فهرست مطالب

میقات حج - پیاپی 115 (بهار 1400)

فصلنامه میقات حج
پیاپی 115 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/18
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمدسعید نجاتی صفحات 7-23

    در این گزارش پس از ارایه مقدمه ای مختصر درباره تاریخچه مغرب و حجگزاری آن،به حجگزاری معاصر مغرب می پردازیم که بر اساس داده های اینترنتی، عمدتا از سایت سازمان اوقاف و امور دینی مغرب، تنظیم شده است. پژوهشی که تاکنون به حجگزاری معاصر مغرب (مراکش) پرداخته باشد، یافت نشد؛ ازاین رو این مقاله در داده های خود نوآوری دارد و باعث معرفی بهتر این کشور و حجگزاری آن خواهد شد.این تحقیق به روش کتابخانه ای و نقلی تهیه شده که تاریخچه حجگزاری آن بنا بر منابع کتابخانه ای و نقلی، و اطلاعات معاصر آن بر پایه گزارش های سازمان های اوقاف و امور دینی مغرب در محورهای زیر سامان یافته است:تاریخچه مغرب و حجگزاری آن، نظام حجگزاری معاصر در مغرب، سند حج مغرب، وظایف و اقدامات سازمان اوقاف و امور دینی مغرب درباره حج، پادشاه مغرب و حج، برخی از مشکلات و چالش های حجاج مغربی، سفرنامه نگاری حج.

    کلیدواژگان: مغرب، مراکش، حج مغرب، المملکه المغربیه، حج المغاربه
  • حافظ نجفی صفحات 25-50

    مکه و مدینه، به عنوان مرکز وحی و رسالت، همواره مقصد مسلمانان، به ویژه عالمان دینی، بوده است. علمای دین با هدف انجام فریضه حج و زیارت و کسب علومو معارف دینی، به دو شهر مکه و مدینه هجرت می کردند. در این مقاله که با روش توصیفی تحلیلی و استقصا از منابع تاریخی نگارش یافته، به دنبال واکاوی دلایل سفرهای علمای مغرب در قرون میانی تاریخ اسلام به حرمین شریفین و پاسخ به این سوال هستیم که سفرهای علمای مغرب به حرمین شریفین به ویژه اجازات علمای حرمین  چه تاثیری در گسترش علوم و معارف اسلامی در مغرب داشته است؟ نتیجه این تحقیق نشان داد علمای مغرب در این محدوده تاریخی به منظور دستیابی به اسناد عالی روایات و کسب اجازه از اساتید، به حرمین شریفین سفر می کردند. آنان در این سفرها می کوشیدند با شناسایی اساتید صاحب نام آن زمان که روایات صحیح السند را با کمترین واسطه در اختیار داشتند، مدت ها آنها را شاگردی،و اجازه نقل احادیث از آنان دریافت کنند. برابر مستنداتی که در این تحقیق ارایه شده، این سفر های علمی و اجازات علمای حرمین، باعث ارتقای علمی و مقبولیت اجتماعی علمای مغرب گردید و آنها توانستند با انتقال کتاب های حدیثی، تشکیل کرسی های تدریس، شرح و تفسیر روایات، تربیت شاگردان و صدور اجازه برای آنان و همچنین نگارش و انتشار کتاب ، علوم و معارف اسلامی را در مغرب گسترش دهند و در اشاعه فرهنگ اسلامی در مغرب موثر واقع شوند.

    کلیدواژگان: سفرهای علما، مغرب، حرمین شریفین، علم و فرهنگ
  • احمد خامه یار صفحات 51-73

