فهرست مطالب

بیماری های پستان ایران - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 54، پاییز 1400)

فصلنامه بیماری های پستان ایران
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 54، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • امیر بیاتلو، فرزانه گلفام، شهپر حقیقت، آسیه الفت بخش* صفحات 4-11
    مقدمه

    سرطان پستان شایع‏ترین سرطان زنان در دنیاست. پیشرفت‏ های روزافزون در زمینه تشخیص و درمان لزوم تصمیم ‏گیری با رویکرد تیمی Multidisciplinary team (MDT) در مورد این بیماران را ایجاب می‏کند. هدف از مطالعه حاضر بررسی میزان توافق نظر پزشک معالج با نظر تیم مولتی دیسیپلینری در پژوهشکده سرطان معتمد بود.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی، توصیفی و تحلیلی روی 122 زن مراجعه ‏کننده با علایم بیماری‏ های پستان انجام شد. ابتدا نظر پزشک معالج ثبت و پس از مطرح شدن و معاینه بیماران در جلسه مولتی دیسیپلینری، نظرات و پیشنهادات اعضای تیم در مورد بیمار مطرح و پس از جمع ‏بندی، تصمیم نهایی برای تشخیص یا درمان اعلام شد. سپس میزان توافق نظر پزشک معالج با نظر تیم مولتی دیسیپلینری مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    در گروه تشخیصی، 9/48% تصمیم تیم مولتی دیسیپلینری با نظر پزشک معالج، یکسان بود و در 1/51%، تیم مولتی دیسیپلینری نظر پزشک معالج را تغییر داد (P<0.001). در گروه درمانی در 6/28% تصمیم تیم مولتی دیسیپلینری با نظر پزشک معالج تطابق داشت و در 4/71% تیم مولتی دیسیپلینری نظر پزشک معالج را تغییر داد (P<0.001).

    نتیجه گیری

    استفاده از رویکرد مولتی دیسیپلینری در تشخیص و درمان سرطان پستان باعث اقدامات کمتر تهاجمی، کمک به تصمیم‏ گیری پزشک و یا تکمیل آن در موارد چالش برانگیز می ‏شود.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، تیم مولتی دیسیپلینری، تشخیص، درمان
  • ریحانه رجبی، پروین عابدی، مرضیه عربان*، الهام مراغی صفحات 12-22
    مقدمه

    سواد سلامت سرطان توانایی جست و جو، درک و استفاده از اطلاعات بهداشتی بوده و نقش مهمی در استفاده از اطلاعات پیشگیرانه و غربالگری دارد. از آن جا که اطلاعات اندکی در دست است که بهترین روش آموزشی جهت آموزش سرطان پستان چیست، این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دو روش آموزش واتساپ و لوح فشرده بر سواد سلامت و رفتار زنان میانسال در مورد  روش‏ های غربالگری سرطان پستان بود.

    روش بررسی

    این یک کارآزمایی کارآزمایی کنترل شده تصادفی بود که در آن 154 زن میانسال (40-59 سال) وارد و به‏ طور تصادفی در دو گروه آموزش مجازی (واتساپ) و استفاده از لوح فشرده قرار گرفتند. به گروه آموزش لوح فشرده، یک لوح حاوی اطلاعات، فیلم و تصاویر مربوط به روش‏ های غربالگری سرطان پستان داده شد. زنان در گروه واتساپ به مدت دو هفته هر روز اطلاعات مشابهی را دریافت می ‏کردند. از زنان قبل از مداخله و پس از سه ماه درخواست شد که پرسشنامه سواد سلامت و پرسشنامه سنجش رفتارهای غربالگری را تکمیل کنند. برای تجزیه و تحلیل داده ‏ها از آزمون تی مستقل، آزمون مجذور کای و آزمون ویلکاکسون استفاده شد.

    یافته‏ ها

    در مقایسه دو روش، نمره کل سواد سلامت سرطان پستان پس از مداخله (از 6/18 ± 1/79 و 7/17 ± 6/75 در گروه لوح فشرده و واتساپ در ابتدا) به (9/11 ± 7/94 و 17 ± 5/85 در گروه لوح فشرده و واتساپ) بهبود یافت و نتایج معنادار شد (0/0001>p). این الگو برای همه حوزه های سواد سلامت سرطان پستان از جمله دسترسی، خواندن، درک، ارزیابی و تصمیم ‏گیری اتفاق افتاده است. اگرچه خودآزمایی پستان در دو گروه به طور قابل توجهی بهبود یافته بود، اما معاینه بالینی پستان و ماموگرافی کمی بهبود یافته بود که به حد معنی‏ داری نرسید.

