فهرست مطالب

تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی - سال پنجاه و چهارم شماره 4 (پیاپی 94، زمستان 1399)

فصلنامه تحقیقات کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاهی
سال پنجاه و چهارم شماره 4 (پیاپی 94، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/07
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهروز رسولی*، مرتضی نبی میبدی، حمیدرضا مختاری، مجید نبوی، مریم نظری، سیروس علیدوستی صفحات 13-36
    هدف

    این مقاله یافته های یک پژوهش کیفی را ارایه می دهد که با هدف بررسی چیستی سایه نویسی از دید سایه نویسان و مشتریان سایه نویسی در ایران انجام شده است. گسترش بدرفتاری های دانشگاهی و علمی و به ویژه پدیده هایی مانند سایه نویسی مقاله و پایان نامه و کسب و کارهای آن یکی از چالش های آموزش عالی در ایران است. پیش از سیاست گذاری ملی برای کنترل این پدیده، شناخت ابعاد گوناگون آن می تواند به فهم بهتر و دست یابی به چارچوب مفهومی لازم برای تصمیم گیری های کارا و اثربخش بینجامد. با وجود اهمیت این موضوع، بررسی پیشینه پژوهش نشان داد که این پدیده در بافت ایران چندان از دیدگاه کنش گران اصلی آن یعنی مشتریان (سفارش دهندگان) و سایه نویس ها بررسی نشده است.

    روش

    برای دست یابی به مفهوم بافتی و ساخت یافته این پدیده، تجربه های این دو کنش گر (سفارش دهنده و سایه نویس) با رویکرد استقرایی و آمیزه ای از روش های قوم نگاری و نظریه داده بنیاد بررسی و الگویابی شدند.

    یافته ها

    براساس یافته های این پژوهش پدیده سایه نویسی در قالب هفت بعد قابل تبیین است که عبارتند از: پدیده، دامنه، ویژگی سایه نویسان، کانال های آشنایی با سایه نویسی، اقتصاد پدیده سایه نویسی، ویژگی های مشتریان سایه نویسی، و نگرش به پدیده سایه نویسی. نتایج این پژوهش، الگوی مفهومی درباره چیستی سایه نویسی در ایران ارایه می کند. این الگو بینشی عمیق و برآمده از واقعیت از پدیده سایه نویسی در اختیار سیاست گذاران و پژوهشگران قرار می دهد که به کمک آن می توانند در زمینه کنترل و یا توقف سایه نویسی تصمیم ها و سیاست های شدنی اتخاذ نمایند.

    اصالت

    این نخستین پژوهش با رویکرد کیفی است که به دنبال مفهوم سازی سایه نویسی به عنوان یکی از بدرفتاری های دانشگاهی است.

    کلیدواژگان: بدرفتاری علمی، کسب وکار پایان نامه و مقاله نویسی، مطالعه بافتی، سایه نویس، مشتری سایه نویسی
  • مهرناز الله بخش* صفحات 38-57
    هدف

    تغییر و دگرگونی در کتابخانه های دانشگاهی با همه مبانی آن در حال وقوع است و با پیشرفت های فن آوری، دانش فنی و صنعتی این تغییر شتاب چند برابری و غیر قابل کنترلی خواهد داشت. یکی از موارد همسویی با تغییرات، در نظر گرفتن آینده است. هدف این پژوهش شناسایی روندهای موثر بر آینده کتابخانه های دانشگاهی و نیز شناسایی پیشران های موثر بر آینده کتابخانه های دانشگاهی است.

    روش

    رویکرد این پژوهش آینده پژوهی است. از مرور نظام مند، پنل های خبرگی و فرایند دلفی برای گردآوری داده ها استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از دو ابزار شامل: پنل های خبرگی و نرم افزار میک مک استفاده شده است. نرم افزار میک مک ابزاری برای تحلیل ساختاری مولفه ها و متغیرهای سازنده آینده سیستم است. از فرمول اعتبار داده ها برای سنجش اعتبار و میزان روایی داده ها استفاده شده است. برای تعیین اتفاق نظر میان اعضای پانل از ضریب هماهنگی کندال استفاده شده است. نمونه مورد بررسی شامل 20 نفر از روسای کتابخانه های مرکزی دانشگاه های جامع کشور، استادان و خبرگان رشته علم اطلاعات و دانش شناسی و استادان و خبرگان آینده پژوه است.

