فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 104 (آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/10
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محسن رفیع خواه، علی اکبر ارجمندنیا*، محسن شکوهی یکتا، سعید حسن زاده، علی مقدم زاده صفحات 1235-1249
    زمینه

    کارکردهای اجرایی مجموعه ای از پردازش های عالی ذهن هستند که در تنظیم افکار و رفتار هدفمند نقش دارند. علی رغم اهمیت این کارکردها اما مشکلات زیادی در مورد سنجش صحیح آن ها وجود دارد. مشکلاتی از قبیل پیچیدگی، محدودیت های پایایی و روایی و همچنین ناخالصی در سنجش مولفه ها.

    هدف

    این پژوهش با هدف ساخت و اعتباریابی آزمون تصویری - رایانه ای کارکردهای اجرایی انجام پذیرفت تا مشکلات موجود در ابزارهای رایج را به حداقل برساند.

    روش

    این پژوهش به لحاظ هدف جزء پژوهش های تحقیق و توسعه، و به لحاظ شیوه ی گردآوری اطلاعات، پیمایشی و از نظر روش شناسی از جمله تحقیقات آزمون سازی به حساب می آید نمونه پژوهش شامل 115 دانش آموز بود که به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای و از مناطق 16 و 6 شهری تهران انتخاب شدند. از آزمون علایم حیاتی سیستم اعصاب مرکزی به عنوان ابزاری جهت تعیین روایی همزمان استفاده شد.

    یافته ها

    پایایی نمرات اصلی خرده آزمون ها با استفاده از روش باز آزمایی عمدتا در دامنه معنادار محاسبه شد . همچنین روایی همزمان آزمون با استفاده از همبستگی بین نمرات خرده آزمون های ابزار و خرده آزمون های CNS حاکی از همبستگی معنادار بود. ضرایب محاسبه شده برای خرده آزمون های مار و پله، جعبه ی هدیه، کیف مدرسه، خط ویژه، آدمک ها، کارت ها، سیب ها، توپ و راکت و دست ها به ترتیب برابر با 0/61، 0/53، 0/41، 0/79، 0/54، 0/38، 0/66، 60 و 0/39 بود. تحلیل عاملی اکتشافی سه مولفه بهنگام سازی حافظه فعال، جابه جایی ذهنی و بازداری را شناسایی کرد.

    نتیجه گیری

    مجموعه آزمون تصویری - رایانه ای کارکردهای اجرایی از ویژگی های برجسته ای جهت سنجش کارکردهای اجرایی دانش آموزان برخوردار است.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، بهنگام سازی، حافظه فعال، جابه جایی ذهنی، بازداری
  • پیمان کامکار، فریبرز درتاج*، اسماعیل سعدی پور، علی دلاور، احمد برجعلی صفحات 1251-1266
    زمینه

    ارتقاء توانایی های شناختی ازجمله اهداف مهم برای بسیاری از نظام های آموزشی است. در این زمینه نظریه هوش موفق تلویحات آموزشی مختلفی دارد. پژوهش های گذشته اثربخشی آموزش مولفه های هوش موفق بر متغیرهای مختلف را نشان داده اند اما در رابطه با اثربخشی آموزش مولفه های هوش موفق بر افزایش توانایی های شناختی پایه خلاء پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مولفه های هوش موفق بر افزایش استدلال سیال و درک کلامی دانش آموزان پایه هفتم بود.

    روش

    پژوهش حاضر کاربردی و از نظر طرح تحقیق شبه آزمایشی است. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پایه هفتم شهرستان هلیلان در سال تحصیلی 99-98 بود. نمونه شامل 30 نفر از دانش آموزان پایه هفتم بودند که ابتدا از طریق روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و سپس به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. پس از اجرای پیش آزمون، دانش آموزان گروه آزمایش به مدت 15 جلسه تحت آموزش مولفه های هوش موفق (بسته محقق ساخته) قرار گرفتند سپس داده های مربوط به پس آزمون جمع آوری شد. برای گردآوری داده ها از مقیاس هوش وکسلر (نسخه پنجم، 2014) استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون های توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (تحلیل کوواریانس چند متغیری) با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 استفاده شد.

    یافته ها

    بین گروه آزمایش و گواه از نظر استدلال سیال و درک کلامی تفاوت معناداری وجود داشت (0/001 <p).

    نتیجه گیری

     آموزش مولفه های هوش موفق می تواند باعث افزایش نمرات استدلال سیال و درک کلامی شود؛ بنابراین می توان از برنامه آموزش مولفه های هوش موفق به عنوان یک روش آموزشی موثر در جهت افزایش استدلال سیال و درک کلامی استفاده کرد

    کلیدواژگان: آموزش هوش، هوش موفق، استدلال سیال، درک کلامی
  • مریم کیخا*، مرجان کیان، عفت عباسی، مجید علی عسگری صفحات 1267-1278
    زمینه

    توانمندسازی دانش آموزان با آموزش مهارت های حرفه ای متناسب با شرایط محلی و مهارت های عمومی اشتغال و کارآفرینی، همچون برنامه درسی هنر مبتنی بر هنرهای بومی استان می تواند موضوع و فعالیت مناسبی برای این کار به شمار آید. اما به دلیل عدم حمایت، بسیاری از هنرهای سنتی در مناطق مختلف ایران از جمله سیستان افول نموده و یا در وضعیت نابسامانی به سر می برند..

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مولفه های برنامه درسی هنرهای بومی منطقه سیستان در دوره دوم ابتدایی انجام گرفت.

    روش

    پژوهش در دو مرحله و با روش پژوهش کیفی انجام پذیرفت. در مرحله اول، اسناد، مقالات و منابع مکتوب در دسترس مرتبط با موضوع، به روش سندکاوی مورد بررسی و داده ها جمع آوری گردید و این گردآوری اطلاعات تا مرحله اشباع نظری ادامه یافت. تجزیه و تحلیل اطلاعات این مرحله، از طریق کدگذاری موضوعی صورت پذیرفت. در مرحله دوم پژوهش به منظور بررسی تجارب زیسته هنرمندان بومی منطقه سیستان از روش پدیدارشناسی استفاده شد. در این مرحله، انتخاب شرکت کنندگان به روش نمونه گیری هدفمند ملاک محور، ابزار جمع آوری اطلاعات، مصاحبه نیمه ساختار یافته و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات روش کلایزی (1978) بود.

    یافته ها

    بر اساس یافته های پژوهش؛ 7 مولفه اهداف، محتوا، یادهی - یادگیری، مواد و منابع، فضا و مکان، زمان و ارزشیابی به عنوان مولفه های تشکیل دهنده برنامه درسی هنرهای بومی منطقه سیستان استخراج شدند. طبق نتایج پژوهش حاضر در منطقه سیستان باید بر عناصر برنامه درسی (اهداف، محتوا، روش تدریس، مواد و منابع آموزشی، زمان، مکان و ارزشیابی) و نقش هر کدام از این عناصر بر تربیت هنری، توسعه مهارت ها، دانش، توانایی ها و نگرش ها، خلاقیت، موفقیت تحصیلی، تقویت مهارت های ارتباطی، کلامی و حرکتی، حواس پنج گانه، توسعه قابلیت تفکر دانش آموزان و آموزش اجتماعی، فرهنگی و درسی دانش آموزان با استفاده از هنر و تهیه و تدوین برنامه هایی که آموزش را جذاب، لذت بخش و تاثیرگذارتر کنند؛ تاکید شود.

