فهرست مطالب

بهداشت کار و ارتقای سلامت - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1400)

نشریه بهداشت کار و ارتقای سلامت
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 18، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • اعظم بیابانی، مجتبی ذکایی، محسن فلاحتی* صفحات 208-223
    مقدمه

    بررسی حوادث رخ داده در صنایع نشان داده که عوامل مختلفی بر وقوع حوادث تاثیرگذار می باشد. لذا هدف از این مطالعه بررسی ارتباط شیوع حوادث شغلی  با فاکتورهای فردی و شغلی در محیط کار صنایع استان قم می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی براساس حوادث ثبت شده در اداره بازرسی کار استان قم در سال 1396انجام گردید. تمام پرونده ها انتخاب و باتوجه به ثبت دقیق حوادث 1048 مورد پرونده بررسی گردید. پارامترهای لازم از فرم های گزارش حوادث استخراج و فراوانی و درصد فراوانی آنها توسط نرم افزار18  SPSSآنالیز گردید.

    یافته ها

    بیشترین آمار حوادث در رنج سنی 30-20 سال  با سابقه کار کمتر از 5 سال بود. کمترین آمار حوادث مربوط به مقاطع تحصیلی لیسانس و بالاتر بود. علاوه براین آمار بالایی از افراد حادثه دیده (5/41 %) در فعالیت های ساختمانی و عمران فعالیت داشتند. دربررسی جمعیت کارگری بیشترین آمار حوادث مربوط به کارگاه هایی با تعداد پرسنل 10-24 نفر می باشد. در بررسی علل حوادث 2/33 % حوادث ناشی از عدم آموزش ایمنی و2/24 % عدم رویه کاری ایمن شناخته شد. در گروه علل تجهیزات بیشترین سهم حوادث به علت عدم وجود تجهیزات مناسب و در رابطه با علل انسانی عدم توقف دستگاه هنگام تعمیر دلیل اصلی حادثه شناخته شد. 

    نتیجه گیری

      نتایح مطالعه حاضر نشان داد در وقوع حوادث صنعتی فاکتورهای دموگرافیک و شغلی از جمله سن، سابقه کار ، و نوع صنعت اهمیت بسزایی دارند. علاوه براین مشخص گردید علل مدیریتی، تجهیزاتی و انسانی هر کدام نقش موثری در وقوع حوادث دارند که می توان با نظارت بیشتران مدیران و جذب مسیول ایمنی و بهداشت و در نهایت رعایت اصول ایمنی در تمام زمینه های کاری  نرخ حوادث را به میزان چشمگیری کاهش داد.

    کلیدواژگان: فراوانی حوادث، فاکتورهای فردی و شغلی، علل حوادث
  • هادی سالاری*، محمدرضا قطبی راوندی، محمد داستانپور، سجاد زارع صفحات 224-233
    مقدمه

    یکی از عوامل موثر در بروز اختلالات اسکلتی عضلانی عدم تناسب میان بارکاری ذهنی وارده بر فرد با توانایی ها و محدودیت های او می باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر بارکاری ذهنی بر شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی در  شرکت تولید روی بندرعباس انجام پذیرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع پژوهش های توصیفی تحلیلی است که به صورت مقطعی در سال 1398 انجام گردید. ابزار گردآوری شامل پرسشنامه های  اطلاعات جمعیت شناختی، اختلالات اسکلتی عضلانی نوردیک و بار کاری ذهنی NASA-TLX بود. افراد شرکت کننده در این پژوهش 172 نفر بودند که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی ساده مشخص گردیدند. داده ها پس از جمع آوری توسط نرم افزار SPSS25 مورد آزمون قرار گرفتند.

