فهرست مطالب

آینده پژوهی ایران - سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

نشریه آینده پژوهی ایران
سال ششم شماره 1 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • رضا غلامی*، احمد پورحیدر صفحات 1-26
    هدف
    در حال حاضر، فضای مجازی اهمیت فراوانی در معادلات حکمرانی یافته و نظم سیاسی تازه ای را به جهان تحمیل کرده است. در این میان، برای جمهوری اسلامی ایران به عنوان مهم ترین منتقد سیاست های ناعادلانه در جهان، فهم عمیق اقتضایات مواجهه با این پدیده و مواجهه ای عقلانی با فضای مجازی ضروری است.
    روش
    این مقاله نتیجه تحقیقی است که با هدف مدل سازی برای چنین مواجهه ای صورت گرفته و بر اساس رویکردی دقیق تر، واقع بینانه تر و آینده نگرانه تر، به «ویژگی های گوناگون فضای مجازی» و نیز با در نظرگرفتن «اصول و مبانی راهبردی جمهوری اسلامی در ارتباط با فضای مجازی»، الگویی را پیشنهاد داده است که هندسه مواجهه جمهوری اسلامی با فضای مجازی را مشخص می کند. روش این تحقیق، داده بنیاد است و نهایتا با استفاده از این روش یک الگوی شش ضلعی را ترسیم می کند یافته ها: که ضلع اول تکمیل و راه اندازی شبکه ملی اطلاعات، ضلع دوم شکل دهی به اینترنت دوم یا ایجاد شبکه فراملی اطلاعات، ضلع سوم شکل دهی یک ایتلاف جهانی برای کاهش اختیارات امریکایی ها در فضای مجازی و ایجاد نظام حقوق بین الملل برای فضای مجازی، ضلع چهارم ایجاد غلبه گفتمانی برای مواجهه معقول و انقلابی با فضای مجازی، ضلع پنجم راه اندازی شرکت های عظیم غیردولتی با رویکرد فراملی و باز کردن میدان نوآوری و ضلع ششم ایجاد بسیج سایبری با رویکرد محتوایی می باشد. نتیجه گیری: که در کل، خطوط حکمرانی ج.ا.ا را در یک بازه زمانی پنج ساله تشکیل می دهد و توجه همزمان به تمام این موارد باید مدنظر حکمرانان فضای مجازی کشور باشد.
    کلیدواژگان: فضای مجازی، مدرنیته، انقلاب اسلامی، شبکه فراملی اطلاعات، شرکت های چندملیتی
  • علی ذاکری*، محسن طاهری دمنه، مریم عبادی نژاد صفحات 27-56
    هدف
    رشد روزافزون شهرها از نظر کمی، نقش بی بدیل آن ها در توسعه اقتصادی، فرهنگی و سیاسی کشورها، چالش ها و معضلات آن ها و دشواری مدیریتشان، موجبات اهمیت روزافزون نظریه ها و تجربه های آینده نگاری شهری را فراهم آورده است. در ادبیات حوزه شهر، مفاهیم و رویکردهای زیادی برای ارایه تصویر از آینده شهرها وجود دارد که یکی از مهم ترین این مفاهیم، مفهوم شهر هوشمند است. در همین راستا، آینده نگاری مشارکتی می تواند نقش مهمی را در ترسیم تصاویر آینده شهرها ایفا کند. پژوهش حاضر به دنبال ارایهراهکارهایی برای آینده نگری موثرتر پیرامون شهرها و برگزاری بهتر رخداد های آینده نگاری شهری است.
    روش
    این مقاله پژوهشی در حوزه آینده نگاری شهری است. ابتدا، به عنوان گام نخست آینده نگاری، تعریف شهر هوشمند و مولفه های تاثیرگذار بر آن به صورت سامانمند گردآوری شد. سپس گزارشیغنی از یک قوم نگاری رخداد از کارگاه آینده پژوهی در شهرداری اصفهان با موضوع اصفهان 1420 ارایه می شود. یافته ها:استفاده از مباحثه مشارکتی پیرامون آینده شهرها با تلفیق تکنیک های مختلف آینده نگاری و قوم نگاری رخداد نوآوری اصلی این مقاله است.
    نتیجه گیری
    تلاش برای «بازنمایی مادی» از آینده، شالوده شکنی گفتمان «آرمان شهرگرایی فناورانه»، تلقی از آینده نگاری به عنوان یک ظرفیت اجتماعی مبتنی بر «معرفت شناسی شهروندی» و «هم کنش گری»، عبور از «آینده های مستعمل» و خلق واژگان مناسب برای توصیف آینده، به عنوان پیشنهاد های اصلی این پژوهش برای خلق تصاویر بدیع و بومی از آینده های شهری در ایران هستند
    کلیدواژگان: آینده نگاری شهری، شهر هوشمند، کارگاه آینده نگاری، نقشه راه، قوم نگاری رخداد
  • حسن نرمانی، غفار زارعی*، امین روان بد صفحات 57-76
    هدف
    یکی از اهداف انقلاب اسلامی با توجه به ابعاد فرهنگی بودن آن، ایجاد تمدن نوین اسلامی بوده که مورد توجه رهبر معظم انقلاب اسلامی قرار گرفته است. به همین دلیل محور اصلی پژوهش حاضر، بررسی پیشران های تربیتی و فرهنگی در شکل گیری تمدن نوین اسلامی بر مبنای اندیشه رهبر انقلاب اسلامی است. سوال پژوهش حاضر این است: مهم ترین پیشران های تربیتی و فرهنگی جامعه ایرانی برای دستیابی به تمدن نوین اسلامی کدام است؟
    روش
    روشی که پژوهش حاضر جهت بررسی موضوع تمدن نوین اسلامی در آراء آیت الله خامنه ای بهره برده است، توصیفی-تحلیلی است که بیش از همه با بررسی آراء و بیانات رهبر انقلاب اسلامی و سایر منابع و کتب اسنادی مرتبط با موضوع به دست آمده است.
    یافته ها
    تمدن نوین اسلامی نیازمند پیشران های تربیتی و فرهنگی است که بتواند فرهنگ جامعه را به سمت تحقق تمدن نوین اسلامی به پیش ببرد. از طرفی وجود نیروهای انسانی لازم برای تحقق تمدن نوین اسلامی در اندیشه رهبر معظم انقلاب، نیازمند تربیت آنان بر مبنای الگوی عدالت محوری اسلام، تقویت معنویت گرایی، عمل و رفتار جهادی و حرکت در مسیر سبک زندگی اسلامی - ایرانی است که دانایی، شجاعت، ظلم ستیزی، پرهیز از تجمل گرایی، تکیه بر توان داخلی و به کارگیری مبانی اقتصاد مقاومتی از جمله شاخصه های سبک زندگی اسلامی - ایرانی هستند که لازمه تحقق تمدن نوین اسلامی می باشند.
    نتیجه گیری
    تمدن نوین اسلامی بر مبنای پیشران های تربیتی و فرهنگی، بر هم افزایی توان داخلی و اصلاح و بهبود حوزه های سیاست ورزی و فرهنگ مردم جامعه استوار است. بر مبنای ایده تمدن نوین اسلامی، تمدن های معاصر دارای نقاط ضعف اخلاقی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی گسترده ای هستند که مطلوبیتی برای جهان معاصر و به طور مشخص جوامع اسلامی ندارند. بر همین اساس، تمدن نوین اسلامی با اهمیت دادن به اصلاح رویه های تربیتی و فرهنگی به ترویج الگوی معنوی، رفتار و عمل جهادی، تربیت نیروهای متخصص، متعهد و ترویج سبک زندگی اسلامی - ایرانی، پیشران های لازم را مورد توجه قرار داده است. در این رویکرد نوین، در نظر گرفتن اخلاق و معنویت، آسایش و امنیت عمومی برای مسلمانان و غیرمسلمانان، توامانی دین و دنیا و ترویج معنویت گرایی می تواند نقطه اتکایی برای بیرون کشیدن انسان معاصر از دامن اخلاق لجام گسیخته غربی و معرفی الگوی صالح اسلامی و انسانی باشد.
    کلیدواژگان: تمدن نوین اسلامی، آیت الله خامنه ای، انقلاب اسلامی، پیشران های فرهنگی و تربیتی
  • حامد جوکار*، مرتضی سلمانی ماهینی صفحات 77-101
    هدف

