فهرست مطالب

نشریه روانشناسی شناختی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 29، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • برزان سلیمانی، کامران یزدانبخش*، خدامراد مومنی صفحات 1-15

    افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی در زمینه های مختلف شناختی ازجمله پردازش اطلاعات، تصمیم گیری، برنامه ریزی، حافظه و حل مسئله مشکلاتی را تجربه می کنند. هدف از پژوهش حاضر مدل یابی نقش میانجی آگاهی فراشناختی در رابطه حافظه سرگذشتی بیش کلی گرا و حل مسئله بود. پژوهش از نوع بنیادی و از نظر روش اجرا از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمام افراد دارای اختلال شخصیت مرزی مراجعه کننده به مراکز مشاوره و کلینیک های روان شناسی و روان پزشکی استان کردستان در سال های 98 -1397 بود. 300 نفر دارای تشخیص اختلال شخصیت مرزی بر اساس مصاحبه بالینی که مایل به شرکت در پژوهش بودند انتخاب شدند و به آزمون حافظه سرگذشتی شرح حال، پرسشنامه آگاهی فراشناخت و پرسشنامه حل مسئله اجتماعی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از نرم افزار Amos مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد حافظه سرگذشتی بیش کلی گرا با ضریب 17/0 بر مهارت های حل مسئله و با ضریب 20/0 بر آگاهی فراشناخت اثر مستقیم داشت. همچنین، اثر مستقیم آگاهی فراشناختی بر حل مسئله 35/0 بود. حافظه سرگذشتی 4 درصد از واریانس آگاهی فراشناختی و همچنین حافظه سرگذشتی به همراه آگاهی فراشناختی 17 در صد از تغییرات حل مسئله را پیش بینی کردند. اثر غیرمستقیم حافظه سرگذشتی بیش کلی گرا بر مهارت های حل مسئله 07/0 بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که آگاهی فراشناختی به عنوان واسطه همانند یک ناظر عمل می کند که موجب افزایش نمرات مهارت حل مسئله می شود.

    کلیدواژگان: حافظه سرگذشتی بیش کلی گرا، آگاهی فراشناخت، حل مسئله، اختلال شخصیت مرزی
  • سمیرا نصرآبادی، سید محمدحسین موسوی نسب*، قاسم عسکری زاده، محسن شهبا صفحات 16-26

    بدعملکردی کارکرد اجرایی یکی از مشخصه های آسیب مغزی تروماتیک (TBI) است و با عوارض قابل توجهی همراه است. نقص در حل مسیله،تنظیم هیجان و توجه از متداول ترین پدیده های بعد از آسیب مغزی می باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله کوتاه مدت کارکرد اجرایی مضاعف بر حل مسله، تنظیم هیجان و توجه انتخابی در بیماران آسیب مغزی تروماتیک صورت گرفت. در یک طرح نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون توام با گروه کنترل، و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند،20 آزمودنی دچار آسیب مغزی به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل جایگزین شدند (10نفر در گروه آزمایش و10نفر درگروه گواه). پس از اجرای پیش آزمون گروه آزمایش مداخله کوتاه مدت کارکرد اجرایی مضاعف را طی 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت کرد در حالی که گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. سنجش در دو مرحله ی پیش آزمون- پس آزمون و با استفاده از مجموعه آزمون های نرم افزاری برج لندن، استروپ و پرسشنامه تنظیم هیجان جان و گراس (2003) انجام شد. جهت تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس استفاده گردید. نتایج نشان داد که بین گروه آزمایش، نسبت به گروه گواه، تفاوت معناداری در میانگین نمرات، در پس آزمون در تمام متغیرها وجود دارد. بنابراین می توان نتیجه گرفت مداخله کوتاه مدت کارکرد اجرایی مضاعف، اثر بخشی چشمگیری بر بهبود توجه، تنظیم هیجان و حل مسئله افراد آسیب مغزی تروماتیک دارد.

