the Safavid period and at least three manuscripts of it are available. In the following article, the author has an overview of the mentioned treatise. In line with this goal, he first introduces generalities about the treatise and the remaining manuscripts of it. Then, it examines the content of the dissertation and finally, presents its text.

    Keywords: Tobacco, Iran, Treatise on the Benefits of Tobacco, Medicine, Hesamuddin Machini, Tobacco Use, Safavid Period, Medical Treatise
  • Sabine Schmidtke, Reza Pourjavadi, Abolfazl Gharibi Pages 63-82
    This article examines the Shiite theology of the Twelver Shi'ism from the Ilkhani period in the seventh century to the end of the Safavid period in the twelfth century. In the first part, the role of Naṣir al-Din al-Țūsi is discussed, who, by introducing Ibn Sinā's philosophical concepts into theological discussions, transformed the Shiite theology of the Twelver Shi'ism, a change that Abū Ḥāmid al-Ghazāli and Fakhruddin Rāzi brought about among the Ash'arites. After Țūsi, attention has been paid to Imami theologians. ‘Allāma ḤillĪ and his son Fakhr al-Muhaqiqin and Bahraini scholars including Ibn Sa’ādah Baḥrāni, Meysam Baḥrāni, Ali Ibn Sulaymān Baḥrāni and finally Ibn Abi Jumhūr Aḥsāi are among the theologians whose works and Ideas have been studied. The second part pf this article deals with the Safavid period. The combination of theology and philosophy in the works of some theologians of this period, the role of hadith sources in theological orientations, the conversion of some scholars of this period to the earlier Imami theology and the efforts of the opponents of theology to establish themselves as official representatives of the Twelver Shiites are among the issues discussed in this chapter.
    Keywords: Twelver Shiites, Nasir al-Din Țūsi, Twelver Imam Shiite Theology, Ibn Sina Philosophy, Twelver Imam Shiism, Hilla, Safavid Dynasty, theology
  • Seyed Ahmad Reza Ghaem Maghami Pages 83-89

    "The one Who was and is and will be" in the Avesta is a recurring phrase that the scholars have shown its older usage in other Indo-European languages. In Pahlavi writings, this phrase sometimes describes God. There is a similar expression in Manichean writings. This article is a brief search on the history of these Zoroastrian and Manichean expressions.

    Keywords: Manichaeism, Middle Persian, Avesta, stereotypes, attributes of God
  • Rasul Jafarian Pages 91-118

    In the present article, the author has examined the text of several manuscripts in the twenty-sixth part of the writing entitled manuscripts. These texts are as follows:  A document of the conflict between Zoroastrians and Muslims in Yazd (mid-thirteenth century AH) A document about a waqf (endowed property) from 1294 Khoy and Tabriz earthquake in 1259 AH Reading history is also a difficult task! Exact date of birth of Sheikh Bahā'i and Shahīd Thānī based on the back cover of a manuscripts About the Kianuri manuscript in the critique of Anwar Khamei's memoirs Judgment of a Qajar writer about Allameh Majlisi and .... Differences in the policy of Sheikh Ali Karaki and Sheikh Bahā'i in associating with Sunnis Our meteorology up to the Qajar period Autobiography of Abdul Ali Motamed Al-Dawlah in "Tazkereh Sadr Azami" A Text about appointing a lawyer for divorce Sheikh Bahā'i Fatwa on some Real Estates in Khorasan An Istiftā about an endowed pot: An example of Istiftā in the Qajar period

    Keywords: Reading Manuscripts, manuscripts, reading texts
  • Morteza Kariminia Pages 119-162

    One of the most famous manuscripts of the Qur'an attributed to the handwriting of Imam Ali (as) is the complete Kufi Qur'an No. 1 in the library of the shrine of Imam Ali (as) in Najaf Ashraf. The definite attribution of this version to the handwriting of Imam is not acceptable, but this version can be considered one of the most valuable Kufic manuscripts of the second century AH. This article, for the first time, examines the various aspects of it which includes its features, calligraphy, gilding, drawing and spelling, readings, number of verses and other characteristics of the Qur'anic manuscripts. In this version, which I call the "Muṣḥaf of Najaf", like most Kufi versions of the second and third centuries AH, visual features predominate in the writing of the Qur'an: Most of the disagreements on Quranic words of the early Muṣḥafs of the cities are written according to the Muṣḥaf of Basra; The verse counting system (Add al-Ay) is completely consistent with the visual system; and the difference between the readings recorded in the manuscript is mainly close to the readings of the readers of Basra (Abu ‘Amr and Ya'qūb) and sometimes of Kufa (Hamza and Kasāi).

