فهرست مطالب

نشریه مطالعات و سیاستهای اقتصادی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/11
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدحسن صبوری دیلمی*، ناصر الهی، سید ضیاءالدین کیاالحسینی، محمدرضا یوسفی شیخ رباط صفحات 7-30

    در این تحقیق رابطه پویای نرخ ارز-تورم و همچنین وجود چرخه تشدیدشونده در اقتصاد ایران در دوره زمانی 1381:01- 1395:12 با استفاده از رویکرد تغییر رژیم مارکف بیزی در مدل خودتوضیح بردای مورد بررسی قرار گرفته است. بر این اساس وجود دو رژیم متفاوت تورمی(دارای واریانس های متفاوت) مورد تاکید قرار گرفته و نتایج توابع کنش- واکنش بیانگر وجود رابطه دوطرفه میان متغیرها در رژیم تورمی سطح پایین و یک رابطه انفجاری در رژیم تورمی سطح بالا است. در رژیم تورمی سطح پایین، واکنش تورم به شوک وارد شده به میزان یک انحراف معیار در نرخ ارز، مثبت و کمتر از یک و از طرف دیگر واکنش نرخ ارز به شوک تورمی به میزان یک انحراف معیار نیز مثبت اما برزگتر از حالت قبل است. همچنین رفتار انفجاری این توابع در رژیم تورمی سطح بالا حاکی از آن است که فرضیه چرخه تشدیدشونده در دوره موردبررسی در اقتصاد ایران صادق است.

    کلیدواژگان: تورم، نرخ ارز، چرخه تشدیدشونده، خودتوضیح برداری همراه با تغییر رژیم مارکف، نمونه گیری گیبس
  • ابوالفضل شاه آبادی*، طیبه چایانی، زهرا صادقی معتمد صفحات 31-55

    رویکرد پیچیدگی اقتصادی، مبتنی بر این مفهوم است که محصولات تولید شده در اقتصاد، معرف میزان دانش مولد مورد نیاز تولیدشان هستند و با این فرض که کشورها محصولی را تولید نمی کنند مگر آنکه دانش و مهارت تولید آن را داشته باشند، پیچیدگی اقتصادی میزان انباشت دانش مولد نهفته در اقتصاد کشورها را محاسبه می کند. افزایش پیچیدگی اقتصادی نیازمند بسط زمینه های لازم جهت انجام فعالیت های نوآورانه است. از طرفی آزادی اقتصادی از طریق ایجاد مناسبات اقتصاد بازار، توسعه بخش خصوصی، توسعه تجارت خارجی، حذف مقررات زاید دولتی و امنیت حقوق مالکیت می تواند سبب ارتقاء سطح مهارت ها، انتقال فناوری، ترغیب سرمایه گذاری و استفاده کارآمد از این سرمایه گذاری ها شده و از این راه زمینه را برای توسعه فعالیت های مولد از جمله فعالیت های نوآورانه فراهم می کند. مطالعه حاضر با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته(GMM) به بررسی تاثیر متقابل نوآوری با شاخص آزادی اقتصادی بر پیچیدگی اقتصادی در کشورهای منتخب تولیدکننده علم طی دوره 2017-2008 پرداخته است. یافته های مطالعه حاکی از آن است که اثر متقابل نوآوری با شاخص آزادی اقتصادی بر پیچیدگی اقتصادی مثبت و معنادار است. علاوه براین یافته های تحقیق نشان می دهد، شاخص کارآفرینی، شاخص توسعه مالی و شاخص اندازه بازار تاثیر مثبت و معنادار بر پیچیدگی اقتصادی دارد.

    کلیدواژگان: پیچیدگی اقتصادی، نوآوری، آزادی اقتصادی، کارآفرینی، اندازه بازار
  • علی شیخی مهرآبادی*، مجتبی باقری صفحات 57-82

