فهرست مطالب

زنان مامائی و نازائی ایران - سال بیست و چهارم شماره 9 (آبان 1400)

مجله زنان مامائی و نازائی ایران
سال بیست و چهارم شماره 9 (آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/08/25
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسن بسکابادی، نازگل بهگام، فاطمه باقری* صفحات 1-9
    مقدمه

    سپسیس نوزادی یکی از رایج ترین علت مرگ و میر نوزادان به شمار می آید. مطالعه حاضر با هدف بررسی جامع شیوع علایم بالینی، فاکتورهای خطر مادری و نوزادی سپسیس در نوزادان مبتلا به سپسیس قطعی بستری شده در بخش مراقبتهای ویژه انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کوهورت گذشته نگر در سال 90-1398 بر روی 285 نوزاد بستری شده در بخش نوزادان بیمارستان قایم (عج) انجام شد. نوزادانی که کشت خون مثبت به علاوه حداقل یک علامت بالینی عفونت و یک علامت آزمایشگاهی داشتند، به عنوان سپسیس قطعی وارد مطالعه شدند. پس از تایید سپسیس در نوزادان بر اساس نتیجه کشت خون و نتایج آزمایشگاهی، چک لیست پژوهشگر ساخته حاوی مشخصات مادری، نوزادی و آزمایشگاهی نوزادان تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 23) و آزمون های تی مسقل و کای اسکویر انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 44/35% از موارد به سپسیس زودرس و 64/66% به سپسیس دیررس مبتلا بودند. شایع ترین علت خطر جنینی سپسیس زودرس نوزادی، پره ترم (86%) و شایع ترین عوامل خطر مادری سپسیس زودرس نوزادی، پارگی زودرس کیسه آب (6/19%)، پره اکلامپسی (08/15%)، هایپرتانسیون (36/7%)، کوریوآمنیوتیت (6/6%) و دیابت (56/4%) بود. طول مدت بستری در بیمارستان، مدت تهویه مکانیکی و طول مدت اکسیژن تراپی از عوامل خطر سپسیس دیررس بودند. شایع ترین علایم بالینی و آزمایشگاهی سپسیس شامل دیسترس تنفسی، کاهش فشارخون، افت SPO2، آپنه، زردی، دیستاسیون شکمی، تاکی کاردی، تشنج، CRP بالا (77%)، ترمبوسیتوپنی (53%)، لوکوسیتوز (38%)، اختلال انعقادی (36%) و ESR بالا (3/22%) بودند.

    نتیجه گیری

    شایع ترین ریسک فاکتور سپسیس زودرس نوزادی، تولد قبل از موعد و پارگی زودرس کیسه آب بود، لذا کنترل و حذف عوامل مستعد کننده نارسی و PROM ممکن است از بروز سپسیس نوزادی بکاهد. شایع ترین علامت بالینی، دیسترس تنفسی و شایع ترین علامت آزمایشگاهی، CRP مثبت بود.

    کلیدواژگان: سپسیس دیررس نوزادی، سپسیس زودرس نوزادی، علائم کلینیکی، فاکتورهای خطر، نوزاد
  • فاطمه ملاح، مینا زینال زاده، دارا الوندفر* صفحات 10-15
    مقدمه

    به دنبال شیوع بالای واریس بارداری و با توجه به اینکه تمرینات اندام تحتانی در زنان باردار می تواند در محیط خانه انجام شود و انجام این گونه مداخلات غیردارویی نیاز به تخصص ویژه ندارد، مطالعه حاضر با هدف بررسی 6 هفته تمرین اندام تحتانی بر درد، کیفیت زندگی و خستگی عضلانی در زنان مبتلا به واریس بارداری انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی شاهددار تصادفی شده در سال 1398 بر روی 24 زن باردار مبتلا به واریس بارداری در مراجعان به بیمارستان الزهراء تبریز انجام شد. پس از تخصیص تصادفی شرکت کنندگان در دو گروه 12 نفره، گروه مداخله روزانه 5 نوبت و به مدت 6 هفته ورزش های اندام تحتانی را انجام دادند. شدت درد، خستگی عضلانی و کیفیت زندگی در افراد دارای واریس قبل و بعد از مداخله سنجیده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های وابسته و مستقل انجام گرفت. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد. داده ها با آزمون آماری تی وابسته و مستقل در سطح معناداری کمتر از 05/0 مقایسه شدند.

    یافته ها

    بررسی شدت درد، کیفیت زندگی و درد عضلانی حاکی از عدم وجود اختلاف آماری معنادار این متغیر ها قبل از مداخله بود (05/0<p)، حال آنکه بررسی درون گروهی نتایج در گروه مداخله در متغیر های شدت درد (001/0=p)، کیفیت زندگی (009/0=p) و خستگی عضلانی (005/0=p) به صورت معناداری در پایان مداخله با بهبود همراه بود. از طرفی دیگر مقایسه بین گروهی شدت درد (005/0=p)، کیفیت زندگی (001/0=p) و خستگی عضلانی (001/0=p) در پایان مداخله با بهبود معناداری همراه بود.

    نتیجه گیری

    شش هفته برنامه ورزشی منجر به کاهش شدت درد، خستگی عضلانی و افزایش کیفیت زندگی زنان با واریس بارداری شد.