    Keywords: Al-Maktaba Al-Gharwiya, Maktab al-Rawḍa al-Haydariyah, Library of the Shrine of Imam Ali (as), Muṣḥaf of Najaf, The Kufi Qur'an in the script of Imam Ali (as), Reading differences
  • Juya Jahanbakhsh Pages 163-179

    The story of Bahram Choobineh in Ferdowsi's Shahnameh is one of the epic and historical stories in Iranian culture. This story is very important both from the perspective of narrative subtleties and artistic consideration, and from the perspective of historical implications. In the Shahnameh narration of this story, there are many things to consider, even in the usage and forms of the words. One of these cases is the message that Bahram Choobineh sends to Parmoudeh (Pajhmudeh). In the following article, the author examines half a verse of the story, "Be Giti Nakhurad Ān Ke Bar Pāy Bast." and concludes that the correct reading is "Be Giti Nakhrad Ān Ke Zad Nāy, Past".

    Keywords: The story of Bahram Choobineh, Shahnameh, Ferdowsi, epic stories, historical stories, Text reading, correct reading
  • Farzad Ziaei Habibabadi Pages 181-190

    Mirzā Abū Sāliḥ Razavi is the son of Mirzā Muhsen Nawāb and the granddaughter of Shah Abbas I. Both he and his father were the custodians of Astan Quds Razavi. Also, Mirzā Abu Saleh was the founder of the school of Ṣālehiyeh and Muṣallā Porch in Mashhad. Mohammad Sāliḥ Razavi is the son of Mirzā Mohammad Bāqir Motavli and the brother of Mir Shāh Taqi al-Din Mohammad Motavli and the author of the works Laṭāif al-Khiyāl, Jawāhir al-Khiyāl, Daqāiq al-Khiyāl and Ma'ārij al-Khiyāl. The biographies of the two have long been intertwined and have led to errors in the introduction of the author of Jawāhir al-Khayal, Laṭāif al-Khayal, and Daqāiq al-Khayal. In this article, while examining the sources of this confusion, the truth of the matter is stated.

    Keywords: Mohammad Sāliḥ Razavi, Jawāhir al-Khayal, Laṭāif al-Khayal, Mirzā Abu Sāliḥ Nawāb Razavi, Sālehiya Nawab School, Holy Muṣallaā porch of Mashhad
  • Sayyed Ali Mir Afzali Pages 191-218

    "Khayyām School" in the quatrain, from the beginning of its development until today, has a history of as long as ten centuries and enjoys a sphere of influence as vast as all the Persian-speaking lands, from the Indian subcontinent to the ends of Anatolia. The list of Khayyam's lovers, companions and followers in Persian quatrain is a long and long list. One of them who is less mentioned in Persian sources is Muṣṭafā ‘Ālī Effendi (d. 1008 AH), a famous Ottoman poet, secretary and historian during the reign of Sultan Salim and Sultan Murad, who wrote poetry in three languages: Turkish, Persian and Arabic and was referred to as " Ālī " in his poems. In 1003 AH, he compiled a book of Persian quatrains to follow Khayyam's quatrains along with detailed biography of his own and that of ‘Umar Khayyām. This book is known as "Badi’ 'al-Raqūm", "Rabi' al-Munzūm" and "Rabi’ 'al-Mursūm". In the present article, I have introduced and reviewed this book of poems.

    Keywords: Quartet, ‘Umar Khayyām Neyshābūri, Muṣṭafā ‘Ālī Effendi, Badi’ 'al-Raqūm, Rabi' al-Munẓūm, Rabi’ 'al-Mursūm
  • Taha Abdullahi Pages 219-232

    In the present article, after stating the background of lexicography in the field of Sufism and also introducing the above-mentioned dictionary, the author has mentioned some points about the structure and content of the book.

    Keywords: book review, Dictionary of Mysticism, Sufism
  • Seyyed Mohsen Islami Pages 233-241

    In 2016, Jihad Daneshgahi Publishing Organization published a book entitled "University Socialization: Skills and Strategies for Improving the Quality of Life and Academic Success". This book has been written about some aspects of the quality of the university situation. In the present article, the author compares the content of the book with another book "Your Guide to College Success: Strategies to Achieving Your Goals" by Santrock and Holonen, and reviews the book.

