فهرست مطالب

جنگل و فرآورده های چوب - سال هفتاد و چهارم شماره 3 (پاییز 1400)

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال هفتاد و چهارم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مژگان ظهریبان حصاری، شعبان شتایی*، یاسر مقصودی، جهانگیر محمدی صفحات 261-273

    داده های راداری به طور گسترده ای برای برآورد مشخصه های جنگلی استفاده شده است. این داده ها برای تخمین مشخصه های جنگل در مناطق مسطح قابلیت های خوبی دارند؛ اما در مناطق کوهستانی دارای محدودیت ها و مشکلاتی از جمله تاثیر توپوگرافی بر بازپراکنش های داده های راداری می باشند. این مطالعه با هدف ارزیابی تاثیر جهت دامنه توپوگرافی همسو و غیرهمسو با ارسال امواج راداری و همچنین نوع قطبش داده ها در برآورد برخی مشخصه های کمی جنگل شامل ارتفاع توده، حجم سرپا و رویه زمینی درختان با استفاده از داده های با قطبش دوگانه (HH، HV) سنجنده PALSAR-2 در سه حالت بدون در نظر گرفتن جهت دامنه؛ در جهت های همسو با امواج ارسالی و در جهت غیرهمسو با جهت ارسال امواج در بخشی از جنگل شصت کلاته گرگان انجام شده است. نتایج همبستگی بین دامنه بازپراکنش های سنجنده PALSAR-2 و مشخصه های کمی نشان داد که در جهت همسو، میزان همبستگی برای مشخصه های رویه زمینی و حجم معنی دار بوده ولی برای مشخصه ارتفاع لوری معنی دار نبوده است. درحالی که در جهت غیرهمسو، میزان همبستگی برای هر سه مشخصه ها بسیار پایین بوده و معنی دار نبوده است. همچنین، نتایج مدل سازی نشان داد قطبش HV و روش ماشین بردار پشتیبان حساسیت متوسطی نسبت به مشخصه های ارتفاع لوری، رویه زمینی و حجم به ترتیب با r و %RMSE (14/0- ,44/12)، (48/0- ,35/29) و (44/0- ,40/36)، در جهت همسو با امواج نشان داده است. درحالی که حساسیتی بسیار کم تر و به ترتیب (18/0- ,14/14)، (05/0- ,85/35) و (04/0- ,40/38)، در جهت غیرهمسو دارد.

    کلیدواژگان: توپوگرافی، قطبش، مشخصه های جنگل، مدل سازی، PALSAR-2
  • یعقوب ایران منش*، مهدی پورهاشمی، حسن جهانبازی، مهدی زندبصیری، محمود طالبی صفحات 275-290

    آنچه مردم محلی و روستاییان اطراف جنگل با هدف های گوناگون و در جهت برآوردن نیازها و خواسته های خود طراحی می کنند، در مفهوم گسترده سازه های سنتی جوامع محلی قرار می گیرد. هدف از انجام این پژوهش شناسایی کامل سازه های تولیدی جوامع محلی در جنگل های استان چهارمحال و بختیاری بود تا در درجه نخست این شناسایی به پیشرفت جایگاه و نقش جوامع محلی در جنگل های زاگرس کمک کند و در درجه دوم با واکاوی الگوی تولید در این نظام تولیدی، بهترین شرایط برای استمرار تولیدات فوق معرفی و زمینه های ارتقاء شرایط ، برای این استمرار تعیین شود. به منظور جمع آوری اطلاعات در جامعه محلی از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده شد. در بخش شناسایی سازه های تولیدی ، مهم ترین دانش ها و مولفه های محیطی که ورودی این سیستم را تشکیل می دهند، توصیف شدند و پس از آن در بخش واکاوی الگوی تولیدی تلاش شد ضمن معرفی معیارهای مناسب در ارزیابی فرآیند تولید، نیازمندی های لازم به منظور ارتقاء الگوی تولید در بین جوامع محلی جنگل های زاگرس معرفی شوند. نتایج نشان داد که از بین سه الگوی تولیدی (دستی، ناب و چابک) سازه های سنتی جوامع محلی بیشترین تناسب را با الگوی تولید دستی دارند. این درحالی است که الگوی تولید چابک در بیشتر معیارهای ارزیابی تولید بهترین الگوی فرایند تولید در اکوسیستم ها را نشان داد. لازمه تغییر از الگوی دستی به الگوی چابک، درنظر گرفتن عدم اطمینان های محیطی و اهرمی کردن اثر اطلاعات در مدیریت جنگل های زاگرس است.