    یافته ها

    با روش مطالعه کتابخانه ای، روندهای اصلی شناسایی شدند. پنج مولفه کلیدی و پیشران شامل: "شهر هوشمند"، "همزیستی و همکاری"، "بومیان دیجیتال"، "حریم خصوصی" و "فناوری اطلاعات" در مجموع با بیشترین تاثیرپذیری و بیشترین تاثیرگذاری از نظر خبرگان بعد از دو دور دلفی مشخص شدند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، کتابخانه های دانشگاهی، روندها، پیشران ها
  • علیرضا اسفندیاری مقدم*، مریم سادات سیدین، عاطفه زارعی صفحات 58-86
    هدف

    هدف این پژوهش، نشان دادن تعدد ذهنیت های کتابداران دانشگاهی در مورد خودرهبری و ارایه الگو می باشد.

    روش پژوهش

    پژوهش از نوع کاربردی و روش پژوهش، آمیخته است. از روش شناسی کیو برای شناسایی ذهنیت های کتابداران و از تحلیل محتوا و فن دلفی برای ارایه الگواستفاده شد. جامعه آماری، کتابداران و مدیران کتابخانه های دانشگاهی ایران و اعضای هیات علمی گروه علم اطلاعات و مدیریت هستند، نمونه گیری هدفمند به روش نظری است. داده های مصاحبه و پرسشنامه ها با با نرم افزار spss تحلیل شد.

    یافته ها

    تعداد 7 ذهنیت شناسایی و نامگذاری شد و الگوی خودرهبری سازمانی با 5 بعد و 23 مولفه و 56 شاخص ارایه شد.

    نتیجه گیری

    ذهنیت های سلسله مراتبی، محافظه کار، تیم گرا، خود اتکا، خوداثربخش، توانمندساز و خودارزیاب هریک ویژگی های خود را دارند، ابعاد الگوی خودرهبری سازمانی عبارتند از بعد فرایندی، راهبردی، سازمانی، فرهنگی و روانشناختی-اجتماعی

     

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: خودرهبری سازمانی، ذهنیت، کتابخانه های دانشگاهی، کتابداران دانشگاهی، الگو
  • حمزه علی نورمحمدی*، سعید غفاری، کبری امامی صفحات 77-93
    هدف

    تعیین تاثیر مولفه های رابط کاربر - وب سایت موثر بر تعامل در وب (مورد مطالعه کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران) بر میزان استفاده کاربران از وب سایت جهت بازیابی اطلاعات است.

    روش

    جامعه آماری در قسمت کیفی ، خبرگان کتابخانه ملی بوده و نمونه گیری در مرحله کیفی از نوع هدفمند و تعداد نمونه ها بر اساس کفایت نظری مشخص شد. در قسمت کمی نیز جامعه آماری، تمامی کاربران کتابخانه ملی شهر تهران بود که براساس جدول مورگان تعداد ن 384 نفر به دست آمد. همچنین داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گردآوری و با استفاده از مدل معادلات ساختاری، نرم افزار اس پی اس اس، و لیزرل تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج معادلات ساختاری نشان داد که تاثیر مولفه های رابط کاربر - وب سایت بر تعامل در وب مثبت و معنادار است و با توجه به نتایج آزمون فریدمن طراحی فنی وب سایت بیشترین تاثیر در انگیزش کاربران به استفاده از وب سایت کتابخانه ملی را داشته است.ا

    رزش/اصالت تحقیق

    از نظر کاربران، تمامی مولفه های مورد مطالعه در استفاده مجدد آنها از وب سایت کتابخانه ملی دارای اهمیت بسیار بالایی هستند. لذا توصیه می شود،که طراحان و کارشناسان کتابخانه ملی در زمان طراحی رابط کاربر -وب سایت توجه خود را به معیارهای مطرح شده در این پژوهش و اصول کاربر مدار بودن معطوف نمایند.

