فهرست مطالب

نامه الهیات
سال دوازدهم شماره 47 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هانیه محبت پناه*، زهرا حسینی حمید صفحات 1-30

    کبیر نامی است که با نهضت بهکتی پیوند خورده است. در دوره ادبیات حماسی در قرن ششم پیش از میلاد، در دین هندویی سه راه فکری (معرفت، عبادت خالصانه، عمل) برای نجات و رستگاری انسان شکل گرفت که عبادت خالصانه، بهکتی، از اهمیت خاصی برخوردار است. از قرن پانزدهم به بعد عارفان بزرگی بهکتی را به عنوان مکتبی مستقل به جریان انداختند که به جنبش نوبهکتی معروف است. از این قرن به بعد بهکتی تنها یک راه برای عبادت خالصانه نبود بلکه بیشتر جنبه عرفانی به خود گرفت و به صورت یک مسلک جدا در آمد. یکی از توسعه دهندگان این نهضت «کبیر» بود. او از شاگردان راماننده، بزرگترین عارف هندویی زمان خودش بود. از این طریق کبیر توانست با عقاید هندویی آشنا شود. همچنین توانست با سفرهای زیاد و دیدار از خانقاه های صوفیان مسلمان، از عقاید اسلامی بهره ببرد. او راه بهکتی و بحث توحید را از این دو آیین بزرگ تاثیرگرفت. تاثیرگذارترین نظریه کبیر در جنبش بهکتی این اعتقاد بود که هر کس خدا را به هر نامی بخواند، فرقی نمی کند و در حقیقت او تاثیری نخواهد داشت. اختلاف اسامی فقط بازی الفاظ است. به همین دلیل او سعی داشت این اندیشه را باقی نگه دارد که باید میان ادیان مختلف مانند هندویی،اسلام، مسیحیت و... اتحاد برقرار کرد، زیرا هدف همه ی این دین ها مشترک است.

    کلیدواژگان: بهکتی، کبیر، جنبش، نوبهکتی، اسلام
  • علیرضا حیدری نسب* صفحات 31-51

    باور به منجی موعود در اسلام به صورتی هر چه واضح تر جلوه کرده است. اخبار این باب به اندازه ای صریح و گسترده بوده و با نقل اجماعی روایت شده است که به رغم گذشت قرن ها، پیشامد فراز و فرودها در تاریخ و سوء استفاده های بی سابقه جریانات تاریخی از آن باور، هنوز می توان به آنها استناد نمود. این که مهدی از عترت و آخرین فرد از سلاله پیامبر اسلام (ص) است و با آمدن او قبل از پایان دنیا عدل و داد حاکم می شود و...، هماهنگ و به طور اجماعی در اهم جوامع حدیثی فریقین ثبت شده است. در این میان به سبب قرن ها وجود اختلاف مذهبی، اختلافاتی هم در باره برخی ابعاد این موضوع، چون تبار، نام پدر و یا ولادت حضرت (ع) بروز کرده که به نظر می رسد با بررسی و تحلیل بی طرفانه علمی برطرف گردد و معلوم می شود موعود اسلام کسی جز امام دوازدهم از امامان اهل بیت (ع)، یعنی محمد بن حسن عسکری(ع)، نیست که به تقدیر الهی ولادت و حیاتش چون برخی انبیای عظام، مثل یوسف (ع)، موسی (ع) و عیسی (ع) نامتعارف رقم خورده و به همین دلیل هم، معصومان (ع) به طور ویژه او را معرفی کرده اند.

    کلیدواژگان: مهدویت، موعوداسلام، اخبار فریقین، امام دوازدهم (ع)
  • بخشعلی قنبری*، مژگان محمدی صفحات 52-70

