فهرست مطالب

نشریه برنامه ریزی توسعه شهری و منطقه ای
پیاپی 15 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محسن موسوی*، سحر امینی گوهرریزی، هانیه لطفی پور، راضیه رهنما صفحات 1-25

    یکی از عوامل تقویت روابط بین افراد ایجاد تعاملات اجتماعی است و این یکی از دغدغه های مهم و اساسی انسان ها در طول زندگی می باشد. در شرایط وقوع پاندمی، افراد ترس و اضطراب فراوانی دارند که در محیط های شلوغ به ملاقات یکدیگر بپردازند، زیرا امکان به خطر افتادن سلامتی آن ها بسیار بالا می رود. هدف این پژوهش، بررسی امکان ایجاد تعاملات اجتماعی از دست رفته در شرایط پاندمی در میدان نقش جهان اصفهان می باشد. روش پژوهش حاضر بر اساس ماهیت، کیفی و از نظر هدف، کاربردی و توسعه ای به شمار می رود. برای بررسی چگونگی احیا فضاهایی با تعاملات اجتماعی و شناسایی معیارهای فضایی در راستای رسیدن به این هدف، از نرم افزار های تخصصی نحو فضا استفاده گردیده است. نتایج پژوهش نشان می دهد فضای جلو سردر قیصریه، از پیمایش بیشتری برخوردار است و بهتر است در زمان حضور در میدان نقش جهان در شرایط پاندمی، افراد در این فضا حضور نداشته باشند. همچنین از نظر ارتباط فضایی، فضای باز میدان در جلوی عمارت عالی قاپو از ارتباط فضایی بالایی بر خوردار است. در نتیجه میزان ارتباط و تماس افراد در این بخش بالا می باشد. در هنگام شیوع بیماری همه گیر، بهترین مکان میدان نقش جهان برای ایجاد تعاملات اجتماعی، زون مرکزی میدان نقش جهان می باشد که با توجه به داده های استخراج شده، هنگام حضور افراد در میدان، امنیت سلامت آن ها بیشتر حفظ می گردد.

    کلیدواژگان: تعاملات اجتماعی، پاندمی، میدان نقش جهان، اصفهان
  • ساناز سعیدی*، مهدی آسیایی صفحات 27-49

    یکی ازمهمترین راه های جهت مقابله با مخاطره سیل پهنه بندی پتانسیل سیل خیزی می باشد.پژوهش حاضربا هدف پهنه بندی خطر وقوع سیل در شهرستان سبزواربا تاکید بر نقاط شهری و روستایی در سال 1399انجام پذیرفته؛این پژوهش از نوع کاربردی و در آن از منطق فازی، تحلیل سلسله مراتبی و سامانه اطلاعات جغرافیایی استفاده شده است.در این پژوهش هشت معیار شیب، فاصله از رودخانه، ارتفاع، زمین شناسی، کاربری اراضی، بارش، تراکم زهکشی و پوشش گیاهی مورد بررسی قرار گرفته اند. جهت پهنه بندی خطر وقوع سیل در شهرستان سبزوار براساس معیارهای فوق ابتدا رستر سازی لایه ها انجام و سپس با استفاده از توابع عضویت فازی، فازی و در نهایت نقشه های فازی شده لایه ها به دست آمده است. در ادامه نیز با کمک نرم افزار EXCEL فرآیندمقایسه زوجی معیارها نسبت به یکدیگرانجام و سپس وزن نهایی معیارها با لایه های فازی شده ترکیب و در نهایت نقشه های به دست آمده با عملگرهای فازی منطبق و نقشه پهنه بندی استخراج گردیده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد متغیرهای موثر در ایجاد سیل در منطقه شامل شیب با ضریب وزنی 340/0 و بارش با ضریب  184/0 می باشد. البته متغیرپوشش گیاهی با ضریب 020/0 از کمترین تاثیر در منطقه برخوردار می باشد.با توجه به نقشه کلاسه بندی خطر سیل خیزی شهر سبزوار بعنوان مهمترین کانون جمعیتی شهرستان در محدوده خطر کم قراردارد به لحاظ سکونتگاه های روستایی نیز اکثر آبادی های این شهرستان در پهنه با خطر خیلی کم، کم و متوسط قرار دارند.

