فهرست مطالب

آمایش سرزمین - سال سیزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه آمایش سرزمین
سال سیزدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/14
  • تعداد عناوین: 14
|
  • رسول قربانی، شهریور روستایی، پوران کرباسی* صفحات 281-309
    امروزه مشکلات زیست محیطی و اجتماعی و هویتی شهرها ناشی از وسعت گرفتن آن ها و نفوذ هر چه بیشتر فضاهای انسان ساخت به فضاهای طبیعی است. فضاهای سبز نه فقط به مثابه لکه ای سبز در برابر توده ها بلکه به منزله عاملی برای ارتقای زیست شهروندان شناخته می شوند. از طرف دیگر تخریب و از بین بردن تجانس و پیوستگی زیرساخت های طبیعی و شبکه های سبز تنوع زیستی را تهدید می کند و محدودیت هایی برای توسعه به وجود می آورد. ازین رو، پیوستگی به وسیله فضاهای سبز شهری زیستگاه ها و کریدورهایی را فراهم می آورد که به حفظ تنوع زیستی کمک می کند. برنامه ریزان شهری برای توسعه شبکه های فضای سبز و افزایش پیوستگی و حفظ و احیای تنوع زیستی از اصول اکولوژی چشم انداز استفاده کرده اند. در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و مرور منابع علمی ارتباطات سیمای سرزمین و اهمیت آن برای حفظ تنوع زیستی بررسی شد. بر اساس تیوری گراف، شبکه فضای سبز شهر مراغه در محیط  GISمدل سازی شد. سپس آنالیز پیوستگی اکولوژیک شهر با استفاده از نرم افزار Conefor همراه کاربرد سنجه انتگرال پیوستگی (IIC) و الگوریتم برداشت نقطه صورت گرفت و لکه‏های سبز شهری ارزش‏گذاری شدند. در نهایت کریدورهای بالقوه در شهر مراغه با استفاده از روش کمترین هزینه مسیر شناسایی شدند و شبکه های فضای سبز را توسعه و بهبود دادند. نتایج این تحقیق نشان می‏دهد عمده کریدورهای ایجادشده همانند یک کمربند سبز در اطراف شهر کشیده شده‏اند؛ که دلیل اصلی آن نیز قرارگیری زیستگاه های اصلی در حومه شهر است. همچنین، شبکه فضای سبز توسعه یافته بر اساس تیوری گراف چشم انداز پیچیده را ساده تر و منظم تر می سازد و به شناسایی فضای سبز و هدایت برنامه ریزی شهری برای حفاظت از تنوع زیستی کمک می کند.
    کلیدواژگان: پیوستگی، تئوری گراف، شبکه های اکولوژیکی، مراغه
  • لیلا دهقانی فیروز آباد، میرمهرداد میرسنجری*، علیرضا ایلدرمی، سحر عابدیان صفحات 311-334

    شناسایی نواحی مستعد برای رشد و توسعه پایدار فعالیت های گردشگری از موضوعات مهم در برنامه ریزی گردشگری است. شهرستان دورود، با توجه به قرارگیری در دو منطقه کوهستانی و دشتی، از تنوع توپوگرافی و جاذبه های طبیعی فراوان برخوردار است که به مدیریت صحیح و برنامه ریزی مناسب جهت دستیابی به اهداف توسعه پایدار گردشگری نیازمند است. در پژوهش حاضر با هدف بررسی پتانسیل بالقوه این منطقه در اکوتوریسم کوهپیمایی تفریحی ورزشی به ارزیابی توان اکولوژیک این منطقه با استفاده از روش ارزیابی چندمعیاره پرداخته شد. این پژوهش از جهت هدف کاربردی توسعه ای و از نظر چارچوب پژوهشی تحلیلی توصیفی است. از آنجا که شناخت و ارزیابی پتانسیل های گردشگری نوعی تصمیم گیری چندمعیاره است، در این پژوهش 5 گروه معیار شامل معیار های فیزیکی، اکولوژیکی، زیرساختی کالبدی، ایمنی، و اقتصادی اجتماعی و 25 زیرمعیار برای گردشگری کوهپیمایی تفریحی ورزشی تدوین شد و روش ترکیب خطی وزن دارشده برای ادغام معیارها به کار رفت. سپس، نقشه نهایی جهت فعالیت اکوتوریسمی در منطقه در 3 پهنه با قابلیت ضعیف و متوسط و خوب ترسیم شد. نتایج حاصل از نقشه نهایی مطلوبیت نشان داد 9/6 درصد از منطقه برای تفرج کوهپیمایی تفریحی ورزشی توان بالا دارد. همچنین، نتایج حاصل از تاپسیس نشان داد کوه قارون و اشترانکوه برای کوهپیمایی تفریحی ورزشی در اولویت اول و دوم قرار دارند. در مجموع نتایج پژوهش حاضر پهنه های مستعد جهت کوهپیمایی تفریحی ورزشی را نشان می دهد که راهنمایی برای گردشگران و مدیران و برنامه ریزان، به منظور تصمیم گیری و اجرای سیاست های توسعه ای، با در نظر گرفتن رویکردها و ملاحظات محیط زیستی و اقتصادی اجتماعی، به شمار می آید.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی گردشگری، پتانسیل گردشگری، دورود، کوهپیمایی تفریحی ورزشی
  • علیرضا ساداتی، هاشم داداش پور* صفحات 335-363

    هدف از پژوهش حاضر بررسی ‏و تحلیل ساختار ‏فضایی لجستیک در بستر منطقه ‏کلان شهری تهران‏ طی بازه زمانی 1365 1390 بود. دستیابی به هدف مد نظر می‏تواند به درک بهتر برنامه‏ریزی فضایی و مطالعات آمایش سرزمین ناشی از فعالیت‏های لجستیک کمک بسزایی کند. روش این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی است و برای دستیابی به اهداف مد نظر پژوهش از 3 دسته روش تحلیلی شامل شاخص‏های بررسی تغییرات تعداد، میزان رشد، و همچنین بررسی میزان نسبی تغییرات تراکم جمعیت شاغل در بخش لجستیک استفاده شد. نیز روش‏های تحلیلی سنجش میزان تمرکز فضایی، از قبیل ضریب جینی و خودهمبستگی فضایی و در نهایت رگرسیون چندگانه، به منظور برآورد همبستگی عوامل موثر بر توزیع ‏فضایی شاغلان لجستیک (متغیر مستقل) به کار رفت. نتایج تحلیل نشان داد از سال 1365 تا 1390 الگوی فضایی ‏لجستیک در منطقه کلان شهری تهران متمرکز و متشکل از خوشه‏ لجستیکی کلان شهر تهران بوده است و روند تحولات ساختار‏ فضایی نشان‏دهنده تمرکززدایی جمعیت شاغل در بخش لجستیک از کلان شهر تهران و متمرکز شدن جمعیت شاغل در محورهای غربی و جنوب غربی منطقه پیرامونی است. از سال 1365 تا 1375، از میان عوامل عینی موثر بر الگوهای فضایی لجستیک مناطق کلان شهری، توزیع فضایی جمعیت شاغل در بخش لجستیک همبستگی بالاتری با توزیع فضایی جمعیت و نیروی کار داشته است؛ بدین ترتیب که هر چه تعداد و تراکم جمعیت و نیروی کار قلمرو جغرافیایی بالاتر رفته جمعیت شاغل در بخش لجستیک نیز افزایش یافته است. درحالی که در بازه زمانی 1385 1390 توزیع فضایی شاغلان در بخش لجستیک با توزیع فضایی جمعیت و میزان سواد همبستگی بیشتری پیدا کرده اند.