    دو شهر مکه و مدینه، به علت تقدس و اهمیت معنوی آنان نزد مسلمانان، موضوع نگارش تواریخ محلی متعددی در طول دوران اسلامی بوده اند. در میان نگاشته های فراوان موجود در این زمینه، تواریخ محلی مهمی به قلم عالمان و نویسندگان مغربی الاصل نگاشته شده است. در نوشتار پیش رو، در آغاز سیری اجمالی از تاریخ نگاری محلی مکه و مدینه به دست داده شده و در ادامه، تواریخ محلی نگاشته شده به قلم علمای مغربی الاصل معرفی تفصیلی شده است. این بررسی، نقش و جایگاه دانشوران حوزه مغرب اسلامی را در خلق تواریخ محلی مهم و تاثیرگذار برای مکه و مدینه و به طور خاص کتاب های العقد الثمین فاسی، به عنوان مهم ترین متن تراجم نگارانه برای مکه، شفاء الغرام فاسی، به عنوان اثر خطط نگارانه مهمی برای مکه و کتاب نصیحه المشاور ابن فرحون، به عنوان متن تراجم نگارانه ارزشمندی برای مدینه نشان می دهد.

    کلیدواژگان: تواریخ محلی، تاریخ نگاری اسلامی، مغرب اسلامی، مکه، مدینه، حرمین شریفین، عربستان سعودی
  • علی احمدی صفحات 75-88

    توسل به پیامبر (ص) و زیارت قبر آن حضرت، سیره پایدار صحابه، تابعین و بزرگان دین از صدر اسلام تاکنون بوده و این مسئله مورد توجه نویسندگان اسلامی نیز قرار گرفته است؛ لکن در قرن هفتم و با ظهور ابن تیمیه و پس از او ابن عبدالوهاب، از مهم ترین مسایلی بود که مورد انتقاد آنان قرار گرفت.اعتقاد به حرمت توسل به پیامبر (ص) پس از رحلت آن حضرت و حرمت سفر به قصد زیارت مرقد پیامبر (ص) ، از عقایدی است که هنوز هم وهابیت در بسط آن می کوشند. در برابر آنان، علمای شیعه و برخی از عالمان اهل سنت، بر جواز توسل به پیامبر (ص)  و زیارت ایشان تاکید می کنند.هدف نگارش این مقاله، آشنایی با تلاش های عالمان مغرب اسلامی در این باره است. بنابراین در این مقاله با احصای تالیفات عالمان مغرب اسلامی با محوریت توسل و زیارت پیامبر (ص) ، با آثار آنان در این باره آشنا خواهیم شد.

    کلیدواژگان: توسل، زیارت پیامبر(ص)، عالمان و مجتهدان، مغرب اسلامی، الجزائر، تونس، لیبی، مراکش
  • علی احمدی (میرآقا) صفحات 89-131

    اهالی مغرب (شامل چهار کشور تونس، الجزایر، مراکش و لیبی) سهمی ویژه در شکل گیری سفرنامه نویسی حج دارند. میراث مکتوب حجگزاری اهالی مغرب نشان دهنده میزان اهتمام و تلاش حجگزاران مغربی در حفظ و نگهداشت خاطره سفر حج در پیشروند تاریخ فرهنگی آنهاست. مقاله حاضر در صدد ارایه فهرستی توصیفی از سفرنامه های موجود (در دسترس) اهالی حجگزار مغرب از آغاز تا دوره معاصر است. مجموع سفرنامه های شناسایی شده شامل 108 سفرنامه چاپی و مخطوط است که بر اساس عنوان منظم شده و مشخصات کتابشناسی هر یک، به همراه توصیفی مختصر آمده است. نیز ذیل هر سفرنامه، پژوهش های انجام شده زیر عنوان «آثار پژوهشی پیرامون این موضوع» گنجاندهشده است.

    کلیدواژگان: سفرنامه، حج، حرمین شریفین، مغرب
  • سعید طاوسی مسرور صفحات 133-141

    اباضیه، مذهبی منسوب به عبدالله بن اباض تمیمی، و عمان و مناطقی از مغرب اسلامی از مراکز تاریخی آن است. در مذهب اباضیه، حج یکی از واجبات عینی شرع و از ارکان اسلام است؛ ازاین رو اباضیه مغرب نیز به آن اهتمام داشته اند. در این نوشتار، برای اثبات این ادعا، شواهدی مستند از حیات امام عبدالوهاب بن عبدالرحمان رستمی (م.211)، پیشوای سیاسی  مذهبی اباضیه مغرب، ارایه شده که نشان می دهد وی در دو مقطع هشتمین و آخرین دهه از قرن سوم هجری در صدد انجام فریضه حج بوده است. اگرچه این نظر هم مطرح شده که احتمالا او از تاکید دوباره بر حج، غرض سیاسی داشته، اما در هر حال استفتای وی از ربیع بن حبیب، امام اباضیه در عمان، و مراجعه به مشایخ اباضی مغرب، نشان می دهد که حج مسئله بسیار مهمی در بین اباضیه مغرب بوده که ترک آن صرفا در حالت اضطرار قابل توجیه است.