    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، پهنه بندی، سیل، منطق فازی، تحلیل سلسله مراتبی
  • روح الله شهیدی پور، الهام سنگی*، حامد مظاهریان، علیرضا کرمی، علی جعفری شهرستانی صفحات 51-87

    فقدان سیستم ارزیابی عملکرد در سازمان ها، یکی از علل اصلی عدم تحقق برنامه ها و ماموریت های آنها به شمار می آید. آسیب شناسی رویه های ارزیابی گذشته شهرداری تهران نشان می دهد تعداد بالای شاخص ها، کیفی بودن نحوه سنجش آن ها و برخورداری از رویکرد سنتی باعث عدم تحقق هدف اصلی ارزیابی بوده است. هدف از این پژوهش، بیان روش تدوین و اولویت بندی شاخص های عملکرد مناطق بیست و دو گانه شهرداری تهران با استفاده از روش دلفی فازی است تا زمینه ی لازم برای ارزیابی کارآمد براساس شاخص های اولویت بندی شده فراهم شود. این پژوهش از نوع کاربردی و جمع آوری داده ها به صورت تلفیقی است که با استفاده از نظرسنجی خبرگان بر مبنای روش دلفی-فازی انجام شده است. مقاله ضمن جمع آوری شاخص های مهم و اثرگذار به منظور ارزیابی عملکرد شهرداری با استفاده از نظرات نخبگان و کارشناسان، اولویت بندی آنها را برای هر یک از مناطق شهرداری تهران ارایه می دهد. نتایج نشان داد میزان تحقق درآمد نقد، میانگین زمان صدور پروانه ساختمانی، میزان رضایت شغلی کارکنان، بهبود عملکرد سامانه اتوبوسرانی، وضعیت حمل و نقل و جمع آوری پسماند و خدمات نظافتی مکانیزه، وضعیت اجرای برنامه های فرهنگی و ملی و مذهبی، کیفیت رسیدگی به درخواست های شهروندان به ترتیب حایز بالاترین اولویت در میان حوزه های 7 گانه شاخص های ارزیابی عملکرد مناطق شهرداری تهران شدند.

    کلیدواژگان: دلفی فازی، ارزیابی عملکرد، پایش نظام مند، شهرداری تهران
  • مریم محمدی*، کیارش کاظمی صفحات 89-117

    در موارد متعددی طرح های شهری در شهرها، بدون توجه به خواست ساکنان و زمینه و صرفا در جهت کسب سود بیشتر مد نظر قرار می-گیرند. در این میان، در شهر تهران در مواردی ساخت وساز در جهت کسب سود تا آنجا پیش رفته که بسیاری از مجتمع های تجاری با تغییر کاربری فضای سبز به این کاربری احداث شده اند. در پژوهش پیش رو تلاش بر این است تا احداث مجتمع تجاری به جای پارک و زمین بازی در نمونه ای از محلات تهران (محله ی آجودانیه) و شرایطی که برای ساکنان به وجود آمده را با بهره گیری از دیدگاه شهروندان و با توجه به انگاره حق به شهر، مورد سنجش قرار دهد. این پژوهش با بهره گیری از روش تحلیل تماتیک قیاسی و تحلیل مصاحبه های عمیق (18 مصاحبه) بر آن است تا دیدگاه ساکنان را از منظر حقوق تضیع شده ی آنها بررسی نماید. تم های اصلی که خواست ساکنان با تکیه ی بر انگاره حق به شهر دسته بندی شده اند، شامل حق به حرکت و دسترسی، حق به فضای عمومی، حق دسترسی به خدمات، حق دسترسی به فضای سبز، حق برخورداری از امنیت و حق مشارکت ساکنان در اداره امور محله خود می شوند.

