فهرست مطالب

نشریه خط مشی گذاری عمومی در مدیریت
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • روح الله شاهمرادی *، سیروس تدبیری، مریم مجیدی، علیرضا افشارنژاد صفحات 1-18

    هدف این تحقیق موضوع مسئولیت اجتماعی اسلامی در نظام سلامت و سازمان های مرتبط با آن است. لذا این پژوهش قصد دارد الگوی جامع خطی مشی گذاری فرآیند رخداد مسئولیت اجتماعی اسلامی در نظام سلامت را با توجه به اینکه بررسی تحقیقات قبلی نشانگرفقدان مدلی جامع درحوزه مسئولیت اجتماعی دربخش سلامت درکشوراست را طراحی نماید. روش تحقیق در این پژوهش ، روش مدل سازی معادلا ت ساختاری است. ابتدا عوامل مورد مطالعه با مرور ادبیات تحقیق حاصل شده و سپس روابط بین آنها از طریق نظر 22 نفر از خبرگان تشکیل دهنده تیم تصمیم و از طریق پرسشنامه ماتریس محور، نسبت به ارزیابی روابط درونی بین عوامل در قالب ماتریس خودتعاملی ساختاری، اقدام شده است. بر اساس نتایج پژوهش بین عوامل کسب منافع اقتصادی، مقتضیات قانونی، آموزه های دینی و شخصیت مدیریتی با مقوله اصلی پژوهش یعنی فرایند رخداد مسئولیت اجتماعی اسلامی در نظام سلامت رابطه وجود دارد و بر اساس راهبردهای پژوهش که شامل انجام امور مذهبی ، انجام امور فرهنگی ، انجام امور اجتماعی ، اجرای خطی مشی های لازم و تدوین خطی مشی های آموزشی می باشد، منجر به پیامدهای پایداری اعتباری ، پایداری سازمانی ، بهزیستی انسانی و توانمندسازی سلامت در اجرای مقوله اصلی پژوهش می گردد.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی اسلامی، خطی مشی گذاری، نظام سلامت، مدل سازی معادلات ساختاری
  • حمزه صمدی میارکلائی، حسین صمدی میارکلائی* صفحات 19-35
    زمینه

    باتوجه به شرایط جهانی و تلاش دولت برای کاهش اتکاء به درآمدهای نفتی و افزایش سهم مالیات در بودجه ی سالانه ی دولت، نظام مالیاتی به طورعام، و کارکنان و مدیران ادارات امورمالیاتی به طورخاص، ازطریق اجرای سیاست های مالیاتی مصوب، اهمیت وجایگاه ویژه ای در جهت بهبود وضعیت اقتصادی کشور دارند.

    هدف

    هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر ماهیت کار مدیران مالیاتی استان مازندران در اجرای سیاست های مالیاتی است.

    روش

    روش پژوهش از لحاظ هدف، توصیفی- توسعه ای است. دراین پژوهش، مدیران اداره کل و ادارات امورمالیاتی استان مازندران به عنوان جامعه ی آماری انتخاب و 127 نفر به عنوان نمونه تعیین شده اند. از طریق بررسی ادبیات نظری و مصاحبه با خبرگان و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، ابعاد و مولفه-های متغیرهای پژوهش شناسایی شدند، که در نهایت، مدل پژوهش استخراج گردید و با ابزار پرسشنامه مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم-افزارهای آماری SPSS و LISREL تحلیل شده اند .

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که متغیر کنترل سازمانی اثر مثبت، مستقیم ومعنی داری بر ارزش های(اجتماعی(67/4) و فردی(11/4)) مدیران مالیاتی دارد؛ ارزش های اجتماعی مدیران مالیاتی بر ارزش های فردی آن ها اثرگذاراست (06/8)؛ کنترل سیاسی بر کنترل سازمانی و ارزش های فردی مدیران مالیاتی (90/2) اثر مثبت، مستقیم و معنی داری دارد، اما بر ارزش های اجتماعی آن ها اثر مثبت، مستقیم و معنی داری ندارد (26/1).

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش بینشی را به مدیران دولتی ارایه می نماید که به آن ها کمک می کند تا عوامل موثر بر کارخود را شناسایی کرده و براساس آن رفتارکنند.

