فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان - سال بیستم شماره 8 (پیاپی 151، آبان 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال بیستم شماره 8 (پیاپی 151، آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن رضائیان* صفحات 849-850
  • محسن کاظمی نیا، صبا کریمی*، لیلا خاص شیرزادی صفحات 851-864
    زمینه و هدف

    وضعیت تغذیه ای نامناسب یکی از مشکلات شایع در بیماران همودیالیزی می باشد و با افزایش مرگ و میر در این بیماران ارتباط دارد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت تغذیه ای بیماران همودیالیزی مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه در سال 1398 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی بر روی 114 بیمار همودیالیزی انجام گرفت. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش فرم اطلاعات جمعیت شناختی و پرسش نامه بسامد خوراک (Food frequency questionnaire; FFQ) بود. این پرسش نامه ها در یک مرحله در بخش همودیالیز بیمارستان امام رضا(ع) کرمانشاه به کار گرفته شدند. داده ها با استفاده از آزمون های ناپارامتریک Mann-Whitney، Kruskal-Wallis و مجذور کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. 

    یافته ها

    از مجموع 114 بیمار تحت همودیالیز، 65 نفر (02/57 درصد) مرد و 49 نفر (98/42 درصد) آن ها زن بودند. میانگین و انحراف معیار سن بیماران 98/13±05/58 سال بود. میانه مصرف نان و غلات، گوشت و حبوبات، میوه و سبزیجات، چربی و روغن و لبنیات با افزایش سن بیماران کاهش پیدا کرد (001/0>p). بیمارانی که سه بار در هفته دیالیز می شدند، میانه مصرف نان و غلات، گوشت و حبوبات، لبنیات و میوه و سبزیجات بیش تر (001/0>p)، اما ترشی ها و چاشنی های کم تری نسبت به بیمارانی که دوبار در هفته دیالیز انجام می دادند، مصرف می کردند (001/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که در بیماران همودیالیزی، میزان مصرف نان و غلات، میوه و سبزیجات، کم تر از مقدار استاندارد و اما میزان مصرف لبنیات، ترشی و چاشنی ها بیش تر از مقدار استاندارد می باشد که می تواند مورد توجه سیاست گذاران و متخصصان در این زمینه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: وضعیت تغذیه، همودیالیز، کرمانشاه، ایران
  • حسین تقوی*، مرتضی جاویدپور، شیرین احمدی صفحات 865-878
    زمینه و هدف

    حس تعلق به مدرسه به عنوان یک نیاز مهم برای عملکرد خوب دانش آموزان در محیط های یادگیری تایید شده است. پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل معادلات ساختاری پیش بینی حس تعلق به مدرسه بر اساس انسجام خانواده با نقش میانجی هوش معنوی در دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی به روش مدل یابی معادلات ساختاری بود و جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان پسر دوره متوسطه دوم مشغول به تحصیل در مدارس دولتی شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل داد. تعداد 250 نفر از این افراد به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت آنلاین به پرسش نامه های حس تعلق به مدرسه، هوش معنوی و انسجام خانواده پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی Pearson و مدل یابی معادلات ساختاری تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که حس تعلق به مدرسه با انسجام خانواده (35/0=r، 001/0p<) و هوش معنوی (55/0=r، 001/0p<) ارتباط مثبت و معنی دار دارد. هم چنین هوش معنوی با انسجام خانواده ارتباط مثبت و معنی دار داشت (37/0=r، 001/0p<). شاخص های برازش مدل نیز مسیر انسجام خانواده به حس تعلق به مدرسه را با میانجی گری هوش معنوی تایید کرد.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج نشان داد که انسجام خانواده به صورت مستقیم و غیرمستقیم و با میانجی گری هوش معنوی در حس تعلق به مدرسه نقش دارد. در راستای نتایج به دست آمده، برگزاری کارگاه های آموزشی مبتنی بر روان شناسی بهبود روابط خانواده و آموزش مهارت های هوش معنوی به والدین و دانش آموزان راه کاری مفید در جهت افزایش انسجام خانواده و در نتیجه احساس تعلق به مدرسه خواهد بود.

