فهرست مطالب

حقوق اداری - پیاپی 28 (پاییز 1400)

نشریه حقوق اداری
پیاپی 28 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/18
  • تعداد عناوین: 11
|
  • گودرز افتخارجهرمی*، سعید شجاعی آرانی، جنت خداداد صفحات 9-34

    نقش ثبت املاک در تامین امنیت حقوقی غیرقابل انکار است اما، ثبت، بدون اتکاء و ارتباط با کاداستر از ایفاء کامل این نقش ذاتی باز می ماند. امنیت و ثبت حقوق مالکیت زمین، عنصری بنیادی برای از بین بردن فقر، تامین بازار امن معاملات املاک و نیل به توسعه پایدار است. رشد فزاینده جمعیت، توسعه افقی و عمودی شهرها، نابرابری های اجتماعی و آسیب های زیست محیطی بازاندیشی در ابزارهای نظم بخشی گذشته در حوزه زمین و مدیریت آن را ضروری ساخته است. مدیریت موثر زمین، مستلزم زیرساخت اطلاعات مکانی است و تامین هسته اصلی این اطلاعات را سیستم کاداستری (ثبت و کاداستر) یک کشور به عهده دارد. امروزه، ساماندهی مجدد سیستم های کاداستری و پویایی مداوم آنها برای مدیریت بهینه زمین و مقابله با پدیده های ذکرشده اجتناب ناپذیر است. کاداستر متاثر از پویایی رابطه انسان با زمین، در طول زمان از حیث مفهومی و نیز ارتباط با ثبت تکامل یافته است. تبدیل کاداستر از یک ابزار فنی به یک سیستم فنی- اجتماعی و تکامل آنها به سوی ادغام کامل نتیجه این پویایی است. بررسی این تحولات و ارتباط متقابل ثبت و کاداستر در ایران و فرانسه موضوع پژوهش حاضر است که با شیوه توصیفی- تحلیلی انجام و نشان می دهد ارتباط دو نهاد در کشورهای موردمطالعه، در قالب «ادغام» و «ارتباط متقابل» تحقق یافته اگرچه از حیث موفقیت در دستیابی به اهداف، دو کشور در سطح یکسانی قرار ندارند.

    کلیدواژگان: امنیت مالکیت زمین، ثبت املاک، کاداستر (حدنگار)، مدیریت زمین
  • علی بابائی مهر، حسین فروغی نیا*، مژگان کیوانی فر صفحات 35-52

    بی شک با وجود خلاء، نقص، اجمال و تعارض قوانین، تفسیر قضایی امری اجتناب ناپذیر و پذیرفته شده در همه نظام های حقوقی است. به گونه ای که صلاحیت تفسیری مقامات قضایی بایستی مبتنی بر اصول و قواعد ضابطه مند مندرج در قانون اساسی باشد تا در تطبیق حکم با موضوع، شاهد رویه های متعددی نباشیم، بر همین مبنا، صیانت از قانون اساسی به عنوان بنیادی ترین قانون حاکم بر نظام حقوقی هر کشور، نیاز به ابزارهای کنترل کننده با شیوه های قانونمند دارد که سازوکارهای مشارکت چنین نهادی در فرایند اساسی سازی حقوق اداری نیز به عنوان ابزاری در راستای نظارت مبتنی بر قانون اساسی مقررات دولتی و اعتلای هر چه بیشتر فرایند صیانت از قانون اساسی تحقق می یابد. هدف از این نوشتار، با توجه به ارتباط نزدیک و معنادار حقوق اداری با حقوق اساسی، نحوه استانداردسازی تفسیر قضایی مبتنی بر قانون اساسی و ارایه ضابطه های اعمال پذیر بر اساس اصول حاکم بر حقوق عمومی به ویژه اداری در نظام جمهوری اسلامی ایران است. با توجه به مساله حایز اهمیت این نوشتار راجع به نقش تفسیر قضایی قانون اساسی در سایه اصول و قواعد حاکم بر حقوق اداری برای صیانت از قانون اساسی و اساسی حقوق اداری، نتایج نوشتار حاضر نشان می دهد که نقش کلیدی حقوق اداری به طور عام و نهادها و دادگاه های اداری به طور خاص، در تحقق، تامین و تضمین ارزش های بنیادین دستورگرایی و از مسیر اساسی سازی حقوق اداری در جایگاه تفسیر قضایی با لحاظ اصول و قواحد حاکم بر حقوق اداری به خوبی آشکار می شود. لذا نوشتار حاضر با تمرکز بر نگرشی حقوقی به موضوع تفسیر قضایی قانون اساسی به روش توصیفی و تحلیلی و با استفاده از منابع اسنادی و کتابخانه ای پردازش شده است.

