فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال بیست و یکم شماره 163 (امرداد و شهریور 1400)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال بیست و یکم شماره 163 (امرداد و شهریور 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهرناز آزادیکتا* صفحات 9-20
    زمینه

    کودکان کم توان ذهنی به واسطه ی نیازهای مراقبتی، آموزشی و توان بخشی تنش و فشار زیادی را به خانواده وارد می کنند و این عوامل می توانند فرآیند سازگاری و بهزیستی روان شناختی والدینشان را تحت تاثیر قرار دهند. هدف هدف این پژوهش، اثربخشی روان شناسی مثبت نگر بر بهزیستی روان شناختی مادران دارای فرزند کم توان ذهنی بود.

    روش پژوهش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مادران دارای فرزند کم توان ذهنی مرکز توان بخشی معلولان نمونه شهرستان شهریار بود که با روش نمونه گیری هدفمند، 30 نفر انتخاب شدند و در دو گروه آزمایشی) 15 نفر(و کنترل) 15 نفر(جایگزین شدند. گروه آزمایشی 8 جلسه 2 ساعته آموزش مداخله های روان شناسی مثبت نگر دریافت کردند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه بهزیستی روان شناختی)ریف، 2002 (استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس یک طرفه انجام شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که مداخلات روان شناسی مثبت نگر بر بهزیستی روان شناختی و مولفه های آن در مادران دارای فرزند کم توان ذهنی تاثیر دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش، روان شناسی مثبت نگر می تواند به عنوان یک روش برای توانمندسازی مادران با کودک کم توان ذهنی مطرح باشد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، روان شناسی مثبت نگر، کم توان ذهنی
  • عبدالمجید طاهری، امیر قمرانی*، پرویز عسگری، سالار فرامرزی، فریبا حافظی صفحات 21-30
    زمینه

    کودکان با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی در تعامل با همسالان خود مشکل دارند، خودانگی، آنها را رنج می دهد و سطح اضطراب بالایی دارند. هدف پژوهش حاضر تعیین کارکردهای اجرایی بر سطح تعاملات کودک با همسالان، خودانگی و اضطراب کودکان با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی بود.

    روش

    30 کودک 6 تا 14 ساله با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی که به کلینیک مشاوره و خدمات روان شناختی آموزش و پرورش سبزوار مراجعه کرده بودند به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند و در 8 جلسه ی 45 دقیقه ای تحت آموزش و تمرین کارکردهای اجرایی یک روان شناس قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش؛ پرسشنامه کانرز، پرسشنامه مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت، مقیاس اضطراب کودکان اسپنس و ابزار سنجش خودانگی مایکل کینگ بود که همه ی کودکان، قبل و بلافاصله پس از برنامه مداخله آنها را تکمیل کردند. مقایسه بین دو گروه توسط آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیری انجام شد.

    یافته ها

    میانگین نمرات تعاملات اجتماعی، خودانگی و اضطراب در کودکان با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی قبل از مداخله تفاوت معنا داری نداشت، اما میانگین نمرات دو گروه بلافاصله پس از مداخله تفاوت معنا داری پیدا کرد؛ به طوری که میانگین نمرات تعاملات اجتماعی، خودانگی و اضطراب کودکان با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی در گروه کنترل تغییر معناداری نداشت اما در گروه مداخله تغییر معنا داری را نشان داد) 05 / .) P> 0

    نتیجه گیری

    مداخله کارکردهای اجرایی توانست تعاملات اجتماعی، خودانگی و سطح اضطراب کودکان با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی را بهبود بخشد. با توجه به یافته های پژوهش، استفاده از کارکردهای اجرایی برای بهبود تعاملات اجتماعی، خودانگی و اضطراب کودکان با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، اضطراب، تعاملات اجتماعی، خودانگی، کارکردهای اجرایی
  • مسعود برشان، مریم چرامی*، رضا احمدی، احمد غضنفری صفحات 31-40
    هدف

    پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش گروهی ذهن آ گاهی، آموزش شناختی-رفتاری و آموزش ترکیبی به مادران بر کارکردهای اجرایی و تنظیم هیجانی کودکان با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی شهر کرمان بود.

