فهرست مطالب

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 18 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طوبی امیر عضدی، محسن رنجبر، علی زارع* صفحات 2-10
    مقدمه و هدف

    سیاست های ساماندهی پهنه های فرسوده با توجه به بهره برداری بهینه از ظرفیت های درونی در برنامه ریزی توسعه، در چند دهه ی اخیر موضوع بررسی علمی و عملی قرار گرفته است و تدوین رویه و اخذ رویکردی مناسب در نوسازی و بازسازی بافت های فرسوده یکی از کلیدی ترین مراحل احیاء این بافت ها بوده است. هدف پژوهش حاضر بررسی ضرورت تدوین الگویی مناسب جهت نوسازی و بازسازی بافتها فرسوده به منظور دستیابی به توسعه پایدار آن می باشد.

    روش تحقیق:

    در این پژوهش جهت ترسیم الگو و رویکرد مداخله در سطح محدوده بافت فرسوده روستا، پس از شناخت وضع موجود محدوده مورد مطالعه با استفاده از فرمول کوکران 324 پرسش نامه تکمیل گردید و تجزیه و تحلیل آن از طریق ماتریس SWOT، جایگاه محدوده در ماتریس داخلی خارجی تعیین شده است.

    نتیجه گیری

    تحلیل ها نشان داد که محدوده مورد بررسی در ماتریس نه خانه ای در موقعیت رقابتی قرار دارد. پس از آن مجموعه ای از شاخص ها و معیارهای ارزیابی در تکنیک گروه دلفی مورد ارزیابی قرار گرفتند که الگوی انبوه سازی مشارکتی بالاترین امتیاز را بدست آوردند.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، ماتریس SWOT، تکنیک دلفی، مشارکت، روستای چیچکلو
  • امین فرجی ملایی، کرامت الله زیاری، صابر محمدپور صفحات 12-22

    تدوین یک برنامه جامع بخش مسکن نیازمند شناسایی کامل و تجزیه و تحلیل عمیق ابعاد گسترده عوامل موثر بر آن است، در این میان کلیدی ترین ابزار برنامه ریزی و تشکیل دهنده شالوده اصلی آن، پرداختن به شاخص های مسکن می باشد که می توان حساسترین مرحله برنامه ریزی دانست. شاخص های عملکردی مسکن از یک سو ابزار شناخت وضعیت مسکن درابعاد مختلف کمی و کیفی بوده واز سوی دیگر، ابزاری کلیدی برای ترسیم چشم اندازآینده مسکن و برنامه ریزی برای آن هستند.با انجام تحقیقات و پروژه های مهم در شناخت و تجزیه و تحلیل شاخص های عملکردی مسکن، می توان میزان کارآیی برنامه های مسکن را به طور چشم گیری افزایش داد. در این مقاله سعی شده است که با بررسی شاخص های اقتصادی- عملکردی بخش مسکن در نقاط شهری استان لرستان به تحلیلی از ساختار و تحولات بازار مسکن و عوامل موثر بر آن در سطح استان با رویکرد مسکن به عنوان یک بخش اقتصادی پرداخته شود. هدف نهایی از این پژوهش، فراهم آوردن مبانی و مقدماتی برای پیش بینی آینده مسکن و فضای سکونتی در استان می باشد، که امید است شرایط ارتقاء برنامه های مسکن و توسعه شهری را در استان فراهم آورد.
    در این پژوهش با تحلیل شاخص های اقتصادی همچون؛ سرمایه گذاری بخش خصوصی در تامین مسکن استان و دخالت دولت، بررسی قیمت زمین و مسکن و برآورد هزینه های مسکن با استفاده از ضریب جینی، برآورد الگوی تقاضای موثر مسکن در دهک های درآمدی، برآورد شاخص دسترسی گروه های درآمدی، برآورد الگوی تابع مخارج خانوار و تعیین جایگاه مسکن در سبد بودجه خانوار، به تبیین رابطه علت و معلولی و بررسی شاخص های عملکردی مسکن با در نظر گرفتن علت تحولات و دگرگونی های این شاخص ها پرداخته شده است.
    با توجه به بررسی های صورت گرفته بررسی شاخص مسکن (شاخص های اقتصادی-عملکردی)، یکی از ابزارهای شناخت ویژگی مسکن (در سطح مطالعاتی مورد نظر) می باشد.این ابزار اصلی در بحث مسکن زمینه مناسب جهت سیاستگذاری و برنامه ریزی، ارزیابی نتایج برنامه ریزی ها، تدوین نظام صحیح مسکن سازی و ارایه چارچوب تحلیلی را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: مسکن، شاخص های اقتصادی- عملکردی، گروه های درآمدی، اقتصاد مسکن، لرستان
  • جواد بخشیان*، مرتضی عباسی، سعید گیوه چی صفحات 24-35