    کلیدواژگان: رابط کاربر - وب سایت، تعامل در وب، طراحی تعاملی، وب سایت کتابخانه ملی ایران
  • احمدرضا ورناصری، فاطمه فهیم نیا*، سپیده فهیمی فر صفحات 93-112
    هدف

    شناسایی اجزای نیازاطلاعاتی مدیران گروه های آموزشی دانشکده های کمیسیون علوم اجتماعی و رفتاری دانشگاه تهران و کمیسیون علوم اجتماعی و رفتاری دانشگاه تربیت مدرس .

    روش

    پژوهش حاضر در زمره پژوهش های پیمایشی و توصیفی به شمار می آید. مدیر گروه های آموزشی دانشکده های کمیسیون علوم اجتماعی و رفتاری دانشگاه تهران و دانشگاه تربیت مدرس به صورت سرشماری نمونه گیری شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود که بعد از تایید روایی و پایایی بین نمونه آماری توزیع شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی از جمله آزمون ویلکاکسون استفاده به عمل آمد.

    یافته ها

    مهم ترین انگیزه و هدف نیازاطلاعاتی مدیران گروه آموزشی کمیسیون علوم اجتماعی و رفتاری دانشگاه تهران و دانشگاه تربیت مدرس به ترتیب در نیازهای آموزشی، علمی و پژوهشی و به اطلاعات مربوط به رویه ها و نحوه ی انجام کاراست . همچنین مهم ترین منابع در تامین نیازهای اطلاعاتی درون دانشگاهی مدیران آموزشی تجربه شخصی و نشست ها و جلسات و مشورت با دیگر همکاران است و مهم ترین منابع در تامین نیازهای اطلاعاتی برون دانشگاهی مدیران آموزشی در هر دو دانشگاه اینترنت و پایگاه های اطلاعاتی می باشد. میزان رضایت از منابع اطلاعاتی اعم از الکترونیکی و چاپی هر دو دانشگاه در حدود 65 است.

    اصالت اثر

    تا کنون بررسی نیاز اطلاعاتی مدیران گروه های اموزشی در حوزه مدیریت اطلاعات انجام نپذیرفته است.

    کلیدواژگان: نیاز اطلاعاتی، مدیر گروه آموزشی، شناسایی منابع اطلاعاتی، شناسایی مجرای تهیه و تامین اطلاعات
  • محمدمیلاد احمدی*، روح الله تولایی، امیر حصیرچی صفحات 113-131
    هدف

    دانش ضمنی دانشی است که از تجربه یک فرد، گروه یا سازمان، در طول زمان و طی فرایندهای عملی و کنش و واکنش با واقعیات روزمره کاری پدید می آید. تکنیک های زیادی برای اکتساب دانش ضمنی خبرگان توسعه داده شده است که هرکدام برای شرایط خاص با درنظر گرفتن نوع دانش، فرد خبره و ویژگی های محیط مناسب است. با وجود تحقیقات گسترده و انجام طرح های عملیاتی متعدد در زمینه مستندسازی و اکتساب دانش خبرگان، بسیاری از سازمان های داخلی و خارجی در خصوص اکتساب دانش دچار چالش هستند. هدف اصلی این مقاله، بررسی جوانب و عوامل اثرگذار بر موفقیت اکتساب دانش، در قالب نگاشت شناختی فازی، برای اکتساب و مستندسازی دانش سازمانی خبرگان است.

    روش

    نگاشت شناختی که روش مفیدی برای حل مساله است، به تصمیم گیرندگان در تحلیل روابط علی پنهان و دستیابی به جواب مطلوب کمک می کند. این نگاشت حاوی ساختارهای نموداری فازی برای نشان دادن استدلال های علی است. به منظور دستیابی به نگاشت شناختی فازی، با خبرگان و متخصصان اجرایی دانشگاه جامع امام حسین(ع) در حوزه دانش و پژوهش مصاحبه شده است.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد که عوامل تیم مهندسی دانش، انتخاب تکنیک و ابزار کسب دانش، تعیین نوع دانش، شناسایی دانش مورد نیاز و عوامل اثرگذار سازمانی به ترتیب و با داشتن بزرگ ترین مقادیر علی فازی، بیشترین اثر را بر موفقیت اکتساب دانش سازمانی خبرگان دارند.