    کلیدواژگان: تفسیر قضایی، قانون اساسی، حقوق اداری، اساسی سازی، دیوان عدالت اداری
  • سعید خانی*، افشین عبداللهی صفحات 53-74

    فساد اداری مانعی اساسی در راه توسعه اقتصادی در چشم‏‎انداز بیست ساله نظام است. مقاله حاضر، سطح و علل بروز فساد اداری در سازمان‎‏های دولتی استان کردستان را با رویکردی جرم شناختی بررسی کرده است. با الهام از رویکردهای نظری، نظریه‎‏ های مبین بروز فساد اداری در سه سطح کلان، متوسط و خرد تدوین شد. مطالعه با رویکرد کمی و به روش پیمایشی در سال 1396 انجام گرفت و برای سنجش متغیرها از رویکرد «فساد ادراک‏‎ شده» استفاده گردید. داده‏‎ ها با استفاده از پرسشنامه محقق‎‏ ساخته از 242 نفر از شهروندان 64- 25 ساله ساکن در شهرهای سنندج، سقز، مریوان، بیجار و قروه که با نمونه‏‎گیری چندمرحله ای برگزیده شدند، جمع‎‏آوری شد. پرسشنامه تحقیق نیز از طریق اعتبار محتوا، اعتبار عاملی و ثبات درونی مورد تایید قرار گرفت و داده‏‎ها در SPSS تحلیل شدند. نتایج نشان داد که سطح بروز فساد اداری در سازمان‏‎های دولتی استان کردستان بسیار زیاد و از نظر آماری معنی‎‏دار است. از دید مردم، ضعف کنترل‏‎های بیرونی، سست شدن ارزش‎‏های اخلاقی، فردگرایی شدید، نابرابری اقتصادی، وجود فرهنگ فساد، نداشتن امید به آینده، و ضعف کنترل‏‎های درونی از جمله دلایل بروز فساد اداری است. تحلیل چندمتغیره هم نشان داد که سه متغیر کنترل‏‎های بیرونی، ارزش‎‏های اخلاقی و نابرابری دارای بیشترین اثر بر متغیر وابسته بوده و حدود 71 درصد از تغییرات سطح بروز فساد اداری را توضیح می‏‎دهند. این تحقیق از پشتوانه نظری و تجربی قوی برخوردار بوده و با توجه به نتایج، راه‏‎ حل‏‎هایی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سطح فساد اداری، فساد ادراک شده، علل فساد اداری، سازمان های دولتی، کردستان
  • سعید خانی والی زاده* صفحات 75-94

    یکی از مواردی که نقش ویژه ای را در حمایت از حقوق و منافع شهروندان در برابر تصمیمات اداری نامطلوب ایفا می نماید، اعطای مهلت کافی به فرد پیش از اتخاذ یک تصمیم اداری است که این امر ارتباط مستقیمی با حقوق دفاعی افراد دارد. در این نوشتار به این سوال پرداخته شده که پیش از اتخاذ یک تصمیم اداری، به چه نحو مهلتی کافی برای شهروندان برای آماده سازی دفاعیات آن ها درنظر گرفته شده است. مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی در دو بخش تنظیم شده و به تبیین ضرورت و معیارهای اعطای مهلت کافی و استثناهای این مساله پرداخته است. در پایان، ملاحظه می شود که امروزه این مساله و ضرورت رعایت آن در نظام های حقوقی جمهوری اسلامی ایران و فرانسه پذیرفته شده است؛ هرچند این مساله در ایران در قوانین و مقررات پراکنده و در آرای معدود دیوان عدالت اداری مورد توجه قرار گرفته است، ضرورت دارد تا از طریق یک قانون عام در تمامی حوزه های حقوق اداری رعایت شود.