    کلیدواژگان: مداخله کوتاه مدت کارکرد اجرایی مضاعف، حل مسئله، تنظیم هیجان، توجه انتخابی، آسیب مغزی تروماتیک
  • احمد اژدرلو، مریم طبیعی*، محمد اژدرلو صفحات 27-40

    شواهد حاصل از مطالعات عصب شناختی نشان می دهد که علایم اصلی اختلال طیف اتیسم نظیر نقص در برقراری ارتباط اجتماعی، گفتار، رفتارهای تکراری و غیره با نابهنجاری ارتباطات عصبی در ارتباط است. تاکنون مطالعات زیادی در خصوص چگونگی ارتباطات عصبی گروه دارای اختلال طیف اتیسم با روش های مختلف صورت گرفته است. در این میان، الکتروآنسفالوگرافی یک ابزار کارا و غیرتهاجمی است که فعالیت الکتریکی مغز را ثبت می کند و کمک می کند تا بتوان اطلاعاتی از ساختار ارتباطات عصبی و کارکردهای شناختی به دست آورد. از این رو، در این پژوهش سعی بر این است تا با استفاده از شاخص کوهرنس در الگوهای الکتروآنسفالوگرافی کمی، به مقایسه چگونگی عملکرد ارتباطات عصبی کودکان دارای اختلال طیف اتیسم و کودکان طبیعی پرداخته شود. پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقایسه ای می باشد. جامعه آماری پژوهش تمامی کودکان 6 تا 13 ساله مبتلا به اختلال طیف اتیسم مراجعه کننده به کلینیک مهراز اندیشه واقع در شهر شیراز بودند. از این میان با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 15 کودک (4 دختر و 11 پسر) دارای اختلال طیف اتیسم انتخاب شدند و با 15 کودک طبیعی که بر اساس جنسیت و سن تقویمی با گروه آزمایش همتا شدند مورد مقایسه قرار گرفتند. داده های به دست آمده از الکتروآنسفالوگرافی کمی نشان می دهد که تفاوت معناداری میان ارتباطات عصبی (میان نیمکره ای) بین دو گروه وجود دارد. بدین صورت که کوهرنس امواج دلتا (05/0<p) و تتا (05/0<p) در ناحیه پیش پیشانی، تتا (05/0<p) و آلفا (05/0<p) در ناحیه مرکزی، تتا (001/0<p)، آلفا (001/0<p) و بتا (001/0<p) در ناحیه پس سری و در نهایت دلتا (001/0<p)، تتا (001/0<p) و آلفا (05/0<p) در ناحیه گیجگاهی مبتلایان به اختلال طیف اتیسم بیشتر بود. نتایج کمی به دست آمده از پژوهش حاضر حاکی از وجود نقص در ارتباطات عصبی کودکان دارای اتیسم است و فرضیه وجود نابهنجاری در ارتباطات عصبی آنها را تایید می کند. بنابراین، با تکیه بر این یافته ها می توان از الگوی ارتباطات شبکه ای در مغز به عنوان شاخصی مناسب در بررسی و شناخت اختلال طیف اتیسم استفاده کرد و با ایجاد تغییر در الگوی امواج مغزی به پیشرفت مداخلات بالینی برای این گروه و درمان آن ها کمک کرد.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اتیسم، کوهرنس، الکتروآنسفالوگرافی کمی، ارتباطات از هم گسسته مغزی، کودکان طبیعی
  • پریسا اسداللهی، محمدحسین سالاری فر*، لیلا طالب زاده شوشتری صفحات 41-53

    هدف پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی آموزش باورها و حالت فراشناختی بر حافظه کاری دانش آموزان ابتدایی بود. روش پژوهش، براساس هدف کاربردی و برحسب گردآوری اطلاعات شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه گواه و یک مرحله پیگیری است. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان ابتدایی مدارس دخترانه شهر بیرجند بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 46 نفر از دانش آموزان پایه ششم به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و در دو گروه 23 نفری آزمایش و گواه جایگزین شدند. برای آموزش باورها و حالت فراشناختی از بسته آموزش فراشناختی و برای سنجش حافظه کاری از آزمون رایانه ای بازشناسی تصاویر (N-Back) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون های یو مان-ویتنی، فریدمن و ویلکاکسون تحلیل شد. نتایج نشان داد، گروه آزمایش و گروه گواه در پس آزمون بایکدیگر تفاوت معناداری دارند و میانگین گروه آزمایش در حافظه کاری از میانگین گروه گواه بیشتر بود. نتایج آزمون پیگیری حاکی از ماندگاری اثربخشی آموزش بود. به بیان دیگر آموزش فراشناختی، حافظه کاری را افزایش می دهد. بر اساس یافته های پژوهش می توان گفت، با استفاده از آموزش باورها و حالت فراشناختی، حافظه کاری دانش آموزان ابتدایی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، حالت فراشناختی، حافظه کاری، دانش آموزان دوره ابتدایی
  • فائزه دانشمند بهمن، عاتکه گشوارپور* صفحات 54-69