    کلیدواژگان: خستگی عضلانی، درد، کیفیت زندگی، واریس بارداری، ورزش
  • مرضیه لری پور، پوران الله بخشی نسب*، مرضیه نجار صفحات 16-23
    مقدمه

    اپی زیاتومی با عوارضی نظیر درد، عفونت و احساس ناخوشایند از بخیه های پرینه برای مادران همراه است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه عوارض زودرس مادری در ترمیم اپی زیاتومی به روش گسسته و پیوسته در زنان نخست زا انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده یک سوکور در سال 97-1396 بر روی 140 زن نخست زای مراجعه کننده جهت زایمان واژینال در زایشگاه نیک نفس شهرستان رفسنجان انجام شد. افراد به صورت تصادفی به دو گروه 70 نفره تخصیص یافتند. ترمیم اپی زیاتومی در یک گروه به روش گسسته و در گروه دیگر به روش پیوسته انجام شد. ابزار مطالعه، فرم اطلاعات دموگرافیک و مشخصات مامایی، مقیاس دیداری درد و ابزار عفونت محل جراحی بود. نمره شدت درد، استفاده از مسکن، عفونت زخم و آزاردهندگی بخیه ها 2 ساعت، 5-3 روز، 2 و 6 هفته پس از زایمان بررسی شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS  (نسخه 22) و آزمون های آماری کای اسکویر، تی مستقل و من ویتنی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نمره شدت درد و آزاردهندگی بخیه ها در زمان های مورد بررسی، در گروه ترمیم پیوسته کمتر از گسسته بود (05/0>p). میزان استفاده از مسکن در این زمان ها در دو گروه تفاوت آماری معنی داری نداشت (05/0<p). عفونت اپی زیاتومی 5-3 روز و 2 هفته بعد از زایمان در گروه ترمیم پیوسته کمتر بود (05/0>p). همچنین مدت زمان ترمیم، تعداد نخ و آمپول لیدوکایین به کار رفته در روش پیوسته کمتر بود (05/0>p).

    نتیجه گیری

    شدت درد، میزان آزاردهندگی بخیه ها و عفونت اپی زیاتومی در ترمیم پیوسته نسبت به ترمیم گسسته کمتر می باشد و به علت استفاده کمتر از نخ و بی حسی از نظر اقتصادی نیز به صرفه می باشد.

    کلیدواژگان: روش بخیه زدن، پیوسته، گسسته، ترمیم اپی زیاتومی، عفونت زخم
  • پانته آ شیرویه، سمیرا ادهمی، مریم حمزه لو مقدم، فتانه هاشم دباغیان، روشنک مکبری نژاد* صفحات 24-31
    مقدمه

    خونریزی قاعدگی، انعکاسی از ریزش دوره ای آندومتر ترشحی در اثر کاهش تولید استرادیول و پروژسترون می باشد. در متون طب سنتی زنجبیل به عنوان مدر حیض معرفی شده است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثر خوراکی و موضعی زنجبیل بر میزان خونریزی قاعدگی دختران با قاعدگی منظم انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی یک سوکور در سال96-1395 بر روی 70 دانشجوی دختر  ساکن در خوابگاه دانشگاه شهید بهشتی انجام شد.  افراد در دو گروه 35 نفره کپسول و روغن زنجبیل قرار گرفتند. هر دو گروه دارو را از 2 روز قبل از شروع قاعدگی تا 3 روز اول قاعدگی برای 3 سیکل قاعدگی متوالی مصرف کردند. چارت هیگام (PBAC) برای تعیین میزان خونریزی قاعدگی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار آماری SPSS (نسخه 17) و با استفاده از آزمون من ویتنی یو و آزمون فریدمن انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    دو گروه در ابتدای مطالعه از نظر حجم خونریزی یکسان بودند (38/0=p).  میانگین حجم خونریزی در سیکل اول در گروه کپسول زنجبیل 01/64±91/104 بود که در سیکل چهارم مداخله به 2/57±76/102 رسید و معنادار نبود (8/0=p) و در گروه روغن زنجبیل میانگین حجم خونریزی در سیکل اول 46/43±8/92 و در سیکل چهارم 14/71±88/101 بود و تفاوت آماری معناداری نداشت (4/0=p).

    نتیجه گیری

    روغن زنجبیل در مقایسه با کپسول زنجبیل در میزان خونریزی قاعدگی در دختران با قاعدگی منظم تفاوتی ندارد و روغن زنجبیل و کپسول زنجبیل هر کدام به تنهایی در میزان خونریزی قاعدگی تاثیری نداشتند.

    کلیدواژگان: روغن زنجبیل، طب ایرانی، قاعدگی منظم، کپسول زنجبیل
  • ام البنین زارع، معصومه سیمبر*، گیتی ازگلی، عادله بهار، حمید علوی مجد صفحات 32-39
    مقدمه

    با توجه به اهمیت داشتن مسایل جنسی در زندگی زنان و تاثیرپذیری آن از عوامل مختلفی مانند بارداری و دیابت و وجود پژوهش های محدود در مورد عملکرد جنسی زنان مبتلا به دیابت بارداری، مطالعه حاضر با هدف مقایسه عملکرد جنسی در بین زنان مبتلا به دیابت حاملگی و زنان باردار کم خطر در سه ماهه سوم بارداری انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی- تحلیلی در سال 1398بر روی 300 زن مبتلا به دیابت حاملگی و باردار کم خطر در درمانگاه‏های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران انجام شد. اطلاعات جمعیت شناختی با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته دموگرافیک- مامایی و اطلاعات مربوط به عملکرد جنسی با استفاده از ابزار عملکرد جنسی در زنان جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 23) و آزمون های تی مستقل، من ویتنی، کای دو و رگرسیون خطی چندگانه انجام شد.میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، 131 نفر (3/87%) از زنان مبتلا به دیابت حاملگی و 52 نفر (67/34%) از زنان باردار کم خطر اختلال عملکرد جنسی داشتند. داشتن دیابت حاملگی موجب کاهش معنی دار در نمره میل جنسی (001/0>p)، نمره رطوبت (006/0=p)، نمره رضایت (001/0>p) و افزایش معنی دار در نمره درد (01/0=p) شد.

