فهرست مطالب

اندیشه نوین دینی - پیاپی 65 (تابستان 1400)

فصلنامه اندیشه نوین دینی
پیاپی 65 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حامد مصطفوی فرد*، سید کاظم طباطبایی پور صفحات 7-34

    یکی از مهمترین نظریاتی که در عصر اخیر درباره الگوواره سیر تحولات علوم مطرح شده، نظریه توماس کوهن در کتاب «ساختار انقلاب های علمی» است. نگارنده با مطالعه ای که در تاریخ حدیث شیعه داشته، سیر تحول مکاتب (پارادایم های) حدیثی شیعه را بسیار هماهنگ با مدلی که از جانب کوهن ارایه شده، دیده است. در اثر پیش رو، به شیوه کتابخانه ای، منابع فقهی و حدیثی شیعه مطالعه و اطلاعات لازم گردآوری شده است و سپس با روش تحلیلی-توصیفی این اطلاعات مورد بررسی قرار گرفته اند و نشان داده شده که در هر دوره ای از ادوار حدیثی شیعه، مکتبی سلطه ای بلامنازع دارد (مرحله پارادایمی/ علم عادی)؛ اما با گذشت زمان هر یک از این مکاتب با نوعی بحران روبرو می شوند (مرحله بحران علمی) و در خلال این دوره، ایده های جدید درباره الگوی پذیرش روایات مورد توجه قرار می گیرند (مرحله انقلاب علمی)، که از میان آنها یکی مقبولیتی عام پیدا می کند و در نتیجه، مکتبی متفاوت جایگزین مکتب حدیثی پیشین می شود (مرحله تغییر پارادایم).

    کلیدواژگان: خبر واحد، مکاتب حدیثی، توماس کوهن، پارادایم، علم عادی، بحران علمی، انقلاب علمی
  • مصطفی کریمی* صفحات 35-57
    مسئله تحقیق

    علوم انسانی مجموعه دانش‌هایی است که به شناخت انسان و توصیف، تبیین و تفسیر پدیده‌های فردی و اجتماعی، جهت‌ بخشی به افعال و انفعالات انسانی می‌پردازند. علوم انسانی موجود که براساس مبانی غیرالاهی شکل گرفته است و در رساندن انسان به سعادت، به‌ویژه در جوامع اسلامی کم توفیق بوده است؛ ازاین‌رو‌ تولید علوم انسانی اسلامی به ویژه علوم انسانی قرآن‌بنیان ضروری است. یکی از مسایل جدی در این‌باره ظرفیت زبانی قرآن برای این کار است؛ که این مساله را به روش توصیفی - تحلیلی بررسی می‌کنیم. یافته های تحقیق نشان می‌دهد، اولا‌، قرآن وحی خداوند بوده و هرآنچه بیان می‌کند، مطابق واقع است، یعنی گزاره‌های اخباری آن صادق است و گزاره‌های هنجاری آن مرتبط با سعادت انسانی است. ثانیا،‌ نظریه حاصل از آن همگانی است. بنابر این قرآن این ظرفیت زبانی را دارد تا بتوان بر اساس آموزه‌های آن علوم انسانی تولید کرد.

    کلیدواژگان: علوم انسانی، قرآن بنیان، اعتبار، واقع نمایی، جهان شمولی، جاودانگی
  • محمدحسین کیانی* صفحات 59-73

    ماسارو ایموتو با استناد به آزمایش های تجربی مدعی است درک آدمی از خویشتن متوقف بر فهم تغییرات آب موجود در بدن است و بر این اساس، مسئله تحقیق بررسی اعتبار این ایده و تحلیل راهکارهای ایموتو جهت کسب بهبودی و معنویت است که به روش تحلیلی - انتقادی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است. بدین سان، یافته های تحقیق نشان می دهد که دیدگاه ایموتو از انسجام کافی برخوردار نیست؛ چرا که نخست، ماده به مثابه امر ناپایدار نمی تواند آگاه باشد و خردمندی نیز جز در حصول صورت معقول نزد مجرد حاصل نمی شود؛ دوم، ایموتو در تبیین خودشناسی و بهبودی بر اساس آب موجود در بدن انسان و با استناد به آزمایش های تجربی مرتکب تسری حکم و سفسطه شده است. سوم، وی در تشریح این نظریه مرتکب تشبه امر - خلط مبحث - شده است؛ زیرا به این نکته توجه ندارد که پدیده های مادی علل بی شماری دارند، اینکه انحصار پدیده ای در علت جسمانی می تواند مستلزم تناقض باشد و اینکه علامت غیر از علت است.

