فهرست مطالب

طب دریا - سال سوم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز 1400)

مجله طب دریا
سال سوم شماره 3 (پیاپی 12، پاییز 1400)

  • ویژه نامه کووید 19
  • تاریخ انتشار: 1400/09/17
  • تعداد عناوین: 20
|
  • حامد ابراهیم زاده لیل آبادلو، حسین بنازاده باغی* صفحات 1-2
  • فرزین باقری شیخانگفشه، علی فتحی آشتیانی* صفحات 3-4
  • زهره خیرآبادی، سمانه سلطان آبادی*، پردیس جمشید مفید، سمیرا گواهی، محمد قاسمی، منصورعلی مهدی صفحات 5-12
    زمینه و هدف

    پذیرش و تردید در دریافت واکسن کووید- 19 اهمیت بالایی برای سلامت عمومی دارد. درک عوامل تعیین کننده اصلی و تاثیرگذار بر ترجیحات و خواسته های جامعه، می تواند به توسعه استراتژی های بهبود برنامه واکسیناسیون کمک کند. هدف از انجام پژوهش حاضر پیش بینی پذیرش و تردید در دریافت واکسن کرونا بر اساس تاب آوری روانی و عاطفه مثبت و منفی است.

    روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی و همبستگی بود که در جمعیت بزرگسال ایرانی به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. تعداد 461 نفر در خرداد 1400 به صورت انلاین با تکمیل پرسشنامه ها در مطالعه حضور داشتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های دانش، نگرش، کاربست و نگرانی ها واکسن کووید-19 (KAPC)، تاب آوری کانر - دیویدسون (CD-RISC) و عاطفه  مثبت و منفی (PANAS) استفاده شد.

    یافته ها

    بین تاب آوری روانی و پذیرش واکسن کرونا رابطه مثبت و بین عاطفه منفی و تردید نسبت به واکسن کرونا نیز رابطه مثبت معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که تاب آوری روانی 14 درصد از واریانس پذیرش واکسن کرونا و عاطفه منفی 25 درصد از واریانس تردید در دریافت واکسن کرونا را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها، برنامه هایی که برای افزایش میزان واکسیناسیون کووید-19 طراحی می شوند، می توانند شامل مداخلات در مورد افزایش تاب آوری روانی و کاهش عاطفه منفی باشند تا پذیرش بیشتر و تردید کمتری نسبت به واکسن پدید آید.

    کلیدواژگان: واکسن، پذیرش، کووید-19، تاب آوری روانی، عاطفه مثبت و منفی
  • نسرین داوری دولت آبادی*، فائزه ملک زاده، فاطمه بهزادی، فاطمه عباسی، علی سلیمی اصل، معصومه محمودی صفحات 13-19
    زمینه و هدف

    در طی همه گیری بیماری کووید-19 استراتژی اساسی برای کاهش شیوع بیماری، رعایت بهداشت و رفتارهای محافظت شخصی است؛ که در بین افراد جامعه، به خصوص در میان نوجوانان که پای بندی کمتری به رعایت موازین بهداشتی دارند؛ توصیه می شود. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی رعایت پروتکل های بهداشتی مورد پذیرش سازمان بهداشت جهانی و نوع رفتارهای اجتماعی دانش آموزان در طی پاندمی کووید-19 انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه مقطعی با مشارکت 762 دانش آموز دبیرستانی (562 دختر و 200 پسر) در شهر بندرعباس و در طول پاندمی کووید-19 در سال 1399 انجام گرفت. نمونه گیری تصادفی به روش خوشه ای انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه Dominika Guzek و همکاران و یک اینفوگرافیک منتشر شده از دانشگاه تگزاس جمع آوری شد، که بصورت آنلاین در اختیار دانش آموزان قرار گرفت.

    یافته ها

    بیشترین رعایت مربوط به استفاده از ماسک (95/7 %) و کمترین رعایت مربوط به پوشیدن دستکش (31/2 %) در بین دانش آموزان دبیرستانی بود. بیشترین مدت زمان شستشوی دست ها 11تا 20 ثانیه (38/1 %) و بیشترین تعداد دفعات شستن دست ها در طول روز 3 تا 5 بار (31/8 %) ارزیابی شد. از نظر انجام رفتارهای اجتماعی اغلب دانش آموزان در حد مطلوبی رعایت می کردند و با افزایش ریسک ابتلا میزان انجام رفتارهای خطرناک کاهش می یافت.

    نتیجه گیری

    نتایج حاضر نشان داد که رعایت پروتکل های بهداشتی و انجام رفتارهایی با خطر کم ابتلا به کووید-19 در حد بسیار مطلوبی است اما همچنان برخی از رفتارها نیازمند آموزش بیشتری برای اجرای آن در بین دانش آموزان است. با همه اینها عادی انگاری رعایت پروتکل های بهداشتی و رفتارها خطر بزرگی در این زمینه است.

    کلیدواژگان: کووید-19، پروتوکل های بهداشتی، ماسک، رفتار های اجتماعی، مدارس دبیرستانی
  • سکینه حاتمی*، نجمه حاتمی صفحات 20-27
    زمینه و هدف

     اعتماد عمومی در دریافت واکسن برای موفقیت جوامع در کنترل کووید-19 ضروری است. این پژوهش با هدف تعیین نقش اعتماد در دریافت یا عدم دریافت واکسن کووید-19 در بین مردم استان بوشهر انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی در موج پنجم کروناویروس (سویه دلتا) انجام شد. داده ها با استفاده از توزیع پرسشنامه آنلاین در بین بزرگسالان استان بوشهر (بالاتر از 18 سال) در طی دو هفته (25 جولای تا 8 آگوست 2021) جمع آوری شد. پرسشنامه شامل 5 سوال دموگرافیک و 19 سوال اصلی در قالب سه بعد اعتماد به واکسن، اعتماد به سازندگان واکسن و اعتماد به دولت و مقامات بهداشتی بود.

    یافته ها

    تعداد 384 نفر پرسشنامه تکمیل شده را ارایه دادند. میانگین اعتماد به محصول واکسن 08/1±34/3، اعتماد به سازندگان واکسن  0/29±3/12، اعتماد به دولت و مقامات بهداشتی 0/38±3/24 و اعتماد کلی 0/48±3/23 برآورد شد. رابطه بین اعتماد و ابعاد آن با دریافت یا عدم دریافت واکسن تایید شد (0.05>p). در بین دریافت کنندگان واکسن، اعتماد به واکسن (4/18)، سازندگان (3/18) و مقامات بهداشتی (3/41) در سطح خوبی بود، اما در بین کسانی که واکسن دریافت نکردند اعتماد به واکسن (2/07)، سازندگان (3/03) و مقامات بهداشتی (2/98) به ترتیب ضعیف، متوسط و متوسط ثبت شد. همچنین رابطه بین جنسیت، تحصیلات، سن، بیماری زمینه ای و سابقه ابتلا به کووید-19 با دریافت یا عدم دریافت واکسن نیز تایید شد (0.05>p).

    نتیجه گیری

    در بین پاسخگویان کسانی که اعتماد بالاتری به واکسن، سازندگان و دولت و مقامات بهداشتی داشتند واکسن دریافت کردند که نشان از اهمیت اعتماد در واکسیناسیون دارد. لذا توجه به گزینه های اعتمادسازی و کمرنگ کردن ابزارهای بی اعتمادی در جامعه برای موفقیت واکسیناسیون سراسری ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: واکسیناسیون، اعتماد، واکسن، کووید-19
  • علیرضا شکیب، معصومه سادات موسوی، سهیلا پناهی، مریم اثنی عشری، اعظم سعد آبادی، مائده ارشدی، مجید جنانی، عباس وثوق مقدم* صفحات 28-33
    زمینه و هدف

    معتادین متجاهر از جمله گروه های در معرض خطر بالای ابتلا به کووید-19 هستند. بنابراین تشخیص به هنگام بیماری در این گروه علاوه بر کاهش میرایی در آنان، سبب جلوگیری از انتقال بیماری در سطح جامعه خواهد شد. معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران تلاش ویژه ای برای غربالگری کووید-19 در معتادین متجاهر انجام داده است که در این مطالعه به نتایج آن اشاره می شود.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی از داده های موجود غربالگری کووید-19 در مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی تهران استفاده شد. داده های گردآوری شده پس از انجام پالایش اولیه، با استفاده از روش های توصیفی نظیر فراوانی و نمودارهای میله ای و خطی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تعداد 11485 تست PCR در طول دوره مطالعه برای غربالگری کووید-19 در معتادین متجاهر انجام شده بود. نتایج غربالگری، شناسایی 696 مورد کووید-19 مثبت (6/04 درصد کل تست ها) در بین معتادین متجاهر بود. درصد موارد مثبت در کمپ های شفق و فشافویه به ترتیب برابر با 9/62 و 3/77 بود. بیشترین تست های صورت گرفته در ماه های اردیبهشت، خرداد، مرداد و آبان سال 99 بود.