    کلیدواژگان: ارزش های مدیران دولتی، کنترل سیاسی، کنترل سازمانی، سیاست های مالیاتی، سازمان امور مالیاتی
  • مسعود پورکیانی*، مهدی حسینس نوه، فرزانه بیگ زاده عباسی، محمدجلال کمالی صفحات 37-58

    این تحقیق با هدف بررسی نقش عوامل درون سازمانی و برون سازمانی در توسعه کارآفرینی دولتی انجام شده است. تحقیق موجود از نظر هدف کاربردی و توسعه ای و از نظر روش یک تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است ، جامعه آماری تحقیق شامل کلیه روسا و معاونین ادارات بانک ملی استانها و شهرستانهای تابع آنها در سال 1397 به تعداد 6600 می باشد. که براساس جدول مورگان 364 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب شده اند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار spss23 انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد عوامل درون سازمانی شامل ساختار سازمانی، استراتژی، سیستم، سبک مدیریت، نیروی انسانی، مهارت و اهداف کلان بر توسعه کارآفرینی دولتی تاثیر معنی داری دارند و ساختار سازمانی، مهارت سبک مدیریت و سیستم به ترتیب بهترین پیش بینی کننده کارآفرینی دولتی می باشند. همچنین عوامل برون سازمانی شامل عامل سیاسی، فناوری، دولتی و قانونی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، بوم شناسی و عامل رقابت بر توسعه کارآفرینی دولتی تاثیر معنی داری دارند و عامل سیاسی، رقابت، فناوری و بوم شناسی به ترتیب بهترین پیش بینی کننده کارآفرینی دولتی می باشند.

    کلیدواژگان: درون و برون سازمانی، توسعه کارآفرینی، بانک ملی
  • محمدجواد پوراسدی، کاوه تیمور نژاد*، _ محمدرضا ربیعی مندجین صفحات 59-81
    زمینه
    توجه به حقوق سپرده گذاران و خط مشی گذاری در راستای آن در حال حاضر مبهم بوده و بدلیل پیچیدگی های اقتصادی شناسایی مدلی به منظور حفظ حقوق مشتریان و سپرده گذاران امری ضروری است. هدف پژوهش: حاضر دست یابی به مدل خط مشی گذاری در راستای حفظ حقوق سپرده گذاران در بحران های بانکی در ایران است. روش پژوهش: برای دستیابی به این هدف از روش مورد استفاده تحلیل عاملی، تحلیل مسیر و مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده گردید.
    یافته ها
    یافته های پژوهش، پس از تحلیل مضمون که به 23 مفهوم و 5 مقوله و 97 شاخص در حوزه خط مشی گذاری دست یافته شده و سپس ورودی آن وارد تحلیل کمی با استفاده از تحلیل عاملی قرار گرفت که ضروری است؛ تقویت مکانیزم حمایتی سپرده گذاران به عنوان راهبرد اصلی، اصلاح یا بهبود قوانین مرتبط با سپرده گذاران به عنوان عامل زمینه ساز شرایط اجرا مورد توجه سیاست گذاران و خط مشی گذاران قرار گیرد. در نهایت مفاهیم و مقوله های شناسایی شده به منظور خط مشی گذاری حفظ حقوق سپرده گذاران مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حقوق سپرده گذاران، بحران های بانکی، ریسک گریزی، تحلیل عاملی، تحلیل مسیر
  • شهرام ملانیا جلودار*، عبدالحسین دانشوری نسب، مریم مالمیر، سید حسن رسولی صفحات 83-97

    در بستر افزایش توجهات جهانی به ابعاد توسعه پایدار و مسایل مربوط به کیفیت زندگی انسان ها، تلاش برای دستیابی به پایداری اجتماعی در بافت های شهری اهمیت بیشتری یافته است. هدف مقاله حاضر سنجش پایداری اجتماعی با رویکرد مدیریت یکپارچه شهری، در محلات مرکزی شهر بابل می باشد که در این راستا پژوهش حاضر از نوع تحقیق کاربردی و به لحاظ ماهیت توصیفی - تحلیلی می-باشد. مولفه ها و شاخص های مرتبط با پایداری اجتماعی از دل مطالعات استخراج شده و با استفاده از پرسشنامه، 370 نفر از شهروندان به پرسشنامه ای که در راستای وضعیت پایداری اجتماعی در محدوده مرکزی شهر بابل پاسخ داده و یافته-های این بخش با استفاده از تکنیک های آماری و تحلیل عاملی در نرم افزار SPSS بررسی و تحلیل شده است. یافته ها نشان می دهد که بافت مرکزی شهر بابل از حیث پایداری اجتماعی در سطح بالایی قرار داشته و مهم ترین عاملی که در پایداری اجتماعی محلات مرکزی شهر بابل اثرگذار می باشد امنیت و کنش اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: مدیریت یکپارچه، پایداری، پایداری اجتماعی، تعاملات اجتماعی، شهر بابل
  • علی خدادادنژاد*، عبدالخالق غلامی صفحات 98-114
    زمینه

    وجود رفتارهای سیاسی در سازمان ها امری انکارناپذیر بوده و داشتن دو جنبه مثبت و منفی اختلاف بین صاحب نظران، ضرورت مطالعات بیشتر در مورد شناخت و علل بروز این رفتارها را نشان می دهد.

