فهرست مطالب

تحقیقات آفات گیاهی - سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1400)

فصلنامه تحقیقات آفات گیاهی
سال یازدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حمیده صحرائیان، سید علی صفوی*، وحید حسینی نوه، مهدی ضیاء الدینی صفحات 1-17

    کرم گلوگاه انار Ectomyelois ceratoniae ، یک آفت کلیدی در باغ های انار در ایران است. استفاده از ترکیبات فرار گیاهی به عنوان یکی از عوامل موثر در تغییر رفتار حشرات است که گامی مهم در مبارزه با آفات و در نتیجه کاهش مصرف آفت کش ها و کاهش خطر برای انسان و محیط زیست است. در این راستا، ترکیب های آلی فرار از شاخ و برگ و میوه درختان انار رقم های کدرو، رباب و شیرین شهوار جمع آوری و با روش کروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی (GC-MS) شناسایی شدند. به ترتیب، در شاخ و برگ این رقم ها 17، 33 و 24 و در میوه آنها 42، 23 و 26 ترکیب آلی فرار شناسایی شد. فراوان ترین ترکیب شناسایی شده در شاخ و برگ و میوه رقم کدرو به ترتیب 2,6-Dimethoxyphenol (01%/51) و 6- Aza-5,7,12,14-tetrathiapentacene (92%/36) بود. این ترکیبات به ترتیب در شاخ و برگ و میوه رقم رباب، Bis (2-ethylhexyl) phthalate (37%/46) و 6-Aza-5,7,12,14-tetrathiapentacene (24%/32) و در شاخ و برگ و میوه رقم شیرین شهوار، 9,17-Octadecadienal, (Z)- (62%/27) و Benzoic acid, 2,5-bis (trimethylsiloxy) -trimethylsilyl ester (25%/46) از ترکیبات اصلی بود. بررسی پاسخ بویایی ماده های جفت گیری کرده کرم گلوگاه انار در تونل باد نشان داد که حشره های ماده از نظر آماری به صورت متفاوت به بوی شاخ و برگ و میوه ارقام کدرو، رباب و شیرین شهوار درختان انار جذب می شوند. نتیجه این پژوهش می تواند در توسعه روش های مدیریت بر اساس به کارگیری مواد پیام رسان شیمیایی همانند شکار انبوه، دورکردن کرم گلوگاه انار و یا جلب دشمنان طبیعی آن استفاده شود.

    کلیدواژگان: کروماتوگرافی گازی، طیف سنجی جرمی، بویایی سنجی، ترکیب های آلی فرار، کرم گلوگاه انار
  • الهام زارع پور، علیرضا جلالی زند*، اسماعیل محمودی، فهیمه عضد صفحات 19-27
    یکی از مهم ترین آفات میوه انار در ایران، شب پره کرم گلوگاه انار Ectomyelois ceratoniae (Zeller) (Lep.: Pyralidae) است. با توجه به نحوه آلودگی از طریق تخم گذاری روی پرچم های واقع در تاج گل و میوه، بهترین روش در کاهش خسارت آفت، جلوگیری از آلوده شدن میوه می باشد. بدین منظور، در طی پژوهش چهار ساله (1396-1399) در شهرستان شهرضا، کارایی پوشش گذاری تاج میوه انار با ماده لاتکس در کاهش خسارت آفت مذکور، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که در هر چهار سال مورد بررسی، پوشش گذاری میوه ها با لاتکس باعث کاهش معنی دار آلودگی کرم گلوگاه روی میوه ها در مقایسه با شاهد شده است؛ به طوری که در سال 1396 کاهش 98 درصدی خسارت این آفت در تیمار تزریق لاتکس در تاج میوه با پرچم خشک مشاهده شد. در این پژوهش، میانگین وزن و درصد ترکیدگی میوه های تیمار شده با لاتکس نسبت به شاهد تفاوت معنی دار نداشتند. در مجموع، لاتکس به عنوان یک ماده بی خطر در روش پوشش گذاری تاج میوه به منظور کنترل آفت کرم گلوگاه انار توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کنترل غیر شیمیایی، کاهش تخم گذاری، لاتکس
  • ضرغام بی غم، حسین اللهیاری*، خلیل طالبی جهرمی، وحید حسینی نوه صفحات 29-44