    نتیجه گیری

    توجه به دانش بومی، حفظ و ارتقاء دانش و هویت بومی و محلی، پرورش روحیه زیباشناسی و رشد و پرورش قابلیت های وجودی برای بیان هنری در برنامه درسی هنر بومی منظقه سیستان ضروری است و برای تحقق و عملی کردن آن نیاز به پژوهش های بیشتر در این زمینه است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی، هنرهای بومی، دوره دوم ابتدایی
  • شهناز هاشمی ملکشاه*، حمید علیزاده، سعید رضایی، محمد عسگری صفحات 1279-1294
    زمینه

    پژوهش های مختلف حاکی از تاثیر برنامه آموزشی فعالیت های بدنی بر کارکردهای اجرایی کودکان با اختلال کمبود توجه / فزون کنشی بوده است. اما مطالعه اثرات مداخله ای نوع فعالیت های بدنی و حرکتی بر مولفه های گوناگون کارکردهای اجرایی در کودکان با اختلال کمبود توجه / فزون کنشی محدود بوده است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر تدوین بسته آموزشی فعالیت های بدنی - حرکتی و بررسی اثربخشی آن بر کارکردهای اجرایی در کودکان با اختلال کمبود توجه / فزون کنشی بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش از نوع ترکیبی (کیفی و کمی) بخش کیفی تدوین برنامه درمانی و بخش کمی روش نیمه آزمایشی با طرح گروه گواه نامعادل و جلسه پیگیری بود. جامعه آماری در بخش کیفی متون مبتنی بر نظریات بارکلی (2015) و شامل متخصصان حوزه مهارت های حرکتی کودک و پژوهش های چاپ شده در مجلات معتبر در محدوده سال های 1390 تا 1399 برای مقالات فارسی و 2000 تا 2020 برای مقالات لاتین در زمینه مداخله های حرکتی کودکان با اختلال کمبود توجه / فزون کنشی و در بخش کمی، شامل کلیه کودکان پسر با اختلال کمبود توجه / فزون کنشی 12-7 ساله در مقطع ابتدایی منطقه 16 شهر تهران بود. برای نمونه گیری از بین مدارس منطقه 16 چهار مدرسه به صورت در دسترس انتخاب شده و تعداد 30 کودک با این اختلال در آن شناسایی شده و سپس به شکل تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارش شدند (هر گروه 15 کودک). ابزارهای استفاده شده در این پژوهش پرسشنامه تشخیصی اختلال کمبود توجه / فزون کنشی (راهنمای تشخیصی و آماری انجمن روان پزشکی آمریکا، 2013) و پرسشنامه کارکردهای اجرایی بریف (جیویا، ایسکویت، گوی و کنورسی، 2000) بود. کودکان گروه آزمایش طی 24 جلسه 60 دقیقه ای در برنامه آموزشی شرکت کردند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس آمیخته تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    در بخش کیفی نتایج پژوهش نشان داد که بسته آموزشی از نظر متخصصان دارای روایی محتوایی کافی است. در بخش کمی نتایج پژوهش نشان داد که با کنترل پیش آزمون، بسته آموزشی فعالیت های بدنی-حرکتی موجب بهبود معنادار در مولفه های توجه، بازداری و حافظه کاری 0/01<p در گروه آزمایش نسبت به گروه گواه شد. ولی در مولفه های برنامه ریزی و سازماندهی کارکردهای اجرایی گروه آزمایش پس از مداخله نسبت به گروه گواه (0/001 >p) تغییری ایجاد نشد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج پژوهش حاضر نشان داد که برنامه آموزشی فعالیت های بدنی - حرکتی بر کارکردهای اجرایی کودکان با اختلال کمبود توجه / فزون کنشی اثرات مثبتی به همراه دارد.

    کلیدواژگان: فعالیت های بدنی - حرکتی، کارکردهای اجرایی، کودکان با اختلال کمبود توجه، فزون کنشی
  • میرزاعلی صبوری نیا، حسن رنگریز*، اکبر حسن پور، سعید جعفری نیا صفحات 1295-1311
    زمینه

    با وجودی که تحقیقات نشان داده است به طور سنتی تنوع منابع بهترین راهبرد برای افزایش بهزیستی یا بهروزی قلمداد می شود اما هنوز مکانیسم سازش یابی ذهنی و پایدارسازی بهزیستی یا بهروزی در سطحی بالا چالش جدی در میان محققان است و هنوز روش های رسیدن به آن به خوبی شناسایی نشده است.

    هدف

    هدف کلی از این پژوهش شناسایی روش های پایدار سازی بهزیستی شغلی از طریق شناسایی منابعی که بطور مستقیم و یا غیرمستقیم بهزیستی یا بهروزی شغلی را افزایش می دهند و به طور موثری مانع از عادت کردن به محرک های سازمانی می شوند.

    روش

    جامعه آماری کارکنان و مدیران شرکت ملی گاز ایران در تهران است. پرسشنامه محقق ساخته ای که اعتبار و پایایی آن با بررسی ادبیات (هامفری و همکاران، 2007؛ لوتانز و همکاران، 2007؛ کاظمی 2017؛ هاکمن و اولدهام 1980) به تایید رسید از طریق شبکه داخلی سازمان ارسال گردید و 396 نفر آن را تکمیل نمودند. تجزیه وتحلیل مدل های چندگانه برای شناسایی روابط بین متغیرها / منابع و بهزیستی یا بهروزی شغلی مورد استفاده قرار گرفت. داده ها با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری به روش حداقل مربعات جزیی آزمون گردید. مدل بهینه در بین مدل های چندگانه با استفاده از معیارهای روش معادلات ساختاری انتخاب گردید.

    یافته ها

    بررسی مدل های مختلف نشان داد که عوامل فردی/سرمایه روانشناختی (ضریب مسیر= 358/ و تی= 3/606) و فعالیت های ارادی / فضیلت های حرفه ای (ضریب مسیر= 458/ و تی= 5/452) به طور مستقیم با بهزیستی یا بهروزی ارتباط دارند ولی عوامل محیطی از طریق میانجی فضیلت های حرفه ای (فعالیت های ارادی) به طور غیرمستقیم با آن ارتباط دارند. می توان گفت که برخلاف عوامل فردی و فعالیت های ارادی، تنوع در منابع محیطی کار (فضیلت های اجتماعی کار) تاثیر مستقیم برای بهبود بهزیستی سازمانی ندارد.

    نتیجه گیری

    این یافته ها نشان می دهند که کارکنان به عوامل محیطی کار (فضیلت های اجتماعی کار) عادت می کنند بنابراین تنوع منابع از طریق فضیلت های حرفه ای استراتژی بهتری برای پایدارسازی بهزیستی شغلی کارکنان است.