    فعالیت های قرآنی جمهوری اسلامی ایران دوره های متفاوتی را طی کرده است. پس از تصویب منشور توسعه فرهنگ قرآنی، این فعالیت ها ساختار منسجم تری یافته و حوزه های گوناگونی برای آن تعریف شده، اما عدم توجه جدی به تحولات پرشتاپ در آینده می تواند اثرگذاری این فعالیت ها را کاهش دهد. هدف این پژوهش، شناسایی چالش های آینده این فعالیت ها و ایجاد زمینه مناسب برای چاره اندیشی در برابر آن هاست.

    روش

    پژوهش حاضر از حیث ماهیت، توصیفی و از نظر هدف، کاربردی توسعه ای است. بر همین اساس، از طرح تحقیق آمیخته اکتشافی و شیوه های کیفی و کمی برای پیشبرد مسایل مورد نظر استفاده شده است.

    یافته ها

    حوزه های مدیریت کلان، حکمرانی، آموزش عمومی، دین، پژوهش و آموزش عالی و نیروی انسانی به عنوان حوزه های کلان زندگی انسانی در آینده دچار تحولات شگرفی خواهند شد که این تحولات، بخش های متناظر این حوزه ها در مباحث فعالیت های قرآنی را به شدت تحت تاثیر قرار خواهد داد و چالش های پرشماری را برای آن ها رقم خواهد زد.

    نتیجه گیری

    ناتوانی پژوهشگران علوم و معارف قرآنی در تعامل و انتقال یافته ها به جامعه علمی کشور، عدم آشنایی با مفاهیم و معارف قرآن و فقدان توانایی برای فعالیت های قرآنی در دانش آموختگان حوزوی و دانشگاهی، ناتوانی نظام تبلیغات دینی در پاسخگویی و دفاع از حقانیت قرآن، ارزش و هنجار نشدن آموزش عمومی قرآن در فرهنگ خانواده ها و فرهنگ عمومی جامعه، فقدان نظام تربیت مدیران و برنامه ریزان با اخلاص و کارآمد قرآنی و محوریت سرگرمی در فضای مجازی و غفلت از امور دینی در بخش عمده نسل جوان، از مهم ترین چالش های فعالیت های قرآنی در آینده است.

    کلیدواژگان: فعالیت های قرآنی، منشور توسعه فرهنگ قرآنی، چالش های آینده نظام فعالیت های قرآنی، سیاست گذاری قرآنی
  • سجاد نجفی*، کیومرث یزدان پناه، زهرا پیشگاهی فرد، مرجان بدیعی صفحات 103-126
    هدف

    یکی از عرصه های مهم و اساسی تامین امنیت ملی کشورها در راستای حفظ منافع ملی خود و دستیابی به اقتدار پایدار، توجه به حوزه دفاعی - نظامی و عوامل تاثیرگذار بر قدرت دفاعی کشور در راستای ایجاد بازدارندگی در برابر تهدیدهای دشمنان می باشد. در این میان، سیاست های دفاعی کشورها به خصوص ایران به شدت متاثر از عوامل اجتماعی - فرهنگی می باشد و این عوامل نقش و تاثیر قابل ملاحظه ای بر قدرت دفاعی کشور دارند. در همین راستا، این مقاله با طرح این پرسش که از میان عوامل اجتماعی- فرهنگی تاثیرگذار بر قدرت دفاعی ایران، کلیدی ترین و تاثیرگذارترین عوامل کدامند و با مبنا قرار دادن نظریه فرهنگ استراتژیک به عنوان چارچوب نظری تحقیق انجام یافته است.