    یافته ها

    74/76 درصد افراد مورد مطالعه دارای اختلالات اسکلتی عضلانی می باشند. بیشترین اختلالات در ناحیه کمر (16/51 درصد)، زانو (95/38 درصد) و گردن(84/23 درصد) گزارش شده است. میانگین نمره کسب شده بار کاری ذهنی در شرکت تولید روی بندرعباس در این مطالعه بالا (67/66) بود. در بین خورده مقیاس های بار کاری ذهنی، خورده مقیاس تلاش بیشترین امتیاز(32/85) و خورده مقیاس کارآیی کمترین امتیاز(00/20) را کسب نمودند. آزمون های آماری نشان داد که ارتباط معناداری بین بار کاری ذهنی و شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی  وجود دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های به دست آمده از مطالعه، بین بار کاری ذهنی و شیوع نارحتی های اسکلتی عضلانی رابطه مستقیم وجود دارد. لذا باید اقداماتی در جهت کاهش بار ذهنی و روانی درک شده از قبیل کاهش ساعت کاری، ایجاد وقفه و استراحت بین کار، افزایش تنوع در وضعیت های کاری و در نتیجه پیشگیری از بروز اختلالات اسکلتی عضلانی انجام شود.

    کلیدواژگان: بار کاری ذهنی، اختلالات اسکلتی عضلانی، شرکت تولید روی بندرعباس
  • پیمان شاهسوندی*، زهره موسوی صفحات 234-242
    مقدمه

    از دیر باز سلامت روان جایگاه ویژه ای در سازمان داشته و به عنوان یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده میزان بهره وری سازمانی و کیفیت زندگی کاری کارکنان شمرده شده است. حمایت سازمانی، اعتیاد به کار و رفتار شهروندی سازمانی نیز از دیگر عوامل مهم مورد بررسی در مشاغل است. لذا هدف پژوهش حاضر پیش بینی سلامت و بهداشت روانی کارکنان یک مجتمع صنعتی براساس حمایت سازمانی ادراک شده، اعتیاد به کار و رفتار شهروندی سازمانی می باشد.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی است. جامعه پژوهش عبارت است از 16000 شاغل در یک مجتمع صنعتی بزرگ در سال 96 که تعداد 386 نفر از آن ها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه استاندارد 34000 برای سنجش متغیرهای ملاک و پیش بین و  همینطور نرم افزار SPSS برای تحلیل داده ها استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار)، آزمون همبستگی Pearson و تحلیل رگرسیون خطی چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج همبستگی Pearson نشان داد، رابطه سلامت روانشناختی با اعتیاد به کار(05/0- r = ، 57/0p=) که بیانگر یک رابطه معنادار نیست، اما سلامت و بهداشت روان شناختی کارکنان با حمایت سازمانی ادراک شده مستقیم و معنادار است (372/0r = ، p<001/0)، همینطور رابطه سلامت و بهداشت روان شناختی کارکنان با رفتارهای شهروندی سازمانی کارکنان معنادار است (207/0r = ، 008/0p=). نتایج رگرسیون خطی چندگانه نشان داد که رفتار شهروندی سازمانی (345/0B=) و حمایت سازمانی ادراک شده (291/0B=) توان پیش بینی سلامت و بهداشت روانی را دارا می باشند اما اعتیاد به کار در این پژوهش از این توان برخوردار نیست.

    نتیجه گیری

    با توجه به توان رفتار شهروندی و حمایت سازمانی در پیش بینی سلامت روان با اندیشیدن تدابیری برای افزایش تمایل کارکنان به انجام رفتارهای داوطلبانه (شهروندی) سازمانی کارکنان و همینطور حمایت سازمانی حداکثری از کارکنان می توان از تقلیل میزان سلامت روان کارکنان کاست و عوامل بهبود آن را فراهم نمود که این فرآیندها منجر به افزایش بهره وری خواهد شد.

    کلیدواژگان: سلامت و بهداشت روانی، حمایت سازمانی ادراک شده، اعتیاد به کار و رفتار شهروندی سازمانی
  • معصومه کرمی، سعید قانع عزآبادی، زهره کرمی، یاسر صحرانورد* صفحات 243-250
    مقدمه