    نتیجه گیری

    انجام بیش از 11 هزار تست تشخیصی در گروه معتادین متجاهر، حاکی از اهتمام ویژه دانشگاه علوم پزشکی تهران برای ارایه خدمات عادلانه و تشخیص به هنگام کووید-19 در این گروه آسیب پذیر است.

    کلیدواژگان: معتادین متجاهر، کووید-19، غربالگری
  • سمانه میرزایی، هانیه دهقان، محسن قلی نتاج، روح انگیز نوروزی نیا، خدیجه نصیریانی، عادل افتخاری، لیلا محمدی نیا، محمدحسین دهقانی* صفحات 34-40
    زمینه و هدف

    بیمارستان ها از مهمترین مراکز در مواجهه با اپیدمی ها هستند و آمادگی مناسب این مراکز تضمین کننده پاسخگویی سریع و مدیریت اپیدمی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آمادگی بیمارستان های تابعه دانشگاه علوم پزشکی یزد بعد از پیک سوم کرونا در اپیدمی کووید-19 انجام گرفت.

    روش ها

    مطالعه مقطعی حاضر در سال 1400 به تعیین میزان آمادگی 3 بیمارستان پذیرنده بیماران کرونایی وابسته به دانشگاه علوم پزشکی یزد پرداخت. ابزار گرآوری داده ها، چک لیست ارایه شده توسط سازمان جهانی بهداشت ویژه آمادگی بیمارستان ها در اپیدمی کووید-19 شامل مشخصات بیمارستان و 11 عنصر با 107 سوال بود که توسط مترون یا دبیر کمیته بحران بیمارستان ها تکمیل شد.

    یافته ها

    سه بیمارستان مورد مطالعه از آمادگی 80 درصدی برخوردار بودند. بیمارستان C با مجموع امتیاز 203 از امتیاز کل 214، بالاترین میزان آمادگی را نسبت به دیگر مراکز درمانی داشت. پس آن به ترتیب بیمارستان B و بیمارستان A با 157 و 155 در رتبه های بعدی قرار گرفتند. در بررسی هر عنصر کلیدی نتایج نشان داد که در مجموع در سه بیمارستان، کمترین درصد (58 درصد) رعایت مربوط به ارتباطات و تداوم خدمات سلامت ضروری و مراقبت از بیمار است.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاضر ضروری است تا بیمارستان ها در برنامه ریزی های آتی برای موج های بعدی کرونا و سایر اپیدمی ها، اولویت بیشتری برای این حوزه ها قایل شوند و نسبت به تجهیز و تدوین دستورالعمل هایی در زمینه ارتباطات در شرایط اضطراری اقدام نمایند. در خصوص تداوم خدمات به بیماران نیز برنامه ریزی برای تامین نیروی انسانی متخصص و تامین تجهیزات تشخیصی و درمانی مربوطه و احداث بیمارستان های بحران در استان یزد پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: آمادگی، اپیدمی، بیمارستان، کووید-19
  • نادره تبریزی*، سامان ناوخاصی صفحات 41-48
    زمینه و هدف

    سازمان بهداشت جهانی توصیه هایی مبنی بر تشخیص به موقع بیماری کووید-19 برای اتخاذ درمان مناسب دارد. در پژوهش حاضر تشخیص خودکار و دقیق بیماری کووید-19 از تصاویر سی تی اسکن بدست آمده از قفسه سینه با استفاده از روش یادگیری عمیق انجام شده است.

    روش ها

    مراحل انجام کار در این الگوریتم برای تقسیم بندی و شناسایی تصاویر مربوط به ریه سالم و ریه تحت تاثیر کووید-19 به ترتیب عبارت بودند از انتخاب تصاویر مناسب، پیش پردازش تصاویر شامل حذف نویز تصاویر، استخراج ویژگی های تصاویر، در نهایت تقسیم بندی و طبقه بندی تصاویر با بهره گیری از روش تلفیقی یادگیری عمیق و الگوریتم بهینه سازی امواج آب به منظور تشخیص کووید-19 در تصاویر مربوط به ریه. تمامی مدلسازی بر اساس نرم افزار Matlab انجام شد.

    یافته ها

    با اعمال الگوریتم بهینه سازی امواج آب به الگوریتم یادگیری عمیق، دقت آن حدود 7 درصد در تشخیص بیماری کووید-19 بهبود داشت. بنابراین، الگوریتم پیشنهادی با دقت متوسط 98 درصد از توانایی بالایی برای استفاده در بالین برای تشخیص دقیق و سریع کووید- 19برخوردار است، که می تواند به کادر پزشکی کمک شایانی کند.

    نتیجه گیری

    در مرحله تشخیص کووید-19، از هوش مصنوعی می توان برای تشخیص الگوهای تصاویر پزشکی گرفته شده با سی تی اسکن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: تشخیص خودکار، کووید-19، سی تی اسکن
  • احمد رستگاریان، نوید کلانی، فاطمه گلستان، مهرداد استخر، زهرا قطبی، ناصر حاتمی، مریم جلالی* صفحات 49-56
    زمینه و هدف

    پاندمی بیماری کووید-19 می تواند به عنوان عاملی موثر بر افزایش تظاهرات جسمی و روانی بویژه اضطراب در بیماران ام اس (مولتیپل اسکلروزیس) مطرح باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان اضطراب در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس در زمان پاندمی کرونا انجام شد.

    روش ها

    مطالعه مقطعی حاضر در شهرستان جهرم در سال 1399 در بازه زمانی موج دوم کروناویروس انجام شد. به روش سرشماری تعداد 191 نفر از بیماران ابتلای قطعی به ام اس (مولتیپل اسکلروزیس) وارد مطالعه شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه مقیاس اضطراب کروناویروس (Corona Disease Anxiety Scale) بود.

    یافته ها

    میانگین نمره کلی اضطراب در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس در زمان پاندمی کووید-19 در شهرستان جهرم، 8 از نمره کل 54 بود. میانگین نمره در بعد علایم روانی 6/4 و در بعد علایم جسمانی 1/7 از نمره کل 27 بود که این نمرات نشان دهنده قرار گرفتن میزان اضطراب بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس در سطح پایین است.

    نتیجه گیری

    بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس در شهرستان جهرم از وضعیت مناسبی از نظر سطح اضطراب در قبال بیماری کووید-19 هستند؛ که می تواند نشان خوبی از امکان کم تاثیر گذاشتن شرایط پاندمی بر علایم بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس باشد.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، اضطراب، کووید-19، کروناویروس
  • سید حسن سعادت، شیما شهیاد*، محمدمهدی اسدی صفحات 57-64
    زمینه و هدف

    رفتارهای پیشگیرانه یکی از مهمترین راهبردهای مبارزه با کووید-19 است. متغیرهای اضطراب کووید-19، سطوح مواجهه با کووید-19 و ادراک خطر جزو پیش بینی کننده های رفتارهای پیشگیرانه است. اما هنوز معلوم نیست که بعد از گذشت یکسال از شیوع کووید-19 در ایران، آیا هنوز این متغیرها نقش مهمی در پیش بینی رفتارهای پیشگیرانه دارند و اگر دارند چه سطحی از این متغیرها و به چه میزان رفتارهای پیشگیرانه کووید-19 را پیش بینی می کنند، هدف پژوهش حاضر پاسخ به این موارد است.

    روش ها

    تحقیق از نوع توصیفی همبستگی بود. پرسشنامه محقق ساخته اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه رفتارهای پیشگیرانه، ادراک خطر و اضطراب کووید-19 توسط 184 دانشجو و پرسنل مرد شاغل در یک دانشگاه پزشکی نظامی در تهران اجرا شد. به علت جلوگیری از شیوع کووید-19 از روش نمونه گیری در دسترس و اجرای اینترنتی استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد 6 درصد دانشجویان و پرسنل اضطراب کووید-19 شدید و 36/4 درصد ادراک خطر بالا داشتند و 82/1 درصد افراد به میزان زیاد رفتارهای پیشگیرانه کووید-19 را رعایت می کردند. افرادی که سابقه علایم مشکوک به کووید-19 را داشتند، بیش از افرادی که چنین سابقه ای نداشتند، رفتار پیشگیرانه را رعایت می کردند (z=-2.36, p<0.02). افرادی که میزان ادراک خطر پایین داشتند، در مقایسه با کسانی که ادراک خطر بالا (z=-2.95 p<0.003) یا متوسطی (z=-2.76 p<0.006) داشتند، رفتار پیشگیرانه کووید-19 را کمتر رعایت می کردند. بین کسانی که ادراک خطر متوسط و بالا داشتند، در رعایت رفتار پیشگیرانه کووید-19 تفاوت معناداری دیده نشد. بین متغیرهای سن، وضعیت تاهل، سطوح مختلف تحصیلات، سابقه ابتلا به کووید-19، سابقه تماس نزدیک با فرد مبتلا به کووید-19 و اضطراب کووید-19 با رفتار پیشگیرانه کووید-19 رابطه معناداری مشاهده نگردید. نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد تنها متغیر ادراک خطر پایین پیش بین معنادار رفتار پیشگیرانه کووید-19 با نسبت احتمالی 0/21 است (0.21=OR).

