فهرست مطالب

نامه الهیات
سال سیزدهم شماره 51 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد حیدری، فرحناز افضلی قادی * صفحات 1-16

    یکی از قواعدی که برای ایجاد مسیولیت مدنی و ضمان قهری تشریع گردیده و قانونگذار باتوجه به این قاعده، مواد قانونی و تادیه خسارت را تدوین نموده، قاعده اتلاف و تسبیب است. هدف پژوهش حاضر بررسی جایگاه تقصیر در مقررات کیفری و مدنی و  بعنوان ارکان مسیولیت فاعل از دیدگاه حقوقدانان و فقهاست. حقوقدانان تقصیر را بعنوان یکی از ارکان مسیولیت می دانند اما معتقدند که در ضمان اتلاف، تقصیر شرط نیست ولی انتساب شرط است اما در تسبیب علاوه بر انتساب، تقصیر نیز شرط است. لذا در دعاوی مطرح شده تحت عنوان تسبیب، زیان دیده باید علاوه بر اثبات زیان، وجود تقصیر را نیز اثبات نماید. اما  فقهای امامیه فرق چندانی بین اتلاف و تسبیب قایل نبوده و معتقدند  که فاعل ضرر، فاعل مباشر یا فاعل تسبیب باشد، چیزی را تغییر نمی دهد و آنچه مهم است، احراز ورود ضرر و لزوم جبران آن است حتی اگر تقصیر هم احراز نشود و فعلی بی اراده و اختیار هم صورت گیرد. و تفکیک نمودن اتلاف به صورت مباشر (عامل مستقیم) و تسبیب (عامل غیر مستقیم) اهمیت چندانی ندارد. نتایج تحقیق نشان می دهد که قاعده تسبیب رابطه تنگاتنگی با قاعده اتلاف دارد و همچون آن از جمله قواعد فقهی موثر در ضمان می باشد. و در مواردی که سبب اقوی از مباشر باشد یعنی علت تامه برای تلف بوده باشد، به جای قاعده اتلاف، قاعده تسبیب جاری می شود. در هر دو قاعده، ارکان مسیولیت وجود دارد و اختلاف در مصادیق را نباید با اختلاف دو کلی خلط کرد و اصل کلی در جبران خسارت آن است که خسارت قابل استناد و انتساب عرفی به فاعل خسارت و  قابل مطالبه باشد.

    کلیدواژگان: اتلاف، تسبیب، ضمان، تقصیر، مسئولیت مدنی
  • مریم رضایی*، غلامحسین تاجری نسب صفحات 17-43

    رشد روزافزون دین اسلام در طول تاریخ، موجب تلاش های گوناگون دشمنان اسلام برای نابود کردن آن شده و یکی از راهکارهای آن در طول تاریخ جنگ نرم بوده و انکار مهدویت نیز از مولفه های اصلی آن است. دشمنان در این مسیر قدم های بسیاری برداشته و سعی نموده اند از راه های مختلف به مسیله مهدویت ضربه وارد کنند که یکی از آن راه ها انکار مهدویت است. در این مقاله، ضمن تعریف و تبیین جنگ نرم به معرفی انکار مهدویت به عنوان یکی از مولفه های اصلی جنگ نرم پرداخته شده و شبهات منکرین مهدویت بیان گردیده و بر پایه ضوابط عقلی و توصیفی تحلیل شده با این هدف که با این معرفت افزایی گامی در جهت تقویت معارف شیعی برداشته شود و یکی از ابزارهایی را که برای ضربه زدن به مهدویت و درنهایت اسلام مورداستفاده قرارگرفته را تبدیل به قدرت نرم نموده و در جهت منافع اسلام از آن بهره برده و اهداف استعماری دشمنان اسلام تبیین و معرفی گردد.

