فهرست مطالب

روشها و مدلهای روان شناختی - سال دوازدهم شماره 44 (تابستان 1400)

فصلنامه روش ها و مدلهای روان شناختی
سال دوازدهم شماره 44 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد چریک، مهدی نادری نسب*، علی همتی عفیف صفحات 1-12
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر، طراحی مدل سلامت جسمانی-روانی در اوقات فراغت سالمندی بر اساس شاخص های سلامت روان بود. جهت طراحی مدل از نظریه «داده بنیاد» استفاده شده است..

    روش

    جامعه آماری شامل متخصصان و صاحب نظران سلامت روان و مدیران با تجربه در ادارات مرتبط با امور سالمندان بود که بر اساس نمونه گیری نظری و انجام 21 مصاحبه عمیق و تحلیل نظام مند، داده های مورد نیاز جمع آوری و از طریق مراحل سه گانه کد گذاری باز، محوری و گزینشی تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که مدل سلامت جسمانی-روانی سالمندان دارای 13 مقوله اصلی و 40 مقوله فرعی است. راهبرد سلامت جسمانی-روانی سالمندان براساس شاخص های روانی شامل چهار مرحله اساسی سیاستگذاری، تحلیل ذینفعان، ترویج اوقات فراغت سالمندان، اجرا و ارزشیابی است.

    نتیجه گیری

    بنابر یافته های تحقیق، تعیین ایده محوری، مهم ترین گام سلامت جسمانی-روانی سالمندان است. لذا با توسعه فعالیت های جسمانی سالمندان در اوقات فراغت می توان ارتقاء سطح سلامت (جسمانی-روانی) این گروه سنی را انتظار داشت.

    کلیدواژگان: سالمندان، سلامت جسمانی، سلامت روانی، نظریه داده بنیاد
  • سهیلا سادات رسول، سوسن علیزاده فرد* صفحات 13-24
    مقدمه

    یکی از حوزه‏های اصلی فعالیت هیجان‏ها، انگیختگی و تنظیم آنها در پاسخ به عوامل استرس‏زا است. در این حیطه راهبردهای تنظیم هیجانی و رفتاری به مثابه راهبردهای مقابله با استرس در نظر گرفته می‏شوند که در هر دو مفهوم فرآیندهای تنظیمی نقش اساسی دارند. هدف اصلی این پژوهش بررسی خصوصیات روان سنجی مقیاس تنظیم رفتاری هیجان بود که در سال گارنفسکی و کرایج (2019) ساخته شده است.

    روش

    جامعه آماری این پژوهش جمعیت بزرگسال شهر تهران بود که نمونه‏ای مشتمل بر 320 نفر  شامل193 زن و 127 مرد، به پرسشنامه‏های تنطیم رفتاری هیجان (گارنفسکی و کرایج، 2019) (BERQ) و تنظیم شناختی هیجان (گارنفسکی، کرایج، اسپین‏هوون، 2001) (CERQ) پاسخ دادند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد ضریب پایایی پرسشنامه با استفاده از روش بازآزمایی 82/0 و آلفای کرونباخ 73/0 بود، که حاکی از پایایی مطلوب آن است. همچنین نتایج تحلیل عامل اکتشافی نیز بیانگر وجود پنج عامل پرت کردن حواس، عقب نشینی، رویکرد فعال، جستجوی حمایت اجتماعی، و نادیده گرفتن بود که در مجموع 84/66 درصد از واریانس کل را تبیین می‏کرد.

    نتیجه گیری

    در مجموع نتایج به دست آمده بیانگر آن است که پرسشنامه تنظیم رفتاری هیجان برای استفاده در جامعه ایرانی، از روایی و پایایی قابل قبولی برخورداراست.

    کلیدواژگان: خصوصیات روان سنجی، پرسشنامه تنظیم رفتاری هیجان، بزرگسالان، تهران
  • مرضیه جوادپور*، محمد خیر، حجت الله جاویدی، امیرهوشنگ مهریار صفحات 25-36
    مقدمه

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش تنظیم شناختی هیجان بر کارکردهای روانی- اجتماعی در دانش آموزان مقطع متوسطه شهر شیراز بود.