    مقدمه و هدف پژوهش :

    در محیط کسب و کار امروزی، افزایش هزینه و پیچیدگی های موجود در پروژه ها از یک سو و افزایش عدم قطعیت و ریسک های موجود ‏در محیط های تجاری از سوی دیگر باعث شده است که مدیران پروژه به منظور کاهش خطر پذیری و انحراف پروژه ‏از اهداف تعیین شده، استفاده از مدیریت ریسک را در برنامه ریزی و کنترل پروژه ها، سرلوحه فعالیت های خود ‏قرار دهند. در پروژه های ساختمانی مواردی مانند تنوع بالای فعالیت های پیمانکاری تحت مدیریت های متفاوت، پیچیدگی خاص در روابط عوامل و ذینفعان و نیز تنوع اقلام مورد نیاز و تامین آنها در محیط کسب و کار ناپایدار ایران ایجاب می نماید که رویکردی یکپارچه و منسجم به مقوله ارزیابی ریسک و مدیریت آن، اتخاذ گردد. در این پژوهش به بررسی ریسک های فعالیت های تعاونی مسکن پروژه محور پرداخته می شود.

    روش پژوهش:

    از آنجایی که هدف از این تحقیق مدیریت ریسک های پروژه های تعاونی مسکن استان تهران می باشد. این تحقیق از نظر هدف کار بردی و از نظر گردآوری داده ها نوع توصیفی می باشد و به روش بررسی موردی انجام می پذیرد. به منظور انجام مدیریت ریسک در پروژه های تعاونی مسکن، به روش مطالعه میدانی و بازدید موردی از پروژه های تعاونی مسکن اقدام شده است.

    یافته ها:

    یافته ها نشان می دهد که همه راهکارهای پیشنهادی، شاخص ریسک های مهم تعاونی مسکن را به میزان چشم گیری کاهش می دهند. بررسی اجمالی این راه کارها موید آن است که اغلب ریسک های شناسایی شده به علت عدم وجود سیستم و مکانیزم های حرفه ای جهت مدیریت تعاونی های مسکن و اجرای پروژه های ساخت و ساز می باشد.

    نتیجه گیری

    تعاونی های مسکن از جمله نهادهای غیردولتی هستند که سهم عمده ای در تامین مسکن برای اقشار پایین جامعه دارند و کمک شایانی به تحقق عدالت اقتصادی و تامین مسکن برای مردم کشور، نموده است. پس کمک به تعاونی های مسکن درانجام فعالیت های مربوطه وتضمین موفقیت آنها می تواند اثرات اجتماعی فراوانی بهمراه داشته باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت ریسک، مدیریت پروژه، تعاونی مسکن
  • سید جواد هاشمی فشارکی، غلامعلی رشید، حسن حسینی امینی* صفحات 38-63