    نتیجه گیری

    ادراک خطر پایین پیش بین مهمتری برای رفتار پیشگیرانه نسبت به اضطراب کووید-19 و سطوح مواجهه با کروناویروس در دانشجویان و پرسنل مرد شاغل در دانشگاه پزشکی نظامی مورد مطالعه در تهران است. ارایه برنامه های غربالگری و آموزش در جهت افزایش ادراک خطر به منظور ارتقا سلامت در شرایط پاندمی کووید-19 پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: رفتار پیشگیرانه، ادراک خطر، اضطراب، کووید-19
  • فرشید بی باک، مسعود نجاری، سعید جباری، علیرضا سنگانی* صفحات 65-70
    زمینه و هدف

    بسیاری از بیماری های جسمانی تحت تاثیر عوامل شناختی و رفتاری هستند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثر عملکرد عصب روانشناختی و رفتارهای خودمراقبتی بر اضطراب کرونا در بیماران دیابتی انجام شد.

    روش ها

    این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل زنان مبتلا به بیماری دیابت نوع دو در انجمن دیابت ایران در شهر ارومیه در بهار سال 1400 بود. انتخاب نمونه با روش تصادفی ساده انجام شد. از پرسشنامه اضطراب کرونا علیپور و همکاران (1398)، پرسشنامه عملکرد عصب روانشناختی نجانی (2013) و پرسشنامه رفتار خودمراقبتی توبرت و گلاسگو (1994) استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سنی 165 زن مبتلا به بیماری دیابت نوع دو 18/4±45/7 سال بود. بین عملکرد عصب روانشناختی و رفتارهای خودمراقبتی با اضطراب کرونا رابطه منفی وجود داشت. عملکرد عصب روانشناختی و رفتارهای خودمراقبتی به ترتیب اثر 0/20 و 0/25 منفی را بر اضطراب کرونا داشتند.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش تاکیدی بر موثر بودن نقش عوامل شناختی بر اضطراب کرونا در بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم دارد.

    کلیدواژگان: کووید-19، اضطراب، عملکرد عصب روانشناختی، رفتارهای خودمراقبتی، دیابت
  • عباس نقی زاده باقی*، صمد گودرزی، مجید جاوید صفحات 71-79
    زمینه و هدف

    انتقال سریع بیماری کووید-19 و افزایش مرگ و میر ناشی از آن باعث افزایش اضطراب در کادر درمان شده است. هدف پژوهش حاضر مقایسه تاثیر ورزش، عمل به باورهای دینی و گوش دادن به موسیقی بر اضطراب ناشی از کرونا در کادر درمان است.

    روش ها

    این پژوهش به شیوه نیمه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با 6 گروه آزمایش و یک گروه کنترل انجام شد. جامعه تحقیق کادر درمان بیمارستان های جنوب ایران (استان های فارس، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری و خوزستان) بود که به بیماران کرونایی خدمات رسانی می کردند. حجم نمونه 77 نفر بود که به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه اضطراب ناشی از کرونا بود که در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون به صورت آنلاین اجرا شد.

    یافته ها

    بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون در گروه های داوطلبانه ورزش، داوطلبانه انجام اعمال دینی، داوطلبانه گوش دادن به موسیقی و تصادفی ورزش تفاوت معناداری وجود دارد که نشان دهنده تاثیر آنها بر کاهش اضطراب ناشی از کرونا در کادر درمان است. بین نمرات پیش آزمون و پس آزمون گروه کنترل، گروه تصادفی انجام اعمال دینی و گروه تصادفی گوش دادن به موسیقی تفاوت معناداری وجود ندارد. نتایج آزمون آنوا و LSD نشان داد که گروه داوطلبانه انجام اعمال دینی بیشترین تاثیر را بر کاهش اضطراب ناشی از کرونا دارد.

    نتیجه گیری

    انجام ورزش و فعالیت بدنی به علت غالب بودن جنبه جسمانی و فیزیولوژیکی آن چه در صورت میل و خواسته کادر درمان باشد و چه بر اساس میل آنان نباشد موجب کاهش اضطراب در کادر درمان می شود. اما عمل به باورهای دینی و گوش دادن به موسیقی به دلیل غالب بودن بعد روحی و اعتقادی آن تنها وقتی که بر اساس خواسته و میل فرد باشد موجب کاهش اضطراب کادر درمان می شود.

    کلیدواژگان: اضطراب، کووید-19، ورزش، دینداری، کادر درمان
  • رسول رئیسی، زهرا عباسی، سام ساغری، سعید بکایی، مهدی راعی، کیاوش هوشمندی* صفحات 80-88
    زمینه و هدف

    پاندمی کووید-19 با شیوع گسترده خود حرفه پرستاری را با عوامل استرس زای شغلی ویژه ای مواجه ساخت. استرس شغلی اثر مهمی بر عملکرد پرستاران داشته و ارایه مراقبت های باکیفیت و ایمن را به مخاطره می اندازد. این مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر استرس شغلی در پرستاران مراقبت کننده از بیماران کووید-19 انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه مقطعی در 6 ماهه اول سال 1399 انجام شد. 90 نفر از پرستاران مراقبت کننده از بیماران کووید-19 به روش سرشماری انتخاب شدند. داده ها با پرسشنامه محقق ساخته استرسورهای شغلی پرستاران (دارای روایی با نمره کسب شده بین 0/7 تا 1 در بعد CVI و پایایی با آلفا کرونباخ 84%) که به صورت آنلاین در اختیار پرستاران قرار گرفت، جمع آوری شدند.

    یافته ها

    37 نفر از پرستاران مرد (41/1%) و 53 نفر (58/9%) زن بودند. میانگین سن پرستاران 6/32±31/39 سال (محدوده 45-21 سال) و میانگین سابقه خدمت 5/31±10/82 بود. عوامل مدیریتی، فردی، فیزیکی، مراقبت از بیمار و بین فردی به ترتیب جزء منابع استرس زا در پرستاران مراقبت کننده از بیماران کووید-19 شناخته شدند.

    نتیجه گیری

    از آنجا که در مطالعه حاضر عوامل مدیریتی به عنوان بیشترین منبع استرس زا شناخته شد، ارجح است در سطوح مدیریتی برنامه ریزی برای کاهش عوامل استرس زا در پرستاران و به دنبال آن ارتقاء کیفیت مراقبت های پرستاری از بیماران کووید-19 انجام گیرد.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، پرستار، بیمار، کووید-19
  • المیرا بابکان راد، طاهر محمدیان*، داود اسماعیلی، پیام بهزادی صفحات 89-95
    زمینه و هدف

    کروناویروس جدید یا سندرم حاد تنفسی کرونا ویروس 2 (SARS-CoV-2) در اواخر سال 2019 به عنوان عامل بیماری تنفسی به نام بیماری کووید-19 شناسایی شد. چندین روش دارو درمانی برای درمان بیماری کووید-19 مورد بررسی قرار گرفته اند که تاکنون هیچ کدام تاثیر قطعی نداشته است. درمان در موارد خفیف تا شدید بیماری متفاوت است. در موارد خفیف بیماری، درمان به صورت مراقبتی بوده تا علایم بیماری کاهش یابد و در موارد شدید، بیمار باید بستری شود تا درمان های متفاوتی برای او انجام گیرد. داروهای متعددی برای درمان وجود دارد که بسیاری از آنها همچنان در حال ارزیابی هستند، و هنوز درمان قطعی و مشخصی برای کووید-19 وجود ندارد.

    روش ها

    در این مطالعه تلاش بر آن بود تا روش های مختلف درمان از جمله استفاده از پروتئین فیوژنL-CapA-L-CapC  Anticancer-L -Rib- در درمان کووید-19 از لحاظ بیوانفورماتیکی مورد بررسی قرار گیرد. در این بررسی بر استفاده از داروهای ضدویروسی پپتیدهای باکتریایی تاکید شده است تا درمان مناسب در راستای مهار این کروناویروس معرفی گردد.

