فهرست مطالب

مسائل کاربردی تعلیم و تربیت اسلامی - سال ششم شماره 19 (تابستان 1400)

نشریه مسائل کاربردی تعلیم و تربیت اسلامی
سال ششم شماره 19 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا رنجبر، علیرضا منظری توکلی*، امان الله سلطانی، نجمه حاجی پور صفحات 7-30
    هدف

    در این پژوهش اثربخشی درمان شناختی رفتاری با رویکرد اسلامی بر اضطراب اجتماعی دانش ‏آموزان دختر متوسطه اول و دوم شهر کرمان در سال تحصیلی 1399-1398 مورد بررسی قرار گرفت.

    روش

    روش تحقیق آمیخته اکتشافی (کیفی و کمی) بود. بخش اول پژوهش (تهیه بسته مداخله ای  شناختی رفتاری با رویکرد اسلامی) به روش کیفی و با استفاده از تحلیل گزاره های دینی انجام شد. جهت بررسی روایی محتوایی بسته از کارشناسان مذهبی در خواست شد در دو زمینه صحت برداشت های روایی توسط پژوهشگران و مطابقت فنون پیشنهادی بسته شناختی رفتاری اسلامی با اهداف هر جلسه نظر دهند. بخش کمی، از نوع نیمه آزمایشی شامل دو گروه شناختی رفتاری با رویکرد اسلامی و گروه گواه بود. از بین افرادی که در سال 99-98 با شکایت اضطراب اجتماعی به مرکز مشاوره آموزش و پرورش کرمان مراجعه کرده بودند، 36 نفر به روش نمونه گیری در دسترس مورد مطالعه قرار گرفته و با بهره گیری از گمارش تصادفی 18 نفر در هر گروه بررسی شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه هراس اجتماعی کانور و همکاران (2000) بود. تجزیه و تحلیل داده ‏ها با روش آمار توصیفی، تحلیل کوواریانس تک متغیره و توسط نرم افزار SPSS22 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان شناختی رفتاری با رویکرد اسلامی به طور معنی‏ داری موجب کاهش اضطراب اجتماعی دانش‏آموزان شد (001/0> P).

    نتیجه گیری

    بر این اساس می‏توان پیشنهاد کرد که از این درمان در جهت کاهش اضطراب اجتماعی دانش ‏آموزان  استفاده شود.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: درمان شناختی رفتاری، اسلام، اضطراب اجتماعی، دانش آموزان
  • سودا ضربی، علیرضا امیر کبیری*، محمدرضا ربیعی مندجین صفحات 31-54
    هدف

    یکی از مسایل مهم، ارزشی و مورد تاکید درآموزش وپرورش بحث عدالت سازمانی است که رعایت آن در سازمان آموزش وپرورش که یک سازمان آموزشی است و زیرساخت های آینده منابع انسانی جامعه در آن شکل می گیرد، مهم و ضروری است. به همین دلیل، هدف از انجام این پژوهش طراحی و تبیین مدل عدالت سازمانی با رویکرد ارزش های اسلامی است.

    روش

    روش پژوهش به لحاظ ماهیت داده از نوع کیفی و به لحاظ هدف از نوع کاربردی می باشد.‏ مشارکت کنندگان در پژوهش را 27 نفر از اساتید ، متخصصان و خبرگان سازمان آموزش و پرورش استان اردبیل تشکیل می دهند که به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. گردآوری اطلاعات از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته عمیق و تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز با استفاده از فن تحلیل مضمون و نرم افزارMAXQDA  انجام شد. جهت بررسی روایی پژوهش از روش مثلث سازی داده ها و برای ارزیابی پایایی از روش هولستی استفاده شده است.

    یافته ها

     نتایج حاکی از شناسایی سه مضمون اصلی برای عدالت سازمانی با رویکرد ارزش های اسلامی شامل عدالت توزیعی (عدم تبعیض در اجرای قوانین، انتصاب و استخدام بر اساس معیارهای اسلامی، امانت داری، توزیع عادلانه امکانات و...)، رویه ای (پایبندی به قرآن، برخورداری از تقوا، رعایت حلال و حرام، نهادینه سازی امر به معروف و نهی از منکر، گذشت کردن هنگام مشاهده اشتباه ها، برخورداری از پشتوانه قوی معنوی و مذهبی و...) و مراوده ای (احساس برادری دینی، اخلاص در کار، حفظ کرامت انسانی، داشتن روابط حسنه باهم، فروخوردن خشم، افتادگی نسبت به کارکنان و...) است
    .