    نتیجه‏ گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش می ‏تواند سواد سلامت و همچنین رفتار زنان میانسال در مورد روش‏ های غربالگری سرطان پستان را به‏ طور قابل توجهی بهبود بخشد، اما در رابطه با مقایسه دو روش آموزشی، اثر لوح فشرده بیشتر بود.

    کلیدواژگان: سواد سلامت، سرطان پستان، روش های غربالگری، زنان میانسال
  • امین عیسی نژاد، بهروز غریب*، علی قنبری مطلق، سمیه نظری صفحات 23-33
    مقدمه

    فعالیت ورزشی به عنوان یک دارو برای کنترل و درمان سرطان و عوارض ناشی از آن پیشنهاد شده است. هدف از پژوهش حاضر مقایسه تاثیر 12 هفته تمرین هوازی تناوبی شدید و تداومی با شدت متوسط بر مولفه ‏های کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان تحت هورمون درمانی بود.

    روش بررسی

    39 نفر بیمار مبتلا به سرطان پستان بر اساس معیارهای تعیین شده و  داوطلبانه در مطالعه حاضر شرکت کرده و به ‏صورت تصادفی به سه گروه: تناوبی شدید (13 نفر)، تداومی با شدت متوسط (14 نفر) و گروه کنترل (12 نفر) تقسیم شدند. دو گروه تمرینی به مدت 12 هفته و به صورت سه جلسه در هفته تمرینات ورزشی خود را به انجام رساندند. شاخص کیفیت زندگی از طریق پرسشنامه ارزیابی عملکردی درمان سرطان (FACT) در دو مرحله قبل و بعد از شروع مداخله سنجش شد. از آزمون تحلیل کوواریانس برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ‏ها

     مشاهده شد که بهزیستی جسمانی در گروه تمرینات تداومی با شدت متوسط نسبت به گروه کنترل بهبود معنی‏ دار یافته بود (0/010=P). همچنین، بعد عاطفی در هر دو گروه تمرینات تناوبی شدید (0/010=P) و تداومی با شدت متوسط (0/016=P) نسبت به گروه کنترل بهبود معنی ‏داری یافته بود. علاوه براین، تفاوت معنی‏ دار بین گروه تناوبی شدید با گروه کنترل (0/050=P)  در بعد عملکردی مشاهده شد. در مجموع نمره کل کیفیت زندگی در هر دو گروه تمرینات تناوبی شدید (0/001=P) و تمرینات تداومی با شدت متوسط (0/005=P) نسبت به گروه کنترل بهبود معنی‏ دار داشت.

    نتیجه‏ گیری

    به ‏طور کلی این مطالعه نشان داد که هر دو برنامه تمرینات تداومی و تناوبی شدید موجب بهبود شاخص کیفیت زندگی در بیماران می شود، با این حال به ‏نظر می‏ رسد که برای مقایسه دقیق‏ تر این برنامه ‏ها، حجم نمونه بزرگتری لازم باشد.

    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی شدید، بهزیستی اجتماعی، بهزیستی جسمانی، بهزیستی عاطفی، بهزیستی عملکردی
  • بهاره قلیانی، مینو اسدزندی*، سید عبدالمجید بحرینیان، علی اکبر کریمی زارچی صفحات 34-45
    مقدمه

    کاهش کیفیت زندگی بیماران سرطانی، نیازمند مداخلات کل‏نگر و جامعه‏ نگر است. این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی مشاوره معنوی مبتنی برمدل قلب سلیم و آموزش ذهن‏آگاهی بر کیفیت زندگی زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.

