فهرست مطالب

شیعه شناسی - پیاپی 73 (بهار 1400)

فصلنامه شیعه شناسی
پیاپی 73 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدمهدی مرادی خلج*، مهری فاضلی صفحات 7-38

    آراء رو به گسترش جریان های فکری رقیب و معاصر با شیخ مفید(م.413) درخصوص افضلیت امام، بخشی از دلایل نگارش کتاب الارشاد توسط این متکلم برجسته امامی می باشد. در این زمان برخی از گفتمان ها با وجود باور به تفضیل علی(ع)، با صدور جواز امامت مفضول، بر مشروعیت خلافت متقدمین تاکید داشتند. برخی دیگر نیز علیرغم هم سویی با امامیه در لزوم افضلیت امام- از مباحث امامت عامه- با باور به انطباق فضیلت خلفا بر ترتیب تاریخی خلافت آنان، بر عدم تفضیل و تقدیم حضرت علی(ع) رای می دادند. در چنین فضایی مفید کتاب الارشاد را با تکیه بر آراء کلامی خویش در مساله امامت همچون اثبات لزوم افضلیت امام و تفضیل علی(ع)، بهره گیری از استنادات تاریخی و گاه آراء گفتمان های رقیب، به رشته تحریر درآورد تا به حفظ هویت گفتمان امامی بپردازد. از این رو شناسایی شاخصه های متکی بر مولفه افضلیت امام که شیخ در الارشاد در جهت اثبات تفضیل و تقدیم علی(ع) و طرد مشروعیت خلافت متقدمین از آنها بهره برده است، دغدغه اصلی این پژوهش را شکل می دهد. نتیجه این پژوهش توصیفی-تحلیلی نشان می دهد که شیخ با به کارگیری شاخصه هایی چون برجسته سازی جایگاه و اعمال امام، طرد جایگاه و اعمال متقدمین به ویژه شیخین و طرد عملکرد صحابه در انتخاب افضل یا اصلح به این مهم پرداخته است.

    کلیدواژگان: امامت بلافصل علی(ع)، افضلیت، امامیه، اهل سنت، معتزله، الارشاد
  • احمد امینی، اصغر فروغی ابری*، فریدون الهیاری صفحات 39-66
    هدف

    واکاوی مولفه های موثر در افزایش نقش سیاسی _ اجتماعی روحانیون اصفهان دوره قاجار(1210_ 1264ه.ق/1794_1896 م).

    تبیین

    یکی از گروه ها و طبقات اجتماعی که از گذشته های بسیار دور تاکنون در میان فعالیت های سیاسی و اجتماعی جامعه ایران نقش مهمی داشتند، روحانیون بودند. در دوره قاجار این گروه اجتماعی در برخی از شهرها همچون اصفهان در مواجهه با مسایل زمانه در کانون توجه دیگر اقشار جامعه قرار گرفته بودند. تغییرات و تحولات داخلی و روابط بینالمللی ایران با کشورهای اروپایی فضای تاثیرگذاری را برای این گروه فراهم آوردند تا نقش فعال تری نسبت به گذشته ایفا کنند.

    روش

    این مقاله به روش توصیفی _ تحلیلی و برمبنای بهره گیری از منابع کتابخانه ای و اسنادی به این سوالات پاسخ می دهد:1. مولفه های موثر در افزایش نقش سیاسی _ اجتماعی روحانیون اصفهان دوره قاجار کدام هستند؟ 2. روحانیون اصفهان چگونه با استفاده از این مولفه ها، توانستند جایگاه اجتماعی خود را مستحکم سازند؟

    نتایج

    فرض بر این است که برخی مولفه های مهمی همچون مشروعیتبخشی به حاکمیت، فتواهای دینی و سیاسی، مقابله با انحرافات دینی - فکری، برتری اندیشه اصولی بر اخباری و تبعات آن در جامعه، حمایت از گروه های مردمی در مقابله با حاکمان مستبد محلی، استبداد داخلی و استعمار خارجی و با توجه به فضای دینی و جایگاه روحانیون به عنوان تنها مرجع مسایل مختلف مردمی و نقش هدایت گری آنان برای توده مردم در مقابله با استعمار داخلی و استثمار خارجی، روحانیون این شهر موفق به استحکام بخشی پایگاه اجتماعی خود در این برهه از زمان و برای رویدادهای آینده شدند.