    نتیجه گیری

    بر این اساس  لازم است زمینه و بسترهای لازم برای پیاده سازی عدالت سازمانی و پیامدهای آن فراهم نمود.

    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، ارزش های اسلامی، آموزش و پرورش
  • داود طهماسب زاده شیخلار*، آزاده صاحبی، محسن دیبایی صفحات 55-86
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل محتوای کتاب های درسی دوره ابتدایی به لحاظ میزان توجه به ابعاد و مولفه های زیبایی شناسی با تاکید بر زیبایی های قرآنی انجام یافته است.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، جزء تحقیقات کاربردی، ازلحاظ رویکرد پژوهش جزء تحقیقات کمی و از لحاظ روش گردآوری داده ها و تحلیل آن ها از نوع تحلیل محتوا است. جامعه آماری پژوهش محتوای کتب هدیه های آسمانی دوره ابتدایی درسال تحصیلی 1399-1400 و نمونه آماری پژوهش برابر جامعه و شامل کتب هدیه های آسمانی دوره ابتدایی بود. ابزار گرداوری داده ها، چک لیست محقق ساخته مولفه های زیبایی شناسی بود و برای تجزیه و تحلیل داده ها، از آمار توصیفی و آنتروپی شانون استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد در زیبایی های مادی، زیبایی طبیعت 17 مورد، زیبایی جانداران 14 مورد، زیبایی آسمان 6 مورد، زیبایی انسان و مصنوعات هنری بشر 2 مورد و در زیبایی های معنوی، زیبایی ایمان 38 مورد، زیبایی علم 17 مورد، زیبایی عفو و اغماض 11 مورد، زیبایی نیت زیبا 10 مورد، زیبایی صبرو استقامت 4 مورد، و زیبایی عقل 0 مورد وجود داشت. نتایج آنتروپی شانون نیز نشان داد که ضریب اهمیت (Wj) برای زیبایی انسان، 271.؛ زیبایی آسمان 142.؛ زیبایی جانداران 189.؛ زیبایی طبیعت 125.؛ زیبایی رنگ ها 0 و زیبایی مصنوعات هنری بشر 271. می باشد. همچنین ضریب اهمیت (Wj) برای زیبایی صبرو استقامت، 331.؛ زیبایی عقل 0؛ زیبایی علم 182.؛ زیبایی نیت زیبا 294.؛ زیبایی عفو اغماض 074. و زیبایی ایمان 115. می باشد. همچنین بیشترین استفاده از زیبایی های بلاغی قرآنی مربوط به استفهام با فراوانی 26 مورد می باشد.

    نتایج

    بنابراین می توان نتیجه گرفت که در کتاب های درسی هدیه های آسمانی دوره ابتدای به تمامی ابعاد زیبایی مادی، معنوی و بلاغی به طور یکسان توجه نشده است.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، زیبایی شناسی، زیبایی مادی، زیبایی معنوی، زیبایی بلاغی، قرآن
  • شیما عطار، فائزه ناطقی*، نصرالله عرفانی صفحات 87-108
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی شاخص های رویکرد اسلامی در تربیت اخلاقی و تحلیل محتوای کتاب های درسی قرآن دوره متوسطه اول بر اساس آن شاخص ها انجام شد.

    روش

    این پژوهش با ترکیبی از روش های مطالعات کتابخانه ای، دلفی فازی، تحلیل محتوای کیفی- قیاسی و کمی صورت گرفت. در بخش مطالعات کتابخانه ای، جامعه پژوهش را منابع علمی مرتبط با موضوع تحقیق تشکیل داد و روش نمونه گیری از آن، در دسترس بود که تا رسیدن به حد اشباع اطلاعات ادامه داشت. برای جمع آوری داده ها از فیش و برای تجزیه و تحلیل داده ها از شیوه کیفی استفاده شد. در بخش دلفی فازی، جامعه آماری شامل اساتید شاغل در دانشگاه های استان همدان در سال 1399 در رشته های علوم تربیتی، روانشناسی و الهیات بود که 40 نفر از آن ها به صورت هدفمند به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته و برای تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی بهره گیری شد. در بخش تحلیل محتوا، جامعه آماری را کتاب های درسی قرآن دوره متوسطه اول تشکیل داد که به روش سرشماری بررسی شد. برای جمع آوری داده ها از چک لیست محقق ساخته تحلیل محتوا و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش آنتروپی شانون بهره برداری گردید.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از توزیع نامتوازن شاخص های رویکرد اسلامی در تربیت اخلاقی در محتوای کتاب های نامبرده است، بطوریکه بیشترین ضریب اهمیت مربوط به شاخص امر به معروف و کمترین ضریب اهمیت مربوط به شاخص های توجه به تمایلات فطری انسانی، خودسازی، خودشکوفایی، خودشناسی، انتخاب آگاهانه و فعل ارادی می باشد.