    چکیدههدف مقاله حاضر بررسی اثر اعتبارات بانکی بر ساختار بازار نیروی کار است. مهمترین متغیرهای مورد استفاده در این مطالعه شامل نسبت شاغلین روستایی به شهری، شاغلین بخش خصوصی به دولتی، نسبت اشتغال تحصیل کنندگان بر کل اشتغال، اعتبارات بانکی، نقدینگی، نرخ تسهیلات، نرخ تورم، نرخ مزد، رشد جمعیت، درآمدهای نفتی، مخارج دولت، تعداد افراد تحصیلکرده دانشگاهی و تعداد افراد تحصیلکرده دبیرستانی است. به منظور آزمون رابطه بین متغیرها از مدل خودهمبسته با وقفه های توزیعی (ARDL) برای دوره زمانی 1396 - 1338 استفاده شد. با توجه به برآوردهای صورت گرفته مشاهده گردید که اعتبارات بانکی بر متغیرهای تعداد شاغلین روستایی و شهری، شاغلین بخش خصوصی و دولتی، نسبت اشتغال تحصیل کنندگان بر کل اشتغال و حجم اشتغال کل تاثیر مثبت و معنی داری داشته است و این موضوع تایید کننده این بوده است که اعتبارات بانکی و به عبارتی سیاست پولی بر ساختار بازار نیروی کار در ایران اثر گذار بوده است. علاوه بر این مشاهده گردید که اعتبارات بانکی بر متغیر حجم اشتغال به ترتیب شدت اثرگذاری 0.69 و 0.65 داشته است و این موضوع تایید کننده این بوده است که اعتبارات بانکی و به عبارتی سیاست پولی بر حجم اشتغال اثر گذار بوده است.

    کلیدواژگان: تسهیلات بانکی، اشتغال، ساختار بازار نیروی کار، مدل خودهمبسته با وقفه های توزیعی (ARDL)
  • علیرضا محمودزاده*، مینو امینی میلانی، محمدصادق علیپور صفحات 83-110

    بیکاری یکی از معضلات اصلی اقتصاد ایران طی دهه های گذشته محسوب می شود و ایجاد اشتغال یکی از دغدغه های اصلی سیاست گذاران طی این سالها بوده است . هدف اصلی این مقاله ارزیابی سیاست های اشتغال در ایران طی دوره زمانی 1395-1355 است . در این دوره دولت در قالب برنامه های توسعه به اجرای پروژه های اشتغال زا ،اعطای اعتبارات ارزان قیمت ، معافیت های مالیاتی و بیمه ای و تشویق سرمایه گذاری در مناطق دارای نرخ بیکاری با لا و جذب سرمایه گذاری خارجی پرداخته است . در این مقاله تقاضای کار معادل ایجاد اشتغال در نظر گرفته شده است لذا ، به برآورد تابع پویای تقاضای کاربا استفاده از تکنیک ARDL پرداخته ایم . نتایج نشان داد که تولید ناخالص داخلی ،شاخص فضای کسب وکار ،مخارج دولت ، مانده اعتبارات بانکی بخش غیر دولتی ، بهره وری نیروی کار ، ذخیره سرمایه و سرمایه گذاری مستقیم خارجی رابطه معناداری با اشتغال در دوره مورد بررسی دارد . ولی بین دستمزد واقعی و اشتغال رابطه معناداری وجود ندارد .

    کلیدواژگان: اشتغال، سیاست مالی، سیاست پولی، فضای کسب وکار
  • کرم جعفری پرویزخانلو* صفحات 111-138

    امروزه مسئله فناوری اطلاعات و ارتباطات و نقش آن در کاهش آلودگی محیط زیست از مباحث مهم در اقتصاد محیط زیست است، چراکه فناوری اطلاعات و ارتباطات به افزایش آلودگی محیط زیست از طریق تولید ماشینآلات و دستگاه-های فناوری اطلاعات و ارتباطات، مصرف انرژی و بازیافت زباله های الکترونیکی کمک میکند. درحالی که انتظار میرود فناوری اطلاعات و ارتباطات از طریق توسعه شهرهای هوشمند، سیستمهای حمل ونقل، شبکه های برقی، فرآیندهای صنعتی و صرفهجویی در مصرف انرژی، میزان انتشار آلاینده ها را کاهش دهد. بنابراین هدف این تحقیق بررسی تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات و رشد اقتصادی بر انتشار دیاکسید کربن در کشورهای حوزه خلیج فارس طی دوره 2015-2000 با استفاده از روش پانل دیتا است. نتایج نشان داد که فناوری اطلاعات و ارتباطات تاثیر مستقیم و مجذور آن تاثیر منفی و معنادار بر انتشار دیاکسید کربن دارد. نتیجه حاکی از وجود رابطهای به شکل U وارون بین فناوری اطلاعات و ارتباطات و انتشار دیاکسید کربن بود. رشد اقتصادی تاثیر مستقیم و توان دوم آن بر انتشار دی اکسید کربن تاثیر منفی دارد که حاکی از تایید فرضیه کوزنتس است. همچنین مصرف سرانه انرژی و تجارت تاثیر مستقیم و معنادار بر انتشار دیاکسید کربن داشته است. بنابراین کشورهای حوزه خلیج فارس با توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات میتوانند به کاهش انتشار دی اکسید کربن و آلودگی زیست محیطی خود کمک کنند.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، آلودگی محیط زیست، رشد اقتصادی، کشورهای حوزه خلیج فارس
  • لاله طبقچی اکبری، محمود بابازاده*، قاسم سامعی، طاهره آخوندزاده یوسفی صفحات 139-178