    کلیدواژگان: حس تعلق به مدرسه، هوش معنوی، انسجام خانواده، دانش آموزان، اردبیل
  • مهدی تمجید، فریبا محمودی، آرش عبدالملکی*، شراره میرزایی صفحات 879-890
    زمینه و هدف

    نانوذرات اکسیدآهن با توجه به ویژگی های منحصر به فرد، کاربردهای فراوانی در زمینه پزشکی دارد. هدف از مطالعه حاضر تهیه نانوذرات اکسید آهن پوشیده با امگا-3 و تاثیر آن بر عملکرد کبدی، کلیوی و طحالی در موش صحرایی بود.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش تجربی، تعداد30 سر موش صحرایی نژاد ویستار به صورت تصادفی به سه گروه شامل گروه کنترل (دریافت سرم فیزیولوژی به عنوان حلال دارو)، گروه تجربی1 و 2 به ترتیب تحت تیمار با نانوذره اکسیدآهن پوشیده با امگا-3 با دوزهای 10 و 30 میلی گرم بر کیلوگرم تقسیم شدند. بعد از یک هفته تیمار دارویی، خون گیری و نمونه برداری بافتی از کبد، کلیه و طحال صورت پذیرفت. جهت تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون تعقیبیTukey، آزمون Levene و آزمون ناپارامتریک Kolmogorov-Smirnov استفاده شد.

    یافته ها

    تزریق نانوذره با دوز 10 میلی گرم بر کیلوگرم تغییر معناداری در فاکتورهای خونی اوره و (Aspartate Transaminase) AST در مقایسه با گروه کنترل نشان نداد (042/0=P). ولی در دوز 30 میلی گرم بر کیلوگرم فاکتورهای خونی کراتینین و (Alanine Transaminase) ALT نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری داشت (038/0=P). بررسی های هیستوپاتولوژیک نمونه های بافتی کبد، کلیه و طحال گروه های تحت تیمار در مقایسه با گروه کنترل هیچ گونه اختلال بافتی را نشان نداد.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان داد که نانوذره اکسیدآهن پوشیده با امگا-3 اثرات سمی بر بافت های مورد مطالعه نداشته و در دوز پایین اختلالی در فاکتور های خونی به وجود نیاورده است. از این رو، می تواند به عنوان یک فاکتور کمکی در درمان سلول های سرطانی و هم چنین حامل دارویی مورد ارزیابی بیش تر قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: نانوذرات اکسیدآهن، کبد، کلیه، سمیت بافتی، موش صحرایی
  • مائده اسدی رجانی، محسن کچویی*، زهرا احمدبیگی، الهه وحیدی صفحات 891-904
    زمینه و هدف

    با توجه به شیوع فزآینده مشکلات خوردن در زنان جوان، این مسئله یکی از موضوعات قابل توجه در آسیب شناسی روانی محسوب می شود. ناگویی خلقی نقش مهمی در رفتارهای خوردن ناسالم دارد، اما این که چگونه مشکلات در وضعیت خلقی منجر به رفتارهای خوردن ناسالم می شود، بدون پاسخ مانده است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط ناگویی خلقی و آشفتگی روانی با رفتارهای خوردن ناسالم و نقش میانجی آشفتگی روانی در رابطه ناگویی خلقی با رفتارهای خوردن ناسالم انجام شد.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش، توصیفی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری آن کلیه دانشجویان دختر دانشگاه های علم و فرهنگ، شهید بهشتی، الزاهراء و علامه طباطبایی شهر تهران در سال 1398 بودند که از این میان 350 دانشجو به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مقیاس رفتار خوردن Dutch، مقیاس ناگویی خلقی Toronto و مقیاس آشفتگی روانی Kessler را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی Pearson و روش تحلیل مسیر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    آشفتگی روانی همبستگی مثبت و معناداری با ناگویی خلقی (44/0=r، 001/0>p)، رفتارهای خوردن بیرونی (28/0=r، 001/0>p) و رفتارهای خوردن هیجانی (22/0=r، 001/0>p) نشان داد. هم چنین نتایج تحلیل مسیر نشان داد که آشفتگی روانی، میانجی رابطه بین ناگویی خلقی و رفتارهای خوردن ناسالم بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش میانجی آشفتگی روانی در رابطه بین ناگویی خلقی و رفتارهای خوردن ناسالم، توصیه می شود، از راه کارهای ارتقاء ادراک و ابرازگری هیجانی و کاهش آشفتگی روانی استفاده شود. این راه کارها می توانند در بهبود سلامت روان شناختی و پیش گیری از رفتارهای خوردن ناسالم، سودمند باشند.

