فهرست مطالب

علوم اجتماعی - سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 91، زمستان 1399)

فصلنامه علوم اجتماعی
سال بیست و هفتم شماره 4 (پیاپی 91، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدتقی کرمی* صفحات 1-38
    پیاده روی اربعین در شکل کنونی اش، آیینی نوظهور و پدیده ی اجتماعی متکثری است. تکثر این پدیده ی اجتماعی ریشه در گوناگونی روایت های زایران و معناهای متنوعی دارد که افراد از این پدیده می سازند. روایت زنانه سنخی از روایت های موجود از این آیین است که در عین برخورداری از تکثر در معناسازی، روایتی طردشده و به حاشیه رانده شده توسط کلان روایت های رسمی و مردانه از این آیین است. پژوهش پیش رو، با هدف فهم تجربه ی زنان زایر، یافته های به دست آمده از گفت و گوهای نیم ساخت یافته ی عمیق با 25 زن 22-68 ساله در موکب های مسیر پیاده روی را به روش تحلیل مضمونی مورد مطالعه قرار داده است. مطالعه یافته ها نشان می دهد که زن زایر ذیل پنج مضمون ملال روزمره و رهایی از دلزدگی های زندگی مدرن، لذت رنج مقدس و خودخواسته، حافظه ی تاریخی جنگ و سیالیت معنای بدن، از سوژگی زنانه در تاریخ تا گذر از ابژگی روزمره و اشراق معنوی زایر و تغییر رفتار از خودخواهانه و عادتی به دگرخواهانه، در فرایند سوژگی زنانه به ساخت خود فردی اش در قالب فردیتی چندپاره می پردازد. زن زایر با شبیه سازی تجربه ی خود در راهپیمایی اربعین با رویداد مصیبت بار عاشورا و وقایع پس ازآن، در فرایند دوگانه ی ساخت شکنی/ ساخت دوباره ی خود، با بازاندیشی انتقادی از استریوتیپ های جنسیتی برساخت شده در گفتمان رسمی جامعه ی ایرانی، خود زنانه اش را در قالب تصویر سوژه ای فعال باز می نمایاند.
    کلیدواژگان: فردیت، ساخت خود، جنسیت، تجربه، پیاده روی اربعین، زائر زن ایرانی
  • مهیار محبی میمندی، محمد ساسانی پور* صفحات 39-78
    هدف از این تحقیق، بررسی مهم ترین عوامل ظهور و همه گیری بیماری های عفونی نوپدید همچون کووید-19 و ارتباط آن ها با مدرنیزاسیون و جهانی شدن بر اساس مفاهیم ارایه شده در دیدگاه جامعه شناسی جامعه مخاطره آمیز ایرلیش بک و دیدگاه جمعیت شناختی گذار سلامتی است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی و مبتنی بر اسناد موجود است. بر اساس یافته های این تحقیق، مهم ترین دلیل ظهور بیماری های عفونی نوپدید، تغییرات زیست محیطی (تغییرات آب و هوایی و گرمایش زمین و جنگل زدایی) است که به مداخلات انسان در طبیعت مربوط است. شهرنشینی، ازدحام در شهرها و آلودگی هوا، افزایش مهاجرت و رشد تحرکات مکانی از مهم ترین عوامل همه گیری و جهانگیر شدن بیماری هایی همچون کووید-19 است. همه این علل و عوامل با مدرنیزاسیون، جهانی شدن و مخاطرات ناشی از آن در ارتباط است. از سوی دیگر، نابرابری های اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی و جغرافیایی نیز نقش مهمی در تداوم حضور اپیدمی کووید-19 در درون و بین کشورها به ویژه در کشورهای با درآمد متوسط مانند ایران دارد. این نابرابری ها به ویژه پس از کشف واکسن نمود بیشتری داشته است؛ بنابراین ظهور، شیوع جهانی و تفاوت های بین کشورها در این زمینه با استفاده از دیدگاه های جامعه مخاطره آمیز و گذار سلامت، قابل توضیح و تبیین است.
