فهرست مطالب

فصلنامه سلامت و مراقبت
سال بیست و سوم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ساسان رجبی*، محسن کمالی، سید کاظم موسوی صفحات 110-120
    زمینه و هدف

    آسم یکی از شایع ترین بیماری های مزمن تنفسی است که عمدتا روند زندگی و عملکرد اجتماعی، روانی و حتی اقتصادی مبتلایان را تحت تاثیر قرار می دهد. با توجه به اهمیت سبک زندگی در ارتقاء سلامتی و بهبود کیفیت زندگی به ویژه در بیماری های مزمن همچون آسم، پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین سبک زندگی و کیفیت زندگی در بیماران مبتلا به آسم برنامه ریزی و اجرا شد.

    روش کار

    این پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی بوده و جامعه پژوهش شامل تمامی بیماران بزرگسال مبتلا به آسم مراجعه کننده به مراکز درمانی استان زنجان در سال 1399 بود. تعداد 400 نفر از این بیماران به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی و پرسشنامه سبک زندگی (LSQ) استفاده گردید. نتایج حاصل از پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS-26  در دو سطح توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی (ضریب همبستگی پیرسون، آنووا و تی تست مستقل) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    براساس نتایج،40 درصد افراد شرکت کننده در محدوده سنی بالای 60 سال قرار داشتند و 58 درصدآنها را مردان تشکیل می دادند. بین نمره سبک زندگی کل و کیفیت زندگی کل بیماران مبتلا به آسم رابطه مثبت و معنی دار یافت شد (0/05<p). بعلاوه، بین نمره سبک زندگی کل با ابعاد سلامت جسمی و سلامت محیط کیفیت زندگی و همچنین بین نمره کیفیت زندگی کل با ابعاد کنترل وزن، سلامت روانی و سلامت اجتماعی سبک زندگی ارتباط آماری معنادار بدست آمد (0/05<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به ماهیت مزمن و پیشرونده بیماری آسم و لزوم تداوم مراقبت های سلامتی، ارتقاء کیفیت زندگی از طریق تغییر در سبک زندگی مبتلایان می تواند در پیشگیری از پیشرفت این بیماری نقش سازنده ای ایفا کند. از این رو پیشنهاد می گردد تا متخصصان حوزه سلامت در جهت تغییر سبک زندگی این بیماران، مداخلات آموزشی را با هدف ارتقاء کیفیت زندگی آنان مورد توجه قرار دهند.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، کیفیت زندگی، آسم
  • فریبا مرادی، یونس پرنیان، عین الله سکینه پور*، زهرا نوروزی، مریم مزیدی صفحات 121-132
    زمینه و هدف

    با افزایش سن، تعادل و راه رفتن و همچنین ثبات وضعیت به طور طبیعی تغییر می‫کند. این پژوهش با هدف تاثیر تمرینات فرانکل بر راه رفتن، ثبات وضعیت و تعادل زنان سالمند دارای کیفوز انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه نیمه تجربی قبل و بعد، 30 زن مبتلا به کیفوز مراجعه کننده به مرکز تحقیقات سالمندان استان کرمانشاه به روش نمونه گیری در دسترس شرکت کردند و به شیوه تصادفی به دو گروه تمرینات فرانکل (15 نفر) و گروه شاهد (15 نفر) تقسیم شدند. گروه تمرینات فرانکل به مدت 5 هفته (3 جلسه در هفته و هر جلسه یک ساعت)، در برنامه تمرینات شرکت کردند، اما گروه کنترل در هیچ برنامه تمرینی شرکت نکردند. راه رفتن، تعادل و ثبات وضعیت آزمودنی‫ها قبل و پس از انجام تمرینات منتخب مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (آزمون های آنالیز کواریانس و تی  زوجی) و نرم افزار SPSS-25 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که در گروه تجربی، تفاوت معناداری در امتیازات مربوط به پارامترهای سینماتیک، آزمون چرخش 180 درجه (تعداد گام) و آزمون مقیاس تعادلی برگ بین پیش آزمون و پس آزمون، وجود داشت (0/05>p)، در حالی که در گروه کنترل این تفاوت معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    به نظر می‫رسد که تمرینات فرانکل در بهبود راه رفتن، ثبات وضعیت و تعادل سالمندان دارای کیفوز، موثر بوده است. از این رو احتمالا تجویز با احتیاط تمرینات فرانکل در این افراد می‫تواند سودمند باشد.