    روش

    پژوهش نیمه تجربی با پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با سه گروه آزمایشی و کنترل بود. جامعه آماری کلیه کودکان پسر پایه های اول تا سوم دوره اول ابتدایی دارای اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی شهر کرمان بود. حجم نمونه شامل 60 نفر (15 نفر در گروه آموزش ذهن آ گاهی، 15 نفر در گروه آموزش شناختی-رفتاری، 15 نفر در گروه آموزش ترکیبی و 15 نفر در گروه کنترل) که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و مادران آنها تحت آموزش قرار گرفتند. ابزارهای اندازه گیری شامل پرسشنامه ی 20 سوالی تنظیم هیجانی هافمن و همکاران (2016) و پرسشنامه ی 63 سوالی کارکردهای اجرایی جیو(2000) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چندمتغیره و تحلیل کواریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد.

    نتایج

    نشان داد تفاوت معناداری بین میانگین نمره های 3 مرحله ی پیش آزمون-پس آزمون و آزمون پیگیری متغیرهای کارکردهای اجرایی و تنظیم هیجانی فرزندان با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی وجود داشت. بر اساس نتایج آزمون تعقیبی روش آموزش ترکیبی به طور معناداری نسبت به دو روش آموزشی ذهن آ گاهی و شناختی رفتاری بر کارکردهای اجرایی و تنظیم هیجانی، تاثیر بیشتری داشت.

    کلیدواژگان: آموزش ترکیبی، آموزش شناختی-رفتاری، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، تنظیم هیجانی، ذهن آ گاهی، کارکردهای اجرایی
  • سارا مختارنژاد، علی زینالی* صفحات 41-50
    زمینه و هدف

    هدف این پژوهش بررسی نقش همدلی عاطفی، ارتباط خانوادگی و مهارت های ارتباطی والدین در سازگاری اجتماعی نابینایان بود. مطالعه حاضر مقطعی از نوع همبستگی بود.

    روش

    جامعه آماری پژوهش حاضر، همه افراد نابینای عضو انجمن نابینایان شهرستان ارومیه در سال 1397 بود (257 نفر) که همگی به عنوان نمونه ی آماری پژوهش انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش، پرسشنامه های همدلی عاطفی (دویس، 1983)، ارتباط خانوادگی (کویرنر و فیتزپاتریک، 2002)، مهارت های ارتباطی (بارتون، 1990) و سازگاری اجتماعی (سینها و سینگ، 1993) بود. داده ها با روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که با افزایش نمرات همدلی عاطفی، الگوهای ارتباط گفت وشنود، همنوایی، مهارت های ارتباطی، بازخورد، و گفت و شنود؛ نمره ی سازگاری اجتماعی نابینایان به طور معناداری کاهش می یابد. با توجه به اینکه، در پرسشنامه ی سازگاری اجتماعی، نمره ی بالاتر به معنای سازگاری پایین تر است، پس با افزایش همدلی عاطفی، الگوهای ارتباط گفت وشنود و همنوایی و مهارت های ارتباطی بازخورد، شنود و کلامی میزان سازگاری اجتماعی نابینایان افزایش می یابد. همچنین همدلی عاطفی، ارتباط خانوادگی و مهارت های ارتباطی والدین به طور معناداری توانستند 5/ 40 درصد از تغییرات سازگاری اجتماعی نابینایان را پیش بینی کنند (05 / P> 0)

    نتیجه گیری

    برای بهبود سازگاری اجتماعی نابینایان می توان میزان همدلی عاطفی، ارتباط خانوادگی و مهارت های ارتباطی والدین را از طریق کارگاه های آموزشی ارتقا داد.

    کلیدواژگان: ارتباط خانوادگی، سازگاری اجتماعی، مهارت های ارتباطی، نابینایان، همدلی عاطفی
  • نسیم شهام، کبری کاظمیان مقدم*، همایون هارون رشیدی صفحات 51-60
    زمینه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی طرح واره درمانی بر میزان تنیدگی والدگری و سخت رویی روان شناختی مادران کودکان 6 12 ساله ی با اختلال طیف اتیسم در سال 1398 بود.