    اصلاحات مالی بدلیل ایجاد تفاوت ساختاری در کمیت و کیفیت خدمات ارایه شده در بازارهای مالی، قادر به توضیح بخش مهمی از تفاوت سطح رشد و توسعه در بین کشورها بوده و بدون تردید، این تغییرات بر رشد بهره وری نیروی کار تاثیرگذار می باشد. در این پژوهش، به بررسی تاثیرات غیرخطی شاخص های اصلاحات مالی (آزادسازی مالی، توسعه مالی و یکپارچگی مالی) بر بهره وری نیروی کار در 15 کشور منتخب درحال توسعه طی دوره زمانی 2006 تا 2017 با استفاده از تکنیک اقتصادسنجی مارکوف سوییچینگ پرداخته شده است. نتایج برآوردها حاکی از آن است که، شاخص آزادسازی مالی (سرمایه گذاری مستقیم خارجی) در هر دو رژیم، دارای تاثیر منفی بر بهره وری نیروی کار می باشد. شاخص های توسعه مالی (تسهیلات اعطایی توسط سیستم بانکی و ارزش سهام معاملاتی) نیز، در رژیم اول تاثیر منفی بر بهره وری نیروی کار دارند ولی در رژیم دوم، شاهد رابطه مثبت می باشیم. درنهایت، شاخص یکپارچگی مالی (مجموع سرمایه گذاری پورتفوی خارجی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر تولید ناخالص داخلی) در هر دو رژیم، دارای تاثیر مثبت بر بهره وری نیروی کار می باشد. لذا باتوجه به نتایج حاصله می توان اذعان داشت که بخش قابل توجهی از بهره وری نیروی کار، منوط به اصلاحات مالی می باشد، لذا ضروری بنظر می رسد که در جوامع فوق، زمینه های هرچه بیشتر تقویت و گسترش شاخص های اصلاحات مالی فراهم شود.

    کلیدواژگان: اصلاحات مالی، بهره وری نیروی کار، کشورهای درحال توسعه، مارکوف سوئیچینگ
  • رضا سپهوند، راضیه باقرزاده خداشهری* صفحات 179-200

    سیاست گذاری مناسب در حوزه صادرات توسط مقامات تصمیم گیرنده در دولت و سایر نهاد های قانون گذار منجر به پیاده سازی استراتژی توسعه صادرات و افزایش عملکرد صادراتی شرکت ها می گردد و به جای سیاست جایگزینی واردات و خود کفایی منجر به رشد صنایع و کسب و کار ها و افزایش تولید ناخالص داخلی می شود. این تحقیق به بررسی تاثیر سیاست های ارتقاء صادراتی دولت بر عملکرد صادرات با تاکید بر نقش میانجی مزیت های ویژه شرکت می پردازد. جامعه آماری پژوهش را 5353 شرکت معدنی تابع وزارت صنعت معدن تجارت تشکیل داده اند. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 358 شرکت برآورد گردید که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه بود که در اختیار مدیران ارشد این شرکت ها قرار گرفت. روایی پرسش نامه ها از سوی خبرگان و معیار های روایی واگرا و همگرا و پایایی ابزار نیز تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart-Pls3استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که سیاست های ارتقاء صادرات دولت هم بر عملکرد صادراتی تاثیر مستقیم و معنی داری می‎گذارد و هم به‎طور غیرمستقیم و از طریق متغیر میانجی مزیت های ویژه شرکت، عملکرد صادراتی را تحت تاثیر قرار می دهد. تدوین سیاست های دولت برای ارتقای توان صادراتی و به کار گیری مزایای هم افزایی مزیت های ویژه شرکت اعم از توان مالی صادرات، بازاریابی صادرات و قابلیت های مدیریت، کشش پذیری بالای عرصه صادرات و افزایش عملکرد را میسر می سازد.