    کلیدواژگان: کیفوز، تعادل، ثبات وضعیت، تمرینات فرانکل، زنان سالمند
  • هاجر صادقی، مهدی اکبرزاده امیردهی، احسان طاهری، خاطره حاج علی بیگی، فاطمه میرسمیعی، یزدان شعبانی، محبوبه سجادی هزاوه، کبری قربان زاده* صفحات 133-144
    زمینه و هدف

    ویژگی‫های شخصیتی، از عوامل روانشناختی موثر در کنترل دیابت و خودمراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت محسوب می‫شود. هدف از این پژوهش تعیین ارتباط ویژگی‫های شخصیتی و اعتماد به خودمراقبتی در سالمندان مبتلا به دیابت نوع 2 بود.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی همبستگی، تعداد 163 سالمند مبتلا به دیابت نوع 2 مراجعه کننده به مراکز آموزشی- درمانی شهر اراک در نیمه دوم سال 1396 به صورت در دسترس مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از پرسشنامه‫های شخصیت نیو و اعتماد به خودمراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت، جمع آوری و با نرم افزار SPSS-20 و آزمون‫های تی و آنووا تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که بین ابعاد مختلف ویژگی‫های شخصیتی و اعتماد به خودمراقبتی در بیماران مبتلا به دیابت، ارتباط آماری معنی‫دار وجود دارد (0/05>p). همچنین بین روان نژندی با شغل، برونگرایی با سن و انعطاف پذیری با سن و شغل رابطه معنی دار آماری مشاهده شد (0/05>p). بین هیچ یک از مشخصات فردی با اعتماد به خودمراقبتی، ارتباط معنی‫داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی از وجود ارتباط بین ویژگی های شخصیتی و اعتماد به خودمراقبتی در سالمندان مبتلا به دیابت نوع 2 بود. پیشنهاد می شود برنامه‫های آموزشی در ارتباط با  ویژگی‫های شخصیتی که می‫تواند منجر به ارتقای توان خودمراقبتی و سازش بیمار با بیماری گردد، برای این گروه از بیماران ترتیب داده شود.

    کلیدواژگان: سالمندی، دیابت، اعتماد به خودمراقبتی، ویژگی‫های شخصیتی، رفتارهای خودمراقبتی
  • راضیه ذوالقدر، رزاق رحیم پور* صفحات 145-155
    زمینه و هدف

