فهرست مطالب

مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، زمستان 1399)

نشریه مطالعات توسعه اجتماعی - فرهنگی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن بختیاری، مصطفی عزیزی شمامی* صفحات 9-39

    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی تربیت و تعالی بمنظور مکانیسمی برای توسعه فرهنگی فرماندهان و مدیران راهبردی بود. بدین منظور، از روش تحقیق کیفی پدیدارشناسی استفاده شد. نمونه‌ای هدفمند متشکل از 10 نفر از فرماندهان و مدیران راهبردی و محققین و اعضای هییت علمی متخصص در حوزه تعالی به عنوان مطلعین کلیدی انتخاب شدند. با بررسی و تحلیل دقیق مصاحبه‌های انجام شده در قالب مضمون فراگیر، مضامین سازمان دهنده و مضامین پایه مقولات استخراج شده تعالی و تربیت فرماندهان و مدیران راهبردی در چندین محور تقسیم‌بندی شد. در بالاترین سطح ابعاد تعالی فرماندهان و مدیران در قالب مضامین سازمان دهنده فردی و روانشناختی، حرفه ای و مکتبی و سیاسی مشخص شد. بعد فردی و روانشناختی دارای مضامین پایه دانش عمومی، دانش ارتباطی، دانش تخصصی، دانش ضمنی، دانش مدیریتی و شخصیت می باشد. بعد حرفه ای شامل مضامین پایه نگرش حرفه ای، انگیزه حرفه ای، مهارت انسانی، مهارت فنی، مهارت ادراکی و مهارت تصمیم گیری است. بعد مکتبی و سیاسی شامل مضامین پایه بینش سیاسی، بینش اعتقادی و بینش الهی و دینی و همچنین راهبردهای تربیت تعالی عبارتند از روابط تعالی بخش، تکالیف تعالی بخش، ارزیابی تعالی بخش، آموزش های تعالی بخش و اقدامات خود تعالی بخش می باشند.

    کلیدواژگان: توسعه فرهنگی، تعالی، تربیت، فرماندهان، راهبردی
  • فرناز سربندی*، سید رضا صالحی امیری صفحات 41-77

    هدف این مقاله تدوین و ارایه شاخص‌هایی برای ارزیابی اقتصاد سینما در ایران و بررسی وضعیت شاخص‌های مورد نظر در سینمای پس از انقلاب اسلامی است. روش مورد استفاده در این مقاله توصیفی، به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ داده، آمیخته است و نیز برای تحلیل از روش تحلیل داده‌های ثانویه بهره گرفته شده است. برای تدوین شاخص‌های اقتصاد سینما با روش اسنادی، پژوهش‌های داخلی و خارجی و گزارش‌های پژوهشی معتبر کشورهای مختلف مد نظر قرار گرفتند که پس از جمع‌آوری، تمامی شاخص‌ها در اختیار صاحب‌نظران (با روش گلوله‌برفی انتخاب شدند) قرار گرفت. در نهایت وضعیت اقتصاد سینمای ایران در شاخص‌های مورد نظر با استفاده از تحلیل داده‌های ثانویه مورد بررسی قرار گرفت. اقتصاد سینمای ایران در سال‌های گذشته نتوانسته است به رونق و شکوفایی برسد. درآمد حاصل از سینمای ایران اگرچه در سال‌های پس از انقلاب روند افزایشی داشته است، این روند به دلیل افزایش شاخص متوسط بهای بلیت بوده و از مخاطبان سینما کاسته شده است. میزان اشتغال در بخش سینمایی و بخش‌های جانبی نیز تابعی از میزان تولید و تعداد سالن‌های سینمایی است. تعداد سالن‌ها و پرده‌های سینمایی با استاندارد جهانی فاصله بسیاری دارد و هنوز در بسیاری از نقاط دسترسی به سالن نمایش امکان‌پذیر نیست.