    ایران اسلامی به دلیل موقعیت ژیوپلیتیک منحصربه فرد خود، مورد هدف دشمنان است یکی از این اهداف شهرها هستند. اجرای اصول پدافندغیر عامل در طرح جامع سبب بازدارندگی شهرها خواهد شد.
    طرح جامع شهر عبارت است از طرح بلند مدتی که در آن نحوه استفاده از اراضی و منطقه بندی مربوط به حوزه های مسکونی، صنعتی، بازرگانی، اداری، کشاورزی، تاسیسات، تجهیزات و تسهیلات شهری و نیازمندیهای عمومی شهری، خطوط کلی ارتباطی و محل مراکز انتهای خط (ترمینال) و فرودگاه ها و بنادر و سطح لازم برای ایجاد تاسیسات و تجهیزات و تسهیلات عمومی مناطق نوسازی، بهسازی و اولویت های مربوط به آنها تعیین می شود و ضوابط و مقررات مربوط به حفظ بنا و نماهای تاریخی و مناظر طبیعی، تهیه و تنظیم می گردد. براین اساس تدوین ملاحظات پدافند غیر عامل به منظور اعمال در طرح جامع شهرهای کشور دربرابر تهدید ناهمطراز در تحقق این هدف متعالی بسیار حایز اهمیت واثر گذار می باشد.
    این تحقیق از لحاظ طرح تحقیق، در زمره تحقیقات نتیجه گرا، ازلحاظ هدف تحقیق، در زمره تحقیقات کاربردی، از لحاظ روش تحقیق، در زمره تحقیقات زمینه ای-موردی می باشد. به منظور گردآوری اطلاعات مورد نیاز از روش های کتابخانه ای و با استفاده از ابزارهای منابع کتب، پایان نامه و مقالات معتبرو پایگاه های اطلاع رسانی (سایت) معتبر علمی و مرجع رسمی و اسناد و مدارک رسمی ونیز مراجعه به خبرگان با استفاده از ابزار پرسش نامه می باشد. صاحب نظران و نخبگان شهر سازی و معماری، فرماندهان عالی نظامی و صاحب نظران دفاع غیر عامل به عنوان جامعه آماری این تحقیق هستند.
    یافته های این تحقیق پیرامون ملاحظات راهبردی پدافند غیرعامل در طرح جامع شهر برای کاهش آسیب پذیری شهر است..

    کلیدواژگان: طرح جامع شهر، آسیب پذیری، تهدید ناهمطراز، پدافند غیر عامل
  • عبدالرحیم رحیمی*، رمضانعلی محمودی، مجید کلانتری، محمد داودآبادی، پگاه محمدپور صفحات 66-73

    مقدمه و هدف پژوهش:

    جمع آوری، تصفیه و دفع بهداشتی فاضلاب یکی از موضوعات حساس در مدیریت، برنامه ریزی و توسعه ی شهری می باشد. حساسیت فاضلاب به جزء ارتباط آن با بهداشت و سلامت عمومی جامعه، مربوط به سرمایه گذاری کلان، محدودیت زمین، آلودگی منابع آبی، محیط مناسب برای دفع پساب و امکانات جانبی می باشد. بنابر این در تدوین برنامه ریزی و توسعه ی جامع شهری، انتخاب مکان مناسب برای تجهیز و ساخت تصفیه خانه ی فاضلاب با لحاظ کردن معیارهای توسعه ی شهری پایدار، محدودیت ها و استانداردهای زیست محیطی بسیار ضرروری به نظر می رسد. بیش تر سازمان هایی که به نوعی با این موضوع سر و کاردارند از روش های غیر علمی استفاده می نمایند که این خود موجب کم رنگ شدن نقش تصمیم گیری ها و به تبع آن برنامه ها می شود. این پژوهش با هدف انتخاب مکان مناسب (تصمبم گیری بهینه) برای احداث تصفیه خانه ی فاضلاب با رویکرد مدل های کمی در مقایسه با روش های غیر علمی می باشد. مدل لحاظ شده نظر به ماهیت موضوع و داده های اولیه ی مدل تسلط تقریبی انتخاب شده است.

    روش پژوهش:

    این پزوهش از لحاظ هدف از نوع کاربردی است و از طرح شبه تجربی و رویکرد پس رویدادی استفاده می کند. همچنین روش تحقیق از لحاظ جنبه ی گردآوری، مبانی نظری، اطلاعات و داده ها از نوع توصیفی می باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد استفاده از مدل های علمی تاثیر بسیار زیادی بر بهیود و ارتقای تصمیم گیری در برنامه ریزی و توسعه ی شهری با توجه به منابع و امکانات موجود می باشد.