    کلیدواژگان: تولید چابک، تولید ناب، جنگل های زاگرس، دانش های سنتی مرتبط با جنگل
  • اکبر میغی*، کامبیز آبکنار، بیت الله امان زاده صفحات 291-300

    پراکنش درختان در طبقات قطری از مهمترین ویژگی های ساختاری توده های جنگلی است. تعیین الگوی برازش درختان در طبقات مختلف قطر برابرسینه جنگل ها در مراحل زمانی مختلف، نشان دهنده وضعیت کلی این جنگل ها از نظر روند توالی بوم سازگان است. به منظور تعیین ویژ گی های توده های آمیخته در جنگل های کمتر دست خورده در راستای اعمال مدیریت توده ها بر مبناء تفکر جنگل شناسی همگام با طبیعت، قطعه شاهد سری نه واقع در حوضه چهارده جنگل های انتخاب شد. هدف از این پژوهش مدلسازی توزیع فراوانی قطربرابرسینه درختان در مراحل مختلف تحولی توده های طبیعی در جنگل های استان گیلان در حوضه 14 شفارود بود. به منظور بررسی توزیع فراوانی قطر برابرسینه درختان در مراحل مختلف تحولی سه توده یک هکتاری انتخاب شد. در سه مرحله جوان، میانسال و کهنسال به ترتیب تعداد 419، 259 و 161 اصله درخت اندازه گیری شد. توابع توزیع احتمال مورد بررسی شامل بتا، گاما، نرمال، لوگ نرمال، نمایی، لجستیک و جانسون SB بودند. مشخصه های هر یک از توابع با استفاده از روش بیشینه درست نمایی برآورد شد. مقایسه توزیع احتمال مورد انتظار و توزیع احتمال بدست آمده از توابع، به وسیله آزمون های کولموگروف- اسمیرنوف، اندرسون-دارلینگ و کای اسکویر انجام شد. نتایج نشان داد که تابع توزیع مناسب در سه مرحله باهم تفاوت دارد؛ به طوری که در مرحله تحولی جوان، تابع توزیع جانسون SB، در مرحله تحولی میانسال، تابع توزیع وایبول و در محله تحولی کهنسال تابع توزیع وایبول و جانسون SB از برازش مناسبی برخوردار هستند. بنابراین در مطالعاتی که هدف آن ها شبیه سازی روند تغییرات جنگل است، می توان از این توابع توزیع استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اسالم، برازش، توزیع احتمال، جنگل، قطر
  • فرحمند فرضعلی زاده، وحید همتی*، میرمظفر فلاح چای، رامین نقدی صفحات 301-310

     روشنه ها یکی از مهمترین پدیده های طبیعی در جنگل ها بوده و نقش مهمی در پویایی آن ها دارند. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر سطوح مختلف روشنه بر فعالیت های زیستی و آنزیمی خاک در جنگل های راش سیاهکل انجام شد. بدین منظور 18 روشنه در چهار کلاسه کوچک (کمتر از 200 مترمربع)، متوسط (300-200 مترمربع)، بزرگ (400-300 مترمربع) و خیلی بزرگ (بیشتر از 400 مترمربع) انتخاب شد. نمونه های ترکیبی خاک از عمق 20-0 سانتی متری در داخل هر حفره برداشت شد. فراوانی جمعیت کل باکتری و قارچ برای اندازه گیری فعالیت های بیولوژیکی خاک مورد شمارش قرار گرفت. فعالیت آنزیم های اسیدفسفاتاز و دهیدروژناز با استفاده از واکنش با سوبسترا و با اسپکتروفتومتر سنجش شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون آنالیز واریانس و مقایسه میانگین دانکن استفاده شد. نتایج نشان داد که بیشترین فعالیت آنزیم های اسیدفسفاتاز و دهیدروژناز در سطح روشنه 400-300 مترمربع مشاهده شد ولی تنها اختلاف معنی داری بین میزان فعالیت آنزیم اسیدفسفاتاز در سطوح مختلف روشنه وجود داشت. بیشترین فراوانی جمعیت باکتری ها و قارچ ها به ترتیب در سطوح روشنه کمتر از 200 مترمربع و بیشتر از 400 مترمربع مشاهده شد و از نظر آماری نیز اختلاف معنی داری بین فراوانی جمعیت باکتری و قارچ در سطوح مختلف روشنه وجود داشت. به طور کلی، نتایج نشان داد که تاثیر روشنه ها بر فعالیت های آنزیمی و بیولوژیکی خاک معنی دار بوده و بیانگر اهمیت و نقش روشنه ها در اکوسیستم های جنگلی است.