    روش

    تحقیق از لحاظ هدف کاربردی - توسعه ای و از لحاظ روش، تلفیقی از روش های توصیفی-تحلیلی و پیمایشی (استفاده از نظر خبرگان و پرسشنامه) است.

    یافته ها

    تعداد پانزده عامل مهم و دارای نقش تاثیرگذار و تعداد چهار عامل به عنوان عوامل اجتماعی -  فرهنگی کلیدی تاثیرگذار بر قدرت دفاعی ایران مشخص گردیدند.

    نتیجه گیری

    ایدیولوژی غالب ملی، ایمان و اعتقادات دینی و مذهبی، میهن پرستی و مقاومت، مردمی بودن حکومت و اتحاد میان ملت و نیروهای نظامی به عنوان عوامل کلیدی موثر بر قدرت دفاعی مشخص گردید.

    کلیدواژگان: قدرت دفاعی، امنیت نظامی، آینده پژوهی، نرم افزار میک مک، نیروی پیشران
  • ناصر صفایی*، سجاد هدایتی، سید امیر نصری، مجید میرزایی صفحات 127-149
    هدف

    تغییرات اقلیمی ناشی از انتشار گازهای گلخانه ای بخصوص کربن دی اکسید، پیامدهای خطرناکی را به دنبال دارد که گرمایش زمین مهم ترین آن هاست. اتحادیه اروپا به عنوان جلودار در مسیر کاهش میزان انتشار کربن، اقدامات اساسی زیادی انجام داده و خط مشی ها و سیاست های مختلفی را وضع کرده است.تحلیل اقدامات و خط مشی های اتخاذ شده توسط این اتحادیه می تواند در تعیین استراتژی صحیح جهت حفاظت از محیط زیست در داخل کشورمان مفید باشد.

    روش

    این پژوهش با استفاده از رویکرد پویا یی سیستم ها و در نظرگیری حلقه های بازخوردی تعدیل کننده انتشار کربن ناشی از اعمال خط مشی های اقلیمی، یک مدل شبیه سازی برای تحلیل اثربخشی سیاست های اتحادیه اروپا برای دستیابی به اهداف مرتبط تا سال 2030 به منظور کاهش انتشار کربن ارایه می کند.

    یافته ها

    نتایج حاصله نشان می دهد که اتخاذ یک خط مشی به تنهایی نمی تواند اثربخشی مطلوبی در کاهش میزان انتشار داشته باشد. همچنین نتایج بدست آمده نشان می دهد، سیستم مدیریت انتشار  EU ETS به تنهایی، کمترین عملکرد را در کاهش میزان انتشار کربن دارد.

    نتیجه گیری

    سناریویی که اتخاذ خط مشی های سه گانه اقلیمی اتحادیه اروپا را نشان می دهد، بهترین اثرگذاری را در کاهش میزان انتشار تا سال 2030 نشان می دهد. از میان حلقه های بازخوردی تعدیل کننده در کاهش انتشار کربن، و بنا بر ترکیب خط مشی های اقلیمی اتحادیه اروپا، انجام اقدامات در حوزه کارایی انرژی و سیستم مدیریت انتشارEU ETS بایستی بیشتر مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خط مشی های اقلیمی اتحادیه اروپا، انتشار کربن، پویایی سیستم ها، سیاست های راهبردی زیست محیطی ایران، سازمان حفاظت محیط زیست ایران
  • امیرعباس فرهمند، رضا رادفر*، علیرضا پورابراهیمی، مانی شریفی صفحات 151-171
    هدف

    با توجه به این که اینترنت اشیا به طور گسترده ای مورد مطالعه و توجه قرار گرفته است و در حال افزایش است، بنابراین لازم است که عوامل موثر بر کاربرد و پذیرش هرچه بیشتر این فناوری مورد بررسی قرار داده شود. بر این اساس، هدف از این پژوهش، تبیین روابط بین ابعاد و شاخص های مدل پذیرش فناوری های اینترنت اشیاء در کسب و کار هوشمند می باشد. این تحقیق از منظر هدف، یک تحقیق توصیفی، از نظر فلسفی، فرا ثبات گرا، بر اساس رویکرد، ترکیبی می باشد و در حقیقتاز دو رویکرد کمی و کیفی استفادهشده است.

    روش

    با توجه به رویکرد ترکیبی پژوهش، ابتدا به استخراج معیارها و زیرمعیارها بر اساس مصاحبه و ارایه مدل پارادایمی با استفاده از روش گراندد تیوری پرداخته شد. سپس در بخش کمی به اعتبارسنجی مدل پاردایمی ارایه شده بر اساس داده های جمع آوری شده بر اساس پرسشنامه پرداخته شد. بررسی روایی، با استفاده از روایی کیفی محتوا و روایی صوری و برای ارزیابی پایایی کمی، از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزار spss و از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار smart.PLS به منظور دستیابی به هدف تحقیق استفاده شد.