    کلیدواژگان: کریستال آب، آگاهی و هوشمندی، خودشناسی، بهبودی، علیت، سفسطه
  • کامبیز کامرانی*، مسلم محمدی، احمد شه گلی صفحات 75-94

    خودشناسی بهترین روش جهت رسیدن به معرفت الله و نایل شدن به کمال و سعادت است. مسئله این پژوهش تبیین و تحلیل چیستی معرفت نفس و چگونگی طی مراحل معرفت نفس از خود تا رسیدن به مقام توحید افعالی و صفاتی و ذاتی است. این پژوهش که با روش کتابخانه ای وگردآوری اطلاعات و با رویکردی توصیفی، تحلیلی است و به هدف استخراج و تحلیل چیستی معرفت نفس و نقش آن در وصول به مقام توحید از دیدگاه علامه طباطبایی انجام شده است. انسان در اثر شناخت و شهود نفس پی می برد که هیچ فعل و صفتی جز برای خداوند وجود ندارد. این همان وصول به مقام توحید افعالی و صفاتی و ذاتی است. نزدیک شدن هر رهروی به اصل حقیقت به اندازه سعه وجودی او و حقیقتی است که در او ظهور پیداکرده است و خداوند، حقیقت نهایی هر کمالی است. شناساندن معرفت نفس به مخاطبین به خصوص نسل جوان بهترین و نزدیک ترین راه کسب معارف الهی و رسیدن به کنه حقایق عالم هستی و نیل به کمالات است.

    کلیدواژگان: نفس، معرفت نفس، مقام توحید، علامه طباطبایی
  • سوده رحمانی، زهرا تنها*، راضیه جلیلی، علی فتح الهی صفحات 95-115

    گرایش به مبدا هستی و میل به جاودانگی، دغدغه هماره انسان ها بوده است. ادیان آسمانی، ایمان را یگانه راه پاسخ به دو نیادگاه مذکور می دانند. بدون تردید، نگرش متفاوت مذاهب بر مفهوم ایمان موجب پدید آمدن تفسیرهای متفاوت شده است. بدین روی، نه تنها بیان مولفه های ادیان یهود، مسیحیت و اسلام از هم متمایز است، بلکه تفسیر فرق مختلف اسلامی از ایمان نیز متفاوت است. بدین سبب، تلاش متخصصان در راستای مفهوم سازی درست از این حقیقت، زمینه ساز بروز دیدگاه های متفاوت شده است. مسئله پژوهش حاضر مقایسه مراحل تحول ایمان از دیدگاه اسلام و فولر است. روش پژوهش توصیفی و کتابخانه ای بوده است. یافته های تحقیق نشان داد که ادیان ابراهیمی به خصوص دین اسلام در آیات قرآن کریم ایمان را از سنخ رابطه محکم قلبی تلقی می کند و روان شناسان آن را نوعی گرایش درونی به مبدا هستی می دانند که رشد ذهنی و تکامل در فهم بشری می تواند در تحول آن  نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: ایمان، تحول ایمان، روان شناسی، اسلام و ادیان ابراهیمی
  • محمدباقر پورامینی* صفحات 117-138

    سلفی گری به مثابه یک مکتب اعتقادی و کلامی ریشه در جهت گیری اصحاب حدیث و دعوت احمد بن حنبل دارد و در دو سده اخیر نیز به صورت خاص بر باورهای ابن تیمیه تکیه داشته، ارایه افکار او به عنوان محور اصلی اندیشه سلفی، اقبال و ادبار متعددی را در پی داشته است. مساله تحقیق پیش رو آن است که با نگاه بیرونی و درجه دو  به «کلام سلفی» می توان به مثابه یک منتقد، از هویت معرفتی کلام سلفی یاد کرده، و بر محور یک ساختار منطقی، مبانی و مسایل این مکتب فکری را نقد کرد . روش تحقیق و گردآوری مطالب،کتابخانه ای و اسنادی است و بررسی مبانی معرفتی، نقد هرمنوتیکی، تبیین کاستی ها در مطالعات علوم انسانی و علم دینی در مکتب سلفی، تضاد سلفی گری با اصول سلف و لزوم درونی سازی نقد کلام سلفی از اهم یافته های تحقیق است.