    کلیدواژگان: سیاست های ارتقای صادرات دولت، عملکرد صادرات، مزیت های ویژه شرکت، شرکت های معدنی تابع وزارت صنعت، معدن و تجارت
  • اسماعیل ملکش*، نادر مهرگان، علیرضا عرفانی، اسمعیل ابونوری صفحات 201-223

    هدف این مطالعه بررسی تاثیر شاخص های سلامت مالی CAMEL بر وام دهی بانک های کشور در چارچوب کانال وام دهی بانک است. به منظور تحلیل ناهمگنی رفتار بانک ها در واکنش به سیاست پولی، متغیرهایی تحت عنوان اثر تقاطعی نسبت های CAMEL با سیاست پولی در مدل تعریف شده که از حاصل ضرب متغیر سیاست پولی در هر یک از این شاخص ها به دست می آید. در تخمین مدل به روش GMM از داده های تابلویی ترازنامه و صورت سود و زیان 24 بانک کشور در دوره 1384-1396 استفاده شد. نتایج نشان میدهد که متغیر سیاست پولی (پایه ی پولی) ارتباط مثبت و معناداری با میزان وام دهی بانک ها داشته و نسبت های CAMEL شدت اثر بخشی سیاست پولی بر وام دهی بانک ها را تغییر می دهند. به عبارت دیگر شاخص های سلامت مالی عاملی هستند تا بانک ها بر مبنای آن در واکنش به سیاست پولی رفتار متفاوتی داشته که به معنی ناهمگنی رفتار بانک هاست. اثر سیاست پولی بر وام دهی بانک با سطوح بالاتر شاخص های نقدینگی و کیفیت مدیریت، کاهش یافته ولی دو شاخص کفایت سرمایه و کیفیت دارایی سبب تقویت این اثربخشی می شود و در نهایت شاخص سودآوری تاثیری بر این اثربخشی ندارد. همچنین افزایش رقابت در صنعت بانکداری، اثربخشی سیاست پولی بر وام دهی بانک ها را تقویت می کند.

    کلیدواژگان: سیاست پولی، ناهمگنی بانک ها، داده های تابلویی، نسبت های CAMEL
  • علی خواجه محمدلو*، کامران مانی صفحات 225-250

    سال های متمادی است که اقتصاددانان بر روابط بین بازار پول داخلی و بازار پول بین المللی تاکید دارند بدین جهت مطالعات زیادی درباره آثار سیاست های پولی بر نرخ ارز در اقتصادهای گوناگون به سرانجام رسیده است. در ایران نیز مطالعات متعددی دراین باره به رشته تحریر درآمده است ولیکن تعداد کثیری از این پژوهش ها به واکاوی ارتباط خطی بین نرخ ارز و بازار پول پرداخته است. اما با توجه به تغییرات ساختاری پیاپی و تحولات رژیم سیاستی انتظار نمی رود که این اثرات خطی و باثبات باشند. لذا در این مطالعه با استفاده از مدل های رگرسیونی انتقال ملایم (STR) به مدل سازی رفتار غیرخطی و آستانه ای متغیر حجم پول بر نرخ ارز پرداخته می شود. بدین منظور از داده های سالانه متغیرهای تولید ناخالص داخلی، نرخ بهره، نرخ تورم، حجم پول و نرخ ارز طی دوره ی 1397-1357 استفاده شده است. نتایج بدست آمده وجود رابطه غیرخطی معنی دار بین حجم پول و نرخ ارز را تایید می کند. براساس نتایج بدست آمده، متغیرهای حجم پول و نرخ تورم به ترتیب تاثیر منفی و مثبت معنی داری بر نرخ ارز حقیقی طی دوره مورد مطالعه داشته اند. براین اساس، با کنترل رشد نقدینگی و انتقال آن به رژیم پایین، اثر متغیرهایی مانند نرخ تورم و نرخ بهره را می توان بر نرخ ارز، از بین برد و یا آن را کاهش داد.

    کلیدواژگان: رهیافت اقتصادسنجی STR، نرخ ارز، حجم پول، نرخ بهره، تورم
  • زهرا عزیزی*، آسیه براری، علی احمدپور کچو صفحات 251-278

    توسعه مالی یکی از موضوعات مهمی است که همواره از اهمیت ویژه در اقتصاد هر کشور برخوردار بوده است. رسیدن به رشد و توسعه ی اقتصادی مطلوب، بدون وجود نهادهای مالی کارآ و تجهیز مناسب منابع مالی، غیرممکن است. از عوامل تعیین کننده سطح توسعه مالی در کشورها می توان به عوامل کیفی شامل محیط سیاسی، زیرساخت های نهادی، قانونی و اطلاعاتی، مقررات و نظارت اشاره کرد. اگرچه عوامل متعددی بر توسعه مالی تاثیرگذار هستند و مطالعات و نظریات فراوانی در این زمینه وجود دارد، اما آنچه تا کنون کمتر مورد توجه قرار گرفته است، تاثیر عوامل کیفی و نهادی بر توسعه مالی می باشد. هدف اصلی این مطالعه بررسی گروهی از عوامل غیراقتصادی و کیفی مهم بر توسعه مالی است. برای این منظور به بررسی تاثیر میانگین 3 شاخص ICRG به عنوان شاخص کیفیت نهادها، شاخص POLITY IV به عنوان شاخص دموکراسی و شاخص حقوق مالکیت بر شاخص های بانکی به عنوان شاخص توسعه مالی برای 27 کشور در حال توسعه منطقه اوراسیا طی سال های 2015-1999 بررسی شده است. بر این اساس، یک الگوی اقتصاد سنجی تصریح و به روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) در داده های پانل برآورد گردید. نتایج حاصل از این مطالعه دلالت بر این دارد که کیفیت بالای نهادها، دموکراسی بالاتر و حمایت حقوق مالکیت، اثر مثبت و معناداری بر توسعه مالی در کشورهای مورد بررسی داشته است.