    هدف

    شناسایی، تبیین و سنجش علل شکل گیری رفتارهای سیاسی با رویکرد سازمانی و محیطی در کارکنان سازمان های دولتی می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر پژوهشی توسعه ای، توصیفی و کاربردی است و با روش ترکیبی (کیفی-کمی) انجام شده که در بخش کیفی با استفاده از ادبیات پژوهش و نظرخواهی از خبرگان علمی به روش دلفی و در بخش کمی ضمن نظرخواهی از 284 نفر به عنوان نمونه جامعه آماری و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته انجام شد.

    یافته ها

    ده مولفه سازمانی شامل ساختار، سیستم ارزیابی، سیستم پاداش دهی، مشارکت در تصمیم گیری، سیاسی کاری مدیران، عدالت سازمانی، فرصت ارتقاء، کمبود منابع، ابهام، تعارض و چهار مولفه محیطی شامل پویایی محیط، سیاست های دولتی، رقابت، دخالت اتحادیه ها در شکل گیری رفتارهای سیاسی موثر هستند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش، ضرورت شناخت هرچه بیشتر این رفتارها توسط مدیران و استفاده بهینه از جنبه های مثبت و همچنین ایجاد شرایطی برای کاهش و هدایت جنبه های منفی این رفتارها را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: رفتار سیاسی، ویژگی های سازمانی، ویژگی های محیطی، سازمان های دولتی
  • نغمه کیهانیان*، محمدصادق حسن زاده، مهناز همتی نوعدوست گیلانی صفحات 115-131
    زمینه

    اگرچه امنیت روانی نقش بسزایی در کارمندان دارد، اما مدیران می توانند با اتخاذ اسلوب مناسب رهبری درشیوه ی مدیریت خود، سطح عدالت سازمانی را ارتقا بخشند، تا زمینه بروز دلبستگی به کار دربین کارکنان سازمان افزایش یابد.

    هدف

    تعیین تاثیر درک از عدالت سازمانی1 بر دلبستگی به کار2 با نقش میانجی امنیت روانی3 در کارکنان دادگستری شهرستان تنکابن بوده است.

    روش ها

    تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه پژوهشی همه کارکنان دادگستری تنکابن 182 نفر بودند که با روش طبقه ای تناسبی، نمونه ای به حجم 128 نفر بر اساس فرمول کوکران انتخاب گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزارهای spss و pls انجام گرفت.

    یافته ها

    طبق یافته های تحقیق هر سه متغیر، دارای میانگینی بیشتر از میانگین مورد انتظار می باشند که در متغیر عدالت سازمانی بیشترین میانگین مربوط به عدالت اطلاعاتی بود و در متغیر دلبستگی به کار بیشترین میانگین مربوط به متغیر شور و حرارت در کار بود.

    نتایج

    متغیر امنیت روانی به صورت میانجی کامل در تاثیرگذاری عدالت سازمانی بر دلبستگی به کار عمل می نماید و در واقع عدالت ادراک شده کارکنان در سازمان می تواند زمینه افزایش اشتیاق به کار را در بین کارکنان مهیا سازد.

    کلیدواژگان: درک از عدالت سازمانی، دلبستگی به کار، امنیت روانی
  • مینا مصطفوی* صفحات 133-144
    زمینه و هدف

    مطالعه این پژوهش براساس موجود بودن آمارو اطلاعات، شامل کشورهای؛ آرژانتین، آذربایجان، بحرین، بنگلادش، بلاروس، برزیل، شیلی، چین، کلمبیا، هند، اندونزی، ایران، قزاقستان، مکزیک، مراکش، پاکستان، روسیه، رومانی، تایلند، تونس، ترکیه، اروگویه، بود.