    روش بررسی

    این کار آزمایی بالینی، با دو گروه آزمایش، برای زنان مبتلا به سرطان پستان بیمارستان بقیه‏ الله تهران انجام شد. 30 بیمار داوطلب واجد شرایط، وارد مطالعه شدند و به ‏صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی تخصیص یافتند. مداخله ‏های مشاوره معنوی و آموزش ذهن ‏آگاهی به مدت 8 جلسه 30 تا 45 دقیقه‏ ای چهره به چهره انجام گرفت. پرسشنامه کیفیت زندگی در دو نوبت قبل و بعد از مداخله توسط آزمودنی‏ ها تکمیل گردید. داده ‏ها در برنامه نرم ‏افزاری SPSS 2.0 وارد شدند. به ‏دلیل عدم برقراری مفروض توزیع نرمال، از آزمون ناپارامتری ویلکاکسون جهت مقایسه نتایج قبل و بعد از مداخله در هر گروه استفاده گردید. به‏ منظور مقایسه دو روش مداخله در پس ‏آزمون، پس از محاسبه تفاوت کیفیت زندگی هر شرکت ‏کننده (قبل و بعد از مداخله مربوطه)، از آزمون مان- ویتنی جهت مقایسه تاثیر دو نوع مداخله بر کیفیت زندگی بیماران استفاده شد.

    یافته ها

    آزمون ویلکاکسون نشان داد که هر دو مداخله بر کیفیت زندگی موثر بودند (0/001>P) ولی در زیر مقیاس‏ ها در برخی از ابعاد تفاوت مشاهده شد. آزمون من-ویتنی نشان داد که مشاوره معنوی تاثیر بیشتری نسبت به ذهن آگاهی بر افزایش کیفیت زندگی بیماران داشت (0/001>P).

    نتیجه ‏گیری

     با توجه به تاثیر بیشتر مشاوره معنوی، در مقایسه با آموزش ذهن آگاهی، استفاده از معنویت درمانی در درمان بیماران سرطانی جهت تقویت توان سازگاری، کاهش دیسترس ‏های معنوی و افزایش کیفیت زندگی بیماران توصیه می ‏شود.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، سرطان پستان، کیفیت زندگی، مشاوره، معنویت
  • زهره جلالی، فرشته شهیدی* صفحات 46-56
    مقدمه

    در چند دهه اخیر، نقش چشمگیر آنژیوژنز در رشد و متاستاز سرطان باعث تحقیقات فراوان در این زمینه شده است. هدف از این پژوهش، بررسی اثر تعاملی 6 هفته تمرین هوازی تداومی و مکمل کویرستین بر بیان فاکتورهای دخیل در آنژیوژنز همچون TIE-2 و VEGF-A در بافت تومور موش‏ های ماده مبتلا به سرطان پستان بود.

    روش بررسی

    24 سر موش بالب سی ماده مبتلا به سرطان پستان، به طور تصادفی به 3 گروه تومور (T)، تومور+ تمرین هوازی (T+AE) و تومور+ تمرین هوازی+ کویرستین (T+AE+Q) تقسیم شدند. گروه T+AE و گروه T+AE+Q، تمرین استقامتی فزاینده دویدن روی نوارگردان را 6 هفته/ 5 روز/ 60 دقیقه اجرا کردند. به گروه T+AE+Q، به جز تمرین، 6 هفته/ 3 روز/ مقدار 110 میلی گرم/کیلوگرم، محلول کویرستین تزریق شد. در پایان، موش ها کشته شدند، بافت تومور برداشته و در نیتروژن مایع فریز شدند. بیان ژن های TIE-2 و VEGF-A به روش Real Time-PCR سنجیده شد. ΔCt، ΔΔCt،Fold Change  و آزمون ‏های آماری آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون توکی، در سطح معناداری (05/0>P) با نرم ‏افزار GENEX محاسبه شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تعامل T+AE+Q باعث کاهش معنادار بیان ژن VEGF-A (کاهش 09/4 برابری) در مقایسه با گروه T شده است (P<0/05). مصرف کویرستین در گروه T+AE+Q باعث کاهش معنادار بیان ژن VEGF-A (کاهش 72/2 برابری) در مقایسه با گروه T+AE شد (P<0/05)، اما تمرین هوازی به تنهایی بر بیان VEGF-A تاثیری نداشت. همچنین تمرین هوازی به تنهایی و تعامل تمرین هوازی و کویرستین بر بیان TIE-2 بی‏تاثیر بود.