    کلیدواژگان: کیفیت نهادها، دموکراسی، حقوق مالکیت، توسعه مالی، پانل پویا
  • مصعب عبدالهی آرانی*، عبدالعلی منصف صفحات 279-308

    ادبیات رشد و توسعه اقتصادی نشان می‏ دهد که سرمایه‏ گذاری داخلی و خارجی یکی از مهمترین ارکان رشد اقتصادی کشورها بوده است. از سوی دیگر مطالعات تجربی انجام گرفته اغلب به تاثیر مثبت سرمایه ‏گذاری مستقیم خارجی(FDI) بر رشد اقتصادی به ویژه در کشورهای کمترتوسعه یافته اشاره می‏ کند. این مقاله مبتنی بر رویکرد سیستم معادلات همزمان، به بررسی روابط متقابل میان رشد اقتصادی، FDI و سیاست های دولت در کنار سایر متغیرهای مهم اقتصادکلان می‏ پردازد. نتایج نشان می‏ دهد که ارتباط متقابل مثبت و معناداری میان تغییرات FDI و رشد اقتصادی در اقتصاد ایران طی دوره 96-1350 وجود دارد. سیاست مالی انبساطی دولت در قالب افزایش مخارج زیربنایی و کاهش درآمدهای مالیاتی بر تغییرات GDP و FDI تاثیر معنادار مثبت داشته است. شاخص سرمایه انسانی نیز تاثیر مثبت و معناداری بر تغییرات FDI می‏ گذارد ولی افزایش نرخ ارز اسمی باعث کاهش ورود FDI به اقتصاد کشور شده است. در نهایت متغیر مجازی تحریم‏ های سال 1391 بر تغییرات GDP و FDI تاثیر معنادار منفی گذاشته است.

    کلیدواژگان: رشد اقتصادی، سرمایه ‏گذاری مستقیم خارجی(FDI)، سیاست دولت، سیستم معادلات همزمان، روش حداقل مربعات سه مرحله ‏ای(3SLS)
  • حسین امیری*، محسن رضایی میرقائد، محمد نصراصفهانی، راحله حیدری قره سو صفحات 309-328
    توسعه مالی و رشد اقتصادی در ادبیات اقتصادی توجه افراد زیادی را به خود معطوف کرده است. هدف این مطالعه بررسی رابطه ی بین تامین مالی و رشد اقتصادی با تاکید بر بانک و بازار سرمایه در کشورهای اسلامی طی سال های 2016-2000 با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) می باشد. نتایج حاصله نشان می دهد که بازار سرمایه و بانک تاثیر مثبت و معناداری بر رشد اققتصادی دارد و بازار بیمه تاثیر معناداری بر رشد اقتصادی ندارد. این نتایج نشان می دهد که بازارهای سرمایه و بانک نقش مهمی در حمایت از رشد اقتصادی دارند و با وجود اندازه نسبتا کوچک بازارهای مالی در مقایسه با اقتصاد، بازارهای فوق تاثیر مثبتی بر روی رشد اقتصادی دارند. بنابراین بسیاری از کشورهای اسلامی که از رشد پایین رنج می برند، می توانند دایره بخش بانکی خود را از طریق ارتقاء محیط قانونی، نظارتی و زیربنایی توسعه دهند. همچنین با توجه پتانسیل بازار سرمایه در تحریک رشد اقتصادی و افزایش اشتغال، توجه به این بازار و بسترسازی جهت توسعه آن نیز می تواند تاثیر مثبت و معناداری بر بهبود وضعیت متغیرهای کلان اقتصادی و در نتیجه بهبود وضعیت رفاه اقتصادی این کشورها داشته باشد.
    کلیدواژگان: اعتبار خصوصی، نسبت گردش معاملات، تامین مالی، رشد اقتصادی، بیمه زندگی
|
  • Mohammad Hassan Saboori Deylami *, Nasser Elahi, Sayed Zia Aldin Kiaalhoseini, Mohammadreza Yousefi Sheikh Robaat Pages 7-30