    کلیدواژگان: بهروزی پایدار، سازش یابی ذهنی، بهزیستی شغلی
  • سعید پورنقاش تهرانی*، سمیه قاسمی مورودی، محمدرضا رضازاده صفحات 1313-1329
    زمینه

    علی رغم پیچیدگی و شیوع بالای خیانت زناشویی و پیامدهای ناگوار و بار هیجانی در روابط زناشویی بویژه در زنان، به دلیل تابو بودن، تحقیقات کمی در این زمینه موجود است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ویژگی های هیجانی شخصیت و عملکرد شناختی و راهبردهای تنظیم شناختی هیجان و سازگاری زناشویی در زنان با ترس زیاد و ترس کم از خیانت زناشویی صورت گرفت.

    روش

    بدین منظور طی یک تحقیق علی مقایسه ای 89 زن به صورت نمونه در دسترس از بین زنان متاهلی که بدلیل مشکلات زناشویی به مراکز مشاوره در شهر کرج مراجعه کرده بودند، اتخاب و با استفاده از پرسشنامه عملکرد شناختی مونترال، پرسشنامه ویژگی های هیجانی شخصیت کلونینجر، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (ERQ)، مقیاس سازگاری زناشویی (DAS) و مقیاس ارزیابی محقق ساخته 9 درجه ای ترس از خیانت، مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها از طریق نرم افزار SPSS-23 و روش تحلیل عاملی و با استفاده از آزمون t مستقل و آزمون ناپارامتری من- ویتنی تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادکه زنان با ترس کم از خیانت زناشویی در مقایسه با زنان با ترس زیاد از خیانت زناشویی، نمرات بالاتری در ویژگی های هیجانی شخصیت، راهبرد ارزیابی مجدد و میزان سازگاری زناشویی کسب نمودند (0/05 ≤P)، که این تفاوت از لحاظ آماری معنادار بود اما در نمرات عملکرد شناختی و راهبرد بازداری هیجانی بین این دو گروه (0/05 <p) تفاوت معناداری یافت نشد.

    نتیجه گیری

     باتوجه به نتایج تحقیق حاضر و تفاوت در متغیرهای مورد بررسی در دوگروه زنان با ترس زیاد و کم از خیانت، می توان تلویحات مناسبی جهت کار در حیطه خیانت و کیفیت روابط زوجی در اختیار مشاوران خانواده و زوج درمانگران قرار داد.

    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیت، عملکرد شناختی، راهبردهای شناختی تنظیم هیجان، سازگاری زناشویی، ترس از خیانت زناشویی
  • مجتبی نورانی، رضوان السادات جزایری*، مریم فاتحی زاده صفحات 1331-1344
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی علل نارضایتی در زوج ها پرداخته اند، اما پژوهشی کیفی که به کشف عوامل نارضایتی در ازدواج های سن معکوس پرداخته باشد، مغفول مانده است.

    هدف

    هدف از این پژوهش، کشف عوامل نارضایتی در ازدواج های سن معکوس بود.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی توصیفی انجام شد. جامعه مورد مطالعه را تمامی ازدواج های سن معکوس شهر شیراز، در سال 1398 تشکیل دادند. 12 زوج، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته تا رسیدن به اشباع نظری جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش 7 مرحله کلایزی انجام گردید.

    یافته ها

    تجزیه و تحلیل داده های مستخرج از مصاحبه با زوج ها، منجر به شناسایی 3 مضمون اصلی شامل: عوامل فردی، عوامل زوجی، عوامل خانوادگی - اجتماعی و 18 مضمون فرعی و همچنین 90 کد مفهومی گردید.

    نتیجه گیری

    در این پژوهش استنتاج شد که عواملی مانند عدم توجه به ملاک های واقع بینانه در انتخاب همسر، نگرانی های فردی و دغدغه های مربوط به آینده رابطه، مخالفت ها و نارضایتی های خانوادگی و اجتماعی، باعث بروز و تشدید نارضایتی در ازدواج های سن معکوس می شود که در صورت نداشتن مهارت های ارتباطی در مدیریت این شرایط و اسناد دادن مشکلات به اختلاف سنی، صمیمیت در ابعاد مختلف این ازدواج ها کاهش می یابد. نتایج این پژوهش می تواند زمینه را برای تدوین برنامه های پیشگیرانه و تدوین یک الگوی آموزشی مشاوره ای بومی، ویژه ازدواج  های سن معکوس فراهم آورد.

    کلیدواژگان: اختلاف سن معکوس، عوامل نارضایتی زناشویی، ازدواج
  • طیبه تازیکی، خدامراد مومنی*، جهانگیر کرمی، غلامعلی افروز صفحات 1345-1361
    زمینه

    پژوهش های متعددی پیرامون رابطه مشکلات رفتاری و مهارت های اجتماعی با کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی انجام شده است اما در مورد متغیرهای فوق به عنوان پیش بین های کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی با میانجی گری حمایت اجتماعی ادراک شده شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر بررسی پیش بین های کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی مادران دانش آموزان کم توان ذهنی با میانجی گری حمایت اجتماعی ادراک شده مادر بود.

    روش

    در این پژوهش توصیفی همبستگی، با نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای 298 دانش آموز (از 878 دانش آموز) از مدارس ابتدایی دانش آموز کم توانی ذهنی استان گلستان، در سال تحصیلی 1399 1398، انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده عبارتند از: پرسشنامه مشکلات رفتاری کودکان (راتر،1967)، مقیاس مهارت های اجتماعی (ماتسون و همکاران،1983)، مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (زیمت و همکاران،1988)، پرسشنامه کوتاه کیفیت زندگی (سازمان بهداشت جهانی، 1994) و مقیاس بهزیستی روانشناختی (ریف،1980). داده ها با آمار توصیفی، آزمون همبستگی پیرسون و مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مهارت های اجتماعی و حمایت اجتماعی ادراک شده به طور مثبت و معنادار و مشکلات رفتاری به طور منفی و معنادار کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی را پیش بینی می کنند. همچنین نقش میانجی حمایت اجتماعی ادراک شده در رابطه مهارت های اجتماعی و مشکلات رفتاری با کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی مورد تایید قرار گرفت (0/01>P).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت افزایش مهارت های اجتماعی و کاهش مشکلات رفتاری دانش آموزان در مدرسه موجبات ارتقاء کیفیت زندگی و بهزیستی روانشناختی مادران آن ها را فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، حمایت اجتماعی ادراک شده، کیفیت زندگی، مادران دانش آموزان کم توان ذهنی
  • لیلی آریاتبار، فاطمه خوئینی*، حسن اسدزاده صفحات 1363-1381
    زمینه

    پژوهش های متعددی نشان داده اندکه آموزش تنظیم هیجان بر متغیرهای مختلفی از جمله تاب آوری، مشکلات عاطفی و رفتارهای پر خطر موثر بوده است. اما در زمینه تاثیر آموزش متمرکز برتنظیم هیجان پکران بر هیجان های پیشرفت و خودنظم جویی تحصیلی دانش آموزان تحقیقاتی صورت نگرفته است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش متمرکز بر تنظیم هیجان پکران بر هیجان های پیشرفت و خود نظم جویی تحصیلی دانش آموزان بود.