    کلیدواژگان: الگوی فضایی، جغرافیای انبارداری، ساختار فضایی، لجستیک، مراکز توزیع، منطقه کلان شهری‏ تهران
  • میرابراهیم صدیق، رضا شیرزادی، اسدالله راشدی* صفحات 365-393

    جمهوری اسلامی ایران، برخاسته از متن مردم و مبتنی بر گفتمان دینی و الهی، تا کنون توانسته است با ایجاد و تقویت نهادها و ساختارهای متناسب با نظام سیاسی خویش الگویی منحصربه فرد به منظور اداره امور مردم در ابعاد مختلف ارایه کند. بر این اساس توجه به آرمان ها در قالب ساختارها و نهادها و رویکردها نقشی بی بدیل در استحکام ساخت درونی نظام دارد. در این مقاله، با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و گردآوری اطلاعات از طریق مطالعات اسنادی و کتابخانه ای و پیمایشی، شوراها به مثابه یک نهاد برآمده از رای مردم و الگوی پارلمان محلی به عنوان متغیر مستقل و «استحکام ساخت درونی» به عنوان متغیر وابسته تعریف و ضمن شناسایی ابعاد و پیشینه شوراها جایگاه شورا در اندیشه اسلامی تبیین شده است. بر اساس نتایج حاصله می توان گفت شوراها از طریق چهار بعد مهم و تاثیرگذار یعنی مشارکت، توزیع، نفوذ، هویت در قدرت و استحکام ساخت درونی با ایفای نقش بی بدیل در چهار محور تحکیم و تقویت انسجام ساخت درونی از طریق هویت بخشی به نقش افراد، تقویت نفوذ نظام اسلامی در سطوح مختلف مردم و جامعه، تحقق مشارکت حداکثری و نقش مردم در حاکمیت، و توزیع عادلانه منابع بر اساس داشته و خواسته های بومی و ملی تاثیرگذارند و شوراها از میان این محورها بر تحقق مشارکت حداکثری و نقش مردم در حاکمیت نسبت به سایر محورها اثرگذاری بیشتری داشته اند.

    کلیدواژگان: استحکام ساخت درونی نظام، جمهوری اسلامی ایران، شوراها، مشارکت
  • تورج کریمی، امین فرجی* صفحات 395-419

    یکی از چالش‏های اساسی در حوزه انتقال انرژی، به خصوص انتقال گاز، در ایران تعیین بهینه مرزهای عملیاتی انتقال جهت پوشش سراسری سرزمین است. به بیان دیگر، در گذر زمان و با تغییر سطح مصرف و نیز   در مناطق، مرزهای تعریف شده به عنوان مناطق عملیاتی امکان پاسخ دهی بهینه را از دست داده اند و  چالش‏هایی چون دسترسی سخت‏تر، حجم و اهمیت انتقال، و... ضرورت دارد بر مبنای تغییرات به وجودآمده مرزهای جدیدی تعریف و تدقیق شود. از این رو، در این نوشتار، هدف پرداختن به موضوع الگوی بهینه مرزبندی مناطق عملیاتی انتقال گاز بود که در این زمینه از روش تخصیص مکانی بهره گرفته شد.   بهینه‏ سازی حداکثری و دسترسی بالا در انواع مختلف الگوریتم ‏هاست. مدل‏های تخصیص مکانی که معمولا برای جایابی ایستگاه‏ها و تجهیزات کاری به کار می‏روند ابزاری مناسب برای برنامه ریزی خدمات عمومی اند. در این پژوهش، در کنار مطالعات تطبیقی و بهره‏گیری از تجارب خارجی، از ابزارهایی مانند مصاحبه به منظور تعیین شاخص‏ها، آزمون‏های آماری در GIS، روش‏های وزن دهی، و... بهره گرفته شد. بر اساس نتایج به دست آمده،

    کلیدواژگان: تخصیص مکانی، شرکت انتقال گاز، مرز، مناطق عملیاتی انتقال گاز، یاردهای عملیاتی
  • کرامت الله زیاری*، علی اصغر احسانی فرد صفحات 421-460
    مقدمه

    بافت های فرسوده و محلات قدیمی شهرها، که دارای بافتی باارزش و کهن اند، قلب تپنده شهرها به حساب می آیند و امروزه کارکرد های اجتماعی و فرهنگی و اقتصادی خود را از دست داده اند. بازآفرینی شهری رویکردی است درصدد احیا و معاصرسازی این بافت های فرسوده و محلات سنتی. تلاشی هدفدار جهت تزریق روحی دوباره در این مناطق و فراهم آوردن شرایطی برای حضور و مشارکت همگان در فرایند اجرایی آن که از اهداف ارزشمند این رویکرد است.

    هدف

    مسئله اساسی این پژوهش چگونگی انتخاب هوشمندانه و هدفدار نوع بازآفرینی و انتخاب هوشمندانه و هدفدار کاربری ها و پروژه های محرک و همچنین بررسی تاثیر هدفدار پروژه های محرک توسعه شهری در فرایند بازآفرینی شهری در محلات هدف بازآفرینی سمنان بود.

    روش

    روش تحقیق در این پژوهش توصیفی و تحلیلی میدانی بود و به منظور رتبه بندی و اولویت بندی نوع بازآفرینی و کاربری ها و پروژه های محرک توسعه در بازآفرینی محلات از مدل کوپراس و جهت وزن دهی به معیارها از روش CCDS استفاده شد. در بخش مطالعات اسنادی، مستندات مهم و برجسته در حوزه بازآفرینی شهری و محرک های توسعه بررسی شدند. در بعد مطالعات میدانی نیز با تشکیل سه کارگروه از خبرگان شهرسازی و بازآفرینی شهری، طراحی شهری، مطالعات اجتماعی و معماری و طی ده ها جلسه با متولیان و مدیران مناطق شهر سمنان و همراهی نمایندگان شهرسازی به بحث و بررسی در زمینه قابلیت های بازآفرینی محرک توسعه در محلات پرداخته شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوپراس تحقیق نشان داد بازآفرینی محرک توسعه با «کاربری گردشگری و تفریحی و توریستی» و «مولفه فرصت آفرینی و ارزش آفرینی جذب گردشگر و مطرح شدن شهر و جایگاه شهر در سطح بین المللی» با «طرح محرک و هدفدار طراحی و احداث پیاده راه ها و پیاده محور کردن محدوده مرکز محله» و «پروژه محرک پیاده راه امام (ره) در خیابان امام (ره) که با امتیاز 0.739رتبه اول بازآفرینی هدفدار شهر سمنان خواهد بود که نیازمند عزم جد ی و برنامه ریزی دقیق است.