    سلامت روان از مهم ترین مباحث حوزه بهداشت و سلامت است که در پرستاران به دلیل ماهیت شغلی آنها در حفظ سلامت بیماران از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف پژوهش حاضر تعیین وضعیت سلامت عمومی و سلامت روان پرستاران بیمارستان‫های شهرستان لارستان بود.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی به صورت توصیفی- تحلیلی و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای روی 150 نفر از پرستاران شاغل در بیمارستان‫های شهرستان لارستان در سال 1399 انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه خود ساخته اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه استاندارد سلامت عمومی (GHQ28) و همچنین پرسشنامه استاندارد سلامت روان (SCL90-R) بود. به منظور تحلیل داده ها از شاخص‫های مرکزی و پراکندگی و آزمون‫های آماری تی مستقل، تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون با کمک نرم افزار آماری SPSS-22 استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سنی پرستاران مورد مطالعه برابر با 7/9±32/7 سال بود. یافته های مطالعه، میانگین نمرات سلامت عمومی و سلامت روان پرستاران مورد بررسی را به ترتیب برابر با 13/2±60/96 و 49/5±180/2 نشان داد. پرستاران بخش‫های مراقبت ویژه و داخلی دارای بدترین وضعیت سلامت عمومی و سلامت روان بودند. بدترین نمره مولفه سلامت روان پرستاران مربوط به حیطه های شکایات جسمانی و وسواس رفتاری بود. در بررسی شیوع علایم اختلال در سلامت روان پرستاران، مولفه های شکایت جسمانی (74/7%)، رفتار پارانوییدی (61/3%)، اضطراب (59/3%) و افسردگی (55/3%) از بیشترین امتیاز برخوردار بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سلامت عمومی و سلامت روان پرستاران در وضعیت نامطلوبی قرار دارد. لذا به منظور ارتقا سطح سلامت شغلی پرستاران و ارایه خدمات بهداشتی- درمانی مطلوب در بیمارستان ها، نیاز به توجه مضاعف به سلامت عمومی و سلامت روان پرستاران می باشد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، سلامت عمومی، پرستار، لارستان
  • مریم طالبی، فاطمه رضییی، مرضیه سیف*، حسن احمدی نیا صفحات 156-164
    زمینه و هدف

    نگرانی در مورد آینده شغلی مقوله ای است که اخیرا در مورد رشته های مختلف روبه فزونی گذاشته است . مطالعه حاضر با هدف تعیین نگرش دانشجویان اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی همدان نسبت به رشته تحصیلی و آینده شغلی در زمان همه گیری ویروس کرونا طرح ریزی شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 170 نفر از دانشجویان رشته اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی همدان به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه نگرش نسبت به رشته تحصیلی و آینده شغلی دانشجویان بود که بصورت الکترونیکی تکمیل شد. داده‫ها با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون‫های آماری تی مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین نمره نگرش دانشجویان به رشته تحصیلی و آینده شغلی به ترتیب 5/63±29/00 و 3/30±19/62 بدست آمد. 67/1 درصد از دانشجویان نسبت به رشته تحصیلی و 67/6 درصد نسبت به آینده شغلی خود دیدگاه مطلوبی داشتند. همچنین بین سال ورود به دانشگاه با نگرش به رشته تحصیلی (0/001 =p) و آینده شغلی (0/003 =p)، و نیز بین محل اسکان دانشجویان با نگرش به آینده شغلی (0/010 =p) ارتباط معنی دار آماری مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    نگرش اکثریت دانشجویان رشته اتاق عمل دانشگاه علوم پزشکی همدان در زمان همه گیری ویروس کرونا نسبت به رشته تحصیلی و آینده شغلی خود مطلوب بود. آشنایی کامل‫تر افراد با رشته تحصیلی قبل از انتخاب رشته، افزایش ظرفیت‫های شغلی کار در اتاق عمل و تعدیل ظرفیت پذیرش دانشجویان می‫تواند در تقویت هرچه بیشتر این نوع نگرش‫ها نقش بسزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: نگرش، رشته تحصیلی، آینده شغلی، کرونا ویروس
  • احترام ابراهیمی، فاطمه محمدی شیرمحله، مجتبی حبیبی*، مرجان مردانی حموله صفحات 165-178
    زمینه و هدف

    خوردن هیجانی، نوعی رفتار خوردن بدون نیاز فیزیولوژیک است که در پاسخ به هیجانات منفی رخ می‫دهد و برای سلامتی آسیب‫زا است. بر اساس شواهد پژوهشی برخی عوامل دیگر، در کنار هیجانات منفی در فعال‫سازی و راه اندازی خوردن هیجانی سهیم هستند.شناسایی این عوامل برای مدیریت موثر خوردن هیجانی ضروری می‫باشد. همچنین خوردن هیجانی در افراد فزون وزن و زنان شایعتر است. بنابراین هدف پژوهش حاضر، تبیین تجارب زیسته زنان جوان فزون وزن درباره راه اندازهای خوردن هیجانی بود.