    روش

    روش تحقیق نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان دختر متوسطه دوم شهر تهران در سال تحصیلی 99-98 بودکه به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای 30 نفر از دانش آموزان دبیرستان بیت الزهرا انتخاب و به صورت تصادفی، 15 نفر در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه گواه قرار گرفتند. سپس برنامه آموزشی متمرکز بر تنظیم هیجان پکران (ستاری، پورشهریاری و شکری، 1395) برای گروه آزمایش 6 جلسه 90 دقیقه ای اجرا شد. داده ها بوسیله دو پرسشنامه هیجانات پیشرفت پکران (2005) و راهبردهای خودنظم جویی تحصیلی پینتریچ و دیگروت (1990) جمع آوری شد و با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری و تک متغیری به وسیله نرم افزار 25-SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که تفاوت معناداری بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایشی و همچنین تفاوت معناداری بین دو گروه آزمایشی و گواه در تنظیم هیجان های پیشرفت و خودنظم جویی تحصیلی وجود داشت (0/05˂ p). میزان تاثیر آموزش متمرکز بر تنظیم هیجان پکران بر هیجان های پیشرفت دانش آموزان 0/22 و بر خودنظم جویی تحصیلی دانش آموزان 0/27 بود.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که دانش آموزان شرکت کننده در جلسات آموزشی در مقایسه با گروه گواه و در مقایسه با قبل از آموزش در مولفه های راهبردهای شناختی، راهبردهای فرا شناختی، مدیریت منابع، راهبردهای انگیزشی و هیجان های پیشرفت نمرات بالایی کسب کرده و در مجموع هیجان های پیشرفت و خود نظم جویی تحصیلی بهتری را تجربه کردند

    کلیدواژگان: آموزش متمرکز بر تنظیم هیجان پکران، هیجان های پیشرفت، خود نظم جویی تحصیلی، دانش آموزان
  • محمد صالح آشنا، محمدعلی بشارت*، سعید ملیحی الذاکرینی، زهره رافضی صفحات 1383-1402
    زمینه

    پژوهش ها نشان داده اند که درمان فراتشخیصی یکپارچه نگر در تاکید ویژه اش روی نحوه تجربه و پاسخدهی به هیجان ها بی همتا و منحصر به فرد است. اما پیرامون اثر بخشی درمان فرا تشخیصی یکپارچه بر تنظیم شناختی هیجانات مادران کودکان مبتلا به سرطان پژوهشی صورت نگرفته است.

    هدف

    این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی درمان فرا تشخیصی یکپارچه بر تنظیم شناختی هیجان مادران کودکان مبتلا به سرطان انجام شد.

    روش

    این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مادران کودکان مبتلا به سرطان که در بیمارستان های محک، شهدای تجریش، بهرامی و حضرت علی اصغر در سال 1398 در شهر تهران تحت درمان بودند، تشکیل داد. 31 نفر از مادران به با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی تعداد 15 نفر در گروه آزمایش و 16 نفر گروه گواه جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش حاضر عبارت بودنداز، پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان(CERQ)  فرم کوتاه (گارنفسکی و کرایج، 2006) و پروتکل درمان فراتشخیصی یکپارچه (بارلو،2011). گروه آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه ای درمان فراتشخیصی یکپارچه دریافت کردند. تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس تک متغیره و با استفاده از نرم افزار 23 SPSS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان فرا تشخیصی یکپارچه به افزایش استفاده از راهبردهای سازش یافته شامل پذیرش، تمرکز مجدد مثبت، تمرکز مجدد بر برنامه ریزی، ارزیابی مجدد مثبت و دیدگاه گیری در مقایسه با گروه گواه شد و همچنین به کاهش معنادار استفاده از راهبردهای سازش نایافته شامل: فاجعه سازی، ملامت خویشتن، نشخوارگری و ملامت دیگران منجر شد (0/001 ≤P).

    نتیجه گیری

     درمان فرا تشخیصی یکپاچه نگر باعث افزایش استفاده از راهبردهای انطباقی هیجانی و کاهش استفاده از راهبردهای غیر انطباقی در مادران کودکان مبتلا به سرطان می شود که این فرآیند به بهبود سلامت روان این مادران کمک شایانی خواهد کرد.

    کلیدواژگان: درمان فراتشخیصی یکپارچه، تنظیم شناختی هیجان، مادران کودکان مبتلا به سرطان
  • زینب عزتی، فاطمه شهابی زاده*، کوروش سلیمانی نژاد، مریم نصری صفحات 1403-1422
    زمینه

    سندرم روده تحریک پذیر، یک اختلال عملکردی دستگاه گوارش است که عوامل روانشناختی از جمله اضطراب و هیجانات منفی، در تحریک و تشدید آن نقش بسزایی دارند و بر کیفیت زندگی این بیماران تاثیر می گذارد. اما آیا مداخله های پذیرش و تعهد و شناختی رفتاری می تواند بر بهبود طرحواره های هیجانی و کیفیت زندگی بیماران با سندرم روده تحریک پذیر دارای اختلال اضطراب فراگیر کمک کند؟

    هدف

    هدف پژوهش بررسی اثربخشی مداخله های پذیرش و تعهد و شناختی رفتاری بر طرحواره های هیجانی و کیفیت زندگی بیماران دارای اختلال اضطراب فراگیر با سندرم روده تحریک پذیر بود.

    روش

    این مطالعه شبه تجربی با طرح پیش آزمون / پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری، بیماران دارای اختلال اضطراب فراگیر مبتلا به سندرم روده تحریک‏پذیر شهر تهران بود. 60 نفر بیمار به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (20 نفره) قرار گرفتند. گروه های آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه ای مداخلات شناختی رفتاری (داگاس و رابی چاوود، 2007) و پذیرش و تعهد (آیفرت و فورثایث، 1396) را دریافت کردند و گروه گواه در این مدت هیچ گونه مداخله ای دریافت نکرد. آزمودنی ها با استفاده از پرسشنامه های کیفیت زندگی بیماران سندرم روده تحریک پذیر پاتریک و دروسمان (1998) و پرسشنامه طرحواره های هیجانی جیانگ و همکاران (2019) در مراحل پیش آزمون و پس آزمون ارزیابی و داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس مختلط تحلیل شد.

    یافته ها

    هر دو مداخله اثر معناداری بر بهبود کیفیت زندگی بیماران سندرم روده تحریک پذیر و طرحواره های هیجانی داشت.0/01 < P و این اثر در طول دوره پیگیری پایدار بود .0/01  <P. همچنین، بین دو درمان از نظر میزان اثربخشی تفاوت معنی داری مشاهده نشد و هر دو درمان به یک میزان اثربخش است.