    اصالت اثر

    استفاده از نگاشت شناختی فازی -که رویکردی نرم در پژوهش عملیاتی به شمار می رود- در موضوع اکتساب دانش ضمنی خبرگان، نوآوری اصلی پژوهش حاضر است.

    کلیدواژگان: دانش ضمنی، دانش خبرگان، تبدیل دانش ضمنی به صریح، اکتساب دانش، نگاشت شناختی فازی
|
  • Behrooz Rasuli *, Morteza Nabi-Meybodi, Hamidreza Mokhtari, Majid Nabavi, Maryam Nazari, Sirous Alidousti Pages 13-36
    Objective

    Academic dishonesties, especially phenomena such as paper and/ or thesis and its related business, are increasing in Iran and now it is a challenge in higher education at the national level. Before any national policy making for controlling this phenomenon, determining different aspects of it can be helpful in further understanding and achieving a conceptual framework necessary for efficient and effective decisions. According to the importance of this subject, studying the related body of literature revealed that this phenomenon has not been paid from its main players i.e. writers and customers' points of view till now.

    Methodology

    achieving a contextual and structural concept of this phenomenon, this research sought to study the experiences of these two main players with an inductive approach and a mix of ethnographic and grounded theory methods to find a pattern.

    Findings

    Results showed that ghostwriting phenomena can be conceptualized using seven dimensions including the name of phenomenon, its scope, ghostwriters attributes, introducing channels, the economy of ghostwriting, attributes of ghostwriting customers, and attitudes toward ghostwriting. The results provide policymakers and researchers with the necessary understanding of ghostwriting phenomena.

    Originality

    This research is the first qualitative study that seeks to conceptualize ghostwriting as one of academic misconduct.

    Keywords: academic dishonesty, paper, thesis writing business, contextual study, ghost writer, ghost writing customer
  • Mehrnaz Allahbakhsh * Pages 38-57
    Aim

    Change and Metamorphosis in university libraries are occurring with all its bases and with technological and technical knowledge advancements, this change will have a multi - fold and non - control acceleration. One of the things that aligns with changes is to take into account the future. The purpose of this study is to identify the effective trends in future academic libraries as well as identifying effective factors affecting the future of academic libraries.

    Method

    The approach of this study is futures studies. The systematic review, the experts panel and the Delphi process have been used to collect data. To analyze the data, experts panel and Micmac software gas been used. Micmac software is a tool for structural analysis of components and future constructive variables of the system. Data validation is used to measure validity and reliability of data. To determine the consensus among panel members, the kendall'scoordination coefficient has been used. Statistical population of this research was consists of 20 directors of the central libraries of the State universities, professors and experts in the field of information and knowledge sciences and the futurist professors and professors .

    Findings

    The main trends were identified with the method of library study and environmental scan. Five key elements and drivers consist of: "smart city", "co - existence and co - operation", "digital natives" , "privacy" and "information technology" were determined with the highest influence and influence of experts, s after two rounds of Delphi. Four variables consist of "artificial intelligence",

    Keywords: Future studies, University libraries, trends, drivers
  • Alireza Isfandyari-Moghaddam *, Maryam Sadat Seyedein, Atefeh Zarei Pages 58-86
    Purpose

    Self-leadership is the process of influencing oneself to achieve goals .the purpose of this study is identifying academic Librarians' mentalities about Self-leadership and presenting model.

    Methodology

    The research is applied and we used Q methodology, content analysis and Delphi. In the first part, the statistical population is librarians and managers of Iranian academic libraries, and in the second part, the faculty members of the Department of Information Science as well as management. The sampling method is theoretical. The research tool was a questionnaire and semi-structural interview. Factor analysis conducted by SPSS.

    Findings

    Seven mental patterns were identified and named. organizational self-leadership model was presented with 5 dimensions, 23 components and 56 indicators.

    Conclusion

    The hierarchical, Conservative, team-oriented, self-reliant, self-efficate, empowering, and self-evaluation pattern. The dimensions of organizational self-leadership model include procedural, strategical, organizational, cultural, and socio-psychosocial.