    نتیجه

    رتبه نخست بازآفرینی هدفدار دارالمرحمه (سمنان) بازآفرینی محرک با کاربری هدفمند گردشگری و تفریحی و توریستی است که باعث ایجاد جایگاه بین المللی شهر در عرصه رقابتی و کلان محیط داخلی و جهانی خواهد شد و با قدرت جذب گردشگر داخلی و خارجی و تغییر ماهیت بافت فرسوده و ایجاد آمادگی ذهنی شهروندان در زمینه توسعه گردشگری سبب مطرح شدن شهر و جایگاه شهر سمنان در سطح بین المللی و موجد فرصت آفرینی و ارزش آفرینی شهری خواهد بود.

    کلیدواژگان: بازآفرینی هدفدار، تلفیق الگوریتم کوپراس و CCDS، دارالمرحمه (سمنان)، کاربری ها و پروژه های محرک، محله کهنه دژ، محله و خیابان امام(ره)
  • گل آذین رادین مجد، سید علی جوزی*، رخشاد حجازی، محمدجواد امیری، حمیدرضا غفارزاده صفحات 461-489
    مقدمه

    کشف تغییرات الگوی سیمای سرزمین در مناطق شهری برای حفظ امنیت محیط زیست و تشویق به توسعه پایدار از اهمیت بالایی برخوردار است. در این میان، با توجه به ظرفیت سنجه‏های فضایی برای توصیف ساختار سیمای سرزمین، این سنجه ها می‏توانند ابزاری ارزشمند برای شناسایی الگوهای رشد در کلان شهرها باشند.

    هدف

    هدف از این تحقیق تحلیل گرادیانت شهری روستایی سنجه ‏های سیمای سرزمین در کلان شهر تهران در سال 2018 و آنالیز روند تغییرات آن ها، به منظور بررسی تغییرات مکانی زمانی الگوی سیمای سرزمین، بود.

    روش

    برای محاسبه سنجه ‏ها روش پنجره متحرک در دو سطح سیمای سرزمین و کلاس به کار گرفته شد. برای این منظور از تصاویر ماهواره لندست 8 استفاده و پوشش زمین در چهار طبقه انسان‏ ساخت، اراضی باز، پوشش گیاهی، و آب به صورت نظارت شده دسته‏ بندی شد. برای تحلیل گرادیانت ترانسکت‏هایی با ابعاد Km4Km*4 در چهار جهت مرکز شمال شرق، مرکز جنوب غرب، مرکز شمال غرب، و مرکز جنوب غرب به مرکزیت منطقه 12 شهرداری تهران، در نرم افراز GIS 10.2، هدایت شد.

    یافته ها

    یافته ‏ها نشان داد در سطح سیمای سرزمین با نزدیک شدن به مرکز تجاری کلا‏ن‏شهر تهران تعداد و تراکم لکه ‏ها افزایش و به سمت روستا شاخص متوسط شکل سیمای سرزمین تغییرات نسبتا یکنواختی دارند. در سطح کلاس نیز با افزایش فاصله از مرکز تجاری کلان‏شهر تهران درصد سیمای سرزمین لکه‏های انسان‏ساخت و اراضی باز در حال افزایش و لکه‏های پوشش گیاهی در حال کاهش است.

    نتیجه

    توسعه شهری موجب افزایش تراکم لکه‏ ها در سیمای سرزمین شده است؛ طوری که در ترانسکت مرکزی پیوستگی سیمای سرزمین کاهش و ازهم گسیختگی اجزای ساختاری سیمای سرزمین افزایش یافته است. تغییر کاربری‏ اراضی باعث گسترش شهر به سمت روستا و تاثیر منفی بر پوشش گیاهی و منابع آبی شده است.

    کلیدواژگان: تغییرات مکانی زمانی، تهران، کاربری اراضی، گرادیانت شهری روستایی
  • مریم نعیمی*، محمد خسروشاهی، مریم میراکبری، آزاده گوهردوست، سمیرا زندی فر، طاهره انصافی مقدم صفحات 491-521

    در دهه‏ های اخیر به دلیل تغییرات اقلیمی، از جمله خشک سالی و مداخلات انسانی، طوفان های گرد و غبار شدت یافته است. گرد و غبار، علاوه بر جابه جایی و از دست رفتن ذرات خاک، باعث آسیب‏های شدید اقتصادی و اجتماعی و سلامت می‏شود. استان خراسان رضوی به سبب موقعیت استراتژیک، از جمله قطب صنعتی و کشاورزی و پذیرایی سالیانه بیش از 29 میلیون زایر از داخل و خارج از کشور، به خصوص در فصول و ماه های همراه با مناسبت ها، دارای اولویت بررسی از نظر فراوانی گرد و غبار است. هدف پژوهش حاضر بررسی و روندیابی فراوانی رخداد های گرد و غبار و تحلیل تاثیرپذیری آن از تغییرات اقلیمی با در نظر گرفتن روند خشک سالی‏‏ ‏و تغییرات سطحی زمین با مطالعه روند تغییرات درصد تراکم پوشش در طول دوره آماری بود. نتایج شمارش کدهای گرد و غبار نشان داد رخداد های گرد و غبار با ‏منشا محلی از فراوانی بیشتری برخوردار است. بر اساس تحلیل ماهیانه پدیده گرد و غبار، ایستگاه های سرخس و مشهد مناطق با بالاترین تعداد روزهای غبارآلود در محدوده مطالعاتی، در تابستان و بهار و ماه های ژوین و ژوییه هستند. نتایج رگرسیون خطی شاخص خشک سالی و روزهای دارای گرد و غبار محلی ماهیانه حاکی از ارتباط معنادار در جهت افزایش گرد و غبار همراه افزایش شدت خشک سالی در ایستگاه های مشهد و سرخس، طی دوره آماری 27 ساله، در سطح 99 درصد اطمینان است. در نهایت، با توجه به نتایج به دست آمده از بررسی تغییرات سطحی زمین، لزوم پیگیری برنامه های آمایش سرزمین همراه استفاده از ‏روش های کوتاه مدت تثبیت خاک، به منظور کاهش خسارات اقتصادی و حفظ سلامت ناشی از گرد و غبار در ماه ها و فصول پرتردد، تا دستیابی به نتایج روش های بلندمدت توصیه می شود.‏

