فهرست مطالب

مطالعات تاریخ فرهنگی - پیاپی 47 (بهار 1400)

فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
پیاپی 47 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزانه سبحانی، عباسعلی رضایی نیا* صفحات 1-37

    بر پایه مدارک باستان شناختی، در دوره اشکانی تنوع مذهبی وجود داشت. پادشاهی اشکانی این امکان را فراهم کرده بود که در قلمرو وسیع اشکانی، اقوام گوناگون در اجرای مراسم و مناسک دینی خود آزادانه عمل کنند. در نتیجه با توجه به تنوع گروه های قومی و مذهبی، شیوه های مختلفی در احداث بناهای آرامگاهی ایجاد شد. ساخت آرامگاه به مثابه نوعی از معماری یادمانی، همواره توجه طبقه ممتاز جامعه را به خود معطوف می کرد. بناهای تدفینی بازتابی از قدرت متوفیان در ساختارهای سیاسی، اعتقادی، اقتصادی و اجتماعی جامعه بود. این گونه از بناها همواره مورد توجه، احترام و تقدس مردم بود و از طریق پیوندی که با ریشه های هویتی جامعه داشت، شکل گیری و توسعه سنت های معماری آرامگاهی را در طول تاریخ موجب شد. هدف مقاله حاضر، شناخت سبک معماری بناهای آرامگاهی دوره اشکانی از لحاظ پلان، سازه و تزیینات، گونه شناسی معماری آرامگاهی این دوره و در نهایت، درک نوآوری و تداوم سنت های فرهنگی و هنری در ساخت بناهای آرامگاهی است. در این مقاله با روش توصیفی تحلیلی بناهای آرامگاهی دوره اشکانی معرفی و طبقه بندی و سبک معماری آنها بررسی و گونه شناسی شده است. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که در گستره شاهنشاهی اشکانی تنوع چشمگیری در ساخت بناهای آرامگاهی دیده می شود و می توان آنها را براساس ویژگی های کالبدی به دو گونه دست کند (دخمه ای) و دست ساز (ساختمانی) تقسیم کرد. سبک معماری آرامگاه های دوره اشکانی نشان دهنده تداوم سنت های معماری آرامگاهی این دوره است.

    کلیدواژگان: شاهنشاهی اشکانی، معماری آرامگاهی، گونه شناسی، سنت های معماری، بناهای یادمانی
  • مهدی رفعتی پناه مهآبادی* صفحات 39-63

    محافظت از محیط زیست در غرب، تحت تاثیر عوامل مختلفی چون سیر تاریخی جوامع غربی، شکل گیری جامعه مدنی و بسط اندیشه های سیاسی و اجتماعی مختلف قرار داشت. جنبش محیط زیستی به عنوان یک جنبش اجتماعی در کنار جنبش های زنان، سیاهان و دانشجویان، نه تنها مسئله محافظت از محیط زیست را به مسئله ای اجتماعی تبدیل کرد، بلکه عاملی برای همبستگی گروه های اجتماعی مختلف چون زنان، سیاهان و رنگین پوستان شد. در ایران، به دلیل ماهیت دولت پهلوی به عنوان دولتی مطلقه و شبه مدرن، سیاست های محیط زیستی را نه جنبش های اجتماعی و لایه های زیرین جامعه، بلکه دولت و سازمان های گوناگون طراحی کردند و بدون در نظر گرفتن ظرفیت های اجتماعی و اقتصادی جامعه به اجرا درآوردند. این پژوهش با توجه به ساختار دولت پهلوی، چگونگی شکل گیری نهاد محافظت از گونه های جانوری و حیات وحش را بررسی کرد و نشان داد که چگونه دولت پهلوی با بی توجهی به پیوندهای تاریخی مردم به ویژه عشایر و روستاییان با محیط زیست و مشارکت ندادن مردم در طراحی و ایجاد مناطق محافظت شده و حفظ گونه های جانوری، تضاد میان مردم و حیات وحش را موجب شد؛ به گونه ای که ضمن افزایش آمار تخلف از قانون شکار و صید، با پیروزی انقلاب سال 1357، مردم حصارهای محافظتی را شکستند و تعرض به مناطق محافظت شده را آغاز کردند.

