فهرست مطالب

نشریه آمایش سیاسی فضا
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی میراشرفی، سینا نعمتی زاده*، سید عباس حیدری صفحات 232-243

    یکی از مهمترین عوامل توسعه اقتصادی کشورها، رشد بخش خارجی اقتصاد و بازرگانی بین المللی است. به عبارت دیگر، داشتن مبادلات تجاری گسترده یکی از عوامل اصلی رشد اقتصادی کشورها محسوب می شود. در همین راستا یکی از مباحث نوین در حوزه سازمان ها، به کارگیری مفاهیم دیجیتال سازی و فناوری اطلاعات در مدیریت سازمان های خدماتی و تولیدی است که در انقلاب صنعتی چهارم به وقوع پیوسته است. هدف این مطالعه ارزیابی وضعیت کنونی گمرک ایران از نظر مولفه های انقلاب صنعتی چهارم می باشد. پژوهش حاضر یک پژوهش کاربردی است، چرا که علاوه بر جنبه آگاهی بخشی و علمی، جنبه کاربردی نیز برای شرکت ها و سازمان ها و به خصوص گمرک خواهد داشت. از نظر روش نیز پژوهش حاضر یک پژوهش کمی می باشد. با بررسی وضعیت موجود، داده های به دست آمده در هفت مقوله اصلی طبقه بندی می شوند: بهره گیری از فناوری های روز، امکانات و زیرساخت ها، همکاری و تعامل، سیاست گذاری ها و قوانین، مدیریت و برنامه ریزی، عوامل بین المللی و برون سازمانی و ساختار سازمان. در نتایج مشخص شد که وضعیت کنونی گمرک از نظر مولفه های انقلاب صنعتی چهارم مطلوب بوده است.

    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، گمرک، انقلاب صنعتی، ایران
  • مچید رسولی*، مرتضی سوری صفحات 244-255

    انقلاب یکی از تحولات بزرگ اجتماعی است که آثار آن در تغییر آمایش سیاسی فضای عمومی جوامع محسوس و بسیار تاثیرگذار است. هدف اصلی این پژوهش مطالعه تطبیقی جایگاه رهبری در انقلاب‎های کلاسیک و جنبش های اعتراضی خاورمیانه و شمال آفریقا موسوم به بهار عربی با تاکید بر نقش رهبری است. این مقاله در پاسخگویی به این پرسش است که چه تفاوتی میان انقلاب های کلاسیک و خیزش های اخیر کشورهای اسلامی- عربی منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا از نظر نقش رهبری در شکل گیری و هدایت آنها وجود دارد؟ پژوهش حاضر که ماهیتی توصیفی- تحلیلی دارد و داده‏ها و اطلاعات مورد نیاز آن به روش کتابخانه‏ای گردآوری شده با بهره گیری از آموزه های نظریات انقلاب و بسیج سیاسی و همچنین استفاده از آموزه های رهبری کاریزماتیک در آرای ماکس وبر، بر این فرضیه استوار است که جنبش های اعتراضی خاورمیانه و شمال آفریقا به واسطه فقدان مولفه رهبری نتوانستند همانند انقلاب های کلاسیک بر آمایش سیاسی فضای پیرامونی خود اثربخش باشند. یافته های پژوهش همچنین نشان می دهد که الگو و شیوه رهبری رکن مهم و تعیین کننده‎ای در موفقیت و شکست یک انقلاب است و تعدد رهبری، ضعف پایگاه اجتماعی رهبران، بی ثباتی کادر رهبری و تفاسیر متفاوت آن‎ها در جنبش های اعتراضی خاورمیانه و شمال آفریقا فقط منجر به بحران‎ و بی‎ثباتی های مستمر در فضای سیاسی کشورهای درگیر شده است.

