فهرست مطالب

نشریه جستارهای سیاسی معاصر
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا حاتمی* صفحات 1-22

    بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی و پایان جنگ سرد نظام دوقطبی درجهان فرو ریخت و روابط بین الملل دچار تغییر و دگرگونی گدید. به دنبال فروپاشی نظام دوقطبی، قدرت های جدیدی در مناطق مختلف جهان سر بر آوردند که می توانستند در مناطق خود حضور و نفوذ آمریکا را به چالش بکشند. یکی از این مناطق شرق آسیا بود که چین بعد از فروپاشی نظام دوقطبی، در این منطقه رشد بالایی داشته است. نگرانی مشترک غرب و هند از قدرت روز افزون چین در دریای چین جنوبی و گسترش نظامی این کشور در تقابل با روابط رو به گسترش روسیه و چین می باشد که این مسئله دهلی را در مورد ارتقا سطح روابط با روسیه مردد می نماید. مسئله دیگر مسئله افغانستان می باشد که غرب به شدت در برابر نفوذ پاکستان و چین در این کشور خواهان رشد تعاملات هندوستان با افغانستان و کمک دهلی برای توسعه و تثبیت امنیتی و اقتصادی این کشور می باشند.به دنبال رشد اقتصادی چین، امریکا وادار به پی ریزی استراتژی هایی چون پیمان های دوجانبه امنیتی- سیاسی با کشورهای قدرتمند منطقه ای چون هند در آسیا شده است. تعاملات میان هند و غرب به رهبری ایالات متحده و تبدیل رابطه دهلی- واشگنتن به یک رابطه راهبردی مهم در تعاملات سیاسی امنیتی حوزه اقیانوس هند و جنوب آسیا یک واقعیت مهم سیاست بین الملل تلقی می شود که می تواند پیامدهای بسیار بزرگی بر موازنه قوا در جنوب و شرق آسیا داشته باشد

    کلیدواژگان: : هند، آمریکا، تئوری اتحادها، یازده سپتامبر، شرق آسیا
  • محمدرضا دمیری*، سید مصطفی ابطحی صفحات 23-50

    پیش شرط توسعه سیاسی و کارآمدی حکومت ها به سرمایه اجتماعی هر کشوری برمی گردد. سرمایه اجتماعی به عنوان پیوندها و هنجارهای مشترک و تعمیم اعتماد اجتماعی در سطح خرد و کلان نه تنها عامل تسهیل امور برای افراد و گروه هاست بلکه عامل مهم در شناسایی جامعه سیاسی نیز می باشد. هدف این پژوهش، بررسی ارتباط میان سرمایه اجتماعی و توسعه سیاسی و شناساندن جایگاه سرمایه اجتماعی و عنصر سازنده آن یعنی اعتماد، در رسیدن به توسعه سیاسی با نگاه بومی(اسلامی-ایرانی) در ایران است. پژوهش حاضر به لحاظ نوع تحقیق؛ توسعه ای- کاربردی و روش تحقیق؛ آمیخته(کمی- کیفی)، ابزار تحلیل؛ مبتنی فیش برداری و پیمایش می باشد. جامعه آماری شهروندان شهر شیراز با حجم نمونه 283 نفر به صورت تصادفی ساده می باشد. اندازه گیری پایابی داده ها با آلفای کرونباخ 810/0 و در محیط نرم افزار spss20 و نرمال بودن توزیع داده ها نیز با آزمون کولوموگروف-اسمیرنوف مورد بررسی قرار گرفت و روایی محتوا نیز توسط اساتید تایید شد. نتیجه کلی پژوهش بر این است که رابطه مستقیم و معنا داری بین سرمایه اجتماعی با مولفه اعتماد و توسعه سیاسی با رویکرد بومی وجود دارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه سیاسی، الگوی اسلامی ایرانی، اعتماد، شیراز
  • قاسم رضائی، خدیجه ثنائیان زاده * صفحات 51-74