    روش کار

    این مطالعه به روش کیفی و با رویکرد پدیدارشناسی هرمنوتیک در سال 1399 انجام شد. مشارکت کنندگان در این مطالعه، 17 زن جوان ساکن در شهرهای کرمانشاه و کرج بودند که تجربه خوردن هیجانی داشته و دارای شاخص توده بدنی 30 و بالاتر بودند. این مشارکت کنندگان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و با رویکرد حداکثر تنوع انتخاب گردیدند. داده ها از طریق مصاحبه های عمیق انفرادی و چهره به چهره گردآوری و با استفاده از روش هفت مرحله ای دیکلمن، تحلیل گردید.

    یافته ها

    در تحلیل داده ها، یک مضمون اصلی به نام «راه اندازهای خوردن هیجانی» شناسایی شد. این مضمون بوسیله چهار زیر مضمون «هیجانات منفی»، «علایم ذهنی»، «علایم جسمی» و «رویدادهای ویژه» شکل گرفت.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، با وجودی که هیجانات منفی راه انداز محوری خوردن هیجانی هستند، ولی برای وقوع آن کافی نیستند. بنابراین ضروری است برای فهم عمیق تجارب زیسته مربوط به وقوع رفتار خوردن هیجانی، به طور همزمان به ابعاد چندگانه فعال ساز و راه انداز آن توجه نماییم که شامل هیجانات منفی، علایم ذهنی (نشخوار افکار منفی و  وسوسه ذهنی خوردن)، علایم جسمی (علایم گوارشی، خستگی، درد و...) و همچنین رویدادهایی که به طور ویژه خوردن هیجانی را راه اندازی می‫کند، می‫باشند

    کلیدواژگان: خوردن هیجانی، پدیدارشناسی، هرمنوتیک، تجارب زیسته، چاقی
  • یاسر رضاپورمیرصالح، محمدعلی یزدانی، راضیه امینی* صفحات 179-190
    زمینه و هدف

    خودکارآمدی پویا، شاخص های جسمی و احساسی فرد را تحت تاثیر قرار داده و نقش مهمی را در کاهش ترس از زایمان طبیعی، ایفا می‫کند. مطالعه حاضر، با هدف تعیین نقش مولفه های سخت رویی، حمایت اجتماعی و خودکنترلی در پیش بینی خودکارآمدی زنان باردار انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان باردار مراجعه کننده به کلینیک وابسته به بیمارستان ضیایی شهرستان اردکان در سال 1398بودند که از بین آنها تعداد 180 نفر به صورت در دسترس، انتخاب شدند. داده ها با پرسشنامه های انتظار پیامد و خودکارآمدی زایمان (CBSEI)، سخت رویی کوباسکا، حمایت اجتماعی در دوران بارداری و خودکنترلی گراسمیک جمع آوری شدند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه به شیوه گام به گام با استفاده از نرم افزارSPSS-21  انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که خودکنترلی به جز در فعالیت جسمانی، همبستگی معنی داری با خودکارآمدی زایمان نداشت و فقط خرده مقیاس کنترل فعالیت های جسمانی با خودکارآمدی زایمان همبستگی منفی معنی داری داشت (0/20-=r). نمره کل مقیاس سخت رویی (0/16=r) و همچنین خرده مقیاس تعهد با خودکارآمدی زایمان، همبستگی معنی دار مثبت داشت (0/21=r). در نهایت، همبستگی بین حمایت اجتماعی و خودکارآمدی زایمان نیز مثبت و معنی دار بود (0/25=r). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که متغیرهای پژوهش قادر به پیش بینی 12 درصد از نمرات خودکارآمدی زایمان در زنان باردار بودند (0/01>p).

