فهرست مطالب

پیشرفت های مالی و سرمایه گذاری - پیاپی 3 (تابستان 1400)

نشریه پیشرفت های مالی و سرمایه گذاری
پیاپی 3 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شکرالله خواجوی*، غلامرضا رضایی، امیر صفایی صفحات 1-30

    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین تمرکز مالکیت و نقدشوندگی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با در نظر گرفتن نقش تعدیلی حاکمیت شرکتی است. از این رو، پژوهش حاضر در پی یافتن پاسخی برای این پرسش است که: آیا بین تمرکز مالکیت، حاکمیت شرکتی و نقدشوندگی رابطه معناداری وجود دارد؟ جامعه آماری این پژوهش کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هستند و نمونه آماری شامل 145 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادر تهران است.جهت انجام تحلیل های آماری رگرسیون با بکارگیری نرم افزارهای SPSS و Eviews برای آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش نشان دهنده آن است که بین تمرکز مالکیت و نقدشوندگی رابطه منفی و معناداری وجود دارد. رابطه بین حاکمیت شرکتی و نقدشوندگی مثبت و معنادار است. همچنین، نتایج پژوهش بیانگر آن است که حاکمیت شرکتی رابطه بین تمرکز مالکیت و نقدشوندگی را تعدیل می کند.

    کلیدواژگان: تمرکز مالکیت، نقدشوندگی، حاکمیت شرکتی، استقلال هیات مدیره، هزینه های حسابرسی
  • علی فدائی، ابوتراب علیرضایی*، غلامرضا هاشم زاده خوراسگانی، کیامرث فتحی هفشجانی صفحات 31-50

    شرکت ها تلاش می کنند تا با استفاده از مدیریت ریسک و عوامل آن ریسک های موجود را کنترل نمایند مدیریت ریسک فرایند سنجش یا ارزیابی ریسک و سپس طرح استراتژی هایی برای اداره ریسک است. در این پژوهش چهار معیار شامل ریسک سرمایه گذاری، ریسک بازار، ریسک کشور و ریسک نقدینگی که هرکدام دارای زیر معیارهایی می باشند پرداخته شده است. هدف این پژوهش شناسایی عوامل تاثیرگذار بر ریسک مالی در صنعت خودروسازی هست. روش بکار گرفته شده در این پژوهش ابزار پرسشنامه و با بهره مندی از نظرات خبرگان و کارشناسان صنعت خودروسازی هست. جامعه آماری پژوهش صنعت خودروسازی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (ایران خودرو و سایپا) هست که متشکل از 25 خبره به عنوان نمونه پژوهش تعیین شد؛ و برای تجزیه وتحلیل داده ها از رویکرد دیمتل استفاده شده است. نتایج نشان داد معیار ریسک نقدینگی دارای بالاترین اثرگذاری و معیار ریسک سرمایه گذاری حداقل اثرگذاری را دارد. زیر معیار تغییر در ترجیحات مشتریان بالاترین اثرگذاری را دارد و زیر معیار تخمین بازار مناسب به عنوان اثرپذیری ترین زیر معیار قرارگرفته است. معیار ریسک نقدینگی از بین چهار معیار در رتبه اول قرار دارد و از بالاترین اولویت برخوردار است.

    کلیدواژگان: ریسک، مدیریت ریسک، مراحل مدیریت ریسک، فواید مدیریت ریسک، تکنیک دیمتل
  • فتانه سپهوند*، سید حسام وقفی صفحات 51-74

    شرکت ها ممکن است با افزایش کیفیت کنترل های داخلی، جریان های نقدی عملیاتی غیرعادی را کنترل کنند و با این کار پیامدهای مطلوبی برای واحد اقتصادی خلق کنند. ازاین رو پژوهش حاضر به بررسی تحلیل ارتباط بین کیفیت کنترل داخلی بر میزان وجه نقد غیرعادی با تاکید بر نقش مدیریت ریسک پرداخته است. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی بوده و از بعد روش شناسی همبستگی از نوع علی (پس رویدادی) میباشد. جامعه آماری پژوهش شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده و با استفاده از روش نمونه گیری حذف سیستماتیک، 89 شرکت به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده در دوره زمانی 9 ساله بین سال های 1390 تا 1398 مورد بررسی قرار گرفتند. روش مورد استفاده جهت جمع آوری اطلاعات، کتابخانه ای بوده و داده های مربوط برای اندازه گیری متغیرها از سایت کدال و صورت های مالی شرکت ها جمع آوری شده و در اکسل محاسبات اولیه صورت گرفته و سپس برای آزمون فرضیه های پژوهش با استفاده از نرم افزار استاتا 16 ابتدا با ارایه آمار توصیفی به ارایه نحوه پراکندگی داده های پژوهش و سپس با روش رگرسیون داده های پنل به بررسی رابطه بین متغیرها پرداخته شده است. نتایج حاصل از فرضیه اول پژوهش نشان می دهد که بین کیفیت کنترل های داخلی و وجه نقد غیرعادی رابطه معکوس و معناداری وجود دارد و فرضیه دوم نشان داد که مدیریت ریسک، رابطه معکوس بین کیفیت کنترل های داخلی و وجه نقد غیرعادی را تضعیف می کند.