    کلیدواژگان: عبدالوهاب بن عبدالرحمان رستمی، رستمیان، اباضیه، ربیع بن حبیب، حج
  • سید محمود سامانی صفحات 143-157

    لیبی تا نیمه قرن نوزدهم میلادی از استقلال برخوردار نبود. رومی ها، یونانی ها، عثمانی ها و ایتالیایی ها از جمله حاکمان این سرزمین بودند. افراد توانمند لیبیایی از همان قرن نخست هجری نسبت به انجام مناسک حج اهتمام داشته اند؛ اما در طول تاریخ، حجگزاری آنان با چالشهایی مواجه بوده است.در این مقاله که به روش توصیفی تحلیلی انجام شده، پس از معرفی لیبیو پرداختن اجمالی به تاریخ پیش و پس از اسلام آن سرزمین، از چگونگی حجگزاری و چالش های زایران لیبی سخن گفته شده است. برآیند مقاله حاکی از آن است که جز در دوره تسلط عثمانی بر لیبی که حجگزاری با چالش های کمتری مواجه بوده است مردم لیبی برای انجام مناسک حج با چالش های داخلیو خارجی مواجه بوده اند. ناامنی مسیر حج، کمبود آب، دوری راه، بیماری های مسری و کمبود امکانات بهداشتی از یک سو و از سوی دیگر حضور استعمارگران و به ویژه اشغال نظامی لیبی از سوی ایتالیا از چالش جدی برای حجگزاری لیبیایی ها بوده است. مناسبات خصمانه دولت عربستان با لیبی در دوره حکومت معمر قذافی نیز از دیگر چالش های خارجی حجگزاری لیبی بوده است.

    کلیدواژگان: لیبی، حجگزاری لیبیایی ها، چالش های داخلی، چالش های خارجی
  • رضا تقی زاده، منال المریطب صفحات 159-188

    سنوسیه یکی از جنبش های تاثیرگذار اسلامی است که به ایجاد یک جامعه انسانی با مولفه های فرهنگی و اقتصادی با توجه به توانایی ها و امکانات در دسترس، اهتمام ورزید. این حرکت، جنبشی محلی نبود؛ بلکه موسس آن، محمد بن علی السنوسی، به گونه ای عمل کرد که جنبشی عربی و با نفوذ گسترده باشد. این پژوهش سعی دارد یک دوره مهم از تاریخ جنبش سنوسی در حجاز را بررسی، و تاثیرات مذهبی و فرهنگی آن را بر جامعه حجاز آشکار کند.منطقه حجاز، به دلیل اهمیت مذهبی، در تاریخ جنبش سنوسی از جایگاه برجسته ای برخوردار است؛ در واقع دعوت سنوسی از حجاز آغاز شد. اولین زاویه (خانقاه) سنوسی در حجاز و در کوه ابی قبیس، و سپس تعداد زیادی از زاویه های سنوسی در حجازو سایر بلاد اسلامی ایجاد شد که مورد استقبال عده کثیری از اهل حجاز واقع شد.شیخ فالح الظاهری یکی از برجسته ترین شاگردان زاویه سنوسی بود که بعدا یکی از شیوخ برجسته آن شد و شهرت وی در افق ها گسترش یافت. وی به مقام علمی برجسته ای دست یافت که شایسته تدریس در بسیاری از سرزمین های اسلامی شد؛ تا جایی که سلطان عبدالحمید از وی برای تدریس در استانبول دعوت کرد و عده ای از طلاب به دست او تربیت شدند و پرچم علم را در جهان اسلام برافراشتند.

