فهرست مطالب

مطالعات تجربی حسابداری مالی - پیاپی 71 (پاییز 1400)

فصلنامه مطالعات تجربی حسابداری مالی
پیاپی 71 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شکرالله خواجوی*، هاشم نصیری فر، محمدحسین قدیریان آرانی صفحات 1-32

    باتوجه به مزایای روابط سیاسی برای شرکت ها و نیاز کمتر شرکت های با ارتباطات سیاسی گسترده برای پاسخگویی به فشارهای بازار برای افزایش کیفیت اطلاعات انتظار می رود چنین شرکت هایی اطلاعات حسابداری با کیفیت پایین تری ارایه کنند. از آنجا که دولت در اقتصاد ایران نقش های گسترده ای دارد، هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه ارتباطات سیاسی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران و کیفیت اطلاعات حسابداری آن ها است. در این راستا اطلاعات 101 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1396-1389 برای تحلیل مورد استفاده قرار گرفت. وقوع تجدید ارایه صورت های مالی و شدت تجدید ارایه به عنوان سنجه هایی از پایین بودن کیفیت اطلاعات حسابداری به کار گرفته شد. به منظور دست یابی به اهداف پژوهش دو فرضیه تدوین و از روش رگرسیون لجستیک و رگرسیون خطی چند متغیره برای آزمون آن ها استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که بین ارتباطات سیاسی و وقوع تجدید ارایه صورت های مالی رابطه مثبت وجود دارد. همچنین، بین ارتباطات سیاسی و شدت تجدید ارایه رابطه ای مثبت برقرار است. از این رو، چنین نتیجه گیری می شود که کیفیت اطلاعات حسابداری شرکت ها تحت تاثیر روابط سیاسی آن ها قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: ارتباطات سیاسی، کیفیت اطلاعات حسابداری، تجدید ارائه صورت های مالی، بورس اوراق بهادار تهران
  • محمدجواد سلیمی، جواد علیزاده *، جواد دوست جباریان، زهره هوشنگی صفحات 33-55

    رفتار گروهی سرمایه گذاران یکی از پدیده های مورد توجه پژوهشگران حوزه مالی است. رفتار گروهی باعث افزایش نوسان قیمتها در بازارهای مالی شده و منجر به فاصله گرفتن سهم از ارزش ذاتی آن می گردد. این پدیده در سالهای گذشته در داخل کشور نیز مورد آزمون قرار گرفته است و شواهدی مبنی بر وجود آن در بورس اوراق بهادار تهران وجود دارد. در عین حال اندکی از پژوهش ها به بررسی این موضوع پرداختند که آیا تمایز بین ویژگیهای سهام بر رفتار گروهی سهامداران آن تاثیر می گذارد یا خیر. در این مطالعه به ریسک غیرسیستماتیک به عنوان یکی از عوامل احتمالی تشدید کننده رفتار گروهی پرداخته می شود. به علاوه تاثیر ریسک غیرسیستماتیک بر رفتار گروهی در بازار هیجانی و نیز بازار صعودی و نزولی به طور مجزا مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد در شرایط بازار هیجانی نزولی، ریسک غیرسیستماتیک سهم بر تشدید رفتار گروهی سهامداران آن تاثیرگذار بوده است. به علاوه در سهام با ریسک غیرسیستماتیک پایین تر، رفتار گروهی بیشتر در بازار نزولی دیده شده است. این مطالعه با استفاده از داده های شرکتهای فعال در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1388 تا 1394 انجام شده است.

    کلیدواژگان: ریسک غیرسیستماتیک، رفتار گروهی، بازار هیجانی، بازار صعودی و نزولی
  • رافیک باغومیان، حسین رجب دری*، امیررضا خانی ذلان صفحات 57-86

    هدف این پژوهش، بررسی رابطه خوانایی گزارش های مالی و هم زمانی قیمت سهام با نقش تعدیل گر مالکیت نهادی و عدم تقارن اطلاعاتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی و دوره زمانی آن نیز شامل سال های 1394 تا 1398 و نمونه برگزیده متشکل از 171 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران با روش حذف سیستماتیک است. برای آزمون فرضیه های پژوهش نیز از طریق داده های پانلی از روش رگرسیون حداقل مربعات معمولی در نرم افزار Eviews استفاده شد. یافته های حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد بین ناخوانایی گزارش مالی و هم زمانی قیمت سهام، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، مالکیت نهادی به عنوان متغیر تعدیل گر، رابطه ناخوانایی گزارش مالی و هم زمانی قیمت سهام را به گونه منفی تعدیل می کند. افزون بر آن، اثر تعدیل گر متغیر عدم تقارن اطلاعاتی بر رابطه ناخوانایی گزارش مالی و هم زمانی قیمت سهام، مثبت و معنادار است. با توجه به یافته های پژوهش، لازم است از یک سو بررسی شود که خوانایی گزارش مالی بر چه مواردی اثرگذار است. از سوی دیگر در راستای بهبود بازار، به موارد اثرگذار بر هم زمانی قیمت سهام توجه بیشتری نمود.