    اختلالات اسکلتی- عضلانی یکی از عوامل شایع آسیب های شغلی است که به طور عمده در کمر، گردن و اندام های فوقانی نمایان می شود. پیشگیری از بروز این ناراحتی ها مستلزم ارزیابی وضعیت های کاری با استفاده از روش های آنالیز شغلی علم ارگونومی است. این مطالعه با هدف تعیین میزان آسیب های اسکلتی- عضلانی تعمیرکاران مکانیک با استفاده از روش REBA در سال 1397 در مس سرچشمه انجام شد.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، وضعیت های انجام کار 65 نفر شاغل در شغل تعمیرات مکانیک با استفاده از روش REBA ارزیابی شد. میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی نیز با استفاده از پرسشنامه نوردیک به دست آمد. اطلاعات جمع آوری شده توسطSPSS 20 مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در این بررسی شیوع ناراحتی مچ دست 07/43درصد، گردن 46/18درصد، شانه 84/33درصد، کمر 85/53درصد و ساق پا 70/27درصد بود. در مورد سطح ریسک اندام راست بدن، 25/9درصد افراد مورد مطالعه در سطح پایین، 15/46درصد در سطح متوسط، 30/32درصد در سطح بالا و 30/12درصد در سطح خیلی بالا قرار داشتند. هم چنین در مورد سطح ریسک اندام چپ بدن، 62/4درصد افراد مورد مطالعه در سطح پایین، 61/64درصد در سطح متوسط، 15/26درصد در سطح بالا و 62/4درصددر سطح خیلی بالا قرار داشتند.

    نتیجه گیری

    این نتایج حاکی از آن بود که وضعیت های کاری افراد مورد مطالعه نیاز به اصلاح دارد. آموزش شناخت عوامل خطر بیومکانیک و روش های صحیح انجام کار، استفاده از ابزار مناسب و متناسب با فرایند کاری، بهبود و کنترل فاکتورهای استرس زا و تاثیرگذار محیطی برای پیشگیری از بروز این اختلالات ضروری است.

    کلیدواژگان: ارزیابی ارگونومیکی، وضعیت های بدن، تعمیرکاران مکانیک، روش REBA
  • فاطمه سادات حسینی، فرحناز فرنیا*، سعید وزیری صفحات 251-260
    مقدمه

    افسردگی از مشکلات مهم سلامت روان در پرستاران است ولی علیرغم مشخص شدن نقش محافظتی برخی توانایی های انسان در مقابل مشکلات روانی، اطلاعات در زمینه نقش پیشگویی کننده دو ویژگی خودشفقت ورزی و تاب آوری با افسردگی در پرستاران محدود است. هدف این مطالعه، « تعیین ارتباط خودشفقت ورزی و تاب آوری با افسردگی در پرستاران« بود.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی همبستگی است. 170پرستار شاغل در بیمارستان ا.. یزد به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، افسردگی بک، خودشفقت ورزی و تاب آوری کانر و دیویدسون به روش خودگزارش دهی تکمیل شد. داده ها تحت نرم افزار  SPSS و  محاسبه ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    اکثریت نمونه ها زن با مدرک کارشناسی بودند. میانگین±  انحراف معیار نمره افسردگی، خودشفقت ورزی و تاب آوری به ترتیب 28/8± 72/17، 46/1± 65/31 و 06/1 ± 65/33 بود. بین افسردگی و خودشفقت ورزی و نیز افسردگی و تاب آوری رابطه معنادار آماری وجود داشت. بعلاوه نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که خودشفقت ورزی و تاب آوری می توانند افسردگی را پیش بینی کنند(R=0.627).

    نتیجه گیری

    نتایج بیانگر اهمیت و نقش حفاظت کننده خودشفقت ورزی و تاب آوری در برابر افسردگی در پرستاران بود. لذا طراحی سیستم های مشاوره ای و برنامه های آموزش خودشفقت ورزی و تاب آوری برای کاهش مشکلات ناشی از موقعیت های پراسترس حرفه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: افسردگی، خودشفقت ورزی، تاب آوری، سلامت روان، پرستار
  • اسماعیل احمدیان، حمیدرضا مهری، فائزه سپاهی زوارم، حامد محمدی* صفحات 261-271
    مقدمه

    با توجه به حریق های رخ داده شده در صنایع فرایندی لزوم پیاده سازی دستگاه های مدیریت بحران در این صنایع و بالا نگه داشتن میزان آمادگی این دستگاه ها امری حیاتی است. هدف از انجام این مطالعه ارزیابی میزان آمادگی تیم های مقابله با شرایط اضطراری برای مقابله با یک حریق احتمالی در یک صنعت فرایندی است. 