    Keywords: Organizational Self-leadership, Mental patterns, Academic libraries, Academic librarians, model
  • Hamzehali Nourmohammadi *, Saeed Ghaffari, Kobra Emami Pages 77-93
    Objective

    To determine the components of the user-website interface affecting the interaction on the web (studied by the National Library of the Islamic Republic of Iran) on the rate of users' use of the website to retrieve information.

    Methodology

    The statistical population in the qualitative part was the experts of the National Library of Tehran and sampling in the qualitative stage was targeted and the number of samples was determined based on theoretical adequacy. In a small part, the statistical population was all users of the National Library of Tehran, which according to Morgan table, the sample number was 384 people. Data were also collected using a researcher-made questionnaire and analyzed using structural equation model, SPSS software, and LISREL.

    Findings

    The results of structural equations also showed that the effect of user-website interface components on web interaction was positive and significant and according to the results of Friedman test, website technical design had the greatest effect on users' motivation to use the National Library website.

    Originality

    From the users' point of view, all the studied components are very important in their reuse of the National Library website. Therefore, it is recommended that the designers and experts of the National Library pay attention to the criteria set out in this research and the principles of user-orientation when designing the user-website interface.

    Keywords: User interface - website, web interaction, Interactive design, National Library of Iran website
  • Ahmadreza Varnaseri, Fatemhe Fahim Nia *, Sepideh Fahimifar Pages 93-112
    Objective

    To identify the information needs of managers of departments of departments of Tehran University of Social Sciences and Behavioral Sciences and Tarbiat Modares University. 

    Method

    This study is a descriptive survey. The head of departments of the faculties of the committees of social and behavioral sciences of Tehran University and Tarbiat Modarres University were selected by census sampling. Data collection tool was a researcher-made questionnaire which was distributed among the statistical sample after confirming its validity and reliability. Descriptive and inferential statistics including Wilcoxon test were used for data analysis. 

    Results

    The most important motivation and purpose of information needs of educational department managers of Tehran University of Social and Behavioral Sciences Commission and Tarbiat Modarres University are in educational, scientific and research needs, respectively, and information about procedures and how to perform. In addition, the most important resources in meeting the intra-university information needs of educational managers are personal experience, meetings and meetings with other colleagues, and the most important resources in meeting the extracurricular information needs of educational managers in both Internet universities and databases. Satisfaction with information sources, both electronic and print, is approximately 65.

    Originality of work

    To date, information needs of managers of training departments in the field of information management have not been evaluated.

    Keywords: information need, Head of Department, Identifying information sources, Identification of supply, supply channels
  • Mohammad Milad Ahmadi *, Ruhollah Tavallaei, Amir Hasirchi Pages 113-131
    Objective

    Implicit knowledge is the knowledge that emerges from the experience of an individual, group, or organization, over time, through processes of action and daily working realities. Many techniques have been developed to extract implicit expert knowledge, each tailored to the specific circumstances taking into account the type of knowledge, expert knowledge, and characteristics of the environment. Despite extensive research and numerous operational plans to document and extract expert knowledge, many internal and external organizations are challenged with knowledge acquisition. The main purpose of this paper is to investigate the aspects and factors affecting the success of knowledge acquisition in the form of fuzzy cognitive mapping to extract and document expert organizational knowledge.

    Methodology

    Cognitive mapping, which is a useful method for problem-solving, helps decision-makers to analyze hidden causal relationships and to find the optimal solution. This mapping contains fuzzy graphing structures to illustrate causal arguments. For the purpose of fuzzy cognitive mapping, executive and academic experts in Imam Hossein University were interviewed in the field of knowledge and research.

    Findings

    The results show that factors of knowledge engineering team, selection of techniques and tools for acquiring knowledge, determining the type of knowledge, identifying the required knowledge and affecting organizational factors, respectively, and having the largest causal values, have the greatest impact on the success of organizational knowledge acquisition.

    Originality

    The use of fuzzy cognitive mapping -a soft approach in operational research- is the main innovation of the present research in the subject of expert knowledge acquisition.

    Keywords: Implicit Knowledge, Expert Knowledge, Implicit Knowledge Conversion, Knowledge acquisition, Fuzzy Cognitive Mapping