    نتیجه گیری

    هر یک از مداخله های شناختی رفتاری و پذیرش و تعهد به عنوان یک مداخله موثر، می تواند در مراکز درمانی و بهداشتی در جهت بهبود کیفیت زندگی و اصلاح طرحواره های هیجانی بیماران دارای اختلال اضطراب فراگیر با سندرم روده تحریک پذیر به کار برده شود.

    کلیدواژگان: مداخله پذیرش و تعهد، مداخله شناختی رفتاری، طرحواره هیجانی، کیفیت زندگی، سندرم روده تحریک پذیر، اختلال اضطراب فراگیر
  • زهرا پاداش، زهرا یوسفی*، محمدرضا عابدی، هاجر ترکان صفحات 1423-1436
    زمینه

    میل به طلاق در بین زنان متاهل می تواند ناشی از تعارضات زناشویی و در نتیجه کاهش رضایت و سازگاری زناشویی باشد که می تواند به کمک روش های آموزشی از جمله روش گاتمن کاهش یابد.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر مشاوره زناشویی به روش گاتمن بر رضایت زناشویی و سازگاری زناشویی زنان متاهل مایل به طلاق بود.

    روش

    روش پژوهش شبه تجربی از نوع پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه پژوهش شامل کلیه زنان مراجعه کننده به سه مرکز مشاوره در شهر اصفهان در سال 1398 بودند. نمونه پژوهش شامل 30 زن متاهل مایل به طلاق بودند که از بین داوطلبین شرکت در پژوهش، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه رضایت زناشویی (راگ و فانک، 2007) و سازگاری زناشویی (اسپاینر، 1976) به دست آورده شد. زنان گروه آزمایش، به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند. هر دو گروه در دو مرحله پیش آزمون، پس آزمون به پرسشنامه های پژوهش پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از آن بود که مشاوره زناشویی به روش گاتمن می تواند موجب افزایش رضایت زناشویی و سازگاری زناشویی و مولفه های آن رضایت، همبستگی، توافق و ابراز محبت در زنان مایل به طلاق گردد (0/001>p).

    نتیجه گیری

     در مجموع نتایج مطالعه حاضر نشان داد مشاوره زناشویی به روش گاتمن به کمک آموزش هفت اصل موفقیت زوجی و فنون دستیابی به آن، روشی موثر و کارآمد در افزایش رضایت زناشویی و سازگاری زناشویی است و می تواند توسط درمانگران در مداخلات خانواده استفاده گردد و در نتیجه به بهبود روابط زناشویی کمک نماید.

    کلیدواژگان: مشاوره زناشویی، میل به طلاق، رضایت زناشویی، سازگاری زناشویی
  • معصومه شجاعی، فیروزه زنگنه مطلق*، علیرضا ذوالفقاری صفحات 1437-1454
    زمینه

    مرور نظام مند پژوهش ها حاکی از این است که در تبیین شادکامی زنان میانسال متغیرهای مختلفی تاثیر می گذارد، اما نقش وضعیت سلامت، بحران مالی، حمایت اجتماعی، عزت نفس و تفکر مثبت به عنوان یک مدل یکپارچه مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و تدوین بررسی مدل ساختاری پیش بینی شادکامی بر اساس وضعیت سلامت، بحران مالی و حمایت اجتماعی با نقش واسطه ای عزت نفس و تفکر مثبت در زنان میانسال شهر اراک پرداخته است.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان 36 تا 55 ساله شهر اراک در سال 1398 بود. تعداد 408 نفر به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده اند. همه آن ها پرسشنامه های سلامت عمومی (گلدبرگ و هیلر، 1979)، بحران مالی (پراویتز و همکاران، 2006)، حمایت اجتماعی (زیمت و همکاران، 1988)، عزت نفس (روزنبرگ، 1963)، تفکر مثبت (اینگرام و ویسنیکی، 1988) و شادکامی آکسفورد (هیلز و آرگیل، 2002) را تکمیل کرده اند. برای تحلیل داده ها از روش های همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد متغیر سلامت (0/12، 0/15 و 0/18)، بحران مالی (0/18-، 0/36- و 0/22-) و حمایت اجتماعی (0/46، 0/55 و 0/43) اثرات مستقیم و معنی داری به ترتیب بر عزت نفس، تفکر مثبت و شادکامی داشته اند. افزون بر آن، متغیرهای عزت نفس و تفکر مثبت، اثرات مستقیم و معنی داری بر شادکامی داشته اند. همچنین نتایج نشان داد که سه متغیر سلامت (0/13)، بحران مالی (0/10-) و حمایت اجتماعی (0/12) بر شادکامی زنان میانسال اثر غیر مستقیم و معنی داری دارند.

    نتیجه گیری

     از این مدل می توان برای تقویت شادکامی زنان میانسال استفاده کرد و در رسانه های آموزشی، اجتماعی و ارتباطی به اصول شادکامی، انواع حمایت های اجتماعی، وضعیت سلامت، بحران مالی، عزت نفس و تفکر مثبت و پیشایندهای موثر بر آن پرداخته شود

    کلیدواژگان: شادکامی، سلامت، بحران مالی، حمایت اجتماعی، عزت نفس، تفکر مثبت
|
  • Mohsen Rafikhah, AliAkbar Arjmandnia*, Mohsen Shokoohi Yekta, Saeed Hasan Zadeh, Ali Moghaddamzadeh Pages 1235-1249
    Background

    Executive functions are a set of high-level cognitive processes that, by influencing low-level processes, enable individuals to direct their thoughts and actions. Despite the importance of measuring executive functions Many current tests of executive function are complex, have limited reliability and validity, and suffer from task impurity.

    Aims

    The purpose of this project was to develop a novel set of executive function test based on the integrated model of executive function.

    Methods

    The sample consisted of 115 students (18 girls and 97 boys) who were selected by cluster random sampling from 16 and 6 urban areas of Tehran (M=9.2 years; SD=1.7). central nervous system vital signs test was used to evaluate the validity of the test. Pearson correlation tests and exploratory and confirmatory factor analysis were used to analyze the data.

    Results

    The reliability of the main scores of the subtests was mainly calculated in a significant range (p<0.05). Also, the concurrent validity of the test using the correlation showed a significant correlation. The calculated coefficients for the snake and ladder, gift box, school bag, special route, mannequins, cards, apples, ball and rocket and hands are equal to 0.61, respectively, 0.53, 0.41, 0.79, 0.54, 0.38, 0.66, 0.60 and 0.39. Exploratory factor analysis identified three factors: updating, shifting, and inhibition. The results of confirmatory factor analysis also indicated a good fit of the mode.

    Conclusion

    The pictorial-computer test of executive functions has outstanding features for measuring students' executive functions.

    Keywords: executive functions, updating, working memory, shifting, inhibition
  • Peyman Kamkar, Fariborz Dortaj*, Esmaeil Saedipour, Ali Delavar, Ahmad Borjali Pages 1251-1266
    Background

    Improving cognitive abilities is one of important goal for many educational systems. In this regard, successful intelligence theory has a variety of educational implications. Past researches has shown the effectiveness of training the components of successful intelligence in various variables, but in relation to the effectiveness of successful intelligence components training on increasing cognitive abilities, there is a research gap.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of successful intelligence components training on increasing fluid reasoning and verbal comprehension of seventh grade students.