    نتیجه گیری

    بازنگری در محتوای کتاب های مذکور بر اساس شاخص های رویکرد اسلامی در تربیت اخلاقی ضروری است.

    کلیدواژگان: تربیت اخلاقی، رویکرد اسلامی، کتابهای درسی قرآن، دوره متوسطه
  • معصومه کیانی*، مریم پورجمشیدی صفحات 109-132
    هدف

    تببین مفهوم و اصول تربیت معنوی برای کودکان با تاکید بر مبانی نظری تحول بنیادین در نظام تربیت رسمی عمومی ایران وبررسی  فرصت ها و چالش های یادگیری الکترونیکی برای آن است.

    روش

    روش پژوهش کیفی، و جامعه آماری آن سند مبانی نظری تحول بنیادین، متون و منابع موجود درباره مفهوم معنویت و تربیت معنوی برای کودکان و نیز یادگیری الکترونیکی است که نمونه آماری به صورت هدفمند انتخاب شد. با استفاده از روش تحلیل استعلایی، مفهوم تربیت معنوی برای کودکان طبق مبانی نظری تحول بنیادین تبیین، و سپس با استفاده از روش استتاج قیاسی فرانکنا، سه اصل مهم تربیت معنوی کودکان که مربوط به وجه شناختی است، استنتاج و تشریح و سپس با روش توصیفی-تحلیلی به  فرصت ها و چالش های یادگیری الکترونیکی در راستای تحقق اصول مذکور پرداخته شد.

    یافته ها

    تربیت معنوی برای کودکان ناظر به شناخت خداوند به عنوان مرجع امر معنوی، پرورش روح و گرایش کودک به سوی او، و تحقق حیات طیبه در همه ابعاد زندگی کودک می باشد. سه اصل مهم تربیت معنوی برای کودکان در وجه شناختی شامل: پرورش اندیشه و اعتقادات صحیح درباره خداوند؛ توسعه چشم انداز کودک درباره اعتقادات و امکانات معنوی دین خود و سایر سنن و ادیان؛ و پرورش تفکر انتقادی کودکان بدست آمد. همچنین، توسعه سواد معنوی کودکان از طریق منابع باز، دسترسی به منابع انسانی مرجع و ایجاد اجتماعات معنوی، از فرصت های یادگیری الکترونیکی و نیز توانمندی معلمان و مدیریت فرایند تربیت کودکان، لزوم برخورداری آنها از نگرش ها و مهارت های ارتباطی لازم در امر آموزش الکترونیکی، نظارت و هدایت مشارکت کودکان و درک چشم انداز آنان در فضای آموزش الکترونیکی، و ارزشیابی و هدایت کودکان به سوی خودراهبری، از عمده ترین چالش های یادگیری الکترونیکی برای تربیت معنوی کودکان هستند.

    نتیجه گیری

    کودکان باید در عرصه تربیت معنوی، سواد معنوی لازم را کسب تا بتوانند درباره جهت گیری معنوی خود خردمندانه و آگاهانه اقدام کنند. برای این مهم می توان از فرصت های یادگیری الکترونیکی استفاده و در رفع محدودیت ها و چالش های این بستر برای تربیت معنوی کودکان اقدام نمود.

    کلیدواژگان: تربیت معنوی، کودکان، اصول تربیتی، یادگیری الکترونیکی
  • بشیر حسینی*، اکرم گودرزی، سوسن کشاورز، زهرا نورانی صفحات 133-164
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی بومی-اسلامی سواد رسانه ای مبتنی بر اسناد تحولی آموزش و پرورش در نظام تربیت رسمی و عمومی ایران درسال 1399 انجام شد.