    کلیدواژگان: مهدویت، جنگ نرم، انکار مهدویت، شبهات مهدویت
  • زهرا کوشکی *، انشاء الله رحمتی صفحات 44-65

    «عشق» به عنوان مقوله ای پرچالش، دغدغه بسیاری از عرفای مسلمان از جمله روزبهان و ابن عربی بوده است. به علاوه این واژه همواره با جنس زن در مقام معشوقه هم نشینی داشته است. این پیوند در آراء دو عارف یادشده، محکم تر از سایرین به نظر می رسد. اهمیت موضوع عشق از دیدگاه روزبهان و ابن عربی با تاکید بر نقش زن از آن روست که هر دو عارف نظرات بدیع و تاحدود زیادی متفاوت از سایر بزرگان صوفیه درخصوص عشق و زن داشته اند. همین نکته است که این موضوع را «بحث انگیز» و قابل مطالعه می کند. درهمین راستا نگارندگان طی مطالعه ای پدیدارشناسانه، احوال و دیدگاه های این دو شخصیت درباره زن و عشق عفیف انسانی، را مورد کنکاش قرار داده اند. چگونگی تعبیر این دو عارف از عشق و انواع آن و نیز مقام وجایگاه زن در اندیشه آن ها پرسش هایی هستند که تلاش شده به آن ها پاسخ داده شود. پس از مطالعه آراء شیخ شطاح و شیخ اکبر این نتیجه حاصل شده که نزد هرایشان، عشق مجازی صرفا به مثابه میدان تمرین و یا نردبان و معبری به سوی عشق حقیقی نبوده بلکه عشق عفیف انسانی شعاعی از بارقه عشق الهی و در امتداد و هم جنس با آن برشمرده می شود. به علاوه هر دو عارف معتقدند که درک زیبایی ازلی خداوند و چشیدن طعم عشق الهی، تنها از طریق توجه به «تجلیات» آن حقیقت سرمدی در صور مخلوقات مخصوصا عالی ترین آن ها یعنی انسان به ویژه زن، آن هم با تمام ابعاد وجودی اش اعم از جسمانیت و روحانیت، میسر می گردد. درهمین راستا است که زن و عشق عفیف انسانی در زندگانی و اندیشه این دو در مقایسه با آراء دیگر بزرگان صوفیه جایگاه ممتازی می یابد.

    کلیدواژگان: عشق مجازی، عشق حقیقی، زن، تصوف، روزبهان بقلی، ابن عربی
  • زهرا مظلومی فرد صفحات 66-79

    ما در این مقاله با مداقه در نحوه استنباط فقیه و حدیث پژوه بزرگ شیعه، شهید ثانی که از حدیث در دانش های اسلامی بهره برده، شیوه ایشان در فهم حدیث را مورد مطالعه قرار داده و در این راستا « توجه به غایات مترتبه در حدیث» را مورد بررسی قرار داده ایم. توضیح اینکه: توجه به لایه ای از قانون است که در جامعه حقوقی، از آن تعبیر به «روح قانون» و در جامعه فقهی تعبیر به «روح الشریعه» می کنند و منظور هر دو گروه، علت غایی که در ماوراء الفاظ قانون مد نظر بوده است، می باشد. فقهاء نیز با اعتقاد بر اینکه در شریعت مصالح مخفی برای رساندن انسان به کمال وجود دارد، به قوانین واحکام شرعیه ای که مبنی بر مجموعه ای از مصالح و مفاسد است، توجه کرده و هر گاه فعلی از مصلحت و مفسده قطعی برخوردار باشد، امر و نهی شرعی بر آن قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: شهید ثانی، فهم حدیث، غایات مترتبه
  • معصومه اخلاق پسند، مریم ابن تراب، سید حسین سجادی صفحات 80-95