    یافته ها

    نتایجحاصلاز کدگذاریمحوری نشان داد که 63 کد اولیه در قالب شش مقوله بعد اجتماعی، فرهنگی، بعد انسانی، بعد تکنولوژیکی، بعد مالی، بعد مدیریتی و قوانینومقرارتدولت مشخص شدند. مدل پذیرش نهایی با شاخص GOF برابر 491/0 نشان دهنده کیفیت بالای مدل است. تمامی متغیرها؛ شامل زیرساختی، مدیریتی، فناوری، آموزشی و درنهایت فرهنگی و اجتماعی در پذیرش خدمات الکترونیک، نقشی مهم دارند. اولویت های اثرات متغیرهای مدل پذیرش فناوری به ترتیب قوانین و مقررات دولتی (552/0)، بعد مالی (504/0) و بعد اجتماعی - فرهنگی (419/0) بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، ایجاد بستر لازم برای تسهیل ورود و راه اندازی فناوری اینترنت اشیا ضروری است.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، پذیرش فناوری، نوآوری تکنولوژی
  • بهنام به نیا، مهران خیراللهی*، مهدی صحراگرد، عاطفه سلطانی فر صفحات 173-204
    هدف

    شیوع COVID-19امکان فعالیت های حضوری و جمعی در جوامع انسانی را کاهش داد و به نا کارآمدی بسیاری از فعالیت های جمعی مبتنی بر حضور فیزیکی؛ از جمله فرآیندهای طراحی مشارکتی منجر شد. آموزش مجازی در دوران پاندمی، زمینه استفاده کودکان از ارتباطات جمعی دیجیتال را توسعه داد و جایگاه ویژه ای برای این شبکه ها در زندگی روزمره  کودکان تعریف کرد. از این رو، پژوهش حاضر به دنبال آینده پژوهی و ترسیم چشم اندازی به رویکردهای نوین و غیروابسته به حضور فیزیکی در فرآیندهای طراحی مشارکتی، بر پایه قابلیت های کودکان در بهره گیری از شبکه های اجتماعی دیجیتال است.

    روش

    ابتدا برای شناخت ابزارهای متداول مشارکت، ویژگی و شیوه به کارگیری آن ها و بررسی نظرات صاحب نظران درباره نقش فضای مجازی در زندگی کودکان قرن حاضر، از روش اسنادی و کتابخانه ای استفاده شد. سپس برای بررسی و تحلیل تجربه بهره برداری کودکان از شبکه های اجتماعی در دوران پاندمی، از روش توصیفی پیمایشی استفاده شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته و حجم نمونه مطابق فرمول کوکران، 384 کودک و 384 نفر از والدین آن ها است. برای تحلیل داده ها و اعتبارسنجی یافته ها از آمار استنباطی و نرم افزار SPSS25 و آزمون t تک نمونه ای استفاده شد.

    یافته ها

    ارتباطات جمعی دیجیتال منجر به توسعه کارآیی روش های سنتی مشارکت می شود، زیرا  کودکان در بهره برداری از شبکه های اجتماعی، توانمند بوده، سریع تر از بزرگترها با نرم افزارها ارتباط برقرار می کنند، به اظهار نظر و مشارکت در  بحث های جمعی مبتنی بر شبکه های مجازی و بهره گیری از زبان تصویر، علاقه مند هستند و بهره برداری از این شبکه ها را منحصر به دوران پاندمی نمی دانند.

    نتیجه گیری

    ترسیم آینده مشارکت با کودکان مبتنی بر بهره گیری از «پلت فرم های مشارکت آنلاین»، ضمن گشودن چشم اندازهای نوین در حوزه های مشارکت، طراحی و برنامه نویسی، منجر به ارتقای کارآیی فرآیندهای مشارکتی شده و بستر اظهار نظرهای جامع تر و هم اندیشی کودکان پیرامون مسایل مربوط به آن ها را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: COVID-19، پاندمی، شبکه های اجتماعی، کودک، مشارکت، آینده پژوهی
  • علی مروتی شریف آبادی*، زهرا منصوری، حبیب زارع احمدآبادی، سیدمحمود زنجیرچی صفحات 205-232
    هدف
    هدف اصلی این تحقیق، شناسایی عوامل موثر بر آینده سیستم حمل و نقل ریلی در بخش باری است.
    روش
    جهت شناسایی عوامل موثر بر سیستم حمل و نقل ریلی در بخش باری از مطالعات کتابخانه ای، میدانی، مدل PESTEL، روش دلفی و برای  تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SMART PLS استفاده شده است.
    یافته ها
    سه مرحله این تحقیق به دنبال ارایه مهم ترین عوامل موثر بر آینده حمل و نقل ریلی باری در ایران بوده است. در مرحله اول، همه عوامل شناسایی شدند. در مرحله دوم، با استفاده از روش دلفی در سه دوره متوالی اتفاق نظر حاصل شد و در مرحله سوم، بر اساس نظر کارشناسان و استفاده از نرم افزار SmartPLS، از 168 فاکتور شناسایی شده، 76 عامل به عنوان مهم ترین عوامل موثر در آینده نگری 50 ساله ایران در نظر گرفته و در 8 دسته اصلی طبقه بندی شدند.
    نتیجه گیری
    عواملی که در آینده نگاری هر سیستم به کار می روند، در هر کشور، جامعه، فرهنگ، سیاست و حتی در برهه ای از زمان متفاوت است. شناسایی و برنامه ریزی برای عوامل تاثیرگذار در هر صنعت از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با شناسایی شاخص های تاثیرگذار، برنامه ریزان و سیاست گذاران تعیین می کنند کدام شاخص ها در اولویت قرار دارند. همچنین برای پیشروی به سوی هدف اصلی سازمان ها، شناسایی این شاخص ها به سیاست گذاران و برنامه ریزان برای سرمایه گذاری و بهینه کردن مهم ترین شاخص کمک می کند.
    کلیدواژگان: آینده نگاری، حمل و نقل ریلی باری، دلفی، .SMART PLS
  • رضا فرخ شاهی*، جواد شهلایی، مسلم شیروانی ناغانی، حبیب هنری، غلامعلی کارگر صفحات 233-263
    هدف

    محیط اغلب سازمان های ورزشی، بیش از پیش نامطمین شده است و اهداف، آن چنان درحرکت اند که به سختی می توان به آن ها رسید. به علاوه، رویکردهای سنتی برنامه ریزی استراتزیک در مواجهه با آشفتگی و عدم اطمینان محیطی منعطف نبوده و از پاسخگویی مناسبی برخوردار نیستند. بدین سبب، هدف این تحقیق شناسایی و تدوین الگوی محیطی موثر بر آینده نگاری راهبردی ورزش ایران براساس مدل STEEPELD و تعیین پیشران های کلیدی بود. در واقع این پژوهش به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که شناسایی و کنترل کدام پیشران ها می تواند در نیل به آینده مطلوب ورزش ایران موثر باشد.