    اضطراب واکنش طبیعی انسان ها در برابر فشار روانی است که در رویارویی با عوامل مختلف ایجاد می شود. امروزه، حالت های اضطرابی توسط متخصصان با استفاده از نشانه های اضطراب و با ارایه پرسش هایی تشخیص داده می شود. هدف از این مطالعه تحلیلی-مشاهده ای، طبقه بندی خودکار دو سطح اضطراب و نرمال با تحلیل سیگنال الکتروانسفالوگرام است. در این مقاله، از پایگاه داده DASPS استفاده شد که حاوی الکتروانسفالوگرام 14 کاناله از 23 نفر (13 زن و 10 مرد، میانگین سن 30 سال) در حین ایجاد اضطراب است. تحریک اضطراب به صورت غرقه سازی، مواجهه واقعی با یک محرک ترسناک ارایه شده است. دادگان بر اساس نتایج آزمون خودارزیابی آدمک به دو گروه (1) نرمال و اضطراب کم و (2) اضطراب متوسط و زیاد تقسیم بندی شدند. آنتروپی تقریبی، بعد فرکتال و نمای لیاپانوف به عنوان ویژگی های غیر خطی از تمام کانال ها استخراج شدند. از حداقل افزونگی حداکثر ارتباط برای انتخاب بهترین ویژگی جهت اعمال به شبکه پرسپترون چند لایه استفاده شد. برای ارزیابی عملکرد الگوریتم، ساختارهای مختلف شبکه از حیث تعداد ویژگی و نورون و همچنین ابعاد مختلف ویژگی بررسی شد. ماکزیمم صحت، دقت، f1-score و حساسیت در 20 بار تکرار در تمامی حالات برابر با 100 است و با افزایش تعداد نورون، میانگین صحت افزایش می یابد. بهترین نتایج برای تعداد 5 ویژگی و 15 نورون بدست آمد که میانگین صحت، دقت، f1-score و حساسیت برای آن به ترتیب 80 %، 75/92 %، 15/84 % و 58/80 % بود. نتایج این مقاله نشان دهنده ی توانمندی الگوریتم پیشنهادی برای تشخیص افراد مضطرب از افراد نرمال می باشد.

    کلیدواژگان: الکتروآنسفالگرافی، اضطراب، ویژگیهای غیرخطی، انتخاب ویژگی، شبکه پرسپترون چندلایه
  • محسن امیری، جهانگیر کرمی*، خدامراد مومنی صفحات 70-88

    با توجه به اهمیت توانبخشی در کودکان دارای ناتوانایی های یادگیری خاص، هدف پژوهش حاضر تعیین تاثیر برنامه ی ورزش مغزی بر سرکوبی نسبت امواج تتا برآلفا و حافظه ی فعال دانش آموزان 8 تا 12 ساله ی دارای مشکل خواندن یا مشکل نوشتن بود. این پژوهش از نوع مطالعات نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل تمامی کودکان دختر و پسر دارای مشکل خواندن یا مشکل نوشتن بود که از طرف مدارس، به مراکز ویژه ی اختلالات یادگیری شهر کرمانشاه ارجاع شده بودند. روش نمونه گیری پژوهش از نوع نمونه گیری در دسترس بود. به این منظور، با توجه به معیارهای ورود و خروج، 20 دانش آموز 8 تا 12 ساله انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 10 نفره قرار گرفتند. گروه آزمایشی، مداخله ی ورزش مغزی را به مدت 20 جلسه 20 دقیقه ای در طول 10 هفته دریافت کردند. به منظور ثبت امواج مغزی شرکت کنندگان از دستگاه نوروفیدبک دو کاناله و جهت سنجش حافظه ی فعال آن ها از نرم افزار حافظه ی وکسلر استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس یک راهه ی تک متغیری و چند متغیری با استفاده از نرم افزار  SPSS نسخه ی 26 در سطح معناداری 5/0 استفاده شد. نتایج نشان داد که نسبت امواج تتا بر آلفا در گروه آزمایش به طور معناداری کاهش و فراخنای حافظه ی فعال در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری افزایش داشته است (P<0/05). یافته های این پژوهش نشان داد که ورزش مغزی می تواند موجب سرکوب معنادار نسبت امواج تتا بر آلفا و همچنین بهبود حافظه ی فعال در این کودکان شود. یافته های این پژوهش موید شواهد عصب شناختی برای تاثیر مثبت مداخله ی ورزش مغزی بر تعدیل امواج مغزی و  حافظه ی فعال در کودکان با مشکل خواندن یا مشکل نوشتن است.