    کلیدواژگان: مهلت کافی، رسیدگی اداری، حقوق دفاعی، شورای دولتی، تصمیم گیری های اداری
  • مرتضی سرایی، ولی رستمی*، محمد راسخ، یدالله دادگر صفحات 95-114

    تحقیق حاضر به بررسی سازوکارهای تامین مالیات مطلوب در پرتو سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی می پردازد. هرچند تعریف روشنی از مالیات بهینه (مطلوب) ارایه نگردیده است اما در عین حال می توان آن را با استفاده از اصول مهمی همچون شفافیت، عدالت محوری، پاسخگویی به خوبی مورد شناخت، ارزیابی و تحلیل قرار داد، اصولی که مهمترین و مبنایی ترین پایه های شکل گیری یک نظام مالیاتی بهینه به شمار می آیند. از سوی دیگر امروزه سیاست های مرتبط با اقتصاد مقاومتی نیازمند الزامات خاصی است که از مهمترین آن ها باید به تحقق و شکل گیری نظام مالیات بهینه اشاره نمود. مهم ترین سوالی که در ارتباط با مقاله حاضر قابل طرح است این می باشد که راهکارهای تحقق و شکل گیری نظام مالیات مطلوب با توجه به مفاد سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی ابلاغی مقام رهبری کدامند؟ تحقق سیاست های مالیاتی مرتبط با سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی نیازمند برقراری مالیات محلی (بند اول)، تقویت بخش خصوصی (بندهای 15،12، 1)، جلوگیری از فرار مالیاتی (بند 16)، لزوم اجرای درست مالیات منفی (هدفمندی یارانه) (بند 3)، لزوم کاهش وابستگی به منابع نفتی (بندهای 18،17)، شناسایی پایه های جدید مالیاتی (بند 16)، اصلاح و بازبینی نظام قانونگذاری مرتبط با مالیات (بند 8) می باشد. مسیری که تا تحقق نقطه مطلوب فاصله زیادی وجود دارد. تحقیق حاضر در صدد است با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی به تحلیل، وا کاوی، بررسی، ارزیابی ارتباط میان نظام مالیات بهینه (مطلوب) و سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی درچارچوب نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران بپردازد.

    کلیدواژگان: مالیات بهینه، اقتصاد مقاومتی، مالیات، دولت بهینه، سیاست های کلی
  • علی طاهری*، ابراهیم موسی زاده صفحات 115-134

    خدمات عمومی یکی از نظریه های مهم و پایه ای حقوق اداری ایران است و به رغم برخی تحولات در این حوزه، همچنان جایگاه مهم و اساسی خود را در سیستم اداری ایران حفظ کرده است. اکنون، حدود سه دهه از پیگیری سیاست های بازارگرایانه و ایجاد تحول در بخش دولتی ایران مبتنی بر اصول و ارکان «مدیریت دولتی نوین» می گذرد. با توجه به آنکه حقوق اداری به طرز ناگسستنی با تاریخ روابط میان دولت و بازار پیوند خورده است و اساسا ظهور مفهوم خدمات عمومی، محصول نگرش به ضرورت مداخله دولت در بازار و امور اقتصادی و اجتماعی بوده است، این پرسش مطرح می شود که آیا حاکمیت سیاست های بازارگرایانه، خدمات عمومی و به ویژه وصف همگانی بودن این خدمات را تضعیف نخواهد کرد؟ برای پاسخ به این پرسش ضمن مرور مفاهیم حکمرانی بازارگرایانه و خدمات عمومی، از دو چارچوب مشهور برای ارزیابی کیفی میزان همگانی بودن خدمات عمومی با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی بهره گرفته ایم و مشخص شد، حکمرانی بازارگرایانه موجب کمرنگ شدن و از میان رفتن همگانی بودن خدمات عمومی می شود. بر این اساس پیشنهاد شده است با توجه به نظریات جدیدتر نظیر خدمات عمومی نوین یا دولت نیووبری، خدمات عمومی و نقش دولت در ارایه آنها بازمهندسی شود و تا آن زمان، سیاست های جبرانی نیز در پیش گرفته شود.