    یکی از راه های شناخت انسان بررسی روابط اوست. در فرهنگ های مختلف این روابط مورد بررسی قرار گرفته و متفکران مختلف در سنت های فلسفی و غیر فلسفی جوانب مختلف این روابط را کاویده اند. روابط به حصر عقلی در چهار حوزه قابل تحقیق اند که عبارتند از: 1) رابطه ی انسان با خدا؛ 2) با خود؛ 3) با سایر انسان ها و4) با طبیعت. از میان این روابط، رابطه انسان با خدا از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ زیرا این رابطه حد و حدود و کم و کیف سایر روابط را مشخص و معین می کند. این روابط در ساحت های پنجگانه 1) عقیدتی - معرفتی؛ 2) روان (شامل احساس - عاطفی و هیجان)؛ 3) اراده؛ 4)  گفتار و 5) کردار تحقق می یابند. در میان برجسته ترین متفکران غرب می توان از زیگموند فروید یاد کرد که راجع به همه روابط، به ویژه رابطه انسان با دیگران، نظر داده است. فروید با فرض نفی خدا، درباره رابطه با دیگران برمبنای نظریه عقده های درونی و سایق های جنسی می نگرد و سرکوب شدن آن را عامل بسیاری از ناهنجاری های بشر می داند. او با ذکر مثال ها و ارایه شواهدی، محدودیت در روابط جنسی را زمینه ساز بروز بسیاری از معضلات می داند. در سنجه این نظرات با قرآن به این نتیجه رسیدیم که به رغم یافتن شواهد معدودی در تصدیق نظر فروید قاعده در «رابطه با دیگران» تابع شرایط تربیتی است و بدون آن نمی توان نظری را به عموم آدمیان تعمیم داد.

    کلیدواژگان: فروید، روابط با دیگران، روانشناسی تطبیقی، روانشناسی قرآنی
  • نسرین وکیلیان، فاطمه لاجوردی*، ابوالقاسم اسماعیل پور صفحات 71-90

    مکتب گنوسی از مهمترین مکاتب دینی-عرفانی سده های اول پیشامسیحی و پس از آن است که شالوده ای از بنیادی ترین اندیشه های معرفتی و فلسفی آن روزگار را در نظام الهیاتی خود دارد. اندیشه هایی چون ثنویت، هبوط روح، معرفت شهودی و نظریه نجات و رستگاری. دراین مقاله تلاش شده تا ضمن تبیین ساختار کلی اندیشه گنوسی و چگونگی شکل گیری آن در مقام نحله ای فکری وتاثیرگذار، به مهمترین مبانی این مکتب در باب موضوعاتی چون معرفت و آگاهی باطنی گنوسی، خداشناسی و چشم انداز ثنوی حاکم بر هستی، انسان شناسی و خاستگاه دوگانه روحانی و مادی انسان، کیهان شناسی و ساختار مادی و ناپایدار جهان، فرجام شناسی و موضوع رهایش، نجات ورستگاری آدمی و نیز بحث اخلاقیات گنوسی و چارچوب های عملی آن پرداخته شود و دیدگاه های کلی این مکتب، در باب موضوعات اساسی فکری و فلسفی آن روزگار مورد  بررسی وتحلیل قرارگیرد.

    کلیدواژگان: گنوسی، معرفت، ثنویت، نجات
  • امیر سماواتی پیروز *، سوگند عسگری صفحات 91-100

    جراحی از راه دور (تله مدیسین) خدمات گسترده ای نظیر مشاوره از راه دور، رادیولوژی از راه دور و جراحی از راه دور را در بر می گیرد؛ ارایه خدمات تله مدیسین به بیماران، نیازمند کسب رضایت آگاهانه آنان از نحوه ارایه خدمات، روش درمان و میزان خطرات احتمالی این روش است؛پیشرفت تکنولوژی و بکارگیری خدمات جراحی های روباتیک، گامی موثر در علم پزشکی است که از جمله فواید آن دسترسی بیماران مناطق محروم از متخصصین این علم، بدون نیاز به پیمودن مسافتی طولانی و از طریق اینترنت و فناوری های وابسته به آن است، اما خطرات احتمالی این تکنولوژی جدید، تبیین قوانین، مقررات و تفاسیر حقوقی مرتبطی را می طلبد تا حقوق بیماران هرچه بیش تر و بهتر مورد حمایت قرار گیرد. اختلالات نرم افزاری و اختلالات سخت افزاری روند جراحی را مختل ساخته و موجبات ایراد لطمه به بیمار را فراهم می آورد و چه بسا منتهی به مرگ بیمار گردد، لذا باید قایل به تفکیک گردید و به فراخور پیامدهای ناشی از هریک از این اختلالات، ضوابط افتراقی مسوولیت کیفری تیم جراحی را تبیین نمود.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: مسئولیت کیفری، تله مدیسین، جراحی های از راه دور، جراحی های روباتیک، سلامت الکترونیکی
  • سید عطاء الله افتخاری* صفحات 102-126