    در پی فروپاشی شوروی و خارج شدن قفقاز از بایگانی مناطق استراتژیک جهان رقابت های شدیدی بین بازیگران منطقه ای و بین المللی برای نفوذ در منطقه شکل گرفت اما کنار این رقابت ها، روندهایی از تعامل نیز بین این بازیگران مشاهده می شود و فرصت مناسبی برای اتحاد استراتژیک بین بازیگران فرامنطقه ای چون غرب و منطقه ای چون ترکیه ایجاد شده است. وجود منافع مشترک بین ترکیه و غرب، زمینه ی وابستگی متقابل ترکیه و غرب را فراهم نموده است.
    از آنجا که آمریکا منافع خود را در قالب ناتو به منصه ی ظهور می گذارد تصمیم گرفت در راستای پاسخ به تغییر محیط بین الملل برای ایفای نقش فعال درساختار بین الملل اهداف و رویکرد خود را تغییر دهد و مفهوم جدید استراتژیک برای خود تعریف کند . در این رویکرد جدید ناتو به دنبال مدیریت بحران ها و گسترش نفوذ خود به شرق (منطقه قفقاز) می باشد. در این راستا با قرار گرفتن خود در کنار ترکیه و ایفای نقش در بحران قره باغ به دنبال افزایش نفوذ خود در منطقه قفقاز و درحمایت از موضع گیری ترکیه می باشد.

    کلیدواژگان: قفقاز، بحران قره باغ، ناتو، ترکیه، اتحاد استراتژیک
  • ملیحه رمضانی*، ایوب نیکونهاد، محمدرحیم عیوضی صفحات 75-112

    مشارکت سیاسی در نظام های مردم سالار یکی از ارکان اساسی حکمرانی و تعیین جهت-گیری های کلی به شمار می رود؛ به گونه ای که ثبات و پایداری سیستم سیاسی و گذرموفق از بحران های سیاسی که ممکن است نظام های سیاسی با آن مواجه شوند درگرو انتخابات، میزان مشارکت مردم و نتایج حاصله از آن است. پژوهش پیش روی با رویکرد آینده-پژوهانه در پی پاسخگویی به این پرسش است که پیشران های اساسی و تاثیرگذار بر آینده مشارکت سیاسی در ایران کدام است و بالطبع چه سناریوهایی می توان برای آینده مشارکت سیاسی در ایران ترسیم کرد؟ برای پاسخگویی به این پرسش، در مرحله اول از پرسشنامه دلفی به تعداد 10 نفر از خبرگان دانشگاهی و اجرایی انتخاب گردیدند، پس از تکرار دلفی و اجماع خبرگان از میان 30 پیشران شناسایی شده تعداد 15 پیشران اصلی و اثرگذار به انتخاب خبرگان تعیین گردید.در مرحله دوم پس از دریافت نظر خبرگان و ارزش گذاری عددی پیشران ها و وزن دهی به آن ها در جدول تحلیل متقاطع با استفاده از نرم افزار میک مک داده ها تحلیل و سناریوها ترسیم گردیده اند. یافته ها بیانگر آن است که سناریوی سوم، مشارکت سیاسی سازمان دهی شده می تواند محتمل ترین سناریو از میان سناریوهای موجود باشد. این امر ضرورت اتخاذ سیاست های کلان و راهبردی به منظور تحقق شرایط ایده آل و حرکت به سمت سناریوی دوم و حتی اول را ایجاب می نماید.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، آینده انتخابات، جمهوری اسلامی ایران، سناریو نویسی، مشارکت سیاسی
  • مجید عباسی *، سید رضا تقوی نژاد صفحات 113-139

    استراتژی خروج از غرب آسیا و چرخش به سمت آسیای جنوب شرقی از زمان اوباما در سیاست خارجی ایالات متحده مطرح شده است؛ و به نظر می‌رسد ترامپ نیز با وجود انتقاداتی که نسبت به نحوه اجرای این استراتژی دارد با آن موافق است. هدف اصلی این پژوهش پاسخ به این سوال اصلی است که ترامپ چه برنامه ای برای مدیریت تحولات سیاسی، اقتصادی و امنیتی منطقه غرب آسیا و اجرای استراتژی خروج از این منطقه و چرخش به سمت شرق آسیا مطابق با منافع امریکا و هم‌پیمانان خود دارد؟ یافته های این پژوهش با استفاده از چارچوب نظری انزواگرایی نوین یا بین الملل گرایی گزینشی و با استفاده از روش تحقیق توصیفی-تبیینی حاکی از آن است که، ترامپ ابتدا با اقداماتی مانند خروج از توافق برجام زمینه اجرای سیاست‌های خود را آماده کرد؛ سپس با طرح‌هایی مثل معامله قرن، ناتوی عربی، تلاش برای ترغیب ناتو به مشارکت در بحران های منطقه و عضویت کشورهای منطقه غرب آسیا در این سازمان، ترور شهید سلیمانی و ایده کاهش نفوذ ایران و محور مقاومت، کشاندن پای انگلیس به عنوان بازیگر مداخله‌گر در منطقه، تقسیم هزینه بحران های منطقه میان متحدان امریکا و جلوگیری از شکل‌گیری یک هژمون منطقه‌ای قصد دارد، استراتژی نظم امنیتی هوشمند را در منطقه غرب آسیا اجرایی کرده و بتدریج خروج کم خطر و آرام امریکا از منطقه را محقق کند.