    کلیدواژگان: مدل های تصمیم گیری چند معیاره، مدل تسلط تقریبی، کارآمدی، برنامه ریزی و توسعه ی شهری
  • مجید کلانتری*، افسانه زمانی مقدم صفحات 76-93

    مقدمه و هدف پژوهش:

    مدیریت بحران داری جنبه های زیادی است که یکی از مهمترین آنها ضرورت بهره گیری از دانش و فن آوریهای نوین به منظور جمع آوری اطلاعات صحیح و پاسخ مناسب در زمان لازم به فرایندهای بحران زا است. ابزار تحقق چنین هدفی، سامانه های اتوماسیون صنعتی می باشند و جامع ترین شکل این سامانه ها که بصورت جامع الاکناف و با هدف مدیریت سیستم درمدار بهره برداری درشرایط بحران و اضطرار طراحی شده است سامانه های اسکادا نام دارند. این مقاله با هدف بررسی تعیین میزان اثربخشی استفاده ازسامانه های اسکادادرمدیریت بحران شرکتهای آب و فاضلاب شهری (مطالعه موردی شرکت آب و فاضلاب شهری استان البرز) نگارش گردیده تا با پایش وضعیت تاسیسات درمدار بهره برداری دارای سامانه های اسکادا و مقایسه آنها با تاسیساتی که فاقد اسکادا است، نقش و اثر آنها در مدیریت بحران مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد.

    روش پ‍ژوهش:

    نوع روش پژوهش بکار گرفته شده از نوع توصیفی و پس رویدادی می باشد. در این پژوهش، وضعیت شاخصهای مرتبط با مدیریت بحران در شهرهای دارای سامانه اسکادا سنجیده می شود و در صورت معنا دار بودن ارتباط نسبت به شهرهایی که فاقد این سامانه هستند می توان نتیجه گرفت که با استقرار سامانه اسکادا وضعیت مدیریت بحران در تاسیسات در مدار بهره برداری شرکتهای آب و فاضلاب شهری استان البرز ارتقا یافته است یا خیر.

    یافته ها

    نتایج این تحقیق نشان می دهد استقرار سامانه اسکادا بر مدیریت قبل و حین بحران و همچنین مدیریت جامع بحران شرکت آب و فاضلاب شهری استان البرز موثر است و در عین حال تاثیری بر مدیریت پس از بحران این شرکت ندارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های تحقیق و مطابق تحلیل های آماری صورت گرفته، از میان سه مرحله مدیریت قبل، حین و پس از بحران بیشترین تاثیرگذاری استقرار سامانه اسکادا بر مدیریت حین و قبل از بحران بوده است. لذا نظر به آن که همواره پیشگیری بهتر از درمان است و در این پژوهش، به موازات تایید اثر بخشی استقرار سامانه اسکادا در مدیریت حین بحران، اثربخشی استقرار این سامانه، در فرایند مدیریت قبل از بحران به اثبات رسید، بهره گیری از اینگونه سامانه های نظارتی، ضرورتی انکار ناپذیر مینماید که باید در دستور کار شرکتهای آب و فاضلاب شهری سراسر کشور قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، اسکادا، اثربخشی
  • معصومه رحمانی، عزت الله اصغری زاده، مهدیه اودرخانی*، مهدی پورقاسم میانجی صفحات 96-106

    مقدمه و هدف پژوهش:

    در این مقاله به بررسی شاخص های موثر بر هویت شهروندی و راهکارهای ارتقاء آن در شهر تهران پرداخته شده است.مهم ترین مسیله ای که مورد پیگیری قرار می گیرد این است که شناخت نقش هویت افراد (جمعی، فردی، اجتماعی) ، شناخت نقش اعتماد به مسیولان، شناخت نقش احساس تعلق و شناخت نقش منشا عرفی وظایف شهروندی تا چه اندازه در ارتقای سطح هویت شهروندی تاثیرگذار است؟ و راهکارهای ارتقای هویت شهروندی بر مبنای شاخص ها کدامند؟
    در راستای این اهداف و سوالات به شناسایی مفهوم هویت شهروندی در ایران و جهان و بررسی مبانی نظری پژوهش اقدام نموده و نظرات و ایده های اندیشمندان دوره های مختلف تاریخی ومکاتب مختلف بیان شده است.

    روش پژوهش:

    به منظوراجرای پژوهش چهار فرضیه با استفاده از روش توصیفی تحلیلی از نوع پیمایشی و تکنیک پرسشنامه با حجم 37 سوال در نمونه ای به تعداد 384 نفر از شهروندان شهر تهران در شهرداری منطقه 3 نمونه گیری در نظر گرفته شده است.