    کلیدواژگان: محیط زیست، دولت پهلوی، حیات وحش، مناطق حفاظت شده، مشارکت عمومی
  • حسن شمس آبادی*، حمید بصیرت منش، سید محمود سادات بیدگلی صفحات 65-93

    به فراخور پیشرفت هایی که در صنعت نشر در کشور به وجود آمد، توجه به ادبیات کودک نیز در ایران بیشتر شد. در اوایل دهه 1340 این مسئله ابتدا خود را در حوزه کتاب های درسی برای دانش آموزان نشان داد و در ادامه، به کتاب های غیردرسی و مجلات و نشریات راه یافت. از جمله مراکزی که در این حوزه گام نهاد و توانست نقش مهمی ایفا کند، موسسه انتشارات فرانکلین بود. نگارندگان این پژوهش با تکیه بر اسناد و مدارک آرشیوی و با بهره گیری از رویکرد توصیفی- تحلیلی، سعی داشته اند با بررسی و تحلیل فعالیت های این موسسه، نقش و جایگاه آن را در این حوزه مورد واکاوی قرار دهند. یافته های پژوهش نشان می دهد که موسسه انتشارات فرانکلین به لحاظ شکلی و مسایل تخصصی چاپ، کیفیت انتشار کتاب های ویژه کودک و نوجوان را تا حد زیادی ارتقا بخشید؛ ضمن اینکه به لحاظ محتوایی نیز در حوزه کتاب های درسی و غیردرسی بیشتر بر فرهنگ و تمدن ایرانی و مولفه های وابسته به آن تاکید کرد.

    کلیدواژگان: کودکان و نوجوانان، کتب درسی وغیر درسی، حوزه نشر، انتشارات فرانکلین، همایون صنعتی زاده
  • معصومه فیض آبادی، طاهره عظیم زاده تهرانی* صفحات 95-129

    پوشاک به عنوان یکی از مظاهر فرهنگ و تمدن، در شناخت اقوام از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار است. «صابیین مندایی» از جمله اقلیت های دینی اند که از دیرباز در خوزستان و در جوار رودخانه ها زندگی می کرده اند. درباره این قوم پژوهش هایی با محوریت آیین مذهبی، خط و زبان، برخی آداب و رسوم و چگونگی مهاجرت آنان به بین النهرین انجام شده است. در این میان، به پوشاک صابیین که معرف ارزش های ملی و مذهبی آنهاست، کمتر توجه شده است. در این پژوهش پوشاک زنان و مردان مندایی با تکیه بر شواهد تاریخی مکتوب، تاریخ شفاهی و مصاحبه حضوری با رویکرد توصیفی- تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است.  بررسی ها حکایت از آن دارد که منداییان در زندگی روزمره و معمولی تابع فرهنگ حاکم بر جامعه بوده اند. آنان در مراسم مذهبی و آیینی خود از پوشش خاصی به نام «رسته» استفاده می کردند و در حال حاضر نیز پوشیدن آن به همان شیوه گذشته استمرار دارد. رسته از پنج قسمت «برزنقا»، «سدرا»، «نصیفه»، «همیانه» و «شروارا» تشکیل شده است که هر یک کاربرد و مفهوم خاص خود را دارد. پوشیدن این لباس یکپارچه سفید هنگام اجرای مراسم صابیین برای زن و مرد به طور یکسان و همانند هم ضروری است.

    کلیدواژگان: صابئین، مندائیان، پوشاک، خوزستان، قاجار
  • علیرضا ملائی توانی* صفحات 131-161

    فلسفه نظری تاریخ یکی از دانش های میان رشته ای است که دست کم از پیوند رشته های تاریخ، فلسفه و الهیات شکل می گیرد. موضوع این دانش هستی تاریخی به مثابه یک پیکره واحد و یک ارگانیسم زنده است. برخلاف دانش تاریخ که به مطالعه رخدادهای خرد، جزیی، تکرارناپذیر و یگانه می پردازد، فلسفه نظری تاریخ به کلیت تاریخ نظر دارد و با نگاهی کلان نگر می کوشد ماهیت، منشا، مبدا، مقصد، هدف و معنی تاریخ را درک کند. این دانش درصدد است تا چیستی تاریخ، نیروی محرکه تاریخ، عوامل اثرگذار در حرکت تاریخ، عوامل متوقف کننده و سرعت دهنده حرکت تاریخ و چگونگی گذار آن از یک مرحله به مرحله بعد را تحلیل و ارزیابی کند. بیماری کرونا به علت وحشت، اضطراب و آثار روانی و جسمانی فراوانی که برای بشر ایجاد کرده و نیز بحران های فراگیری که در حوزه های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی در سراسر جهان پدید آورده است، یک رخداد متعارف نیست بلکه در زمره رویدادهایی است که می تواند بر کلیت هستی تاریخی اثر بگذارد و حتی مسیر و جهت حرکت تاریخ جهان را تغییر دهد. از همین رو، کنش ها و واکنش های فراوانی در میان مردم جهان برانگیخته و بسیاری از دانشمندان و متخصصان رشته های گوناگون را به تفکر و تحقیق واداشته است. مسئله این است که بحران کرونا چگونه بر حوزه مطالعات و موضوعات فلسفه نظری تاریخ اثر خواهد گذاشت؟ به باور نگارنده این بحران، چالش ها و مسئله های کهن فلسفه نظری تاریخ را -به ویژه در حوزه هایی چون غایت تاریخ، نظریه مشیت الهی، نظریه تصادف، نظریه اعجاز، نظریه های آخرالزمانی، مرگ و حیات تمدن ها- دوباره مطرح کرده و به احیای نظریه های زیست شناسانه در تاریخ دامن زده است. به همین سبب، از منظر فلسفه تاریخ رخدادی قابل تامل است که این مقاله می کوشد برخی از ابعاد و لایه های آن را نشان دهد.