    کلیدواژگان: اقتصاد سینما، اقتصاد فرهنگ، شاخص ارزیابی، ارزیابی سیاست گذاری، سینمای ایران
  • الهام حبیبی، محمدصادق مهدوی*، مصطفی ازکیا صفحات 79-98

    با توجه به ضرورت اشتغال زنان و نقش موثر گردشگری در افزایش فرصت‌های شغلی در این پژوهش برآنیم تا با بهره‌گیری از تجربیات زنان راهنمای تور ، محدودیتهایی که این شغل برای ایشان فراهم آورده است را بررسی نماییم. روش این پژوهش کیفی و با استفاده از روش نظریه بنیانی (گرندد تیوری) بوده است. روش نمونه گیری، هدفمند با حداکثر تنوع (21 نفر از زنان راهنمای تور ورودی، خروجی، مجرد، متاهل، متاهل دارای فرزند، مطلقه) شهر تهران و روش گلوله برفی با معیار اشباع نظری بوده است.  اطلاعات به دست آمده از مصاحبه ها کدگذاری (باز، انتخابی و محوری) شده و مفاهیم و مقوله های به دست آمده تجزیه و تحلیل شده اند مقوله محوری این بررسی « محدودیت های شغلی زنان راهنمای تور » است، به طوری که مقولات دیگر را در برمی گیرد .یافته های پژوهش حاکی از اینست که نابرابری جنسیتی، برساختهای جنسیتی، اعتبار شغلی پایین، بی ثباتی شغلی و فشارهای ساختاری و هنجاری از جمله علل به وجود آمودن پدیده محدودیت های شغلی زنان راهنمای تور است همچنین شرایطی نظیر تعارضات خانوادگی، تعدد و تضاد نقشی، بازتعریف نقش مادری و همسری و تقویت ویژگی های منتسب به مردان را می توان از جمله پیامدها برشمرد.

    کلیدواژگان: اشتغال، محدودیتها، زنان راهنمای تور، گردشگری، گرندد تئوری
  • میثم سام بند، علی اکبر فرهنگی*، جمشید صالحی صدقیانی، محمدرضا قائدی صفحات 99-125

    از نگاه توسعه انسانی، هر انسانی به مثابه ظرفیتی است که فعلیت آن جز از مسیر توانمندسازی فردی محقق نمی شود. یکی از اصلی ترین روش های توانمندسازی فردی، محدودسازی فقر می باشد که متاثر از نهادهای مختلفی همچون رسانه های جمعی است. از این میان، ویژگی های خاص تلویزیون به اندازه ای است که به عنوان عاملی در توسعه انسانی مطرح است. هدف اصلی این پژوهش، پاسخ به این سوال اصلی است که چگونه می توان از مجرای تلویزیون جهت نهادینه سازی برنامه های توسعه انسانی استفاده کرد؟ این پژوهش کیفی، با استفاده از روش گراندد تیوری انجام گرفته است. گردآوری داده ها از طریق بررسی اسنادی و مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته با سیزده نفر از صاحب نظران حوزه ارتباطات توسعه و رسانه، به دست آمد. یافته ها چهار کارکرد اصلی را در این زمینه برای تلویزیون نشان می دهد. کارکرد اول، فراهم سازی بستر است که زمینه آزادی فرصت برای توانمندسازی فردی را مهیا می نماید. دومین کارکرد مربوط به فراهم سازی شرایط علی توانمندسازی فردی است. فراهم سازی عوامل میانجی توسعه توانمندسازی فردی، سومین کارکردی است که شناسایی شد. کارکرد چهارم نیز، به کارگیری استراتژی تغییر مبتنی بر پیش فرض انسان به عنوان فاعل مشخص گردید. بر اساس نتایج مشخص می شود، این رسانه از طریق فرایند توانمندسازی فردی بر توسعه انسانی جامعه اثرگذار است.