    سفیدبالک گلخانه، Trialeurodes vaporarium (westwood) یکی از مهم ترین آفات گیاهی در ایران و جهان می باشد. آفت کش ایمیداکلوپرید نقش کلیدی را در کنترل این آفت بازی می کند. در این پژوهش مقاومت جمعیت های مختلفی از سفیدبالک گلخانه نسبت به ایمیداکلوپرید  Confidor® SC35% و مقاومت تقاطعی نسبت به تیامتوکسام+لامبداسای هالوترین و تیاکلوپرید+دلتامترین و تاثیر مقاومت به ایمیداکلوپرید بر مقاومت پارازیتویید Encarsia formosa Gahan مورد ارزیابی قرار گرفت. سیزده جمعیت سفیدبالک گلخانه از مناطق مختلف کشور جمع آوری و مورد آزمون قرار گرفتند. سفیدبالک های جمع آوری شده روی گیاه خیار رقم سوپر دومینوس در شرایط آزمایشگاهی در دمای C25±2، رطوبت نسبی 10±70 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی پرورش داده شدند. زیست سنجی به روش غوطه وری برگ در محلول آفت کش با 20 پوره سن دوم در هر تکرار انجام شد. بیشترین مقدار LC50 برای جمعیت VGR به میزان 2/856 میلی گرم بر لیتر به دست آمد. توسعه مقاومت در تمام جمعیت های مورد آزمایش مشاهده شد و فاکتور مقاومت از 54/2 تا 3/44 متغیر بود. همچنین، مقاومت تقاطعی نسبت به تیامتوکسام+لامبداسای هالوترین وتیاکلوپرید+دلتامترین مشاهده شد. مقاومت سفیدبالک روی مقاومت پارازیتویید تاثیری نداشت و تفاوت معنی داری بین LC50 پارازیتویید جمع آوری شده از مزرعه و پارازیتویید پرورش یافته روی مقاوم ترین سفیدبالک و جمعیت حساس مشاهده نشد. مقدار LC50 به دست آمده  به ترتیب 7/388، 7/324 و 7/317 میلی گرم بر لیتر بود. نتایج حاصل نشان دهنده افزایش مقاومت این آفت نسبت به ایمیداکلوپرید و لزوم اتخاذ تدابیر لازم و اعمال مدیریت جهت جلوگیری از گسترش مقاومت می باشد.

    کلیدواژگان: مقاومت تقاطعی، زیست ستجی، فاکتور مقاومت، سفیدبالک، پارازیتوئید
  • الهام احمدی*، مولود غلام زاده چیتگر صفحات 45-58

    لیسک Deroceras agreste از مهم ترین آفات گلخانه ها و مزارع کاهو است که باعث کاهش کمیت و کیفیت کاهو می شود. کارایی هفت تیمار شامل 1-طعمه مسموم لوماکیدین 5 جی®، 2-طعمه مسموم فریکول®، 3- لوماکیدین 5 جی® با تله جلب کننده ماءالشعیر، 4- فریکول® با تله جلب کننده ماءالشعیر ، 5- لوماکیدین 5 جی® با تله شیر، 6- فریکول® با تله شیر و 7- شاهد در چهار تکرار در گلخانه و مزرعه کاهوی قایم شهر مازندران در سال های 1398 و 1399 ارزیابی شد. تعداد لیسک های زنده یک روز قبل و 2 ،4، 8، 14 و 21 روز بعد از اعمال تیمارها شمارش شدند. نتایج نشان داد که هم در گلخانه و هم در مزرعه استفاده از تله ماءالشعیر کارایی طعمه های لوماکیدین 5 جی® و فریکول® را در کنترل لیسک D. agreste به طور معنی داری افزایش داد. در روز بیست و یکم، بالاترین درصد کارایی در تیمار لوماکیدین 5 جی® در تلفیق با تله ماءالشعیر (100 درصد در گلخانه و مزرعه) به دست آمد. در این روز، بالاترین درصد خسارت برگ ها مربوط به شاهد (حدود 70 درصد) و سپس، فریکول® (8/13 و 2/14 درصد به ترتیب در گلخانه و مزرعه) بود. در تیمار لوماکیدین 5 جی® تلفیق با تله ماءالشعیر خوردگی برگ مشاهده نشد. بنابراین به کارگیری تله ماءالشعیر در تلفیق با لوماکیدین 5 جی® و فریکول® برای افزایش کارایی این طعمه ها پیشنهاد می شود. از این میان، لوماکیدین 5 جی® با تله ماءالشعیر ضمن تاثیر بیشتر در کنترل لیسکD. agreste  از نظر اقتصادی نیز به صرفه تر است.