    کلیدواژگان: حکمرانی بازارگرایانه، مدیریت دولتی نوین، خدمات عمومی، نئولیبرالیسم، همگانی بودن
  • رسول عباسی*، محمد طالاری، زهرا میرزایی صفحات 135-162

    در سال های اخیر، خدمات دولت الکترونیکی به ویژه در زمان همه گیری ویروس کرونا به شدت در حال افزایش است و ایجاد و حفظ اعتماد شهروندان به دریافت این شکل ارایه خدمات، ضروری است. بالطبع قوه قضاییه نیز در حال گسترش خدمات الکترونیکی خود خصوصا از مجرای تاسیس دفاتر خدمات الکترونیک قضایی است. از این رو، هدف این پژوهش بررسی کیفیت خدمات قضایی و اثر آن بر اعتماد شهروندان به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی است. این دفاتر در حال حاضر، ترکیبی از خدمات حضوری و الکترونیکی را ارایه می دهند. جامعه آماری این پژوهش، شهروندانی است که به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده اند. برای سنجش متغیرهای پژوهش، پرسشنامه های استاندارد بین 384 نفر از مراجعان به این دفاتر توزیع شد. بررسی میانگین پاسخ های مراجعان به دفاتر الکترونیک قضایی نشان داد عدد میانگین رضایت مراجعان از خدمات الکترونیک، بسیار بالاتر از خدمات حضوری است. تحلیل متغیرها به تفکیک ابعاد نیز نشان می دهد مراجعان، رضایت بسیار پایینی از کیفیت خدمات حضوری دفاتر در دو بعد اصلی قابلیت اطمینان و پاسخگویی دارند. میانگین پاسخ ها در سه بعد ویژگی های فیزیکی، تضمین و همدلی بیشتر از حد میانگین است. میانگین پاسخ ها در ابعاد پرسشنامه ارزیابی کیفیت سامانه الکترونیکی نشان می دهد مراجعان رضایت بالایی از کیفیت کار این سامانه در دو بعد کیفیت اطلاعات و کیفیت خدمات الکترونیک دارند ولی رضایت از کیفیت سیستم از حد میانگین، کمتر است. رضایت بسیار بالای مراجعان از خدمات الکترونیک در مقایسه با خدمات حضوری و همچنین اثر بیشتر خدمات الکترونیکی بر اعتماد مراجعان دلالت می کند که قوه قضاییه کشور باید هر چه بیشتر به سمت کاهش خدمات حضوری و افزایش خدمات الکترونیک با استفاده از فناوری های روز باشد. وجود بخش های راهنمای جامع در زمینه نحوه استفاده از سیستم همراه با تصاویر به منظور ساده سازی و کاربرپسند نمودن استفاده از آن و شفاف سازی دستورالعمل های استفاده از خدمات الکترونیک از پیشنهادهای پژوهش است.

    کلیدواژگان: اعتماد شهروندان، کیفیت خدمات الکترونیک، دادرسی الکترونیکی، قوه قضاییه، دفاتر خدمات الکترونیک قضایی
  • زهرا عبدی نژاد، مریم مجیدی*، زین العابدین امینی سابق، احسان ساده صفحات 163-188

    اخلاق حرفه ای مهمترین جزء اخلاق کاربردی است که به مباحث اخلاقی در حرفه می پردازد و درصدد ارایه شیوه ها و دستورالعمل هایی است که تکالیف را برای افراد و گروه های حرفه ای مشخص نماید اخلاق حرفه ای نوعی تعهد اخلاقی و وجدان کاری نسبت به هر نوع وظیفه و مسئولیت است. اخلاق حرفه ای از حوزه هایی است که با مبانی ارزشی و اعتقادی ارتباطی وثیق دارد. این مقاله ضمن بررسی اخلاق حرفه ای به نقش موثر ارزش های اسلامی در صنعت نفت می پردازد و در ادامه با بیان ارزش ها به عنوان جوهره اصول اخلاقی، به ارایه راهکارهایی جهت نهادینه کردن اخلاق حرفه ای در سازمان پرداخته می شود. در این مقاله تلاش شده است به این موضوع به صورتی علمی پرداخته شود.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، ارزش های اسلامی، صنعت نفت، اخلاق، ارزش
  • سید محمدرضا قدردانی*، روح الله اسلامی صفحات 189-212