    تدوین کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان یکی از نتایج مطالعات دنیای غرب پیرامون مساله ی زنان است. عمده ترین ابزار تدوین کنندگان کنوانسیون، رفع تبعیض در جهت محو کلیشه های جنسیتی سنتی موجود و انکار تفاوت های میان زن و مرد و در نتیجه ایجاد حقوق یک سان است. در این صورت مفاد این کنوانسیون با حقوق اسلامی انطباق کامل ندارد و این خود موجب چالش هایی در زمینه های مختلف اجتماعی حقوقی و فرهنگی شده است. این پژوهش به هدف مقایسه حقوقی میان حقوق برخاسته از مواد کنوانسیون و حقوق اسلامی صورت گرفته است، تا پاسخی درخور برای رفع چالش های موجود در این زمینه باشد. بر اساس بررسی های به عمل آمده به روش تحلیلی توصیفی این نتیجه به دست آمد که در کنار اشتراک ماهوی انسانی زن و مرد، این دو به صورت ذاتی و تکوینی تفاوتهای متعددی با هم دارند، از این رو طبیعی است از نظر اجتماعی و در حوزه ی تنظیم قواعد حقوقی نیز نباید توقع همانندی آن ها را داشت.حقوق اسلام در بسیاری از قواعد و قوانین خود، با بندهای کنوانسیون مطروحه همخوانی دارد. حق حیات، حق آزادی، کرامت انسانی، حق اشتغال و حقوق سیاسی نظیر حق شرکت در انتخابات ، حقوق اجتماعی، حق بر آموزش و سلامت از مواردی هستند که از دیر باز در دین مبین اسلام مورد توجه بوده است. اما در برخی موارد بر اساس ویژگی های آفرینش زنان و مردان و مسیولیت های مبتنی بر آن، حقوق و قواعد ایشان، متفاوت است. بنابراین تساوی در کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان بر خلاف حقوق اسلام ، بر مبنای عدالت و فطرت پایه گذاری نشده است و این خود به نوعی تبعیض است .

    کلیدواژگان: حقوق زنان، کنوانسیون رفع تبعیض علیه زنان، تبعیض، تساوی، فطرت، عدالت، نفقه، ارث
  • امیر سماواتی پیروز*، سوگند عسگری صفحات 96-108

    امروزه دیگر مرز مشخصی میان علوم وجود ندارد، تخصص های فراوانی در حد فاصل علوم جا گرفته اند که سلامت الکترونیکی و پزشکی از راه دور از جمله آنها است. البته در نگاه کلی نمی توان این علم را مختص علوم سلامت یا صرفا در حوزه فن آوری اطلاعات دانست. درهر حال پزشکی از راه دور یکی از تکنولوژی هایی است که پیش بینی می شود به طور چشمگیری الگوی ارایه خدمات بهداشتی - درمانی را متحول سازد چنان که در حال حاضرنیز تحول شگرف در خیلی از حوزه های این علم یعنی پزشکی ایجاد نموده است. این فناوری به عنوان ابزار ارتباطی است که متخصصان مراقبت بهداشتی و بیماران را درمحل های مختلف از طریق تلفن، بیسیم، نمابر، ویدیو کنفرانس و اینترنت و بسیاری از وسیله های ارتباطی دیگر به هم متصل می سازد و امکان ارایه خدمات پزشکی و درمانی را به بیماران بدون نیاز به حضور فیزیکی آنها فراهم می سازد. از سوی دیگر بسیاری از مشکلات و مسایل دیگر در خصوص روابط بین بیمار و پزشک، اتفاقات و حوادثی که در این راستا و درپی عملیات مختلف پزشکی و درمانی ممکن است روی دهد، ایجاد می شود که هرچند در پزشکی سنتی و به عبارتی در جایی که مابین پزشک و بیمار حایل و فاصله ای نیست تا حد فراوانی حل شده است ولی در رابطه با پزشکی از راه دور این مسیله قابل بحث و محتاج مداقه و تامل است. در سرویس های پزشکی که از طریق سیستم پزشکی از راه دور به بیمار ارایه می شود، مرکز درمانی که این خدمات در آن ارایه می شود طرف قرارداد بیمار است، باوجود اینکه در این فرض رابطه قراردادی میان بیمار و پزشک راه دور متصور نیست اما مسیولیت خطاهای پزشک به صورت تبعی و براساس مبانی ای نظیر مسیولیت کارفرما، مسیولیت جانشینی و نمایندگی ظاهری با مرکز درمانی مطرح می باشد.