    کلیدواژگان: رفتار خوردن، علائم عاطفی، آشفتگی روانی، دانشجویان دختر، تهران
  • رضا محمدزاده، مهناز میرزا ابراهیم طهرانی*، سید علی جوزی، رکسانا موگویی صفحات 905-920
    زمینه و هدف

    در سطح جهانی افزایش تقاضای انرژی، انسان را به دنبال استخراج نفت و گاز حتی در اعماق دریاها سوق داده است. این مهم در خلیج فارس نیز جاری است و آلودگی های زیست محیطی زیادی را به وجود آورده اند. هدف از انجام این پژوهش تعیین آلودگی های محیط زیستی سکوهای گازی دریایی با روش تحلیل مولفه های اصلی و مدل شبکه های بیزین است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی در سال 1399 بر روی سکوهای گازی دریایی میدان پارس جنوبی انجام شد. داده های مورد نیاز از طریق مصاحبه با خبرگان و کارشناسان جمع آوری گردید. سپس با استفاده از آنالیز اجزای اصلی عواملی که اثرات کم تری دارند، حذف و سایر عوامل در شبکه های بیزین مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    براساس نتایج شبکه بیزین برای آلودگی کلی سکو احتمال سطح متوسط 95/0 درصد، احتمال سطح بالا 11/8 درصد، احتمال سطح بسیار بالا 5/18 درصد و احتمال سطح بحرانی 5/72 درصد محاسبه شد. نتایج بخش تحلیل مولفه های اصلی نشان داد بیش ترین واریانس مربوط به مولفه اصلی اول و مقدار آن تقریبا 40 درصد و هم چنین بیش ترین مقدار ویژه نیز مربوط به این مولفه با مقدار 909/1 می باشد.

    نتیجه گیری

    تاثیر فعالیت سکوهای گازی در دو بخش آلودگی آب و آسیب به تنوع زیستی دارای بیش ترین تاثیر می باشد که از بین دو عامل با سطح آلودگی بسیار بالا، تاثیر سکوی گازی بر تنوع زیستی و گونه های زنده از بقیه موارد بارزتر می باشد. هم چنین ترکیب دو روش تحلیل مولفه های اصلی و شبکه های بیزین جهت مدیریت داده ها در زمینه مدیریت محیط زیست سکو مثمر ثمر می باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی، سکوی گازی، مولفه اصلی، شبکه بیزین
  • محسن رضائیان* صفحات 921-932
    زمینه و هدف