    کلیدواژگان: سنوسیه، محمد بن علی سنوسی، صوفیه، فالح الظاهری، حجاز، لیبی
  • مجتبی حیدری صفحات 189-213

    مقاله حاضر به بررسی توصیفات مطرح شده در پنج سفرنامه اندلس و مغرب اسلامی به حج درباره ویژگی های دینی، اخلاقی و رفتاری مردم شهرهای طول مسیر پرداخته است. سفرنامه های مورد بحث در این مقاله عبارت اند از:رحله ابن جبیر، رحله العبدری، مستفاد الرحله و الإغتراب (تجیبی سبطی)، رحله ابن بطوطه و انساب الاخبار و تذکره الاخیار (حاج عبدالله بن الصباح اندلسی). شهرهای مورد بحث از غرناطه در اندلس شروع می شود و با عبور از سبته، مراکش، فاس و... به قاهره و سپس مکه و مدینه می رسد و در مسیر بازگشت، شهرهای بغداد، موصل و دمشق را در بر می گیرد. به طور کلی، برخی از شهرها فقط در یکی از این سفرنامه ها مورد توجه قرار گرفته اند که عبارت اند از:غرناطه، سبته، مراکش، فاس، وهران، باجه و قابس. برخی دیگر از شهرها در دو یا چند سفرنامه توصیف شده اند و دیدگاه های مطرح شده در آنها یکسان است که عبارت اند از: بجایه، تونس، طرابلس، جده، موصل و دمشق. دسته سوم، شهرهایی هستند که سفرنامه ها دیدگاه های متفاوتی درباره آنها ابراز داشته اند. برخی با نگاه مثبت آنها را توصیف کرده اند و برخی نگاه منفی به آنها داشته اند. این شهرها عبارت اند از: تلمسان، قیروان، اسکندریه، قاهره، مکه و بغداد.

    کلیدواژگان: مغرب اسلامی، سفرنامه های حجازی مغرب اسلامی، اخلاق و رفتار مردم در مغرب اسلامی
|
  • MohammadSaid Nejati Pages 7-23

    In this report, after a brief introduction of the history of Morocco and its Hajj pilgrimage, we will deal with the contemporary Moroccan Hajj pilgrimage, mainly based on the internet data from the site of the Moroccan Endowment and Religious Affairs Organization. No research has been done so far on the contemporary Maghreb (Moroccan) pilgrimage. Therefore, this article is innovative in its data and will lead to a better introduction of this country and its pilgrimage.

    Keywords: Maghreb, Morocco, Maghreb Hajj, al-Mamlaka al-Maghribiya, al-Hajj al-Maghariba
  • Hafiz Najafi Pages 25-50

    Mecca and Medina, as the centers of the revelation and mission of prophecy, have always been the destinations for Muslims, especially for the religious scholars. Religious scholars were migrating to Mecca and Medina with the aim of performing their religious duties and the obligation of the Hajj and Pilgrimage, as well as getting religious knowledge from the scholars in al-Haramayn al-Sharifayn. In this descriptive-analytical article, the pilgrimages of the Maghreb scholars in the middle ages of the history of Islam and their achievements in the field of cultural exchange between the Maghreb and al-Haramayn al-Sharifayn are studied. The findings of this research shows that the many Maghreb thinkers traveled to the East, especially to al-Haramayn al-Sharifayn, presented in the classes of the scholars of Mecca and Medina, and listened to their hadith narrations. Based on the scientific and practical methods of the scholars, living in Mecca and Medina, and receiving the permission to narrate the narrations, they returned to the Maghreb, full of science and spirituality, and tried to republish religious knowledge. In the works written by the Maghreb scholars themselves or by others about these travels, while introducing the professors, they were explaining how the immigrant scholars were studying and getting permission from the thinkers of Mecca and Medina. Also, this article investigates the role of these travels in the cultural exchange between the Maghreb and Hejaz and the effect that scholars had on the deepening and expansion of the Islamic sciences and knowledge in the Maghreb.