    کلیدواژگان: روحانیون، مولفه ها، نقش، سیاسی &ndash، اجتماعی، اصفهان، قاجار
  • یوسف خانمحمدی* صفحات 67-90

    ایجاد جامعه امن و تضمین صلح پایدار از نیازهای اساسی و حقوق اولیه انسان در تاریخ زندگی مشترک بوده است. مکاتب مهم فلسفی، اجتماعی و مذهبی راهبردهای متنوعی را برای رسیدن به صلح پایدار مطرح کرده اند، اما نقش دین با شکل گیری جریان های بنیاد گرا و رادیکال اسلامی درجهان اسلام ، خیلی برجسته شده است. پژوهش حاضر بر عکس تفسیر های ستیزه گر و خشونت طلب از قرآن ،فرضیه رقیبی را طرح کرده و مدعی است علاوه بر اصالت صلح در قرآن ، ادعای وجود آموزهایی در قرآن است که می توان براساس آنها و تجربه زیسته بشری و عرف عقلا،راهبرد تضمین صلح پایدار را ارایه کرد.برای تصویر این امر از نظریه ((صلح و خشونت ساختاری)) یوهان گالتونگ بهره برده است. ایشان با طرح خشونت ساختاری و غیر ساختاری معتقد است در جامعه فقر ،گرسنگی و تبعیض با لانه کردن در ساختار های سیاسی- اجتماعی باعث نابودی صلح وامنیت در جامعه می شود، علاوه بر آن خشونت مستقیم از جمله شورش ، تجاوز و جنگ نیزمنجر به فروپاشی صلح و بی ثباتی در جامعه و جهان می گردد.در پژوهش حاضر چهار عنصر مهم از جمله ایمان ((توحیدسیاسی)) ، دولت ، عدالت و آموزش و تبلیغ همگانی صلح با ساختار های خشونت غیرمستقیم و خشونت مستقیم مواجه شده و با خنثی سازی آنها به صلح پایدار و تضمین شده ، زمینه برای توانمند سازی ، خود شکوفایی و توسعه انسانی فراهم می گردد. در پژوهش حاضر از روش شناسی تفسیر سیاسی قران استفاده شده است.

    کلیدواژگان: صلح، آموزش، عدالت، ایمان، دولت و خشونت
  • حمیده عراقیان*، اردشیر اسدبیگی، شهربانو دلبری صفحات 91-108
    «امام کاظم» (علیه‎السلام) در ابتدای امامت، با چالش هایی روبه رو بوده اند که این چالش ها موجب شده است تا اقدامات ایشان به عنوان قرینه فعلی علاوه بر دلایل نقلی مورد توجه باشد. اهداف اصلی تحقیق، چگونگی و دلایل امامت امام موسی بن جعفر (علیه‎السلام) و نیز اقدامات ایشان در اثبات این موضوع با استفاده از منابع شیعه و اهل سنت است. سوال اصلی این تحقیق نیز بدین شرح است که «مهمترین اقدامات امام کاظم (علیه السلام) در راستای اثبات امامت ایشان با توجه به چگونگی و دلایل امامت ایشان در منابع شیعه و اهل سنت چیست؟» این تحقیق با روش توصیفی، تحلیلی و تطبیقی، به این نتیجه دست یافت که برای انتخاب امام، شرایطی مانند «وصیت، علم خاص، ودایع و سن» به عنوان ملاک تعیین شده که بنا به دلایل قدرمتیقن، مشخص می شود که امام کاظم (علیه‎السلام) شرایط امامت را داشته است. علاوه بر احادیث و دلایل منقول در قبال امامت ایشان، مهمترین اقدامات ایشان که عبارت است از وارستگی مادی و سیاسی، شفاف سازی در غصب حکومت شیعیان، مقابله علمی با جریان های انحرافی و فرقه های مختلف شیعه، مناظره با خلفای عباسی و انتخاب رویکرد تقیه، گویای این است که طرز فکر امام کاظم (علیه السلام) طرز فکر یک «ولی، امام و زعیم» امت است؛ زیرا از یک سو جامعه شیعیان را از طریق تقیه و وکالت مدیریت کرده و از طرفی، برای اثبات حقانیتشان از طرق مختلف مانند مناظره و شجاعت در بیان، تلاش نموده و ازنظر علمی و فرهنگی نیز با بزرگ ترین چالش زمان خود، مقابله نموده و خط مشی آگاهانه ای را بنیان گذاری نموده اند.
    کلیدواژگان: امامت، امام کاظم (علیه السلام)، خلفای عباسی، شیعه، اهل سنت
  • مریم نظربیگی*، احمد فلاح زاده صفحات 109-134