    روش

    روش پژوهش از نوع نیمه تجربی بود که از طرح دوگروهی پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد و تخصیص تصادفی در گروه های مداخله و شاهد و پیگیری استفاده شد. نمونه پژوهش شامل 40 دانش آموز مقطع متوسطه بود که به شیوه خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و پس از غربالگری به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای اندازه گیری کارکردهای روانی- اجتماعی، شرکت کنندگان با پرسشنامه مهارت های اجتماعی ماتسون (1983) آزمون شدند. متغیر هوش نیز به عنوان متغیر کنترل درنظر گرفته شد. مداخله آزمایشی شامل آموزش تنظیم شناختی هیجان براساس مدل گراس به مدت 8 جلسه گروهی 2 ساعته بود. پس از اتمام برنامه آموزشی از هر دو گروه پس آزمون و آزمون پیگیری (دو ماه پس ازاجرای پس آزمون) به عمل آمد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چندراهه استفاده گردید.

    یافته ها

    تحلیل نتایج نشان داد که آموزش تنظیم شناختی هیجان، تاثیر مثبت و معنی داری بر مولفه های کارکردهای روانی- اجتماعی دانش آموزان به جز بعد اطمینان بیش از حد به خود دارد(05/0 P<).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که از آموزش تنظیم شناختی هیجان به منظور بهبود و ارتقای کارکردهای روانی- اجتماعی نوجوانان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آموزش تنظیم شناختی هیجان، مهارت های اجتماعی، هوش
  • آرمینه نوذری، قاسم نظیری* صفحات 37-54
    مقدمه

    پژوهش حاضر به منظور مقایسه سبک های هویت، سبک های دفاعی و طرحواره های هیجانی در افراد عادی و افراد مبتلا به آلرژی در شهر شیراز صورت گرفت.

    روش

    این پژوهش از نوع توصیفی مقطعی از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل تمامی افراد سالم و افراد مبتلا بع آلرژی پوستی، آلرژی تنفسی و آلرژی غذایی در سطح شهر شیراز بودند که از این میان به روش هدفمند تعداد 135 نفر (45 نفر سالم، 30 نفر آلرژی پوستی، 30 نفر آلرژی تنفسی و 30 نفر آلرژی غذایی) که در طول یک سال گذشته به متخصصان و کلینیک های آلرژی در سطح شهر شیراز مراجعه داشته اند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از نسخه فارسی پرسشنامه های سبک های هویت برزونسکی (ISI)، سبک های دفاعی اندروز (DSQ-40) و طرحواره های هیجانی لیهی (LESS) استفاده شد. همچنین داده های پژوهش به وسیله تجزیه و تحلیل واریانس چند متغیری (مانوا) مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که در سبک های هویت اطلاعاتی، هنجاری و سردرگم، سبک های دفاعی رشد نایافته و روان آزرده، و طرحواره های هیجانی نشخوار ذهنی، ذهن آگاهی، تایید طلبی از دیگران، قابل درک بودن، سرزنش، تلاش برای منطقی بودن و توافق در بین افراد سالم و افراد مبتلا به آلرژی تفاوت معناداری دیده می شود.

    نتیجه گیری

    باتوجه به یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که سبک هویت، سبک دفاعی و طرحواره های هیجانی نقش موثری در بیماری آلرژی دارد.

    کلیدواژگان: سبک های-هویت، سبک های-دفاعی، طرحواره های-هیجانی، آلرژی
  • مهدی اکبرزاده، کامران محمدخانی*، نادرقلی قورچیان، اختر جمالی صفحات 55-68
    مقدمه

    نیروی انسانی گرانبهاترین منبع سازمان برای شکوفاسازی استعدادها و دستیابی مستمر به عملکرد عالی محسوب می شود. سازمانهای موجود در عصر حاضر، شاهد تغییرات در ماهیت کار و محیط کاری بوده اند. این تغییرات منجر به ایجاد محیط های کاری شده اند که نامطمین و غیرقابل پیش بینی هستند. روندهای جدید کوچک سازی و ساختاردهی مجدد سازمانها، تاثیر منفی بر روحیه کارکنان گذاشته است و بسیاری از کارکنان احساس عدم اطمینان می کنند. لذا شناسایی و کاهش فرسودگی شغلی کارکنان سازمان مرکزی برای موفقیت سازمان ضروری و اجتناب ناپذیر است.