    کلیدواژگان: طرح های شهری، حق به شهر، مجتمع تجاری، محله
  • عاطفه پارسائیان* صفحات 119-137

    کیفیت محیط مفهومی چند بعدی و حاکی از شرایط اجتماعی- فرهنگی و کالبدی محیط شهری و نشانگر میزان رضایت یا عدم رضایت شهروندان از محیط شهری می باشد. توسعه مختلط کاربریها بعنوان شکلی از توسعه شهری و رویکردی جدید در چیدمان و ارتباط فضایی کاربری ها با تاکید بر تمرکز و تنوع کاربریها در یک محدوده معین است که از مهمترین اثرات آن، خلق تنوع و ارتقاء کیفیت محیط می باشد. تنوع استقرار کاربریها در خیابان فرخی یزد نوعی توسعه کریدوری کاربری زمین مختلط بوده که موجب حضور شهروندان در این خیابان شده است. لذا پژوهش حاضر بدنبال سنجش کیفیت محیطی ایجاد شده به واسطه توسعه بصورت اختلاط کاربری در خیابان فرخی یزد و در پی ارتقاء کیفیت محیطی آن و افزایش رضایت استفاده کنندگان از فضا می باشد. برای این منظور جهت جمع آوری داده از پرسشنامه و برای تحلیل داده ها از تکنیکهای آزمون T تک نمونه ای، ضریب رگرسیونی بتا و تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج نشان می دهد میزان رضایت کاربران از متغیرهای سازگاری، تنوع کاربری، عدالت اجتماعی، ایمنی و امنیت و سرزندگی بالا می باشد و توسعه بصورت کاربری زمین مختلط در خیابان فرخی یزد نسبتا توانسته محیط شهری جذاب و با کیفیتی را ایجاد نماید همچنین متغیرهای دسترسی، ایمنی و امنیت و تنوع کاربری بیشترین سهم و معیار فشردگی و پراکندگی بافت کمترین سهم را در کیفیت محیطی خیابان ایفا کرده اند. بطور کلی اولویتهای مداخله جهت افزایش کیفیت محیطی خیابان به ترتیب در ابعاد مورفولوژیک، ادراکی عملکردی و اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت محیط شهری، کاربری زمین مختلط، خیابان فرخی یزد
  • رحیمه جوادیان، زینب کرکه آبادی*، محمدرضا زند مقدم صفحات 139-166

    بافت قدیمی هر شهر نشان دهنده تاریخ و هویت گذشته آن است یکی از اقداماتی که می توان برای حفظ آن انجام داد، تبدیل این معابر به پیاده راه  است که می تواند مقصدی جذاب برای  پیاده روی باشد وبه رشد و توسعه پایدار شهر کمک کند. بنابراین توجه بیشتر مدیران شهری به فضاهای حرکت شهری مانند"پیاده رو"یکی از اساسی ترین بخش های سیاست های شهری برای رسیدن به توسعه پایدار خصوصا در بافت قدیم دارای ارزش تاریخی شهرها است. در این مقاله با بررسی شاخص های مختلف پیاده راه ازمنظر توسعه پایدار در شهر سمنان شامل  شاخص های پیاده مداری، شاخص های توسعه پایدار ،در فرآیند بازآفرینی پیاده راه ها  براساس پرسشنامه های تدوین شده با روش های آزمون فرضیه برابری میانگین یک جامعه  t-test ، ضریب همبستگی پیرسون و سپس رتبه بندی شاخص ها براساس وزن آنتروپی و در نهایت با روش TOPSIS. تحلیل داده ها انجام می گردد و فرضیه ها مورد بررسی قرار می گیرد. جهت انجام سنجش میزان پیاده مداری از مدل HQE2R استفاده شده است . نتایج نشان داد  شاخص های پیاده مداری، شاخص های توسعه پایدار ،شاخص گذران اوقات فراقت دربرنامه ریزی شهری و فرآیند بازآفرینی پیاده راه ها شهری از منظر توسعه پایدار در شهر سمنان به درستی تعریف شده و می تواند موثر باشد. همچنین خیابان امام، مسیر  چهار راه شهربانی تا چهار راه مازندران (خیابان طالقانی) و خیابان آستانه در بافت شهر سمنان می تواند به پیاده راه شهری تبدیل شود.

