فهرست مطالب

فصلنامه روابط خارجی
پیاپی 50 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوذر گوهری مقدم، رضا انصاری بارده* صفحات 209-231
    در سال های اخیر تقابل آمریکا و چین شکل نمایان تری به خود گرفته است؛ به طوری که دو کشور در مناطق مختلف جهان و در عرصه های گوناگون سیاسی، ژیوپلیتیک، اقتصادی و امنیتی با یکدیگر مواجه هستند. یکی از عرصه های تقابل آمریکا و چین، ابتکار کمربند و راه چین است که اجرای آن چین را به قدرتی برتر در خشکی تبدیل خواهد کرد. این پژوهش به دنبال بررسی نقش ایران در تقابل آمریکا و چین بوده و پرداختن به این موضوع از آن جهت اهمیت داشته است که ایران بخشی از مسیر ابتکار کمربند و راه است و مناسبات هر دو طرف تقابل یعنی آمریکا و چین با ایران از جهاتی منحصربه فرد است: آمریکا در تقابل با ایران و چین در تعامل با ایران. پرسش اصلی پژوهش عبارت بوده است از اینکه «نقش ایران در تقابل آمریکا و چین ذیل ابتکار کمربند و راه چیست؟» این پژوهش با استفاده از داده های اسنادی - کتابخانه ای و مصاحبه نخبگانی غیرساختمند و با رویکردی توصیفی - تحلیلی انجام شده و فرایند دست یابی به پاسخی برای پرسش اصلی، از طریق تبیین تقابل آمریکا و چین و سپس بررسی همراهی یا عدم همراهی ایران با طرف های تقابل بوده است. دستاورد این پژوهش، تبیین نقش و تاثیر ایران در تقابل آمریکا و چین در ابتکار کمربند و راه بوده و در پایان نتیجه گیری شده است که حضور ایران به عنوان عاملی موازنه ساز باعث سنگینی کفه تقابل به سود چین خواهد بود.
    کلیدواژگان: ابتکار کمربند و راه، ایران، آمریکا، چین، ژئوپلیتیک
  • محمدرضا مجیدی، سید محمود حسینی* صفحات 233-267

    با بررسی بازار انرژی گاز جهانی می توان دریافت که اتحادیه اروپا همواره یکی از بزرگ ترین مصرف کننده های جهان است؛ اما سطوح عملیاتی و تاکتیکی بازار داخلی این اتحادیه دچار تغییر و تحول شده است. راهبرد نهادهای اروپایی از دهه 1950 به بعد بر پایه رویکرد بازارها و نهادها قرار داشته که آزادسازی بازار انرژی و تمرکز بیشتر بر شرکت ها و بازیگران خصوصی را سرلوحه کار خود قرار داده بود؛ اما پس از سال 2000 گرایش اتحادیه اروپا به راهبرد مناطق و امپراتوری ها مشاهده شد که تلاش داشت با سیاست های جانب دارانه، موقعیت خود را در قبال تولیدکنندگان بزرگی نظیر روسیه به سطح جهانی ارتقا بخشد. پرسش اصلی پژوهش پیش رو این بوده که «اتحادیه اروپا در قبال استیلای گاز روسیه در منطقه اروپا چه راهبردی خواهد داشت؟» و این فرضیه در نظر گرفته شد است که با توجه به نواقص و کاستی های استراتژی بازارها و نهادها، اتحادیه اروپا به رویکرد استراتژیک مناطق و امپراتوری گرایش یافته است و هم زمان یک راهبرد ترکیبی را برای توازن بخشی با قدرت انرژی روسیه در بازار انرژی جهانی به کار می گیرد. این مقاله تلاش کرده است با روشی توصیفی و تحلیلی ضمن برشمردن ویژگی های دو راهبرد یادشده، سطوح عملیاتی و تاکتیکی انرژی اتحادیه اروپا در قبال روسیه را به طور مفصل بررسی کند.