    نتیجه گیری

    سخت رویی، حمایت اجتماعی و خودکنترلی با خودکارآمدی رابطه مثبت معنادار داشته و می‫توانند در پیش‫بینی‫ خودکارآمدی زنان باردار موثر باشند. با مداخلات مراقبتی مناسب از جمله اجرای دوره های آموزش مهارت های سخت رویی و خودکنترلی و تاکید بر اهمیت حمایت اجتماعی می توان زمینه را برای افزایش خودکارآمدی زایمان فراهم نمود.

    کلیدواژگان: سخت رویی، حمایت اجتماعی، خودکنترلی، خودکارآمدی، بارداری
  • نجمه ربیعی، محمدمهدی اله وردیها صفحات 191-203
    زمینه و هدف

    مهمترین پایه های تحکیم خانواده و همچنین خوشبختی زوجین در چهارچوب زندگی مشترک، رضایت زناشویی است. با توجه به اهمیت رضایت زناشویی در امنیت خانه و جامعه؛ این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی مداخلات معنوی- اسلامی و رویکرد شناختی رفتاری بر افزایش رضایت زناشویی در زوجین شهر اصفهان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه با روش نیمه تجربی پیش آزمون- پس آزمون و با گروه کنترل انجام گرفت. از بین زوج های شهر اصفهان که 5 تا 20 سال از زندگی مشترک آن ها گذشته بود، تعداد 45 زوج به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و با روش تصادفی در یکی از سه گروه (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) قرار گرفتند. روش‫های درمانی مورد استفاده شامل درمان شناختی رفتاری بر اساس دیدگاه فری و روان درمانی معنوی- مذهبی مبتنی بر الگوی ریچاردز و برگین (2004) با تاکید بر آموزه های دین اسلام بودند که هر کدام طی 12 جلسه اجرا شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ (1998)، استفاده شد. داده های به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و نرم افزار SPSS-25 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین نمره رضایت زناشویی در گروه مداخله معنوی اسلامی معنادار و بیشتر از مداخله شناختی رفتاری بود (0/05>p). میانگین نمره رضایت زناشویی در گروه مداخله شناختی رفتاری معنادار و کمتر از مداخله معنوی اسلامی بود (0/05>p). مداخله شناختی- رفتاری در مقایسه با مداخله معنوی اسلامی بر مدیریت مالی تاثیر معناداری نداشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که هر دو گروه در مقایسه با گروه کنترل رضایت زناشویی بیشتری داشتند، اگرچه در مقایسه دو گروه آزمایش، نقش مداخله معنوی اسلامی در رضایت زناشویی زوجین نسبت به مداخله شناختی رفتاری بیشتر بود. پیشنهاد می‫شود به منظور پیشگیری از عدم رضایت زناشویی و آسیب‫ های حل نشده زوجین، مداخله های معنوی اسلامی و شناختی رفتاری با توجه به موقعیت های موجود، مورد توجه و استفاده زوجین قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، رویکرد شناختی رفتاری، مداخلات معنوی- اسلامی
|
  • S., Rajabi*, M. Kamali, SK .Mousavi Pages 110-120
    Background & aim

     Asthma is one of the most common chronic respiratory diseases that affect patients' social, psychological, and economic performance. Considering the importance of lifestyle in promoting health and improving quality of life, especially in chronic diseases such as asthma, the present study was planned and conducted to determine the relationship between lifestyle and quality of life in patients with asthma.

    Methods

     The current study was a descriptive correlational study that its statistical population included all patients with asthma referred to medical centers in Zanjan province. A total of 400 patients were selected by the available sampling method. We used the WHO Quality of Life Questionnaire and Lifestyle Questionnaire (LSQ) for data collection. The results of the study were analyzed using SPSS software version 26 in two levels including descriptive (mean and standard deviation) and inferential (Pearson correlation coefficient, ANOVA and independent t-test) tests.