    روش کار

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی در سال 1398 در یک پالایشگاه گازی با جامعه آماری 200 نفری انجام شد. از طریق مطالعات کتابخانه ای و میدانی برای همه تیم های شرکت کننده در فرایند مقابله با حریق یک پرسشنامه با طیف لیکرت طراحی شد. از شاخص های نسبت روایی محتوا (Content Validity Ratio) و شاخص روایی محتوا (Content Validity Index) جهت سنجیدن روایی و از ضریب آلفای کرونباخ جهت سنجیدن پایایی پرسشنامه ها استفاده شد. اطلاعات جمع آوری شده وارد نرم افزار SPSS نسخه 24 شدند و تجزیه و تحلیل آماری در سطح معناداری 95 درصد با استفاده از آزمون One Way ANOWA صورت پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آمادگی این پالایشگاه برای مقابله با یک حریق احتمالی 3/68 درصد می باشد که از میان 11 تیم شرکت کننده در این فرایند تیم حراست با 48/53 درصد کمترین و تیم لجستیک با 5/77 درصد بیشترین آمادگی را دارند (028/0 P-value=). بالاترین میزان CVR برای پرسشنامه تیم ایمنی (77/0) می باشد و بزرگترین ضریب آلفای کرونباخ مربوط به تیم رابط با 92/0 بدست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد آمادگی این پالایشگاه گازی در فرآیند مقابله با حریق در حد مطلوبی می باشد هر چند برخی از تیم ها از جمله تیم حراست آمادگی کمتری نسبت به بقیه تیم ها دارند. از این رو بهتر است هر چه سریع تر اقدامات مداخله ای از جمله فراهم کردن تجهیزات مورد نیاز و ارایه آموزش ها و مانورهای مختلف در راستای بالا بردن آمادگی این تیم انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: شرایط اضطراری، بحران صنعتی، پالایشگاه، مدیریت بحران
  • رضا جعفری ندوشن، سعیده طاهرزاده*، ویدا سادات انوشه، سارا جام برسنگ، معین نعمتی، الهام کریمی، مهدی سرلک صفحات 272-284
    مقدمه

    اختلالات اسکلتی عضلانی یکی از مهمترین موضوعات سلامت شغلی است .در سال های اخیر، رشد سریع تکنولوژی و استفاده از رایانه ها تقریبا تمامی ایستگاه های کاری اداری را تحت تاثیر قرار داده است. همچنین این اختلالات در میان کارکنان اداری از شیوع بسیار بالایی برخورداراست. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع اختلالات اسکلتی عضلانی و میزان ناراحتی بدن در کارکنان دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر توصیفی از نوع مقطعی بوده که بر روی 130 نفر از پرسنل اداری دانشکده بهداشت یزد در سال 1400 انجام شد. معیار ورود به مطالعه، داشتن سابقه کارحداقل یکساله و عدم ورودمطالعه، وجود عارضه های اسکلتی عضلانی در اندام های مختلف بدن و نداشتن سابقه حادثه ، تصادف و بیماری های ارثی در نظر گرفته شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه نوردیک  به همراه با یک نقشه بدن (برای درک بهتر افراد از موقعیت اندام ها) و یک مقیاس آنالوگ بصری (برای نشان دادن شدت ناراحتی بخش های مختلف بدن) استفاده گردید. داده ها، با نرم افزار SPSS نسخه 22 با استفاده از شاخص های درصد فراوانی، میانگین، انحراف معیار و آزمون AONVA مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    108 نفر (83/7%) از جمعیت مورد مطالعه در طی 12  ماه گذشته حداقل در یکی از  مناطق 9 گانه بدن احساس درد و ناراحتی داشتند.  بیشترین اختلالات اسکلتی عضلانی، مربوط به ناحیه کمر (67/4 %)، گردن(63/6 %)، پشت (55%) بود. همچنین نواحی کمر، گردن و شانه به ترتیب دارای بیشترین میزان میانگین ناراحتی و نواحی ران وآرنج دارای کمترین میزان میانگین ناراحتی بودند. در گزارش درد به وسیله نقشه بدن ارتباط معنی داری بین متغیر سابقه کار و اندام های شانه، ران و کمر مشاهده شد (0/05>p). بین کمردرد، اختلالات اسکلتی عضلانی در ناحیه دست و مچ و شاخص توده بدنی ارتباط معناداری  مشاهده شد(0/05>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بالای اختلالات اسکلتی-عضلانی و بالا بودن میزان ناراحتی به ویژه در کمر و گردن، لذا توصیه می گردد برنامه های آموزشی، انجام حرکات اصلاحی و مداخلات مناسب، صورت گیرد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی عضلانی، کارکنان اداری، پرسشنامه نوردیک(Nordic)، مقیاس آنالوگ بصری (VAS)، نقشه بدن (Body Map)
  • مریم میربخش*، غفور نوریان، فریبا اسماعیلی، بابک قائدنیا، پریسا حسین خضری، محمدعلی نظاری، احترام محمدی صفحات 285-296
    مقدمه