    کلیدواژگان: خراسان رضوی، خشک سالی، رگرسیون خطی، زبری سطح زمین، گرد و غبار
  • آزاده عظیمی* صفحات 523-543

    برای هر پدیده اجتماعی در عرصه شهری می‏توان مصداق‏ها و برون دادهای فضایی نشان داد که این امر بیانگر رفتار فضایی پدیده‏ های اجتماعی است. در بررسی چنین پدیده ‏هایی، به جهت همبستگی و اثر هم‏افزایی آن ها، می‏توان الگویی از برهم کنش را ملاحظه کرد. در این نوشتار سعی شد مختصری از توزیع فضایی متغیرهای آسیب‏هایی مانند بی کاری، اعتیاد، و... در قالب تحلیل آمار فضایی ارایه شود. روش این تحقیق توصیفی و تحلیلی بود و در دسته ‏بندی تحقیقات کاربردی قرار می‏گیرد. از منظر شیوه گردآوری اطلاعات می‏توان مبنا را روش اسنادی تعیین کرد. به منظور تحلیل و ترسیم یافته ‏ها سعی شد از آزمون‏های آمار فضایی در بستر Arc GIS استفاده شود. با توجه به ساختار فضایی طبقه اجتماعی و نیز الگوی فضایی پراکنش پهنه ثروتمند و فقیرنشین در شهر تهران، می‏توان گفت فقر و تفرق از محرک‏های تمرکز انواع آسیب‏های اجتماعی در محلات فقیرنشین است.

    کلیدواژگان: آسیب اجتماعی، برهم‏کنش، تهران، ساختار فضایی
  • سیده فریبا حسینی* صفحات 545-565

    یکی از مخاطرات محیطی و بحران های اکولوژیک که جهان ما امروزه با آن روبرو است پدیده تغییرات کاربری اراضی می تشخیص به موقع و درست این تغییرات و عوارض سطح زمین نقش اساسی در درک بهتر روابط و تعاملات بین پدیده های انسانی و طبیعی به منظور مدیریت بهتر و استفاده از منابع طبیعی را فراهم میکند.مطالعه حاضر بررسی و تحلیل سنجه ها در یک بازه زمانی 30 ساله را مبنا قرار داده است. منطقه حفاظت شده سرخ آباد به عنوان بیس کار انتخاب شده. جهت این امر با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست سری TM-ETM_OLI  در دو دوره زمانی اقدام به بررسی روند تغییرات با استفاده از نرم افزار Envi به روش طبقه بندی حداکثر احتمال و با 86 درصد صحت اطلاعات پرداخته و سپس با استفاده از سنجه های موجود در نرم افزار Fragstate    برای پایش در سه سطح لکه - کلاس - سیما پرداخته شده است. پس از تحلیل و ارزیابی این سه سطح  و همچنین نتایج حاصل از تغییرات پوشش گیاهی و نقشه پراکنش جانوران که از مرکز تحقیقات زیست محیطی استان زنجان به منظور تهیه پراکنش جانوران بومی استان توسط محیط بانان تهیه شده بوده رقومی گشته و مورد استفاده قرار گرفت نتایج نشان داد که تبدیل زمین های مرتعی به اراضی کشاورزی باعث از دست رفتن خاک و پوشش گیاهی شده و زیستگاه و جمعیت گونه های سیاه گوش و آهو که وابسته به این محیط ها بوده اند تاثیر منفی گذاشته است و با چرای بی رویه دام و جنگل تراشی باعث کاهش رشد اراضی جنگلی که زیستگاه پلنگ و خرس قهوه ای مورد تخریب واقع شده که این تغییرات هم در جهت تخریب زیستگاه عمل کرده است. در این تحقیق استفاده از روش نظری- تحلیلی به عنوان روش کار برای بررسی و آنالیز پژوهش استفاده شده است.

    کلیدواژگان: تغییر پوشش، سیمای سرزمین، منطقه حفاظت شده، سرخ آباد، زنجان
  • سیده زهرا کلانتری بنادکی*، محمد جلال عباسی شوازی، محمد ابویی اردکان صفحات 567-586

    امروزه مدیران هوشمند در عصر پر از تغییرات و بی ثباتی تلاش می کنند، با شناخت فرصت ها و چالش ها و متغیرهای اثرگذار بر آینده سیستم تحت مدیریت خود، احتمال کسب موفقیت را افزایش دهند. مدیران استان یزد، در مقام یکی از استان های توسعه یافته کشور، همواره در تلاش اند تا با برنامه ریزی راهبردی و شناخت ظرفیت های استان و مدیریت چالش های احتمالی پیش رو در جهت رشد و توسعه پایدار گام بردارند. پژوهش حاضر برای نیل به این مقصود و درک تصویری واضح تر از آینده استان، با هدف شناسایی متغیرهای اثرگذار بر آینده استان یزد، انجام گرفت و تلاش شد تا با تحلیل ساختاری به روش میک مک اثر متقابل این عوامل بر یک دیگر بررسی و در نهایت پیشران های کلیدی شکل دهی آینده استان شناسایی شوند. متغیرهای مهم اثرگذار بر سیستم با روش مطالعه کتابخانه ای، پایش فضای مجازی، نظرسنجی از شهروندان، و کارگاه های آینده‏نگری شناسایی شدند. متغیرها با معیارهای اهمیت و عدم قطعیت اولویت بندی و مهم ترین آن ها وارد ماتریس آثار مستقیم و پس از تکمیل، با روش دلفی، وارد نرم افزار میک مک شدند. خروجی نرم افزار با نتایج روش دیمتل مقایسه و در نهایت متغیرهای عملکرد دستگاه ها، توسعه متوازن، اجرای برنامه آمایش، انواع گردشگری، و توجه به آب و محیط زیست به عنوان اثرگذارترین متغیرها در شکل دهی آینده استان شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: آیندهپژوهی، برنامه ریزی راهبردی، تحلیل آثار متقابل، تحلیل ساختاری، یزد
  • محمدرضا رضوانی*، فاطمه نیک روش، علیرضا دربان آستانه صفحات 587-618