    کلیدواژگان: ورزش مغزی، سرکوب نسبت تتا بر آلفا، حافظه ی فعال، مشکل خواندن، مشکل نوشتن
|
  • Barzan Soleimani, Kamran Yazdanbakhsh*, Khodamorad Momeni Pages 1-15

    People with borderline personality disorder experience problems in a variety of cognitive areas, including information processing, decision making, planning, memory, and problem solving. The aim of the study was to modeling the intermediate role of metacognitive awareness on the relationship between overgeneral autobiographical memory and problem solving. The research was fundamental and in terms of implementation method was correlational. The statistical population included all individuals with borderline personality disorder who referred to psychological and psychiatric clinics in Kurdistan province in 1397-98. 300 patients with diagnosis of borderline personality disorder based on clinical interview and willing to participate in the study were selected. They answered the Autobiographical memory test, metacognition awareness questionnaire and social problem solving inventory. Data were analyzed using Amos software. Findings showed that overgeneral autobiographical memory has a direct effect on problem solving skills and metacognitive awareness with coefficients of 0.17 and 0.20, respectively. Also, the direct effect of metacognitive awareness on problem solving was 0.35. Overgeneral Autobiographical memory predicted 4% of the variance of metacognitive awareness, and Overgeneral autobiographical memory with metacognitive awareness predicted 17% of problem-solving changes. On the other hand, the indirect effect of Overgeneral autobiographical memory on problem-solving skills was 0.07, which shows that the indirect effect of Overgeneral autobiographical memory on problem-solving skills is significant. Therefore, it can be concluded that metacognitive awareness acts as a mediator as an observer, which increases the scores of problem-solving skills.

    Keywords: Over general autobiographical memory, metacognitive awareness, problem solving, borderline personality disorder
  • Samira Nasr Abadi, S. M. Hossein Mousavi Nasab*, Ghasem Askari Zadeh, Mohsen Shahba Pages 16-26

    Executive dysfunction is a hallmark of traumatic brain injury (TBI) and is associated with significant complications. Deficiency in problem-solving, emotion regulation, and attention is one of the most common phenomena after brain injury. This study aimed to evaluate the effectiveness of short-term intervention of dual executive function on problem-solving, emotion regulation, and selective attention in patients with traumatic brain injury. This quasi-experimental design used pre-test and post-test with a control group. Twenty subjects with brain injury were selected with the Purposive sampling method. They were randomly entered into two experimental and control groups (10 in the experimental group and 10 in the control group). After performing the pre-test, the experimental group received the short-term intervention and double executive function in 8 sessions of 90 minutes, while the control group did not receive any intervention. The assessment was performed in two stages of pre-test-post-test using a set of software tests of the Tower of London, Stroop and John and Gross (2003) Emotion Regulation Questionnaire. Analysis of covariance was used to analyze the data. The results showed a significant difference in the mean scores between the experimental group and the control group in all variables after the test. Therefore, it can be concluded that short-term intervention of dual executive function has a significant effect on improving attention, emotion regulation, and problem-solving in people with traumatic brain injury.

    Keywords: Short-Term Executive Plus Intervention, Problem Solving, Emotion Regulation, Selective attention, Traumatic Brain Injury
  • Ahmad Azhdarloo, Maryam Tabiee*, Mohammad Azhdarloo Pages 27-40

    Recent neuroimaging studies have shown that main symptoms of Autism Spectrum Disorder (ASD) such as deficits in social communication, speech and repetitive behaviors are associated with abnormalities in neural connectivity. The abnormalities in neural connectivity have been studied by several methods. Among these methods, electroencephalography is an efficient and a non-invasive tool that records brain electrical activity and helps us to gain information about brain neural connectivity and cognitive characters. Therefore, the purpose of this study was to analyze electroencephalogram resting state data to compare brain connectivity (coherence) patterns between children with ASD and typically developing children. The method of this study was descriptive-analytical. The population of the study consisted of all children with ASD (aged 6-13) referred to psychologists in Mehraz Andisheh Clinic in Shiraz. Fifteen children with ASD (boys = 11 and girls = 4) were selected via purposeful sampling method. Moreover, a group of fifteen typically developing children who were matched based on chronological age and gender were recruited. Quantitative Electroencephalography data analyses showed a significant difference between the two groups and indicating hyper connectivity in most frequency bands among children with ASD. Therefore, quantitative electroencephalography patterns of children with ASD indicated an increase in the levels of coherence in delta (p < .05) and theta (p < .05) powers in the prefrontal region, theta (p < .05) and alpha (p < .05) waves in the central region, in theta (p < .001), alpha (p < .001) and beta (p < .001) waves in the occipital region, in addition to delta (p < .001), theta (p < .001) and alpha (p < .001) waves in the temporal region. The findings demonstrated abnormalities in brain connectivity (coherence) patterns of children with ASD which is supported by cortical connectivity theory. Consequently, these findings (hyper connectivity patterns) can be considered as a useful marker to better diagnose ASD. Moreover, changing these patterns may have a positive impact on the treatment of individuals with ASD.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Coherence, Quantitative Electroencephalography, Disrupted Cortical Connectivity, Typically Developing Children
  • Parisa Asadollahi, MohammadHosein Salarifar*, Laila Talebzadah Shoshtari Pages 41-53