    Keywords: Ulama’s travels, Maghreb, al-Haramayn al-Sharifayn, Ulama’s permissions
  • Ahmad Khamehyar Pages 51-73

    The two cities of Mecca and Medina, due to their sanctity and importance to Muslims, are the subjects of many local histories during the Islamic period. Among the many works produced in this field, one can find significant local histories written by the scholars and authors originally from the Islamic Maghreb. With a brief review of the historical course of the local historiographies of Mecca and Medina, this article tries to introduce in detail the local histories written by the originally Maghreb historians such as Al-ʻIqd al-thamīn and Shifāʼ al-gharām by Taqi al-Din Fasi (from the local histories of Mecca), Nasihat al-Mushavir by Ibn Farhun, and Bahjat al-nufūs wa al-asrār by Marjani (from the local histories of Medina) to show the role and place of the scholars of the Islamic Maghreb in writing the local histories of these two holy cities of Muslims.

    Keywords: The Place of the Islamic Maghre b Scholars in Writing the Local Histories of Mecca, Medina
  • Ali Ahmady Pages 75-88

    Recourse to the Prophet (S) and pilgrimage to his tomb have always been the stable sirah of the Companions, followers, and religious leaders since the beginning of Islam and these issues have also been considered by Muslim writers. However, in the 7th century and with the advent of Ibn Taymiyyah and after him Ibn Abd al-Wahhab, one of the most important issues criticized was the appeal to the Prophet (S) and pilgrimage to his tomb. Belief in the sanctity of appealing to the Prophet (S) after his demise and traveling to visit his shrine is one of the issues that Wahhabism is still trying to expand. Against them, Shiite scholars and some Sunni ones emphasize the approval of recourse to the Prophet (S) and his pilgrimage. The purpose of this article is to get acquainted with the efforts of the scholars of the Islamic Maghreb in this regard.  Enumerating the writings of the Islamic Maghreb scholars with the focus on the recourse and pilgrimage to the Prophet (S), the article will lead the readers to be acquainted with their works in this field.

    Keywords: Travelogue, Hajj, al-Haramayn al-Sharifayn, the Maghreb
  • Ali Ahmady [Miragha] Pages 89-131

    People of the Maghreb (including the four countries of Tunisia, Algeria, Morocco, and Libya) have a special share in writing the Hajj travelogues. The written heritage of the Hajj pilgrimage by the Maghreb people shows the level of the care and effort of the Maghreb pilgrims in preserving the memory of their Hajj journey in the progress of their cultural history. This article seeks to offer a descriptive list of the available travelogues of the pilgrims of the Maghreb from the beginning to the contemporary era. The total identified travelogues includes 108 printed and manuscript ones organized according to their titles along with their bibliographic specifications and a brief description. Also, the researches carried out are included in the entity of each travelogue under the title of the ‘Relevant Sources’

    Keywords: Travelogue, Hajj, al-Haramayn al-Sharifayn, the Maghreb
  • Saeed Tavoosi Masroor Pages 133-141

    Ibāḍiyya is a religion, attributed to Abdullah ibn Ibad Tamimi, whose historical centers were Oman and parts of the Islamic Maghreb. In this religion, the Hajj is one of the objective obligations of Sharia and one of the pillars of Islam. Hence, the Ibāḍiyyats of the Maghreb also paid attention to it. In this article, to prove this claim, documentary evidence about the life of Imam Abdul Wahab bin Abdul Rahman Rostami (d. 211), the political-religious leader of the Ibāḍiyyats of the Maghreb, is presented. The evidence shows that he intended to perform the Hajj in the 8th and the last decade of the 3rd centuries AH. Although it is suggested that he may have had a political motive for re-emphasizing the Hajj, his request of a fatwa from Rabi ibn Habib, the Ibāḍiyyats’ Imam in Oman, and his reference to the Ibāḍiyya elders of the Maghreb show that the Hajj was a very important issue among the Maghreb’s Ibadiyyats, whose abandonment could only be justified in an emergency case.