    روش

      پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر ماهیت کیفی و از نظر مسیر اجرا در تحقیقات آینده نگاری، پویش محیطی است. جامعه آماری، اعضای هیات علمی مدیریت ورزشی با مرتبه دانشیاری و بالاتر بودند که با نمونه گیری ترکیبی انتخاب شدند. برای تنظیم عوامل محیطی، پرسشنامه ای 61 سوالی طراحی شد که روایی همگرا (622/0) و ضریب پایایی مرکب آن (868/0) تایید شد. روش های آماری مورد استفاده شامل: آمار توصیفی، مدل سازی معادلات ساختاری (PLS) و رتبه بندی فریدمن است.

    یافته ها

     نتایج نشان داد مدل تحقیق با میزان 745/0 GOF=  مورد تایید خبرگان است. همچنین، تجارت بین المللی، یکپارچگی در مدیریت ورزش، گسترش فلسفه ورزش، افزایش سرانه استاندارد ورزشی، افزایش سرمایه های اجتماعی، سیاست های زیست محیطی، گسترش رسانه های جمعی و شبکه های اجتماعی و تدوین نظام نامه های حقوقی به عنوان پیشران های کلیدی موثر بر آینده نگاری راهبردی ورزش ایران شناسایی شدند.

    نتیجه گیری

    از این رو، الگوی تدوین شده در این پژوهش می تواند به عنوان یک راهنما در برآورد و پیش نگری آینده سازمان های ورزشی ایران موثر باشد.

    کلیدواژگان: آینده نگاری راهبردی، بررسی محیطی، پیشران های کلیدی، ورزش ایران، STEEPELD
  • محمدجواد صدیقیان، فروغ حیرانی*، محمود معین الدین، حمید بابایی میبدی صفحات 265-290
    هدف

    مقاله حاضر به دنبال آن است که عوامل موثر بر آینده آموزش حسابداری در ایران را به روشی علمی و نظام مند شناسایی کرده و آن ها را به صورت طبقه بندی شده معرفی نماید.

    روش

    هرچند روش های مختلفی برای آینده پژوهی وجود دارد، ولی در بیشتر آن ها شناسایی پیشران های شکل دهنده آینده ضروری است؛ بدین منظور تحقیق حاضر کوشیده است تا با روش مطالعات کتابخانه ای و نظرسنجی از خبرگان، پیشران های تاثیرگذار بر آینده آموزش حسابداری را احصاء و سپس با استفاده از روش دلفی، مهم ترین آن ها را شناسایی نماید.

    یافته ها

    27 پیشران تاثیرگذار بر آینده آموزش حسابداری بر اساس الگوی EPISTLU، دسته بندی و به گروه های 7 گانه اقتصادی، سیاسی، نهادی، اجتماعی، فناوری، حقوقی و دانشگاهی تقسیم بندی شدند. مشارکت کنندگان در این تحقیق 15 نفر از خبرگان متخصص در زمینه حسابداری و آشنا با مباحث آینده پژوهی می باشند.