    ایمنی، افزایش سطح آگاهی و پیشگیری از وقوع مخاطرات به منظور تداوم ارتقای کیفی فعالیت آزمایشگاه ها ضروری است و امروزه موردتوجه مجامع علمی، پژوهشی و صنعتی قرار گرفته است. بنابراین مطالعه ای با هدف تعیین ضریب ریسک، مخاطرات احتمالی و ارایه برنامه های عملی در آزمایشگاه های پژوهشکده میگوی کشور انجام گردید.

    روش بررسی

    مخاطرات ایمنی هشت آزمایشگاه پژوهشکده میگوی کشور با تکنیک تجزیه و تحلیل حالات خطا و اثرات ناشی از آن طی مطالعه مداخله ای مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای این منظور در فاز اول تیم متخصصین ایمنی، با تهیه و تکمیل فرم های پرسشنامه ایمنی، وضعیت موجود شاخص های ایمنی و نقاط خطر آزمایشگاه ها، ارزیابی میزان فاصله با شاخص های ایمنی و مدیریت نقاط خطر را شناسایی و بر اساس میزان شدت خطر (Severity)، احتمال وقوع (Occurrence) و احتمال کشف خطر (Detection)، رویکرد عدد اولویت ریسک (RPN) را محاسبه، اولویت بندی و اقدامات اصلاحی پیشنهاد شدند. در فاز دوم پس از اقدامات اصلاحی پرسشنامه ایمنی مجددا تکمیل و میزان شدت خطر، احتمال وقوع، احتمال کشف، عدد اولویت ریسک، عدد ریسک و درصد کاهش عدد اولویت ریسک آزمایشگاه های تحت مطالعه محاسبه و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    35 مورد نقاط خطر در آزمایشگاه ها شناسایی شد، دامنه اعداد اولویت ریسک از 12= RPN مربوط به آزمایشگاه پلانکتون شناسی تا 210= RPN مربوط به آزمایشگاه های میکروبیولوژی دریا و آلاینده های دریایی بود که پس از انجام اقدامات کنترلی عدد ریسک آزمایشگاه میکروبیولوژی دریا به 180 وآلاینده های دریایی به 120 کاهش یافت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که تکنیک FMEA در شناسایی نقاط خطر آزمایشگاه ها، ارزیابی، طبقه بندی ریسک های آزمایشگاه های پژوهشکده میگوی کشور مناسب بوده و ارایه و اجرای راهکارهای کنترلی در حذف یا کاهش رتبه ریسک محیط های پژوهشی اثربخش می باشد.

    کلیدواژگان: مخاطرات، آزمایشگاه، ایمنی، FMEA
|
  • Azam Biabani, MOJTABA Zokaie, MOHSEN FALAHATI* Pages 208-223
    Introduction

    Investigations of accidents in industry have shown that various factors affect the occurrence of accidents. Therefore, the aim of this study was to investigate the relationship between the prevalence of occupational accidents with individual and occupational factors in the industrial work environment of Qom province.

    Methods

    This descriptive study was performed based on the incidents registered in the Labor Inspection Office of Qom Province in 2017. All cases were selected and 1048 cases were reviewed according to the accurate registration of incidents. Necessary parameters were extracted from accident reporting forms and their frequency and frequency percentage were analyzed by SPSS 18 software.