    Keywords: Abdul Wahab bin Abdul Rahman Rostami, Rostamiyan, Ibāḍiyya, Rabi bin Habib, Hajj
  • Seyyed Mahmoud Samani Pages 143-157

    Libya was not independent in the mid-nineteenth century. The Romans, the Greeks, the Ottomans, and the Italians were among the rulers of this land. Libyan empowered people have performed the Hajj rituals since the first century AH; but throughout history, their Hajj pilgrimage has faced some challenges. This descriptive-analytical article, first, introduces Libya and gives a brief overview of the pre- and-post-Islamic history of that land, and then discusses the way of the Hajj pilgrimage by the Libyan pilgrims and the challenges they face. The article concludes that except during the Ottomans rule in Libya, when pilgrimage was less challenged, the Libyan people have faced internal and external problems in performing the Hajj rites. The insecurity of the Hajj route, the lack of water, the long distance, the contagious diseases, and the lack of the sanitary facilities on the one hand and the presence of the colonialists and especially the military occupation of Libya by Italy have been serious challenges for the Libyan pilgrims. The Saudi government’s hostile relations with Libya during Muammar Gaddafi’s rule were another external challenge to Libyans Hajj pilgrimage.

    Keywords: Libya, Libyans Hajj pilgrimages, internal challenges, External Challenges
  • Reza Taghizade, Manal AL- Muraiteb Pages 159-188

    This article deals with the religious and cultural impacts of the Sanūssiyya Movement in the Hejaz as one of the most influential Islamic movements because, based on the capabilities and available facilities, it helped in creating a human society with cultural and economic components according to the then data. This movement was not a local one; rather, its founder, Muhammad ibn Ali al-Sannssi, acted in a way to make it an influential Arab movement. This study sought to record an important period in the history of the Sanūssiyya movement in the Hejaz and attempted to discover its roles and effects on the Hejaz community. The Hejaz region, due to its religious importance, enjoyed a prominent place in the history of this movement. In fact, the Sanussi invitation began in the Hejaz. The first Sanussi Zāwiyah (assembly) was established in the Hejaz and in Abi Qabis Mountain, then many of the Sanussi Zāwiyahs were established in the Hejaz and other Islamic countries, welcomed by many people of the region. Sheikh Faleh Al-Zahiri was one of the most prominent students of the Sanussi Zāwiyah and later became one of its prominent sheikhs and his fame spread in the horizons. He achieved a prominent scientific place in many Islamic regions to teach, so much so that Sultan Abdul Hamid invited him to teach in Istanbul. He trained scholars who carried the standard of science in the Islamic world.

    Keywords: Sanūssiyya, Muhammad bin Ali Al-Sanussi, Faleh Al-Zahiri
  • Mojtaba Heidari Pages 189-213

    This article examines the views expressed in the five Hajj travelogues of the Islamic Maghreb about the ethics, behaviors, and customs of the people of the cities along the way. The travelogues discussed in this article are Rihlat Ibn Jubayr, Rihlat al-Abdari, Mustafād al-riḥlah wa-al-ightirāb (Tujaybī Šabbāt), Rihlat ibn Battuta, Ansāb al-akhbār wa-tadhkirat al-akhyār (al-hajj Abdullah ibn Sabbah). The cities in question start from Gharnāṭī in Andalusia and passing through Šabbāt, Murrākuš, Fes, etc. to Cairo, then to Mecca and Medina, and on the way back include the cities of Baghdad, Mosul, and Damascus. In general, some cities are mentioned in only one of these travelogues, such as Gharnāṭī, Šabbāt, Murrākuš, Fes, Oran, Bajja, Qabis, and Medina. Some other cities are described in two or more travelogues and the views expressed in them are the same. These cities are Béjaia, Tunisia, Tripoli, Aidhab, Jeddah, Mosul, and Damascus. The third group includes the cities about which the travelogues express different positive or negative views, including Tlemcen, Kirwan, Alexandria, Cairo, Mecca, and Baghdad.

    Keywords: the Islamic Maghreb, Hajj travelogues of the Islamic Maghreb, ethics, behaviors of people in the Islamic Maghreb