    کلیدواژگان: کیفیت کنترل داخلی، وجه نقد غیرعادی، مدیریت ریسک
  • امیرحسین جمالی*، حمیده کمالی صفحات 75-95

    مطالعه حاضر با هدف بررسی و مطالعه شناسایی موانع استقرار بهینه سیستم‏های بهایابی بر مبنای فعالیت در شرکت‏های بورسی صورت پذیرفته است. روش پژوهش مورد استفاده اکتشافی، از نوع نظرسنجی است که از لحاظ زمانی یک پژوهش مقطعی به حساب می آید. جهت گردآوری اطلاعات از پرسش نامه استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه مدیران مالی شرکت های فعال در بورس تهران است. از نمونه گیری تصادفی ساده در این پژوهش استفاده شده است و اندازه نمونه با استفاده از فرمول کوکران برابر با 241 تعیین شد. در همین راستا، جهت اعتبار بیشتر تعداد 260 عدد پرسش نامه بین آزمودنی ها توزیع و از این تعداد، 242 عدد پرسش نامه کامل جمع آوری شد. برای آزمون سوالات پژوهش از روش های آماری آزمون پارامتری t (یک نمونه ای) و آزمون ناپارامتری Qp (آزمون میانه) با استفاده از نرم افزار آماری SPSS-22 استفاده شده است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل های آماری این 242 عدد پرسش نامه نشان داد که به گونه کلی امکان پیاده سازی سیستم هزینه یابی بر مبنای فعالیت در شرکت های بورس تهران وجود دارد و این سیستم برای تصمیم گیری و افزایش سودآوری شرکت ها سودمند است.

    کلیدواژگان: هزینه یابی، هزینه یابی بر مبنای فعالیت، شرکت های بورسی، هزینه
  • رقیه طالبی*، مجید زنجیردار، محمدرضا پور فخاران صفحات 97-130

    هدف این پژوهش بررسی واکنش بازده سهام به مدلهای اندازه گیری گشتاورهای ریسک غیر سیستماتیک بوده است. قلمرو مکانی این پژوهش شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و قلمرو زمانی سالهای بین 1391 تا 1398 بوده است. پژوهش حاضر در زمره پژوهش های کاربردی قرار دارد، چنانچه طبقه بندی انواع پژوهشها بر اساس ماهیت و روش را مدنظر قرار گیرد، روش پژوهش حاضر از لحاظ ماهیت در زمره پژوهش های توصیفی قرار داشته و از نظر روش نیز در دسته پژوهش های همبستگی محسوب می گردد. بر اساس روش حذف سیستماتیک تعداد 152 شرکت به عنوان نمونه آماری انتخاب گردید. به منظور توصیف و تلخیص داده های جمع آوری شده از آمارتوصیفی و استنباطی بهره گرفته شده است. به منظور تحلیل داده ها ابتدا پیش آزمون های ناهمسانی واریانس، آزمون Fلیمر و آزمون جارک - برا و سپس از آزمون رگرسیون چند متغیره برای تایید و رد فرضیه های پژوهش (نرم افزار ایویوز) استفاده گردیده است. نتایج نشان داد تاثیر گشتاورهای ریسک غیرسیستماتیک بر بازده آتی سهام با افزایش توجهات محدود سهامداران ؛ محدودیت های آربیتراژ و نیز تعامل همزمان بین توجهات محدود سهامداران و محدودیت های آربیتراژ تشدید می شود.تتایج کسب شده، تضاد مطالعاتی را رفع کرده و با مستندات اشاره شده در چارچوب نظری پژوهش و ادبیات مالی مطابقت دارد.