    یافته ها

    با استفاده از پایگاه داده NCBI توالی پروتئین فیوژنL-CapA-L-CapC  Anticancer-L -Rib- و اسپایک ویروس استخراج گردید. سپس با استفاده از نرم افزارهای متعدد از جمله SWISS-MODEL و Expasy، مدل ساختاری پروتئین و کیفیت آن مشخص شد. همچنین خاصیت ایمنی زایی پروتئین فیوژنL-CapA-L-CapC  Anticancer-L -Rib- ارزیابی شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج بیوانفورماتیکی پروتئین فیوژنL-CapA-L-CapC  Anticancer-L -Rib- دارای ساختار متراکم و پیچیده بوده و علاوه بر خاصیت ضدسرطانی و ضدویروسی می تواند در درمان کووید-19 مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کروناویروس، کووید-19، آنتی بیوتیک، بیوانفورماتیک
  • مهتاب مشرف، مژگان تقدیسی، سید محمد جزائری، ندا سلیمانی، سید محمدجلیل ذریه زهرا*، مینا زیارتی، لاله یزدان پناه گهرریزی، مائده طالبی، سید ساجده موسوی صفحات 96-110

    به منظور پیشگیری از گسترش هر چه بیشتر پاندمی کووید-19 ناشی از سندرم تنفسی حاد کروناویروس2 (SARS-CoV-2)، ضرورت توسعه روش های تشخیصی سریع و قابل اعتماد در جوامع علمی مطرح است. با توجه به اینکه در حال حاضر هیچ داروی ضد ویروسی موثری برای کووید-19 وجود ندارد، مهم ترین استراتژی فعلی، شناسایی مبتلایان در اسرع وقت است. لذا، دانشمندان و محققان در حال انجام آزمایشاتی برای تشخیص سریع ناقلین بدون علامت کووید-19 هستند که با تشخیص سریع و دقیق آن، نقش مهمی در کنترل و پیشگیری بیشتر این همه گیری ایفا نمایند. با وجود ناشناخته بودن برخی از جنبه های مشخصات ساختاری و مولکولی SARS-CoV-2، استراتژی های مختلفی در تشخیص صحیح کووید-19 توسط آزمایشگاه های تحقیقاتی و شرکت های پزشکی ارایه شده که در مطالعه حاضر برخی از آنها ارایه شده اند. طبق مطالعات انجام شده، تاکنون تست های سریع آنتی ژن و آنتی بادی، آزمایشات سرولوژی ایمونوآنزیمی و آزمایش های مولکولی مبتنی بر RT‐PCR پرکاربردترین و معتبرترین روش های تشخیصی سراسر جهان هستند. علاوه بر روش های متداول ذکر شده، سایر روش ها از جمله؛ تکنیک های مبتنی بر تکثیر ایزوترمال اسید نوکلییک، روش های مبتنی بر کریسپر (CRISPR/Cas)، تکنیک نسل جدید توالی یابی (NGS) و حسگرهای زیستی در زمینه های تحقیقاتی شناسایی این ویروس استفاده می شوند. در مطالعه حاضر فناوری ها و تکنیک های اخیر موسسات تحقیقاتی مختلف و همچنین دستگاه ها و کیت های تجاری تولید شده شرکت ها برای تشخیص کووید-19 ارایه شده است تا با آشنایی این روش های تشخیصی کارآمد، گامی مهم در پیشبرد اهداف علمی پژوهشی برداشته شود.

    کلیدواژگان: کووید-19، روش های تشخیصی، آزمایش های مولکولی، آزمایش های سرولوژیک
  • محمدجواد شیخ مظفری، عمران احمدی* صفحات 111-123

    با توجه به گسترش بیماری کووید-19 در کل جهان (پاندمی)، ابعاد مختلف از جمله سلامتی و اقتصاد جوامع تحت تاثیر قرار گرفته است. محافظت از کارگران در برابر آلوده شدن به کووید-19 چالش های اساسی را به وجود آورده که برای رفع این چالش ها باید درباره چگونگی شیوع این بیماری و چگونگی پیشگیری از آن چیزهای زیادی آموخت. مواجهه با کووید-19 یک خطر است زیرا می تواند باعث ایجاد بیماری گردد. آنالیز خطر، استفاده سیستماتیک از اطلاعات در دسترس برای شناسایی خطرات و تخمین خطر برای افراد، محیط زیست، دارایی ها و ارزش ها است. بعد از آنالیز خطر، ارزشیابی خطر باید انجام شود. ارزشیابی خطر شامل مقایسه نتایج آنالیز خطر با معیارهای پذیرش خطر است. بعد از ارزشیابی خطر باید خطر هایی که غیرقابل تحمل هستند با استفاده از اقدامات کنترلی، حذف یا کاهش یابند. تمامی این مراحل در یک سیستم یا یک فعالیت و شناسایی و معرفی اقدامات کنترل خطر برای کاهش آسیب به افراد، محیط زیست، دارایی ها و ارزش ها را مدیریت خطر گویند. در مطالعه مروری حاضر شناسایی خطرات، ارزیابی و مدیریت خطر بیماری کووید-19 در محیط های کاری با دسته بندی مطالعات انجام شد. نتایج این مطالعه می تواند متخصصین را در زمینه شناسایی خطرات مرتبط با کووید-19، ارزیابی خطر و ارایه راهکارهای کنترل خطر در چارچوب مدیریت خطر کمک نماید و اطلاعات مفیدی را برای انجام این کار در دسترس آنها قرار دهد.

    کلیدواژگان: کووید-19، شناسایی خطر، ارزیابی خطر، مدیریت خطر
  • رجبعلی حکم آبادی* صفحات 124-130
    زمینه و هدف

    باتوجه به اینکه کارکنان بهداشتی و درمانی با بیماران آلوده به کروناویروس و افراد سالم ارتباط مستقیم دارند، بنابراین اطمینان از ایمنی این افراد نه تنها در محافظت از آنها در برابر ویروس بلکه در جلوگیری از انتشار ویروس در جامعه نیز اهمیت دارد. این مطالعه با هدف تعیین ریسک فاکتورهای کووید-19 در بین کارکنان بهداشتی و درمانی انجام گردید.

    روش ها

    در این مطالعه مروری سیستماتیک، مقالات مرتبط با ریسک فاکتورهای کووید-19 در بین کارکنان بهداشتی و درمانی بررسی شد. جستجوی مقالات، با تمرکز بر روی ریسک فاکتورهای کووید-19 و کارکنان بهداشتی و درمانی و از ترکیب کلیدواژه های مناسب، بدون اعمال محدودیت در نوع مطالعه و سال، در پایگاه داده های علمی Pubmed، MEDLINE, Embase ، Google Scholar و EBSCOHost انجام شد.

    یافته ها

    از 1750 مقاله جمع آوری شده، پس از حذف مقالات تکراری، و بررسی عنوان، چکیده و متن کامل دیگر مقالات، تعداد 15 مقاله برای استخراج اطلاعات باقی ماند. بر اساس این مقالات، ریسک فاکتورهای کووید-19 در بین کارکنان بهداشتی و درمانی شامل مواجهه با افراد آلوده، عدم یا کمبود وسایل حفاظت فردی مناسب، بار کاری زیاد، کنترل ضعیف عفونت و تماس مستقیم با سطوح آلوده، عدم رعایت بهداشت دست و شرایط پیشین پزشکی (فشار خون بالا، دیابت، بیماری های قلبی عروقی، بیماری مزمن ریوی، نقص ایمنی) بود.

    نتیجه گیری

    در مورد بیماری کووید-19، کارکنان بهداشتی و درمانی با خطر شغلی از آسیب و مرگ روبرو هستند لذا توسعه اقدامات سریع و پایدار برای محافظت همه جانبه کارکنان بهداشتی و درمانی موردنیاز است.

    کلیدواژگان: ریسک فاکتور، کووید-19، کروناویروس، کادر درمان
  • مهدی پولادی، ملیحه انتظاری*، غزال سلیمانی، فرناز قائمی، مهدی راعی، مهشاد کلانتری صفحات 131-141

    در اواخر سال 2019 با شیوع بیماری نوظهور کووید-19 و در ادامه با پاندمی آن، مردم سراسر جهان درگیر شدند. به همین دلیل محققان حوزه های مختلف، به دنبال حل مشکلات مرتبط با کنترل و مدیریت بحران هستند. قدرت انتقال کروناویروس جدید باعث جلب نظر کارشناسان به سمت استفاده از هوش مصنوعی برای مقابله با این همه گیری شده است. هوش مصنوعی اشاره به نرم افزارهایی دارد که علاوه بر تجزیه و تحلیل داده ها می تواند قدرت تصمیم گیری داشته باشد، در واقع تقلیدی از هوش انسان متخصص است. در این مطالعه به بررسی استفاده های هوش مصنوعی در زمان پاندمی بیماری کووید-19 پرداخته شده است. مزیت های استفاده از هوش مصنوعی در بیماری کووید-19 در حیطه های شناسایی سریع و درمان، کمک به تشخیص سریع، مانیتورینگ مراحل درمان، اپیدمولوژی و ردیابی مناطق آلوده، پیش بینی وضعیت پاندمی، مدیریت سیستم دارویی، کاهش حجم کار پرسنل درمانی، پیش بینی و نظارت بر شیوع کووید-19، پیگیری افراد مبتلا، برنامه ریزی و طراحی واکسن بصورت جداگانه بحث شده است. همچنین پتانسیل بالایی برای کاربرد هوش مصنوعی در آزمایشگاهای بالینی و تحقیقاتی براورد شده است. یکی دیگر از پتانسیل های استفاده از هوش مصنوعی در زمینه پیش بینی جهش ها میباشد که ممکن است در آینده در ویروس ها ایجاد شود و باعث بروز علایم و عوارض جدید بیماری گردد.