    فرهنگ را می توان مجموعه «نظام های اعتقادی» و «الگوهای رفتاری» در نظر گرفت که معمولا در سطح محلی تعریف شده اند. شاخه اپیدمیولوژی فرهنگی، زمانی مصداق پیدا می کند که اپیدمیولوژیست ها، از روش های این دانش برای بررسی تاثیرات فرهنگی بر روی سلامت انسان در سطح جمعیت ها، استفاده می نمایند. خوشبختانه در طول چند سال گذشته و به منظور دستیابی به اهداف شاخه اپیدمیولوژی فرهنگی، درک متقابلی مابین انسان شناسان و متخصصان اپیدمیولوژی در حال شکل گیری است که براساس آن، همکاری های بین رشته ای در حال گسترش است. از همین رو، نظر به اهمیت این شاخه از دانش اپیدمیولوژی در سلامت جوامع انسانی و با توجه به فقدان یک منبع مناسب فارسی در این زمینه، هدف از نگارش مقاله مروری حاضر، معرفی شاخه اپیدمیولوژی فرهنگی برای خوانندگان فارسی زبان است.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، فرهنگ، اجتماع، اپیدمیولوژی فرهنگی، اپیدمیولوژی اجتماعی
  • زهرا اقالری، هانس ا. دامس، مجتبی حسن پور، سمیه جعفریان*، همت قلی نیا آهنگر صفحات 933-942
    زمینه و هدف

    بیماری نوپدید کروناویروس که در ابتدای شیوع، هیچ اطلاعاتی از چگونگی بیماری زایی آن وجود نداشت، منجر به اضطراب در شاغلین مراکز بهداشت و درمان خط مقدم مبارزه با کروناویروس شد. لذا این مطالعه با هدف تعیین اضطراب ناشی از پاندمی کروناویروس در شاغلین مراکز بهداشتی درمانی شهرستان بابل انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش توصیفی در سال 1399 در 260 نفر از شاغلین مراکز بهداشتی درمانی شهرستان بابل که به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند، انجام شد. جمع آوری اطلاعات به وسیله پرسش نامه سنجش ویژگی های فردی و شغلی و تعیین مقیاس اضطراب ناشی از کرونا در افراد انجام شد. از شاخص های آمار توصیفی و آزمون مجذور کای جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمرات حاصل از پرسش نامه مقیاس اضطراب کل، علایم روانی اضطراب و علایم جسمانی اضطراب ناشی از کرونا در شاغلین مراکز بهداشتی درمانی شهرستان بابل به ترتیب 02/8±13/12، 35/5±86/9، 27/2±69/3 بود. 195 نفر (75 درصد) فاقد اضطراب یا دارای اضطراب خفیف و 65 نفر (25 درصد) اضطراب متوسط و شدید داشتند. آزمون مجذور کای نشان داد بین جنسیت با علایم روانی اضطراب (016/0=p)، جنسیت با اضطراب کل (010/0=p) ارتباط آماری معنی دار مشاهده شد و میزان اضطراب در زنان بیش تر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد میزان اضطراب در شاغلین مراکز بهداشتی درمانی شهرستان بابل که در معرض خطر مواجهه با کروناویروس بودند، پایین بود که نشان دهنده وضعیت مطلوب روانی و جسمانی افراد در مواجهه با شرایط بحرانی است.

    کلیدواژگان: کروناویروس، اضطراب، مراکز بهداشتی درمانی، بابل
  • محمد کاظمی، عالیه کاظمی* صفحات 943-952
    زمینه و هدف

    کارمندان زمان زیادی از روز را در ساختمان های محل کارشان هستند. در این تحقیق ارتباط بین این نشانه ها و عوامل آزاردهنده داخلی بررسی شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر توصیفی است و با استفاده از پرسش نامه Gerhard Andreas Wiesmuller در ساختمان‌های آموزشی منطقه 6 تهران در سال 1398 انجام شد. 60 کارمند با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. 52 نفر از آنان پرسش نامه ها را به صورت خودگزارشی تکمیل کردند. برای اعتبارسنجی تحقیق از آلفای کرونباخ و شاخص همبستگی درون طبقه ای استفاده گردید.

    یافته ها

    به ترتیب از "خستگی دایمی، کوفتگی، بی حسی و بی حالی"، "سردرد" و "خشکی، سرخ شدن و خارش پوست دست ها" بیش‌تر احساس ناراحتی شد. هم چنین "صداها"، "همهمه" و "بوهای ناخوشایند" بیش‌تر آزار دهنده معرفی شدند.