    کلیدواژگان: راهبرد ترکیبی، بازارها و نهادها، مناطق و امپراتوری ها، اتحادیه اروپا، روسیه
  • عسگر صفری*، معصومه راد گودرزی صفحات 269-308
    نظم بین ‏المللی لیبرال که به عنوان نظم مبتنی بر هنجار‏های غربی و یا نظم ایجاد شده به وسیله ایالات متحده آمریکا شناخته می‏ شود بعد از جنگ جهانی دوم ایجاد شده و با فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی تقویت شد. با وجود این مهم ‏ترین چالشی که این نظم درطی سال‏ های گذشته با آن روبه رو بوده است رشد دولت ‏های نوظهوری مانند چین و روسیه است که مخالف سلطه غرب و به ویژه آمریکا بوده و به دنبال بهره مندی از فرصت‏ های اصلاح در نظم بین ‏المللی هستند. در مقایسه با چین، روسیه نگاه تجدیدنظرطلبانه ‏‏ای به ساختار نظم بین ‏المللی داشته و چالش ‏های بیشتری را ایجاد می ‏کند. ایده اصلی مطرح شده در این مورد حاکی از این است که اگر چه روسیه به تنهایی قادر به مقابله با غرب و ایالات متحده آمریکا نیست، حمایت‏ سایر قدرت‏ های بزرگ و به ویژه چین، روسیه را به ایجاد چالش برای نظم لیبرالی ترغیب می‏ کند. بنابراین پرسش اصلی پژوهش به این موضوع می‏ پردازد که چه عواملی باعث می‏ شود چین از چالش‏ های ایجاد شده به وسیله روسیه برای نظم لیبرالی و هژمونی ایالات متحده آمریکا حمایت کند. به عنوان پاسخی احتمالی، این پژوهش استدلال می‏ کند چالش ‏های روسیه از سه جهت برای چین حایز اهمیت است. نخست، چالش‏ های روسیه چین را از مواجهه مستقیم با ایالات متحده آمریکا دور و در عین حال توجهات را از رشد پکن منحرف می‏ کند؛ دوم، چشم انداز ارایه شده از سوی روسیه در تضاد با خواسته ‏های چین نیست و در بسیاری از موارد تامین کننده منافع آن است و در نهایت تضعیف هسته آنگلو - آمریکایی نظم لیبرال که می‏ تواند به تضعیف هژمونی ایالات متحده منجر شود، چین را به همکاری و چالشگری روسیه ترغیب می‏ کند. روش پژوهش در این مطالعه توصیفی - تحلیلی است.
    کلیدواژگان: نظام بین الملل، نظم لیبرالی، قدرت های بزرگ، انتقال قدرت، رقابت، همکاری
  • طه اکرمی* صفحات 309-336

    آمریکا با اعلام اولویت راهبردی جدیدی مبنی بر رقابت با قدرت های بزرگ و به ویژه چین، در راهبرد خود تغییر ایجاد کرده است و با تمرکز بر افزایش حضور در شرق آسیا، به دنبال بهینه سازی حضور خود در سرتاسر جهان است. غرب آسیا نیز از این امر مستثنا نبوده است و کاهش و تغییر نوع حضور نیروهای آمریکایی در منطقه، به خصوص در افغانستان و تعطیلی سه پایگاه آمریکا در قطر و انتقال آن ها به اردن، همگی نشان از تغییر دارند؛ بر این اساس پرسش اصلی پژوهش حاضر این بود که «تغییر اولویت های راهبردی آمریکا، چه تاثیری بر راهبرد پایگاهی این کشور در منطقه غرب آسیا خواهد داشت؟» این پژوهش با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی نشان داده است که آمریکا به سمت پایگاه های نظامی کوچک و نامتمرکز و تقویت رویکرد «موازنه فراساحل» در حرکت است و در حضور خود بر ابزارهای غیرنظامی، تقویت توان بازدارندگی شرکا و متحدان (به خصوص توان موشکی) و همچنین شبکه سازی امکانات و ظرفیت های خود و استفاده از فناوری های روز تاکید بیشتری خواهد داشت. علاوه بر آن آمریکا به دنبال استفاده از مدلی هیبریدی از پایگاه های خود در منطقه غرب آسیا بوده است. این مدل شامل ترکیبی از پایگاه های سنتی آمریکا که در اختیار کشورهای میزبان اند، برخی پایگاه های سنتی در کنترل آمریکا و برخی پایگاه های جدید بوده است که افزایش تاب آوری، چندمنظوره بودن، تاکید بر کارکرد آموزشی، شبکه سازی و ارتباطات، نامتمرکز و کوچک بودن، توزیع جغرافیایی گسترده تر از مهم ترین عناصر جدید در نگاه به این پایگاه های نظامی است.