    Results

     According to the results, 40% of the participants were over 60 years old, and 58% were men. The results revealed a positive and significant relationship between the total lifestyle score and the total quality of life in patients with asthma (p<0.05). On the other hand, there was a statistically significant relationship between the dimensions of weight control, mental health, and social health of lifestyle with total quality of life and also between the dimensions of physical health and environmental health of quality of life and total lifestyle score of patients (p<0.05).

    Conclusion

     Due to the chronic and progressive nature of asthma and the need for continued health care, improving the quality of life by changing patients' lifestyles can play a constructive role in preventing the progression of the disease. Therefore, it seems that health professionals must strive to change the lifestyle of these patients with actions such as educational programs to improve their quality of life.

    Keywords: Lifestyle, Quality of Life, Asthma
  • F. Moradi, Y .Parnian, A .Sakinepoor*, Z. Norouzi, M .Mazidi Pages 121-132
    Background & aim

    Balance, gait, and postural stability change naturally with age. The aim of this study was to evaluate the effect of Frankel exercises on gait, posture stability and balance in elderly women with kyphosis.

    Methods

    In this quasi-experimental study with pre- and post-test, 30 women with kyphosis referred to the Elderly Research Center of Kermanshah province were participated. They were selected by available sampling method and randomly divided into two groups of Frankel exercises (n=15) and control group (n=15). The Frankel training group participated in the training program for 5 weeks (3 sessions per week and one hour each session). But the control group did not participate in any training program. The subjects' gait, balance and stability were assessed before and after the selected exercises. In order to analyze the data, descriptive (mean and standard deviation) and inferential statistics (analysis of covariance and paired t-test) and SPSS-25 software were used.

    Results

    The results showed that in the experimental group, there was a significant difference in scores related to kinematic parameters, 180 degree rotation test (number of steps) and leaf balance scale test between pretest and posttest (p<0.05). While in the control group, this difference was not significant.

    Conclusion

    Frankl's exercises appear to be effective in improving gait, posture stability, and balance in the elderly with kyphosis. Therefore, careful administration of Frankel exercises in these individuals may be helpful.

    Keywords: Kyphosis, Balance, Postural Stability, Frenkel's Training, Elderly Females
  • H. Sadeghi, M .Akbarzadeh Amirdehi, E. Taheri, K. Hajialibeigi, F .Mirsamei, Y .Shabani, M. Sajjadi Hezaveh, K. Ghorbanzadeh* Pages 133-144
    Background & aim

    Personality traits are one of the effective psychological factors in controlling diabetes. The aim of this study was to determine the relationship between personality traits and confidence in diabetes self-care in elderly with type 2 diabetes.

    Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 163 elderly people with diabetes referred to Arak teaching hospitals in the second half of 2018 were evaluated by evailable sampling method. the Neo Personality and Confidence in Diabetes Self-Care Questionnaires were completed through interview and data were analyzed in SPSS v20 using t-test and ANOVA.

    Results

    There was a statistically significant relationship between different dimensions of personality traits and confidence in diabetes self-care (p<0.05). Also, there was a statistically significant relationship between neuroticism with occupation, extraversion with age, as well as flexibility with age and occupation (p<0.05). There was no statistically significant relationship between any of the demographic information such as age, sex, occupation, etc. with confidence self-care.

    Conclusion

    The results showed a relationship between personality traits and self-care confidence in the elderly with type 2 diabetes. It is suggested that educational programs to be organized for this group of patients in relation to personality traits that can lead to improving the patient's self-care ability and adaptation to the disease.

    Keywords: Elderly, Diabetes, Self-efficacy, Personality Traits, Self-care Behaviors
  • R. Zolghadr, R .Rahimpoor* Pages 145-155
    Background & aim

    Mental health is one of the most important health issues that is of special importance in nurses due to their role in maintaining the life and health of patients. This study aimed to determine the general health and mental health status of nurses.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 150 nurses in hospitals of Larestan in 2020 by randomly stratified sampling. A self-made demographic information questionnaire, general health questionnaire (GHQ-28), and SCL-90-R questionnaire were used for data collection. In order to analyze the data, central and dispersion indices and independent t-test, one-way analysis of variance (ANOVA) and Pearson correlation coefficient were used using statistical software of SPSS-22.