    کلیدواژگان: تلویزیون، توانمندسازی فردی، توسعه انسانی، فقر انسانی، گراندد تئوری
  • لیلا فرقانی، علی رحمانی فیروزجاه*، سید ناصر حجازی صفحات 127-152

    طرد اجتماعی عبارت از محرومیتی طولانی مدت است که به جدایی از جریان اصلی جامعه می انجامد، فرآیندی که در نتیجه آن، افراد و گروه های اجتماعی معینی از اجتماع طرد و به حاشیه رانده می شوند. این پژوهش با هدف رابطه کیفیت اجتماعی و طرد اجتماعی اقلیت های قومی جوگی و گودار استان مازندران تدوین شده است. روش مقاله پیمایش بوده و مهمترین ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته است. جامعه آماری، گودارها و جوگی ها مناطق حاشیه نشین با حجم نمونه 277 نفر به شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای تصادفی انتخاب شدند. براساس یافته های تحقیق بین کیفیت اجتماعی و طرد اجتماعی رابطه وجود دارد. بین کیفیت اجتماعی و ابعاد طرد اجتماعی رابطه وجود دارد. با توجه به نمره مطلوب  مولفه ها، معادلات ساختاری از برازش و نیکویی کافی برخوردار است. از دیگر نتایج این است که متغیرهای اصلی پژوهش یعنی متغیر کیفیت اجتماعی به همراه مولفه ‏های آن از یک سو و متغیر طرد اجتماعی از سوی دیگر وضعیت نامطلوبی در میان نمونه آماری مورد مطالعه نشان می‏دهند. این وضعیت در مورد متغیرهای اولیه یا زمینه‏ ای نیز تا حدود زیادی صادق می‏باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت اجتماعی، طرد اجتماعی، اقلیتهای قومی، گروه های اجتماعی مطرود، آسیب اجتماعی
  • سمیه محمدی زاد*، نعمت الله عزیزی، ابراهیم صالحی عمران صفحات 153-176

    هدف پژوهش حاضر واکاوی روند توسعه آموزش عالی با تاکید بر رویکرد پلی تکنیک می باشد. روش پژوهش تحلیلی- تاریخی است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که عوامل گوناگونی در توسعه دانشگاهی موثر بوده است که می توان عوامل فرهنگی و سیاسی، عوامل اقتصادی، اجتماعی، ملی و بین المللی را نام برد. از جمله چالش های پیش رو در توسعه پلی تکنیک کشور فقدان ضرورت یا احساس نیاز در صنایع برای ارتباط با دانشگاه، فقدان ضرورت یا احساس نیاز در دانشگاه برای ارتباط با صنایع و... می توان اشاره کرد. نتایج پژوهش نشان می دهد که توسعه دانشگاهی پلی تکنیک ارتباط عمیقی با پیشرفت کشور، تربیت نیروهای متخصص جهت نیازهای بازار کار و رشد صنعت دارد و توجه به رویکرد پلی تکنیک می تواند راه پیشرفت کشور را هموار سازد.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، توسعه دانشگاهی، پلی تکنیک، رویکرد
|
  • Hassan Bakhtiari, Mostafa Azizi shamami* Pages 9-39

    The purpose of this study was to design a Pattern for training and excellence of a mechanism for cultural development of strategic commanders and managers. For this purpose, qualitative phenomenological research method was used. Targeted sample consisting of 10 commanders and strategic managers and researchers and faculty members specializing in excellence were selected as key informants. By carefully analyzing the interviews, the extracted categories of excellence and training of commanders and strategic managers were divided into several axes. At the highest level of excellence, commanders and managers were identified in three dimensions: individual and psychological, professional, doctrinal and political. The individual and psychological dimension has the components of general knowledge, communication knowledge, specialized knowledge, tacit knowledge, managerial knowledge and personality. The professional dimension includes the components of professional attitude, professional motivation, human skills, technical skills, perceptual skills and decision making skills. The doctrinal and political dimensions include the components of political insight, doctrinal insight, and divine and religious insight. Also, excellence training strategies include excellence relationships, excellence assignments, excellence evaluation, excellence training, and self-excellence actions.

    Keywords: Cultural development, excellence, training, commanders, strategic
  • Farnaz Sarbandi*, Seyed reza Salehi amiri Pages 41-77

    evaluation is one of the important levels of policymaking and scientific evaluation needs the related indicators. So the main goal of this article is compiling indicators for cinema economics in Iran. The used method is applied and analysis of second data. for compiling indicators documentary method is used and all indicators were collected from Iranian and other studies. the result list was sent to  the experts (by snowball method). finally Iran's cinema economics is analyzed by second data. interview and calculating are used for some data lacking. the results show cinema economics was not so successful in last decades. cinema income was in growing process but it was for inflation of ticket price and cinema goers was in reducing manner (in spite of late years decrease). therefore cinema GDP is very insignificant. occupation opportunities in cinema is depend to producing and cinemas.