    کلیدواژگان: سلف، سلفی گری، کلام سلفی، ساختار معرفتی، ابن تیمیه، وهابیت
  • حسین سرداری*، احسان ترکاشوند صفحات 139-158

    پلنتینگا و آیت الله مصباح(ره) به عنوان دو حکیم خداباور مسیحی و مسلمان با دو رویکرد متفاوت اما عقلی، به تحقیق درباره مسئله شرور پرداخته و شبهه ناسازگاری وجود شرور طبیعی و اخلاقی را پاسخ داده اند. این مسئله بر اساس روش توصیفی- تحلیلی به شیوه گردآوری کتابخانه ای، بررسی شده است. پلنتینگا مطابق نظریه اختیار، ادعای وجود تناقض منطقی بین مسئله شر و وجود خدا را نمی پذیرد. آیت الله مصباح  ضمن پذیرش راه حل های فلاسفه مسلمان، از جمله عدمی بودن شرور، نسبیت شرور، مجعول بالعرض بودن شرور، غلبه خیرات بر شرور، بر راهکار غایت انگاری یا همان کمال و سعادت محور بودن همه افعال انسان، تاکید خاصی کرده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که اگر چه این دو متفکر، در اصل اعتقاد به خدای کامل مطلق(عالم، قادر و خیر محض) اشتراک نظر دارند، اما در روش و نوع مواجهه با نظریه عدل و حکمت الهی اختلاف نظر دارند. در عین حال دیدگاه سعادت انگارانه آیت الله مصباح پاسخ همه شرور طبیعی و اخلاقی را می دهد اما نظریه اختیارانگارانه پلنتینگا صرفا شرور اخلاقی را پاسخگوست.

    کلیدواژگان: شر، پلنتینگا، مصباح، اختیار، تطبیق، سعادت محور
  • ابوذر رجبی*، سید حسین شمس اللهی صفحات 159-181

    از بن مایه های اصلی تفکر عصر مدرن مفهوم آزادی است. اگرچه رویکرد یکسانی میان اندیشمندان مدرن در این زمینه وجود ندارد، اما جملگی در تاثیرپذیری از لیبرالیسم کلاسیک به خصوص با نگاه جان استوارت میل وحدت، نظر دارند. میل از متفکران بنیان گذار لیبرالیسم مدرن است که بر مبنای فایده گرایی، قایل به آزادی مطلق فرد است. اندیشه او از مبانی عصر جدید مانند: سوبجکتیویسم، پلورالیسم، سکولاریسم، اومانیسم تغذیه می کند. این مبانی با رویکرد الهیاتی عصر مدرن به پیامدهایی همچون سنت ستیزی، انسان محوری و... می انجامد. براساس مبانی دین اسلام اندیشه میل و مبانی فکری او با چالشهای جدی مواجه است. میل، خود آزادی را هدف می داند که این نوع نگاه ضد قوانین حیات و تنزل دهنده اخلاق والای انسانی است و باعث نوعی فساد و پوچی در جامعه و فرد است. در این تحقیق با روش توصیفی-تحلیلی ابتدا به طرح اندیشه میل و در ادامه به روش تحلیلی انتقادی به نقد نظریه او براساس منظومه فکری استاد محمدتقی جعفری می پردازیم.

    کلیدواژگان: آزادی، آزادی فردی، آزادی مسئولانه، سوبجکتیویسم، امانیسم، سکولاریسم، جان استوارت میل، علامه جعفری
  • امرالله قلی زاده*، یوسف دانشور صفحات 183-203

