فهرست مطالب

پژوهش توانبخشی در پرستاری - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، پاییز 1400)

نشریه پژوهش توانبخشی در پرستاری
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 29، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • داود عرب قهستانی*، احمد برجعلی، فرامرز سهرابی، امید رضایی، علی دلاور، عاطفه عباسی، لادن فتاح مقدم، محمد خرمی صفحات 1-15
    مقدمه و هدف

    درمانهای روانپزشکی متعارف در درمان اختلالات طیف اسکیزوفرنیا با ضعف هایی مواجه اند و در حیطه های مهارت آموزی و جامعه محور تاثیر چندانی ندارند. به همین دلیل پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش برنامه بازگشت به اجتماع (CRP) به عنوان یک روش مکمل درمانی جامعه محور در افزایش آمادگی برای ترخیص و سازگاری پس از ترخیص در بیماران مبتلا به اختلالات طیف اسکیزوفرنیا صورت گرفت.

    روش کار

    جامعه آماری کارآزمایی بالینی تصادفی (RCT) حاضر شامل تمام بیماران اسکیزوفرنیا بستری در بیمارستان رازی در سال 1396 بود. تعداد 80 نفر از بیماران به روش تصادفی ساده انتخاب و به صورت تصادفی و مساوی در گروه های آزمایش و کنترل گمارش شدند. روش مداخله ای مورد استفاده، برنامه بازگشت به اجتماع بود که به صورت گروهی در کنار درمان روانپزشکی متعارف در گروه آزمایش اجرا شد، در حالی که بیماران گروه کنترل صرفا تحت درمان روانپزشکی متعارف قرار گرفتند. ابزارهای اندازه گیری پژوهش شامل فرم اطلاعات جمعیت شناختی، آزمون برنامه بازگشت به اجتماع، جدول روزانه برنامه بازگشت به اجتماع، و جدول ارزیابی ناتوانی سازمان جهانی بهداشت بود. دفعات پرخاشگری بیماران پس از خروج از بیمارستان نیز در فواصل یک، سه، و شش ماه پس از خروج از بیمارستان از طریق مصاحبه تلفنی با خانواده بیماران تعیین و ثبت شد.

    یافته ها

    اجرای برنامه بازگشت به اجتماع در ترکیب با درمان روانپزشکی متعارف بر مولفه های آمادگی برای ترخیص (شامل آمادگی برای ترخیص، و آگاهی در مورد بیماری، علایم عود و اطلاعات دارویی) (0/01=p) و سازگاری (شامل افزایش توانایی و ارتقای عملکرد، توانایی طرح ریزی برنامه روزانه، میزان پرخاشگری) (0/01=p) نسبت به گروه کنترل موثرتر بود.

    نتیجه گیری

    به منظور جبران نقطه ضعف درمان روانپزشکی متعارف در افزایش آمادگی برای ترخیص و سازگاری پس از ترخیص بیماران مبتلا به اختلالات طیف اسکیزوفرنیا میتوان از درمانهای مکمل غیردارویی از جمله برنامه بازگشت به اجتماع بهره گرفت.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنیا، برنامه بازگشت به اجتماع، درمانهای غیردارویی، آمادگی برای ترخیص، سازگاری
  • معصومه سیف، شهاب الدین باقری*، بهروز حاجیلو صفحات 16-24
    مقدمه و هدف

    بلند کردن بار، تکلیف دینامیکی پیچیدهای است که اندام فوقانی و تحتانی را درگیر میسازد. بلند کردن بار و وزنه در فعالیت های ورزشی و روزانه، ممکن است افراد را در معرض شرایط فیزیکی نامطلوب قرار دهد و به صدمه منجر شود. هدف از این پژوهش، مقایسه فعالیت الکتریکی و هم انقباضی عضلات منتخب اندام تحتانی طی وظیفه بلند کردن دستی بار با سه تکنیک متفاوت بود.

    روش کار

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی بود. تعداد 18 آزمودنی مرد سالم (وزن: 6/56 ± 73/6 کیلوگرم، قد:  5/51 ± 176/7 سانتی متر،سن:1/68 ±2 /26سال) به صورت تصادفی انتخاب شدند. آزمودنی ها وظیفه بلند کردن دستی بار را با سه تکنیک متفاوت (اسکات، استوپ و فری استایل) انجام دادند. فعالیت الکتریکی عضلات راست رانی، پهن خارجی، پهن داخلی، دوسر رانی، نیم وتری، دوقلوی داخلی و درشت نیی قدامی آزمودنی ها طی بلند کردن بار با استفاده از دستگاه الکترومایوگرافی ثبت شد.