    محله محوری بر پایه ایده ساماندهی و اداره امور شهر با کمک گرفتن از شهروندان ساکن در هر محله استوار است و به حل سریع تر مسایل و مشکلات شهری منجر می شود. مطابق این الگو، از گرد هم آمدن نمایندگان اهالی محله، یک نهاد محلی شکل می گیرد. نهاد مربوطه، در شهرهای مختلف، تحت عناوینی مثل «شورایاری» یا «شورای اجتماعی محله» شناخته می شود. مسئله پژوهش حاضر، یافتن جایگاه مدیریت محله محور و شورای محله در حقوق اداری ایران است. بر این اساس، به نظریه تمرکززدایی پرداخته شد و پرهیز از مدیریت شهری متمرکز و توزیع قدرت در سطح محلات شهرها، در ذیل آن نظریه، مورد بحث قرار گرفت. هم چنین، قانون اساسی، قوانین عادی، رویه قضایی و رویکرد قوه مجریه جمهوری اسلامی ایران بررسی شد و جایگاه محله محوری در آن ها تبیین گردید. به علاوه، از باب واکاوی موانع پیش روی محله محوری، محدودیت های شوراهای شهر به عنوان مراکز قدرت دهنده به شوراهای محلات، ارزیابی شد. این مقاله از روش توصیفی- تحلیلی بهره برد و نتایج پژوهش نشان داد الگوی محله محوری و تشکیل شورای محله، از پشتوانه محکمی در اندیشه های حقوقی و قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران برخوردار است اما جایگاهش در قوانین عادی و رویه قضایی کشور، قابل قبول نیست و در طول سال های گذشته، نتوانسته کارآمدی خود را اثبات کند. در پایان پیشنهاد شد دو اقدام صورت گیرد: اولا، اختیارات شوراهای شهر افزایش یابد و مدیریت یکپارچه شهری شکل بگیرد؛ ثانیا، موضوع شوراهای محلات، از سطح مصوبات شوراهای شهرهای مختلف فراتر رود و به صورت قانون، به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد.

    کلیدواژگان: تمرکززدایی، مشارکت عمومی، شورای شهر، شورایاری، مدیریت محله
  • محمد نکوئی*، ابراهیم خانزاده صفحات 213-230

    در صورت نقض آراء هیات های رسیدگی به تخلفات اداری توسط دیوان عدالت اداری یا هیات عالی نظارت، برای جلوگیری از تضییع حقوق کارمند، بایستی اجرای رای متوقف شود. پس از صدور رای جدید، در صورت تبریه متهم، تمام آثار رای قبلی زایل و کارمند در موقعیت قبل از اجرای رای قرار می گیرد و در مجازات هایی مانند اخراج و انفصال از خدمت، دوران عدم اشتغال جزو سابقه خدمت کارمند محسوب و حقوق آن دوران پرداخت خواهد گردید. در صورت محکومیت کارمند، اصولا آثار رای قبلی زایل شده و باید مجازات مقرر در رای جدید اجرا شود. یافته های پژوهش نشان می دهد که در موارد تغییر یا تقلیل مجازات در رای محکومیت جدید و با وجود لزوم اعاده به وضع سابق، در خصوص شرایط و چگونگی رفع اثر کامل از رای قبلی، از جمله چگونگی احتساب دوران عدم اشتغال به عنوان سابقه خدمت و پرداخت حقوق این ایام، ابهاماتی وجود دارد. با توجه به اهمیت و تاثیر اعاده به وضع سابق در موقعیت اداری و اجتماعی کارمند، سوال اصلی پژوهش به شرایط و چگونگی اعاده به وضع سابق کارمند پس از نقض آراء هیات های رسیدگی به تخلفات اداری اختصاص یافته است. بر این اساس در پژوهش حاضر، شرایط و چگونگی اعاده به وضع سابق در اثر نقض آراء قطعی هیات های رسیدگی به تخلفات اداری بوسیله دیوان عدالت اداری و هیات عالی نظارت با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی و با روش توصیفی تحلیلی بیان می شود.