    کلیدواژگان: کرونا، غایت تاریخ، نظریه های زیست شناسانه، تصادف، مشیت الهی، مرگ تمدن ها، حرکت تاریخ
  • جمیله یوسفی*، حسینعلی بیات صفحات 161-192

    گسترش زنجیره وار نظامیه ها در قلمرو سلجوقی، با تاکید بر آموزه های مذهب شافعی و کلام اشعری و اصرار بر تربیت کادر اجرایی، این سلسله مدارس را در تاریخ میانه ایران متمایز کرده است. نظامیه بغداد که به منظور تاثیر در امور سیاسی و مذهبی تاسیس شده بود، اهدافی چون کسب مشروعیت برای سلجوقیان و محدود ساختن فعالیت مخالفانی چون حنبلیان را که عامه جمعیت بغداد را تشکیل می دادند، دنبال می کرد، اما در آغاز امر بر مناقشات مذهبی دامن زد و در ادامه، موقعیت این نظامیه با اقدام کنشگران سیاسی چون سلاطین سلجوقی و امیران نظامی با تاسیس مدارسی برای برجسته کردن مذهب حنفی و طرد شافعیان و اشعریان و از طرفی اقدام خلیفه در جذب یا طرد مدرسان، ایجاد تنگناهای مالی برای مخالفان و حمایت از جریان مدرسه سازی حنبلیان، دچار چالش جدی شد و افول آن تا جایی پیش رفت که حرکت ناگزیر برخی مدرسان را به سوی غرب قلمرو سلجوقیان در پی داشت. نگارندگان این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی روند شکل گیری و عوامل سیاسی و اقتصادی موثر بر افول مدرسه نظامیه بغداد را مورد بررسی قرار داده اند.

    کلیدواژگان: نظامیه بغداد، مدارس حنفی و حنبلی، سلاطین سلجوقی، خلفای بغداد
|
  • Frzaneh Sobhani, AbbasAli Rezainia[ Pages 1-37

    According to archeological sources, there was religious diversity in the Parthian period. The Parthian kingdom made it possible for various religious followers to practice their religious rites and ceremonies freely throughout Parthian empire. As a result, due to the various ethnic and religious groups, different methods were created in the construction of tomb buildings. The construction of the tomb as a kind of memorial structural design has always attracted the attention of the elite of the society. Burial buildings were a reflection of the power of the deceased in the political, religious, economic and social structures of society. This type of building has always been respected and sanctified by the people, and through its connection with the identity roots of the society, it led to the formation and development of the architectural traditions of the tomb throughout history.The purpose of this article is to understand the architectural style of Parthian tombs in terms of structure, decoration, typology of tomb architecture of this period and finally, to understand the innovation and continuity of cultural and artistic traditions in the construction of tombs. The authors use the descriptive-analytical method of Parthian tomb buildings. They argue that in the Parthian empire, the construction can be into two types based on physical characteristics (crypt) and man-made (construction). The architectural style of Parthian tombs shows the continuity of the tomb architectural traditions of this period.

    Keywords: Arsacid kingdom, Tomb architecture, Typology, Architectural traditions, Monuments
  • Mehdi Rafa’ti Panah Mehrabadi Pages 39-63

    The protection of the environment in the West was influenced by various factors including history, the formation of civil society and the development of various political and social ideas. The environmental movement as a social movement alongside the women’s movement, black movement and student movement, turned the issue of environmental protection into a social issue but also established a close relation and solidarity with various active groups. In Iran, due to the nature of the Pahlavi government as a dictatorial and quasi-modern state, environmental policies were planned not by social movements and the lower strata of society but implemented by various governmental and without considering the social and economic.Given the structure of the Pahlavi government, this article studies how the institution for the protection of animal species and wildlife was formed and it also shows how the Pahlavi government ignored the historical ties of the people, especially nomads and villagers with the environment. The design and creation of the protected areas and the conservation of animal species by the government and not allowing people to participate caused a conflict between people and wildlife and increased the number of violations of the hunting law. After the victory of the Revolution of 1979, the people broke the protective fences and started attacking the protected areas.