    یافته ها

    شدت فعالیت عضلات چهار سررانی؛ راست رانی، پهن خارجی، پهن داخلی در تکنیک استوپ به طور معنی داری کمتر (P=0/012, P= 0/023, P= 0/034) و شدت فعالیت عضلات همسترینگ؛ دوسررانی و نیم وتری در تکنیک استوپ بیشتر از دو تکنیک دیگر بود(P<0/05) همچنین هم انقباضی عمومی در تکنیک استوپ کمتر از تکنیک اسکات (P<0/001)و فری استایل (P=0/009) است. هم انقباضی جهت دار اکستنسوری-فلکسوری در تکنیک استوپ به طور معنی داری کمتر از دو تکنیک دیگر بود (P<0/05).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بدست آمده، تکنیک اسکات نسبت به تکنیک فری استایل و استوپ، تکنیک بهتری برای برداشتن دستی بار بوده و بکارگیری مناسب عضلات اطراف مفصل زانو باعث میشود نیروهای مکانیکی وارده و ریسک آسیب دیدگی این مفصل کاهش یابد.

    کلیدواژگان: بلند کردن، الکترومایوگرافی، هم انقباضی، عضلات اندام تحتانی
  • طیبه انسان دوست، علی اکبر ثمری*، محمدحسین بیاضی، علیرضا رجایی صفحات 25-34
    مقدمه و هدف

    شناسایی درمان های روانشناختی موثر در بهبود درد بیماران مبتلا به درد عضلانی- اسکلتی ضروری است، بنابراین هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی درمان پذیرش و تعهد بر ادراک درد و خودکارآمدی درد در بیماران مبتلابه درد مزمن عضلانی- اسکلتی بود.

    روش کار

    پژوهش حاضر، نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی افراد مبتلا به درد مزمن عضلانی- اسکلتی بودند که در تابستان 1399 جهت درمان به مراکز بیمارستانی، کلینیک های فیزیوتراپی و ارتوپدی شهر تربت جام ارجاع شده بودند. از بین افراد واجد شرایط که داوطلب مشارکت در پژوهش بودند، 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش در 8 جلسه 90دقیقه ای آموزش درمان پذیرش و تعهد واولس و سورل شرکت کردند، اما گروه گواه درمان روتین دریافت کرد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل پرسشنامه های درد مک گیل و خودکارآمدی درد نیکولاس بودند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بطور معناداری موجب کاهش ادراک درد و افزایش خودکارآمدی درد در بیماران مبتلابه درد مزمن عضلانی- اسکلتی میشود (P<0/001).

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر بر اهمیت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در بیماران مبتلا به درد مزمن عضلانی- اسکلتی و ارایه افق های جدید در مداخلات بالینی تاکید دارد. بنابراین درمان پذیرش و تعهد به عنوان درمان مکمل میتواند با ایجاد تغییر مثبت و مناسب در بیماران مبتلا به درد مزمن عضلانی- اسکلتی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، ادراک درد، خودکارآمدی درد، بیماران عضلانی- اسکلتی
  • دانیال هوشیار، اصغر دالوندی، مهدی نوروزی، کیان نوروزی*، لیلا سامانی نژاد صفحات 35-44
    مقدمه و هدف

    در سالمندان، میزان تبعیت از رژیم دارویی به علت کهولت سن و کاهش حافظه، میزان یادآوردن چگونگی دستورات دارویی و مصرف صحیح آنها پایین است که این امر باعث نتایج درمانی ضعیف میشود. هدف این مطالعه تعیین رابطه دانش داروهای ضدانعقاد با تبعیت از رژیم دارویی در بیماران قلبی سالمند مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی میباشد.