    نتیجه گیری

    طبقه بندی یافته های این تحقیق در گروه های هفت گانه بالا نشان می دهد، عوامل متعدد و در هم تنیده ای بر آینده آموزش حسابداری در ایران تاثیرگذار بوده و می توان چنین نتیجه گیری کرد که برای شکل دهی به آینده آموزش حسابداری در ایران لازم است تمامی این عوامل متنوع را مورد توجه و برنامه ریزی قرار داد. احصاء و طبقه بندی پیشران ها، زمینه لازم برای اولویت بندی و تعیین میزان اهمیت هرکدام از این پیشران ها را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، حسابداری، نظام آموزشی، پیشرانها، دانشگاه آینده
  • مهدی مطهرنیا* صفحات 291-316
    هدف
    کاوش درجهان پساکرونا است تا اثرات بحران کرونا را بر آینده با تاکید بر تغییر در زیست جهان های بشری مورد پروا قرار دهد.
    روش
    بر مبنای معرفت شناسی پساپوزیتویستی است که با رویکرد کیفی و روش شناسی آینده نگرانه مبتنی بر روش هرمنوتیک، به آینده نگریسته است.
    یافته ها
    تغییرات در زیست جهان بشر پس از پاندمی کووید 19 به اندازه ای خواهد بود که می توان تاریخ حیات آدمی را به دوران پیش از کرونا و بعد از آن تقسیم نمود. دردوران پساکرونا، جهان آینده میل شدید به فردی شدن و فراخناکی قدرت فردی، عصر هویت های تک سرنشین، و دانش بنیاد پیدا خواهد کرد و تلاش برای دستیابی به تعادل در همه لایه های زندگی، شکافت زمان، تلاش برای ورود به دوره روح مصنوعی، شدت خواهد گرفت. شتاب تغییرات، با ورود آدمی به آبشار تغییرات بزرگ، تغییر در نظام زیست جهان های گوناگون اندیشگی بشر در لایه های مختلف فرهنگی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی و... را به همراه خواهد داشت.
    نتیجه گیری
    با بحران ناشی از شیوع کرونا به عنوان یک پاندمی، فرو افتادن آدمیان به «آبشار تغییرات» سرعت خواهد یافت . در دنیای آینده پساکرونا، بشر از زندان جهان ساخته دیگران برون خواهد آمد و جهانی آدمی تر شده را جستجو خواهد کرد. در منزلگه پیشاروی، زندگی در «لحظه های دگرگون ساز و رفتارهای تغییرپذیر و کنش های چریکی» و در دنیای میکروماکروییزه شکل و محتوایی نوین خواهد پذیرفت.
    کلیدواژگان: کووید 19، بحران کرونا، پساکرونا، آینده پژوهی، آینده نگری، تاریخ شناسی، زیست جهان
|
  • Reza Gholami *, Ahmad Poorheydar Pages 1-26
    Purpose
    The Purpose of this article is to propose an appropriate model with regard to “characteristics of cyberspace” and “principles and foundations of the Islamic Republic of Iran”; A model that can describe the geometry of the Islamic Republic's encounter with the cyberspace.
    Methods
    The research method of the present article is “Grounded Theory” and the input sources of this method are all reports and documents related to cyberspace in the country and participation in several meetings related to this issue in different levels of government.
    Findings
    The main findings of the study include 23 cognitive propositions and approaches that are presented in two sections: “Dimensions of the phenomenon of cyberspace” and “Strategic principles of dealing with cyberspace”.
    Conclusion
    The final results of the research are six general proposals that are presented under the title of “hexagonal pattern” and include the following: The first side is the completion and launching of the National Information Network, the second side is the formation of the second Internet or the creation of a transnational information network, the third side is the formation of a global coalition to reduce American authority in cyberspace and create an international legal system for cyberspace; the fourth side is the creation of dominance of discourse for reasonable and revolutionary facing with cyberspace, the fifth side is launching large non-governmental companies with a transnational approach and opening the field of innovation and the sixth side is creating cyber mobilization with the approach of producing effective content.
    Keywords: cyberspace, Modernity, Islamic Revolution, Transnational Information Network, Multinational Corporations
  • Ali Zackery *, Mohsen Taheri Demneh, Maryam Ebadi Nejad Pages 27-56
    Objective
    The irreplaceable role of cities in economic, cultural and political development of countries, their challenges and problems and the difficulty of their management has resulted in an increasing significance of theories, experiences and strategies concerning city transformation. In the relevant literature, numerous concepts and approaches try to offer images of future of cities. One of these concepts is smart cities. Also, participative foresight can play a role in creating future images of cities. This study seeks to offer recommendations on how to create local and brand-new images of futures of cities in Iran and improve the quality of urban foresight practices.
    Method
    A thick report of an event ethnography has been given from a foresight workshop conducted in Isfahan municipality about futures of Isfahan, 1420, based on observations, field notes by ethnographers and the theoretical interpretation of them.
    Findings
    Utilization of participative deliberation and foresight techniques and event ethnography to create images of future is the innovative dimension of this paper.
    Conclusion
    Adding materiality to future, deconstruction of technological utopianism discourse, conceptualization of foresight as a social capacity deriving from civic epistemologies and agonism, moving beyond used futures, and creation of neologisms can improve urban foresight practices.
    Keywords: Urban Foresight, smart city, foresight workshop, Roadmap, event ethnography
  • Hassan Narmani, Ghaffar Zarei *, Amin Ravanbod Pages 57-76
    Objective
    One of the goals of the Islamic Revolution, considering its cultural dimensions, is to create a new Islamic civilization, which has been emphasized by the Supreme Leader of the Islamic Revolution and today is considered as one of the needs of the Islamic society and even the Muslims of the world. For this reason, the main focus of the present study is to study the educational and cultural impulses in the formation of a new Islamic civilization based on the thoughts of the Leader of the Islamic Revolution. The question of the present study is: What are the most important educational and cultural drivers of Iranian society to achieve a new Islamic civilization?
    Method
    The method used by the present study to study the subject of modern Islamic civilization in the views of Ayatollah Khamenei is descriptive-analytical, which is obtained by examining the views and statements of the Supreme Leader of the Islamic Revolution and other sources and documentary books related to the subject.
    Findings
    The findings of the present study show that the new Islamic civilization has important cultural impulses, which can include modeling based on justice, negation of materialism and attention to spirituality, attention to committed and specialized revolutionary forces, Scientificism and the upbringing of academic and educational elites committed and loyal to the values of the Islamic Revolution as the main drivers of modern Islamic civilization in the thoughts of Ayatollah Khamenei.
    Conclusion
    Modern Islamic civilization, based on educational and cultural impulses, has both negative and positive aspects. Negative means criticizing Western civilization and exposing its moral, political, social and economic weaknesses. Because material advances such as machinery, industry, technology, and human wealth and education based on it cannot be indicative of a model civilization for humanity. On the positive side, the new Islamic civilization, by considering morality and spirituality, public comfort and security for Muslims and non-Muslims, the combination of religion and the world, and the promotion of spirituality, can be a fulcrum for pulling contemporary man out of unbridled Western morality, and introducing a competent Islamic and humane model.
    Keywords: New Islamic Civilization, Ayatollah Khamenei, Islamic Revolution, Cultural, Educational Propulsion
  • Hamed Jokar *, Morteza Salmani Mahini Pages 77-101
    Objective

    Quranic activities in Iran have gone through different periods. After the approval of the Charter of Development of Quranic Culture, these activities have become more cohesive and various areas have been defined for it, but the lack of attention to future developments can reduce the effectiveness. The purpose is to identify the future challenges of these activities and to create a suitable environment for thinking about them.

    Method

    The present study is descriptive in nature and in terms of purpose, it is an applied-developmental. A mixed exploratory research design and qualitative and quantitative methods have been used to advance the issues addressed in the article.

    Findings

    The fields of macro-management, governance, public education, religion, research and higher education, and manpower as major fields of human life will undergo dramatic changes in the future, which will strongly affect the corresponding parts of these fields in the field of Quranic activities and will pose numerous challenges for these activities.