    کلیدواژگان: انقلاب، رهبری، جنبش اعتراضی، غرب آسیا، شمال آفریقا
  • سید مسعود موسوی شفایی*، جلیل بیات صفحات 256-270

    سیاست تنش زدایی به دنبال کاهش تنش در روابط خارجی میان کشورها است. این سیاست از نیمه دوم قرن بیستم مورد توجه قرار گرفت. عوامل مختلفی می تواند در بروز تنش زدایی میان کشورها نقش داشته باشد. با این حال این پژوهش صرفا به واکاوی نقش و جایگاه قدرت نظامی در بروز تنش زدایی میان کشورها می پردازد. استدلال اصلی مقاله این است که در دوره جنگ سرد رابطه معناداری میان قدرت نظامی و تنش زدایی وجود داشت که این رابطه در عصر پساجنگ سرد متحول شده است. در این راستا مصادیقی از تنش زدایی مورد مطالعه و در هر کدام نقش و جایگاه قدرت نظامی در بروز تنش زدایی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد با توجه به تحول نظام بین الملل بعد از پایان جنگ سرد از یک سو و تغییر نگرش دولت ها به ماهیت قدرت از سوی دیگر، نقش قدرت نظامی در تنش زدایی میان کشورها افول کرده است. به عبارت دیگر اگرچه ه قدرت نظامی در نظام دو قطبی از عوامل تاثیرگذار در سیاست تنش زدایی محسوب می شد، اما با پایان جنگ سرد این جایگاه را از دست داده است. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: تنش زدایی، قدرت نظامی، نظام دوقطبی، جنگ سرد، قدرت نرم
  • احسان درستکار* صفحات 271-284

    حکمروایی مدیریت شهری زمانی بیان می شود که قصد بر این باشد در اداره شهر با تسهیل فرایند، ایجاد و افزایش مشارکت شهروندان چارچوب مدیریت شهری شکل گیرد. در این نقطه است که ارزیابی چارچوب های حکمروایی مدیریت شهری در سطح شهر وارد شده و به کارگیری می شود. چالش زمانی رخ می دهد که در ارزیابی این چارچوب ها، مولفه هایی فراعملکردی ورود کنند. با این تفاسیر، مسئله اصلی در کلان شهر تهران ورود مصلحت اندیشی در حکمروایی مدیریت شهری مطرح می شود. سوال اصلی این است که حکمروایی مدیریت شهری که با هدف تسهیل مشارکت شهروندان در اداره شهر و ایجاد و افزایش این نوع مشارکت می باشد، نقش مصلحت اندیشی در چارچوب حکمروایی مدیریت شهری به چه اندازه است؟ در این پژوهش، روش PROMETHEE به عنوان یکی از بهترین روش های تصمیم گیری شناخته شد. چرایی انتخاب روش این است که، معیارهای متعددی را برای مقایسه میان روش ها در نظر گرفته است. برخی از این معیارها شامل: سهولت استفاده، تفسیر پارامترها، پایداری نتایج، میزان تعامل کاربر با مدل و سهولت درک نتایج می باشد. چارچوب حکمروایی مدیریت شهری کلان شهر تهران از 14 مولفه اصلی و 53 مولفه فرعی تشکیل شده است. که 14 مولفه اصلی شامل: پاسخگویی، شفافیت، مشارکت، اثربخشی، برابری، پایداری، چشم انداز و برنامه ریزی، مشروعیت و بوروکراسی، ظرفیت مدنی، ارایه خدمات، اقتصاد کارآمد، ارتباطات، امنیت و مصلحت است. مولفه مصلحت با توجه به شرایط وضع موجود حاکمیت ایران به عنوان یک مولفه مطرح شد که اثر کاملا چشم گیری را در بررسی های انجام شده نشان داده است.