    روش تحقیق

    جهت تجزیه و تحلیل داده ها از چارچوب مدل پانل استفاده شد که نتایج حاصل از تخمین های مدل اول نشان داد؛ لگاریتم تعریف گسترده پول تاثیر منفی و معنی داری، لگاریتم نسبت ارزش سهام به تولیدناخالص داخلی تاثیر منفی و معنی داری و تولید سرانه نیز تاثیر مثبت و معنی داری بر هزینه های بهداشتی دارند.

    یافته ها و نتیجه گیری

    مچنین نتایج حاصل از تخمین های مدل دوم نشان داد که لگاریتم تعریف گسترده پول تاثیر منفی و معنی داری، لگاریتم نسبت ارزش سهام به تولیدناخالص داخلی تاثیر منفی و معنی داری و تولید سرانه نیز تاثیر مثبت و معنی داری بر هزینه های آموزشی دارند. و در پایان نتایج حاصل از تخمین های مدل سوم نشان داد که لگاریتم تعریف گسترده پول تاثیر منفی و معنی داری، لگاریتم نسبت ارزش سهام به تولیدناخالص داخلی تاثیر منفی و معنی داری و تولید سرانه نیز تاثیر منفی و معنی داری بر هزینه های نظامی و دفاعی دارند.

    کلیدواژگان: هزینه های مولد، توسعه مالی، کشورهای در حال توسعه، پانل دیتا
|
  • Ruhollah Shahmoradi*, Siross Tadbiry, Maryam Majidi Pages 1-18

    The purpose of this study is to investigate the issue of Islamic social responsibility in the health system and its related organizations. Therefore, this study aims to design a comprehensive linear model of the process of Islamic social responsibility event in the health system, considering that previous research indicates the lack of a comprehensive model of social responsibility in the health sector in the country. Research Method In this research, structural equation modeling is used. At first, the studied factors were reviewed by reviewing the literature and then the relationships between them were evaluated through the opinion of 22 decision makers and matrix-based questionnaire to evaluate the internal relationships among the factors in the form of self-interacting structural matrix. . According the results research, there is a relationship between the factors of economic gain, legal requirements, religious teachings and managerial personality, namely the process of occurrence of Islamic social responsibility in the health system and based on research strategies which include religious affairs, cultural affairs, Conducting social affairs is the implementation of necessary policies and formulating educational policies leading to the consequences of credit sustainability, organizational sustainability, human well-being, and health empowerment in the implementation of the main research topic.

    Keywords: Social responsibility, policy making, health system, Modeling of structural equations
  • Hamzeh Samadi-Miarkolaei, Hossein Samadi-Miarkolaei * Pages 19-35
    Background

    According to world situation and government effort to the reduction of reliance on the oil revenues and to increase the tax ratio in the annual government budget, generally tax system, and particularly tax administration's managers and staffs possess an important and specific status to improve country's economic status through implementation of the approved tax policies.

    Objective

    the purpose of the present paper is to identify affecting factors on the nature of tax administrators' work on the implementation of tax policies.

    Methods

    The method of the study is descriptive-developmental. In this study, the administrators of Mazandaran tax administration and its' town offices selected as the statistical population, and 127 administrators selected as a sample. By means of literature review and interview with experts through purposive sampling method, the dimensions and components of the variables for this study recognized, and eventually, research model extracted, and were explored by questionnaires. The collected data were analyzed using LISREL and SPSS softwares.

    Findings

    The findings of the study showed that the organizational control variable had a positive, direct, and significant impact on the (social (4/67) and personal (4/11)) values of public administrators.

    Keywords: Public Administrators' Values, Political Control, Organizational Control, Tax Policies, Tax Administration
  • Masoud Pourkiani *, Mehdi Hosseini Naveh, Farzaneh Bigzadeh Abbasi, Mohammad Jalal Kamali Pages 37-58

    The purpose of this study was to investigate the role of internal and external factors in the development of public entrepreneurship. The existing research is applied in terms of applied and developmental purpose, and in the method of a descriptive research is a correlation type. The statistical population of the study consisted of all the heads and deputies of the Melli Bank of the Provinces and their subordinate cities of 6600. Based on the Morgan table, 364 people were selected as sample by simple random sampling. A questionnaire was used to collect data. Data analysis was done using SPSS23 software. The results of the study showed that internal organizational factors including organizational structure, strategy, system, management style, manpower, skills, and goals have a significant effect on the development of state entrepreneurship. Organizational structure, management skill and system skills are respectively the best predictor of public entrepreneurship. Also, external factors including political, technological, governmental and legal, economic, social and cultural factors, ecology and competition factor on the development of state entrepreneurship have a significant effect and the factor of political, competition, technology and ecology are respectively the best predictor of entrepreneurship government.