    روش

     با استفاده از روش مطالعه کتابخانه ای و اسنادی، به مطالعه تطبیقی تجارب کشورهای پیشرو در زمینه سوادرسانه ای و مطالعه تحلیلی اسناد تحولی آموزش و پروش پرداخته شد. جامعه پژوهش شامل اسناد واطلاعات در خصوص سوادرسانه ای در سه کشور پیشرو کانادا، ژاپن و استرالیا و اسناد تحولی آموزش و پرورش شامل سند مبانی نظری تحول بنیادین، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش و دیگر اسناد پشتیبان آن است. در این پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند و به منظور تحلیل اسناد تحولی از ابزار تحلیل محتوای کیفی استقرایی تا سطح کدگذاری باز استفاده شد.

    یافته ها

     یافته های تحقیق حاکی از مفهوم سازی سوادرسانه ای در باز تعریفی از همه ابعاد (مبانی، تعریف، ویژگی ها، رویکرد و چشم انداز) بود. براین اساس الگوی سواد رسانه ای مبتنی برارزش ها و مبانی جهان بینی توحیدی، با تاکیدبرمقام خلیفه اللهی، تعقل ورزی، مسئولیت پذیری، معرفت یابی، محدودیت شناخت، تاکید برحیات طیبه(مبتنی بررشد فردی و جمعی)، مراتبی بودن حیات طیبه، عدالت تربیتی، تاکید بر احسان و گذشت، تاکید برارتقای بعدزیباشناختی در تمامی مولفه ها طراحی شد.از مهم ترین ویژگی های این الگو، رویکرد و چشم انداز"موقعیت شناسی و موقعیت آفرینی در فضای رسانه ای" و"تکوین و تعالی پیوسته هویت رسانه ای متربیان" است.

    نتیجه گیری

    از این رو  با طراحی چنین الگوی مفهومی، تمامی فرآیندهای سواد رسانه ای در کشور جهت بومی-اسلامی یافته و از تشتت و اغتشاش رهایی می یابد.

    کلیدواژگان: الگوی بومی- اسلامی، مطالعه تطبیقی، اسناد تحولی آموزش و پرورش، سواد رسانه ای، هویت رسانه ای
|
  • Zahra Ranjbar, Alireza Manzaritavakkoli*, Amanollah Soltani, Najmeh Hajipoor Pages 7-30
    Objectives

    In this study, the effectiveness of cognitive-behavioral therapy with Islamic approach on social anxiety of the first and second period high school female students in the 2019-2020 school year was investigated.

    Method

    The research method was a mixed one (qualitative and quantitative). The first part of the research (preparation of a cognitive-behavioral package with an Islamic approach) was performed qualitatively using the analysis of religious propositions. To investigate the validity of the package, some religious experts were asked to give comments on rightness of traditional readings by scholars and the accordance of the suggested techniques in the Islamic cognitive-behavioral package with the objectives of each session. The quantitative part was of quasi-experimental type consisted of two cognitive-behavioral groups with an Islamic approach and a control group. Among those who referred to the Education Counseling center in Kerman city with a complaint of social anxiety, 36 persons were studied by available sampling method, and 18 subjects were randomly assigned to each group. The data collection tool was the social panic questionnaire of Connor et al (2000). Data analysis was performed using descriptive statistics, univariate analysis of covariance and SPSS-22 software.

    Findings

    The findings showed that cognitive-behavioral therapy with Islamic approach significantly reduces students’ social anxiety (P<0/001).

    Conclusion

    Based on this study, it can be suggested that this treatment be used to reduce students’ social anxiety.

    Keywords: cognitive-behavioral therapy, Islam, Social anxiety, Students
  • Zarbi, Mohammad Reza Amirkabiri*, Mohamadreza Rabiee, Mondjin Pages 31-54
    Objective

    One of the most important, valuable and emphasized issues in education system is the discussion of organizational justice, the observance of which is important and necessary in the ‘education organization’, which is an educational organization wherein the future infrastructure of human resources of the society is formed. For this reason, the purpose of this study is to design and explain the model of organizational justice with the approach of Islamic values.

    Method

    The research method is qualitative in terms of data nature, and applied in terms of purpose. The participants in the research are 27 professors, specialists and experts of Education Organization in Ardabil Province, who were selected by purposive sampling. Data were collected through in-depth semi-structured interviews and data analysis using content analysis technique and MAXQDA software. The data triangulation method was used to evaluate the validity of the research and the Holsti’s method was used to evaluate the reliability.