    کلیدواژگان: نقض رای، اعاده به وضع سابق، هیات های رسیدگی به تخلفات اداری، دیوان عدالت اداری، هیات عالی نظارت
  • جواد تقی زاده*، عباس وفایی، بیژن عباسی صفحات 231-253

    از زمان تشکیل سازمان صداوسیما تاکنون، در هیچ یک از قوانین اختصاصی مربوط به این دستگاه، نسبت به تعیین ماهیت حقوقی آن مبادرت نشده است. برخی از قوانین موضوعه کشور به طور مبهم اشاره ای به ماهیت حقوقی این نهاد مهم و تاثیرگذار داشته اند که مقایسه آن ها با ساختار و عملکرد صداوسیما نشان می دهد ماهیت این نهاد در برهه ای از زمان با هر دو ماهیت شرکت و موسسه دولتی، در مواقعی با هیچ یک و در دوره ای به طور نسبی با موسسه دولتی قابل انطباق است. علیرغم وجود این ابهام، در طرح هایی که تاکنون در مجلس شورای اسلامی در خصوص اداره صداوسیما مورد بررسی قرار گرفته، به تعیین ماهیت حقوقی متناسب برای آن توجه کافی صورت نگرفته است. اگرچه ماهیت حقوقی این سازمان براساس قوانین موجود، در حکم موسسه دولتی می باشد؛ اما از آنجا که کلیه دستگاه های اجرایی و حاکمیتی باید ماهیت حقوقی معینی داشته باشند تا براساس آن اداره و نظارت شوند، ضروری است این مهم نسبت به سازمان صداوسیما نیز محقق شود. بنابراین لازم است ضمن اصلاح قوانین موجود، ماهیت حقوقی جدید و متناسبی برای این دستگاه تعریف شده و به کلیه ابهامات موجود پایان داده شود.

    کلیدواژگان: صداوسیما، ماهیت حقوقی، سازمان، شرکت دولتی، موسسه دولتی
|
  • Pages 9-34

    The role of Land Registration (L.R) in providing legal security is undeniable, but L.R, without reliance on the cadastre, fails to play this inherent role fully. Registration of property rights is known to be a fundamental element in alleviating poverty, securing a secure real estate market and achieving sustainable development. Increasing population growth, horizontal and vertical development of cities, social inequalities and environmental damage have necessitated a rethinking of past regulatory tools in the field of land and its management. Effective land management requires a spatial information infrastructure, and information principals is provided by the cadastral system of a country. Today, the reorganization of Cadastral systems and their continuous evolution for optimal land management and dealing with the mentioned phenomena is inevitable. cadastre is influenced by the dynamics of the human relation with the earth, evolving over time conceptually as well as the relationship with the L.R. The transformation of cadastre from a technical tool into a socio-technical system and their convergence towards full integration is the result of this dynamic. The study of these developments and the interrelationship between L.R and cadastre in Iran and France is the subject of the present study, which is done by analytical-critical method and shows that the convergence of the two institutions in the studied countries has been achieved as "Full integration" and "Interrelationship", respectively. However, in terms of success in achieving the goals, the two countries are not on the same level.

    Keywords: The position of neighborhood-based management in administrative law in Iran
  • Pages 35-52

    Undoubtedly, despite the gap of shortcomings, conciseness and conflict of laws, judicial interpretation is inevitable and accepted in all legal systems. In such a way that the interpretive jurisdiction of judicial authorities should be based on the principles and rules set forth in the constitution so that we do not see multiple procedures in applying the sentence to the subject, therefore, protection of the constitution as the most fundamental law governing the system The legal framework of each country requires the means of control in a lawful manner, and the mechanisms for the participation of such an institution in the process of establishing administrative rights are also realized as a tool for constitutional oversight of government regulations and further enhancing the process of constitutional protection. Find. The purpose of this article, considering the close and significant relationship between administrative law and constitutional law, is how to standardize the judicial interpretation based on the constitution and provide applicable rules based on the principles governing public law, especially administrative law in the Islamic Republic of Iran. Considering the important issue of this article about the role of judicial interpretation of the Constitution in the light of the principles and rules governing administrative law to protect the constitution and the basic administrative law, the results of this article show that the key role of administrative law in general and institutions And the administrative courts, in particular, are well manifested in the realization, provision and guarantee of the fundamental values ​​of dictatorship and through the fundamentalization of administrative law in the position of judicial interpretation in terms of the principles and rules governing administrative law. Therefore, the present paper has been processed by descriptive and analytical methods, using documentary and library sources, focusing on the legal approach to the issue of judicial interpretation of the Constitution.