    کلیدواژگان: کووید-19، هوش مصنوعی، آزمایشگاه تشخیص طبی، کروناویروس
  • شیما شهیاد، محمدتقی محمدی* صفحات 142-152
    زمینه و هدف

    تعطیلی مدارس، قرنطینه خانگی و تغییر در روابط اجتماعی در زمان پاندمی کووید-19 از عوامل مهم و تاثیرگذار بر سلامت جسمی و روانی کودکان و نوجوانان بوده و از طرق مختلف در این افراد که آسیب پذیری بالایی دارند باعث ایجاد مشکلات روان شناختی متعدد می گردد. مطالعه حاضر با هدف بررسی، شناخت و ارایه مداخلات روان شناختی تاثیرگذار بر سلامت روانی کودکان و نوجوانان انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه مروری روایتی به بررسی تحقیقات انجام شده در زمینه پیامدها و ارایه مداخلات روان شناختی برای سلامت روانی کودکان و نوجوانان در زمان پاندمی کووید-19 از تاریخ 21 ژولای 2020 تا 25 دسامبر 2021 پرداخته است. بدین منظور، این تحقیق با استفاده از کلیدواژه های پاندمی کووید-19، سلامت روانی کودکان و نوجوانان و مداخلات روان شناختی در کودکان و نوجوانان در بحران ها با جستجو در سایت های معتبر پاب مد، ساینس دایرکت، اسکوپوس، گوگل اسکالر انجام گردید.

    یافته ها

    در مجموع، از تعداد 128 مقاله به دست آمده، تعداد 46 مقاله مورد مطالعه نهایی قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، فاکتورهایی مانند ترس طولانی مدت از ابتلا به ویروس، کاهش ارتباط با افراد در فضای آموزشی، کمبود فضای مناسب خانه، احساس ناکامی و کسالت، و نهایتا مشکلات مالی والدین از مهم ترین عواملی هستند که ممکن است تاثیرات قابل توجهی بر روی سلامت روانی کودکان و نوجوانان ایجاد نمایند.

    نتیجه گیری

    از آنجایی که ریشه بیشتر اختلالات روان شناختی در دوران حساس کودکی است و کودکان و نوجوانان در یک دوره بسیار حساس رشد روانی خود قرار دارند، مراقبت از سلامت روانی این افراد در طی بحران هایی مثل پاندمی کووید-19 بسیار حایز اهمیت است. بنابراین، با بررسی و شناسایی به موقع اختلالات سلامت روانی در کودکان و نوجوانان و به دنبال آن علت یابی این آسیب ها در طی پاندمی کووید-19 و نهایتا، با ارایه راهکارهای سودمند و مداخلات بازدارنده می توان از بروز این اختلالات در کودکان و نوجوانان در طی این پاندمی جلوگیری نمود.

    کلیدواژگان: پاندمی، کووید-19، سلامت روانی، کودکان، اختلالات روان شناختی
  • علیرضا جلالی فراهانی، سارا عاشورزاده فلاح، زینب خاشعی، فاطمه حیدرزاده، فاطمه صادقی، پوریا مسعودی، سمیرا غلامی، مریم مهریزی، مرضیه حاجی زاده، محمدحسین شهرآبادی، سید مرتضی حسینی آرا، فرناز علی میرزالو، سید علیرضا رحیمی، سید رضا حسینی آرا، شهیده رستمی* صفحات 153-162

    با آغاز بیماری نوظهور کووید-19 در اواخر دسامبر 2019 در چین و گسترش سریع آن به سراسر جهان، دانشمندان برای ساخت و توسعه واکسن، تحقیقات خود را آغاز کردند. عامل بیماری کووید-19، کروناویروس SARS-CoV-2 است. یکی از مهم ترین ویژگی های ساختمانی این ویروس وجود پروتئین اسپایک در سطح آن است. همین پروتئین اسپایک به عنوان یک هدف مناسب برای تهیه انواع واکسن علیه بیماری کووید-19 مورد توجه بسیاری از دانشمندان قرار گرفته است. پروتئین اسپایک SARS-CoV-2 به طور مستقیم به گیرنده ACE2 در سطح سلول های اپیتلیال آلویولار انسانی (AEC) میزبان متصل می شود که این گیرنده، ورود و تکثیر ویروس را تسهیل می کند. تا آگوست 2021، برای مقابله با این پاندمی بیش از 150 واکسن در مراحل مختلف پژوهشی و کارآزمایی های بالینی در حال توسعه هستند. عمده این واکسن ها بر پایه عامل عفونی ضعیف شده یا mRNA ساخته می شوند که می توانند سیستم ایمنی سلولی و همورال را وادار به ساخت آنتی بادی نمایند تا در صورت مواجهه با SARS-CoV-2 احتمال مرگ و میر و عوارض شدید کاهش یابد. با معرفی اولین واکسن موثر علیه کووید-19 توسط یک شرکت امریکایی - آلمانی با عنوان فایزر- بیو ان تک در آذرماه 1399، یعنی 11 ماه بعد از ثبت اولین مورد ابتلا به کووید-19، دانشمندان توانستند مسیر چند ساله تولید یک واکسن جدید را در کمتر از یک سال طی کنند و امیدها برای نجات انسان و بازگشت به زندگی عادی پررنگ تر شود. بعد از آن شرکت های معتبر دیگری در جهان نیز به معرفی واکسن پرداختند از جمله مدرنا، جانسون اند جانسون، آسترازنکا- آکسفورد، اسپوتنیک وی، کواکسین، نواواکس، سینوواک و سینوفارم. البته همه این واکسن ها، از سازمان های معتبری همچون FDA و WHO تاییدیه نهایی نگرفته اند. کشور ایران نیز در این راستا تلاش هایی را برای ساخت و توسعه واکسن انجام داده است. با ارایه این واکسن ها، تا 20 آگوست 2021 (29 مرداد 1400) حدود 5 میلیارد دوز واکسن در سراسر جهان تزریق شده است و واکسیناسیون سراسری همچنان ادامه دارد. از کشورهای پیشرو در تزریق واکسن می توان به ترتیب به چین، هند، آمریکا، برزیل و ژاپن اشاره کرد. چالش عمده ای که در مقابل واکسن های موجود مطرح است، جهش های متنوع SARS-CoV-2 است که منجر به ایجاد گونه های جدیدی می شود و ممکن است در برابر واکسن مقاوم باشند. لذا تلاش های علمی برای توسعه و ارتقا واکسن ها همچنان ادامه دارد.

    کلیدواژگان: کروناویروس، کووید-19، واکسن، واکسیناسیون، ایمنی زایی
|
  • Hamed Ebrahimzadeh Leylabadlo, Hossein Bannazadeh Baghi* Pages 1-2
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Ali Fathi-Ashtiani* Pages 3-4
  • Zohreh Kheirabadi, Samane Soltanabadi*, Pardis Jamshid Mofid, Samira Gavahi, Mohammad Ghasemi, Mansoor Alimehdi Pages 5-12
    Background and Aim

    Acceptance and hesitation of COVID-19 vaccine have great importance for public health. Understanding the key factors that influence vaccine preferences and desires by the community can help develop strategies to improve the vaccination schedule. The present study aimed to predict the acceptance and hesitation of COVID-19 vaccine based on psychological resilience and positive and negative affect.

    Methods

    The present study was a descriptive-correlational study performed on the Iranian adult population by available sampling method. A total of 461 people participated in the study online in June 1400 by completing questionnaires. Data were collected using the Knowledge, Attitude, Practice and Concern questionnaires of COVID-19 vaccine (KAPC), Connor-Davidson Resilience Scale (CD-RISC) and Positive and Negative Affect Schedule (PANAS).

    Results

     A positive relationship exists between psychological resilience and acceptance of COVID-19 vaccine and there is a significant positive relationship between negative affect and hesitation about COVID-19 vaccine. Furthermore, the results of regression analysis showed that psychological resilience explained 14% of the variance of COVID-19 vaccine acceptance and negative affect explained 25% of the variance of COVID-19 vaccine hesitation acceptance.
     