    روش

    روش پژوهش برحسب هدف، کاربردی؛ برحسب نوع داده، آمیخته  (کیفی-کمی) از نوع اکتشافی متوالی ؛ برحسب زمان گرداوری داده، مقطعی و برحسب روش گرداوری داده ها و یا ماهیت و روش پژوهش در بخش کمی  توصیفی-پیمایشی و در بخش کیفی آمیخته(کمی - کیفی) بود. در این طرح پژوهشگر ابتدا ازلحاظ کیفی موضوع پژوهش را با شرکت کنندگان محدود بررسی کرده و سپس بر مبنای یافته های کیفی نسبت به ساخت ابزار مورد نظر اقدام می نماید. تعداد

    یافته ها

    در این تحقیق با استفاده از مدل تحلیل عاملی، که در آن عوامل: ساختاری (بارعاملی 43/0)، رفتاری (بارعاملی 62/0)، محیطی (بارعاملی 38/0)، بودند، شاخص های کاهش فرسودگی شغلی کارکنان سازمان مرکزی تعیین گردید. از بین 54 گویه، با توجه به اینکه کلیه بارهای عاملی بالای 6/0 بود لذا هیچ یک از عوامل حذف نشد هرسه مولفه بالا، تحت عنوان عوامل مدل کاهش فرسودگی شغلی کارکنان سازمان مرکزی مورد پذیرش قرار گرفت و مدل در حالت «خیلی مطلوب» تایید شد

    نتیجه گیری

    باتوجه به یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت فرسودگی شغلی می تواند باعث افت کیفیت ارایه خدمات گردد، عاملی برای دست کشیدن از یک شغل، غیبت و یا روحیه پایین باشد و با اختلال هایی هم چون خستگی  بدنی، بی خوابی، روی آوردن به الکل و مواد و مشکلات خانوادگی و زناشویی ارتباط داشته باشد

    کلیدواژگان: کاهش فرسودگی شغلی، فرسودگی شغلی کارکنان، سازمان مرکزی دانشگاه آزاد اسلامی
  • فرشته باقری زاده مقدم*، فلور خیاطان، زهرا یوسفی صفحات 69-90
    مقدمه

    پژوهش حاضر به منظور تدوین بسته آموزشی طرحواره درمانی بخشش محور و مقایسه اثربخشی آن با طرحواره درمانی و درمان شناختی رفتاری بر صمیمیت زناشویی، تعهد زناشویی بر روی زنان دارای تعارضات زناشویی شهر شیراز بود.

    روش

    این پژوهش از لحاظ روش مطالعه، یک طرح تحقیق اکتشافی و دارای دو مرحله کیفی و کمی بود. در مرحله کیفی به منظور تدوین بسته طرحواره درمانی بخشش محور از روش کیفی تحلیل موضوعی(مضمون) استقرایی داده محور و در بخش کمی از طرح نیمه آزمایشی چهار گروهی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل استفاده شد،جامعه آماری در بخش کیفی کلیه منابع علمی شامل کتب و مقالات و پایان نامه های مرتبط با حوزه تعارضات زناشویی و در بخش کمی شامل زنان دارای تعارضات زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر شیراز در سال 98 بود که پس از اجرای پرسشنامه تعارضات زناشویی و محرز شدن سطح بالای تعارضات زوجی در آنها و داشتن ملاکهای ورود و خروج به پژوهش بصورت تصادفی به تعداد 15 نفر در هر یک از سه گروه آموزش و 15 نفر در گروه کنترل مجموعا 60 نفر جایگیری شدند.