    ریچارد داوکینز با تاکید بر علم گرایی حداکثری، تعارض میان علم و دین را مطرح می نماید. وی با تقریر برهان نامحتملی وجود خدا را در کمترین احتمال ممکن قرار داده و در نهایت، باور الحادی را استنتاج نموده است. در مقابل، آلیستر مگ گراث نگاه حداکثری داوکینز به مقوله علم را ناصواب دانسته و با استفاده از ریالیسم انتقادی و روان شناسی ادراک، نگاه الحادی وی را به چالش می کشد. مساله تحقیق پیش رو آن است که این مواجهه را ارزیابی نموده و به سنجش گذارد. در این ارزیابی به لحاظ گردآوری از روش کتابخانه ای اسنادی و به لحاظ مقام داوری از روش تحلیلی سود جسته ایم. دستاورد تحقیق نشان می دهد که اگرچه تحلیل مگ گراث از نگاه خداباورانه به عالم هستی به مثابه یک چهاچوب تفسیری، تعارض ادعایی داوکینز میان علم و دین را مرتفع می نماید، اما در عین حال نمی تواند خود را از دام نسبیت گرایی معرفت شناسانه برهاند. ضمن اینکه برخی اشکالات وی به برهان نامحتملی خالی از ضعف نیست.

    کلیدواژگان: داوکینز، مگ گراث، الحاد تکاملی، رئالیسم انتقادی، روان شناسی ادراک
  • محمدرضا ابراهیم نژاد، محمد نصیری رضی، سید سعید روحانی* صفحات 205-224

    مقاله پیش رو پس از تبیین اراده انسان و بیان حقیقت وجودی آن، میان اراده انسان با اراده خداوند تفاوت ماهوی قایل است. مقاله حاضر می کوشد با بررسی آیات قرآنی و با بهره گیری از روش توصیفی تحلیلی و به شیوه کتابخانه ای، به تبیین و بررسی چگونگی فرایند تاثیرگذاری اراده انسانی بر عملکرد انسان و جامعه تمدنی بپردازد. یافته های تحقیق نشان می دهد که اراده خداوندی منشا تمامی افعال انسانی بوده و اراده آدمی در طول اراده خداوند است. بنابر آموزه های اسلامی، اراده خداوند در عملکرد تمدنی انسان و نیز در کارآمدسازی دیگر عوامل انسانی و بهره مندی از عوامل طبیعی، نقش بسیاری دارد و عمده تاثیرگذاری آن مبتنی بر امور ذیل است: «حاکمیت اراده الهی»، « ولایت پذیری خدا»، «تقویت خودسازی، دیگرسازی و توانمندسازی»، «تغییر سرنوشت فردی و جمعی انسان ها» و «شناخت عناصر دخیل در تمدن».

    کلیدواژگان: اراده، عملکرد انسان، ساخت تمدن، مراحل شکل گیری اراده، تاثیر اراده در تمدن
|
  • Hamed Mostafavi Fard*, Seyyed Kazem Tabatabae Pour Pages 7-34

    One of the most important theories of the evolution of sciences in the latest era is that given in “The structure of scientific revolutions” of Thomas Kuhn. The author of the paper, having studied the history of Shiite hadith, has found the evolution of Shiite hadith schools (paradigms) very much in line with Kuhn model. In the following work, in a library-based method, the most important theories that have been proposed in recent times about the pattern of the evolution of science is Thomas Kohnchr('39')s theory in the book "The Structure of Scientific Revolutions". The author with a study in the history of Shiite jurisprudential and hadith, reflecting and examining the necessary information collected by analytical-descriptive method, has shown that in each period of Shiite hadith periods, the school had an undisputed dominance ( the stage of being as a Paradigm / ordinary science); But over time, each of these schools faces a kind of crisis (stage of scientific crisis) and during this period, new ideas about the pattern of acceptance of narrations are considered (stage of scientific revolution), one of which finds general acceptance. As a result, a different school replaces the previous school of hadith (stage of paradigm shift).

    Keywords: Single News, Hadith Schools, Thomas Kohn, Paradigm, Ordinary Science, Scientific Crisis, Scientific Revolution
  • Mostafa Karimi* Pages 35-57
    The research problem

    humanities is a set of sciences that deal with human cognition and description, explanation and interpretation of individual and social phenomena, giving direction to human actions and interactions. The existing humanities, which are based on non-divine principles, have been less successful in bringing human beings to happiness, especially in Islamic societies; Therefore, the production of Islamic humanities, especially the humanities of the Qurchr('39')an, is essential. One of the serious issues in this regard is the linguistic capacity of the Qurchr('39')an to do so; We study this issue in a descriptive-analytical way. The research findings show that, firstly, the Qurchr('39')an is the revelation of God and all its statements are true, that is, its prophetic propositions are true and its normative propositions are related to human happiness. Second, the ‌ theories derived from it are universal. Therefore, the Qurchr('39')an has the linguistic capacity to produce the humanities according to its teachings.