    جامعه امامیه به هنگام پیشوایی امام حسن عسکری (امامت: 254-260ق) دچار مشکلی اعتقادی شده بود از این رو، آن حضرت کوشیدند با بهره گیری از روش های گوناگون تبلیغی، این کاستی را چاره نمایند. منظور از «تبلیغ» هر گونه فعالیت نظام مند و مستقیم به منظور گسترش یک مفهوم، اعم از علمی، عاطفی، رفتاری می باشد. با توجه به این که مهم ترین چالش پیش روی امام، چالش «باور به امامت» بود، این که آن حضرت، چه راهکارهای تبلیغاتی برای حل این گره اعتقادی در پیش گرفت، پرسش بنیادین این پژوهش است. یافته ها بر آن است، ایشان با بهره گیری از الگوی «تبلیغ کانونی»، در هفت گام با کاربست شیوه هایی چون: نخست در اختیار گرفتن بیت امامت در سامرا، دوم: استفاده از ظرفیت تبلیغی خلیفه عباسی برای معرفی امام، سوم: ارایه کرامت و امور خارق العاده برای شک زدایی، چهارم: ترمیم شبکه تبلیغات بازمانده از عصر امام هادی(ع)، پنجم: اعلام راهبرد تبلیغی و تامین محتوا، ششم: بهره گیری از ابزارهای مختلف تبلیغی، هفتم: نظارت و بازرسی بر حسن اجرا، به چاره کردن این مشکل اعتقادی پرداختند. تحقیق پیش رو، با دریافت الگو از روش های ارتباطی و تحلیل داده های تاریخی، به بیان راهبردهای آن حضرت می پردازد.

    کلیدواژگان: مدل تبلیغات امام حسن عسکری(ع)، تبلیغات چالش محور، تبلیغات امامیه، باور به امامت، سیره تبلیغی
  • مریم سعیدیان جزی* صفحات 135-160
    این تحقیق به بررسی و بازسازی نقش عبدالرحمن بن ملجم مرادی و عوامل اثرگذار در مسئله شهادت امام علی (ع) می پردازد و نقش فرهنگ قومی، نظام اجتماعی و طبقات اثرگذار را در شکل گیری و جهت دهی تحولات تاریخ صدر اسلام برجسته می سازد. بر اساس تحقیق روشن می گردد؛ مخالفان امام علی (ع) ایتلاف کرده و در مسئله توطیه و ترور آن حضرت وفاق داشتند. ظهور خوارج و تعامل آنها با این گروه فرصتی را فراهم آورد تا جبهه مخالفان قوت بیشتری بگیرد و ترور آن حضرت توسط ابن ملجم صورت بگیرد. او در انجام این امر مصمم و آگاهانه عمل کرد. ابن ملجم شخصیتی برخاسته از نظام قبیله ای، فرهنگ بدوی و کج اندیشی دینی بود. مواضع و عملکرد او و جریان ایتلافی در مسئله شهادت امام علی (ع) در راستای این تفکر قرار داشت. در پژوهش های انجام شده تنها برخی روایت های تاریخی مرتبط با ابن ملجم بررسی شده و خالی از تحلیل انتقادی یا ارزیابی سندی و محتوایی است. هم چنین در این تحقیقات متغیرهای اثرگذار در مسئله شهادت امام علی (ع) مورد غفلت واقع شده و آن را ناشی از خشونت و تزلزل اخلاقی و اجتماعی ابن ملجم و گرایش های افراطی وی می دانند. در این جستار روش تحقیق تاریخی است و با مراجعه به منابع، روایت های موجود درباره نقش ابن ملجم در مسئله شهادت امام علی (ع) و عوامل و متغیر های موثر در این زمینه صورت بندی، مستند سازی، تبیین، ارزیابی و تحلیل انتقادی می گردد.
    کلیدواژگان: شهادت علی (ع)، ابن ملجم، عصبیت، خوارج، اشراف، روایات
|
  • Mehri Fazeli Pages 7-38