    کلیدواژگان: آنزیم های خاک، جنگل های هیرکانی، سطح روشنه، شاخص های زیستی
  • داریوش مهدی فر، کامبیز طاهری آبکنار*، مهدی پورهاشمی، جواد سوسنی صفحات 311-319

    در اغلب نقاط زاگرس، ساختار توده های شاخه زاد بلوط به دلیل عدم وجود تنوع در نیم رخ افقی و عمودی بسیار شکننده و ناپایدار است. هدف پژوهش پیش رو، ارزیابی اثرگذاری عملیات پرورشی بر شاخص های ساختاری توده های شاخه زاد بلوط ایرانی (Quercus brantii Lindl.) در جنگل های چگنی شهرستان خرم آباد پس از 3 سال بود. پژوهش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار با چهار تیمار تنک کردن سبک، متوسط، سنگین که به ترتیب 10، 20 و 30 درصد از رویه زمینی در ارتفاع نیم متری جست گروه ها تنک شدند و تیمار چهارم به عنوان شاهد انجام شد. اندازه گیری متغیرهای کمی (قطر در ارتفاع نیم متری جست ها و ارتفاع غالب جست گروه) در انتهای فصل رویش سال اول پیش از اجرای عملیات تنک کردن انجام شد و در سال آخر تکرار شد تا مقادیر رویش محاسبه شود. برای بررسی تاثیر عملیات پرورشی بر شاخص های چیرگی و اختلاف ابعاد توده های مورد مطالعه، جست غالب و سه جست همسایه آن در هر جست گروه به تفکیک در تیمارهای مختلف انتخاب و متغیرهای کمی ارتفاع و قطر در ارتفاع نیم متری جست های غالب و همسایه اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که در اثر عملیات پرورشی، شاخص های چیرگی و اختلاف ابعاد (ارتفاع و قطر) جست ها در تیمار سنگین به طور معنی داری بیشتر از سایر تیمارها بود. مطالعه تاثیرپذیری سایر متغیرهای توده می تواند به شناسایی تیمار تنک کردن بهینه کمک کند. همچنین، این پژوهش به اهمیت مشخصه های ساختاری به عنوان ابزاری مناسب برای مدیریت توده های شاخه زاد بلوط در راستای کمک به پایداری آنها تاکید دارد.

    کلیدواژگان: تنک کردن، جست گروه، جنگل های زاگرس، شاخص چیرگی، شاخص تمایز ابعاد
  • فرهاد اسدی*، محسن کلاگری صفحات 321-330
    برای توسعه زراعت چوب، استفاده از کلن های پرمحصول جدید صنوبر ضرورت دارد. به منظور معرفی کلن های برتر در این تحقیق، 12 کلن جدید صنوبر که طی سال های اخیر وارد کشور شده اند و دو کلن موفق معرفی شده (بعنوان شاهد) به همراه یک کلن صنوبر بومی سفیدپلت در سه تکرار در فاصله کاشت 4×4متر و بصورت گروهی مربعی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی کاشته شدند. صفات قطر و ارتفاع هر ساله پس از پایان فصل رشد اندازه گیری شد. صفات کیفی تعداد انحنای تنه، تعداد شاحه قطور تر از 5 سانتی متر، تعداد و درصد درختان دو شاخه هر کلن، و ارتفاع محل دوشاخه شدن در پایان سال پنجم برای کلیه کلن ها تعیین شد. تجزیه واریانس ساده برای قطر و ارتفاع نشان داد که اختلاف معنی دار بین کلن ها وجود دارد. اما تجزیه واریانس مرکب برای مقادیر رویش قطری و ارتفاعی نشان داد که از نظر رویش قطری بین کلن ها، همچنین بین سال های مختلف اختلاف معنی دار وجود دارد. اما برای مقادیر رویش ارتفاعی، فقط بین سالهای مختلف تفاوت معنی دار حاکم است. کلن جدید Populus deltoides marquette، و کلن شاهدP. deltoids 69/55 به ترتیب با 65/13 و 28/13 سانتی متر قطر و مقادیر 63/10 و 50/10 متر ارتفاع پس از 5 سال رویش به عنوان کلن های برتر معرفی می شوند. در مقابل، کلن های P. euramericana 87m. 119 و P. euramericana i-sieres با 97/3 و 4 سانتی متر قطر و 02/4 و 25/4 متر ارتفاع به عنوان ضعیف ترین کلن ها تعیین شدند. صفات کیفی نتایج کمی را نقص نکرده است.
    کلیدواژگان: آزمایشات سازگاری، درختان تند رشد، زراعت چوب، کلن های صنوبر
  • سیده معصومه زمانی*، محمد متینی زاده صفحات 331-343
    نظر به جایگاه ویژه قارچ های میکوریز در بهبود فیزیولوژی گیاهان میزبان و افزایش مقاومت آن ها به تنش های محیطی، این تحقیق با هدف روشن ساختن وضعیت همزیستی میکوریزایی درختان بلوط (Quercus sp.) در رویشگاه های جنگلی شمال کشور و اثرات زیستی آنها روی بلوط بلندمازو (Q. castaneifolia) در شرایط آزمایشگاهی به اجرا درآمد. بمنظور شناسایی قارچ های میکوریز همراه درختان بلوط، نوک ریشه های میکوریزایی درختان جمع آوری و ناحیه ریبوزومی قارچی تکثیر و تعیین توالی شد. تجزیه و تحلیل فیلوژنتیکی توالی ها به روش بیزی (Bayesian method) صورت گرفت. مجموعا 217 سیستم ریشه ای از شش رویشگاه مورد مطالعه جمع آوری و 49 تاکسون از قارچ های اکتومیکوریز (شامل 13 جنس Amanita، Boletus، Cortinarius، Hebeloma، Hydnum، Hygrophorus، Inocybe، Laccaria، Lactarius، Lycoperdon، Russula، Scleroderma و Tricholoma) و 4 تاکسون از قارچ های میکوریز آرباسکولار (شامل دو جنس Acaulospora و Glomus) در میان آنها شناسایی شد. در گام بعدی، همزیستی ریزقلمه های Q. castaneifolia با قارچ میکوریز آرباسکولار Glomus mosseae و اکتومیکوریزHebeloma sinapizans انجام شد. اندازه گیری ویژگی های فیزیولوژیک، رشد و نیز وضعیت آبی گیاه تلقیح شده در مقایسه با گیاه شاهد نشان داد توسعه همزیستی اکتومیکوریزایی روی گیاهچه های بلوط موجب افزایش معنی دار بیومس ساقه، بیومس، سطح و کلروفیل برگ و نیز بهبود محتوای آبی گیاهچه ها شد؛ در حالی که شواهدی از تاثیر مثبت معنی دار تلقیح قارچ میکوریز آرباسکولار به گیاهچه های بلندمازو به دست نیامد. بنابراین با توجه به بهبود وضعیت آبی، افزایش رشد و بیومس و اصلاح خصوصیات فیزیولوژیکی گیاه تلقیح شده با قارچ اکتومیکوریز، می توان برقراری این تعامل را راهکاری مناسب تر جهت افزایش موفقیت نهال کاری در برنامه های احیایی جنگل های بلندمازو معرفی نمود.
    کلیدواژگان: اکتومیکوریزا، بلوط، رشد، فیزیولوژی، میکوریز آرباسکولار
  • طوبی پناهنده، پدرام عطارد*، منوچهر نمیرانیان، ویلما بایرام زاده، سید محمدمعین صادقی صفحات 345-355