    یافته ها

    یافته ها در مرحله کیفی، بسته آموزشی طرحواره درمانی بخشش محور را متناسب با نیازهای زنان دارای تعارضات زناشویی در قالب 11 جلسه 90 دقیقه ای که دارای توافق تخصصی924/0 بود را بدست داد. در بخش کمی نشان داد که در متغیرهای بکار برده شده اثر بسته آموزشی طرحواره درمانی وبخشش محور بیشتر بوده است ولی بسته آموزشی بخشش محور، تاثیر معناداری بر متغیرها نداشت ولی در متغیرسازگاری زناشویی، اثربخشی بسته آموزشی شفقت درمانی و بسته آموزشی بخشش محور با بسته آموزشی شفقت درمانی بخشش محور بر تعهد زناشویی در زنان دارای تعارضات زناشویی دارای تفاوت معناداری بود((p<0/05 و اثر بسته آموزشی شفقت درمانی بخشش محور بیشتر بوده است.

    نتیجه گیری

    باتوجه به یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که بسته آموزشی شفقت درمانی بخشش محور می تواند تعارضات زناشویی را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی بخشش محور، طرحواره درمانی، بخشش درمانی، صمیمیت زناشویی
  • پارسا بهمنی، بهنام مکوندی*، رضا جوهری فرد صفحات 91-104
    مقدمه
    هدف از این پژوهش طراحی مدل ساختاری رفتارهای پرخطر بر اساس سبک های پردازش هویت با میانجیگری فرسودگی تحصیلی در دانش آموزان متوسطه دوم بود.
    روش
    در این پژوهش از طرح همبستگی و رگرسیون چند متغیره برای تبیین رابطه میان متغیرها بر اساس هدف پژوهش استفاده شد. جامعه آماری این پژوهش شامل همه دانش آموزان دختر و پسران متوسطه دوم شهر شیراز در سال تحصیلی 1399-1400 بوده است. آزمودنی ها شامل 221 دانش آموز و ابزارهای تحقیق شامل مقیاس رفتارهای پرخطر نوجوانان ایرانی (IARS)، پرسشنامه فرسودگی تحصیلی مسلش (MBI) و پرسشنامه سبک های پردازش هویت (ISI 6G) بوده است. برای تحلیل آماری از روش تحلیل مسیر استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان دادند که این مدل به شکل معناداری می تواند رفتار پرخطر در نوجوانان متوسطه دوم را بر اساس سبک های پردازش هویت هنجاری و اجتنابی پیش بینی کند. همچنین سبک های پردازش هویت هنجاری و اطلاعاتی به صورت غیرمستقیم و با میانجیگری فرسودگی تحصیلی رفتارهای پرخطر را در این دانش آموزان پیش بینی می کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت پیشگیری از رفتارهای با پیامدهای طولانی و آسیب رسان نتایج این تحقیق می تواند در اختیار سیاست گذاران آموزشی کشور، آموزش و پرورش، مدارس و خانواده ها قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، سبکهای پردازش هویت، فرسودگی تحصیلی
  • هاشم عباسی حجری، عبدالکاظم نیسی* صفحات 105-120
    مقدمه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر، طراحی و آزمون الگویی ساختاری از پیشایندها و پیامدهای مهم اعتیاد شغلی در دبیران مرد مقطع متوسطه اول شهرستان آبادان بود. متغیرها در این الگو شامل پیشایندها (کمال گرایی، کیفیت زندگی و اضطراب) و پیامدهای اعتیاد شغلی (پرخاشگری، علایم جسمانی و اختلال خواب) می باشند.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر، از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل 210 نفر از دبیران مشغول به تدریس مرد مقطع متوسطه اول شهرستان آبادان در سال 1397-1398بوده که به روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه کمال گرایی اهواز (1999)، پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1991)، سیاهه اضطراب بک (1990)، پرسشنامه اعتیاد شغلی لیبانو و همکاران (2010)، پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (1992)، پرسشنامه علایم جسمانی پاول و انرایت (1991) و شاخص کیفیت خواب پیترزبورگ (1989) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج مسیرهای غیرمستقیم نشان داد که کمال گرایی و کیفیت زندگی به پرخاشگری ، علایم جسمی و اختلالات خواب از طریق اعتیاد شغلی، معنی دار نبود. به علاوه، مسیر اضطراب به کمال گرایی و کیفیت زندگی از طریق اعتیاد شغلی معنی دار نبود. اما مسیر اضطراب از طریق اعتیاد شغلی تاثیر مثبتی در اختلالات خواب دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به تایید وجود رابطه معنی دار بین پیشایندها و پیامدهای اعتیاد شغلی در دبیران در این پژوهش، پیشنهاد می شود مدیران به شناسایی دبیرانی که میل شدید به کار نشان می دهند، بپردازند و وسعت اعتیاد شغلی به کار در درون سازمان خود را بررسی نمایند.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، کیفیت زندگی، اضطراب، پرخاشگری، علائم جسمانی
  • معصومه معصومی، مجید ضرغام حاجبی*، محمد ربیعی، محمدحسین ضرغامی صفحات 121-132