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of training metacognitive beliefs and state on working memory of elementary school students. This study was a quasi-experimental study with a pre-test, post-test, follow-up and a control group design. The population consisted of elementary school students in Birjand. Forty-six students in the sixth grade were recruited via convenience sampling method. The participants were allocated to the experimental group (n = 23) and the control group (n = 23). The metacognitive training package was used to teach metacognitive beliefs and state. Moreover, the computer image recognition test (N-Back) was used to evaluate working memory. Data were analyzed using Mann Whitney U, Friedman and Wilcoxon tests. The findings indicated a significant difference between the experimental group and the control group. Furthermore, the experimental group showed higher levels of mean in working memory scores compared to the control group. The results of the follow-up test suggested the lasting effect of the training. According to the results of the present study, it can be concluded that training metacognitive beliefs and state might enhances students’ working memory.

    Keywords: Metacognitive Beliefs, Metacognitive State, Working Memory, Elementary School Students
  • Faezeh Daneshmand Bahman, Ateke Goshvarpour* Pages 54-69

    Anxiety is a natural reaction of humans to stress that occurs in the face of various factors. Anxiety is considered as a mental illness if it is excessive and uncontrollable in the form of fear and anxiety. Today, clinicians use certain criteria to diagnose anxiety disorders. This analytical-observational study was aimed at automatically classifying the two levels of anxious and normal by analyzing electroencephalogram signals. In this paper, the DASPS database was used, which contains a 14-channel electroencephalogram of 23 people (13 females and 10 males, mean age 30 years) during anxiety. Anxiety was presented in the form of flooding as actual exposure to the feared stimulus. Based on the results of the Self-Assessment Manikin, data were divided into two groups: (1) normal and low anxiety and (2) moderate and high anxiety. Approximate entropy, fractal dimension, and Lyapunov exponents were extracted from all channels as nonlinear properties. Maximum relevance and minimum redundancy were used to select the best feature to apply to the multilayer perceptron network. To evaluate the performance of the algorithm, different network structures were examined in terms of the number of features and neurons as well as different feature dimensions. Maximum accuracy, precision, f1-score, and sensitivity in 20 repetitions in all cases is equal to 100, and with an increasing number of neurons, the average accuracy increases. The best results were obtained for 5 features and 15 neurons, where the mean accuracy, precision, f1-score, and sensitivity for it were 80%, 92.75%, 84.15%, and 80.58%, respectively. The results of this paper indicated the capability of the proposed algorithm to distinguish anxious people from normal ones.

    Keywords: Electroencephalography, Anxiety, Nonlinear features, Feature selection, Multilayer perceptron network
  • Mohsen Amiri, Jahangir Karami*, Khodamorad Momeni Pages 70-88

    Due to the importance of rehabilitation among children with special learning disabilities, the aim of this study was to evaluate the effect of brain Gym on suppression of theta/alpha ratio and working memory of students aged 8 to 12 years with dyslexia or dysgraphia. This research was a quasi-experimental study with a pre-test and post-test design with a control group. The population of this study included all girls and boys with reading or writing disorders referring to special centers for learning disabilities in Kermanshah. The convenience sampling methods were used. For this purpose, according to the inclusion and exclusion criteria, 20 students aged 8 to 12 years were selected and randomly allocated into two groups of 10 people. The experimental group were received brain Gym intervention for 20 sessions of 20 minutes over 10 weeks. In order to record the brain waves of the participants, a dual-channel neurofeedback device was used. Moreover, the Wechsler memory software was used to measure their active memory. To analyze the data, univariate one-way covariance analysis and multivariate one-way covariance analysis were used using SPSS software version 26. The results showed that the ratio of theta waves to alpha in the experimental group was significantly reduced and active memory span in the experimental group was significantly increased compared to the control group (P < .05). The findings of this study indicated that brain exercise can significantly suppress the ratio of theta waves to alpha and also improve working memory among children with special learning disabilities. The findings confirm the neurological evidence for the positive effect of the brain Gym intervention on the modulation of brain waves and working memory in children with dyslexia or dysgraphia.

    Keywords: Brain Gym, Suppression of Theta, Alpha Ratio, Working Memory, Dyslexia, Dysgraphia