    مشکلات اندازه گیری باران ربایی در توده های جنگلی، ضرورت استفاده از مدل های برآوردکننده باران ربایی را دوچندان می-کند. پرکاربردترین مدل های برآوردکننده باران ربایی، مدل های فیزیکی مبنا هستند که از بین آن ها، مدل Sparse Gash بیشترین کاربرد را دارد. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی مدل Sparse Gash در برآورد باران ربایی پنج توده جنگلی (دو توده جنگلی از گونه بلندمازو، دو توده جنگلی از گونه راش شرقی و یک توده پلت) در ناحیه رویشی هیرکانی بود. بدین منظور، مقدار باران و تاج بارش در هر توده به ترتیب با بهره گیری از پنج و 20 جمع آوری کننده باران اندازه گیری و باران-ربایی از کسر مقدار تاج بارش از مقدار باران محاسبه شد. برای ارزیابی مدل، از چهار آماره ی درصد خطا (Error)، میانگین مطلق خطا (MAE)، ریشه دوم میانگین مربع خطا (RMSE) و ضریب کارآیی (CE) استفاده شد. نتایج نشان داد براساس ضریب همبستگی پیرسون، همبستگی بین مقادیر برآورد شده توسط مدل و مقادیر اندازه گیری باران ربایی در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار است. در تمامی توده های مورد مطالعه، مقادیر آماره CE که بیانگر کارآیی مدل Sparse Gash در برآورد باران ربایی است، بالاتر از 5/0 حاصل شد که بیانگر قابلیت مناسب مدل است. هم چنین براساس آماره درصد خطا، مدل قابلیت مناسبی در برآورد باران ربایی چهار توده راش شرقی منطقه لاجیم (3/10- درصد)، بلندمازو منطقه کوهمیان (7/12+ درصد)، بلندمازو منطقه ساری (8/10+ درصد) و پلت منطقه ساری (4/15- درصد) از خود نشان داد. بررسی عملکرد مدل های مختلف فیزیکی مبنا در جنگل های با گونه های متفاوت و خصوصیات مختلف آلومتریک، اقلیمی و باران، می تواند به تکمیل اطلاعات درباره کارآیی مدل های مختلف در برآورد باران ربایی کمک نماید.