    Methods

    The present study is applied and semi-experimental in terms of outline research. The statistical population consisted of all seventh grade students in Holeilan city in the academic year of 2019-20. The study sample included 30 students who were selected by available sampling and, then, were assigned into two experiment and control groups (each group of 15) through random assignment method. After the pre-test, students of experimental group received 30 training sessions of the components of successful intelligence (researcher-made) and then, post-test data were collected. The Wechsler scale for children (WISC-5, 2014) was used to collect data. Descriptive (frequency, mean and standard deviation) and inferential (multivariate analysis of covariance) testes were used to analyze the data using SPSS software version 24.

    Results

    There was a significant difference between the experimental and control groups in terms of fluid reasoning and verbal comprehension (p< 0/01).

    Conclusion

    Training in the components of successful intelligence can increase the scores of fluid reasoning and verbal comprehension. Thus, successful intelligence components training program can be used as an effective training method to increase fluid reasoning and verbal comprehension

    Keywords: Teaching intelligence, Successful intelligence, fluid reasoning, verbal comprehension
  • Maryam Keikha*, Marjan Kian, Effat Abbasi, Majid Aliasgari Pages 1267-1278
    Background

    Empowering students by teaching professional skills appropriate to local conditions and general skills of employment and entrepreneurship, such as art curriculum based on indigenous arts of the province can be a suitable subject and activity for this work. But due to lack of support, many traditional arts in various parts of Iran, including Sistan, are declining or in disarray.

    Aims

    The aim of this study was done  to identify the components of the curriculum of indigenous arts in Sistan region in the second elementary school period.

    Methods

    The research was conducted in two stages with a qualitative research method. In the first stage, available documents, articles and written sources related to the subject were examined by data mining method and data was collected and this data collection continued until the stage of theoretical saturation. The data analysis of this step was done through thematic coding. In the second stage of the research, phenomenological method was used to study the life experiences of local artists in Sistan region. At this stage, the participants were selected by criterion-based purposive sampling, data collection tools, semi-structured interviews and information analysis by Claizey (1978).

    Results

    Based on research findings; 7 components of objectives, content, memory-learning, materials and resources, space and place, time and evaluation were extracted as components of the native arts curriculum of Sistan region. According to the results of the present study in Sistan region, the elements of the curriculum (objectives, content, teaching methods, teaching materials and resources, time, place and evaluation) and the role of each of these elements on art education, skills development, knowledge, ability And Attitudes, Creativity, Academic Success, Strengthening Communication, Verbal and Motor Skills, Five Senses, Developing Students 'Thinking Capacity, and Students' Social, Cultural, and Academic Education Using Art and Preparing Programs That Educate Make it attractive, enjoyable and effective; Be emphasized.

    Conclusion

    Pay attention to indigenous knowledge, preserving and promoting indigenous and local knowledge and identity, cultivating the spirit of aesthetics and developing existential capabilities are necessary for artistic expression in the indigenous art curriculum of Sistan region, and more research is needed to realize and implement it. In this regard

    Keywords: Curriculum, IndigenousArts, Second Grade
  • Shahnaz Hashemi Malekshah*, Hamid Alizadeh, Saeed Rezayi, Mohammad Asgari Pages 1279-1294
    Background

    Various studies revealed the effectiveness of physical activity training programs on executive functions in the children with attention deficit-hyperactivity disorder (ADHD). Hence, examining the impact of the interventional strategies of physical and motor activities on executive functions in the children with ADHD has had some limitations.

    Aims

    This study aimed to develop a training package of Physical-Motor Activities and evaluate its impact on executive functions of children with ADHD.

    Methods

    The present study was applied in terms of purpose and the method of combined type (qualitative and quantitative) as the qualitative part of treatment plan and the quantitative part of quasi-experimental method with unbalanced control group design and follow-up session. Statistical population in the qualitative section is based on the theories of Barkley (2015) and includes experts in the field of child motor skills and research published in prestigious journals from 1390 to 1399 for Persian articles and from 2000 to 2020 for the English articles in the field of motor interventions for children with ADHD. The quantitative part included all boys with ADHD aged 7-12 years in the primary schools of the 16th district of Tehran. For sampling among the schools in District 16, four schools were selected as available, and 30 children with ADHD were identified in those schools and then randomly assigned to two experimental and control groups (each group including 15 children). The instruments used in this study were Diagnostic Questionnaires of ADHD (APA 2013) and BRIEF for the executive functions (Gioia et al., 2000). The children in the experimental group participated in the training program in 24 sessions of 60 minutes. Data were analyzed using a mixed analysis of variance.

    Results

    In the qualitative part, research results showed that the training package had sufficient content validity in the opinion of experts. In the quantitative part, the results manifested that by controlling the pre-test, the training package of physical-motor activities caused a significant improvement in the components of attention, inhibition, and working memory (p <0.001) in the experimental group compared to control group. However, there was no change in the planning and organizing components of the experimental group compared to control group (p> 0.001).

    Conclusion

    Overall the result of the present study showed that physical-motor activities training program has positive effects on executive functions of children with ADHD.

    Keywords: Physical - Motor Activities, Executive Functions, Children with Attention Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Mirza Ali Sabourynia, Hassan Rangriz*, Akbar Hassanpoor, Saeed Jafarinia Pages 1295-1311
    Background

    Although research has traditionally shown that resource diversity is the best strategy to increase well-being, the mechanism of hedonic adaptation and stabilizing well-being and the ways to achieve it is still a hot challenge among researchers.

    Aims

    The general purpose of this study is to identify methods of stabilizing career well-being, in other words, identifying resources that directly or indirectly increase well-being and effectively prevent adaptation to organizational stimuli.

    Methods

    The statistical population is the employees and managers of the National Iranian Gas Company in Tehran. A researcher-made questionnaire whose validity and reliability derived by literature (Humphery et al., 2007 & Luthans, et al., 2007) was sent through the organization's internal network, and 396 people completed it. Multimodel analysis adapted to explore the links between variables/resources and career well-being. The data were analyzed by structural equation modelling using the partial least squares method. Finally, the best model was selected using the criteria of the structural equation method.

    Results

    Examination of different models showed that individual factors/ psychological capital (path coefficient =.358 and t = 3.606) and intentional activities/ professional virtues (path coefficient =.458 and t = 5.452) are directly related to well-being, but Environmental resources linked to it through the mediation of professional virtues (intentional activities). It can be said that unlike individual sources and intentional activities, diversity in work environment (social virtues of work) resources do not have a direct impact on improving organizational well-being.

    Conclusion

    These findings indicate that employees adapt to the environmental factors of work (social virtues of work), so diversification of resources through professional virtues is a better strategy to make employees' job well-being sustainable.