    کلیدواژگان: غرب آسیا، آمریکا، پایگاه های نظامی، موازنه از دور، راهبرد پایگاهی
  • نیما رضایی*، مجتبی شریعتی صفحات 337-370
    پس از یک دوره نسبتا طولانی از بحران در روابط جمهوری اسلامی ایران و عربستان به عنوان مهم ترین قدرت های منطقه غرب آسیا، از اوایل 1400، دور جدیدی از مذاکرات بین دو کشور آغاز شد که در آن پرسش هایی را در زمینه ماهیت، اهداف و دورنما (نتایج) مطرح ساخته است. پژوهش حاضر در پی پاسخ به این پرسش بوده است که «موفقیت مذاکرات و برقراری روابط مستحکم و پایدار بین جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی، با اتکا بر چه الگویی قابل دستیابی بوده و چه دورنمایی برای آن قابل تصور خواهد بود؟» برای پاسخ به این سوال با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، این فرضیه ارایه شده است که «به منظور موفقیت آمیز بودن مذاکرات میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی (به عنوان نمایندگان دو بلوک و محور قدرت) و برقراری و تثبیت روابط مستحکم و پایدار دو کشور در آینده، خروجی مذاکرات می باید، شکل گیری یک «رژیم امنیتی» میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی بر اساس مدل چانه زنی نهادی باشد»؛ بنابراین رژیم امنیتی تشکیل شده میان جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی که باید خروجی و ماحصل مذاکرات باشد، حول نوعی عدم قطعیت امنیتی- اقتصادی شکل گرفته و دو کشور در مناسبات امنیتی- اقتصادی خود اصول، هنجارها، قواعد و رویه های تصمیم گیری خاصی را حاکم و بر اساس آن عمل کرده اند تا «عدم قطعیت» موجود برای آنان به حداقل کاهش یابد و درجه ای از نظم و پیش بینی پذیری بر مناسبات امنیتی- اقتصادی آنان حاکم شود.
    کلیدواژگان: عدم، قطعیت، رژیم، امنیتی
  • الهام رسولی ثانی آبادی*، نجمه دهقان صفحات 371-394
    هدف اصلی این مقاله بررسی رویکرد سیاست خارجی باراک اوباما و دونالد ترامپ نسبت به رژیم های بین المللی محیط زیستی در چارچوب سنت های سیاست خارجی آمریکا بوده است. مطابق با این هدف، پرسش های پژوهش عبارت بودند از اینکه؛ بر اساس هریک از سنت های تفکر سیاست خارجی، رویکرد آمریکا نسبت به نهادها و رژیم های بین المللی و نقش جهانی این کشور چگونه تعریف می شود؟ رییس جمهور اوباما و ترامپ در قالب کدام یک از سنت های سیاست خارجی قرار می گیرند و با توجه به سنت سیاست خارجی هر یک از دو رییس جمهور، مهم ترین تفاوت ها و شباهت های رویکرد سیاست خارجی آن دو نسبت به رژیم های بین المللی محیط زیستی چیست؟ در پاسخ به این پرسش ها، یافته های پژوهش نشان داد که در زمینه رویکرد سیاست خارجی این دو رییس جمهور نسبت به رژیم های بین المللی محیط زیستی، می توان به سه تفاوت مهم اشاره کرد: نخست، تفاوت در برجسته کردن یا نادیده گرفتن مسایل محیط زیستی توسط آن دو در اسناد امنیت ملی آمریکا؛ دوم، تفاوت در نوع سیاست اتخاذی و اقدامات عملی دو رییس جمهور در قبال رژیم های بین المللی محیط زیستی (سیاست پایبندی در مقابل سیاست خروج)؛ سوم، تفاوت در نوع بازنمایی اهمیت مسایل و رژیم های محیط زیستی در کنش های گفتاری دو رییس جمهور. این پژوهش تحلیلی- مقایسه ای و شیوه گردآوری اطلاعات در آن از طریق منابع اسنادی و داده های مجازی بوده است.
    کلیدواژگان: سنت سیاست خارجی، رژیم های بین المللی، محیط زیست، اوباما، ترامپ
  • سمیه حمیدی*، احسان مزدخواه صفحات 395-433