    کلیدواژگان: اکوهیدرولوژی جنگل، بلندمازو، پلت، راش شرقی.مدل فیزیکی مبنا
  • مسیب دالوند*، کامبیز پورطهماسی، قنبر ابراهیمی صفحات 357-369

    اتصال ها یکی از مهم ترین قسمت ها در طراحی مهندسی سازه هستند، چون مبنای شکست های سازه ای می-باشند. بنابراین تولیدکنندگان علاقه دارند که از کفایت استحکام اتصال های موعود در سازه اطمینان حاصل کنند. تحلیل عددی روشی برای یقین حاصل کردن از برآورد استحکام اتصال است. در این پژوهش مدل سازی عناصر محدود برای ارزیابی عملکرد اتصال های ساخته شده با پیچ و اعضا از ال وی ال زیر بار برش موازی و عمود بر لبه عضو اصلی به کار گرفته شد. اتصال آزمونی با پیچ دارای قطر 2/4، 5 و 6 میلی متر ساخته شدند. از نرم افزار ANSYS برای شبیه سازی اتصال ها جهت ارزیابی مقادیر تنش ناشی از اعمال بار، استفاده شده است. نتایج نشان داده اند که بیش ترین تنش در سوراخ پیش ساخته عضو اصلی اتصال و در میانه محور پیچ اتفاق افتاده است. این مقدار تنش بالاترین نرخ اتفاق را وقتی داشته است که بار به موازات لبه عضو اصلی اتصال وارد شده بود. مد شکست در اتصال های آزمونی در نقاط حداکثر تنش به شکل لهیدگی تکیه گاهی و زنگی شکل مشاهده شد. مشاهدات به دست آمده نشان داده اند که اتصال ها زیر بار عمود بر لبه به نسبت عملکرد بهتری داشتند. ظرفیت تحمل تنش اتصال زیر بار موازی با لبه عضو اصلی با افزایش قطر پیچ کاهش می یابد، در حالی که در بارگذاری عمود بر لبه این ظرفیت با افزایش قطر پیچ فزونی دارد. چون توافق خوبی بین مشاهدات تجربی و نتایج حل عددی مشاهده می شود، این روش برای تحلیل و پیش بینی شکست اتصال ها در سازه مبلمان، توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ال وی ال، مدل سازی عددی، بار برشی، پیچ، روش اجزای محدود، تنش
  • هادی ابراهیمی، وحید وزیری*، فرشید فرجی، هدایت الله امینیان، لعیا جمالی راد صفحات 371-382

    در این تحقیق اثر افزودن ضایعات پلی اتیلن ترفتالات بر خواص فیزیکی و مکانیکی تخته تراشه جهت دار ساخته شده از استرندهای پالونیا بررسی شد. فاکتورهای ثابت این تحقیق عبارتند از: استرندهای گونه پالونیا (Paulownia fortunie) به ابعاد 8/0×20×120 میلی متر، رزین فنل فرم آلدهید رزول محلول در الکل (در استرندها 8 درصد وزن خشک استرند و در ذرات پلی اتیلن ترفتالات به میزان 10 درصد وزن خشک آن) و دانسیته 5/0 گرم بر سانتی متر مکعب بود. تخته تراشه از نوع سه لایه (لایه رویی 25 درصد، لایه زیرین 25 درصد و لایه میانی 50 درصد وزنی) بود. فاکتورهای متغیر عبارتند از: درصد اختلاط پلی اتیلن ترفتالات با تراشه های پالونیا در چهار سطح 100:0، 90:10، 80:20، 70:30 و پراکنش ذرات آن در 3 لایه به صورت پراکنده در لایه های سطحی، پراکنده در لایه میانی و پراکنده در هر 3 لایه بود. نتایج نشان داد که افزایش حضور پلی اتیلن ترفتالات در تخته تراشه سبب بهبود واکشیدگی ضخامت تخته ها گردید به طوری که با حضور 30 درصد پلی اتیلن ترفتالات، واکشیدگی ضخامت بعد از 24 ساعت غوطه وری در آب تخته ها به میزان 63/50 درصد بهبود یافت. در خواص مکانیکی افزایش حضور پلی اتیلن ترفتالات در تخته تراشه سبب کاهش مقاومت های مکانیکی گردید. با توجه به نتایج حاصله می توان نتیجه گیری نمود که تخته تراشه های پالونیا- پلی اتیلن ترفتالات ساخته شده در این تحقیق موفق به تامین الزامات مورد نظر در استاندارد EN-300 گردیدند.