    در دنیای کار امروز که تغییرات مکرر از جمله ویژگی های آن است ساویکاس،انطباق پذیری مسیر شغلی را مهمترین بعد در رشد و تکامل مسیر شغلی افراد می داند.به دلیل اهمیت انطباق پذیری مسیر شغلی، لزوم بررسی سازه های مختلف روانشناختی در ارتباط با آن اهمیت می یابد که به نظر می رسد در این میان، طرحواره های ناسازگار اولیه موضوع قابل تاملی باشد.پژوهش حاضر با هدف پاسخگویی به این پرسش که "کدام حوزه یا حوزه های طرح واره ها تاثیر بیشتری بر انطباق پذیری مسیر شغلی دانشجویان دارد؟" انجام شد.روش پژوهش، توصیفی، از نوع همبستگی و ابزار پژوهش، دو پرسشنامه ی طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ و انطباق پذیری مسیر شغلی ساویکاس بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور در سال 98، روش نمونه گیری، غیرتصادفی با تغییرات بیشینه وحجم نمونه 849 نفر بود. تحلیل داده ها با استفاده از نسخه 24 نرم افزار spss و به روش رگرسیون گام به گام انجام شد.نتایج نشان داد از 5 حوزه ی طرحواره ها ،4 حوزه ی "خودگردانی و عملکرد مختل"،" گوش به زنگی"،"محدودیت های مختل" و" قطع و بریدگی" مجموعا قادر به تبیین 21 درصد واریانس متغیر ملاک(انطباق پذیری مسیر شغلی) بوده و حوزه ی "دیگر جهت مندی" قادر به تببین این متغیرنبوده است . به دلیل نقش مهم طرحواره ها در ابعاد مختلف زندگی از جمله انطباق پذیری مسیر شغلی کمک به دانشجویان جهت شناسایی و تعدیل طرحواره های ناسازگارشان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: انطباق پذیری مسیر شغلی، پیش بینی، طرحواره های ناسازگار اولیه
  • محمدصادق حسینی، نادره سهرابی*، حسین بقولی، مجید برزگر صفحات 133-148

    با استفاده از نمونه ای از صاحب نظران مشغول به کار در 20 مدرسه دولتی شهرستان شیراز (384 نفر) تحقیق حاضر، با هدف تهیه و تدوین الگوی یادگیری خلاق در ساختار برنامه درسی آموزش دوره متوسطه بر روی در سال تحصیلی 98-99 اجرا شد. اعضای نمونه با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. روش تحقیق این مطالعه از نوع زمینه یابی بود و در آن، آزمودنی ها به پرسشنامه محقق ساخته 42 سوالی در خصوص الگوی خلاقیت پاسخ دادند؛ از نرم افزار AMOS ویراست 24، برای آزمون برازندگی الگوی پیشنهادی استفاده شد. نتایج آزمون های آماری نشان دادند که الگوی خلاقیت در برنامه ریزی درسی شامل شش بعد مجزا (روش تدریس، محتوای درسی، آموزش دهنده، ارزشیابی، محیط فیزیکی و مدیریت) می باشد؛ همچنین، برنامه ریزی درسی دانش آموزان مقطع متوسطه در کشور، با توجه بر رویکرد خلاقیت نیاز به بازنگری دارد. در نتیجه، این تحقیق الگوی خلاقیت در برنامه ریزی درسی را تدوین نمود و تلویحاتی برای موفقیت در شکوفاسازی خلاقیت دانش آموزان مقطع متوسطه ارایه کرد.