    نتیجه گیری

    بیشتر زنان مبتلا به دیابت حاملگی، اختلال عملکرد جنسی داشتند و دیابت حاملگی پیشگویی کننده عملکرد جنسی در زنان باردار می باشد، لذا بررسی عملکرد جنسی باید بخشی از ارزیابی معمول در زنان مبتلا به دیابت حاملگی شود.

    کلیدواژگان: بارداری، دیابت حاملگی، عملکرد جنسی
  • زهرا امیدوار، محمدحسین بیاضی*، فرهاد فریدحسینی صفحات 40-49
    مقدمه

    واژینیسموس یکی از اختلالات عملکرد جنسی در زنان است. تنظیم هیجانی به اعمالی اطلاق می شود که به منظور تغییر یا تعدیل یک حالت هیجانی به کار می رود. مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان شناختی رفتاری بر تنظیم شناختی هیجان زنان دارای اختلال واژینیسموس انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه نیمه تجربی در سال 1397 بر روی 45 زن مبتلا به واژینیسموس مراجعه کننده به کلینیک مشاوره روانشناسی رهیاب مشهد انجام شد. افراد به طور تصادفی در سه گروه 15 نفره شامل دو گروه مداخله و یک گروه کنترل قرار گرفتند. افراد یک گروه مداخله تحت درمان شناختی- رفتاری و گروه دیگر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله‏ای دریافت نکردند. ابزار پژوهش پرسشنامه های جمعیت شناختی و تنظیم شناختی هیجان بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 20) و آزمون های تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تک متغیره و آزمون تعقیبی بونفرونی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    هر دو روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان شناختی رفتاری در مقایسه با گروه کنترل بر بهبود ابعاد تنظیم شناختی هیجان زنان دچار اختلال واژینیسموس تاثیر داشتند (0001/0=p). با توجه به مقایسه اختلاف میانگین های دو گروه مداخله با گروه کنترل، شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی نسبت به درمان شناختی رفتاری تاثیر بیشتری بر ابعاد تنظیم شناختی هیجان داشت (01/0>p).

    نتیجه گیری

    هرچند هر دو روش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و درمان شناختی رفتاری بر تنظیم شناختی هیجان زنان دارای اختلال واژینیسموس تاثیر دارند، اما تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بیشتر از درمان شناختی رفتاری است.

    کلیدواژگان: تنظیم شناختی هیجان، درمان شناختی رفتاری، ذهن آگاهی، واژینیسموس
  • شهره خیری غریبوند، مژگان جوادنوری، پروانه موسوی*، محمدحسین حقیقی زاده صفحات 50-57
    مقدمه

    تهوع و استفراغ بارداری، یکی از شایع ترین مشکلات دوران بارداری می باشد. با توجه به اینکه پژوهشی در مورد استفاده از یک روش ترکیبی از طب فشاری و داروی ضدتهوع و استفراغ در کاهش تهوع و استفراغ بارداری وجود ندارد، مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثر اندانسترون و طب فشاری K-K9 با اندانسترون در درمان تهوع و استفراغ بارداری انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی در سال 98-1397 بر روی 84 زن باردار مراجعه کننده به بیمارستان های آموزشی اهواز انجام شد. افراد در دو گروه اندانسترون با طب فشاری K-K9 و اندانسترون به تنهایی قرار گرفتند. شدت و تعداد دفعات تهوع و استفراغ افراد توسط پرسشنامه رودز به مدت 8 روز ثبت شد. در روزهای 5-1 به هر دو گروه، قرص اندانسترون 4 میلی گرم هر 8 ساعت داده شد و برای گروه اندانسترون با طب فشاری K-K9 علاوه بر قرص اندانسترون، طب فشاری K-K9 توسط واحد پژوهش انجام شد. در روزهای 8-6 در دو گروه مداخله ای صورت نگرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 22) و آزمون های تی مستقل، کای دو، تی زوجی و اندازه گیری تکراری انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در مطالعه بین دو گروه در طول مداخله از نظر میانگین شدت تهوع (01/0=p) و استفراغ (001/0˂p) اختلاف معنی داری وجود داشت، ولی از نظر میانگین تعداد دفعات تهوع (08/0=p) و استفراغ (05/0=p) تفاوت معنی داری وجود نداشت. نیاز به بستری، داروی اضافی در گروه اندانسترون و طب فشاری K-K9 کمتر و رضایت از درمان بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    اندانسترون و طب فشاری K-K9 تاثیر بیشتری در کاهش شدت تهوع و استفراغ داشت، لذا توصیه می شود جهت کاهش تهوع و استفراغ بارداری از اندانسترون و طب فشاری K-K9 استفاده شود.

    کلیدواژگان: اندانسترون، بارداری، تهوع و استفراغ، طب فشاری K-K9
  • پروانه علیرضایی، حمیده پاک نیت، احد علیزاده، فاطمه رنجکش* صفحات 58-69
    مقدمه

    درد کمر و لگن، یکی از مشکلات شایع دوران بارداری می باشند. طب فشاری یکی از راهبردهای درمانی است، لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر تحریک الکتریکی نقاط فشاری LI4 و LI11 بر شدت درد و ناتوانی در زنان مبتلا به درد کمر و لگن در دوران بارداری انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه کارآزمایی بالینی- تصادفی از فروردین تا آبان 1399 بر روی 101 زن باردار با درد کمر و لگن مراجعه کننده به مراکز سلامت شهرستان بویین زهرا انجام شد. نمونه ها با استفاده از تخصیص تصادفی بلوکی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله در 12 جلسه تحریک الکتریکی نقاط فشاری هوگو و کوچی از هفته 32-26 بارداری شرکت کردند. گروه کنترل مراقبت های استاندارد دوران بارداری را دریافت کردند. پرسشنامه ناتوانی رولند موریس و آنالوگ بصری درد قبل، 2 و 4 هفته بعد از مداخله در دو گروه تکمیل شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار R و آزمون های مدل اثرات آمیخته و تعقیبی انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج مطالعه، 4 هفته مداخله تاثیر معناداری بر کاهش میانگین نمره شدت درد (83/0±42/6، 04/1±00/3) و میزان ناتوانی (29/1±62/14، 22/2±90/7) در گروه مداخله نسبت به گروه کنترل داشت (001/0>p).