    کلیدواژگان: استرند، پلی اتیلن ترفتالات، تخته تراشه جهت دار، پالونیا، رزین فنل فرم آلدهید
|
  • Mozhgan Zahriban Hesari, Shaban Shataee *, Yaser Maghsoudi, Jahangir Mohammadi Pages 261-273

    SAR data have been widely used for estimation of forest variables. These data have a high potential in flat terrain, however, there are some problems such as the effect of topography on backscatters in mountainous regions. The goal of this study was to evaluate the effect of oriented and non-oriented aspect slopes and polarization in the estimation of stand Lorey’s mean tree height, volume, and basal area variables using dual-polarization (HH, HV) data of ALOS-2 PALSAR-2 in a part of Shastkalateh forest of Gorgan. Modeling was performed in three modes including without considering the aspect slope, in the slope-aspect orientated with the transmitted waves and non-orientated with waves, and also in the polarizations as separately using linear regression and support vector machine methods. The results of correlation between the backscattering of the PALSAR-2 and studied variables showed that in the slope-aspect orientated with the transmittance, the correlations were significant for basal area and volume, but it was not significant for Lorey's height. While in the non-orientated slopes, the correlation rate was very low for all variables and no significant. Also, the results showed that the HV polarization and the support vector machine method were very sensitive to the Lorey’s mean tree height, basal area, and volume variables with r and relative RMSE (-0.14, 12.44), (-0.48, 29.35) and (-0.44, 36.40), in the area in the direction of alignment with the waves, respectively. While the lower sensitivity is (-0.18, 14.14), (-0.05, 35.85), and (-0.04, 38.40), respectively, in the non-orientated with waves.

    Keywords: Forest variables, modeling, Oriented, polarization, Slope-aspect, SAR data
  • Mehdi Pourhashemi, Hassan Jahanbazi, Mehdi Zandebasiri, Mahmood Talebi Pages 275-290

    What the Local people of forest ecosystem design for different purposes and in order to meet their needs and wants is in the broadest sense of the traditional structures of local communities. The purpose of this study is to fully identify the production structures of local communities in the forests of Chaharmahal and Bakhtiari province. At the first, this identification will help to improve the role of local communities in the forests of the Zagros and secondly, by analyzing the production pattern in this production system, the best conditions for the continuation are introduced and the grounds for improving the conditions are determined for this continuation. In this study, snowball sampling method was used to collect information in the local community. In the section of identifying production structures, the most important knowledge and environmental components that constitute the input of this system were described. In the analysis of production pattern, while introducing appropriate criteria in evaluating the production process, the necessary requirements in order to improve the production pattern among the local communities of Zagros forests are introduced. The results of this study showed that among the three production patterns (craft, lean and agile), the traditional structures of local communities are the most suitable for the craft production pattern. While the agile production pattern is the best model of the production process in most production evaluation criteria. It is necessary to change from craft to agile model, considering environmental uncertainties and leveraging the effect of information on Zagros forest management.

    Keywords: Agile Production, Lean Production, Traditional Forest Related Knowledge, Zagros forests
  • Akbar Mighi *, Kambiz Taheri, Beitolah Amanzadeh Pages 291-300

    The distribution of diameter classes is the most important structural characteristics of forest stands. Determining the fitting pattern of diameter classes in forests shows that, the overall status of these forests from the destruction process and ecological sequence points of view at different times. The aim of this study was to evaluate of frequency distributions of trees DBH in different development stages of natural stands in forests of Guilan. In order to study the statistical distributions of trees dbh,In order to determine the mixed stands characteristics in untouched forests for applying in silvicultural interventions, a reserve area in region in watershed number 9 (shafarod) from west of the Hyrcanian forests, northern Iran was selected. three sample plots of one hectare, were selected in three development stages. In three of development stages initial, optimal and decay were measured 419, 259 and 161 trees respectively. Beta, gamma, normal, lognormal, exponential, logistic and Johnson’s SB probability distribution patterns were fitted to diameter classes. Characteristics of distribution patterns were estimated using maximum likelihood method. Kolmogorov-Smirnov, Anderson-Darling and Chi-square tests were used for comparing of actual probability and probability which derived from functions. The results showed that the proper distribution function is different in three stages; So that in the initial stage, Johnson’s SB, in optimal stage, the Weibull, and in the decay stage, Weibol and Johnson’s SB have a good fit. Therefore, these distribution functions can be used for those who want to simulate changes of forests.

    Keywords: Probability distribution functions, Hyrcanian forests, forest biometry, modelling
  • Farahmand Farzalizadeh, Vahid Hemmati *, Mirmozaffar Falahchai, Ramin Naghdi Pages 301-310

    Effect of gap area on soil biological and enzymes activity in the beech forests (Case study: district 7, Shenrood, Siyahkal)AbstractCanopy gaps are one of the most important phenomena in forests and play an important role in the dynamics of forests. The present study aimed to evaluate the effect of canopy gaps area on soil biological and enzymes activities in beech forests of Siahkal. For this purpose, 18 gaps at 4 classes small (<200 m2), medium (200-300 m2), large (300-400 m2) and very large (>400 m2) were selected. Mixed samples of 0-20 cm soil depth were taken in each canopy gap. Frequency of bacterial and fungus population for measuring of soil biological activities were counted. Acid-phosphatase and dehydrogenase activity was assessed by reaction with substrate and photometrical method. ANOVA and Duncan tests were used to analyze of data. The results showed that the highest of acid-phosphatase and dehydrogenase activities observed in 300-400 m2 class, but there was a significant difference between of Acid-phosphatase activity in different canopy gaps of area. The results showed that the highest of bacterial and fungus population observed in <200 and >400 m2 classes and there was a significant difference between of bacterial and fungus population in different areas of gaps. In general, the results of study revealed that the gaps had a significant effect on soil enzyme and biological activities and indicates the important role of gaps within forest ecosystems.