    کلیدواژگان: روش تدریس، خلاقیت، الگوی خلاقیت در تدریس، مقطع متوسطه
|
  • Ahmad Cherik, Mehdy Naderinasab *, Ali Hemmati Afif Pages 1-12

    The aim of this study was to design a physical-mental health model in the leisure of old age based on mental health indicators. The "data foundation" theory has been used to design the model. The statistical population included mental health professionals and experienced managers in the departments related to the elderly. ‌ and selectively analyzed. The research model showed that the physical-mental health model of the elderly has 13 main categories and 40 sub-categories. The Physical-Mental Health Strategy of the Elderly - Based on ‌ Psychological indicators includes four basic stages of policy-making, Stakeholder analysis, promotion of the elderly's leisure time, implementation and evaluation. According to the research findings, determining the central idea is the most important step in the physical and mental health of the elderly. Therefore, by developing the physical activities of the elderly in their spare time, we can expect an improvement in the health (physical-mental) level of this age group.

    Keywords: Elderly, Physical Health, Mental Health, Data theory
  • Soheila Sadatrasol, Susan Alizadehfard * Pages 13-24

    One of the main areas of activity of emotions is arousal and their regulation in response to stressors. In this area, emotional and behavioral regulation strategies are considered as coping strategies that play a key role in both concepts of regulatory processes. The main purpose of this study was to investigate the psychometric properties of the behavioral emotion regulation questionnaire which developed by Garnefski & Kraaij (2019). The statistical population was the adults of Tehran that a sample of 320 people (193 females and 127 males) answered the behavioral emotion regulation (BERQ) and cognitive emotion regulation (CERQ) questionnaires. The results showed that the reliability coefficient of the questionnaire using the retest method was 0.82 and cronbach's alpha was 0.73, which indicates its optimal reliability. The results of exploratory factor analysis also indicated the existence of five factors: seeking distraction, withdrawal, activity Approaching, seeking social support, and ignoring, which explained 66.84% of the total variance. Overall, the results indicate that this questionnaire for use in Iranian society has acceptable validity and reliability.

    Keywords: Psychometric characteristics, Behavioral Emotion Regulation Questionnaire, Tehran
  • Marzieh Javadpour *, Mohammad Khayyer, Hojatalah Javidi, Amirhoshang Mehryar Pages 25-36

    The purpose of this research was to study of effectiveness of the training of cognitive emotion regulation skills on improvement of Socio- psychological Functions in High school Students in Shiraz. To this end, a semi-experimental design including pretest-posttest and follow up with a control group was employed. Using a convenience sampling method, 40 high school students were randomly assigned to two groups (experimental and control), each with 20 students. The instruments used in this study to collect the data was Matson Social Skills Questionnaire and Cattel Intelligence Scale (Form 2) as a control variable. The experimental group received 8 group sessions of cognitive emotion regulation skills training which was based on the Grass protocol, while the control group received no intervention. Both of groups received follow up After 2 months. Covariance analysis was used to analyze the data. The results showed that training of cognitive emotion regulation increased the scores of adaptive social skills and decreased the scores of maladaptive social skills. Training of cognitive emotion regulation skills can have an effect on improvement of the psycho-socio functions in students.

    Keywords: Cognitive Emotion Regulation, social skills, Intelligence
  • Armineh Nowzari, Ghasem Naziri * Pages 37-54

    This study aimed to compare Identity Styles, Defense Styles and Emotional Schemas between normal people and people with skin allergy, respiratory allergy and food allergy. The framework of this research was casual comparative descriptive-cross-sectional research method. The population in this study included normal people and people with skin allergy, respiratory allergy and food allergy who referred to allergy clinics in Shiraz and 135 persons (45 normal individuals, 30 individuals with skin allergy, 30 individuals with respiratory allergy and 30 individuals with food allergy) were selected by purposeful sampling method and used Leahy Berzonsky Identity Styles questionnaire (ISI), Andrews Defense Styles questionnaire (DSQ-40) and Emotional Schemas questionnaire (LESS). In order to describe the data, multivariate analysis of variance (MANOVA) was used. The data analysis showed that normal people and people with allergy disease are significantly different in informational style, normative style and avoidance style, immature style and neurotic style, rumination, self-awareness, seeking conformation, comprehensible-emotions, blame, trying to be rational and acceptance. In order to explain the result of this study it could be concluded that identity style and defense style and emotional-schemas play influential role in allergies.