    نتیجه گیری

    تحریک الکتریکی نقاط فشاری هوگو و کوچی در بارداری می تواند شدت ناتوانی و درد کمر و لگن را بهبود بخشیده، لذا به عنوان یک روش غیر دارویی برای زنان باردار کم خطر توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بارداری، تحریک الکتریکی، درد لگن، طب فشاری، کمردرد
  • ریحانه رحیمی، حدیث ورعی، شیرین امینی* صفحات 70-77
    مقدمه

    پرمویی یا هیرسوتیسم، به رشد غیرطبیعی و بیش از حد موها، با الگوی مشابه با الگوی مردانه در زنان اطلاق می گردد. این احتمال وجود دارد که دریافت های غذایی و وزن بدن با وقوع هیرسوتیسم در ارتباط باشد، لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی و مقایسه دریافت های غذایی و شاخص های تن سنجی در زنان مبتلا به هیرسوتیسم و زنان سالم انجام گرفت.

    روش کار

    این مطالعه مورد- شاهدی در سال 1399 بر روی 84 زن مبتلا به هیرسوتیسم (مورد) و 168 زن سالم (شاهد)، در شهرستان شوشتر انجام شد. شرکت کنندگان توسط پرسشنامه بسامد خوراک در مورد تعداد معمول واحد مصرفی از هر یک از گروه های غذایی شامل غلات، لبنیات، مواد پروتیینی، میوه و سبزیجات در طول یک سال گذشته مورد بررسی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS (نسخه 19) و آزمون های تی مستقل، من ویتنی و کای دو انجام شد. میزان p کمتر از 05/0 معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    زنان مبتلا به پرمویی به طور قابل توجهی وزن (019/0=p) و شاخص توده بدنی (018/0=p) بیشتری نسبت به گروه شاهد داشتند. میزان مصرف لبنیات با چربی متوسط و پرچرب (034/0=p)، بستنی (041/0=p)، کیک و بیسکوییت (049/0=p) در گروه مبتلا به هیرسوتیسم به طور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود.

    نتیجه گیری

    کاهش مصرف لبنیات با چربی متوسط و پرچرب، به همراه داشتن سبک زندگی سالم و حفظ وزن در محدوده نرمال، در پیشگیری از بروز هیرسوتیسم نقش موثری دارد.

    کلیدواژگان: رژیم غذایی، شاخص توده بدنی، لبنیات پرچرب، هیرسوتیسم
  • فاطمه بیات، سیده هانیه علم الهدی*، حدیث شاه رحمانی، مریم عمیقی، نسیم شاه رحمانی صفحات 78-86
    مقدمه

    پره اکلامپسی، یکی از دلایل مهم مرگ ومیر مادری محسوب می شود و پیشگیری از آن یکی از چالش برانگیزترین مباحث طب مامایی است. مصرف مکمل منیزیم به عنوان یکی از راهکارهای پیشگیری از پره اکلامپسی مطرح شده است؛ لذا مطالعه مرور سیستماتیک حاضر با هدف تعیین تاثیر مصرف مکمل منیزیم بر پیشگیری از پره اکلامپسی انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه مرور سیستماتیک، جهت یافتن مقالات کارآزمایی بالینی مرتبط، از پایگاه های اطلاعاتی مانند Scopus،PubMed ، Embase و Web of Science استفاده شد. کلیدواژه های Preeclampsia، Pregnancy Toxemia، Dietary Supplement، Supplement، Supplementation، magnesium، Intervention study، Clinical Trial، Clinical Studies، Randomized Clinical، Controlled Clinical Trials با عملگرهای بولین (OR، AND) بدون محدودیت زمانی تا دوم فوریه 2021 مورد جستجو قرار گرفت. معیارهای ورود به مطالعه مصرف منیزیم به صورت خوراکی و مطالعات انگلیسی زبان بود. این مطالعه محدود به مکان جغرافیایی خاصی نبود. کیفیت سنجی مقالات با استفاده از ابزار گروه کوکران (Risk of bias) و از طریق نرم افزار Review Manager program انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز به صورت کیفی صورت گرفت.

    یافته ها

    در نهایت 7 مقاله با حجم نمونه 2111 نفر وارد مطالعه شد. مکمل منیزیم به صورت منیزیم سیترات، منیزیم آسپارتات، منیزیم جوشان، منیزیم و مولتی ویتامین حاوی 200 میلی گرم منیزیم مورد استفاده قرار گرفته بود. نتایج نشان داد که مصرف مکمل منیزیم در افراد کم خطر و مبتلا به هیپومنیزیمی، میزان ابتلاء به پره اکلامپسی را کاهش می دهد.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد مصرف مکمل منیزیم در زنان باردار کم خطر و مبتلا به هیپومنیزیمی می تواند در پیشگیری از بروز پره اکلامپسی موثر باشد؛ اما جهت نتیجه گیری قطعی، مطالعات با کیفیت بالا و حجم کافی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: پره اکلامپسی، مکمل های غذایی، منیزیم
  • آذین نیازی، مریم مرادی*، مریم سالاری هدکی، نفیسه ثقفی، پیام ساسان نژاد صفحات 87-92
    مقدمه

    فیستول شریانی وریدی دورال یک بیماری عصبی نادر به شمار می آید. در این مطالعه یک مورد مرگ مادر ناشی از فیستول شریانی وریدی دورال گزارش شد.