    Conclusion

    Inability of researchers of Quranic science and knowledge in interacting and transmitting findings to the scientific community of the country, lack of familiarity with the concepts and teachings of Quran and lack of ability for Quranic activities in seminary and university graduates, inability of religious propaganda system to respond and defend the legitimacy of Quran. The value and non-norm of public Quran education in the culture of families and the general culture of the society, the lack of training system for managers and planners with sincere and efficient Quranic and the focus of entertainment in cyberspace and neglect of religious affairs are the most important challenges of Quranic activities in the future.

    Keywords: Quranic Activities, Charter of Quranic Culture, Future Challenges of Quranic System
  • Sajad Najafi *, Kyomars Yazdanpanah, Zahra Pishgahi Fard, Marjan Badiee Pages 103-126
    Objective

    One of the most important of the national security of countries in order to protect their national interests is defense-military field and the country's defense power key factors to prevent deterrence of enemy threats. Meanwhile, the defense policies of countries, especially Iran, are strongly influenced by socio-cultural factors, and these factors have a significant role on the country's defense power. In this regard, this article raises the question “which of the socio-cultural factors affecting Iran's defense power are the key and most influential factors? The research has been done by basing the theory of strategic culture as a theoretical framework.

    Method

    The research is a combination of descriptive-analytical and survey (using the opinion of experts and a questionnaire) in terms of method and applied-developmental in terms of purpose.

    Findings

    Fifteen significant factors and four factors as key socio-cultural factors affecting Iran's defense power were identified.

    Conclusion

    Dominant national ideology, religious beliefs, patriotism and resistance, popular government and unity between the nation and the military were identified as key factors affecting defense power.

    Keywords: defense power, military security, Futures Studies, Micmac Software, Driving force
  • Nasser Safaie *, Sajad Hedayati, SEYED AMIR NASRI, Majid Mirzaie Pages 127-149
    Objective

    Climate change due to greenhouse gas emissions, especially carbon dioxide, has dangerous consequences, the most important of which is global warming. The European Union, as a leader in reducing carbon emissions, has taken a number of key steps and set various policies and guidelines. Analyzing the actions and policies adopted by this union could help determine the correct strategy for environmental protection in our country.

    Method

    This study presents a simulation model to analyze the effectiveness of EU policies to achieve related aims by 2030 to reduce carbon emissions, using a system dynamic approach to reduce carbon emissions.

    Findings

    The results show that the adoption of a policy alone cannot have the desired effect in reducing emissions. The results also indicate that the EU ETS emission management system alone has the lowest performance in reducing carbon emissions.

    Conclusion

    The scenario showing the adoption of the EU's three climate policies showed the best impact on reducing emissions by 2030. Among the moderating feedback loops on reducing carbon emissions, and in line with the EU's climate policy, action on energy efficiency and the EU ETS emission management system should be given more attention.

    Keywords: EU Climate Policies, Carbon Emissions, System Dynamics, Iranian Environmental Strategic Policies, Environmental Protection Organization
  • Amirabbas Farahmand, Reza Radfar *, Alireaza Pourebrahimi, Mani Sharifi Pages 151-171
    Objective

    Given that the Internet of Things has been widely studied and considered and is increasing, so it is necessary to examine the factors affecting the application and acceptance of this technology as much as possible. Accordingly, the purpose of this study is to explain the relationships between the dimensions and indicators of the IoT adoption model in smart business.

    Method

    From the point of view of purpose, this research is a descriptive research, from the philosophical point of view, it is based on the compositional approach, and in fact, it will use the chemo-facial approach. According to the combined approach of the research, first, criteria and sub-criteria were extracted based on interviews and a paradigm model was presented using the grounded theory method. Then, in the quantitative part, the validation of the presented paradigm model was performed based on the data collected based on a questionnaire. To evaluate the qualitative validity of the research, face validity and qualitative validity of the content and to evaluate the quantitative reliability, Cronbach's alpha method was used. In order to analyze the data and achieve the main goals, SPSS and Smart PLS soft wares were used.

    Findings

    The results of coding showed that 63 primary codes were identified in six categories: social dimension, cultural dimension, human dimension, technological dimension, financial dimension, management dimension, and government regulations. The final acceptance model with a GOF index of 0.491 indicates the high overall quality of the model and applicability in the study population. All the variables identified in the model, including infrastructure, management, technology, education and finally cultural and social, in the acceptance of electronic services, have an important and significant role and the relationship between endogenous and exogenous variables of the model has been significant. Priorities for the effects of the technology acceptance model variables were government rules and regulations (0.552), financial dimension (0.504) and socio-cultural dimension (0.419), respectively.

    Conclusion

    According to the research results, creating the necessary environment to facilitate the entry and launch of new technologies in the country is essential.

    Keywords: Internet of Things, Technology Acceptance, Technology Innovation
  • Behnam Behnia, Mehran Kheirollahi *, Mahdi Sahragard, Atefeh Soltanifar Pages 173-204
    Objective

    The present study seeks to research the future and draw a vision for new approaches that are independent of physical presence, in the processes of design and participation, based on the abilities of children in the use of digital social networks.

    Method

    Documentary and library methods were used to identify the common tools of participation, their characteristics and the way they are used, and to examine the opinions of experts about the role of cyberspace in the lives of children in the present century. A descriptive survey method was used to study and analyze the experience of children using social networks in the pandemic era. The data collection tool is a researcher-made questionnaire and the sample size is 384 children and 384 parents according to Cochran's formula. Inferential statistics and SPSS25 software and one-sample t-test were used to analyze the data and validate the findings.

    Findings

    Digital mass communication leads to the development of the effectiveness of traditional methods of participation because children are able to use social networks, communicate with software faster than adults, interested in commenting and participating in group discussions based on virtual networks and the use of image language and the use of these networks is not limited to the pandemic era.