    روش کار

    مطالعه مقطعی حاضر در سال 1398 بر روی 110 بیمار سالمند 60تا 89 سال مبتلا به فیبریلاسیون دهلیزی بر اساس تشخیص پزشک بستری در بخش قلب و مراقبت های ویژه قلب بیمارستان توحید سنندج که رضایت به همکاری داشتند با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. برای سنجش سطح دانش ضد انعقادها از پرسشنامه تبعیت دارویی 8 آیتمی موریسکی M‏orisky Medication Adherence Scale-8 (MMAS-8) و پرسشنامه دانش ضدانعقادها AKT استفاده شد. پایایی پرسشنامه دانش ضدانعقادها AKT از روش باز آزمون با تکمیل مجدد توسط 15بیمار بعد از یک ماه، ضریب همبستگی 99/4 بدست آمد، که نشان دهنده پایایی پرسشنامه میباشد.برای تایید روایی پرسشنامه دانش ضدانعقادها AKT در اختیار متخصصان قلب و پرستاران قرار گرفت. روایی و پایایی ابزار تبعیت دارویی 8 آیتم موریسکی در مطالعات قبلی اثبات شده است.

    یافته ها

    میانگین سطح دانش ضدانعقادها در بیماران 9/36±17/82  بود که سطح متوسط محسوب میشود. میانگین نتیجه تبعیت ازدرمان در این پژوهش 1/54±6  بود که تبعیت از رژیم درمانی متوسط محسوب میشود. بین دانش ضدانعقادها با تبعیت از درمان رابطه مستقیم و معنیداری وجود دارد(p=0/02).

    نتیجه گیری

    میانگین نمره دانش بیماران در زمینه داروهای ضد انعقاد در سطح متوسطی بود. تبعیت از رژیم دارویی و دانش در مورد ضد انعقادها در افراد با تحصیلات بالاتر بیشتر بود. بکارگیری برنامه های آموزشی برای سالمندان بصورت ساده و قابل فهم در این زمینه میتواند کمک کننده است.

    کلیدواژگان: دانش، تبعیت رژیم دارویی، سالمندی، فیبریلاسیون دهلیزی، بیماری قلبی
  • حامد باباگل تبار سماکوش*، علی اصغر نورسته صفحات 45-57
    مقدمه و هدف

    این مطالعه با هدف تعیین تاثیر و ماندگاری برنامه اصلاحی عصبی-عضلانی بر وضعیت فرود، تعادل ایستا و پویا ورزشکاران مبتلا به نقص والگوس داینامیک زانو انجام شد.

    روش کار

    جامعه آماری این پژوهش نیمه تجربی شامل ورزشکاران نوجوان رشته فوتبال مبتلا به نقص والگوس پویا زانو بود که به صورت هدفدار انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (سن:0/67±12/50 سال، قد:0/06± 1/70 متر، وزن: 5/46±56/41 کیلو گرم، شاخص توده بدنی: 1/57 ±19/49 کیلوگرم بر متر مربع) و تمرینی
    (سن:0/59± 12/23 سال، قد: 0/10±1/67 متر، وزن:8/96 ± 53/07 کیلو گرم، شاخص توده بدنی:1/54 ± 18/83 کیلوگرم بر متر مربع) قرار گرفتند. والگوس پویا زانو با آزمون اسکات و زاویه والگوس و فلکشن زانو با آزمون فرود-پرش و با کمک نرم افزار کینوا ارزیابی شد. تعادل ایستا و پویا با آزمون بس استیک و آزمون Y ارزیابی شد. پس از ارزیابی متغیرها در پیش آزمون، آزمودنی های گروه تمرینی تمرینات عصبی-عضلانی را به مدت 8 هفته انجام دادند و گروه کنترل تنها در این دوره در برنامه آمادگی جسمانی اختصاصی تیم شرکت داشتند.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده در گروه تمرینی نشان داد برنامه اصلاحی عصبی-عضلانی اثر معنی داری بر متغیرها(0/01≥p) به غیر از زاویه فلکشن زانو در انتهای فرود (p=0/06) داشت. اما نتایج تمرین پس از 1 ماه بی تمرینی در متغیرهای والگوس در لحظه فرود، تعادل ایستا و پویا ماندگار نبود. همچنین نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی در متغیرهای بررسی شده (0/01≥p) به غیر از متغیرهای زاویه فلکشن زانو در انتهای فرود (p=0/14) تفاوت معنی داری بین دو گروه نشان داد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج استفاده از برنامه اصلاحی عصبی-عضلانی میتواند به عنوان یک برنامه موثر در پیش از بلوغ به ورزشکاران رشته فوتبال مبتلا به والگوس پویا زانو با منشا مچ پا پیشنهاد شود.