    معرفی بیمار

    بیمار خانمی 19 ساله با سابقه 2 بار حاملگی و 2 بار زایمان بود که 38 روز بعد از سزارین با شکایت اختلال حافظه (فراموشی) و سردرد به صورت سرپایی مراجعه نمود، در حالی که نام همسر و فرزندش را به یاد نمی آورد، خطوط را می دید، اما قادر به خواندن نبود. با توجه به نتایج CT اسکن و نیاز مبرم به مراقبت ویژه و با تشخیص متخصص مغز و اعصاب به ICU منتقل شد. روز ششم بستری بیمار دچار تشنج تونیک کلونیک ژنرالیزه و افت هوشیار شد که دارودرمانی اولیه انجام و CT اسکن اورژانس درخواست گردید و در CT ادم مغزی شدید گزارش شد که می توانست به علت خونریزی ساب آراکنویید و یا سودوساب آراکنویید باشد. طبق CT آنژیوگرافی، MRI و MRV فیستول شریانی وریدی دورال تشخیص داده شد. بیمار همان روز تحت عمل جراحی قرار گرفت. 3 روز بعد از عمل جراحی بیمار دچار ارست قلبی شده که بلافاصله CPR و ماساژ قلبی و دستورات دارویی اجرا شد که متاسفانه پس از 45 دقیقه انجام CPR موفقیت آمیز نبود و بیمار فوت کرد.

    نتیجه گیری

    برای زنانی که دچار سردرد پس از زایمان شده اند، بایستی ارزیابی دقیق و سریعی انجام گیرد. همچنین بروز تشنج در زنان باردار و تشخیص اولیه اکلامپسی نباید مانع از توجه پزشک به سایر تشخیص های افتراقی مهم و کشنده شود.

    کلیدواژگان: بارداری، تشنج، فیستول- شریانی وریدی، مرگ مادر
  • فیروزه ضیائی، فاطمه زهرا کریمی، معصومه میرتیموری، الهه منصوری قزلحصاری* صفحات 93-96
    مقدمه

    یکی از واریانت های جفت، جفت منفذدار است. در موارد ناشایع، بخش مرکزی دیسک جفتی وجود ندارد. در برخی موارد، حفره ای واقعی در جفت وجود دارد. جفت منفذ دار ممکن است پس از زایمان به غلط سبب بررسی از نظر باقی ماندن یک کوتیلدون جفتی شود. در مطالعه حاضر یک مورد از جفت منفذدار گزارش می شود.

    معرفی بیمار

    بیمار خانم 31 ساله گراوید 3 با سن حاملگی 39 هفته بود که با شکایت درد زایمان به اورژانس بیمارستان تخصصی زنان حضرت ام البنین (س) مراجعه کرده بود. به دنبال زایمان طبیعی، نوزاد دختر با آپگار 10-9 با وزن 3780 گرم و به ظاهر سالم متولد شد. 15 دقیقه پس از تواد نوزاد، خروج خود به خودی جفت صورت گرفت. در معاینه جفت، جفت به صورت صفحه دیسکوییدی بود که در قسمت مرکزی آن بخشی از کوتیلدون به صورت حفره ای به قطر 3 سانتی متر وجود نداشت، پرده های جفتی کامل تمام سطح جفت را پوشانده بودند و نحوه اتصال بندناف به جفت نیز به صورت اتصال حاشیه ای بود.

    نتیجه گیری

    آشنایی با جفت منفذ دار می تواند در پیشگیری از خطا در معاینه جفت پس از زایمان کمک کننده باشد، لذا توصیه می شود در معاینه جفت بعد از زایمان به ویژگی های انواع مختلف جفت دقت شود.

    کلیدواژگان: جفت، جفت منفذدار، ناهنجاری جفت
|
  • Hasan Boskabadi, Nazgol Behgam, Fatemeh Bagheri * Pages 1-9
    Introduction

    Neonatal sepsis is one of the most common causes of neonatal mortality. This study was performed with aim to evaluate the clinical symptoms, maternal and neonatal risk factors of definitive sepsis in neonates admitted to the neonatal intensive care unit.

    Methods

    This retrospective cohort study was conducted in 2011-2019 on 285 infants admitted to the NICU of Ghaem Hospital in Mashhad. Neonates with positive blood culture and at least one clinical symptom and laboratory result of sepsis were considered as definitive sepsis and entered the study. After confirming the diagnosis based on the blood culture and laboratory report, the researcher-made checklist containing maternal, neonatal, and laboratory characteristics of the neonates was completed. Data were analyzed by SPSS software (version 23) and independent t-test and Chi-square test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    In this study, 35.44% of cases were diagnosed as early sepsis and 64.66% as late sepsis. The most common cause of fetal risk of early neonatal sepsis was preterm (86%) and the most common maternal risk factors for early neonatal sepsis were premature rupture of membrane (19.6%), preeclampsia (15.08%), hypertension (7.36%), chorioamnionitis (6.6%), and diabetes mellitus (4.56%). Duration of hospitalization, duration of mechanical ventilation, and duration of oxygen therapy were the risk factors for late sepsis. The most common clinical and laboratory symptoms were respiratory distress, hypotension, SPo2 loss, apnea, jaundice, abdominal distention, tachycardia seizures, high CRP (77%), thrombocytopenia (53%), leukocytosis (38%), coagulopathy (36%), and high ESR (22.3%).

    Conclusion

    The most common risk factor for early neonatal sepsis was prematurity before PROM. Therefore, controlling and eliminating the predisposing factors of PROM and prematurity may reduce the incidence of neonatal sepsis. The most common clinical symptom was respiratory distress and the most common laboratory symptom was positive CRP.

    Keywords: clinical signs, Early Neonatal Sepsis, late neonatal sepsis, neonate, Risk factors
  • Fatemeh Mallah, Mina Zeinalzadeh, Dara Alvandfar * Pages 10-15
    Introduction

    Following the high prevalence of gestational varicose veins and considering that lower limb exercises in pregnant women can be performed at home and doing such non-pharmacological interventions does not require special expertise, this study was performed with aim to evaluate six weeks of exercise on lower limb pain, quality of life and muscle fatigue in women with gestational varicose veins.