    کلیدواژگان: Deroceras agreste، طعمه مسموم، تله جلب کننده، کاهو
  • محمد ناطق گلستان*، آزاده فرازمند، هاشم کمالی صفحات 59-69
    خانواده ی Tetranychidae مهم ترین گونه های کنه های آفت گلخانه ای را در خود جای داده است و در بین آن ها کنه تارتن دولکه ای، مهم ترین آفت گلخانه ای به حساب می آید. در این تحقیق در شرایط پایدار، رابطه ی میان جمعیت کنه شکارگر Neoseiulus californicus (McGregor) و مراحل زیستی کنه تارتن دولکه ای مورد بررسی قرار گرفت و مدل رگرسیون خطی چندگانه برای این متغیرها برازش شد. نتایج نشان داد که کنه شکارگر، مرحله ی لاروی کنه تارتن دولکه ای را با بیشترین مقدار ضریب بتا (795/0 Beta=) نسبت به سایر مراحل زیستی کنه تارتن دولکه ای ترجیح می دهد. در ادامه کارایی چهار ترکیب کنه کش پلاریس® (کلرفناپیر SC 24%)، اسپید® (کلرفناپیر SC 24%)، فلورامایت® (بایفنازیتSC 24%) و دایابون3® (روغن کرچک SL 10%) علیه این آفت و کنه شکارگر آن در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی بررسی شد. نتایج تجزیه واریانس درصد مرگ و میر مراحل زیستی تخم، لارو، پوره و افراد بالغ کنه تارتن دولکه ای و کنه شکارگر آن توسط کنه کش ها در روزهای 3، 7 و 14 بعد از سم پاشی نشان داد که ترکیب های بایفنازیت 5/0 در هزار، روغن کرچک 8 در هزار و کلرفناپیر (پلاریس®) 5/0 در هزار در تمام مراحل زیستی در فواصل زمانی مختلف به ترتیب بالاترین درصد تلفات را دارند. بر اساس طبقه بندی IOBC، کم خطرترین ترکیب برای کنه شکارگر، روغن کرچک و بایفنازیت و خطرناک ترین ترکیب ، هر دو فرم تجاری کلرفناپیر  به دست آمد.
    کلیدواژگان: دشمن طبیعی، کنه تارتن، کنه کش، گروه بندی IOBC، گیاهان زینتی
  • حمزه آگاه منش، علی رجب پور*، فاطمه یاراحمدی، افروز فارسی صفحات 71-81