    کلیدواژگان: زانو، کنترل پاسچر، برنامه تمرینی، فوتبال
  • حمید دررودی، علی مشهدی*، سید علی کیمیایی، حسین کارشکی صفحات 58-72
    مقدمه و هدف

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی توانبخشی شغلی مبتنی بر چشم انداز زمانی آینده بر کنشهای اجرایی و فراظرفیت های شغلی شامل انطباق پذیری شغلی و استخدام پذیری در دانشجویان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی(ADHD) میباشد.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر تک آزمودنی با طرح A-B-A بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشگاه بجنورد در سالهای تحصیلی1398 تا 1400 بودند که مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی می باشند. نمونه پژوهش شامل 4 دانشجوی مبتلا به این اختلال است که با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب گردیدند. از مقیاس های درجه بندی اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی بزرگسالان بارکلی، نارسایی ها در کنش وری اجرایی بارکلی، مصاحبه تشخیصی اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی، انطباق پذیری شغلی ساویکاس و استخدام پذیری خودادراکی/ بلندپروازی راسویل و همکاران برای جمع آوری اطلاعات استفاده گردید. مداخلات بر مبنای پروتکل توانبخشی شغلی مبتنی بر چشم اندازه زمانی آینده که برای دانشجویان مبتلا به اختلال نارسایی توجه/ فزون کنشی، متناسب سازی شده و از روایی محتوایی مطلوبی برخوردار بود، اجرا گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل های درون موقعیتی و بین موقعیتی انجام شد.

    یافته ها

    هر 4 دانشجوی مبتلا به ADHD در هر 3 متغیر انطباق پذیری شغلی، استخدام پذیری و کنش های اجرایی، شاخص تغییر میانگین موقعیت خط پایه به مداخله و مداخله به پیگیری، اثربخشی شغلی مبتنی بر چشم انداز زمانی آینده را تایید نمود. همچنین شاخص درصد داده های غیرهمپوش از موقعیتهای خط پایه به مداخله و از مداخله به پیگیری، در مورد هر چهار مراجع بین 66/66 تا 100 درصد محاسبه شد، به استثنای مراجع چهارم در موقعیت مداخله به پیگیری در متغیر انطباق پذیری شغلی، این مقادیر بیانگر اثربخشی مداخلات است.

    نتیجه گیری

    توانبخشی شغلی مبتنی بر چشم انداز زمانی آینده به واسطه تمرکز بر زمان آینده و کمک به افراد مبتلا به ADHD برای طرح ریزی و جهت گیری معطوف به آینده، میتواند کنش های اجرایی و فراظرفیت های شغلی این افراد را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: توانبخشی شغلی، چشم انداز زمانی آینده، فراظرفیتهای شغلی، کنشهای اجرایی، اختلال نارسایی توجه، فزونکنشی
  • نگین افتخاری، نرگس ارسلانی*، فرحناز محمدی شاهبلاغی، مهدی نوروزی صفحات 73-79
    مقدمه و هدف

    پرستار، زمانی یک فرد حرفه ای، کارآمد و موثر است که بتواند استانداردهای مراقبتی را در عمل اجرا کند. یکی از این استانداردها، استفاده از فرآیند پرستاری است. با توجه به کاستی های موجود ناشی از عدم تناسب روش ارزیابی فرآیند پرستاری بیماران توانبخشی، آموزش مرحله ارزیابی فرآیند پرستاری تعدیل شده توانبخشی و تاثیر اجرای آن بر خودکارآمدی عملکرد بالینی پرستاران شاغل در بیمارستان توانبخشی رفیده در این مطالعه بررسی شد.