    Methods

    This randomized controlled clinical trial study was performed in 2019 on 24 pregnant women with gestational varicose veins referred to Alzahra Hospital in Tabriz. After randomly assigning participants in two groups of 12 subjects, the intervention group performed lower extremity exercises five times a day for six weeks. Pain intensity, muscle fatigue and quality of life in varicose veins were measured before and after the intervention. Data were analyzed by SPSS software (version 22) and dependent and independent t-test. P<0.05 was considered statistically significant.  

    Results

    The pain intensity, quality of life and muscle pain showed statistically significant difference between these variables before the intervention (P>0.05), while the intragroup study of the results in the intervention group showed that pain intensity (P=0.001), quality of life (P=0.009) and muscle fatigue (P=0.005) were significantly associated with a decrease at the end of the intervention. On the other hand, the intergroup comparison showed that pain intensity (P=0.005), quality of life (P=0.001) and muscle fatigue (P=0.001) significantly reduced at the end of the intervention.

    Conclusion

    Six weeks of exercise program reduced pain intensity, muscle fatigue and increased quality of life in women with gestational varicose veins.

    Keywords: Exercise, Muscle Fatigue, Pain, Pregnancy varicose veins, Quality of life
  • Marziyeh Loripoor, Pouran Allahbakhshi Nasab *, Marziyeh Najar Pages 16-23
    Introduction

    Episiotomy is associated with some complications such as pain, infection and discomfort of perineal sutures for mothers. This study was performed with aim to compare the complications of episiotomy repair in continuous versus interrupted suturing technique in primiparous women.

    Methods

    This single blind randomized clinical trial study was performed in 2017-2018 on 140 primiparous women referred for vaginal delivery in Niknfas maternity hospital in Rafsanjan city. The subjects were randomly divided into two groups (n=70 in each group). Repair of episiotomy was done in one group with interrupted and in another group with continuous suturing technique. The tools were demographic and midwifery characteristics form, visual analog scale and surgical site infection. Pain severity score, analgesia use, wound infection and discomfort stitches were assessed 2 hours, 3-5 days, 2 and 6 weeks after delivery. Data were analyzed using SPSS software (version 22) and Chi-square, Independent-t and Mann-Whitney tests. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The pain severity score and discomfort stitches was lower in continuous group than interrupted group (p<0.05). Use of analgesia at these times was not significantly different between the two groups (p>0.05). Wound infection in 3-5 days and 2 weeks after delivery was lower in continuous group (p<0.05). Also, the repair time, number of threads and lidocaine used ampoules were less in the continuous method (p <0.05).

    Conclusion

    Pain intensity, discomfort stitches and episiotomy infection were less in continuous method compared to interrupted repair; it seems cost-effective due to less use of threads and analgesia.

    Keywords: continuous suture, episiotomy repair, interrupted suture, Wound infection
  • Pantea Shirooye, Samira Adhami, Maryam Hamzeloo-Moghadam, Fataneh Hashem Dabaghian, Roshanak Mokaberinejad * Pages 24-31
    Introduction

    Menstrual bleeding is a reflection of periodic secretion endometrial loss due to decreased estradiol and progesterone production. In traditional medicine, ginger is described as a menstrual blood enhancer. This study was performed with aim to compare the oral and topical effect of ginger on the rate of menstrual bleeding in girls with regular menstruation.

    Methods

    This single-blind randomized clinical trial study was performed on 70 female students living in the dormitory of Shahid Beheshti University in 2016-2017. Subjects were divided into two groups: capsules and ginger oil (n=35 in each group). Both groups consumed the drug for three consecutive menstrual cycles from two days before menstruation until the first three days of menstruation. The Higham chart (PBAC) was used to determine the amount of menstrual bleeding. Data were analyzed by SPSS software (version 17) using Mann-Whitney U and Friedman tests. P< 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The two groups were similar in terms of bleeding volume at the beginning of the study (P=0.38). The mean volume of bleeding in the first cycle in the ginger capsule group was 104.91 ± 64.01, and reached to 102.26 ± 57.2 in the fourth cycle of intervention, which was not significant (p= 0.8). In the ginger oil group, the mean volume of bleeding in the first cycle was 92.8 ± 46.44 and in the fourth cycle 101.88 ± 71.14, which was not significant (p= 0.4).

    Conclusion

    Ginger oil was not different from ginger capsules in the amount of menstrual bleeding in girls with regular menstruation; ginger oil and ginger capsule alone did not affect menstrual bleeding.

    Keywords: Ginger capsule, Ginger oil, Persian Medicine, Regular menstruation
  • Ommolbanin Zare, Masoumeh Simbar *, Giti Ozgoli, Adeleh Bahar, Hamid Alavi Majd Pages 32-39
    Introduction

    Given the importance of sexual issues in women's lives and being affected by various factors such as pregnancy and diabetes, and the existence of limited research on sexual function in women with gestational diabetes, this study was performed with aim to compare sexual function of women with gestational diabetes and low risk pregnant women in third trimester of pregnancy.

    Methods

    This descriptive-analytical study was performed on 300 women with gestational diabetes  low-risk pregnant women in the clinics affiliated to Mazandaran University of Medical Sciences in 2019. Demographic data were collected using researcher-made Demographic-Midwifery Questionnaire, and data related to sexual function using Female Sexual Function Index questionnaire  Data were analyzed by SPSS software (version 23) and Independent t-test, Mann Whitney, Chi-square and Multiple linear regression. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    In this study, 131 (87.3%) of women with gestational diabetes and 52 (34.67%) of low-risk pregnant women had sexual dysfunction. Gestational diabetes causes a significant decrease in sexual desire score (P< 0.001), lubrication score (p=0.006), satisfaction score (P< 0.001) and a significant increase in pain score (p=0.01).