    کلیدواژگان: کووید-19، کرونا ویروس، تغییرات زیست محیطی، مدرنیزاسیون، جهانی شدن
  • محمد نژادایران*، روژان حسام قاضی صفحات 79-112
    هدف از پژوهش حاضر بررسی و نقد نظریه مدرنیته ایرانی علی میرسپاسی به عنوان یکی از تحلیل های مهمی است که درخصوص مواجهه ایرانیان با مدرنیته انجام شده و در آن سعی شده تا الگوهای چندگانه از مدرنیته به عنوان یک نظریه جدید ارایه شود. این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی -  انتقادی می خواهد ضمن تحلیل شاخصه های اصلی نظریه مدرنیته ایرانی به ارزیابی و نقد سویه های انتقادی و ایجابی آن در بررسی تحولات ایران معاصر بپردازد. توجه به کاستی های تحلیل وی شامل توجه صرفش به جنبه های فکری و فرهنگی مدرنیته ایرانی و عدم توجه به جنبه های ساختاری و نهادی موثر در تکوین این پدیده و همچنین تاکید شدید به نقش روشنفکران درترویج اسلام سیاسی و عدم توجه به نقش نیروها و نهادهای سنتی در انقلاب اسلامی و نقد سویه های ایجابی الگوی پیشنهادی وی که مبتنی بر تنوع در تجربه های فرهنگی و تاریخی از مدرنیته و تلاش برای ترسیم سیمای غیراروپامحور از آن است از مهم ترین یافته های این پژوهش است. نتیجه کلی این پژوهش نشان گر آن است که نظریه مدرنیته ایرانی ضمن ارایه رویکرد و چشم اندازی جدید به مطالعه تاریخ معاصر ایران برخی از ابعاد مهم آن را نادیده و همین امر هم ضرورت ارایه پژوهش های جدیدتر نمایان می سازد.
    کلیدواژگان: رویکرد انتقادی، میرسپاسی، روشنفکران، انقلاب اسلامی
  • محمدحسین پناهی، آتنا کامل قالیباف* صفحات 113-156

    در این پژوهش به بررسی راهبرد مشارکت سیاسی در میان کنشگران چهار حوزه معلمی، دانشجویی، زنان و کارگری پرداختیم. سوال محوری این است که کنشگران چه راهبرد‍هایی را برای دستیابی به مطالباتشان در بستر نظام سیاسی موجود در پیش می‍گیرند. بدین منظور از نظریات دموکراتیک‍سازی و انعطاف‍پذیری اقتدارگرایی سود بردیم. برای جمع آوری داده‍های تحقیق، از روش کیفی و مصاحبه‍های نیمه ساختاریافته با 22 نفر از فعالان چهار حوزه منتخب استفاده کردیم و با کمک تحلیل محتوای تماتیک به تجزیه وتحلیل مصاحبه ها پرداختیم. یافته‍های پژوهش نشان می‍دهند کنشگران از چهار راهبرد 1- روابط حسنه یا تعامل با حاکمیت، 2- مقاومت در برابر حاکمیت، 3- بازسازی درونی پس از وقوع سرکوب و 4- ایتلاف‍ استفاده می‍کنند. کنشگران گاه به طور هم زمان و ترکیبی چند راهبرد را بکار می‍گیرند و یا در طول زمان، راهبرد‍های متفاوت را در مقاطع زمانی مختلف تجربه می‍کنند. نتایج حاکی از آن است که تشکل‍ها ابتدا مذاکره با مسیولان را آزمون می‍کنند، سپس مسیر اشکال غیررسمی کنشگری را طی می‍کنند که هزینه‍برند. بالا رفتن هزینه، کنشگران را وادار به پنهان‍کاری فعالیت‍هایشان می‍کند. درواقع کنشگران در زمانه‍ای که فرصت سیاسی برای فعالیت وجود دارد از آن بهره می‍برند و در زمانه‍ی عسرت و انسداد فضای سیاسی میان کنش‍های رسمی و غیررسمی جابه جا می‍شوند.

    کلیدواژگان: مشارکت سیاسی، راهبرد، کنشگری سیاسی، تشکل های جامعه مدنی
  • محمدحسین شریفی ساعی*، تقی آزاد ارمکی صفحات 157-194
    پژوهش حاضر به دنبال آن است که با تابیدن نوری به زوایای تاریخ جنسیت در جامعه ایرانی، به تصویر دقیق‍تری از «وضعیت زنان و خانواده در دوران قاجار» دست‍ یابد. مطالعه حاضر بر اساس تحلیل مضامین موجود در منابع و اسناد تاریخی انجام گرفته است. در این راستا، مجموعه‍ای از سفرنامه‍ها، خاطرات، نشریات و اسناد تاریخی، مورد ارزیابی و تحلیل قرار گرفتند. یافته‍های این پژوهش نشان داد که زنان در عصر قاجار، از کمترین حقوق اجتماعی برخوردار بودند. آن ها نه اختیاری برای ازدواج داشتند و نه توانی برای طلاق؛ نه آمدنشان به خانه شوهر با اراده خویشتن بود و نه رفتنشان به تصمیم خویش. همه زنان را در خیابان به یک شکل کرده بودند؛ همگی چادربه سر و روبنده به صورت داشتند. نه انتخاب پوشش در بیرون خانه به اختیار آن ها بود و نه کار و کوشش در درون خانه امانشان می‍داد. بردن نامشان ممنوع بود و «ضعیفه» خطابشان می‍کردند. نه نامی از آن ها برده می‍شد و نه مقامی به آن ها سپرده می‍شد. بیشتر، کالای جنسی بودند در دست مردان و بستری برای تولید فرزندان. گویی شهروندانی درجه دوم بودند در تاریخ ایران. در کودکی ازدواج می‍کردند و در جوانی پیر می‍شدند. هنوز کودکی نکرده، مادر می‍شدند و هنوز جوانی را ندیده، فرتوت می‍شدند. عمرشان کوتاه بود و بختشان سیاه. به واقع دوره قاجار بر وفق زنان نبود؛ عصر، عصر پدرسالاری بود و سلطه مردانه، همه عرصه‍های زندگی آنان را درنوردیده بود.