    کار آمدسازی از جمله مولفه های راهبردی برای توانمند سازی نظام و سیستم سیاسی است که در بعد کلان و غایت نهایی خود موجب ایجاد یک نظم واحد و سازمان یافته سیستمی در یک محیط بی نظم و آشوب محور می شود. در حوزه سیاست خارجی، کشور ها همواره در تلاش هستند تا با کارآمد سازی کنشگری منطقه ای و بین المللی بر ضریب نفوذ و قدرت اثر گذاری خود در مناطق پیرامونی و غیر پیرامونی بیفزایند و یک مدل و الگوی کارآمد به حساب آیند. به طور کلی در محیط های پر آشوب که تنش های مختلف به یک سیستم تصمیم گیر وارد می شود؛ پیگیری یک سیاست خارجی داهیانه که بتواند به خنثی سازی این ورودی ها اقدام نماید و به مدیریت دگرگونی های سیستمی بپردازد از اهمیت راهبردی برخوردار است. در منطقه خاورمیانه به دلیل ژنگان (کدهای ژیوپلیتیکی) تعارضی و ورودی های آشوب طلب به سیستم موجود و در اصل یک محیط پردازش شده همراه با تعارض و تقابل، پیگیری سیاست خارجی هوشمندانه از الزامات و بایسته های دولت ها به حساب می آید. بر این اساس پرسش اصلی پژوهش حاضر این بوده است که «جمهوری اسلامی ایران در محیط منطقه ای خود برای گذار از یک نظم تقابلی به یک بستر تعاملی و فرکتال (نظم ساز) باید چه مسیری را طی کند؟» در پاسخ به این پرسش، با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی، این فرضیه مطرح شده است که ضرورت دارد جمهوری اسلامی ایران در جهت پارادایم تغییر، نوعی کنشگری کارآمد را در قرن جدید در چنین منطقه ای اجرا کند. یافته های پژوهش نشان داده است که الگوی سیاست خارجی منطقه ای ایران به منظور کارآمد سازی سیستمی - منطقه ای باید مدل سیاست خارجی (نظم ساز) تعاملی باشد.