    کلیدواژگان: خوانایی گزارش های مالی، هم زمانی قیمت سهام، مالکیت نهادی، عدم تقارن اطلاعاتی
  • ماریام یوخنه القیانی، جمال بحری ثالث *، سعید جبارزاده کنگرلوئی، اکبر زواری رضایی صفحات 87-111

    گاهی شرکت ها به تدوین گزارش های مالی متقلبانه در راستای تقلب مالیاتی می پردازند. هدف پژوهش پیش رو، ترکیب ابزارهای داده کاوی و هوش مصنوعی همراه با الگوریتم های فراابتکاری جهت تبیین و بهینه سازی مدلی در شناسایی تقلب و فرار مالیاتی با به کارگیری ظرفیت گزارش های مالی شرکت هاست. به منظور گردآوری داده های پژوهش، گزارش های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران شامل 1056 سال- شرکت در سال های 1385 تا 1398 مورد بررسی قرارگرفته است. ابتدا اثرگذاری نشانگرهای کیفی و کمی برگرفته از گزارش های مالی به روش کلاسیک بررسی، پالایش و سپس جهت تبیین مدل در سیستم استنتاج فازی- عصبی تطبیقی (ANFIS) به کارگرفته شد. مدل مذکور در مرحله بهینه سازی و با هدف بیشینه سازی قدرت تشخیص، با الگوریتم های بهینه سازی فراابتکاری شامل الگوریتم ژنتیک، الگوریتم بهینه سازی ازدحام ذرات و الگوریتم تکامل تفاضلی ترکیب و توسعه یافت. یافته های پژوهش نشان می دهد که از حیث قدرت پیش بینی در میان الگوریتم های بهینه سازی به-کارگرفته شده در پژوهش، الگوریتم ازدحام ذرات با بیشترین درصد پیش بینی صحیح، بهینه ترین مدل را حاصل نموده و در بررسی توسط داده های آزمایشی و آموزشی کاراترین الگوریتم است. نتایج حاصل از پژوهش انجام شده حاکی از این است که به کارگیری الگوریتم های بهینه سازی مختلف در رویکرد داده کاوی، سبب افزایش قدرت پیش بینی صحیح مدل شناسایی گزارشگری مالی- مالیاتی متقلبانه می-گردد.

    کلیدواژگان: تقلب مالیاتی، گزارش های مالی، سیستم استنتاج فازی- عصبی تطبیقی، الگوریتم های بهینه-سازی فراابتکاری
  • زهرا یوسف زاده، غلامرضا منصورفر *، فرزاد غیور صفحات 113-141

    امروزه همراه با تغییرات سریع و مداوم در بازارهای کسب و کار بسیاری از شرکت های تولیدی در راستای تولید محصولات باکیفیت، پوشش تقاضاهای غیرقطعی مشتریان و کاهش هزینه ها رقابت می کنند. لذا در بازار رقابتی امروز تعداد رو به رشدی از شرکت ها برای تداوم سودآوری و به منظور افزایش اهمیت ماندگاری و پایداری درازمدت مالی، متنوع سازی را با تغییر تجارت خود به بخش های محصول جدید یا بازارهای جهانی پیاده کرده اند تا ضمن کسب رضایت پایدار مشتریان، مزیت رقابتی را نسبت به شرکت های رقیب به دست آورند. از طرفی افزایش تنوع محصولات، مدیریت موجودی ها، اقدام به هنگام و روش های بهایابی مورد استفاده موجودی، یکی از موارد با اهمیت در شرکت های مختلف است، زیرا مقادیر مازاد و بیش از حد مجاز موجودی ها می تواند هزینه های قابل ملاحظه ای را به شرکت تحمیل نماید. به همین دلیل، شرکت ها در تلاش اند تا با مدیریت نمودن موجودی-ها، اقلام بهای مرتبط با آن را به حداقل ممکن برسانند. بر این اساس، مدیریت موجودی یکی از موضوعات مدیریت عملیات است که به طور گسترده مطالعه می شود. بنابراین بکارگیری استراتژی متنوع سازی محصول و متنوع سازی بین المللی، عملکرد موجودی شرکت ها را تحت تاثیر قرار می دهد. برای انجام تجربی این موضوع داده های 120 شرکت حاضر در بورس اوراق بهادار تهران از سال 1388-1397 مورد تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصله نشان می دهد که متنوع سازی مرتبط و بین المللی تاثیر مثبت و معنی-داری بر عملکرد موجودی دارد. هم چنین یافته ها حاکی از آن است که متنوع سازی غیر مرتبط دارای اثر معکوس بر عملکرد موجودی است اما، این رابطه از لحاظ آماری معنادار نمی باشد.