    امروزه، اکوتوریسم صنعتی کلیدی و مهم در عرصه توسعه اقتصادی کشورها به شمار می رود. این صنعت همواره با مفهوم خطر در تصمیم گیری جهت انتخاب مکان های با پتانسیل بالا همراه بوده است و هدف از این مطالعه سنجش قابلیت توسعه اکوتوریسم در مناطق روستایی با تاکید بر خطرپذیری محیطی در تصمیم گیری بود. در این مطالعه، از دوازده معیار مکانی استفاده شد. جهت ارزیابی مفهوم خطر در تصمیم گیری از روش میانگین وزنی مرتب شده (OWA)، جهت محاسبه وزن و اهمیت معیارها از روش فرایند تحلیل شبکه ای (ANP)، جهت رتبه بندی روستاهای مناسب از روش تاپسیس، و جهت ارزیابی دقت مدل سازی از روش آنالیز حساسیت استفاده شد. نتایج نشان داد بین معیارهای مورد استفاده معیارهای فاصله از اراضی ساخته شده و فاصله از گسل به ترتیب دارای بیشترین و کمترین وزن اند. با افزایش و کاهش درجه خطرپذیری به ترتیب مساحت کلاس پتانسیل بالا افزایش و کاهش می یابد؛ به صورتی که در درجه خطرپذیری= 0 کمتر از 1 درصد و در درجه خطرپذیری= 1 به میزان 35 درصد از مجموع مساحت کل منطقه در کلاس پتانسیل خیلی بالا قرار دارد. بررسی روستاهای مناسب در خطرپذیری= 5/0 جهت توسعه اکوتوریسم نشان داد از مجموع روستاهای استان مازندران تنها 55 روستا در مناطق با پتانسیل خیلی بالا قرار گرفته اند که از این میان روستای عالی کلا با فاصله نسبی 8505/0 توانمندترین روستا جهت توسعه اکوتوریسم است. در نهایت، نتایج آنالیز حساسیت ثبات قابل قبول نتایج مدل در سناریوهای مختلف و به عبارتی قابلیت اطمینان بالای نتایج مدل را نشان داد.

    کلیدواژگان: آنالیز حساسیت، اکوتوریسم، خطرپذیری در تصمیم گیری، روستاهای مناسب، مازندران
  • سحر عابدکوران، همایون نورائی* صفحات 619-646
    در عصر فعلی عدالت و پیشرفت دو بال توسعه پایدار تلقی می شوند که هر یک بدون دیگری فاقد ارزش است. در این میان حمل ونقل عمومی یکی از سیستم های مهم خدمات رسانی در شهرهاست که نقشی مهم در تحقق عدالت ایفا می کند و اهمیتی فوق العاده دارد. بر اساس این ضرورت، هدف از این تحقیق تحلیل و سطح بندی مناطق پانزده گانه کلان شهر اصفهان بر مبنای عدالت دسترسی به حمل ونقل عمومی بود. جهت دستیابی به این هدف، اطلاعات مورد نیاز به روش اسنادی و میدانی (از نوع مشاهده و پرسش نامه) جمع آوری شد و از روش بهترین بدترین و کوکوسو برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج حاکی از آن بود که منطقه 1 و 3 بیشترین و مناطق 9 و 11 و 14 کمترین امکانات و تسهیلات حمل ونقل عمومی را دارند. ضمن اینکه نیاز به حمل ونقل عمومی به لحاظ کاربران در مناطق 8 و 10 بیشترین و در مناطق 2 و 9 و 11 کمترین حد خود را دارد. با ترکیب این دو مولفه نیز مشخص شد مناطق 1، 2، 3، 15 در قیاس با سایر مناطق از نسبت امکانات به کاربران بیشتری برخوردارند و مناطق 8، 10، 11، 14 در قیاس با سایر مناطق نسبت امکانات به کاربران کمتری دارند. در مابقی مناطق نسبت امکانات به کاربران حالت متعادل تری دارد. بنابراین، لازم است در برنامه ریزی های آتی در زمینه حمل ونقل عمومی به شکاف بین امکانات و نیاز کاربران توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: سطح بندی، عدالت، عدالت دسترسی به حمل ونقل عمومی، مناطق پانزده گانه کلان شهر اصفهان
  • سارا حشمتی*، هادی رمضانی اعتدالی صفحات 647-669

    پیش‏بینی تغییرات اقلیمی به دلیل آثار مخرب بر منابع آبی، زیست محیطی، اقتصادی، و اجتماعی از اهمیتی ویژه برخوردار است. بنابراین، هدف از این تحقیق پیش‏بینی تغییرات اقلیمی شهرستان‏ کرمانشاه با استفاده از مدل‏های ریزمقیاس گردش عمومی جو قابل دسترس در مدل LARS-WG6 (GFDL-CM3, MPI-ESM-MR, MIROC5) تحت سناریوهای RCP4.5 و RCP8.5 برای دوره 2020 تا 2100 با دوره پایه 1980 تا 2010 بود. برای ارزیابی داده‏ های پیش‏بینی شده در مدل LARS-WG به بررسی میزان خطای داده‏های مشاهداتی و پیش‏بینی شده با استفاده از معیارهای R2, RMSE, MSE, MAD پرداخته شد. نتایج نشان داد مدل LARS-WG قابلیت لازم را برای پیش‏بینی داده ‏های اقلیمی در آینده دارد و بین زیرمدل‏ها مدل MPI-ESM-MR تحت سناریوی RCP4.5 از ضریب اطمینان بالاتری نسبت به سایر زیرمدل‏های ارزیابی شده برخوردار است. همچنین، همه مدل‏ها بیانگر افزایش متوسط دمای حداقل و حداکثر و تغییر الگوی بارش در دوره‏ های زمانی آینده در منطقه مورد مطالعه بودند. در ادامه شاخص‏های SPI و دو مارتن برای همه مدل‏ها محاسبه شدند. بر اساس شاخص SPI همه مدل‏های اقلیمی مورد ارزیابی نشان دادند تا سال 2100 سال‏های با شاخص نرمال کاهش یافته در مقابل شرایط خشک افزایش خواهند یافت و همچنین بر اساس شاخص دو مارتن مدل GFDL تحت سناریوی RCP8.5 میزان تغییرات اقلیم بیشتر از سایر مدل ها برآورد شد و سال های خشک و نیمه خشک بیشتر از سال‏های مرطوب خواهد بود. اما در مقابل مدل MIRO تحت سناریوی RCP45 خوشبینانه تر عمل کرد و میزان تغییر اقلیم کمتری صورت خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، ریزمقیاس نمایی، شاخص‏ه ای SPI و PNI، مدل LARS-WG
|
  • Rasol Gorbani, Shahrivar Rostaei, Pooran Karbasi * Pages 281-309
    Nowadays, problems related to the environment, society, and identity of cities derives from their expansion and the increasing penetration of natural space by human-made space. Green spaces are deemed not only as a green patch at the disposal of the masses, but also as a factor for the improvement of citizens’ life. On the other hand, the destruction and removal of homogeneity and continuity of natural infrastructures and green networks threatens the biological diversity and brings about limitations for development. Therefore, continuity of the urban green spaces provides habitats and corridors that help the preservation of biological diversity. To develop green space networks, increase continuity, and revive biological diversity, urban planners have used landscape ecology principles. Adopting a descriptive-analytical method and review of the scientific resources, this study investigated landscape connections and their importance for the preservation of biological diversity. Maragheh city green space network was modeled in GIS according to Graph theory. Then, the ecologic continuity analysis was carried out through Conefor software along with Integral Continuity (IIC) measure and point picking algorithm, and the urban green patches were valuated. At the end, the potential corridors in Maragheh city were identified using the least cost method, which then developed and improved the green space networks. The results of this study reveal that the majority of the built corridors are located around the city like a green belt. The main reason for this is the positioning of the main habitats in the city outskirts. Moreover, the green space network developed based on Graph theory made the complex landscape simpler and more organized, and helped with the identification of green space and the guidance of urban planning for the protection of biological diversity.
    Keywords: Ecological networks, Continuity, Graph Theory, Maragheh
  • Leila Dehghani Firozabad, MirMehrdad Mirsanjari *, Alireza Ildoromi, Sahar Abedian Pages 311-334