    روش

    طرح پژوهش از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران کودکان با اختلال طیف اتیسم در شهر اندیمشک بود که از میان آنان 30 نفر به صورت هدفمند انتخاب و در دو گروه 15 نفری آزمایشی و کنترل قرار داده شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه ی شاخص تنیدگی والدگری (آبیدین، 1995) و سخت رویی روان شناختی (کوباسا، مدی و کوهن، 1982) بود. ابتدا پیش آزمون در دو گروه اجرا شد. سپس گروه آزمایشی به مدت 8 جلسه تحت آموزش طرحواره درمانی قرار گرفت. این جلسه ها به صورت گروهی و هفتگی برگزار شد. در پایان، هر دو گروه مورد سنجش پس آزمون قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس تک متغیری نشان داد که برنامه طرح واره درمانی موجب کاهش تنیدگی والدگری و افزایش سخت رویی روان شناختی مادران شده است (001 /P< 0)

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که آموزش طرح واره درمانی، یک درمان موثر برای کاهش تنیدگی والدگری و ارتقاء سخت رویی روان شناختی و به طور کلی بهبود سلامت روان افراد می باشد.

    کلیدواژگان: اتیسم، تنیدگی والدگری، سخت رویی روان شناختی، طرحواره درمانی
  • اشرف اصیلیان، حسین مومنی مهموئی*، علی اکبر عجم صفحات 61-78
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر طراحی و اعتباریابی الگوی برنامه درسی مکمل سازگار با مغز کودکان و دانش آموزان با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی بود.

    روش

    پژوهش آمیخته، از نوع ا کتشافی است. بخش کیفی از تحلیل اسنادی و محتوای کیفی و بخش کمی از روش پژوهش پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری کیفی، اسناد، پایگاه های اطلاعاتی، خبرگان برنامه ریزی درسی، روان شناسی، علوم مغز و کمی، کارشناسان آموزش، مشاوره و معلمان مقطع ابتدایی مشهد بودند که با نمونه گیری هدفمند و خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای اعتباربخشی الگو از پرسشنامه ی محقق ساخته و مصاحبه ی نیمه ساختاریافته که با 17 مصاحبه به اشباع رسید، استفاده شد. روایی و پایایی داده ها با بررسی اعضا، روایی محتوایی و آلفای کرانباخ تایید شد. اعتبارپذیری داده های مصاحبه ها با راهبرد کنترل با داده های اسناد علمی معتبر انجام گرفت و ویژگی های عناصر و مولفه های برنامه درسی موردنظر شناسایی شد.

    یافته ها

    در اعتبارسنجی الگو، توافق متخصصان، 93 / 79 درصد برآورد شد. سطح معناداری بیشتر از 05 / 0 در نظر گرفته شد. بنابراین، ویژگی ها و نیازهای مغزی این دانش آموزان در اولویت برنامه درسی مکمل قرار می گیرد، محدودیت های زمانی حذف، حجم واحدهای درسی، تکالیف و ارزیابی ها کاسته و روش های آموزشی که فعالیت و تعامل بیشتری می خواهند، در قالب هایی متنوع و جذاب ارایه شوند.

    نتیجه گیری

    برای کاهش مشکلات دانش آموزان با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی، توجه به نقش عناصر برنامه درسی مکمل مبتنی بر مغز الزامی است. بر اساس نتایج سازمان دهی اهداف و محتوا برای دانش آموزان مورد نظر دستخوش تغییراتی خواهد شد، تا کید بیشتری بر برخی از اهداف صورت گیرد و بر محتوای مهارت آموزی، تکالیف و ارزیابی ها در قالب هایی جذاب و متنوع مانند نرم افزارها تا کید شود.