    زیبایی های ظاهری و باطنی قرآن،جامعیت،نوبودن، و عمق مفهیم قرآنی موجب شده که شاعران و نویندگان مسلمان نوشته های خود را مزین به کلام وحی نمایند و در تحلیل و تبیین آن تلاش کنند.در میان شاعران شاید کسی به اندازه مولوی از قرآن تاثیر نپذیرفته،تجلی قرآن کریم در مثنوی در موضوعات گوناگون امری واضح و مبرهن است.جذابیت مثنوی بدون شک مرهون توجه خاص مولوی به قرآن است.تبلور آیات قرآن کریم در مثنوی آن چنان گسترده است که فهم بسیاری از ابیات آن جز با شناخت آیات قرآن و تفاسیر آن میسور نیست. با توجه به گستردگی موضوعات مثنوی که متاثر از قرآن است در این مقاله صرفا ،اوصاف قرآن کریم که در کلام وحی وارد شده و مولوی به آن آیات استناد کرده است مورد بررسی قرار گرفته است.یافته های تحقیق نشان می دهد که در مثنوی اغلب آیاتی که ویژگیهای قرآن را بیان کرده مورد توجه شاعر قرار گرفته و به تفسیر آنها پرداخته است و مولوی توانسته است برای نیل به اغراض خویش و اثبات اندیشه های دینی از قرآن کریم و آیات زیبای آن به بهترین صورت استفاده کند.

    کلیدواژگان: اوصاف قرآن، وحی، مولوی، مثنوی، آیه
|
  • Haniyah Muhabbat Panah *, Zahra Hoseini Hamid Pages 1-30

    Kabir is a name associated with the Bektashi movement. In the period of epic literature in the sixth century BC, in Hinduism, three ways of thinking (knowledge, sincere worship, action) were formed for the salvation of man, and sincere worship, virtue, is of special importance. From the 15th century onwards, the great mystics promoted Bektashi as an independent school known as the Nubakti movement. From this century onwards, Bektashi was not only a way of sincere worship, but also took on a more mystical aspect and became a separate profession. One of the developers of this movement was "Kabir". He was one of the disciples of Ramandeh, the greatest Hindu mystic of his time. In this way, Kabir was able to get acquainted with Hindu beliefs. He was also able to benefit from Islamic beliefs by making many trips and visiting the monasteries of Muslim Sufis. He influenced the path of blessing and the discussion of monotheism from these two great religions. The most influential theory in the Bektashi movement was the belief that whoever calls God by any name, it does not matter and in fact he will not be affected. The difference in names is just a play on words. For this reason, he tried to maintain the idea that unity should be established between different religions, such as Hinduism, Islam, Christianity, etc., because the goal of all these religions is common.

    Keywords: Behkti, Kabir, movement, Nubakti, Islam
  • Alireza Heydarinasab * Pages 31-51

    Belief in the promised Savior in Islam has become even clearer. The news of this chapter is so explicit and extensive and has been narrated by consensus that despite centuries, ups and downs in history and unprecedented abuses of historical currents of that belief, they can still be cited. That Mahdi is from Atrat and the last person of the lineage of the Prophet of Islam (PBUH) and with his coming before the end of the world, justice will prevail and ..., has been recorded in harmony and consensus in the most important hadith societies of the two sects. In the meantime, due to centuries of religious differences, there have been differences on some aspects of this issue, such as descent, father's name or the birth of the Prophet (pbuh), which seems to be resolved by impartial scientific analysis and analysis. The Promised One of Islam is none other than the twelfth Imam of the Ahl al-Bayt (AS), namely Muhammad ibn Hassan Askari (AS), who, by the divine destiny of his birth and life, like some of the great prophets, such as Yusuf (AS), Moses (AS) and Jesus (AS) ) Has become unusual and for this reason, the Infallibles (AS) have introduced him in a special way.