    Keywords: Judicial Interpretation, Constitution, Administrative Law, Constitutionalization, Administrative Court of Justice
  • Pages 53-74

    Corruption is a major obstacle to economic development in the 20-year vision of the system. This article has investigated the level and causes of corruption in governmental organizations of Kurdistan province with criminological approach. Inspired by theoretical approaches, it was developed the theories at three levels of macro, median and micro for explanation of corruption. This research was conducted in a quantitative approach by survey method in 2017. It has used "perceived corruption" approach to measuring of variables. The data collected using questionnaire from 242 citizens aged 25-64 years resident in Sanandaj, Saqez, Marivan, Bijar and Ghorveh who selected in multi-stage sampling methods. The questionnaire was verified through content validity, factor validity, and internal consistency. The data analysis was done in SPSS. The results showed that the incidence of corruption in governmental organizations is very high and statistically significant. As well, the variables of the weakness of external controls, the weakening of moral values, the much individualism, the economic inequality, the prevalence culture of corruption, not having hope for the future, and the weakness of internal controls are among the most important reasons for corruption. The multivariate analysis showed that the three variables of external controls, moral values ​​and inequality had the most effects on dependent variables and predicted approximately 71% of it changes. This research has a strong theoretical and empirical support and in order to deal with problem, has provided the solutions.

    Keywords: Level of corruption, perceived corruption, causes of corruption, governmental organizations, Kurdistan
  • Pages 95-114

    The present research studies the legal optimal (favorable) tax laws in light of the resistive economy. However, a clear definition of the optimal tax (favorable) has not been provided But at the same time, it can be an important principles such as transparency, using the pivotal justice, respond well to recognition, assessment and analysis, Principles that are the most important and fundamental basis for the formation of an optimal tax system. On the other hand, today the discourse of resistive economy requires special requirements that most of them have to achieve optimal tax system and formation. Resistive Economics, which today is considered as the most important macroeconomic orientation of the country itself, requires principles, indicators and important criteria which all of them have a particular connection with the tax issue and on the other hand, the realization of the optimal tax system, as well as the formation and implementation and realization of resistive economy policies, require clear and distinct requirements, the most important of which are Optimal government formation, Establish Local Taxes, The formation of a real private sector, Prevent tax evasion and … . The present study seeks to analyze, investigate, and evaluate the relationship between optimal (favorable) tax system and economic resistive in the framework of legal system of the Islamic Republic of Iran through descriptive-analytical method.

    Keywords: Optimal tax, Resistive Economy, Legal review, Tax, Optimal government
  • Pages 115-134

    Public services is one of the most important and basic theories of Iranian administrative law and despite some developments in this field, it still retains its important and fundamental position in the Iranian administrative system. Now, about three decades have passed since the pursuit of market-oriented policies and the transformation of the Iranian public sector based on the principles of "new public management". Given that administrative law is inextricably linked to the history of government-market relations, and that the emergence of the concept of public services was essentially the product of an attitude toward the need for government intervention in the market and economic and social affairs, the question arises as to whether Will not the rule of market-oriented policies undermine public services, and in particular the universality of these services? To answer this question, while reviewing the concepts of market-oriented governance and public services, we have used two well-known frameworks to qualitatively assess the publicness of public services using the analytical-descriptive method. Accordingly, it has been proposed to re-engineer public services and the role of government in providing them, in line with newer theories such as new public services or the neo-webberian state, and compensatory policies should be adopted by then.