    کلیدواژگان: زنان و خانواده، مطالعات جنسیت، پدرسالاری، جامعهشناسی تاریخی، دوران قاجار
  • حمزه نوذری* صفحات 195-222
    نظریه انتخاب عقلانی علم اقتصاد در تحلیل کنش اقتصادی با دو مشکل اساسی مواجهه است. مشکل اعتبار، یعنی تایید تجربی اصول بنیادین آن و مشکل موضوعیت، یعنی توان و ظرفیت توجه هم زمان به عوامل اجتماعی و ذهنی کنشگر. سنت های مختلف جامعه شناسی تلاش کرده اند برای پر کردن حفره های آن دیدگاه متفاوتی برای تحلیل کنش اقتصادی ارایه کنند اما این رویکردهای جامعه شناختی در سطح تحلیلی متفاوتی با نظریه انتخاب عقلانی کنش اقتصادی را توضیح داده اند بنابراین نتوانسته اند بدیل مناسبی برای آن باشند. سوال اصلی پژوهش این است که آیا جامعه شناسی اقتصادی می تواند سطح تحلیل علی نزدیک تری با آنچه نظریه انتخاب عقلانی اشاره دارد، ارایه کند که هم زمان به عوامل اجتماعی و ذهنیت کنشگر، محاسبه گری و روتین ها توجه کند؟ مبانی نظری این پژوهش رویکرد رابطه گرایی و نحوه تعامل کنش و ساختار موقعیت، ذهنیت حسابگرانه و روال ها است. روش پژوهش اسنادی و مبتنی بر تفسیر و مرور انتقادی متون دست اول جامعه شناسی است تا نحوه مواجهه نظری سنت جامعه شناسی با نظریه انتخاب عقلانی و امکان بدیل مناسب برای آن روشن شود. دو مفهوم دلایل عملی و روال ها در نظریه بوردیو و شوتس در دو سنت فکری متفاوت می توانند توضیح جامعه شناختی مناسبی برای کنش اقتصادی در مقابل نظریه انتخاب عقلانی ارایه کنند که در این میان نظریه شوتس به جهت توجه هم زمان به رفتار حسابگرانه و عادات در توضیح کنش اقتصادی بدیل مناسبی است.
    کلیدواژگان: کنش اقتصادی، انتخاب عقلانی، عادتواره، روتین ها، منفعت شخصی
  • هادی زینی ملک آباد*، محمدرضا حسنی صفحات 233-250
    واکاوی ارتباط دانش های مختلف، مبنای مناسبی برای پژوهش، به خصوص برای دانش هایی که پاسخ سوالات، جز با تحلیل بین رشته ای میسر نیست، فراهم می سازد؛ دانش اجتماعی از آغاز در ارتباط با علوم دیگر بسط و گسترش یافته و توانسته پاسخ مسایل علوم مختلف را فراهم سازد. بهره گیری درست از دانش علوم اجتماعی می تواند در تبیین متون دینی که ساختار زبانی دارند، نقش آفرینی کند. در این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی، ارتباط دانش علوم اجتماعی با رهیافت های زبان شناختی تحلیل می شود تا غیرمستقیم راه را به خصوص برای تحلیل متون دینی هموار سازد. بررسی ها نشان می دهد، ارتباط دانش اجتماعی با دیگر علوم هم زمان نبوده، بلکه حداقل سه مرحله را پشت سر گذاشته است در مرحله سوم در اوایل قرن بیستم دانش اجتماعی تحت تاثیر زبان شناسی قرار گرفت. ظهور رویکردهای نوین زبان شناختی، نگرش جدیدی را فراروی تحلیل های اجتماعی بازگشود. با انقلاب روش شناختی در زبان شناسی، رویکردهایی ساختارگرایی و فراساختارگرایی در علوم اجتماعی ظاهر شدند که بر اهمیت زبان در روابط اجتماعی تاکید داشتند. در این پژوهش به خصوص مرحله سوم یعنی ارتباط دانش علوم اجتماعی با زبان شناسی و مکانیسم تاثیر و تاثر آن ها نشان داده می شود. بر اساس این پژوهش بنیادی، می توان به تحلیل برون متنی دانش هایی مانند علوم قرآن و حدیث، حقوق، ادبیات و... که ماهیت بیشتر زبانی دارند، پرداخت.