    Conclusion

     According to the findings, programs designed to increase COVID-19 vaccination rate can include interventions to increase psychological resilience and reduce negative affect to create more acceptance and less hesitation about the vaccine.

    Keywords: Vaccine, Acceptance, COVID-19, Psychological Resilience, Positive, Negative Affect
  • Nasrin Davaridolatabad*, Faezeh Malekzadeh, Fatemeh Behzadi, Fatemeh Abbasi, Ali Salimi Asl, Masoumeh Mahmoudi Pages 13-19
    Background and Aim

    During the pandemic of COVID-19, the basic strategy to reduce the prevalence of the disease is to observe hygiene and personal protective behaviors; which is recommended for people in the community, especially teenagers, who are less committed to health protocols. The aim of this study was to evaluate the observance of health protocols introduced by the World Health Organization and the type of social behaviors of students during the COVID-19 pandemic.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted with the participation of 762 (562 girls and 200 boys) high school students in Bandar Abbas, Iran during the COVID-19 pandemic in 2020. Data was collected using a questionnaire by Dominika Guzek et al. and an infographic published by the University of Texas which were made available to students online.

    Results

    among students, the highest compliance was related to the use of masks (95.7%), and the lowest compliance was related to wearing gloves (31.2%). The maximum duration of handwashing was 11 to 20 seconds (38.1%), and the maximum frequency of washing in a day was 3 to 5 (31. 8%). In terms of performing social behaviors, most students observed the desired level, and as the risk of infection increased, the rate of performing dangerous behaviors decreased.

    Conclusion

    The present results showed that adhering to health protocols and performing low-risk behaviors with infection COVID-19 is very desirable, but still some behaviors need more training to implement among students. However, normalization of health protocols and behaviors is a big risk in this regard.

    Keywords: COVID-19, Health Protocols, Masks, Social Behaviors, High School
  • Sakineh Hatami*, Najmeh Hatami Pages 20-27
    Background and Aim

    Public confidence in receiving the vaccine is essential for the success of communities in controlling COVID-19. The aim of this study was to determine the role of trust in receiving or not receiving COVID-19 vaccine among the people of Bushehr province, Iran.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on the fifth wave of coronavirus (delta strain) in Iran. Data were collected using an online questionnaire distributed among adults in Bushehr province (over 18 years old) for two weeks (July 25 to August 8, 2021). The questionnaire included 5 demographic questions and 19 main questions in the form of three dimensions of trust in vaccines, trust in vaccine manufacturers, and trust in government and health authorities.

    Results

    384 people submitted a completed questionnaire. Mean trust in vaccine products was 3.34±1.08, trust in vaccine manufacturers was 3.12±0.29, trust in government and health officials was 3.24±0.38 and overall trust was 3.23±0.48. The relationship between trust and its dimensions with receiving or not receiving the vaccine was confirmed (p <0.05). Among those who received the vaccine, trust in the vaccine (4.18), manufacturers (3.18), and health officials (3.41) were good, but among those who did not receive the vaccine, trust in the vaccine (2.07) Manufacturers (3.03) and health officials (2.98) were recorded as weak, moderate and moderate, respectively. The relationship between gender, education, age, underlying disease, and history of COVID-19 with or without vaccination was also confirmed (p <0.05).

    Conclusion

    Among the respondents, those who had higher trust in the vaccine, manufacturers, and government and health officials received the vaccine, which shows the importance of trust in vaccination. Therefore, it is necessary to pay attention to the options of building trust for the success of the national vaccination.

    Keywords: Vaccination, Trust, Vaccine, COVID-19
  • Alireza Shakib, Masoumeh Sadat Mousavi, Soheila Panahi, Maryam Asnaashari, Azam Saadabadi, Maedeh Arshadi, Majid Janani, Abbas Vosoogh-Moghaddam* Pages 28-33
    Background and Aim

    Homeless drug addicts are one of the high-risk groups for COVID-19 mortality and morbidity. Therefore, early diagnosis in this group, in addition to reducing mortality in them, will prevent the transmission of the disease in the community. Tehran University of Medical Sciences has made a special effort to screen COVID-19 in drug addicts, the results are mentioned here.

    Methods

    In this descriptive study, the available data of Covid-19 screening in the areas covered by Tehran University of Medical Sciences were used. The collected data were analyzed after initial refinement using descriptive methods such as frequency and bar and line graphs.

    Results

    A total of 11485 PCR tests were performed during the study period to screen COVID-19 in drug addicts. The results of screening were 696 positive cases of Covid-19 (6.04% out of the total tests) among drug addicts. The positive cases in Shafaq and Fashafoyeh camps were 9.62 % and 3.77 %, respectively. Most tests were performed in May, June, August and November 2020.

    Conclusion

    Performing more than 11,000 diagnostic tests in the group of addicts, indicates the special efforts of Tehran University of Medical Sciences to provide fair services and early diagnosis of COVID-19 in this vulnerable group.

    Keywords: Homeless addicts, COVID-19, Screening
  • Samaneh Mirzaei, Hanieh Dehghan, Mohsen Gholi Nataj, Roh Angiz Norouzinia, Khadijeh Nasiriani, Adel Eftekhari, Leila Mohammadi Nia, Mohamad Hoein Dehghani* Pages 34-40
    Background and Aim

    Hospitals are one of the most important centers in confront epidemics and the proper preparation of these centers ensures rapid response and epidemic management. The aim of this study was to determine the readiness of hospitals affiliated to Yazd University of Medical Sciences after the third peak of corona in Iran.

    Methods

    This cross-sectional study was performed in 2021 to determine the readiness of 3 designated Corona hospitals affiliated to Yazd University of Medical Sciences in Iran. The data collection tool was a checklist provided by the World Health Organization on Hospital Readiness in the COVID-19 epidemic, including hospital specifications and 11 items with 107 questions, completed by Matron or the Secretary of the Hospital Crisis Committee.

    Results

    In total, the three hospitals were 80% ready. Hospital C, with a total score of 203 out of 214, had the highest level of readiness compared to other medical centers. Hospital B and Hospital A were next with 157 and 155, respectively. In the study of each key element, the results showed that in three hospitals, the lowest percentage (58%) is related to communication and continuity of essential health services and patient care

    Conclusion

    According to the present results, it is necessary for hospitals to give more priority to these areas in future planning for the next wave of corona and other epidemics, and to equip and develop guidelines in the field of communication. Regarding the continuation of services to patients, planning to provide specialized manpower and related diagnostic and treatment equipment and the construction of crisis hospitals in Yazd province is proposed.

    Keywords: Readiness, Epidemic, Hospital, COVID-19
  • Nadereh Tabrizi*, Saman Navkhasi Pages 41-48
    Background and Aim

    The World Health Organization has some recommendations for early diagnosis of COVID-19 for appropriate treatment. In the present study, automatic and accurate diagnosis of COVID-19 by chest CT scan images using the deep learning method was performed.

    Methods

    The steps performed in this algorithm for segmentation and identification of images of healthy lungs and lungs affected by COVID-19 were a selection of appropriate images, preprocessing of images including noise reduction, extraction of image properties, finally segmentation and image classification using a combination of the deep learning method and water wave optimization algorithm to detect COVID-19 in lung images. All modeling was done based on Matlab software.

    Results

    By applying the water wave optimization algorithm to the deep learning algorithm, its accuracy improved by some 7% in the diagnosis of COVID-19. Therefore, the proposed algorithm with an average accuracy of 98% has a high ability to be used in the clinic for accurate and rapid diagnosis of COVID-19, which can be of great help to the medical staff.

    Conclusion

    In the diagnosis phase of COVID-19, artificial intelligence can be used to detect patterns of medical images taken by CT scan.

    Keywords: Automatic diagnosis, COVID-19, CT scan
  • Ahmad Rastgarian, Navid Kalani, Fatemeh Golestan, Mehrdad Estakhr, Zahra Ghotbi, Naser Hatami, Maryam Jalali* Pages 49-56
    Background and Aim

    COVID-19 pandemic can be considered an effective factor in increasing physical and psychological manifestations, especially anxiety in patients with multiple sclerosis (MS). Therefore, the aim of this study was to determine the level of anxiety in patients with MS during the COVID-19 pandemic.

    Methods

    This cross-sectional study was performed in Jahrom city in 2020 during the second wave of coronavirus in Iran. 191 patients with definite MS (multiple sclerosis) were included in the study by the census. Data collection tools included the demographic data questionnaire and Corona Disease Anxiety Scale.

    Results

    The mean overall score of anxiety in patients with MS during the COVID-19 pandemic in Jahrom was 8 out of 54. The mean score in the dimension of psychological symptoms was 6.4 and in the dimension of physical symptoms was 1.7 out of 27. These scores indicate that the level of anxiety in patients with MS is low.