    Keywords: Environment, policies, Pahlavi government, hunting, wildlife, protected areas, public participation
  • Hasan Shamsabadi*, Hamid Basiratmanesh, Seyyed Mahmood Sadat Bidgoli Pages 65-93

    Along with the developments of the publishing industry in Iran, interest in producing children's literature increased. In the early 1340s, this issue first was shown itself in the field of textbooks and then, it found its way into different kinds of publications including storybooks, magazines and other kinds of publications. One of the institutes that began to produce in this field and played an important role was the Franklin Publishing House. The authors of this study, relying on archival documents and using a descriptive-analytical approach analyze the activities of this institute, its role and position in this field. The research findings show that the Franklin Publishing House and the quality of publishing books for children and adolescents in terms of form and content by emphasizing Iranian culture and civilization have greatly improved.

    Keywords: Children, Adolescents, Textbooks, Non-Textbooks, Publishing, Franklin Publishing House, Homayoun Sana’tizadeh
  • Tahereh Azimzade Tehrani, Masumeh Feizabadi* Pages 95-129

    Clothing, as one of the manifestations of culture and civilization, and has a special role in studying ethnic groups. The Sabean Mandaeans are among the religious minorities who have long lived in the province of Khuzestan and near rivers. Some research focusing on religious ceremonies, script and language, customs and how these people migrated to Mesopotamia is done. However, Sabean clothing, which reflects their national and religious values have not paid enough scholarly attention. This study will investigate Mandaean men and women's clothing investigate, based on historical evidence, oral history and face-to-face interviews and using of analytical approach. Studies show that the Mandaeans were subject to the culture of the society in their daily and ordinary life. In their religious ceremonies, they used to wear an especial dress called "rasta" and they have continued up to now wearing it in the same way as before. The dress consists of five parts: "Barzanqa", "Sudra", "Nasifa", "Hemianeh" and "Sharvara", each of which has its application and meaning. It is equally necessary for men and women to wear this white uniform during the Sabean ceremony.

    Keywords: Sabeans, Mandaeans, clothing, Khuzestan, Qajar
  • Alireza Mollaiy Tavany* Pages 131-161

    Theoretical philosophy of history is one of the interdisciplinary sciences that is formed from the connection of various disciplines of history including philosophy and theology. The subject of this knowledge is historical existence as a single body and a living organism. Unlike the science of history, which studies small, partial, unrepeatable, and unique events, the theoretical philosophy of history looks at the totality of history and tries to understand the nature, origin, destination, purpose and meaning of history with a macro perspective. This subject tries to analyze and evaluate what history is, the motive force of history, the factors that stop and accelerate the movement of history and how it passes from one stage to the next. Coronary heart disease is not a common occurrence, because of the horrors, anxieties and psychological and physical effects that it has caused to human beings, as well as the pervasive crises it has created in the political, social, economic and cultural spheres around the world. Rather, it is among the events that can affect the totality of historical existence and even change the direction of the history of the world. As a result, it has provoked many actions and reactions among the people of the world and has made many scientists and experts in various fields have begun to research the topic. Here, the question may arise that how will the Corona crisis affect the field of study and topics in the theoretical philosophy of history? According to the author, in this crisis, new challenges and issues in the theoretical philosophy of history are formed, including the end of history, the theory of divine providence, the theory of accident, the theory of miracles, theories of the apocalypse, death and life of civilization. Has created and revived biological theories in history? From the point of view of the philosophy of history, this article tries to show some of its dimensions and layers.

    Keywords: Corona, end of history, biological theories, accident, divine providence, death of civilizations, the motive of history
  • Jamileh Yusefi, Hossainali Bayat Pages 161-192

    The establishment of Nezamiyeh Schools in the eleventh century (AD) and its expansion with emphasis on the teachings of the Shafi’I Islamic sect and Ash’ari theology, also its stress on the executive staff, has distinguished these schools during the middle age in Iran. The goals of the establishment of Baghdad were influencing political and religious affairs, gaining legitimacy for the Saljuks and restricting the activities of dissidents such as Hanbalis who made up the majority of the population of Baghdad. But at the beginning religious strife fuelled. In addition, the position of militia with the action of political activities such as Saljuk sultans and military princes by establishing schools to highlight the Hanifi sect and expel the Shafi’is or Ash’arites. On the other hand, the Caliph’s action in attracting or expelling teachers brought about creating financial problems for the opposition and supporting school buildings. The Hanbalis faced a serious challenge, and its decline reached the point that some teachers inevitably moved west to the Sauk territory. This study by using descriptive-analytical approach investigates the formation process and political and economic factors which affected the decline of the Baghdad schools.

    Keywords: Baghdad School, Hanafi, Hanbali schools, Saljuk Sultans, Caliphs of Baghdad