    کلیدواژگان: زبان، زبان شناسی، ساختارگرایی، فراساختارگرایی، گفتمان، تحلیل گفتمان
|
  • Mohammadtaghi Karami Ghahi * Pages 1-38
    Arbaeen walk in its current form is a novel ritual and diverse social phenomenon. The diversity comes from the multiplicity of pilgrims’ narratives and the variety of meanings people attach to it. The feminine narrative of Arbaeen walk, despite all its diverse meanings, is neglected and marginalized by the formal, masculine meta-narrative. The present research aims at comprehending women’s foot pilgrimage experience through the thematic analysis of in-depth, semi-structured interviews with 25 women aged between 22-68 made in the camps (moukeb) of the pilgrimage route. The findings show that as part of the feminine subjectivity, the female pilgrim constructs herself as a fragmented identity in form of five major themes: fatigue of everyday life and ridding of modern life monotony; gratification of self-imposed, sanctified pain; memory of war and the fluid meaning of body; historical feminine subjectivity averting everyday life objectivity; and spiritual illumination in moving from egoistic, habitual behavior to altruism. The female pilgrim re-presents herself as an active subject by assimilating her experience of Arbaeen walk to the Ashoura agony and its aftermath incidents, thereby deconstructing and re-constructing herself through critical reflexivity on gendered stereotypes constructed in the formal discourse of Iranian society.
    Keywords: individuality, Gender, experience, Arbaeen walk, Iranian female pilgrim
  • Mahyar Mohebi Meimandi, Mohammad Sasanipour * Pages 39-78
    The purpose of this study was to investigate the most important factors in the occurrence and epidemic of emerging infectious diseases such as Covid-19 and their relationship with modernization and globalization based on the concepts presented in the sociological perspective of risky society Irish Beck and the demographic view of health transition. The research method is descriptive-analytical and based on existing documents. According to the findings, the most important reasons for occurrence of emerging infectious diseases is environmental change (climate change and global warming and deforestation), which is related to human interventions in nature. Urbanization, high density in cities, air pollution, the increase in migration and the growth of spatial mobility are also among the most important factors in the spread of diseases such as Covid-19. All these causes and factors are related to modernization, globalization and its risks. On the other hand, social, economic, health and geographical inequalities also play an important role in the continued presence of the Covid-19 epidemic within and between countries, especially in middle-income countries such as Iran. These inequalities have become more pronounced, especially after the discovery of the vaccine. Therefore, occurrence, global prevalence and differences between countries in this field can be explained with the risky society and the health transition approaches.
    Keywords: COVID-19, Coronavirus, Risky Society, Modernization, Globalization
  • Mohammad Nezhadiran *, Rozhan Hesam Ghazi Pages 79-112
    The purpose of this study was to review and criticize the theory of Iranian modernity, Ali Mirsepasi, as one of the most important analyses that has been done on the Iranian in face of modernity which has tried to present multiple models of modernity as a new theory. The current study has used the analytical-critical method, while analyzing the main features of the theory of Iranian modernity, evaluating and criticizing its critical and positive aspects in the study of contemporary Iranian developments. Shortcomings of his analysis include paying great attention to the intellectual and cultural aspects of Iranian modernity while not paying attention to the structural and institutional aspects of it which effects the development of modernity. Moreover role of intellectuals in promoting political Islam and traditional forces and institutions in the Islamic Revolution have not been addressed. One of the most important findings of the current research is shedding light on positive aspects of his proposed model, which is based on the diversity of cultural and historical experiences of modernity and the attempt to draw a non-European-oriented image of it. The general result of this research indicates that the theory of Iranian modernity, while presenting a new approach and perspective to the study of contemporary Iranian history, postpones some of its crucial aspects emphasizing the need for new research.