    Conclusion

    The results indicate the identification of three main themes for organizational justice with the approach of Islamic values, including distributive justice (non-discrimination in law enforcement, appointment and employment according to Islamic standards, trusteeship, equitable distribution of facilities, etc.), procedural justice (adherence to the Qur'an, possessing piety, observing what is lawful and unlawful, institutionalizing enjoining the good and forbidding the evil, forgiving while observing mistakes, having strong spiritual and religious support, etc.) and communicational justice (feeling of religious brotherhood, sincerity in work, preserving human dignity, having good relationships with each other, suppressing anger, humbleness towards employees, etc.). Also, the necessary grounds and contexts for the implementation of organizational justice and its consequences were identified.

    Keywords: Organizational Justice, Islamic values, Education
  • Davoud Tahmasebzadeh Sheikhlar*, Azadeh Sahebi, Mohsen Dibaee Pages 55-86
    Objective

    the present study aims at analyzing the content of school textbooks from the viewpoint of aesthetic dimensions and parameters with an emphasis on the Qur’anic beauties.

    Method

    the present study is of practical type with a quantitative approach. Its method for gathering and analysis of data is of content analysis type. The statistical society of the study was the content of the textbook of the ‘Heavenly Gifts’ in primary schools in 1399-1400 SH school year. The statistical sample of the study consisted of the textbooks entitled the ‘Heavenly Gifts’ in the primary school. The tool for gathering data was the researcher-made checklist for the parameters of aestheticism. For analyzing data, we used descriptive statistics and Shanon’s entropy.

    Findings

    the findings showed that in the group of material beauties, 17 cases were for beauty of nature, 14 cases for beauty of animals, 6 cases for beauty of the sky, and 2 cases for the beauty of human and human artifacts. In the group of spiritual beauties, 38 cases were for beauty of the faith, 17 cases for beauty of knowledge, 11 cases for beauty of forgiveness and forbearance, 10 cases for beauty of one’s intention, 4 cases for beauty of patience and endurance, and no case for beauty of wisdom. The results of Shanon’s entropy showed that weighting coefficient (Wj) was 271for human’s beauty, 142 for beauty of the sky, 189 for animals’ beauty, 125 for nature’s beauty, zero for beauty of colors, and 271 for beauty of humans’ artifacts. Similarly, the Wj was 331 for patience and endurance, zero for beauty of wisdom, 182 for beauty of knowledge, 294 for beauty of intention, 0.074 for beauty of forgiveness and forbearance, and 115 for beauty of the faith. Besides, the highest use of rhetorical beauty in the Qur’an was for question with 26 cases of frequency.

    Conclusion

    we can conclude that in the textbooks entitled the ‘Heavenly Gifts’ in primary schools, not all dimensions of material, spiritual, and rhetorical beauties have been paid attention to equally.

    Keywords: Content Analysis, Aesthetics, Material Beauty, Spiritual Beauty, Rhetorical Beauty, Quran
  • Shima Attar, Faezeh Nateghi*, Nasrollah Erfani Pages 87-108
    Objective

    The present study was conducted to identify the parameters of the Islamic approach in moral education and analyze the content of the Quran textbooks in the junior high school based on those parameters.

    Method

    This study was conducted with a combination of library, Fuzzy Delphi, and Qualitative-Deductive Content Analysis Methods. In the library studies section, the research community consisted of scientific resources related to the research topic and the sampling method was available, which continued until the information saturation. The card repertoire was used to collect data and a qualitative method was used to analyze the data. In the Fuzzy Delphi section, the statistical population included professors working in universities of Hamadan Province in 1399 SH in the Fields of |educational science, psychology, and theology, 40 of whom were purposefully selected as a statistical sample. A researcher-made questionnaire was developed to collect data and the parameters of descriptive statistics were used to analyze the data. In the content analysis section, the statistical population consisted of the Quran textbooks for the junior high school, which were examined by the census method. A researcher-made content analysis checklist was used to collect the data and Shannon Entropy method was used to analyze the data.

    Findings

    The findings indicate an unbalanced distribution of parameters of Islamic approach in moral education in the content of the abovementioned books, in a way that the highest coefficient of importance is related to the Index of enjoining good and the lowest coefficient of importance is related to the indices of attention to innate human tendencies, self-improvement and self-actualization, self-knowledge, conscious choice and voluntary action.