    یافته ها

    زنان در مقابل مردان منطقه 3 وظایف شهروندی را بیشتر دارای منشا عرفی دانستته اند (50 درصد در مقابل 44.8 درصد مردان) و همچنین احساس تعلق در زنان (50درصد) بیشتر از مردان (46.5 درصد) می باشد. اما در مقابل مردان (31.8 درصد) در مقابل (25.3درصد) زنان اعتماد بیشتری به مسیولان داشته اند. همچنین در ابراز هویت فردی و جمعی مردان (28.7 درصد) نسبت به 27.2 درصد برای زنان, درسطح بالاتر بوده است.

    نتیجه گیری

    بین زنان و مردان منطقه 3 از لحاظ میانگین هویت، اعتماد به مسیولان، احساس تعلق و منشآء عرفی وظایف شهروندی تفاوت وجود ندارد.اعتماد به مسیولین در گروه کارشناسی ارشد در منطقه 3 بیشتر از شهروندان این منطقه با مدرک کاردانی است.هم چنین احساس تعلق شهروندان منطقه 3 با مدرک دیپلم بیشتر از شهروندان منطقه 3 با مدرک کارشناسی است وتمام گروه های سنی از لحاظ احساس تعلق در یک گروه جای می گیرند و اعتماد به مسولان نسبت به احساس تعلق اهمیت بیشتری دارد و احساس تعلق نیز نسبت به منشاعرفی وظایف شهروندی اهمیت بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: هویت شهروندی، وظایف شهروندی، احساس تعلق، اعتماد، شهرداری
  • علی اکبر رضایی، حمیده رشادت جو، آرام شیخی* صفحات 108-125

    هدف تحقیق:

    یکی از عوامل مهم و بنیادی در توسعه پایدار و ثبات حاکمیت در نظام فرهنگی و اجتماعی هر کشور، بالا بودن میزان رضایتمندی شهروندان و احساس سرزندگی و خوشبختی آنان در آن جامعه است. اگر جامعه در قالب یک بدن زنده در نظر گرفته شود، بررسی علایم حیاتی بدن، به مثابه بررسی شاخص های کلیدی جامعه است. لذا اندازه گیری و پایش مولفه های حیاتی جامعه به صورت اثر بخش و مداوم و بررسی دقیق روند پیشرفت آن امری ضروری است. کارامد ترین حکومتها، حکومت هایی هستند که با برنامه ریزی صحیح کوتاه و بلند مدت بتوانند شاخص های موثر شناخته شده را در جهت بهبود، مدیریت کنند. این تحقیق در صدد است تا نقش مدیریت شهری در ارتقاء شاخص های مدل طراحی شده را در جهت تبدیل شرایط موجود به وضع مطلوب، برجسته نماید.

    روش تحقیق:

    در این تحقیق ابتدا مدلی کاربردی و بومی براساس چند مولفه فرهنگی از جمله سرمایه اجتماعی، ایمنی و امنیت، حاکمیت، حس شادکامی و... طراحی گردید. سپس تحقیق مذکور به بررسی نقش مدیریت شهری در ارتقاء شاخص های چند گانه با استفاده از پرسشنامه در بین جامعه آماری ساکنین ناحیه 3 منطقه 5 شهرداری تهران پرداخته و نتایج تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.

    نتایج تحقیق:

    پس ازتحلیل اطلاعات و آزمون فرضیه های تحقیق، نتایج نشان داد که بین مولفه های مدیریت شهری و اکثر شاخص های مورد بررسی ارتباط معنی داری وجود دارد و مدیریت شهری میتواند در بهبود و ارتقای این شاخص ها نقش موثری داشته باشد. همچنین وضعیت شاخص ها در جامعه اماری مورد بررسی به وضوح توسط نمودارهای اماری نشان داده شده است. لذا با توجه به اهداف و برنامه های استراتژیک تدوین شده توسط شهرداری منطقه 5 در سال 1390 در جهت افزایش رضایتمندی و ارتقاء شاخص های فرهنگی واجتماعی جامعه و تعیین اولویتهای فرهنگی، راهکارهایی پیشنهاد شده است که میتواند قابل استناد و استفاده در کلیه سطوح مدیریت شهریقرار گیرد.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، شاخص، مدیریت شهری، احساس سرزندگی، سرمایه اجتماعی، حاکمیت
|
  • T . Amirazody, M. Ranjbar, A. Zare * Pages 2-10

    Introduction and purpose:

    In recent decades, organizing analysis of Damaged Area rural zones due to utilization of internal capacities in development planning has been the subject of scientific and practical studies and the key stage of restoration of this old rural Damaged Area is formulation the procedure and taking appropriate approach in renovation and restoration. This research purpose is examined and study about necessity of formulate of appropriate model for renovation and restoration of worn and old rural areas to achieve sustainable development.