    کلیدواژگان: استراتژی، متنوع سازی شرکتی، متنوع سازی محصول، متنوع سازی بین المللی، عملکرد موجودی
  • رویا سلطانی*، علی ابراهیم نژاد صفحات 143-169

    در این پژوهش به بررسی واکنش بازار به تجدید ارزیابی بنگاه های بورسی در ایران می پردازیم. به این منظور ابتدا واکنش بازار به خبر تجدید ارزیابی دارایی ها را تخمین می زنیم. سپس به بررسی دلایل احتمالی واکنش بازار به تجدید ارزیابی می پردازیم. تجدید ارزیابی دارایی ها با بهبود برخی نسبت های مالی می تواند دسترسی بنگاه به تسهیلات مالی را بهبود دهد؛ از سوی دیگر افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی بنگاه ها با انتشار سهام جایزه و در نتیجه، افت قیمت تیوریک سهم همراه است. این افت ظاهری قیمت سهم می تواند منجر به اقبال سهامداران شود. به منظور بررسی تاثیر هر یک از این دو عامل ، از رگرسیون سطح مقطعی بازده تجمعی غیرعادی هر بنگاه بر روی متغیرهای نماینده از هر عامل استفاده می کنیم. در بررسی بیشتر علت واکنش بازار، به این مساله می پردازیم که آیا بنگاه هایی که تجدید ارزیابی کرده اند توانسته اند تسهیلات بیشتری دریافت کنند یا هزینه مالی خود را کاهش دهند. به این منظور از داده بنگاه های بورسی برای محاسبه شدت استفاده از تسهیلات مالی، هزینه مالی، سرمایه گذاری و نسبت بدهی به دارایی استفاده کرده و در یک رگرسیون با در نظر گرفتن اثرات ثابت بنگاه و سال، اثر تجدید ارزیابی دارایی ها بر دسترسی بنگاه به تسهیلات مالی را بررسی می کنیم. طبق یافته ها، کاهش قیمت تیوریک می تواند به عنوان عامل توضیح دهنده ی واکنش بازار در نظر گرفته شود. تخمین های به دست آمده اما بی تاثیر بودن تجدید ارزیابی دارایی ها بر دسترسی بهتر بنگاه به تسهیلات مالی را نشان می دهند. در واقع، فرضیه ی دسترسی بهتر به تسهیلات مالی نمی تواند واکنش بازار را توضیح دهد.

    کلیدواژگان: تجدید ارزیابی دارایی ها، بازده تجمعی غیرعادی، توهم پولی، دسترسی مالی
  • عرفان محمدی*، حمیده اثنی عشری صفحات 171-200

    ریسک سقوط قیمت سهام یکی از موضوعات مورد توجه تحقیقات حوزه بازار سرمایه است . از آنجایی که رسالت اصلی نهادهای ناظر بر بازار سرمایه، صیانت از حقوق سرمایه گذارا ن است بررسی عوامل موثر بر ریسک سقوط سهام همواره مورد توجه بوده است. کیفیت گزارشگری مالی و الگوهای مدیریت سود، مهمترین ابزار در اختیار نهادهای ناظر است که می تواند به آنها در مدیریت ریسک سقوط سهام یاری رساند و به همین سبب در این تحقیق به ان پرداخته شد. الگوهای مدیریت سود شامل مدیریت سود ازطریق اقلام تعهدی و مدیریت سود واقعی می شوند. جامعه آماری این تحقیق شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است و نمونه پژوهش نیز با لحاظ برخی ویژگی ها (شامل 167 شرکت) در بازه زمانی 1391 الی 1397 انتخاب شد. روش تحقیق پژوهش حاضر توصیفی - همبستگی است و فرضیه های پژوهش با استفاده از روش حداقل مربعات تعمیم یافته آزمون شدند. نتایج پژوهش نشان داد الگوی مدیریت سود تعهدی با ریسک سقوط سهام رابطه دارد و کاربست مدیریت سود از طریق اقلام تعهدی ریسک سقوط قیمت سهام را افزایش می دهد. در حالیکه چنین موضوعی در خصوص مدیریت سود از طریق فعالیت های واقعی صادق نیست؛ به گونه ای که، کاربست این الگوی مدیریت سود با تغییرات منفی بازده های سهام رابطه ای ندارد. بعلاوه، کیفیت حسابرسی، رابطه الگوی مدیریت سود تعهدی با ریسک سقوط سهام را کاهش می دهد. در حالیکه ارتباط میان الگوی مدیریت سود واقعی و ریسک سقوط سهام از کیفیت حسابرسی اثر نمی پذیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، مدیریت سود واقعی، مدیریت سود تعهدی، ریسک سقوط سهام
|
  • shokrollah khajavi *, Hashem Nasirifar, Mohammad-Hossein Ghadirian-Arani Pages 1-32