    کلیدواژگان: کارآمدسازی، کار آمد سازی سیستمی، ژنوم تقابلی منطقه ای، سیاست خارجی فرکتال، جمهوری اسلامی ایران
|
  • Abuzar Gohari Moghaddam, Reza Ansari Bardeh * Pages 209-231
    The US-China confrontation has become more visible in recent years. So that the two countries face each other in different regions of the world and in different areas of politics, geopolitics, economy and security. One area of ​​confrontation between the United States and China is the China Belt and Road Initiative, the implementation of which will make China a superior power on land. In this study, we seek to examine Iran's role in confronting the United States and China. The importance of addressing this issue is that Iran is part of the Belt and Road Initiative, and the relationship between the two sides, the United States and China, with Iran is unique in that the United States confronts Iran and China interacts with Iran. The main question of the research is what is the role of Iran in the confrontation between the United States and China under the belt and way initiative? The process of obtaining the answer to the main question has been through expressing the confrontation between the United States and China and then examining whether or not Iran accompanies the parties to the conflict. The result of this study is to explain the role and influence of Iran in the confrontation between the United States and China in the Belt and Road Initiative, and the conclusion that the presence or absence of Iran in this plan will affect the confrontation between the United States and China.
    Keywords: Belt, Road Initiative, Iran, USA, China, Geopolitics
  • MohammadReza Majidi, Seyed Mahmood Hosseini * Pages 233-267

    Examining the global gas energy market, it can be seen that the European Union is still one of the largest consumers in the world, but the operational and tactical levels of the domestic market of this union have changed. The strategy of European institutions from the 1950s onwards was based on the approach of markets and institutions, which had the liberalization of the energy market and a greater focus on companies and private actors. But since 2000, we have seen the EU move towards a regional and empire strategy that seeks to elevate its global position vis-.-Vis large producers such as Russia through biased policies. The main question is what will be the EU strategy towards the domination of Russian gas? The hypothesis that will be considered is that the EU, given the shortcomings of the strategy of markets and institutions, tends to a strategic approach to regions and empires, and at the same time develops a combined strategy to balance Russia's energy power in It uses the global energy market. This article seeks to further examine the operational and tactical levels of EU energy vis-.-Vis Russia in a descriptive and analytical manner, enumerating the characteristics of the two strategies.

    Keywords: Hybrid strategy, markets, institutions, regions, empires, EU, Russia
  • Asgar Safari *, Masoumeh Rad Goudarzi Pages 269-308
    The liberal international order, known as the Western-based order or the order created by the United States, was established after World War II and strengthened by the collapse of the Soviet Union. However, the most important challenge that this order has faced in recent years is the growth of emerging powers such as China and Russia, which oppose Western domination, especially the United States, and seek opportunities to reform the international order. Compared to China, Russia takes a revisionist view of the structure of international order and poses more challenges. The main idea here is that although Russia alone is not able to confront the West and the United States, the support of other major powers, especially China, encourages Russia to challenge the liberal order. The main question of the research, then, is what factors motivate China to support Russia's challenges to the liberal order and hegemony of the United States? As a possible answer, this study argues that Russia's challenges are important to China in three ways: First, Russia's challenges protect China from confrontation with the United States and attention to Beijing's growth. Second, the vision offered by Russia does not contradict China's demands and in many cases serves its interests. And finally, the weakening of the Anglo-American core of the liberal order, which could weaken US hegemony, encourages China to cooperate with Russia. The research method in this study is descriptive-analytical
    Keywords: International System, Liberal Order, Great Powers, Power Transition, Competition, cooperation
  • Taha Akrami * Pages 309-336

    After announcing the new strategic priority of the United States based on competition with the great powers especially China, US changes its strategy and is looking for ways to optimize its presence around the world,focusing on increasing its presence in the East Asia.West Asia was not an exception and we saw decrease and change of US military presence, especially in Afghanistan and the closure of three US bases in Qatar and deployment of forces to Jordan.Therefore,the main question of the present research is that to what extent,changes in U.S. Strategic priorities affect US military presence and its basing strategy in the West Asia?By using a descriptive-analytical method,the current research shows US is moving toward smaller and decentralized bases,as well as strengthening the"offshore balancing" approach.US will also have more emphasis on non-military tools, strengthening the deterrent capability of partners and allies(especially missile capability) and also networking of its facilities and capacities and the use of modern technologies in its presence.In addition, the United States appears to be seeking to use a hybrid model for its bases in the West Asia region.This model is a mixture of US traditional bases which are now controlled by host countries, some traditional bases which are currently under US control and also some new ones.In this regard, US is establishing some new bases which have emphasis on resiliency, versatility, educational function, networking and communication, decentralization and smallness and wider geographical distribution. These elements are among the most important elements of new US basing strategy