    کلیدواژگان: واژ های کلیدی: اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، برنامه درسی مکمل، سازگار با مغز، عناصر برنامه درسی
  • ساناز زارع زاده*، خلیل اسماعیل پور، جلیل باباپور خیرالدین صفحات 79-89
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر کاهش نشانه های اضطراب و افسردگی مادران کودکان با اختلال طیف اتیسم انجام شد.

    روش

    این پژوهش، در چهارچوب طرح تجربی مورد منفرد چند خط پایه اجرا شد. بر اساس تمایل به شرکت در مطالعه و ملاک های ورود، 3 نفر از مادران به روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس ملاک های ورود انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده پرسشنامه های اضطراب بک) BAI (و افسردگی بک) BDI-II (بود که در مراحل خط پایه، طول درمان)جلسات چهارم، ششم و هشتم درمان(و پیگیری یک ماهه، توسط مادران کودکان با اختلال طیف اتیسم تکمیل شد. سپس مادران طی 8 جلسه 60 دقیقه ای تحت درمان پذیرش و تعهد قرار گرفتند. داده های به دست آمده با استفاده از درصد بهبودی و اندازه اثر و همچنین نمودار و ارزیابی دیداری تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که درمان پذیرش و تعهد موجب کاهش اضطراب و افسردگی مادران کودکان با اختلال طیف اتیسم می شود. به طوری که نمرات آزمودنی ها طی جلسات مداخله و مرحله پیگیری یک ماهه، نسبت به نمرات خط پایه در میزان اضطراب و افسردگی آنها کاهش معناداری داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش اثربخشی درمان پذیرش و تعهد را در کاهش اضطراب و افسردگی مادران کودکان با اختلال طیف اتیسم تایید می کند.

    کلیدواژگان: اتیسم، اضطراب، افسردگی، درمان پذیرش و تعهد
|
  • Mehrnaz Azadyekta* Pages 9-20
    Background

    Children with mental disabilities put a lot of stress on the family due to the needs of care, education and rehabilitation, and these factors can affect the process of psychological adjustment and well-being of their parents.

    Objective

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of positive psychology on psychological well-being of mothers with a mentally retarded child. The quasi-experimental research was pre-test, post-test, and control group. The semi-experimental was pre-test-post-test with a control group. The sample comprised of the study included all mothers with mentally retarded children in the sample rehabilitation center of Shahriar city. 30 people were selected by purposive sampling method and were replaced in two experimental groups (n=15) and control group (n=15). The experimental group received 8 two-hour sessions of positive psychological intervention training. Psychological well-being questionnaire (Reef, 2002) was used to collect data. Data analysis was performed using one-way analysis of covariance.

    Results

    It showed that positive psychological interventions had an impact on psychological well-being and its components in mothers with mentally retarded children.

    Conclusion

    According to the findings of this study, positive psychology can be considered as a method for empowering mothers with mentally retarded children.

    Keywords: mental retardation, positive psychology, psychological well-being
  • Abdolmajid Taheri, Amir Ghamarani*, Parviz Asgary, Salar Faramarzi, Fariba Hafezi Pages 21-30
    Background and Purpose

    Children with Attention Deficit/ Hyperactivity Disorder (AD/HD) have difficulty interacting with their peers and suffer from high self stigma. They also have high levels of anxiety. The aim of this study was to determine the executive functions on the level of child interactions with peers, spontaneity and anxiety in children with Attention Deficit/ Hyperactivity Disorder (AD/HD).

    Method

    Thirty children aged 6 to 14 years with AD/HD who referred to Sabzevar Education Counseling and Psychological Services Clinic were randomly divided into two intervention and control groups and underwent training in 8 sessions of 45 minutes. Psychologists were trained to perform EF. The instruments used included the Connors Questionnaire, the Gersham and Elliott Social Skills Questionnaire, the Spence Children’s Anxiety Scale, and the King Self-stigma Scale, which all children completed before and immediately after the intervention. The comparison between the two groups was performed by multivariate analysis of covariance

    Results

    Before the intervention, the mean scores of social interactions, spontaneity and anxiety in children with AD/HD were not significantly different, but the mean scores of the two groups at times immediately after the intervention were significantly different, so the mean scores of social interactions, autism and anxiety in children with AD/HD did not change significantly in the control group, but showed a significant change in the intervention group.