    زنبور پارازیتویید Telenomus busseolae Gahan (Hymenoptera: Plathygasteridae) به صورت وسیع برای کنترل زیستی کرم ساقه خوار نیشکر Sesamia cretica Led. (Lepidoptera: Noctuidae) که آفت کلیدی نیشکر در استان خوزستان است، به کار می رود. با توجه به رشد سریع جمعیت کرم ساقه خوار نیشکر، کارایی این زنبور پارازیتویید در برخی فصل ها کافی نیست. بررسی های قبلی بیانگر پتانسیل بالای کنترل فیزیکی کرم ساقه خوار نیشکر با استفاده از امواج فراصوت بوده است. در این پژوهش، تاثیر امواج موثر روی کرم ساقه خوار نیشکر و قدرت پارازیتیسم، نسبت جنسی و الگوی پراکنش زنبور پارازیتویید T. busseolae در آزمایش های غیرانتخابی و تحت شرایط آزمایشگاهی مورد ارزیابی قرار گرفت.  نتایج نشان داد که امواج فراصوت با بسامد 5/37 کیلوهرتز و با شکل موج سینوسی تاثیر معنی داری روی میزان پارازیتیسم این زنبور پارازیتویید در طول روزهای مختلف که در معرض امواج بودند، نداشتند. تیمار زنبورها توسط امواج فراصوت مذبور در طول چهار نسل، نسبت جنسی زنبورها را به صورت معنی داری تحت تاثیر قرار نداد. بررسی الگوی پراکنش زنبورها زمانی که در معرض امواج فراصوت بودند نشان داد که الگوی پراکنش آنها مانند شاهد (بدون در معرض قرار گرفتن امواج فراصوت) و به صورت تصادفی است. در مجموع، نتایج مطالعه حاضر بیانگر عدم درک امواج فراصوت اشاره شده توسط زنبورهای T. busseolae بود. بنابراین می توان نتیجه گرفت که کنترل فیزیکی کرم ساقه خوار نیشکر با امواج فراصوت با بسامد 5/37 کیلوهرتز و شکل موج سینوسی هیچ اثر منفی روی کنترل زیستی زنبور پارازیتویید T. busseolae نداشته و به احتمال می توان از این دو روش سازگار در کنترل تلفیقی کرم ساقه خوار نیشکر استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پارازیتسیم، کنترل فیزیکی، کنترل زیستی، مدیریت تلفیقی آفات
  • جلیل حاجی زاده*، مسعود حکیمی تبار، رضا حسینی صفحات 83-88

    در بررسی فون کنه های استان گیلان سه گونه از کنه های پارازیتنگونای (Acari: Prostigmata: Erythraeidae) انگل حشرات جمع آوری و شناسایی شدند. لارو گونه Leptus (Leptus) trimaculatus روی بدن زنبور Ophion sp. (Ichneumondae) و سوسک Paederus fuscipes (Staphylinidae) ، لارو گونه Erythraeus (Zaracarus) budapestensis روی بدن زنجرک های Cicadella viridis (Cicadellidae) و Sogatella sp. (Delphacidae) و لارو گونه Charletonia krendowskyi روی بدن زنجرک از خانواده Delphacidae و سن Stenotus binotatus (Miridae) جداسازی شدند. هر سه گونه برای اولین بار از استان گیلان گزارش می شوند. میزبان های جدید نیز برای این گونه ها معرفی شده اند.

    کلیدواژگان: رشت، رستم آباد، Leptus، Erythraeus، Charletonia، گزارش جدید
|
  • H. Sahraeian, S. A. Safavi *, V. Hosseininaveh, M. Ziaadini Pages 1-17

    Carob moth, Ectomyelois ceratoniae is a key pest in pomegranate orchards in Iran. The use of volatile plant compounds as one of the effective factors in changing the behavior of insects can be an important step in combating pests and thus reduce the use of pesticides and the risk to humans and the environment. In this regard, volatile organic compounds from the foliage and fruits of pomegranate trees of Kadro, Rabbab and Shirin Shahvar varieties were collected and identified by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). Respectively, in foliage of mentioned pomegranate varieties, 17, 33 and 24, and in their fruit 42, 23 and 26 volatile organic compounds were identified. The most abundant constituents were 2,6-Dimethoxyphenol (51.01%) and 6- Aza-5,7,12,14 - tetrathiapentacene (36.92%) in Kadro foliage and fruit, respectively. They were in Bis (2-ethylhexyl) phthalate (46.37%) and 6-Aza-5,7,12,14-tetrathiapentacene (32.24%) respectively in Rabbab foliage and fruit. Besides, 9,17-Octadecadienal, (Z) (27.62%) and Benzoic acid-2,5-bis-(trimethylsiloxy)-trimethylsilyl ester (46.25%) were the major components respectively in foliage and fruit of Shirin Shahvar variety. Examination of the olfactory response of female insects of Carob moth in the wind tunnel showed that female insects were differently attracted to the odor of pomegranate foliage and fruits of Kadro, Rabbab and Shirin Shahvar cultivars by statistical analysis. These data may be useful in semiochemically-based management strategies in the pomegranate orchards such as mass trapping or deter of Carob moth or attraction of natural enemies.