    Because of the benefits of political connections and lower necessity of responding to market pressures to increase information quality by politically connected firms, it is expected that these firms will provide low-quality accounting information. With respect to the extended role of government in Iranian economy, this study aims to investigate the relationship between political connections and accounting information quality in the listed firms in the Tehran Exchange Stock (TSE). The statistical sample includes 101 listed firms in the TSE between the years 2010 to 2018. Financial restatement and intensity of financial restatement are used as the criterions of low quality of accounting information. To achieve the research objectives, two hypotheses have been proposed and to test the hypotheses logistic regression and multiple linear regression analysis in a panel data mode were conducted. The results show a positive relationship between political connections and occurrence and intensity of financial restatement. Therefore, it seems that the firms' accounting information quality is impacted by their political connections.

    Keywords: Political Connections, Accounting Information Quality, Financial Restatement, Tehran Exchange Stock (TSE)
  • Javad Alizadeh *, Javad Dustjabbarian Pages 33-55

    The herd behavior of investors is of the most noticeable issues in finance. Herd behavior could lead to increase in volatility of share prices and its deviation from intrinsic value. There have been some investigation on this issue in recent years which prove the presence of herd behavior in Tehran Stock Exchange. However, few of them seek to study the impact of various stock traits on investors’ behavior. This study aims to regard the idiosyncratic risk as a possible determinant of herding and consider its influence on extreme market condition, up and down markets. Using companies listed in Tehran Stock Exchange between 1388 to 1394, the results demonstrate that the idiosyncratic risk could intensify the herd behavior of investors in extreme down markets. In addition, in stock with lower idiosyncratic risk, herding can be observed in down markets.Keywords: Idiosyncratic risk, Herd behavior, Extreme market condition, Up and down markets.

    Keywords: Idiosyncratic Risk, herd Behavior, Extreme market condition, Up, down markets
  • Rafik Baghoomian, Hossein Rajabdorri *, amirreza khanizolan Pages 57-86

    The purpose of this study is to investigate the relationship between financial report readability and stock return synchronicity with the moderating role of institutional ownership and information asymmetry in companies listed in the Tehran Stock Exchange (TSE). This research is in terms of its purpose and its period is from 2015 to 2019 and the selected sample consists of 171 companies listed in TSE. To test the research hypotheses through panel data, the ordinary least squares regression method in Eviews software was used. The findings of the research hypothesis test show that there is a negative and significant relationship between financial report readability and the stock return synchronicity. Also, institutional ownership as a moderating variable negatively correlates the illusion of financial report readability and the synchronization of stock prices. Additionally, the moderating effect of the information asymmetric variables on the relationship between the financial report readability and the price synchronization is positive and significant. According to the findings of the research, it is necessary to examine, on the one hand, how readable the financial report readability is affected. On the other hand, in order to improve the market, more attention was paid to the issues affecting the stock return synchronicity.