    Keywords: Humanities, Quran-Based, ‌ Credibility, ‌ Realism, Universality, Immortality
  • Mohammadhossein Kiani* Pages 59-73

    Masaru Emoto, relying on experimental experiments, claims that human perception of oneself depends on one`s understanding of the changes in the water of the body and, on this base, the issue at hand lies in surveying the view and emoto`s way of study. The method used in the study is a critico-analytical one based on library resources. Thus, the research findings show that Imotochr('39')s view is not sufficiently coherent; For, first, matter as an unstable thing cannot be conscious, and consciousness may only occur except in the case of the immaterials; Second, Emoto, when expanding his judgment has been led to sophistry. Third, in explaining this theory, he has committed a confusion; For he does not pay attention to the fact that material phenomena have innumerable causes, the fact that the exclusivity of a phenomenon in a physical cause may lead to contradiction, and that the sign is other than the cause.

  • Kambiz (Hossein) Kamrani*, Moslem Mohammadi, Ahmad Shahgoli Pages 75-94

    Self-knowledge is the best way to reach the knowledge of God and achieve perfection and happiness. The purpose of this research is to explain and analyze what self-knowledge is and how to go through the stages of self-knowledge until reaching the status of monotheism of actions, attributes and essence. This research, with a descriptive and analytical approach and a library-based way of gathering, has been performed with the aim of extracting and analyzing the what of self-knowledge and its role in attaining the status of monotheism from Allameh Tabatabaichr('39')s point of view. Man realizes through cognition and intuition of the soul that there is no action or attribute except for God. This is the attainment of the status of monotheism of actions, attributes and essence. One`s becoming close to the principle of truth is as great as its existence and the truth that has emerged in it, and God is the ultimate truth of every perfection. Introducing the knowledge of the soul to the audience, especially the young generation, is the best and closest way to acquire Divine knowledge and reach the core of the truths of the universe and achieve perfection.

    Keywords: Soul, Knowledge of the Soul, Position of Monotheism, Allameh Tabatabai
  • Soodeh Rahmani, Zahra Tanha*, Razieh Jalili, Ali Fathollahi Pages 95-115

    The tendency to the origin of existence and the desire for immortality have always been the concern of human beings. Divine religions consider faith as the only way to respond to these two issues. Undoubtedly, the different views of religions on the concept of faith have led to different interpretations. Thus, not only is the expression of the components of Judaism, Christianity, and Islam different, but also the interpretation of different Islamic sects of faith is different. Because of this, the efforts of experts to properly conceptualize this fact have paved the way for the emergence of different perspectives. The aim of the present study is to compare the stages of the evolution of faith from the perspective of Islam and Fowler. The research method and the technique for gathering data were descriptive and library-based. The findings showed that the Abrahamic religions, especially Islam in the verses of the Holy Quran, consider faith as a kind of strong heart relationship and psychologists consider it as an internal tendency to the origin of the universe that mental growth and evolution in human understanding can play a role in its evolution.

    Keywords: Faith, the Evolution of Faith, Psychology, Islam, the Abrahamic Religions
  • Mohammadbaqer Pouramini* Pages 117-138

    Salafism as a school of belief and theology is rooted in the orientation of the companions of hadith and the invitation of Ahmad ibn Hanbal, and in the last two centuries has relied specifically on the beliefs of Ibn Taymiyyah, presenting his thoughts as the main axis of Salafi thought, being lucky and unlucky in various cases. The claim of the study is that with an external and second-rate view of "Salafi speech", one can mention the epistemological identity of Salafi speech as a critic, and critique the principles and issues of this school of thought based on a logical structure. The method of research and collecting data is library and documentary-based, and the study of epistemological foundations, hermeneutic critique, explanation of shortcomings in the study of humanities and religious science in the Salafi school, the contradiction of Salafism with the principles of Salaf and the need to internalize the critique of Salafi speech are important findings of the study.