    روش کار

    در این مطالعه شبه تجربی، 30 پرستار شاغل از 4 بخش بیمارستان توانبخشی رفیده در سال 1399 به صورت در دسترس انتخاب شدند. بیمارستان رفیده، نخستین بیمارستان توانبخشی در کشور است. مرحله ارزیابی فرآیند پرستاری تعدیل شده توانبخشی به مدت 3 ساعت  و به صورت مجازی آموزش داده شد. در این مطالعه از 2 پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و پرسشنامه روا و پایای خودکارآمدی عملکرد بالینی استفاده شد. خودکارآمدی عملکرد بالینی پرستاران قبل از آموزش و یک ماه پس از اجرای فرآیند پرستاری تعدیل شده توانبخشی سنجیده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه 24 پرستار زن (80 درصد) با میانه سنی 27/5 سال و و میانگین سابقه کار 25/6 ماه مشارکت داشتند. نتایج نشان میدهد اختلاف آماری معناداری در حیطه های بررسی بیمار (p=0/027)، اجرای برنامه مراقبتی (p=0/025)، تشخیص های پرستاری- برنامه ریزی (p=0/034) و ارزشیابی برنامه مراقبتی (p=0/005) قبل و بعد از آموزش وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نظر به ارتباط تنگاتنگ ارزیابی دقیق بیمار با خودکارآمدی عملکرد بالینی پرستاران، لزوم آموزش مرحله ارزیابی فرآیند پرستاری توانبخشی مبتنی بر شواهد علمی، توصیه میشود.

    کلیدواژگان: فرآیند پرستاری، خودکارآمدی عملکرد بالینی، توانبخشی، پرستار
  • فریبا لطفی، اصغر نخستین گلدوست*، توکل موسی زاده، رضا کاظمی صفحات 80-89
    مقدمه و هدف

    ارتقا رفتارهای خودمدیریتی و کنترل عوامل شناختی مانند همجوشی شناختی، در بیماران مبتلا به دیابت یکی از مهمترین اهداف مداخلات و برنامه های روان درمانی این بیماران میباشد. هدف مطالعه حاضر تعیین اثربخشی گروهدرمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر همجوشی شناختی و رفتارهای خودمدیریتی بیماران دیابتی نوع دو بود.

    روش کار

    روش پژوهش حاضر، شبه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه به همراه دوره پیگیری بود. جامعه آماری شامل تمامی بیماران مبتلابه دیابت نوع دو مراجعه کننده به کلینیک دیابت بیمارستان دی شهر تهران در 6 ماه دوم سال 1399 بودند. از افراد واجد شرایط 40 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده در دو گروه (20 نفر آزمایش و 20 نفر گروه گواه) جای داده شدند. افراد گروه آزمایش در 8 جلسه درمان پذیرش و تعهد هیز و همکاران (2011) شرکت کردند، اما گروه گواه در لیست انتظار قرار داشتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه همجوشی شناختی گیلاندرز و همکاران(2014) و رفتارهای خودمدیریتی توبرت و گلاسگو (1994) بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان پذیرش و تعهد بر کاهش همجوشی شناختی (0/01<p) و افزایش رفتارهای خودمدیریتی (0/01<p) بیماران دیابتی نوع دو موثر بود و این نتایج در دوره پیگیری نیز تداوم داشت (0/01<p).

    نتیجه گیری

    یافته های حاضر نشان داد که استفاده از گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، با کاهش همجوشی شناختی و بهبود رفتارهای خودمدیریتی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو همراه هست؛ بنابراین به عنوان روش درمانی مکمل درمانهای دارویی در جهت بهبود وضعیت روانشناختی بیماران دیابتی میتوان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: گروه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، همجوشی شناختی، رفتارهای خودمدیریتی، دیابت
|
  • Davod Arab Ghahestany*, Ahmad Borjali, Faramarz Sohrabi, Omid Rezaee, Ali Delavar, Atefeh Abbasi, Ladan Fattah Moghaddam, Mohammad Khorrami Pages 1-15
    Introduction and Aim

    Conventional psychiatric therapies have shortcomings in the treatment of schizophrenia spectrum disorders and have little effect on skills and community-based areas. Therefore, the present study aimed to investigate the role of community return program (CRP) as a community-based complementary therapy method in increasing readiness for discharge and post-discharge adjustment in patients with schizophrenia.

    Methods

    The statistical population in this randomized clinical trial (RCT) was all patients with schizophrenia spectrum disorders who were admitted to Razi Psychiatric Hospital in 2017. Eighty patients were selected by simple random sampling and randomly assigned to experimental and control groups. The intervention method was CRP along with conventional psychiatric treatment in the experimental group, while patients in the control group received only conventional psychiatric treatment. The measurement tools included a demographic data form, CRP test, CRP daily Schedule, and World Health Organization Disability Assessment Schedule. The frequency of patients 'aggression after discharge from the hospital was also determined and recorded at one, three, and six months after discharge from the hospital through telephone interviews with patients' families.