    نتیجه گیری

    فراوانی نشانه های ساختمان بیمار در کارمندان انتخاب شده در این تحقیق بالا است. بر این اساس محدودسازی آلاینده ها، فراهم ساختن هوای تازه کافی و حفظ ساختمان در شرایط پاک ضروری هستند.

    کلیدواژگان: نشانه های بیماری ساختمان، آلودگی هوای داخلی، سلامت شغلی، همبستگی
|
  • M. Rezaeian* Pages 849-850
  • M. Kazeminia, S. Karimi*, L. Khas Shirzadi Pages 851-864
    Background and Objectives

    Inadequate nutritional status is one of the most common problems in hemodialysis patients and is associated with increased mortality in these patients. Therefore, the present study was performed to determine the nutritional status of hemodialysis patients referred to Imam Reza Hospital in Kermanshah in 2019.

    Materials and Methods

    This descriptive study was performed on 114 hemodialysis patients. Demographic information form and food frequency questionnaire (FFQ) were used for data collection. The questionnaires were applied in one stage in hemodialysis ward of Imam Reza Hospital in Kermanshah. Data were analyzed using non-parametric Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H, and chi-square tests.

    Results

    Out of 114 patients undergoing hemodialysis, 65 (57.02%) were male and 49 (42.98%) were female. Mean and standard deviation of patients’ age were 58.05± 13.98 years. The median consumption of bread and cereals, meat and beans, fruits and vegetables, fat and oil, and dairy products decreased with the increase of patients’ age (p˂0.001). Patients who underwent dialysis three times a week consumed more bread and cereals, meat and legumes, dairy products, and fruits and vegetables (p<0.001), but consumed less pickles and condiments than patients who underwent dialysis twice a week (p˂0.001).

    Conclusion

    The results of this study showed that in hemodialysis patients the consumption of bread and cereals and fruits and vegetables is less than the standard amount, but the consumption of dairy products, pickles, and condiments is more than the standard amount, which can be considered by policy makers and experts in this field.

    Keywords: Nutritional status, Hemodialysis, Kermanshah, Iran
  • H. Taqavi*, M. Javidpour, Sh. Ahmadi Pages 865-878
    Background and Objectives

    A sense of belonging to school has been recognized as an important requirement for students to perform well in learning environments. The aim of this study was to develop a structural equation model for predicting a sense of belonging to school based on family cohesion with the mediating role of spiritual intelligence in secondary high school male students.

    Materials and Methods

    This was a descriptive study using structural equation modelling and the statistical population of the present study consisted of all male high school students studying in public schools of Ardabil city in the academic year 2020-2021. A total of 250 of these individuals were selected by available sampling method and answered online questionnaires of sense of belonging to school, spiritual intelligence, and family cohesion. Data were analyzed using Pearson’s correlation coefficient and structural equations modelling.

    Results

    The results showed that the sense of belonging to school was positively related to family cohesion (r=0.35, p<0.001) and spiritual intelligence (r=0.55, p<0.001). Also, spiritual intelligence had a positive relationship with family cohesion (r=37, p<0.001). Model fit indices also confirmed the path of family cohesion to the sense of belonging to school mediated by spiritual intelligence.

    Conclusion

    In general, the results showed that family cohesion directly and indirectly and mediated by spiritual intelligence, plays a role in the sense of belonging to school. In line with the results, holding educational workshops based on psychology to improve family relationships and teaching spiritual intelligence skills to parents and students will be a useful solution to increase family cohesion and thus a sense of belonging to school.