    Results

    The mean age of the studied nurses was 32.7±7.9 years. The results demonstrate that the mean scores of general health and mental health of studied nurses were 60.96±13.2 and 180.2±49.5, respectively. The nurses of the ICU and internal wards had the worst general health and mental health status. The finding indicated that the worst mental health scores in the studied nurses were belonged to somatic disorders and behavioral obsession components. In assessing the prevalence of symptoms of mental health disorders in nurses, the components of physical complaint (74.7%), paranoid behavior (61.3%), anxiety (59.3%) and depression (55.3%) had the highest score.

    Conclusion

    The results showed that the general health and mental health of studied nurses were in an unfavorable situation. Therefore, to improve the level of occupational hygiene of nurses and provide a high quality of health- care services in hospitals, there is a need to pay more attention to general health and mental health of nurses.

    Keywords: Mental Health, General Health, Nurse, Larestan
  • M .Talebi, F .Raziei, M. Seif*, H .Ahmadinia Pages 156-164
    Background & aim

    Concerns about career prospects are a topic that has recently increased in various disciplines. The aim of this study was to determine the attitude of operating room students of Hamadan university of medical sciences toward their discipline and future career during the corona virus epidemic

    Methods

    In this descriptive-analytical study, 170 operating room students of Hamadan university were selected by stratified sampling method. The research tool was students' attitudes toward the field of study and career prospects questionnaire which were completed as electronically and in writing. Data were analyzed using SPSS software and one-way ANOVA and independent t-test.

    Results

    The mean scores of student attitudes toward the field of study and career future were 29.00±5.63 and 19.62±3.30, respectively. 67.1% of students had a favorable view of their field of study and 67.6% had a favorable view of their future career. Also, there were statistically significant relationships between the year of entering the university with their attitude towards the field of study (p=0.001) and career future (p=0.003), and the accommodation of students with attitude towards career future (p=0.010).

    Conclusion

    The attitude of the majority of operating room students of Hamadan university of medical sciences towards their field of study and future career was favorable at the time of the corona virus epidemic. A more complete acquaintance of people with the field of study before choosing a field, increasing the job capacity of working in the operating room and adjusting the admission capacity of students can play a significant role in strengthening these types of attitudes.

    Keywords: Attitude, Discipline, Future Career, Corona Virus
  • E .Ebrahimi, F .Mohammadi Shirmahaleh, M.Habibi*, M .Mardani Hamooleh Pages 165-178
    Background & Aim

    Emotional eating is a behavior of eating without physiological need that occurs in response to negative emotions and is harmful to health. Based on research evidence; some other factors, in addition to negative emotions, contribute to the activation and triggering of emotional eating. Identifying these factors is essential for effective management of emotional eating. Emotional eating is also more common in obese people and women. Therefore, the aim of the present study is to explain the lived experiences of young obese women about the triggers of emotional eating.

    Methods

    This study was performed by qualitative method with hermeneutic phenomenological approach in 2020. Participants in this study were 17 young women living in Kermanshah or Karaj with the experiences of emotional eating and a body mass index of 30 or higher. They were selected using purposive sampling method with maximum diversity approach. Data were collected through in-depth individual and face- to- face interviews and analyzed using the seven-step method of Dickelman.

    Results

    In analyzing the participants' lived experiences, a major theme called "emotional eating triggers" was identified. This theme was formed by 4 sub-themes: negative emotions, mental symptoms, physical symptoms, and special events.

    Conclusion

    The findings of the current study showed that although negative emotions are the central trigger of emotional eating, they are not enough for it to occur. Therefore, in order to have a deep understanding of lived experiences related to the occurrence of emotional eating behavior, it is necessary to simultaneously pay attention to the multiple dimensions of its activator and trigger, including negative emotions, mental symptoms (rumination of negative thoughts, and mental temptation to eat), physical symptoms (gastrointestinal symptoms, fatigue, pain, etc.), as well as events that specifically trigger emotional eating.