    نتیجه گیری

     تعامل تمرین هوازی و مصرف مکمل کویرستین احتمالا در مهار آنژیوژنز تومور موثر است.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، تمرین هوازی، کوئرستین، گیرنده TIE-2، فاکتور رشد اندوتلیال عروقی
  • حمید ابوطالبی، نفیسه یزدچی، هادی اسمخانی اکبری نژاد* صفحات 57-66
    مقدمه

    عمل ماستکتومی زنان را درگیر مشکلات روان شناختی می کند؛ که این امر باعث کاهش شادکامی و کیفیت زندگی آن ها می شود. هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی روایت درمانی بر شادکامی و کیفیت زندگی زنان با تجربه جراحی پستان است.

    روش بررسی

     این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. 30 نفر با داشتن ملاک های ورود به مطالعه با روش نمونه گیری هدفمند و از میان کلیه زنان ماستکتومی شده شهر اصفهان در سال 1398 که مشغول گذراندن دوره پرتودرمانی خود بودند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل، هر کدام 15 نفر قرار گرفتند. گروه مداخله روایت درمانی را در 8 جلسه 5/1 ساعته (2 ماه، هفته ای یک جلسه) به صورت گروهی، طبق برنامه درمانی وایت و اپستون دریافت کردند، و گروه گواه هیچ درمانی را دریافت نکردند. هر دو گروه، پیش، پس و 4 ماه بعد از مداخله به پرسشنامه های 29 سوالی شادکامی آکسفورد و 36 سوالی کیفیت زندگی پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل یافته ها از طریق آزمون تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر انجام گرفت.

    یافته ها

    در پیش آزمون، میانگین و انحراف معیار گروه مداخله برای شادکامی 1/3±3/36 و برای کیفیت زندگی 7/4±5/39، در گروه گواه برای شادکامی 2/3±0/36 و برای کیفیت زندگی 8/3±1/41 بود (0/05<p). روایت درمانی (شادکامی 4/2±2/44 و کیفیت زندگی 3/5±2/50) در مقایسه با گروه گواه (شادکامی 3/4±8/37 و کیفیت زندگی 8/3±2/41) شادکامی و کیفیت زندگی زنان با تجربه جراحی پستان را در پس آزمون افزایش داده است (0/001>p). در مرحله پیگیری، اثر روایت درمانی بر شادکامی 2/2±3/44 و کیفیت زندگی 0/5±2/50 ماندگار بود (0/001>p).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که روایت درمانی موجب افزایش شادکامی و کیفیت زندگی زنان با تجربه جراحی پستان شده است.

    کلیدواژگان: روایت درمانی، شادکامی، کیفیت زندگی، ماستکتومی
|
  • Amir Bayatloo, Farzaneh Golfam, Shahpar Haghighat, Asiie Olfatbakhsh* Pages 4-11
    Introduction

    Worldwide, breast cancer is the most common cancer-affecting women. The complexity of decision-making in the diagnosis and treatment of patients highlights the necessity for a team approach, mostly multidisciplinary team (MDT). The aim of this study was to compare the opinions of the MDT and the physician on the diagnosis and treatment of women with breast diseases at Motamed Cancer Institute.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 122 women with breast symptoms. Patients were enrolled in the study in diagnostic and therapeutic groups. After introducing patients’ complaints at the MDT meeting, each member expressed their suggestions and at the end of the meeting the final decision which was approved by the majority of members was acknowledged as the opinion of the MDT meeting. Then, the MDT decision was compared with the preliminary decision of the physician.

    Results

    The final decision of the MDT in the diagnostic group was the same as the physician in 48.9% of the cases, and the MDT changed the diagnosis in 51.1% of patients (P<0.001). In the treatment group, the final decision of the MDT was the same as the physician in 28.6% of cases and in 71.4%, the MDT changed the treatment procedure (P <0.001).

    Conclusion

    Using an MDT approach in the management of breast diseases reduces the use of aggressive procedures, and helps the physician to make decisions precisely with more confidence in complicated cases.

    Keywords: Multidisciplinary Team, Breast Cancer, Diagnosis, Treatment
  • Reyhane Rajabi, Parvin Abedi, Marzieh Araban*, Elham Maraghi Pages 12-22
    Introduction

    The aim of this study was to compare the effect of delivering education via WhatsApp vs a compact disc on health literacy and behavior of middle-aged women about breast cancer.