    Results

    Implementation of CRP along with conventional psychiatric treatment was more effective than control group on the components of discharge readiness (discharge readiness, and awareness of disease, relapse symptoms and medication information) (p=0.01) and coping capacity (increase ability and performance improvement, ability to daily scheduling, aggression rate (p=0.01).

    Conclusion

    In order to compensate for the weakness of conventional psychiatric treatment in increasing preparedness for discharge and post-discharge coping of patients with schizophrenia, non-pharmacological complementary therapies such as CRP can be used.

    Keywords: Schizophrenia, Community Re-entry Program, Non-pharmacological Treatments, Preparedness for Discharge, Coping
  • Masome Seif, Shahabeddin Bagheri*, Behrouz Hajilou Pages 16-24
    Introduction and Aim

    Manual handling of loads is a complex dynamic task that involves the upper and lower limbs. Manual handling of loads in sports and daily activities can expose people to unfavorable physical conditions and lead to injury. The study aimed to compare the electrical activity and co-contraction of selected lower limb muscles during manual load lifting with three different techniques.

    Methods

    This study was a quasi-experimental study. Eighteen healthy male subjects were randomly selected (age: 26.2±1.68 years, weight: 73.6±6.56 kg, height: 176.5±7.51cm). The subjects performed the task of manual load lifting by three different techniques (Squat, Stoop and Freestyle). Electrical activity of the rectus femoris, vastus lateralis, vastus medialis, biceps femoris, semitendinosus, gastrocnemius medialis and tibialis anterior muscles were recorded during lifting with use of an electromyographic device.

    Results

    The intensity of quadriceps muscle; rectus femoris, vastus lateralis, vastus medialis activity in stoop technique was significantly less (P=0.012, P=0.023, P=0.034) and the intensity of hamstring muscle activity in stoop technique was significantly more than two other techniques (P<0.05). Also, the general co-contraction in the stoop technique is lower than the squat (P=0.001) and freestyle technique (P=0.009). Extensori-flexori directional co-contraction in stoop technique was significantly lower than the two other techniques (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results, the Squat technique is a better technique for manual lifting of load than the freestyle and stoop techniques, and proper use of muscles around the knee joint reduces the mechanical forces and the risk of injury to this joint.

    Keywords: Lifting, Electromyography, Co-contraction, Lower limb muscle
  • Tayebe Ensandoost, Ali Akbar Samari*, Mohammad Hossein Bayazi, Alireza Rajaei Pages 25-34
    Introduction and Aim

    It is necessary to identify effective psychological therapies to improve pain in patients with musculoskeletal pain. Therefore, the aim of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy on pain perception and pain self-efficacy in patients with chronic musculoskeletal pain.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental pretest-posttest with a control group. The statistical population included all patients with chronic musculoskeletal pain who were referred to hospitals, physiotherapy and orthopedic clinics in Torbat-e Jam, Iran in the summer of 2020. Among the eligible individuals who volunteered to participate in the study, 30 were selected by available sampling method and randomly divided into experimental and control groups (15 people in each group). The experimental group participated in 8 sessions of 90-minute therapy training based on acceptance and commitment therapy of Vowles & Sorrell, but the control group received routine treatment. Data collection tools included McGill Pain Questionnaire and Nicholas Pain Self-Efficacy Questionnaire.

    Results

    The results showed acceptance and commitment based therapy significantly reduced pain perception and increased pain self-efficacy in patients with chronic musculoskeletal pain (P<0.001).