    Keywords: Market-oriented governance, new public management, public services, neoliberalism, publicness
  • Pages 163-188

    Professional ethics is the most important component of applied ethics that deals with ethical issues and provide methods and guidelines that specify tasks for individuals and professional groups. Professional ethics is a kind of ethical commitment and work conscience to any duty and responsibility. Professional ethics is one of the fields that is closely related to the values ​​and beliefs. In this article, while considering professional ethics, the effective role of Islamic values ​​in the oil industry is discussed, and then, by expressing values ​​as the essence of ethical principles, the solutions for institutionalizing professional ethics in the organization are presented. In this article, an attempt has been made to deal with this issue in a scientific way

    Keywords: profssienal ethics, Islamic values, oil industry, ethics, values
  • Pages 189-212

    Pivotal-neighborhood is based on "organizing and managing city affairs with the help of citizens living in neighborhood" and leads to faster resolution of urban issues and problems. According to this pattern, a local institution is formed from the gathering of representatives of the neighborhood. The institution is known in various cities as the "Shorayari" or the "Neighborhood Social Council". The aim of present study is to find the position of neighborhood management and neighborhood council in Iranian administrative law. Accordingly, the theory of decentralization was investigated and avoidance of centralized urban management and distribution of power at the neighborhoods were discussed under that theory. Also, the constitution, ordinary laws, judicial procedure and approach of the executive branch of the Islamic Republic of Iran were reviewed and the position of pivotal-neighborhood in them, was explained. In addition, in order to analyze the obstacles facing pivotal-neighborhood, the limitations of city councils as empowering centers to neighborhood councils were assessed. This article used a descriptive-analytical method and results showed that pivotal-neighborhood model and neighborhood councils have a strong support in legal ideas and constitutional of the Islamic Republic of Iran but its position in the ordinary laws and judicial procedure is not acceptable and over the years, it has not been able to prove its effectiveness. In the end, it was suggested that two measures be taken: First, the powers of city councils should be increased and integrated urban management should be formed. Secondly, the issue of neighborhood councils goes beyond the level of approvals of city councils and is approved by the Assembly as a law.

    Keywords: Decentralization, Public participation, City Council, Shorayari, Neighborhood management
  • Pages 213-230

    In case of annulment of the judgements of the administrative offenses trial boards by the administrative Justice Court or the Supreme Supervisory board, In order to prevent the violation of employee rights, the execution of the annulled judgement must be stopped.  After the issuance of a new judgement, if the accused is acquitted, all effects of the previous judgement will be removed and the employee will be in a position before the execution of the judgement and in penalties such as expulsion and dismissal from service the period of unemployment will be considered as part of the employee's service history and the salary of that period will be paid. In the event of a conviction of an employee, the effects of the previous judgement are generally annulled and the punishment prescribed in the new judgement must be applied.the findings of this study show that in cases of change or reduction of punishment in the new judgement and despite the need to restore the previous status, there are ambiguities about the conditions and how to remove the full effect of the previous judgement,  including how to count the period of unemployment as service and pay these days. Given the importance and impact of restoring the former status in the administrative and social position of the employee, the main question of the research is dedicated to the conditions and how to restore the former status of the employee after the annulment of the judgements of the administrative offenses trial boards. Accordingly, in the present study, the conditions and manner of restoration to the previous situation due to the annulment of the final judgements of the administrative offenses trial boards by the the administrative justice court and the the Supreme Supervisory board, using library and documentary sources and descriptive-analytical method are expressed.

    Keywords: annulment of the judgement, restoration to the previous situation, administrative offenses trial boards, the administrative justice court, the Supreme Supervisory board.
  • Pages 231-253

    Since the establishment of the Islamic republic of Iran Broadcasting organization (IRIB), no specific laws have been made regarding its legal nature under any of the applicable laws. Some of the laws of the country have vaguely referred to the legal nature of this important and influential entity which compares them with the structure and function of IRIB, The nature of this entity is compatible with both the nature of state-owned corporation and state institute at some time and in some cases with neither and in a period of time it is relatively compatible with the state institute. In spite of this ambiguity, the appropriate legal nature of the organization didn’t attention to it sufficiently in the drafts of law that have so far been considered by the Islamic parliament of Iran. Although the legal nature of this organization is a state institute under existing law, But Since all executive and governing bodies must have a certain legal nature in order to be governed and supervised, it is essential that this is also the case with broadcasting organization. Therefore, it is necessary to amend the existing laws, define a new and appropriate legal nature for this system and be finished all existing ambiguities.

    Keywords: IRIB, Legal Nature, organization, State-Owned Corporation, State Institute