    Keywords: Mahdism, Promised Islam, News of the two parties, the twelfth Imam (AS)
  • Bakhshali Qanbari *, Mujgan Muahammadi Pages 52-70

    One way to get to know a person is to examine his relationships. These relationships have been studied in different cultures and different thinkers in philosophical and non-philosophical traditions have explored different aspects of these relationships. Relationships can be researched rationally in four areas, which are: 1) Man's relationship with God; 2) with yourself; 3) with other human beings and 4) with nature. Among these relationships, man's relationship with God is very important; Because this relationship determines the limits and limits and the quality of other relationships. These relations in five areas: 1) ideological-epistemological; 2) mental (including emotional); 3) will; 4) speech and 5) action are realized. Among the most prominent Western thinkers is Sigmund Freud, who commented on all relations, especially human relations with others. Assuming the negation of God, Freud views relations with others based on the theory of inner complexities and sexual orientations, and considers its suppression to be the cause of many human anomalies. He cites examples and evidence as evidence that sexual harassment is the cause of many problems. Judging by these views with the Qur'an, we came to the conclusion that despite finding little evidence to confirm Freud's view, the rule in "relation to others" is subject to educational conditions, and without it a theory cannot be generalized to the general public.

    Keywords: Freud, Relationships with others, Comparative psychology, Quranic psychology
  • Nasrin Wakilian, Fatemeh Lajvardi *, Abul- Alqasim Isma&#, Il Pur Pages 71-90

    The Gnostic school is one of the most important religious-mystical schools of the first pre-Christian and later centuries, which has the foundation of the most fundamental epistemological and philosophical ideas of that time in its theological system. Thoughts such as duality, the descent of the soul, intuitive knowledge, and the theory of salvation. This article tries to explain the general structure of Gnostic thought and how it is formed as an influential school of thought, to the most important principles of this school on topics such as Gnostic knowledge and esoteric consciousness, theology and the secondary perspective of existence, anthropology and dual spiritual origin. And human material, cosmology and material and unstable structure of the world, destiny and the subject of liberation, the salvation of human salvation, as well as the discussion of Gnostic ethics and its practical frameworks and the general views of this school on the basic intellectual and philosophical issues of the time. And be analyzed.

    Keywords: Gnosticism, knowledge, duality, Salvation
  • Amir Samawati Piruz *, Sogand Asgari Pages 91-100

    Telemedicine covers a wide range of services such as teleconsultation, teleradiology and telecurgery; Providing telemedicine services to patients requires their informed satisfaction with the way services are provided, the treatment method and the potential risks of this method; the advancement of technology and the use of robotic surgery services is an effective step in medical science, including the benefits of patient access. Areas deprived of the expertise of this science do not need to travel long distances through the Internet and related technologies, but the potential dangers of this new technology require clarification of related laws, regulations and legal interpretations to maximize patients' rights. And better supported. Software and hardware disorders disrupt the surgical process and cause injury to the patient and may lead to the patient's death, so it should be considered separately and according to the consequences of each of these disorders, The differential criteria explained the criminal responsibility of the surgical team.

    Keywords: Criminal Liability, Telemedicine, Remote Surgery, Robotic Surgery, Electronic Health
  • Sayyed Ata&#, Allah Eftekhari * Pages 102-126

    The outward and inward beauties of the Qur'an, the comprehensiveness, novelty, and depth of the Qur'anic meaning have caused Muslim poets and listeners to embellish their writings with the word of revelation and try to analyze and explain it. Unaffected, the manifestation of the Holy Quran in Masnavi in ​​various subjects is clear and obvious. The attractiveness of Masnavi is undoubtedly due to Rumi's special attention to the Quran. And its interpretations are not possible. Due to the wide range of topics in Masnavi that is influenced by the Qur'an, in this article only, the attributes of the Holy Qur'an that have been included in the word of revelation and Rumi has referred to those verses have been examined. Research findings show that most verses in Masnavi Which has expressed the characteristics of the Qur'an and has been considered by the poet and interpreted, and Rumi has been able to use the Holy Qur'an and its beautiful verses in the best way to achieve his goals and prove religious ideas.

    Keywords: Attributes of Quran, revelation, Rumi, Masnavi, verse