    Conclusion

    Intervention of executive functions has been able to improve social interactions, spontaneity and anxiety levels of children with AD/HD. The use of EF to improve social interactions, autism and anxiety of children with AD/HD is recommended.

    Keywords: Anxiety, Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Executive functions, Self-Stigma, SocialInteractions
  • Masoud Barshan, Maryam Chorami*, Reza Ahmadi, Ahmad Ghazanfari Pages 31-40

    The present research aimed at comparing the effectiveness of mindfulness group learning, cognitive behavioral learning, and blended learning in mothers on the executive functions and emotion regulation of children with attention deficit-hyperactivity disorder in the city of Kerman, Iran. This is a pre-test/ post-test, and post-hoc test, quasi-experiment study with three experimental and control groups. The statistical population included all first-grade to third-grade male elementary school students with attention deficit-hyperactivity disorder in the city of Kerman. The sample size included 60 subjects (15 subjects in the mindfulness learning group, 15 subjects in the cognitive-behavioral learning group, 15 subjects in the blended learning group, and 15 subjects in the control group) that were selected through convenience sampling. The children’s mothers were trained. The research tools included the 20-item emotion regulation questionnaire by Hoffman et al. (2016) and the 63-item inventory of executive functions by Gioia (2000). The data was analyzed using the tests of multivariable analysis of variance and covariance analysis with repeated measures. The results indicated that there is a significant difference between the emotion regulation of children with attention deficit-hyperactivity disorder and the mean scores of three stages of pre-test, post-test, and the post-hoc test of executive variables. In accordance with the results of the post-hoc test of the blended learning method had a significant impact on the executive functions in comparison to two mindfulness and the cognitive-behavioral learning method, and emotion regulation had a significant impact in comparison to mindfulness learning.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder (AD, HD), Blended Learning, Cognitive BehavioralLearning, Emotion Regulation, Executive Functions, Mindfulness
  • Sara Mokhtarnezhad, Ali Zeinali* Pages 41-50

    The aim of this research was investigate the role of emotional empathy, family relationship and communication skills of parents in social adjustment of the blinds. Present study was a cross-sectional from type of correlation. Research population was all blind people members of blinds association in Urmia city included 257 people that all of them selected as a sample. Research instruments were the questionnaires of emotional empathy (Davis, 1983), family relationship (Koerner and Fitzpatrick, 2002), communication skills (Barton, 1990) and social adjustment (Sinha & Singh, 1993). Data were analyzed by Pearson correlation and multiple regression with enter model methods. The findings showed with increasing the score of emotional empathy, conversation and conformity relationship patterns and feedback, listening and verbal communication skills the score of social adjustment of the blinds significantly decreased. Considering that in the social adjustment questionnaire the higher score means lower adjustment, then with the increase of emotional empathy, conversation and conformity relationship patterns and feedback, listening and verbal communication skills, the level of social adjustment of the blinds increased. Also, emotional empathy, family relationship and communication skills of parents significantly predicted 40/5 percent of the variance from social adjustment of the blinds (P<0/05). Therefore, in order to improve the social compatibility of the blinds can be promoted the emotional empathy, family relationship and communication skills of parents through workshops.

    Keywords: Blinds, Communication Skills, Emotional Empathy, Family Relationship, Social Adjustment
  • Nasim Shaham, Kobra Kazemian Moghadam*, Homayoon Haroon Rshidi Pages 51-60
    Background

    The aim of present study was to investigate the effectiveness of schema therapy on parental stress and psychological hardiness of mothers of children with autism spectrum disorder in 2019.

    Method

    This semi-experimental study was conducted as pre-test and post-test with control group. Statistical population included all mothers of children with autism spectrum disorder in the city of ANDIMESHK. From among these mothers, 30 mothers were randomly selected and put into the experimental and control groups of 15 persons each. The parenting stress index (Abidin, 1995) and psychological hardiness questionnaire (Kobasa, Maddi & Kahn, 1982) was the instrument of this study. First, the pretest was conducted on the two groups. Then, the experimental group was exposed to an eight-session training of group schema therapy these sessions were weekly held in group. At the end, the post-test was applied on both groups.