    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری، خدمات پزشکی از راه دور، بیمار و مرکز درمانی، تله مدیسین، ماهیت تعهد پزشک، سلامت الکترونیک
|
  • Muhammad Heidari, Farahnaz Afzali Qadi * Pages 1-16

     One of the rules that has been legislated to create civil liability and coercive guarantee and the legislator has formulated legal materials and compensation according to this rule, is the rule of loss and causation. The purpose of this study is to investigate the status of guilt in criminal and civil regulations and as the pillars of the perpetrator's responsibility from the perspective of jurists and jurists. Jurists consider fault as one of the pillars of responsibility, but believe that in the guarantee of loss, fault is not a condition, but attribution is a condition, but in addition to attribution, fault is also a condition. Therefore, in the lawsuits filed under the heading of causation, the injured party must, in addition to proving the loss, also prove the existence of fault. But Imami jurists do not differentiate between loss and causation and believe that the perpetrator of harm is the direct agent or agent of causation, it does not change anything and what is important is to achieve the loss and the need to compensate it even if the fault is not realized and the current It can also be done involuntarily. And it is not important to separate the loss into direct (direct factor) and causal (indirect factor). The results of research show that the rule of causation is closely related to the rule of loss and as such is one of the effective jurisprudential rules in guarantee. And in cases where the cause is stronger than the steward, that is, it was the perfect cause for loss, instead of the rule of loss, the rule of causation applies. In both rules, there are elements of responsibility and the difference in the cases should not be confused with the difference between the two generals and the general principle in compensation is that the damage can be attributed and customarily attributed to the perpetrator of the damage and can be claimed.

    Keywords: Loss, acquittal, Guarantee, fault, Civil liability
  • Maryam Rezaee, Gholam Hosein Tajeri Nasab Pages 17-43

    The increasing growth of Islam throughout history has led to various attempts by the enemies of Islam to destroy it, and one of its solutions throughout history has been soft war, and the denial of Mahdism is one of its main components. The enemies have taken many steps in this direction and have tried to strike at the issue of Mahdism in various ways, one of which is the denial of Mahdism. In this article, while defining and explaining soft war, the denial of Mahdism is introduced as one of the main components of soft war and the doubts of the deniers of Mahdism are expressed and analyzed based on rational and descriptive criteria with the aim of strengthening Shiite knowledge with this knowledge. Remove one of the tools used to strike at Mahdism and ultimately Islam, turn it into soft power and use it for the benefit of Islam, and explain and introduce the colonial goals of the enemies of Islam.

    Keywords: Mahdism, Soft war, denial of Mahdism, suspicions of Mahdism
  • Zahra Kushki *, InshaAllah Rahmati Pages 44-65

    "Love" as a challenging category has been the concern of many Muslim mystics, including Roozbehan and Ibn Arabi. In addition, this word has always been associated with the female sex as a mistress. This connection seems stronger in the opinions of the two mystics than the others. The importance of the issue of love from the point of view of Roozbehan and Ibn Arabi, emphasizing the role of women, is due to the fact that both mystics had innovative and somewhat different views on love and women from other Sufi elders. This is what makes this issue "controversial" and readable. In this regard, the authors, through phenomenological studies, have explored the circumstances and views of these two characters about women and chaste human love. How these two mystics interpret love and its types, as well as the status of women in their minds, are questions that have been tried to be answered. After studying the opinions of Sheikh Shatah and Sheikh Akbar, it has been concluded that for all of them, virtual love is not just a training ground or a ladder and a path to true love, but chaste human love is a radius of the spark of divine love and along and in line with It is counted. Moreover, both mystics believe that understanding the eternal beauty of God and tasting the love of God, only by paying attention to the "manifestations" of that eternal truth in the forms of creatures, especially the highest of them, namely man, especially woman, with All aspects of his existence, including physicality and spirituality, are possible. It is in this direction that woman and chaste human love find a special place in the life and thought of these two in comparison with the opinions of other great Sufis.