    Conclusion

    Most women with gestational diabetes had sexual dysfunction; gestational diabetes predicts sexual function in pregnant women. Therefore, evaluation of sexual function should be a part of the usual assessment of women with gestational diabetes.

    Keywords: Gestational diabetes, pregnancy, Sexual function
  • Zahra Omidvar, Mohammad Hossien Bayazi *, Farhad Faridhosseini Pages 40-49
    Introduction

    Vaginismus is one of the sexual dysfunctions in women. Emotional regulation refers to the actions which are used to change or modify an emotional state. This study was performed with aim to compare the effect of mindfulness- based cognitive therapy and cognitive behavior therapy on cognitive emotion regulation in women with vaginismus.

    Methods

    This quasi-experimental study was performed in 2018 on 45 women with vaginismus referred to Rahyab Psychology Counseling Clinic in Mashhad. The subjects were randomly divided into three groups of 15 people including two intervention groups and one control group. The women of one intervention group received cognitive-behavioral techniques and the other group received mindfulness-based cognitive therapy; the control group did not receive any intervention. The research tools were demographic questionnaire and cognitive emotion regulation questionnaire. Data were analyzed by SPSS software (version 20) and multivariate and univariate analysis of covariance and Bonferroni post hoc test. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Both mindfulness-based cognitive therapy and cognitive-behavioral therapy methods were effective on improving the cognitive emotion regulation dimensions of women with vaginismus compared to the control group (P = 0.0001). Considering the comparison of the differences between the means of the two intervention groups with the control group, mindfulness-based cognitive therapy has a greater effect on the dimensions of cognitive emotion regulation than cognitive-behavioral therapy (P <0.01).

    Conclusion

    Although both mindfulness-based cognitive therapy and cognitive-behavioral therapy have were effective on the cognitive emotion regulation in women with vaginismus, but the effect of mindfulness-based cognitive therapy is greater than cognitive-behavioral therapy.

    Keywords: Cognitive behavior therapy, cognitive emotion regulation, Mindfulness, Vaginismus
  • Shohreh Kheiri Gharibvand, Mozhgan Javad Nouri, Parvaneh Mousavi *, Mohammad Hosein Haghighizadeh Pages 50-57
    Introduction

    Nausea and vomiting in pregnancy is one of the most common problems during pregnancy. Given that there is no research on the use of a combination method of acupressure and antiemetic drugs in reducing nausea and vomiting in pregnancy, therefor, this study was performed with aim to compare the effect of ondansetron and K-K9 Acupressure with ondansetron in nausea and vomiting of pregnancy.

    Methods

    This randomized clinical trial study was performed in 2018-2019 on 84 pregnant women referred to Ahvaz teaching hospitals. The subjects were randomly divided in two groups of ondansetron with K-K9 acupressure and ondansetron alone. The severity and frequency of nausea and vomiting were recorded by Rhodes questionnaire for 8 days. At days of 1-5 days, both groups received ondansetron tablets 4 mg and in the ondansetron with K-K9 acupressure group in addition to ondansetron tablets, K-K9 acupressure was performed by the research unit. There was no intervention in the two groups on days 6-8. Data were analyzed using SPSS software (version 22) and independent t-test, Chi-square, paired t-test, and repeated measures. P<0.05 was considered statistically significant.

    Results

    During the intervention, there was significant difference between the two groups in the mean severity of vomiting (P˂0.001) and the mean severity of nausea (P = 0.01), but no significant difference was found between the two groups in the mean number of nausea (P = 0.08) and the mean number of vomiting (P = 0.05). Need to hospitalization and additional drug was less in ondansetron with K-K9 acupressure group, and also satisfaction of treatment was higher.

    Conclusions

    Ondansetron and K-K9 acupressure is more effective in reducing the severity of nausea and vomiting. Therefore, it is recommended to use ondansetron and K-K9 acupressure to reduce nausea and vomiting during pregnancy.

    Keywords: K-K9 Acupressure, nausea, vomiting, Ondansetron, pregnancy
  • Parvaneh Alirezaei, Hamideh Pakniat, Ahad Alizadeh, Fatemeh Ranjkesh * Pages 58-69
    Introduction

    Back and pelvic pain is one of the most common problems during pregnancy. Acupressure is one of the treatment strategies. Therefore, this study was performed with aim to determine the effect of electro-acupressure of LI4 and LI11 on the severity and disability of in pregnant women with low back and pelvic pain.

    Methods

    This randomized clinical trial study was performed on 101 pregnant women with low back and pelvic pain referred to Booeinzahra health centers from April to November 2020. The subjects were divided into intervention and control groups using block random allocation. The intervention group participated in 12 sessions of electro-acupressure on Heogu and Quchi from 26 to 32 weeks of pregnancy. The control group received standard prenatal care. The Roland Morris Disability Questionnaire and Visual Analogue of Pain were completed in both groups before, 2 and 4 weeks after the intervention. Data were analyzed using R software and mixed effects model tests and post hoc test. P< 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    The results of the study showed that 4 weeks intervention significantly reduced pain intensity (6.42 ± 0.83, 3.00 ±1.04) and disability (14.62 ± 1.29, 7.9±2.22) in the intervention group compared to the control group (P <0.001).

    Conclusion

    Electrical stimulation of Hugo and Kochi needles during pregnancy can improve the severity of pelvic and low back pain and disability; it is recommended as a non-pharmacological method for low-risk pregnant women.

    Keywords: Acupressure, Electrical Stimulation, Low back pain, Pelvic Pain, pregnancy
  • Reihaneh Rahimi, Hadis Varaee, Shirin Amini * Pages 70-77
    Introduction

    Hirsutism refers to the abnormal and excessive hair growth, with a pattern similar to the male pattern in women. It is possible that dietary intake and body weight are associated with hirsutism, so the present study was conducted with aim to evaluate and compare dietary intake and anthropometric indices in women with hirsutism and healthy women.