    Keywords: Identity-Styles, Defense-styles, Emotional-Schemas, Allergy
  • Mehdi Akbarzadeh, Kamran Mohamadkhani *, Nadergholi Ghorchian, Axtar Jamali Pages 55-68

    In this study, the researcher seeks to provide a model to reduce burnout in employees of the central organization. The Central Organization of the Islamic Azad University, as one of the main pillars of the country's higher education system, should pay special attention to its staff as the most important element of the organization. Therefore, in this study, the researcher seeks to provide a model to reduce burnout in employees of the central organization. The number of subjects in this study included 325 (male and female) employees of the central organization. The total alpha coefficient of the staff burnout questionnaire is 0.89, which indicates that the tool used had good reliability. Using the factor analysis model, in which the factors: structural (factor load 0.43), behavioral (factor load 62) (0), environmental (factor load 0.38), were indicators of reducing burnout of employees of the central organization were determined. Out of 54 items, due to the fact that all factor loads were above 0.6, so none of the factors were removed, all three of the above components were accepted as factors in reducing the burnout of employees of the central organization and the model is in a "very favorable" state. It was confirmed. Then, after examining the current and desired situation and measuring the distance between them, the researcher provided appropriate mechanisms to reduce burnout of employees of the central organization. Finally, the researcher examined the appropriate fit of the model.

    Keywords: Reducing burnout, staff burnout, Central Organization of Islamic Azad University
  • Fereshteh Bagherizadeh Moghaddam *, Flora Khayatan, Zahra Yosefi Pages 69-90
    Introduction & Objective

    The aim of this study was to develop a forgiveness-oriented schema therapy educational package and compare its effectiveness with schema therapy and cognitive-behavioral timing on marital intimacy, marital commitment on women with marital conflicts in Shiraz. It was an exploratory research project with two stages, qualitative and quantitative. In the qualitative stage, in order to compile the forgiveness-based treatment schema package, the qualitative method of thematic analysis (thematic) was data-driven, and in the quantitative part, a four-group quasi-experimental design with pre-test, post-test and control group was used. Scientific sources included books, articles and dissertations related to the field of marital conflicts and in a small part included women with marital conflicts who referred to counseling centers in Shiraz in 1998. They and having the criteria for entering and leaving the study were randomly assigned to 15 people in each of the three training groups and 15 people in the control group for a total of 60 people.

    Results

    Findings in the qualitative stage, the training package fits the forgiveness-oriented schema therapy scheme With the needs of women with marital conflicts in the form of 11 90-minute sessions with a specialized agreement of 0.924

    Keywords: Forgiveness-oriented schema therapy, Schema therapy, forgiveness therapy, Marital intimacy
  • Parsa Bahmani, Behnam Makvandi *, Reza Joharifard Pages 91-104
    This study’s aim was to investigate and design a causal model to explain high risk behaviours in high school students based on identity processing styles with mediation of school burnout. In this study, 221 of Shiraz high school students were selected by random sampling method. The method of this study was correlation and multiple regression. 3 questionnaires were used to collect data include Identity styles inventory (ISI 6G), Maslach burnout inventory (MBI) and Iranian Adolescents Risk-taking scale (IARS). The data were analyzed using AMOS and software. Findings showed that normative and avoidant identity styles and also school burnout can directly predict high risk behaviors in high school students. Informational identity style was not significant with high risk behaviours. Informational and normative identity styles also indirectly and by mediation of school burnout also significantly predict high risk behaviours in high school students but this indirect way was not significant for avoidant style. The results can be used in all sources of educational plans, schools, etc.
    Keywords: high risk behaviours, identity processing styles, school burnout
  • Hashem Abbasi Hajari, Abdolkazem Neissi * Pages 105-120
    Introduction & Aim

    The aim of this study is to design and evaluate the structural model of the important precedents and outcomes of workaholism among the male teachers teaching in the high schools of Abadan. The existing variables in such a model include precedents such as perfectionism, the quality of life, and anxiety and the outcomes resuling from workaholism consist of features like aggression, physical symptoms, and sleep disorders.