    This paper examined the dynamic relationship between exchange rate and domestic inflation rate as well as the existence of vicious circle in Iran. The sample covers monthly data from 1381:01 to 1395:12 Solar Hijri (about 2002:04 – 2017:03). The model was estimated using Markov Switching Bayesian VAR approach and Gibbs sampling.The empirical results confirm that there are two inflation regimes that vary in variances. The Impulse-Response Functions imply that there is a two-way linkage between these variables in the low inflation regime and the explosive behavior was experienced in the high inflation regime. The response of inflation to one standard-deviation shock of the exchange rate is positive and less than unity in low inflation regime. And the reaction of the exchange rate to one standard-deviation shock of inflation is positive too but the later was larger than former. Although the explosive behavior in high inflation regime confirms the vicious circle hypothesis in Iran.

    Keywords: Inflation, Exchange Rate, Vicious circle, Markov Switching Bayesian VAR, Gibbs Sampling
  • Abolfazl Shahabadi *, Tayebe Chayani, Zahra Sadeghi Motamedd Pages 31-55

    The economic complexity approach is based on the concept that the products produced in the economy represent the amount of productive knowledge required for their production, and assuming that countries do not produce a product unless they have the knowledge and skills to produce it, the economic complexity of the rate The accumulation of productive knowledge hidden in the economy calculates countries. Increasing economic complexity requires the development of the necessary grounds for innovative activities. On the other hand, economic freedom through the creation of market economy relations, private sector development, foreign trade development, elimination of redundant government regulations and security of property rights can improve skills, technology transfer, encourage investment and efficient use of this capital. It provides opportunities for the development of productive activities, including innovative ones. The present study uses GMM to examine the interaction of innovation with the Economic Freedom Index on the complexity of the economy in selected countries producing science during the period 2017-2008. The study's findings suggest that the interaction of innovation with the Economic Freedom Index on economic complexity is positive and significant. In addition, research findings show that the Entrepreneurship Index, the Financial Development Index, and the Market Size Index have a positive and significant effect on economic complexity.

    Keywords: Economic Complexity, Innovation, economic freedom, Entrepreneurship, Market Saize
  • Ali Sheikhi Mehrabadi *, Mojtaba Bagheri Pages 57-82

    The purpose of this paper is to investigate the effect of bank credit on the labor market structure. The most important variables used in this study were rural to urban employment ratio, private sector employment to government employment, total employment rate, bank credit, liquidity, facility rate, inflation rate, wage rate, population growth, oil revenues, government spending. , The number of university graduates and the number of high school graduates. In order to test the relationship between the variables, the self-correlation model with distribution interrupts (ARDL) was used for the period 1396-1338. Based on the estimates, it was observed that bank credits had a positive and significant effect on the variables of the number of rural and urban employees, private and public sector employees, the employment ratio of total employment and total employment volume, and this confirmed this. Bank credit, in other words, monetary policy, has affected the structure of the labor market in Iran. In addition, it was observed that bank credits had an impact intensity of 0.69 and 0.65 on the variable employment volume, respectively, and this confirmed that bank credits, in other words, monetary policy, had an effect on employment volume.

    Keywords: Banking Facilities, employment, Labor Market Structure, Autoregressive Distributed Lag (ARDL)
  • Alireza Mahmoodzadeh *, Minoo Aminimilany, Mohammad Sadegh Alipour Pages 83-110

    Unemployment has been one of the major problems in Iran's economy over the past decades, and job creation has been one of the main concerns of policy makers over the years. The main purpose of this article is to evaluate employment policies in Iran during 1976-2016. During this period, government has implemented generating projects, granting cheap credits, tax and insurance exemption and encouraging investment in areas with high unemployment rates and attracted foreign investment in the form of development programs. In this paper, labor demand is considered equivalent to job creation so we have estimated the dynamic function of labor demand using the ARDL technique. The results showed that business environment, GDP, labor productivity, government spending, corporate income tax, non-public sector credit balances, capital saving and foreign direct investment had a significant relationship with employment in the period under review. But there was no significant relationship between real wage and employment.