    کلیدواژگان: حکمروایی، مدیریت شهری، مصلحت، ارزیابی حکمروایی
  • بنان رحیمی، ناصر سلطانی*، ساجد بهرامی جاف صفحات 285-296

    هدف از این پژوهش بررسی و تحلیل کارکرد تقسیمات کشوری در روند اجرای برنامه های آمایش سرزمین استان کرمانشاه است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و کاربردی است. تحقیق حاضر مبتنی بر یافته های پرسش نامه ای برگرفته از 218 نفر از شهروندان متخصص استان کرمانشاه (اساتید و دانشجویان جغرافیای سیاسی، آمایش سرزمین و برنامه ریزی منطقه ای) بوده است و جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل تحلیل ساختاری جهت تحلیل عاملی تاییدی استفاده شده است. براساس برآورد ضرایب استاندارد شده، مدل ساختاری براساس تحلیل عاملی تاییدی تحقیق و سطح معنی داری (α =0.068) به دست آمده است. در نمودار تاثیرات شاخص های سنخیت تقسیم فضا و اطلاعات متناظر با آن با ضریب مستقیم و مثبت 0.84، تناسب چارچوب های اداری- اجرایی با ضریب مستقیم و مثبت 0.90، کارایی منابع و ظرفیت های سرزمینی با ضریب مستقیم و مثبت 0.97 نقش داشته اند. در میان مولفه های کارایی منابع و ظرفیت های سرزمینی، میزان وحدت و انسجام اجتماعی گروه های جمعیتی استان جهت پیشبرد اهداف توسعه ای با 0.77، در میان تناسب چارچوب های اداری- اجرایی برنامه های آمایش سرزمین، چینش و استقرار منطقی واحدهای تقسیمات کشوری (شهرستان ها، بخش ها و...) به لحاظ آرایش گروه های قومی و مذهبی در راستای اجرای مطلوب برنامه های آمایش سرزمین استان با امتیاز مستقیم 0.65 و در میان مولفه های سنخیت تقسیم فضا و اطلاعات متناظر با آن، مولفه ناحیه بندی در داخل استان بر مبنای معیارهای رسمی داخل استان با اثر مستقیم 0.79 بیشترین تاثیر را بر روی روند اجرای برنامه ریزی آمایش سرزمین داشته اند.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمین، تقسیمات کشوری، سازماندهی سیاسی فضا، کرمانشاه
  • رسول افضلی، عظیم زمانی*، وحید کیانی صفحات 297-313

    با وقوع انقلاب اسلامی در سال 1979 م/ 1357 ش گفتمان ایدیولوژیک اسلامی به عنوان مهم ترین عنصر حوزه گفتمان گونگی گفتمان مدرنیسم با مفصل بندی با دیگر خرده گفتمان ها و با توجه به قابلیت دسترسی، توانایی ها، اعتبار و عام گرایی توانست استعلای گفتمان خود را در مقایسه با گفتمان حاکم و به ویژه در ارتباط با گفتمان های رقیب به منحصه ظهور رسانده و با ایجاد فضای آرمانی جدید، به عنوان گفتمان هژمون ظهور کرده و ساخت سیاسی مسلط فضا را در این دوره از تاریخ ایران ایجاد کند. آن چه که بیشتر منجر به هژمونی گفتمان ایدیولوژیک اسلامی در مقابل گفتمان های رقیب گردید علاوه بر شخصیت کاریزمایی [آیت الله خمینی]، عبارت بود از اتخاذ راهبردی درست تحت عنوان سیاست هم ارزی بین گروه های مختلف به مفهومی که لاکلایو و موفه از آن مدنظر دارند. یعنی ایجاد نوعی اتحاد ارگانیک بین گروه ها، احزاب، تشکلات و توده مردم با هدف تبدیل کردن امر اجتماعی به امر سیاسی. این پژوهش با رویکردی بنیادی و با استفاده از روش تحلیلی- توصیفی موسوم به تحلیل گفتمان به چگونگی سیطره گفتمان ایدیولوژیک اسلامی بر ساخت سیاسی فضا در دهه اول انقلاب می پردازد. هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین فضا، قدرت و گفتمان به معنای فوکویی و تاثیر آن بر ساخت سیاسی فضا است. دال مرکزی این گفتمان ایدیولوژی اسلامی است که در مقابل و نفی دال مرکزی گفتمان قبلی یعنی، مدرنیسم غربی ظهور کرد؛ همچنین ظرف فضایی- مکانی که این گفتمان در آن تجلی و نمود می یابد، امت اسلامی می باشد، یعنی جایی که عنصر سرزمین در آن حذف می گردد و به جای آن قلمرو، همان گستره جهانی است.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، سیاست هم ارزی، هژمونی، کاریزما، ساخت سیاسی فضا
|
  • Mehdi Mir Ashrafi, Sina Nematizadeh*, Seyed Abbas Heydari Pages 232-243