    The identification of areas appropriate for the sustainable growth and development of touristic activities is among the main topics of tourism planning. With its positioning between a mountainous area and a plain, Dorud city enjoys topographic diversity and numerous natural attractions that need proper management and appropriate planning in order to attain the objectives of the sustainable development of tourism. Aiming at the examination of the potential of this area for recreational-sport trekking ecotourism, the study at hand set out to assess the ecologic power of this area using multi-criteria evaluation method. This study was applied-developmental in terms of purpose, and descriptive-analytical in terms of research framework. Since the identification and evaluation of tourism potentials is a multi-criteria decision-making question, five main criteria groups – including physical, ecologic, infrastructural-bodily, safety, and economic-social criteria groups – and 25 secondary criteria for the recreational-sport trekking tourism were developed. The weighted linear combination was used to integrate the criteria. Then, the final map for ecotourism activity in the region was drawn in three spaces with low, mid, and high capability. The results of the final desirability map showed that 6.9 percent of the area has high potential for recreational-sport trekking. Moreover, the results of TOPSIS revealed that Qarun and Oshtorankuh mountains are the first and second top ranking mountains for recreational-sport trekking, respectively. Overall, the results of this study demonstrate the appropriate areas for recreational-sport trekking, which can function as a guide for tourists, managers, and planners to make decisions and administer developmental policies in the light of environmental and socioeconomic approaches and considerations.

    Keywords: srecreational-sports trekking, Tourism potential, tourism planning, Dorud
  • Alireza Sadati, Hashem Dadashpoor * Pages 335-363

    The purpose of this study was to investigate and analyze the logistics spatial structure changes and to explain the objective factors affecting it in the Tehran metropolitan region during the period 1986-2011. The research method was descriptive-analytical, and in order to achieve the objectives of the research, three analytical methods – including indicators of number changes, growth rate, as well as the relative rate of changes in population density – employed in the logistics sector of each geographical area were used. On the other hand, analytical methods for measuring the degree of spatial concentration such as Gini coefficient and spatial autocorrelation as well as multiple regression analysis were used to estimate the correlation of effective factors with the spatial distribution of the employees working in the logistics sector (as the independent variable). The results of the analysis show that from 1986 to 2011, the spatial pattern of the logistics geographical distribution in the Tehran metropolitan region was centralized, consisting of the logistics cluster of Tehran metropolis. That is to say, tracking the process of spatial changes showed the decentralization of the population working in the logistics sector of Tehran metropolis and the concentration of this working population in the western and southwestern geographical areas surrounding the metropolis. From 1986 to 1996, among the objective factors affecting the logistics spatial patterns of metropolitan areas, the spatial distribution of the population working in the logistics sector had a higher correlation with the spatial distribution of population and labor force. That is to say, the higher the number and density of population and labor force in the geographical area, the higher the population working in the logistics sector. However, from 2006 to 2011, the spatial distribution of the population working in the logistics sector had a higher correlation with the spatial distribution of the population and the literacy rate.

    Keywords: Spatial structure, spatial pattern, Logistics, Warehousing geography, distribution centers, Tehran Metropolitan Region
  • MirEbrahim Seddiq, Reza Shirzadi, Asadollah Rashedi * Pages 365-393

    Up until now, Islamic Republic of Iran – rising from among people and adopting a religious and divine discourse – has provided a unique model of the administration of people’s affairs in various dimensions through the creation and enhancement of institutions and structures appropriate to its political system. Accordingly, the consideration of ideals in the form of structures, institutions, and approaches is an issue that has a unique role in strengthening the internal structure of this political system. In this article, using the descriptive-analytical method and collecting data through document analysis, library research, and survey methods, city council – as an institution rising from the public vote and a phenomenon similar to local parliament – are defined as the dependent variable. Moreover, in line with the identification of the dimensions and history of these councils, the position of council in Islamic thought is discussed. According to the obtained results, it can be maintained that councils’ importance has four important and effective aspects, namely participation in, distribution of, penetration in, and formation of the identity of power and internal structure strength. To this end, they play roles in four directions, namely strengthening the internal structure cohesion through providing identity to individuals’ roles, enhancing the influence of the Islamic political system in various layers of people and society, fulfilling the maximum participation of people and the role of people in governance, and the just distribution of resources based on reality and the local and national desires. It was found that councils have had greater effectiveness in the fulfillment of maximum participation and involvement of people in governance compared to other directions.

    Keywords: Islamic Republic of Iran, the strength of the internal structure of the government, Councils, participation
  • Touraj Karimi, Amin Faraji * Pages 395-419

    One of the main challenges in the energy transmission arena (especially the natural gas transmission) in Iran is the optimal demarcation of operational boundaries in order to cover the whole land. In other words, over time and due to the changes in the consumption level and the facilities installed in the related areas, the boundaries defined as the operational areas have lost their optimal response potential, and there have appeared challenges such as more difficult access, increased volume and importance of transmission, etc. Therefore, it is necessary to define and demarcate new boundaries based on these changes. As a result, this article addressed the optimal model for the demarcation of natural gas transmission operational areas using spatial allocation method. Spatial allocation method is an instrument for maximum optimization and high access in various algorithms. The spatial allocation methods that are usually used for positioning stations and work facilities are a great instrument for planning the public services. In this study, in line with using comparative studies and external experiences, instruments such as interview (for the determination of indices), statistical tests in GIS, weighing methods, etc., were used. According to the obtained results, the number of yards and areas should be fixed, but the boundaries of the operational natural gas transmission areas and yards should be mobilized maximally to match the defined scenario so that maximum optimization is achieved.