    Results

    The highest number of accidents was in the age range of 20-30 years with less than 5 years of work experience. The lowest number of accidents was related to bachelor's degree and higher. In addition, a high number of victims (41.5%) were involved in construction activities. In the study of the working population, the highest number of accidents was related to workshops with a staff number of 10-24. In investigating the causes of accidents, 33.2% of accidents were identified as lack of safety training and 24.2% as lack of safe work procedures. In the group of equipment causes, the highest share of accidents was due to the lack of proper equipment and in relation to human causes, the main reason for the accident was the non-stopping of the device during repair.

    Conclusion

    The results of the present study showed that demographic and occupational factors, such as age, work experience, and type of industry were very important in the occurrence of industrial accidents. In addition, it was found that managerial, equipment and human causes each have an effective role in the occurrence of accidents, which can be significantly reduced using more supervision by managers and recruiting safety and health officials, and finally observing safety principles in all areas of work.

    Keywords: Accident Frequency, Individual, Occupational Factors, Causes of Accidents
  • Hadi Salari*, Mohammad Reza Ghotbi-Ravandir, Mohammad Dastanpour, Sajad Zare Pages 224-233
    Introduction

    One of the effective factors in the occurrence of musculoskeletal disorders is the mismatch between the mental workload on the person and his abilities and limitations. Therefore, this study aimed to investigate the effect of mental workload on the prevalence of musculoskeletal disorders in Bandar Abbas Production Company.

    Method

    This cross-sectional descriptive-analytical study was conducted in 2019. The data collection tools included demographic information questionnaires, Nordic musculoskeletal disorders, and NASA- TLX mental workload. The participants were 172 people who were identified using Cochran's formula and simple random sampling. The collected data were analyzed by SPSS 25 software.

    Results

    The results indicated that 76.74% of the subjects had musculoskeletal disorders. Most of disorders were reported in the low back (51.16%), knees (38.95%), and neck (23.84%). The mean score of mental workloads in Bandar Abbas Production Company in this study was high (66.67). Among the mental workload subscales, the effort subscale had the highest score (85.32) and the performance subscale had the lowest score (20.00). Statistical tests showed that there was a significant relationship between mental workload and the prevalence of musculoskeletal disorders.

    Conclusion

    According to the findings of the study, there was a direct relationship between mental workload and the prevalence of musculoskeletal disorders. Therefore, measures should be taken to reduce the perceived mental and psychological load, such as reducing working hours, interrupting and resting between working, increasing the variety of working postures, and thus preventing the occurrence of musculoskeletal disorders.

    Keywords: Mental Workload, Musculoskeletal Disorders, Bandar Abbas Zinc Production Company
  • Peyman Shahsavandi*, Zohre Moosavi Pages 234-242
    Background

    Mental health has long had a special place in the organization and has been considered as one of the most important factors determining the level of organizational productivity and quality of working life of employees. Organizational support, workaholism, and organizational citizenship behavior are other important factors considered in occupations. Therefore, this study aimed to predict the health and mental health of the staff of an industrial complex based on perceived organizational support, workaholism, and organizational citizenship behavior.

    Methods

    This descriptive-analytic study was conducted on 16000 employees in a large industrial complex in 2017, 386 of whom were selected by available sampling method. The 34000 standard questionnaire was used to measure the dependent and independent variables and SPSS software for data analysis. The data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation), Pearson correlation test, and multiple linear regression analysis.

    Results

    The results of Pearson correlation showed that the relationship between mental health and workaholism (r = -0.05, p = 0.57) which did not indicate a significant relationship, but the mental health and health of the staff had a direct and significant relationship with perceived organizational support (372/372). R = 0, p <0.001). There was also a significant relationship between health and psychological health with organizational citizenship behaviors of the staff (r = 0.207, p = 0.008). The results of multiple linear regression showed that organizational citizenship behavior (B = 0.345) and perceived organizational support (B = 0.291) had the ability to predict mental health; however, workaholism in this study did not have this ability.

    Conclusion

    Considering the ability of citizenship behavior and organizational support in predicting mental health, measures to increase the staff’s willingness to perform voluntary (citizenship) organizational behaviors as well as the maximum organizational support, can be used to reduce the mental health reduction of the staff and provide factors to improve it, leading to increased productivity.