    One of the most important factors in the economic development of countries is the growth of the foreign sector of the international economy and trade. In other words, having extensive trade exchanges is one of the main factors of the economic growth of countries. In this regard, one of the new topics in the field of organizations is the application of the concepts of digitalization and information technology in the management of service and production organizations which take place in the fourth industrial revolution. The purpose of this study is to evaluate the current situation of Iranchr('39')s customs in terms of the components of the Fourth Industrial Revolution. The current study is applied research because in addition to the scientific aspect, it will also have a practical aspect for companies and organizations, especially customs. In terms of method, the present study is quantitative research examining the current situation, the obtained data are classified into seven main categories: Utilization of modern technologies, facilities and infrastructure, cooperation and interaction, policies and laws, management and planning, international and external factors and the structure of the organization. The results showed that the current situation of customs has been favorable in terms of the components of the fourth industrial revolution.

    Keywords: Economic Development, Customs, Industrial Revolution, Iran
  • Majid Rasouli*, Morteza Soori Pages 244-255

    Revolution is one of the great social developments, the effects of which are very tangible and very effective in changing the political arrangement of the public space of societies. The main purpose of this study is a comparative study of the position of leadership in the classic revolutions and protest movements in the Middle East and North Africa called the Arab Spring with emphasis on the role of leadership. This article question is that “what is the difference between the classic revolutions and the recent uprisings of the Islamic-Arab countries of West Asia and North Africa in terms of the role of leadership in their formation and leadership?” The present study, which is descriptive-analytic in nature and the required data and information are collected in a library method using the teachings of revolutionary theories and political mobilization, as well as the teachings of charismatic leadership in Max Weberchr('39')s views, is based on this hypothesis that due to the lack of a leadership component, the protest movements in the Middle East and North Africa could not be as effective in the political planning of their surrounding space as in the classic revolutions. The findings also show that the leadership model is an important and decisive element in the success and failure of a revolution, and the multiplicity of leadership, the weak social base of leaders, the instability of the leadership and their different interpretations in protest movements in the Middle East and North Africa have only led to crisis and constant instability in the political space of the countries involved.

    Keywords: Revolution, Leadership, Protest Movement, West Asia, North Africa
  • Jalil Bayat Pages 256-270

    Détente as a policy seeks for decreasing tensions in foreign relations between states. Although there are lots of variables affecting the mentioned policy, this article basically concentrates on the role and status of military power in détente. The main argument is: there was a clear correlation between military power and détente in the Cold War era (especially between the U.S. and the Soviet Union as the two superpower) but in the post-Cold War era, we cannot see such a correlation between these variables, which means there has been substantial change in the correlation between military power and the détente policy. This research shows that, due to changes in the international system on the one hand, and an evolution in state attitudes towards the nature of power on the other, the role and status of military power has declined in the détente policy between states in the post-Cold War era.