    Keywords: operational natural gas transmission areas, location allocation, gas transmission company, operational yards, boundary
  • Keramatollah Ziari *, Aliasghar Ehsanifard Pages 421-460

    The rundown urban buildings and old neighborhoods with ancient, valuable constructions are like the beating heart of the cities. Nonetheless, they have lost their social, cultural, and economic functions. Urban regeneration is an approach that intends to revive and modernize these rundown buildings and traditional neighborhoods. The purposeful effort to reinject life into these areas and provide conditions for the public presence and participation in its practical process are among the valuable objectives of this approach. The main question of this study revolves around the way to choose intelligently and purposefully the type of regeneration, the intelligent and purposeful selection of the development-inducing uses and project, and the examination of the purposeful effects of the urban development-inducing projects on the process of urban regeneration in Semnan neighborhoods intended for regeneration. This study adopted a descriptive-analytical research method. In order to rate and prioritize regeneration types, land uses, and development-inducing projects in the process of neighborhood regeneration, COPRAS model was used, while CCDS was used to weigh the criteria. In the document analysis part, the main documents in the urban regeneration and development-inducing arenas were examined. Moreover, in the field study section, three committees – comprised of the experts of urbanism and urban regeneration, urban designing, and social and architectural studies – were formed and tens of meetings with the managers and officials of Semnan districts along with urbanism representatives were held during which the development-inducing regeneration capacities in these neighborhoods were discussed and investigated. The results of COPRAS test showed that the development-inducing regeneration with touristic and recreational uses along with the opportunity- and value-making factors of tourist attraction as well as the increase in the international ranking of the city through the purposeful, development-inducing plan of designing and constructing sidewalks and making the central part of the neighborhood walking-oriented, and the development-inducing project of the walking zone of Imam street with the score of 0.739 from the top factor of the purposeful regeneration of Semnan, which needs a serious resolution and precise planning. The first rank in the purposeful regeneration of Dar al-Marhama neighborhood in Semnan is the development-inducing regeneration with the purposeful touristic and recreational use that will increase the position of the city in the competitive and macro environments of Iran and international space. Attracting Iranian and international tourists, changing the nature of the rundown buildings, and preparing the mental state of the citizen about tourism development, this regeneration plan will increase the international status of the Semnan city at the international level and will create urban opportunities and values.

    Keywords: development-inducing uses, project, Purposeful regeneration, integration of COPRAS algorithms, CCDS, Dar al-Marhama, Semnan, Imam street, neighborhood, Kohne Dezh neighborhood
  • Golazin Radyn Majd, Seyed Ali Jozi *, Rokhshad Hejazi, MohammadJavad Amiri, Hamidreza Ghaffarzadeh Pages 461-489

    The detection of urban landscape changes in urban areas is of utmost importance for the maintenance of the safety of environment and the promotion of sustainable development. To this end, the consideration of the spatial metrics capabilities to describe the landscape structure can be a valuable move to identify the growth models in metropolises. The purpose of this study was to provide the urban-rural gradient analysis of the landscape metrics in Tehran metropolis in the year 2018 as well as the analysis of their change trend in order to investigate the spatial-chronological changes in the landscape. In order to analyze the metrics, the moving window method was used at landscape and class levels. To this end, Landsat 8 satellite images were used, and the landcover was divided into human-made, open, vegetation, and water lands in a supervised manner. As with the gradient analysis, transects with 4km*4km dimensions at four directions – namely center-northeast, center-southeast, center-northwest, and center-southwest were directed from District 12 of Tehran Municipality in GIS 10.2 software. The results showed that at the landscape level, the closer we go to the business center of Tehran Metropolis, the number and density of patches increase, while the closer we go to rural areas the average index of landscape shape has relatively uniform changes. At the class level, the more distant we get from the business center of Tehran metropolis, the percentage of human-made patches and open lands increases and that of the vegetation patches decreases. Then, it might be concluded that urban development has brought about an increase in the density of patches in landscape, such that in the central transect, the continuity of landscape is reduced, and the fragmentation of the structural elements of landscape is increased. The land use changes have led to the expansion of the city toward the country and have negatively affected the vegetation and water resources.

    Keywords: Urban-rural gradient, Land use, Spatial-temporal Changes, Tehran
  • Maryam Naeimi *, Mohammad Khosroshahi, Maryam Mir Akbari, Azadeh Gohardoost, Samira Zandifar, Tahereh Ensafi Moghadam Pages 491-521

    In recent decades, dust storms have intensified due to climate changes, including drought and human interventions. In addition to removing soil particles, dust brings storms bring about severe economic, social, and health problems. Due to its strategic conditions – including its status as an industrial and agricultural hub and the province hosting more than 29 million Iranian and international pilgrims, especially during the seasons and months with specific holidays – should be prioritized in the examination of dust storm frequency. The purpose of this study was to examine and track the frequency of dust storms and analyze the effect of climactic changes on them through the investigation of drought trend as well as the trend of changes in the land surface coverage percentage during the statistical analysis period. The results of counting the dust codes showed that dust storms with local origin had the highest frequency. According to the monthly analysis, Sarakhs and Mashhad stations had the most dust phenomena, with the most dusty days in the study area during summer and spring seasons, especially June and July months. The results of regression analysis of drought index and the monthly local dusty days indicated the existence of a significant, positive relationship between dust increase and drought intensity in Mashhad and Sarakhs stations during the statistical period of 27 years at 99 percent confidence interval. Finally, in the light of the results obtained from the examination of the land surface changes, it is recommended that land use plans be used along with short-term methods of soil stabilization in order to reduce the economic damages and preserve people’s health against dust during busy months and seasons so as to achieve the goals of long-term methods.

    Keywords: Dust, Drought, roughness of land surface, linear regression, Khorasan Razavi province
  • Azadeh Azimi * Pages 523-543

    Various spatial instances and outcomes can be shown for every social phenomenon in the urban arena, and this indicates the spatial behavior of social phenomena. The examination of suchlike phenomena from the viewpoint of correlation and synergy reveals the existence of an interactional pattern among them. In this article, it is tried to provide a brief description of the spatial distribution of variables related to social harms such as joblessness, addiction, etc., in the form of spatial statistical analysis. The research method is descriptive-analytical, and it can be categorized as an applied study. In terms of data collection method, the study adopted library research. In order to analyze the data, we used spatial statistics tests in ARC GIS. In the light of the spatial structure of the social class and the spatial pattern of the variance of the rich and poor areas of Tehran, it was found that poverty and dispersion are among the main stimuli of the concentration of various social harms in poor neighborhoods.