    کلیدواژگان: پیاده راه شهری، بافت تاریخی، توسعه پایدار، بازآفرینی
|
  • Syed Mohsen Moosavi *, Sahar Amini Goharrizi, Hanieh Lotfipour, Razieh Rahnama Pages 1-25

    One of the factors in strengthening relationships between people is the creation of social interactions, and this is one of the most important and fundamental concerns of human beings throughout life. In the event of a pandemic, people are very afraid and anxious to meet each other in crowded environments, because the possibility of endangering their health is very high. The purpose of this study is to investigate the possibility of creating lost social interactions in pandemic conditions in Naghsh Jahan Square in Isfahan. The method of the present study is based on the nature, quality and purpose, application and development. In order to study how to revive spaces with social interactions and identify spatial criteria in order to achieve this goal, specialized space syntax software has been used. The results show that the space in front of the entrance of Caesarea has more navigation and it is better for people not to be present in this space when they are in Naghsh Jahan Square in a pandemic situation. Also, in terms of spatial communication, the open space of the square in front of Qapo Aali mansion has a high spatial connection. As a result, the amount of communication and contact of people in this section is high. In the event of an epidemic, the best place for Naghsh Jahan Square to create social interactions is central zone of Naghsh Jahan Square, which according to the extracted data, when people are present in the square, their health is more secure

    Keywords: Social Interactions, Pandemic, Naghsh Jahan Square, Isfahan
  • Sanaz Saeedi *, Mehdi Asiaei Pages 27-49

    One of the most important ways to deal with flood risk is zoning of flood potential. The present study was conducted with the aim of zoning flood risk in Sabzevar city with emphasis on urban and rural areas in 1399; this research is of applied type and in it from fuzzy logic, analysis Hierarchy and geographic information system have been used. In this study, eight criteria of slope, distance from the river, altitude, geology, land use, rainfall, drainage density and vegetation have been studied. In order to zoning the risk of floods in Sabzevar city, based on the above criteria, first the layers are rasterized and then using the fuzzy, fuzzy membership functions and finally the fuzzy maps of the layers are obtained. Then, with the help of EXCEL software, the process of pairwise comparison of the criteria with each other is performed and then the final weight of the criteria is combined with fuzzy layers and finally the obtained maps are matched with fuzzy operators and the zoning map is extracted. The results of this study show that the effective variables in causing floods in the region include slope with a weight coefficient of 0.340 and precipitation with a coefficient of 0.184. Of course, the vegetation variable with a coefficient of 0.020 has the least impact in the region. According to the flood risk classification map, Sabzevar city as the most important population center of the city is in low risk area. They are very low, low and medium.

    Keywords: Natural hazards, zoning, floods, Fuzzy Logic, Hierarchical Analysis
  • Roohollah Shahidipour, Elham Sangi *, Hamed Mazaherian, Alireza Karami, Ali Jafari Shahrestani Pages 51-87

    Lack of performance assessment system in organizations is one of the main reasons for failure of their goals and missions. The pathology of the past assessment procedures in Tehran municipality shows that high number of indicators, being qualitative and having traditional approach have led to the failure to achieve the main purpose of assssment. The purpose of this study is to describe and prioritize the performance indicators of twenty-two districts of Tehran Municipality using fuzzy Delphi method to provide the necessary basis for realization of programs based on prioritized indicators.This is an applied research and data collection is done in a mixed method studies which has been performed with surveying of experts based on Dehphi fuzzy method. This paper summarizes the significant and important indicators for evaluating the performance of Tehran Municipality using the opinions of elits and experts and prioritizes each indicator for sub-units of Tehran Municipality. The results showed cash realization rate, average time to issue a building license, staff satisfaction, improved bus performance, transportation and waste collection and mechanized cleaning services, cultural, national and religious performance status, quality of care at the request of the citizens had the highest priority in the seven areas, respectively.