    Keywords: Intra-organizational, external organizational, Governmental Entrepreneurship Development, Melli bank
  • Mohammad Javad Pourasadi, Kaveh Timor Nezhad *, Mohammad Reza Rabiey Mand[In Pages 59-81
    Background
    Paying attention to depositors' rights and policy-making is currently ambiguous and due to the economic complexity of identifying a model in order to safeguard the rights of customers and depositors.
    Purpose
    The present study aims to develop a policy model to safeguard the rights of depositors in banking crises in Iran.
    Methods
    Factor analysis, path analysis and interpretive structural modeling were used to achieve this goal.
    Findings
    The findings of the study, after analyzing the content of 23 concepts, 5 categories and 97 indicators in the field of policy making and then inputting them into quantitative analysis using factor analysis which is necessary; Depositors as the primary strategy to modify or improve the laws related to depositors should be considered by policymakers and policy makers as the driving force behind the implementation conditions. Finally, the concepts and categories identified should be taken into account in order to safeguard the rights of depositors.
    Keywords: Depositor Rights, banking crisis, Risk Avoidance, Factor analysis, Path analysis
  • Ali Khodadad Nezhad *, Abdolkhalegh Gholami Pages 98-114

    This research was conducted with a developmental-applied purpose and with a descriptive-analytical nature in order to identify, explain and measure the organizational and environmental characteristics effective in the formation of political behaviors in government organizations in a combined method. In the qualitative section, using Delphi method, 20 university professors and experienced managers were selected by a combined method of judgment and snowball and were surveyed with a researcher-made questionnaire in three stages. There were ten organizational components, including organizational structure, performance appraisal system, payroll and reward system, participation in decision making, policy making of managers, organizational justice, opportunity for promotion and progress, lack of resources, ambiguity in goals and tasks, organizational conflict and four Invironmental components involving dynamism and change in the environment, macro-government policies, competition and conflict, the intervention of unions and parties were identified and explained In a small section to measure the results of the qualitative section, a questionnaire (researcher-made) was distributed among 284 employees of Gachsaran Oil and Gas Exploitation Company who were selected by simple random method. Data analysis using structural equation test showed that the mentioned organizational and environmental components are significantly related to the formation of political behavior in government organizations.

    Keywords: political behavior, Organizational characteristics, Environmental Characteristics, governmental organizations
  • Naghmeh Keyhanian *, Mohammad Sadegh Hasanzadeh, Mahnaz Hemmati No&#, Doust Gilani Pages 115-131
    Background

    Although psychological security plays an important role in employees, but managers can improve the level of organizational justice by adopting the appropriate leadership style in their management style, to increase the field of attachment to work among employees of the organization.

    Objective

    To determine the effect of perception of organizational justice 1 on attachment to work 2 with the mediating role of mental security 3 in Tonekabon justice staff.

    Methods

    The research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of how to collect data. The research population of all Tonekabon justice employees was 182 people. Using a proportional stratified method, a sample of 128 people was selected based on Cochran's formula. Data analysis was performed with SPSS and PLS software.

    Findings

    According to the research findings, all three variables have a higher average than the expected average.

    Results

    The psychological security variable acts as a complete mediator in the impact of organizational justice on work attachment, and in fact, perceived justice of employees in the organization can increase the desire to work among employees.

    Keywords: understanding of organizational justice, Attachment to work, Psychological Security
  • Mina Mostafavii * Pages 133-144

    including countries; Argentina, Azerbaijan, Bahrain, Bangladesh, Belarus, Brazil, Chile, China, Colombia, India, Indonesia, Iran, Kazakhstan, Mexico, Morocco, Pakistan, Russia, Romania, Thailand, Tunisia, Turkey, Uruguay. The panel model framework was used to analyze the data, which showed the results of the first model estimates; The logarithm of the broad definition of money has a negative and significant effect, the logarithm of the ratio of stock value to GDP has a negative and significant effect and per capita production also has a positive and significant effect on health costs. Also, the results of the second model estimates showed that the logarithm of the broad definition of money has a negative and significant effect, the logarithm of the ratio of stock value to GDP has a negative and significant effect and per capita production has a positive and significant effect on educational costs. Finally, the results of the third model estimates showed that the logarithm of the broad definition of money has a negative and significant impact, the logarithm of the ratio of stock value to GDP has a negative and significant impact and per capita production also has a negative and significant impact on military and defense spending. have.

    Keywords: Productive costs, Financial Development, Developing Countries, Data Panel