    کلیدواژگان: بین الملل گرایی گزینشی، امنیت منطقه ای، دولت مداخله گر، نظم امنیتی هوشمند، منافع ملی
  • یحیی فوزی*، محمد محمودی کیا صفحات 141-162

    با توجه به تداوم وضعیت چالش در روابط ایران و کانون های قدرت در نظام بین الملل به ویژه آمریکا، این پژوهش سعی در پاسخ به این پرسش دارد که مولفه ها و عناصر بنیادین شکل دهنده و استمراربخش این وضعیت چالشی در روابط ایران و نظام بین الملل چیست؟ برای این منظور با بهره گیری از روش تحلیل مضمون به بررسی ادبیات موجود پرداخته و کلیه آثار موجود در حوزه موضوعی تحقیق اعم از کتاب، مقاله و رساله دکتری مورد بررسی قرار گرفت که حسب سه شاخص میزان سنخیت و ارتباط موضوعی، اعتبار علمی نویسندگان، و نیز اعتبار علمی محل نشر، 17 اثر پژوهشی از این بین انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفت.یافته های این پژوهش حکایت از آن دارد که مولفه های بنیادین تولیدکننده وضعیت چالش عبارتند از سه حوزه گفتمان ها، اقدامات و مدیریت چالش ها؛ که از این بین دو عامل «اقدامات طرفین متخاصم» و نیز «نحوه مدیریت چالش ها» سهم بالاتری در شکل گیری و تداوم وضعیت چالش در روابط ایران و نظام بین الملل دارند.

    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، نظام بین الملل، چالش، راه کار، تحلیل مضمون
  • عبدالله قنبرلو* صفحات 163-193

    پس از پایان جنگ هشت ساله، گرایش دولت ایران به سیاست های اقتصادی نیولیبرالیستی مسبب زنجیره ای از آثار اجتماعی شد که بخشی از آن در حوزه آموزش و پژوهش ملموس بوده است؛ تحولی پرمناقشه که علاوه بر ایران در کشورهای متعددی تجربه شده است. مقاله حاضر به بررسی آثار سیاست های اقتصادی نیولیبرال بر توسعه علوم انسانی در ایران اختصاص دارد. سوال مقاله این است که گرایش دولت ایران به سیاست های اقتصادی نیولیبرال پس از پایان جنگ هشت ساله چه تاثیری بر کارکرد علوم انسانی در این کشور گذاشت. فرضیه مقاله این است که گرایش مذکور علوم انسانی ایران را به سمت بازاری شدن سوق داد و آن را بیش از پیش در خدمت حفظ مناسبات ثروت و قدرت قرار داد. به عبارت دیگر، وجه انتقادی علوم انسانی به طرز قابل توجهی نادیده گرفته شد. برای دفاع از فرضیه مقاله از روش پژوهش ترکیبی استفاده خواهد شد. تلاش خواهد شد برای دفاع از فرضیه مذکور معتبرترین اطلاعات و داده های در دسترس مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نئولیبرالیسم، جمهوری اسلامی، تعدیل ساختاری، علوم انسانی، خصوصی سازی، تجاری سازی
  • نجات محمدی فر*، محسن نصر اصفهانی صفحات 195-229

    هدف اصلی این مقاله نقش جامعه پذیری سیاسی و کارگزاران آن در میزان وفاداری سیاسی شهروندان است که با روش پیمایشی و استفاده از ابزار پرسشنامه انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش، شهروندان بالای 18 سال شهر اصفهان به تعداد 2243249 نفر در سال 95 می باشد. حجم نمونه با فرمول کوکران 384 نفر به دست آمد که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. برای پردازش داده ها، از نرم افزار SPSS استفاده گردید. نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان می دهد که بین جامعه پذیری سیاسی و کارگزاران آن با میزان وفاداری سیاسی شهروندان رابطه معنادار وجود دارد. بر اساس یافته های به دست آمده، بین نقش خانواده (42/0=r)، نظام آموزشی (33/0=r)، همسالان (37/0=r)، رسانه های جمعی (42/0=r)، احزاب سیاسی (30/0=r) و دینداری (80/0=r) با میزان وفاداری سیاسی شهروندان رابطه ی معناداری وجود دارد. نتایج ضریب رگرسیونی نشان می دهد که متغیرهای دینداری (514/0=Beta)، اثربخشی سیاسی (265/0=Beta)، وقایع سیاسی (297/0=Beta)، احزاب سیاسی (199/0- =Beta)، آگاهی سیاسی (069/0=Beta) و نظام آموزشی (060/0- =Beta) وارد معادله شده و در مجموع 774/0 از واریانس متغیر وابسته را تبیین کرده اند (774/0=R²). می توان استدلال کرد که این متغیرها در میزان وفاداری سیاسی افراد نقش بسیار مهمی ایفا می کنند.