    Keywords: Financial Report Readability, Stock Return Synchronicity, Institutional ownership, Information Asymmetry
  • maryam yokhanehalghyani, jamal bahrisales*, Saeid Jabbarzadeh Kangarluei, Akbar Zavari Rezaei Pages 87-111

    Sometimes companies file fraudulent financial statements for tax fraud. The purpose of this research is to combine data mining tools and artificial intelligence with meta-heuristic algorithms to explain and optimize a model for detecting fraud and tax evasion by using the financial reporting capacity of companies. In order to collect research data, the financial reports of companies listed on the Tehran Stock Exchange, including 1056 years-company in the years 2007 to 2020 were examined. First, the effect of qualitative and quantitative indicators derived from financial reports was investigated, refined and then used to form the explaining model in the Adaptive Neural-Fuzzy Inference System (ANFIS). The model was combined and developed in the optimization stage with the aim of maximizing detection power, by using meta-heuristic optimization algorithms including genetic algorithm, particle swarm optimization algorithm and differential evolution algorithm. The research findings show that in terms of predictive power among the optimization algorithms used in the research, the particle swarm algorithm with the highest percentage of correct prediction, produces the most optimal model and in examination by test and training data is the most efficient algorithm. The results of the research indicate that the use of different optimization algorithms in the data mining approach increases the predictive power of the fraudulent fiscal reporting model.

    Keywords: Tax Fraud, Financial Reports, Adaptive Neural-Fuzzy Inference System, Optimization Algorithms
  • Zahra Yousefzadeh, Gholamreza Mansourfar *, Farzad Ghayour Pages 113-141

    Today, whit rapid and continuous changes in the business markets, many manufacturing companies compete to produce quality products, meet the uncertain demands of customers and reduce costs. Therefore, in today ˈs competitive market, a growing number of companies to implement profitability and to increase the importance of long-term sustainability and ling-term financial stability, diversification by changing their business to new product segments or global markets to achieve sustainable customer satisfaction, Gain a competitive advantage over competing companies. On the other hand, increasing the variety of products, inventory management, timely action and valuation methods used inventory, is one of the important issues in different companies. Because excess amounts of inventories can impose significant costs on the company. For this reason, companies are trying to minimize the associated price items by managing inventories. Accordingly, inventory management is one of the most widely studied operations management topics. Therefore, applying product diversification strategy and international diversification affects the performance of companies ˈs inventory. To conduct this experiment, the data of 120 companies listed on the Tehran Stock Exchange since 2009-2018 have been analyzed. The results show that related and international diversification has a positive and significant effect on inventory performance. Findings also indicate that unrelated diversification has an adverse effect on inventory performance, but this relationship is not statistically significant.

    Keywords: Corporate diversification strategy, Product diversification, International diversification, Inventory performance
  • Roya Soltani *, Ali ebrahimnejad Pages 143-169

    In this study, we examine market reaction to the asset revaluation of companies listed on the Tehran Stock Exchange. To do so, we first estimate the market reaction to asset revaluation announcement. We then explore potential explanations for the market reaction to the revaluation. Asset revaluation can improve firm's access to financing by improving financial ratios; On the other hand, the increase in firm's capital from the revaluation is accompanied by stock split and, as a result, a decrease in the theoretical share price. This apparent drop in theoretical share prices could induce shareholders' interest as a result of money illusion. To investigate these alternative explanations, we run a cross-sectional regression of the cumulative abnormal return on proxies of each factor. To further explore the driver of market reaction, we examine whether firms that have re-evaluated their assets experience improvement in their access to finance or a reduction in their financing costs. For this purpose, we study a panel of listed companies between and for their access to finance, financing cost, investment, and financial leverage, controlling for firm and year fixed effects. Our results are more consistent with the theoretical price reductions causing the market reaction. We do not find evidence of asset revaluations leading to the firm's better access to financing.

    Keywords: Asset Revaluation, Cumulative Abnormal Return, Money Illusion, Financing Constraint
  • Erfan Mohammadi*, hamideh Esnaashari Pages 171-200

    The risk of stock price Crash is one of the topics of interest in capital market research. Since the main mission of capital market regulators is to protect the rights of investors, it has always been important to consider the factors that affect Crash risk. The quality of financial reporting and earnings management patterns are the most important tools available to regulators that can help them manage crash risk aversion, which is why this study addressed them. Earning management patterns include earning management through Accruals and Real. The statistical population of this study is the companies listed on the Tehran Stock Exchange and the research sample was selected in terms of some features (including 167 companies) in the period 2012 to 2018. The research method of the present study is descriptive-correlation and the research hypotheses were tested using the generalized least squares method. The results showed that the accrued earnings management model is related to stock crash risk and the use of earnings management through accruals increases the risk of stock price falls. While this is not the case with earnings management through real activities, the application of this earnings management model has nothing to do with the negative changes in stock returns. In addition, audit quality reduces the relationship between accrued earnings management pattern and stock crash risk. While the relationship between real earnings management pattern and stock crash risk is not affected by audit quality.

    Keywords: Audit Quality, real earning management, Accrual Earning Management, Stock crash Risk