    Keywords: West Asia, U.S, Military Bases, Offshore Balancing, Basing Strategy
  • Nima Rezaei *, Mojtabaa Shariati Pages 337-370
    Following the media coverage of the talks between Iran and Saudi Arabia, analysts questioned whether a successful outlook for the talks could be expected, or whether the talks were merely a manifestation of Biden's change of policy toward the Middle East region compared to the Trump administration? This research focuses on examining this question and concern. This study seeks to answer the main question: "What should be the outcome of the negotiations between the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia in order to guarantee the success of the negotiations and lead to the establishment and consolidation of strong and stable relations between the two countries in the future?" It hypothesizes that "in order to the negotiations between the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia to be successful (as representatives of the two blocs and the axis of power) and for the establishment and consolidation of strong and stable relations between the two countries in the future, the outcome of the negotiations must be formed a "security regime" between the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia based on the institutional bargaining model developed by "Oran R. Young has been raised." Thus, the security regime formed between the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia, which should be the outcome of negotiations, is formed around a kind of security-economic uncertainty, and the two countries in their security-economic relations have specific principles, norms, rules and decision-making procedures.
    Keywords: Formation, Security, REGIME, Uncertainty
  • Elham Rasooli Sani Abadi *, Najmeh Dehghan Pages 371-394
    The main purpose of this article is to examine the foreign policy approach of Barack Obama and Donald Trump towards international environmental regimes within the framework of US foreign policy traditions. Accordingly, the questions of this study are: Based on each of the traditions of foreign policy thinking, how is the US approach to international institutions and regimes and the global role of this country defined? Given the foreign policy tradition of each of the two presidents, what are the most important differences and similarities between their foreign policy approaches to international environmental regimes? The findings show that there are no similarities in the foreign policy approach of the two presidents towards international environmental regimes, but in terms of differences, three important differences can be noted: differences in highlighting and Or the two presidents' disregard for environmental issues in US national security documents, the difference in the type of policy adopted and the practical actions of the two presidents towards international environmental regimes (policy of adherence to the policy of exit) and finally the difference in the type of representation The importance of environmental issues and regimes in the speeches of the two presidents.
    Keywords: The Tradition of foreign policy, International Regimes, Obama, Trump, American Foreign Policy
  • Somaye Hamidi *, Ehsan Mozdkhah Pages 395-433

    Efficiency is one of the strategic components in order to empower the political system and system, which in its macro and final dimension creates a unified and organized systemic order in a chaotic and chaotic environment. In the field of foreign policy, countries are always trying to be considered as an efficient model by modeling their influence and influence in regional and non-peripheral regions by streamlining regional and international activities. Basically, in turbulent environments where various stressful inputs enter a decision-making system, pursuing an ingenious foreign policy that can neutralize these inputs and manage systemic transformations is of strategic importance. In the Middle East, due to the conflict and chaotic inputs to the existing system and basically a processed environment with conflict and the pursuit of an intelligent foreign policy, the requirements and requirements of a government are taken into account. To this end, the main question of the present study is what path should the Islamic Republic of Iran take in its regional environment to transition from a confrontational order to an interactive and fractal platform? In response to this question, the hypothesis has been raised that it is necessary for the Islamic Republic of Iran to implement an effective type of activism in the new century in such a region in order to change the paradigm. Findings show that the foreign policy model of Iran's regions in order to systemic-regional efficiency of the fractal foreign policy model should be interactive. This article will take a descriptive-analytical approach in

    Keywords: Efficiency, system efficiency, conflict region, genome, fractal foreign policy