    Keywords: Emotional Eating, Phenomenology, Hermeneutic, Lived Experiences, Obesity
  • Y. Rezapour Mirsaleh, MA.Yazdani, R. Amini* Pages 179-190
    Background & aim

    Dynamic self-efficacy affects physical and emotional parameters of individuals and plays an important role in reducing the fear of natural childbirth. The present study aimed to investigate the role of hardiness, social support and self-control skills in predicting childbirth self-efficacy in pregnant women.

    Methods

    The present study was a descriptive- correlational study. The study population included all pregnant women who referred to clinics of Ziyaee hospital in Ardakan city. A total of 180 women were selected by available sampling. Data were gathered using questionaries of childbirth self- efficacy inventory (CBSEI), hardiness, self-control and maternity social support and then analyzed by Pearson correlation and stepwise multiple linear regression using SPSS-21.

    Results

    The results showed that except for physical activity, self-control did not have a significant correlation with childbirth self-efficacy and only the subscale of physical activity control had a significant negative correlation with childbirth self-efficacy (r=-0.20).  The total scores of hardiness and commitment subscale had a positive correlation with childbirth self-efficacy (r=0.16). Finally, the correlation between social support and childbirth self-efficacy was positive and statistically significant (r=0.25). The results of regression analysis also showed that the study variables were able to predict 12% of childbirth self-efficacy variance in pregnant women (p<0.01).

    Conclusion

    Hardiness, social support and self-control have a significant positive relationship with self-efficacy and can be effective in predicting the self-efficacy of pregnant women. Childbirth self-efficacy can be increased with proper care interventions, including training courses on hardiness and self-control skills and emphasizing the importance of social support.

    Keywords: Social Support, Self-Control, Childbirth Self-Efficacy, Hardiness, Pregnancy
  • N. Rabiee, MM .Allahverdiha Pages 191-203
    Background & Aim

    The most important foundations of family strengthening and also the happiness of couples in the framework of cohabitation is marital satisfaction. Considering the importance of marital satisfaction in the security of home and society; the aim of this study was to compare the effectiveness of spiritual-Islamic interventions and cognitive-behavioral approach on increasing marital satisfaction in couples in Isfahan.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study with pretest-posttest design with a control group. Among the couples in Isfahan who had lived together for 5 to 20 years, 45 couples were selected by available sampling method and they randomly divided into one of three groups (two experimental groups and one control group). The therapies used included cognitive-behavioral therapy based on Frey's view (Mohammadi and Farnam, 2005) and spiritual-religious psychotherapy based on the model of Richards and Bergin (2004) with emphasis on the teachings of Islam, each of which was performed in 12 sessions. The Enrich Marital Satisfaction Questionnaire (1998) was used to collect data. The obtained data were analyzed using univariate analysis of covariance and SPSS-25 software.

    Results

    The finding showed that the mean score of marital satisfaction in the group of Islamic spiritual intervention was significant and higher than cognitive-behavioral intervention (p<0.05). The mean of marital score in the group of cognitive-behavioral intervention was significant and less than Islamic spiritual intervention (p<0.05). Cognitive-behavioral intervention had no significant effect on financial management compared to Islamic spiritual intervention.

    Conclusion

    The results showed that both groups had more marital satisfaction than the control group, although, when comparing two experimental groups, the role of Islamic spiritual intervention in marital satisfaction of couples was more than cognitive-behavioral intervention. It is suggested that in order to prevent marital dissatisfaction and unresolved harms of couples, Islamic spiritual and cognitive-behavioral interventions to be considered and used by couples according to the existing situations.

    Keywords: Marital Satisfaction, Cognitive-Behavioral Approach, Spiritual-Islamic Interventions