    کلیدواژگان: بازده آتی سهام، گشتاورهای مرتبه سوم و چهارم ریسک غیرسیستماتیک، محدودیت های آربیتراژ، توجهات محدود سهامداران
  • مهدی الهائی سحر، رضوان حجازی*، الله کرم صالحی، حسین ملتفت صفحات 131-161

    اخیرا شناخت رفتارهای خلاف قاعده در بازارهای مالی، فرض کارایی را شدیدا به چالش کشانده است. شتاب قیمت یکی از آن خلاف قاعده هایی است که فاما و فرنچ (1996) از آن به عنوان "بازده کوتاه مدت توضیح داده نشده" یاد کردند. هدف این پژوهش الگوسازی پدیده شتاب سهام برنده در بازار سرمایه ایران می باشد. به منظور توضیح پدیده مذکور از روش کیفی نظریه برخاسته از داده و ابزار مصاحبه استفاده گردید. بدین صورت، با 32 نفر از صاحب نظران فعال در دو طیف حرفه ای و دانشگاهی در سال 1397 مصاحبه های عمیق انجام گرفت. در این پژوهش داده های گردآوری شده در سه مرحله کد گذاری، سپس نتایح به صورت الگوی پارادایمی کمی شده با روش رتبه بندی سلسله مراتب فازی و روایت یک داستان ارایه گردیده است. یافته های پژوهش، عوامل علی شتاب را در سطح رفتاری؛ عوامل بستری را در سه سطح جامعه، اقتصاد کلان و بازار؛ عوامل مداخله گر را در چهار سطح اقتصاد جهانی، اقتصاد کلان، بازار و شرکت؛ راهبردها نیز در چهار سطح جامعه، اقتصاد کلان، بازار و نهاد های سرمایه گذاری و مالی و پیامدها در سطح بازار، کشف کردند.نتایج پژوهش نشان می دهد به منظور توسعه بازار نباید به پدیده شتاب سهام برنده به عنوان یک فرصت سفته بازی نگاه کرد بلکه خلاف قاعده ای است که از نظر خبرگان با راهبردهای ارایه شده، می بایست تعدیل گردد.

    کلیدواژگان: شتاب قیمت سهام برنده، نظریه برخاسته از داده، بازار سرمایه ایران
|
  • Shokrollah Khajavi *, Gholamreza Rezaei, Amir Safaiee Pages 1-30

    The main purpose of this research is to study the relationship between ownership concentration and liquidity for the companies listed on Tehran Stock Exchange (TSE) with considering moderating role of corporate governance. Another Aim was from purpose of this study is to extend priorresearch on this topic. to achieve goals, an attempt will be made to answer the following question: “Is there a significant relationship between ownership concentration, corporate governance, and liquidity?” The research population composes of total companies listed in the TSE and statistical sample composes of 145 companies. The regression analysis whit SPSS and Eviews software are used for testing hypothesis of the research. The results suggest that there is a negative relationship between ownership concentration and liquidity. The relationship between corporate governance and liquidity is positive and significance. Also, the results showed that corporate governance have a moderating role in the relationship between ownership concentration and liquidity.

    Keywords: Ownership Concentration, Liquidity, Corporate Governance, board independent, audit fee
  • Ali Fadaei, Abotorab Alirezaee *, Gholamreza Hashemzadeh, Kiamarc Fathi Pages 31-50

    Companies try to control risk by using risk management and its factors. Risk management is the process of measuring and then designing a strategy for risk management.This research includes four criteria investment risk And market risk and Country risk and liquidity risk, each of which has sub-criteria are addressed.Field data through a questionnaire tool And with the benefit of the opinions of experts and experts in the automotive industry has been used.The community of experts consists of 25 experts and Dimatel technique has been used to analyze the data.The results showed that the liquidity risk criterion has the highestImpact and investment risk criteria have the least impact.The following criteria have the highest impact on changing customer preferences .The appropriate market estimation sub-criterion is considered as the most effective sub-criterion.The liquidity risk criterion is in the first place and has the highest priority.Sub-criteria of market demand forecast and Structural changes in the economy and Complex competition in domestic markets is one of the highest priorities.