    Keywords: Sustainable well-being, Hedonic adaptation, Career well-being
  • Saeid Purnaghash Tehrani*, Somayeh Ghasemi Morodi, Mohamadreza Rezazadeh Pages 1313-1329
    Background

    Despite the complexities and high prevalence of marital infidelity and its detrimental consequences in addition to its emotional load in marital relationships, particularly in women, not much research has been conducted because the taboo nature of this issue.

    Aims

    As such, the purpose of this study was to compare the emotional characteristics of personality, cognitive problems, emotional regulation strategies and marital adjustment in women with high fear and low fear of marital infidelity.

    Methods

    The present research is a causal comparative research. The sample consists of 89 women from the city of Karaj who referred to counseling centers for marital problems and met the entry and exit criteria and agreed to participate in the study and were selected by available method. The research instrument consisted of the Montreal Cognitive Function Questionnaire, the Emotional Characteristics of Cloninger Personality Questionnaire, the Emotional Regulation Questionnaire (ERQ), the Marital Adjustment Scale (DAS), and a single question assessing fear of infidelity based on a 9-degree likert type. Data were analyzed by SPSS 23 software and factor analysis using independent t-test and non-parametric Mann-Whitney test.

    Results

    There was a significant difference between emotional characteristics of personality, the rate of re-evaluation strategy and the degree of marital adjustment of women with high fear and low fear of marital infidelity (P<0.05). Also, there was no significant difference between cognitive performance and emotional rejection strategies in women with high fear and low fear of marital infidelity (P>0.05).

    Conclusion

    Given the present findings with differences in variables in two groups of women with high and low fear of infidelity, it can have practical implications for family and couple councilors

    Keywords: Emotional Characteristics of personality, Cognitive problems, cognitive strategies of emotion regulation, marital adjustment, Fear of Infidelity
  • Mojtaba Noorani, Rezvanossadat Jazayeri*, Maryam Fatehizadeh Pages 1331-1344
    Background

    Numerous studies have examined the causes of dissatisfaction in couples, but a qualitative research that has discovered the factors of dissatisfaction in older women-younger men marriage has been neglected.

    Aims

    The aim of this study was to discover the factors of dissatisfaction in older women-younger men marriages.

    Methods

    This research was conducted with a qualitative approach and descriptive phenomenological method The study population consisted of all older women-younger men marriages in Shiraz in 2009. 12 couples were selected as the sample, using purposive sampling method. The required information was collected through semi-structured interviews to achieve theoretical saturation. Data analysis was performed using the 7-step Colaizzi method.

    Results

    The analysis of data extracted from interviews with couples, led to the identification of 3 main themes including: individual factors, couple factors, family-social factors and 18 sub-themes as well as 90 concept codes.

    Conclusion

    In this study, it was concluded that factors such as not paying attention to realistic criteria in choosing a spouse, personal worries and concerns about the future of the relationship, family and social conflicts and dissatisfaction cause and intensified dissatisfaction in relationships that in the absence of communication skills in managing these situations and documenting problems to the older women-younger men marriages, intimacy in various dimensions of the relationship is reduced. The results of this study can provide the basis for the development of preventive programs and the development of an educational model of indigenous counseling for older women-younger men marriages

    Keywords: Older women-younger men marriage, Factors of marital dissatisfaction, Marriage
  • Tayebe Taziki, Khoda Morad Momeni*, Jahangir Karami, Gholamali Afroz Pages 1345-1361
    Background

    Many studies have been conducted on behavioral problems and social skills with quality of life and psychological well-being, but there is a research gap on the above variables as predictors of quality of life and psychological well-being mediated by perceived social support.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the predictors of quality of life and psychological well-being of mothers of students with intellectual disability mediated by the mother's Perceived Social Support.

    Methods

    In this descriptive-correlational study, 298 students (out of 878 students) from primary schools with students with intellectual disability in Golestan province, in the academic year 1398-1399, were selected by multi-stage cluster sampling.The instruments used in the study were: The Children,s behavior questionnaire (Rutter,1967), Social skills scale (Matson et al, 1983), Multidimensional Scale of Perceived Social Support(Zimet et al, 1988), Quality Of Life (World Health Organization, 1994), and Psychological Wellbeing Scale (Ryff, 1980). Data were analyzed by descriptive statistics, Pearson correlation test and structural equation modeling.

    Results

    The results showed that social skills and perceived social support positively and significantly and behavioral problems negatively and significantly predict quality of life and psychological well-being. The mediating role of perceived social support in relation to social skills and behavioral problems with quality of life and psychological well-being was also confirmed (P<0.01).

    Conclusion

    Based on the research findings, it can be concluded that increasing social skills and reducing students' behavioral problems in school improves the quality of life and psychological well-being of their mothers.

    Keywords: Psychological well-being, Perceived Social Support, Quality of life, Mothers of students with intellectual disability
  • Leili Ariatabar, Fatemeh Khoeini*, Hassan Asadzadeh Pages 1363-1381
    Background

    Numerous studies have shown that emotion regulation has been affective on various variables such as resilience, emotional problems and high-risk behaviours. But there is no research that examines training focused on the regulation of Pekrun emotion on the emotions of achievement, Self-Regulated academic.

    Aims

    The aim of the present study was to evaluate the effectiveness of training focused on the regulation of Pekrun emotion on the achievement emotions and academic self-regulation of students.

    Methods

    The research method was quasi-experimental and pre-test-post-test with a control group. The statistical population included all female high school students in Tehran in the 2019-2020 academic year who were selected by multi-stage cluster random sampling of 30 people from Beit-ol Zahra’s high school and randomly, 15 people were in the experimental group and 15 people in the control group. Then, a training program focused on the regulation of Pekrun emotion (Sattari, Pourshahriari and shokr, 2016) was implemented in 6 sessions of 90 minutes for the experimental group. Data were collected through two questionnaires: Pekrun achievement Emotions (2005) and Pintrich & Digrott (1990) Academic Self-Regulation Strategies.To test the hypotheses, multivariate and univariate analysis of covariance was done by using SPSS-25 software.

    Results

    The results showed that there were significant differences between the pre-test and post-test scores of the experimental group and also significant differences between the experimental and control groups in regulating the emotions of achievement and academic self-regulation. (p˂0.05). The effect of education focused on the regulation of Pekrun emotion on students’ emotions of achievement was 0.22 and on students' academic self-regulation was 0.27.

    Conclusion

    The results showed that students who participated in educational sessions got higher scores in comparison with the control group and pre-training in components of cognitive strategies, metacognitive strategies, resource management, motivational strategies and the emotions of achievement. Overall, they experienced the emotions of achievement and better Self-regulated academic.

    Keywords: Education focused on emotion regulation, Achievement emotions, Academic self-regulation, students
  • Mohammad Saleh Ashena, MohammadAli Besharat*, Saied Malihialzuckerini, Zohreh Rafezi Pages 1383-1402
    Background

    Studies have shown that Unified transdiagnostic therapy is unique in this emphasis on how to experience and respond to emotions. However, there is not any research on the effectiveness of Unified transdiagnostic therapy on the  Cognitive Emotion Regulation in mothers of children with cancer so far.