    Methodology

    In this research for making intervention pattern and approach at rural Damaged Area and old zones border, after analyzing and recognizing present situation of case study limited area by using of Cochran formula 324  questionnaire was filled and The analysis was performed through the SWOT matrix, position of the limited area at Internal  and external matrix is determined.

    Conclusion

    Data analysis showed that the case study limited area was in competitive situations at nine box matrix. Then a set of criteria and indicators Evaluated with Delphi technique and participatory mass building achieved the highest score.

    Keywords: Damaged Area, SWOT matrix, Delphi technique, rural participatory, Chichaklu
  • A. Faraji Mollaie, K. Ziari, S. Mohamadpour Pages 12-22

    Assembling of a plenary program in housing portion, requires complete cognition and deep analysis of broad dimensions of housing and it’s effective factors. But here, the most crucial tools for programming that makes it’s main foundation is using of housing indexes that could be the most sensitive step of programming. functional indexes of housing in one side are cognition tools for housing situations in diverse quantitative and qualitative dimensions and in other side are a key tools for illustrating the outlook of  the housing’s future and programming for it. By doing researches and important projects about cognition and analysis of functional indexes of the housing, it is feasible to increase the performance of  housing programs saliently. In this paper, we tried to analyze the structure and evolutions of the housing market and it’s effective factors by investigation on the economical- functional indexes of the housing portion in urban parts at province of  “Lorestan”, in the level of province with the vision of  housing as a economical part. The final purpose of this research is providing a basis and preliminary for forecasting the future of the housing and residency environment in the province and we hope that it provide the conditions of raise of the programs of the housing and urban development in the province.
    In this research we proceed to explain the cause and caused relation and investigation of functional indexes of housing with considering the cause of the variations of  these indexes. For the sake of getting these goals, we proceed to analyzing the economical indexes such as investment of private part on providing of the housing of province and interference of government, investigation of the price of land and housing and estimation of housing’s cost by using the Ginny multiplier, estimation of effective request pattern of the housing in one tenths of income, estimation of the index of the access of income groups, and estimation of the family’s pattern of the function of costs defining the housing’s place in the basket of family’s budget.
    According to studies done reviews housing indicators (economic-performance indicators), is one of the tools identify housing features (in terms of case study). This main tool in the discussion of housing make suitable context for provide the housing policy and planning, evaluation results planning, system development, the correct habitat provides and the analytical framework.

    Keywords: economical-functional indexes, investment, income groups, economy of housing, the province of Lorestan
  • Javad Bakhshian *, Morteza Abasi, Saeed Giveh Chi Pages 24-35

    Research Objective:

    Today’s  business environment, cost and complexity of the project on the hand in creased uncertainty And risk in the business  environment  has on the other hand.Toreduce the risk of project  managers and project deviations from targets the use of risk management In planning and controlling project, priority their activities hand construction projects such as the variety Of activities managed by different contractors, in particular the complexity of the relationship between management and stak  holders  and  the diversity needed  and provide them unstable business environment in Iran requires that a coherent, integrated approach to the field of risk assessment and management, betaken.In this study, the risk of project-based housing cooperative activities will be discussed.Thus, to study and complete review of the literature study and inter views of experts in the constructionindustry,  identify risk have been in and grouped according to respondents, the owner is reset, the likelihood and severity of the effect of multiple dimensions of cost, time and quality were determined.The control factors are also likely to be discovered and were manageable .