    Keywords: modernity, Critical Approach, Mirsepasi, intellectuals, Islamic revolution
  • Mohammad Hossein Panahi, Atena Kamel Ghalibaf * Pages 113-156

    This study aims at examining strategies of political participation of four varied groups, namely teachers, students, women, and laborers. Drawing on theories of formal/informal political actions, the paper has interrogated the political strategies actors employ to realize their claims within the broader political scene. This includes theories of democratization and authoritarian resilience. In order to gather data, the study uses qualitative methods and semi-structured interview. In this light, 22 political activists from different groups were interviewed. Following this, thematic content analysis came along to assess the findings. Accordingly, four different strategies have been recognized, that is rapprochement or negotiating with state, resisting against state, renewal and reconstructing the organization after repression, and finally making coalition with other groups. However, these strategies should not be considered as completely separated way of acting in the political scene. Quite contrary, actors more often employ the combination of these varied strategies. Furthermore, it seems that political organizations have a kind of sequence beginning with contacting and negotiating with statesman. Next step would be more informal way of action (legal or illegal) which is not without consequences. These consequences make political activists more cautious and lead them toward informal and underground activities including establishing non-registered groups and individual or collective sporadic activities.

    Keywords: political participation, Formal, Informal, Civil Society Organizations, Iran
  • Mohammad Hosein Sharifi Saei *, Taghji Azadarmaki Pages 157-194
    The purpose of this research was to study the situation of Iranian women in the Qajar era (1789-1925). The present research has been done by historical method. The findings of this study showed that women in the Qajar era had very few social rights. Women were the second sex. They were second-class citizens. Domestic violence against women was common. Marriage of women in the Qajar period was forced marriage. They had no freedom in marriage. Girls had to get married as children (10 to 12 years old). Women had to have children quickly. They had to have many children (at least 7 to 8 children). Their children also had to get married between the ages of 10 and 12. Women became grandmothers in their 30s. The aging process was very fast. Life expectancy in women was very low. During the Qajar period, polygamy was common. Patriarchy prevailed in the family and society. Women were completely dominated by men. In the Qajar period, women were considered inferior to men. Therefore, they had to obey men.
    Keywords: Women, Family Studies, Gender Studies, patriarchy, Qajar era
  • Hamzeh Nowzari * Pages 195-222
    The theory of rational choice of economics in the analysis of economic action faces two basic problems. The problem of validity, that is, the empirical confirmation of its basic principles, and the problem of subjectivity, that is, the ability and capacity to pay simultaneous attention to the social and mental factors of the actor. Different sociological traditions have tried to express different perspectives on the analysis of economic action. But these sociological approaches have explained at an analytical level different from the theory of rational choice of economic action, so they have not been a suitable alternative. The main question of the research is whether economic sociology can provide an analysis that in analyzing economic behavior simultaneously pays attention to social factors and active mentality, calculation and routines? The theoretical framework of this research is the relational approach and the way of interaction, action and situation structure, calculating mentality and routines. The research method is documentary and based on critical interpretation and review of the main sociological texts in order to analyze the theoretical approach of the sociological tradition to the theory of rational choice and the possibility of a suitable alternative to it. The two concepts of practical reasons and routines in Bourdieu and Schutz theories in two different theoretical traditions can provide a suitable sociological explanation for economic action. Schutz's theory is a good alternative for explaining economic action because of the simultaneous analysis of calculation and routines.
    Keywords: Economic action, Rational choice, Habitus, Routines, Interest
  • Hadi Zeini Malekabad *, Mohammad Reza Hasani Pages 233-250
    Analyzing the relationships between different scientific fields makes research possible, especially those fields where questions can only be answered by an interdisciplinary analysis. The connection between social knowledge and other scientific fields has long been developed and enabled answering the questions in various fields. Proper use of social science knowledge in explaining religious texts with various linguistic structures is of importance. In this research, a descriptive-analytical method was adopted to analyze the relationship between social science knowledge and linguistic approaches to indirectly enable the analysis of religious texts. Studies show that the relationship between social knowledge and other scientific fields has not been established all at once, but has gone through at least three stages. In the third stage, in the early twentieth century, social science was affected by linguistics. The emergence of new linguistic approaches created a novel approach to analysis of social texts. With the methodological revolution in linguistics, structuralist and post-structuralist approaches emerged in the social sciences that emphasized the importance of language in social relations. In this study, considering the third stage, namely the relationship between social science knowledge and linguistics, the bilateral effect of these two fields is shown. Based on this basic research, it is possible to conduct a discourse analysis of the texts in Quran and Hadith, law, literature, and various fields which have a close link with linguistics.
    Keywords: Linguistics, structuralism, discourse analysis, Quran, Hadith