    Keywords: soil enzyme, Hyrcanian forests, canopy gap, biological indices
  • Dariush Mehdifar, Kambiz Taheri Abkenar *, Mehdi Pourhashemi, Javad Soosani Pages 311-319

    In most parts of the Zagros, the structure of coppice oak stands is very fragile and unstable due to the lack of diversity in the horizontal and vertical profile. The aim of this study was to evaluate the effect of tending operations on the structural characteristics of Brant`s oak in Chegeni forests of Khorramabad, Lorestan province after 3 years. The study was conducted in a randomized complete block design with three replications with four treatments of light, medium and heavy thinning, which were thinned by 10, 20 and 30% of the basal area of the sprout-clumps, respectively, and the fourth treatment as a control. Measurements of quantitative variables were done. To investigate the effect of tending operations on dominance and dimension differentiation indices in the studied stands, the dominant and three neighboring sprouts in each sprout-clump were selected separately in different treatments and the quantitative characteristics of height and diameter of dominant and neighboring sprouts were measured. The results showed that due to tending operations, dominance and dimensional differences (collar height and diameter) indices of sprouts in heavy treatment were significantly higher than other treatments. Based on this, it can be concluded that heavy thinning treatment has been able to help improve the structure of the studied stands. Studying the effectiveness of other structural variables can help to identify the optimal thinning treatment. Also, this study emphasizes the importance of structural characteristics as a suitable tool for the management of oak coppice stands in order to help their sustainability.

    Keywords: Dimension differentiation index, dominance index, sprout-clumps, Thinning, Zagros forests
  • Mohsen Calagari Pages 321-330
    In order to develop wood cultivation, it is necessary to use new high-yielding Poplar clones. For introduce the best clones, in this study, 12 new poplar clones that have entered the country in recent years and two previous successful clones (as a control) along with a native Caspian poplar were planted in a randomized complete block design with three replications at a distance of 4 by 4 m. Diameter and height traits were measured each year after the end of the growing season. Qualitative traits including the number of trunk curvature, the number of branches thicker than 5 cm, the number and percentage of two-branched trees in each clone, and the height of the branching position were recorded at the end of the fifth year. Simple analysis of variance for diameter and height values showed significant difference between the clones. However, combined analysis of variance for diameter and height growth values showed a significant difference in terms of diameter growth between clones as well as between different years. But for height growth values, there is a significant difference only between different years. P. deltoides marquette, and P. deltoids 69/55 as control clone with 13.65 and 13.28 cm in diameter and values of 10.63 and 10.50 m in height respectively, after 5 years of growth as best clones are introduced. In contrast, P. euramericana 87m. 119 and P. euramericana i-sieres were identified as the weakest clones. Qualitative traits did not impair the quantitative results.
    Keywords: Adaptability experiments, fast growing trees, poplar clones, wood farming
  • Seyedeh Masoomeh Zamani *, Mohammad Matinizadeh Pages 331-343
    Due to the special position of mycorrhizal fungi in improving the physiological status of host plants and increasing their resistance to environmental stresses, this study was conducted to explain the mycorrhizal symbiosis of oak trees in northern forest of Iran and their biological effects on Q. castaneifolia. In order to identify mycorrhizal fungi associated with oak trees, mycorrhizal root tips of hosts were collected and then the fungal ITS regions were amplified and sequenced. Phylogenetic analysis of sequences was performed by Bayesian method. A total of 217 root systems were collected from the studied habitats and 49 taxa from ectomycorrhizal fungi (13 genera) and 4 taxa of Arbuscular mycorrhizal fungi ( Acaulospora and Glomus) were identified among them. the symbiosis of Q. castaneifolia plantlets with Glomus mosseae and Hebeloma sinapizans were performed. Measurement of physiological characteristics, growth and water status of the inoculated plant in comparison with the control plant showed that the development of ectomycorrhizal symbiosis on oak plantlets significantly increased stem biomass, leaf biomass, leaf area and chlorophyll and also improved seedlings water content; However, there was no evidence of a significant positive effect of inoculation of arbuscular mycorrhizal fungi on Q. castaneifolia plantlets. Therefore, considering the improvement of water status, increase of growth and biomass and modification of physiological characteristics of the plant inoculated with ectomycorrhizal fungus, establishing this symbiosis can be introduced as a more appropriate approach to increase the success of planting in Q. castaneifolia forests restoration programs.
    Keywords: Arbuscular mycorrhizal symbiosis, Ectomycorrhizas, Growth, Oak, Physiology
  • Touba Panahande, Pedram Attarod *, Manochehr Namiranian, Vilma Bayramzadeh, Seyed MohammadMoein Sadeghi Pages 345-355