    Keywords: Sense of belonging to school, Spiritual intelligence, Family cohesion, Students, Ardabil
  • M. Tamjid, F. Mahmoudi, A. Abdolmaleki*, Sh. Mirzaee Pages 879-890
    Background and Objectives

    Due to its unique properties, iron oxide nanoparticles have many applications in medicine. The aim of this study was to prepare omega-3 coated iron oxide nanoparticles and investigate their effect on liver and kidney, and spleen function in rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 30 Wistar rats were randomly divided into three groups including control group (receiving physiology serum as drug solvent), experimental groups 1 and 2 treated with omega-3 coated iron oxide nanoparticles with doses of 10 and 30 mg/kg, respectively. After one week of drug treatment, blood sampling and tissue sampling of liver, kidney, and spleen were performed. One-way analysis of variance, Tukey’s post hoc, Levene, and non-parametric Kolmogorov-Smirnov tests were used for data analysis.

    Results

    Injection of nanoparticles at a dose of 10 mg/kg did not show a significant change in blood urea and AST (Aspartate Transaminase) factors compared to the control group (p=0.042). However, at a dose of 30 mg/kg, creatinine and ALT (Alanine Transaminase) blood factors increased significantly compared to the control group (p =0.038). Histopathological examination of liver, kidney, and spleen tissue samples of the treated groups did not show any tissue disorders compared to the control group.

    Conclusion

    The results showed that omega-3 coated iron oxide nanoparticles at low doses had no toxic effects on the studied tissues and did not disrupt blood factors. Therefore, it can be further evaluated as an adjunct in the treatment of cancer cells as well as drug carriers.

    Keywords: Iron oxide nanoparticles, Liver, Kidney, Histotoxicity, Rat
  • M. Asadi-Rajani, M. Kachooei*, Z. Ahmadbeygi, E. Vahidi Pages 891-904
    Background and Objectives

    Due to the increasing prevalence of disordered eating in young women, it is one of the significant issues in psychopathology. Alexithymia plays an important role in unhealthy eating behaviors, but how mood problems lead to unhealthy eating behaviors remains unanswered. The aim of this study was to determine the relationship between alexithymia and unhealthy eating behaviors and the mediating role of psychological distress in the relationship between alexithymia and unhealthy eating behaviors.

    Materials and Methods

    The research method is descriptive and structural equations modelling. The statistical population was all female students from universities of Science and Culture, Shahid Beheshti, Alzahra, Allame Tabatabaei in Tehran in 2019, from which 350 students were selected by convenience sampling and completed the Dutch Eating Behavior Scale (DEBQ), the Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), and the Kessler Psychological Distress Scale (K-10). Data were analyzed using Pearson’s correlation and path analysis.

    Results

    Psychological distress was positively associated with alexithymia (r=0.44, p<0.001), external eating behaviors (r=0.28, p<0.001), and emotional eating behaviors (r=0.22, p<0.001). In addition, results of path analysis showed that psychological distress mediated the relationship between alexithymia and unhealthy eating behaviors.

    Conclusion

    Considering the mediating role of psychological distress in the relationship between alexithymia and unhealthy eating behaviors, using strategies to promote understanding and expressing emotions and reduce psychological distress is recommended. These strategies can be helpful in improving mental health and preventing unhealthy eating behaviors.

    Keywords: Feeding behavior, Affective symptoms, Psychological distress, Female students, Tehran
  • R. Mohammad Zadeh, M. Mirza Ebrahim Tehrani*, S. A. Jozi, R. Moogouei Pages 905-920
    Background and Objectives

    Globally, rising energy demand has driven humans to extract oil and gas, even in the depth of seas. This is also important in the Persian Gulf and has caused a lot of environmental pollution. The purpose of this study was to determine the environmental pollution of offshore gas platforms by Principal Component Analysis methods and Bayesian network model.

    Materials and Methods

    This descriptive study was conducted from 2019 to 2020 on offshore gas platforms in South Pars field. The required data were collected through interviews with experts. Then, using the analysis of the main components, the factors with less effect were eliminated and other factors in Bayesian networks were investigated.

    Results

    Based on the results of Bayesian network, for the overall pollution of the platform, the probability of the average level was 0.95%, the probability of the high level was 8.11%, the probability of the very high level was 18.5%, and the probability of the critical level was 72.5%. The results of the Principal Component Analysis section showed that the highest variance is related to the first Principal Component and its value is approximately 40%, and also the highest eigenvalue is related to this component with the value of 1.909.