    Aims

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of Unified transdiagnostic therapy on Cognitive Emotion Regulation in mothers of children with cancer.

    Methods

    This research was a quasi-experimental study with pre-test and post-test with the control group. The statistical population consisted of all mothers of children with cancer who were referred to Mahak, Shohada Tajrish, Bahrami, Hazrate Ali Asghar hospitals, in 2019 in Tehran. 31 mothers were selected by available sampling method and randomly assigned to 15 cases in the experimental group and 16 cases in the control group. The present research tools are the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ) short form (Garnefski & Kraaij,2006) and Unified Transdiagnostic Therapy (Barlow, 2011). The experimental group received the Unified Transdiagnostic Therapy for 12 sessions, each for 90 minutes. Data analysis was performed by the univariate analysis of covariance analysis method and using SPSS23 software.

    Results

    The results showed Unified transdiagnostic therapy in the experimental group has increased using adaptive strategies compared to the control group include acceptance, positive refocusing, refocus on planning, positive reappraisal, and putting into perspective and also, it has led to a significant reduction in using maladaptive strategies include, self-blame, rumination, catastrophizing, and other-blame (P≤ 0.001).

    Conclusion

    Unified transdiagnostic therapy increases using adaptive strategies and decreases using maladaptive strategies in mothers of children with cancer that this process will help improve the mental health of these mothers.

    Keywords: Unified transdiagnostic therapy, Cognitive Emotion Regulation, mother of children with cancer
  • Zeinab Ezzati, Fatemeh Shahabizadeh*, Kourosh Soleimannejad, Maryam Nasri Pages 1403-1422
    Background

    Irritable bowel syndrome (IBS) is a functional gastrointestinal disorder that can be stimulated and intensified by psychological factors such as anxiety and negative imotions and affects the quality of life of these patients. But can help the behavioral cognitive and acceptance and commitment interventions on improve the qulailty of life and emotional schemas in patients with irritable bowel syndrome with generalized anxiety disorder?

    Aims

    The aim of study was the efficacy of behavioral cognitive and acceptance and commitment interventions on qulailty of life and emotional schemas in patients with irritable bowel syndrome with generalized anxiety disorder.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study with a pretest and posttest design with a control group and follow up for three months. The statistical population included patients with irritable bowel syndrome and generalized anxiety disorder in Tehran. 60 patients were selected through targeted sampling and were assigned randomly into two experimental groups and one control group (n= 20 each). Experimental groups received twelve 90-minute sessions of behavioral cognitive (Dugas & Robichaud, 2007) and acceptance and commitment (Eifert & Forsyth, 1396) intervention's, and the control group received no intervention during this period. Participants were assessed by Patrick & Drossman's IBS Specific Quality of Life Questionnaire (1998) and Jiang & et.al emotional schemas questionnaire (2019) in pre-test and post-test. The results were analysed using multivariate analysis of variance.

    Results

    Both interventions had a significant effect on improve the quality of life and emotional schemas (P <0.01), this effect was stable during follow-up period (P <0.01). Also, there was no significant difference between the two treatments in terms of efficacy and both treatments are equally effective.

    Conclusion

    Each of the behavioral cognitive and acceptance and commitment interventions as an effective intervention can be used in medical centers to improve the quality of life and emotional schemas of patients with irritable bowel syndrome and generalized anxiety disorder.

    Keywords: Acceptance, Commitment Intervention, Behavioral Cognitive Intervention, Emotional Schemas, Qulailty of Life, Irritable Bowel Syndrome, Generalized Anxiety Disorder
  • Zahra Padash, Zahra Yousefi*, Mohammadreza Abedi, Hajar Torkan Pages 1423-1436
    Background

    Divorce tendency resulting from marital conflicts, which lead to less marital satisfaction and marital adjustment can be decreased by therapy approaches including Gottman’s couple therapy.

    Aims

    The present study aims at investigating the effectiveness of Gottman’s couple therapy on marital satisfaction and marital adjustment in married women seeking divorce.

    Methods

    Quasi-experimental design involving pre-test, post-test, and a control group was used to addres the purpose of the present study. All the women referring to three counselling centers in Isfahan in 2019 comprised the research population out of which 30 married women seeking divorce were selected as the research sample through convenievnce sampling method and were randomly divided into two experimental and control groups. Data were collected using couple satisfaction index (Funk & Rogge, 2007) and dyadic adjustment scale (Spanier, 1976). The experimental group women were trained for 10 ninety-minute sessions. Both groups responded to the questionaries at pretest-posttest stages. Descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (ANCOVA) were used to analyze data .

    Results

    It was revealed that Gottman’s couple therapy would increase couples’ satisfaction and improve marital adjustment and, in turn, the subscales of marital adjustment, i.e., satisfaction, attachment, agreement, and affection in women seeking divorce (P <0.001).

    Conclusion

    Gottman’s couple therapy along with the seven research-based principles for a successful marriage proved to be an effective and efficient method to increase marital satisfaction and marital adjustment and could be used by therapists in family interventions to improve marital relationships.

    Keywords: marital counseling, divorce desire, marital satisfaction, marital adjustment
  • Masoumeh Shojaei, Firozeh Zangeneh Motlagh*, AliReza Zolfaghari Pages 1437-1454
    Background

    According to the performed research, different variables effects on the middle-aged women happiness but health status, financial distress, social support, self-esteem and positive thinking role have ignored as the perfect modeling.

    Aims

    This research has performed for studying type of happiness, health status, financial distress, social support, self-esteem and positive thinking role in middle-aged women whom live in Arak.

    Methods

    This research has been as the descriptive, correlation and structural equations. Statistical society included women whom are 36-55 years old and live in Arak in 2019. 408 persons were selected for performing research. All of them filed in the public health questionnaires (Goldberg and Hiller, 1979), financial distress (Provitz et al., 2006) social support (Zimet et al., 1988) self-esteem (Rosenberg, 1963) positive thinking (Ingram and Wisnicki, 1988) and Oxford happiness (Hills and Argil, 2002). Pearson correlation methods and structural equations modeling were used for data analysis.

    Results

    The results indicated that health variable (0.12, 0.15 and 0.18) financial distress (-0.18, -0.36 and -0.22) and social support (0.46, 0.55 and 0.43) has significant effects on self-esteem, positive thinking and happiness. In addition, that self-esteem and positive thinking variables has direct and significant effects on happiness. The results indicated that three variables, health variable (0.13) financial distress (-0.10) social support (0.12) has indirect and significant effect on self-esteem, positive thought and happiness on middle-aged women.

    Conclusion

    Thhis modeling is used for improving middle-aged women happiness and the principles of happiness, different types of social support, health status, financial distress, self-esteem and positive thinking and effective antecedents can be addressed in educational, social and communication media. A systematic review of previous research reveals that many factors explain self-injury behaviors in individuals. The measurement of self-injury and its relevant statements is of great importance; however, this aspect is disregarded in Persian research.

    Keywords: Happiness, Health, Financial Distress, Social Support, Self-Esteem, Positive Thinking