    Conclusion

    The findings of the present study emphasize the importance of acceptance and commitment based therapy in patients with chronic musculoskeletal pain and provide new horizons in clinical interventions. Therefore, acceptance and commitment therapy can be used as complementary therapy by making a positive and appropriate change in patients with chronic musculoskeletal pain.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Pain Perception, Pain Self-efficacy, Musculoskeletal Patients
  • Danyal Houshyar, Asghar Dalvandi, Mehdi Noroozi, Kian Noroozi*, Leila Samaninejad Pages 35-44
    Introduction and Aim

    In the elderly, the rate of adherence to the medication regimen and the rate of remembering how to correctly prescribe medication is low due to old age and memory loss, which leads to poor therapeutic results. The aim of this study was to determine the relationship between anticoagulants knowledge and adherence to treatment in elderly cardiac patients with atrial fibrillation.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 110 elderly patients aged 60 to 89 years with atrial fibrillation admitted to the Cardiac and Intensive Care Unit of Tohid Hospital in Sanandaj, Iran in 2020. The volunteers were included by available sampling method. Morisky Medication Adherence Scale-8 (MMAS-8) and Anticoagulation Knowledge Tool (AKT) was used to assess the level of anticoagulant knowledge. The reliability of the AKT was confirmed by retesting by 15 patients after one month; the correlation coefficient was 99.4. For determination the reliability of AKT, the questionnaire was provided to cardiologists and nurses. The validity and reliability of the MMAS-8 have been proven in previous studies.

    Results

    The mean level of anticoagulant knowledge in elderly patients was 17.82±9.36 which is in the intermediate range. The mean score of adherences to treatment in this study was 6±1.54 which is in the intermediate range, too. There is a direct and significant relationship between anticoagulant knowledge and adherence to treatment (P=0.02).

    Conclusion

    The mean score of patients' knowledge about anticoagulants was moderate. Adherence to medication regimen and anticoagulants knowledge were higher in elderly with higher education than others. Applying training programs for the elderly in a simple and understandable way in this field can be helpful.

    Keywords: Anticoagulation Knowledge, Medication Adherence, Elderly, Atrial Fibrillation, Heart Disease
  • Babagoltabar Samakoush Hamed*, Norasteh Aliasghar Pages 45-57
    Introduction and Aim

    This study aimed to determine the effect and persistence of neuromuscular correction programs on landing position, static and dynamic balance in athletes with Dynamic Knee Valgus defects.

    Methods

    The statistical population of this quasi-experimental study included teenagers athletes in soccer with dynamic knee valgus deformity who were purposefully selected and randomly assigned in two groups of control (Age: 12.50±0.67 years, height: 1.70±0.06 m, weight: 56.41±5.46 kg, body mass index: 19.49±1.57 kg/m2) and training (Age: 12.23±0.59 years, height: 1.67±0.10 m, weight: 53.07±8.96 kg, body mass index: 18.83±1.54 kg/m2). Dynamic knee valgus was assessed by squat test and valgus angle and knee flexion were assessed by landing-jump test using Quinoa software. Static and dynamic balance was assessed by the Bass Stick test and Y test. After evaluating the variables in the pre-test, the subjects in the exercise group performed neuromuscular exercises for 8 weeks and the control group participated in the team-specific physical fitness program only in this period.

    Results

    The results in the training group showed that the neuromuscular correction program had a significant effect on variables (P≤0.01) except the knee flexion angle at the end of the descent (p=0.60). But the training results were not lasting after 1 month of untraining in variables Valgus at the moment of landing, static and dynamic balance. Also, the Bonferroni post hoc test results in variables (p≤0.01) except for knee flexion angle at the end of landing (p=0.14) showed a significant difference between the two groups.

    Conclusion

    Based on the results, the use of a neuromuscular correction program can be suggested as an effective program before puberty for teenage athletes in soccer with dynamic knee valgus of ankle origin.

    Keywords: Dynamic valgus defect, Balance, Teenager, Neuromuscular control, Soccer
  • Hamid Darrodi, Ali Mashhadi*, Seyed Ali Kimiaei, Hossin Kareshki Pages 58-72
    Introduction and Aim

    The aim of this study is to investigate the effectiveness of vocational rehabilitation based on future time perspective on executive functions and career meta-capacities, including career adaptability and employability in college students with Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD).

    Methods

    The present study was a single-subject research with an A-B-A design. The population includes students studying at Bojnourd University in the academic years 2019 to 2021 who suffer from ADHD. The sample consisted of four students with this disorder who were selected using purposive sampling. To collect research data, Barkely’s ADHD rating scale for adults, Barkely’s deficit in executive functions scale, diagnostic interview form for ADHD for adults named as ACE+, Savikas’ career adaptability, and Self-Perceived Employability/ ambition Scale were used. Interventions were performed based on the Future Vision-Based Occupational Rehabilitation Protocol, which was tailored for students with ADHD and had good content validity. Data analysis was performed using in situ and inter situ analyzes.