    Method

    research, applied research and data gathering  descriptive case study method is Done .To do so, the survey and review the cash of cooperative housing project can be used. Also, previous research library research can be achieved and knowledge documents related to stanards  and codes of engineering organization and the ministry of cooperatives and ministry of municipality and urban planning can also help complete list of housing cooperative project risk. In order to finalize the list of identified risk in cooperative housing project can be semi- structured inter Views with experts in this project was arranged.

    Findings

    The findings show that all the proposed solutions, an important indicator to dramatically reduce the risk .A brief review of these strategies shows that most of the identified risk due to the lack of a professional Mechanism for the managements of housing cooperatives and project is construction.Another reason of risk,decisions and comments by members of the board of directors or the managing director is individual tastes.
     

    Conclusion

    Housing cooperative, including non-government organizations that have an important role in providing Housing for the lower strata of society and contribute to the realization of economic justice and providing housing for the people of the country, has .the housing cooperative carrying out relevant activities and to help ensure their success could have enormous social impact.

    Keywords: risk management, Project management, Cooperative housing
  • Sayed Javad Hashemi Fesharaki, Gholam Ali Rashid, Hasan Hoseini Amin * Pages 38-63

    In view of the increasing threats against Iran's enemies and the experiences of recent wars, the enemy in time of war, in addition to attacks on critical centers of the country, the cities began with air and missile strikes during the invasion period, it continuity and at the end a land invasion and occupation are also looking to capture the city. thus reducing urban vulnerability considerations apply to failures caused by passive defense against enemy threats target will be cities.
    Long-term plan of the city is where Land use and zoning of areas for residential, industrial, commercial, administrative and agricultural and urban needs and urban public utilities and facilities, the general lines of communication and locations end of line (terminal) and airports and seaports and the need for modernization of facilities and public facilities, improvements and priorities are determined and regulations related to the protection of monuments and historical sites and natural landscapes, provide and is regulated. Accordingly develop strategic considerations passive defense in order to have a comprehensive plan cities against asymmetric threats very important in achieving this noble objective is to take effect.
    In this study, the research design, research, result-oriented one, matched study, one rarely applied research, in terms of research, among a field of research - case. In order to gather the required information from the library and using resources, tools, books, theses and papers) and information bases (site) as well as scientific and official reference and official documents refer to the experts, using questionnaire be. Experts and elite urban architecture, supreme commander of the military and civil defense experts as they survey.
    The findings on strategic considerations in the plan of the city to provide passive defense to reduce the vulnerabilities of the extracted    Vulnerabilities is observed.

    Keywords: City Comprehensive Plan, Vulnerability, asymmetric threats, passive defense
  • Abdolrahim Rahimi *, Ramazanali Mahmoudi, Majid Kalantari, Mohmmad Davoodabadi, Pegah Mohmmadpour Pages 66-73

    Introduction and objective:

    Collection,treatment and sanitation waste water one of the sensitive issues in management planning and urban development .sewage sensitive to it’s relationship with the public health community,the huge investment,land scarcity, pollution of water resources, environment suitable is for ancillary facilities and  waste water disposal. Therefore, in developing comprehensive urban planning and development, selection of suitable sites for equipment,construction of a sewage treatment plant with regard to sustainable urban development criteria, constraints and environmental standards seems essential.Most of organization that have to deal with this kind of non-scientific methods is used his delegated to blur the role of decision- making and consequently the programs. This study selected a suitable location( the optimal decision) for the construction of a sewage treatment plant with approach of quantitative models compared with non-scientific methods.in view of the nature and terms of the average basic data about the dominance model is selected.

    Method

    This is an applied research in terms of purpose and approach quasi experimental design approach. We also study methods of collecting aspect, the theoretical, descriptive and data.

    Conclusion

    The results show that use of scientific models have a huge impact important and promotion decisions relating to urban planning and development facilities are available.

    Keywords: Multi criteria decision-making, (elimination et choice translation reality ELECTRE, model approximate control, Effectiveness, planning, urban development
  • Majid Kalantari *, Afsaneh Zamani Moghadam Pages 76-93

    Introduction and research objectives:

    Crisis management has many aspects, which include the need to use the new advances and technologies for collection of correct information and for appropriate and timely response to crisis creating processes. Industrial automation is the means of realizing this goal and the most comprehensive forms of these systems, which have been designed with a holistic approach to management of systems in operation during crisis and emergencies are the SCADA systems. This article has been written with the objective of reviewing the effectiveness level of SCADA systems in the crisis management of urban water and wastewater companies (case study of Alborz Provincial Water and Wastewater Company), to be able to analyze their role and impact on crisis management by monitoring the condition of installations in operation circuit equipped with SCADA as compared to those devoid of such systems.