    Methods

    This was a randomized controlled trial in which 154 middle-aged (40-59 years) women were recruited and randomly assigned into two groups of education (WhatsApp and compact disc [CD]). The CD training group was given a CD containing information, videos, and images about breast cancer screening methods. Women in the WhatsApp group received the same information on a daily basis for two weeks. The participants completed the Health Literacy Questionnaire (BCHL) before the intervention and after three months. The independent t test, the chi-square test, and the Wilcoxon test were used for analyzing the data.

    Results

    The total score of health literacy was improved significantly in both groups after the intervention (from 79.1 ± 18.6 at baseline to 94.7 ± 11.9 in the CD group, and from 75.6 ± 17.7 to 85.5 ± 17 in the WhatsApp group; P < 0.0001). The improvement was observed in all domains of breast cancer health literacy including accessibility, reading, understanding, assessment, and decision making. Although using breast self-examination improved significantly in the two groups, there was little improvement in using clinical breast examination and mammography.

    Conclusion

    The results of this study showed that education could significantly improve the health literacy as well as the behavior of middle-aged women about breast cancer, but the comparison of the effects of the two methods showed a greater effect for education via CD.

    Keywords: Health Literacy, Breast Cancer, Screening Methods, Middle-Aged Women
  • Amin Isanejad, Behroz Gharib*, Ali Gahnbari Motlagh, Somayeh Nazari Pages 23-33
    Introduction

    Exercise has been proposed as a medicine for the control and treatment of cancer and its complications. The aim of the present study was to compare the effect of 12 weeks of high-intensity interval training and moderate continuous aerobic training on quality of life in women with breast cancer undergoing hormone therapy.

    Methods

    39 patients with breast cancer undergoing hormone therapy were randomly assigned to 3 groups: (1) high-intensity interval training (HIIT; n = 13), (2) moderate-intensity continuous training (MICT; n = 14), and (3) control group (n = 12). The intervention groups performed their exercises for 12 weeks, 3 sessions per week. Quality of life was measured using the Functional Assessment of Cancer Therapy-General (FACT-G) before and after the intervention. Data were analyzed using an ANCOVA test.

    Results

    The physical well-being domain scores significantly improved in the MICT group compared with the control group (P = 0.010). The emotional dimension scores in both groups of HIIT (P = 0.010) and MCIT (P = 0.016) significantly improved compared with the control group. In the functional dimension, a significant difference was observed between the HIIT group and the control group (P = 0.050). Total quality of life scores for both the HIIT group (P = 0.001) and the MICT group (P = 0.005) were significantly increased compared with the control group.

    Conclusion

    The results of this study show that both interval and continuous exercise programs can improve quality of life in breast cancer patients, although a larger sample is needed to confirm the clinical significance of these initial findings.

    Keywords: High-Intensity Interval Training, Physical Well-being, Social Well-being, Emotional Well-being, Functional Well-being
  • Bahareh Ghalyanee, Minoo Asadzandi*, Seeyed Abdolmajid Bahraynian, AliAkbar Karimi Zarchi Pages 34-45
    Introduction

    Improving the quality of life in cancer patients requires holistic and community-based interventions. The aim of this study was to compare the effectiveness of spiritual counseling based on the sound heart model and mindfulness training in improving the quality of life of women with breast cancer.

    Methods

    This clinical trial was performed with two experimental groups on women with breast cancer at Baqiyatallah Hospital, Tehran. Thirty eligible volunteer patients were enrolled in the study and randomly assigned to either spiritual counseling or mindfulness training. The interventions were performed in 8 sessions, 30 to 45 minutes, face to face. The quality of life questionnaire was completed by the subjects before and after the intervention. Data were entered in SPSS software (version 22.0). Because the normality of data distribution was not met, the Wilcoxon nonparametric test was used to compare the baseline and postintervention data in each group. In order to compare the effectiveness of the two methods of intervention, we calculated the mean difference in quality of life for each group and used the Mann-Whitney U test to compare the data.

    Results

    The Wilcoxon test showed that both interventions were effective in improving quality of life (P < 0.001). The Mann-Whitney U test showed that spiritual counseling had a greater effect on quality of life than mindfulness training (P < 0.001).