    Keywords: Détente, Military Power, The Bipolar System, Cold War, Soft Power
  • Ehsan Dorostkar* Pages 271-284

    Urban management governance is stated when it is intended to form in the city administration by facilitating the process, creating and increasing the participation of citizens in urban management framework. At this point, an assessment of urban management frameworks is imported and used. Challenges occur when evaluating these frameworks to enter extraordinary components. With these interpretations, the main problem in the metropolitan city of Tehran is the expediency in urban governance. The main question is that “what is the role of expediency in urban management which aims to facilitate the participation of citizens in the city? In this research, the PROMETHEE method was recognized as one of the best decision-making methods. The why of choosing this method is that it considers several criteria for comparing methods. Some of these criteria include ease of use, interpretation of the parameters, the sustainability of the results, the level of user interaction with the model and the ease of understanding the results. The framework of the urban administration framework of Tehran is composed of 14 main components and 53 sub-components, which is based on 14 main components including accountability, transparency, participation, effectiveness, equality, sustainability, observation and planning, legitimacy and bureaucracy, civil capacity, service provision, efficient economics, communication, communication, security, and expediency. The component of the expediency, giving the conditions of the status of Iranchr('39')s sovereignty, has shown a completely significant effect.

    Keywords: Governance, Urban Management, Expediency, Governance Assessment
  • Banan Rahimi, Nasser Soltani *, Sajed Bahrami Jaf Pages 285-296

    The purpose of this research is to study and analyze the function of civil divisions in the implementation of spatial planning plans in Kermanshah province. The research method is descriptive-analytic and the research is applied. The present study is based on the findings of a questionnaire taken from 218 specialized citizens of Kermanshah province (professors and students of political geography, spatial planning and regional planning) and the structural analysis model for confirmatory factor analysis is used to analyze the data. Based on the estimation of standardized coefficients of the structural and model based on the confirmatory factor analysis of the research and the level of significance (α = 0.068) obtained in the diagram, spatial consistency indices and corresponding information with a direct and positive coefficient of 0.84, proportionality of administrative-executive frameworks with a direct and positive coefficient of 0.90, the resource efficiency and territorial capacities with a direct and positive coefficient of 0.97 are effective. Among the components of efficiency of territorial resources and capacities, the degree of unity and social cohesion of the population groups of the province to advance development goals with 0.77, among the appropriateness of administrative-executive frameworks of land management programs, arrangement and rational establishment of national divisions (Cities, districts, etc.), in terms of the arrangement of ethnic and religious groups in order to optimally implement the provincechr('39')s spatial planning plans with a direct score of 0.65 and among the components of the division of space and related information, the zoning component within the province based official criteria within the province with a direct effect of 0.79 had the greatest impact on the implementation of spatial planning.

    Keywords: Spatial Planing, Civil Divisions, Political Organization of Space, Kermanshah
  • Rasool Afzali, Azim Zamani*, Vahid Kiani Pages 297-313

    With the outbreak of the Islamic Revolution in 1979, Islamic ideological discourse as the most important element in the discursive field of the discourse of modernism was able to articulate with other sub-discourses and according to its capabilities, credibility and populism was able to bring the transcendence of their discourse to the foreground in comparison with the dominant discourse and especially in relation to rival discourses. This new discourse with the creation of a new ideal space emerged as a discourse of hegemony and created a dominant political construction in this period in the history of Iran. What further led to the hegemony of this Islamic ideological discourse over rival discourses, along with Ayatollah Khomeinichr('39')s charisma, was the adoption of a strategy right under the guise of a policy of solidarity between different groups in the sense that Laclau and Mouffe envisioned. It signifies the creation of an organic alliance between groups, parties, organizations, and the masses with the aim of turning social affairs into political ones. This study deals with a fundamental approach and using an analytic-descriptive method i.e discourse analysis, investigates the dominance of Islamic ideological discourse over the political construction of space in the first decade of the revolution. The purpose of this study is to investigate the relationship between space, power and discourse in the Foucaultian sense and its effect on the political construction of space. The central signifier of this discourse is the Islamic ideology that emerged in opposition to and in the negation of the centrality of the previous discourse, Western modernism. Also, the space-place notion in which this discourse is manifested is the Islamic nation where the element of land is eliminated and extended to the realm of the world, instead.

    Keywords: Discourse analysis, Equality policy, hegemony, Charisma, Political construction of space