    Methodology

    The methodology in this research is descriptive and post event approach. The reason for this view is that given the financial weaknesses of the urban water and wastewater companies, the high costs of installing the SCADA system and the lack of proper planning (for setting up or completing the ongoing SCADA projects

    Findings

    The results of this study demonstrate the effectiveness of SCADA system on pre and during crisis management as well as the comprehensive crisis management of the Alborz Water and Wastewater Company, while it has no impact on the post crisis management of the Company.

    Conclusion

    Based on the research findings and the data analysis conducted, among the three stages of pre, during and post crisis management, the SCADA system leaves its greatest impact before and during the crisis. As prevention is always better than cure and since in this project in parallel to confirming the effectiveness of SCADA system in managing the crisis during its occurrence has been demonstrated, the use of such control systems appears to be an undeniable necessity, which ought to be included in the agenda of every water and wastewater company in the country.

    Keywords: Crisis management, SCADA, Effectiveness
  • M. Rahmani, E. Asgharizadeh, M. Avdrkhany *, M. Pourghassem Mediator Pages 96-106

    Research objective:

    This paper examines the effective indicators on citizenship identity and promotion strategies that will be discussed in Tehran. The most important   follow – up question is how the role of ( Social, individual and collective ) identity, trust to Authority, a sense of belonging and  the common origin of duties of citizens be effective in promoting citizenship? And what are their strategies?
    To achieve these   goals , concept of citizenship  identity , ideas and theories of different thinkers of Iran and over the word  has been studied and expressed.

    Methods

    This research is based on four hypothesis through Descriptive – Analytical method and questionnaire technique , sample size to 384 citizens of 3 municipal district of Tehran is done.

    Results

    Women vs. men aim the common origin of duties of citizens  more important (50% vs. 44.8 %) .A sense of belonging among women is more than men ( 50%  women vs. 46.5 % men). But the trust to authority among men is more than women (31.8% vs. 25.3%). Also the expression of individual and collective identity among men is higher than women ( 28.7% vs.  27.2%).

    Conclusion

    Average of  (Social, individual and collective) identity, trust to authority, a sense of belonging and the common origin of duties of citizens among men and women are same.  Also among   Master Degree  group, trust is more important than Associate Degree group. A sense of belonging  is more among Diploma Degree group than Bachelor Degree group.  All ages group are same in a sense of belonging . Trust to authority is more important than sense of belonging and it is more important than the common origin of duties of citizens.

    Keywords: Citizenship identity- A sense of belonging - Trust to authority - municipality
  • Ali Akbar Rezaee, Hamiddeh Reshadat Jou, Aram Sheikhi * Pages 108-125

    Purpose and aim:

    One of the important fundamental factors in consistent development and solidarity in social-cultural orders of every country would be the amount of citizen satisfaction, mirth and prosperity. If we consider the society as a live body, inspecting all live signals would be equal to inspecting society criteria. So inspecting and measuring all crucial signals in beneficial ways along with inspecting progress procedures would be of great importance. The most deserving governments are the ones who use mid or long-term programs to identify effective criteria, while manage them towards improvements. This paper explores to clarify the role of urban management in criteria improvements and its role to change current condition towards an ideal one.

    Method

    At first a practical native model was designed based on some cultural aspects such as social capacity, security, tranquility, authority, happiness etc. then questionnaire forms distributed among members of statistical society to inspect the role of urban management in promoting multiple criteria. At last the results were analyzed.

    Results

    After analysis the hypothesis and related data it was clear that there is a meaningful relation between urban management and most inspected criteria. Urban management has also the necessary capacity to promote them. General details of all criteria related to statistical society have shown into different charts and drawings. This investigation bearing the municipal strategic goals in the year 1390 offered some suggestions to promote social satisfaction along with cultural-social priorities. Those suggestions would be useful and reliable in all levels of urban management.

    Keywords: Consistent developments, Urban management, Sense of happiness, Social capacity, Authority