    Keywords: Mental Health, Perceived Organizational Support, Workaholism, Organizational Citizenship Behavior
  • Masuomeh KARAMI, Saeid Ghane EZABADI, Zohreh KARAMI, Yaser SAHRANAVARD* Pages 243-250
    Introduction

    Musculoskeletal disorders are one of the most common causes of occupational injuries that mainly affect the low back, neck, and upper limbs. Preventing these discomforts requires assessing workplace posture using ergonomic job analysis methods. The aim of this study was to determine the rate of musculoskeletal injuries of mechanical repairs using REBA method in 2018 in Sarcheshmeh copper mine.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, the workplace posture of 65 mechanical repairs were evaluated using REBA method. The prevalence of musculoskeletal disorders was also obtained using the Nordic questionnaire. The collected data were analyzed by SPSS 20.

    Results

    In this study, the prevalence of wrist discomfort was 43.07%, neck 18.46%, shoulder 33.84%, low back 53.85%, and leg 27.70%. Regarding the risk level of the right limb, 9.25% of the subjects were at a low level, 46.15% at a medium level, 32.30% at a high level, and 12.30% at a very high level. Also, regarding the risk level of the left limb, 4.62% of the subjects were at a low level, 64.61% at a medium level, 26.15% at a high level, and 4.62% at a very high level.

    Conclusion

    These results indicated that the workplace posture of the subjects needed to be improved. To prevent the occurrence of these disorders, education is required to recognize biomechanical risk factors and correct methods of working, use of appropriate tools and appropriate to the work process, and improvement and control of stressors and environmental factors.

    Keywords: Ergonomic Assessment, Body Posture, Mechanical Repairs, REBA Method
  • Fateme-Sadat Hosseini, Farahnaz Farnia*, Saeed Vaziri Pages 251-260
    Introduction

    Depression is one of the most important health problems in nurses. Despite the obvious protective role of some human abilities against psychological problems, there is limited information about the predictive role of self-compassion and resilience with depression in nurses. The purpose of present study was to determine the relationship of self-compassion and resilience with nurses’ depression.

    Method

    This descriptive correlational study was conducted on170 nurses working in Yazd Afshar Hospital selected by convenience sampling method. Data collection tool was a questionnaire, including demographic characteristics, Beck Depression, Neff Self-compassion, and Connor and Davidson resilience completed through self-report. The data were analyzed by SPSS using Pearson correlation coefficient and multiple regression analysis.

    Results

    Most of the subjects were female (62.35%) and had bachelor’s degree. Mean ± standard deviation of depression, self- compassion, and resilience scores were72/17 ±28/8; 65/31±46/1; 65/33 ±06/1, respectively. There was a significant relationship between depression and self-compassion, as well as depression and resilience. Furthermore, multiple regression analyses showed that self-compassion and resilience can predict depression (R=0.627).

    Conclusion

    The results indicated the importance and protective role of self-compassion and resilience against depression in nurses. Therefore, designing counseling systems and self-compassion and resilience educational programs are recommended to reduce the problems caused by the stressful conditions of the profession.

    Keywords: Depression, Self-compassion, Resilience, Mental Health, Nurse
  • Esmail Ahmadian, Hamidreza Mehri, Faeze Sepahi-Zoeram, Hamed Mohammadi* Pages 261-271
    Introduction

    Due to occurrence of fires in process industries, it is vital to implement crisis management systems in these industries and keep the readiness of these systems high. The purpose of this study is to evaluate the readiness of emergency response teams to deal with a possible fire in a process industry.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed in 2019 in a gas refinery with a statistical population of 200 people. A questionnaire with Likert scale was designed through library and field studies for all teams participating in the firefighting process. Content Validity Ratio (CVR) and Content Validity Index (CVI) were used to measure validity and Cronbach's alpha coefficient was used to measure the reliability of the questionnaires. The collected data were entered into SPSS software version 24 and statistical analysis was performed at 95% significance level using One Way ANOWA test.

    Results

    The results showed that the readiness of this refinery to deal with a possible fire was 68.3%, which among the 11 teams participating in this process, the security team with 53.48% had the lowest and the logistics team with 77.5% had the highest preparedness (P-value = 0.028). The highest CVR was for the safety team questionnaire (0.77) and the highest Cronbach's alpha coefficient was for the liaison team (0.92).

    Conclusion

    The results of this study showed that the readiness of this gas refinery in the firefighting process is satisfactory, although some teams, including the security team, are less prepared than other teams. Therefore, it is better to take intervention measures as soon as possible, including providing the necessary equipment and providing various trainings and maneuvers in order to increase the readiness of the teams.