    The growing views of the intellectual movements, contemporary and rival to Sheikh Mofid (d. 413), regarding the superiority of Imam Ali are among the reasons for the writing of al-Irshad by that prominent imami theologian. In that time, despite a belief in Imam Ali's superiority, some of the discourses emphasized the legitimacy of the caliphate of the earlier figures by issuing the permission for the imamate of the subordinate person. Some others, despite their sympathy with imamiya on the necessity of the imam's superiority, believed that the superiority of the caliphs coincided with their historical order of caliphate; thus, they maintained that Imam Ali lacked superiority. In such an atmosphere, Sheikh Mofid composed al-Irshad by relying on his own theological opinions regarding imamate, proving the necessity of Imam Ali's superiority, making use of historical evidences and – sometimes – the opinions in the rival discourse in order to preserve the identity of the imami discourse. Therefore, identifying the parameters dependent on the Imam's superiority, mentioned by Sheikh Mofid in his book for proving Imam Ali's priority and rejecting the legitimacy of the previous caliphs, is the main concern in the present study. The findings of this descriptive-analytical study show that Sheikh Mofid deals with this important goal by making use of parameters such as highlighting Imam's status and practices, rejecting the status and practices of the previous caliphs (especially the two Sheikhs), and rejecting the companions' choice of the superior or the most virtuous leader.

    Keywords: Imam Ali's immediate imamate, Superiority, Imamiya, the Sunnites, Mu'tazila, al-Irshad
  • Ahmad Amini, Feridoon Alahyari Pages 39-66

    The present study aims at exploration of the parameters effective in the increase of the political-social role of the clerics in Isfahan in the Qajar period (1210-1264 AH/ 1794-1896 AD). The clerics are among the social classes with an important role in the political and social activities in the Iranian society since long ago. Under Qajars, this social group was at the center of attention in facing the issues of the time in some of the cities like Isfahan. Iran's domestic evolutions and its international relations with the European countries prepared an influential milieu for the clerics to play a more active role. The present study was conducted through a descriptive-analytical method using library sources and documentary data to answer the following questions: (a) what are the parameters effective in increase of the political-social role of the clerics in Isfahan under Qajars? And (b) how could the clerics in Isfahan strengthen their social status using those parameters?    The findings suggest that in view of some important parameters such as legitimizing the government, religious and political fatwas, struggling with religious-intellectual deviations, superiority of the Usuli thought over the Akhbari thought and the related consequences in the society, supporting public groups in confrontation with the local despotic governors, domestics dictatorship and foreign colonialism, as well as the religious milieu and the clerics' status as the only referents for resolving people's issues, the clergymen in Isfahan could manage to strengthen their social status in that time for the future events.

    Keywords: clerics, parameters, political-social role, Isfahan, Qajar
  • Yousef Khanmohammadi * Pages 67-90

    Creating a safe society and securing the sustainable peace are among the basic needs and the primary rights of human beings throughout history. The important philosophical, social and religious schools have offered various strategies for achieving a sustainable peace, but the role of religion is prominent in this regard with the formation of fundamentalist movements and Islamic radical trends in the Islamic world. The present study, unlike quarrelsome and violent interpretations of Islam, has offered a rival hypothesis and claims that there are, in addition to principality of peace in the Quran, doctrines in it, based on which and based on the lived experience of the mankind and the praxis of the wise people, one can offer the strategy for securing the sustainable peace. For delineating this issue, we also used the Johan Galtung's theory of "Peace and Structural Violence". He presented the theory of structural and non-structural violence and maintained that poverty, hunger, and discrimination infiltrate into the political-social structures and cause the destruction of peace and security in the society. Besides, the direct violence, including riot, transgression and war also lead to collapse of peace and insecurity in the society and the world. In the present study, four important elements, including faith (political monotheism), government, justice, and public education and promotion of peace have faced with the structures of direct and indirect violence and, by neutralizing those structures, have turned them into sustainable peace, preparing the ground for empowerment, self-actualization and human development. This study has used the methodology of political interpretation of the Quran.