    The difficulties in the measurement of rainfall interception in forests confirm the necessity of presenting models. The widely used models for estimating rainfall interception are physical-based models, among which the Sparse Gash is the most commonly used. We evaluated the Sparse Gash model for estimating the rainfall interception of five forest stands (two chestnut-leaved oak stands, two oriental beech stands, and one velvet maple stand) in the Hyrcanian region. In each stand, the gross rainfall and throughfall were measured using 5 and 20 rainfall collectors, respectively, and rainfall interception was calculated by subtracting the throughfall from gross rainfall. To evaluate the performance of the model, we used statistical metrics: Error percentage (Error), Mean Absolute Error (MAE), Root Mean Square Error (RMSE), and the Model Efficiency coefficient (CE). Based on the Pearson correlation coefficient, the correlation between the values estimated by the model and the observed values was statistically significant at a 95% confidence interval. In all forests, the values of the CE were higher than 0.5, indicating the appropriate efficiency of the model. Based on the Error, the model showed good capability in estimating the rainfall interception of four forest stands (i.e., oriental beech in Lajim, chestnut-leaved oak in Kohmiyan and Sari, and velvet maple in Sari Error metric were found to be -10.3%, +12.7%, +10.8%, and +15.4%, respectively). Studying the performance of physically-based models in forests with different species and different allometric, climatic and rainfall characteristics completes the information gap about the efficiency of models to estimate rainfall interception.

    Keywords: Chestnut-leaved oak, Forest ecohydrology, Oriental beech, Physically-based model, Velvet maple
  • Mosayeb Dalvand *, Kambiz Pourtahmasi, Ghanbar Ebrahimi Pages 357-369

    Joints are one of the most important parts in engineering design of structure, since they are basis of structural failures. Therefore manufacturers are interested in to make sure that strength of proposed joints in structure is sufficient. Numerical analysis is an assuring method for joints strength assessment. In this study, finite element method modeling was applied to evaluate performance of screw connected joints with Laminated Veneer Lumber (LVL) members, under shear load, applied parallel and perpendicular to edge of side member. Test joints were made with screw, having diameter range of 4.2, 5 and 6 mm. ANSYS software was used to simulate joints for evaluating value of stress history resulting from applied load. Results have shown that the highest strength has occurred in pilot holes in main member and middle of screw’s shank. These values of stresses had higher rate when joint was loaded parallel to the edge of side member. Modes of failure were observed in test joints, bearing and bell shape, at points where the highest stresses were generated. Collected data have indicated that joints under perpendicular load to the had rather better performance. Stress carrying capacity of joint under parallel load to the edge of side member decreases with increase in diameter of screw, while in perpendicular loading, it increases with increasment of screw diameter. Since good agreement is seen between experimental data and numerical results, this method is recommended for analysing and predicting failure of joints in furniture structures.

    Keywords: LVL, Numrical modeling, Shear load, Screw, finite element method, Stress
  • Hadi Ebrahimi, Vahid Vaziri *, Farshid Faraji, Hedayatollah Aminian, Loya Jamalirad Pages 371-382

    In this research, the effect of adding polyethylene terephthalate (PET) on the physical and mechanical properties of oriented strand boards (OSB) made from Paulownia strands wood was investigated. Fixed factors of this research are: strands of Paulownia species (Paulownia fortunie) with the dimensions of 120×20×0/8 mm, soluble phenol formaldehyde resin (8% based on dry weight of strands and 10% based on dry weight of PET, density of 0.5 gr/cm3. The three layers OSB consisting of top layer (25% by weight) and bottom layer (25% by weight), and middle layer (50% by weight). Variable factors are: the mixing ratio of PET to paulownia strands at the four different levels of 0:100, 10:90, 20:80, 30:70 and the distribution of PET in three layers was in the surface layers, in the middle layer and in all three layers. The results showed that increasing in PET particle content decreased thickness swelling of the boards so that at the 30 percent level of PET particle, thickness swelling after 24 hours improved 50.63%. The mechanical properties decreased when PET content increased. The minimum of mechanical strengths observed at 30 percent of PET content. So that in comparison with the control samples showed a decrease of 50.45% in bending strength, 39.54% in modulus of elasticity and 73.68% in internal bond. According to the results can be concluded that the paulownia-PET OSBs meet the requirements of the EN-300 standard.

    Keywords: strand, Polyethylene terephthalate (PET), Oriented strand board (OSB), Paulownia, Phenol formaldehyde resin