    Methods

    This case-control study was performed in 2020 on 84 women with hirsutism (case) and 168 healthy women (control) in Shoushtar city. Participants were assessed by the food frequency questionnaire, about the usual number of units consumed from each food group, including cereals, dairy products, protein, fruits and vegetables in the last year. Data were analyzed by SPSS statistical software (version 19) and independent t-test, Mann-Whitney and Chi-square tests. P < 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Women with hirsutism had significantly higher weight (P = 0.019) and BMI (P = 0.018) than the control group. Consumption of high and medium-fat dairy (P = 0.034) and ice cream (P = 0.041), cakes and biscuits (P = 0.049) was significantly higher in hirsutism group compared to the controls.

    Conclusions

    Reducing the consumption of medium and high fat dairy products along with a healthy lifestyle and maintaining a normal weight has an effective role in prevention of hirsutism.

    Keywords: Body mass index, Diet, High-fat dairy, Hirsutism
  • Fateme Bayat, Seideh Hanieh Alamolhoda *, Hadis Shahrahmani, Maryam Amighi, Nasim Shahrahmani Pages 78-86
    Introduction

    Preeclampsia is one of the major causes of maternal mortality and morbidity, and its prevention is one of the most challenging topics in obstetrics. Magnesium supplementation has been suggested as a way to prevent preeclampsia; therefore, this systematic review study was conducted with aim to determine the effect of magnesium supplementation on the prevention of preeclampsia.

    Methods

    In this systematic review to find relevant clinical trial articles, databases of Scopus, PubMed, Embase, and Web of Science were used. The keywords of Preeclampsia, Pregnancy Toxemia, Dietary Supplement, Supplement, Supplementation, Magnesium, Intervention study, Clinical Trial, Clinical Studies, Randomized Clinical, and Controlled Clinical Trials were searched with Boolean operators (OR, AND) without time limitation until February 2, 2021. The inclusion criteria were oral magnesium supplementation and English language studies. There were no geographical restrictions. The quality of the articles was assessed with Cochran collaboration's tool (Risk of bias) and "Review Manager program" software (RevMan 3.5). Data were analyzed qualitatively.

    Results

    Finally, 7 articles with a sample size of 2111 people were included in the study. Magnesium supplementation was used as magnesium citrate, magnesium aspartate, Effervescent magnesium, magnesium, and a multivitamin containing 200 mg of magnesium. The result showed that magnesium supplementation in low-risk individuals with hypomagnesemia reduces the incidence of preeclampsia.

    Conclusion

    It seems that taking magnesium supplements in low-risk pregnant women with hypomagnesemia can be effective in preventing preeclampsia; however, the studies with high quality and sufficient sample size are recommended for definitive conclusions.

    Keywords: Dietary supplements, magnesium, Preeclampsia
  • Azin Niazi, Maryam Moradi *, Maryam Salari Hadaki, Nafiseh Saghafi, Payam Sasannejad Pages 87-92
    Introduction

    Dural arteriovenous fistula is a rare neurological disease. In this study, a case of maternal death due to dural arteriovenous fistula was reported. 

    Case presentation

    The patient was a 19-year-old woman, G2 P2 who complained of memory impairment (forgetfulness) and headache 38 days after cesarean section and referred on outpatient basis, while she could not remember the names of her husband and child, and saw the lines but was not able to read. According to the results of the CT scan and the urgent need for intensive care, she was transferred to the ICU with the diagnosis of a neurologist. On the sixth day of hospitalization, the patient suffered from generalized tonic-clonic seizures and loss of consciousness. Initial drug therapy was performed and emergency CT scans were requested. Severe cerebral edema was reported on CT, which could be due to subarachnoid or pseudo-subarachnoid hemorrhage. CT angiography, MRI and MRV revealed a dural arteriovenous fistula. The patient underwent surgery the same day. Three days after the surgery, the patient suffered a cardiac arrest, which was immediately followed by CPR, cardiac massage, and medication, which unfortunately was not successful after 45 minutes of CPR, and the patient died.

    Conclusion

    Women who suffer from postpartum headaches should be evaluated accurately and quickly. In addition, the occurrence of seizures in pregnant women and the initial diagnosis of eclampsia should not prevent the physician from paying attention to other important and deadly differential diagnoses.

    Keywords: Arteriovenous fistula, Maternal Death, pregnancy, Seizure
  • Firouze Ziaee, Fatemeh Zahra Karimi, Masoumeh Mirteimouri, Elaheh Mansouri Ghezel Hesari * Pages 93-96
    Introduction

    One of the variants of the placenta is the placenta fenestrate. In rare cases, the central part of the placental disc is missing. In some cases, there is a real hole in the placenta. A porous placenta may be mistaken for a placental cotyledon after delivery. In the present study, a case of placenta fenestrate was reported.

    Case presentation

    The patient was 31year old woman, G3L2, with a gestational age of 39 weeks who had complained of labor pains and referred to the emergency department of Hazrat Umm Al-Banin Gynecology Hospital. Following a normal delivery, the baby girl was born with Apgar 9-10, weighing 3780 gr and seemingly healthy. Spontaneous departure of the placenta occurred 15 minutes after birth. On examination of the placenta, the placenta was a discoid plate in the center of which there was no part of the cotyledon in the form of a hole 3 cm in diameter, complete placental membranes covered the entire surface of the placenta, and the umbilical cord was connected to the placenta as a marginal joint.

    Conclusion

    Familiarity with a fenestrate placenta can help prevent mistake in postpartum examinations. Therefore, it is recommended to pay attention to the characteristics of different types of placenta in postpartum examination.

    Keywords: Placenta, Placental Abnormality, Placenta fenestrate