    Materials & Methods

    The present research is of descriptive-correlational type. The statistical population of this study consists of 210 male Teachers teaching in Abadan high schools in academic years 2018-2019. The high school male teachers are all selected through systematic random sampling. To collect the required data, many reliable questionnaires including the following ones have been used: Ahvaz Perfectionism Questionnaire (1999), WHO Quality of life Questionnaire (1991), Beck Anxiety Inventory (1990), Libano et al.̓s Workaholism Questionnaire (2010), Buss and Perry Aggression Questionnaire (1992), Powell and Enright Physical Symptom Questionnaire (1991) and petersburg Sleep Quality Index (1989).

    Findings

    This is why the suggested model is finally supported and approved by removing and modifying the non-meaningful directions. This study also approved that workaholism direction has positive and significant impactst on sleep disorders.

    Conclusion

    Considering the confirmation of a significant relationship between the antecedents and consequences of job addiction in teachers in this study, it is suggested that managers identify teachers who show a strong desire to work and examine the extent of job addiction to work within their organization.

    Keywords: Perfectionism, Quality of life, anxiety, aggression, physical symptoms
  • Masoumeh Masoumi, Majid Zargham Hajebi *, Mohammad RabiEi, Mohammad Hossein Zarghami Pages 121-132

    While today's world of careers is experiencing repeated changes, Savickas introduces career adaptability as the most crucial dimension in growth and development of career path. Due to the importance of career adaptability , the study different psychological structures such as the primary maladaptive schemas necessitates. The aim of the present survey has been to answer the question, "which field/s of schemas has the most influence upon students' career adaptability?"The method of study is descriptive correlation research, and Young's primary maladaptive schemas questionnaire and Savickas' career adaptability questionnaire are the couple of tools utilized in this survey. The statistic population includes all the university students of country in the year 1399, The sampling method was non-random, with the maximum change and sample volume including 849 students. The data analysis is performed by SPSS 24th edition, through step by step regression.According to the results achieved from 5 fields of schemas, four fields of " Impaired autonomy and performance","vigilance"," Impaired limits", and "Disconnection and Rejection" together explained %21 of variation of (career adaptability), and "orientation" as the other field was unable to explain this variable. Due to the critical role of schemas in different dimensions of life including career adaptability, it is recommended to help students recognize and adjust their maladaptive schemas.

    Keywords: career adaptability, Prediction, Early maladaptive schemas
  • Mohammad Sadegh Hoseini, Nadereh Sohrabi *, Hosein Baghooli, M Barzegar Pages 133-148

    The aim of this study was Developing a creativity learning model in high school educational curriculum. There for, 384 experts (incloud masters, schoole managers, teachers & consoultants) of 20 Shiraz high-schools in 2019-2020 educational year, were randomly selected through multistage cluster sampling. The method of this study was combined from document study to qualitive and quantitive surway methods. After gathering basic data by document study, investigator conducted some interviews by 90 university masters and creativity experts, for quantitive surway phase. Collected 42 items were organized in to a questionnaire by 5 degrees in Likert scale. In qualitive surway phase, data extracted from answered questionnaires by examines, feed to SPSS-26 to do investigative factor analysis. The model fitness and effects of dimitions on principal components were analysed by AMOS-24. The results showed that, there is a six multi-dimitional creativity model (inclouds teaching method, teaching content, theacher, assessing, physical invironment and management); Hence, Iran educational planing needs some modifications by the respect to actualize creativity of High school students. So, it has some implications for improving adolesents creativity skills.

    Keywords: Teaching method, Creativity, Creativity learning model, High school educational curriculum