    Results

    All four participants show that in all three variables of career adaptability, employability, and executive functions, the Mean Difference Indices from baseline phase to intervention and intervention phase to follow-up confirmed the effectiveness of interventions. Also, the PND index from the baseline phase to the intervention and from the intervention phase to the follow-up – except for the fourth participant in the intervention phase to follow the career adaptability variable - is calculated between 66.66 to 100%, which indicates the acceptable effectiveness of these interventions.

    Conclusion

    Vocational rehabilitation based on future time perspective can improve the executive functions and career meta-capacities of patients with ADHD by focusing on the future and helping them with ADHD to plan and orient towards the future.

    Keywords: Vocational Rehabilitation, Future Time Perspectives, Career Meta-Capacities, Executive Functions, Attention- Deficit, Hyperactivity Disorder
  • Negin Eftekhari, Nerges Arsalani*, Farahnaz Mohammadi-Shahboulaghi, Mehdi Noroozi Pages 73-79
    Introduction and Aim

    A nurse is a professional, efficient and effective person when she/he can implement standards of care in practice. One of these standards is the use of the nursing process. Due to the shortcomings of the nursing process evaluation method in rehabilitation patients, the training of the evaluation phase of the modified rehabilitation nursing process and the effect of its implementation on the clinical performance of nurses working in Rofiydeh Rehabilitation Hospital, were investigated.

    Methods

    In this quasi-experimental study, 30 nurses working in 4 wards of Rofiydeh Rehabilitation Hospital, Tehran, Iran in 2020 were randomly selected. Rofiydeh hospital is the first rehabilitation hospital in Iran. The evaluation phase of the modified rehabilitation nursing process was taught virtually for 3 hours. In this study, two questionnaires of demographic data and a valid and reliable questionnaire of Self-Efficacy in Clinical Performance (SECP) were used. Nurses' clinical performance self-efficacy was assessed before training and one month after the implementation of the modified rehabilitation nursing process.

    Results

    In this study, 24 female nurses (80%) with a median age of 27.5 years and an average work experience of 25.6 months participated. There was a statistically significant difference in the areas of patient examination (P=0.027), implementation of care program (P=0.025), nursing-planning diagnoses (P=0.034) and evaluation of care program (P=0.005) before and after training.

    Conclusion

    Due to the close relationship between accurate patient evaluation and self-efficacy of nurses' clinical performance, the need for training in the evaluation phase of the rehabilitation nursing process based on scientific evidence is recommended.

    Keywords: Nursing Process, Clinical Self-efficacy, Rehabilitation, Nurse
  • Fariba Lotfi, Asghar Nakhostin Goldoost*, Tavakol Mousazadeh, Reza Kazemi Pages 80-89
    Introduction and Aim

    Promoting self-management behaviors and controlling cognitive factors such as cognitive fusion in patients with diabetes is one of the most important goals of psychotherapy interventions and programs in these patients. The aim of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment group therapy based on cognitive fusion and self-care behaviors in patients with type 2 diabetes.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with pre-test-post-test design and a control group with a follow-up period. The statistical population included all patients with type 2 diabetes referred to the diabetes clinic of Dey Hospital in Tehran, Iran in 2021. Forty eligible individuals were selected by available sampling method and randomly assigned into two groups (20 experimental and 20 controls). The experimental group participated in 8 sessions of acceptance and commitment therapy developed by Hayes et al. (2011), but the control group was on the waiting list. Data collection tools were cognitive fusion questionnaire (CFQ; Gillanders et al., 2014) and Diabetes Self-Care Activities Questionnaire (Toobert & Glasgow, 1994).

    Results

    The acceptance and commitment therapy was effective in reducing cognitive fusion (p<0.01) and increasing self-care behaviors (p<0.01) in patients with type 2 diabetes and these results continued in the follow-up period (p<0.01).

    Conclusion

    The current findings showed that the use of acceptance and commitment group therapy is associated with reduced cognitive fusion and improved self-care behaviors of patients with type 2 diabetes. Therefore, it can be used as a complementary therapy to improve the psychological status of these patients.

    Keywords: Acceptance, Commitment Group Therapy, Cognitive Fusion, Self-Care Behaviors, Diabetes