    Conclusion

    it is necessary to review the content of the abovementioned books based on the characteristics of the Islamic approach in moral education.

    Keywords: Moral Education, Islamic Approach, Quran Textbook, Junior School
  • Masume Kiyani*, Maryam Pourjamshidi Pages 109-132
    Objective

    The purpose of this study is to explain the concept of spiritual education for children (S4C) and its principles with an emphasis on the Theoretical Foundations of Fundamental Transformation in the Formal Public Education System of Iran, and exploring the opportunities and challenges of e-learning for it.

    Method

    This is a qualitative research, and its statistical population consists of the document of Theoretical Foundations of Fundamental Transformation and all available texts and resources related to the concept of spirituality and spiritual education for children as well as e-learning. The statistical sample was selected through purposive means. Then, using the method of transcendental analysis, the concept of children's spiritual education according to the Theoretical Foundations of Fundamental Transformation was explained, and using Frankena’s deductive model, three important principles of children's spiritual education related to its cognitive aspect were inferred and explained, and then, using descriptive-analytical method, the opportunities and challenges of e-learning in achieving the mentioned principles were discussed.

    Results

    The results of the analysis showed that the spiritual education for children (S4C) focuses on the knowledge about Allah as the source of spirituality, nurturing the child's spirit and inclinations towards Allah, and the realization of a ‘Purified life’ in all aspects of the child's life. It was also clarified that the three important principles of children's spiritual education in its cognitive aspect are: the principle of cultivating correct thoughts and beliefs about Allah as the source of spirituality; developing the child's perspective on the beliefs and spiritual possibilities of his/ her religion and other traditions and religions; fostering the children's critical thinking. Furthermore, developing children’s spiritual literacy through open sources, access to reference human resources with the least restrictions, and creating spiritual communities are some of the opportunities of e-learning for S4C. Also, empowerment of teachers and management of children's educational process, their need to have the necessary attitudes and communication skills in e-learning, the monitoring and guiding learners' participation, and understanding distance learning from children’s viewpoint, and evaluating and guiding children towards self-direction are some of the major challenges of e-learning for S4C.

    Conclusion

    Children should acquire the necessary spiritual literacy in the field of spiritual education based on the Theoretical Foundations of Fundamental Transformation so that they can act wisely and consciously about their spiritual orientation. In this regard, e-learning opportunities can be used to overcome its limitations and challenges for the spiritual education of children.

    Keywords: spiritual education, children, educational principles, e-learning
  • Bashir Hosseini*, Akram Goodarzi, Soosan Keshavarz, Zahra Noorani Pages 133-164
    Objective

    This study aimed at designing a native-Islamic model of media literacy based on the evolutional documents of education in the formal and public education system of Iran in 1399 SH.

    Method

    Using the library and documentary study method in qualitative research methods, a comparative study of the experiences of leading countries in the field of media literacy, and an analytical study of educational documents of education were conducted. The research population included documents and information on media literacy in the three leading countries of Canada, Japan, and Australia, as well as the educational evolution documents including the document of the theoretical foundations of fundamental change, the document of a fundamental change of education, and other supporting documents including documentation of space supply subsystems, equipment and technology, national curriculum, financial resources, research, guidance and management, and teacher training. This study used the purposive sampling method and to analyze the information, comparative study methods and inductive content analysis were used.

    Findings

    The research findings indicate the conceptualization of media literacy in redefining all dimensions (principles, definition, characteristics, approach, and perspective). Accordingly, the model of media literacy was designed on the basis of the values and foundations of monotheistic worldview, with an emphasis on the position of the divine caliph, rationalism, responsibility, acquiring knowledge, limitation of cognition, emphasis on purified life (based on individual and collective growth), hierarchical nature of purified life, educational justice, emphasis on benefaction and forgiveness, emphasis on promoting the aesthetic dimension in all components. One of the most important features of this model is the approach and perspective of "Position recognition and improving position in the media space" and "continuous development and excellence of learners' media identity", which has not been considered in other models of media literacy.

    Conclusion

    Therefore, by designing such a conceptual model, all media literacy processes in the country find a native-Islamic direction and get rid of fragmentation and confusion.

    Keywords: Native-Islamic model, Comparative study, Educational transformation documents, Media literacy, Media identity