    Keywords: cinema economics, cultural economics, evaluation indicator, evaluation of policymaking, Iran's cinema
  • Elham Habibi, Mohamad Sadegh Mahdavi*, Mostafa Azkia Pages 79-98

    Considering the necessity of women employment and the effective role of tourism in increasing job opportunities in this paper, we investigated the constraints provided by this job by using the experiences of women tour guide. The methodology in this study was qualitative and by using the Grounded Theory method. Data were collected by interviews and observations. Sampling method was targeted with maximum diversity (21 internal and international (input, output) women tour guides, single, married, single-parent, divorced in Tehran) with theoretical saturation criterion. The collected information was analyzed by coded interviews (open, axial and selective) and the collected concepts and categories. The most important category in this investigation was "constraint of tour leader's phenomenon for women” which covers other categories. The findings show that the gender constraints, gender constructs, low Job Status, Job instability, structural and normative pressure, were among the causes of the emergence of the phenomenon of constraints. And also, conditions such as family conflicts, multiplicity and conflict of role, redefinition of maternal and spousal roles, and the strengthening of male attributes can be among the consequences.

    Keywords: Employment, constraints, Women Tour Guide, Tourism, Granddad Theory
  • Meisam Samband, Ali Akbar Farhangi*, Jamshid Salehi Sedghyani, Mohammad Reza Ghaedi Pages 99-125

    Every human being is as a capacity that its actuality cannot be realized except through individual empowerment. One of the main methods of individual empowerment is poverty reduction, which is influenced by various institutions such as the mass media. Among the mass media, the special features of television have extended the capacity of the media to some extent that proposed it as a factor in human development. The main purpose of this study is to answer the main question of how to use the TV channel to achieve human development goals. This qualitative research has been done conducted using Grounded Theory method. Data collection was obtained through documentary research and in-depth semi-structured interviews with thirteen experts of communications, development and media field. The findings show four key functions in this field for television. The first function is to provide a framework that provides the opportunity for individual empowerment. The second function is to provide the causal conditions of individual empowerment. Providing mediating factors is the third function that is done. The fourth function was identified as the use of change strategy. Based on the results, this media influences the human development of society through the process of individual empowerment.

    Keywords: Television, Individual Empowerment, Human Development, Human Poverty, Grounded Theory
  • Leyla Forghani, Ali Rahmani*, Seyed Naser Hejazi Pages 127-152

    Social exclusion is a long-term deprivation that leads to separation from the main stream of society. The process by which certain individuals and social groups are excludedfrom society and marginalized. This study has been compiled with the aim of relationship between social quality and social exclusion of Jogi and Godar ethnic minorities in Mazandaran province. research method is survey and the most important tools for datacollection isa researcher-made questionnaire. Statistical population of study is the society of Godars and Jogies live in suburbs . The sample size is 277 that randomly selected by multistage cluster sampling method. .Based on research findings, there is a relationship between social quality and social exclusion. There is a relationship between social quality and the dimensions of social exclusion as well. Since most of the components have obtained a desired score, so the structural equations have sufficient fit and goodness .Other results  is that the main variables of research , variable of social quality with its components on the one hand and also the variable of social exclusion on the other hand show an unfavorable situation among the subjected statistical sample. This is also true to a large extent for primary or contextual variables.

    Keywords: social quality, social exclusion, Ethnic Minorities, excluded social groups, and Social harm
  • Somayeh Mohammadizad, Nematolah Azizi*, Ebrahim Salehi Omran Pages 153-176

    The purpose of this study research is to study the development of higher education with emphasis of the polytechnic approach. The method presented here is of historical analysis. The findings of this research reveal various factors are in effect in university development, factors including cultural, political, economical  and social, national and international.  Among the challenges of the development of poly is the lack of communication or the need for between universities and the industry. This research concludes that polytechnic university development will lead to a much needed progress at the country industry. The training of the Special Forces will pave the way for better prepared individuals who can lead market at the top level in the country.

    Keywords: Higher Education, University Development, Polytechnic, Approach