    Keywords: Fuzzy Delphi, Performance Assessment, Tehran municipality
  • Maryam Mohammadi *, Kiarash Kazemi Pages 89-117

    In many cases, urban plans in cities are considered regardless of the wishes of the residents and the context and only in order to make more profit. Meanwhile, in the city of Tehran, in some cases, construction companies have gone so far as to make a profit, so that many commercial complexes have been built by changing the use of green space to this use. In the present study, an attempt was made to construct a commercial complex instead of a park and a playground in a sample of Tehran neighborhoods (Ajodaniyeh neighborhood) and the conditions that have been created for the residents, taking advantage of the citizens' point of view and according to the concept of the right to the city. Using deductive thematic analysis and analyzing in-depth interviews (18 interviews), this study aims to examine the views of residents from the perspective of their violated rights. The main categories that residents want to be categorized based on the idea of the right to the city include the right to movement and access, the right to public space, the right to access public services, the right to access green space, the right to security. And residents claim the right to participate in the management of their neighborhood.

    Keywords: Urban Plans, The right to the city, commercial complex, neighborhood
  • Atefe Parsaeian * Pages 119-137

    Environmental quality is a multidimensional concept and indicates the social, cultural and physical conditions of the urban environment and indicates the degree of satisfaction or dissatisfaction of citizens with the urban environment. mixed use development as a form of urban development and a new approach in land uses layout and spatial relevance and its the main affects are: creating diversity and promotion of environmental quality. The diversity of land use in Farokhi Street in Yazd is as ribbon mixed use development. Therefore, the present study seeks to assess the environmental quality created by development in the form of mixed use in Farrokhi Street in Yazd and seeks to improve its environmental quality and increase the satisfaction of space users. For this purpose, a questionnaire was used to collect data and one-sample t-test, beta regression coefficient and path analysis techniques were used to analyze the data. The results show that users are highly satisfied with the variables of compatibility, land use diversity, social justice, safety and security and vitality. And development as a mixed land use in Farrokhi Street of Yazd has been able to create an attractive urban environment with high quality. Also, the variables of access, safety and security and land use diversity have played the highest share and the criterions of compactness and dispersion of texture have the lowest share in environmental street quality. In general, the Intervention priorities to increase the environmental quality of the street are in morphological, as perceptional, functional and social dimensions

    Keywords: Urban environment quality, Mixed use, The Yazd Farokhi Street
  • Rahimeh Javadian, Zainab Karkehabadi *, Mohammadreza Zand Moghadam Pages 139-166

    The old texture of each city reflects its history and past identity. One of the measures that can be taken to preserve it is to turn these passages into sidewalks, which can be an attractive destination for walking and contribute to the sustainable growth and development of the city. Therefore, more attention of city managers to urban movement spaces such as "sidewalks" is one of the most basic parts of urban policies to achieve sustainable development, especially in the old context of the historical value of cities. In this article, by examining different sidewalk indicators in terms of sustainable development in Semnan, including sidewalk indicators, sustainable development indicators, in the process of recreating sidewalks based on questionnaires developed with test methods hypothesis of average equality of a t-test community, correlation coefficient Pearson and then ranking the indicators based on entropy weight and finally by TOPSIS method. Data analysis is performed and hypotheses are examined. HQE2R model has been used to measure the amount of pedestrian orbit. The results showed that pedestrian indicators, indicators of sustainable development, indicators of spending leisure time in urban planning and the process of recreation of urban sidewalks from the perspective of sustainable development in Semnan are correctly defined and can be effective. Also, Imam Street, the intersection of Shahrbani to the intersection of Mazandaran (Taleghani Street) and Astaneh Street in the city of Semnan can be turned into an urban sidewalk.

    Keywords: Urban sidewalk, Historical context, Sustainable Development, Recreation