    Keywords: Gas chromatography, Mass spectrometry, Olfactometry, Semiochemicals, Carob moth
  • E. Zarepour, A. Jalalizand *, E. Mahmoudi, F. Azod Pages 19-27
    Ectomyelois ceratoniae (Zeller) (Lep.: Pyrallidae) is one of the most important pests of pomegranate fruits in Iran. Depending on the type of the egg laying of female insects on the stamina located in the crown of flowers and fruits, the best way to reduce pest damage is to prevent fruit contamination. For this purpose, during a four-year study (2016-2020) in Shahreza county, the efficiency of covering pomegranate fruits crown with latex to reduce the damage of carob moth was investigated. The results showed that in all four years of study, latex coating of fruits significantly reduced the infestation of E. ceratoniae compared to the control. So that in 2016, a 98% reduction in the damage of this pest was observed in latex injection in fruits crown with dry stamens. In this research, the mean of weight and cracking percentage of pomegranate fruits treated with latex were not significantly different from the control. Finally, latex as a safe substance is recommended in fruit crown coating method for managing  pomegranate carob moth.
    Keywords: Non-chemical control, Reducing laying egg, Latex
  • Z. Bigham, H. Allahyari *, K. Talebi Jahromi, V. Hosseininaveh Pages 29-44

    The greenhouse whitefly, Trialeurodes vaporarium (Westwood), is an invasive insect pest of agriculture and horticulture worldwide. Imidacloprid as chemical pesticide has been used as a key pesticide for controlling sap-sucking pests and play a major role in controlling this pest. The main purpose of this study was investigation of resistance status of T. vaporarium to imidacloprid SC 35% (Confidor®) and cross resistance to Eforia® and Proteus® and effect of imidacloprid resistance on Encarsia formosa Gahan. Thirteen greenhouse whitefly populations were collected from greenhouses and fields and used for tests. Collected populations reared on cucumber plants under laboratory conditions at 25±2˚C, 70±10 % relative humidity and a photoperiod of 16:8 h (L: D). The LC50 values were estimated on the second instar nymphs for all populations using leaf dipping bioassay method. The VGR population showed highest LC50 that was 856.2 mg/L. The development of resistance to imidacloprid was confirmed for all tested populations with resistance factors ranging from 2.54 to 44.3. The most resistant strain showed cross resistance to Eforia® and Proteus®. There was no significant difference between LC50 values of E. formosa populations that collected form field, reared on the most resistant population and sensitive population of T. vaporarium. The LC50s were 388.7, 324.7 and 317.7, respectively. We discuss our results in regard to the evolve of imidacloprid resistance in T. vaporariorum populations and its implications for whitefly control.

    Keywords: Cross resistance, Bioassay, Resistance factor, whitefly, Parasitoid
  • E. Ahmadi *, M. Gholamzadeh Chitgar Pages 45-58

    Deroceras agreste is one of the most important pests of greenhouses and lettuce fields, which reduces the quantity and quality of lettuce. Efficacy of seven treatments including 1- Lumakidin 5G® chemical bait, 2- Ferricol® bait, 3- combination of Lumakidin 5G ®with non-alcoholic beer trap, 4- combination of Ferricol® with non-alcoholic beer trap, combination of Lumakidin 5G® with milk trap, 6- combination of Ferricol® with milk trap and 7- control were evaluated in four replications in the greenhouse and lettuce field of Ghaemshahr, Mazandaran in 2019 and 2020. Counting the number of live slugs in the experimental plots were done one day before and 2, 4, 8, 14 and 21 days after the treatments. According to the results, in greenhouse and field, the use of non-alcoholic beer trap significantly increased the efficiency of Lumakidin 5G® and Ferricol® in controlling D. agreste. On the twenty-first day, the highest efficiency percentage (100% in greenhouse and field) obtained in Lumakidin 5G® treatment with non-alcoholic beer trap. In this day, the highest percentage of damaged lettuce leaves was in the control (about 70%) and then in Ferricol® (13.8% and 14.2% in the greenhouse and field, respectively). No eaten leaf area was observed in Lumakidin 5G® with non-alcoholic beer trap treatment. Therefore, the use of non-alcoholic beer trap in combination with Lumakidin 5G® and Ferricol® are recommended to increase the efficiency of these baits. Among them, Lumakidin 5G®with non-alcoholic beer trap having more effect in controlling D. agreste while is also more economical.