    Conclusion

    The effect of gas platform activity in the two parts of water pollution and biodiversity damage has the greatest effect. Among the two factors with very high levels of pollution, the effect of gas platform on biodiversity and living species is more pronounced than the others. Also, the combination of two methods of Principal Component Analysis and Bayesian networks for data management in the field of platform environmental management is fruitful.

    Keywords: Pollution, Gas platform, Principal Component, Bayesian network
  • M. Rezaeian* Pages 921-932

    Culture can be thought of as a set of "belief systems" and "patterns of behavior" that are usually defined locally. The branch of cultural epidemiology occurs when epidemiologists use the methods of this knowledge to study the cultural effects on human health at the population level. Fortunately, over the past few years, in order to achieve the goals of the cultural epidemiology, a mutual understanding has been formed between anthropologists and epidemiologists, according to which, interdisciplinary collaborations are expanding. Therefore, considering the importance of this branch of epidemiology in the health of human societies and due to the lack of a suitable Persian source in this field, the purpose of writing this review article is to introduce the branch of cultural epidemiology for Persian readers.

    Keywords: Epidemiology, Culture, Community, Cultural epidemiology, Social epidemiology
  • Z. Aghalari, H.U. Dahms, S. Jafarian, H. Gholinia Ahangar Pages 933-942
    Background and Objectives

    The emerging coronavirus, which there was no information on the way of its disease-causing at the beginning of the outbreak, caused anxiety among health care workers who were at the forefront of the fight against coronavirus. This study aimed to evaluate anxiety during coronavirus pandemic among healthcare workers in Babol.

    Materials and Methods

    The present descriptive study was conducted in 2020 among 260 healthcare workers of Babol health centers selected by stratified random method. Data were collected using a questionnaire to measure individual and occupational characteristics and to determine the Corona Disease Anxiety Scale. Descriptive statistics and chi-square test were used to analyze the data.

    Results

    The mean and standard deviation scores of the total anxiety scale, psychological symptoms of anxiety, and physical symptoms of anxiety among healthcare workers in Babol were 12.13±8.02, 9.86±5.35, and 3.69±2.27, respectively. No or mild anxiety was observed among 195 people (75%) of healthcare workers, and 65 people (25%) had moderate to high anxiety. A chi-square test showed that there was a statistically significant relationship between sex and psychological symptoms of anxiety (p=0.016), sex and total anxiety (p=0.010) and the rate of anxiety was higher in women.

    Conclusion

    The results showed that the level of anxiety in the healthcare workers of Babol who were at risk of exposure to coronavirus was low that indicates the optimal mental and physical condition of individuals in the face of critical situations.

    Keywords: Coronavirus, Anxiety, Health centers, Babol
  • M. Kazemi, A. Kazemi* Pages 943-952
    Background and Objectives

    A large percentage of employees' time is spent in the buildings of their work places. This paper examined the association between Sick Building Syndrome (SBS) symptoms and indoor complaints.

    Materials and Methods

    This descriptive study used Gerhard Andreas Wiesmuller's questionnaire at educational buildings of district 6 of Tehran in 2019. 60 employees were chosen by simple random sampling method. 52 employees answered the self-report questionnaire. Data were validated by Cronbach's Alpha and intraclass correlation.

    Results

    The symptoms such as "constant tiredness, quick exhaustion, lethargy/ apathy", "headache", and "dry skin, red skin, and itching of the skin on the hands" as well as the indoor factors such as "sounds", "noise", and "unpleasant odors” remarkably predominated.

    Conclusion

    SBS symptoms at educational buildings of district 6 of Tehran had high frequency. Therefore, it is necessary to limit pollution, provide adequate supply of fresh air, and maintain a building in a clean condition.

    Keywords: Sick Building Syndrome, Indoor air pollution, Occupational Health, Correlation