    Conclusion

    Patients with MS in Jahrom city are in a good condition in terms of anxiety about COVID-19 disease; which can be a good indication of the low impact of pandemic conditions on the symptoms of patients with MS.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Anxiety, COVID-19, SARS-CoV-2
  • Seyed Hassan Saadat, Shima Shahyad*, Mohammad Mahdi Asadi Pages 57-64
    Background and Aim

    Preventive behaviors are one of the most important strategies to combat COVID-19. COVID-19 anxiety, COVID-19 exposure levels, and risk perception are predictor variables of preventive behaviors. But it is still unclear whether, one year after the outbreak of COVID-19 in Iran, these variables still play an important role in predicting preventive behaviors, and if so, what level of these variables and to what extent they predict COVID-19 preventive behaviors. The purpose of this study is to answer these questions.

    Methods

    This is a descriptive-correlational study. The researcher-made questionnaire of demographic data, preventive behaviors questionnaire, risk perception and anxiety of COVID-19 was administered by 184 male students and staff working in a military medical university in Tehran, Iran. All questionnaires were distribute online.

    Results

    The results showed that 6% of students and staff had high COVID-19 anxiety and 36.4% had high risk perception and 82.1% of them followed COVID-19 preventive behaviors to a large extent. People with a history of suspected symptoms of COVID-19 were less likely to follow COVID-19 preventive behavior than those without a history (z=-2.36, p<0.02). People with low risk perception were more likely to follow COVID-19 preventive behavior than those with high risk perception (z =-2.95 p<0.003) or moderate risk (z=-2.76, p<0.006). There was no significant difference between those with moderate and high risk perception in observing COVID-19 preventive behavior. There was no significant relationship between the variables of age, marital status, different levels of education, history of COVID-19, history of close contact with a person with COVID-19 and COVID-19 anxiety with preventive behavior of COVID-19. The results of logistic regression showed that the only predictor of low risk perception was the significant predictive behavior of COVID-19 with a possible ratio of 0.21 (OR=0.21)

    Conclusion

    Low risk perception is a more important predictor of preventive behavior than COVID-19 anxiety and coronavirus exposure levels in male students and staff working at the Military Medical University studied in Tehran. Screening and training programs are recommended rising risk perception to improve health in the COVID-19 pandemic.

    Keywords: Preventive Behavior, Risk Perception, Anxiety, COVID-19
  • Farshid Bibak, Massoud Najari, Saeed Jabari, Alireza Sangani* Pages 65-70
    Background and Aim

    Many physical diseases are affected by cognitive and behavioral factors. The aim of this study was to determine the effect of neuropsychological function and self-care behaviors on COVID-19 anxiety in diabetic patients.

    Methods

    This was a descriptive correlational study. The statistical population included women with type 2 diabetes in the Iranian Diabetes Association in Urmia in the spring of 2021. Sample selection was done by simple random method. Corona Anxiety Questionnaire of Alipour et al (2019), Neuropsychological Function Questionnaire of Nejati (2013) and Self-Care Behavior Questionnaire of Toobert and Glasgow (1994) were used.

    Results

    The mean age of 165 women with type 2 diabetes was 45.7±18.4 years. There was a negative relationship between neuropsychological function and self-care behaviors with COVID-19 anxiety. Neuropsychological function and self-care behaviors had a negative effect of 0.20 and 0.25 on COVID-19 anxiety, respectively.

    Conclusion

    The findings of this study emphasize the role of cognitive factors on COVID-19 anxiety in patients with type 2 diabetes.

    Keywords: COVID-19, Anxiety, Psychological Nerve Function, Self-Care Behaviors, Diabetes
  • Abbas Naghizadeh Baghi*, Samad Goodarzi, Majid Javid Pages 71-79
    Background and Aim

    Rapid transmission of COVID-19 and its rising mortality increased anxiety in medical staff. The aim of this study was to compare the effect of exercise, practice of religious beliefs and listening to music on COVID-19 anxiety in the medical staff.

    Methods

    This quasi-experimental study was performed in a pre-test and post-test with 6 experimental groups and a control group. The study population was the medical staff of hospitals in the south of Iran (Fars, Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad, Chaharmahal-Bakhtiari and Khuzestan provinces) that provided services to COVID-19 patients. The sample size was 77 who were randomly selected in clusters sampling. The research tool was the COVID-19 Anxiety which was administered online in two stages of pre-test and post-test.

    Results

    There is a significant difference between pre-test and post-test scores in the groups of voluntary exercise, voluntary religious practice, voluntary listening to music and casual exercise, which shows their effect on reducing COVID-19 anxiety in the medical staff. There is no significant difference between the pre-test and post-test scores of the control group, the casual group performing religious practices and the casual group listening to music. The results of ANOVA and LSD test showed that the voluntary group performing religious practice has the greatest effect on reducing COVID-19 anxiety.  

    Conclusion

     Exercise and physical activity due to the predominance of its physical and physiological aspects, whether it is the will of the medical staff or not according to their desire, reduces anxiety in them. However, practicing religious beliefs and listening to music, due to the predominance of its spiritual dimension, reduces the anxiety of the medical staff only when it is based on one's desires.

    Keywords: Anxiety, COVID-19, Exercise, Religiosity, Medical staff
  • Rasoul Raesi, Zahra Abbasi, Sam Saghari, Saied Bokaie, Mehdi Raei, Kiavash Hushmandi* Pages 80-88
    Background and Aim

    The Covid-19 pandemic, with its widespread prevalence, confronted the nursing profession with specific occupational stressors. Job stress has a significant effect on nurses' performance and jeopardizes the provision of high quality and safe care. The aim of this study was to determine the factors affecting job stress in nurses caring for Covid-19 patients.

    Methods

    This cross-sectional study was performed in the first 6 months of 2020. 90 nurses caring for Covid-19 patients were selected by census method. Data were collected using a researcher-made questionnaire on nurses' occupational stressors (validity score between 0.7 and 1 and reliability with Cronbach's alpha of 84%) which was provided to nurses online.

    Results

    37 (41.1%) nurses were male and 53 (58.9%) were female. The mean age of nurses was 31.39±6.32 years (range 21-45 years) and the mean job history was 10.82±5.31 years. Managerial, personal, physical, patient care and interpersonal factors were identified as sources of stress in nurses caring for Covid-19 patients, respectively.

    Conclusion

    Since managerial factors were recognized as the most source of stressors, it is preferable to plan on the managerial level to reduce stressors in nurses and subsequently improve the quality of nursing care for COVID-19 patients.

    Keywords: Job Stress, Nurse, Patient, COVID-19
  • Elmira Babakanrad, Taher Mohamadian*, Davoud Esmaeili, Payam Behzadi Pages 89-95
    Background and Aim

    SARS-CoV-2 was identified in late 2019 as a respiratory disease agent called COVID-19. Several drug therapies have been studied to treat COVID-19, none of which have had a definite effect so far. In mild cases of the disease, treatment is careful to reduce the symptoms of the disease, and in severe cases, the patient must be hospitalized to receive different treatments. There are several medications available, many of which are still being evaluated, and there is still no definitive cure for COVID-19

    Methods

    In this study, an attempt is made to investigate various treatment methods, including the use of L-CapA-L-CapC Anticancer-L-Rib-fusion protein in the treatment of COVID-19 in terms of bioinformatics. In this study, the use of bacterial peptides antiviral drugs is emphasized to introduce appropriate treatment to control SARS-CoV-2

    Results

    L-CapA-L-CapC Anticancer-L-Rib- fusion protein and Spike virus sequences were extracted using NCBI database. Then, using various software such as SWISS-MODEL and Expasy, the structural model of the protein and its quality were determined. The immunogenicity of L-CapA-L-CapC Anticancer-L-Rib fusion protein was also evaluated.

    Conclusion

    Based on the bioinformatics results, L-CapA-L-CapC Anticancer-L-Rib fusion protein has a dense and complex structure and in addition to its anti-cancer and anti-viral properties, it can be used in the treatment of COVID-19.

    Keywords: Coronavirus, COVID-19, Bioinformatics, Antibiotics
  • Mahtab Moshref, Mozhgan Taghdisi, Seyed Mohammad Jazayeri, Neda Soleimani, Seyed Mohammad Jalil Zorriehzahra*, Mina Ziarati, Laleh Yazdanpanah Goharrizi, Maedeh Talebi, Seyedeh Sajedeh Mousavi Pages 96-110

    In order to prevent the further spread of the COVID-19 pandemic caused by SARS-CoV-2, there is a need to develop rapid and reliable diagnostic tests. Given that there is currently no effective antiviral drug for COVID-19, the most important current strategy is to identify patients as soon as possible. Therefore, scientists and researchers are conducting experiments for rapid detection of asymptomatic carriers of COVID-19, to control and prevention of this epidemic. Although some aspects of the structural and molecular characteristics of SARS-CoV-2 are unknown, various strategies for the correct diagnosis of COVID-19 have been proposed by research laboratories and medical companies, some of which are presented in the present study. According to studies, rapid antigen and antibody tests, immunoenzymatic serological tests, and RT‑PCR-based molecular tests are the most widely used and valid diagnostic methods worldwide. In addition to these common methods, other methods include; techniques based on nucleic acid isothermal amplification, CRISPR/Cas based methods, new generation sequencing (NGS) techniques and biosensors are used in research fields to identify SARS-CoV-2. In the present study, the recent technologies and techniques of various research institutes, as well as devices and commercial kits produced by companies for the diagnosis of COVID-19 are presented, so that familiarity with these efficient diagnostic methods is an important step in advancing scientific goals.