    Keywords: Virtual love, Real love, woman, Sufism, Roozbehaneh Baqli, Ibn Arabi
  • Zahra Mazlumi Fard Pages 66-79

    In this article, we have studied the method of understanding the hadith by examining the method of inference of the great Shiite jurist and hadith scholar, Shahid Thani, who used hadith in Islamic sciences, and in this regard, "paying attention to the ends in the hadith." We have examined. Explanation: Paying attention to a layer of law which in legal society is interpreted as "the spirit of law" and in the jurisprudential society is interpreted as "spirit of Sharia" and both groups mean the ultimate cause that is considered beyond the words of law. Has been, is. The jurists, believing that there are hidden interests in the Shari'a to bring human beings to perfection, have paid attention to the laws and rules of the Shari'a, which are based on a set of interests and corruptions, and whenever the current one has a definite interest and corruption, Sharia prohibition is imposed on it.

    Keywords: Shahid Thani, Understanding the Hadith, Consecutive ends
  • Masumeh Akhlaq Pasand, Maryam Ibn Turab, Sayyed Husayn Sadjadi Pages 80-95

    The drafting of the Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women is one of the results of Western studies on the issue of women. The main tool of the drafters of the Convention is the elimination of discrimination in order to eradicate the existing traditional gender stereotypes and to deny the differences between men and women and thus to create equal rights. In this case, the provisions of this convention are not in full compliance with Islamic law, and this has caused challenges in various social, legal and cultural fields. The purpose of this study is to compare the rights arising from the articles of the Convention and Islamic law, in order to provide an appropriate response to address the challenges in this field. Based on descriptive analytical studies, it was concluded that in addition to the common human and male commonalities, the two are inherently and evolutionarily different from each other, so it is natural from a social point of view and in the field. The regulation of legal rules should not be expected to be similar to them. In many of its rules and laws, Islamic law complies with the provisions of the Convention. The right to life, the right to liberty, human dignity, the right to employment and political rights such as the right to participate in elections, social rights, the right to education and health are some of the issues that have long been considered in Islam. But in some cases, men and women have different rights and rules based on the characteristics of creation and the responsibilities based on it. Therefore, equality in the Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women, contrary to Islamic law, is not based on justice and nature, and this is a form of discrimination.

    Keywords: women's rights, Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women, Discrimination, equality, nature, justice, Alimony, inheritance
  • Amir Samawati Piruz *, Sogand Asgari Pages 96-108

    Today, there is no clear boundary between the sciences, many specialties are located between the sciences, including e-health and telemedicine. Of course, in general, this science can not be considered specific to health sciences or only in the field of information technology. However, telemedicine is one of the technologies that is expected to dramatically change the pattern of health care delivery, as it has already revolutionized many areas of this science, namely medicine. This technology is used as a communication tool that connects healthcare professionals and patients in different areas through telephone, wireless, fax, video conferencing and the Internet and many other means of communication and the possibility of providing medical services to patients without need. Provides for their physical presence. On the other hand, many other problems and issues related to the relationship between the patient and the physician, events and incidents that may occur in this regard and following various medical and therapeutic operations, although in traditional medicine and in other words where between the physician And the patient is not a barrier and the distance is largely resolved, but in relation to telemedicine this issue is debatable and needs to be studied and pondered. In medical services provided to the patient through the medical system remotely, the medical center where these services are provided is a party to the patient's contract, although in this case the contractual relationship between the patient and the telemedicine is not assumed, Subordinate form and based on principles such as employer responsibility, replacement responsibility and apparent representation with the medical center is discussed.

    Keywords: Criminal Liability, telemedicine services, patient, medical center, Telemedicine, nature of physician commitment, e-health