    Keywords: Risk, risk management, risk management stepsBenefits of risk management, Dimatel technique
  • Fattaneh Sepahvand *, Seyed Hesam Vaghfi Pages 51-74

    Companies may control abnormal operating cash flows by increasing the quality of internal controls, thereby creating favorable outcomes for the entity. Therefore, the present study examines the analysis of the relationship between the quality of internal control over the amount of abnormal cash with an emphasis on the role of risk management. This research is applied in terms of purpose and in terms of correlation methodology is causal (post-event). The statistical population of the study is the companies listed on the Tehran Stock Exchange and using the systematic elimination sampling method, 89 companies were selected as a sample of the research in a period of 9 years between 1390 and 1398. The method used to collect information is a library and the relevant data for measuring variables are collected from the Cadal site and companies' financial statements and performed in preliminary calculations in Excel. The distribution of research data and then the panel data regression method to investigate the relationship between variables. The results of the first hypothesis of the study show that there is an inverse and significant relationship between the quality of internal controls and abnormal cash and the second hypothesis showed that risk management weakens the inverse relationship between the quality of internal controls and abnormal cash.

    Keywords: Internal Control Quality, Abnormal Cash, risk management
  • Amirhosein Jamali *, Hamideh Kamali Pages 75-95

    The aim of this study was to investigate and identify the barriers to the optimal establishment of activity-based pricing systems in listed companies. The research method used is exploratory, which is a cross-sectional research in terms of time. A questionnaire was used to collect information. The statistical population of this study is all financial managers of companies active in Tehran Stock Exchange. Simple random sampling was used in this study and the sample size was determined using Cochran's formula equal to 241. In this regard, for more validity, 260 questionnaires were distributed among the subjects and out of this number, 242 complete questionnaires were collected. To test the research questions, statistical methods of parametric t-test (one sample) and non-parametric Qp test (intermediate test) were used using SPSS-22 statistical software. The results of statistical analysis of these 242 questionnaires showed that in general it is possible to implement a cost-based costing system in Tehran Stock Exchange companies and this system to make decisions and increase profitability. Companies are profitable.

    Keywords: Costing, Activity-Based Costing, listed companies, costs
  • Roqaye Talebi *, Majid Zanjirdar, Mohammadreza Pour Fakharan Pages 97-130

    The purpose of this study was to investigate the response of stock returns to non-systematic risk torque measurement models. The spatial scope of this research was the companies listed on the Tehran Stock Exchange and the time domain was between 2013and 2020. The present research is in the category of applied research. If the classification of types of research is considered based on the nature and method, the method of the present research is descriptive in terms of nature and is considered as a correlational research in terms of method. Based on the systematic elimination method, 152 companies were selected as a statistical sample. Descriptive and inferential statistics have been used to describe and summarize the collected data. In order to analyze the data, first the variance heterogeneity pre-tests, F-Limer test and Jark-Bra test were used, and then multivariate regression were used to confirm and reject the research hypotheses (EVIEWS software). The results showed the effect of unsystematic risk torques on future stock returns with increasing limited shareholder attention; Arbitrage restrictions as well as the simultaneous interaction between limited shareholder attention and arbitrage restrictions are intensifying; The obtained results eliminate the contradiction of studies and are consistent with the documents mentioned in the theoretical framework of research and financial literature.

    Keywords: Futures stock returns, Third, fourth order torques of unsystematic risk, Arbitrage constraints, Limited shareholder attention
  • Mehdi Elhaei Sahar, Rezvan Hejazi *, Allah Karam Salehi, Hossein Moltafet Pages 131-161

    Lately, the anomalies in capital markets have severely challenged the efficient hypothesis. The winner stock momentum is one of the anomalies called the unexplained short-term return by Fama and French (1996). The current study attempts for explaining the winner stock momentum in the Iranian capital market. The grounded theory method was used to explain wining stock momentum. To this end, in-depth interviews were held with 32 specialists working in the professional and academic grounds in 2018. The collected data were encoded in three stages, and the results were presented as a conceptual paradigm. Then, to quantify the model by the fuzzy analytic hierarchy process, a pairwise comparison questionnaire was distributed among the specialists. The research results are presented as a qualitative-quantitative model and the story extracted by grounded theory.The study discoveries recognized the momentum causal factors in the behavioral level, the background factors in the social, macroeconomics, and market levels, the intervening factors in the global economics, macroeconomics, market, and company levels, and the strategies in the social, macroeconomics, market, the investment and finances institutions, and consequences factors in market level.The study results propose that the winner stock momentum phenomenon must not be considered a speculation opportunity. Rather, it is an anomaly that has to be controlled with the suggested strategies.

    Keywords: Winner stock momentum, Iranian capital market, Grounded Theory