    کلیدواژگان: وفاداری سیاسی، جامعه پذیری سیاسی، خانواده، رسانه های جمعی، دینداری، احزاب سیاسی
|
  • MohammadReza Hatami * Pages 1-22

    After the collapse of the Soviet Union and the end of the Cold War, the bipolar system in the world collapsed and international relations changed. Following the collapse of the bipolar system, new powers emerged in various parts of the world that could challenge US presence and influence in their own regions. One of these regions was East Asia, where China has grown rapidly since the collapse of the bipolar system. The West and India share a common concern about China's growing power in the South China Sea and its military expansion in the face of growing Russian-Chinese relations, which makes Delhi hesitant to improve relations with Russia. Another issue is Afghanistan, where the West, in the face of Pakistani and Chinese influence, is keen to increase India's engagement with Afghanistan and help Delhi develop and stabilize its security and economy.Following China's economic growth, the United States has been forced to pursue strategies such as bilateral security-political alliances with powerful countries in the region such as India in Asia. US-led interaction between India and the West and the transformation of the Delhi-Washington relationship into an important strategic one in the Indo-South Asian political-security interaction is an important international political reality that could have far-reaching consequences for the balance of power in South and East Asia. Have

    Keywords: India, USA, Theory of Alliances, 9, 11, East Asia
  • Mohammadreza Damiri *, Seyyed Mostafa Abtahi Pages 23-50

    Abstractthe precondition for political development and social capital of every country goes to the effectiveness of government. The aim of this study was to investigate the relationship between social capital and social capital and political development and introducing the element manufacturer's confidence in achieving political development with a native look (Islamic Irani) in Iran. Current research in terms of research, e-applications development and research methodology; mixed (quantitative-qualitative), analytical instruments, navigation is taking notes. The population of citizens of the city with a sample size of 283 people is randomly. The results of the study is significant direct relationship between social capital and trust component and endemic political development approach.

    Keywords: Capital, Political Development, the Iranian Islamic model, Trust, Shiraz
  • Ghasem Rezaie, Khadijeh Sanaeianzadeh * Pages 51-74

    Following the collapse of the Soviet Union and the withdrawal of the Caucasus from the archives of the world's strategic regions, fierce rivalries arose between regional and international actors for influence in the region. A strategy has been created between trans-regional actors such as the West and regions such as Turkey. The existence of common interests between Turkey and the West has paved the way for the interdependence of Turkey and the West. As the United States pursues its interests in the form of NATO, it decided to change its goals and approach in response to the changing international environment to play an active role in the international structure and to define a new strategic concept for itself. In this new approach, NATO seeks to manage crises and expand its influence to the east (Caucasus region). In this regard, by standing by Turkey and playing a role in the Nagorno-Karabakh crisis, it seeks to increase its influence in the Caucasus region and to support Turkey's position.

    Keywords: Caucasus, Crisis, Nagorno-Karabakh, NATO, Turkey, StrategicAlliance
  • Malihe Ramezani *, Ayob Nikunahad, MohammadRahim Eivazi Pages 75-112

    Political Participation in democratic political systems are one of the basic pillars of governance and determining the general orientation. In such a way that the stability of the political system as well as the successful passage of political crises that political systems may face depends on the elections, the level of people's participation and its results. Given the importance of the issue, theis research with a futuristic approach seeks to answer the question of what are the main drivers and influences on the future of Political Participation in Iran and, of course, what scenarios can be drawn for the future of Political Participation in Iran? To answer this question and identify the drivers, in the first stage, the Delphi questionnaire was used and 10 academic and executive experts were selected to answer. After Delphi and the consensus of experts, among the 30 identified drivers, 15 main and effective drivers were selected by experts. In the second stage, after receiving the opinion of experts and numerical evaluation of the drivers and weighing them, in the cross-sectional analysis table of the drivers, using Mick Mac software, the data were analyzed and scenarios were drawn