    Keywords: employment, Financial Policy, Monetary policy, Business Environment
  • Karam Jafariparvizkhanlou * Pages 111-138

    Today, the issue of information and communication technology (ICT) and its role in reducing environmental pollutants is one of the most important issues in environmental economy. In fact, ICT help to increase environmental pollution through the production of ICT machines, energy consumption, and electronic waste recycling. While ICT is expected to reduce emissions of carbon dioxide by developing smart cities, transportation systems, power grids, industrial processes and energy savings. Therefore, the purpose of this study is to investigate the impact of ICT on carbon dioxide emission in the Persian Gulf countries by panel data method during the period 2000-2015. The results showed that ICT had a direct effect on carbon dioxide emissions. Also square of ICT has a negative and significant effect on carbon dioxide emissions. Therefor results indicated an inverted U-shaped relationship between ICT and carbon dioxide emissions. Also, economic growth has a direct effect and square of economic growth has a negative effect on carbon dioxide emissions, which confirms the EKC hypothesis. Also, per capita energy consumption and trade have had a direct and significant effect on carbon dioxide emission. According to the results, the Gulf countries can help reduce carbon dioxide emissions and environmental pollution by developing information and communication technology.

    Keywords: Information, communication technology, Environmental pollution, economic growth, Persian Gulf Countries
  • Laleh Tabaghchi Akbari, Mahmoud Babazadeh *, Ghasem Sameei, Tahereh Akhundzadeh Yousefi Pages 139-178

    Financial reforms, due to make a structural difference in quantity and quality of services provided in financial markets, is able to explain an important part of difference in growth and development between countries, and without any doubt, these changes effect on the labor productivity. In this study, had been paid to examine the nonlinear effect of financial reforms indicators (financial liberalization, financial development and financial integration) on labor productivity in 15 selected developing countries during the period of 2006-2017 with using of Markov Switching econometric technique. The results of examines show that the financial liberalization index (foreign direct investment) in both regimes has a negative effect on labor productivity. Financial development indicators (banking credits and the value of the trading stocks) also have a negative effect on labor productivity in first regime, but in second regime, we see a positive relationship. Finally, the Financial Integration Index (total of foreign portfolio investment and foreign direct investment on GDP) in both regimes has a positive effect labor productivity. Therefore, according to the results, it can be acknowledged a significant part of the labor productivity depends on financial reforms, so it seems necessary to provide more and more grounds for strengthening and expanding the indicators of the financial reform in above societies.

    Keywords: financial reforms, Labor Productivity, developing countries, Markov Switching
  • Reza Sepahvand, Razieh Bagherzadeh Khodashahri * Pages 179-200

    The strategy of export development instead of import substitution policy and self-sufficiency leads to the growth of industries and businesses and to the growth of GDP. Proper export policy-making leads to the implementation of the export development strategy and enhances the export performance of companies by decision-makers in government and other regulatory institutions. This study examines the impact of government policies for export promotion on export performance with emphasis on the mediating role of firm’s specific advantages. The statistical population of the study was all Mining Active Companies under the Ministry of Industry, Mine & Trade which was sampled using census sampling method of 150 samples. Data collection was done by a questionnaire whose validity was confirmed by experts and its reliability was confirmed by Cronbach's alpha coefficient and Composite reliability. Structural equation modeling and Smart-Pls3 software were used for data analysis. The results show that government policies for export promotion have a direct and significant impact on export performance and also it through the mediating variable, the firm’s specific advantages, affects on export performance indirectly. Formulation of government policies to enhance export capacity and use the synergistic benefits of the specific advantages, including export financing capacity, export marketing and management capabilities, enables high elasticity of the export field and increased performance.

    Keywords: Export Promotion Policies, export performance, firm’s specific advantages, The Mining Companies of Ministry of Industry, Mine & Trade
  • Esmaeil Malkesh *, Nader Mehregan, Alireza Erfani, Esmaeil Abounoori Pages 201-223

    The purpose of this study is to investigate the effect of CAMEL financial health indicators on country،s banks lending within the bank lending channel. In order to analyze the Heterogeneity of banks' behavior in response to monetary policy, the variables called the interaction effect of the CAMEL indicators whit monetary policy have been defined in the model that are obtained by multiplying the monetary policy in each of these Ratios. In model estimation using GMM method uses the balance sheet and profit and loss statement panel data of the 24 banks in the period 1384-1396. results indicate that the monetary policy variable -monetary base- has a positive and significant relationship with bank lending and the CAMEL ratios change the intensity of monetary policy effectiveness on banks lending. In other words CAMEL indicators are a factor for banks to behave differently in response to monetary policy, which is the heterogeneous concept of banks' behavior. the impact of monetary policy on bank lending will deacrease with higher levels of liquidity and management quality indicators. But capital adequacy and asset quality strengthen the effectiveness of monetary policy on bank lending and earning indicator doesn’t have any effect. Also the degree of competition in the banking industry strengthens the effectiveness of monetary policy on bank lending.