    Keywords: Deroceras agreste, Chemical bait, Attractive trap, Lettuce
  • M. Nateq Golestan *, A. Farazmand, H. Kamali Pages 59-69
    The family Tetranychidae includes the most important species of greenhouse pest mites, among which the two-spotted spider mite is the most important greenhouse pest. In this study, under stable conditions, the relationship between the population of the predatory mite Neoseiulus californicus (McGregor) and the biological stages of the two-spotted spider mite was investigated and a multiple linear regression model was fitted for these variables. It was found that the predator mite prefers the larval stage of the two-spotted spider mite with the highest beta coefficient (Beta= 0.795) over its other biological stages. The efficacy of four acaricides including Polaris® (chlorfenapyr SC 24%), Speed® (chlorfenapyr SC 24%), Flormite® (bifenazate SC 24%) and Dayabon3® (castor oil SL 10%) against this pest and its predator mite was based on a randomized complete block design. The results of the analysis of variance of mortality of egg, larvae, nymph and adult stages of this pest and its predatory mite with treatments on days 3, 7 and 14 after spraying showed that bifenazate 0.5 ml/l, castor oil 8 ml/l and chlorfenapyr (Polaris®) 0.5 ml/l were the highest percentage of mortality in all biological stages at different time intervals, respectively. According to the IOBC classification, the least dangerous compound for the predator mite was castor oil and bifenazate, and the most dangerous compound were both trade name of chlorfenapyr.
    Keywords: Acaricide, IOBC classification, Natural enemy, Ornamental plants, Spider mite
  • H. Agah Manesh, A. Rajabpour *, F. Yarahmadi, A. Farsi Pages 71-81

    The parasitoid wasp, Telenomus busseolae Gahan (Hymenoptera: Plathygasteridae), has been extensively used to biological control of Sesamia cretica Led. (Hymenoptera: Plathygasteridae) in Khuzestan province, Iran. Due to dramatically population growth of S. cretica, the parasitoid wasp has not effectively controlled the pest during some seasons. Previous studies implicated physical control of S. cretica can be achieved using ultrasound. In this investigation, the effectivness of ultrasound on S. cretica to parasitism ability, sex ratio and distribution pattern of T. busseolae were evaluated under laboratory conditions. Results indicated that the ultrasound at frequency 37.5 KHz and Sin (X) wave shape has not significant effect on the wasp parasitism during various activity days. The parasitoid wasp treatment by the ultrasound did not significantly influenced the wasp sex ratio during 4 generations. Investigation on distribution pattern of exposed wasp showed that the wasp has random pattern, similar to control. The study indicated that T. busseolae cannot distinguish the ultrasound. Therefore, physical control of S. cretica using the ultrasound (at frequency 37.5 KHz and Sin (x) wave shape) has not any antagonistic effect to biological control by T. busseolae and the compatible strategies can be applied in integrated control of S. cretica.

    Keywords: biological control, Integrated pest management, Physical control, Parasitism
  • J. Hajizadeh *, M. Hakimitabar, R. Hosseini Pages 83-88

    During investigation on Guilan province mites fauna three species of parasitengone (Acari: Prostigmata: Erythraeidae) mites were collected and identified. Larval stage of Leptus (Leptus) trimaculatu, were separated on Ophion sp. (Ichneumondae) and Paederus fuscipes (Staphylinidae); Erythraeus (Zaracarus) budapestensis on Cicadella viridis (Cicadellidae) and Sogatella sp. (Delphacidae) and Charletonia krendowskyi on Stenotus binotatus (Miridae) and Sogatella sp. (Delphacidae) respectively. All three species are recorded for the first time from Guilan province. New hosts also have been introduced for these species.

    Keywords: Rasht, Rostamabad, Leptus, Erythraeus, Charletonia, New records