    Keywords: Salaf, Salafism, Salafi theology, epistemological structure, Ibn Taymiyyah, Wahhabism
  • Hossein Sardari*, Ehsan Torkashvand Pages 139-158

    Plantinga and Ayatollah Mesbah, as two theist sages, Christians and Muslims, with two different but rational approaches, have researched the issue of evil and argued against the view of the incompatibility of the existence of natural and moral evil. This issue has been investigated based on the descriptive-analytical method of library collection. According to the theory of human free will, Plantinga does not accept the claim that there is a logical contradiction between the problem of evil and the existence of God. Ayatollah Mesbah, while accepting the solutions of Muslim philosophers, such as the non-existence of the evil, the relativity of the evil, the transcendence of the evil, the domination of charity over the evil, has emphasized the goal-oriented strategy or perfection and happiness of all human actions. The findings show that although these two thinkers, in principle, believe in an absolute perfect God (omniscient, omnipotent and pure good), but differ in the method and type of confrontation with the theory of justice and Divine wisdom. At the same time, Ayatollah Mesbahchr('39')s view responds to all natural and moral evils, but Plantingachr('39')s theory responds only to moral evils.

    Keywords: Evil, Plantinga, Mesbah, Free Will, Adaptation, Prosperity-Based
  • Abuzar Rajabi*, Seyyed Hossein Shamsollahi Pages 159-181

    One of the main foundations of modern thought is the concept of freedom. Although there is no common approach among modern thinkers in this regard, they all agree on the influence of classical liberalism, especially in the view of John Stuart Mill. Mill is one of the founding thinkers of modern liberalism, which, on the basis of utilitarianism, believes in the absolute freedom of the individual. His thought relies on the foundations of the modern age, such as subjectivism, pluralism, secularism, and humanism. These principles, with the theological approach of the modern age, lead to consequences such as anti-traditionalism, humanism, and so on. According to the principles of Islam, the idea of ​​Mill and his intellectual foundations face serious challenges. He aims at freedom itself, which is a kind of view against the laws of life and degrades human transcendent morality and causes a kind of corruption and emptiness in society and the individual. In this research, with the descriptive-analytical method, first we propose the idea of ​​Mill and then with the critical analytical method we critique his theory based on the intellectual system of Professor Mohammad Taqi Jafari.

    Keywords: Freedom, Individual Freedom, Responsible Freedom, Subjectivism, Humanism, Secularism, John Stuart Mill, Allameh Jafari
  • Amrollah Qolizadeh*, Yousef Daneshvar Pages 183-203

    Richard Dawkins, emphasizing maximum scientism, argues for the conflict between science and religion. By proposing the improbable argument, he has viewed the existence of God as being of the least possiblity, and finally, inferred atheistic belief. In contrast, Alister McGrath dismissed Dawkinschr('39')s maximum view of scientism as incorrect and, using critical realism and the psychology of perception, challenged his atheistic view. The point of leading research is to evaluate and measure this encounter. In this study, we have used analytical and library-based method and technique. The research shows that although the analysis of McGrath from a theistic point of view of the universe as an interpretive framework solves Dawkinschr('39') alleged conflict between science and religion, it still cannot be away from epistemological relativism. At the same time, some of his critiques on the proof of improbability are not without weakness.

    Keywords: Dawkins, Maggrath, Evolutionary Atheism, Critical Realism, Perceptual Psychology
  • Mohammadreza Ebrahimnejad, Mohammad Nasiri Razi, Seyyed Saeed Rouhani* Pages 205-224

    The leading article, after explaining the human will and stating its existential truth, distinguishes between the human will and the will of God. It tries to explain and study the process of human will`s influencing on human actions and civilized society by examining Quranic verses and using descriptive-analytical method with a library-based techniqe. The research findings show that the will of God is the source of all human actions and the will of man follows the will of God. According to Islamic teachings, Godchr('39')s will has a great role in the functioning of human civilization as well as in the efficiency of other human factors and the use of natural factors, and its main influence is based on the following: “ruling state of Divine Will”, “Divine Guardian-Accepting”, "supporting self-making, other-making and empowerment", "Changing the individual and collective destiny of human beings" and "Recognizing the elements involved in civilization".

    Keywords: Will, Human Function, Construction of Civilization, Stages of Will Formation, the Effect of Will in Civilization