    Conclusion

    Considering the greater effect of spiritual counseling on the patients’ quality of life, in comparison with mindfulness training, it is recommended that spiritual therapy be used in the treatment of cancer patients as a means of strengthening the adaptation ability, reducing spiritual distress, and increasing the quality of life of patients.

    Keywords: Breast Neoplasms, Counseling, Quality of Life, Mindfulness, Spirituality
  • Zohreh Jalali, Fereshteh Shahidi* Pages 46-56
    Introduction

    In recent decades, the significant role of angiogenesis in the growth and metastasis of cancer has led to much research in this field. The aim of this study was to investigate the interaction effect of 6 weeks of continuous aerobic training and quercetin on TIE-2 and VEGF-A expression in female mice with breast cancer.

    Methods

    Twenty-four female BALB/c mice with breast cancer were randomly divided into 3 groups: tumor (T), tumor+aerobic exercise (T+AE), and tumor+aerobic exercise+quercetin (T+AE+Q). The T+AE group and the T+AE+Q group performed endurance running exercise on a treadmill for 6 weeks, 5 days per week, 60 minutes per session, with a gradual increase in intensity over the training period. The T+AE +Q group was injected with 110 mg.kg-1 of quercetin solution for 6 weeks, /3 days per week/ in addition to exercise. Eventually, the mice were killed, and the tumor tissues were removed and frozen in liquid nitrogen. The expression of TIE-2 and VEGF-A genes was measured using real-time PCR. ΔCt, ΔΔCt, and the fold change were calculated, and one-way analyses of variance with Tukey post hoc tests were used to analyze the data at a significance level of 0.05. Data analysis was conducted using the GenEx software.

    Results

    The results showed that T+AE+Q interaction significantly reduced VEGF-A expression (4.09 times decrease) compared with the T group (P< 0.05). Quercetin consumption in the T+AE+Q group significantly reduced VEGF-A expression (2.72 times) compared with the T+AE group (P< 0.05)., However, aerobic exercise alone had no effect on VEGF-A expression. Also, aerobic exercise alone or in combination with quercetin had no effect on TIE-2 expression.

    Conclusion

    The interaction of aerobic exercise and quercetin supplementation may be effective in inhibiting tumor angiogenesis.

    Keywords: Breast Cancer, Aerobic Exercise, Quercetin, TIE-2 Receptor, Vascular Endothelial Growth Factor
  • Hamid Aboutalebi, Nafiseh Yazdchi, Smkhani Akbarinejhad* Pages 57-66
    Introduction

    Mastectomy causes psychological problems for women. Reducing their happiness and quality of life. The aim of this study was to determine the effect of narrative therapy on happiness and quality of life in women with breast surgery experience.

    Methods

    The study was semi-experimental with a pre-test-post-test and follow-up with the control group design. The study population included all mastectomized women in Esfahan who were undergoing radiation therapy in 2019. Thirty persons meeting the inclusion criteria were selected by cluster sampling. The subjects were randomly divided into the intervention (n=15) and control (n=15) groups. The intervention group received narrative therapy over 8 sessions of 1.5 hours (2 months, one session per week) as a group, according to the White and Epston treatment program. The control group did not receive any intervention. Members in both groups responded to the 29-item Oxford Happiness Questionnaire and the sf-36 before, after and 4 months after the intervention. Data were analyzed with repeated-measures analysis of variance.

    Results

    The baseline mean ± SD scores for happiness and quality of life for the experimental group were 36.3±3.1 and 39.5±4.7 4.7, respectively, and those for the control group were 36.0±3.2 and 41.1±3.8 (P>0.05). Narrative therapy significantly increased happiness (44.2±2.4) and quality of life (50.2±5.3) of women with breast surgery experience compared with the control group (happiness: 37.8±4.3 and quality of life 41.2±3.8) (P<0.001). In the follow-up phase, the effect of narrative therapy on happiness (44.3±2.2) and quality of life (50.2±5.0) was lasting (P<0.001).

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it can be concluded that narrative therapy has increased happiness and quality of life in women with breast surgery experience.

    Keywords: Narrative Therapy, Happiness, Quality of Life, Mastectomy