    Conclusion

    Mapping the future of partnerships with children based on the use of "online participation platforms", while opening new perspectives in the fields of partnership, design, programming and artificial intelligence, has led to improving the efficiency of participatory processes. It also provides a platform for children to make more comprehensive and thoughtful statements about issues related to them.

    Keywords: COVID-19, Pandemic, Social Networks, Child, Participation, Future Research
  • ALI Morovatisharifabadi *, Zahra Mansouri, Habib Zareahmadabadi, Seyed Mahmoud Zanjirchi Pages 205-232
    Abstract
    Purpose
    The main goal of this research is identifing the factors influencing the future of the rail transportation system in the freight sector.
    Method
    In this research, identifing the factors for the rail transportation system in the freight sector using a combination of library and developmental purpose, PESTEL model, Delphi method and SMART PLS software has been used in the analysis.
    Findings
    The three stages of this research seek to present the most important factors affecting the future of rail freight in Iran. In the first stage, all factors were identified. In the second stage, consensus was reached using the Delphi method in three consecutive periods.In the third stage, based on the opinion of experts and the use of smartPLS software, out of 168 factors identified, 76 factors are considered more important as the main effective factors in Iran's 50-year foresight which were classified into 8 main categories.
    Conclusion
    Identifying and planning for the factors that affect this industry is of particular importance. By identifying indicators, planners and policymakers will determine which indicators we are important. The indicators also warn policymakers and planners if we want to move towards total goal, which indicators should we turn into the optimal indicator.
    Keywords: Foresight, Freight rail transportation, Delphi, SMART PLS
  • Reza Farokhshahi *, Javad Shahlaee, Moslem Shirvani Naghani, Habib Honari, Golamali Kargar Pages 233-263
    Purpose

    traditional approaches to strategic planning in the face of confusion, uncertainty and environmental uncertainty are not flexible and do not have the appropriate response. Therefore, the purpose of this study was to identify and develop an environmental model affecting the strategic foresight of Iranian sports based on the STEEPELD model and to determine the key drivers. In fact, this study seeks to determine which Driver Forces can be effective in achieving the desired future of Iranian sports.

    Method

    The present research is applied in terms of purpose, in terms of qualitative nature and in terms of implementation path in futuristic research, environmental scanning and survey. The statistical population was faculty members of sports management with associate degree and higher, who were selected by combined sampling. A 61-item questionnaire was designed to regulate environmental factors, which confirmed the convergent validity (0.622) and its composite reliability coefficient (0.868). The statistical methods used include: descriptive statistics, structural equation modeling (PLS) and Friedman ranking.

    Findings

    The results showed that the research model with GOF = 0.745 is approved by experts. Also, international trade, integration in sports management, development of sports philosophy, increase of sports standard per capita, increase of social capital, environmental policies, expansion of mass media and development of legal regulations as key drivers of effective strategic future of sports Iran were identified

    Conclusion

    Therefore, the model developed in this study can be effective as a guide in predicting the future of sports organizations.

    Keywords: Environmental Scaninig, Driver Forces, Iranian Sports, STEEPELD. strategic foresight
  • Mohamadjavad Sedighian, Forough Hirani *, Mahmoud Moinuddin, Hamid Babaei Meybodi Pages 265-290
    Objective

    The present study aimed to identify and categorize the effective drivers shaping the future of accounting education in Iran in a scientific and systematic manner.

    Methods

    Even if numerous methods have thus far developed for futures studies, it seems essential in most cases to identify the significant drivers affecting the future. For this purpose, the present study was an attempt to analyze the effective drivers in the future of accounting education through desk research methods and a survey of expert opinions, and then identify the most important ones using the Delphi method.

    Findings

    In total, 27 effective drivers shaping the future of accounting education in Iran were categorized based on the EPISTLU model, and then divided into seven groups; namely, economic, political, institutional, social, technological, legal, and academic. The study participants also included 15 experts engaged in the field of accounting and familiar with futures studies topics.

    Conclusion

    The categorization of the study findings with reference to the above-mentioned seven groups demonstrated that many intertwined drivers were involved in the future of accounting education in Iran. Accordingly, it is crucially important to reflect on all these various drivers and plan for them to shape the future of accounting education in this country. Therefore, analyzing and categorizing such drivers paves the way for prioritizing and determining the importance of each one in the future of accounting education in Iran.

    Keywords: Futures Studies, Accounting, Education System, Drivers, Future University
  • Mehdi Motaharnia * Pages 291-316
    Objective
    The main purpose of the research is to explore the post-corona world to examine the effects of the corona crisis on the future, with an emphasis on change in the human ecosystem, in the transition from the aquatic trinity.
    Method
    It is based on post-positivist epistemology, which looks to the future with a qualitative approach and a forward-looking methodology based on the hermeneutic method.
    Findings
    Changes in human life in the Covid 19 pandemic will be such that the history of human life can be divided into pre-corona and post-corona eras. In the post-Corona era, the world of the future, the intense desire for individualization and the transcendence of individual power, the age of unicorn identities of the foundation of knowledge, the attempt to achieve balance in all walks of life, the splitting of time, the quest to enter the artificial spirit, the intensity will take. The acceleration of change, with the entry of man into the cascade of great changes, will bring about a change in the biological system of the various worlds of human thought in the religious, political, economic, etc. layers.
    Conclusion
    With the crisis caused by the outbreak of corona as a pandemic, people will fall into the "waterfall of change". In the future world of post-Corona, man will come out of the prison of the world created by others and seek a more humanized world. In the home of Pishravi, life will take on a new form and content in the "transformative moments and changeable behaviors and guerrilla actions" and in the micro-macro-world. The "Lord of the Moments" will replace the "Lord of the Rings".
    Keywords: Post Corona, Futures Thinking, Futures Studies, Foresight, Life World, Corona Crisis, Post-Corona Bios