    Results

    The results of covariance analysis indicated that schema therapy has significantly decreased parenting stress and increasing psychological hardiness and there is a significant difference between the experimental and control groups in the psychological hardiness and parenting stress of the mothers of children with autism spectrum disorder (P<0.001). The mean of stress in the experimental group was lower than the mean of the control group. Also, the psychological hardiness in the experimental group was higher than that of the control group. Thus, the effectiveness of schema therapy on increasing psychological hardiness and decreasing the level of parental stress of mothers of children with autism spectrum disorder was confirmed.

    Conclusion

    Based on the results of the effectiveness of schema therapy approach on childbearing stress and psychological stubbornness of mothers of children with autism spectrum disorder, it can be concluded that schema therapy training is an effective treatment to promote psychological stubbornness and reduce parental stress and generally improve mentally healthy.

    Keywords: Autism, Parental Stress, Psychological Hardiness, Schema Therapy
  • ASHRAF ASILIAN, HOSEIN - Momeni Mahmouei*, Ali Akbar AJAM Pages 61-78
    Background and Purpose

    The aim of this study was to design and validate a complementary curriculum model that is compatible with the brains of low attention and hyperactive students.

    Materials and Methods

    Mixed research is exploratory. The qualitative part used documentary analysis and qualitative content and the quantitative part used survey research method. Qualitative statistical population, documents, databases, experts in curriculum planning, psychology, brain and quantitative sciences, education counseling and primary school teachers in Mashhad were selected by purposive sampling and multi-stage clusters.To validate the model, a researcher-made questionnaire and a semi-structured interview were used, which was saturated with 17 interviews. Data validity and reliability were confirmed by member review, content validity and Cronbach’s alpha. The validity of the interviews was done with the strategy of controlling the interview data with the data of valid scientific documents and the characteristics of the elements and components of the desired curriculum were identified.

    Results

    In model validation, the agreement of experts was estimated to be 79.93%. Significance level was considered more than 0.05.Therefore, the characteristics and brain needs of these students should be given priority in the supplementary curriculum, elimination of time constraints, reduction of course units, assignments and assessments, and teaching methods that require more activity and interaction should be presented in a variety of attractive forma

    Conclusion

    To reduce the problems of Low attention and hyperactive students, special attention should be paid to lesson planners to the role of brain-based complementary curriculum elements.Based on the results of organizing the goals and content for the students in question, changes will be made, more emphasis will be placed on some goals, and the content of skills training, assignments and assessments will be emphasized in attractive and diverse formats such as software.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity (AD, HD), Brain Emphasis, Complementary Curriculum, Curriculum Elements, Hyperactivity, Low attention
  • Sanaz Zarezadeh*, Khalil Esmaeilpour, Jalil Babapour Kheiraldin Pages 79-89
    Background and Purpose

    This study was conducted with the aim of evaluating the effectiveness of acceptance and commitment therapy on decreasing anxiety and depression symptoms in autistic children’s mothers.

    Method

    This study was a single case design with multiple baselines. According to willingness to participate in the study and having the inclusion criteria, three individual among the autistic children’s mothers were selected through purposeful sampling method. Mothers of autistic children completed Beck Depression Inventory (BDI-II) and Beck Anxiety Inventory (BAI) in the pre-treatment (baseline) stage, during the treatment (fourth, sixth and eighth sessions) and one month follow-up, and received acceptance and commitment therapy for 8 sessions, 60 minutes for each session. Data were analyzed using the improvement percentage and effect size as well as charting and visual evaluation.

    Results

    The results of the analysis showed that acceptance and commitment therapy could reduce depression and anxiety of autistic children’s mothers. So, participants reported significant decrease in the assessment stages during the treatment and one month follow-up after the treatment, compared to baseline.

    Conclusion

    The results of this research confirmed effectiveness of acceptance and commitment therapy in reducing depression and anxiety in the autistic children’s mothers.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Anxiety, Autism, Depression