    Keywords: peace, education, Justice, faith, Government, Violence
  • Hamide Araqian *, Ardeshir Asadbigi, Shahrbano Delbari Pages 91-108
    In his early Imamate, Imam Kazem (PBUH) was facing challenges that caused his measures to be considered as actual evidence along with transmitted evidences. The main goals of this study are the reasons for Imam Mūsā bin Jaʿfar's imamate and the measures he took in proving this using the Shiite and Sunnite sources. The main question of the study is as follows: "What are the most important measures taken by Imam Kazem for proving his imamate in view of the evidences for his imamate in the Shiite and Sunnite sources?" This study was conducted in a "descriptive, analytical and comparative" method and found that for choosing an Imam, there are preconditions such as "testament, special knowledge, deposits, and age" as the criteria; and according to certain reasons, it is clarified that Imam Kazem enjoyed the preconditions for imamate. In addition to hadiths and transmitted evidences regarding his imamate, the most important measures he took were as follows: material and political stoicism, clarification regarding the usurpation of the Shiite right to government, scientific confrontation with deviated movements and various Shiite sects, debates with the Abbasid caliphs and adopting the reservation and religious dissimulation (taqiyya) approach. These show that Imam Kazem's mentality was that of "an authority, Imam and potentate", because he managed, on the one hand, the Shiite society through taqiyya and wikala (representation) and, on the other hand, he attempted to prove his rightness through various ways such as debates and bravery in stating the truths. He also struggled with the greatest challenge of his age scientifically and culturally, and established a conscious policy.
    Keywords: Imamate, Imam Kazem, Abbasid Caliphs, the Shiites, the Sunnites
  • Maryam Nazarbeygi *, Ahmad Falahzadeh Pages 109-134

    The Imamiya community under the leadership of Imam Hassan Askari (imamate: 254-260 AH) was afflicted by the doctrinal issues. Thus, Imam attempted to make use of various propagative methods to resolve that problem. By propagation, we mean any systemic and direct activity in order to promote a concept including scientific, emotional and behavioral concepts. Considering that the most important challenge facing Imam was the challenge of "belief in Imam", the basic question of this study is as follows: "What propagative methods did Imam use to resolve the doctrinal issue?" The findings suggest that Imam used the model of "focal propagation" in seven steps and applying methods such as the following ones began to resolve this doctrinal issue: holding the imamate house in Samarra, using the propagative capacity of the Abbasid caliphate for introducing Imam, presenting miraculous and extraordinary deeds for removal of doubts, restoration of the propagative network extant from Imam Hadi's age, proclaiming the propagative strategy and proving the related materials, making use of various propagative tools, and supervising the good enforcement of propagation. The present study uses the model of the relational methods and analyzes the historical data to explain the Imam's strategies.

    Keywords: Imam Hassan Askari's propagative model, challenge-centered propagations, Imamiya propagations, belief in Imamate, propagative way of life
  • Maryam Saeedyan Jazi * Pages 135-160
    The present study investigates and reconstructs AbdurRahman bin Moljam Moradi's role and the factors effective in Imam Ali's martyrdom, highlighting the role of the ethnic culture, the social system and the social classes effective in the formation and orientation of the evolutions in the early history of Islam. According to this study, it becomes clarified that Imam Ali's opponents were allied to murder him. The emergence of Khawarej and their interaction with this group prepared an opportunity for the strength of the opponents, which led to the murder of Imam by Ibn Moljam. He acted resolutely and deliberately. He had an origination of the tribal system, Bedouin culture and religious ill-thinking. Ibn Moljam's positions and action and the coalition in Imam Ali's martyrdom were in line with this thought. In the studies conducted, just some of the historical traditions pertaining to Ibn Moljam have been investigated, which are void of critical analysis and documentary and content evaluation. Besides, in those researches, the variables effective in Imam Ali's martyrdom have been neglected, and that incident has been regarded as resulted from Ibn Moljam's violence and his social and moral fluctuations as well as his fanatic leanings. The research method in this inquiry was historical, and – by referring to the related sources – the existing traditions about Ibn Moljam regarding Imam Ali's martyrdom as well as the effective factors and variables were documented, explained, evaluated and critically analyzed.
    Keywords: Imam Ali's martyrdom, Ibn Moljam, Fanaticism, Khawarej, nobility, traditions