    Keywords: The book Academic Socialization, academic success, the quality of the academic situation, book review
  • Habib Rathi Tehrani Pages 243-269

    Among the sayings of the Prophet Muhammad (PBUH) and the Imams (AS), one can see their references to poems, allegory, and sometimes saying poetry. What can be surprising about their saying poetry, is the verses from the Holy Quran that were revealed in condemnation of poetry and the necessity of the Prophet’s avoidance from poetry, and it is believed that this prohibition would also include the Ahl al-Bayt (AS). Examining the poems attributed to the Imams and examining the correctness of this attribution is considered a useful effort and explaining the composition and accuracy of the poems attributed to them, despite this Qur'anic prohibition, will bring many benefits to researchers. In the following article, the author intends to briefly review this issue and mention examples of poems attributed to Imam Hassan Mojtaba (AS), and introduce a work in this field entitled "Poem of Imam Al-Hassan Ibn Ali" by Abul Hassan Madāinī.

    Keywords: Introduction of the book, the book Poetry of Imam Al-Hassan Ibn Ali, Abul Hassan Madāinī, Imams, attribution of poetry, the Messenger of God, poetry, poems, Imam Hassan Mojtabā
  • Mohammad Reza Safavi Pages 271-285

    In the following article, the author is trying to compare and criticize two translations of the Quran (translated by Seyyed Ali Garmarudi and Hussein Ustadwali) that have won the first prize in the annual book reward of 2011. In line with this goal, by stating verses 25 to 34 of Surah Al-Baqarah, he expresses both translations in accordance with the third edition of the Ustadwali translation and the second edition of the Garmarudi translation, and then presents his point of view.

    Keywords: Translation of Quran, Quran, annual book reward of 2011, Seyyed Ali Garmarudi, Hussein Ustadwali, Translation Criticism
  • Fatima Tofighi Pages 287-300

    The book Continental Philosophy and Philosophy of Religion, edited by Morney Joy which has been translated by Mohammad Ibrahim Basit, was published by Taha Publishing in 1397. In the following article, after a brief introduction to continental philosophy, the author reviews the position of religion in continental philosophy and discusses two important religious concepts in continental philosophy, namely negative theology and the return to St. Paul. Then, with a brief description of the book itself, it states some points about the translation of this work and its place in the Iranian intellectual space.

    Keywords: Religion, Continental Philosophy, the Book Continental Philosophy, Philosophy of Religion, Morney Joy, The place of religion, book translation, Book Introduction
  • Farzad Ziaei Habibabadi Pages 301-314

    The book "The Story of Solomon" is a book written by Abū Ya'qūb Yūsuf ibn Ali ibn ‘Umar Tabrīzī in the late 6th and early 7th lunar centuries. This book has recently been published, but unfortunately, many mistakes have been made in it, so many that the text has become totally useless. This disorder is, of course, the product of the incompetence of the editors of this book. The present article, which shows a few examples of the book's many problems, is a testament to this claim.

    Keywords: The Story of Suleiman, Abu Ya’qūb Yusuf Ibn Ali Ibn ’Umar Tabrīzī, critique
  • Hamid Ataei Nazari Pages 315-362
    The submission of useful and methodical research papers is subject to the strict observance of common rules and criteria, the violation of which leads to the production of defective and undesirable research works. Criticism of writings that have been provided without considering the accepted scientific criteria in writing research articles and revealing their errors and shortcomings undoubtedly has an effect on improving the quality of research and writings of the researchers. Therefore, in the present article, by reviewing a number of writings by one of the prolific authors, some of the anomalous research methods and sources in writing scientific articles are evaluated and criticized, including, large adaptations of the works of other researchers and combining authorship and translation, vague and inaccurate citations and plagiarism due to improper citations, recycling of previously published material in new articles or self-citations, repeated republishing of an article or book in various forms (essay making and bookmaking), providing inaccurate translations and applying excessive free translation; having Improper role of authorship for himself in providing research works and ignoring the rights of the original owners of ideas, as well as disorganized composition and hasty writing with immature and inadequate style.
    Keywords: self-Plagiarism, Plagiarism due to improper citation, adaptation, critique, citation, bookmaking, free translation, Mohammad Kazem Rahmati