    Keywords: Monetary policy, Banks Heterogeneity, Panel Data, CAMEL Ratios
  • Ali Khajeh Mohammad Lou *, Kamran Mani Pages 225-250

    There have been many studies on the effects of monetary policy on the exchange rate in the Iranian economy. But due to the successive structural changes and changes in the political regime, these effects are not expected to be linear and stable. Therefore, in this study, we want to examine the effect of nonlinear behavior of variable money volume on exchange rate by using STR regression models. For this purpose, we have used the annual data of the variables of GDP, interest rate, inflation rate, money supply and exchange rate during the period 1357-1397. Research shows that a significant nonlinear relationship between money supply and exchange rate is confirmed. Based on the results, the variables of money supply and inflation rate have had a significant negative and positive effect on the real exchange rate, respectively, during the study period. By controlling liquidity growth and transferring it to a low growth regime, the effect of variables such as inflation and interest rates on the exchange rate can be eliminated or reduced. According to the results of this article, at lower threshold levels of money supply, it is possible to use monetary policy to stimulate economic growth and real sector activities with low inflationary effects.

    Keywords: STR econometric approach, Exchange Rate, Money Supply, Interest Rate, Inflation
  • Zahra Azizi *, Asiye Berari, Ali Ahmadpoor Pages 251-278

    Financial development is one of the important issues that has always been of particular importance to the economy of any country. It is impossible to achieve economic growth and development without efficient financial institutions and adequate financial resources. The determinants of the level of financial development in countries include qualitative factors including political environment, institutional, legal and information infrastructures, regulation and supervision. Although there are many factors affecting financial development and there are many studies and theories in this area, what has been the least considered is the impact of qualitative and institutional factors on financial development. The main purpose of this study is to investigate a group of important non-economic and qualitative factors on financial development. To this end, we examined the impact of the average of 3 indices ICRG as an indicator of quality of institutions, the POLITY IV index of democracy, and the property rights, on banking indices as an indicator of financial development for 27 developing countries in Eurasia during the years 1999-2015. Based on this, a panel data econometric model was defined and estimated by the GMM method. The results of this study indicate that high quality of institutions, higher democracy and protection of property rights have a positive and significant effect on financial development in the countries studied.

    Keywords: Institutional Quality, democracy, Property Rights, Financial Development, Dynamic Panel
  • Mosab Abdollahi Arani *, Abdalali Monsef Pages 279-308

    The literature on economic growth and development shows that domestic and foreign investment have been one of the most important pillars of economic growth. On the other hand, empirical studies often point to the positive impact of foreign direct investment (FDI) on economic growth, especially in less developed countries. This paper, based on the Simultaneous Equations System approach, examines the interrelationships between economic growth, FDI, and government policies along with other important macroeconomic variables. The results show that there is a significant positive correlation between FDI changes and economic growth in Iranian economy during the period of 1971-96. The government's expansionary fiscal policy in the form of increased infrastructure spending and lower tax revenues has had a significant positive impact on GDP and FDI changes. The human capital index also has a positive and significant effect on FDI changes, but an increase in the nominal exchange rate reduces FDI inflows into the economy. Finally, the dummy variable of the sanctions of 2012 has had a significant negative impact on GDP and FDI changes.

    Keywords: Economic Growth, Foreign Direct Investment (FDI), Government Policy, Simultaneous Equation System, Three-Stage Least Squares Method (3SLS)
  • Hossein Amiri *, Mohsen Rezaii Mirghaed, Mohamad Nasr Esfahani, Raheleh Heidari Gharehsou Pages 309-328
    Establishing justice and reducing economic inequalities are important goals of the Islamic Shari'a and, moreover, the Islamic economy. The purpose of this paper is to examine financing and economic growth with an emphasis on the bank and capital market in Muslim countries in the years 2016-2000 using the generalized method of moments (GMM). The results show that the effect of stock market and bank on economic growth is positive and significant and only insurance market has not had a significant effect on economic growth. These results indicate that stock markets and credit markets play a significant and different role in supporting economic growth. Despite the relatively small size of Islamic banks compared to the economy and the overall size of the financial system, these banks have a positive effect on economic growth. Therefore, many Islamic countries suffering from low growth should expand their banking sector through the promotion of regulatory, regulatory and infrastructure environments. Considering the potential of the stock market in stimulating economic growth and increasing employment, paying attention to this market and establishing it for its development can have a positive and significant effect on improving the situation of macroeconomic variables and as a result of improving the economic well-being of the country.
    Keywords: Private credit, Turnover ratio, life insurance, economic growth, Finance