    Keywords: Future Studies, Future of Elections, Islamic Republic of Iran, scenariowriting, political participation
  • Majid Abbasi *, Seyed Reza Taghavinejad Pages 113-139

    The idea of a strategy to move out of West Asia and turn to Southeast Asia since Obama's Presidency has been put forward in US foreign policy; And Trump seems to agree with that, despite his criticism of how the strategy is being implemented. The main purpose of this study is to answer the main question: What is Trump's plan to manage the political, economic and security developments in the West Asian region and implement the strategy of leaving the region and turning to East Asia in accordance with the interests of the United States and its allies? The findings of this study, using the theoretical framework of modern isolationism or selective internationalism and using descriptive-explanatory research method, show that Trump first prepared the ground for implementing his policies by taking measures such as withdrawing from the Joint Comprehensive Plan of Action (JCPA) agreement. Then, with projects such as Century Deal, Arab NATO, efforts to persuade NATO to participate in regional crises and membership of West Asian countries in this organization, the assassination of Shahid Soleimani and the idea of reducing Iran's influence and the axis of resistance, pulling Britain as an interventionist If the region intends to share the cost of regional crises among US allies and prevent the formation of a regional hegemony, it will implement a smart security order strategy in the West Asian region and gradually achieve a low-risk and quiet exit from the region.

    Keywords: Selective Internationalism, Regional Security, InterventionalGovernment, Smart Security Order, National Interests
  • Yahya Fozi *, Mohammad Mahmoudikia Pages 141-162

    Given the continuing challenge in the relationships between Iran and the centers of power in the international system, especially the United States, this study seeks to answer the question of what are the fundamental elements that shape and perpetuate this challenging situation in Iran-international relations? For this purpose, using the thematic analysis method, the existing literature was examined and all existing works in the field of research, such as books, articles and doctoral thesis, were examined, which according to three indicators of subjectivity and thematic relationship, the scientific validity of the authors as well as the scientific validity of the place of publication, 17 research works were selected and studied.The findings of this study indicate that the basic components of the challenge situation producer are the three areas of discourse, actions and the challenge management; Among these, the two last factors "actions of hostile parties" and "how to manage challenges" have a higher role in the formation and continuation of the challenge situation in relations between Iran and the international system.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, international system, Challenge, Strategy, Content analysis
  • Abdollah Ghanbarloo * Pages 163-193

    After the eight-year Iran-Iraq war, Iran's neoliberal economic policies led to a series of educational and research issues; a problem that has been experienced in many other countries. This paper aims to provide an analysis of the impact of the neoliberal economic policies during the postwar era on humanities and social sciences in Iran. The paper will argue that the neoliberal policies dragged Iran's humanities and social sciences into the market-oriented and power‐oriented values. Neoliberal policies led to spread the corporate and marketized model of universities and research institutions, making them responsive to the needs of market and government agencies. Marketisation distorted educational goals and social functions of universities and research institutions. So, critical function of humanities and social sciences asking fundamental questions and informing the public, has become weak. In order to made convincing hypothesis, this paper has adopted a mixed method approach.

    Keywords: neoliberalism, Islamic republic, humanities education, humanities research, privatization, commercialization
  • Nejat Mohammadifar *, Mohsen Nasr Esfahani Pages 195-229

    The main purpose of this article is the role of political socialization and its agents in the amount of political loyalty of citizens, which was done by survey method and using questionnaire tools. The statistical population of the study is citizens over the age of 18 in Isfahan with 2243249 people in 2016. The sample size was 384 with the Cochran's formula, which was selected by stratified random sampling. SPSS software was used to process the data. The results of the data analysis show that there is a significant relationship between political socialization and its agents and the amount of political loyalty of citizens. Based on the findings, between the role of family (r = 0.42), educational system (r = 0.33), peers (r = 0.37), mass media (r = 0.42), political parties (r = 0.30) and religiosity (r = 0.80) has a significant relationship with the level of political loyalty of citizens. The results of regression coefficient show that the variables of religiosity (Beta = 0.514), political effectiveness (Beta = 0.265), political events (Beta = 0.297), political parties (Beta= -0.199), political awareness (Beta = 0.069) and the educational system (Beta = -0.060) entered the equation and explained a total of 0.774 of the dependent variable variance (R² = 0.774). It can be argued that these variables play a very important role in the degree of political loyalty of individuals.

    Keywords: Political Loyalty, Political socialization, family, mass media, Religion, Political Parties