    Keywords: Spatial structure, interaction, Social harm, Tehran
  • Seyedeh Fariba Hosseini * Pages 545-565

    One of the environmental hazards and ecological crises that our world is facing now is the phenomenon of land use change. The timely and accurate detection of these changes and land features has an essential role in better understanding the relationships and interactions between human and natural phenomena in order to better manage and use natural resources using theoretical-analytical method. The present study examined and analyzed metrics related to a period of over 30 years. Sorkhabad Protected Area was selected as the target area. The TM-ETM_OLI image series of Landsat satellite in two periods were exploited to investigate the trend of changes using Envi software and the maximum probability classification method with 86% accuracy of information. Then, the available metrics in Fragstate software were used to process the data at three levels, namely patch, class, and landscape. Along with analyzing and evaluating these three levels, the changes in vegetation and animal distribution changes map – prepared by the Zanjan Environmental Research Center foresters in order to map the distribution of native animals of the province – was also examined. The results showed that the conversion of pasturelands into agricultural lands has caused the loss of soil and vegetation and has negatively affected the habitat and population of caracal and deer species that are dependent on these environments. Moreover, overgrazing and deforestation have reduced the growth of forestlands; this has led to the destruction of the habitat of leopard and brown bear, and these changes have also contributed to habitat destruction.

    Keywords: Land cover change, Landscape, Protected area, Sorkhabad, Zanjan
  • Seyedeh Zahra Kalantari- Banadaki *, Mohammad Abbasi Shavazi, Mohammad Abooee Ardakan Pages 567-586

    The intelligent managers of this era of constant changes and instability try to know opportunities, challenges, and variables effective on the system under their management so as to increase the possibility of their success. The managers of Yazd province – as one of the developed provinces of Iran – always try to step in the direction of sustainable growth and development by means of strategic planning, knowledge about the capacities of this province, and the management of the possible future challenges. The study at hand was carried out to attain this objective and to get a clearer image of the future of this province in order to identify the variables that are affective on the future of Yazd province. Moreover, conducting structural analysis through MICMAC method, it was tried to investigate the mutual effects of these variables on each other and identify the key drivers of what might form the future of this province. The important variables effective on the system were identified using library research, virtual space monitoring, surveying citizens, and future-related workshops. Variables were prioritized using importance and lack of certainty criteria. Then, the most important ones were fed into the direct effects matrix, and after completion with Delphi method, they were fed into MICMAC software. The outcome of the software was compared with the results of Dimtel method, and finally, the variables of the performance of organizations, balanced development, performance of land use plan, various types of tourism, and attention to water and environment were identified as the most effective variables in the formation of the future of the province.

    Keywords: Futures Study, Structural analysis, Cross Impact Analysis, Strategic Planning, Yazd
  • Mohammadreza Rezvani *, Fatemeh Nickravesh, Alireza Darban Astaneh Pages 587-618

    Today, ecotourism is deemed a key industry and is granted a special position in the economic development of different countries. This industry has always faced risks in making decisions about selecting places with high ecotourism potential. Therefore, the purpose of this study was the assessment of ecotourism development capability in rural areas, with an emphasis on the environmental risk-taking in decision-making. In this study, 12 spatial criteria were used. Ordered weighted average (OWL), analytic network process (ANP), TOPSIS, and sensitivity analysis were used to assess the concept of decision-making risk, calculate the weight and importance of the criteria, rate the appropriate villages, and assess the modeling precision, respectively. The results showed that among the used criteria, the distance from the built lands and the distance from faults have the highest and lowest weight, respectively. With the increase and decrease in the risk-taking degree, the high potential class space increases and decreases, respectively, such that in the risk-taking degree of 0 or less, less than one percent and in the risk-taking degree of 1, thirty-five percent of all lands of the area fall in the “very high potential” class. The examination of the appropriate villages in the 0.5 risk-taking degree for ecotourism development showed that among all Mazandaran province villages, only 55 villages are in the “very high potential” class. Among these, Aali Kola with the relative distance of 0.8505 is the most capable village for ecotourism development. Finally, the results of sensitivity analysis revealed the adequate stability of the model results in various scenarios, i.e., the high reliability of the model results.

    Keywords: Ecotourism, Risk-taking in decision-making, appropriate villages, Sensitivity analysis, Mazandaran
  • Sahar Abedkuran, Homayoon Nooraie * Pages 619-646
    In the current era, justice and advancement are deemed as the two wings of sustainable development, with each being worthless without the other. As one of the main service systems in cities, public transportation has an important role in the realization of justice. As a result, the purpose of this article was to analyze and rank the 15 districts of Isfahan metropolis based on justice in accessing public transportation. In order to attain this goal, the required data was collected using document analysis and field study (through observation and questionnaire). The Best-Worst (BWM) and COCOSO methods were used to analyze the data. The results indicated that Districts 1 and 3 had the most and Districts 9, 11, and 14 the least public transportation facilities. Moreover, the need to public transportation – in terms of the number of users – was highest in Districts 8 and 10 and lowest in Districts 2, 9, and 11. The combination of these two factors also showed that Districts 1, 2, 3, and 15 had bigger facility to user ratios, while Districts 8, 10, 11, and 14 had smaller facility to user ratios. In the other districts, the facility to user ratio was mainly moderate. Therefore, it is necessary to pay more attention to this gap between facilities and users’ needs when planning for public transportation in future.
    Keywords: Ranking, Justice, justice in accessing public transportation, 15 districts of Isfahan metropolis
  • Sara Heshmati *, Hadi Ramezani Etedali Pages 647-669

    The prediction of climactic changes is of great importance due to their destructive effects on aquatic, environmental, economic, and social resources. Accordingly, the purpose of this study was to predict the climactic changes of Kermanshah city using micro-scale general atmospheric circulation models accessible in LARS-WG6 (GFDL-CM3, MPI-ESM-MR, MIROC5) model in scenarios RCP4.5 and RCP8.5 for the 2020 to 2100 period based on the benchmark period of 1980-2010. In order to evaluate the data forecasted in LARS-WG model, the error rate of the observed and predicted data was addressed using R2, RMSE, MSE, and MAD criteria. The results showed that LARS-WG model had the needed capability to predict climactic data in future. In the secondary models, the MPI-ESM-MR model in scenario RCP4.5 showed a higher reliability rate compared to other secondary models evaluated in the study. Moreover, all models indicated increases in the average minimum and maximum temperature and forecasted changes in rainfall pattern in future periods in the studied area. Then, the SPI and De Martonne indices were calculated for all models. According to SPI index, all evaluated climactic models demonstrated that by the year 2100, the years with normal index would decrease while the years with dry conditions would increase. Moreover, based on De Martonne index, the GFDL model in RCP8.5 scenario estimated the climactic changes level more than other models, and predicted that dry and semi-dry years will be more than wet years. Contrarily, the MIRO model in RCP45 scenario acted more optimistically and predicted less climactic changes.

    Keywords: climate change, micro-scale, SPI, PNI Index, LARS-WG Model