    Keywords: COVID-19, Diagnostic methods, Molecular tests, Serological tests
  • Mohammad Javad Sheikhmozafari, Omran Ahmadi* Pages 111-123

    Due to the spread of COVID-19 worldwide (pandemic), various dimensions including the health and economy of communities have been affected. Protecting workers from COVID-19 contamination poses major challenges that need to be addressed in order to learn more about how the disease has spread and how to prevent it. Exposure to COVID-19 is a risk because it can cause disease. Risk analysis is the systematic use of available data to identify risks and assess risks to individuals, the environment, assets and values. After risk analysis, a risk assessment should be performed. Risk assessment involves comparing the results of risk analysis with risk acceptance criteria. After the risk assessment, risks that are unbearable should be eliminated or reduced using control measures. All of these steps in a system or activity and identifying and introducing risk control measures to reduce harm to people, the environment, assets and values ​​are called risk management. In the present review study, risk identification, assessment and risk management of COVID-19 in work environments were performed by categorizing studies. The results of this study can help experts in identifying the risks associated with COVID-19, risk assessment and provide risk control strategies in the context of risk management and provide them with useful information to do so.

    Keywords: COVID-19, Risk Identification, Risk Assessment, Risk Management
  • Rajabali Hokmabadi* Pages 124-130
    Background and Aim

    Health care workers have direct contact with COVID-19 infected patients and healthy people, so ensuring the safety of health care workers is important not only to protect them against the coronavirus but also to prevent the spread of the coronavirus in the community. The aim of this review was to determine the risk factors of COVID-19 among health care workers.

    Methods

    In this systematic review, papers related to COVID-19 risk factors among health care workers were assessed. Search for papers was done with focusing on the risk factors of COVID-19 and healthcare professionals and combining appropriate keywords, without limiting the type of study and publishing year, in the scientific databases Pubmed, MEDLINE, Embase, Google Scholar and EBSCOHost.

    Results

    Out of 1750 papers, after removing duplicate papers and reviewing title, abstract and full text, 15 papers remained for data extraction. According to these papers, the risk factors of COVID-19 among health care workers include exposure to infected people, lack of appropriate personal protective equipment, heavy workload, poor infection control and direct contact with contaminated surfaces, lack of hand hygiene and underlying disease (hypertension, diabetes, cardiovascular disease, chronic lung disease, and immunodeficiency).

    Conclusion

    In the COVID-19 pandemic, health care workers are exposed to the occupational risk of morbidity and mortality, so the development of rapid and sustainable measures for comprehensive protection of health care workers is needed.

    Keywords: Risk factor, COVID-19, SARS-CoV-2, Healthcare workers
  • Mehdi Pooladi, Maliheh Entezari*, Ghazal Soleymani, Farnaz Ghaemi, Mehdi Raei, Mahshad Kalantari Pages 131-141

    In late 2019, people around the world became involved with the outbreak of the emerging COVID-19 and its subsequent pandemic. For this reason, researchers in various fields are looking to solve problems related to crisis control and management. The strong transmission power of the SARS-CoV-2 has led experts to use artificial intelligence to combat the pandemic. Artificial intelligence refers to software that, in addition to analyzing data, can have decision-making power, in fact, it is an imitation of expert human intelligence. This study investigates the use of artificial intelligence during the COVID-19 pandemic. Advantages of using artificial intelligence in COVID-19 are presented in the areas of rapid detection and treatment, assistance with rapid diagnosis, monitoring of treatment stages, epidemiology and tracking of infected areas, pandemic status prediction, drug system management, reducing the workload of medical personnel, predicting and monitoring of COVID-19 outbreaks, follow-up of patients, vaccine planning and design. Also, high potential for the application of artificial intelligence in clinical and research laboratories has been estimated. Another potential use of artificial intelligence is to predict mutations that may occur in coronaviruses in the future and cause new symptoms and complications of the disease.

    Keywords: COVID-19, Artificial Intelligence, Clinical Laboratory, SARS-CoV-2
  • Shima Shahyad, Mohammad Taghi Mohammadi* Pages 142-152
    Background and Aim

    School closures, home quarantine, and change in social relationships during the COVID-19 pandemic are the most important factors that influence physical and mental health status in children and teenagers and cause numerous psychological problems in these people who are highly vulnerable. The aim of the current study was to assess, identify and present the psychological interventions affecting the mental health status of children and teenagers.

    Methods

    This narrative review examines published papers on the consequences and presentation of psychological interventions for the mental health of children and teenagers during the COVID-19 pandemic from July 21, 2020, to December 25, 2021. A comprehensive search was done using the keywords of COVID-19 pandemic, the mental health of children and teenagers, and psychological interventions in crises on scientific databases of Pubmed, Science Direct, Scopus, Google Scholar.

    Results

    In total, out of 128 papers, 46 papers were analyzed. According to the results, factors such as long-term fear of infectious with SARS-CoV-2, reduced communication with people in the educational environment, lack of adequate home space, feelings of failure and boredom, and finally financial problems of parents are the most important factors that may have significant effects on the mental health of children and teenagers.

    Conclusion

    Since most psychological disorders are rooted in childhood and children and teenagers are in a very sensitive period of their mental development, mental health cares during crises such as the COVID-19 pandemic is very important. Therefore, by early examination and identification of mental health disorders in children and teenagers and subsequently, identify the causes of these disorders during the COVID-19 pandemic, and finally, by providing useful solutions and preventive interventions, the occurrence of these disorders may be prevented in children and teenagers during this pandemic.

    Keywords: Pandemic, COVID-19, Mental health, Children, Psychological disorders
  • Alireza Jalali Farahani, Sara Ashourzadeh Fallah, Zeinab Khashei, Fatemeh Heidarzadeh, Fatemeh Sadeghi, Pouria Masoudi, Samira Gholami, Maryam Mehrizi, Marziyeh Hajizadeh, Mohammadhossein Shahrabadi, Seyed Morteza Hosseiniara, Farnaz Alimirzalou, Seyed Alireza Rahimi, Reza Hosseiniara, Shahideh Rostami* Pages 153-162

    With the onset of the emerging coronavirus disease-2019 (COVID-19) in late December 2019 in China and its rapid spread around the world, scientists began research to develop and produce an effective vaccine. COVID-19 is caused by the Severe Acute Respiratory Syndrome Coronavirus 2 (SARS-CoV-2). One of the most important structural features of this coronavirus is the presence of spike protein on its surface. This spike protein has been considered by many scientists as a suitable target for the development of vaccines against COVID-19. The SARS-CoV-2 spike protein binds directly to the ACE2 receptor on the surface of human alveolar epithelial cells (AECs), which facilitates virus entry and replication. By August 2021, more than 150 vaccines are developing in various stages of research and clinical trials to combat the pandemic. Most of these vaccines are based on attenuated infectious agent or mRNA, which can induce cellular and humoral immune systems to make antibodies to reduce the risk of death and severe complications when exposed to SARS-CoV-2. With the introduction of the first effective vaccine against COVID-19 by an American-German company called Pfizer–BioNTech on December, 2020, nine months after the first case of COVID-19, scientists were able to complete the multi-year process of producing a new vaccine in less than 10 months and the hopes for saving human beings and returning to normal life came alive. Other reputable companies around the world have since introduced the vaccine, including Moderna, Johnson & Johnson, Oxford/AstraZeneca, Sputnik V, Covaxin, Novavax, Sinovac, and Sinopharm. However, most of these vaccines have not received final approval from reputable organizations such as the FDA and WHO. Iran has also made efforts to develop and produce vaccines in this regard. With the introduction of these vaccines, by August 11, 2021, about 4.4 billion doses of vaccine have been injected worldwide, and global vaccination continues. Leading countries in vaccination include China, India, the United States, Brazil, and Japan, respectively. The major challenge facing existing vaccines is the variety of SARS-CoV-2 mutations that lead to the development of new strains that may be resistant to the vaccine. Therefore, scientific efforts to develop and upgrade vaccines continue.

    Keywords: SARS-CoV-2, COVID-19, Vaccine, Vaccination, Immunogenicity