    Keywords: Emergency, Industrial Crisis, Refinery, Crisis Management
  • Reza Jafari Nodoushan, Saeideh Taherzadeh*, Vida Sadat Anoosheh, Sara Jambarsang, Moein Nemati, Elham Karimi, Mehdi Sarlak Pages 272-284
    Introduction

    Musculoskeletal disorders are one of the most important occupational health issues. In recent years, the rapid growth of technology and the use of computers have affected almost all office workstations. These disorders are also very common among office staff. Therefore, the present study aimed to investigate the prevalence of musculoskeletal disorders and the degree of body discomfort in the staff of the School of Public Health, Shahid Sadoughi University of Medical Sciences, Yazd.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted on 130 office staff of Yazd School of Public Health in 2021. The inclusion criterion consisted of having at least one year of work experience and the non-inclusion criteria included the presence of musculoskeletal complications in different organs of the body and no history of incidents, accidents, and inherited diseases. To collect data, the Nordic questionnaire was used along with a body map (to better understand the position of the limbs) and a visual analog scale (VAS) (to show the severity of discomfort in different parts of the body). The data were analyzed by SPSS software version 22 using frequency, mean, and standard deviation indices, and AONVA test.

    Results

    108 people (83.7%) of the study population felt pain and discomfort in at least one of the 9 areas of the body during the last 12 months. The most musculoskeletal disorders was related to the low back (67.4%), neck (63.6%), and back (55%). Also, the low back waist, neck, and shoulder areas had the highest mean discomfort, respectively, and the thigh and elbow areas had the lowest mean discomfort. In the report of pain by body map, a significant relationship was observed between the variable of work experience and shoulder, thigh, and low back organs (p <0.05). A significant relationship was observed between low back pain, musculoskeletal disorders in the hands and wrists and body mass index (p <0.05).

    Conclusion

    Due to the high prevalence of musculoskeletal disorders and the high degree of discomfort, especially in the low back and neck, it is recommended to perform educational programs, corrective exercises, and appropriate interventions.

    Keywords: Musculoskeletal Disorders, Office Staff, Nordic Questionnaire, Visual Analog Scale (VAS), Body Map
  • Maryam Mirbakhsh*, Ghafoor Noorian, Fariba Esmaeili, Babak Ghaednia, Parisa Hossein Khezri, Mohammad Ali Nazari, Ehteram Mohammadi Pages 285-296
    Introduction

    Safety, raising awareness, and preventing the occurrence of hazards are necessary in order to continue to improve the quality of laboratory activities, which have been recently considered by scientific, research, and industrial communities. Therefore, the present study was conducted to determine the risk factor, potential hazards, and provide practical programs in the laboratories of the Shrimp Research Institute.

    Methods

    Safety hazards of eight laboratories of the National Shrimp Research Institute were evaluated during the intervention study with the Failure Mode and Effects Analysis technique. To this end, in the first phase, the team of safety experts (HSE: Health and Safety Executive), by preparing and completing safety questionnaire forms, identified the current status of safety indicators and danger points of laboratories, assessed the distance with safety indicators, and managed danger points. Based on risk severity, probability of occurrence, and probability of risk detection, the risk priority number (RPN) was calculated, prioritized, and corrective measures were proposed. In the second phase, after corrective measures, the safety questionnaire was completed again and the level of risk severity, probability of occurrence, probability of detection, risk priority number, risk number, and percentage reduction of risk priority number of the studied laboratories were calculated and analyzed.

    Results

    Thirty-five hazard points were identified in the laboratories. The range of risk priority numbers ranged from RPN = 12 for the Plankton Laboratory to RPN = 210 for the Marine Microbiology Laboratories and Marine Pollutants. After control measures, the risk number of marine microbiology laboratory was reduced to 180 and marine pollutants to 120 (P <0.05).

    Conclusion

    The results showed that FMEA technique is appropriate in identifying the risk points, evaluating, and classifying the risks of the Iran Shrimp Research Institute laboratories and provide control strategies to eliminate or reduce the risk rate of research environments.

    Keywords: Risks, Laboratory, Safety, FMEA